Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Νέες αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας λόγω ΦΠΑ

Ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, σε δηλώσεις του την Πέμπτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης τις τιμής των απλών χάρτινων εισιτηρίων, που πάντως εξακολουθεί να χρησιμοποιεί καθημερινά ο μεγαλύτερος όγκος των επιβατών των αστικών συγκοινωνιών.
Σενάρια αύξησης της τιμής των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας εξετάζει το υπουργείο Μεταφορών, λόγω της υπαγωγής των Μεταφορών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, σε δηλώσεις του την Πέμπτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης τις τιμής των απλών χάρτινων εισιτηρίων, που πάντως εξακολουθεί να χρησιμοποιεί καθημερινά ο μεγαλύτερος όγκος των επιβατών των αστικών συγκοινωνιών.

Ωστόσο, ο κ. Σπίρτζης διευκρίνισε, ότι γίνεται προσπάθεια οι αυξήσεις αυτές να μην επηρεάσουν τους χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, που χρησιμοποιούν τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Η προσπάθεια που γίνεται, όπως υποστήριξε ο κ. Σπίρτζης, είναι η αύξηση «να μην περάσει στις κάρτες, δηλαδή σε αυτούς που χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα», προσθέτοντας ότι «ο αυξημένος ΦΠΑ μπορεί να περάσει στο εισιτήριο που χρησιμοποιούν οι τουρίστες».

Σημειώνεται, ότι με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) οι επιβάτες που χρησιμοποιούν το χάρτινο εισιτήριο για τις μετακινήσεις τους, εξακολουθούν να είναι περισσότεροι από εκείνους που χρησιμοποιούν τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Στο μεταξύ, σε ο, τι αφορά τους ανέργους για τους οποίους ισχύει ήδη το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης με τα ΜΜΜ, ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε ότι ο ΟΑΣΑ βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ προκειμένου να εκδοθεί μια νέα ειδική κάρτα απεριορίστων διαδρομών, την οποία θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά οι άνεργοι για όσο διάστημα ισχύει η εγγραφή τους στα μητρώα του ΟΑΕΔ.
Το σκάνδαλο της Volkswagen
Την ίδια στιγμή και με αφορμή το διεθνές σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με το λογισμικό στα οχήματα της Volkswagen και των θυγατρικών της, ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Μεταφορών έχει ήδη ζητήσει αρμοδίως να του υποβληθούν σχετικές αναφορές από όλες τις εταιρίες.

«Πρέπει να ληφθούν μέτρα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη χώρα μας», τόνισε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Ήδη, έχουμε ζητήσει αναφορά από όλες τις εταιρίες που εμπλέκονται σ΄ αυτήν την υπόθεση, καθώς δεν είναι μόνο η VW που χρησιμοποιούσε το λογισμικό των ψευδών ενδείξεων ρύπων. Στόχος μας είναι να μάθουμε ποιος είναι ο αριθμός των αυτοκινήτων που δεν έχουν κανονική πιστοποίηση και διαθέτουν το συγκεκριμένο λογισμικό».

Παράλληλα, το υπουργείο διευκρίνισε εκ νέου ότι η παράταση των είκοσι ημερών (έως τις 20 Οκτωβρίου) που δόθηκε χθες στους ιδιοκτήτες των ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων, είναι η τελευταία.
 

TAGS



http://www.cretalive.gr/greece/view/nees-aujhseis-sta-eisithria-twn-astikwn-sugkoinwniwn-ths-athhnas-logw-fpa/277184

    Ανακάλυψαν την «αδυναμία» του ιου HIV - Κρητικός επιστήμονας στην ερευνητική ομάδα !

    H επιστημονική ομάδα με τη βοήθεια του καθηγητή γενετικής Στυλιανού Αντωναράκη ανακάλυψε έναν βιοχημικό μηχανισμό που θα ανοίξει το δρόμο σε νέα μέθοδο καταπολέμησής του ιού
    Τον βιοχημικό μηχανισμό μίας αδυναμίας του ιού HIV ανακάλυψαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο διακεκριμένος -κρητικής καταγωγής- καθηγητής γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Στυλιανός Αντωναράκης.

    Σύμφωνα με τις μελέτες που δημοσίευσαν στο περιοδικό «Nature», η ανακάλυψη αυτή θα οδηγήσει σε μια νέα θεραπευτική στρατηγική για την καταπολέμηση του ιού HIV-1. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένες πρωτεΐνες με την ονομασία SERINC, που βρίσκονται στη μεμβράνη των κυττάρων που μολύνει ο ιός, μπορούν σε σημαντικό βαθμό να τον καταστήσουν ανενεργό, αρκεί προηγουμένως -με το κατάλληλο φάρμακο- να ανασταλεί η δράση μιας άλλης πρωτεΐνης, της Nef, την οποία χρησιμοποιεί ο HIV για να νικήσει τις άμυνες των «καλών» πρωτεϊνών SERINC.

    Συνεπώς, οι νέες μελέτες αναδεικνύουν ένα νέο στόχο για τα αντιϊκά φάρμακα: το μπλοκάρισμα της πρωτεΐνης Nef, ώστε οι πρωτεΐνες SERINC, οι οποίες για πρώτη φορά απομονώθηκαν βιοχημικά, να μπορέσουν να δράσουν κατά του ιού. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Τζέρεμι Λούμπαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, «οι πρωτεΐνες SERINC μειώνουν πάνω από 100 φορές τη δυνατότητα του HIV-1 να μολύνει τα κύτταρα».

    Οι πρωτεΐνες SERINC θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον ιό να απελευθερώσει τα γονίδιά του σε άλλα κύτταρα και να πολλαπλασιασθεί, με αποτέλεσμα να «φρεναριστεί» η εξάπλωσή του. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει στο μέλλον είτε να ενισχυθεί κατάλληλα η δράση της SERINC στον οργανισμό του ασθενών με AIDS, είτε να τροποποιηθεί η δομή της πρωτεΐνης SERINC, έτσι ώστε να ξεφεύγει πλέον από τη Nef.

    Πηγή: protothema.gr
    http://www.cretalive.gr/health/view/anakalupsan-thn-adunamia-tou-iou-hiv-krhtikos-episthmonas-sthn-ereunhtikh-o/277054

    Λαβρόφ: Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση


    Λαβρόφ: Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση


    Συνέντευξη Τύπου για τη Συρία παρεχώρησε  ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τις πρώτες επιδρομές της Ρωσίας στη Συρία. 

    Ο Λαβρόφ είπε ότι στόχος των επιδρομών είναι το Ισλαμικό Κράτος και όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί τον αντιπολιτευόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό ως τρομοκρατική οργάνωση, τονίζοντας ότι πρέπει να αποτελέσει τμήμα μιας πολιτικής λύσης.

    Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η νομική βάση για τις επιδρομές του υπό αμερικανική διοίκηση συνασπισμού στη Συρία δεν είναι σωστή, αλλά τόνισε ότι η Ρωσία και ο συνασπισμός έχουν κοινές απόψεις σχετικά με τους στόχους στη μάχη στη Συρία και σημείωσε ότι σύντομα θα λάβει χώρα η πρώτη επικοινωνία Ρωσίας - ΗΠΑ. 

    «Πιστεύουμε ότι η θέση μας ακολουθεί το διεθνές δίκαιο» τόνισε.
    http://www.tanea.gr/news/world/article/5279960/labrof-o-eleytheros-syriakos-stratos-den-einai-tromokratikh-organwsh/

    Νέα έρευνα με ελληνική συμμετοχή Tα tweets δείχνουν πόσα λεφτά βγάζουν οι χρήστες

    Το ιστορικό των «τιτιβισμάτων» ενός χρήστη στο Twitter μπορεί να αποκαλύψει -και μάλιστα με αρκετή ακρίβεια- όχι απλώς αν είναι πλούσιος ή φτωχός, αλλά χονδρικά το επίπεδο του εισοδήματός του

    Δείξε μου τα «τιτιβίσματά» σου, να σου πω πόσα βγάζεις. Το πόσα χρήματα κερδίζει κάποιος, υποτίθεται πως αποτελεί προσωπικό δεδομένο, όμως το ύψος του εισοδήματός του θα μπορούσε να προδοθεί ακόμη και από τα μηνύματα που στέλνει μέσω Twitter. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει για πρώτη φορά μια νέα επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν και δύο Έλληνες ερευνητές.



           
    Οι ψυχολόγοι, γλωσσολόγοι και ειδικοί των υπολογιστών, με επικεφαλής τον Ντάνιελ Πριότιουτς-Πιέτρο του Κέντρου Θετικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", μελέτησαν πάνω από δέκα εκατομμύρια σύντομα μηνύματα (tweets) από περίπου 5.200 χρήστες.

     
    Οι επιστήμονες (μεταξύ των οποίων οι Βασίλειος Λάμπος και Νικόλαος Αλετράς του Τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών του University College του Λονδίνου) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ιστορικό των «τιτιβισμάτων» ενός χρήστη στο Twitter μπορεί να αποκαλύψει -και μάλιστα με αρκετή ακρίβεια- όχι απλώς αν είναι πλούσιος ή φτωχός, αλλά χονδρικά το επίπεδο του εισοδήματός του.

           
    Το «μυστικό» βρίσκεται στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί κανείς στο Twitter, καθώς ορισμένες λέξεις μπορούν να φανερώσουν το επάγγελμα του χρήστη και το εισοδηματικό επίπεδό του, με δεδομένο ότι κάθε επάγγελμα αντιστοιχίζεται με ένα διαφορετικό μέσο εισόδημα.

     
    Ο ειδικός αλγόριθμος που δημιούργησαν οι ερευνητές, «διαβάζει» τα διαδοχικά tweets ενός χρήστη, εωσότου συμπεράνει τι δουλειά κάνει αυτός ο άνθρωπος, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία που μαθαίνει στην πορεία, όπως το φύλο, την ηλικία, άλλα κοινωνικά δεδομένα κ.α. Όλα αυτά μαζί οδηγούν σε μια εκτίμηση σχετικά με το εισόδημα του χρήστη.

     
    Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποκαλύπτεται ότι οι φτωχότεροι στέλνουν μηνύματα με περισσότερες βρισιές, ενώ οι πλουσιότεροι είναι πιο συγκρατημένοι. Ακόμη, οι πιο φτωχοί τείνουν να χρησιμοποιούν παραδόξως πιο αισιόδοξες λέξεις, ενώ οι πιο πλούσιοι πιο απαισιόδοξες και να εκφράζουν συχνότερα άγχος και φόβο.

     
    Επίσης, όπως δήλωσε ο Αλετράς, οι χρήστες χαμηλότερου εισοδήματος χρησιμοποιούν το Twitter περισσότερο ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ τους, ενώ οι πιο ευκατάστατοι περισσότερο για να διαδώσουν κάποιες ειδήσεις και απόψεις τους. Ακόμη, οι δεύτεροι το χρησιμοποιούν συχνότερα για επαγγελματικούς παρά για προσωπικούς σκοπούς.

     
    Γενικότερα, οι επιστήμονες πείθονται όλο και περισσότερο ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν να φέρουν στο φως διάφορες αφανείς τάσεις, ακόμη και επερχόμενα γεγονότα. Για παράδειγμα, μια προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι είναι δυνατό κανείς, αναλύοντας τα μηνύματα στο Twitter, να προβλέψει κινδύνους για την υγεία των χρηστών, καθώς και ένα μελλοντικό ξέσπασμα κάποιας επιδημίας γρίπης.
    http://www.protothema.gr/technology/article/513732/ta-tweets-deihnoun-posa-lefta-vgazoun-oi-hristes-/

    Στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας Με τσεκούρι και πιστόλι λήστεψαν ηλικιωμένους - Άρπαξαν 3.000 ευρώ!

    Οι δράστες απείλησαν με τα όπλα τους τον 83χρονο ιδιοκτήτη του σπιτιού και τη συνομήλικη σύζυγό του, αλλά δεν έμειναν στις απειλές. Τους χτύπησαν κιόλας με αδικαιολόγητη αγριότητα για να τους αναγκάσουν να αποκαλύψουν πού φύλαγαν τις οικονομίες τους 

    «Πάγωσε» ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, όταν είδε ξαφνικά να εισβάλλουν μέρα- μεσημέρι στο σπίτι τους στην τοπική κοινότητα Σουλίου στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας δυο άγνωστοι κακοποιοί οπλισμένοι με πιστόλι και τσεκούρι για να τους ληστέψουν!



    Οι δράστες απείλησαν με τα όπλα τους τον 83χρονο ιδιοκτήτη του σπιτιού και τη συνομήλικη σύζυγό του, αλλά δεν έμειναν στις απειλές. Τους χτύπησαν κιόλας με αδικαιολόγητη αγριότητα για να τους αναγκάσουν να αποκαλύψουν πού φύλαγαν τις οικονομίες τους και ό,τι άλλο πολύτιμο είχαν.

    Το ζευγάρι φύλαγε στο σπίτι 3.000 ευρώ για ώρα ανάγκης και οι κακοποιοί δεν άργησαν να τα ξετρυπώσουν. Μαζί με αυτά, άρπαξαν διάφορα χρυσαφικά άγνωστης αξίας και ένα κινητό και τράπηκαν σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι ηλικιωμένοι ειδοποίησαν την Αστυνομία και οι άνδρες της Ασφαλείας Τρίπολης ξεκίνησαν έρευνες για να εντοπίσουν τους ληστές.
    http://www.protothema.gr/greece/article/514110/me-tsekouri-kai-pistoli-listepsan-ilikiomenous-arpaxan-3000-euro/

    ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Καλύτερο ελληνικό ΑΕΙ το Πανεπιστήμιο Κρήτης

    Την καλύτερη βαθμολόγια ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια παίρνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σύμφωνα με τη νέα διεθνή κατάταξη των βρετανικών «Times» (Times Higher Education World University Rankings 2015-16), κατατασσόμενο στις θέσεις 351-400, αν και εμφάνισε υποχώρηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη 2013-2014, όταν είχε βρεθεί στις θέσεις 301-350.

    Καλύτερο ελληνικό ΑΕΙ το Πανεπιστήμιο Κρήτης
    Από ελληνικής πλευράς ακολουθούν στη λίστα, κατά σειρά τοΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων (401-500 - μια θετική έκπληξη), τοΠανεπιστήμιο Αθηνών (401-500), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο(501-600), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (601-800), τοΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (601-800) και το Πανεπιστήμιο Πατρών (601-800).

    Πρώτο στον κόσμο για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά κατατάσσεται το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech) των ΗΠΑ. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά τα πανεπιστήμια Οξφόρδης (Βρετανία), Στάνφορντ (ΗΠΑ), Κέμπριτζ (Βρετανία), ΜΙΤ (ΗΠΑ), Χάρβαρντ (ΗΠΑ), Πρίνστον (ΗΠΑ), Imperial College (Βρετανία), ΕΤΗ (Ελβετία) και Σικάγο (ΗΠΑ).

    Η Ευρώπη συνολικά έχει φέτος περισσότερα πανεπιστήμια από κάθε άλλη φορά στα πρώτα 200 του κόσμου (105 έναντι 87 πέρυσι) και 345 στα καλύτερα 800. Τα περισσότερα είναι βρετανικά (34) και γερμανικά (20), ενώ ακολουθούν η Ολλανδία (12) και η Γαλλία (πέντε).

    Οι ΗΠΑ διαθέτουν έξι πανεπιστήμια στα πρώτα δέκα (από επτά το 2014), 39 στα πρώτα 100 (από 45 πέρυσι) και 63 στα πρώτα 200 (από 74 το 2014), μια ένδειξη ότι η πανεπιστημιακή κυριαρχία τους μάλλον φθίνει σταδιακά.
    Συνολικά, στην κατάταξη των 800 ΑΕΙ περιλαμβάνονται πανεπιστήμια από 70 χώρες, 29 περισσότερες από ό,τι το 2014, μια άλλη ένδειξη ότι το «παιγνίδι» του ανταγωνισμού στην ανώτατη εκπαίδευση συνεχώς «ανοίγει» με την ανάδυση και άλλων χωρών (ακόμη και το Μπαγκλαντές έχει πλέον πανεπιστήμιο ανάμεσα στα 800 καλύτερα).

    Η κατάταξη των Times λαμβάνει υπόψη της διάφορα κριτήρια, όπως την ποιότητα σπουδών, τη διεξαγωγή έρευνας, τη διεθνοποίηση του πανεπιστημίου (προσέλκυση φοιτητών και καθηγητών από άλλες χώρες) και τις αναφορές από τρίτους στις δημοσιεύσεις των καθηγητών του (σε αυτό τον τελευταίο τομέα το Πανεπιστήμιο Κρήτης παίρνει αναλογικά τον καλύτερο «βαθμό» του).
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64261416
     

    ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Η ΠΟΕΔΗΝ «Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία-Κινδυνεύουν ζωές»

    Τραγική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας περιγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κάνοντας λόγο για «κατάσταση εκτός ελέγχου» και για «Νοσοκομεία που λειτουργούν σε συνθήκες black out», με τα ταμεία τους άδεια και τις οφειλές προς τους προμηθευτές να ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ προαναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις.

    «Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία-Κινδυνεύουν ζωές»
    Οι επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, είναι εμφανείς. «Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν υγειονομικό υλικό, φάρμακα, υλικά διατροφής και άλλα είδη απαραίτητα για την ασφαλή λειτουργία τους.
    Αναστέλλονται χειρουργεία ελλείψει χειρουργικών υλικών. Δεν διαθέτουν γάντια, γάζες, σύριγγες, βαμβάκι κ.λπ.. Εφημερεύουν και βγαίνουν στη γύρα σε κοντινά νοσοκομεία για δανεικά υλικά. Δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης ενόψει του χειμώνα. Υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού των ασθενών».
    Τα παραπάνω, σύμφωνα με την ΠΟΙΕΔΗΝ, συνθέτουν μια «εφιαλτική εικόνα» για τα νοσοκομεία, τα οποία τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους έλαβαν το 31,2% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης, δηλαδή 400 εκ ευρώ, από το 1,350 δις ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2015.

    Η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι «με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο 3ο Μνημόνιο αναθεωρούνται οι στόχοι του τρέχοντος Προϋπολογισμού και δεν αναμένεται εφέτος η κρατική χρηματοδότηση να υπερβεί το 50% της προβλεπόμενης ετήσιας».

    Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ, η δημόσια δαπάνη Υγείας στη χώρας μας είναι 5,5% του ΑΕΠ (χαμηλότερη από την πρόβλεψη 6% του ΑΕΠ του 2ου Μνημονίου), όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 7,5% του ΑΕΠ. «Πάνω από 5 δισ. ευρώ επιπλέον πληρώνουν από τη τσέπη τους οι Έλληνες πολίτες για να βρουν την υγειά τους, σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες, αφού η ιδιωτική δαπάνη υγείας στη χώρα μας είναι 3,1% του ΑΕΠ, όταν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1% του ΑΕΠ» σημειώνεται.

    Η ΠΟΕΔΗΝ, συνεχίζοντας την καταγραφή των προβλημάτων, επισημαίνει ότι ο «ΕΟΠΥΥ υποχρηματοδοτείται και προβλέπεται περαιτέρω μείωση των καλύψεων του». Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού εντείνεται με το σύνολο του προσωπικού, που εργάζεται σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία, να είναι κάτω των 50.000 ατόμων, όταν πριν το Μνημόνια ήταν 67.000 άνθρωποι, ενώ 3.000 αποχώρησαν φέτος. Οπως εκτιμάται, το κύμα φυγής θα αυξηθεί εξαιτίας των δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα.

    «Η συνήθης κάλυψη είναι μια νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική. Τελείωσε το καλοκαίρι χωρίς να χορηγηθούν κανονικές άδειες και οφείλονται δεκάδες ρεπό. Συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης. Προσλήψεις ακούμε και προσλήψεις δεν βλέπουμε. Απολογισμός πρώτου εννιαμήνου του έτους 2015. Μηδέν προκηρύξεις και μηδέν προσλήψεις».

    Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 26.347, ενώ στην Ελλάδα το νοσηλευτικό προσωπικό είναι μόλις 3,6 ανά 1000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπερδιπλάσιος (8 Νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους).

    Σε «μη διαχειρίσιμα επίπεδα» είναι η κατάσταση στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, εξαιτίας της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της αυξανόμενης ζήτησης, χωρίς τη λειτουργία κατάλληλων και επαρκών Μονάδων, για τη διαλογή των περιστατικών και την κάλυψη των αναγκών, αναφέρει η ΠΟΔΗΝ. Και συμπληρώνει ότι «το ΕΚΑΒ στενάζει από την έλλειψη ασθενοφόρων και πληρωμάτων, η προνοσοκομειακή φροντίδα παραδίδεται στον ιδιωτικό τομέα, οι Προνοιακές Μονάδες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού».

    «Τα τρία μνημόνια προβλέπουν τη διάλυση του ΕΣΥ και όχι την αντιμετώπιση των μειζόνων προβλημάτων της χρηματοδότησης και της στελέχωσης. Επιβάλλουν μετακύλιση του κόστους στους πολίτες, καταργήσεις νοσοκομειακών μονάδων, κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων μέσω της έκδοσης νέων Οργανισμών, περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64261578

    ΧΡΗΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕΤ Capital controls: Τι ισχύει για αναλήψεις, κάρτες, επιταγές, δάνεια

    Αναθεωρημένες απαντήσεις, με βάση ό,τι ισχύει σήμερα σχετικά με τους περιορισμούς κεφαλαίων, έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
    1. Τι ισχύει με τις αναλήψεις μετρητών;
    Η ανάληψη μετρητών από τους συναλλασσόμενους από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας (κάθε Παρασκευή). Δηλαδή, κάθε εβδομάδα ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι (420) ευρώ κατ' ανώτατο όριο.
    2. Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από τραπεζικό κατάστημα;
    ΝΑΙ, μέχρι του ημερήσιου ορίου του ισόποσου (με βάση την ισχύουσα ημερήσια συναλλαγματική ισοτιμία) των 60 ευρώ στο ξένο νόμισμα. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου σε επόμενη ημέρα και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας.
    Capital controls: Τι ισχύει για αναλήψεις, κάρτες, επιταγές, δάνεια
    3. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη χρεωστική μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό;
    ΝΑΙ, σύμφωνα με το ημερήσιο ή/και εβδομαδιαίο μέγιστο όριο ανάληψης ποσού που ισχύει και εντός Ελλάδος.
    4. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή προπληρωμένη μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;
    ΟΧΙ, η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν επιτρέπεται.
    5. Επιτρέπεται η κατάθεση επιταγής;
    ΝΑΙ, επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και μόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Πληρωμή επιταγών με μετρητά δεν επιτρέπεται.
    6. Τι προβλέπεται για τις επιταγές επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής με ημερομηνία από 20/7 μέχρι 31/8 2015;
    Επιταγές, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί από την πληρώτρια τράπεζα αδυναμία πληρωμής με ημερομηνία από την 20η Ιουλίου 2015 μέχρι την 31η Αυγούστου 2015, όπως και γραμμάτια εις διαταγήν και συναλλαγματικές με ημερομηνία λήξης εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, που δεν εξοφλήθηκαν, δεν εμφανίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που τηρούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα ή από φορείς χάριν αυτών, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν το αργότερο μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2015.
    7. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στην Ελλάδα;
    ΝΑΙ. Οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές αγαθών και υπηρεσιών εντός Ελλάδος, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα και εφόσον τα καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.
    8. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στο εξωτερικό ή από το internet;
    ΝΑΙ, εφόσον βρίσκεστε στο εξωτερικό μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας για αγορές αγαθών και υπηρεσιών: μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, και
    εντός του ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών. Για αγορές από το internet μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κάρτες σας χωρίς περιορισμούς εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας: μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, και εντός του ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών. Ωστόσο, εξακολουθούν να μην επιτρέπονται οι ακόλουθες γενικές κατηγορίες συναλλαγών μέσω internet εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα:
    Μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.
    Αγορά έργων τέχνης και δημοπρασίες.
    Συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματισμού, τυχερά παιχνίδια και video games.
    Αγορές σε κοσμηματοπωλεία.
    Γενικοί κωδικοί στους οποίους εντοπίζεται πλειοψηφία συναλλαγών που αφορούν σε πορνογραφικό υλικό.
    Προσωπικές υπηρεσίες (συνοδοί και ραντεβού).
    Πληρωμές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.
    Αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης.
    Αγορές οικιακού εξοπλισμού.
    Αγορές ηλεκτρονικών ειδών/εξοπλισμού.
    Αγορές καλλυντικών.
    9. Μπορώ να ανοίξω νέο λογαριασμό;
    ΟΧΙ, εκτός αν το άνοιγμα του νέου λογαριασμού αφορά αποκλειστικά και μόνο τις ακόλουθες συναλλαγές, η αναγκαιότητα των οποίων πρέπει να τεκμηριώνεται εγγράφως και με την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός μέσω του οποίου αυτές μπορούν να διενεργηθούν:
    - η πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμου,
    - η πληρωμή υποχρεώσεων του καταθέτη προς την ίδια τράπεζα, που προκύπτουν από συμβάσεις που είχαν καταρτισθεί προ της 28ης Ιουνίου 2015,
    - η καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων,
    - η εκκαθάριση συναλλαγών καρτών από νέες συμβάσεις αποδοχής (acquiring),
    - η εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων, μετά την 1η Μαΐου2015, νομικών προσώπων, καθώς και ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με έναρξη δραστηριότητας/επαγγέλματος μετά την 1η Μαΐου 2015,
    - η εξυπηρέτηση νεοφυών εταιρειών (startups) που συμμετέχουν σε προγράμματα στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας,
    - η κατάθεση μετρητών ως εξασφάλιση (cash collateral) εγγυητικής επιστολής, ενέγγυας πίστωσης ή δανείου στην ίδια τράπεζα,
    - το άνοιγμα λογαριασμού υπέρ τρίτου με σκοπό είτε τη συμμόρφωση προς επιταγή για εκτέλεση χρηματικής απαίτησης, βάσει διαταγής πληρωμής, δικαστικής απόφασης ή άλλου εκτελεστού τίτλου είτε την εξόφληση απαίτησης, για την οποία έχει επιβληθεί κατάσχεση εις χείρας τρίτου, υπέρ του δικαιούχου της απαίτησης, εκτός εάν αυτός έχει δηλώσει καταθετικό λογαριασμό με οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη,
    - η πίστωση ποσών από την αλλοδαπή σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, ύψους τουλάχιστον δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα,
    - η αποδοχή προθεσμιακής κατάθεσης μόνον στην περίπτωση που οι δικαιούχοι της ταυτίζονται με τους δικαιούχους του υφιστάμενου τροφοδότη λογαριασμού της, καταθετικού ή όψεως,
    - το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως ή η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό, σε πρόσωπα που αποκτούν για πρώτη φορά την ιδιότητα του φοιτητή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, εφόσον ο τόπος σπουδών είναι διαφορετικός από τον μέχρι τώρα τόπο μόνιμης κατοικίας τους και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός στο όνομά τους με την ιδιότητα του δικαιούχου ή συνδικαιούχου. Για την πιστοποίηση της φοιτητικής ιδιότητας, απαιτείται βεβαίωση εγγραφής από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Κολλέγιο, Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης ή σχολή επαγγελματικής κατάρτισης ή μαθητείας, το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 θα συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS, εφόσον η ύπαρξη λογαριασμού αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης και δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος λογαριασμός. Για την πιστοποίηση της συμμετοχής τους στα εν λόγω προγράμματα απαιτείται η σχετική βεβαίωση της σχολής φοίτησης, το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως με δικαιούχο οπλίτη που καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας Πράξης, εφόσον δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός στο όνομά του. Για το άνοιγμα του λογαριασμού, εκτός των άλλων δικαιολογητικών που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, προσκομίζεται το σχετικό έγγραφο της Στρατολογίας από το οποίο προκύπτει ότι ο δικαιούχος καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού όψεως, για το σκοπό της διενέργειας εράνων, στο όνομα και υπέρ συγκεκριμένων φυσικών προσώπων που πάσχουν από ανίατες ασθένειες ή για τη διενέργεια εράνων γενικού φιλανθρωπικού σκοπού ή εκτέλεσης έργου κοινής ωφελείας. Για το άνοιγμα των λογαριασμών αυτών προσκομίζεται, κατά περίπτωση, η σχετική απόφαση του Υπουργού Υγείας ή του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το άνοιγμα λογαριασμού ειδικού σκοπού χωρίς δικαίωμα ανάληψης από φυσικό πρόσωπο για την εξυπηρέτηση ρυθμίσεων οφειλών σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στο Ελληνικό Δημόσιο, το άνοιγμα λογαριασμού από φορείς κοινωνικής ασφάλισης αποκλειστικά για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών οφειλών, το άνοιγμα αποκλειστικά και μόνον ενός λογαριασμού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης μετρητών, για την εξυπηρέτηση δανείου που έχει ληφθεί πριν ή μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας από την τράπεζα στην οποία ανοίγεται ο λογαριασμός, ακόμη και σε περίπτωση ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμού σε άλλη τράπεζα, και κάθε άλλη περίπτωση, κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
    10. Μπορώ να προσθέσω συνδικαιούχο σε υφιστάμενο καταθετικό λογαριασμό μου;
    ΟΧΙ, η συγκεκριμένη τραπεζική εργασία δεν επιτρέπεται.
    11. Μπορώ να εξοφλήσω πρόωρα το δάνειό μου;
    Πρόωρη, μερική ή ολική εξόφληση του δανείου σας επιτρέπεται μόνο: με κατάθεση μετρητών ή με μεταφορά κεφαλαίων (έμβασμα) από το εξωτερικό, ή στην περίπτωση αποπληρωμής μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου.
    12. Μπορώ να ζητήσω την πρόωρη λήξη της προθεσμιακής μου κατάθεσης;
    ΟΧΙ, εκτός αν η πρόωρη λήξη αφορά αποκλειστικά και μόνο την ισόποση εξόφληση: οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς, τρέχουσας δόσης και ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείου στην ίδια τράπεζα, πληρωμής μισθοδοσίας στην ίδια τράπεζα, πληρωμής νοσηλίων και διδάκτρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πληρωμής προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στην ίδια ή άλλη τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα, έναντι τιμολογίων ή ισοδύναμων παραστατικών εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό όψεως ή ταμιευτηρίου σε οποιαδήποτε τράπεζα, όπως προκύπτει από σχετική υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλει ο δικαιούχος της προθεσμιακής κατάθεσης στην τράπεζα, Επίσης, επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης:
    - για κάλυψη εξόδων διαβίωσης έως κατ' ανώτατο όριο ποσού χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα και η μεταφορά του εν λόγω ποσού σε υφιστάμενο λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του δικαιούχου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του δικαιούχου σε οποιαδήποτε τράπεζα, όπως προκύπτει από σχετική υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλει ο δικαιούχος της προθεσμιακής κατάθεσης στην τράπεζα, και για αγορά ακινήτου έως κατ' ανώτατο όριο του ποσού που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας και στα σχετικά παραστατικά, πλέον των συμβολαιογραφικών και άλλων εξόδων, και η μεταφορά του εν λόγω ποσού σε υφιστάμενο λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του πωλητή του ακινήτου και, κατά περίπτωση, του συμβολαιογράφου, του δικηγόρου και του Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι το αίτημα για τη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του αγοραστή-δικαιούχου του λογαριασμού α) ότι το εν λόγω ποσό θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τους ανωτέρω σκοπούς και ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως αυτού και β) ότι ο αγοραστής - δικαιούχος του λογαριασμού θα προσκομίσει στην τράπεζα το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας του ακινήτου καθώς και τα σχετικά παραστατικά που αποδεικνύουν τα αναγκαία για την κατάρτισή του έξοδα, το αργότερο εντός μηνός από την κατά τα ανωτέρω πρόωρη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης. Τυχόν απαιτούμενες λεπτομέρειες σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία και τους επιμέρους, ειδικότερους όρους εφαρμογής της δυνατότητας αυτής δύναται να καθορίζει με απόφασή της η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
    13. Είμαι επιχείρηση που επιθυμεί να αρχίσει να δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Μπορώ να το κάνω;
    ΝΑΙ, εφόσον καταρτίσετε σύμβαση με τράπεζα, ίδρυμα πληρωμών ή/και ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργεί στην Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, επιτρέπεται το άνοιγμα νέου λογαριασμού για την εκκαθάριση συναλλαγών καρτών με βάση τη νέα αυτή σύμβαση.
    Αντίθετα, δεν επιτρέπεται η κατάρτιση συμβάσεων αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, εφόσον η εκκαθάρισή τους πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού του εμπόρου, ο οποίος τηρείται σε τράπεζα, ίδρυμα πληρωμών ή/και ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος εκτός Ελλάδος.
    14. Είμαι επιχείρηση που δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Πότε θα πιστώνεται ο λογαριασμός μου;
    Η εκκαθάριση των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ελληνικών και ξένων, θα γίνεται με πίστωση του λογαριασμού της επιχείρησης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική σύμβασή σας.
    15. Μπορώ ως επιχείρηση να αρνηθώ συναλλαγές με κάρτες;
    ΟΧΙ, διότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται ότι όποιος αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται, με βαρύτατα πρόστιμα ή/και φυλάκιση, κατά τις διατάξεις:
    των άρθρων 288 παρ. 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα,
    του άρθρου 13α του ν. 2251/1994 (Α΄ 191),
    του άρθρου 18 α ν. 146/1914 (Α΄ 21), και
    του άρθρου 19 ν. 4177/2013 (Α΄ 173), όπως ισχύουν.
    16. Οι πιστωτικές, χρεωστικές ή/και προπληρωμένες κάρτες αλλοδαπών τραπεζών χρησιμοποιούνται κανονικά;
    Πιστωτικές, χρεωστικές ή/και προπληρωμένες κάρτες αλλοδαπών τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται τόσο για αγορές αγαθών και υπηρεσιών όσο και για αναλήψεις μετρητών χωρίς περιορισμούς, εντός των ορίων της σύμβασής σας με την εκδότρια τράπεζα.
    17. Μπορούν να γίνονται μεταφορές κεφαλαίων από το εξωτερικό;
    ΝΑΙ. Η μεταφορά κεφαλαίων από λογαριασμούς που τηρούνται σε αλλοδαπή τράπεζα σε λογαριασμό που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα επιτρέπονται.
    18. Επιτρέπεται η μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδος;
    Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα έως του ποσού των ευρώ δύο χιλιάδων (2.000) ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Από τον περιορισμό των 2.000 ευρώ εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Με πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος μπορεί να ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα εφαρμογής της παραπάνω απαγόρευσης, να προβλέπονται διαφοροποιήσεις για χώρες της ζώνης SCHENGEN και για χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να θεσπίζονται ειδικές εξαιρέσεις για κατηγορίες προσώπων.
    19. Οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπονται;
    ΟΧΙ, εκτός αν εντάσσονται στις εξαιρέσεις που επεξεργάζονται σε καθημερινή βάση (α) οι Ειδικές Υποεπιτροπές των τραπεζών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Απόφαση αριθμ. 768/30.9.2015 (ΦΕΚ Β΄ 2118) και (β) η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως ισχύει. Επίσης επιτρέπονται, χωρίς να απαιτείται έγκριση από τις Ειδικές Υποεπιτροπές των τραπεζών ή την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών:
    - η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες έως του ποσού των πεντακοσίων (500) ευρώ ανά καταθέτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό μήνα, μέχρι μηνιαίου ορίου σε ευρώ για το σύνολο των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα και αποδέχονται καταθέσεις, το οποίο έχει οριστεί και κατανεμηθεί ανά τράπεζα με την Απόφαση αριθμ. 770/30.9.2015 (ΦΕΚ Β΄ 2119) της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ η καθεμία, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα. Οι εν λόγω συναλλαγές θα υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για κάθε τράπεζα, συναλλαγές φυσικών προσώπων που επιβάλλονται από σοβαρούς λόγους υγείας ή εξαιρετικούς κοινωνικούς λόγους και αφορούν εκτέλεση πληρωμών προς το εξωτερικό ή ανάληψη μετρητών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα, από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των σχετικών προϋποθέσεων και με μηνιαίο όριο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο (με μία ή περισσότερες συναλλαγές) στο σύνολο των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα. Τα προαναφερόμενα αιτήματα θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα προαναφερόμενα φυσικά πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα.
    Οι ως άνω επιτρεπόμενες συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών.
    20. Τι γίνεται με τις συναλλαγές πληρωμών για εμπορικούς σκοπούς στο εξωτερικό (πληρωμή εισαγωγών);
    Για την ισχύουσα, από 30 Σεπτεμβρίου 2015, διαδικασία υποβολής και έγκρισης αιτημάτων μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό από νομικά πρόσωπα και επιτηδευματίες στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων βλέπε αναλυτικά την Απόφαση υπ' αριθμ. 768/30.9.2015 (ΦΕΚ Β΄2118) της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
    21. Πώς γίνεται η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων;
    Η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού κάλυψης νοσηλίων και ιατρικών εξόδων με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου. Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών μέγιστου εφάπαξ ποσού δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία, υπό την προϋπόθεση της έγγραφης τεκμηρίωσης του σκοπού της μετάβασης.
    22. Πώς γίνεται η πληρωμή διδάκτρων σε εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού;
    Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου. Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που τα ανωτέρω ποσά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτήριου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών, τότε επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού οκτώ χιλιάδων ευρώ (8.000) ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα ανά ημερολογιακό τρίμηνο.
    23. Ποσά που πιστώνονται στον τραπεζικό μου λογαριασμό από το εξωτερικό μπορούν να μεταφερθούν εκ νέου στο εξωτερικό;
    ΝΑΙ, στο σύνολό τους. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η ανάληψη με μετρητά του συνόλου του μεταφερόμενου από το εξωτερικό χρηματικού ποσού. Η ανάληψη μπορεί να γίνεται έως του ποσοστού 10% συνολικά, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Ειδικά οι ναυτιλιακές εταιρείες που αναφέρονται στους Ν. 27/1975, 959/1979 και στο Ν.δ. 2687/1953, μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών έως του ποσού των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ ημερησίως. Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών δύναται να επιτρέπεται η ανάληψη και να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα -μεγαλύτερο του γενικά ισχύοντος - και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω ρύθμισης.
    Η σχετική τεκμηρίωση της συναλλαγής εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό και της εκ νέου εκροής αυτών στο εξωτερικό, θα είναι ευθύνη της τράπεζας και πρέπει να είναι πλήρης.
    Επιτρέπεται επίσης, η μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδος από ίδρυμα, για αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων, κατά την έννοια του άρθρου 5 του ν. 3606/2007, όπως ισχύει, του εξωτερικού, εφόσον:
    - ο τραπεζικός λογαριασμός του δικαιούχου, από τον οποίο πραγματοποιείται η μεταφορά, ή
    - ο λογαριασμός πελατείας που τηρεί ο παρέχων τις επενδυτικές υπηρεσίες σε ίδρυμα, από τον οποίο πραγματοποιείται η μεταφορά, για λογαριασμό του δικαιούχου,
    - έχει πιστωθεί μετά την έναρξη της τραπεζικής αργίας της 28ης Ιουνίου 2015 με κεφάλαια που προέρχονται από έμβασμα εξωτερικού, περιλαμβανομένων των περιπτώσεων μεταφοράς πιστώσεως λόγω πωλήσεως, εξαγοράς ή εξόφλησης χρηματοπιστωτικών μέσων του εξωτερικού ή εισπράξεως χρηματικών διανομών που σχετίζονται με τα ως άνω χρηματοπιστωτικά μέσα.
    24. Επιτρέπεται η καταβολή χρηματικής απαίτησης κατασχεθείσας εις χείρας τράπεζας σε μετρητά;
    ΟΧΙ, σε περίπτωση κατάσχεσης χρηματικής απαίτησης εις χείρας τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ως τρίτου, το ποσό είτε καταβάλλεται με έκδοση επιταγής είτε πιστώνεται υποχρεωτικά σε τραπεζικό λογαριασμό του κατασχόντος που τηρείται στην ίδια ή σε άλλη τράπεζα.
    25. Επιτρέπεται η πληρωμή βάσει εγγυητικών επιστολών;
    ΝΑΙ, εφόσον το χρηματικό ποσό της πληρωμής κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό.
    26. Επιτρέπεται η χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων;
    ΝΑΙ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται από την κείμενη νομοθεσία και την επιχειρηματική πολιτική της τράπεζας.
    27. Επιτρέπεται η αποπληρωμή / εξόφληση ανοιχτών δανείων & ορίων;
    ΝΑΙ, επιτρέπεται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της σχετικής σύμβασής σας με την τράπεζά σας.
    28. Πληρωμές μισθοδοσίας στο εξωτερικό για εργαζόμενους επιτρέπονται;
    ΟΧΙ, εφόσον ο λογαριασμός που χρεώνεται για την πληρωμή μισθοδοσίας τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα και οι λογαριασμοί που πιστώνονται τηρούνται σε τράπεζες του εξωτερικού. Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό, οι οποίοι τηρούν λογαριασμούς μισθοδοσίας σε τράπεζα που εδρεύει και λειτουργεί στην Ελλάδα, επιτρέπεται να μεταφέρουν το ισόποσο της μισθοδοσίας τους σε λογαριασμό τους στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας εγγράφως την ιδιότητά τους.
    29. Πληρωμές συντάξεων στο εξωτερικό για συνταξιούχους επιτρέπονται;
    ΝΑΙ, επιτρέπονται οι πληρωμές συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος, υπό την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος λάμβανε με τον ανωτέρω τρόπο τη σύνταξή του ή το προνοιακό επίδομα πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας, η οποία κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 ΠΝΠ (Α΄65).
    30. Ανάληψη μετρητών από πρεσβείες επιτρέπονται;
    Επιτρέπεται η χωρίς περιορισμό ποσού ανάληψη μετρητών από έναν, ανά δικαιούχο, τραπεζικό λογαριασμό στις πρεσβείες και στα μέλη των διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα με την επίδειξη σχετικής έγγραφης βεβαίωσης από την οικεία πρεσβεία ή του διπλωματικού διαβατηρίου.
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113764500

    Οι Γερμανοί ψήφισαν νόμο που εμποδίζει τον έλεγχο των τραπεζών τους από την ΕΚΤ! - Τι προσπαθούν να κρύψουν;

    ΜΕΤΑ ΤΗΝ VW ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ "ΧΤΥΠΗΜΑ" ΚΑΙ ΣΤΗΝ DEUTSCHE BANK - ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ "ΓΩΝΙΑ"

    Σε άλλη μια κίνηση "διπροσωπίας και υποκρισίας" προχώρησε η Γερμανία καθώς το γερμανικό κοινοβούλιο υπερψηφίζει σχέδιο νόμου που επιτρέπει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να καθορίζει αυτό τα σχέδια αναδιάρθρωσης τραπεζών, τη διαχείριση επιχειρηματικού ρίσκου και τη λήψη εσωτερικών αποφάσεων. μη επιτρέποντας έτσι (σε αντίθεση με την Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης) στην ΕΚΤ να ελέγχει το γερμανικό τραπεζικό σύστημα.
    Εκφράζοντας την γνωστή "φιλοτομαριστική" τακτική "άλλο εγώ, άλλο εσείς" και "εμείς είμαστε πιο ίσοι από εσάς" το Βερολίνο εμποδίζει την ΕΚΤ από το να ελέγχει προληπτικά τράπεζες και να ζητεί την λήψη μέτρων όπως την ανακεφαλαιοποίησή τους όταν κρίνει ότι έχουν πρόβλημα φερεγγυότητας. 
    Δεν υπάρχει κυβέρνηση ή οργανισμός στη γη που θα μπορούσε να την διασώσει και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλυσιδωτές επιπτώσεις στο γερμανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και φυσικά στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
    Η Deutsche Bank,είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας,και έχει στόχο να περικόψει γύρω στις 23.000 θέσεις εργασίας, ή περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού προσωπικού της, μέσω απολύσεων κυρίως στις τεχνολογικές δραστηριότητές της και απόσπασης εργασιών από την PostBank που της ανήκει. Συνήθως αυτές είναι κινήσεις τραπεζών που ανησυχούν ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία ΔΕΝ επαρκούν.
    Η μετάδοση των επιπτώσεων από ένα τέτοιο επεισόδιο θα είναι καταστροφικές. Είναι για αυτό το λόγο που ο Warren Buffet περιγράφει τα παράγωγα FWMD ή αλλιώς «οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής».
    Το μόνο που χρειαζόταν για να "σκασει" μια τέτοια τράπεζα ήταν ένας "πυροκροτητής" σαν την Ελλάδα εάν έβγαινε από την ευρωζώνη.
    Το ΑΕΠ των 2,7 τρισ. της Γερμανίας σε σχέση με τις υποχρεώσεις σε παράγωγα (μόνο) της Deutsche Bank που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 54 τρισ. ευρώ φαντάζει απλώς "χαρτζιλίκι".
    Οπότε η Γερμανία έχει κάθε λόγο να μην ανακατευθεί ποτέ κανείς εκτός της χώρας στα "εσωτερικά θέματα" των τραπεζών της.
    Ειδικά τώρα που οι ΗΠΑ παραμονεύουν και έχουν βαλθεί να γκρεμίσουν μια-μια όλες τις γερμανικές οικονομικές "ναυαρχίδες".
    Είναι τυχαίο ότι τα σκάνδαλα της VW τώρα και της Siemens πιο πριν αποκαλυφτήκαν από τις ΗΠΑ; Κάθε άλλο. Πρόκειται για έναν οικονομικό «πόλεμο»
    Τι πραγματικά συμβαίνει; Η Γερμανία έχει επιλέξει μία πολιτική μέσω της οποία επιβάλει τη λιτότητα στις χώρες της Ευρώπης για να κερδίζει αυτή και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί το ευρώ για να ενδυναμώσει οικονομικά τη θέση της παγκοσμίως. Βάσει στοιχείων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από την ελληνική κρίση και μόνο η Γερμανία έχει κερδίσει 100 δισ. ευρώ. Μήπως γι’ αυτό την προκάλεσε κι’ όλας; 
    Η δε οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει ρίξει την ισοτιμία ευρώ δολαρίου με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι εξαγωγές της Γερμανίας. Αυτό δεν συμφέρει καθ’ όλου τις ΗΠΑ που βλέπουν τις δικές του εξαγωγές να περιορίζονται και να μην μπορούν να βάλουν την οικονομία τους σε τροχιά ανάκαμψης. 
    Οι χώρες της Ευρώπης με τη λιτότητα που επιβάλει το Βερολίνο δεν μπορούν να καταναλώσουν τα αμερικανικά προϊόντα, ενώ η ισοτιμία που είχε φτάσε στο 1 προς 1,13 έπληξε ιδιαίτερα τις εξαγωγές της ΗΠΑ και συνεχίζει. Αυτός ήταν και ο λόγος των παρεμβάσεων από την Ουάσιγκτον υπέρ της Ελλάδας, πέραν βέβαια και των γεωπολιτικών προεκτάσεων, για το θέμα του χρέους.
    Η VW Group με τα περίπου 200 δισ. ευρώ τζίρο, αντιπροσωπεύει το 3% του γερμανικού ΑΕΠ. Ποσοστό τεράστιο για μία μόνο βιομηχανία. Πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς πως η γερμανική οικονομία εξαρτάται κυρίως από τις εξαγωγές της, οι οποίες είναι ίσον με το 45% του ΑΕΠ της.
    Ο τομέας δε του αυτοκινήτου αποτελεί το 17% των εξαγωγών της Γερμανίας, το υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία, κάτι που σημαίνει ότι το Βερολίνο θα επιβλέψει τις εξελίξεις πολύ προσεκτικά. Κι αυτό γιατί θεωρείται σχεδόν βέβαιο πώς στο σκάνδαλο με τα πειραγμένα συστήματα εκπομπής ρύπων δεν φαίνεται να εμπλέκεται μόνο η VW, αλλά και άλλες γερμανικές εταιρείες.
    Αμερικανοί αναλυτές του Stratfor το επισημαίνουν ήδη, λέγοντας πώς το σκάνδαλο θα είναι ακόμη μεγαλύτερο αν αποδειχτεί ότι εμπλέκονται και άλλοι Γερμανοί υποκατασκευαστές!
    Είναι ακριβώς σαν το σκάνδαλο της Siemens. Όπως αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο έφτασε μέχρι και τα λεωφορεία της ΜΑΝ, στα υποβρύχια της HDW και της Ferrostaal, στα άρματα μάχης Leopard, σε αντιαεροπορικά και σε πολλά άλλα συστήματα που προμήθευαν Γερμανοί.
    Είναι το ίδιο ακριβώς που συμβαίνει και με τον τραπεζικό τομέα. Τράπεζες σε άλλες χώρες χρεοκοπούν, αλλά η Deutsche Bank που είναι η πιο εκτεθειμένη σε «τοξικά ομόλογα» και έχει τεράστια ανοίγματα μαζεύει όλο το χαρτί από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και όχι μόνο.
    Επειδή τώρα οι Γερμανοί φοβούνται ότι προκάλεσαν Ύβρη και μετά ακολουθεί η Νέμεσης με απέλπιδες προσπάθειες τρέχουν να κρύψουν τα προβλήματα κάτω από το "χαλί" όμως: 
    Σύμφωνα με το Bloomberg η ΕΚΤ εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να προσφύγει επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας της να προσφύγει, όπως έχει δικαίωμα, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) κατά της Γερμανίας με αφορμή τον νέο νόμο. Η Γερμανία αν και η ισχυρότερη (με αμφισβητούμενο τρόπο) χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει και ας έδωσε αυτή την εντύπωση.
    Βρίσκει και τα κάνει γιατί την αντιμετώπιζαν μέχρι τώρα, απαλά και μαλακά τα πολιτικά συστήματα των ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα στην Ελλάδα (το γιατί είναι άλλη ιστορία).
    Θεσμικά η Κομισιόν είναι ο θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών και είναι επιφορτισμένη με την ορθή εφαρμογή τους, ενώ έχει δικαίωμα να προσφύγει κατά κράτους-μέλους στο ΔΕΕ, μέχρι τώρα αναλάμβανε να "τραβάει" το ελληνικό "αυτί" καιρός να δώσει "σφαλιάρες" στα γερμανικά..."μάγουλα", αλλιώς δεν υπάρχει κανένας λόγς ύπαρξης της ίδιας της ΕΕ και οι λαοί έχουν αρχίσει να το καταλαβαίνουν και η αποδομηση θα είναι το επόμενο βήμα.
    Σημειώνεται επίσης ότι προς δεκαπέντε ημερών απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον επτά εν ενεργεία και ενός πρώην εργαζομένων της Deutsche Bank από τις εισαγγελικές αρχές στη Φρανκφούρτη, για συνομωσία με σκοπό τη φοροδιαφυγή στο εμπόριο των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων πριν από τουλάχιστον πέντε χρόνια!
    Οι εισαγγελείς δεν ανέφεραν την Deutsche Bank, αλλά πηγές με γνώση του θέματος την κατονόμασαν ως την εμπλεκόμενη τράπεζα.
    Οι εισαγγελείς στη Φρανκφούρτη ερεύνησαν περισσότερους από 24 εν ενεργεία ή πρώην υπαλλήλους της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, ανάμεσά τους ένας εκ των επικεφαλής της, ο Γιούργκεν Φίτσεν, και ο πρώην οικονομικός διευθυντής Στέφαν Κράους.
    «Η έρευνά μας συνεχίζεται. Συνεργαζόμαστε με τις αρχές» ανέφερε η Deutsche Bank σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
    Η ευρωπαϊκή αγορά ρύπων δέχθηκε πλήγμα το 2009 και το 2010 από το λεγόμενο εμπόριο καρουζέλ, όπου οι αγοραστές εισήγαν άδειες εκπομπής ρύπων σε μια ευρωπαϊκή χώρα χωρίς να αποδίδουν ΦΠΑ και μετά τις πουλούσαν μεταξύ τους, προσθέτοντας τον ΦΠΑ στην τιμή με αποτέλεσμα να επωφελούνται από επιστροφή φόρων που δεν είχαν καταβάλει.
    Τουλάχιστον 14 άτομα έχουν μέχρι στιγμής φυλακιστεί σε τρεις χώρες για την εμπλοκή τους στην απάτη με τον ΦΠΑ στο εμπόριο δικαιωμάτων ρύπων. Σύμφωνα με την Europol, η παράνομη αυτή πρακτική έχει κοστίσει στους φορολογουμένους πάνω από 5 δισεκ. ευρώ από το 2008.
    Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η τράπεζα κατέβαλε 220 εκατ. ευρώ για επιστροφές που είχαν παρατύπως δηλωθεί. Έχουν κάποιο θέμα με τους ρύπους ως φάινεται οι Γερμανοί ίσως διότι η Οικολογία είναι η μεγαλύτερη μπίζνα του μέλλοντος (και του παρόντος). 
    "Θα χρειαστεί να περάσει πολύς καιρός μέχρι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να αποδεχτούν πλήρως ότι η πολιτική του τραπεζικού τομέα δεν είναι πλέον στα χέρια τους»" αναφέρει στο Bloomberg ο κ. Νίκολας Βερόν.
    Ο συγκεκριμένος εκπροσωπεί το think tank Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες, κάτι που δείχνει ότι πλέον ππολλοί την "φύλαγαν" στο Βερολίνο και έψαχναν την αφορμή.
    Τώρα την βρήκαν, η VW ήταν η αρχή ο εφιάλτης για τους Γερμανούς μόλις ξεκίνησε και τελικά ίσως η εξάμηνη διαπραγμάτευση του Α.Τσίπρα που αποκάλυψε στην ουσία το σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο της Γερμανίας να έχει τελικά πολύ πιο ουσιαστικά αποτελέσματα απ'οτι φάνηκε στην αρχή.
    Η Γερμανία απέκτησε πολλού εχθρούς διότι όλοι ένιωσαν την αλαζονία της και τον φόβο ότι πολύ εύκολα μπορούν να βρεθούν στην θέση της Ελλάδας και παλαιότερα της Κύπρου.
    Και να ήταν "αναμάρτητοι" νισάφι, εδώ πρόκειται για τους απόλυτους "εξπέρ" της παραπλάνησης.

    πηγή