Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ "ONE NATION" ΠΟΥ ΔΡΑ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - Η περίπτωση της οργάνωσης "One Nation", του Ιωάννη Μιχαλέτου

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα των Ελληνικών ΜΜΕ (λ.χ. athina984η οργάνωση "One Nation" δρα στη χώρα και συγκεκριμένα στη Λέσβο με αφορμή τη έλευση των προσφύγων. Μάλιστα λαμβάνει μέρος - και παρανόμως-σε αποστολές έρευνας & διάσωσης στα Ελληνικά  χωρικά ύδατα.Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και πέρα πλέον όλων των άλλων που έχουν λεχθεί για γραφτεί, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:
- Η οργάνωση αυτή είναι συνεργαζόμενη με την "Al-Fatiha Global"η οποία ερευνάται από την Βρετανική δικαιοσύνη για εμπλοκή στην τρομοκρατία στη Συρία. Έχει βρεθεί φωτογραφικό υλικό με όπλα που τα διέθετε ο υιός του ιδρυτή της οργάνωσης, Βρετανός υπήκοος Πακιστανικής καταγωγής. 
Ταυτόχρονα η ίδια οργάνωση δίδει χρήματα στη Τουρκική IHH, η οποία με τη σειρά της κατηγορείται επισήμως από τους Κούρδους της Συρίας ότι παρείχε οπλισμό στο Ισλαμικό κράτος (αξίζει να σημειωθεί ότι τη περίθαλψη των προσφύγων στη ΠΓΔΜ και στην περιοχή της Γευγελής την έχει αναλάβει σε μεγάλο βαθμό η Τουρκική οργάνωση).


- Μια ακόμη οργάνωση που συνδέεται η "One Nation", είναι η  IERA από το Πόρτσμουθ της Βρετανίας της οποίας μέλη καταζητούνται ως στελέχη τους ΙΣΙΣ στη Συρία όπου μετέβησαν ως εθελοντές-τρομοκράτες τα τελευταία έτη. Επιπλέον μέλος του Δ.Σ. του IERA,ήταν ο Μπιλάλ Φίλιπς ο οποίος είχε συνδεθεί με την ομάδα που τοποθέτησε τη βόμβα στο διεθνές κέντρο εμπορίου στη Νέα Υόρκη το 1993.

- Ακόμα πρέπει να αναφερθεί η σύνδεση με την οργάνωση "Muslim Aid" που και αυτή ερευνάται από τη Βρετανική δικαιοσύνη λόγω των στενών δεσμών της με τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Τζιχάντ.

- Προσέτι έχουμε και την οργάνωση ΙΝΤΕΡΠΑΛ, της οποίας η δράση έχει ήδη απαγορευτεί στις ΗΠΑ ως συνδεόμενης με τη διεθνή τρομοκρατία 

-Για την "One Nation" συγκεκριμένα επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται στο στόχαστρο των Βρετανικών αρχών εδώ και χρόνια ως σύνδεσμος μεταξύ Βρετανών και Μεσανατολιτών εξτρεμιστών. 

- Υπάρχει επίσης η περίπτωση του Moazzam Begg, Μουτζαχεντίν που είχε πολεμήσει στη Βοσνία τη δεκαετία του '90 και μετέπειτα εντάχθηκε στις τάξεις της Αλ Κάιντα, φυλακίστηκε στο Γκουαντάναμο και τη σήμερον είναι βασικός συντονιστής όλων των παραπάνω οργανώσεων. Η "One Nation" έχει επίσης αναπτύξει εργασία και στη Βοσνία τα τελευταία έτη. 

- Η οργάνωση "One Nation", επιπλέον έχει ονοματίσει ένα από τα φιλανθρωπικά της "πρότζεκτ" ως Aafia Siddiqui, προς τιμή της τρομοκράτισσας από το Πακιστάν που βρίσκεται τη σήμερον σε φυλακή του Τέξας καταδικασμένη για επίθεση σε Αμερικανούς. Το ψευδώνυμό της ήταν "Lady al-Qaeda". Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίκτυο της παγκοσμίως δεν έχει ακόμα εξαρθρωθεί και αποτελεί βασικό στόχο των Αμερικανικών αρχών

- Στις 17 Νοεμβρίου του 2013 η "One Nation", οργάνωσε στο Δυτικό Γιόρκσαιρ φόρουμ με ομιλητές τους εξτρεμιστές Moazzam Begg & Σάικ Ζαχίρι Μαχμούντ. Ο τελευταίος είναι διευθυντής του ινστιτούτου Ας-Σούφα που προωθεί τη Χαμάς στη Βρετανία. Εκεί παρευρέθηκε και ο Asim Querishi, ο οποίος συνδέεται με πληθώρα εξτρεμιστικών οργανώσεων στη Τσετσενία, Αφγανιστάν και βεβαίως τη Συρία, ενώ είναι και εξέχων μέλος της οργάνωσης Hizb ut-Tahrir η οποία θεωρείτε τρομοκρατική σε αρκετά κράτη διεθνώς και ταυτοχρόνως εξέχοντα μέλη της καλούν σε δολοφονίες Εβραίων, Ινδών, Ρώσων,Κινέζων και Αμερικανών. 

- Ένα από τα ηγετικά στελέχη της "One Nation" ο Arshad Patel είχε συλληφθεί το καλοκαίρι το 2005 ως συνδεόμενος με τους βομβιστές του Λονδίνου. Η αδερφή του Χασίνα είναι η σύζυγος του Mohammed Sidique Khan που ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας σε εκείνες τις επιθέσεις. Ένα άλλο μέλος ο Majid Freeman, ερευνάται από την Βρετανική δικαιοσύνη την παρούσα περίοδο ως υποστηρικτής του Ισλαμικού κράτους στη χώρα.

- Οι Βρετανικές αρχές εδώ και δύο χρόνια ερευνούν περιπτώσεις απαγωγών στη Συρία από το ΙΣΙΣ και τις διασυνδέσεις για την διευκόλυνση αυτών των απαγωγών από στελέχη οργανώσεων όπως η "One Nation"

- Η "One Nation" χρηματοδοτεί στη Γάζα την οργάνωση "Al-Falah Benevolent Society" που αποτελεί μια βιτρίνα της Χαμάς της οποία ο διευθυντής μοιράζει οικονομική βοήθεια στις οικογένειες των βομβιστών αυτοκτονίας της περιοχής.Όλα τα ανωτέρω είναι προκαταρκτικά στοιχεία 

RIMSE

ΒΑΡΥΤΑΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ: «Και εμείς ζητάμε να μας επιστρέψετε τη Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Δράμα»

Ο λαλίστατος διευθυντής του Εθνικού ΙστορικούΜουσείου της Σόφιας, Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, με αφορμή τα αιτήματα του Οικουμενικού Πατριάρχη, για επιστροφή των κλαπέντων ιερών κειμηλίων από ελληνικές μονές της βόρειας Ελλάδας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τι θα συμβεί, εάν κατά τη διάρκεια επίσκεψής μας στην Ελλάδα, ζητήσουμε να γυρίσει πίσω (στη Βουλγαρία) η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες και η Δράμα;» Αυτή ήταν η θέση που διατύπωσε ο διευθυντής του Εθνικού  Μουσείου στη βουλγαρική τηλεόραση BTV σε σχέση με το σκάνδαλο που προκλήθηκε με το αίτημα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για επιστροφή ιερών κειμηλίων στην Ελληνική Εκκλησία και υπεραμύνθηκε τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ που αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

 
Ο Ντιμιτρόφ δήλωσε, ακόμη, ότι οι αξιώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι αβάσιμες. «Αυτός δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει αυτά τα πράγματα», είπε.
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι  τα κειμήλια που αφαιρέθηκαν από τις μονές και τις εκκλησίες με την αποχώρηση των Βουλγάρων από τη Μακεδονία, έχουν διασωθεί και δεν αποτελούν θύματα πολεμικών δράσεων.
«Περίπου 800 εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη, βιβλία και λειτουργικά αντικείμενα έχουν αποθηκευθεί. Μερικά από αυτά εκτίθενται στην έκθεση «Βουλγαρική Αυτοκέφαλη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας». Η αποκατάσταση και η διατήρηση ορισμένων από αυτά συνεχίζεται», είπε.
Ο ίδιος δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα θέσει ζήτημα των κειμηλίων αυτών, τότε η Βουλγαρία θα ζητήσει τα λείψανα του τσάρου Σαμουήλ, τα οποία θα ενταφιάσει στη Βουλγαρία.
 
--
 
               
 

Την επόμενη Τετάρτη στην Επιτροπή Θεσμών ο Γ. Πανούσης Για τα όσα έχει καταγγείλει περί απειλών κατά της ζωής του

Την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της σχετικά με τις καταγγελίες του περί απειλών κατά της ζωής του.
Αυτό αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή, έπειτα από αίτημα που είχαν υποβάλει ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Από την κατάθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία αποφασίστηκε ομόφωνα για την επόμενη Τετάρτη, θα κριθεί αν είναι αναγκαίο ή μη, η κλήτευση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.
Εν τω μεταξύ, η υπόθεση παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας για την κυβέρνηση καθώς,σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νικ. Τόσκας και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις επίμαχες διαρροές. 
Οι υπουργοί ζητούν να ερευνηθεί αν έχει τελεστεί ποινικό αδίκημα προς κάθε κατεύθυνση δηλαδή, να ερευνηθούν οι ευθύνες και εκείνων που προωθούν απόρρητα έγγραφα και εκείνων που τα δημοσιεύουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο υπουργοί δεν μίλησαν  με την εισαγγελέα για το περιεχόμενο των καταγγελιών Πανούση - καθώς διέπονται από το απόρρητο της δικαστικής έρευνας.

http://www.news.gr/politikh/esoterikh-politikh/article/244050/thn-epomenh-tetarth-sthn-epitroph-thesmon-o-g.html

Η ελληνική μειονότητα καταγγέλλει επίθεση Αλβανών εθνικιστών Τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση



Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια», κατήγγειλε την «σκοταδιστική επίθεση που δέχθηκε χθες τη νύκτα στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης, στους Αγίους Σαράντα».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, «Τις νυχτερινές ώρες, άγνωστοι βεβήλωσαν την είσοδο των γραφείων, καίγοντας την ελληνική σημαία που ήταν αναρτημένη μαζί με την αλβανική και την ευρωπαϊκή».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι αυτή «είναι πράξη που προκαλεί τα αισθήματα όλων των Ελλήνων και θέλουμε να πιστεύουμε και των υγιώς σκεπτόμενων Αλβανών συμπολιτών μας».
«Τα σύμβολα όλων των εθνών είναι ιερά και καλούμε την Αλβανική δικαιοσύνη να δείξει την ανάλογη ευαισθησία που επιβάλλεται άλλωστε από το σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, ώστε οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη,» αναφέρει η ανακοίνωση της Ομόνοιας. «Η Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. «Ομόνοια», πιστή στο όραμα για ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων μας, δεν πτοείται από τέτοιου είδους επιθέσεις. Μέσα στα πλαίσια του νόμου και των διεθνών συμβάσεων, αγωνίζεται με αξιοπρέπεια για τα δίκαια της Ελληνικής μειονότητας. Αγωνίζεται επίσης με ζήλο και αποτελεί σημαντικό παράγοντα στον εκδημοκρατισμό της χώρας, απαιτεί όμως τον αντίστοιχο σεβασμό,» καταλήγει η ανακοίνωση.
http://www.news.gr/politikh/exoterikh-politikh/article/243862/h-ellhnikh-meionothta-kataggellei-epithesh-alvanon.html

Δρομολογημένο σχέδιο των ΗΠΑ για την ΠΓΔΜ




Οκτώβριος 5, 2015.

Η επιμονή των ΗΠΑ να προσκαλούν σε διεθνείς συναντήσεις την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, όπως έγινε την περασμένη Τρίτη, έχει ενοχλήσει την ελληνική διπλωματία, ουσιαστικά, όμως, είναι μια προδιαγεγραμμένη εδώ και αρκετό καιρό πολιτική των ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει η «Κ» με βάση απόρρητα έγγραφα. 


Την πολιτική στο θέμα της ΠΓΔΜ επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, με την άδεια ή την ανοχή του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Κ» με δύο απόρρητα έγγραφα που έχουν στείλει στην Αθήνα οι πρέσβεις της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και στα Σκόπια, Παναγόπουλος και Λαλάκος αντίστοιχα, σε διαφορετικές ημερομηνίες, οι ΗΠΑ έχουν δρομολογήσει και πιέζουν για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας. 

Το πιο σημαντικό, και ίσως πιο ανησυχητικό, είναι ότι οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της πρόσκλησης προς την ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, χωρίς αυτό να συμβεί σε Σύνοδο Κορυφής, όπως προκύπτει από το τηλεγράφημα του Ελληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον, ενδεχόμενο που θα προκαλούσε έντονες τριβές στις σχέσεις με την Ελλάδα και θα ανάγκαζε την Αθήνα να θέσει βέτο.

Η απόφαση να προσκληθούν τα Σκόπια στη διεθνή συνάντηση που οργάνωσε ο κ. Τζον Κέρι με τη συμμετοχή των χωρών που συμμετέχουν στη συμμαχία κατά του «Ισλαμικού Κράτους» ήταν γνωστή εδώ και αρκετές ημέρες στην ελληνική διπλωματία, η οποία κατέβαλε προσπάθειες να κληθεί η ΠΓΔΜ με το προσωρινό της όνομα. Ωστόσο, η Αθήνα συνάντησε την άρνηση της Ουάσιγκτον και όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισε και πάλι η κ. Νούλαντ.

Η κ. Νούλαντ έχει σχέδιο για την ΠΓΔΜ. Κατά την επίσκεψή της στα Σκόπια στις 13 Ιουλίου, όπως αποκαλύπτει η «Κ», και αφού είχε επαφές με το σύνολο των πολιτικών παραγόντων της γειτονικής χώρας, ο Ελληνας πρέσβης στο τηλεγράφημά του προς την Αθήνα αναφέρει: 

«Βασικά μηνύματα που εξέπεμψε η Νούλαντ είναι ότι “έφθασε η ώρα να τελειώνουμε με την πολιτική κρίση. Η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ σας περιμένουν, οπότε και εσείς μη χάνετε την ευκαιρία και εφαρμόσετε τις μεταρρυθμίσεις που σας προτείνονται από την Ε.Ε., με την υποστήριξή μας και αφού προχωρήσετε, θα ασχοληθούμε και με την επίλυση του ονοματολογικού”».

Μάλιστα, η κ. Νούλαντ είχε θέσει τρεις προτεραιότητες για την πορεία της ΠΓΔΜ: την υιοθέτηση της συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων για την αποκατάσταση της λειτουργίας της Βουλής (που έχει επιτευχθεί), την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων (προχωρούν με δυσκολία) και αμέσως μετά, την επίλυση του ονοματολογικού...

 Εκτοτε δεν έχει αλλάξει τίποτα και όπως προκύπτει από το διπλωματικό επεισόδιο της Νέας Υόρκης, τα πράγματα φαίνεται ότι προχωρούν σύμφωνα με τον αμερικανικό σχεδιασμό, που είναι και ευρωπαϊκός, καθώς από πλευράς Ε.Ε., το σχέδιο αυτό στηρίζει η Γερμανία, μέσω του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν.


Για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ


Λίγο νωρίτερα, στις 26 Ιουνίου, σε συνάντηση που είχε ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, στη διεύθυνση ΝΑΤΟ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συζήτηση επικεντρώνεται στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την άνοιξη.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αποφεύγει να διαβεβαιώσει ρητώς τον Ελληνα διπλωμάτη για το αν στη σύνοδο αυτή θα υπάρξει θέμα πρόσκλησης στην ΠΓΔΜ τονίζοντας ότι «δεν αναμένεται να υπάρξουν εκπλήξεις, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει αναπάντεχες συγκυρίες...».


Οπως σημειώνει ο κ. Παναγόπουλος σε ερώτηση προς τον Αμερικανό αξιωματούχο αναφορικά με ενδεχόμενη συζήτηση του ζητήματος «πολιτικής ανοιχτών θυρών» κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής, ο συνομιλητής του «απέκλεισε την πιθανότητα αυτή, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα».
Αφησε δε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει θέμα άμεσης διεύρυνσης, θέση που φαίνεται ότι δεν έπεισε τον Ελληνα διπλωμάτη. Με την ευκαιρία, ο Αμερικανός αξιωματούχος και αυτό είναι επίσης αποκαλυπτικό, απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ για τη Γεωργία σημείωσε ότι πρόκειται για μια χώρα που έχει συνεισφέρει σημαντικά στη Συμμαχία και διαθέτει δυνατότητες.


-Άρθρο στην ‘Καθημερινή’ στις 4 Οκτ /2015, του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ-

Σημείωση: Το άρθρο έχει δημοσιευθεί περιληπτικά από τον Τύπο των Σκοπίων

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικήςδιεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγήςhttp://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ

“Οι τρομοκράτες στη Συρία αλλάζουν τακτική”






Νοέμβριος 10, 2015.

Οι τρομοκράτες στη Συρία αλλάζουν την τακτική τους ως προς τους ελιγμούς άμυνας και παρουσιάζονται  ‘λιγότερο θρασείς’, καθώς μετακινούνται τη νύχτα μεταμφιεσμένοι,  μεταφέροντας τον οπλισμό τους καλυμμένο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ.


«Έχουμε εντοπίσει μια σημαντική αλλαγή στην τακτική των τρομοκρατών σε όλη την επικράτεια της αραβικής δημοκρατίας της Συρίας. Οι συμμορίες δεν είναι τόσο θρασείς όπως ήταν πριν από έναν μήνα», είπε ο Κονασένκοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα οι τρομοκράτες προκειμένου να προστατευθούν κινούνται με μυστικότητα και κρύβονται από τα κυβερνητικά στρατεύματα, αλλά και από το φόβο των ρωσικών αεροσκαφών.

«Αλλάζουν συνεχώς οι τρόποι παράδοσης όπλων και πυρομαχικών στις ομάδες τους. Πραγματοποιούνται κυρίως τη νύχτα,  με παραπλανητικές μεθόδους», είπε ο στρατηγός.

Ειδικές μονάδες της ρωσικής υποστήριξης παρακολουθούν τις μετακινήσεις των τρομοκρατών προκειμένου να έχουν μια καθαρή εικόνα των θέσεων τους πριν από κάθε επίθεση που προγραμματίζεται, όπως σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικήςδιεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγήςhttp://www.echedoros-a.gr


ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ

Δεν Αναγνωρίζει Κατοχή στην Κύπρο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ!!! Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος Σύμφωνα με την ε/φ Φιλελεύθερος, σε συνέντευξη που παρέθεσε ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκ...

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Σύμφωνα με την ε/φ Φιλελεύθερος, σε συνέντευξη που παρέθεσε ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκ Τόνερ στον δημοσιογράφο Μ. Ιγνατίου, το αμερικανικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει την κατοχή στην Κύπρο. Αυτό αποτελεί μια δήλωση που σηματοδοτεί και επίσημα τη βάση της λύσης την οποία έχουν στο νου τους οι διαπραγματευτές του Κυπριακού.
Συγκεκριμένα ο Μάρκ Τόνερ, απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με την παρουσία των ένστολων αξιωματικών του κατοχικού στρατού στη δεξίωση της Αμερικανίδας Πρέσβειρας, στην οποία έχουμε αναφερθεί σε πρόσφατα άρθρα μας: Για Πόσο Χαζούς Τελικά μας Περνάνε οι Αμερικανοί; , είπε “κάποια μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας εμφανίστηκαν με στολή και αυτό είναι κάτι που δεν θα παραβλέπαμε”, ενώ παρέπεμψε το δημοσιογράφο “να ρωτήσει τους Τούρκους στρατιωτικούς που αποφάσισαν να εμφανιστούν έτσι” και κατέληξε “Αντιλαμβάνομαι ότι έγινε λάθος, αλλά θα σας παραπέμψω στις τουρκικές αρχές επ` αυτού”, “Γνωρίζετε ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει στην Κύπρο. Υποστηρίζουμε μία διαδικασία η οποία οδηγεί σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία”.
Στο κρίσιμο δε ερώτημα που ακολούθησε “δεν αναγνωρίζετε την κατοχή;” ο κ. Τόνερ απάντησε ξεκάθαρα “όχι”.
Θεωρούμε ότι πλέον οι AμεριΑανοί ξεπέρασαν κάθε όριο και ελπίζουμε τόσο η Κυπριακή όσο και η Ελληνική κυβέρνηση να μην παραμείνουν αδρανείς. Όσο για την λύση που ετοιμάζουν όλοι αντιλαμβανόμαστε μετά από αυτά ποιο θα είναι το περιεχόμενο. Όλα αυτά σε συνδυασμό και με τις δηλώσεις του Προέδρου της Κύπρου ότι θα υπάρξει λύση μέχρι τέλος του έτους μας κάνουν να ανησυχούμε πάρα πολύ.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο




πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/11/%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%87%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%cf%8d%cf%80%cf%81%ce%bf-%cf%84%ce%bf-%cf%83.html#ixzz3rCd6dymH

Ακριβή μου Υγεία! Στις πρώτες θέσεις του ΟΟΣΑ η Ελλάδα για δαπάνες Υγείας

Σε τι ποσό διαμορφώθηκαν οι συνολικές δαπάνες υγείας στην Ελλάδα ανά κάτοικο. Πόσα πλήρωσαν τα νοικοκυριά για επισκέψεις σε γιατρό, εξετάσεις και φάρμακα
Ολοένα και περισσότερα χρήματα δαπανούν οι Έλληνες για την Υγείας τους, με τις ιδιωτικές πληρωμές να ανέρχονται στο 30% των συνολικών δαπανών υγείας.
Μάλιστα η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις - μαζί με το Μεξικό, την Κορέα και τη Χιλή – σε υψηλές ιδιωτικές πληρωμές όταν ο μέσος όρος ιδιωτικών δαπανών υγείας (out of pocket) στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 19%. Κάτω από το 10% των δαπανών υγείας είναι ιδιωτικές στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μάλιστα, η «ακριβή» Υγεία εξαναγκάζει τους Έλληνες να μην αντιμετωπίζουν τα προβλήματα υγείας. Ενδεικτικό είναι ότι το 2013, ένας στους δέκα Έλληνες που αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας δεν έλαβε θεραπεία, κυρίως λόγω κόστους.
Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την Υγεία (Health at a Glance 2015) που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες υγείας στη χώρα μας βαίνουν μειούμενες. Το 2013 ήταν για την Ελλάδα η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά όπου οι συνολικές δαπάνες υγείας μειώθηκαν. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στην Ιταλία και τη Πορτογαλία, όταν στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφεται μία αργή αύξηση των δαπανών υγείας.
Πιο αναλυτικά, οι συνολικές δαπάνες υγείας στη χώρα μας ανά κάτοικο διαμορφώθηκαν το 2013 σε 2.366 δολάρια, έναντι 3.453 δολαρίων που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ. Από αυτά, το 31% προέρχονται κατευθείαν από τις τσέπες των πολιτών. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει, ότι στη χώρα μας τα ποσά που πλήρωσαν τα νοικοκυριά για επισκέψεις σε γιατρό, εξετάσεις, φάρμακα, κ.α., απορροφούν το 4,1% των αγορών τους για υλικά και υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ ήταν 2,8%, ενώ σε Τουρκία, Ολλανδία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας αποτελούν λιγότερο από το 1,5% της κατανάλωσης των νοικοκυριών.
Ειδική αναφορά κάνει η έκθεση στους ασθενείς οι οποίοι αν και αντιμετώπισαν πρόβλημα υγείας, δεν έλαβαν θεραπεία. Όπως αναφέρεται, το διάστημα της οικονομικής κρίσης υπερδιπλασιάστηκε το ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ότι αν και αντιμετώπισαν πρόβλημα υγείας δεν έλαβαν θεραπεία. Το 2013, το 10% των Ελλήνων δήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί στις ιατρικές του ανάγκες με το ποσοστό μα φτάνει στο 15% μεταξύ των ατόμων με χαμηλό εισόδημα. Κατά μέσο όρο στις χώρες της Ευρώπης το σχετικό ποσοστό είναι μόλις στο 3%.
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/ygeia/akrivh-moy-ygeia-stis-prwtes-theseis-toy-oosa-h-ellada-gia-dapanes-ygeias.3762078.html

Το νέο σχέδιο για τη φορολογία των ανείσπρακτων ενοικίων

Νομοθετική ρύθμιση φορολόγησης εισοδημάτων από ενοίκια κατά τον χρόνο που… πραγματικά εισπράττονται επιδιώκει να περάσει το υπουργείο Οικονομικών μετά την κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με Τα Νέα, σχετικές προτάσεις έχουν τεθεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αλλά θεωρείται δύσκολο να περάσουν. Για να μη φορολογηθούν ιδιοκτήτες ακινήτων για ενοίκια που δεν εισέπραξαν απαιτείται τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Με διατάξεις του έχει τεθεί γενικός κανόνας για τη φορολόγηση κάθε μορφής εισοδημάτων με βάση το σύστημα της δεδουλευμένης βάσης, δηλαδή κατά τον χρόνο όπου ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης του εισοδήματος.
Σε εκκρεμότητα παραμένει άλλωστε και η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης εισοδημάτων από ενοίκια (από το 11% στο 13% και από το 33% στο 35%) και το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει νέα κλίμακα με περισσότερους συντελεστές που θα οδηγεί σε αύξηση εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ όπως προβλέπει το Μνημόνιο.




http://troktiko2.com/71699#more-71699

Η UniCredit «κόβει» 18.200 θέσεις εργασίας

Στην απόλυση 18.200 υπαλλήλων ανακοίνωσε πως θα απολύσει η UniCredit, η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, με στόχο να εξοικονομήσει περί τα 1,6 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η ιταλική τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει στην πώληση μιαςουκρανικής τράπεζας που έχει στην κατοχή της και να διαλύσει μια συνεργασία μεταξύ της θυγατρικής της Pioneer και της Santander. Επίσης θα γίνουν περικοπές στην Ιταλία, στην Γερμανία και την Αυστρία, αφήνοντας το προσωπικό της τράπεζας στους 111.000 υπαλλήλους μέχρι το 2018. 
Στόχος όλων αυτών των κινήσεων είναι η επίτευξη καθαρών κερδών ύψους 5,3 δισ. ευρώ μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της UniCredit Federico Ghizzoni χαρακτήρισε το σχέδιο ως «αυστηρό και ταυτόχρονα φιλόδοξο, σε ένα διαρκώς όλο και πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης». 
Οι περικοπές περιλαμβάνουν την περαιτέρω μείωση του αριθμού των καταστημάτωντης τράπεζας στην Ιταλία, την Γερμανία και την Αυστρία, και το κλείσιμο 800 από αυτά μέχρι το 2018. Η UniCredit επέστρεψε στην κερδοφορία πέρσι, ύστερα από την απώλεια 14 δισεκατομμυρίων το 2013, έχοντας αντιμετωπίσει τα stress tests της ΕΚΤ και τα προβλήματα που δημιουργεί η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση.
http://newpost.gr/oikonomia/497973/h-unicredit-kobei-18-200-theseis-ergasias

Ακυρώνει 929 πτήσεις η Lufthansa

Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην Lufthansa
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας επί 3.000 προγραμματισμένων πτήσεωνσυνολικά, 929 θα ακυρωθούν από και προς την Φρανκφούρτη, το Μόναχο και το Ντίσελντορφ ενώ η απεργία θα πλήξει τουλάχιστον 100.000 επιβάτες. 
Oι εργαζόμενοι αντιδρούν σε σειρά μέτρων μείωσης του κόστους λειτουργίας τηςLufthansa. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις.
http://newpost.gr/kosmos/497365/akyrwnei-929-pthseis-h-lufthansa

«Παραλύει» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας - Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ στην απεργία

«Παραλύει» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, εξαιτίας της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
«Όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να ανατρέψουμε τα προηγούμενα. Όλοι και όλες μαζί αρκεί να το πιστέψουμε. Αρκεί ο καθένας και η καθεμία από εμάς να επιλέξουμε τι είδους ασφάλεια θέλουμε. Κοινωνική ασφάλεια ή ασφάλεια του καναπέ;» υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της και παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.
«Η υπερψήφιση του 3ου Μνημονίου, με μεγάλη μάλιστα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ήρθε να επιβεβαιώσει τα εφιαλτικότερα σενάρια για το μέλλον των εργαζόμενων και των ανέργων, των συνταξιούχων και των νέων», αναφέρει, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, η οποία επίσης καλεί σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00.
Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια, ενώ παράλληλα, θα πραγματοποιήσει κι άλλες συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα. 
Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία
Δημόσιος Τομέας-ΔΕΚΟ-Ιδιωτικοί Υπάλληλοι: Απεργούν το προσωπικό των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ), οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους, τις πολεοδομίες, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι (έμποροι, μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και οι φαρμακοποιοί).
Μετρό: Ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί του μετρό
Λεωφορεία: Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ, από την έναρξη της βάρδιας έως και τις 9:00 το πρωί και από τις 9:00 το βράδυ έως και τη λήξη της βάρδιας.
Ηλεκτρικός-Τραμ: Δεν θα λειτουργούν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10.00 π.μ. και από 4.00 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.
Τρένα ΟΣΕ: Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα τρένα του ΟΣΕ καθώς και του Προαστιακού λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) στη γενική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
 Λιμάνια: Σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από σήμερα, δημιουργεί η πολυήμερη απεργία των εργαζόμενων στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, που αντιδρούν στην ένταξη του ταμείου τους σε ενιαίο φορέα ασφάλισης (εξαιτίας της απεργίας, πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν μπορούν να προμηθευτούν το απαραίτητο έγγραφο ελευθεροπλοΐας, δηλ. ότι η εταιρεία δεν οφείλει στο ΝΑΤ) για τα πλοία από τοαρμόδιο τμήμα του Ταμείου.
Παράλληλα, χωρίς δρομολόγια πλοίων θα μείνουν την Πέμπτη, όλα τα λιμάνια της χώρας, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ. Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα από τις 12:01 τα ξημερώματα της Πέμπτης έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.
 Πτήσεις: Ακυρώσεις πτήσεων θα υπάρξουν αύριο και μεθαύριο, κυρίως στα περιφερειακά αεροδρόμια, λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας και της 24ωρης απεργίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ, αλλά και της ΟΣΥΠΑ.
Συγκεκριμένα, λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ που θα πραγματοποιηθεί αύριο, από τις 8:00 έως τις 12:00, καθώς και της 24ωρης απεργίας του Συλλόγου μεθαύριο Πέμπτη, η Olympic Air προχωρεί στην ακύρωση 36 πτήσεων και στην αλλαγή της ώρας αναχώρησης σε μία.
Ειδικότερα οι πτήσεις που ακυρώνονται αύριο είναι:
-OA 034 Ρόδος - Κάρπαθος - Κάσος - Σητεία
-ΟΑ 035 Σητεία - Κάσος - Κάρπαθος - Ρόδος
-ΟΑ 062 Αθήνα - Πάρος
-ΟΑ 063 Πάρος - Αθήνα
-ΟΑ 004 Αθήνα - Νάξος
-ΟΑ 005 Νάξος - Αθήνα
-ΟΑ 030 Αθήνα - Λέρος
-ΟΑ 031 Λέρος - Αθήνα
-ΟΑ 012 Αθήνα - Κάλυμνος
-ΟΑ 013 Κάλυμνος - Αθήνα 
Την Πέμπτη ακυρώνονται οι εξής πτήσεις:
-ΟΑ 062 Αθήνα - Πάρος
-ΟΑ 063 Πάρος - Αθήνα
-ΟΑ 066 Αθήνα - Πάρος
-ΟΑ 067 Πάρος - Αθήνα
-ΟΑ 006 Αθήνα - Νάξος
-ΟΑ 007 Νάξος - Αθήνα
-ΟΑ 040 Αθήνα - Μήλος
-ΟΑ 041 Μήλος - Αθήνα
-ΟΑ 098 Αθήνα - Κάρπαθος
-ΟΑ 099 Κάρπαθος - Αθήνα
-ΟΑ 092-093 Ρόδος - Κάρπαθος
-ΟΑ 093 Κάρπαθος - Ρόδος
-ΟΑ 070 Αθήνα - Σύρος
-ΟΑ 071 Σύρος - Αθήνα
-ΟΑ 054 Αθήνα - Κύθηρα
-ΟΑ 055 Κύθηρα - Αθήνα
-ΟΑ 036 Κως - Κάλυμνος - Λέρος
-ΟΑ 037 Λέρος - Κάλυμνος - Κως
-ΟΑ 021 Αστυπάλαια - Αθήνα
-ΟΑ 020 Αθήνα - Αστυπάλαια
-ΟΑ 030 Αθήνα - Λέρος
-ΟΑ 031 Λέρος - Αθήνα
-ΟΑ 016 Αθήνα - Ικαρία
-ΟΑ 017 Ικαρία - Αθήνα
-ΟΑ 012 Αθήνα - Κάλυμνος
- ΟΑ 013 Κάλυμνος - Αθήνα
Επίσης, θα υπάρξει αλλαγή στην αναχώρηση της πτήσης ΟΑ 037 Κως-Ρόδος. Η αναχώρηση από την Κω θα γίνει στις 09:00 αντί για τις 15:50.
 Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες να επισκέπτονται το site της Olympic www.olympicair.com ή να καλούν στα τηλέφωνα: 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό).
 Νοσοκομεία: Θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας λόγω της συμμετοχής στην απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Επίσης, στην απεργία συμμετέχει και το προσωπικό του ΕΚΑΒ, που επίσης θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας. Σε απεργία έχει καλέσει τους οδοντίατρους και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.
 ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ, η οποία καλεί τους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα κατά τόπους συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων σε όλη τη χώρα. «Οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι, είναι για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με σκληρά και άδικα μέτρα, μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια λιτότητας και βάρβαρης επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.
 Μουσεία-Αρχαιολογικοί χώροι: Σε σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία. Έτσι, θα παραμείνουν κλειστά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.
 ΜΜΕ: Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι και όλα τα σωματεία του Τύπου. Ως αποτέλεσμα δεν θα μεταδοθούν δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές από τις 6:00 το πρωί της Πέμπτης, έως και τις 6:00 το πρωί της Παρασκευής. Λόγω της συμμετοχής στην απεργία των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις ίδιες ώρες δεν θα ανανεώνεται η ροή του Πρακτορείου. Εξαιρούνται μόνο οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν το απεργιακό δελτίο. Επιπλέον, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα έχουν δικαίωμα προβολής δύο δεκάλεπτων δελτίων ειδήσεων, σε σχέση με τις κινητοποιήσεις.
http://newpost.gr/ellada/497915/paralyei-to-dhmosio-kai-o-idiwtikos-tomeas-pws-tha-leitoyrghsoyn-ta-mmm

Κρας τεστ με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς

Κρας τεστ με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς
Σε εξέλιξη είναι η πρώτη συνάντηση των κυβερνητικών αξιωματούχων με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, με, κατά βάση, ένα θέμα πάνω στο τραπέζι: τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας. 
Θέμα στο οποίο οι διαφορές είναι υπαρκτές (στην πραγματικότητα δεν έχει καλυφθεί πολύ έδαφος από την Κυριακή), πλην όμως η Αθήνα έχει λόγους να πιστεύει ότι τούτη τη φορά η διαπραγμάτευση θα στεφθεί από επιτυχία. Είναι άλλωστε η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες στο προχθεσινό Eurogroup, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να είναι αισιόδοξη. 
Αλλά και στις προκαταρκτικές (τηλεφωνικές) επαφές με τα κλιμάκια, το κλίμα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, αισθητά βελτιωμένο. Εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών αναγνώριζαν το δίκαιο των ελληνικών θέσεων. Πλην... «Λακεδαιμονίων» όμως. 
Και αυτό γιατί ενώ οι 3 στους 4 των θεσμών δείχνουν πεπεισμένοι ότι πρέπει να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα, ο 4ος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που έχει και τις σκληρότερες θέσεις στο θέμα των πλειστηριασμών, δεν έχει ανοίξει τις τελευταίες ώρες τα χαρτιά του. 
Θα εμφανιστεί με ηπιότερες θέσεις από ό,τι στο παρελθόν, η κ. Ντέλια Βελκουλέσκουστο σημερινό ραντεβού ή θα θελήσει να επαναλάβει στο στεγαστικό όσα εφήρμοσε και σε άλλες χώρες;: αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί πλέον την Αθήνα. 
Επί των αριθμών, στην αντικειμενική αξία, η ελληνική πλευρά είναι κοντά στα 180.000(με προσαύξηση 50.000 για το ζευγάρι συν 25.000 για κάθε παιδί), όταν η άλλη πλευρά αντιπροτείνει 120.000. Στο εισόδημα, η κυβέρνηση επιδιώκει ομπρέλα προστασίας για εκείνους που είναι κάτω από τα 32.000 (μικτό εισόδημα), αλλά οι δανειστές είναι στα 21.000. Στα χρέη προς Δημόσιο, Ταμεία κ.οκ., καταγράφεται ως τώρα χάσμα 80.000 ευρώ (στις 200.000 έχει βάλει τον πήχη η Αθήνα, στις 120.000 οι εταίροι).
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, σε όλα τα υπόλοιπα θέματα (ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αγγελιόσημο, γενόσημα φάρμακα και 100 δόσεις) η συμφωνία αποτελεί μια τυπική διαδικασία.
http://newpost.gr/politiki/497861/kras-test-me-thn-troika-gia-toys-pleisthriasmoys

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας αποφασίζει εάν θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους σοσιαλιστές

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας αποφασίζει εάν θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους σοσιαλιστές

Μετά την πτώση της κυβέρνησης μειοψηφίας του Πέδρο Πάσος Κοέλιο χθες στην Πορτογαλία, η προσοχή στρέφεται εκ νέου στον πρόεδρο της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει εάν θα δώσει εντολή στον επικεφαλής των σοσιαλιστών Αντόνιο Κώστα.
«Το πιθανότερο σενάριο είναι να ορίσει πρωθυπουργό τον Αντόνιο Κόστα, αλλά η απόφασή του θα εξαρτηθεί από τη σταθερότητα της συμφωνίας που θα του παρουσιασθεί», προβλέπει ο πολιτειολόγος Αντόνιο Κόστα Πίντο καθώς η χώρα βυθίζεται στην πολιτική κρίση και ενώ όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. 
Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, προσκείμενος στην κεντροδεξιά, ουδέποτε έκρυψε την απροθυμία του να διορίσει μια κυβέρνηση που να υποστηρίζεται από κόμματα τηςαριστεράς που κατά τον ίδιο είναι «αντιευρωπαϊκά» και «αντιτίθενται στο ΝΑΤΟ». Η απόφασή του δε να δώσει εντολή στον Πάσος Κοέλιο παρότι δεν συγκέντρωνε την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις. 
Ο Καβάκο Σίλβα θα μπορούσε επίσης να αφήσει στη θέση της μια υπηρεσιακή κυβέρνηση της δεξιάς εν αναμονή νέων εκλογών, ένα σενάριο που φαίνεται πάντως να μην επιθυμεί ο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος πρόκειται να γίνει δεκτός από τον πρόεδροσήμερα το απόγευμα. Βάσει του συντάγματος της Πορτογαλίας, εκλογές μπορούν να ξαναγίνουν σε ένα εξάμηνο και μία υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες. 
Οι τρεις χωριστές συμφωνίες που συνήφθησαν με τα κόμματα της αριστεράς «επιτρέπουν να σχηματισθεί μια σταθερή κυβέρνηση για ολόκληρη την κοινοβουλευτική θητεία», δήλωσε χθες ο Κόστα, αμέσως μετά την ομόφωνη ψήφο τηςαριστεράς στο κοινοβούλιο κατά της κυβέρνησης.
«Δεν πιστεύω στη συνοχή αυτής της νέας πλειοψηφίας, ούτε και η χώρα πιστεύει» αντέδρασε ο Πάσος Κοέλιο κατηγορώντας τον Κόστα ότι κίνητρό του είναι «η φιλοδοξία του για εξουσία».
Τα τρία έγγραφα των Σοσιαλιστών με τα αριστερά κόμματα που υπογράφηκαν κεκλεισμένων των θυρών είναι συμφωνίες στα ελάχιστα. Δεν εγγυώνται παρά την έγκριση ενός προϋπολογισμού, κάτι που είναι απαραίτητο για να υπάρξει κυβέρνηση, ενώ κανένα από τα κόμματα δεν έχει εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει σε μια σοσιαλιστική κυβέρνηση.
Επιπλέον στις τρεις συμφωνίες δεν γίνεται καμιά αναφορά στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Πορτογαλίας, κάτι που αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στο πολύ φιλοευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους παραδοσιακά επικριτικούς έναντι των Βρυξελλών εταίρους του.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη καλέσει τον πορτογάλο πρόεδρο να διορίσει πρωθυπουργό τον Κόστα, εκτιμώντας πως «έπειτα από τέσσερα χρόνια λιτότητας, είναι καιρός να δοθεί η ευκαιρία σε μια προοδευτική κυβέρνηση».
http://newpost.gr/kosmos/497949/o-proedros-ths-portogalias-apofasizei-ean-tha-dwsei-entolh-sxhmatismoy-kybernhshs-stoys-sosialistes