Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ Αποσύρθηκε πριν αγωνιστεί

Η αποστροφή που επαναλαμβάνεται συχνά στις ταινίες του ισπανικού κινηματογράφου «mejor sola que mal acompañada» ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της Ντόρας Μπακογιάννη, που επρόκειτο να είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ, αλλά η υποψηφιότητα εν τέλει αποσύρθηκε: Κάλλιο μόνη παρά κακοσυνοδευμένη.
Λίγο πριν ανακοινωθεί η λίστα των υποψηφίων για το προεδρείο των συντηρητικών κομμάτων της Ε.Ε., εν όψει του συνεδρίου που θα γίνει στη Μαδρίτη στις 21 και 22 Οκτωβρίου, από τη Ν.Δ. έγινε γνωστό ότι η πρώην υπουργός δεν θα είναι υποψήφια και αμέσως μετά ξέσπασε νέος καβγάς.
Η υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ είχε προταθεί στην Ντόρα Μπακογιάννη από τον ίδιο τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και το τελευταίο δεκαήμερο έγιναν επαφές στις Βρυξέλλες, οι οποίες όμως όπως φαίνεται δεν είχαν αποτέλεσμα.
Οι πληροφορίες από τη Ν.Δ. φέρουν τους Γερμανούς και Πολωνούς συντηρητικούς να προβάλλουν ισχυρές αντιρρήσεις, ενώ ο πρόεδρος Ζ. Ντολ εξέφρασε αδυναμία να μεταβάλει το κλίμα. Το πρωί ο πρόεδρος της Ν.Δ. και η υποψήφια συνομίλησαν και εκτίμησαν ότι η υποψηφιότητα δεν θα είχε τύχη και συμφώνησαν να αποσυρθεί.
Στο συνέδριο του ΕΛΚ θα παραστεί ο κ. Μεϊμαράκης αλλά και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, Αδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας. Ομιλητής θα είναι και ο Αντώνης Σαμαράς, με πρόσκληση του προεδρείου και του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μ. Ραχόι.
Στη Μαδρίτη θα μεταβεί και η Ντόρα Μπακογιάννη ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκλεγμένη με το ΕΛΚ. Το ταξίδι, όμως, μόνον ευχάριστο δεν προμηνύεται μετά την εμπλοκή στο ΕΛΚ.
Τελευταίος ο Καραμανλής
Από τη Ν.Δ. δεν έγινε επίσημη ανακοίνωση. Η τελευταία φορά που κατείχε θέση στο προεδρείο του ΕΛΚ ήταν την περίοδο 1999-2002 όταν ο Κώστας Καραμανλής εξελέγη αντιπρόεδρος.
Η υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη θεωρήθηκε ισχυρή, ωστόσο στην τελική λίστα για τις δέκα θέσεις του προεδρείου είναι δώδεκα υποψήφιοι εκ των οποίων οι πέντε είναι πρώην επίτροποι και οι άλλοι εκπροσωπούν κόμματα που κυβερνούν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται (Ρουμανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ουγγαρία).
Από τους συνεργάτες της Ντόρας Μπακογιάννη εκφράστηκε η εκτίμηση ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε μεταστροφή από τους Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας και τους Συντηρητικούς της Πολωνίας και μάλιστα διατυπώθηκαν ερωτήματα ως προς τη στάση του Αντ. Σαμαρά.
Τα ερωτήματα αυτά πάνε μέχρι την άσκηση αρνητικής επιρροής στον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζ. Ντολ και τον πρόεδρο της Ε.Ε. Ζ.-Κ. Γιούνκερ, με το αιτιολογικό ότι η Ν.Δ. βρίσκεται σε διαδικασία για την εκλογή προέδρου και η ελληνική υποψηφιότητα θα περιέπλεκε τα πράγματα.
Η εκτίμηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση από την πλευρά του Αντ. Σαμαρά. Συνεργάτες του τέως προέδρου εξέφραζαν κατάπληξη και έλεγαν σκωπτικά ότι στην περίπτωση αυτήν η επιστήμη σηκώνει τα χέρια.
Εν τω μεταξύ αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και από τις Βρυξέλλες, με τον επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μ. Κεφαλογιάννη, να αφήνει αιχμές κατά της ηγεσίας της Ν.Δ. και του Ευάγγ. Μεϊμαράκη προσωπικά, για τον τρόπο με τον οποίο αποφασίστηκε η υποψηφιότητα Μπακογιάννη και το lobbying που δεν έγινε στις τάξεις του ΕΛΚ.
Αφήνει όμως αιχμές και κατά της ίδιας της Ντόρας Μπακογιάννη γιατί απέσυρε την υποψηφιότητά της. Στο συνέδριο του ΕΛΚ συμμετέχουν εκπρόσωποι 73 κομμάτων από τις χώρες της Ε.Ε. και οι εκλέκτορες είναι 749.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν δυσαρεστημένη και την πλευρά του ΔΗΣΥ, καθώς προκειμένου να ενισχυθεί η υποψηφιότητα από τη Ν.Δ. δεν έθεσε υποψηφιότητα ο πρόεδρος του κυπριακού συντηρητικού κόμματος Αβ. Νεοφύτου.
http://www.efsyn.gr/arthro/aposyrthike-prin-agonistei

Παραιτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ηρώ Διώτη

Την παραίτησή της από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε η πρώην βουλευτής Ηρώ Διώτη κατά τη διάρκεια συνέλευσης των μελών του κόμματος του νομού Λάρισας.
«Ήθελα την απόφασή μου να την ανακοινώσω σε αυτό το όργανο και να μην την μάθετε μέσω επιστολής μου» ανέφερε η κ. Διώτη και εξήγησε πως «θα μπορούσε να γίνει ένα συνέδριο πριν τις εκλογές όπου θα μπορούσαμε εκεί να εκφράσουμε τις διαφωνίες μας. Δεν έγινε αυτό, στις εκλογές επέλεξα να μην εκφράσω μέσω κειμένων ή ανακοινώσεων τη σαφή διαφοροποίησή μου αλλά να περιμένω να συνεδριάσει το όργανο αυτό και να έρθω εδώ να θέσω την παραίτησή μου».
Η κ. Διώτη θα συμμετέχει ως ομιλήτρια στην εκδήλωση της Πρωτοβουλία για τη Δικτύωση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στις 7 το απόγευμα το Παρασκευής στην ΑΣΟΟΕ, με τίτλο «Η ζωή μετά το Μνημόνιο 3: συγκυρία, Αριστερά, κίνημα»
Πρόκειται για μια συσπείρωση στελεχών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρέμειναν όμως πολιτικά ανέστια στις εκλογές, αφού δεν προσχώρησαν στη Λαϊκή Ενότητα.
Με την εκδήλωση θα επιχειρήσουν -όπως λένε οι ίδιοι- να συζητήσουν για το μετεκλογικό σκηνικό, έτσι ώστε «να συμβάλουν στη χάραξη μιας νέας ριζοσπαστικής στρατηγικής, ξεκινώντας από τη συγκρότηση ενός δικτύου επικοινωνίας και συντονισμού».
Εκτός από την κ. Διώτη, ομιλητές θα ο Χρήστος Λάσκος, πρώην μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, η Αλίκη Κοσυφολόγου, πρώην μέλος του Κ.Σ. της Νεολαίας, ενώ τον συντονισμό θα κάνει ο Ηλίας Χρονόπουλος, πρώην γραμματέας της Νεολαίας.
 http://www.efsyn.gr/arthro/paraitithike-apo-ton-syriza-i-iro-dioti

Γ. Κατρούγκαλος: «Όλες οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν»

Τη θέση ότι η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να δίνει συντάξεις μεγαλύτερες από τους μισθούς, εξέφρασε σήμερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος (ΑΝΤ1), που τόνισε πως «όλες οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν με βάση τους μισθούς με τους οποίους έφυγαν οι εργαζόμενοι».
Εξήγησε ότι βασικός κανόνας για την αναπροσαρμογή των συντάξεων, σύμφωνα με τη δική του πρόταση, θα είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους, εν ενεργεία και μελλοντικούς. Αποκάλυψε ότι θα βασίζεται στο τρίπτυχο «τι μισθό έπαιρνες, τι εισφορές είχες, τι ποσοστό αναπλήρωσης είχες;»
Ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε πως «αυτοί που θα πάθουν ζημιά είναι αυτοί που είχαν ποσοστό αναπλήρωσης από 110% και πάνω». «Δεν μπορούμε να βάλουμε ποσοστό αναπλήρωσης 110%».
«Δεν πηγαίνουμε με σκοπό τις μειώσεις. Ο σκοπός μας είναι να βρούμε αυτό το ποσοστό αναπλήρωσης, που θα κρατά σε βιωσιμότητα το σύστημα» υποστήριξε επίσης για το ασφαλιστικό.
«Δεν πρόκειται να πάμε σε ένα ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης. Θα πάμε κλιμακωτά. Αναπροσαρμογή θα έχουν αυτοί που είχαν πολύ υψηλά ποσά» συμπλήρωσε και σημείωσε: «Θα υπολογίσουμε με καινούριο τρόπο τις συντάξεις. Αυτό είναι δική μου πρόταση. Αποφάσεις λαμβάνει η κυβέρνηση. Αν με αυτό τον τρόπο πληγούν οι χαμηλές συντάξεις, θα επέμβουμε για να τις προστατεύσουμε».
Αναφερόμενος στην εθνική σύνταξη είπε ότι «επειδή οι μισθοί είναι χαμηλοί και υπάρχει ανεργία, επειδή αυτοί που δουλεύουν δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα έχουν μετά από 35 χρόνια, θα μπει εισφορά, άσχετη με τη μισθοδοσία και τις εισφορές της, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και θα αποτελεί το 60% της σύνταξης. Πάνω σε αυτό θα προσθέσουμε τις εισφορές μας». Ξεκαθάρισε δε ότι «αυτή τη σύνταξη θα την παίρνουν όλοι, με 15 χρόνια εργασιακού βίου».
«Η κάθε γενιά πληρώνει τις συντάξεις των προηγούμενων γενιών, έτσι είναι το σύστημά μας. Αλλά από τις εισφορές της δημιουργείται ένα αποθεματικό, το οποίο όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχει, γιατί κουρεύτηκε στο PSI. Εμείς τώρα θα πρέπει να φροντίσουμε να φτιάξουμε το ασφαλιστικό. Δεν είναι τόσο ότι πρέπει να το κάνουμε γιατί είναι στο μνημόνιο, που είναι, αλλά πρέπει να το κάνουμε για τη βιωσιμότητα» είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το ζήτημα της περικοπής της επικουρικής σύνταξης, επανέλαβε ότι δεν θα καταργηθεί, αλλά «θα εγγυηθούμε την προστασία του συνόλου της κύριας και της επικουρικής σύνταξης». «Ισοδύναμη προστασία με αυτήν του ΕΚΑΣ. Δεν καταργείται τίποτα, απλώς αλλάζει το σύστημα» σημείωσε, λέγοντας ότι «αναπηρικές, θανάτου» θα υπολογίζονται διαφορετικά.
«Από ό,τι γνωρίζω τα οικογενειακά επιδόματα θα δοθούν μέχρι τις 23 Οκτωβρίου» ανέφερε για την καταβολή των επιδομάτων, σημειώνοντας ότι υπήρξε διήμερη καθυστέρηση λόγων της κατάληψης του υπουργείου από μέλη του ΠΑΜΕ και τόνισε ότι η καταβολή θα γίνει «οπωσδήποτε πριν τη λήξη της προθεσμίας για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ».
Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «η Επιτροπή έχει βγάλει ένα πόρισμα, για να ακολουθήσει συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς και στη συνέχεια να ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση» δήλωσε.
Σημειώνεται ότι χθες ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε -κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του κυβερνητικού συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής- να κρατήσει σαφείς αποστάσειςαπό το περιεχόμενο του πορίσματος.
http://www.efsyn.gr/arthro/oles-oi-syntaxeis-tha-anaprosarmostoyn

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ Σαν... πρόσφυγες στη Μαδρίτη

Μόνο ταξίδι αναψυχής δεν θα είναι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Ν.Δ. στη Μαδρίτη υπό τον Ευάγγ. Μεϊμαράκη για το εκλογικό συνέδριο του ΕΛΚ και τη σύνοδο των αρχηγών των συντηρητικών κομμάτων της Ευρώπης.
Η προσφυγική κρίση έχει πυροδοτήσει ντόμινο αντιδράσεων στην Ε.Ε. για την πολιτική που έχει χαράξει η καγκελάριος της Γερμανίας Αν. Μέρκελ αλλά και τους χειρισμούς του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.-Κ. Γιούνκερ. Οι αντιδράσεις όμως συνεχίζονται και ως προς την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα στο ζήτημα αυτό, με καθημερινές επικρίσεις από τις πιο συντηρητικές κυβερνήσεις.
Κεντρικό θέμα της ατζέντας του συνεδρίου του ΕΛΚ είναι το προσφυγικό και η χάραξη νέας κοινής πολιτικής ασύλου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Ευάγγ. Μεϊμαράκης, θα αναφερθεί, όπως λένε οι συνεργάτες του, στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα κύματα προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και εν γένει στην Ελλάδα, το ερώτημα όμως είναι πώς θα αντικρούσει τις επικρίσεις για την αναχαίτιση των προσφύγων.
Οι συντηρητικές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας και της Κροατίας έχουν εκφράσει ανοιχτά τη δυσφορία τους για τη διέλευση των προσφυγικών κυμάτων και στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μέρκελ οι χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) θέλουν αλλαγή πολιτικής και καλύτερο έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων, επηρεάζοντας και μεγάλο μέρος των χριστιανοδημοκρατών του CDU.
Οι παρενέργειες της προσφυγικής κρίσης διαχέονται και στο διπλωματικό πεδίο μετά την επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στις δηλώσεις του για τις ιδέες του Βερολίνου περί κοινών περιπολιών στο Αιγαίο τόνισε ότι δεν γίνεται τέτοια συζήτηση, ενώ και για την επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Τουρκίας οι συνεργάτες του παραπέμπουν στη σταθερή πολιτική θέση που έχει η Αθήνα αλλά και η Λευκωσία ως προς το θέμα αυτό. Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του. Με την καγκελάριο Αν. Μέρκελ πάντως δεν έχει κλειστεί ραντεβού.
Παράλληλα όμως με τα ευρωπαϊκά ζητήματα, η αντιπροσωπεία της Ν.Δ. έχει να διαχειριστεί και την εσωκομματική κατάσταση. Στη Μαδρίτη θα είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και θα απευθύνει ομιλία, ενώ στις εργασίες θα πάρει μέρος και η Ντόρα Μπακογιάννη. Η απόσυρση της υποψηφιότητας της πρώην υπουργού προκάλεσε ακόμη ένα επεισόδιο μεταξύ των δύο, με τους συνεργάτες τους να ανταλλάσσουν αιχμές και καυστικά σχόλια.
Δεν έχει άποψη κανείς
Ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης απέφυγε κάθε αναφορά επί του ζητήματος, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης σε ερώτηση που δέχτηκε απάντησε ότι δεν έχει άποψη και παρέπεμψε στον πρόεδρο του κόμματος. Από την πλευρά του ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μ. Κεφαλογιάννης, που εμφανίστηκε δυσαρεστημένος για τους χειρισμούς, διευκρίνισε με δηλώσεις του ότι η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού Εξωτερικών ήταν μια άξια υποψηφιότητα και «έπρεπε να πάει μέχρι το τέλος της».
Μακριά από το μπλέξιμο και τη φασαρία για την υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη κρατήθηκαν και οι άλλοι δύο υποψήφιοι για την προεδρία, ο Απ. Τζιτζικώστας και ο Αδ. Γεωργιάδης, οι οποίοι επίσης θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου του ΕΛΚ. Και οι τέσσερις αναμένεται να έχουν νέα συνάντηση για την πολιτική γραμμή της Ν.Δ. στο συνέδριο αλλά και τα διαδικαστικά που τους περιμένουν στη Συγγρού για τη διαδικασία των εκλογών αμέσως μετά την επιστροφή τους.
http://www.efsyn.gr/arthro/san-prosfyges-sti-madriti

Ο μυστηριώδης θάνατος δημοσιογράφου του BBC στο Ατατούρκ


Η 50ΧΡΟΝΗ Τζάκι Σάτον την περασμένη εβδομάδα ταξίδεψε στο Λονδίνο προκειμένου να παραστεί στην επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του προκατόχου της στη θέση του διευθυντή στο Ινστιτούτο Αναφορών Πολέμου και Ειρήνης (ο IWPR είναι βρετανικός οργανισμός που συλλέγει πληροφορίες σε περιοχές κρίσης και πολέμου σε συνεργασία με τοπικούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς), ο οποίος σκοτώθηκε προ πενταμήνου στη Βαγδάτη σε βομβιστική επίθεση με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά.
Η Σάτον επέστρεφε στο βόρειο Ιράκ μέσω Κωνσταντινούπολης, όμως λόγω καθυστέρησης της πτήσης από Λονδίνο έχασε το αεροπλάνο της για το Αρμπίλ (πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν). Λίγα λεπτά αφότου υπάλληλος την ενημέρωσε πως όφειλε να πληρώσει εκ νέου το εισιτήριο, η Σάτον βρέθηκε νεκρή υπό μυστηριώδεις συνθήκες, μέσα στις τουαλέτες του αεροδρομίου «Ατατούρκ», πνιγμένη με τα κορδόνια των παπουτσιών της. Σε ηλεκτρονική αλληλογραφία της που αποκαλύφθηκε κατά την έρευνα που ακολούθησε είχε εκφράσει την ανησυχία της ότι «έχει γίνει στόχος των τζιχαντιστών».
Η Σάτον, πρώην δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια του BBC, έκανε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και ήταν από τις πλέον ευφυείς ερευνήτριες.
Η Τζάκι Σάτον μπορεί να μη διέθετε χρήματα για αγορά νέου εισιτηρίου, όπως μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ στην Τουρκία, αλλά να φτάσει στην αυτοκτονία -όπως μετέδωσαν κάποια εξ αυτών- θεωρείται απίθανο από τους στενούς συνεργάτες της. 
Ηταν από τη φύση της πολύ θετικός άνθρωπος και είχε σημαντική δουλειά να κάνει, δήλωσε στο BBC ο υποδιευθυντής της. Και η αλήθεια είναι ότι ουδείς μπορεί να πιστέψει το σενάριο της αυτοκτονίας με κορδόνια στις τουαλέτες ενός αεροδρομίου σε μια ξένη χώρα...
http://www.dimokratianews.gr/content/54466/o-mystiriodis-thanatos-dimosiografoy-toy-bbc-sto-atatoyrk

Αικ. Σαββαΐδου: Δεν παραιτούμαι...

Την ερχόμενη Δευτέρα θα καταθέσει η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου ενώπιον των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αγγελικής Τριανταφύλλου τις έγγραφες εξηγήσεις της με την ιδιότητα της υπόπτου για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας. Η κυρία Σαββαΐδου, χθες το πρωί, προσήλθε ενώπιον των εισαγγελέων και ζήτησε προθεσμία για να καταθέσει τις γραπτές εξηγήσεις της, την προσεχή Δευτέρα.

Η κυρία Σαββαΐδου έχει κληθεί από τους εισαγγελείς Διαφθοράς προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την απόφασή της να επανεξεταστεί πρόστιμο 78.000.000 ευρώ, που είχε επιβληθεί σε εταιρία, το οποίο είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών. Η απόφαση φέρεται να «πάγωσε» επ' αόριστον το πρόστιμο, καθώς δυόμισι χρόνια μετά ο επανέλεγχος βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Ένα σκέλος της υπόθεσης έχει φτάσει στο ακροατήριο και μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκεται ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ανθόπουλος.

Σε ανακοίνωση της, η κυρία Σαββαϊδου κάνει λόγο για «νομικά αβάσιμες κατηγορίες», επισημαίνει ότι από τις αποφάσεις δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο και δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την δικαίωση της.
Η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, όμως, πέρασε στην αντεπίθεση, ανοίγοντας «πόλεμο» απευθείας με τον πρωθυπουργό. Οπως ανέφερε σε μακροσκελή ανακοίνωσή της, έστειλε επιστολή στον κ. Τσίπρα, στην οποία δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα παραιτηθεί και προσθέτει: «Δεν μπορώ να αποχωρήσω σε μια χρονική στιγμή που αβάσιμα αμφισβητείται η ορθή εκπλήρωση των καθηκόντων μου και πλήττονται η εντιμότητά μου και η αξιοπρέπειά μου λόγω της εμπλοκής του ονόματός μου σε δικαστικές περιπέτειες.
Αλλωστε, δεν θα επιτρέψω η παραίτησή μου να θεωρηθεί παραδοχή της εμπλοκής μου σε οποιοδήποτε σκάνδαλο ή να οδηγήσει στη μετατροπή της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε μια φοβισμένη Φορολογική Διοίκηση που δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή της. Οι αποδιδόμενες σε εμένα κατηγορίες είναι παντελώς αβάσιμες και ως εκ τούτου δεν τίθεται κανένα θέμα νομιμότητας ούτε επομένως και ηθικής τάξης, το οποίο να δικαιολογεί την απαίτηση του πρωθυπουργού για παραίτησή μου. Είμαι αποφασισμένη να προχωρήσω σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για τη δικαίωσή μου και την προστασία της τιμής και της υπόληψής μου».

Ανταπαντώντας, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν: «Δυστυχώς, η επιστολή επιβεβαιώνει την ανησυχία της κυβέρνησης σε σχέση με την αδυναμία της κυρίας Σαββαΐδου να επιτελέσει τον ρόλο της με πολιτική ανεξαρτησία και θεσμική ακεραιότητα. Εχει, άλλωστε, ήδη κληθεί να απαντήσει επί συγκεκριμένων θεμάτων και κατηγοριών. Είναι ευνόητο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εμπλακεί ούτε σε πολιτική αντιπαράθεση με την κυρία Σαββαΐδου ούτε βέβαια στο έργο της Δικαιοσύνης».
http://www.dimokratianews.gr/content/54493/aik-savvaidoy-den-paraitoymai

Καυγάς για τις άδειες καναλιών στη Βουλή

Σφοδρές αντιδράσεις από την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή
Από τον
Αλέξανδρο Διαμάντη
Χάος επικράτησε με το «καλημέρα» στη χθεσινή συνεδρίαση των δύο συναρμόδιων επιτροπών, που επεξεργάζονται το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ. Πρωταγωνιστής, μάλιστα, δεν ήταν κάποιος από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά ένας της συμπολίτευσης και συγκεκριμένα ο Στάθης Παναγούλης. Την ώρα που το ΕΣΡ (με αντιπρόεδρο τη Λίνα Αλεξίου, μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου) εξέδιδε ανακοίνωση-κόλαφο εναντίον του νομοσχεδίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξερράγη, γεγονός που οδήγησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

«Επειδή μόλις χθες το βράδυ στις 21.15 ειδοποιηθήκαμε ότι σήμερα το πρωί στις 10.00 στην Επιτροπή θα αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, το οποίο αριθμεί 342 σελίδες, και επειδή εγώ δεν ανήκω σε έναν από τους 10 σοφούς του Ασφαλιστικού, εις ένδειξη διαμαρτυρίας αποχωρώ από τη συζήτηση» υπογράμμισε ο κ. Παναγούλης και έφυγε άρον άρον από την αίθουσα της Γερουσίας.
Η ένταση συνεχίστηκε, με τον βουλευτή της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη να λέει «η Ν.Δ. θέλει να γίνει η συζήτηση, όχι όμως "ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε"», για να σηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους κυβερνητικούς βουλευτές.
O Nίκος Παππάς
Τον λόγο έλαβε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. «Το νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί σε διαβούλευση στις 22/7 το πρώτο κομμάτι και αυτό των δανειοδοτήσεων και της ΕΡΤ ως πάροχος δικτύου στις 23/7. Αυτό συνιστά χρόνο τριών μηνών μέχρι σήμερα!» είπε.
Η επιστροφή των βουλευτών στα έδρανα έφερε και την ηρεμία. Οχι όμως και τη συμφωνία. Η Ν.Δ. έκανε λόγο για «παρωχημένο νομοσχέδιο», με το οποίο ο υπουργός γίνεται καναλάρχης, ο Θ. Παπαθεοδώρου (ΠΑΣΟΚ) αμφισβήτησε ότι το νομοσχέδιο επιτυγχάνει την πολυφωνία του χώρου, ενώ ο Γ. Αμυράς (Ποτάμι) υποστήριξε (με ρητορική προστάτη των κατεστημένων συμφερόντων) ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει καθορίζοντας τον ανταγωνισμό. Ο Γ. Λαγός από τη Χ.Α. ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αναρωτήθηκε: «Θα ξεκαθαρίσει το τοπίο των τηλεοπτικών συχνοτήτων ή η κυβέρνηση θα αντικαταστήσει τους νυν νταβατζήδες με κάποιους άλλους;» Από την πλευρά του ο Ν. Παππάς απαντώντας διευκρίνισε ότι η μόνη δυνατότητα που δίνεται στον υπουργό είναι ο καθορισμός του αριθμού αδειών και του ύψους του τιμήματος, ενώ ο Χ. Σπίρτζης αποκάλυψε ότι η ΕΡΤ πληρώνει 2.500.000 ευρώ στην Digea.
Τρία πρόσωπα για το ΕΣΡ
Τρία πρόσωπα σκέπτεται να προτείνει στον πρόεδρο της Ν.Δ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη συμπλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Πρόκειται για τους Λαοκράτη Βάση, Ροδόλφο Μορώνη και Αντώνη Μακρυδημήτρη. Να σημειώσουμε ότι έως τώρα δεν είχε συμπληρωθεί το ΕΣΡ, αφού δεν έπαιρνε έγκριση από τη διάσκεψη των προέδρων.
Οδεύει στην Ολομέλεια το ιπποδρομιακό στοίχημα
Τον δρόμο προς την Ολομέλεια πήρε χθες το νομοσχέδιο που κυρώνει τη σύμβαση παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου στοιχήματος επί ιπποδρομιών στην Ελλάδα για περίοδο 20 ετών στον ΟΠΑΠ, καθώς υπερψηφίστηκε από τα μέλη (πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής) της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

Από τη δυόμισι ωρών συζήτηση ξεχώρισαν οι ατάκες του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου (είχε προφανώς διάθεση για χιούμορ) αλλά και η επίθεσή του στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
«Συμμερίζομαι την προδιάθεση του αγίου Αυγουστίνου που, πριν γίνει άγιος, παρακαλούσε τον θεό να τον κρατήσει μακριά από το αμάρτημα του σεξ. Εγώ, όμως, τώρα δεν μπορώ να το κάνω» είπε για να δικαιολογήσει την επικριτική του τοποθέτηση σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις. Μάλιστα, έφερε στη μνήμη του τον Γ. Στουρνάρα και κάλεσε τον Χ. Θεοχάρη να ρωτήσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών για τα ψιλά γράμματα της σύμβασης που είχε υπογράψει επί κυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ. «Καθένα ευρώ ιδιωτικοποιήσεων θα έφερνε τρία ευρώ επενδύσεων, είχε πει. Να δούμε αν ισχύει» συμπλήρωσε. Προς το τέλος, πάντως, επιφύλαξε φαρμακερή ατάκα για τον Μ. Βορίδη. «Τα νομικά μου είναι χειρότερα από τα οικονομικά σας» του είπε.
 http://www.dimokratianews.gr/content/54501/kaygas-gia-tis-adeies-kanalion-sti-voyli

Χωρίς γιατρό (!) μένει η Σύμη



Ο δήμαρχος του νησιού έβαλε λουκέτο σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες (!) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις
Λουκέτο σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη γιατρών στη Σύμη, έβαλε ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Παπακαλοδούκας. Τη σχετική απόφαση έλαβε πριν από λίγες ημέρες το δημοτικό συμβούλιο Σύμης, ύστερα από ενημέρωση που είχε ότι η μοναδική αγροτική γιατρός που εξυπηρετεί τους κατοίκους του νησιού θα μεταβεί την 1η Νοεμβρίου στη Ρόδο για εκπαίδευση, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την αντικατάστασή της.

Η μοναδική γιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Σύμης καλούνταν, το τελευταίο διάστημα, να καλύψει τις ανάγκες 3.000 κατοίκων (ανάμεσά τους και περίπου 500 παιδιά), χωρίς καμία βοήθεια, καθώς ο δεύτερος γιατρός που υπηρετούσε στο νησί συνταξιοδοτήθηκε. Από την 1η Νοεμβρίου, όμως, η ασφάλεια των κατοίκων του νησιού τίθεται σε άμεσο κίνδυνο, καθώς η Σύμη κινδυνεύει να μείνει χωρίς ιατρική κάλυψη.

Το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών στη Σύμη προέκυψε την τελευταία τετραετία, με τους γιατρούς που υπηρετούσαν στην περιοχή να μειώνονται από τέσσερις σε δύο. Η αποχώρηση και της τελευταίας γιατρού ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους κατοίκους της Σύμης και υποχρέωσε το δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση για την εξεύρεση λύσης.

Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για τη μετακίνηση ενός γιατρού από το Καστελόριζο στη Σύμη (για διάστημα μίας εβδομάδας), σενάριο, πάντως, που δεν δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα των κατοίκων της Σύμης. Επιπλέον, ζητήθηκε από τον δήμο και η συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ώστε (αν χρειαστεί) να επιστρατευτεί προσωρινά ένας στρατιωτικός γιατρός.
http://www.dimokratianews.gr/content/54502/horis-giatro-menei-i-symi

Χρυσοβελώνη προς ΝΔ: Και η υποκρισία έχει τα όριά της

Στη Νέα Δημοκρατία απαντά με δήλωσή της η εκπρόσωπος τύπου τωνΑνεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνημε αφορμή τις «κόκκινες γραμμές«όπως λέει των στελεχών της. 

Αναλυτικά η δήλωση: 

«Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού είναι πολύ νωπή για να την αγνοούν οι επίδοξοι διεκδικητές της ηγεσίας, καθώς και τα άλλα στελέχη της αξιωματικήςαντιπολίτευσης. Είναι εντυπωσιακό και προκλητικό ότι οι υποψήφιοι αρχηγοί τηςΝέας Δημοκρατίας «θυμήθηκαν» τώρα ξαφνικά να… διατυμπανίσουν δήθεν «κόκκινες γραμμές» για τα οικονομικά όσο και τα εθνικά μας θέματα και να σηκώσουν τα… λάβαρα της κοινωνικής ευαισθησίας και της εθνικής υπερηφάνειας!

Καλό θα ήταν τα στελέχη της Ν.Δ. να μην υποτιμούν τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Και η υποκρισία έχει τα όριά της».
http://newpost.gr/politiki/493296/xrysobelwnh-pros-nd-kai-h-ypokrisia-exei-ta-oria-ths

«Στον αέρα» τα οικογενειακά επιδόματα - «Με επιφύλαξη η καταβολή την Παρασκευή» λέει το υπουργείο

Συνεχίζεται η αγωνία για χιλιάδες δικαιούχους του οικογενειακού επιδόματος, καθώς τις τελευταίες ώρες τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα... δηλώσεων για την τελική ημερομηνία καταβολής του, την οποία, όπως προκύπτει, δεν γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα, παρότι αρχικά είχαν δεσμευτεί για την Παρασκευή.
Από αυτό προκύπτει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς υπάρχουν πάγιες ανάγκες του κράτους που πρέπει κατά προτεραιότητα να ικανοποιηθούν όπως οι συντάξεις εκατομμυρίων ασφαλισμένων στο τέλος του μήνα. 
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε δηλώσεις του στον Γιώργο Παπαδάκη σήμερα, δεν εμφανίστηκε βέβαιος για την πληρωμή την Παρασκευή, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το αν τελικά θα δοθούν, «ανοίγοντας» μάλιστα και τον χρονικό ορίζοντα και μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. 
Σε δηλώσεις του πριν από λίγο στο newpost, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης υπογράμμισε ότι «με κάθε επιφύλαξη η κατεύθυνση είναι τα χρήματα να δοθούν την Παρασκευή, αλλά δεν μπορούμε να πούμε και με βεβαιότητα μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Γίνεται πάντως μεγάλη προσπάθεια».
Ο ίδιος έκανε, μάλιστα, λόγο για «μεγάλο αγώνα που γίνεται κάθε τέλος του μήνα προκειμένου να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του κράτους όπως οι συντάξεις».
Ξέρετε τι αγωνία υπάρχει καθημερινά για να συγκεντρωθούν τα χρήματα. Με αυτά τα δεδομένα και με πάγιες πληρωμές να τρέχουν, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι και να μην δημιουργούμε αγωνίες στον κόσμο. Μιλάμε κάθε μέρα με τις ομάδες που έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα και ξέρουμε τι περνάνε.
Το ζήτημα με τα οικογενειακά επιδόματα είχε δημιουργηθεί από την περασμένη εβδομάδα, όταν υπήρχαν απορίες για το αν το κράτος θα μπορούσε να τα καταβάλει στην αρχικά καθορισμένη ημερομηνία, δηλαδή χθες, 20 Οκτωβρίου. 
Σύμφωνα με το νόμο, η εκταμίευση της δόσης της τρίτης δόσης του οικογενειακού επιδόματος, όμως από τους 635.000 δικαιούχους μόνο οι 235.463 έχουν ήδη λάβει τις δύο πρώτες δόσεις. 
Οι υπόλοιποι 400.000 πρόκειται να λάβουν για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη στήριξη. 
Να σημειωθεί ότι το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων κυμαίνεται από 13 έως 40 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων τέκνων και το οικογενειακό εισόδημα.
Το ειδικό επίδομα στήριξης τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ τον χρόνο και χορηγείται σε τρεις ισόποσες δόσεις.
Τα επιδόματα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια σε όσους έχουν παιδιά κάτω των 18 ή 19 ετών εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση ή 25 ετών εφόσον σπουδάζουν ή έχουν πάνω από 67% ποσοστό αναπηρίας.
http://newpost.gr/oikonomia/493680/ston-aera-ta-oikogeneiaka-epidomata-me-epifylaksh-h-katabolh-thn-paraskeyh-lene-oi-foreis

Νὰ γίνουν οἱ Γεωγραφίες, οἱ Ἱστορίες καὶ οἱ Γραμματικές, κηρύγματα λευτεριᾶς Οἱ Φράγκοι μᾶς ποδοπατοῦν, τὸ Ἰσλὰμ ξανάρχεται γιὰ νὰ μείνει στὴν πατρίδα, οἱ πολιτικοὶ νάνοι καὶ ἀρλεκίνοι εἶναι ἀνίκανοι νὰ σηκώσουν τὸ βάρος τῆς ἱστορίας μας.

Θέλει χέρια γερὰ ὁ Ἑλληνισμός, τὰ παντοειδῆ ἀνδρείκελα τὰ ‘χουν κατεβασμένα.
 
Δημήτρης Νατσιὸς Δάσκαλος, Κιλκὶς
«Εἴμασταν σχολιαρούδια καὶ ὁ τόπος μας ἀκόμα σκλαβωμένος στὴν Τουρκία. Καὶ Σχολάρχης μας, ὁ ἀξέχαστος ἐκεῖνος Σπύρος Ἀναγνώστου. Ἀπὸ τοὺς δασκάλους τοῦ ὑποδουλωμένου Γένους, ποὺ συντηροῦσαν μέσα στὴν καρδιὰ τῶν παιδιῶν τὴν ἱερὴ φωτιὰ τῆς Μεγάλης Ἰδέας, καὶ ἔνιωθαν τούτη τὴν ἀποστολὴ σὰν τὴν πιὸ σπουδαία τῆς καριέρας των τῆς παιδαγωγικῆς. Ἀφορμὲς γιὰ τὴν ἐθνικὴ διαπαιδαγώγηση τοῦ ‘διναν ὅλα τὰ μαθήματα ποὺ μᾶς δίδασκε. Μᾶς ἔκαμε Γεωγραφία τοῦ νησιοῦ μας, καὶ σιγὰ-σιγὰ τὸ χέρι του περνοῦσε τὸ Αἰγαῖο, ὅπου τὰ νησιὰ μας ἦταν κίτρινα ὅπως ὅλη ἡ Τουρκία καὶ ἡ κοντινή μας Μικρασία, καὶ ἔφτανε στὴν Ἑλλάδα, τὴν ἐλεύτερη τὴν Ἑλλάδα. Αὐτὴ ἦταν τριανταφυλλιά. Ἕνα μικρὸ τριανταφυλλὶ σημάδι πάνω στὸ μεγάλο χάρτη τῆς Εὐρώπης. Ἐκεῖ σταματοῦσε τὸ δάχτυλο τοῦ Ἀναγνώστου, κίτρινο ἀπὸ τὸ ἀδιάκοπο κάπνισμα. Σταματοῦσε δισταχτικὸ καὶ ἔκαμε ἀργὰ-ἀργὰ τὸν περίπατό του γύρω στὰ σύνορα τοῦ ἐλεύθερου κράτους. Τὰ σύνορα ἦταν κοντινά, ὁ περίπατος σύντομος.
Τότες ὁ Ἀναγνώστου πήγαινε καὶ κλείδωνε ἀπὸ μέσα τὴν πόρτα τῆς τάξης, καὶ μεῖς ἀναστενάζαμε μὲ ἀγαλλίαση. Γιὰ δύο λόγους. Πρῶτα γιατί θὰ ξεφεύγαμε ἀπὸ τὸ ἀνιαρὸ μάθημα τῆς Γεωγραφίας, ποὺ ἦταν μόνο ὀνόματα καὶ ἀριθμοί, καὶ δεύτερο γιατί ξέραμε πὼς θὰ μᾶς μιλοῦσε γιὰ τὴν Ἑλλάδα καὶ γιὰ τὴ Μεγάλη Ἰδέα. Αὐτὲς τὶς δύο λέξεις τὶς πρόφερνε πιὸ σιγά, καὶ αὐτὸ μᾶς ἔκανε νὰ νιώθουμε τὴν ἱερότητα τῆς Ἰδέας σὰν μία θρησκευτικὴ ἀποκάλυψη, ποὺ ἔπρεπε νὰ τὴ φυλάξουμε στὰ ἄδυτα τῆς ψυχῆς μας, καὶ νὰ τὴν προφυλάγουμε ἀπὸ τοὺς καταχτητὲς σὰν ἕνα μυστικὸ θησαυρό, ἢ σὰν ἕνα βαρέλι μπαρούτι ποὺ κάποτε ἐμεῖς θὰ τῆς ἀνάβαμε τὸ φιτίλι».
(Στρατὴ Μυριβήλη, «Ἀπ’ τὴν Ἑλλάδα», ἔκδ. «ΕΣΤΙΑ», σελ. 11-12).
Τότε, ὅταν τὸ Ἰσλὰμ ἀφάνιζε τὸ Γένος, μιλοῦσαν οἱ καρδιές, τώρα μιλοῦν τὰ πουγκιά, τὰ χρήματα.
Τότε οἱ δάσκαλοι ἔριχναν προσανάμματα στὶς ψυχὲς τῶν μαθητῶν τους, συντηροῦσαν τὴν «ἱερὴ φωτιὰ τῆς Μεγάλης Ἰδέας», τῆς ἐλευθερίας, τώρα σβήνουν τὶς «φωτιὲς τὶς πλάστρες». Τώρα «κάνουν δράσεις» γιὰ τὸν ρατσισμὸ καὶ τὴν διαφορετικότητα.
Μεγάλη Ἰδέα τῆς παιδείας ἡ ποινικοποίηση τῆς φιλοπατρίας καὶ τῆς ὀρθόδοξης πίστης μας. (Γιὰ τοὺς νέους ὑπουργοὺς Φίλη καί… CIA, τί νὰ πῶ; Καὶ ἔσται ἡ ἐσχάτη πλάνη χείρων τῆς πρώτης).
Τότε κλείδωναν τὶς τάξεις ἀπὸ μέσα, οἱ σπουδαῖοι ἐκεῖνοι δάσκαλοι, καὶ μεταμόρφωναν τὶς Γεωγραφίες, τὶς Ἱστορίες καὶ τὶς Γραμματικὲς σὲ κηρύγματα λευτεριᾶς. Ἔκλινε ὁ δάσκαλος τὰ βλοσυρὰ καὶ δύσπεπτα τριτόκλιτα «Θρὰξ-Θρακὸς» καὶ «Κρὴς-Κρητὸς» καὶ μ’ αὐτὰ ἔφτιαχνε μπαρουτοβάρελα ποὺ κάποτε «ἐμεῖς τὰ παιδιὰ θὰ ἀνάβαμε τὸ φιτίλι».
Ἐνῶ τώρα… Φέτος ἀνέλαβα Ε’ δημοτικοῦ. Πρῶτο κεφάλαιο στὸ βιβλίο τῆς Γλώσσας; Ἕνα κείμενο γιὰ τὴν πατρίδα σὰν αὐτὸ τοῦ Μυριβήλη; Ἕνα ποίημα εὐωδιαστό τοῦ Σολωμοῦ, τοῦ Δροσίνη, τοῦ Βρεττάκου, τοῦ Πολέμη; Ὄχι βέβαια. Δύο-τρεῖς ἔντυπες εὐτέλειες, ἄχαρες καὶ ἄψυχες φλυαρίες, οἰκολογικοῦ περιεχομένου. Ζοῦμε σὲ μία χώρα, «Πάσχα τῶν ματιῶν», δὲν ὑπάρχει λογοτέχνης ποὺ νὰ μὴν μαστόρεψε κείμενο γιὰ νὰ ἐξυμνήσει τὸ κάλλος της καὶ τοῦτοι οἱ ἀμαθέστατοι, οἱ ἐθνοκτόνοι γέμισαν τὰ βιβλία μὲ ἀποκόμματα ἐφημερίδων. (Μόνο ἀπὸ τίς… προοδευτικιὲς(!!!) ΝΕΑ, ΒΗΜΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).
Ἔχουμε χρέος, ἐμεῖς οἱ δάσκαλοι, ὅσοι ἀντικρίζουμε μὲ «πόνο καὶ ἀγάπη» τὴν καταβαράθρωση τῆς πατρίδας μας καὶ ἐλπίζουμε στὸν Χριστό μας, νὰ κλειδώνουμε τὴν αἴθουσά μας καὶ νὰ διδάσκουμε ἐκεῖνο τὸ παλιὸ μάθημα: τὴν πατριδογνωσία. Ἐσχάτη ὥρα ἐστι. Οἱ Φράγκοι μᾶς ποδοπατοῦν, τὸ Ἰσλὰμ ξανάρχεται γιὰ νὰ μείνει στὴν πατρίδα, οἱ πολιτικοὶ νάνοι καὶ ἀρλεκίνοι εἶναι ἀνίκανοι νὰ σηκώσουν τὸ βάρος τῆς ἱστορίας μας. Θέλει χέρια γερὰ ὁ Ἑλληνισμός, τὰ παντοειδῆ ἀνδρείκελα τὰ ‘χουν κατεβασμένα.
Νὰ κλείσω μὲ τὴν διήγηση γιὰ μία ἄλλη δασκάλα, ὅταν στέναζε καὶ μάτωνε ἡ Ἑλλάδα κάτω ἀπὸ τὴν ναζιστικὴ θηριωδία.
«…Τὸ Δεκέμβρη τοῦ 1943, ἀρχὴ ἑνὸς ἀκόμα χειμώνα πείνας καὶ παγωνιᾶς, ἄχνισε κάτι ζεστὸ ξαφνικὰ στὴν αὐλὴ τοῦ σχολείου μας. Ἦταν ἕνα μεγάλο καζάνι καὶ μέσα εἶχε συσσίτιο γιὰ τὰ παιδιά. Γύρισα στὸ σπίτι περήφανη, κρατώντας μὲ προσοχὴ ἕνα τενεκεδάκι γεμάτο σούπα πηχτή. «Γιατί δὲν τὴν ἔτρωγες στὸ σχολεῖο, καρδούλα μου;» λαχτάρισε ἡ μάνα μου. «Ἄν σοῦ χυνόταν στὸ δρόμο;» «Θὰ φᾶτε λίγη σούπα κι ἐσεῖς, ἀλλιῶς δὲν τρώω καθόλου», δήλωσε ὀρθὰ κοφτά. «Τό ἴδιο κι ἐγώ”, φώναξε ὁ Μάνος, ὁ ἀδερφός μου. Κι ἔτσι γινόταν ἀπὸ κείνη τὴ μέρα σὲ κάθε συσσίτιο ποὺ κουβαλούσαμε οἱ δύο μας ἀπὸ τὸ σχολεῖο. Ἡ σούπα ἐρχόταν τακτικά, πάντα ἡ ἴδια, ἄνοστη καὶ πηχτή.
Ὥσπου μία μέρα, μᾶς μοίρασαν κάτι ξεχωριστό. Μπήκαμε στὴ γραμμὴ καὶ μᾶς ἔβαλαν στὰ τενεκεδάκια κάτι σὰ μέλι, ἀλλὰ σκοῦρο κοκκινωπό. “Γλυκόζη” τὸ εἶπαν. Βουτοῦσαν τὰ παιδιὰ τὸ δάχτυλο στὴ γλυκόζη, τὸ ἔγλειφαν μὲ ἀπόλαυση καὶ γελοῦσαν εὐτυχισμένα, πειράζονταν μεταξύ τους. Ἕνα μεσημέρι, γυρίζοντας ὁ ἀδερφός μου ἀπὸ τὸ σχολεῖο, δὲν ἤθελε νὰ βάλει μπουκιὰ στὸ στόμα του οὔτε ἀπὸ τὴ σούπα οὔτε ἀπὸ τὴ γλυκόζη. Ταραγμένος φαινόταν, ἕτοιμος νὰ βάλει τὰ κλάματα. «Τί συμβαίνει παιδί μου;” ἀνησύχησε ἡ μαμά. Ἐκεῖνος δὲν ἔβγαζε λέξη. Κι ὅσο δὲ μιλοῦσε, τόσο ἐπέμενε ἡ μάνα μου νὰ μάθει, τόσο μεγάλωνε καὶ ἡ δική μας ἡ περιέργεια. Μὲ τὰ πολλά, ἀποφάσισε τελικὰ νὰ μιλήσει. Κι αὐτὸ ποὺ μᾶς εἶπε γράφτηκε στὴ μνήμη μου ἀνεξίτηλα.
Στὴν αὐλὴ γιὰ τὸ συσσίτιο βρισκόταν μὲ τῆς τάξης του τὰ παιδιά. «Σκαρώνουμε κάτι;» ἄκουσε ἕναν ἀπὸ τοὺς συμμαθητὲς του- «πειραχτήρης» ἦταν τὸ παρατσούκλι του- νὰ ψιθυρίζει στὸν διπλανό, μόλις πῆρε τὴ γλυκόζη στὸ τενεκεδάκι του. Ὁ ἄλλος ἔγνεψε «ναί». Τότε ὁ πειραχτήρης κάτι τοῦ εἶπε στ’ αὐτί, κρυφογέλασαν οἱ δύο τους πονηρὰ κι ἐξαφανίστηκαν στὴν στιγμή. Σὲ λίγο χτύπησε τὸ κουδούνι νὰ μποῦνε στὴν τάξη. Πρῶτα ἔμπαιναν τὰ κορίτσια. Ὕστερα τ’ ἀγόρια. Τελευταία ἡ δασκάλα, ποὺ κόντευε νὰ μὴν ξεχωρίζει ἀπὸ τὰ παιδιά, ἔτσι ποὺ εἶχε ἀπομείνει πετσὶ καὶ κόκαλο. Καταλαβαίνεις πὼς ἦταν μεγάλη ἀπὸ τὰ μάτια της μόνο, ποὺ τὰ σκοτείνιαζαν ὁλόγυρα δύο μαῦροι κύκλοι. Ὅταν μπαίνανε ὅλοι στὴν τάξη, ἔκλεισε τὴν πόρτα, μετροῦσε τὰ παιδιὰ σειρὰ σειρά, ἔλεγε «ἐντάξει, φρόνιμα τώρα, μὴν ἀκούσω μιλιὰ» κι ἀρχίζανε ἀμέσως τὸ μάθημα. Τὸ «ἐντάξει, φρόνιμα τώρα, μὴν ἀκούσω μιλιὰ» τὴ φορὰ ἐκείνη δὲν τὸ εἶπε. Οὔτε νὰ τοὺς μετρήσει τὴν εἴδανε. Κοντὰ στὴν πόρτα τῆς τάξης στεκόταν σκυφτή, σὰν νὰ ψαχούλευε κάτι. «Μά τί κάνει ἡ κυρία ἐκεῖ;» ρώτησε παρεξενεμένος ὁ Μάνος ποὺ δὲν καλόβλεπε, γιατί τὰ περισσότερα παιδιὰ ἦταν ὄρθια ἀκόμα. «Πασαλείψαμε τὸ χερούλι μὲ γλυκόζη», χασκογέλασε ἀπὸ δίπλα ὁ πειραχτήρης, «γιὰ νὰ κολλήσουν τὰ χέρια της νὰ γελάσουμε». Δὲ γελάσανε. Καθίσανε τελικὰ στὰ θρανία τους καὶ δὲ μιλοῦσε κανείς. Βλέπανε τὴ δασκάλα τοὺς τώρα ὅλοι βουβοί, σαστισμένοι. Εἶχε σκύψει κι ἔγλειφε μὲ λαχτάρα μία τὸ χερούλι τῆς πόρτας, μία τὴν παλάμη της… Ὕστερα γύρισε καὶ τοὺς κοίταξε μὲ παράπονο. Στὰ μάγουλά της ἔτρεχαν δάκρυα. «Μήν τὴ σπαταλᾶτε τὴ γλυκόζη, χρυσά μου, γιὰ τ’ ὄνομα τοῦ Θεοῦ!», εἶπε ξέπνοα. «Σᾶς τὴ δώσαμε ὅλη, οὔτε μία σταγονίτσα δὲν κρατήσαμε ἐμεῖς οἱ δάσκαλοι, γιὰ νὰ τὴ φᾶτε νὰ δυναμώσετε ἐσεῖς τὰ παιδιά. Μὴν τὴ σπαταλᾶτε, σᾶς παρακαλῶ, εἶναι κρίμα! Εἶν’ ἁμαρτία!». Τὴν πῆραν πάλι τὰ δάκρυα. Κι ἔκλαιγε, ἔκλαιγε…
Μαζεύτηκαν ὅλοι τριγύρω της. Μονάχα ὁ πειραχτήρης ἔμεινε στὸ θρανίο του μὲ τὸ κεφάλι κατεβασμένο. Οἱ ἄλλοι σπρώχνονταν ποιὸς πρῶτα νὰ τὴν ἀγκαλιάσει, ποιὸς νὰ τῆς πρωτοπεῖ «ἀπὸ τὸ δικό μου, ἀπὸ τὸ δικό, κυρία, νὰ πάρετε λίγο!».
Οὒτ’ ἕνα τενεκεδάκι δὲν ἄγγιξε ἡ δασκάλα. Μόνο ἔκλαιγε, ἔκλαιγε…».
(Ἀπὸ τὸ βιβλίο τῆς Λότης Πέτροβιτς, «Ὁ καιρὸς τῆς σοκολάτας»). 
ΠΗΓΗ :www.orthodoxia.gr ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015


Συντάκτης: Δημήτρης Νατσιός, Δάσκαλος Κιλκίς
Πηγή: ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ (ΤΕΥΧ. 170) ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης - Επικίνδυνα παιχνίδια άρχισε να παίζει η Γερμανία με την ρωσική Αρκούδα, 19η μέρες από την έναρξη της ρωσικής επέμβασης στην Συρία η οποία έδειξε και την μεγάλη αδυναμία των Αμερικανών, αλλά και των Τούρκων, να την αποτρέψουν. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ αλλά και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, Euro fighters της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησαν 60 προκλητικές πτήσεις επάνω από τα ρωσικά σύνορα, προκαλώντας φυσικά την ρωσική οργισμένη αντίδραση.
KarlMüllnerΕκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, ο ανώτατος Γερμανός αξιωματικός, Karl Müllner, ανέφερε, «ότι θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να… εκπαιδεύσουμε τους πιλότους μας να μπορούν να έρχονται σε αντιπαράθεση με τον εχθρό»!!! Ο Müllner στην ερώτηση που τον κάνανε αν οι πιλότοι του έχουν την άδεια να πυροβολήσουν ρωσικό αεροσκάφος, παραδέχτηκε ότι… «Ναι και φυσικά την έχουν»!
Πάντως Γερμανοί αναλυτές ανέφεραν ότι οι κινήσεις αυτές της κυβέρνησης Μέρκελ είναι σπασμωδικές και άκρως επικίνδυνες, καθώς παίζει με την φωτιά και η ίδια και μαζί της αναγκαστικά και όλη η Ευρώπη.
Μάλιστα βουλευτίνα του γερμανικού κόμματος των αριστερών, η Sahra Wagenknecht, έκανε επερώτηση απαιτώντας να σταματήσει αυτή η τρέλα, όπως χαρακτήρισε τις πτήσεις αυτές, εδώ και τώρα.
Όπως φαίνεται κάπου η κυρία Καγκελάριος έχει… αρχίσει και τα χάνει.
Εμείς θα σχολιάσουμε αυτή την γερμανική «επίδειξη» με το γερμανικό : Heil meine Führerin!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Λευκωσία: Πέντε ανατροπές από το νερό - Στον αέρα οι συνομιλίες

Λευκωσία: Νέα δεδομένα επί του εδάφους διαμορφώνονται στην Κύπρο μετά την έναρξη υλοποίησης του έργου μεταφοράς του νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Ενός έργου το οποίο συνδέει την ηπειρωτική Τουρκία με το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ενώ είναι σαφές πως για να διοχετευτεί νερό σε ολόκληρο το νησί, πρέπει να κατασκευαστεί και δεύτερος αγωγός. Συνεπώς, όσα λέγονται από τουρκικής πλευράς, είναι για λόγους προπαγάνδας και μόνο. Το έργο θα καλύψει τις ανάγκες του κατεχόμενου μέρους του νησιού για άρδευση-ύδρευση για πενήντα χρόνια.

Με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται με την υλοποίηση του έργου μεταφοράς του νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, είναι σαφές πως εδραιώνεται η κατοχή και είναι πιο ορατό πλέον αυτό που θεωρείτο μετά την εισβολή του 1974 ως στόχος, δηλαδή η προσάρτηση των κατεχομένων. Με βάση έγγραφα που έχουν ετοιμαστεί από την κυβέρνηση για να εκτιμήσει την κατάσταση αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις επιδιώξεις της Άγκυρας, τα δεδομένα διαμορφώνονται σήμερα ως εξής:

1.Πλήρης εξάρτηση και βήμα ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία.
2.Απόλυτος έλεγχος των κατεχομένων από την Τουρκία.
3.Ανάπτυξη της γεωργίας, του τουρισμού και ενίσχυση της οικονομίας του κατεχόμενου τμήματος.
4.Αναβάθμιση της αξίας των ε/κ περιουσιών και περιπλοκή των συζητήσεων στο πεδίο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.
5.Περιπλοκές και στο εδαφικό.

Την ίδια ώρα, με βάση τη Συμφωνία Πλαίσιο ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και το ψευδοκράτος, η οποία είχε υπογραφεί στις 20 Ιουλίου 2010 και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 8 Ιουνίου 2011, προκύπτουν μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία:

1.Η πώληση σε τρίτες χώρες (εννοεί μάλλον την Κυπριακή Δημοκρατία) θα γίνεται από την Τουρκία και το ψευδοκράτος θα λαμβάνει κάποια ποσοστά.
2.Η εισαγωγή του εξοπλισμού, των υλικών για το έργο, έγινε από την Τουρκία καθώς και οι εργάτες που έχουν εργασθεί μεταφέρθηκαν από τη χώρα.
3.Η γη απ' όπου περνά ο αγωγός βρίσκονται στην κυριότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι Ερντογάν και Νταβούτογλου έχουν προσκαλέσει τον Ακιντζί και τους υπόλοιπους του κατοχικού καθεστώτος στα εγκαίνια που έγιναν τόσο στη Μερσίνα όσο και στα Πάναγρα, στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο Ντερβίς Έρογλου κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Δημήτρη Χριστόφια είχε αναφέρει πως η μεταφορά νερού θα λύσει οριστικά το υδατικό πρόβλημα των κατεχομένων (ύδρευση και άρδευση). Ανέφερε ακόμη πως κατά τους υπολογισμούς της Τουρκίας το έργο θα ανατρέψει τα οικονομικά δεδομένα των κατεχομένων, με ανταγωνιστικές δυνατότητες και κατακόρυφη αύξηση του ΑΕΠ των κατεχομένων. Τα πιο πάνω αναφέρονται σε επιστολή του Γιώργου Ιακώβου, τότε Επιτρόπου Προεδρίας, προς τον τότε υπουργό Γεωργίας, Σοφοκλή Αλετράρη, ζητώντας να γίνει από λειτουργούς έρευνα και εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την υλοποίηση του έργου. Το 2012 οι Τ/κ πρότειναν όπως το θέμα του αγωγού/νερού συζητηθεί στην τεχνική επιτροπή περιβάλλοντος, κάτι που απέρριψε με δημόσια δήλωση ο τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

«ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΝΕΡΟ…»

Εκτενή κάλυψη είχε στην Τουρκία, τόσο στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο όσο και στα τηλεοπτικά δίκτυα, η τελετή εγκαινίων του αγωγού ύδατος από την Τουρκία στην «ΤΔΒΚ» και κυρίως οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν.
Πέραν της έμφασης στις δυνατότητες του έργου, ιδιαίτερα προβάλλεται η δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι «εάν οι Ε/κ το επιθυμούν, θα δώσουμε και σ' αυτούς νερό για να το χρησιμοποιούν με το όνομα "νερό της ειρήνης" (..) Για μας σημασία έχουν οι άνθρωποι. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητά μας». Η δήλωση αυτή παρατίθεται μάλιστα στα περισσότερα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, με τη φράση «νερό της ειρήνης» να δανείζονται (στην πλειονότητά τους) οι σχετικοί τίτλοι.

ΔΗΣΥ: Στόχος η προσάρτηση των κατεχομένων

Να καταγγελθεί η τουρκική ενέργεια, λένε στο ΕΥΡΩΚΟ

Μαζί με την καταδίκη της νέας κίνησης προσάρτησης των κατεχομένων αναδεικνύεται ξανά η ανάγκη να σπάσουμε τα αδιέξοδα, αναφέρει ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή του.
 Ο Δημοκρατικός Συναγερμός τονίζει πως «σημείωσε με ανησυχία την τελευταία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στα κατεχόμενα από την Άγκυρα, όσον αφορά τον ευαίσθητο τομέα της υδατοπρομήθειας, την οποία βεβαίως καταδικάζουμε απερίφραστα».

Η Τουρκία, συνεχίζει, με την παράνομη μετάβαση της ανώτατης ηγεσίας της στην κατεχόμενη Κύπρο και τις σχετικές επισημοφανείς εκδηλώσεις, δείχνει να επιμένει και να προσπαθεί να διευρύνει μια πολιτική προσάρτησης των κατεχομένων. Εξυπακούεται, προστίθεται, η αντίδρασή μας, όπως ακριβώς κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών. Την προσπάθειά μας να δείξουμε ότι πρόκειται για μια παράνομη κίνηση προσάρτησης και απαράδεκτης δημιουργίας πρόσθετων εξαρτήσεων ενισχύουν και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας Τουρκοκυπρίων, αναφέρεται.

«Αυτή η νέα κίνηση απόσχισης των κατεχομένων περιοχών, που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την παραπλανητική και ανακριβή δήλωση ότι «από το νερό μπορεί να επωφεληθεί όλη η Κύπρος», εκτός του ότι υποσκάπτει τις διαπραγματεύσεις, φανερώνει προθέσεις να προκαταλάβουν την εξέλιξή τους», υποδεικνύεται από τον ΔΗΣΥ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, σχολιάζοντας τα εγκαίνια του παράνομου έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ανέφερε: «Την ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί χωρίς να προκαλεί στα θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης του κυπριακού αερίου, η Τουρκία επέλεξε αυτή την ώρα για να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην Κύπρο διαταράσσοντας τη γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε, επιβάλλεται να καταγγείλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα νέα τετελεσμένα που παραβιάζουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, οι τουρκικές ενέργειες θα πρέπει να καταγγελθούν στην ΕΕ, τον ΟΗΕ και σε άλλα διεθνή βήματα, απαιτώντας κυρώσεις για την προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει συνθήκες ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην τουρκική επικράτεια.

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος 


ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Συνελήφθησαν Αλβανοί κατά συρροή δολοφόνοι που σκότωναν τα αφεντικά τους

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αδίστακτων Αλβανώνδολοφόνων ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της στην Νάξο, η 59χρονη ζωγράφος Κατερίνα Ζαζάνη. Όπως διαπιστώθηκε, οι δύο Αλβανοί την σκότωσαν και έφυγαν από το νησί πριν εγκλωβιστούν από την αστυνομία. Ο ένας εκ των δύο δραστών, που διέμενε σε γειτονικό χωριό, εκτελούσε εργασίες στο σπίτι της και όταν η γυναίκα του ζήτησε να σταματήσει η συνεργασία τους, άρχισε να οργανώνει τη δολοφονία της, που τελικά διέπραξε με τον συνεργό του.

Από εκείνη τη στιγμή η αστυνομία άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία και 15 αστυνομικοί ασχολούνται αποκλειστικά με τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.
Όπως διαπιστώθηκε οι δύο δράστες σκότωσαν άλλα δύο άτομα, επίσης πρώην εργοδότες τους, στην Καλαμάτα και στην Τρίπολη!
Οι κακοποιοί ταυτοποιήθηκαν από ίχνη dna και δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν τόσο στους χώρους των σπιτιών όσο και στην καρέκλα όπου βρέθηκε δεμένη και νεκρή η άτυχη ζωγράφος στην Νάξο.
Οι δολοφόνοι εμφανίζονταν ως περιστασιακοί εργάτες, κέρδιζαν την εμπιστοσύνη των εργοδοτών τους και κάποια στιγμή τους σκότωναν για να τους ληστέψουν. Σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt, οι αδίστακτοι εγκληματίες εντοπίστηκαν σε χωριό της Αχαΐας και συνελήφθησαν…

Τι έλεγε το ρεπορτάζ τον Οκτώβριο του 2014

Προφίλ… serial killer έχουν σχηματίσει οι Αρχές για τον βασικό ύποπτο στην υπόθεση της στυγερής δολοφονίας της ζωγράφου Κατερίνας Ζαζάνη στο σπίτι της, στη Νάξο! Ο 31χρονος Αλβανός εργάτης -με τα χίλια ονόματα (!)- εμφανίζεται να έχει πλούσιο «βιογραφικό» στην παρανομία, ενώ έχουν εκδοθεί εναντίον του εντάλματα σύλληψης για δολοφονίες ηλικιωμένων.
Αφήνει την προσωπική του σφραγίδα σε κάθε έγκλημα -το δικό του modus operandi-, αφού τα θύματα, τα οποία τον είχαν στη δούλεψή τους, βρέθηκαν καθισμένα σε καρέκλα, δεμένα χειροπόδαρα και έχοντας περασμένα στον λαιμό τους σαν θηλιές υφάσματα, ενώ είχαν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Βαγγέλης, Ηλίας, Λευτέρης, Ανδρέας, Εντμοντ, Αρτάν και Ντετιάν είναι κάποια από τα ονόματα με τα οποία συστηνόταν ο αλλοδαπός κακοποιός. Από τις έρευνες των Διωκτικών Αρχών προκύπτει ότι στη Νάξο κυκλοφορούσε με το όνομα Ηλίας. Μάλιστα, όχι μόνο είναι γνώριμος της Αστυνομίας, αλλά εμπλέκεται και σε τουλάχιστον δύο ληστείες ηλικιωμένων μετά φόνου, στη Μεσσηνία το 2011 και στην Αρκαδία το 2013!
Στην πρώτη περίπτωση, στο χωριό Δώριο, κατηγορείται ότι στραγγάλισε έναν 79χρονο, ενώ σε χωριό της Αρκαδίας ότι σκότωσε έναν 80χρονο. Ο τελευταίος είχε βρεθεί χτυπημένος στο πρόσωπο, δεμένος σε μια καρέκλα, με ένα μαντίλι περασμένο γύρω από τον λαιμό του και με κακώσεις στο κεφάλι. Και στις δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο δράστης εργαζόταν για τους ηλικιωμένος και πριν από τα φονικά είχε διαπληκτιστεί μαζί τους, όπως φέρεται να έγινε και με την 59χρονη στη Νάξο.
Εξάλλου, ερευνώνται ακόμα τέσσερις υποθέσεις δολοφονιών ηλικιωμένων, δύο στην Πελοπόννησο και δύο στη Στερεά Ελλάδα, όλες με παρόμοιο τρόπο δράσης. Οπως εκτιμούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για κακοποιό ο οποίος πορευόταν με συγκεκριμένο σχέδιο: Πήγαινε σε μία πόλη, έπιανε δουλειά και κατόπιν λήστευε και δολοφονούσε τους εργοδότες του! Στη συνέχεια φρόντιζε να εξαφανιστεί, για να επιστρέψει αργότερα σε άλλη περιοχή.
Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, ο 31χρονος εκτιμάται πως έχει φύγει από τη Νάξο και πιθανότατα έχει περάσει στην Αλβανία κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τον φόνο. Για τον λόγο αυτόν έχουν ειδοποιηθεί οι Αρχές της γειτονικής χώρας, οι οποίες σε περίπτωση που τον εντοπίσουν και τον συλλάβουν, θα πρέπει να τον εκδώσουν στις ελληνικές Αρχές.

tribune

Δαμασκός: Συνεχίζεται η επιχείρηση του Ασαντ στο Χαλέπι με ρωσική συνδρομή

Ο συριακός στρατός συνεχίζει την επιχείρηση κατά τωντζιχαντιστών κοντά στο Χαλέπι με στόχο να ανακαταλάβει τον δρόμο που συνδέει της μεγάλες πόλεις της χώρας. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 650 εξόδους μαχητικών και έχει διεξάγει επιδρομές εναντίον περισσότερων από 450 στόχων από τις 30 Σεπτεμβρίου. Τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση επέκρινε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εκτίμησε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια ειρηνική λύση στη Συρία «με βόμβες».

Με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, οι δυνάμεις του Άσαντ άνοιξαν νέο μέτωπο κοντά στο Χαλέπι και κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους δύο χωριά νότια της πόλης.
«Σχεδόν 3.000 φιλοκυβερνητικοί μαχητές εμπλέκονται σε μάχες στο Χαλέπι, εκ των οποίων εκατοντάδες Ιρανοί και μέλη της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, καθώς και Ιρακινοί», επεσήμανε μια συριακή στρατιωτική πηγή.
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, σχεδόν 2.000 Ιρανοί ή μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν συμμετέχουν στην επιχείρηση κοντά στο Χαλέπι, σε «μια συντονισμένη προσπάθεια» μεταξύ του Ιράν, της Ρωσίας και της Δαμασκού.

Και νέες ρωσικές προειδοποιήσεις
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ, προειδοποιούσε ότι αυξάνεται ο αριθμός των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ακραίων οργανώσεων στο Αφγανιστάν, το οποίο ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνο του την απειλή.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έως και 50.000 μαχητές στη χώρα, οργανωμένοι σε πάνω από 4.000 διαφορετικές ομάδες. Η Ρωσία σκοπεύει να συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στην αφγανική κυβέρνηση σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε συνεργασία με τους εταίρους της στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO)» επεσήμανε ο Αντόνοφ μιλώντας σε ένα αμυντικό συνέδριο στο Πεκίνο.
Εξάλλου σύμφωνα με τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό, το Ισλαμικό Κράτος σκοπεύει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ευρώπη, τη Ρωσία και την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ασία, προειδοποιώντας ότι η τζιχαντιστική οργάνωση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Αφγανιστάν ως εφαλτήριο για να στείλει αντάρτες στη βόρεια Κίνα.
Συμπλήρωσε ότι οι τζιχαντιστές διαθέτουν σταθερές πηγές εσόδων και αξιόπιστο εξοπλισμό, ενώ τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να αγνοήσει το γεγονός ότι κάποιες χώρες παρέχουν υποστήριξη σε τρομοκρατικές ομάδες προς όφελος των δικών τους συμφερόντων.
Εξάλλου σύμφωνα με τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό, το Ισλαμικό Κράτος σκοπεύει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ευρώπη, τη Ρωσία και την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ασία, προειδοποιώντας ότι η τζιχαντιστική οργάνωση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Αφγανιστάν ως εφαλτήριο για να στείλει αντάρτες στη βόρεια Κίνα.
Συμπλήρωσε ότι οι τζιχαντιστές διαθέτουν σταθερές πηγές εσόδων και αξιόπιστο εξοπλισμό, ενώ τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να αγνοήσει το γεγονός ότι κάποιες χώρες παρέχουν υποστήριξη σε τρομοκρατικές ομάδες προς όφελος των δικών τους συμφερόντων.


ΤΟ ΒΗΜΑ

Daily Mail: Αποκάλυψη-Βόμβα για τον πόλεμο στο Ιρακ

Στην αποκάλυψη εγγράφων – βόμβα για την ύπαρξη κρυφής συμφωνίας του βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Μπους για την εξαπάτηση της βρετανικής κοινής γνώμης και την προετοιμασία του πολέμου στο Ιράκ, προέβη την Κυριακή η Daily Mail.

Πιο συγκεκριμένα, από τα έγγραφα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι τον Μάρτιο του 2002, ο Μπλερ είχε ήδη συμφωνήσει με τον Μπους την επίθεση στο Ιράκ, την ίδια στιγμή που διατεινόταν οτι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα διπλωματικά μέσα για την επίλυση της κρίσης μεταξύ Δύσης και Ιράκ.

Επιπλέον, αποκαλύπτεται ότι είχε συμφωνήσει στην παραπλάνηση των βρετανών, ώστε να πεισθούν για την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, με αντάλλαγμα ο αμερικανός πρόεδρος να δίνει την εντύπωση στη διεθνή κοινή γνώμη πως η Βρετανία αποτελεί ισότιμο εταίρο και σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Μνημόνιο προς τον πρόεδρο»

Ένα ακόμη έγγραφο που αποκαλύπτει η εφημερίδα, αυτή τη φορά του τότε υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, με ημερομηνία 28 Μαρτίου 2002 (μία εβδομάδα πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Κρόφορντ του Τέξας), φαίνεται να διαβεβαιώνει τον πρόεδρο Μπους ότι ο Μπλερ θα είναι στο πλευρό των ΗΠΑ και θα ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην επίθεση κατά του Ιράκ.

Στο αποκαλούμενο και «μνημόνιο προς τον πρόεδρο», ο Πάουελ αναφέρει στον Μπους για τον άγγλο πρωθυπουργό «θα σας παρουσιάσει την στρατηγική, την τακτική και την δημόσια γραμμή που, όπως πιστεύει, θα πρέπει να ακολουθηθούν για να ενισχυθεί η παγκόσμια υποστήριξη του κοινού στόχου μας», προσθέτοντας ότι έχει «τις ικανότητες για να τεκμηριώσει την απειλή που αντιπροσωπεύει το Ιράκ στην διεθνή ειρήνη».

Το σχέδιο για τον ΟΗΕ

Ο Πάουελ, αναφέρει επίσης στον πρόεδρο Μπους ότι ο Μπλερ έχει σχέδια τόσο για να πεισθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να ανάψει το πράσινο φως για την επίθεση, όσο και για την μετά- Σαντάμ εποχή στο Ιράκ.

Οι αντιδράσεις στη Βρετανία

Σε ένα άλλο έγγραφο του Πάουελ προς τον Μπους αναφέρεται ο σκεπτικισμός που επικρατούσε εκείνη την εποχή στη Βρετανία και υπογραμμίζει:

«Η αποστολή του Μπλερ είναι τώρα να δικαιολογήσει την αμερικανική πολιτική έναντι του Ιράκ και να εξασφαλίσει την υποστήριξη του βρετανικού λαού. (…) Μερικοί βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης αν έχουν αποδείξεις ότι το Ιράκ συνεχίζει να αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής… Θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι βουλευτές που θα ταχθούν υπέρ αν πεισθούν ότι το Ιράκ έχει τους πυραύλους για να μεταφέρουν τα όπλα μαζικής καταστροφής, (…) και ακόμη περισσότεροι αν υπάρξουν πειστικές αποδείξεις ότι το Ιράκ σκοπεύει και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα».

Το «μνημόνιο προς τον πρόεδρο» υπήρχε μέσα σε έναν σκληρό δίσκο με τα 30.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχε λάβει η Χίλαρι Κλίντον όταν ήταν υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, αναφέρει το δημοσίευμα.


http://greeknation.blogspot.gr/2015/10/daily-mail.html

Στοιχεία σοκ: Αυξάνεται η στρατιά των απελπισμένων στην Ελλάδα

Ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με νέα στοιχεία - σοκ της Eurostat
Ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα -και κατά μέσο όρο ένας στους τέσσερις στην Ευρώπη- είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά, ή αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας.
Αυτά προκύπτουν από έρευνα που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αναφορικά με το ποσοστό των κατοίκων της Ευρώπης που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (έτος αναφοράς το 2014).
Ως προς την Ελλάδα, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 22,1% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδειας το 21,5%, ενώ ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που λίγο πολύ κανένα μέλος της δεν έχει "κανονική δουλειά") το 17,2% του πληθυσμού.
Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 17,2%, 8,9% και 11,1%. Στην Ελλάδα, αντιμέτωπο με τουλάχιστον μία (ή και περισσότερες) από αυτές τις τρεις προβληματικές καταστάσεις είναι το 36% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), ενώ στην ΕΕ κατά μέσο όρο το 24,4% (122 εκατ. άνθρωποι).
Γενικότερα, σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, είναι μόνο η Ρουμανία (40,2%) και η Βουλγαρία (40,1%). Στον αντίποδα (με ποσοστά μικρότερα του 20%) βρίσκονται η Τσεχία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Δανία.
Τέλος, στην Ελλάδα, το ποσοστό του πληθυσμού που το 2008 βρισκόταν σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ήταν στο 28,1%, ενώ στην ΕΕ ήταν στο 23,8%.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/stoixeia-sok-ayksanetai-h-stratia-twn-apelpismenwn-sthn-ellada.3722235.html

Πού θα κριθούν οι μεγάλες συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής

Το δίλημμα των ΗΠΑ στη Συρία, η«βαλτωμένη» μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και οι εκλογικοί «πονοκέφαλοι» της Τουρκίας. Το οικονομικό άνοιγμα του Ιράν μετά την πυρηνική συμφωνία και ο ρόλος της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή.
Stratfor: Πού θα κριθούν οι μεγάλες συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής.
Στην αρχή του 2015, το Stratfor προέβλεψε πως η Ρωσία, ενοχλημένη από την εξελισσόμενη επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν και «εγκλωβισμένη» στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, θα επιχειρούσε να προωθηθεί ως μεσολαβητής στον πόλεμο της Συρίας και να το χρησιμοποιήσει αυτό ως μοχλό στην ευρύτερη διαπραγμάτευσή της με την Ουάσινγκτον.


Όπου οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν πρόβλημα στη Μέση Ανατολή, η Ρωσία θα εμφανιζόταν ως αυτός που μπορεί να λύσει το πρόβλημα, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την αξιοπιστία της στην περιοχή και να γίνει απαραίτητη για τις ΗΠΑ.
Αυτή η πρόβλεψη επικαιροποιήθηκε το γ' τρίμηνο, όπου αναφέρθηκε πως το project του οποίου ηγείται η Ρωσία για την κατάρτιση κάποιου μεταβατικού ειρηνευτικού σχεδίου για τη Συρία θα αυξήσει μεν τη δυναμική του, αλλά στο τέλος θα καταρρεύσει στο μέτωπο του πολέμου, καθώς οι ομάδες των ανταρτών και οι χορηγοί τους δεν έχουν ούτε το κίνητρο, ούτε την εμπιστοσύνη να διαπραγματευτούν και να τηρήσουν μια βιώσιμη συμφωνία για τον διαμοιρασμό της εξουσίας. Αυτές οι προβλέψεις ουσιαστικά ορίζουν το σκηνικό για το δ' τρίμηνο, καθώς πολλαπλά συμφέροντα συγκλίνουν και αποκλίνουν αναφορικά με το μέλλον της Συρίας.
Με τη Ρωσία να παρέχει κρίσιμης σημασίας ενισχύσεις στις καθεστωτικές δυνάμεις στη Συρία, η προσοχή του καθεστώτος θα βρίσκεται στη δημιουργία ενός κρατιδίου που θα οριοθετείται στα προπύργια των Αλαουιτών, μια περιοχή που εκτείνεται στην Κοιλάδα Μπεκάα όπου κυριαρχεί η Χεζμπολά, μέχρι τη Δαμασκό και τον «διάδρομο» Χομς-Χαμά, φτάνοντας μέχρι την ακτή της Μεσογείου. Υπό την εντολή που ισχυρίζεται ότι έχει η Μόσχα να πολεμήσει την τρομοκρατία, η Ρωσία και το Ιράν θα συνεργαστούν ώστε να βοηθήσουν τις καθεστωτικές δυνάμεις να βγάλουν από τη μέση τους θύλακες των ανταρτών στον διάδρομο αυτό και να τους απωθήσουν από την Ιντλιμπ της βορειοανατολικής Συρίας και την Νταραά, προς τα νοτιοδυτικά σύνορα με την Ιορδανία.
Ωστόσο, η παρουσία της Ρωσίας στη Συρία θα είναι περιορισμένη. Οι πρωταρχικοί πολιτικοί στόχοι της Ρωσίας είναι να διασφαλίσει ένα αλαουιτικό κρατίδιο, να εδραιώσει μια μακροχρόνια παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, να διατηρήσει τις σχέσεις της με το Ιράν και τελικά να αναγκάσει τις ΗΠΑ να μπουν σε στρατηγικό διάλογο. Οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν χωρίς να δεσμευτούν ρωσικές μεραρχίες σε μάχες μεγάλης κλίμακας. Η Ρωσία θα γνωρίζει καλά την απειλή μιας ξαφνικής αλλαγής αντικειμενικού σκοπού κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εκστρατείας και δεν έχει καμία ψευδαίσθηση ότι μπορεί να οδηγήσει σε ειρήνευση στη Συρία μέσω της στρατιωτικής ισχύος της, της διπλωματίας της, ή οποιουδήποτε συνδυασμού των δύο. Εδραιώνοντας μια μεγάλη βάση επιχειρήσεων στις ακτές της Συρίας, η Ρωσία θα μπορεί να δεσμεύσει στρατιωτικές δυνάμεις ώστε να αποδυναμώσει τις ομάδες εκείνες που αντιτίθενται στην κυβέρνηση του αλ Άσαντ, δίνοντας έμφαση, ταυτόχρονα, στις διπλωματικές προσπάθειές της για να προωθήσει μια ειρηνευτική πρόταση.
Αυτή η περίπτωση είναι απίθανο να κερδίσει μεγάλο έδαφος αυτό το τρίμηνο. Οι ομάδες εκείνες που απαρτίζουν το μεγαλύτερο μέρος των ανταρτών θα μείνουν μακριά από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, κάνοντας, αντιθέτως, έκκληση για περισσότερη στήριξη με όπλα και εκπαίδευση από ομάδα εξωτερικών χορηγών.
Στους χορηγούς αυτούς περιλαμβάνονται η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Ιορδανία, χώρες που δεν εμπιστεύονται τις προθέσεις της Ρωσίας για τη Συρία και αισθάνονται υποχρεωμένες να αυξήσουν τη στήριξή τους προς τους αντάρτες, προκειμένου να αλλάξουν οι ισορροπίες στο μέτωπο του πολέμου μετά τη ρωσική παρέμβαση. Οι ΗΠΑ, που ήδη εργάζονται προκειμένου να διατηρήσουν μια ασφαλή απόσταση από τον πόλεμο της Συρίας για να μπορέσουν να επικεντρώσουν τις διπλωματικές και γεωπολιτικές δυνάμεις τους αλλού -περιλαμβανομένης της Ρωσικής περιφέρειας-, δεν θα προσπαθήσουν να «ανταγωνιστούν» την προσήλωση της Ρωσίας στη Συρία. Αντιθέτως, θα εργαστούν από κοινού με τους συμμάχους, ώστε να ενισχύσουν τον όγκο των αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία και την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ομάδων των ανταρτών.
Αυτή η δυναμική θα δώσει στους Σουνίτες περιφερειακούς «παίκτες» μεγαλύτερη εξουσία να ελέγχουν τις ομάδες των ανταρτών, αυξάνοντας έτσι τη μακροπρόθεσμη απειλή να υπάρξουν ακουσίως αντίθετα του επιθυμητού αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στις ομάδες των ισλαμιστών ανταρτών.
Οι ενισχυμένες αμερικανικές προσπάθειες στον πόλεμο της Συρίας, όμως, λίγα θα κάνουν ώστε να στρέψουν την προσοχή των βασικών ομάδων ανταρτών προς το Ισλαμικό Κράτος, αντί για το συριακό καθεστώς.
Σε «τέλμα» η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους
Το Ιράκ θα χρήζει επίσης προσοχής το δ' τρίμηνο, καθώς η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται σε «τέλμα» εν μέσω μιας αυξανόμενης πολιτικής κρίσης εντός της Βαγδάτης. Το Ιράκ προσπαθεί να χειριστεί τη νέα του γεωπολιτική πραγματικότητα: όχι μόνο έχει «σπάσει» η χώρα σε σεκταριστικά κομμάτια, αλλά είναι επίσης χρεοκοπημένη οικονομικά, με αποτέλεσμα να είναι πολύ αδύναμη για να ασκήσει ανεξάρτητα την πολιτική της. Οι ανταγωνιστικές πολιτικές ομάδες στο Ιράκ θα εκμεταλλευτούν αυτήν την εξαιρετικά ευάλωτη φάση για να αυξήσουν την επιρροή τους, χρησιμοποιώντας την απειλή της ξένης επιρροής, της διαφθοράς και του κοινωνικοοικονομικού στρες, για να εδραιωθούν και να προωθήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων.
Οι αναδυόμενες πολιτικές προκλήσεις στη Βαγδάτη θα αναλώσουν μεγαλύτερο μέρος της προσοχής του Ιράν, καθώς η Τεχεράνη προσπαθεί να διατηρήσει τους δικούς της παράγοντες επιρροής, όμως δεν θα αλλάξουν θεμελιωδώς το γεγονός πως η μοίρα του Ιράκ θα συνεχίσει να αποτελεί προϊόν των εξωτερικών δυνάμεων.
Ανταγωνιστικές εξωτερικές πιέσεις σε μια εύθραυστη κυβέρνηση της Βαγδάτης με έλλειψη χρήματος θα περιπλέξουν ακόμα περισσότερο την ήδη βραδυκίνητη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, δίνοντας στην τζιχαντιστική ομάδα επιπλέον περιθώριο για να εξετάσει τις αδυναμίες του στρατού του Ιράκ, σε μια προσπάθεια να υπάρξουν συμβολικές νίκες. Μην έχοντας καλές επιλογές για να διαχειριστεί την απειλή αυτή και καθώς αδυνατεί να αναπτύξει μια αξιόπιστη τοπική δύναμη προκειμένου να ηγηθεί αυτής της μάχης, η Αμερική θα συνεχίσει σε μεγάλο βαθμό να λειτουργεί αντιδραστικά στην κατάσταση στο Ιράκ, διατηρώντας παράλληλα ανοικτές τις επιλογές της για αύξηση της στρατιωτικής της παρουσίας στην περίπτωση που το Ισλαμικό Κράτος καταγράψει σοβαρότερες κατακτήσεις. Κατόπιν πρόσκλησης από τη Βαγδάτη, η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει συμβολικές αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ κατά του ισλαμικού κράτους, προκειμένου να περιπλέξει τη θέση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, αν και η Μόσχα θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη σε ό,τι αφορά στην επέκταση των επιχειρήσεών της πέραν της Συρίας.
Όσο πιο ανίκανη φαίνεται η Βαγδάτη, τόσο περισσότερο θα προσπαθεί η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) να διεκδικήσει ενεργειακές πηγές εντός της περιοχής της σε βάρος της κεντρικής κυβέρνησης και να προωθηθεί ως ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ. Ωστόσο, το Ιρακινό Κουρδιστάν θα δυσκολευτεί να βρει αγοραστές για τις πετρελαϊκές εξαγωγές του, ιδιαίτερα αφού αυτοί οι εξαγωγικοί «δρόμοι» ελέγχονται από την Τουρκία, σε μια περίοδο που η Άγκυρα διώκει στρατιωτικά Κούρδους αντάρτες που κρύβονται σε περιοχές του Ιρακινού Κουρδιστάν. Η KRG θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τη δική της, εσωτερική πολιτική κρίση.
Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί πιθανότατα θα μπορέσει να διατηρήσει την προεδρία, όχι όμως χωρίς να κάνει υποχωρήσεις έναντι των πολιτικών αντιπάλων του στο κουρδικό κοινοβούλιο, δημιουργώντας έτσι ένα πιο διχαστικό πολιτικό σκηνικό, που θα εκμεταλλευτούν η Τουρκία και το Ιράν.
Την ώρα που θα προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή του στο Ιράκ, το Ιράν και ο βασικός «αντιπρόσωπός» του, η Χεζμπολά, θα είναι επίσης απασχολημένοι στέλνοντας δυνάμεις στις επιχειρήσεις ξηράς στη Συρία, με την αεροπορική στήριξη της Ρωσίας. Εν τω μεταξύ, το Ιράν θα προχωρήσει γρήγορα την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας του με τη Δύση. Η εσωτερική διαμάχη στον Ιράν αναφορικά με την πυρηνική συμφωνία με τη Δύση θα τροφοδοτήσει τους πολιτικούς ελιγμούς ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών και των εκλογών του Συμβουλίου των Φυλάκων που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του επόμενου έτους. Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την υπόσχεση για ελάφρυνση των κυρώσεων, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα πυρηνικά, για να προωθήσει μια μεταρρυθμιστική πλατφόρμα. Όμως θα βρει αντιστάσεις από τα πιο σκληροπυρηνικά συντηρητικά στοιχεία και από τον Ανώτατο Ηγέτη, στόχος του οποίο θα είναι να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ ανταγωνιστικών ομάδων.
Το Ιράν ετοιμάζεται για οικονομικό «άνοιγμα»
Παρά την κλιμάκωση του πολιτικού ανταγωνισμού εντός του Ιράν, η συμφωνία για τα πυρηνικά θα προχωρήσει αυτό το τρίμηνο, με το Ιράν και την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να ορίζουν τις παραμέτρους για τις επιθεωρήσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα να υπάρξει οριστική ημερομηνία επίσημης εφαρμογής της συμφωνίας. Αυτό θα συμβεί το νωρίτερο στο τέλος του 2015 ή, το πιθανότερο, στις αρχές του 2016, όταν θα αρθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις και θα χαλαρώσουν οι αμερικανικές, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στο Ιράν να «ξεφορτωθεί» αποθέματα αργού πετρελαίου και να ανακτήσει μερίδιο στην αγορά με μια σταδιακή αύξηση της παραγωγής. Κατά τη διάρκεια συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στην Τεχεράνη, το Ιράν αναμένεται να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες ενός νέου και πιο ανταγωνιστικού πετρελαϊκού συμβολαίου με το οποίο η χώρα πιθανότατα θα δημιουργήσει κοινοπραξίες μεταξύ της κρατικής της πετρελαϊκής εταιρείας National Iranian Oil Co και ξένους εταίρους.
Πιέσεις στη Σαουδική Αραβία
Αναμένοντας την εισροή επιπλέον ιρανικού αργού πετρελαίου στην αγορά τους επόμενους μήνες, και υποθέτοντας πως οι αμερικανοί παραγωγοί αργού πετρελαίου προσαρμόζονται στις διακυμάνσεις των τιμών, η Σαουδική Αραβία θα διατηρήσει την πολιτική υπεράσπισης του μεριδίου αγοράς και των ανταγωνιστικών τιμών του ΟΠΕΚ, αποφεύγοντας παράλληλα τη μείωση παραγωγής.
Η Σαουδική Αραβία χρίζει ιδιαίτερης προσοχής τους επόμενους μήνες, καθώς οι εσωτερικές πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται στο βασίλειο. Η χώρα εξακολουθεί να είναι ευάλωτη σε τρομοκρατικές επιθέσεις, αν και η ικανότητα των τζιχαντιστών που επιχειρούν στο βασίλειο παραμένει περιορισμένη και δεν συνιστά άμεση απειλή για τις ενεργειακές υποδομές. Στις ορεινές περιοχές που συνορεύουν με την Υεμένη, η Σαουδική Αραβία θα αντιμετωπίσει μια πιο σοβαρή στρατιωτική απειλή από τους αντάρτες Χούτι. Την ίδια ώρα, οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Σαναά από συνασπισμό του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία πιθανότατα θα «βαλτώσουν» στα βουνά του βορρά.
Εν τω μεταξύ, στο Άντεν, θα συνεχίσει να βαθαίνει η ρήξη μεταξύ των μαχητών της Νότιας Αντίστασης και της κυβέρνησης του προέδρου Αμπντ Ραμποχ Μανσουρ Χάντι, περιορίζοντας τον βαθμό στον οποίον η Σαουδική Αραβία μπορεί να βασιστεί στους μαχητές της Νότιας Αντίστασης ώστε να βοηθήσουν στις επιθέσεις στη Σαναά. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, δεύτερος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας, θα «τραβήξει» το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης και της προσοχής για τις προκλήσεις του Ριάντ, αν και ο βασιλιάς Σαλμάν θα μπορέσει να περιορίσει πιθανές προκλήσεις από την βασιλική οικογένεια.
Μετεκλογικές δυσκολίες στην Τουρκία
Η Τουρκία οδεύει προς ένα ακόμα ταραγμένο τρίμηνο, μετά το αμφίρροπο εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου. Το Stratfor είχε προβλέψει πως το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) θα αντιμετωπίσει μια σημαντική πρόκληση σε ότι αφορά τη διατήρηση της πλειοψηφίας του στη βουλή, ιδιαίτερα αφού ήταν βέβαιο ότι θα κατέρρεε η ειρηνευτική διαδικασία με το Εργατικό Κουρδικό Κόμμα. Όπως είπαμε το γ' τρίμηνο, οι αυξανόμενες ευπάθειες στην τομέα της ασφάλειας και η πολιτική αστάθεια θα προμήνυαν πολύ πιο «σκοτεινές» μέρες για την Τουρκία. Εν όψει του επαναληπτικού γύρου των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, το AKP δεν βρίσκεται σε θέση να ξανακερδίσει την πλειοψηφία εκείνη που θα μπορούσε να βάλει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο. Απρόθυμο να μοιραστεί την εξουσία, το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε καταφύγει σε πιο ακραία μέτρα για να προσπαθήσει να καθορίσει το αποτέλεσμα, όπως για παράδειγμα να επιβάλει καθεστώς έκτακτης ανάγκης στις νοτιοανατολικές περιοχές, όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι και όπου μπορεί εύκολα να κλιμακωθεί η βία.
Από της εκλογές της 1ης Νοεμβρίου είναι πιθανό να προκύψει ακόμα βουλή χωρίς αυτοδυναμία, κάτι που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το οικονομικό κλίμα της Τουρκίας, την ώρα που η τουρκική λίρα θα αντιμετωπίζει πτωτικές πιέσεις από την ενίσχυση του δολαρίου.
Έτσι, το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας θα έχει να αντιμετωπίσει δυο σημαντικά διλήμματα ταυτόχρονα αυτό το τρίμηνο: ένα αμφίρροπο εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και την ρωσική αμφισβήτηση της γεωπολιτικής φιλοδοξίας της Άγκυρας για δημιουργία σφαίρας επιρροής στη Συρία. Παρά το ότι η Τουρκία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικούς περιορισμούς στην ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της στη Βόρεια Συρία, ωστόσο θα μπορέσει να συντονιστεί με τις ΗΠΑ αυτό το τρίμηνο για μια πιο εντατική επιχείρηση ανταρτών κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Χαλέπι. Η Τουρκία θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτήν την επιχείρηση για να πιέσει για μια πλήρη «ασφαλή ζώνη» και μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που θα τη συνοδεύει, κάτι στο οποίο οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αντιστέκονται. Παρά ταύτα, η Τουρκία θα πρέπει να παρακολουθείται στενά για ενδείξεις στρατιωτικών προετοιμασιών προς το τέλος του τριμήνου και τις αρχές του επόμενου έτους, ιδιαίτερα αφού μια τέτοια επιχείρηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως η συνταγματική βάση για αναβολή μιας ακόμα εκλογικής αναμέτρησης στην περίπτωση που καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις για δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού. Η Τουρκία μπορεί επίσης να αναμένεται ότι θα μετριάσει τον εκνευρισμό της Ευρώπης σε ότι αφορά το προσφυγικό, προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξή της για τα σχέδια δημιουργίας ασφαλούς ζώνης στη Συρία, όπου θα μπορούν να δημιουργηθούν στρατόπεδα προσφύγων. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι δεν θα θελήσουν να «παγιδευτούν» στα διασταυρούμενα ρωσικά πυρά στη Συρία και έτσι θα είναι πιο πρόθυμοι να κλείσουν συμφωνία με την Τουρκία για την απελευθέρωση της βίζα.
Εκλογές στην Αίγυπτο... επιτέλους!
Μετά από μήνες καθυστερήσεων, οι Αιγύπτιοι θα προσέλθουν στις κάλπες, σε μια εκλογική διαδικασία τριών φάσεων, που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Η αντιπολίτευση της Αιγύπτου έχει δυσκολευτεί να σχηματίσει ένα μέτωπο με συνοχή εν όψει των εκλογών, λόγω των αυστηρών κυβερνητικών κανονισμών (κάποιοι μιλάνε για παρεμβάσεις) και των κομματιών διαμαχών. Οι δημοσκοπήσεις στην Αίγυπτο δεν είναι πάντα αξιόπιστες, όμως οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ισχυρή λαϊκή στήριξη για το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο -τον συνασπισμό πολιτικών δυνάμεων που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι- και το σαλαφιστικό κόμμα al-Nour, που έχει κερδίσει στήριξη μετά την διάλυση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και άλλων μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Το τελικό αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε μια βουλή που θα έχει την εξουσία να αναθεωρεί νόμους που πέρασαν μετά την ανατροπή του Μόρσι τον Ιούλιο του 2013 και να απορρίψουν τους υπουργικούς διορισμούς του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Ο αλ Σίσι θα μπορούσε να επιχειρήσει να περάσει συνταγματικές αλλαγές που θα περιορίζουν την εξουσία της βουλής αν στις εκλογές τα πάνε καλά πρόσωπα της αντιπολίτευσης. Όπως και να έχει, το Κάιρο πιθανόν να βιώσει μια τεταμένη διαδικασία σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού τον Δεκέμβριο, εν όψει μιας έντονης αντιπαράθεσης αναφορικά με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν στόχο να δώσουν νέα ζωή στην προβληματική οικονομία της Αιγύπτου.
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές μαχητές στην χερσόνησο του Σινά, καθώς τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στην κοιλάδα και το δέλτα του Νείλου. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυστηρά καθ' όλη την εκλογική περίοδο, όμως οι κάλπες θα αποτελέσουν ελκυστικούς στόχους για ομάδες που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος και για τους ριζοσπαστικοποιημένους υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Καμία ανακωχή Ισραήλ-Χαμάς
Οι φήμες περί μακροχρόνιας ανακωχής Χαμάς-Ισραήλ συνεχίζουν να κυκλοφορούν, όμως απέχει πολύ μια πραγματική συμφωνία. Η προσοχή της Χαμάς θα είναι επικεντρωμένη στην προσπάθεια διατήρησης της εξουσίας της στη Γάζα, καθώς η οργάνωση αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις από ομάδες Σαλαφιστών την ίδια ώρα που το Ιράν θα κινείται ώστε να ενισχύσει τη στήριξή του προς την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ -που κάποτε ήταν αντίπαλος της Χαμάς. Η αποδυνάμωση της Χαμάς σε ότι αφορά την ασφάλεια στη Γάζα θα μπορούσε να απειλήσει την υφιστάμενη συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ, οδηγώντας σε σποραδικές βιαιοπραγίες. Το Ισραήλ, στο μεταξύ, θα παρακολουθεί τη Ρωσία σε ότι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών για τις αγορές όπλων της Χεζμπολά, προχωρώντας σε προληπτικές ενέργειες όταν το θεωρεί απαραίτητο.
Μεταρρυθμίσεις στην Αλγερία
Στο επίκεντρο της προσοχής της Αλγερίας θα βρίσκεται η διαχείριση της εγχώριας οικονομίας το δ' τρίμηνο, καθώς η χώρα συνεχίζει προσεκτικά στον δρόμο προς την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και προετοιμάζεται για μια μελλοντική μετάβαση από την ηγεσία του άρρωστου προέδρου Αμπντέλ Αζίζ Μπουτεφλίκα (ο οποίος είναι 78 ετών). Στην «καρδιά» των προτεινόμενων αλλαγών για να αντισταθμιστούν οι επιτπώσεις της μείωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, βρίσκεται ένα νέο φορολογικό σχέδιο, το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση στη βουλή. Περιλαμβάνει μικρές αυξήσεις στους φόρους της ενέργειας, του διαδικτύου και του πετρελαίου κίνησης καθώς και μια προτεινόμενη μείωση των κρατικών δαπανών κατά 9%.
Αν και είναι πιθανό να μην περάσουν όλα αυτά τα μέτρα στον χρηματοοικονομικό νόμο του 2016, η Αλγερία είναι πιθανό να προχωρήσει με επιλεκτικές αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών προκειμένου να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος των κοινωνικών επιδοτήσεων για τη στέγαση, τα τρόφιμα και την παιδεία. Η μείωση στις τιμές του πετρελαίου μπορεί επίσης να καθυστερήσει τις σχεδιαζόμενες διερευνητικές υπεράκτιες εξορύξεις και δοκιμές σχιστολιθικού πετρελαίου που αναμένονται αργότερα αυτό το τρίμηνο ή στις αρχές του 2016.
Έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη κατεστημένων πολιτικών κομμάτων και έχοντας αναδιαρθρώσει την ηγεσία στον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών νωρίτερα φέτος, η Αλγερία θα συνεχίσει να εργάζεται για την εξασφάλιση στήριξης του Ισλαμικού κόμματος για τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και τη διαδικασία μετάβασης της εξουσίας. Επιπλέον προσαρμογές του υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθούν όταν κριθεί απαραίτητο, ενώ το ερώτημα ποιος θα αναλάβει την ηγεσία της χώρας μετά τον Μπουτεφλίκα δεν θα απαντηθεί πριν το 2016.
Η προβληματική πολιτική μετάβαση της Λιβύης
Η διαπραγματευτική διαδικασία, με μεσολαβητή τον ΟΗΕ, θα παραμείνει στο επίκεντρο της πολιτικής μετάβασης της Λιβύης: αντίπαλα στρατόπεδα στην Τρίπολη και το Τομπρούκ καθώς και διάφοροι κύκλοι ανταρτών και φυλών στηρίζουν τη διαδικασία τόσο ώστε να συνεχίσει να κινείται. Θα οριστούν καταληκτικές ημερομηνίες οι οποίες θα αθετηθούν, όμως ο διάλογος θα συνεχίσει να παρέχει στις κυβερνήσεις της Δύσης έναν τρόπο να ελέγξουν τους «μεσίτες της εξουσίας» εν όψει μιας πιθανής κυβέρνησης ενότητας.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης στρατιωτικής εκστρατείας ενάντια σε συνεργάτες του Ισλαμικού Κράτους που έχουν βάση στην κεντρική παράκτια πόλη της Σύρτης, η διαμάχη που «βράζει» μεταξύ του στρατηγού Χαλιφα Χαφταρ και των πολιτικών αντιπάλων του, θα έρθει να προστεθεί στα προβλήματα ασφαλείας της Λιβύης. Ο Χαφταρ βρίσκεται όλο και περισσότερο σε αντίθεση με την διαδικασία διαλόγου του ΟΗΕ, η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει μια λαϊκή μεταβατική αρχή με ισλαμιστική αντιπροσώπευση - ομάδες που ο Χαφταρ, με στήριξη από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει ορκιστεί να καταστρέψει.
Η όποια ενδεχόμενη ξένη στρατιωτική ενέργεια στη Λιβύη θα είναι περιορισμένη αυτό το τρίμηνο, ενώ μια πιο ισχυρή ξένη στρατιωτική εμπλοκή είναι απίθανη μέχρι να εδραιωθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, οι όγκοι της πετρελαϊκής παραγωγής της Λιβύης θα παραμένουν ακανόνιστοι και οι εξαγωγές θα είναι χαμηλότερες της παραγωγικής ικανότητας.
http://www.euro2day.gr/specials/topics/article/1368812/poy-tha-krithoyn-oi-megales-sygkroyseis-ths-meshs.html


infognomonpolitics