Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Μία εικόνα 1000 λέξεις: Όταν νικάει ο ταύρος

H ιστορία πίσω από την πιο διάσημη φωτογραφία ταυρομαχίας που σόκαρε τον πλανήτη και σάρωσε τα βραβεία. (H πολύ σκληρή φωτογραφία και το video είναι στην συνέχεια του κειμένου)
O Julio Aparicio, δεν είναι κάποιος τυχαίος ταυρομάχος. Στα 41 του και στα είκοσι και πλέον χρόνια της καριέρας του έχει σκοτώσει εκατοντάδες ταύρους μέσα στην αρένα. Ο παππούς του ταυρομάχος. Ο πατέρας του το ίδιο. Ο τελευταίος είχε παντρευτεί μία πανέμορφη χορεύτρια του φλαμέγκο και είχαν λατρευτεί στις δεκαετίες του '60 και του '70 από τα λαϊκά στρώματα της Ισπανίας.
Στην σύγκριση με τον πατέρα του ο Julio έχανε κατά κράτος. Δεν ήταν κάποιος θεαματικός ταυρομάχος και δεν ήταν λίγες οι φορές που τα γιουχαΐσματα από την κερκίδα απειλούσαν να βάλουν ένα ντροπιαστικό τέλος στην καριέρα του. Αυτός ήταν και ο λόγος που μέχρι τον Μάιο του 2010 είχε κληθεί μόνο σε τέσσερις ταυρομαχίες, τρεις τον Μάρτιο και μία τον Απρίλιο. Στην τελευταία, στην γαλλική πόλη Nimes, οι αποδοκιμασίες από τους ντόπιους ήταν ότι πιο αποκαρδιωτικό μπορούσε να συμβεί. Σκεφτείτε το, οι Γάλλοι να αποδοκιμάζουν έναν Ισπανό ταυρομάχο, κάποιον που θεωρείτε εξπέρ στο είδος και που είχε κληθεί για να προσφέρει το καλύτερο δυνατό θέαμα.
21 Μαϊου 2010. Στην Ελλάδα Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Μαδρίτη όμως κρατούσαν καλά οι εορτασμοί του Αγίου Ισίδωρου, του πολιούχου της πόλης. Στην αρένα της πόλης, την Las Ventas, o κόσμος ήταν αρκετός αν και η ισπανική πρωτεύουσα ζούσε στους ρυθμούς του τελικού του Champions League. Στο Santiago Bernabeu η Μπάγιερν θα αντιμετώπιζε την Ίντερ προς μεγάλη ανακούφιση τον Μαδριλένων που είδαν τους Ιταλούς να αποκλείουν την Μπαρτσελόνα. Όπως και να έχει ποδόσφαιρο και ταυρομαχίες μπορούν να συνυπάρχουν άνετα. Το πρώτο είναι το αγαπημένο άθλημα των Ισπανών και το δεύτερο μία γιορτή, ένα στοιχείο της παράδοσης της Ισπανίας που μέσα από τις κατακρίσεις και τις πιέσεις των οργανώσεων για τα δικαιώματα των ζώων καταφέρνει να επιβιώσει.
Πίσω στην αρένα Las Ventas όπου η μεγάλη ξύλινη πόρτα ανοίγει για να εισβάλει ο Opiparo, o 530 κιλών ταύρος που επιλέχθηκε για να ταλαιπωρηθεί μέχρι θανάτου από τον Aparicio. O ταυρομάχος κρατά στο δεξί του χέρι την κάπα και με το αριστερό όπου έχει το έμβολο προσπαθεί να πετύχει τα πρώτα πλήγματα στον ταύρο. Μπορεί το θέαμα που πρόσφεραν να μην ήταν κάτι που θα ξεσήκωνε το κοινό όμως η «διαδικασία» προχωρούσε. Ο ταυρομάχος χωρίς να παίρνει μεγάλα ρίσκα είχε καταφέρει να έχει τον ταύρο υπό έλεγχο.
Σε μία στροφή του Aparicio  μία επιθετική κίνηση του Opiparo ήταν αρκετή να ανατρέψει την έως τότε εικόνα αλλά και τον ίδιο τον ταυρομάχο. Τα κέρατα μπλέχτηκαν μέσα στην κάπα και στην προσπάθεια του Julio να κάνει ένα βήμα πίσω το πόδι του μπλέχτηκε με αυτό του ταύρου με αποτέλεσμα να πεδικλωθεί και να πέσει κάτω. Εκεί έκανε ένα ολέθριο λάθος που δεν δικαιολογούσαν τα 41 χρόνια του, η εμπειρία που είχε απο τα 18 στις αρένες της Βαλένθια, και η οικογενειακή παράδοση στο «άθλημα»: προσπάθησε να σηκωθεί αμέσως από το έδαφος. Αν κάτι μαθαίνουν πρώτα στους νεαρούς ταυρομάχους είναι ότι αν βρεθείς κάτω θα πρέπει να μείνεις εκεί ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες να σε σκοτώσει ή να σε τραυματίσει ο ταύρος. Μένεις κάτω και σε ελάχιστο χρόνο θα εισβάλουν στην αρένα οι βοηθοί για να αποσπάσουν την προσοχή του ζώου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καλοί ματαντόρ δίνουν την μάχης τους στο κέντρο της αρένας ώστε να απέχουν αρκετά από τους βοηθούς. Για τους θεατές είναι ένα ακόμη δείγμα ανδρείας.
Πιθανόν, ο Aparicio σε κλάσματα δευτερολέπτου έκανε την λάθος σκέψη. Πίστεψε ότι έχει τον χρόνο να σταθεί ξανά στα πόδια και να δώσει την μάχη του. Καθήμενος στο χώμα προσπάθησε να αποφύγει τον ταύρο οπισθοχωρώντας λίγο ακόμη. Ο Opiparo, o οποίος είχε δεχθεί αρκετά πλήγματα για περίπου ένα τέταρτο, γύρισε και επιτέθηκε στον ταυρομάχο. Χαμήλωσε το κεφάλι του, εισέπνευσε και σε μία στιγμή ήταν σε απόσταση αναπνοής από τον Aparicio. To δεξί του κέρατο του διαπέρασε τον λαιμό του ταυρομάχου ακριβώς κάτω από το σαγόνι και βγήκε από το στόμα του. Η φωτογραφία του Gustavo Cuevas, που φιλοξενήθηκε στα εξώφυλλα των μεγαλύτερων εφημερίδων του πλανήτη και έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα, θυμίζει περισσότερο ζωγραφικό πίνακα από ταυρομαχίες παρά απαθανάτιση της στιγμής.
Το θαύμα, όπως το απεκάλεσαν αργότερα, ήταν ότι ο ταύρος σε αντίθεση με ότι αναμένονταν δεν άρχισε να περιφέρει το κεφάλι του κάτι που θα είχε σαν αποτέλεσμα να διαλύσει το κρανίο του Aparicio. Έκανε ελάχιστα μπροστά με τον ταυρομάχο να κρέμεται σαν σφαχτάρι στον γάντζο, από το κέρατο του, και στην συνέχεια με μία κίνηση τον «αποδέσμευσε».
Οι έντρομοι βοηθοί, που δεν χάνουν δευτερόλεπτο από την δράση, μπήκαν μέσα, πραγματικά σε κλάσματα δευτερολέπτου, και ανέλαβαν την βρώμικη δουλειά. Όλα όμως συνέβησαν τόσο γρήγορα που αρκετοί από το κοινό δεν κατάλαβαν τι ακριβώς έγινε. Οι περισσότεροι είχαν μείνει με την εντύπωση ότι ο ταύρος σήκωσε τον Aparicio από την στολή του. Μόνο δύο από τους θεατές που βρίσκονταν στις θέσεις κοντά στην αρένα – εκεί που οι τιμές ξεπερνούν τα 100 ευρώ - λιποθύμησαν από αυτό που αντίκρισαν.
«Έπρεπε να δράσουμε άμεσα» ανέφερε ο Maximo Garcia Padros, ο επικεφαλής χειρούργος της αρένας. «Είχαν τοποθετήσει ένα κομμάτι ύφασμα στον λαιμό του, και όταν το αφαίρεσα, το αίμα με πήρε από πάνω έως κάτω». Στα 62 του o Padros και με μια προϋπηρεσία 34 χρόνων στην αρένα Las Ventas (σ.σ. ο πατέρας του επίσης ήταν γιατρός της αρένας) είχε αντιμετωπίσει ουκ ολίγα αντίστοιχα περιστατικά. Εδώ όμως είχε να κάνει με πραγματικό βομβαρδισμό. Ο ταυρομάχος έχανε πολύ αίμα. Όλο το στόμα του ήταν τεμαχισμένο. Το κέρατο που είχε διεισδύσει από την κάτω αριστερή πλευρά του προσώπου είχε κόψει την γλώσσα στα δύο, είχε σμπαραλιάσει όλη την κάτω γνάθο, προκαλέσει σημαντικές φθορές στον ουρανίσκο ενώ πέντε δόντια ήταν σε κάθετη θέση χαλαρά πάνω στα ούλα.
Μόνο οι πρώτες βοήθειες διήρκεσαν μία ώρα στην αρένα με τον Padros να αναγκάζεται να κάνει τραχειοτομή και να διασωληνώνει τον ταυρομάχο για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Στο πλευρό του στο ιατρείο της αρένας είχε άλλους τέσσερις γιατρούς και δύο αναισθησιολόγους.
Κατά την διάρκεια της επέμβασης εντόπισε στο στόμα του Aparicio ένα κομμάτι από το κέρατο του ταύρου. Το τοποθέτησε σε ένα επίδεσμο γάζας και αποφάσισε να το κρατήσει ως αναμνηστικό καλής τύχης. Γνώριζε ότι μία διαφορετική κίνηση από τον ταύρο ή μία διαφορετική τοποθέτηση του ταυρομάχου θα μπορούσε να οδηγήσει είτε σε ακαριαίο θάνατο είτε σε μία σοβαρή εγκεφαλική βλάβη.
Λίγα μέτρα πιο εκεί και λίγες στιγμές νωρίτερα, ο φωτογράφος Gustavo Guevas πατούσε παρατεταμένα το πλήκτρο που ανοιγοκλείνει το κλείστρο της μηχανής του ώστε να έχει όσο περισσότερα στιγμιότυπα κάθε φορά που ο ταύρος έρχονταν σε επαφή με τον βασανιστή του. Για την στιγμή που του χάρισε ένα βραβείο στα World Press Photos του 2011 αναφέρει ότι ο ίδιος δεν είχε αντιληφθεί τι ακριβώς είχε συμβεί αλλά δεν πίστευε στα μάτια του όταν στην συνέχεια ξεκαθαρίζοντας τις λήψεις εντόπισε το συμβάν. «Είδα τον ταύρο να ορμά αλλά δεν κατάλαβα τι ακριβώς είχε συμβεί. Κανείς δεν είχε καταλάβει. Νομίζαμε ότι ήταν ένα χτύπημα στο μέτωπο. Στην συνέχεια όταν κοίταζα τις εικόνες συνειδητοποίησα πόσο δυνατή εικόνα ήταν: Σαν ένας πύθωνας να βγαίνει από το στόμα του. Εκείνη την ώρα δεν σκέφτηκα τίποτα άλλο- ούτε οι άνθρωποι στην εφημερίδα μου την El Pais – παρά μόνο ότι είχαμε να κάνουμε με μία πολύ δυνατή δημοσιογραφική εικόνα».
Εδώ ανοίγει μία μικρή παρένθεση. Ο συντηρητικός Τύπος της Ισπανίας ακόμη και σήμερα διαθέτει αρκετό χώρο στην ύλη του για να φιλοξενήσει νέα ταυρομαχιών, με φωτογραφίες και αναλυτικές περιγραφές που αρκετές φορές φιλοξενούνται δίπλα στις κριτικές θεάτρου. Κλείνει η παρένθεση.
«Δεν υπήρχαν σκέψεις για την τύχη του ταυρομάχου, δεν γνωρίζαμε αν επιβίωσε ή όχι. Αυτό το έκανα αργότερα. Εκείνο που σκέφτηκα ήταν ότι πρόκειται για ένα ισχυρό ντοκουμέντο που έπρεπε να φύγει προς την εφημερίδα το συντομότερο δυνατό. Δεν είχα καθόλου την αυτολογοκρισία στο μυαλό μου. Ο ταυρομάχος όταν μπαίνει στην αρένα γνωρίζει ότι παίζει με τον θάνατο».
Για καλή τύχη για τον Aparicio το ενδεχόμενο θανάτου απομακρύνθηκε ανέλπιστα γρήγορα. Μετά από έξι ώρες στο χειρουργείο – και κάποιες μικρές επιπλοκές που παρουσιάστηκαν τις επόμενες ημέρες – ανάρρωσε σε χρόνο ρεκόρ και επέστρεψε θριαμβευτής της ζωής στις αρένες μόλις 10 εβδομάδες μετά το τραγικό ατύχημα. Πλέον πιο διάσημος από τον πατέρα του, με το κασέ του πολλαπλάσιο και τις συμφωνίες να έρχονται πλέον η μία μετά την άλλη.
Όταν κατάφερε να μιλήσει ξανά βρήκε και τα λόγια για να περιγράψει αυτό που έζησε:«Είναι σαν να περνάει από πάνω σου ένα αυτοκίνητο με την μόνη διαφορά ότι το αυτοκίνητο θα περάσει μόνο μία φορά από πάνω σου».
http://news247.gr/eidiseis/weekend-edition/mia-eikona-1000-lekseis-otan-nikaei-o-tauros.3656748.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidge

Συγκλονίζει την Κύπρο η νέα υπόθεση παιδικής πορνογραφίας

Μια από τις πλέον σοβαρές υποθέσεις χαρακτηρίζει η Αστυνομία την υπόθεση του 41χρονου ο οποίος συνελήφθη για διερευνώμενη υπόθεση κατοχής παιδικής πορνογραφίας.
Ο ύποπτος οδηγήθηκε σήμερα στο δικαστήριο και εναντίον του εκδόθηκε διάταγμα εξαήμερης κράτησης. Η δράση του, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να άρχισε τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης σε δηλώσεις στα ΜΜΕ το μεσημέρι ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αστυνομίας με τη Europol, ερευνήθηκαν χθες με δικαστικό ένταλμα η οικία και υποστατικά του υπόπτου και εντοπίστηκαν 14 αρχεία με παιδικό πορνογραφικό υλικό, ένας πύργος, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, επτά εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και έξι φορητές μνήμες (USB).
Eίπε ακόμη ότι ανακρινόμενος ο ύποπτος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των ανακριτών για την υπόθεση.
Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι εναντίον του 41χρονου εξετάζονται τα αδικήματα της απόκτησης ή κατοχής παιδικής πορνογραφίας, απόκτησης πρόσβασης σε παιδική πορνογραφία, διανομή ή μετάδοση παιδικής πορνογραφίας και προσφορά ή παροχή πληροφοριών για παιδική πορνογραφία.
“Πέραν των καταθέσεων που θα ληφθούν έχουμε προχωρήσει τάχιστα στην εξέταση του υλικού για να διαπιστώσουμε τον όγκο που υπάρχει και οι εξετάσεις θα επεκταθούν για να διαπιστωθεί κατά πόσον το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει διανέμει σε τρίτα πρόσωπα το υλικό αυτό. Οι εκτιμήσεις των ανακριτών είναι ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερος όγκος δεδομένων παιδικής πορνογραφίας”, ανέφερε ο κ. Αγγελίδης.
Συνέχισε λέγοντας ότι είναι μια από τις υποθέσεις που χαρακτηρίζονται από τις σοβαρές, υπάρχουν αρκετές εξετάσεις που πρέπει να γίνουν και θα ενημερωθεί παράλληλα η Interpol και υπάρχει και ανοικτή γραμμή συνεργασίας με την Europol.
Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι για το 2015 μέχρι στιγμής η Αστυνομία διερεύνησε 110 υποθέσεις, το 2014 103 και το 2013 32 υποθέσεις.
“Υπάρχει μια αύξηση στις υποθέσεις που διερευνώνται , στις καταγγελίες και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι έχουμε αυξημένο αριθμό υποθέσεων αλλά και στη συνεργασία που έχουμε με την Europol και άλλες υπηρεσίες στο εξωτερικό, έχοντας υπόψη ότι αυτού του είδους τα αδικήματα διαπράττονται όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε άλλες χώρες, άρα υπάρχει σύνδεση για αυτά τα αρχεία. Επίσης ο αυξημένος αριθμός οφείλεται και στο ότι καταγγέλλονται πλέον οι υποθέσεις στην Αστυνομία”, είπε ο κ. Αγγελίδης.
Δεν αποκλείεται να πρόκειται για κύκλωμα
Σε ερώτηση αν η Αστυνομία εκτιμά ότι βρίσκεται σε χνάρια κυκλώματος, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι το γεγονός ότι υπάρχουν δεκατέσσερα αρχεία και τα άλλα τεκμήρια που εξετάζονται “ είναι μια πτυχή η οποία εξετάζεται πολύ σοβαρά, η σύνδεση δηλαδή αυτού του προσώπου με άλλα στο εξωτερικό”.
Γιατί όπως έχω πει και προηγουμένως, υπάρχει συνήθως σύνδεση σε τέτοιες υποθέσεις με άτομα στο εξωτερικό γιατί και κάποια πρόσωπα στις φωτογραφίες δεν ανήκουν σε άτομα στην Κύπρο αλλά στο εξωτερικό”, συνέχισε.
Σε άλλη ερώτηση αν η Αστυνομία θα διεξάγει έρευνα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση ή θα είναι πιο επιμελής και προσεκτική στις εξετάσεις της με δεδομένη την επαγγελματική δράση του υπόπτου, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι σε τέτοιου είδους σοβαρές υποθέσεις εξετάζονται όλα τα στοιχεία και όλα τα δεδομένα με κάθε λεπτομέρεια.
“Τα οποιαδήποτε στοιχεία ή δεδομένα, ή και πληροφορίες διερευνώνται, η εμπειρία μας λέει ότι μέσα από την εξέταση των ανευρεθέντων καταλήγουμε και υπάρχει εικόνα όσον αφορά τις εξετάσεις”.
Συνέχισε λέγοντας ότι το κάθε τι θα εξεταστεί, αν χρειαστεί και τα όποια πρόσωπα με τα οποία ενδεχομένως να είχε επαφή το συγκεκριμένο πρόσωπο που να δικαιολογούν έρευνες ή περαιτέρω εξετάσεις και θα γίνει διερεύνηση με όλη την σχετική λεπτομέρεια γιατί, όπως είπε, ενδεχομένως από την εξέταση ενός δεδομένου μπορεί η Αστυνομία να προχωρήσει και να βρει και άλλα πρόσωπα που πιθανό να ενέχονται.
Έκκληση προς τους γονείς
Απηύθυνε επίσης για άλλη μια φορά έκκληση στους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ελέγχουν τα παιδιά τους.
Έχουμε τονίσει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής επιτήρηση των παιδιών τους ιδιαίτερα των ανήλικων, να υπάρχει καλή επικοινωνία και όταν διαπιστώσουν οτιδήποτε, είτε στη συμπεριφορά, είτε για παράδειγμα να έχουν μεγάλο αριθμό φίλων αυτά είναι θέματα που πρέπει να τους προβληματίσουν”, ανέφερε.
Ο κ. Αγγελίδης συνέχισε λέγοντας ότι η συμβουλή της Αστυνομίας είναι έγκαιρα, αν υπάρχουν υποψίες, να ενημερώνεται για να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα και να προλαμβάνονται τα χειρότερα.
Είπε ότι στις υποθέσεις αυτές εμπλέκονται ανήλικοι και αυτοί που καραδοκούν επεξεργάζονται τις φωτογραφίες των ανηλίκων με διάφορες τρόπους και πρέπει να γίνονται έγκαιρα οι καταγγελίες.
πηγη ΣΙΓΜΑ


Read more: http://www.newsbomb.gr/kypros/story/624207/sygklonizei-tin-kypro-i-nea-ypothesi-paidikis-pornografias#ixzz3lodB6Tkp

Kαι η Τσεχία στον χορό των σκληροπυρηνικών της Ευρώπης Τσεχία: Έτοιμη να κατεβάσει στρατό στα σύνορα με την Αυστρία

Ακόμα μια χώρα της πρώην ανατολικής Ευρώπης σκληραίνει την στάση της απέναντι στα κύματα των μεταναστών, δηλώνοντας ότι θα φέρει τον στρατό να φυλάξει τα σύνορα

Ο Τσέχος Πρωθυπουργός Bohuslav Sobotka δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να αναπτύξει δυνάμεις του στρατού για να προστατέψει τα σύνορά της από τους μετανάστες.



Απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα το πρωί, ο Sobotka είπε ότι αυτό το μέτρο θα έρθει αν αποδειχθεί ότι η αστυνομία δεν μπορεί να αναλάβει όλο το έργο μόνη της.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας είχε δηλώσει την Κυριακή ότι η χώρα του θα αναπτύξει ακόμα μεγαλύτερες αστυνομικές δυνάμεις στα αυστριακά σύνορα σε απάντηση της Γερμανίας να ξαναφέρει σε λειτουργία τους συνοριακούς ελέγχους στα δικά της σύνορα με την Αυστρία για να μειωθούν οι ρυθμοί άφιξης των μεταναστών. 

Παρ' όλα αυτά, και μέχρι αυτή την στιγμή, οι Τσέχοι δεν έχουν εγκαταστήσει ξανά τους ελέγχους στα δικά τους σύνορα.

Ο Sobotka επανέλαβε επίσης ότι η τσεχική κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, καθώς δεν είναι μία καλή λύση και την απορρίπτει.
http://www.protothema.gr/world/article/509350/tsehia-etoimi-na-katevasei-strato-sta-sunora-me-tin-austria/

ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΔΥΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ Δικάζεται την Τρίτη η νεαρή Ουκρανή πιλότος που συνελήφθη σε ρωσικό έδαφος Η ουκρανή πιλότος της πολεμικής αεροπορίας Ναντέζντα Σαβτσένκο, αιχμάλωτη των Ρώσων από τον Ιούνιο του 2014, θα καθίσει ξανά στο εδώλιο, την επόμενη Τρίτη, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για συμμετοχή στο φόνο δύο Ρώσων δημοσιογράφων στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και παράνομη είσοδο σε ρωσικό έδαφος.

Την ανακοίνωση έκαναν οι δικηγόροι υπεράσπισής της στη Μόσχα την Τρίτη.
Η Σαβτσένκο, έχει αναδειχθεί σε ηρωική μορφή των Ουκρανών στην σύγκρουσή τους με τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, που υποστηρίζονται από την Ρωσία.
Με βάση το κατηγορητήριο, η 34χρονη πιλότος απειλείται με φυλάκιση ως 25 έτη.
Η ίδια υποστηρίζει ότι δεν βρέθηκε ποτέ εκεί αλλά μεταφέρθηκε στην άλλη πλευρά των συνόρων από τους φιλορώσους αντάρτες που την αιχμαλώτισαν, μετά από ολοήμερη μάχη.
Το Κίεβο θεωρεί την Σαβτσένκο πολιτική κρατούμενη, θέση που εμμέσως υιοθετεί και η Δύση, που τόσο σε επίπεδο κρατών και οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ, όσο και μέσω πολλών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει ζητήσει την απελευθέρωσή της.
Η Μόσχα από την πλευρά της θεωρεί ότι εναπόκειται στην κρίση του δικαστηρίου να αποφασίσει την τύχη της.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64251202

Capital Controls: Τι αλλάζει στις αγορές με κάρτα μέσω διαδικτύου

Αλλαγές στις αγορές από διαδικτυακά καταστήματα του εξωτερικού αναμέται να ισχύσουν άμεσα με τη χαλάρωση των capital controls.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων που κάνουν εισαγωγές και εξαγωγές αλλά και όσων έχουν συναλλαγές με e-shops με πληρωμή μέσω καρτών, Paypal, Money Transfer.
Την ίδια στιγμή πάντως, δεν αναμένεται να αυξηθεί άμεσα το όριο των αναλήψεων των 420 ευρώ εβδομαδιαίως.
Υπενθυμίζεται ότι οι συναλλαγές με κάρτες επιτρέπονται έως τώρα για e-shops που συνεργάζονται με Τράπεζες στην Ελλάδα αλλά και του εξωτερικού, μόνο όμως για συγκεκριμένες κατηγορίες όπως οι υπηρεσίες εκπαίδευσης, οι πληρωμές συνδρομών για εγγραφή ή ανανέωση συμμετοχής μέλους σε επαγγελματικούς συλλόγους, οι πληρωμές ξενοδοχείων κτλ.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/624680/capital-controls-ti-allazei-stis-agores-me-karta-meso-diadiktyoy#ixzz3lpUMWHuJ

H Ευρώπη της Μέρκελ σε πλήρη σύγχυση για το προσφυγικό

Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΕΝ ΕΞΑΛΛΩ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕN ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ

Η χθεσινή συνεδρίαση για το προσφυγικό ζήτημα και την αντιμετώπισή του, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, αφού η στήριξη που θεωρούσε δεδομένη η Άνγκελα Μέρκελ από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες όμως δεν συνασπίστηκαν στο πλευρό της, την άφησαν έκθετη. Σύμφωνα με πληροφορίες η χθεσινή συνεδρίαση ήταν θυελλώδης και στο μόνο που συμφώνησαν όλοι, ήταν ότι διαφωνούν.
της Σοφίας Βεργοπούλου
Οι λεγόμενες χώρες της ομάδας του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία) είχαν συνασπιστεί με τη σκληρή γραμμή της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση χρέους, αλλά για το προσφυγικό αποφάσισαν να «κρεμάσουν» την Άνγκελα Μέρκελ. Αυτό ήταν κάτι που η Γερμανία δεν περίμενε και φυσικά της δημιουργεί τεράστια προβλήματα, αφού μένει με μοναδικούς συμμάχους τη Γαλλία και την Αυστρία, η οποία όμως έχει δηλώσει δια στόματος Φάιμαν ότι «η υπομονή έχει και τα όριά της».
Στο μόνο που κατάφεραν να συμφωνήσουν οι ευρωπαίοι ήταν στο ότι το σύστημα ανακατανομής είναι ενεργό από σήμερα.
Το συμπέρασμα από τη χθεσινή συνάντηση είναι ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση σχετικά με το προσφυγικό. Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα για το ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρων Κράτησης. Οι ισχυροί της Ευρώπης φυσικά και επιθυμούν να δημιουργήσουν αποθήκες ανθρώπων στα όρια της Ένωσης. Το θέμα είναι ότι ούτε η Ελλάδα ούτε καμία άλλη χώρα δεν προτίθεται να δεχθεί κάτι τέτοιο.
Δεν έχει αποφασιστεί ποια θα είναι η συμμετοχή της Frontex και σε τι επίπεδο για τη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης. Δεν είναι βέβαιη ούτε καν η εμπλοκή της στο επίπεδο της «διαλογής» στα Hotspots.
Τέλος, η υποχρεωτική συμμόρφωση των κρατών μελών δεν είναι καν θέμα συζήτησης για πολλά ευρωπαϊκά κράτη, κάτι που είχε ειπωθεί και το Μάιο όταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε πρωτοπαρουσιάσει την πρότασή του για το προσφυγικό. Αλλά τότε το πρόβλημα ήταν ακόμη ελεγχόμενο ή τουλάχιστον έτσι πίστευαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Η Γερμανία είχε επαναπαυθεί στο ότι η Τουρκία θα συνέχιζε να κρατά τους πρόσφυγες στους καταυλισμούς, η Ελλάδα ούτως ή άλλως ήταν στη «μπούκα του κανονιού» λόγω χρέους και η Ιταλία διαμαρτυρόταν ελεγχόμενα.
Ειδικά στην περίπτωση της τελευταίας, είχε αποφασιστεί ότι τα θαλάσσια σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ένωσης θα διαφυλαχθούν με αποστολή πλοίων στα παράλια της Λιβύης για να ανακοπεί το κύμα προσφύγων. Η στρατιωτική επέμβαση για να σταματήσει η «μπίζνα» των διακινητών μιλούσε μόνο για εκείνη την πλευρά της Μεσογείου.


 
Οι ελληνικές θέσεις και υποχρεώσεις
Η ελληνική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή πολλών αρμόδιων υπουργών της υπηρεσιακής κυβέρνησης μπήκε την τελευταία στιγμή στην αίθουσα όπου Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία και Ιταλία θα συζητούσαν το προσφυγικό. Οι ισχυροί της Ευρώπης ήθελαν να κάνουν αυτή τη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών.
Το σχέδιο της Ελλάδας, το οποίο και απέστειλε σήμερα στην Ε.Ε. ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης περιλαμβάνει τη λειτουργία Hotspots στα πέντε νησιά του ΒΑ Αιγαίου που παρατηρείται η μεγαλύτερη εισροή, δηλαδή τη Λέσβο, τη Ρόδο, την Κω, τη Σάμο και τη Χίο. Εκεί οι πρόσφυγες από τη Συρία θα καταγράφονται με διαδικασίες fast track και θα λαμβάνουν τα απαραίτητα έγγραφα που τους αναγνωρίζεται το καθεστώς προστασίας.
Οι λοιποί μετανάστες επίσης θα καταγράφονται και θα παίρνουν προσωρινή άδεια παραμονής για 3-6 μήνες όπω προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.
Καμία μνεία δε γίνεται για τη δημιουργία Κέντρων Κράτησης στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια θα ταξιδεύουν προς τον Πειραιά όπου θα λειτουργεί το κεντρικό Hotspot για να γίνεται ακόμα πιο λεπτομερειακή καταγραφή.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό είχε ήδη εξηγήσει από το πρωί με δηλώσεις της πως στη Σικελία της Ιταλίας και στον Πειραιά θα μεταβεί προσωπικό από τη Europol, τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ) προκειμένου να βοηθήσουν τις Αρχές να διεξάγουν γρήγορα δράσεις εντοπισμού, καταγραφής και λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων εισερχόμενων μεταναστών.
«Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ έκανε ό,τι μπορούσε με τις δικές της δυνάμεις στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συνθηκών. Πιστεύω ότι τώρα η Ευρώπη, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που κάναμε, θα ανταποκριθεί και θα συνδράμει το έργο ώστε να το αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με την ΕΕ. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα που μόνοι μας δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο κ. Μανιτάκης σε δηλώσεις του από το Εθνικό Τυπογραφείο.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/624670/h-eyropi-tis-merkel-se-pliri-sygxysi-gia-to-prosfygiko#ixzz3lpTnoR2u

Πύρινο ρωσικό ατσάλι στην Συρία

Η Ρωσία έχει προφανώς αναπτύξει μισή ντουζίνα βαρέα άρματα μάχης στο διεθνές αεροδρόμιο νότια της συριακής παράκτιας πόλης της Λατάκιας. Κοντά στο αεροδόμιο φέρεται να βρίσκονται ρωσικά άρματα μάχης τύπου Τ-90, μια σειρά από άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, όπως και συστήματα πυροβολικού. Αυτό αναφέρει το αμερικανικό foxnews, επικαλούμενο πηγές στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

 
Σύμφωνα με γαλλικά ενημερωτικά δελτία, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι το καθεστώς Άσαντ είναι καταδικασμένο, παρά τις μαζικές ενισχύσεις από τη Ρωσία και το Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Τελ Αβίβ, ο Άσαντ δεν είναι πλέον σε θέση να ελέγξει την κατάσταση. Οι συριακές αρχές δεν ελέγχουν περισσότερο από το 20% της χώρας. Η μετωπική γραμμή αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, αλλά η υπόλοιπη περιοχή είναι υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους (40%), του Μέτωπο Aλ-Νούσρα (15%) και των Κούρδων (15%). Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα δαπάνησαν πάνω από 90% των πυρομαχικών που ήταν στις αποθήκες.
 
Σύμφωνα με δημοσιευματα του γερμανικού Τύπου, έως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να προσγειωθούν στην Συρία πάνω από 100 φορές τα βαρέα ρωσικά μεταγωγικά Antonov-124 (εκ των οποίων αυτή τη στιγμή 6 αεροσκάφη μισθώνει το ΝΑΤΟ). Ο λόγος, γράφουν οι ίδιες πηγές, η ομιλία του Πούτιν στον ΟΗΕ στο τέλος του μηνός, όπου αναμένεται να εξαγγείλει μια παγκόσμια εκστρατεία κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας. Τα μεταγωγικά αεροσκάφη μεταφέρουν το απαραίτητο υλικό για την λειτουργία της μεγάλης αεροπορικής βάσης νότια της Λατάκιας, όπου σύντομα θα αναπτυχθούν έως 1.000 Ρώσοι στρατιώτες. Υλικό για την λειτουργία της αεροπορικής  βάσης μεταφέρεται και με εμπορικά πλοία.

defencenews

ΣΚΑΝΔΑΛΟ: Η Γαλλία δεν έδωσε βίζα σε συριακή ελληνορθόδοξη βυζαντινή χορωδία για να πάει να ψάλει στο Στρασβούργο





Η Γαλλία αρνήθηκε να χορηγήσει βίζα σε 20 σύριουςελληνορθόδοξους μουσικούς που όφειλαν να συμμετάσχουν σε  σε φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής στο Στρασβούργο. Η είδηση γνωστοποιήθηκε από τους διοργανωτές  αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε να επανεξεταστεί από το προξενείο η υπόθεση.«Ανακαλύψαμε αυτήν την υπόθεση από τον τύπο. Άμεσα δώσαμε οδηγίες ώστε το προξενείο να προχωρήσει σε καλοπροαίρετη επανεξέταση του φακέλου» δήλωσε στο AFP ο Pierre-Henry Brandet, εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου εσωτερικών.
Ερωτώμενος από το AFP ένας υπέυθυνος της γαλλικής πρεσβείας στη Βυρηττό είπε ότι η «υπόθεση εξετάζεται από το Παρίσι».Οι καλλιτέχνες είναι ηλικίας από 21 ως  54 ετών και είναι μέλη της βυζαντινής εκκλησιαστικής χορωδίας Άγιος Ιγνάτιος της ελληνορθόδοξης μητρόπολης στη Μαρμαρίτα στην Κοιλάδα των χριστιανών στη Συρία.
Αυτοί θα πήγαιναν αρχές Νοέμβρη στη Γαλλία για να  δώσουν τρεις συναυλίες στο Στρασβούργο στο πλαίσο των «Ιερών ημερίδων»,ένα φεστιβάλ μουσικής που ενώνει πιστούς διαφόρων θρησκειών εξήγησε στο AFP ο πρόεδρός του ο Jean-Louis Hoffet.
Από τη Δαμασκό οι ψάλτες πήγαν στην πρεσβεία της Γαλλίας στη Βηρυττό για να καταθέσουν το φάκελό του αιτήματός τους.Προμηθεύθηκαν αεροπορικά εισιτήρια aller-retour, κράτηση σε ξενοδοχείο  και μια βεβαίωση από το δημαρχείο του Σταρσβούργου που επιχορηγεί το festival. Σύμφωνα με τον Hoffet τα μέλη της χορωδίας εισέπραξαν την άρνηση των γαλλικών διπλωματικών αρχών να τους χορηγήσουν βίζα. Τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν με το αιτιολογικό ότι οι φάκελοί τους ήταν αναξιόπιστοι διηγείται. «Αυτό είναι παράλογο! Είμαι εξοργισμένος ζαλισμένος πως μπορούμε κι αρνούμαστε τη  visa σε άτομα που έρχονται να εξυμνήσουν την πίστη τους μέσα στις εκκλησίες μας ενώ κάνουμε μεγαλοστομίες και μακροσκελείς λόγους για την υποδοχή 24.000 μεταναστών !»δήλωσε ο διοργανωτής.Στη διοργάνωση θα έψελναν σε αραμαική και συριακή όπως και άλλοι από άλλες χώρες κι άλλες ομολογίες.
Ανάμεσα σε όλους τους προγραμματισμένους καλλιτέχνες μόνο στους σύριους αρνήθηκαν τη βίζα δηλώνει ο Hoffet.(AFP 14/9/15)

KKE για debate: Η αντιπαράθεση αφορούσε το ποιος θα μπορέσει να διαπραγματευτεί καλύτερα

KKE για debate: Η αντιπαράθεση αφορούσε το ποιος θα μπορέσει να διαπραγματευτεί καλύτερα
Αναφορά στο χθεσινοβραδινό ντεμπέιτ των προέδρων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υπογραμμίζοντας ότι οι τοποθετήσεις των δύο πολιτικών αρχηγών ήταν «μνημόνια και ξερό ψωμί».
Ειδικότερα σε παρέμβαση το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή "Στον Ενικό", αναφορικά με την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η αντιπαράθεση αφορούσε το ποιος θα μπορέσει να διαπραγματευτεί καλύτερα εντός του ασφυκτικού πλαισίου του μνημονίου και των αντιλαϊκών νόμων προηγούμενων και επόμενων.
Σημείωσε, ακόμη, ότι ήταν καλύτερος ο τρόπος διεξαγωγής της διότι έδινε την δυνατότητα να διεξαχθεί συζήτηση, πρόσθεσε όμως ότι αυτή η δυνατότητα δεν αξιοποιήθηκε από τους κκ Τσίπρα και Μεϊμαράκη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.fpress.gr/politiki/item/37316-kke-gia-debate-i-antiparathesi-aforoyse-to-poios-tha-mporesei-na-diapragmateytei-kalytera

«Πόλεμος» Μεϊμαράκη - ΕΡΤ μετά το χθεσινό debateSE

Ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης άφησε αιχμές για τη διοίκηση της ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για ατοπήματα από την πλευρά της, εμφανώς ενοχλημένος από κάποια ρεπορτάζ χθες το πρωί, που εμφάνιζαν εμπλοκή του επικεφαλής της ΝΔ σε σκάνδαλα, αλλά και από τη σκηνοθετική κάλυψη του ντιμπέιτ.
Η ΕΡΤ με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «ανταποκρίθηκε με συνέπεια, υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμό, υπηρετώντας τις δημοκρατικές αρχές και τους κανόνες δεοντολογίας στις εξαιρετικά αυξημένες απαιτήσεις για αντικειμενική και ισότιμη προβολή των θέσεων των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο».
Μάλιστα, η ΕΡΤ υποστηρίζει, ότι «δεν προβαίνει σε προληπτική λογοκρισία των καλεσμένων στις ενημερωτικές εκπομπές της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμμερίζεται τις εκφραζόμενες από αυτούς απόψεις» και προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση, η ΕΡΤ υπηρετεί απαρέγκλιτα το θεσμικό της ρόλο».
Η διοίκηση της ΕΡΤ ευχαρίστησε, επίσης, όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχή διεξαγωγή των ντιμπέιτ και ειδικότερα τους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών σταθμών που συμμετείχαν σε αυτά.
Με σημερινές του δηλώσεις στον «Βήμα 99,5» ο πρόεδρος της ΝΔ δίνει συνέχει στην κόντρα κάνοντας λόγο για «μικρότητες που έπραξε η ΕΡΤ». «Φέρθηκε φτηνιάρικα, δεν τα περίμενα αυτά από την ΕΡΤ, ντροπή τους. Δεν καλύπτει τα θέματα η ανακοίνωση της ΕΡΤ». «Θεωρώ ότι δεν είναι στο στυλ των Ταγματάρχη-Τσακνή», είπε και τόνισε ότι «η στάση της ΕΡΤ πρέπει να είναι αντικειμενική στην προεκλογική περίοδο».
Πηγή: ΑΠΕ
http://www.antinews.gr/POLITIKE/polemos-meimaraki-ert-meta-to-xthesino-debate/

Σερβία: «Απαράδεκτη η επαναπροώθηση μεταναστών στη χώρα»

Αδυναμία να διαχειριστεί τη μαζική εισροή προσφύγων στο έδαφός της μετά το κλείσιμο των συνόρων με την Ουγγαρία δηλώνει η Σερβία, η οποία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιλύσει αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση.

«Πρόκειται για μια σοβαρή κρίση για την Ε.Ε., που θα πρέπει να την διαχειριστεί με σοβαρότητα και με ένα σαφές σχέδιο», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Πράγα.

«Η ιδέα της επαναπροώθησης στη Σερβία όλων των προσφύγων από την Ουγγαρία, ενώ συνεχίζουν να καταφθάνουν και άλλοι από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, είναι απαράδεκτη, διότι έτσι η χώρα θα μετατραπεί σε κέντρο άφιξης», πρόσθεσε ο Ντάτσιτς, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Τσέχο ομόλογό του Λιούμπομιρ Ζαοράλεκ.

«Θα θέλαμε να αποτελέσουμε μέρος της λύσης του προβλήματος, όχι όμως εις βάρος μας», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η Σερβία δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση.

Η Ουγγαρία, κράτος μέλος της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν, κατασκεύασε έναν φράχτη μήκους 175 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Σερβία και την Τρίτη έκλεισε την κυριότερη πύλη εισόδου των μεταναστών από τη χώρα αυτή.

 Ντάτσιτς είπε ότι 140.000 μετανάστες έχουν διασχίσει μέχρι σήμερα τη Σερβία. «Μόνο 550 από αυτούς ζήτησαν άσυλο στη χώρα, ενώ όλοι οι άλλοι θέλουν να πάνε στη Δυτική Ευρώπη», εξήγησε.

Ο Σέρβος υπουργός υπενθύμισε ότι η χώρα του φιλοξενεί ήδη εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Κροατία και το Κόσοβο, ως αποτέλεσμα των πολέμων στα Δυτικών Βαλκάνια.

http://www.zougla.gr/kosmos/article/servia-aparadekti-i-epanapro8isi-metanaston-sti-xora

Κένινγκ: Ανάγκη αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος

Η επικείμενη διάσωση των ελληνικών τραπεζών, που σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με δημόσια κεφάλαια, δεν θα πρέπει να θεωρείται πρότυπο για το μέλλον καθώς οι ελληνικές τράπεζες έγιναν «όμηροι» της υπερχρεωμένης κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα η Έλκε Κένινγκ, επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εκκαθάρισης (Single Resolution Board), της ευρωπαϊκής αρχής για την εκκαθάριση τραπεζών.
Σύμφωνα με την Κένινγκ, οι μελλοντικές εκκαθαρίσεις τραπεζών θα ακολουθήσουν νέους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν πλήρως σε ισχύ τον Ιανουάριο και οι οποίοι ορίζουν ότι όσοι έχουν μερίδιο σε μια τράπεζα, από τους μετόχους έως τους πιστωτές και τους μη εξασφαλισμένους καταθέτες, συνεισφέρουν στη διάσωση πριν χρησιμοποιηθούν τα δημόσια κεφάλαια.
Ως μέρος του πακέτου διάσωσης που συμφωνήθηκε τον προηγούμενο μήνα, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 25 δισεκ. ευρώ για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών της.
Οι κάτοχοι ομολόγων υψηλής διαβάθμισης πιθανόν να συμμετάσχουν σε μια διάσωση και να δουν την αξία των επενδύσεών τους να απομειώνεται, αλλά οι καταθέτες θα προστατευθούν προκειμένου να αποτραπεί ένα πλήγμα στην ευρύτερη οικονομία, σηματοδοτώντας μια απόκλιση από την ευρωπαϊκή Οδηγία για την Αναδιάρθρωση και την Εκκαθάριση των Τραπεζών (BRRD).
“Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία κρατική χρηματοοικονομική κρίση, και σε κάποιο βαθμό, το κράτος πήρε τις τράπεζες ομήρους”, είπε η Κένινγκ σε δημοσιογράφους στη Βιέννη.
“Άρα, τώρα υπάρχουν θεμελιώδεις ανάγκες αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης για το τραπεζικό σύστημα. Η Οδηγία BRRD έχει σχεδιαστεί να λύνει το πρόβλημα σε μία τράπεζα. Επομένως γι' αυτό θα εφιστούσα την προσοχή να μην λάβουμε αυτό που ίσως συμβεί στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες ως πρότυπο για το μέλλον»


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/trapezes/story/624638/h-ellada-den-apotelei-protypo-gia-tis-mellontikes-diasoseis-trapezon#ixzz3lpDFo9ZG

Τι προβλέπει το σχέδιο της Ελλάδας για το μεταναστευτικό

Όλα τα απαραίτητα έγγραφα σχετικά με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τον Έλληνα υπουργό Εσωτερικών, Αντώνη Μανιτάκη. Το τελικό σχέδιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης κατατέθηκε εντός χρονικού ορίου και προβλέπει μέτρα για τη δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής - Hotspots (τα σημεία όπου καταγράφονται, ταυτοποιούνται οι εισερχόμενοι στη χώρα).
Σύμφωνα με το Σχέδιο, τα κέντρα καταγραφής μεταναστών (hotspots) δεν είναι ούτε κέντρα υποδοχής, ούτε κέντρα κράτησης. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό.
Η ίδια τόνισε ότι η Επιτροπή έχει καθορίσει δύο βασικά κέντρα καταγραφής, ένα στη Σικελία της Ιταλίας και ένα στον Πειραιά.
Όπως εξήγησε, στα σημεία αυτά πρόκειται να μεταβεί προσωπικό από τη Europol, τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ) προκειμένου να βοηθήσουν τις Αρχές να διεξάγουν γρήγορα δράσεις εντοπισμού, καταγραφής και λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων εισερχόμενων μεταναστών.
Στη συνέχεια το προσωπικό των τεσσάρων αυτών οργανισμών θα μεταβεί σε μικρότερα κέντρα καταγραφής μεταναστών (hotspots).
Οι αιτούντες άσυλο θα διοχετεύονται αμέσως σε μια διαδικασία χορήγησης ασύλου όπου οι ομάδες στήριξης της ΕΥΥΑ θα συμβάλουν στη διεκπεραίωση υποθέσεων ασύλου το συντομότερο δυνατόν. 
Για εκείνους οι οποίοι δεν χρήζουν προστασίας, η Frontex θα βοηθά τα κράτη-μέλη, συντονίζοντας την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης. Η Europol θα βοηθά στις έρευνες για την εξάρθρωση των δικτύων εμπορίας και παράτυπης διακίνησης ανθρώπων.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επιτροπή εξετάζει τα έγγραφα αυτά με διαδικασία κατεπείγοντος, ούτως ώστε να αποδεσμευτούν άμεσα τα πρώτα 30 εκατομμύρια ευρώ, από τα 450 εκατ. που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.


 
Επικοινωνία Μανιτάκη - Αβραμόπουλου
Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Αντώνης Μανιτάκης με έγκαιρη επιστολή του είχε ενημερώσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για τις δράσεις των ελληνικών αρχών, σχετικά με:
  • Πιστοποίηση της Διαχειριστικής Αρχής (Άμεση Σύσταση) και εκταμίευση της πρώτης δόσης των 30 εκ. ευρώ
  • Υποβολή αιτημάτων για την έκτακτη χρηματοδότηση 11 εκ ευρώ
  • Οδικός Χάρτης για το Άσυλο (1η υποδοχή, μετεγκατάσταση και επιστροφή)
  • Άμεση Λειτουργία των Hotspots
  • Σχέδιο Δράσης για Αντιμετώπιση δυσμενών συνεπειών στην Οικονομία (Κυρίως σε νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία) 
Ο κ Μανιτάκης αναφερόμενος στην λειτουργία του κρατικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια της κρίσης εξήρε το Λιμενικό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική αλλά και τον Στρατό για την υποστήριξή τους στον έλεγχο και τη ρύθμιση του μεταναστευτικού.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε μόλις 15 ημέρες ένα θαύμα: να ελέγξει και να διευθετήσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα την ανεξέλεγκτη ροή 29.000 προσφύγων, σε ένα κλίμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, χωρίς φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού, τόνισε ο Αντώνης Μανιτάκης.
«Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ έκανε ό,τι μπορούσε με τις δικές της δυνάμεις στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συνθηκών. Πιστεύω ότι τώρα η Ευρώπη, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που κάναμε, θα ανταποκριθεί και θα συνδράμει το έργο ώστε να το αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με την ΕΕ. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα που μόνοι μας δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο κ. Μανιτάκης σε δηλώσεις του από το Εθνικό Τυπογραφείο.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/624597/ti-provlepei-to-sxedio-tis-elladas-gia-to-metanasteytiko#ixzz3lpCFe6VM

Οικουμενισμός

Οικουμενισμός

Κατά τον αείμνηστον Αρχιμ. Σπυρίδωνα Μπιλάλη: Ο Οικουμενισμός, η μεγαλυτέρα αίρεσις του εικοστού αιώνος, κηρύττουσα τον δογματικόν και θρησκευτικόν συγκρητισμόν και τείνουσα εις εν είδος πανθρησκείας δια της εξισώσεως των χριστιανικών ομολογιών και θρησκειών, αποτελεί την πλέον θανάσιμον απειλήν δια την Ορθοδοξίαν... 

(Αρχιμ. Σπυρίδωνος Μπιλάλη, «Ορθοδοξία και Παπισμός», Τομ. Α' σελίς 377, Αθήναι 1969). Οικουμενισμός , Ορθοδοξία και Παπισμός

Debate Τσίπρα – Μεϊμαράκη: Ο νικητής της τηλεμαχίας και οι εκτιμήσεις των επιτελείων

 Σε μία σαφώς πιο «ζωντανή» τηλεοπτική αναμέτρηση από εκείνη όλων των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης εξέθεσαν τις απόψεις τους, μίλησαν σε έντονο ύφος, συχνά «κονταροχτυπήθηκαν» για τα θέματα της οικονομίας, του μνημονίου, της διαπραγμάτευσης, των μετεκλογικών συνεργασιών. 

 
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους, χωρίς όμως να δοθούν σαφείς απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες.
Αμφότεροι εμφανίστηκαν καλά προετοιμασμένοι με στόχο να αναδείξουν αφενός τα τρωτά σημεία του αντιπάλου τους και αφετέρου, τα δικά τους προτερήματα, στοχεύοντας στους αναποφάσιστους και στη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους.
Το ντιμπέιτ αυτή τη φορά ήταν αναμφισβήτητα πιο ενδιαφέρον από το προηγούμενο και με αρκετές θετικές αλλαγές στη διαδικασία.
Ωστόσο οι δύο αρχηγοί επανέλαβαν ουσιαστικά όσα έχουν πει τις προηγούμενες μέρες. Αν και επιχείρησαν να υψώσουν τους τόνους, επί της ουσίας συμφώνησαν στην πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων μνημονιακών πολιτικών.
Η τηλεμαχία συνοδεύτηκε από πολλές στιγμές έντασης μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών οι οποίοι αλληλοκατηγορήθηκαν για τη διαπλοκή, ενώ σημειώθηκε χάσμα απόψεων για το μετεκλογικό τοπίο.
1. Εσωτερική Πολιτική
«Όχι "παρά φύση" κυβέρνηση»
Στην πρώτη θεματική ενότητα της εσωτερικής πολιτικής ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα χρειαστεί το «Ποτάμι» ή και το ΠΑΣΟΚ για να συνεργαστεί για το σχηματισμό κυβέρνησης, δεδομένου ότι μετά την 20ή Σεπτεμβρίου θα πρέπει να προχωρήσουν θέματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αξιολόγηση για την πρώτη δόση απάντησε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά όχι «παρά φύση» κυβέρνηση, όπως θέλει ο κ. Μεϊμαράκης», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε ότι κατά την εκτίμησή του θα υπάρξει δυνατότητα συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει κυβέρνηση σταθερή με όσο το μεγαλύτερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε μάλιστα τις 2 έδρες που δεν πήρε στις εκλογές του Ιανουαρίου (ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε 149 έδρες).
Σε επαναληπτικό ερώτημα για το αν υπάρχει «παράθυρο» συνεργασίας με τη ΝΔ, δεδομένου ότι πάντα υπάρχει ένα κομμάτι στον ΣΥΡΙΖΑ που διατυπώνει «δεύτερες σκέψεις» για την εφαρμογή του μνημονίου, ο κ. Αλέξης Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές με τη ΝΔ στο χρέος, στα εργασιακά, αλλά και στο θέμα του Δημοσίου, λέγοντας ότι «ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε "άχρηστους" τους δημόσιους υπαλλήλους».
Κυβέρνηση «ικανών και άξιων»
Στην ίδια θεματική ερώτηση προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη για την «εθνική Ελλάδος» στο σχηματισμό κυβέρνησης και ποια θα είναι τα στελέχη της, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι έχουν αλλάξει πολλά από τον Ιανουάριο και κυρίως η κοινωνία συνειδητοποίησε ότι χρειάζεται συναίνεση. Κάλεσε μάλιστα τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν δέχεται τις μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος υπέγραψε.
«Δεν είναι θέμα προσώπων κατά βάση, είναι θέμα προγράμματος» τόνισε, λέγοντας ότι αν συμφωνήσουμε σε ένα μίνιμουμ, μπορούμε να συνεργαστούμε, γιατί αυτό απαιτεί η κοινωνία.
Σε επαναληπτική ερώτηση αν θα κυβερνήσει με τα πρόσωπα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, απάντησε ότι θα μπουν στην κυβέρνηση ικανοί και άξιοι που θα πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις, «φωτογραφίζοντας» πρόσωπα και από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Βολές Τσίπρα με αιχμή τη διαπλοκή
Το ζήτημα της διαπλοκής άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αν και δήλωσε ότι δεν θεωρεί προσωπικά διαπλεκόμενο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κατηγόρησε επειδή στην πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες συνοδευόταν από τον Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος ελέγχεται δικαστικά για την λίστα Λαγκάρντ, ενώ αναφέρθηκε στις μίζες που έδινε στα κόμματα -ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η Siemens και στη φυγή του Μιχάλη Χριστοφοράκου στη Γερμανία, καθώς και στην πρόσφατη εξέταση από έλληνες εισαγγελείς του Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος έφερε στο φως τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ.
Έντονη υπήρξε η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος αφού παρατήρησε ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας από τη στιγμή που υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο «έχει υποστεί αλλοίωση χαρακτήρος», μία φράση που επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ.
«Έχετε βούληση να συγκρουστείτε με τη διαπλοκή;» ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
Παράλληλα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι κάλυψε τον Σταύρο Παπασταύρου, που διατέλεσε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και το όνομά του φιγουράρει στη λίστα Λαγκάρντ.
«Να σας θυμίσω πως τα κόμματα που πήραν τα μαύρα ταμεία της Siemens δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν είχε εμπλακεί ποτέ με τον κ. Χριστοφοράκο. Οι φοροδιαφυγές ελέγχθηκαν ποτέ από τη ΝΔ; Ο κ. Φαλτσιανί είπε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε για τη φοροδιαφυγή, εσείς καλύψατε τον κ. Παπασταύρου».
«Ξέρω ότι είναι επιθυμία της διαπλοκής να με πάρει στην αγκαλιά της αλλά δεν το καταφέρει. Έχουμε τις μάχες για το χρέος, τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τα εργασιακά. Επειδή κάποιοι βλέπουν ότι δεν έχουν επιχειρήματα προσπαθούν να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα. Κάποιοι και στο δημοψήφισμα έλεγαν ότι είμαστε ίσα ίσα αλλά το «όχι» ήταν 24 μονάδες μπροστά. Αφήσαμε δείγμα γραφής και θα είμαστε κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία», είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας.
Αναφορικά με τις καταγγελίες για τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη είπε ότι όλοι έχουμε μια ιστορία. «Το ζήτημα είναι τι εκπροσωπεί. Ο χώρος του κυβέρνησε 40 χρόνια και φόρτωσε βάρη στο λαό και ένα σύστημα διαπλοκής. Δεν νομίζω ότι θέλει να τα βάλει με την διαπλοκή», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Μεϊμαράκης: Μην μας κάνετε μαθήματα περί διαπλοκής
Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της ΝΔ στις κατηγορίες περί διαπλοκής.
«Η χώρα πήγε μπροστά με τη ΝΔ. Μην μας κάνουν μαθήματα περί διαπλοκής όσοι δεν ψήφισαν ούτε ένα νομοθέτημα για τη διαπλοκή. Εμείς προχωρήσαμε σε άρση τραπεζικού απορρήτου και ενισχύσαμε τους οικονομικούς εισαγγελείς. Τι έκανε το κόμμα του κου Τσίπρα. Το μόνο που έκανε ήταν να καταργηθεί η Διαύγεια. Έφερε το νόμο για τα ΜΜΕ. Γιατί δεν τον ψήφισε. Ήθελε να κρατά όμηρο τη διαπλοκή», υποστήριξε ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Ερωτηθείς για την άποψή του ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει κολλήσει ούτε ένα ένσημο, ο πρόεδρος της ΝΔ φάνηκε να αισθάνεται άβολα: «Δεν με ενδιαφέρει είναι δικό του θέμα», σημείωσε. Και επανέλαβε τη βούληση του κόμματός για μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Η πρώτη κόκκινη κάρτα Τσίπρα
Το ζήτημα της διαπλοκής προκάλεσε την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού ο οποίος έσπευσε να σηκώσει την πρώτη κόκκινη κάρτα.
«Άκουσα πόσα έκανε η κυβέρνηση σας για τη διαπλοκή», στην πρώτη του παρέμβαση. «Ποιος έπαιρνε τα μαύρα ταμεία της Siemens. Ποιος έδιωξε τον Χριστοφοράκο. Με τον Παπασταύρου πήγατε στις Βρυξέλλες. Έχετε βούληση να συγκρουστείτε με την διαπλοκή;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης απάντησε ότι ποτέ δεν περίμενε να ρίξει τόσο το επίπεδο. «Ίσως βλέπει ότι χάνει ή ότι έχει γίνει μνημονιακός. Εγώ έχω κάνει χρήση όσων λέει η Κωνσταντοπούλου; Πήγαν κάποιοι και πήραν μια συνέντευξη από τον Φαλτσιανί που είναι συνεταίρος των Podemos. Εμείς εισπράξαμε 34 εκατ. από τη λίστα Λαγκάρντ, εσείς τι εισπράξατε;».
«Μου θυμίζετε το ανέκδοτο...»
Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης στα μεταλλεία στις Σκουριές της Χαλκιδικής και κατά τις μελλοντικές ενέργειες για την απομείωση της ανεργίας, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την τήρηση της νομιμότητας, σημειώνοντας ότι η αναστολή μόνο τις εργασίες για την εξόρυξη χρυσού. «Υπάρχει μια επιχείρηση που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεύματα και προχωρά σε εξόρυξη χρυσού που δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον εκτός αν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και εμείς ζητήσαμε να εφαρμοστεί η νομιμότητα, θέλουμε επενδύσεις με νομιμότητα» τόνισε υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δεν έπραξε τις συμβατικές της υποχρεώσεις. «Είμαστε και με τους εργαζομένους και με το περιβάλλον» απάντησε, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει διάθεση εκδίκησης, «ωστόσο αν μολύνει το περιβάλλον, θα εφαρμοστούν οι νόμοι» κατέληξε. Σχετικά με την απομείωση της ανεργίας έκανε λόγο για επενδύσεις που απαιτούν «σταθερότητα δημοσιονομική, πολιτική, σταθερό φορολογικό σύστημα» προτάσσοντας το τέλος της γραφειοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων.
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης επίσης ερωτηθείς για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές αλλά και για τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία πλήρων νέων θέσεων εργασίας κατηγόρησε τον κ. Αλέξη Τσίπρα ότι έχει διώξει τις επενδύσεις δίνοντας ως παράδειγμα την Cosco και περιφερειακά αεροδρόμια. Αναφορικά με την εξόρυξη χρυσού σημείωσε ότι το ΣτΕ έχει αποφασίσει θετικά για τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης ενώ δεσμεύθηκε ότι ως πρωθυπουργός «θα στείλουμε μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να ξεμπλοκάρουμε όλα τα μεγάλα έργα». Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης σημείωσε ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ, μπορούν να φέρουν νέες επενδύσεις ενώ σχολιάζοντας τις εργασιακές σχέσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο που έχει συνυπογράψει και η ΝΔ, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι δεν ψήφισε το μνημόνιο αλλά στήριξε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, λόγω των λανθασμένων διαπραγματευτικών κινήσεων του πρώην πρωθυπουργού. «Το μνημόνιο φέρει υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου και μόνο. Θέλουμε να λειάνουμε τους όρους . Ομαδικές απολύσεις δεν υπογράψαμε ποτέ εμείς» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιώντας για δεύτερη φορά το δικαίωμα της παρέμβασης υποστήριξε ότι «τα πέντε τελευταία χρόνια υπήρχε μια τρομακτική αποεπένδυση ύψους 60%» σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επαναδιαπραγματεύτηκε με τους εργολάβους και πέτυχε την μείωση της τιμής των διοδίων, ενώ αναρωτήθηκε κατά πόσο ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίζεται το γερμανικό δημόσιο. Σε απάντηση, επίσης κάνοντας χρήση του δικαιώματος παρέμβασης ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον κ. Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ο πρωθυπουργός με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και μάλιστα μέσα σε ένα τρίμηνο. «Μου λέτε μία θέση που φέρατε; Τους διώξατε όλους. Βάλατε στο τραπέζι τις ομαδικές απολύσεις για τον ιδιωτικό τομέα, ακούτε ιδιωτικό και σας πιάνει αλλεργία» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την τρίτη, και θεωρητικά τελευταία παρέμβασή του κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι επιχειρηματολογεί με νούμερα που δεν ισχύουν, ενώ σημείωσε ότι τους τελευταίους έξι μήνες δημιουργήθηκαν 186.000 νέες θέσεις εργασίας. «Οι ομαδικές απολύσεις ήταν στην πέμπτη αξιολόγηση που εσείς δεν αποτρέψατε» είπε ο κ. Τσίπρας παραλληλίζοντας μάλιστα τον κ. Μεϊμαράκη με μεθυσμένο. «Μου θυμίζετε το ανέκδοτο με τον μεθυσμένο που έχει πιει ένα μπουκάλι ουίσκι και ένα σφηνάκι, ξυπνάει την άλλη μέρα στο νοσοκομείο και λέει το σφηνάκι με κατέστρεψε» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης επέμεινε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο πρωθυπουργός με τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων το τρίμηνο του καλοκαιριού.
Η «μάχη για το Ασφαλιστικό»
Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για τις πολύ σκληρές αλλαγές που βρίσκονται προ των πυλών στο Ασφαλιστικό με βάση το μνημόνιο, πώς και ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων θα επιβαρυνθούν περισσότερο, αλλά και αν ισχύουν οι καταγγελίες του Αλέξη Μητρόπουλου για τη βασική σύνταξη, διέψευσε ότι ισχύουν οι εν λόγω καταγγελίες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πολύ σκληρή μάχη για το Ασφαλιστικό. Θύμισε ότι αρχικώς οι πιστωτές-δανειστές ζητούσαν εξοικονόμηση πόρων 2,5% του ΑΕΠ από το Ασφαλιστικό, πράγμα που απέτρεψε η κυβέρνηση, δίνοντας μάχη για να διατηρηθούν οι συντάξεις. Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα του ότι η αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βρει ισοδύναμα για να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Τόνισε δε ότι στη σημερινή συγκυρία η διάσωση των συντάξεων δεν αποτελεί χρέος μόνο για τους απόμαχους της εργασίας, αλλά και ανάγκη για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αφού πλέον από μια σύνταξη συντηρείται ολόκληρη οικογένεια, λόγω της ανεργίας των νέων.
Πάντως, επισήμανε με έμφαση ο κ. Τσίπρας το Ασφαλιστικό αποτελούσε και αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα, με ή χωρίς συμφωνία, καθώς η εφαρμογή του PSI στα αποθεματικά των Ταμείων καθώς και η υψηλή ανεργία έχουν δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση. Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για το Ασφαλιστικό και ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν σκληρά μέτρα που προβλέπονται, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Στη διευκρινιστική ερώτηση που αφορούσε την κατάργηση ασφαλιστικών προνομίων των πολιτικών προσώπων, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι αμέσως μετά τη συμφωνία έδωσε εντολή για πρόταση νόμου που θα αίρει σειρά προνομίων πολιτικών. Αυτό πρέπει να τελειώσει και νομίζω ότι αυτό αποτελεί κάτι στο οποίο θα συμφωνήσουμε, και ας μην συγκυβερνήσουμε, είπε χαρακτηριστικά κοιτάζοντας προς την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη.
«Δεν χρειάζεται δύο αλλά 32 βουλευτές»
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ερωτηθείς ότι δεδομένου ότι όποια κυβέρνηση και εάν εκλεγεί θα κληθεί να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο, τι διαφορετικό θα φέρει η ΝΔ, απάντησε ότι για αυτό ακριβώς προσπαθώ να συνεννοηθούμε εκ των προτέρων και στο πλαίσιο αυτό είπα ότι μια επίσκεψη στην Κουμουνδούρου ή στη Συγγρού θα ήταν κάτι χρήσιμο. Να συμφωνήσουμε ποιες παραμέτρους μπορούμε να εφαρμόσουμε. «Ο κ. Τσίπρας είπε την επόμενη των εκλογών θα χρειάζεται 2 βουλευτές για να κάνει κυβέρνηση. Δεν θα χρειάζεται δύο αλλά 32, αλλά τελοσπάντων εγώ του εύχομαι να χρειάζεται δύο. Σε κάθε περίπτωση όλοι μαζί πρέπει από Δευτέρα να πιάσουμε δουλειά. Αρχικά να εφαρμόσουμε το μνημόνιο και στη συνέχεια και αφού θα έχουμε παράξει αποτελέσματα να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε σκληρά σημεία του.
Στη διευκρινιστική ερώτηση τι απαντά στο επιχείρημα ότι πώς θα μας βγάλουν από την κρίση αυτή που κυβερνώντας τόσα χρόνια μας οδήγησαν σε αυτή, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε: «τυχαίο ήταν ότι 20 χρόνια που υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 3%; Όχι, απλώς η χώρα ήταν στην κανονικότητα και πήγαινε μπροστά.» Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, εκμεταλλεύτηκε τον πόνο, την απογοήτευση και την αγωνία που δικαίως προκάλεσε η κρίση στον κόσμο για να ανέβει στην εξουσία. «Και καταλαβαίνω ότι πρέπει να ήταν πολύ απελπισμένοι για να ψηφίσει αυτό το μόρφωμα...». Σημειώνεται ότι τα πρώτα δευτερόλεπτα της απάντησής του ο κ. Μεϊμαράκης αξιοποίησε προκειμένου με βάση την τοποθέτηση Τσίπρα για τα προνόμια των πολιτικών να υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήταν που κατάργησε τη συνταξιοδότηση των βουλευτών με δύο χρόνια θητείας.
Σε ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα γιατί δεν προωθεί τη «σεισάχθεια» προς πολίτες για να ανασάνει η αγορά, o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επί Σαμαρά-Βενιζέλου δεν καλύφθηκαν τα «κόκκινα δάνεια», ένα καίριο πρόβλημα, όπως τόνισε. Υπενθύμισε το θέμα των 100 δόσεων και δεσμεύθηκε ότι θα προωθηθεί και το θέμα των κόκκινων δανείων, «ένα είδος σεισάχθειας» όπως εξήγησε.
«Το άλλο όνομα των λαθών μας είναι η εμπειρία»
Σε ερώτηση για το αν αισθάνεται ότι πρέπει να πει μια συγγνώμη για τις υποσχέσεις και τα λάθη, ο τέως πρωθυπουργός είπε ότι κανένας άλλος πολιτικός δεν είπε συγγνώμη για λάθη και παραλείψεις, όσο εκείνος. Προασπίστηκε όμως το έργο των επτά μηνών και τις παρεμβάσεις σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, φέρνοντας ως παράδειγμα τις 100 δόσεις, το 5ευρω στα νοσοκομεία, το άνοιγμα της ΕΡΤ.
Σε ερώτηση προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, για τις μειώσεις συντάξεων και τον ΕΝΦΙΑ που έρχεται ξανά, «τα οποία ψηφίσατε όλοι μαζί» και για το κατά πόσο μπορεί να δεσμευθεί ότι θα πληρώσουν οι «ζάπλουτοι» και θα απαλλαγούν οι πολίτες, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η τότε κυβέρνηση Σαμαρά είχε μιλήσει για εξορθολογισμό, αλλά προέκκυψαν οι εκλογές. «Με τον κύριο Τσίπρα που είχε υποσχεθεί να τον καταργήσει».
Σε συμπληρωματική ερώτηση για το αν μπορεί να πει «έστω ένα ισοδύναμο που θα ανακουφίσει τον κόσμο», ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να πει ψέματα και να δώσει υποσχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι με το ξεμπλοκάρισμα των έργων και την αλλαγή εικόνας για την οικονομία, καθώς και τη δημιουργία πλεονάσματος, θα μπορέσει να δοθεί μέρισμα ανακούφισης των πολιτών.
Τόνισε μάλιστα ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση μοίρασε 500 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε 300 εκατ. ευρώ από το έλλειμμα.
Σε ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα γιατί πρέπει οι πολίτες να τον ξανακάνουν πρωθυπουργό, όταν σε κομβικής σημασίας ζητήματα έκανε λάθος (για τους συσχετισμούς στην ΕΕ, στην επιλογή του υπουργού Οικονομικών, στο αν μπορούν να κλείσουν οι τράπεζες), ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ελληνικός λαός θέλει έναν πρωθυπουργό που να λέει την αλήθεια.
Μάλιστα επικαλέστηκε μια φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «το άλλο όνομα των λαθών μας είναι η εμπειρία».
Επιχείρησαμε, παλέψαμε, δεν πουλήσαμε τον αγώνα, βάλαμε τον λαό στο προσκήνιο, είπα την αλήθεια στον λαό και στο δημοψήφισμα και φέραμε μια συμφωνία που δίνει προοπτική, κατέληξε.
Σε συμπληρωματική ερώτηση ότι μια υπεύθυνη κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προβλέψει τις δυσκολίες και ότι αν θα εφαρμόσει κάτι που είναι καλό ή κάτι με το οποίο -όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- «ντρέπονται που ψήφισαν», ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν παρέλαβε καλή κατάσταση, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία στο σκέλος που πρέπει και θα παλέψει για ζητήματα που μπορούν να αλλάξουν.
Στην ίδια ερώτηση για το πώς η ΝΔ θα μπορέσει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που παλαιότερα δεν κατάφερε να περάσει (πχ το γάλα, για το οποίο προκλήθηκε κυβερνητική κρίση), ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι από τότε που η ΝΔ παρέδωσε την κυβέρνηση, η ζωή των πολιτών έχει χειροτερέψει, αλλά από «τότε αλλάξαμε και εμείς», διαβεβαιώνοντας ότι θα συγκρουστεί με τα συμφέροντα και την διαπλοκή.
Σε ερώτηση για την υπόσχεση ειδικά προς τους αγρότες, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι δεν έχει δώσει καμία υπόσχεση προς τους αγρότες, υπενθυμίζοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα ψηφιστεί, ενώ άλλα νομοσχέδια -όπως για τις συντάξεις- έχουν ήδη ψηφιστεί, κατά συνέπεια δεν μπορούν να αλλάξουν.
tsipras
2. Εξωτερική πολιτική
«Μας λέτε για 17 ώρες, δεν είστε ωρομίσθιος»
Ερωτηθείς εάν σε περίπτωση εκλογής της η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να λειάνει ορισμένες πτυχές της νέας συμφωνίας και να επιφέρει αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης ή προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπόσχεται τίποτα για το πρώτο εξάμηνο ως προς όσα έχουν ήδη ψηφιστεί.
Επισήμανε πως η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να εκπέμψει μηνύματα στην Ευρώπη υλοποιώντας προβλέψεις του μνημονίου και προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις, αναδιαρθρώσεις και ιδιωτικοποιήσεις, και εάν συνεχεία θα μπορέσει να συζητήσει με την Ευρώπη –η οποία «δεν θέλει να μας σκοτώσει όπως λέει ο κ. Τσίπρας»-.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε» δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και κατηγόρησε εκ νέου τον Αλέξη Τσίπρα ότι από όλα αυτά είναι που επιχειρεί να γλιτώσει, να δραπετεύσει, να μην μετέχει στην επόμενη κυβέρνηση.
Το μήνυμα από την Ευρώπη έχει έλθει, είπε ως προς το μνημόνιο και αποσαφήνισε ότι ο ίδιος δεν υπόσχεται τίποτα για το πρώτο εξάμηνο ως προς όσα έχουν ήδη ψηφιστεί, επισημαίνοντας ότι όλα τα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ψηφιστεί ενώ το νομοσχέδιο για τους αγρότες δεν έχει έλθει στη Βουλή.
Παρεμβαίνοντας ο Αλέξης Τσίπρας, μετέφερε την εμπειρία του από την Ευρώπη λέγοντας ότι στο πολιτικό στρατόπεδο στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την ηγεμονία έχει η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αυτοί είναι οι σύμμαχοί σας. Εσείς πάτε χέρι-χέρι με Σόιμπλε και Μέρκελ» είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι την μάχη που έδωσε η κυβέρνηση υποστήριξε η αριστερά, οι Πράσινοι και μεγάλο μέρος των ευρωσοσιαλιστών.
Ανταπαντώντας, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε για μία ακόμη φορά πως από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε το μνημόνιο έχει πάθει μετάλλαξη, λέγοντας ότι δεν είναι ωρομίσθιος για να αναφέρεται διαρκώς στις 17 ώρες της διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο Κορυφής. «Πρεπει να καταλάβετε ότι δεν είστε ωρομίσθιος, μας λέτε για 17 ώρες (σ.σ. διαπραγμάτευσης) και μας έχετε ζαλίσει. Ο πρωθυπουργός κρίνεται από το αποτέλεσμα, τι υπογράψατε και τι μας φέρατε. Ας πηγαίναμε σε εκλογές και όχι σε δημοψήφισμα, ας μην υπογράφατε».
Σε επόμενη ερώτηση γιατί θέλει να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης και να εφαρμόσει ένα μνημόνιο ίσως μη διαπραγματεύσιμο, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η συμφωνία είναι ένας ζωντανός οργανισμός με πέντε-έξι σημαντικά ζητήματα που κατάφερε η κυβέρνησή του να κρατήσει ανοιχτά (απομείωση χρέους, ταμείο αξιοποίησης περιουσίας, εργασιακών σχέσεων, κόκκινων δανείων και πληστειριασμών, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ που πρέπει να παραμείνουν δημόσια, όπως τόνισε).
Και επ' αυτού σημείωσε πως αυτό που πρέπει να κρίνει ο λαός είναι εάν θα εξυπηρετήσει ένας πρωθυπουργός και κυβέρνηση που θα δώσει μάχη ή μία κυβέρνηση που θα λέει «ναι» σε όλα. Το κρίσιμο είναι να βγούμε γρήγορα από τη μέγγενη της επιτροπείας, ανέφερε. Επίσης απάντησε στις κατηγορίες Μεϊμαράκη περί «ωρομίσθιου» πρωθυπουργού, λέγοντας ότι δεν μετράται με το χρόνο το συναίσθημα που δημιούργησε η μάχη που δόθηκε επί μήνες με τη διεκδίκηση του δίκαιου του ελληνικού λαού.
Ο κ. Μεϊμαράκης σε ερώτημα για τη στάση της ευρωπαϊκής Δεξιάς και γιατί δεν καταδίκασε της στάση εκπροσώπων της στο εξωτερικό, όπως του κ. Βέμπερ, απάντησε ότι δεν είναι ακριβώς έτσι και ότι ακόμα και ο κ. Βέμπερ στήριξε τη συμφωνία. «Είναι μία μάχη, μία ζύμωση η οποία γίνεται και προσπαθεί ο ένας να πείσει τον άλλο» τόνισε. Κάνοντας παρέμβαση για το χρέος, είπε ότι ήταν βιώσιμο με τα πλεονάσματα που είχαμε. «Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αύξησε το χρέος, εμείς λέμε ότι αυτό πρέπει να συζητηθεί, δεν λέμε ότι δεν είναι βιώσιμο γιατί θα σταματήσει η χρηματοδότηση της χώρας» είπε. Η συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας -πρόσθεσε- αποδέχεται ότι έγινε το PSI και ότι υπήρχε η ρήτρα για αναδιάρθρωση και δεν μπορεί να γίνει κούρεμα. Δεν αναγνωρίζω τον κ. Τσίπρα, επανέλαβε.
«Τις πόρτες που χτυπήσαμε, τις έχουμε βρει ανοιχτές»
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την τοποθέτησή του σχολιάζοντας πως ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης είπε ότι ο λαός έπρεπε να πληρώνει δυσβάστακτα πλεονάσματα. Ερωτηθείς για τη βοήθεια που υπολόγιζε από Κίνα, Ρωσία κλπ είπε ότι η κυβέρνησή του πήγε σε όλες αυτές τις χώρες όχι για να πάρουμε λεφτά για να ξεχρεώσουμε το χρέος, αλλά για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάκαμψης και επενδύσεων. «Όλες αυτές τις πόρτες που χτυπήσαμε, τις έχουμε βρει ανοιχτές και θα τις αξιοποιήσουμε» δήλώσε. Σε ερώτηση για το τι πήγε στραβά στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι γνωρίζοντας ότι θα έρθει κυβέρνηση της Αριστεράς οι εταίροι έλαβαν τα μέτρα τους. «Πήγαν στην ποσοτική χαλάρωση αφήνοντας την Ελλάδα απέξω» είπε ως παράδειγμα. Αυτό δεν το είχαμε προβλέψει, πρόσθεσε.
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ερωτηθείς για την προσφυγική κρίση δεδομένου ότι η Ευρώπη ξανακλείνει τα σύνορα στους πρόσφυγες, με την Ελλάδα και την Ιταλία να κινδυνεύουν να μετατραπούν σε κέντρα φιλοξενίας, σημείωσε ότι από τη θέση του προέδρου της Βουλής ξεχώριζε τους πρόσφυγες από τους μετανάστες, σε αντίθεση με όσα του καταλογίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Κληθείς να απαντήσει στο κατά πόσο συμφωνεί με τη δημιουργία του υπουργείου Μετανάστευσης και κατά πόσο θα κρατήσει την εν λόγω ατζέντα μετά την 20ή Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η σύσταση ενός υπουργείου δεν σημαίνει και λύση ενός προβλήματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως οι πολιτικές που ακολούθησε «έφερε τους μετανάστες μέσα», ενώ αναφορικά με τον υπηρεσιακό υπουργό κ. Μουζάλα ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε ότι δεν ρωτήθηκε για τα πρόσωπα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, «ο κ. Μουζάλας ήταν πρόταση Τσίπρα, εμένα κανείς δε με ρώτησε, έχει προνομιακή λειτουργία στην κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε προηγούμενο θέμα περί μνημονίου και δεσμεύσεων αναφέρθηκε στη ΑΔΜΗΕ λέγοντας πως το μνημόνιο προβλέπει την εν λόγω ιδιωτικοποίηση εκτός αν υπάρξουν ισοδύναμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς επίσης για την προσφυγική κρίση και για το κατά πόσο θα δεσμευθεί με την απόφαση σύστασης ενόπλων δυνάμεων στα σύνορα, βάσει των προτάσεων της υπουργικής διάσκεψης των 28 κρατών μελών της ΕΕ, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα η αντιμετώπιση του δικτύου διακινητών είναι περίπλοκη. «Σαν πρωθυπουργός πρότεινα την υπηρεσιακή κυβέρνηση, είπα τη γνώμη μου για θέματα στα οποία είχαμε κάνει βήματα, όπως το προσφυγικό. Έχουμε αποτελέσματα. Σήμερα το ΕΣΠΑ, θα έρθει με χρηματοδότηση 100% από Ε.Ε. και όχι από εθνικούς πόρους» απάντησε τονίζοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το πρόβλημα των προσφυγικών δρόμων είχε τεθεί επιτακτικά από τον ίδιο και τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. «Η Ιταλία είχε προτείνει δράσεις ακόμα και στρατιωτικού χαρακτήρα για τους διακινητές, στην Ελλάδα οι βάρκες έρχονται χωρίς διακινητές και βυθίζονται πριν τα παράλια» είπε, εκτιμώντας ότι επιχειρήσεις πολεμικού χαρακτήρα επιχειρήσεις δεν μπορούν να γίνου στα ελληνικά παράλια. Σχολιάζοντας τη δυσφορία πολιτών για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «οι πρόσφυγες έρχονται για να φύγουν, όχι για να μείνουν» ωστόσο αναγνώρισε την ανάγκη να δημιουργηθεί νέος χώρος φιλοξενίας, καθώς το κέντρο στον Ελαιώνα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο μέγεθος της προσφυγικής κρίσης.
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ερωτηθείς για το προσφυγικό και για τη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών, με την παρατήρηση ότι εάν αποτύχει είναι πολύ πιθανό να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής στην οποία φημολογείται ότι Γερμανία και Αυστρία θα θέσουν θέμα για τη διάκριση χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων και εάν σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα θέσει βέτο, ο κ. Μεϊμαράκης απέφυγε να απαντήσει για αυτό. Τόνισε ότι η Σύνοδο των υπουργών είναι εξαιρετικά σοβαρή και είναι σίγουρος ότι ο Έλληνας υπουργός και οι σύμβουλοί του θα είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για να εξηγήσουν το πρόβλημα στην Ελλάδα και να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό. Την απόλυτη εμπιστοσύνη του για τη διαχείριση του θέματος του μεταναστευτικού εξέφρασε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα σε περίπτωση σύγκλησης Συνόδου Κορυφής.
Σε επαναληπτική ερώτηση εάν αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ θα υποστηρίξει την αναστολή της συνθήκης Σένγκεν, την επαναλειτουργία της Αμυγδαλέας ή του φράχτη στον Έβρο, ο κ. Μεϊμαράκης απέφυγε απαντήσει στα συγκεκριμένα, αρκούμενος να επισημάνει ότι η ΝΔ αναγνωρίζει ότι υπάρχει κύμα εισροών προσφύγων και μεταναστών, εκ των οποίων κάποιοι δεν έχουν χαρτιά, είναι λοιπόν λαθραία εισερχόμενοι στη χώρα και για αυτό η ΝΔ τους ονομάζει λαθρομετανάστες. (δηλαδή πώς να τους πούμε; είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα που τον έχει κατηγορήσει για τη χρήση του όρου αυτού). Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμη ότι είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Συρία, 2,5 εκατ. πρόσφυγες ήταν έτοιμη να περάσουν στην Ελλάδα, οπότε η κυβέρνηση όφειλε και οφείλει να έχει τις δομές για να τους αντιμετωπίσει. Με τους μετανάστες θα συζητήσουμε και θα βρούμε μια λύση και τους λαθρομετανάστες θα τους επαναπροωθήσουμε στις χώρες τους. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε σε όλους μήνυμα να έρθουν εδώ στην φιλόξενη Ελλάδα, πρόσθεσε.
«Τι εννοούσα με το "αυτοφωράκιας" και "ωρομίσθιος"»
Σημειώνεται ότι τα πρώτα δευτερόλεπτα της τοποθέτησής του ο κ. Μεϊμαράκης ανάλωσε για να εξηγήσει ότι οι όροι «αυτοφωράκιας» και «ωρομίσθιος» που έχει χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια δηλώσεων και τοποθετήσεων του δεν αποτελούν ύβρεις. Το μεν αυτοφωράκιας είναι δικηγορική αργκό και ως δικηγόρος την χρησιμοποίησα. Το ωρομίσθιος το είπα γιατί «μας έχει ζαλίσει με τις 17 ώρες διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο». Σε κάθε περίπτωση, ζητώ συγγνώμη εάν τον προσέβαλα, αλλά εγώ ποτέ δεν τον είπα κοινωνικό δολοφόνο ή υπερασπιστή συμφερόντων.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς ποιες νέες συμμαχίες θα αναζητήσει μια νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι οι προσδοκίες του για στήριξη από τον ευρωπαϊκό νότο δεν ευοδώθηκαν, είπε ότι οι εθνικές εκλογές είναι πολύ κρίσιμες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, με την έννοια του μηνύματος που θα στείλουν. Εάν αυτοί που διαπραγματεύτηκαν σκληρά και κέρδισαν έδαφος επανεκλεγούν θα είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, τόνισε. Αντίθετα, πρόσθεσε, θα πρόκειται για ένα πολύ αρνητικό μήνυμα και για πρόβλημα εάν εκλεγούν εκείνοι που υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και έλεγαν σε όλα «ναι». Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις εκλογές, θα πάρουν δύναμη οι προοδευτικές δυνάμεις στην ΕΕ, που παλεύουν όχι για έξοδο από την ΕΕ, αλλά σημαντικές αλλαγές μέσα στην ΕΕ, που θα σταματήσουν τη λιτότητα που λεηλατεί τις κοινωνίες, τόνισε ακόμη.
Στην επαναληπτική ερώτηση ότι δεδομένου ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων θα χρειαστεί ξανά τη στήριξη της Γερμανίας και της Μέρκελ οπότε μήπως οι όροι «μερκελιστής» και «γερμανοτσολιάδες» δεν έχουν πλέον νόημα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κατά τη διάρκεια που ήταν πρωθυπουργός η σχέση του με την κυρία Μέρκελ ήταν αμοιβαίου σεβασμού του θεσμικού ρόλου του καθενός, με σαφή, όμως, την έντονη διαφοροποίηση σε πολιτικό επίπεδο και επίπεδο αρχών. Εγώ μίλησα μέσα στο Βερολίνο για αποζημιώσεις, για την υπόθεση Siemens, υπενθύμισε, προσθέτοντας ότι γίνεται πιο σεβαστός όποιος θέτει ανοιχτά ακόμη και ζητήματα που ενοχλούν, από αυτόν που λέει σε όλα «ναι».
Σε ερώτηση προς τον κ. Μεϊμαράκη για την απειλή του Grexit και για το ότι η απερχόμενη κυβέρνηση άφησε μια «απασφαλισμένη χειροβομβίδα προς τον επόμενο», ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι ακόμα δεν έχει εξηγήσει γιατί πάμε σε εκλογές.
Απέρριψε ότι ο ίδιος είπε «φέρε όποια συμφωνία θες να την ψηφίσουμε», υπενθυμίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Αντώνης Σαμαράς έλεγαν στην κυβέρνηση ότι όσο καθυστερεί, τόσο πιο επώδυνα θα είναι τα μέτρα. Σε συμπληρωματική ερώτηση γιατί να μην στείλουν οι πολίτες στην πρωθυπουργία και στην Ευρώπη το «χαϊδεμένο παιδί Αλέξη Τσίπρα», όπως ο ίδιος έχει πει, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι αυτό πράγματι ισχύει, όπως προέκυψε από τα πράγματα.
«Δεν δώσαμε "σήμα" στους μετανάστες»
Σε ένσταση του κ. Τσίπρα για το θέμα του ΑΔΜΗΕ, ο τέως πρωθυπουργός είπε ότι παραμένει ανοικτό, αν βρεθούν τα ισοδύναμα, πράγμα που η ΝΔ δεν επιθυμεί γιατί πράγματι θέλει ιδιωτικοποίηση. Σε ένταση για το προσφυγικό και τις κατηγορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έδωσε σήμα» στους σύρους να περάσουν, είπε ότι το πρόβλημα είναι διεθνές. Ξεκαθάρισε πάμε σε εκλογες γιατί η κυβέρνηση έπεσε από μέσα.
Ο κ. Μεϊμαράκης, επέμεινε ότι για τον ΑΔΜΗΕ η κυβέρνηση έχει υπογράψει το μνημόνιο, άρα δεν μπορεί να αλλάξει η πολιτική σε αυτό.
Για το θέμα των σύρων, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ο πόλεμος δεν ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, αλλά κρατά τέσσερα χρόνια. Τέλος, στο θέμα της πτώσης της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΝΔ αναρωτήθηκε γιατί ο κ. Τσίπρας δεν ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά προτίμησε τις εκλογές.
Σε ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα σχετικά με την προειδοποίηση Γιούνκερ για την εφαρμογή του προγράμματος, άρα το Grexit παραμένει στο τραπέζι, ο τέως πρωθυπουργός είπε ότι υπήρχε σχέδιο «αριστερής παρένθεσης» και απειλής Grexit για να πέσει η κυβέρνηση.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθει, αλλά η χώρα -όπως είπε- έχει κερδίσει έδαφος και συμμαχίες, άρα από εδώ και πέρα υπάρχει ένας οδικός χάρτης να βαδίσουμε.
Σε συμπληρωματική ερώτηση για το τι θα κάνει σε μια νέα απειλή Grexit -επομένως θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα- ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμφωνία έχει δυσκολίες, αλλά και προκλήσεις όπως το θέμα της διευθέτησης του χρέους.
Ο κ. Μεϊμαράκης ερωτηθείς εάν πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα λάθη της δικής του παράταξης, απάντησε ότι η ΝΔ έχει μακρά ιστορία, με μεγάλα επιτεύγματα. «Έχουμε τις ευθύνες μας, τις έχουμε αναλάβει, έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας» είπε, σημειώνοντας ότι πάντα αναλάβαμε τη διακυβέρνηση με την επιλογή των πολιτών. «Προχωράμε μπροστά και δεν θα ξανακάνουμε τα ίδια λάθη, έχουμε διδαχτεί από αυτά» είπε.
Το δεύτερο μνημόνιο ήταν απόρροια μίας πολιτικής που προέβλεπε κυρίως φόρους. Πιστεύουμε ότι αν μπορούσαμε να πάμε στην Πέμπτη αξιολόγηση θα την είχαμε ολοκληρώσει και θα είχαμε μία διαφορετική πορεία μέχρι το 2017, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ο κ. Τσίπρας, σε ερώτηση για το χρέος και τις πολιτικές για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, απάντησε ότι οι ξένες επενδύσεις δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τις επενδύσεις αλλά και άλλους παράγοντες, όπως η πολιτική και δημοσιονομική σταθερότητα. Εδώ έχουμε γραφειοκρατία, προβλήματα σε αδειοδότηση, ταχύτητα δικαιοσύνης κλπ. Αν θέλουμε πραγματικά επενδύσεις, με θέσεις εργασίας, πρέπει να κάνουμε μία σειρά από τομές και σε ένα νέο αναπτυξιακό νόμο. Και ας είναι η φορολογία μας λίγο υψηλότερη.
Σε ερώτηση για την εκπαίδευση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ζήτησε να ανασταλεί το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι να λάθος μέτρο, είπε. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των κενών, είπε ότι είναι ένα δομικό πρόβλημα το οποίο χωρίς προσλήψεις δεν λύνεται. Ιδού το λάθος των οριζόντιων περικοπών στο δημόσιο, είπε.
tsipras2
3. Ο «διάλογος» των αρχηγών
- «Θέλει να τελειώσει τους αντιπάλους του»
- «Δεν θα κάνουμε εθνική συγκάλυψη»
Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ξεκίνησε την ερώτηση προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα με την παρατήρηση ότι έδωσε ψεύτικες υποσχέσεις με αποτέλεσμα να έρθει νέο μνημόνιο, και ότι στα ψηφοδέλτια βρίσκονται πρόσωπα που δήλωσαν παρών στην προηγούμενη Βουλή. Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν αυτά τα πρόσωπα να στηρίξουν τυχόν επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ρώτησε επίσης γιατί με τόσο πάθος ο κ. Τσίπρας θέλει να τελειώσει τους αντιπάλους του, «το 70% του ελληνικού λαού, γιατί τόση αλλαζονεία;»
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας απάντησε υπενθυμίζοντας ότι ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αποχωρήσει και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι πάλι όπως τον Ιανουάριο, τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό ότι με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει αστάθεια.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε ότι απέδειξε στην πράξη, τόσο στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ όσο και με την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία, ότι είναι ανοικτός στη συνεργασία, «αλλά δεν θα κάνουμε εθνική συγκάλυψη».
Σε συμπληρωματική ερώτηση του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη ότι θέλει να τελειώσει το 70%, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν ειπώθηκε επί προσωπικού, αλλά ότι το νέο θα τελειώσει το παλιό, ρωτώντας: «με όλα αυτά που μου καταλογίζετε ότι είμαι ψευτράκος, ο πρωθυπουργός του 60ευρου, θέλετε να συνεργαστούμε αλήθεια;» Αφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η ΝΔ στην πραγματικότητα επιθυμεί αυτοδυναμία.
Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ξεκίνησε την απάντησή του, καλώντας τον σκηνοθέτη να «διορθώσει» το πλάνο, ώστε να μην φαίνεται ο κ. Τσίπρας πιο ψηλός.
Στη συνέχεια είπε ότι η συνεργασία θα βασιστεί σε συγκεκριμένο πρόγραμμα, κατά τα άλλα, η ασυνέπεια λόγων και πράξεων δεν αλλάζει την άποψή του για τον κ, Τσίπρα.
«Δεν σας θέλω ούτε για αντιπρόεδρο, είστε ο πρωθυπουργός που φεύγει. Θα μπορούσαμε όμως στη βάση μιας συμφωνίας, για ένα εξάμηνο ή ενα χρόνο να πάμε μαζί».
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε, σχολιάζοντας, ότι δεν υπάρχει προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι θα είναι κατάρα για τον τόπο να γίνει η Χρυσή Αυγή Αξιωματική Αντιπολίτευση.
4. Οι ερωτήσεις του συντονιστή
Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, πολύ μεγαλύτερα από τα επισήμως καταγεγραμμένα, και την φυγή των νέων πτυχιούχων από την Ελλάδα αφορούσε η δεύτερη ερώτηση του συντονιστή του ντιμπέιτ. Γιατί λοιπόν ένας νέος άνθρωπος που έχει τελειώσει τις σπουδές του και ψάχνει από το 2011 δουλειά χωρίς επιτυχία να θεωρήσει ότι με τα προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κάτι θα αλλάξει και να μείνει στη χώρα;
Απαντώντας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, είπε ότι ο κ. Τσίπρας είχε απαντήσει σε ανάλογη ερώτηση ότι δεν έχει κάτι να πει αυτή την στιγμή σ' έναν νέο άνθρωπο προκειμένου να τον πείσει να μείνει στη χώρα. Αντίθετα εγώ και η ΝΔ τον καλούμε να παραμείνει στην Ελλάδα και να προσπαθήσει μαζί μας να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα, πρόσθεσε. Γιατί οι Έλληνες μεγαλουργούν στο εξωτερικό και στην Ελλάδα δεν μπορούν να το κάνουν; αναρωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης για να προσθέσει ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Οι εκτιμήσεις των κομμάτων για την εμφάνιση των πολιτικών αρχηγών
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ψύχραιμος, τεκμηριωμένος και ευθύς στις τοποθετήσεις τους θέτοντας ξεκάθαρα το δίλημμα ποιός είναι ο πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός και ποιός μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα το θέμα του χρέους. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σχολιάζοντας την εμφάνιση του κ. Μεϊμαράκη δήλωσαν πως εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του νεοφιλελευθερισμου και του παλαιοκομματισμού. Εμφανίστηκαν αισιόδοξοι πως μετά το debate ο κόσμος θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.
Κύκλοι της ΝΔ σχολιάζοντας την εμφάνιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην τηλεμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν τα εξής:
«Επιβεβαίωσε την υπεροχή του έναντι του Α. Τσίπρα και αυτό που ήταν το κεντρικό ζητούμενο, την πρωθυπουργικότητά του. Σήμερα η ΕΡΤ έβγαλε νέο πρωθυπουργό. Ο κ. Μεϊμαράκης στάθηκε όχι απλώς στο ύψος των περιστάσεων αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες, όχι μόνο των φίλων της ΝΔ αλλά και των αναποφάσιστων. Σοβαρός εκεί που έπρεπε, μίλησε τεκμηριωμένα αλλά και με χιούμορ. Ένας νέος σύγχρονος αρχηγός που είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας».
tsipras3
Πώς σχολιάζουν οι υπόλοιποι αρχηγοί το ντιμπέιτ Τσίπρα-Μεϊμαράκη
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, έκανε λόγο για «μονομαχία του πολιτικού τίποτα», τονίζοντας ότι κανένας από τους αρχηγούς δεν έκανε συγκεκριμένες προτάσεις.
«Δεν υπήρξε καμία πρόταση από τους πολιτικούς αρχηγούς. Υπήρξε αρκετή μαγκιά. Υπήρξε επιθετικότητα σε ανούσια θέματα και υπήρξε η αποθέωση του Γιάνη Βαρουφάκη. Δηλαδή αυτός που έχει πει για τη δημιουργική ασάφεια νομίζω ότι σήμερα ήταν ο πιλότος για τις τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Μεϊμαράκη» υπογράμμισε στον τηλεοπτικό σταθμό Star.
Εκτίμησε ότι δεν κέρδισε κάποιος «στα σημεία έτσι που να πει κάποιος ότι θα ψηφίσω ή θα αλλάξω κόμμα επειδή είδα αυτή την τηλεμαχία», ενώ υποστήριξε ότι «και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχασαν».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε αστειευόμενος πως εάν το προηγούμενο ντιμπέιτ χαρακτηρίστηκε «σούπα» λόγω του ασφυκτικού πλαισίου του, αυτό θύμιζε «ξινισμένη σούπα» ιδιαίτερα ως προς τις απαντήσεις των δύο αρχηγών για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Βάζοντας ουσιαστικά στην ίδια πλευρά και τους δύο μονομάχους ο κ. Κουτσούμπας είπε: «Μνημόνιο και ξερό ψωμί είναι. Νέα μέτρα που θα παρθούν στα πλαίσια του κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού. Του ίδιου δρόμου ανάπτυξης που γνωρίσαμε μέχρι τώρα και μια κοντρίτσα μικρή για το ποιος θα τα καταφέρει καλύτερα».
Πιο ενδιαφέρουσα συγκριτικά με την προηγούμενη χαρακτήρισε τη συζήτηση και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος εκτίμησε ότι νικητής ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η δήλωση του Μεϊμαράκη, ο πανικός που έδειξε φεύγοντας, θέτοντας το θέμα του ύψους και του σκηνοθέτη, δείχνει ποιος είναι ο νικητής. Ο κ. Τσίπρας κέρδισε το παιχνίδι αυτό. Φαίνεται και από τα social media» είπε και πρόσθεσε:
«Όταν ειπώθηκε το όνομα Παπασταύρου από τη μεριά του κ. Τσίπρα, από εκεί και πέρα ο κ. Μεϊμαράκης άρχισε να κάνει μία επίθεση, να μιλάει με τον τρόπο που, δυστυχώς, εγώ δεν τον είχα συνηθίσει τόσα χρόνια να μιλάει, με μία προσπάθεια απαξίωσης του συνομιλητή του».
Εξαπολύοντας επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ ανέφερε: «Δεν άλλαξε ούτε στο κόμμα του αυτούς που ο κ. Σαμαράς έβαλε. Δηλαδή τους ακροδεξιούς που προήλθαν από το ΛΑΟΣ, τον Βορίδη, τον Γεωργιάδη και τον Πλεύρη. Δεν έβγαλε τον κ. Μαρκογιαννάκη από το ψηφοδέλτιο των Χανίων, ο οποίος διώκεται, σε αντίθεση με αυτό που κάναμε εμείς με τον κ. Χαϊκάλη, ο οποίος δεν διώκεται. Υπερασπίστηκε σφόδρα τον κ. Παπασταύρου. Βλέπω τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος δυστυχώς ακολουθεί τη συνταγή Σαμαρά, να υπερασπίζεται το ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Βενιζέλο κάτι το οποίο θεωρώ ότι τουλάχιστον τους Νεοδημοκράτες της Καραμανλικής εποχής τους κάνει να σηκώνονται από την καρέκλα».
Για διάλογο «πολιτισμένο, αλλά όχι ουσιαστικό» μίλησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. H Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως από τη συζήτηση αυτή δεν υπάρχει νικητής μεταξύ των δύο και πως χαμένοι είναι όλοι καθώς επιστρέφει η λογική των μονομάχων. «Θέλουμε λύσεις, δεν θέλουμε νικητές επί των ερειπίων, αρκετά ματώσαμε» σημείωσε.
Η ίδια έκανε λόγο για «απογοήτευση» από το γεγονός ότι οι κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης «δεν δεσμεύθηκαν για τίποτα και κυρίως δεν δεσμεύθηκαν για το ότι θα συνεργαστούν την επόμενη μέρα και ότι θα μπορέσει να υπάρξει μια κυβέρνηση ευρύτατης λαϊκής υποστήριξης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» κάτι που το θέλουν όλοι οι Έλληνες όπως είπε.
«Έκαναν κόπο να αποδείξουν σε τι διαφέρουν. Μαζί ήταν στις πλατείες και έσκιζαν τα μνημόνια, Ζάππεια ο ένας Θεσσαλονίκη ο άλλος. Δύο φορές εκλογές η ΝΔ το 2012 κυνηγώντας την αυτοδυναμία, άλλες δύο φορές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 διεκδικώντας κι εκείνος την αυτοδυναμία» δήλωσε ακόμη προσθέτοντας πως οι δύο μονομάχοι «έδωσαν την εντύπωση ότι περισσότερο νοιάζονται για την Κυριακή και λιγότερο για τη Δευτέρα».
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης επισήμανε ότι η τηλεμαχία ήταν αρκετά καλύτερη από την προηγούμενη των επτά αρχηγών κομμάτων, αλλά «το θέαμα δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικό».
«Είδα δύο διεκδικητές πρωθυπουργούς ενός προτεκτοράτου, οι οποίοι δεν έχουν πολιτική διαφορά και προσπάθησαν τελικά τις διαφορές τους να τις εντοπίσουν στο φυσικό ύψος. Είχαμε δύο αρχηγούς και δύο κόμματα τα οποία έχουν ένα και το αυτό μετεκλογικό πρόγραμμα. Το τρίτο μνημόνιο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «από τη συζήτηση απουσίαζαν τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και του λαού».


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/624411/debate-tsipra-meimaraki-o-nikitis-tis-tilemaxias-kai-oi-ektimiseis-ton-epiteleion#ixzz3loav6M2W