Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Έπεσε σε χαράδρα στη προσπάθειά του να αποφύγει τη σύλληψη Νωρίτερα είχε εντοπιστεί από αστυνομικούς να μεταφέρει με το φορτηγό του 37 παράτυπους μετανάστες

Σε χαράδρα, έπεσε 23χρονος διακινητής, και τραυματίστηκε ελαφρά, στην προσπάθειά του να διαφύγει της σύλληψης και αφού πρώτα εγκατέλειψε το ιδιωτικής χρήσης φορτηγό με τους 37 παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες, υπηκόους Ιράκ και Συρίας, σε πάρκινγκ.
Ειδικότερα, αστυνομικοί της διεύθυνσης αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, καταδίωξαν, τον 23χρονο όταν αυτός δεν συμμορφώθηκε στο σήμα στάσης που του έγινε, στη Εθνική Οδό Ορμενίου – Αρδανίου. Αντιθέτως ανέπτυξε ταχύτητα, εισήλθε στην Εγνατία Οδό και αφού ακινητοποίησε το όχημα σε χώρο στάθμευσης, το εγκατέλειψε και τράπηκε, πεζός, σε φυγή, σε παρακείμενη θαμνώδη έκταση. Κατά την προσπάθεια διαφυγής του, έπεσε σε χαράδρα, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ελαφρά, ενώ αντιστάθηκε στους αστυνομικούς κατά τη σύλληψή του.
Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι το όχημα που οδηγούσε ο συλληφθείς, έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

http://www.newsbeast.gr/society/arthro/2003341/epese-se-charadra-sti-prospathia-tou-na-apofigi-ti-sillipsi

Μεθυσμένος ζήτησε ασθενοφόρο και μετά τα έκανε «γυαλιά καρφιά» Απίστευτες σκηνές στη Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων

«Γυαλιά καρφιά» έκανε τα γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων ένας άνδρας που βρισκόμενος σε κατάσταση μέθης εισέβαλε στην Υπηρεσία  δημιουργώντας αναστάτωση σε υπαλλήλους και εξυπηρετούμενες πολίτες.
Το περιστατικό, σύμφωνα με το haniotika-nea.gr,  έγινε σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της Κοινωνικής υπηρεσίας όταν ο άνδρας που μπήκε εντός του χώρου, ζητούσε να καλέσουν ένα ασθενοφόρο γιατί δεν αισθανόταν καλά, σύμφωνα με τους υπαλλήλους.
Όση ώρα περίμεναν την άφιξη του ασθενοφόρου, ο άνδρας υπο την επήρεια μέθης άρχισε να φωνάζει, να χτυπά τις πόρτες ενώ με τα χέρια και το κεφάλι του χτυπούσε με δύναμη τα τζάμια γραφείου τα οποία έσπασε.
Στο σημείο έσπευσε η Αστυνομία καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τον μετέφερε προληπτικά στο Νοσοκομείο Χανίων.
Την ανάγκη ιδιαίτερης μέριμνας και προστασίας του χώρου επεσήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Χανίων Μαν. Φραγκάκης καθώς όπως είπε, «αρκετοί ωφελούμενοι που εξυπηρετούνται αντιμετωπίζουν ψυχολογικά, ψυχιατρικά προβλήματα υγείας, είναι αγανακτισμένοι κτ.λ.
Βέβαια ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν είχε καμία σχέση με την Κοινωνική υπηρεσία απλά βρέθηκε τυχαία εδώ, ήταν σε κατάσταση μέθης, προσπάθησε να σηκωθεί, γλύστρισε και στη συνέχεια έσπασε τζάμια γραφείου. Μας προβληματίζει αυτή η κατάσταση και πιθανότατα θα διερευνήσουμε το θέμα σε σύσκεψη που θα συγκαλέσουμε με τους αρμόδιους για να προστατεύεται καλύτερα και ο χώρος και το προσωπικό».
Πάντως σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Χανίων, δεν είναι το πρώτο περιστατικό που έχει συμβεί στον χώρο της Κοινωνικής υπηρεσίας.
DSC_0105DSC_0106DSC_0091DSC_0103
http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2003460/methismenos-zitise-asthenoforo-ke-meta-ta-ekane-gialia-karfia

Συγκλονιστική αποκάλυψη Λουράντου: O Σταθάκης μου είπε «αυτοί πληρώνουν και εμείς κάνουμε ό,τι μας λένε»

Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη προχώρησε ο πρόεδρος των φαρμακοποιώνΚωνσταντίνος Λουράντος. 
Μιλώντας στην εκπομπή Ακραίως, στον ΣΚΑΪ και στους Τάκη Χατζή και ΝίκοΠαναγιωτόπουλο, και εξηγώντας τη «μεταρρύθμιση» που προωθείται στα φαρμακεία, όπου στην ουσία μετατρέπονται σε επιχειρήσεις, είπε πως η «μεταρρύθμιση αυτή είναι ελληνική πατέντα για να κάνουν οι χονδρέμποροι και οι εταιρίες τα μεγάλα τραστ τη δουλειά τους». 
Όπως τόνισε προ δεκαημέρου σε συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη, του έθεσε το ερώτημα, «γιατί το κάνετε αυτό». 
Και εκείνος απάντησε: «Ακούστε θα πάρουμε 100 δισ. ευρώ. Μέσα σε αυτά ήταν και οι πιέσεις των ισχυρών προς την τρόικα και της τρόικας προς τα εμάς πως πρέπει να υλοποιηιούν κάποια πράγματα. Δεν είναι δίκαιο το ξέρουμε αλλά το θέλουν οι ισχυροί, γιατί αυτοί πληρώνουν και πρέπει να κάνουμε αυτό που μας λένε». 
Συμπλήρωσε δε ο κ. Λουράντος πως ο υπουργός ανάπτυξης παραδέχθηκε πως«είμαστε σε καθεστώς επιτήρησης». 
 http://newpost.gr/politiki/494191/sygklonistikh-apokalypsh-loyrantoy-o-stathakhs-moy-eipe-aytoi-plhrwnoyn-kai-emeis-kanoyme-o-ti-mas-lene

Τι να προσέχετε στην παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης Αναλυτικές οδηγίες από το ΚΕΠΚΑ

Αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία παραλαβής πετρελαίου θέρμανσης, έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).
  • Δεν επιτρέπουμε να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα, τα οποία δε γνωρίζουν τη διαδικασία με την οποία πρέπει να γίνεται η παραλαβή. Καλό θα είναι κατά τη διάρκεια της παραλαβής, να παραβρίσκονται περισσότερα του ενός άτομα.
  • Δεν εμπιστευόμαστε το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής μας, αλλά χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο.
  • Δεν παραλαμβάνουμε το πετρέλαιο βιαστικά και χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας, προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση - διαρροή πετρελαίου).
  • Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε, αν η απόδειξη ή το τιμολόγιο παραλαβής - πληρωμής δεν έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα, από το νόμο, στοιχεία (όπως: ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, προμέτρηση και επιμέτρηση, ώρα παράδοσης κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».
  • Επιλέγουμε μετά από έρευνα, αξιοποιώντας το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων http://www.fuelprices.gr/ και τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής μας τιμές (τα πρατήρια καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων σε φωτεινές πινακίδες, εμφανείς στους καταναλωτές).
  • Πρέπει να ξέρουμε και να υπολογίζουμε με ακρίβεια, πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να μάθουμε πόσα λίτρα αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής μας, πολλαπλασιάζουμε το μήκος της (π.χ. 2,00 μέτρα) επί το πλάτος της (π.χ. 1,25 μέτρα) επί το ύψος της (π.χ. 1 μέτρο), δηλαδή: 2 x 1,25 x 1 = 2,5 m3 ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500 : 100 = 25). Όλες οι προαναφερόμενες διαστάσεις αφορούν τις εσωτερικές διαστάσεις της δεξαμενής.
  • Πρέπει να μετράμε, παρουσία του βυτιοφορέα, το ύψος του πετρελαίου που έχει η δεξαμενή μας και πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Η μέτρηση γίνεται, εύκολα, με μια ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: βάζουμε κάθετα, στη δεξαμενή, τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετράμε το ύψος, μέχρι το σημείο, που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή.
  • Η μέτρηση της ανύψωσης της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, πρέπει να γίνεται αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-6 λεπτά).
  • Απαιτούμε από τον μεταφορέα, να γράψει το ύψος που μετρήσαμε, πριν και μετά την παράδοση, στην απόδειξη παραλαβής. Το πετρέλαιο, που παραλάβαμε, μπορούμε να το υπολογίσουμε, αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του πετρελαίου που προστέθηκε στη δεξαμενή μας, με τα λίτρα ανά εκατοστό που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή μας είχε 18 εκατοστά πετρέλαιο πριν την παραλαβή και 78 εκατοστά μετά την παραλαβή, προστέθηκαν 78-18=60 εκατοστά. Σύμφωνα, με το προηγούμενο παράδειγμα, με τα 25 λίτρα, ανά εκατοστό ύψους, παραλάβαμε 60x25=1500 λίτρα πετρέλαιο.
  • Είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, συντήρηση - ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης. Η συντήρηση αποτελεί προϋπόθεση για λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου και, επομένως, εξοικονόμηση χρημάτων.
  • Καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση, είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης, δηλαδή Απρίλιο και Μάιο, ώστε να μην μείνουν κατάλοιπα καύσης κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός του συστήματος.
  • Καλή θέρμανση σημαίνει να αισθανόμαστε άνετα. Η υπερβολική ζέστη είναι πολυδάπανη και ανθυγιεινή. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων μιας κατοικίας πρέπει να έχει ως εξής: Μπάνιο: 22°C, Καθιστικό: 19-20°C, υπνοδωμάτια: 18°C. Σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, ένας βαθμός θερμοκρασίας λιγότερος σημαίνει οικονομία 6% περίπου, σε πετρέλαιο.
 http://www.naftemporiki.gr/story/1021018/ti-na-prosexete-stin-paralabi-tou-petrelaiou-thermansis

Τροχαίο με θύματα δεκάδες συνταξιούχους στη Γαλλία

Περισσότεροι από 40 συνταξιούχοι έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία, σε τροχαίο μεταξύ του λεωφορείου το οποίο τους μετέφερε και φορτηγού.
Το δυστύχημα συνέβη στο Πουϊσγκέν, στην επαρχία Ζιρόντ, στη νοτιοδυτική Γαλλία, ανατολικά του Μπορντό. Νεκρός είναι και ο οδηγός του φορτηγού.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τόνισε, από την Ελλάδα όπου βρίσκεται, τόνισε ότι «βυθίστηκε στη λύπη από την συγκεκριμένη τραγωδία».
Πρόκειται για το τραγικότερο τροχαίο ατύχημα στη Γαλλία από το 1982, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 52 άτομα.
Το συμβάν συνέβη στις 07:30 το πρωί (τοπική ώρα).
Η σύγκρουση ήταν μετωπική και στη συνέχεια τα δύο οχήματα έπιασαν φωτιά.
Πέραν των 42 νεκρών, υπάρχουν και εννέα τραυματίες, τέσσερις εκ των οποίων σοβαρά.
http://www.naftemporiki.gr/story/1021156/troxaio-me-thumata-dekades-suntaksiouxous-sti-gallia

ΗΠΑ: Σκότωσε 4χρονο κορίτσι αφού διαπληκτίστηκε με τον πατέρα της Σε αυτοκινητόδρομο των ΗΠΑ το συμβάν

Ένα 4χρονο κοριτσάκι σκοτώθηκε στις ΗΠΑ, όταν πυροβολήθηκε από έναν 32χρονο άνδρα, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε διαπληκτιστεί με τον πατέρα της, σε αυτοκινητόδρομο στο Αλμουκέρκι.
Το όχημα του δράστη «έκλεισε» τον δρόμο του οχήματος στο οποίο επέβαινε το 4χρονο κοριτσάκι, με αποτέλεσμα ο πατέρας και οδηγός του αυτοκινήτου να διαπληκτιστεί έντονα με τον 32χρονο.
Ο δράστης υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας θανάσιμα το άτυχο παιδί.
Ο 32χρονος συνελήφθη σήμερα από τις αστυνομικές αρχές και αντιμετωπίζει διάφορες κατηγορίες, όπως της ανθρωποκτονίας, της επίθεσης με πρόθεση διάπραξης κακουργήματος και της βιαιοπραγίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

http://www.naftemporiki.gr/story/1021034/ipa-skotose-4xrono-koritsi-afou-diapliktistike-me-ton-patera-tis

Τρεις νεκροί από την επίθεση μασκοφόρου με σπαθί σε σχολείο στη Σουηδία

Μασκοφόρος, οπλισμένος με σπαθί, σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε σοβαρά άλλους δύο σε σχολείο στη νοτιοδυτική Σουηδία, πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών.
Ο δράστης, ο οποίος φορούσε μάσκα που θύμιζε τον Νταρθ Βέιντερ, τον έκπτωτο τζεντάι του «Πολέμου των Άστρων», εισέβαλε στο σχολείο και επιτέθηκε σε πολλούς μαθητές και καθηγητές. Τα κίνητρά του παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα.
Η τραγωδία, γεγονός σπάνιο για τη Σουηδία, σημειώθηκε το πρωί στο Τρολχάταν, βιομηχανική πόλη η οποία απέχει μία ώρα βορείως του Γκέτεμποργκ. Στο σχολείο το οποίο έβαλε στο στόχαστρό του ο μασκοφόρος φοιτούν περίπου 400 μαθητές, μεταξύ των οποίων και πολλοί νεαροί μετανάστες που έφτασαν πρόσφατα στη χώρα.
Ο δράστης ήταν ηλικίας 21 ετών και καταγόταν από το Τρολχάταν, ανακοίνωσε η αστυνομία, χωρίς να αποκαλύψει τα στοιχεία του. «Ο δράστης της επίθεσης είναι νεκρός», είπε ο αστυνομικός επιθεωρητής Θορντ Χάραλντσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο νεαρός είχε δεχτεί δύο σφαίρες από τους αστυνομικούς που έσπευσαν στο σχολείο και υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε.
Σοκαρισμένοι ακόμη από τα γεγονότα, πολλοί μαθητές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο τους και αντάλλαζαν τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει με τα κινητά τους τηλέφωνα. Ο νεαρός «Νταρθ Βέιντερ» είχε ποζάρει μαζί τους λίγα λεπτά πριν σπείρει τον θάνατο.
«Βρισκόμασταν στην καφετέρια όταν ήρθε ένας τύπος με μάσκα και χτύπησε με το σπαθί τον δάσκαλό μου», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντάβιντ Ίσα, 14 ετών. «Πανικοβλήθηκα και έφυγα τρέχοντας. Μετά έφτασε η αστυνομία. Εκείνος άρχισε να χτυπά και άλλους ανθρώπους μέσα στις τάξεις. Πήγαινε από τάξη σε τάξη για να χτυπήσει ανθρώπους», συνέχισε.
Ένας καθηγητής υπέκυψε στα τραύματά του επί τόπου. Το δεύτερο θύμα είναι ένας μικρός μαθητής. «Δεν μπορούσε να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητά του πριν ενημερωθεί η οικογένειά του», είπε εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε. Άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν: ένας καθηγητής και ένας μαθητής, η κατάσταση του οποίου θεωρείται κρίσιμη.
Ο 21χρονος εισήχθη στο χειρουργείο, καθώς είχε χτυπηθεί στο ήπαρ, όμως υπέκυψε λίγο αργότερα.
Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν σκηνές πανικού και τρόμου την ώρα που ο νεαρός εξαπέλυσε την επίθεσή του. Κάποιοι μαθητές έφυγαν, ενώ άλλοι οχυρώθηκαν στις τάξεις τους. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, εκτός από το σπαθί, ο δράστης είχε στην κατοχή του και άλλα όπλα.
«Όταν τον είδαμε, νομίζαμε ότι ήταν φάρσα. Φορούσε μαύρη μάσκα και μαύρα ρούχα και είχε ένα μακρύ σπαθί. Οι μαθητές τραβούσαν φωτογραφίες μαζί του και ήθελαν ν' αγγίξουν το σπαθί», είπε μαθητής στη δημόσια τηλεόραση.
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν, που αναμενόταν να επισκεφθεί το σχολείο το απόγευμα, έκανε λόγο για μια «μαύρη μέρα» για τη χώρα. «Σκέφτομαι τα θύματα και τις οικογένειές τους, τους μαθητές, τους καθηγητές και ολόκληρη την κοινότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

http://www.naftemporiki.gr/story/1020908/treis-nekroi-apo-tin-epithesi-maskoforou-me-spathi-se-sxoleio-sti-souidia

Σαν σήμερα το 1925 γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις

Σαν σήμερα το 1925 γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις


Η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυΐα της Ελλάδας, ο Μάνος Χατζιδάκις, γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1925 στην Ξάνθη, «τη διατηρητέα κι όχι την άλλη, τη φριχτή, που χτίστηκε μεταγενέστερα από τους εσωτερικούς της ενδοχώρας μετανάστες», όπως έλεγε και ο ίδιος.
Ήταν γιος του δικηγόρου Γεωργίου Χατζιδάκι και της Αλίκη Αρβανιτίδου. Μετά τον χωρισμό των γονιών του, το 1932, ο Μάνος Χατζιδάκις με τη μητέρα του και την αδελφή του εγκαθίστανται οριστικά στην Αθήνα.
Εν τω μεταξύ, από τα τέσσερά του χρόνια έχει αρχίσει μαθήματα πιάνου με δασκάλα την Αλτουνιάν, γνωστή μουσικό της Ξάνθης, αρμενικής καταγωγής. Παράλληλα διδασκόταν βιολί και ακορντεόν.
Παγοπώλης και φορτοεκφορτωτής
Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και της απελευθέρωσης, ο Μάνος Χατζιδάκις εργάζεται ως φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι του Πειραιά, παγοπώλης στο εργοστάσιο του Φιξ, υπάλληλος στο φωτογραφείο του Μεγαλοοικονόμου, βοηθός νοσοκόμος στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Συγχρόνως αρχίζει ανώτερα θεωρητικά μαθήματα μουσικής με τον Μενέλαο Παλλάντιο, σημαντική μορφή της ελληνικής εθνικής μουσικής σχολής, και σπουδές Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις οποίες ποτέ δεν ολοκλήρωσε.
Την εποχή εκείνη γνωρίζεται με καλλιτέχνες και διανοούμενους (Γκάτσος, Σεφέρης, Ελύτης, Τσαρούχης, Σικελιανός) της γενιάς του μεσοπολέμου, οι οποίοι θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση των προσανατολισμών και της σκέψης του. Ο Νίκος Γκάτσος, με τον οποίο γνωρίστηκε το 1943, θα παραμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του, ο μεγάλος δάσκαλος και ο ακριβός του φίλος.
Γνωριμία με τον Κουν
Η πρώτη του εμφάνιση στα μουσικά πράγματα της χώρας γίνεται το 1944 με τον «Τελευταίο Ασπροκόρακα» του Αλέξη Σολωμού στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν. Η γόνιμη συνεργασία του με το Θέατρο Τέχνης θα διαρκέσει 15 χρόνια, με μουσικές για παραστάσεις όπως: «Γυάλινος Κόσμος» (1946), «Αντιγόνη» (1947), «Ματωμένος Γάμος» (1948), «Λεωφορείον ο Πόθος» (1948), «Ο θάνατος του Εμποράκου» (1949) κ.ά.
Εν τω μεταξύ, το 1949 με μια διάλεξη του για το ρεμπέτικο τραγούδι θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη συντηρητική ελληνική αστική κοινωνία.
Από το 1950 αρχίζει να γράφει μουσική για αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες. Ο Μάνος Χατζιδάκις έχει «ντύσει» μουσικά την Ορέστεια, τη Μήδεια, τις Βάκχες, τις Εκκλησιάζουσες, τη Λυσιστράτη, τον Πλούτο, τις Θεσμοφοριάζουσες, τους Βατράχους και τις Όρνιθες.
Το 1959 παρουσιάζει στο αθηναϊκό κοινό τον Μίκη Θεοδωράκη, ενορχηστρώνοντας και ηχογραφώντας ο ίδιος το έργο του «Επιτάφιος» με τη Νάνα Μούσχουρη.
Χατζιδάκις και σινεμά
Με τη Μελίνα ΜερκούρηΜεγάλο κεφάλαιο αποτελούν και οι μουσικές που συνέθεσε για σπουδαίες ταινίες του ελληνικού και του διεθνούς κινηματογράφου. Αναφέρουμε ενδεικτικά την «Κάλπικη Λίρα» (Γ. Τζαβέλλα 1954), τη «Στέλλα» (Μ. Κακογιάννη, 1955), το «Δράκο» (Ν. Κούνδουρου, 1956), το «America-America» (Ελ. Καζάν, 1962), «Sweet Movie» (Ντ. Μακαβέγιεφ, 1974), κ.ά.
Το 1960 κερδίζει το βραβείο Όσκαρ για το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» από την ταινία του Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή», τραγούδι το οποίο θα συμπεριληφθεί στα δέκα εμπορικότερα του 20ού αιώνα.
Ωστόσο, η μουσική του για τον ελληνικό κινηματογράφο και μια σειρά ελαφρών τραγουδιών τού χαρίζει μια «λαϊκότητα ανεπιθύμητη», την οποία δεν θα αποδεχθεί ποτέ και θα τη μάχεται μέχρι το τέλος της ζωής του.
Πνεύμα ανήσυχο, ο Μ. Χατζιδάκις χρηματοδοτεί το Διαγωνισμό Πρωτοποριακής Σύνθεσης «Μάνος Χατζιδάκις» του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Δοξιάδη. Το βραβείο απονέμεται στον Ιάννη Ξενάκη, άγνωστο τότε στο ελληνικό κοινό.
Το 1966 ο Μάνος Χατζιδάκις πηγαίνει στις ΗΠΑ, όπου ανεβάζει στο Μπρόντγουεϊ με τον Ζιλ Ντασέν και τη Μελίνα Μερκούρη τη θεατρική διασκευή του «Ποτέ την Κυριακή» με τον τίτλο «Illya Darling». Στην Αμερική θα παραμείνει μέχρι το 1972 και η μουσική του αντίληψη θα επηρεαστεί σημαντικά από την pop music. Αποτέλεσμα αυτής της επίδρασης είναι ο κύκλος τραγουδιών «Reflections» με το συγκρότημα New York Rock and Roll Ensemble.
Τo 1972, τον πιο σκοτεινό χρόνο της χούντας, επιστρέφει στην Αθήνα και ιδρύει το μουσικό καφεθέατρο «Πολύτροπο», μέσα από το οποίο επιχειρεί να ανοίξει εκφραστικές διόδους στο μουσικό τέλμα της εποχής.
Η γέννηση του «Τρίτου»
Το 1975 αρχίζει η χρυσή εποχή του «Τρίτου». Γίνεται διευθυντής του κρατικού ραδιοσταθμού «Τρίτο Πρόγραμμα» (1975-81) τον οποίο, σε συνεργασία με μια ομάδα νέων και ταλαντούχων δημιουργών, γίνεται σημείο αναφοράς.
Το 1989-93 ιδρύει την «Ορχήστρα των Χρωμάτων», για να παρουσιάσει «πρωτότυπα προγράμματα που συνήθως δεν καλύπτονται από τις συμβατικές συμφωνικές ορχήστρες», την οποία διηύθυνε μέχρι το τέλος της ζωής του. Η Ορχήστρα των Χρωμάτων με μαέστρο τον Χατζιδάκι έδωσε 20 συναυλίες και 12 ρεσιτάλ ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου με Έλληνες και ξένους σολίστ.
Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν διαρκώς παρών στην ελληνική δισκογραφία, με δεκάδες δίσκους που θεωρούνται πια κλασικοί: Ο Κύκλος με την Κιμωλία (1956), Παραμύθι χωρίς Όνομα (1959), Πασχαλιές μέσα απ' τη νεκρή γη (1961), Δεκαπέντε Εσπερινοί (1964), Μυθολογία (1965), Καπετάν Μιχάλης (1966), Τα Λειτουργικά (1971), Αθανασία (1975), Τα Παράλογα (1976), Σκοτεινή Μητέρα (1985), Τα Τραγούδια της Αμαρτίας (1992) κ.ά.
Μοναδικός, ιδιοφυής και αεικίνητος, ο Μάνος Χατζιδάκις «έφυγε» από κοντά μας στις 15 Ιουνίου 1994.
Πηγή: sansimera.gr


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/636190/san-simera-to-1925-gennithike-o-manos-xatzidakis#ixzz3pOCnETmy

Κατέρρευσε μονοκατοικία στο Καματερό λόγω της κακοκαιρίας

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (22/10) και την Αττική, είχαν σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσει μονοκατοικία στο Καματερό.
Η κακοκαιρία που πλήττει από νωρίς το πρωί της Πέμπτης την Αττική, με τις δυνατές και συνεχόμενες βροχοπτώσεις είχε σαν αποτέλεσμα να υποχωρήσει το έδαφος σε περιοχή του Καματερού και να παρασύρει μια μονοκατοικία.
Το σπίτι κατέρρευσε αλλά για καλή τύχη της ενοίκου του, μιας ηλικιωμένης γυναίκας, την ώρα εκείνη βρισκόταν έξω από αυτό κι έτσι δεν τραυματίστηκε.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/635993/ektakto-katerreyse-monokatoikia-sto-kamatero-logo-tis-kakokairias#ixzz3pOCLsZ9v

Τυφώνας «Πατρίτσια»: Η πιο ισχυρή θύελλα που θα «χτυπήσει» ποτέ στον πλανήτη

Ανήσυχοι οι επιστήμονες και οι μετεωρολόγοι παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό το «χτύπημα» της πιο ισχυρής θύελλας που έχει καταγραφεί ποτέ στο πλανήτη - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μεξικό
Η θύελλα που θα προκληθεί από τον τυφώνα «Πατρίτσια» θα είναι η πιο ισχυρή που έχει πλήξει ποτέ τη Γη και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει κύματα έως και 12 μέτρα κατά μήκος των ακτών του Μεξικού.
Ο τυφώνας θα είναι άκρως απειλητικός με τις αρχές του Μεξικού να έχουν ήδη ειδοποιήσει τους κατοίκους των παραθαλάσσιων περιοχών, προκειμένου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς υπάρχει φόβος ακόμα και για τσουνάμι.
photo
Επιστήμονες και κάτοικοι είναι προετοιμασμένοι για το «χειρότερο σενάριο», καθώς η «Πατρίτσια» αναμένεται να «χτυπήσει» γύρω στις 19:00 (τοπική ώρα Μεξικό) την Παρασκευή.
Η μεξικανική κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η καταιγίδα θα είναι επιπέδου 5 (το υψηλότερο στην κλίμακα) και οι άνεμοι θα έχουν ταχύτητα 200 μίλια/ώρα.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/636336/tyfonas-patritsia-h-pio-isxyri-thyella-poy-tha-xtypisei-pote-ston-planiti#ixzz3pOAiDuZw

Τσίπρας: Αν δεν υπήρχε μνημόνιο θα έπρεπε να το εφεύρουμε

Τις πολιτικές κατευθύνσεις, αλλά και τα μέτωπα τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, ιεράρχησε ο Αλέξης Τσίπρας με την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, δίνοντας έμφαση στο ασφαλιστικό, το προσφυγικό και την ανασυγκρότηση του κόμματός του ενόψει του συνεδρίου.
«Ακόμα κι αν δεν υπήρχαν οι δεσμεύσεις της συμφωνίας, θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος», τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, στηρίζοντας έτσι τα νέα μέτρα αφαίμαξης των Ελλήνων, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν κατώτατη σύνταξη 360 ευρώ, καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων, «ψαλίδι» 33% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (πιθανόν και σε εκείνες που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ), αλλά και κατάργηση των επικουρικών.
Παράλληλα, αφού παραδέχθηκε ότι αν δεν υπήρχε Μνημόνιο, «θα έπρεπε να το εφεύρουμε», σημείωσε ότι «με ειλικρίνεια έχουμε παρουσιάσει τις δυσκολίες στον ελληνικό λαό, χωρίς να καταφεύγουμε σε εικονικά success story», ζητώντας ωστόσο τη διαρκή στήριξή του.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας εστίασε επίσης στις μάχες που έχει να δώσει το κόμμα και η κυβέρνησή του την επόμενη περίοδο, επισημαίνοντας ότι «έχουμε επίγνωση των δυσκολιών, όπως και επίγνωση του στόχου, που δεν είναι άλλος από την έξοδο της χώρας από την κρίση, με προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων».
Για το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός επισήμανε την αναγκαιότητα εκπόνησης ενός βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος, υπογραμμίζοντας ότι «ακόμα κι αν δεν υπήρχαν οι δεσμεύσεις της συμφωνίας, θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος που είναι επείγον, εξαιτίας της καταλήστευσης των αποθεματικών του, αλλά και της υψηλής ανεργίας ως αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση έχει στόχο να φέρει ένα σχέδιο που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς συντάξεις, με κριτήριο τη διαγενεακή αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη».
Στην αναφορά του για το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία των διεθνών επαφών του κόμματος την επόμενη περίοδο, καθώς και των πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ζήτημα αυτό, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου που υποδέχονται τεράστιο κύμα προσφύγων.
Επεσήμανε ακόμα την κρισιμότητα του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, που, όπως είπε, προσπαθεί να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον.
Αναφερόμενος στο επικείμενο Συνέδριο του κόμματος και «στην αδιαμεσολάβητη σχέση του με την κοινωνία, καθώς και στην αναγκαιότητα ανασυγκρότησής του, όπως και της νεολαίος», ο πρωθυπουργός τόνισε: «Με ειλικρίνεια έχουμε παρουσιάσει τις δυσκολίες στον ελληνικό λαό, χωρίς να καταφεύγουμε σε εικονικά success story. Δίνουμε καθημερινές μάχες για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της κοινωνίας. Κοιτάζουμε το λαό στα μάτια και ζητάμε τη διαρκή του στήριξη. Αυτό θα κάνουμε και την επόμενη περίοδο».
Από την πλευρά του, στην εισήγησή του, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας τόνισε ότι ο χρόνος είναι λίγος για τις υποχρεώσεις που έχουμε στο κόμμα και στην κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι «η κοινή διαπίστωση για την ύπαρξη ενός πολιτικού κέντρου που αυτό πρέπει να είναι η Π.Γ. θα παραμείνει κενό γράμμα εάν δεν συμβάλλουμε όλοι στη συλλογική δημοκρατική λειτουργία της και στην αποτελεσματικότητά της».
Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, «η Π.Γ. για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι το πολιτικό όργανο που θα συζητά, θα χαράσσει και θα αποφασίζει για τους βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης και του κόμματος».
Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του επικείμενου συνεδρίου του οφείλει να ανιχνεύσει, να επεξεργαστεί και να αποφασίσει το ιδεολογικό - πολιτικό πλαίσιο, αλλά και την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η ριζοσπαστική Αριστερά στην κυβέρνηση και στην κοινωνία.
Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε, τέλος, τις αρμοδιότητες των μελών του οργάνου, που έχουν ως εξής:
Γολέμης Χάρης: Πρόγραμμα - Θεωρία - Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς»
Ηλιόπουλος Νάσος: Εργατική Πολιτική - Υγεία - Παιδεία
Καραγεώργος Πέτρος: Συντονιστής Οργανωτικού
Κοτσακάς Αντώνης: Τοπική Αυτοδιοίκηση
Λάμπρου Πάνος: Δικαιοσύνη - Δημόσια Διοίκηση - Δικαιώματα
Μπουρνούς Γιάννης: Ευρωπαϊκή Πολιτική - Διεθνείς Σχέσεις-Εξωτερική Πολιτική - Ελληνισμός Διασποράς
Παυλίδης Νίκος: Σώματα Ασφαλείας - 'Αμυνα - Β. Ελλάδα
Σαρρής Μανώλης: Αλληλεγγύη - Οργανωτικό
Σβίγκου Ράνια: Γραφείο Τύπου -Επικοινωνία- ΜΜΕ - Φεμινιστική Πολιτική
Σκορίνης Νίκος: Ενέργεια - Βιομηχανία - Περιβάλλον - Υποδομές - Δίκτυα μεταφοράς - Ναυτιλία - Τουρισμός - ΕΒΕ - Αγροτική Πολιτική
Υδραίος Μιχάλης: Πολιτισμός - Αθλητισμός
Φραγκάκη Μαρίκα: Οικονομική πολιτική

Επιτροπή Θέσεων
Γολέμης Χάρης
Δραγασάκης Γιάννης
Ηλιόπουλος Νάσος
Μπαλτάς Αριστείδης
Ρήγας Πάνος
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Φραγκάκη Μαρίκα



Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/635839/tsipras-an-den-ypirxe-mnimonio-tha-eprepe-na-to-efeyroyme#ixzz3pOABHrqF

Νιγηρία: Τουλάχιστον 10 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας σε τέμενος

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 11 τραυματίστηκαν την Παρασκευή (23/10) από επίθεση αυτοκτονίας σε ισλαμικό τέμενος στην πολιτεία Μπόρνο της βορειοανατολικής Νιγηρίας, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.
Η πολιτεία είναι προπύργιο της Μπόκο Χαράμ, η οποία έχει αυτοανακηρυχθεί νιγηριανό τμήμα του Ισλαμικού Κράτους.
Οι επιθέσεις της οργάνωσης έχουν κοστίσει περίπου 1.000 ζωές από τον Μάιο, οπότε ανέλαβε την προεδρία της Νιγηρίας ο Μουχαμάντου Μπουχάρι.
Η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια της πρωινής προσευχής σε τέμενος στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Μαϊντουγκούρι.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/636322/nigiria-toylaxiston-10-nekroi-apo-epithesi-aytoktonias-se-temenos#ixzz3pO9hbvJc

Απαίτηση - ΣΟΚ των δανειστών: Πετάξτε τους Έλληνες από τα σπίτια τους!

Ξένα κερδοσκοπικά funds και πολυεθνικές εταιρείες διαχείρισης ακινήτων κρύβονται πίσω από την «ξαφνική εμπλοκή» με τους δανειστές, που ζητούν άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Πρόκειται για κεφάλαια, γνωστά ως «γύπες», που θέλουν να εισβάλουν στην εγχώρια αγορά, τα σχέδια των οποίων έχει αποκαλύψει πολλάκις το Newsbomb.gr.
Αποκαλυπτικοί των προθέσεων, αλλά και των ακραίων πιέσεων των δανειστών, είναι οι διάλογοι που φέρνει στη δημοσιότητα το «Έθνος», ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τους επικεφαλής του κουαρτέτου.
Ελληνική πλευρά: Η ελληνική κοινωνία υπέστη ένα σοκ. Έχει χαθεί το 25% του ΑΕΠ. Έχουν μειωθεί 40% τα εισοδήματα, η ανεργία είναι στο 26%. Δεν αντέχει να υποστεί κι άλλο σοκ, αυτό της απώλειας της κύριας κατοικίας.
Τρόικα: Να μην υπάρχει περιορισμός στους πλειστηριασμούς, παρά μόνο για τα φτωχά στρώματα. Έτσι οι τράπεζες θα μπορούν να απειλούν με εξώσεις για να πληρώνουν τα δάνεια τους.
Ελληνική πλευρά: Το 80% των διαμερισμάτων στην Ελλάδα είναι κάτω από τα 120 τμ. Η ελληνική μεσαία τάξη δεν είναι όπως της Αγγλίας με διαμερίσματα άνω των 300 τ.μ. ή μονοκατοικίες. Η άρση των πλειστηριασμών δεν διευκολύνει ούτε τις τράπεζες.
Τρόικα: Με τις προτάσεις σας δεν θα υποχρεώνονται να πληρώνουν τα δάνεια.


 
Με απλά λόγια: η τρόικα θέλει να δημιουργήσει μια νέα αγορά στην Ελλάδα από κατοικίες που θα βγαίνουν «στο σφυρί».
Η αγορά αυτή θα συμπληρώνεται από κερδοσκοπικά funds και πολυεθνικές εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Μοχλό εισόδου των εταιρειών αυτών στη χώρα θα αποτελέσουν οι πρώτοι μαζικοί πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες, σε γενικές γραμμές, δεν έχουν εμπειρία για να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση μαζικών πλειστηριασμών. Οπότε είτε θα πουλήσουν τα «κόκκινα» δάνεια σε «γύπες» που θα αναλάβουν να κάνουν τη δουλειά, είτε θα προσλάβουν ξένες εταιρείες για να προχωρήσουν τη βρώμικη διαδικασία.
Ταυτόχρονα, οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων που θα αγοράσουν τα «κόκκινα» δάνεια από τους «γύπες» θα νοικιάζουν τα σπίτια που βγήκαν σε πλειστηριασμό ακόμη και στους πρώην ιδιοκτήτες τους!
 


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/636294/apaitisi-sok-ton-daneiston-petaxte-toys-ellines-apo-ta-spitia-toys#ixzz3pO8bS413

Αποκάλυψη Πούτιν που αλλάζει τα δεδομένα στη Συρία

Μια μέρα μετά την συνάντησή του με τον Μπασάρ Αλ Ασαντ, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως ο Σύρος πρόεδρος είναι διατεθειμένος για διάλογο και όπως άφησε να εννοηθεί είναι έτοιμος ακόμα και να παραδόσει την εξουσία και να δρομολογήσει εκλογές. Η συριακή ηγεσία πρέπει να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που προτίθενται να συμμετάσχουν σε διάλογο, δήλωσε  ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη Λέσχη Βαλντάι.
Ο Πούτιν τόνισε ότι τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα της Συρίας αποτελούν μια από τις αιτίες της συριακής κρίσης, η κλιμάκωση της οποίας δεν οφείλεται μόνο στους ισλαμιστές μαχητές. Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως η μεταβίβαση της εξουσίας στη Συρία θα πρέπει να γίνει υπό διεθνή εποπτεία και το μέλλον των πολιτικών διαδικασιών στη χώρα θα πρέπει να αποφασιστεί από τον συριακό λαό.
«Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση θα σχηματιστεί με βάση διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες. Σαφώς κάνουμε λόγο για διεθνή εποπτεία των διαδικασιών, ανάμεσα τους και της διεξαγωγής εκλογών. Αλλά αυτή η εποπτεία θα πρέπει να είναι αντικειμενική», υπογράμμισε και χαρακτήρισε τον διαμελισμό της Συρίας τη χειρότερη λύση στην κρίση η οποία θα οδηγήσει σε αέναο πόλεμο στην περιοχή.
«Ο διαμελισμός της Συρίας είναι η χειρότερη επιλογή, είναι απαράδεκτος. Δεν θα τερματίσει τον πόλεμο, (αντίθετα) θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την κλιμάκωση και τη συνέχιση του», δήλωσε.
Παράλληλα δήλωσε στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη Συρία είναι η ανατροπή του Άσαντ, ενώ αυτός της Ρωσίας να βοηθήσει τη Δαμασκό να πολεμήσει την τρομοκρατία.
Ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε την κριτική που ασκείται στη Ρωσία για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία, χωρίς όμως οι κριτικές αυτές, κατά τον ίδιο, να αναφέρουν ποτέ ποιοι στόχοι πρέπει να χτυπηθούν και ποιοι όχι.
«Κατηγορούμαστε για υποτιθέμενες επιθέσεις σε λάθος στόχους. Τους λέμε: «Πείτε μας ποιοι στόχοι είναι οι σωστοί, αν γνωρίζετε». Αλλά σιωπούν. Πείτε μας ποιοι στόχοι δεν πρέπει πληγούν – πάλι δεν απαντούν», δήλωσε ο Πούτιν.

Όπως τόνισε επίσης, η κυβέρνηση του Ιράκ δεν έχει ζητήσει από το ρωσικό στρατό να πολεμήσει τους τζιχαντιστές στο Ισλαμικό Κράτος σε ιρακινό έδαφος, προσθέτοντας πως δεν έχει σχέδια για την επέκταση των ρωσικών επιχειρήσεων πέραν της Συρίας.

tribune

Σκόπια: «Σιωπή από την Αθήνα μετά την επίσκεψη της Νούλαντ»

Ασυνήθιστη σιωπή  επικράτησε μετά τη συνάντηση της βοηθού Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτώρια Νούλαντ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, όπου συζήτησαν για τη διαφωνία του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σημειώνει η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων ‘Βέτσερ’.
Παρά το γεγονός- συνεχίζει το δημοσίευμα- ότι σε προηγούμενες παρόμοιες συναντήσεις είχαν γίνει δημοσιεύσεις των συζητήσεων και είχε ανακοινωθεί τι συζητήθηκε και υπογράμμιζαν τις  επίσημες θέσεις της Αθήνας, ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε παραχωρήσεις για την αποδοχή μια αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο όνομα για όλες τις χρήσεις (erga omnes), τώρα δεν έγινε καμία ανακοίνωση.
 
Μετά την τελευταία επίσκεψη της Νούλαντ, όλα τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την επίσκεψη της Αμερικανίδα διπλωμάτη, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες και αναλύσεις. Έγραψαν μόνο ότι έγινε συνάντηση της Νούλαντ με τον Κοτζιά παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ.
Η επίσκεψη της Νούλαντ συνδέεται με τη διπλωματική προετοιμασία για την επίσκεψη του Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι στα μέσα Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Η επίσκεψη γίνεται σε μια περίοδο που η αμερικανική διπλωματία έχει απορρίψει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για συμμετοχή των Σκοπίων ως FYROM σε συνέδρια που είχαν διοργανωθεί στην Ουάσιγκτον, όπου τα Σκόπια παρουσιάστηκαν ως ‘Μακεδονία’, σημειώνει το δημοσίευμα.
--
 
               
 

http://greeknation.blogspot.gr/2015/10/blog-post_470.html

“Επίκειται μεγάλη επίθεση της Ρωσίας στη Συρία”

Έξι ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν ξεφορτώσει στρατιωτικό υλικό στη Συρία καθώς και ρωσική δύναμη 20 χιλιάδων ανδρών είναι έτοιμη να αναλάβει δράση σε μια επικείμενη μεγάλη επίθεση των ρωσικών  και συριακών δυνάμεων κατά των τρομοκρατών που πολεμούν κατά του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, γράφει η ‘αλ Χαντάθ’, επικαλούμενη πληροφορίες από τη  λιβανική ‘Γνώμη του Σήμερα’ (Ράιαλ Γιουμ). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επίθεση θα αρχίσει από τις ακτές της Συρίας και γύρω  από την περιοχή των συνόρων της Συρίας και του Λιβάνου κατά του ‘ισλαμικού κράτους’ αλλά και κατά όλων των ομάδων της ένοπλης αντιπολίτευσης της Συρίας. Οι Αμερικανοί και οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν λεπτομερώς αυτήν την εξέλιξη.
 
Προς το παρόν σε γνώση τους είναι η παρουσία περισσότερων από 3.500 Ρώσους στρατιώτες με πλήρη οπλισμό, που φρουρούν τεράστιες αποθήκες με πυρομαχικά για την αεράμυνα της Συρίας, που έχουν φέρει οι Ρώσοι.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι πληροφορίες αναφέρουν για στρατιωτική δύναμη επίθεσης που αποτελείται από πλέον των 40.000 στρατιωτών, που είναι Σύριοι, Ρώσοι, Ιρανοί (υποστηρικτές των Φρουρών της Επανάστασης) και μέλη της Χεζμπολάχ. 
Η επίθεση θα γίνει συγχρονισμένα και ταυτόχρονα σε όλες τις περιοχές ανοίγοντας πολλαπλά μέτωπα και θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του τρέχοντος μηνός.
 
--
 
               
 

ΟΙ ΗΛΙΘΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ MIT ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ" ΤΗΣ ΖΑΚΛΙΝ ΣΑΤΟΝ

Παρασκήνιο με έντονη «οσμή» μυστικών υπηρεσιών,κατασκοπείας και δράσης παρακρατικών οργανώσεων βρίσκεται πίσω από την «αυτοκτονία» της γνωστής δημοσιογράφου του BBC, Ζακλίν Σάτον, η οποία βρέθηκε κρεμασμένη στις τουαλέτες του αεροδρομίου Κεμάλ Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης το Σάββατο. Τα τουρκικά κανάλια έκαναν λόγο για αυτοκτονία, ισχυριζόμενα ηλιθιωδώς πως έχασε την πτήση της και δεν είχε χρήματα για να πάρει άλλη! Η Σάτον σύμφωνα με την βλακώδη δικαιολογία που απέδωσαν στο ρεπορτάζ οι Τούρκοι του πρακτορείου Dogan, κρεμάστηκε επειδή δεν είχε χρήματα για να κλείσει νέο εισιτήριο και υπάλληλοι της αεροπορικής εταιρείας, με την οποία είχε προγραμματίσει να πετάξει, ανέφεραν ότι η 50χρονη επαναλάμβανε συνεχώς στους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο ότι δεν διέθετε άλλα χρήματα. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, κατευθύνθηκε στις τουαλέτες και κρεμάστηκε.
Η πραγματικότητα ωστόσο όπως είναι λογικό φαίνεται πως απέχει έτη φωτός. Η Σάτον ήταν η νέα αναπληρώτρια διευθύντρια για το Ινστιτούτο Πολέμου και Ειρήνης για το Ιράκ, ενώ πριν από πέντε μήνες ο προκάτοχός της Αμμάρ αλ Σαμπαντέρ στην οργάνωση, είχε σκοτωθεί σε βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη.
Το Σάββατο, η δημοσιογράφος ταξίδευε από το Λονδίνο για το Ερμπίλ του Ιράκ, που αποτελεί την πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν. Η Σάτον σύμφωνα με τον βρετανικό Independent ταξίδευε στο Ερμπίλ προκειμένου να διεξάγει την έρευνά της για το διδακτορικό που έκανε αυτή την περίοδο και αφορούσε στο ζήτημα της διεθνούς αναπτυξιακής στήριξης στις γυναίκες που εργάζονται στον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
http://greeknation.blogspot.gr/2015/10/mit.html

Παύλος Σαντορίνης: Ο Έλληνας που ανακάλυψε το ραντάρ

Το ραντάρ ανέτρεψε τον υποβρύχιο πόλεμο των Γερμανών και υπήρξε, μετά την ατομική βόμβα το αποτελεσματικότερο όπλο του πολέμου». Ναύαρχος Καρλ Νταίνιτς Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β’ Π.Π. Το 1942 εμφανίστηκε το ραντάρ, μια πρωτοποριακή εφεύρεση που ανέτρεψε τις ισορροπίες του Πολέμου, γέρνοντας την πλάστιγγα υπέρ των Συμμαχικών Δυνάμεων.

Radarops

Το συγκεκριμένο ραντάρ έδινε τη δυνατότητα του εντοπισμού εχθρικών αεροσκαφών σε αρκετά μεγάλες αποστάσεις και την τεχνογνωσία του διέθετε εκείνη την εποχή μόνο η Μ. Βρετανία. Αν και ευρέως «πατέρας» του θεωρείται ο Άγγλος Ρόμπερτ Ουάτσον Ουάτ, το Εκατοστομετρικό ραντάρ εφευρέθηκε λίγα χρόνια νωρίτερα, από τον Έλληνα Καθηγητή Φυσικής Παύλο Σαντορίνη.

Ο Σαντορίνης ήταν πολιτικός μηχανικός, φυσικός και ομότιμος καθηγητής του Ε. Μ. Πολυτεχνείου.

Το 1969 οι Άγγλοι τίμησαν τον Σαντορίνη και καθυστερημένα παραδέχθηκαν ότι ανακάλυψαν το ραντάρ δύο χρόνια αργότερα από τον ίδιο. Αυτό που δεν αποκάλυψαν όμως, ήταν ότι το 1940 τους είχαν δοθεί τα σχέδια.

Ο επιστημονικός πόλεμος για την επικράτηση στους αιθέρες

Η ιστορία του ραντάρ, μοιάζει βγαλμένη από κατασκοπικές ταινίες. Εφευρέτες, μοιραίες γυναίκες και Μυστικές Υπηρεσίες έδωσαν μάχη πριν και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για το ποιος θα αποκτήσει πρώτος την τεχνογνωσία που θα του έδινε ξεκάθαρη υπεροχή στους αιθέρες και συγκριτικό πλεονέκτημα στον πόλεμο.

Από τις παραμονές ακόμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Βρετανία και Ναζιστική Γερμανία, ξεκίνησαν ένα αγώνα δρόμου, για το ποιος θα ανακαλύψει πρώτος τον τρόπο και το μέσο για να εντοπίζει από μακριά τις εναέριες εχθρικές δυνάμεις. Για την επίτευξη αυτού του στόχου και οι δύο πλευρές πειραματίζονταν μυστικά, ήδη από τα μέσα του ’30 με τα ραδιοκύματα.

Πριν από την ανακάλυψη του ραντάρ μεγάλης ισχύος, η αεράμυνα χρησιμοποιούσε παρατηρητές με κυάλια και γιγαντιαία χωνιά με πρωτόγονα ακουστικά συστήματα, για την ανίχνευση των εχθρικών αεροσκαφών.

Με το ξέσπασμα του πολέμου εμφανίστηκαν τα πρώτα ραντάρ. Ήταν θεόρατα και αρχικά λειτουργούσαν με ηλεκτρομαγνητικά πεδία 5 μέτρων και 1 έως 1,5 μέτρου στη συνέχεια.

Η εμβέλειά των πρωτόγονων αυτών ραντάρ έφτανε μόλις τα 10 χλμ. και λόγω του μεγέθους τους, αποτελούσαν εύκολη λεία για τα βομβαρδιστικά.

Την ίδια στιγμή, το 1936, ο Σαντορίνης διενεργούσε στο Παλαιό Φάληρο πειράματα με το ελληνικό εκατοστομετρικό ραντάρ, με πεδία μόλις των 5 και 10 εκατοστών, σε μια εκπληκτική εμβέλεια των 150 έως 200 χλμ.

Παιχνίδια κατασκόπων

Ο Σαντορίνης γνώριζε το μυστικό του ραντάρ από το 1934 και γι’ αυτό κατάσκοποι τον κυνηγούσαν σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και επιστράτευαν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για του το υποκλέψουν.

Το 1936 και ενώ βρίσκονταν στο Βερολίνο, τον πλησίασε μια μυστηριώδης όμορφη γυναίκα. Αν και ο καθηγητής είχε μάθει να προφυλάσσεται, μπροστά στη σαγήνη της, το «προσωπικό» του ραντάρ δεν κατάφερε να δει τον εχθρό που καραδοκούσε. Με «Δούρειο ίππο» το κορμί της, η καλλονή σκόπευε να του «πάρει» πληροφορίες για τη νέα του εφεύρεση. Τον Σαντορίνη ειδοποίησε εγκαίρως ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσκοπο, ο Έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο. Ο Σαντορίνης εγκατέλειψε τη χώρα άμεσα, στήνοντας μάλιστα στο ραντεβού που είχαν δώσει, τη φιλόδοξη κατάσκοπο.

Στις 27 Μαΐου του ίδιου έτους, ο Σαντορίνης πληροφόρησε για την έκβαση των πειραμάτων του τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, με μια απόρρητη έκθεση.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού συγκάλεσε αμέσως μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων απαρτιζόμενη από καθηγητές πανεπιστημίου και υψηλόβαθμους στρατιωτικούς. Το Γενάρη του επόμενου έτους η επιτροπή απεφάνθη ότι η ιδέα του ραντάρ είναι εφαρμόσιμη και έδωσε το πράσινο φως για συνέχιση των πειραμάτων.

Το ίδιο διάστημα και ενώ όλες οι διαδικασίες τελούνταν υπό άκρα μυστικότητα, ένα από τα μέλη της επιτροπής διέρρεε κρυφά ζωτικής σημασίας πληροφορίες στην ΜΙ6, υποβάλλοντας πλήρεις εκθέσεις για τις έρευνες του ελληνικού ραντάρ στη μυστική υπηρεσία πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Μάρτιο του 1937, με απόρρητη διαταγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού στήθηκαν προβολείς των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στην αεροπορική βάση στο Παλαιό Φάληρο και στη Σχολή Δοκίμων και για τα επόμενα δύο έτη πραγματοποιήθηκαν πειράματα, όπου ανιχνεύονταν επιτυχώς αεροσκάφη σε απόσταση 150 χλμ.

Ακουστικά ραντάρ που χρησιμοποιούσαν πριν την εφεύρεση του Έλληνας επιστήμοναΑκουστικά ραντάρ που χρησιμοποιούσαν πριν την εφεύρεση του Έλληνας επιστήμονα.

Η πετυχημένη επίδειξη

Το 1939 το Γ.Ε.Σ φοβούμενο πιθανή υποκλοπή των πειραμάτων, διέρρευσε έγγραφο στο οποίο αναφέρονταν ρητά η διακοπή των δοκιμών με την δικαιολογία ότι δεν είναι επιτυχείς. Παράλληλα, εξέδωσε άλλη απόρρητη διαταγή, με την εντολή να συνεχιστούν τα πειράματα σε άλλες εγκαταστάσεις. Τότε ο Σαντορίνης μετέφερε ένα μικρότερο πομπό και συνέχισε τα πειράματά του, από την ταράτσα του σπιτιού του.

Στις 7 Ιουλίου του 1940 με εντολή της Κυβέρνησης Μεταξά πραγματοποιήθηκε μια επίδειξη των δυνατοτήτων του ελληνικού ραντάρ σε επιτροπή Βρετανών αξιωματούχων. Το ραντάρ κατάφερε και ανίχνευσε αεροσκάφος το οποίο πετούσε πάνω από τη Μήλο, σε απόσταση 160 χλμ. Οι Βρετανοί ενθουσιασμένοι ζήτησαν τη μεταφορά της συσκευής στο Κάιρο, στη Βάση των Συμμάχων στη Μέση Ανατολή.

Ο Μεταξάς αρνήθηκε να παραδώσει τη συσκευή η οποία λόγω του μεγέθους της, αν μετακινούνταν θα έγειρε υποψίες και προτίμησε να δώσει στο Αγγλικό Επιτελείο τα σχέδια. Δεν ήθελε να δώσει αφορμή στις Δυνάμεις του Άξονα, καθώς ακόμη η Ελλάδα τηρούσε ακόμη ουδετερότητα στον πόλεμο.

Το εκατοστομετρικό ραντάρ έκανε πρεμιέρα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δύο χρόνια αργότερα, ως κατασκευή του Εθνικού Εργαστηρίου Φυσικής της Μ. Βρετανίας.

Η αναγνώριση

Ο Παύλος Σαντορίνης αναγνωρίστηκε ως εφευρέτης του πρώτου εκατοστομετρικού ραντάρ, πολύ μετά το πέρας του πολέμου.

Πρώτα με το μετάλλιο Φερμά της Ακαδημίας Επιστημών της Τουλούζης το 1961, ακολούθως με το μετάλλιο Βερμέιλ της Ακαδημίας Επιστημών των Παρισίων το 1968, το βραβείο της Γαλλικής Εταιρείας της Προόδου το 1969 και το τέλος με την αναγνώριση των Άγγλων.

Σήμερα οι Άγγλοι, αν και αναγνωρίζουν ότι ο πρώτος που ανακάλυψε το Συμμαχικό Υπερόπλο που άλλαξε τη ροή του Πολέμου, ήταν ο Έλληνας καθηγητής, εμμένουν στην «ιστορία» της διπλής εφεύρεσης.
acoustic-radars-10-267×400Η προσπάθεια να εντοπίσουν τα ηχητικά κύματα ήταν συνεχής, αλλά αναποτελεσματική.

Ακουστικό  ραντάρ εντοπισμού αεροπλάνου! [mixanitouxronou.gr]

ΕΣΚΑΣΑΝ "ΒΟΜΒΑ" ΟΙ ΡΩΣΟΙ - Στο ρωσικό στρατό εμφανίστηκε το «ρωσικό Hummer»

ΜΟΣΧΑ - Ο κινητήρας ντίζελ με δύναμη 359 ίππους, μεταχύτητα πάνω από 100 χλμ ανά ώρα, ακόμη και σε δύσβατες περιοχές, ένα ειδικό πολυβόλο, ικανό από μόνο του να εξουδετερώνει τον εχθρό, αφού τον εντοπίσει με το σύστημα αναχαίτισης ακόμη και σε φάσμα υπερύθρων, χωρητικότητα μέχρι 10 άτομα. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του «ρωσικού Hummer», τεθωρακισμένου «Tayfunenok» το οποίο αρχίζει να ενσωματώνεται ευρέως στο ρωσικό στρατό.
Οι Ένοπλες Δυνάμει εδώ και καιρό περίμεναν ένα τεθωρακισμένο όχημα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιείται για επίλυση διάφορων υποθέσεων: για τη μεταφορά προσωπικού, φορτίων μικρού μεγέθους, συνοδεία οχηματοπομπών. Κατ’ ανάγκην, το τεθωρακισμένο μπορεί να χρησιμοποιείται για την ραδιολογική ή τη χημική αναχαίτιση.
Το «Tayfunenok» επεξεργάστηκε από την εταιρία παραγωγής οχημάτων «KamAZ» με χρήση ήδη υπαρχόντων κόμβων και εξαρτημάτων. Το πλαίσιο φορτηγού KamAZ-53949 είναι με τη φόρμουλα 4х4. Πάνω στο πλαίσιο τοποθετείται το τεθωρακισμένο σώμα μοναδικού σχήματος στο οποίο χρησιμοποιούνται οι τεχνολογίες «Tayfun», μια σύγχρονη συνθετική προστασία με βάση μεταλλικές πλαστίνες και κεραμικά στοιχεία. Το αυτοκίνητο έχει σφαίρες διατρήσεως με διαμέτρημα 7,62 χιλιοστών.
Επίσης στη σύνθεση του οχήματος προβλέπεται προστασία από εκρηκτικούς οργανισμούς, ικανή να σώσει τις ζωές ανθρώπων που βρίσκονται μέσα σε περίπτωση έκρηξης ενός μαχητικού βλήματος με δύναμη οκτώ κιλά τροτίλη.
Κατά την έκρηξη στο τεθωρακισμένο το εκρηκτικό κύμα σβήνεται λόγω του πατώματος που έχει V-ειδές σχήμα και πολυθρόνων που τοποθετούνται στην οροφή και επιτρέπουν να προσδένεται με ασφάλεια ο άνθρωπος και να απορροφάται η ενέργεια της έκρηξης. Ακόμα και μετά την έκρηξη το «Tayfunenok» θα μπορέσει να περάσει τουλάχιστον άλλα 50 χιλιόμετρα χάρη σε ειδικά λάστιχα τα οποία φέρουν ειδικές προσθήκες και έχουν σύστημα αυτόματης συμπλήρωσης με αέρα και με ρυθμιζόμενη πίεση μέχρι 4,5 ατομόσφαιρες.
Μέσα στο τεθωρακισμένο σώμα βρίσκονται θέσεις για αρχηγό και οδηγό, καθώς και για το άγημα αποβίβασης που αποτελείται από οκτώ άτομα. Στην ουσία το τεθωρακισμένο είναι σε θέση να μεταφέρει μια μονάδα γενικού στρατού.
Ο κατοικήσιμος χώρος του τεθωρακισμένου είναι ερμητικά κλειστός, και σε περίπτωση χημικής επίθεσης ή επίθεσης με αέρια μέσα είναι τοποθετημένο το σύστημα αερισμού με φίλτρα το οποίο εξουδετερώνει δηλητηριώδεις ουσίες. Στο όχημα είναι τοποθετημένο το σύστημα βίντεο το οποίο εξασφαλίζει στο πλήρωμα την περιμετρική όραση στο τεθωρακισμένο τμήμα και στον οδηγό του οχήματος σε περίπτωση χαμηλής όρασης μέσα από αλεξίσφαιρα τζάμια. Επίσης με βοήθεια αυτών των οπτικών μέσων το πολυβόλο μπορούν να διαχειρίζονται ο πολυβολητής στο όχημα και ο διαχειριστής στο επιτελείο που λαμβάνει την εικόνα βίντεο σε πραγματικό χρόνο από το δορυφορικό κανάλι επικοινωνίας.

briefingnews

ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΤΟ «ΣΚΑΝΕ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης - Η ρωσική επέμβαση και ησυνάντηση Άσαντ – Πούτιν στο Κρεμλίνο, όπως αναφέρουν και τα τουρκικά ΜΜΕ, έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα στον αιματηρό εμφύλιο της Συρίας με αποτέλεσμα την συνεχιζόμενη αποχώρηση ορισμένων δυτικών δυνάμεων που μέχρι σήμερα είχαν στηρίξει την συριακή αντιπολίτευση και σε μεγάλο βαθμό τους Τζιχαντιστές δολοφόνους. Έτσι, όπως έγινε γνωστό από τον ίδιο τον τουρκικό τύπο που παρακολουθεί με μεγάλη ένταση τις εξελίξεις, ο Καναδάς αποφάσισε να αποσύρει πάραυτα όλες τις αεροπορικές του δυνάμεις που μέχρι σήμερα επιχειρούσαν στην Συρία, υποτίθεται κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου, αλλά στην πραγματικότητα για την στήριξη των δυνάμεων ανατροπής του Άσαντ.
08_23_cal_trudeau_robsonfletcher.jpg.size.xxlarge.promo
Την απόφαση αυτή του Καναδά έκανε γνωστή ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, Justin Trudeau, ο οποίος ανακοινώσε την απόσυρση των καναδικών πολεμικών αεροσκαφών που επιχειρούσαν στην περιοχή. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, την απόφαση του ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά την ανέφερε στον Μπάρακ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δυο ηγέτες.
Όπως είναι γνωστό ο Καναδάς από τον Αύγουστο του 2014 είχε συμμετάσχει σε αεροπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Συρίας και του Ιράκ με μαχητικά αεροσκάφη τύπου CF-18.
Η απόφαση αυτή του Καναδά είναι άλλο ένα «χαστούκι» προς την Άγκυρα που επιδιώκει τον τελευταίο καιρό να εμπλέξει το ΝΑΤΟ στον συριακό εμφύλιο κατά της ρώσικης ανάμειξης.
Όπως φαίνεται όμως, ένας ένας οι νατοϊκοί σύμμαχοι εμπρός στους βρυχηθμούς της Αρκούδας προτιμούν να… το βάλλουν στα πόδια, αφήνοντας την Άγκυρα στην… «πικρή» μοναξιά της!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Πώς βγήκε η φράση «η φτήνια τρώει τον παρά» Η συμβουλή του ιδρυτή της Εθνικής Τράπεζες από την οποία προήλθε η έκφραση

Στη διαχείριση των οικονομικών, οι παλιότεροι συνήθιζαν να δίνουν τη συμβουλή πως «η φτήνια τρώει τον παρά», εννοώντας ότι αν ψωνίσεις φτηνό πράγμα, γρήγορα θα σου χαλάσει και θα το πετάξεις κι έτσι θα καταλήξεις να ξοδέψεις τελικά περισσότερα χρήματα.
Επίσης η φράση χρησιμοποιείται με την έννοια ότι κάποιος που αγοράζει συνέχεια φτηνά πράγματα,  πιστεύοντας ότι δεν ξοδεύει πολλά χρήματα, στο τέλος αν τα αθροίσει θα διαπιστώσει ότι συνολικά έχει χάσει ένα αξιοσέβαστο ποσό.
Σύμφωνα με τον Τάκη Νατσούλη, η φράση αυτή έμεινε από μια συμβουλή που έδωσε ο ιδρυτής της Εθνικής Τράπεζας, Γεώργιος Σταύρος:
«Αποτελεί λάθος ότι εμπόριον είναι ν’ αγοράζετε όσο το δυνατόν πιο ευθυνά και να πωλήτε όσο το δυνατόν πιο ακριβά. Τούτο είναι ορθόν μόνο εις εκτάκτους περιστάσεις. Μόνιμον εμπόριον και τακτικούς πελάτας έχει μόνον εκείνος ο οποίος πωλεί πλέον ευθηνά από όσον άλλος. Τοιουτοτρόπως αποκτά και την φήμην του ευθυνού και δια τούτο του πλέον προτιμουμένου εμπόρου. Οι κειροί είναι και δια πολύ μακρόν χρόνον θα είναι δύσκολοι και το χρήμα ολίγον. Ο λαός, λοιπόν, θα δυσκολεύεται να αγοράζη. Ούτω το εμπόριον θα μαραίνεται, αν δεν διευκολύνωμεν τους αγοραστάς με, κατά το δυνατόν, μικράς τιμάς. Αποτελεί δε πειρασμόν η μικρά τιμή δι όσους έχουν αγοραστικάς ανάγκας. Η ευθήνεια κατατρώγει των πελατών το χρήμα και κάμνει πελάτας ακόμη και πολλούς από όσους δεν έχουν μεγάλην διάθεσιν ν’ αγοράσουν…».
Αυτά τα τελευταία λόγια του Γεωργίου Σταύρου τα διαμόρφωσαν και βγάλανε τη φράση: «η φτήνια τρώει τον παρά».
http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/1989245/pos-vgike-i-frasi-i-ftinia-troi-ton-para