Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Με εντολή προέδρου, δεν άλλαξε η ώρα στην Τουρκία! Η χειμερινή ώρα θα ισχύσει από τις 4 τα ξημερώματα της 8ης Νοεμβρίου, για να μπορέσουν οι εκλογείς να επωφεληθούν από το φως !

Ενώ την Κυριακή η Ευρώπη γύρισε τους δείκτες μία ώρα πίσω, στην Τουρκία η ώρα δεν άλλαξε, κατόπιν κυβερνητικής απόφασης! 
Ο Ερντογάν αποφάσισε να διατηρήσει τη θερινή ώρα μέχρι... μετά τις εκλογές, προκειμένου να έχει περισσότερο φως όταν θα προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες, την 1η Νοεμβρίου. Έτσι, η ώρα στην Τουρκία θα αλλάξει στις 4 τα ξημερώματα της 8ης Νοεμβρίου.
Όμως, όλα τα αυτόματα ρολόγια, πχ σε κεντρικές πλατείες, σταθμούς, υπολογιστές και smartphones, αψήφισαν την προεδρική εντολή και άλλαξαν κανονικά, μπερδεύοντας του Τούρκους που προσπαθούσαν να καταλάβουν τι ώρα είναι τελικά!
Όπως ήταν αναμενόμενο, το twitter πήρε φωτιά. Δημιουργήθηκε μάλιστα ειδικό hashtag - #saatkac (τι ώρα είναι;) - όπου οι χρήστες έδωσαν την απάντηση: «Βρισκόμαστε σε ειδική ‘ώρα Ερντογάν’», «Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, η Τουρκία είναι σε EEST… Erdogan Engineered Standard Time», ήταν κάποια από τα χαρακτηριστικά μηνύματα. 

http://www.news.gr/kosmos/paraxena/article/241954/me-entolh-proedroy-den-allaxe-h-ora-sthn-toyrkia.html

TO MEA CULPA TOY TONY BLAIR:ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΜΕΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ISIS ΖΗΤΑΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΘΥΜΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ

Σε συνέντευξή του στο CNN ο Tony Blair ζήτησε συγγνώμη για την επιδρομή στο Ιράκ το 2003 και αναγνώρισε μια μερική του υπευθυνμότητα στην άνοδο του Ισλαμικού κράτους. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί τις επόμενες ώρες αλλά καάποια σημαντικά. Διακιολογήθηκε ότην εκστρατεία στο Ιράκ την ήθελε ο τότε αμερικανός πρόεδρος George W. Bush, υπό το πλαίσιο των υποτιθέμενων όπλων μαζικής καταστροφής που είχε στην κατοχή του ο Saddam Hussein. «Ζητάω συγγνώμη για το γεγονός ότι οι πληροφορίες ήταν λανθασμένες », ομολόγησε ο Tony Blair και συνέχισε: «ομοίως μετανιώνω και ζητώ συγγνώμη για κάποια λάθη σχεδιασμού και βέβαια για το λάθος μας στην κατανόηση για το τι θα συνέβαινε αν ανατρέπαμε το καθεστώς.».
Ενώ δήλωσε: «βέβαια δεν μπορείτε να πείτε ότι αυτοί που ανέτρεψαν τον Saddam το 2003 δεν έχουν καμιά ευθύνη για τη σημετρινή κατάσταση του 2015».
Σύμφωνα με την «Telegraph», αυτό το mea culpa του τ.βρετανού πρωθυπουργού σχετ΄ζιεται με το γεγονός ότι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θ΄αποκαλυφθεί η έκθεση Chilcotπου είναι σχετική με την εισβολή στο Ιράκ.Φαίνεται ότι αυτή η έκθεση τον ενοχοποιεί γι αυτό σπέυδει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Η «Daily Mail» δημοσίευεσε εδώ και κάποιες ημέρες ένα έγγραφο εσωτερικής αλληλογραφίας στο οποίο ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ της εποχής Colin Powell καρφώνει τον Tony Blair ότι ήταν έτοιμος να ξεκινήσει εισβολή στο Ιράκ ένα χρόνο πριν την αμερικανική.parismatch 25/10/15

Νασράλλα: οι USA αποφασίζουν την πολιτική μας, την ασφάλειά μας, την οικονομία μας,την κουλτούρα και τη θρησκεία μας - Οι USA οδηγούν τους πολέμους στη Μ Ανατολή κατά όσων αρνούνται να υποταγούν

O ΓΓ του Κινήματος Κόμματος της Hezbollah ο HassanNasrallah, εμφανίστηκε την Παρασκευή προσωπικά σε μια τελετή που διοργανώθηκε στο Roueiss, σε ένα νότιο προάστιο της Βυρητού την παραμονή του εορτασμού της Achoura. Στον λόγο που εκφώνησε ο χαρισματικός ηγέτης μπροστά σε εκατοντάδες μέλη του σιίτικου κινήματος κατήγγειλε την «αμερικανική ηγεμονία». Στην αρχή της ομολίας του ευχαρίστησε τον «λιβανέζικο στρατό και τις υπηρεσίες της ασφάλειας που κατέβαλαν προσπάθειες αυτές τις τελευταίες ημέρες για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συμμετεχόντων στην γιορτή της Achoura σε όλες τις περιοχές «.
Ο Nasrallah στη συνέχεια στοχοποίησε τις ΗΠΑ. « Ο σκοπός των ΗΠΑ είναι να κυριαρχήσουν στην περιοχή μας.Οι ΗΠΑ ως κληρονόμοι δυνάμεων της παλιάς αποικιοκρατίας και κάποιων χωρών της παλιάς αποικιοκρατίας Γαλλία,Αγγλία, έχουν ως σκοπό να επιβάλουν την ηγεμονία τους σε όλους τους τομείς: πολιτικό,στρατιωτικό,ασφάλειας,οικονομικό ακόμη και πολιτισμικό.Σε κάθε περιοχή οι κυβερνήσεις,οι λαοί,οι πολιτικές δυνάμεις,και οι κοινωνικές ελίτ οφείλουν να υποταγούν και να εξαρτώνται από τη θέληση των ΗΠΑ.  Eίναι οι USA που αποφασίζουν την πολιτική μας,την ασφάλειά μας,την οικονομία μας,την κουλτούρα και τη θρησκεία μας  και εμέις οφείλουμε να δεχθούμε αυτό που εκείνοι αποφασίζουν.Όλοι οφείλουν να υποταχθούν σε αυτήν τη δικτατορία.Όποιος αρνείται οφείλει να είναι έτοιμος να μαστίζεται από όλα τα είδη των πολέμων ευφυείς και πολύπλευρους : στρατιωτικούς, πολιτικούς, οικονομικούς,μιντιακούς, embargos, τμωρίες(…) Αυτή είναι η τύχη των ατόμων της ελεύθερης θέλησης όχι μόνο στον αραβοισλαμικό μας κόσμο αλλά παντού στον κόσμο. Θέλουν να δεχθούμε το Ισραήλ επομένως πρέπει να το κάνουμε,θέλουν το πετρέλαιο και  το αέριο να περάσει στην κατοχή τους,οι αραβικές και ισλαμικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να καθορίσουν  την τιμή του πετρελαίου τους.Οι ΗΠΑ τις διατάζουν να ρίξουν τις τιμές ανάλογα με τα συμφέροντά τους.Τι θέλουν οι ΗΠΑ ;Tην εξωτερική πολιτική ,την ασφάλεια,το αέριο και το πετρέλαιο  που ελέγχουν ολοκληρωτικά στην περιοχή μας », συμπέρανε ο Hassan Nasrallah καταηγορώντας παράλληλα το Ισράηλ ότι έχει το ρόλο του εκτελεστικού οργάνου της ηγεμονίας των ΗΠΑ. « 
Ο ηγέτης της Hezbollah εκτίμησε επίσης ότι οι ΗΠΑ « απαγορεύουν σε κάθε κράτος να είναι ελεύθερο και ανεξάρτητο ». « Οι ΗΠΑ δεν θέλουν φίλους μέσα σε αυτήν την περιοχή.Καθώς βλέπουμε τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν τα πιο αναχρονιστικά δικτατορικά καθεστώτα,τα καθεστώτα άνευ Συντάγματος,χωρίς εκλογές μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι οι προτάσεις τους είναι ψεύτικες ».
Ο γγ του λιβανέζικου κόμματος χαρακτήρισε τις διαμάχες στη Μέση Ανατολή ως « πόλεμο που οδηγείται από  τις ΗΠΑ εναντίον όλων αυτών που αρνούνται να υποταχθούν στην αμερικανική ηγεμονία ». « Οι ΗΠΑ είναι οι αληθινοί εμπνευστές των πολέμων που γίνονται στην περιοχή μας.Ποιοός έδωσε στο Ιράκ οικονομική ενίσχυση και στρατιωτική στην  Daech ; » αναρωτήθηκε για ν΄απαντήσει : οι ΗΠΑ γιατί αυτές θέλουν να υποτάξουν τους ιρακινούς κάνοντάς τους  να πιστεύσουν ότι κανείς άλλος εκτός των ΗΠΑ δεν μπορεί να τους προστατεύσει κατά της Daech ».Ο Hassan Nasrallah τόνισε ότι « αρέσκονταν να υποστηρίζουν ότι οι πόλεμοι σε Συρία,Ιράκ και στην Υεμένη αφορούν διαμάχη σουνιτών και σιιτών ». Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια είπε « ο πόλεμος οδηγείται από τις ΗΠΑ και δεν είναι στο όνομα της δημοκρατίαςτωνανθρωπίνων διακιωμάτων και της φτώχειας (…),αλλά έχει για σκοπό να υποτάξει όλους αυτούς που αρνούνται να υποταχθούν  « .
« Το αμερικανικό τακφιριστικό σχέδιο μας θέτει μπροστά σε 2 επιλογές: υποοταγή ή πόλεμος « , ανέφερε ο Nasrallah. « Αν κάποιος στοιχιματίζει στην εξάντλησήμας ή στην απόσυρσή μας ας γνωρίζει ότι πιστεύουμε σε αυτόν τονπόλεμο και ότι θα βγούμε νικητές « .Η Achoura είναι η πιο σημαντικήε τήσια εορτή των σιιτών.Σύμφωνα με την παράδοση ο ιμάμης Hussein, σκοτώθηκε μαζί με πολυάριθμους συντρόφους του,αποκεφαλίστηκε και το σώμα του ακρωτηριάστηκε γεγονός που σε πολλές χώρες γιορτάζουν με αυτομαστίγωμα μέχρι έκχυσης αίματος.la manar ,OLJ23/10/2015

Ελλάς, σπάνιες γαίες: Παίγνιο εθνικής ασφάλειας… όπως πετρέλαιο & αέριο

Οι σπάνιες γαίες αποτελούν ένα ιδιαίτερο πλουτοπαραγωγικό στοιχείο (asset) για τις χώρες στις οποίες συναντώνται σε οικονομικά εκμεταλλεύσιμες ποσότητες. Καταρχήν, η ιδιαιτερότητά τους πηγάζει όχι από την οικονομική τους αξία ως έμμεσα εμπορεύσιμο προϊόν/ορυκτό, αλλά κυρίως από την υπεραξία που αυτές δημιουργούν όταν χρησιμοποιηθούν στα τελικά υψηλής τεχνολογίας προϊόντα. 
Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης
Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

Ο παγκόσμιος τζίρος των καταναλωτικών προϊόντων τα οποία χρησιμοποιούν σπάνιες γαίες ίσως να ξεπερνά τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτή η ιδιαιτερότητά τους. Οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται σε υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα. Αυτή η ιδιαιτερότητά τους τις καθιστά γεωστρατηγικά ορυκτά σε συνδυασμό με το γεγονός πως η Κίνα διαθέτει το παγκόσμιο μονοπώλιο τόσο στην εξόρυξή τους όσο και στην επεξεργασία τους.

Η παράμετρος αυτή αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για τη βιώσιμη ανάπτυξη εξορυκτικών έργων σπάνιων γαιών. Οι άλλοι πυλώνες σχετίζονται με την οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη, με την περιβαλλοντική προστασία, και την ποιότητα ζωής.
Το επαναλαμβανόμενο κινεζικό ενδιαφέρον (http://www.defence-point.gr/news/?p=139721) για τα πιθανά ελληνικά αποθέματα σπάνιων θα πρέπει να μας προβληματίζει. Ως διπλωματικό εργαλείο η Κίνα χρησιμοποιεί την πολιτική της συγχώρεσης του χρέους (“Debt Forgiveness”).
Όπως έχω αναφέρει και σε παλαιότερη αρθρογραφία μου, ο κίνδυνος να τα “τσουγκρίσουμε” άσχημα με τους δυτικούς συμμάχους μας είναι μεγάλος. Το γεωπολιτικό-γεωστρατηγικό παίγνιο των σπάνιων γαιών είναι τεράστιο. Ισάξιο αυτού των υδρογονανθράκων.
Η Κίνα χρησιμοποιεί το εργαλείο των σπάνιων γαιών στο παίγνιο που παίζεται στη νοτιοανατολική Ασία (νησιά Σενκάκου), αλλά και στην Αφρική. Αυτό το παίγνιο λοιπόν αφορά και την Εθνική Ασφάλεια της χώρα μας. Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί και ας προσπαθούμε να κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα.

defence-point

Η Μάνα των νεκρών της Αλβανίας ξεσπά: «Ε, μο διάολε, Εγώ τους νεκρούς μου δεν θα τους προδώσω».

Η γυναίκα που επί 74 χρόνια φροντίζει τους τάφους των Ελλήνων που έπεσαν το έπος του 1940 !Επί 74 χρόνια έχει το δικό της καθήκον, το οποίο υπηρετεί με συνέπεια και αφοσίωση. Φροντίζει τα μνήματα Ελλήνων που «έπεσαν» στο έπος του 1940.
Είναι η Ερμιόνη Πρίγκου, η «Μάνα των Πεσόντων», όπως την αποκαλούν… Η γυναίκα από τη Χειμάρρα, που είχε βοηθήσει στην πρώτη γραμμή του μετώπου και τα τελευταία 74 χρόνια, στο να φροντίζει τα μνήματα έξι Ελλήνων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους και είναι
ενταφιασμένοι στην αυλή του σπιτιού της…Μετά από τη συνάντησή της με τον Κάρολο Παπούλια πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τίμησε τη κ. Πρίγκου για την προσφορά της.
Τους νεκρούς μου δεν θα τους προδώσω.
H 82χρονη κ. Ερμιόνη, δεν σταμάτησε ποτέ να κλαίει τους πεσόντες στο τελευταίο οχυρό. Οι ήρωες γι’ αυτήν έχουν πάντα όνομα «Ε, μο διάολε, τράβα το δρόμο σου. Εγώ τους νεκρούς μου δεν θα τους προδώσω».
Η κ. Ερμιόνη Πρίγκου είχε αγριέψει. Ο Αλβανός αστυνομικός την απειλούσε με φυλακή. Εκείνη όμως επέμενε να τιμήσει -με το δικό της τρόπο, αλλά φανερά πια- τους έξι στρατιώτες που έπεσαν νεκροί δέκα μέτρα από την αυλή της, πριν από 65 χρόνια στα βουνά της Χειμάρρας… Κοριτσάκι τότε, η 82χρονη σήμερα Ερμιόνη θυμάται που έριχνε κι αυτή χώμα για να σκεπάσει τα άψυχα κορμιά των φαντάρων. …«Να, εδώ είναι ο Γιάννης. Ο Ματθαίος με τον Αντρέα είναι από εκεί. Μπορεί να κάνω και λάθος. Πά
86824
ντως, ο Πάνος είναι από εδώ».

Μεγάλωσε με δύο ομαδικούς τάφους στον κήπο της. Γι’ αυτήν οι ήρωες -έστω και νεκροί- έχουν όνομα και ταυτότητα. Και αν άλλοι τούς έχουν ξεχάσει, αυτή, η Ερμιόνη Πρίγκου, αλλά και ο ξάδερφός της, Δημήτρης, 78 χρόνων (ζούσαν τότε μαζί), δεν έπαψαν ποτέ να τους κλαίνε, να τους μιλάνε, να τους ανάβουν ένα κερί περιμένοντας κάποιος από την Ελλάδα να ενδιαφερθεί για τους δικούς …τους νεκρούς ήρωες. Για τους υπερασπιστές του τελευταίου ελληνικού οχυρού του νοτιοδυτικού μετώπου στη Χειμάρρα, που έπεσαν δίνοντας χρόνο στους άλλους για να οπισθοχωρήσουν με ασφάλεια.
«Αχ, τα παιδιά… Παίζανε μαζί μου. Μου φορούσαν τα καπέλα τους. Όλο ζωή. Το έφερε έτσι η μοίρα και δεν με αποχωρίστηκαν ποτέ. Ούτε εγώ. Ούτε κανένας από την οικογένειά μας. Γεράσαμε μαζί με τα παιδιά. Θα ζούσαν άραγε τώρα; Μπορεί. Την αγάπαγαν αυτά τα παιδιά τη ζωή».
Η κυρία Ερμιόνη, η οποία ζει στη ρίζα του βουνού Σκουτάρα, περίπου δέκα χιλιόμετρα από τη Χειμάρρα, έζησε από κοντά -σχεδόν από τα δέκα μέτρα…- το έπος του ’40.
Τις μάχες, το αίμα των φαντάρων, το ρόγχο του αξιωματικού τους λίγο πριν πεθάνει, την ώρα που της άφηνε το πορτοφόλι του. «Πάρτε το», της είπε, «εμένα εκεί που θα πάω δεν θα μου χρειαστεί».
Δάκρυα, για το στρατιώτη που σκοτώθηκε μπροστά στα μάτια της από όλμο. Μοιρολόι, για τους έξι τελευταίους υπερασπιστές του νοτιοδυτικού μετώπου, που έπεσαν νεκροί από τα πολυβόλα των Ιταλών. «Εγώ θα πεθάνω και ακόμη… Εμένα ο πατέρας μου πήγε πέντε φορές εξορία από τον Χότζα γιατί δεν τους μαρτύρησε ποτέ πού τους είχαμε θάψει
. «Πού είναι θαμμένοι οι Ελληνες;» τον ρωτούσαν και αυτός τους απαντούσε πως δεν ήξερε. Μια μέρα ένας Αλβανός αστυνομικός τον έφτυσε στο πρόσωπο. Εκείνος γέλασε. «Εγώ», μας έλεγε, «δεν θα τους προδώσω. Μην τους προδώσετε ούτε εσείς». Έπαιρνε τα ρούχα του και άντε στην εξορία».
86822
Η κ. Ερμιόνη ξεσπάει. Εκεί στο χωράφι με τις ελιές, δυο ξύλινοι σταυροί στηριγμένοι με λίγες πέτρες κρύβουν τους ήρωές της. Εψαξε η ίδια. Εψαξε ο ξάδερφός της να βρουν τους συγγενείς των νεκρών, αλλά μάταια. «Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε γι’ αυτούς».
Οι αχλαδιές προστάτευσαν τους τάφους
Ήταν πια Απρίλης του 1941. Η υποχώρηση είχε αρχίσει. Οι Ιταλοί άρχισαν να χτυπούνε από παντού. Ένας ένας οι μαχητές έπεφταν νεκροί. Αλλοι πέντε και ένας ο Αλογογιάννης έξι.Στο σπίτι γινόταν θρήνος. Ο Προβατάς, ένα από τα παιδιά, ζούσε πλημμυρισμένος στα αίματα. Έδωσε το πορτοφόλι στον πατέρα μου, πέθανε κι αυτός. Τους έδεσαν με τις κουβέρτες.
Έσκαψαν λίγο στο χωράφι, ίσα ίσα για να τους σκεπάσουν. Εμείς είχαμε απομακρυνθεί μέχρι να δούμε τι θα γίνει. Σαν γυρίσαμε, τους είδαμε τους τάφους. Οι μύτες από τα άρβυλα ξεχώριζαν από το χώμα. Ορμήσαμε κι εμείς τα μικρά παιδιά και αρχίσαμε να τα σκεπάζουμε. Δύο οι τάφοι, έξι οι νεκροί.
Ο πατέρας μου αργότερα φύτεψε στους δύο τάφους από μια αχλαδιά. Το χωράφι ανήκε στο συνεταιρισμό και υπήρχε φόβος, όπως θα οργωνόταν να βρούνε τα οστά των παιδιών. Έτσι, με τις αχλαδιές λύθηκε το πρόβλημα».
Μετά από τη συνάντησή της με τον Κάρολο Παπούλια πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τίμησε τη κ. Πρίγκου για την προσφορά της.
86823
 Η κ. Ερμιόνη δεν ξεχνάει την ταφή των στρατιωτών.

Επιμέλεια Βασίλειος Ζιώζιας, Πρόεδρος Πανελληνίου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑ.ΣΥ.Β.Α.)


veteranos.gr

http://blablaworldnews.blogspot.com/2015/10/blog-post_230.html

Σύφιλη

Τι είναι η νόσος


Σύφιλη είναι ένα χρόνιο μεταδοτικό, σεξουαλικώς  μεταδιδόμενο νόσημα  που μπορεί να προσβάλλει όλα τα όργανα και συστήματα του οργανισμού.


Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν


Πρόκειται για σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται στο βακτηρίδιο Treponema pallidum και για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να βρίσκεται σε λανθάνουσα φάση. Μεταδίδεται αποκλειστικά με την σεξουαλική επαφή (επίκτητη σύφιλη), και  από την πάσχουσα μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα (συγγενής σύφιλη). Η χορήγηση κατάλληλης αγωγής στη μητέρα πριν από τη δέκατη έκτη εβδομάδα της κύησης προφυλάσσει το κύημα από τη λοίμωξη.

Η σύφιλη εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες μεταξύ 20-40 ετών.

Η νόσος διέρχεται από 3 στάδια :  
  • Πρωτογενής σύφιλη
Εμφανίζονται ανώδυνες ελκωτικές βλάβες (συφιλιδικά έλκη) στην περιοχή ενοφθαλμισμού των βακτηριδίων, εντός 2-3 εβδομάδων από τη στιγμή της μόλυνσης. Μπορεί να μην αντιληφθεί ο ασθενής τα έλκη ή κάποιο άλλο σύμπτωμα, ιδιαίτερα αν οι ελκωτικές βλάβες βρίσκονται μέσα στο ορθό ή τον τράχηλο της μήτρας. Ακόμα και χωρίς θεραπεία η νόσος υποχωρεί στο 75% των περιπτώσεων και τα έλκη επουλώνονται εντός 4-6 εβδομάδων.

  • Δευτερογενής σύφιλη
Το στάδιο αυτό αρχίζει περίπου 6 εβδομάδες μετά την εμφάνιση του έλκους. Ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίππης με συνοδό ηπατοσπληνομεγαλία , και γενικευμένη λεμφαδενοπάθεια (διόγκωση των λεμφαδένων). Οι βλάβες αναπτύσσονται με αργό ρυθμό και επιμένουν για εβδομάδες ή μήνες. Συνοδεύονται από κνησμό και άλγος μικρής έντασης, ενώ μπορεί και να απουσιάζουν τελείως. Στους περισσότερους ασθενείς οι βλάβες παρουσιάζονται στις παλάμες και τα πέλματα. Επίσης εμφανίζεται πολύμορφο εξάνθημα στον κορμό, καθώς και πλατέα κονδυλώματα στους βλεννογόνους, ιδίως στη περιγεννητική περιοχή και το στόμα που είναι εξαιρετικά μεταδοτικά του τρεπονήματος. Εμφανίζεται αλωπεκία (κατά τόπους)στα γένια, το τριχωτό της κεφαλής και τις βλεφαρίδες.  Περίπου το 33% όσων δεν αντιμετώπισαν θεραπευτικά το πρώτο στάδιο της νόσου θα αναπτύξουν δευτερογενή σύφιλη . Τα συμπτώματα του δεύτερου σταδίου συχνά αποδράμουν άνευ θεραπείας και τα βακτηρίδια μεταπίπτουν ξανά σε λανθάνουσα κατάσταση.

  • Λανθάνουσα σύφιλη
Η πρώιμη λανθάνουσα περίοδος αρχίζει ένα χρόνο ή και νωρίτερα μετά την έναρξη της πρωτογόνου σύφιλης.

Η όψιμη λανθάνουσα περίοδος διαρκεί περισσότερο από 4 χρόνια. Συνήθως το 25% των ασθενών που δεν έλαβαν αγωγή κατά το δεύτερο στάδιο της νόσου εμφανίζει υποτροπή κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της λανθάνουσας σύφιλης.

  • Τριτογενής σύφιλη

Αποτελεί το τελικό στάδιο της νόσου. Η νόσος μπορεί να προσβάλλει το καρδιοαγγειακό σύστημα, το κεντρικό νευρικό, και να οδηγήσει στην εμφάνιση κοκκιωμάτων σε διάφορα όργανα του ανθρώπου.


Πώς εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα


Τα συμπτώματα της σύφιλης εξαρτώνται από το εκάστοτε στάδιο της νόσου. Πολλοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί.

Γενικά, ανώδυνα έλκη και διόγκωση λεμφαδένων είναι πιθανά συμπτώματα της πρωτογενούς σύφιλης. Οι ασθενείς με δευτερογενή σύφιλη ενδέχεται να εμφανίσουν πυρετό, αίσθημα κόπωσης, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, απώλεια της όρεξης για πρόσληψη τροφής, καθώς και άλλα συμπτώματα.


Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις


Διάφορες αιματολογικές εξετάσεις διενεργούνται για την ανίχνευση ουσιών παραγόμενων από τα βακτηρίδια που προκαλούν σύφιλη. Η παλαιότερη δοκιμασία είναι η VDRL. Άλλες εξετάσεις αίματος περιλαμβάνουν τις RPR και FTA-ABS.


Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης


Η αποτελεσματική θεραπεία της σύφιλης περιλαμβάνει τη χρήση αντιβιοτικών. Φάρμακο εκλογής είναι η πενικιλλίνη. Η δοσολογία και ο τρόπος χορήγησης (ενδομυϊκά ή ενδοφλέβια) εξαρτώνται από το εκάστοτε στάδιο της νόσου. Η δοξυκυκλίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική θεραπεία σε ασθενείς αλλεργικούς στην πενικιλλίνη.

Ορισμένες ώρες μετά τη χορήγηση θεραπείας, στις πρώιμες φάσεις της νόσου, ενδέχεται να εκδηλωθεί αλλεργική αντίδραση του ξενιστή έναντι τοξινών από τα καταστρεφόμενα βακτηρίδια (αντίδραση Jarish-Herxheimer),γι αυτό η θεραπεία γίνεται πάντα κάτω από στενή παρακολούθηση . Στα συμπτώματα αυτής της αντίδρασης περιλαμβάνονται:
-        ρίγη
-        πυρετός
-        αίσθημα κόπωσης
-        αρθραλγίες
-        μυαλγίες
-        κεφαλαλγία
-        ναυτία
-        εξάνθημα

Αυτά τα συμπτώματα συνήθως παρέρχονται εντός 24ώρου.

Ο ασθενής πρέπει να υποβάλλεται σε ορολογικές εξετάσεις στους 3, 6, 12, και 24 μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου, προκειμένου να διαπιστωθεί η αποδρομή της λοίμωξης. Είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή, μέχρις ότου δύο διαδοχικές ορολογικές δοκιμασίες δείξουν ότι η λοίμωξη θεραπεύτηκε. Η σύφιλη είναι ιδιαίτερα μεταδοτική μέσω σεξουαλικής επαφής κατά το πρωτογενές και δευτερογενές της στάδιο.


Πώς να προφυλαχθείτε από τη νόσο – Πρόγνωση


Με την εφαρμογή έγκαιρης θεραπευτικής αντιμετώπισης και την κατάλληλη παρακολούθηση,  μπορεί να επέλθει ίαση. Η σύφιλη τρίτου σταδίου οδηγεί σε χρόνια προβλήματα υγείας, παρά την εφαρμογή θεραπευτικών μέτρων. 


Ποιες είναι οι επιπλοκές


Στις επιπλοκές της σύφιλης, που δεν έχει αντιμετωπισθεί θεραπευτικά, περιλαμβάνονται:
-        βλάβες στο δέρμα και τα οστά
-        καρδιαγγειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων φλεγμονών και ανευρυσμάτων της αορτής
   -    νευροσύφιλη


Γιαννοπούλου Μαρία, Ειδ. Δερματολόγος
 http://www.iatropedia.gr/medical/malady/106

Πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στη Δράμα

Το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στη Δράμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου 2015.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ 
ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 θα πραγματοποιηθούν στη Δράμα οι παρακάτω εκδηλώσεις:
-Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή της 26ης Οκτωβρίου μέχρι και τη δύση του ήλιου της 28ης Οκτωβρίου 2015.
-Φωταγώγηση όλων των Δημόσιων, Περιφερειακών και Δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ., των Τραπεζών, των δρόμων των πλατειών και των μνημείων, κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2015.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015
08:30 Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, στις δημόσιες υπηρεσίες, στους οργανισμούς, στα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ.
11:00 Προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές των σχολείων στα μνημεία των Εθνικών Αγωνιστών.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015
7:30 Οι καμπάνες των Ιερών Ναών θα ηχήσουν χαρμόσυνα, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου θα παιανίσει εμβατήρια στους δρόμους της πόλης.
8:00 Έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Ελευθερίας παρουσία Στρατιωτικού Αγήματος της Φρουράς Δράμας και της Φιλαρμονικής.
10:30 Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας, κ.κ. Παύλου, μαζί με τον Ιερό κλήρο της πόλης.
Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από εκπαιδευτικό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας.
11:00 Παράθεση καφέ - μικρής δεξίωσης στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Δράμας.
11:30 Μετάβαση επισήμων στο άγαλμα της Ελευθερίας.
- Έναρξη τελετής
- Επιμνημόσυνη Δέηση
- Κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές Ν. Δράμας, τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Δράμας, το Δήμαρχο Δράμας, τον Αστυνομικό Δ/ντή Δράμας, το Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τους εκπροσώπους Αποστράτων Αξιωματικών, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, τον Πρόεδρο των Εφέδρων Αξιωματικών και τους εκπροσώπους των Αντιστασιακών Οργανώσεων.
12:00 Παρέλαση ενώπιον των Αρχών από μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους, οδηγούς, Αναπήρους Πολέμου, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Οργανώσεις και Τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
17:30 Υποστολή της Σημαίας στην Πλατεία της Ελευθερίας παρουσία Στρατιωτικού Αγήματος της Φρουράς Δράμας και της Φιλαρμονικής του Δήμου.
19:00 Τελετή απονομής του «Μακεδονικού Βραβείου» έτους 2015 στην κεντρική αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας. Τιμώμενη προσωπικότητα ο θεολόγος και φιλόλογος Πατέρας Γεώργιος Μεταλληνός.

Τα σχετικά με τη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση παρακαλείται να ρυθμίσει η Ιερά Μητρόπολη Δράμας.
Τα σχετικά με τη στρατιωτική παράταξη η Ανώτερη Διοίκηση Φρουράς Δράμας.
Τα σχετικά με το σημαιοστολισμό και τη διάθεση της φιλαρμονικής ο Δήμος Δράμας.
Τα σχετικά με την τήρηση της τάξης γενικώς η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας.
Τελετάρχη ορίζουμε τον κ. Μιχάλη Ελευθεριάδη, υπάλληλο του Δήμου Δράμας και υπεύθυνο για τον γενικό συντονισμό και το πρόσταγμα της παρέλασης τον κ. Ραδή Θεοδωρίδη στέλεχος του γραφείου Φυσικής αγωγής της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας.

http://www.dramania.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=23330:programma-eortasmoy-ths-ethnikhs-epeteioy-ths-28hs-oktobrioy-sth-drama&Itemid=177

Δραμινοί φέρονται ότι είναι οι 4 από τους 5 βομβιστές της Καλαμάτας και του Μυστρά

Δημοσίευμα της ιστοσελίδας tharrosnews.gr αναφέρει πως, οι πέντε παρουσιάζονται ως μέλη της ακροδεξιάς «Ομάδας Ε» - Θα χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο το βουνό και θα πραγματοποιούσαν συνεχώς επιθέσεις.

Διαβάστε το δημοσίευμα:

Επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς σε Εισαγγελία, Αστυνομία, Εφορία και άλλες κρατικές υπηρεσίες και τράπεζες, είχε σκοπό να κάνει η Ομάδα των 5, που συνελήφθη χθες, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας και παραδέχθηκε τις εκρήξεις στην Τράπεζα της Ελλάδος στην Καλαμάτα και στο άγαλμα του Κων. Παλαιολόγου στο Μυστρά.

Οι 5 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ο οποίος τους άσκησε ποινική δίωξη και τις επόμενες ημέρες θα απολογηθούν στην Ανακρίτρια. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για έναν 52χρονο ηλεκτρονικό που τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Καλαμάτα καιτέσσερις νεαρούς από τη Δράμα, ηλικίας από 28 έως 34 ετών. Ηγετικό ρόλο φαίνεται να έχει ο 52χρονος Καλαματιανός, ενώ παρουσιάζονται ως μέλη της Ομάδας Ε.

Εξήγησαν την επίθεση με τον εκρηκτικό μηχανισμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, ως εναντίωση στο κεφάλαιο και τη μασονία και στο άγαλμα του Παλαιολόγου ως εναντίωση κατά του Βυζαντίου. Επέλεξαν, όπως υποστηρίζουν την Καλαμάτα για την ιστορικότητά της και επειδή από εδώ ξεκίνησε η επανάσταση. Στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν βρέθηκε πλούσιος εξοπλισμός για να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους, όπως παραδέχθηκαν πως είχαν σκοπό.

Ειδικότερα, αποκάλυψαν στους αστυνομικούς που τους ανέκριναν, πως στόχος τους ήταν να διαμένουν μόνιμα στο βουνό (είχαν εφοδιασθεί και με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό) και να κατεβαίνουν μόνο για να υλοποιήσουν κάποιοι νέο χτύπημά τους και να επιστρέφουν στο βουνό, με επίκεντρο των επιθέσεών τους την Καλαμάτα. Μάλιστα για την υλοποίηση των πρώτων τους επιθέσεων βρίσκονταν στην Καλαμάτα, εδώ και περίπου μια εβδομάδα.

Ωστόσο, δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν όλα τα σχέδιά τους, καθώς πριν προλάβουν να φύγουν για το βουνό, είχαν ήδη πέσει στα χέρια της Ασφάλειας Καλαμάτας, η οποία άμεσα και με σωστές κινήσεις αξιοποίησε όλα τα στοιχεία και πρόλαβε χειρότερες καταστάσεις. 

http://www.dramania.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=23350:draminoi-ferontai-oti-einai-oi-4-apo-toys-5-bombistes-ths-kalamatas-kai-toy-mystra&Itemid=178

«Μνήμες Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο






Συνέντευξη τύπου με αφορμή την έκθεση: «Μνήμες Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, πλαισιωμένος από την συντονίστρια της έκθεσης και καθηγήτρια του ΤΕΙ Πύργου κα Μαρία Βίγλη και τον συλλέκτη κ. Κωνσταντίνο Φάρο.
Στο πλαίσιο της έκθεσης και αμέσως μετά τα εγκαίνια την ερχόμενη Κυριακή στις 18:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί και ειδική εκδήλωση στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο.
Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν για το κοινό και θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του Λαζαράκειου από τις 25 έως τις 28 Οκτωβρίου.
Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Δήμαρχος Ήλιδας: «Είναι σημαντικό γεγονός για την πόλη μας να πραγματοποιείται μία έκθεση ιστορικής μνήμης, και στο πλαίσιο αυτό να διοργανώνεται ειδική εκδήλωση με θέμα τις: «Μνήμες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Η έκθεση αλλά και η εκδήλωση αποτελούν μια προσπάθεια που έγινε με πολύ μεράκι και μεγάλη αφοσίωση από τους συντελεστές της.
Αποτελεί μία εθελοντική –το τονίζω– προσπάθεια που όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε, αυτή τη φορά με την παρουσία μας.
Για την ολοκλήρωσή της και την παρουσίασή της στο κοινό της  Ήλιδας συντονίστηκαν αρμονικά δεκάδες άνθρωποι, τους οποίους και θα ήθελα να ευχαριστήσω.
Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τις εκπαιδευτικούς Κατερίνα Κλάδη και Βασιλική Δεδότση που οραματίστηκαν και έφεραν εις πέρας αυτή την προσπάθεια.
Η έκθεση και η εκδήλωση δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αν δεν συνέβαλε σε αυτή το ιστορικό αρχείο και τα εκθέματα που διατηρεί στο Μουσείο Κορεατικού Πολέμου, ο κύριος Κωνσταντίνος φάρος, τον οποίο και ευχαριστώ.
Τέλος αποφασιστική είναι η συμβολή του ΤΕΙ Πύργου και ειδικότερα της καθηγητού Μαρίας Βίγλη, και των σπουδαστών της.  
Επαναλαμβάνω για ακόμα μία φορά, ότι τέτοιου είδους εκθέσεις είναι σημαντικές όχι μόνο για να διδαχθούμε την ιστορία μας, αλλά και για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ιστορική μας μνήμη.» 

http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/ileia/mnimes-v-pagkosmioy-polemoy-sto-lazarakeio-dimotiko-megaro

Μια Ελληνίδα ανάμεσα στους καλύτερους νέους επιστήμονες στον τομέα της υγείας στον κόσμο

H Ελένη Αντωνιάδου είναι συν-ιδρυτής της εταιρείας Transplants Without Donors  και ερευνήτρια στο τμήμα Βιοεπιστημών της NASA. Ασχολείται με τις νανοεπιστήμες και την αναγεννητική ιατρική.
Είναι από τους επιστήμονες που πιστεύουν ότι στο κοντινό μέλλον θα μπορούν να αναπτύσσονται ζωτικά όργανα από τα κύτταρα των ίδιων των ασθενών που χρειάζονται μοσχεύματα και τα οποία ο οργανισμός θα έχει λιγότερες πιθανότητες να απορρίψει.
Επίσης, η ίδια πρωτοπορεί στην τεχνολογία της αναγεννητικής ιατρικής, που έχει φτάσει πλέον σε σημείο να επιτρέπει τη μελέτη της μεταμόσχευσης οργάνων χωρίς να υπάρχουν δωρητές και είναι συν-ιδρυτής της εταιρείας Transplants Without Donors που δραστηριοποιείται πάνω στον συγκεκριμένο τομέα.
Το ενδιαφέρον της για την εξερεύνηση του διαστήματος την οδήγησε στη NASA, όπου διερευνά την επίδραση της ακτινοβολίας στο νευρικό σύστημα, προκειμένου να προστατεύσει τους αστροναύτες, ενώ ταξιδεύουν στο διάστημα.
Αναδείχθηκε «Γυναίκα της χρονιάς» και βραβεύτηκε για το ερευνητικό της έργο σε εκδήλωση στο Λονδίνο για τα «FDM Everywoman In Technology Awards 2013». Πρόκειται για τα Βραβεία που διοργανώνει κάθε χρόνο, ο μεγαλύτερος Οργανισμός της Βρετανίας για να τιμήσει τις γυναίκες που διαπρέπουν στις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Επιχειρηματικότητα.
Το 2015 το περιοδικό Forbes την συμπεριέλαβε στη λίστα «30 κάτω των 30» στον τομέα της Υγείας, με τους 30 επιστήμονες κάτω των 30 ετών που καινοτομούν ψηφιακά στο συγκεκριμένο κλάδο.

Πηγή: ellines.com

http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/omogeneia/mia-ellinida-anamesa-stoys-kalyteroys-neoys-epistimones-ston-tomea-tis

Σεισμός 7,7 Ρίχτερ συγκλόνισε το Πακιστάν

Σεισμός 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε το βόρειο τμήμα του Πακιστάν. Επίσης έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, και την πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί.

http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/kosmos/seismos-77-rihter-sygklonise-to-pakistan

Άγιος Δημήτριος

 Άγιος Δημήτριος

Από τους ενδοξότερους και δημοφιλέστερους αγίους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, μαζί με τον Άγιο Γεώργιο. Είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης, στην πόλη που γεννήθηκε, έζησε και μαρτύρησε. Η μνήμη του εορτάζεται (και από τους Καθολικούς) στις 26 Οκτωβρίου και στις 8 Νοεμβρίου γι’ αυτούς που ακολουθούν το Ιουλιανό Ημερολόγιο(Παλαιοημερολογίτες).
Ο Δημήτριος γεννήθηκε γύρω στο 280 στη Θεσσαλονίκη, επί αυτοκράτορος Μαξιμιανού, και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Σε νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό και έφτασε ως το βαθμό του χιλίαρχου, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Φύση φιλομαθής και ερευνητική αναζητούσε το υψηλό και το αληθινό και το βρήκε στη χριστιανική πίστη, της οποίας έγινε διαπρύσιος κήρυκας στη Θεσσαλονίκη.
Σχημάτισε ένα κύκλο νεαρών μαθητών και τους δίδασκε την Αγία Γραφή στις υπόγειες στοές κοντά στα δημόσια λουτρά της πόλης. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συνάθροισης, οι ειδωλολάτρες τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν ενώπιον του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, που παρεπιδημούσε στη Θεσσαλονίκη. Όταν ο αυτοκράτορας του ζήτησε να απαρνηθεί την πίστη του, ο Δημήτριος του απάντησε: «Τω Χριστώ μου πιστεύω μόνον». Ο Μαξιμιανός εξοργισμένος από τη θαρραλέα στάση του αξιωματικού του διέταξε να τον φυλακίσουν.
Εν τω μεταξύ, ένας από τους μαθητές του Δημητρίου, ο Νέστορας, παρουσιάστηκε στο στάδιο της Θεσσαλονίκης, όπου ο Μαξιμιανός διοργάνωνε αθλητικούς αγώνες και ζήτησε να αγωνιστεί εξ ονόματος των χριστιανών με τον θηριώδη και ακατανίκητο παλαιστή Λυαίο, ειδωλολάτρη καταγόμενο από το Σίρμιο της Πανονίας (σημερινή Μητροβίτσα Σερβίας). Με την πεποίθηση ότι έχει τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού, ο Νέστορας μπήκε στην παλαίστρα και όχι μόνο νίκησε τον Λυαίο, αλλά τον σκότωσε, όπως ο Δαυίδ τον Γολιάθ στην Παλαιά Διαθήκη.
Οργισμένος ο Μαξιμιλιανός από την ήττα του εκλεκτού του, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Νέστορα και τη θανάτωση του Δημητρίου με λογχισμούς. Ο Δημήτριος τάφηκε στον τόπο του μαρτυρίου του, όπου αργότερα χτίστηκε περίβλεπτος ναός προς τιμήν του. Από τον τάφο του ανάβλυζε μύρο, εξού και η ονομασία Μυροβλήτης.
Σπάνια ένας άγιος έχει ταυτισθεί τόσο στενά με μία πόλη, όσο ο Άγιος Δημήτριος με τη Θεσσαλονίκη. Θεωρήθηκε ανέκαθεν από τους Έλληνες ο φρουρός της πόλης, που μαζί με το λαό αγωνίζεται εναντίον των Σλάβων, Αβάρων, Αράβων, Νορμανδών, Φράγκων, Τούρκων και άλλων βαρβάρων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκηανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου 1912), γεγονός που θεωρήθηκε θαύμα.

Απολυτίκιον Αγίου Δημητρίου

Μέγαν εύρατο εv τοις κιvδύvοις, σε υπέρμαχοv, η οικουμένη, Αθλοφόρε τα έθνη τροπούμενον. Ως ουν Λυαίου καθείλες την έπαρσιν, εν τω σταδίω θαρρύvας τον Νέστορα, ούτως  Άγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/714#ixzz3pbDw5gTc