Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Χιλλ: Θύελλα για τις φωτογραφίες της Περιστέρας!

Εξώδικο με απειλές σε φωτορεπόρτερ που έχει κι αυτός παιδί στο εκπαιδευτήριο. «Δεν τις έβγαλα εγώ» απαντάει ο Β. Κουτρουμάνος
Την έντονη αντίδραση της διεύθυνσης της Σχολής Χιλλ, η οποία συνοδεύτηκε από εξώδικη διαμαρτυρία, προκάλεσε μια φωτογραφία της συζύγου του τέως πρωθυπουργού, Περιστέρας Μπαζιάνα, στο προαύλιο του ιδιωτικού σχολείου όπου φοιτά ο γιος της. Υπεύθυνος για τη φωτογραφία και τη διαρροή της στον Τύπο φέρεται ότι είναι ο γνωστός φωτορεπόρτερ Βασίλης Κουτρουμάνος, που εκείνη την ημέρα συνόδεψε την κορούλα του στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο.
Η σχολή προχώρησε σε εξώδικη διαμαρτυρία, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «με αγανάκτηση διαπιστώσαμε ότι λίγο μετά τη λήξη του αγιασμού που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας, στις 11/9/2015, δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες της κυρίας Μπαζιάνα, μητέρας παιδιού που φοιτά στο νηπιαγωγείο μας». Επισημαίνεται, ακόμα, ότι «οι εν λόγω φωτογραφίες απεικονίζουν και άλλους γονείς. Μάλιστα, σε μία από αυτές φαίνεται και ένας μαθητής του νηπιαγωγείου.
 
Οι εν λόγω φωτογραφίες (...) προκάλεσαν τον θυμό και την ενόχληση πολλών γονέων, οι οποίοι έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν». «Αρνούμαι τις κατηγορίες. Η φωτογραφική μου μηχανή είναι το... τρίτο μου χέρι. Είμαι 27 χρόνια επαγγελματίας και όχι παπαράτσι. Συνόδεψα την κόρη μου στο σχολείο για να της ευχηθώ ''καλή αρχή''. Αυτό με ενδιέφερε, όχι να τραβάω φωτογραφίες δεξιά κι αριστερά. Είναι η δεύτερη χρονιά της στο ίδιο σχολείο και δεν πρόκειται να την πάρουμε από αυτό. Η σύζυγός μου κι εγώ εργαζόμαστε σκληρά για να έχουμε τη δυνατότητα το παιδί μας να πάει σε ιδιωτικό σχολείο. Δεν είμαστε αριστεροί για να κρυβόμαστε» απαντά ο Βασίλης Κουτρουμάνος. Και προσθέτει ότι η εν λόγω φωτογραφία είναι τραβηγμένη από κινητό, ενώ αφήνει αιχμές για τη διευθύντρια της σχολής, η οποία του διεμήνυσε ότι φέρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη που η κόρη του θα περάσει δύσκολη χρονιά, αφού τα υπόλοιπα παιδιά δεν θα την κάνουν παρέα, δεν θα την καλούν σε πάρτι.

Σύμφωνα, πάντως, με τον δικηγόρο της Σχολής Χιλλ, Βαγγέλη Μάλλιο, αποσαφηνίστηκε στον κ. Κουτρουμάνο ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη φοίτηση της κόρης του, παρόλο που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των γονιών, ήταν εκείνος που σήκωσε τη μηχανή του και τράβηξε την κυρία Μπαζιάνα. «Τον ενημερώσαμε και του στείλαμε εξώδικο λέγοντάς του να απέχει από οποιαδήποτε άλλη φωτογράφιση θα μπορούσε να βλάψει τη σχολή. Δεν υπάρχει θέμα αποπομπής του παιδιού του. Δεν έχω καμία απολύτως εντολή να κινήσω νομικές διαδικασίες» σημειώνει.
http://www.dimokratianews.gr/content/53035/hill-thyella-gia-tis-fotografies-tis-peristeras

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ «ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ» ΤΗΣ Ν.Δ.;

Τελικά κάτι έχει πάθει αυτή η παράταξη. Σαν να έχει χάσει τα ανακλαστικά της με την κοινωνία και με την πολιτική. Σαν οι ηγέτες της με το που κάθονται στην καρέκλα να παθαίνουν αναισθησία. Η παράταξη γνωρίζει τη δεύτερη συντριπτική ήττα της μέσα σε επτά μήνες και αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα και έχουν τη διάθεση να κάνουν και χιούμορ, την ώρα που ο κόσμος της Κεντροδεξιάς βρίσκεται σε κατάθλιψη.
Το πάθημα του Σαμαρά δεν τους έγινε μάθημα και θεωρούν μάλιστα ότι τα πήγαν και καλά, όταν δεν μπόρεσαν να κερδίσουν τον Τσίπρα στη χειρότερη στιγμή του! Και επειδή εμείς δεν χαϊδεύουμε αυτιά, δεν μπορεί να είναι κατόρθωμα και να επιχαίρουν άπαντες ότι δεν διαλύθηκε και δεν σκοτώθηκε η Ν.Δ. από τις εκλογές της Κυριακής και ότι αν ήταν ο Σαμαράς θα ήταν χειρότερο το αποτέλεσμα, Αν είναι δυνατόν. Αυτό είναι σοβαρό επιχείρημα; Εχουν βαλθεί να αποτρελάνουν τους ψηφοφόρους της Κεντροδεξιάς; Η Ν.Δ. υπέστη επώδυνη ήττα και υπάρχουν υπεύθυνοι.
Οσο και αν θέλουν να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους και να δείχνουν άλλους, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Με πρώτο πρώτο τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη που, αντί να παραιτηθεί το ίδιο βράδυ και να ανοίξει ο δρόμος για εκλογή αρχηγού από τη βάση, όπως ορίζει το καταστατικό, κάθεται ακόμη στην καρέκλα λες και έπαθε σαμαρίτιδα και πρέπει η παράταξη να χάσει και άλλο χρόνο γιατί και αυτός δικαιώθηκε!
Εμείς φωνάζαμε καιρό, ότι δεν αρκεί μόνο η μετακόμιση στη Ρηγίλλης για να κερδίσει η Ν.Δ., αλλά αυτοί κώφευαν και έραβαν κοστούμια συγκυβέρνησης βάζοντας και στις λίστες περίεργα πρόσωπα. Κορόιδευαν τον κόσμο λέγοντάς του στο αυτί ότι η Ν.Δ. είναι πρώτη (ενώ γνώριζαν την αλήθεια) και τον γέμισαν με μεγαλύτερη πίκρα και απογοήτευση. Το χειρότερο όλοι αυτοί οι... ποντικοί που μυρίστηκαν το τυράκι και δεν είδαν τη φάκα, αντί αν σηκωθούν να φύγουν, αν είχαν έστω και λίγο φιλότιμο, συνέχισαν τις ανοησίες στο διαδίκτυο. Οι Γκόρτσοι της πολιτικής ζωής, που δήλωναν και αήττητοι (προφανώς στην ανοησία και την τεμπελιά), έχουν το θράσος να κατηγορούν τους πολίτες που δεν τους ψήφισαν.
Σκούπα θέλει η Συγγρού και η Ν.Δ. γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή. Με ιδεολογικό μανιφέστο φιλελεύθερο και λαϊκό και νέα πρόσωπα μπορεί να πάρει πάλι μπροστά η Ν.Δ. Και επειδή άρχισαν πάλι το παραμύθι ότι ο Τσίπρας δεν θα αντέξει με 155 και θα πέσει, τους λέμε ότι αν μείνουν όλα ίδια θα χάνουν και από έναν... νεκρό. Γιατί οι ίδιοι θα τον έχουν αναστήσει, όπως έκαναν και με το ΠΑΣΟΚ...
Nίκος Ελευθερόγλου
http://www.dimokratianews.gr/content/53206/oyte-mia-paraitisi-syntrofoi-tis-nd

Παγκόσμια κατακραυγή για την απόφαση του Martin Shkreli - Αύξησε την τιμή φαρμάκου κατά 5500%



Ο 32χρονος Martin Shkreli είναι αυτή τη στιγμή ο πιο μισητό ς άνθρωπος στον πλανήτη και δικαιολογημένα.
Εν μία νυκτί, αποφάσισε να ανεβάσει την τιμή ενός σωτήριου φαρμάκου από τα 13,5 στα 750 δολάρια ανά χάπι, αύξηση της τάξεως του 5500%!
Ο επιχειρηματίας έχει μάλιστα το θράσος να υπερασπίζεται δημοσίως την απόφασή του, δηλώνοντας πως «πρέπει να υπάρξει κέρδος από το εν λόγω φάρμακο».
Η φαρμακευτική εταιρία Turing Pharmaceuticals την οποία ίδρυσε ο νεαρός πρώην χρηματιστής και επιχειρηματίας, αγόρασε τον περασμένο Αύγουστο τα δικαιώματα παρασκευής και διανομής του φαρμάκου Daraprim, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, και χωρίς καμία προειδοποίηση αποφάσισε να εκτοξεύσει την τιμή του στα ύψη.
Το φάρμακο ξεκίνησε να παρασκευάζεται στις αρχές της δεκαετίας του '40 για την αντιμετώπιση της τοξοπλάσμωσης, μια λοίμωξη όχι πολύ συχνή αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη –έως θανατηφόρα για έμβρυα και νεογέννητα αλλά και για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, όπως καρκινοπαθείς και άτομα που έχουν εκδηλώσει AIDS.
Σαν να μην έφτανε η εξοργιστική κίνηση του Shkreli, τη δικαιολογεί με θράσος ισχυριζόμενος πως το κέρδος που θα προκύψει από τις πωλήσεις του φαρμάκου θα βοηθήσει να παρασκευαστούν καλύτερα φάρμακα στο μέλλον –μάλλον αφού θα έχουν ήδη χάσει αδικαιολόγητα τη ζωή τους όσοι δεν θα είναι σε θέση να το προμηθευτούν.
Η Αμερικανική Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων και η Ένωση Ιατρικής για τον HIV απέστειλαν πριν από μερικές ημέρες ανοιχτή επιστολή στην Turing Pharmaceuticals, αναφέροντας πως η αιφνίδια και τρομακτική αύξηση στην τιμή του Daraprim είναι «αδικαιολόγητη για τις ευπαθείς ομάδες ασθενών» και παράλληλα πως θα αποδειχθεί «μη βιώσιμη για το σύστημα υγείας».
Ο Shkreli συμπληρώνει τη γραμμή υπεράσπισής του λέγοντας στο Bloomberg News πως πρέπει να αναπτυχθούν νέες μορφές του φαρμάκου και πως για να καταστεί αυτό δυνατό απαιτούνται κοστοβόρες έρευνες. Υποσχέθηκε πως «όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν το φάρμακο θα μπορούν να το προμηθευτούν δωρεάν», χωρίς όμως η δήλωσή του αυτή να κατευνάζει καθόλου τα πνεύματα.


Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/item/334792-pagkosmia-katakravgi-gia-tin-apofasi-tou-martin-shkreli---ayksise-tin-timi-farmakou-kata-5500#ixzz3mVCmnzb1

Ξεκινούν οι κατασχέσεις μισθών και καταθέσεων για οφειλές στα ταμεία Τη διαδικασία θα τρέξει το Κεντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών

Ξεμπλοκάρει η διαδικασία αποστολής ειδοποιητηρίων προς τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων.
Τη διαδικασία θα τρέξει το Κεντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το οποίο, όπως γράφουν τα ΝΕΑ, θα αποκτήσει και πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των περίπου 600.000 οφειλετών και ξεκινά κατασχέσεις μισθών και καταθέσεων, αλλά ακόμη και σε πλειστηριασμούς ακινήτων.
Τονίζεται ότι η δυνατότητα πρόσβασης στο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών περιλαμβάνεται ως προαπαιτούμενο για την επόμενη αξιολόγηση στο τρίτο Μνημόνιο, παράλληλα με τη διασύνδεση του ΚΕΑΟ με το Taxis.
Σημειώνεται ότι από το σύνολο των οφειλετών προς τα Ταμεία, περίπου 300.000 έχουν ήδη ενταχθεί στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων. Το ΚΕΑΟ όμως θα μπορεί να ελέγξει και αυτές τις περιπτώσεις οφειλετών για να διαπιστώσει εάν έχουν την οικονομική επάρκεια να εξοφλήσουν ακόμα και νωρίτερα την οφειλή τους.
Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία του ΚΕΑΟ, έως τα τέλη Ιουνίου είχαν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό μητρώο των οφειλετών χρέη από απλήρωτες εισφορές ύψους 14,5 δισ. ευρώ, ενώ αναγκαστικά μέτρα είχαν ληφθεί, έως τότε, για τα 8,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή χρειάζεται να ληφθούν μέτρα, από την 1η Οκτωβρίου και εντός τριών μηνών το αργότερο, για την είσπραξη επιπλέον 5,9 δισ. ευρώ.
Στο ηλεκτρονικό μητρώο του ΚΕΑΟ έχει μεταφερθεί, έως σήμερα, από τα ασφαλιστικά ταμεία μόνο τo 25% των οφειλετών και συγκεκριμένα 268.544 οφειλέτες με οφειλές 14,5 δισ. ευρώ. Οι οφειλέτες του ΚΕΑΟ σε ποσοστό 74,30% (οι 199.456) χρωστούν έως 50.000 ευρώ και συνολικά 3,4 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα οι μεγαλοοφειλέτες με χρέος άνω του 1 εκατ. ευρώ (978 επιχειρήσεις ή το 0,36% του συνολικού αριθμού των οφειλετών). Έως 15.000 ευρώ χρωστούν 114.418 (το 43%), το 19,27% χρωστά από 15.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ και το 12,40% ποσά από 30.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ.
 http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/1958396/xekinoun-i-kataschesis-misthon-ke-katatheseon-gia-ofiles-sta-tamia

ΝΗΣΙΔΕΣ Η απογοήτευση των παιδιών

Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Την τελευταία πενταετία ο ελληνικός λαός βιώνει εντονότατα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, κατά την οποία πολλές οικογένειες ήρθαν και έρχονται αντιμέτωπες με πολλαπλά είδη απωλειών, όπως εργασίας, εισοδήματος, ασφάλειας κ.ά.
Το μέγεθος και η ένταση των αλλαγών στο βιοτικό επίπεδο κάθε οικογένειας γίνονται με διαφορετικό τρόπο αντιληπτά στα παιδιά απ’ ό,τι στους ενήλικες.
Θέλοντας να διερευνήσουμε την αντίληψη που έχουν τα παιδιά για τον όρο «οικονομική κρίση» καθώς και την ερμηνεία που δίνουν στον όρο αυτό, διενεργήθηκε έρευνα στους μαθητές και μαθήτριες των Ε’ και Στ' τάξης σχολείων της Αθήνας, που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους μέσω γραπτού ερωτηματολογίου τον Απρίλιο του 2015.

Τι είναι αυτό που το λένε «κρίση»

Η έλλειψη των απαραίτητων στο σπίτι καθώς και η δυσκολία πληρωμής των διάφορων πάγιων υποχρεώσεων της οικογένειας φαίνεται πως είναι καθοριστικής σημασίας για τον ορισμό της κρίσης.
Τα παιδιά δείχνουν να αντιλαμβάνονται πρακτικά την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης για την οικογένειά τους, αφού 50,4% δηλώνει πως τα πάγια έξοδα πληρώνονται πάντα αλλά με δυσκολία και το 5,1% πως είναι αδύνατο να είναι πάντα οι γονείς τους συνεπείς στην έγκαιρη πληρωμή των διάφορων πάγιων υποχρεώσεων.
Οσον αφορά τους ενδοοικογενειακούς καβγάδες σε σχέση με οικονομικούς λόγους, το 51,2% θεωρεί πως δεν σχετίζονται με την κρίση, ενώ το 44,2% βλέπει άμεση συσχέτιση.
Συζητήσεις για θέματα που άπτονται της πολιτικής δεν είναι συχνές ούτε με τους γονείς τους ούτε και με τους φίλους τους σε ποσοστά άνω του 75%.
Παρ' όλα αυτά, το 35,04% θεωρεί πως είναι πολύ καλά ενημερωμένο για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας και το 29,9% αρκετά ενημερωμένο.
Στην ερώτηση για τις πηγές της ενημέρωσής τους όσον αφορά την πολιτική και τα θέματα της επικαιρότητας, η τηλεόραση είναι η κυριότερη πηγή, αφού αποτελεί το 79,9% του συνολικού αριθμού απαντήσεων.
Παράλληλα, το 65% των παιδιών θεωρεί πως οι πολιτικοί της χώρας δεν ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τους νέους, το 71,7% θεωρεί πως ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους και το 65,4% πιστεύει πως κάνουν ό,τι συμφέρει τους πλούσιους και τους ισχυρούς.
Οσον αφορά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που βιώνουν στην οικογένειά τους, φαίνεται μάλλον πως οι συζητήσεις των γονέων τους και η ενημέρωσή τους από την τηλεόραση έχουν επηρεάσει αρκετά τις μαθήτριες και τους μαθητές, μια και το άγχος και ο φόβος για το μέλλον αποτελούν το 62,2% και το 53,9% αντίστοιχα του συνολικού αριθμού απαντήσεων.
Τα παιδιά πιστεύουν ότι μελλοντικά θα δυσκολέψει κι άλλο η κατάσταση και ανησυχούν για πιθανή ανεργία των γονέων τους.
Λόγω της οικονομικής κρίσης και στην προσπάθεια των γονέων τους να αντεπεξέλθουν στα νέα οικονομικά δεδομένα περιορίστηκαν σημαντικά οι διακοπές, τα ταξίδια, οι εκδηλώσεις ψυχαγωγίας και οι εξωσχολικές δραστηριότητες.
http://www.efsyn.gr/arthro/i-apogoiteysi-ton-paidion

Μία εικόνα 1000 λέξεις: Η μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία του Τύπου

Η φωτογραφία που έγινε ο χειρότερος εφιάλτης των δημοσκόπων και των διευθυντών εφημερίδων σε όλο τον πλανήτη
Εάν πιστεύετε ότι οι «αλλού ντ'αλλού» δημοσκοπήσεις είναι ελληνικό φαινόμενο είσαστε γελασμένοι. Μπορεί εδώ στην Ελλάδα να έχουμε πάει την αποτυχία πρόβλεψης σε άλλα επίπεδα – με πλέον πρόσφατο τις εκτιμήσεις για το δημοψήφισμα – όμως το κακό είχε αρχίσει να γίνεται από το 1948 πέρα από τον Ατλαντικό.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, και η αρχή δεν είναι άλλη από την γέννηση των γκάλοπ που πήραν το όνομα τους από τον εμπνευστή τους – τον καθηγητή George Gallup – και που έγιναν συνώνυμα με τις σφυγμομετρήσεις. Το 1935 ο καθηγητής δημοσιογραφίας που στην πορεία είχε βάλει στο μίξερ την διαφήμιση και το marketing θα δημιουργήσει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κοινής Γνώμης. Τι έκανε μέσα από το ινστιτούτο; Με την τεχνική των τηλεφωνικών συνεντεύξεων μάθαινε τις αγαπημένες εφημερίδες, ραδιοφωνικές εκπομπές και περιοδικά των Αμερικάνων, στην συνέχεια έδινε τα στοιχεία αυτά στους διαφημιζόμενους με τους οποίους συνεργαζόταν, στοιχείο πολύτιμο – ακόμη και σήμερα – για να κατευθύνουν αναλόγως την διαφήμιση τους.
Ένα χρόνο αργότερα, το 1936, και με την ίδια συνταγή – τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις – προχώρησε στην πρώτη πολιτική δημοσκόπηση. Προέβλεψε, κόντρα σε αυτό που έβλεπε σχεδόν το σύνολο του Τύπου, την νίκη του Ρούσβελτ που ήταν το αουτσάιντερ στην εκλογική αναμέτρηση.
Αυτό ήταν, ο Gallup μέσα σε ένα βράδυ έγινε «ο άνθρωπος μας» για κάθε υποψήφιο και η μέθοδος του «το εργαλείο» που θα εξασφάλιζε την νίκη. Η επιβεβαίωση του στις δύο επόμενες αναμετρήσεις στις Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα. Οι εκλογές πλέον γίνονταν για να επιβεβαιώσουν τον Gallup. Δεν ήταν όμως μόνο οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Οι πολιτικές δημοσκοπήσεις που διενεργούσε είχαν γίνει πλέον ένα εργαλείο σε παγκόσμιο αλλά και τοπικό επίπεδο. Και μια και μιλάμε για στατιστική μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '40 το Αμερικανικό Ίδρυμα Κοινής Γνώμης είχε πραγματοποιήσει σφυγμομετρήσεις σε 392 αναμετρήσεις με την λάθος εκτίμηση να βρίσκεται μόνο στο 3,9%.
Δυστυχώς για τον Gallup και όλους αυτούς που τον θεοποίησαν μέσα σε αυτό το 3,9% είναι και η λάθος πρόβλεψη για τον επόμενο πρόεδρο της Αμερικής στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1948. Στην αναμέτρηση αυτή αντιμέτωποι ήταν ο Thomas E. Dewey για τους Ρεπουμπλικάνους και ο Harry S. Truman για τους Δημοκρατικούς. Η προεκλογική καμπάνια του Truman έμοιαζε προβληματική και αρκετές από τις προτάσεις του είχαν προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και μέσα στην παράταξη του. Με βάση τα πρώτα στοιχεία από δημοσκοπήσεις που είχε στα χέρια του ο Τύπος (36% των πολιτών πίστευε ότι ο Truman θα είναι ένας καλός πρόεδρος) εφημερίδες και περιοδικά έπαιρναν θέση υπέρ του διαφαινόμενου νικητή Dewey. To Life κυκλοφόρησε με φωτογραφία του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου και τίτλο «Ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών» ενώ οι «New York Times» επισήμαιναν ότι «η εκλογή του Dewey ως προέδρου είναι βέβαιη».
Ομως ο Dewey στην προεκλογική περίοδο έκανε τα πάντα για να ανατρέψει οποιοδήποτε αβαντάρισμα είχε από τον Τύπο διαψεύδοντας τα στοιχεία που έδειχναν ότι είναι πιο αγαπητός για Πρόεδρος. Σε μία συγκέντρωση του παρατήρησε ότι στο ακροατήριο του παραβρίσκονταν αρκετά παιδιά κάτι που το σχολίασε ανεπιτυχώς. Ανέφερε ότι θα πρέπει να αισθάνονται τυχερά που τους είχε εξασφαλίσει μία ημέρα χωρίς σχολείο για να πάρει την πληρωμένη απάντηση από ένα από τα παιδιά ότι ήταν Σάββατο και ότι δεν είχαν σχολείο. Σε μία άλλη συγκέντρωση του η πλατφόρμα που μιλούσε υποχώρησε. Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε αλλά το σχόλιο που έκανε ήταν ο απόλυτος αυτοτραυματισμός. Αναφερόμενος στον μηχανικό που ήταν υπεύθυνος είπε: «θα έπρεπε να πυροβοληθεί το ξημέρωμα, αλλά επειδή δεν χτύπησε κανείς, θα του τη χαρίσουμε αυτή τη φορά».
Στις δημοσκοπήσεις η ψαλίδα έδειχνε να κλείνει όχι όμως αρκετά για να υπάρξει ανατροπή. Όλες – γιατί πλέον πέρα από τον Gallop είχαν μπει και άλλοι στον χορό – έδειχναν επικράτηση του Dewey από 5% έως 15%, πολύ μακριά δηλαδή από τα όρια του στατιστικού σφάλματος.
Η ημέρα των εκλογών έφθασε, οι Αμερικάνοι ψήφισαν, οι κάλπες έκλεισαν και ξεκίνησε η καταμέτρηση. Τι και αν τα αποτελέσματα που άρχισαν να συγκεντρώνονταν από τις διάφορες Πολιτείες έδιναν βραχεία κεφαλή στον Truman, οι δημοσιογράφοι – με βάση τα στοιχεία που είχαν από τις δημοσκοπήσεις – ενημέρωναν τους ακροατές ότι αυτό αναμένεται να ανατραπεί μέσα στις επόμενες ώρες.
Στην Chicago Daily Tribune υπήρχε σταθερά όλη την προεκλογική περίοδο μία απαξιωτική στάση απέναντι στον υποψήφιο των Δημοκρατικών. Εκείνο όμως το βράδυ ο τίτλος έπρεπε να βγει κάποιες ώρες νωρίτερα εξαιτίας μίας απεργίας των τυπογράφων. Τα πρώτα φύλλα θα έπρεπε να φύγουν για τις Δυτικές Ακτές και ο χρόνος πίεζε. Οι επιλογές ήταν δύο: ή ένας γενικόλογος τίτλος που θα είχε ξεπεραστεί από τα γεγονότα ή ένας ξεκάθαρος που θα έφερνε την εφημερίδα μπροστά και από τον ανταγωνισμό με αποτέλεσμα τα αντίτυπα να φεύγουν σαν ζεστά κουλούρια. Με βάση την έως τότε αλάνθαστη πρόβλεψη των δημοσκοπήσεων επέλεξαν το δεύτερο με αποτέλεσμα τα πρώτα 150.000 φύλλα να κυκλοφορήσουν με τίτλο «Dewey Defeats Truman» (O Dewey επικράτησε του Truman).
Αποτελέσματα από νέες Πολιτείες προσθέτονταν και αντί να γίνει η ανατροπή, η διαφορά υπέρ του Truman αυξάνονταν. Στην Chicago Daily Tribune σταμάτησαν τα πιεστήρια και έτρεξαν να αλλάξουν τον τίτλο στην δεύτερη έκδοση. Το κακό όμως είχε γίνει, τα πρώτα φύλλα είχαν βγει στους δρόμους. Η γκάφα θα μπορούσε να είχε περάσει στα ψηλά και να ξεχαστεί σύντομα εάν Harry Truman δεν ήθελε να πάρει την εκδίκηση του από την εφημερίδα που είχε κρατήσει ιδιαίτερα αρνητική στάση απέναντι του στην προεκλογική περίοδο. Και επειδή η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, δύο ημέρες αργότερα ανεβαίνοντας στο τρένο που θα τον οδηγούσε από το Σεντ Λούις στην Ουάσινγκτον ο νέος πρόεδρος κράτησε απέναντι από τα φλας των φωτογράφων ένα από τα εξώφυλλα της πρώτης έκδοσης της Chicago Daily Tribune. Φρόντισε μάλιστα να κάνει και ένα σχόλιο για να πληγώσει περισσότερο την αξιοπιστία της εφημερίδας «Μάλλον δεν θα άκουσα καλά».
Οι υπεύθυνοι της Chicago Daily Tribune υποστήριξαν ότι έπεσαν θύματα των δημοσκοπήσεων και οι δημοσκόποι προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Ο Burns W. Roper της «Roper Starch Worldwide» ανέφερε ότι δεν θεωρεί ότι οι δημοσκοπήσεις έγιναν λάθος σε ότι αφορά την αποτύπωση της κοινής γνώμης αλλά προς την αποτύπωση του αποτελέσματος των εκλογών. Από την πλευρά του ο George Gallup ο νεότερος εντόπισε το λάθος στον εφησυχασμό που είχε δημιουργήσει η μεγάλη διαφορά με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιήσουν δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες.
Η φωτογραφία του Truman με το εξώφυλλο της ήττας του έγινε άγαλμα στην Rapid City (σ.σ. και σίγουρα είχε καλύτερη τύχη από αυτό στην Αθήνα) και επαναλήφθηκε σαν στιγμιότυπο από πολιτικούς που ήθελαν να δείξουν στους πολίτες να μην πιστεύουν τις δημοσκοπήσεις. Η πιο πρόσφατη χρήση της φωτογραφίας έγινε πριν από λίγες ημέρες υπό μορφή σκίτσου. Συγκεκριμένα το εξώφυλλο του New Yorker είχε τον Kanye West σε ρόλο Truman να κερδίζει τις εκλογές του 2020 με αντίπαλο τον Donald Trump.
 http://news247.gr/eidiseis/weekend-edition/mia-eikona-1000-lekseis-h-megaluterh-gkafa-sthn-istoria-toy-tupoy.3671291.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Η παιδεία εναντίον της φτώχειας


«Με καθοδηγεί το ιδανικό ενός κόσμου απελευθερωμένου απ’ όλες τις μορφές εκμετάλλευσης και διακρίσεων. Η παιδεία είναι η απάντηση στην αναζήτηση αυτή», λέει ο σερ Φαζλ Χάσαν Αμπεντ, ο οποίος τιμήθηκε αυτόν τον μήνα μ’ ένα βραβείο που θεωρείται αντίστοιχο ενός Νομπέλ για την εκπαίδευση. Η παιδεία είναι εξίσου προτεραιότητα για τις πιο πλούσιες χώρες, όπως και για τις φτωχότερες, προσθέτει: «Ενα παιδί που γεννιέται σ’ ένα φτωχό νοικοκυριό έχει λιγότερες πιθανότητες να πάει στο πανεπιστήμιο απ’ όσες ένα παιδί που γεννιέται σε ένα πλούσιο νοικοκυριό, και αυτό ισχύει σε όλες σχεδόν τις κοινωνίες. Πώς λοιπόν θα άρουμε αυτή την ανισότητα; Κάθε παιδί πρέπει να έχει την ίδια ευκαιρία».school
Ο σερ Φαζλ έχει αφιερώσει τη ζωή του στον αγώνα για την άρση της εν λόγω ανισότητας και γι’ αυτό τιμήθηκε με το πρώτο Βραβείο WISE για την Παιδεία, που απονεμήθηκε στην Ντόχα του Κατάρ (όπου WISE είναι τα αρχικά της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Εκπαίδευση). Λέει πως έγινε ακτιβιστής (από λογιστής…) εξαιτίας της εμπειρίας του από τον κυκλώνα που έπληξε το 1970 το Μπανγκλαντές. «Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν, έβλεπα τα πτώματα να κείτονται στα χωράφια. Αυτό άλλαξε τη φιλοσοφία μου, διαπίστωσα πως η ζωή είναι τόσο εύθραυστη, πως είναι τόσο εύκολο να πεθάνεις», εξηγεί. «Αυτό άλλαξε τις αξίες μου για τη ζωή που ήθελα να ζήσω». Και έβαλε στόχο να βλέπει στο εξής τη ζωή από την πλευρά των φτωχών.
Η δράση του σερ Φαζλ οδήγησε στη μόρφωση εκατομμυρίων παιδιών φτωχών οικογενειών. Επί τέσσερις δεκαετίες εργάζεται σε διάφορες ηπείρους για να βοηθήσει κοινότητες να ξεφύγουν από την κινούμενη άμμο της φτώχειας αποκτώντας δεξιότητες και αυτάρκεια. Το 1972 ίδρυσε στο Μπανγκλαντές το πρόγραμμα BRAC (Επιτροπή για την Αγροτική Ανάπτυξη του Μπανγκλαντές). Μέσα στα 40 επόμενα χρόνια οικοδόμησε «τη μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη μη κυβερνητική οργάνωση στον κόσμο», σύμφωνα με τη WISE, με 120.000 εργαζομένους. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της οργάνωσής του αφορούν σήμερα σχεδόν 140 εκατομμύρια ανθρώπους σε 10 χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Κεντρικής Αμερικής. Υπολογίζεται ότι 10 εκατομμύρια μαθητές του Δημοτικού σπούδασαν σε σχολεία που ιδρύθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος BRAC, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο ιδιωτικό, μη θρησκευτικό εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο.
«Είναι πολύ σημαντικό για την επιβίωσή μας, για την πρόοδό μας, κάθε χώρα να θέλει να αφιερώνει περισσότερους πόρους στην εκπαίδευση», λέει ο σερ Φαζλ. Η παιδεία προσφέρει επίσης το κλειδί για την κατανόηση «της δομής της εξουσίας και του πώς μπορούμε να την αλλάξουμε», προσθέτει. Και υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος. Εν έτει 2011, ένα κορίτσι στο Νότιο Σουδάν είναι πιθανότερο να πεθάνει κατά τον τοκετό, παρά να τελειώσει το δημοτικό σχολείο.
Του Γιώργου Αγγελόπουλου, ΤΑ ΝΕΑ
https://sciencearchives.wordpress.com/2015/09/19/ί-ί-ώ-3/#more-3227

ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Από πού θα μας... ζητήσει 4,8 δισ. ευρώ η νέα κυβέρνηση φέτος Σχεδόν καθημερινές αναμένεται να είναι οι οι εισπρακτικές παρεµβάσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, µε υψηλό κοινωνικό και πολιτικό κόστος, ώστε να τηρηθούν οι δηµοσιονοµικοί στόχοι του µνηµονίου, σύµφωνα µε τους οποίους απαιτείται πρόσθετη προσαρµογή την επόµενη τριετία, που αγγίζει τα 12 δισ. ευρώ.

Η παραµικρή ολιγωρία ή το παραµικρό στραβοπάτηµα στην εφαρµογή των δεσµεύσεων του µνηµονίου θα κοστίσει ακριβά στερώντας από την οικονοµία πολύτιµη ρευστότητα. Κατά συνέπεια αναμένεται να δοθεί μάχη για τα έσοδα με... τους πολίτες που θα κληθούν να πληρώσουν.
Η µάχη θα εξελίσσεται υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου καθώς από την πρώτη στιγµή θα κληθεί να περιορίσει τη «µαύρη τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισµού ύψους 4,1 δισ. ευρώ για να επιτευχθει ο στόχος του νέου µνηµονίου που προβλέπει πρωτογενές έλλειµµα 0,25% του ΑΕΠ για φέτος.
Κάτι τέτοιο απαιτεί πριν από όλα ότι από τον Οκτώβριο µέχρι το τέλος Δεκεµβρίου µισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελµατίες, αγρότες και επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν τον οβολό τους στην Εφορία για την εξόφληση του φόρου εισοδήµατος για το 2014, τις αυξηµένες προκαταβολές φόρου για το επόµενο έτος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Από πού θα μας... ζητήσει 4,8 δισ. ευρώ η νέα κυβέρνηση φέτος
Οσοι έχουν ακίνητα και αυτοκίνητα στην κατοχή τους θα πρέπει να καταβάλουν τις τρεις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015. Τυχόν νέα ληξιπρόθεµα χρέη από τους πολίτες θα εκτροχιάσουν τον προϋπολογισµό και θα διευρύνουν το εύρος των νέων φορολογικων µέτρων.
Τεράστιος ο όγκος του νομοθετικού έργου
Ο Γολγοθάς για την ελληνική οικονομία και την πολιτική της ηγεσία δεν σταµατά εδώ ακόµα και αν επιτύχει την πλήρη είσπραξη των παραπάνω φόρων και τελών καθώς µέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή και να νοµοθετήσει µια σειρά από δύσκολα προαπαιτούµενα µέτρα που θα «ξεκλειδώσουν» τις επόµενες δόσεις από τα συνολικά 86 δισ. ευρώ του νέου χρηµατοδοτικού προγράµµατος. Με το «καληµέρα» θα πρέπει να ξεκινήσει την υλοποίηση του δεύτερου και πιο δύσκολου πακέτου µέτρων. Ειδικότερα:
  • Εντός του Σεπτεµβρίου θα πρέπει να υπογραφεί η απόφαση µε την οποία θα καθορίζονται τα πρώτα νησιά που θα χάσουν την έκπτωση στον ΦΠΑ από την 1η Οκτωβρίου. Οσα νησιά δεν υποστούν την αύξηση του ΦΠΑ τώρα θα την υποστούν τον Ιούνιο (2η οµάδα αυξήσεων), ενώ το ευνοϊκό καθεστώς θα έχει πλέον καταργηθεί από το τέλος του 2016. Επίσης από την 1η Οκτωβρίου αυξάνεται ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6% στο 13%.
     
  • Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισµού 2016 στο οποίο θα ενσωµατωθούν όλες οι δηµοσιονοµικές παρεµβάσεις που ψήφισε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η παρελθούσα Βουλή. Οι φόροι που θα πρέπει να συγκεντρωθούν µέσα στο 2016 θα πρέπει να είναι κατά τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ περισσότεροι προκειµένου να επιτευχθεί ο δηµοσιονοµικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασµα 0,5% του AEΠ.
     
  • Τον Οκτώβριο θα πρέπει να εφαρµοστούν οι αλλαγές στη ρύθµιση των 100 δόσεων που περιλαµβάνουν µεταξύ άλλων αύξηση του επιτοκίου µε το οποίο θα επιβαρύνεται η κάθε δόση. Οσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, θα επιβαρυνθούν µε επιτόκιο 5% από 3% που είναι µέχρι τώρα και θέσπιση εισοδηµατικών και περιουσιακών κριτηρίων προκειµένου να καθορισθεί ποιοι θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν την οφειλή τους µε τον σηµερινό αριθµό δόσεων και ποιοι θα υποχρεωθούν σε µείωση, άρα και σε καταβολή µεγαλύτερων ποσών ανά µήνα.
     
  • Από την 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε εφαρµογή το σχέδιο που προβλέπει αυτόµατες κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, ύστερα από διασταύρωση στοιχείων καταθετών και ληξιπρόθεσµων οφειλετών µε χρέη άνω των 70.000 ευρώ. Θα ακολουθήσει η δηµοσιοποίηση µαύρης λίστας φορολογουµένων µε ληξιπρόθεσµα χρέη.
     
  • Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να ενσωµατωθεί στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήµατος η εισφορά αλληλεγγύης από το 2016 και ταυτόχρονα να αλλάξουν οι συντελεστές και τα κλιµάκια για τα εισοδήµατα των φυσικών προσώπων και να καταργηθούν φοροαπαλλαγές µε στόχο την αναδιανοµή των βαρών. Στο µνηµόνιο προβλέπεται αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017, καθώς και αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήµατα από ενοίκια στο 15% από 11% για εισοδήµατα µέχρι 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για άνω των 12.000 ευρώ.
     
  • Μείωση επιδότησης στο πετρέλαιο θέρµανσης: Το µνηµόνιο ορίζει ότι θα πρέπει να µειωθεί κατά 50% η δαπάνη για την επιδότηση του πετρελαίου θέρµανσης, ήτοι κατά τουλάχιστον 120-130 εκατ. ευρώ.
     
  • Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Οι αγρότες θα προµηθεύονται το πετρέλαιο κίνησης ακριβότερα κατά 14 λεπτά το λίτρο τουλάχιστον.
  •  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64254150

«Εκτοξεύτηκαν» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο Τον Αύγουστο έφτασαν τα 645 εκατ. ευρώ

Νέα αύξηση κατά 645 εκατομμύρια ευρώ παρουσίασαν τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορολογουμένων προς το δημόσιο. Έτσι, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών των ιδιωτών προς το κράτος έφθασε τα 72,18 δισ. ευρώ.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα οποία οι συνολικές νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο από την αρχή του έτους έως και τον Αύγουστο ανήλθαν σε 6,923 δισ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό εισπραξιμότητας επί των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται στο 14%. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε νέο χρέος 100 ευρώ εισπράττονται μόνο 14 ευρώ.
Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, με χαμηλούς ρυθμούς κινήθηκαν τον Αύγουστο οι έλεγχοι από τον ελεγκτικό μηχανισμό. Έτσι, το μήνα αυτόν, από το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου ολοκληρώθηκαν μόνο 11 έλεγχοι έναντι 35 τον Ιούλιο και 68 τον Ιούνιο.
Από το Κέντρο Ελέγχων Μεγάλων Επιχειρήσεων τον Αύγουστο ολοκληρώθηκε ένας έλεγχος έναντι 18 τον Ιούλιο και 48 τον Ιούνιο.
http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/1959502/ektoxeftikan-i-lixiprothesmes-ofiles-pros-to-dimosio

Ποιες δημοσκοπήσεις έπεσαν μέσα στο αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015;;;;

Διαβάστε όλες τις δημοσκοπήσεις


του Παναγιώτη Βελισσάρη


Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Οριακό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ – Αμφίρροπη μάχη για τις εκλογές


Μικρό προβάδισμα καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, δύο ημέρες πριν τις εκλογές
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31% και η ΝΔ 28,5%, διαφορά δηλαδή 2,5%. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 6,5%, και ακολουθούν το ΚΚΕ και τοΠΑΣΟΚ με 5% αντίστοιχα. Το Ποτάμι συγκεντρώνει 4,5%, η Λαϊκή Ενότητα και η Ένωση Κεντρώων από 3%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2%. Στο 8,5% ανέρχεται ηαδιευκρίνιστη ψήφος
Σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 1,5%. Η ΝΔ χάνει 1,5%, το ΚΚΕ 0,5%, το Ποτάμι 0,5%, οι ΑΝΕΛ 0,5%, η Ένωση Κεντρώων 1%. Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ και Λαϊκή Ενότητα διατηρούν τα ίδια ποσοστά. 
Στη δημοσκόπηση της περασμένης Τετάρτης η ΝΔ συγκέντρωνε 30% έναντι 29,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούσε η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ με 5% αντίστοιχα, η Ένωση Κεντρώων με 4%, η Λαϊκή Ενότητα με 3% και οι ΑΝΕΛ με 2,5%. Στο 6% η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Όσον αφορά τις μετακινήσεις εκλογέων η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι 63%, με εκροές κυρίως προς ΝΔ με 12%, 6% προς τη ΛΑΕ και 3% προς το ΚΚΕ. 
Η ΝΔ καταγράφει με διαφορά τη μεγαλύτερη συσπείρωση στα κόμματα του κοινοβουλευτικού τόξου, με 86%, με εκροές 7% προς αναποφάσιστους, 4% προς ΣΥΡΙΖΑ και 1% προς Το Ποτάμι. 
Στη ΧΑ η συσπείρωση ανέρχεται σε 82%, με τις εκροές προς τη ΝΔ να είναι 8% και προς τον ΣΥΡΙΖΑ 4%. 
Το Ποτάμι παρουσιάζει τη δεύτερη χαμηλότερη συσπείρωση (45%) μετά τους ΑΝΕΛ, με 22% προς τη ΝΔ, 15% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 13% αναποφάσιστους. 
Το ΚΚΕ καταγράφει συσπείρωση 69% με εκροές 17% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 11% αναποφάσιστους. 
Στην ερώτηση ποια κυβέρνηση θα τούς έδινε περισσότερη σιγουριά για το μέλλον, το 35,5% των εκλογέων δηλώνει μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, το 32,5% μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, 28,5% κάτι άλλο.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Εκλογικό θρίλερ, στο νήμα η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ


Δημοσκοπική μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στήθος με στήθος δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis πριν τις εκλογές για λογαριασμό του τηλεοπτικού ΑΝΤ1, την ώρα που οι αναποφάσιστοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. 
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 24,5%, και η ΝΔ 24%, διαφορά δηλαδή 0,5%. Η Χρυσή Αυγή λαμβάνει 5,4%, το ΚΚΕ 4,7%, το ΠΑΣΟΚ 4,6%, το Ποτάμι4,5%, η Λαϊκή Ενότητα 2,6%, η Ένωση Κεντρώων 2,4% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,3%. Στο 9,7% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος. 
Σε σχέση με τη δημοσκόπηση για τον ΑΝΤ1, την περασμένη Δευτέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 0,1% και το ΠΑΣΟΚ 0,4%. Η ΝΔ έχασε 0,6%, η Χρυσή Αυγή 0,2%, το ΚΚΕ 0,1%, το Ποτάμι0,1%, η Λαϊκή Ενότητα 0,4%, και η Ένωση Κεντρώων 0,6%. Αμετάβλητα εμφανίζονται τα ποσοστά των ΑΝΕΛ.  
Στη μέτρηση εκείνη, η πρόθεση ψήφου διαμορφωνόταν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ - Νέα Δημοκρατία από 24,6%. Χρυσή Αυγή 5,6%, ΚΚΕ 4,8%, το Ποτάμι 4,6%, ΠΑΣΟΚ 4,2%,  Λαϊκή Ενότητα και Ένωση Κεντρώων 3% αντίστοιχα. Στο 2,3% οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανερχόταν σε 9,1%.
Η εκτίμηση ψήφου διαμορφώνεται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 31,7%, Νέα Δημοκρατία 31,2%,Χρυσή Αυγή 7,1%, ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ 6%, Ποτάμι 5,8%, Λαϊκή Ενότητα 3,4%, Ένωση Κεντρώων 3,1%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3%.
Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 59%, έναντι 28% της Νέας Δημοκρατίας
Με βάση τα ποσοστά των κομμάτων στην έρευνα, η κατανομή εδρών διαμορφώνεται: 
  • ΣΥΡΙΖΑ: 132
  • ΝΔ: 80
  • Χρυσή Αυγή: 18
  • Ποτάμι: 15
  • ΚΚΕ: 15
  • ΠΑΣΟΚ: 15
  • Λαϊκή Ενότητα: 9
  • Ένωση Κεντρώων: 8 
  • ΑΝΕΛ: 8
Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας με 45% των θετικών απόψεων, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συγκεντρώνει 43%, ο Σταύρος Θεοδωράκης 39%, η Φώφη Γεννηματά 35%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας 28%, ο Πάνος Καμμένος 27%, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης 13% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος 11%.


GPO: Οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ – Γκραν γκινιόλ η εκλογική αναμέτρηση


Μικρό προβάδισμα καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στη τελευταίαδημοσκόπηση της εταιρείας GPO για τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, δύο ημέρες πριν κλείσουν οι κάλπες, με το ποσοστό των αναποφάσιστων να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. 
Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28,5% και η ΝΔ 26%, δηλαδή διαφορά 2,5%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,1%, το ΠΑΣΟΚ με 6%, το ΚΚΕ με 5,7%, το Ποτάμι με 4,8%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,9%, οι ΑΝΕΛ με 3% και η Ένωση Κεντρώων με 2,8%. Στο 12% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος. 
Σε σχέση με τη μέτρηση της περασμένης Παρασκευής ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 2,5%, η ΝΔ 0,2%, το Ποτάμι 0,4%, η Λαϊκή Ενότητα 0,3%. Η Χρυσή Αυγή χάνει 0,4%, ενώ η Ένωση Κεντρώων 0,5%. ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες μένουν στα ίδια ποσοστά. 
Στη δημοσκόπηση της περασμένης Παρασκευής, ο ΣΥΡΙΖΑ λάμβανε  26% και η ΝΔ25,8%. Ακολουθούσε η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΠΑΣΟΚ με 6%, το ΚΚΕ με 5,7%, το Ποτάμιμε 4,4%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,6%, η Ένωση Κεντρώων με 3,3% και οι ΑΝΕΛ με 3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανερχόταν στο 10%. 
Το 34,5% θεωρεί πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο καταλληλότερος για να διαχειριστεί τη συμφωνία, το 30% ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και το 22,9% απαντά «κανένας». 
Νικητής στο ντιμπέιτ εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας που λαμβάνει το 40% των προτιμήσεων, ενώ το 35,4%, θεωρεί ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν πειστικότερος. 
Το 63,4% θεωρεί πως το δίλημμα των εκλογών είναι το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το μνημόνιο, το 14,7% ναι ή όχι στο μνημόνιο και το 10,5% το παλιό απέναντι στο νέο.
Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμφανίζονται οι δημοφιλέστεροι πολιτικοί αρχηγοί συγκεντρώνοντας από 46% και ακολουθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης με 40,5% και η Φώφη Γεννηματά με 40%.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας λαμβάνει 27,7%, ο Πάνος Καμμένος με 26,8%, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με 20% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 10,1%.
Το 55,1% θέλει μετά τις εκλογές κυβέρνηση συνεργασίας ενώ το 39,6% ζητεί αυτοδυναμία. 

MRB: Μάχη στήθος με στήθος για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ


Οριακό προβάδισμα, με 0,5%, εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σεδημοσκόπηση της MRB για το Star, ενόψει των εκλογών.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 27,4% έναντι 26,9% της ΝΔ. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 5,9%, ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 5%, Ποτάμι και ΚΚΕ με 4,9%. Η Ένωση Κεντρώων ανέρχεται στο 3,2%, η Λαϊκή Ενότητα στο 3,1% ενώ οι ΑΝΕΛ φτάνουν στο 2,6%.
Σε ερώτηση «ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μια ψήφο διαφορά» το 40,6% λέει ΣΥΡΙΖΑ, έναντι του 35,1% που επιλέγει ΝΔ.
Αντιστρόφως, το 35,2% θα ενοχλούσε μία νίκη ΝΔ, έναντι του 29,9% που θα ενοχλούσε μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Το 61,8% επιλέγει κυβέρνηση συνεργασίας, έναντι του 24,1% που επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας με 38,3% έναντι 34,2% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Οι συσπειρώσεις για ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία
Η «κατανομή» των αναποφάσιστων ψηφοφόρων


Metron Analysis: Μάχη ψήφο – ψήφο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ



Οριακό προβάδισμα καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέαδημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για την εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 31,9% έναντι 31,6% του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά δηλαδή 0,3%. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 6,7%, το ΚΚΕ6,2%, το Ποτάμι 5,9%, το ΠΑΣΟΚ 5,2%, η Ένωση Κεντρώων 3,6%, η Λαϊκή Ενότητα 3,4%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μένουν εκτός Βουλής, συγκεντρώνοντας 2,7%. 
Στην προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας, η εκτίμηση ψήφου διαμοροφωνόταν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 31,6%, Νέα Δημοκρατία 31,6%, Χρυσή Αυγή 7,2%, ΚΚΕ 6,2%, Ποτάμι 5,9%,ΠΑΣΟΚ 5,3%, Ένωση Κεντρώων 3,9%, Λαϊκή Ενότητα 3,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3%.
Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας με 48%, και ακολουθεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 47%, ο Σταύρος Θεοδωράκης με 41%, η Φώφη Γεννηματά με 36%, ο Πάνος Καμμένος με 31%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 27%, οΠαναγιώτης Λαφαζάνης με 15% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 12%. 


Δημοσκόπηση Metrisi: Προβάδισμα ΝΔ 1,4% έναντι ΣΥΡΙΖΑ




Επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας της τάξεως του 1,4% σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει η δημοσκόπηση της εταιρείας Metrisi για λογαριασμό του «Ελεύθερου Τύπου».
Συγκεκριμένα, στην δημοσκόπηση η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5% έναντι 27,1% τουΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή ως τρίτο κόμμα παρουσιάζεται η Χρυσή Αυγή με 5,6%.
Ακολουθεί με οριακή διαφορά το ΚΚΕ με 5,4%, το ΠΑΣΟΚ με 5,1%, το Ποτάμι με 4,7%, ενώ η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώνει ποσοστό 3,2%.
Στην δημοσκόπηση το ποσοστό της Ένωσης Κεντρώων είναι 3,1%, ενώ οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται εκτός Βουλής με 2,7%. 
Την ίδια στιγμή, στην ερώτηση «ποιος είναι πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός» οΒαγγέλης Μεϊμαράκης προηγείται με ποσοστό 32,1% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει 31,4%, ενώ η Νέα Δημοκρατία υπερέχει του ΣΥΡΙΖΑ στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. 
Το ερώτημα της συσπείρωσης των ψηφοφόρων βρίσκει πιο δυνατή τη Νέα Δημοκρατία, η οποία παρουσιάζει συσπείρωση 84,6% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, παραμένει αποσυσπειρωμένος με 66,8%. 
Το ισοζύγιο εισροών-εκροών μεταξύ Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ παραμένει 1:3 υπέρ της Ν.Δ. Από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ποσοστό 5,6% μετακινείται προς τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ενώ αντίστροφα, η Ν.Δ. «παίρνει» ποσοστό 20,9% από τους ΑΝΕΛ, 18,3% από το Ποτάμι, 9,7% από τη Χρυσή Αυγή.
Στην έρευνα της Μetrisi αναδεικνύεται και η ''πληγή'' των αναποφάσιστων, καθώς μεγάλο ποσοστό, πάνω από 11,7% δηλώνουν στην δημοσκόπηση ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουν.

MARC: Στον πόντο η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ – Ανοιχτή η εκλογική αναμέτρηση


Εκλογικό θρίλερ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, στα όρια του στατιστικού λάθους καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας MARC για τον Alpha, δύο μόλις ημέρες πριν την κάλπη.
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 26,2% έναντι 25,1% διαφορά δηλαδή 1,1%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 5,7%, το Ποτάμι με 4,9%, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ με 4,8% αντίστοιχα, ηΈνωση Κεντρώων με 3,3%, η Λαϊκή Ενότητα με 2,7% και οι ΑΝΕΛ με 2,4%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 17,4%. 
Σε σχέση με την τελευταία μέτρηση της ίδιας εταιρείας, στις 6 Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑκερδίζει 1,8% και η Νέα Δημοκρατία 1,1% και το ΠΑΣΟΚ 0,5%. Χρυσή Αυγή και Ποτάμιχάνουν από 0,2%, η Λαϊκή Ενότητα 0,9%, οι ΑΝΕΛ 0,4% και η Ένωση Κεντρώων 0,4%. 
Στην δημοσκόπηση εκείνη, η πρόθεση ψήφου διαμορφωνόταν: ΣΥΡΙΖΑ 24,4%, ΝΔ 24%,Χ.Α. 5,9%, το Ποτάμι 5,1%, ΚΚΕ 4,8%, ΠΑΣΟΚ 4,3%, Ένωση Κεντρώων 3,8%, ΛΑΕ 3,6%,ΑΝΕΛ 2,8%. Στο 14,1% ήταν η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Στη εκτίμιση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 31,7%, η ΝΔ 30,4%, η ΧΑ 6,9%, το Ποτάμι 5,9%, το ΚΚΕ 5,8%, το ΠΑΣΟΚ 5,8%, η Ένωση Κεντρώων 4%, η Λαϊκή Ενότητα 3,3% και οι ΑΝΕΛ2,9%.
Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 54,2%, έναντι 23,3% της Νέας Δημοκρατίας. Το 7,9% εκτιμάει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει με μεγάλη διαφορά, ενώ το 1,4% ότι η ΝΔ θα λάβει την πρωτιά με μεγάλη απόσταση από το δεύτερο κόμμα. 
Την ίδια ώρα, το 35,6% ζητεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, το 19,6% κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, το 16,1% αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, το 17,2% κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και το 4,6% κυβέρνηση με αυτοδυναμία της ΝΔ.
Το 50% θεωρεί πως το διακύβευμα των εκλογών είναι η σταθερότητα και η συνεννόηση, το 21% είναι το να δοθεί τέλος στη διαπλοκή και το 19,5%, το εάν θα έχουμε μνημόνιο ή όχι. 

Τι δείχνουν τρεις δημοσκοπήσεις πριν από την κάλπη


Θρίλερ μέχρι τέλους δείχνουν οι σημερινές δημοσκοπήσεις λίγες ώρες πριν ολοκληρωθεί η προεκλογική εκστρατεία, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία δίνουν μάχη για την πρωτιά, στα όρια του στατιστικού λάθους. 
Ειδικότερα, στη μέτρηση της εταιρείας Rass για την ιστοσελίδα iefimerida.gr, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28,2%, και η ΝΔ 27,5%, διαφορά δηλαδή 0,7%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,7% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 6%, το ΚΚΕ με 5,4%, το Ποτάμι με 4,1%, η Λαϊκή Ενότητα με 3%, όσο και η Ένωση Κέντρου, ενώ οι ΑΝΕΛ λαμβάνουν 2,5%. Στο 9,3% η αδιευκρίνιστη ψήφος. 
Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 63,2% έναντι 29% που πιστεύει στην πρωτιά της ΝΔ.
Προβάδισμα 3 μονάδων καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ και στη μέτρηση της ProRata για την Εφημερίδα των Συντακτών, καθώς συγκεντρώνει 27,5% έναντι 24,5% της ΝΔ. Η Χρυσή Αυγή ακολουθεί με 7%, το ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι με 5%, το ΠΑΣΟΚ με 5%, η Ένωση Κεντρώων με 2,5%, όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 14%. 
Σημειώνεται πως στην τελευταία μέτρηση της εταιρείας η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ήταν στο 4%.
Στη μέτρηση της Public Issue για την ιστοσελίδα της Αυγής, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει προβάδισμα 3 ποσοστιαίων μονάδων λαμβάνοντας 33%, έναντι 30% της Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 8%, η Χρυσή Αυγή με 7%, το ΚΚΕ με 6,5%, το Ποτάμι με 4,5% και η ΛΑΕ με 3,5%.
Οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων λαμβάνουν από 2,5%. Στο 24% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος. 

http://newpost.gr/tag/δημοσκόπηση