Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Π. Καμμένος: «Ηλεία, η πιο αδικημένη όλων»

«Ή γυρίζουμε στο χθες ή πάμε στο αύριο με νέους αδέσμευτους ανθρώπους» ήταν το δίλημμα για την επόμενη μέρα των εκλογών που έθεσε ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος χθες από την Ηλεία, μιλώντας σε φίλους και στελέχη του κόμματός του.
Πρώτος σταθμός της προγραμματισμένης επίσκεψης του κ.Καμμένου στο νομό μας ήταν η πόλη της Ζαχάρως.  Ο κ.Καμμένος έτυχε θερμής υποδοχής στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του δήμου με τον κόσμο να δίνει βροντερό παρών.
 Εκεί τον υποδέχτηκε και τον καλωσόρισε ένας άνθρωπος με τον οποίο ο Πάνος Καμμένος συνδέετε με στενή πολυετή φιλία. Πρόκειται για τον τέως δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο ο οποίος στον χαιρετισμό του, έπλεξε το εγκώμιο του Πάνου Καμμένου και κάλεσε τον κόσμο της περιοχής να στηρίξει έναν γνήσιο πατριώτη. «Είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που είναι ευπρόσδεκτος στη Ζαχάρω. Είναι αυτοδημιούργητος, τα έχει βάλει με τη διαπλοκή και γι’ αυτό τον χτυπάνε» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Χρονόπουλος.
«Η συμφωνία δίνει διέξοδο»
Παίρνοντας το λόγο ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας και μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με τους δανειστές λέγοντας πως δεν πρόκειται απλά για ένα ακόμη μνημόνιο, όπως τα προηγούμενα και κακώς γίνεται τέτοια σύγκριση.
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριετές το οποίο θα βάλει αρκετά χρήματα στην πραγματική οικονομία, τον πρωτογενή τομέα και την ανάπτυξη, βγάζοντας τη χώρα από το αγγλικό δίκαιο. Ένα πρόγραμμα συμβιβαστικό που το πρότεινε η Ελλάδα» τόνισε ο κ.Καμμένος, ενώ αποκάλυψε και λεπτομέρειες από το κρίσιμο βράδυ των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, παρομοιάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα με λιοντάρι που ρίχτηκε στη μάχη.
«Εκείνο το βράδυ καταλάβαμε πως ο σχεδιασμός ήταν να φύγει η Ελλάδα από την Ε.Ε. και να μετατραπεί σε μια αποθήκη ψυχών με παράλληλη κατάρρευση των τραπεζών. Η χώρα θα οδηγούνταν σε έναν νέο εμφύλιο πόλεμο. Είχαμε μείνει μόνοι μας με τον πρωθυπουργό και είχαμε δύο επιλογές ή να πυροβολήσουμε τη συνείδησή μας ή τη χώρα. Δεν καταφέραμε να διορθώσουμε και αδικίες όπως ο ΕΝΦΙΑ που υπάρχει ακόμα, όμως η συμφωνία είναι μια διέξοδος από την καταστροφή. Ελάτε όλοι μαζί να χτίσουμε την Ελλάδα σιγά-σιγά» ήταν τα λόγια του, που έκαναν τον κόσμο να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα.
Ενημερωμένος για όλα
Μετά τη Ζαχάρω ο Πάνος Καμμένος μετέβη στον Πύργο και συγκεκριμένα στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, όπου αρχικά είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, και φάνηκε ιδιαίτερα ενημερωμένος για όλα τα θέματα του δήμου.
Και αυτό γιατί όπως επισήμανε ο Τέρενς Κουίκ, ο Παναγιώτης Σγουρίδης, η Έλενα Κουντουρά και ο Νίκος Νικολόπουλος που έχουν επισκεφτεί την Ηλεία στο επτάμηνο διάστημα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φρόντιζαν πάντα να τον ενημερώνουν  για τα αποτελέσματα των επισκέψεων τους αλλά και για τα προβλήματα της περιοχής.
Ο κ.Καμμένος στη συνάντησή του με το δήμαρχο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το λιμάνι του Κατακόλου λέγοντας πως έχει όλα τα φόντα να αναδειχτεί ,σε συνδυασμό με κάποιο από τα αεροδρόμια της περιοχής, σε Ευρωπαϊκή πύλη εισόδου της κρουαζιέρας, κάτι που μπορεί να βάλει την ευρύτερη περιοχή σε τροχιά ανάπτυξης.
 Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πύργου με την ευκαιρία δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και στις ενέργειες που έχει κάνει, καθώς και στην γενικότερη απομόνωση της Ηλείας θίγοντας έτσι το θέμα των οδικών αξόνων. «Πιο εύκολα και γρήγορα πηγαίνει κανείς στην Αλεξανδρούπολη παρά στον Πύργο» ήταν τα λόγια του δημάρχου, με τον κ.Καμμένο να δεσμεύεται πως θα εξετάσει όλα αυτά τα θέματα.
«Ηλεία, η πιο αδικημένη όλων»
Στη συνέχεια ο κ.Καμμένος μίλησε σε συγκέντρωση φίλων των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο δημαρχείο και τόνισε πως η Ηλεία είναι η πιο αδικημένη περιοχή της χώρας μαζί με τα Κύθηρα, και αυτό λόγω των χειρισμών των παλαιών κομμάτων  που τώρα ζητούν και πάλι να έρθουν στην εξουσία.
Στη δεύτερη κατά σειρά ομιλία του στην Ηλεία, αυτή του Πύργου, ο κ.Καμμένος άσκησε οξεία κριτική κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής επισημαίνοντας πως δε θα συνεργαστεί με κόμματα και πολιτικούς που έδιναν «θαλασσοδάνεια», καταλήστεψαν το δημόσιο  και οδήγησαν τη χώρα στην  καταστροφή. Επίσης, επιτέθηκε προσωπικά στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη τον οποίο χαρακτήρισε ψεύτη και υπόδικο ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει καμία πρόθεση συνεργασίας με τη ΝΔ.
Στη συνέχεια παρουσίασε το ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ στην Ηλεία και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για όλους τους υποψηφίους και ιδιαίτερα για τον επικεφαλής Γιάννη Κωνσταντόπουλο τον οποίο χαρακτήρισε δεξί του χέρι και όπως είπε απαρνήθηκε προτάσεις για άλλες θέσεις για να παραμείνει πιστός στις αρχές των ΑΝΕΛ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον Θανάση Μπέλτσο, που είναι ένας εκ των πιο στενών συνεργατών του εδώ και πολλά χρόνια.
Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κ.Καμμένου ήταν η Μητρόπολη Ηλείας, όπου συναντήθηκε σε πολύ καλό κλίμα με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ.Γερμανό. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ συνεχάρη το Μητροπολίτη για το πολύτιμο κοινωνικό έργο που επιτελεί συντηρώντας ιδρύματα και δομές βοήθειας, με τον Μητροπολίτη να απαντά πως όλα αυτά υπάρχουν χωρίς καμία ενίσχυση από κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συνομιλία τους παρουσιάζει το σημείο που ο σεβασμιότατος εκθέτει τους προβληματισμούς του για το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία καθώς και για την πρωινή προσευχή για να πάρει την αφοπλιστική απάντηση του Πάνου Καμμένου «αν αυτά καταργηθούν την επόμενη μέρα θα πέσει η κυβέρνηση».
Ο κ.Καμμένος μετά τον κύκλο των ομιλιών και επισκέψεών του στην Ηλεία αναχώρησε για την Πάτρα, όπου ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση των ΑΝΕΛ.

Βασίλης Σφήνας

http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/politiki/p-kammenos-ileia-i-pio-adikimeni-olon

Σχολεία Ώρα Μηδέν. Αυτά είναι τα προβλήματα που καταγγέλλει η ΔΟΕ



Οι μηδενικοί διορισμοί, ο κακός σχεδιασμός και η παράβλεψη νομικών ζητημάτων, τα αιτία των προβλημάτων στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τη ΔΟΕ


Τα προβλήματα, με τα οποία ξεκίνησαν τα σχολεία βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ). «Το ότι δε γίνονται διορισμοί, ο εξαιρετικά κακός σχεδιασμός, η εγκληματική παράβλεψη των νομικών ζητημάτων, τα οποία υπήρχαν και ήταν οφθαλμοφανές ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, οδήγησαν στο σημείο το οποίο είμαστε σήμερα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής.
Ειδικότερα, ο κ. Κικινής χαρακτήρισε "διαχρονικό" το ζήτημα των εκπαιδευτικών κενών, λόγω του ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν γίνει διορισμοί. «Μοιραία, είναι πολλά τα κενά που πρέπει να καλυφθούν με αναπληρωτές», σημείωσε και έκανε λόγο για «πλήρη διακομματική σύμπνοια» και πολιτική επιλογή των ηγεσιών του υπουργείου Παιδείας τα τελευταία χρόνια, να επιλέγονται ελαστικές μορφές εργασίας. Ο κ. Κικινής πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι τα δύο τελευταία χρόνια οι διορισμοί είναι μηδενικοί, τη στιγμή που τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί 8.500 εκπαιδευτικοί, ενώ έχουν προσληφθεί μόλις 250.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προβλήματα σχολείων την ημέρα του αγιασμού, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ, παρέμειναν κλειστές πολλές σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Εύβοια να είναι οι περιοχές με τα περισσότερα κλειστά σχολεία. Πιο συγκεκριμένα, στις Κυκλάδες παρέμειναν κλειστά 20 δημοτικά και 32 νηπιαγωγεία, στα Δωδεκάνησα 10 δημοτικά και 21 νηπιαγωγεία, ενώ στην Εύβοια συνολικά 35 σχολικές μονάδες δεν άνοιξαν για τον αγιασμό.
Εξάλλου, οι καθυστερήσεις της διαδικασίας πρόσληψης αναπληρωτών, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην έκδοση σχετικής εγκυκλίου χωρίς ΦΕΚ, οι καθυστερήσεις στον έλεγχο των μεταπτυχιακών των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, το ότι δε λειτουργούν στην πλήρη έκτασή τους τα νηπιαγωγεία, το ότι η ειδική αγωγή δεν έχει εκσυγχρονισμένες δομές και στελέχωση, ότι δεν έχουν γίνει επισκευαστικές εργασίες στα σχολεία, η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των διαδικασιών και των ρυθμίσεων για την πρόσληψη καθαριστριών στα σχολεία, καθώς επίσης και η υποστελέχωση των σχολείων του εξωτερικού, είναι επίσης ζητήματα που επισήμανε η ΔΟΕ.
«Τα δεδομένα αυτά δεν τιμούν την εκπαίδευση», τόνισε ο κ. Κικινής και κατέληξε ότι αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με τη συνεχή υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης και την παραπομπή των προβλημάτων στο μέλλον, έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της εκπαίδευσης στη χώρα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/paideia/sxoleia-wra-mhden-ayta-einai-ta-provlhmata-poy-kataggellei-h-doe.3663731.html

Κωνσταντοπούλου για Πρετεντέρη: "Επιτρέψτε μου να μην τον θεωρώ δημοσιογράφο"



 Χαμός στο στούντιο του Μega με προσκεκλημένη την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Γιατί έστρεψε τα βέλη της κατά όλων των δημοσιογράφων. "Επιτρέψτε μου να μην αποδέχομαι τον χαρακτηρισμό 'δημοσιογράφος'. Έχει αποδείξει ότι είναι άξιος υπάλληλος του αφεντικού του", είπε για τον Γιάννη Πρετεντέρη

Kαλεσμένη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλο, λίγο πριν το ντιμπέιτ των δύο πολιτικών αρχηγών.
Η πρώτη υποψήφια στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Ενότητας στην Α’ Αθηνών, λίγο μετά την πρώτη ερώτηση της Μαρίας Σαράφογλου ξεκίνησε την επίθεση επί προσωπικού αρχικά στον Γιάννη Πρετεντέρη, μετά στη Μαρία Σαράφογλου κι έπειτα στον Νίκο Ευαγγελάτο.
Η κα Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον κ. Πρετεντέρη ότι μετέφερε ασύστολα ψεύδη στον ελληνικό λαό, γράφοντας στα άρθρα του ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Ο Γιάννης Πρετεντέρης της ανταπάντησε: "Λέτε ψέματα»" για να πάρει την απάντηση: "Στα ψέματα είστε ειδικοί, είστε ειδικοί στην προπαγάνδα".
Και συνέχισε: "Ειδικά για τον κύριο Πρετεντέρη, επιτρέψτε μου, να μην αποδέχομαι τον χαρακτηρισμό 'δημοσιογράφος'. Έχει αποδείξει ότι είναι άξιος υπάλληλος του αφεντικού του. Ξέρω ότι μας ασκείτε αντιπολίτευση. Μπείτε για λίγο στον ρόλο του δημοσιογράφου".
Η κα Κωνσταντοπούλου συνέχιζε να φωνάζει για να της πει ο κ. Πρετεντέρης: "Διαβάστε με για να μάθετε και πέντε πράγματα", ενώ η πρόεδρος της Βουλής τον κατηγόρησε πως άρθρα του δημοσιεύονταν κάποια περίοδο στην Κύπρο με άλλο όνομα και πρόσθεσε: "Είναι σαφές ότι μας κάνετε αντιπολίτευση, αλλά μπείτε λίγο στον ρόλο του δημοσιογράφου".
"Σας έχει καταλάβει ο ελληνικός λαός" συνέχισε μάλιστα να του λέει η υποψήφια της Λαϊκής Ενότητας, «"Δεν τον εκπροσωπείτε" της απάντησε ο κ. Πρετεντέρης, ενώ σε άλλο σημείο της κουβέντας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας για το χρέος, τόνισε: "Ούτε ο κ. Μπόμπολας, ούτε ο κ. Ψυχάρης, ούτε εσείς αποφασίζετε για το χρέος". "Αν αποφάσιζα εγώ θα σας το χάριζα να ησυχάσουμε" ήταν η απάντηση του Γιάννη Πρετεντέρη
Παράλληλα, απαντώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο, ο οποίος της ανέφερε ότι είναι φιλοξενούμενη του Mega, η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι δεν είναι φιλοξενούμενη σταθμών που οικειοποιούνται παρανόμως τις δημόσιες συχνότητες.
Από την επίθεσή της δεν γλίτωσε ούτε η Μαρία Σαράφογλου την οποία κατηγόρησε για μεροληψία φέρνοντας ως παράδειγμα τον διάλογό της με τον ηθοποιό Κλέων Γρηγοριάδη, λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα. Υπενθυμίζεται ότι τότε ο κ. Γρηγοριάδης την είχε κατηγορήσει ότι δεν προσκαλεί εκπροσώπους του "όχι»" για να πάρει την απάντηση ότι δεν φταίει εκείνη που όλοι οι φορείς είναι υπέρ του "ναι".
http://news247.gr/eidiseis/politiki/ekloges-gr/ekloges2015/kwnstantopouloy-gia-pretenterh-epitrepste-moy-na-mhn-ton-thewrw-dhmosiografo.3664179.html






“Σαφάρι” ξεκίνησαν οι τράπεζες για να μαζέψουν χρήματα!

Τα “κόκκινα” δάνεια πιέζουν…
Σε κατάσταση «πανικού» θα μπορούσαμε να πούμε πως βρίσκονται οι διοικήσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών, προς άγρα κεφαλαίων και μείωσης τω απωλειών τους των τελευταίων ετών.
Στο «ράλι» αυτό βγάζουν όλα τα όπλα που τους προσφέρει η τεχνολόγια, όπως είναι τα τηλέφωνα, τα SMS, τα email και οτιδήποτε άλλο έχουν στη διάθεση τους. Το προσωπικό των τραπεζών επικοινωνούν με τους δανειολήπτες και τους καλούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, δίνοντας τους χαμηλά επιτόκια και διαγραφή των τόκων, σε μια προσπάθεια να σώσουν οτιδήποτε σώζεται!!
Στα στεγαστικά δάνεια, που είναι τα «χοντρά» χαρτιά αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, ενώ για ανέργους και οικονομικά ασθενείς εφαρμόζεται πληρωμή μόνο τόκων για διάστημα μέχρι 4 έτη ή καταβολή κλασματικής δόσης για περίοδο 2 με 3 χρόνια. Στην περίπτωση αυτή και εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεπής στις καταβολές του, διαγράφεται το ποσό που αντιστοιχεί στη διαφορά των τόκων, ενώ το τμήμα της δόσης που αντιστοιχεί στο κεφάλαιο προστίθεται στο υπόλοιπο του δανείου.
Στα καταναλωτικά δάνεια, εκεί δηλαδή που εντοπίζεται και η μεγαλύτερη «κόκκινη τρύπα» τα πιστωτικά ιδρύματα προτείνουν ακόμη και διαγραφή σημαντικού τμήματος της οφειλής με την προϋπόθεση ότι οι δανειολήπτες θα καταβάλουν άμεσα αυτό που θα μείνει ως οφειλή πίσω.
Η μέθοδος που ακολουθείτε είναι απλή και συνίσταται στην συγκέντρωσης των καταναλωτικών οφειλών με προσημείωση ακινήτου, με τα οποία «κουρεύουν» όχι μόνο τους τόκους υπερημερίας αλλά και τμήμα του κεφαλαίου.
Στην αγορά υπάρχουν και κάποια προγράμματα ρύθμισης οφειλών από καταναλωτικά δάνεια -χωρίς προσημείωση- με τα οποία προβλέπεται στη λήξη της δανειακής σύμβασης διαγραφή του 25% της οφειλής.
Το σίγουρο είναι πάντως πως όσο πλησιάζει η ανακεφαλαίωση των τραπεζών και οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν απέναντι τους την ΕΚΤ, τόσο θα μεγαλώνει και το «παζάρι» που κάνουν με τους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τις οφειλές τους.
- See more at: http://www.fnews.gr/safari-ksekinisan-oi-trapezes-gia-na-mazepsoun-xrimata/#_

Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος

 

Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Την πρωτοβουλία είχαν τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με μικρασιατική καταγωγή, ο Γιάννης Καψής, ο Γιάννης Διαμαντίδης και ο Γιάννης Χαραλάμπους, οι οποίοι κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου στις 12 Μαΐου 1997. Στην εισηγητική έκθεση ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι:
Η κατάρρευση των ελληνικών δυνάμεων το 1922 στη Μικρά Ασία, οι σφαγές, λεηλασίες και η προσφυγιά που ακολούθησαν, αποτελούν το αποκορύφωμα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της Μικρά Ασίας, που έβαλε τέρμα στην τρισχιλιετή παρουσία του στην πέραν του Αιγαίου Ελλάδα, μια περιοχή όπου αναπτύχθηκε η ωριμότερη φάση του ελληνικού πολιτισμού […] την τερατώδη αυτή γερμανική σύλληψη πρώτοι οι Νεότουρκοι ανέλαβαν να κάνουν πράξη. Και κοντά στις βάρβαρες ασιατικές μεθόδους του βίαιου εξισλαμισμού, του γενιτσαρισμού και των κατά τακτά διαστήματα φυλετικών εκκαθαρίσεων ήρθε να προστεθεί η τευτονική ψυχρή μεθοδικότητα με τη λειτουργία των περίφημων ταγμάτων εργασίας.


 

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στην πρόταση νόμου "Καθιέρωση της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρός Ασίας από το Τουρκικό Κράτος" Προς τη Βουλή των Ελλήνων Η κατάρρευση των ελληνικών δυνάμεων το 1922 στη Μικρά Ασία, οι σφαγές, λεηλασίες και προσφυγιά που ακολούθησαν, αποτελούν το αποκορύφωμα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της Μικρά Ασίας, που έβαλε τέρμα στην τρισχιλιετή παρουσία του στην πέραν του Αιγαίου Ελλάδα, μια περιοχή όπου αναπτύχθηκε η ωριμότερη φάση του ελληνικού πολιτισμού. Μια διαδρομή πολιτισμού που ξεκίνησε με τον Όμηρο, τον Ηρόδοτο, το Θαλή. πέρασε στο χριστιανικό ελληνισμό με το Βασίλειο, το Γρηγόριο, τον Ιωάννη και έκλεισε με το Σεφέρη και το Βενέζη. Μια διαδρομή που άντεξε σε Πέρσες, Ρωμαίους, Σελτζούκους και Οθωμανούς, μόνο με ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα μπορούσε να διακοπεί και να επιτρέψει τη δημιουργία τουρκικού εθνικού κράτους, σε ένα γεωγραφικό χώρο που μεγαλούργησε η ιδέα του πολυεθνικού κράτους με ελληνική κουλτούρα και συνείδηση, είτε στην εποχή των επίγονων είτε στην εποχή των Ρωμαίων είτε στην εποχή των Βυζαντινών είτε στην εποχή των Οθωμανών. Την τερατώδη αυτή γερμανική σύλληψη πρώτοι οι Νεότουρκοι ανέλαβαν να κάνουν πράξη. Και κοντά στις βάρβαρες ασιατικές μεθόδους του βίαιου εξισλαμισμού, του γενιτσαρισμού και των κατά τακτά διαστήματα φυλετικών εκκαθαρίσεων ήρθε να προστεθεί η τευτονική ψυχρή μεθοδικότητα με τη λειτουργία των περίφημων ταγμάτων εργασίας. Η διαδρομή Αιγαίο ­ Πόντος ­ Αρμενία ­ Συρία αποτέλεσε την τακτική εκδρομή των παππούδων μας, που οδήγησε στη δραματική μείωση του ανδρικού πληθυσμού. Μέσω των ταγμάτων εργασίας εξοντώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες σε μια εθνική γενοκτονία εφάμιλλη των Αρμενίων, την ίδια ακριβώς εποχή. Η νίκη του Κεμάλ, που υλοποιεί τις καινοφανείς ιδέες του Παντουρκισμού και την αφομοίωση των εθνοτήτων μέσα στην ιδέα του τουρκισμού, δίνει φτερά τους άτακτους συμμορίτες που επιδίδονται σε μια πρωτοφανούς αγριότητας σφαγή του ελληνικού στοιχείου στη Μικρά Ασία κάτω από το αδιάφορο βλέμμα της "πολιτισμένης Δύσης" και των "συμμάχων" μας. Και κλείνει ο ιστορικός κύκλος του Ελληνισμού στην περιοχή της Μικρά Ασίας μετά τρεις χιλιάδες χρόνια. Ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες μπολιάζουν την πάτρια γη με το δυναμισμό και την προοδευτικότητα που κουβαλάνε. Πεντακόσιες χιλιάδες νεκροί μένουν πίσω, θύματα μιας από τις πιο συστηματικές εκκαθαρίσεις που γνώρισε η παγκόσμια ιστορία. Εκατοντάδες χιλιάδες, είτε με τη βία είτε για να διασωθούν, τουρκεύουν στις δύσκολες ημέρες δημιουργώντας το υπαρκτό σήμερα στην Τουρκία κομμάτι των με ελληνική συνείδηση "κρυπτοχριστιανών". Αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας, σημαντικό όσο λίγα, υπάρχει μια τάση να υποβαθμίζεται, λες και δημιουργεί ενοχές. Η ραχοκοκαλιά του ελληνικού πολιτισμού εξαφανίζεται μαζί με τις παραδόσεις και μια τρισχιλιετή καρποφόρα ελληνική παρουσία, χωρίς καμία προσπάθεια να διασωθεί. Η ελληνική ιστορία κινδυνεύει να διασωθεί ανάπηρη, χωρίς την οικουμενική διάσταση της, που είναι η αποθέωση του ελληνικού πνεύματος, και μόνο η δραστηριότητα μερικών προσφυγικών σωματείων προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατήσει άσβεστη τη μνήμη. Και μνήμη δεν σημαίνει αλυτρωτισμό, αλλά πάνω από όλα σημαίνει σεβασμό στα πάτρια, στην ιστορική αλήθεια και τις παραδόσεις μας που είναι όχι μονό ελληνική κληρονομιά, αλλά κληρονομιά του παγκοσμίου πνεύματος. Για να υπάρξει σεβασμός στην ιστορική μνήμη. Για να καταδικαστούν οι ευρωπαϊκής έμπνευσης και τουρκικής εκτέλεσης θηριωδίες που καθιέρωσαν στον αιώνα μας τη λογική των εθνικών εκκαθαρίσεων, που παρά τα όσα θα πίστευε κανείς την είδαμε να ξαναζωντανεύει στις μέρες μας. Για να απαξιωθούν για το μέλλον τέτοιες πολιτικές. Για να σωθεί η μνήμη των αδελφών μας που αποτέλεσαν θύματα της τουρκικής θηριωδίας. Είναι ανάγκη να καθιερωθεί μια μέρα μνήμης αυτής της γενοκτονίας για να μνημονεύουμε τα θύματα, για να προνοούμε για το μέλλον, για να νοιαστούμε γι αυτή την τεράστια εθνική και πολιτιστική παρακαταθήκη, που τείνει να χαθεί στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Γι' αυτό προτείνουμε να ψηφιστεί η πρόταση νόμου που καταθέτουμε, με πρώτο άρθρο την καθιέρωση της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρά Ασίας και με άρθρο δεύτερο την εξουσιοδότηση να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες των εκδηλώσεων με προεδρικό διάταγμα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ Καθιέρωση της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρά Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.
Άρθρο πρώτο Ορίζεται η 14η Σεπτεμβρίου κάθε έτους ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρά Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Άρθρο δεύτερο Ο χαρακτήρας, το περιεχόμενο, ο φορέας και ο τρόπος οργάνωσης των εκδηλώσεων εθνικής μνήμης καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Πολιτισμού, ύστερα από γνώμη της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος.

Άρθρο τρίτο  Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 Αθήνα 12 Μαΐου 1997

 Οι προτείνοντες Βουλευτές Χαραλάμπους Γιάννης Διαμαντίδης Γιάννης



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΘΕΡΟΥΣ 1997 ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΟ

Της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στην πρόταση νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης "Καθιέρωση της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρά Ασίας από το Τουρκικό κράτος".

 ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης συνήλθε την 24η Ιουλίου 1997 σε μια (1) συνεδρίαση, που διήρκεσε 45' λεπτά συνολικά, υπό την Προεδρία του Προέδρου αυτής κ. Γεώργιου Αδαμόπουλου, με αντικείμενο την επεξεργασία και εξέταση της πρότασης νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης "Καθιέρωση της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρά Ασίας από το Τουρκικό κράτος". Στη συνεδρίαση της Επιτροπής παρέστη ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Λάμπρος Παπαδήμας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το λόγο έλαβαν: Ο Προτείνων Βουλευτής και Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Ιωάννης Χαραλάμπους, ο Εισηγητής της Μειοψηφίας κ. Αναστάσιος Νεράντζης, ο Ειδικός Αγορητής του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτριος Β. Κωστόπουλος , ο Ειδικός Αγορητής του ΣΥΝ κ. Φώτης Κουβέλης, ο Ειδικός Αγορητής του ΔΗ.Κ.ΚΙ. κ. Ιωάννης Αράπης και ο Βουλευτής κ. Αντώνιος Φούσας. Ο προτείνων Βουλευτής και Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Ιωάννης Χαραλάμπους, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του. άτι η μέρα μνήμης της γενοκτονίας των Μικρασιατών Ελλήνων δεν μπορεί να είναι ένα μνημόσυνο μίσους και αλυτρωτισμού, αλλά μια πρόκληση να γνωρίσουμε, ως λαός, το γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε σε συνάρτηση με την αντίστοιχη θεώρηση των Τούρκων και να χαράξουμε μια πολιτική με βάθος, που στοχεύει όχι σε επιμνημόσυνους στίχους ποιητών, αλλά στην εμπέδωση αισιοδοξίας και πίστης στο λαό μας, ότι αυτό το έθνος στο οποίο ανήκουμε, μπορεί να επιβιώσει στο μέλλον. Μέσα στο πρώτα εβδομήντα χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, τη μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη το έθνος μας στην ιστορία του, παρατηρούμε ότι όχι μόνο δεν σταμάτησε η πορεία συρρίκνωσης του ελληνισμού, αλλά από κεκτημένη ταχύτητα και δυναμική, αργά αλλά σταθερά, τίθεται υπό αμφισβήτηση και αυτός ο καθαυτό ελλαδικός χώρος. Οι Αρμένιοι και « Έλληνες, λαοί ισχυροί μέσα στο εναπομείναν πολυεθνικό κράτος, με διαφορετική εντελώς κουλτούρα και κυρίαρχη ιστορική παρουσία σε σημαντικά εδάφη του πολυεθνικού κράτους, υφίστανται βίαιο διωγμό και γενοκτονία, ώστε αν δεν εξαφανιστούν και δεν φύγουν, να υποχρεωθούν να ενσωματωθούν, όπως μεγάλα κομμάτια τους έκαναν εξ ανάγκης στην πορεία της τελευταίας χιλιετίας. Θεωρώ ότι είναι ανάγκη, ως λαός. να ανακτήσουμε τη μνήμη μας, να βγούμε από την ηθική αναισθησία απέναντι στην ιστορία μας και να ασχοληθούμε με TTC σχέσεις με τους γειτονικούς λαούς, κατά τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο, χωρίς φανφάρες και υστερίες. Με σεβασμό στην ιστορία μας, χωρίς αλαζονεία και κομπασμό. Η σημερινή μου πρόταση, συνέχισε ο κ. Χαραλάμπους, κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν έχει σαν στόχο ένα στείρο μνημόσυνο, ερήμην του λαού και ειδικά της νεολαίας μας. Δεν έχει στόχο να εξάπτει πάθη και αλυτρωτισμούς. Δεν έχει στόχο να ανοίγει ένα διαρκές ετήσιο μέτωπο με τους "βάρβαρους" γείτονες. Έχει στόχο να μην καλύπτονται βαναυσότητες, που η λήθη επιτρέπει την επανάληψη τους. Έχει στόχο να μην καταστεί η βία και η δύναμη, νόμος της διεθνούς τάξης, να μελετήσουμε την ιστορία και να εξαγάγουμε συμπεράσματα και σοφία, να τιμήσουμε την εθνική μας κληρονομιά, να μελετήσουμε τα γεωπολιτικά δεδομένα της πολιτικής με φρόνηση, προβλεπτικότητα και όχι με στείρους εγωισμούς και προκαταλήψεις. Να προικίσουμε τη νεολαία με στόχους και οράματα, να στείλουμε ένα μήνυμα ειρηνικής συμβίωσης στην περιοχή, στηριγμένης όμως στον αλληλοσεβασμό και όχι στη βία και το φόβο. να διακηρύξουμε ότι η απώλεια της εθνικής μνήμης είναι το τελευταίο στάδιο πριν το τέλος. Ο Εισηγητής της Μειοψηφίας κ. Αναστάσιος Νεράντζης, χαρακτήρισε τη συζητούμενη πρόταση νόμου και επίκαιρη και διαχρονική. Επίκαιρη για δύο λόγους: Αφενός, γιατί φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Αφετέρου, γιατί συμπίπτει με τη σύναψη της Συμφωνίας της Μαδρίτης, η οποία αξίζει να τονιστεί, ότι εκ μέρους δύο τουλάχιστον εκ των προτεινόντων, έχει καταγγελθεί, μεταξύ των άλλων, ως προϊόν πιέσεων ή και μυστικής διπλωματίας. Επίσης, διαχρονική για άλλους δύο λόγους: Διότι ένα πλήθος ιστορικών θεωρούν­ και όχι άδικα­ πως η Μικρασιατική καταστροφή και ο εκριζωμός από την εστία ενός πολιτισμού 3.000 ετών, αποτελεί οδυνηρότερο κακό για την Ελλάδα ακόμα και από αυτή την πτώση του Βυζαντίου. Από την άλλη πλευρά. 75 χρόνια μετά, αυτό που λέγεται "προσφυγικό ζήτημα" στην Ελλάδα, δηλαδή των Μικρασιατών και των Ποντίων, εξακολουθεί να υφίσταται, αφού υπάρχουν 5.000 αναποκατάστατες οικογένειες. Η πρόταση χαρακτηρίζει ως γενοκτονία και όλα εκείνα τα γεγονότα τα οποία συνέβησαν εις βάρος του αμάχου πληθυσμού στη Σμύρνη και στις γύρω περιοχές. Και αναφέρομαι, συνέχισε ο Εισηγητής της Μειοψηφίας κ. Νεράντζης. στους εξανδραποδισμούς, στους εμπρησμούς, στους ξυλοδαρμούς, στα τάγματα εργασίας και στις ατέλειωτες πορείες μέσα στα αχανή βάθη της Μικρά Ασίας. Αυτά συνιστούν γενοκτονία και ιστορικά. αλλά και νομικά, βάσει της αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως του OHE στις 9 Σεπτεμβρίου του 1948. Όμως δεν είναι τα γεγονότα αυτά απλώς γενοκτονία, αλλά ριζεκτομή, με τη πολιτική, εκκλησιαστική και τη διπλωματική έννοια του όρου. Επομένως, όσοι φοβούνται, μήπως υποπέσουμε στο ολίσθημα να θεωρηθούν τα στρατιωτικά γεγονότα, ως γενοκτονία, είναι έξω από το πνεύμα αυτής της προτάσεως. Η Νέα Δημοκρατία και εγώ, μετά τα παραπάνω, είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του. και για λογούς συναισθηματικούς, αλλά και για λογούς ιστορικούς, τάσσεται υπέρ της προτάσεως αυτής, με τη μοναδική παρατήρηση, ότι αποτελεί στοιχείο αδοκιμότητας ­ που δεν αφορά βέβαια τους προτείνοντες ­ να καθορίζονται με δύο νομοθετήματα οι διαστάσεις ενός και του αυτού γεγονότος, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με το Προεδρικό Διάταγμα του 1986 έχει αναγνωρισθεί η 14η Σεπτεμβρίου, ως ημέρα μνήμης του Μικρασιατικού ελληνισμού. Ο Ειδικός Αγορητής του K.Κ.Ε. κ. Δημήτριος Β. Κωστόπουλος, συμφώνησε με τη συζητούμενη πρόταση νόμου, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική, τονίζοντας ότι ηθικός αυτουργός αυτού του φοβερού εγκλήματος ήταν η άρχουσα τάξη της Τουρκίας, οι άτακτοι του Κεμάλ Ατατούρκ. Στη συνέχεια αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορική και διπλωματική διάσταση του θέματος και του ρόλου των συμμάχων στη Μικρασιατική καταστροφή, πρόσθεσε άτι η Κυβέρνηση πρέπει να λάβα υπόψη της, όλες τις διαστάσεις του θέματος και σε εύλογο χρονικό διάστημα να φέρει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου, που θα καταγράψει την ιστορική μνήμη με όλες της τις πτυχές. Ο Ειδικός Αγορητής του ΣΥΝ κ. Φώτιος Κουβέλης, συμφώνησε με την συζητούμενη πρόταση νόμου, λέγοντας ότι είναι μια οφειλόμενη πράξη και στην ιστορική μνήμη και στους αδελφούς μας της Μικρά Ασίας. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει, η αναγνώριση αυτής της ημέρας ως ημέρας μνήμης, να ανακινεί σκέψεις και υποψίες ότι η Ελλάδα έρχεται να ρίξει "λάδι στη φωτιά". Η ιστορική μνήμη δεν μπορεί να αναπαράγεται σε καθημερινή πολιτική πρακτική. Πρέπει να είναι παρούσα και να διδάσκει. Η γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων είναι δύο θλιβερές σελίδες της νεώτερης ιστορίας. Νομίζω, είπε καταλήγοντας, ότι η καταδίκη από την παγκόσμια κοινωνία πρέπει να είναι ομόφωνη. Ο Ειδικός Αγορητής του ΔΗ.Κ.ΚΙ. κ. Ιωάννης Αράπης, είπε στην ομιλία του ότι πέρασαν 77 χρόνια περίπου από τη γενοκτονία αυτή και η Πολιτεία δεν έσκυψε πάνω στo πρόβλημα των Ελλήνων της Μικρά Ασίας, δεν τους αγκάλιασε όσο θα έπρεπε. Ευτυχώς όμως, οι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από τη Μικρά Ασία, διατήρησαν τα ήθη και έθιμα τους, μεταφέροντας στις νέες γενιές όλα αυτά που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους και έτσι διατηρήθηκε όλο εκείνο το στοιχείο και κυρίως μέσα από συλλόγους, ομοσπονδίες κ.λπ. Το ΔΗ.Κ.ΚΙ. είπε καταλήγοντας ο κ. Ιωάννης Αράπης, ψηφίζει υπέρ της συζητούμενης πρότασης νόμου, υπενθυμίζοντας στη Κυβέρνηση, ότι θα πρέπει να βοηθήσει και να σκύψει πάνω στα προβλήματα και όλων εκείνων που μεταφέρθηκαν τελευταία από τη Σοβιετική Ένωση. Ακολούθως ο παριστάμενος Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Λάμπρος Παπαδήμας, είπε στην ομιλία του ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολύ θετικά την πρόταση των συναδέλφων της Πλειοψηφίας και αποδέχεται τη συζητούμενη πρόταση, εκτιμώντας, ότι είναι αναγκαία ­καθιέρωση μιας ημέρας μνήμης για τη γενοκτονία. Η οποία το 1922 είχε σαν αποτέλεσμα, από τη μια πλευρά να χάσουν τις ζωές τους αθώοι, άμαχοι του ελληνικού πληθυσμού, που κατοικούσαν στις ακτές της Μικρά Ασίας και από την άλλη να γεμίσει η Ελλάδα με εκατομμύρια πρόσφυγες. Σήμερα κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια, για να μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά με το λαό. που βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά του Αιγαίου, αντιμετωπίζοντας με ρεαλισμό τη σημερινή κατάσταση, απαλλαγμένοι από οποιονδήποτε μεγαλοϊδεατισμό και προσηλωμένοι στις διεθνείς συνθήκες και στο διεθνές δίκαιο. Στη συνέχεια η συζητούμενη πρόταση νόμου έγινε δεκτή κατ' αρχήν, κατ' άρθρο και στο σύνολο της ομόφωνα. Τα πρακτικά της συνεδρίασης βρίσκονται στη Γραμματεία της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης. Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και στη διάθεση των κ. κ. Βουλευτών.

Ε Κ Θ Ε Σ Η

 Η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. αφού έλαβε υπόψη, κατά την επεξεργασία και εξέταση της πρότασης νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης "Καθιέρωση της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρά Ασίας από το Τουρκικό κράτος", τις αγορεύσεις του προτείνοντος Βουλευτή και Εισηγητή της Πλειοψηφίας κ. Ιωάννη Χαραλάμπους, του Εισηγητή της Μειοψηφίας κ. Αναστάσιου Νεράντζη, του Ειδικού Αγορητή του Κ.Κ.Ε. κ. Δημητρίου Κωστόπουλου, του Ειδικού Αγορητή του ΣΥΝ κ. Φωτίου Κουβέλη, του Ειδικού Αγορητή του ΔΗ.Κ.ΚΙ. κ. Ιωάννη Αράπη, καθώς και των μελών της, αποδέχθηκε την παραπάνω πρόταση νόμου κατ' αρχήν, κατ' άρθρον και στo σύνολο της ομόφωνα και εισηγείται την ψήφιση της από τη Βουλή, ως έχει.

Αθήνα, 24 Ιουλίου 1997

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ


http://www.sansimera.gr/worldays/306

Κάτω Αχαΐα: «Δεν ήθελα να τον πυροβολήσω» υποστηρίζει ο 15χρονος δράστης

Αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε πρόθεση να πυροβολήσει, πόσο μάλιστα να σκοτώσει, ο ανήλικος από τις σφαίρες του οποίου έχασε χθες Κυριακή (13/9) τη ζωή του ένας 17χρονος, στην Κάτω Αχαΐα.
«Δεν ήθελα να τον σκοτώσω, μόνο να τον φοβερίσω, ήμασταν φίλοι...», δήλωσε ο 15χρονος δράστης στους αστυνομικούς οι οποίοι τον συνέλαβαν αμέσως μετά το τραγικό περιστατικό.
«Με έθιξε όταν με χτύπησε μπροστά στα μάτια των συμμαθητών μου, επειδή όπως έλεγε ενοχλούσα την αδελφή του. Μετά τον καυγά πήγα στο σπίτι του θείου μου, πήρα το κυνηγετικό όπλο του πατέρα μου και με το αυτοκίνητο του θείου μου πήγα πίσω στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου. Εκεί τον πυροβόλησα μία φορά», κατέληξε ο 15χρονος.
Νωρίτερα σήμερα (14/9) τόσο ο δράστης όσο και η 42χρονη μητέρα του (η οποία συνελήφθη για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου), οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πάτρας.
Παράλληλα, αναζητούνται ο 42χρονος πατέρας του και ο 39χρονος θείος του, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου και πλημμελούς φύλαξης και κατοχής, χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, κυνηγετικού όπλου.
Το χρονικό του φονικού
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την αστυνομική έρευνα, ο 15χρονος είχε αρχικά πειράξει την αδερφή του 17χρονου, για την οποία φέρεται να έτρεφε κάποια αισθήματα, με τον δεύτερο να αντιδρά χτυπώντας τον.
Ο 15χρονος έφυγε από το προαύλιο δημοτικού σχολείου στην Κάτω Αχαΐα όπου βρισκόταν, πήγε στο σπίτι του, πήρε την καραμπίνα του πατέρα του (της οποίας η άδεια είχε λήξει) και με το αυτοκίνητο του θείου του επέστρεψε στο σχολικό συγκρότημα όπου και πυροβόλησε τον 17χρονοτραυματίζοντάς τον σοβαρά στη θωρακική και κοιλιακή χώρα.
Το θύμα διακομίσθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας και μετά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών, υπέκυψε στα τραύματά του.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/astynomiko-reportaz/story/624153/kato-axaia-den-ithela-na-ton-pyrovoliso-ypostirizei-o-15xronos-drastis#ixzz3liGx1PAl

Επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε φυλάκια ακριτικών νησιών

Επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε φυλάκια ακριτικών νησιών

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Γιάγκος, επισκέφθηκε το Καστελόριζο, τη Στρογγύλη και τη Ρω, συνεχίζοντας την περιοδεία του σε στρατόπεδα των ακριτικών νησιών.
Στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε την πυραυλάκατο ΜΠΛΕΣΣΑΣ που περιπολεί στην περιοχή και συνομίλησε με τα μέλη του πληρώματος.
Ο κ. Γιάγκος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 72η επέτειο από την απελευθέρωση του Καστελόριζου.
Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευαν ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/amyna/story/624180/episkepsi-toy-ypoyrgoy-ethnikis-amynas-se-fylakia-akritikon-nision#ixzz3liHT3HLF

Διώξεις για πορνογραφία - Ζητούσαν από 12χρονη άσεμνες φωτογραφίες

Δύο Έλληνες συνελήφθησαν κι ένας αλλοδαπός αναζητείται καθώς κατηγορούνται σε υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων κατ εξακολούθηση μέσω διαδικτύου.
Όλα ξεκίνησαν όταν μια 12χρονη μεταφέρθηκε μεθυσμένη σε παιδιατρική κλινική και όπως προέκυψε συνομιλούσε μέσω διαδικτύου με τέσσερα άτομα.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, οι τέσσερις ζητούσαν από το κορίτσι να τους στείλει φωτογραφίες της με άσεμνο περιεχόμενο, ενώ ένας από αυτούς της είχε στείλει αντίστοιχες φωτογραφίες.
Υπήρχαν επίσης, προτροπές και από τους τέσσερις προκειμένου, ο καθένας ξεχωριστά, να βρεθεί με την ανήλικη και να ενεργήσει ασελγείς πράξεις μαζί της.
Μετά από ενημέρωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, εκδόθηκε εντολή για άρση του απορρήτου επικοινωνιών και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατάφερε να εντοπίσει τους δράστες και τις επίμαχες συνδέσεις διαδικτύου. Ακολούθησε έρευνα στα σπίτια των δύο στην Αττική όπου κατασχέθηκαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής κι ένα τηλέφωνο.
Οι δύο (ηλικίας 29 και 24 ετών) συνελήφθησαν ενώ αναζητείται ένας αλλοδαπός 21 ετών που όπως προέκυψε έχει μετακομίσε σε άγνωστη διεύθυνση.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά:  111 88
Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο:  ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID
Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/astynomiko-reportaz/story/624170/dioxeis-gia-pornografia-zitoysan-apo-12xroni-asemnes-fotografies#ixzz3liGUdJ5b

Γκάμπριελ: Στα όρια των δυνατοτήτων της η Γερμανία από την αδράνεια της Ευρώπης

Γκάμπριελ: Στα όρια των δυνατοτήτων της η Γερμανία από την αδράνεια της Ευρώπης


Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα (14/09/2015) ότι η «αδράνεια της Ευρώπης» οδήγησε τη χώρα του «στα όρια των δυνατοτήτων της» όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων, ενώ συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κατανομή των προσφύγων στα 28 κράτη μέλη θα διεξαχθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Η Γερμανία αντιμετώπισε εκ νέου το Σαββατοκύριακο μαζική ροή προσφύγων ωθώντας το Βερολίνο να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα, κυρίως με την Αυστρία.
«Η ευρωπαϊκή αδράνεια στην κρίση των προσφύγων επίσης οδήγησε στο μεταξύ τη Γερμανία στα όρια των δυνατοτήτων της». Το πρόβλημα «δεν είναι καταρχάς ο αριθμός των προσφύγων, αλλά η ταχύτητα με την οποία φθάνουν», η οποία περιπλέκει την αποστολή των περιφερειακών κρατιδίων και των πόλεων», δήλωσε ο Γκάμπριελ, ο οποίος είνΛαι και υπουργός Οικονομίας της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, στη εφημερίδα Tagesspiegel.
Οι δηλώσεις του Γκάμπριελ στη βερολινέζικη εφημερίδα διατυπώνονται μερικές ώρες πριν από τη διεξαγωγή του συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για την κατανομή στους κόλπους των 28 χωρών των 160.00 προσφύγων.
Ωστόσο «παράλληλα» με το θέμα της κατανομής, «οφείλουμε επίσης να βοηθήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τις χώρες καταγωγής των προσφύγων αυτών», πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος.
Ο Γκάμπριελ πρότεινε επίσης «άμεση βοήθεια 1,5 δισεκ. ευρώ» να διατεθεί «από τη Γερμανία και την Ευρώπη» για «τους μεγαλύτερους προσφυγικούς καταυλισμούς», όπως για παράδειγμα στον Λίβανο και την Ιορδανία, για την εκπαίδευση, τη σίτιση και τη στέγαση.
Η Γερμανία αναμένει να δεχθεί 800.000 αιτούντες άσυλο το 2015, έναν αριθμό ρεκόρ στην Ευρώπη και για τη χώρα.
Χθες η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την «προσωρινή» επαναφορά των ελέγχων στα σύνορά της, αναστέλλοντας εκ των πραγμάτων την ελεύθερη κυκλοφορία που προβλέπεται στον ευρωπαϊκό χώρο Σένγκεν και σηματοδοτώντας μια νέα επιδείνωση της μεταναστευτικής κρίσης στη γηραιά ήπειρο.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/624148/gkampriel-sta-oria-ton-dynatotiton-tis-i-germania-apo-tin-adraneia-tis-eyropis#ixzz3liFoIMYQ

Η Πολωνία έτοιμη για ελέγχους στα σύνορά της

Ελέγχους στα σύνορά της με άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. είναι έτοιμη να επιβάλει η Πολωνία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία όπως είπε για λόγους ασφαλείας άρχισε από χθες τους συνοριακούς ελέγχους, προκειμένου να ελέγξει τη ροή χιλιάδων προσφύγων στη χώρα.
Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Εύα Κόπατς δήλωσε επίσης πως γνωστοποίησε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι η Πολωνία δεν θα συμφωνήσει σε αυτόματες ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων και ότι η Βαρσοβία ζητεί να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Μόλις λάβω οποιαδήποτε ειδοποίηση για οποιαδήποτε απειλή (στη συνοριακή ασφάλεια), η Πολωνία θα αρχίσει να ελέγχει τα συνορά της, δήλωσε η Κόπατς προς δημοσιογράφους. Θα δεχθούμε μόνο όσους πρόσφυγες έχουμε τη δυνατότητα να δεχθούμε, ούτε έναν περισσότερο ή λιγότερο, τόνισε.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/624168/h-polonia-etoimi-gia-elegxoys-sta-synora-tis#ixzz3liEz1uRP

Συνοριακοί έλεγχοι πλέον και στην Αυστρία

Οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ Αυστρίας και Ουγγαρίας θα ενταθούν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC. Μονάδες στρατού αναλαμβάνουν να κάνουν πιο αυστηρούς τους ελέγχους, ακολουθώντας τη Γερμανία η οποία ήδη έχει ουσιαστικά «βγει» εκτός Σένγκεν.
Εν τω μεταξύ, η Πολωνία δήλωσε έτοιμη να πράξει το ίδιο, ενώ η Ουγγαρία ολοκληρώνει το φράχτη που έχει δημιουργήσει στα σύνορά της προκειμένου να ανακόψει την προσφυγική ροή.
Σήμερα αναμένεται να γίνει έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εσωτερικών των χωρών μελών της Ένωσης σε μια ύστατη προσπάθεια να ελεγχθεί το ογκώδες κύμα προσφύγων και μεταναστών που κινείται εντός της Ένωσης.
Η πρόταση Γιούνκερ για υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων στις χώρες μέλη δε φαίνεται να κερδίζει έδαφος, αφού πολλές χώρες έχουν δηλώσει ρητά ότι δεν πρόκειται να την εφαρμόσουν.
Η Ευρώπη οδηγείται σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο, αφού μια από τις βασικές της αρχές, η ελεύθερη μετακίνηση εντός της, ουσιαστικά καταργείται μετά την έναρξη συνοριακών ελέγχων.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/624179/synoriakoi-elegxoi-pleon-kai-stin-aystria#ixzz3liEg3aYN

Γκιζέλα Ντάλι: η Ελληνίδα Μπριζίτ Μπαρντό του ''αντεργκράουντ'' Πέντε χρόνια από το θάνατό της

Από τον ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΟΣΚΟΪΤΗ




 Γκιζέλα Ντάλι: η Ελληνίδα Μπριζίτ Μπαρντό του ''αντεργκράουντ''

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2010 η ηθοποιός Γκιζέλα Ντάλι έφυγε απο τη ζωή στο Ιατρικό Κέντρο της Νάξου, χτυπημένη από καθολικό καρκίνο, τον οποίο αντιμετώπισε σθεναρά για μία δεκαετία σχεδόν. Λίγα χρόνια πιο πίσω, μάθαινα νέα της από την κοινή μας φίλη, την τραγουδίστρια και τραγουδοποιό Δέσποινα Γλέζου (την πρώην Νοστράδαμος). Ανέκαθεν ταίριαζαν στο μυαλό μου για φίλες η Γκιζέλα Ντάλι και η Δέσποινα Γλέζου! Υπήρξαν, βλέπεις, sex symbols αμφότερες στον κινηματογράφο και στη μουσική την ίδια πάνω - κάτω περίοδο. Από τη Γλέζου μάλιστα άντλησα πληροφορίες για τον πραγματικά δύσκολο βίο της γυναίκας αυτής στη Νάξο, όπου τα τελευταία χρόνια της είχε μετατραπεί σε ερημίτισσα.  


Η Γκιζέλα Ντάλι θα μπορούσε να ήταν ηρωίδα των υπερσεξουαλικών ταινιών τρόμου του Jean Rollin και των πιο γόνιμα διεστραμμένων αποκυημάτων φαντασίας του Walerian Borowczyk.  



Η Γκιζέλα Ντάλι ή η - κατά κόσμον - Διαμάντω Μαυροειδή, γεννηθείσα στην Πλάκα το 1937 (κατ' άλλους το 1938 ή το 1940), με καταγωγή από τα Μέγαρα, δεν ήταν μία απλή ηθοποιός που έπαιζε σε ''βήτα'' ταινίες. Θα έλεγα μάλιστα ό,τι αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό της, την έκανε να ξεχωρίσει από την Αλίκη Βουγιουκλάκη, το αντίπαλον δέος, κατακτώντας το κινηματογραφικό στερέωμα ως μία πιο τολμηρή, πιο σέξι και τελικά πιο ''αντεργκράουντ'' γυναικεία παρουσία.  

 Γκιζέλα Ντάλι: η Ελληνίδα Μπριζίτ Μπαρντό του ''αντεργκράουντ''




Η Γκιζέλα Ντάλι θα μπορούσε να ήταν ηρωίδα των υπερσεξουαλικών ταινιών τρόμου του Jean Rollin και των πιο γόνιμα διεστραμμένων αποκυημάτων φαντασίας του Walerian Borowczyk. Θα μπορούσε να ήταν ακόμη η ιδανική που θα ενσάρκωνε τη Ζάκουλα, σε μία ενδεχόμενη κινηματογραφική μεταφορά του βαμπιρικού σοφτ - πορνό κόμικς που διαβάζαμε στην εφηβεία μας. Παρ' όλα αυτά, απ' αλλού ξεκίνησε η Γκιζέλα Ντάλι μέχρι να χτίσει την περσόνα και τον μύθο της.  




Σπούδασε σε νεαρότατη ηλικία χορό, εικαστικά και υποκριτική στις αντίστοιχες σχολές Ανωμερίτου, Καλών Τεχνών και Εθνικού Ωδείου. Από το 1960 άρχισε να εμφανίζεται σε ταινίες, αισθηματικές κομεντί, κωμωδίες και μελό, που δεν ήταν παραγωγές του Φίνου, άρα μιλάμε αυτομάτως για low budget και ίσως πιο ελεύθερες υφολογικά ταινίες. Ενδεικτικοί τίτλοι: ''Ραντεβού στη Βενετία'' (1960), ''Του Κουτρούλη ο γάμος'' (1962), το ξεκαρδιστικό ''Γέλιο βγήκε απ' τον Παράδεισο'' (1963) στο πλάι του Γιώργου Κωνσταντίνου, ''Νυχτοπερπατήματα'' (1964), τολμηρό ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζερβουλάκου, ''Ου κλέψεις'' (1965) κ.α. All time classic ακόμη θεωρείται το πέρασμα της από την ταινία ''Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης'' (1963) του Αλέκου Σακελλάριου, όπου ο Θανάσης Βέγγος έχτισε την περσόνα του ανθρώπου που όλο τρέχει. Εκεί, στο ξεκαρδιστικό σκετς με τον Βέγγο επίδοξο φωτογράφο, η Γκιζέλα Ντάλι ήταν η στριπτιζέζ που τον αναστάτωνε ερωτικά. ''Προσοχή και κοιτάμε εδώ'' της λέει ο Βέγγος, δείχνοντας της τον φακό. ''Να δω το πουλάκι, ε;'' τον ρωτάει εκείνη για να λάβει την απάντηση: ''Αμ έτσι όπως πάμε, θα το δεις και το πουλάκι'' (παρά το ασυναγώνιστο σακελλάρειο χιούμορ, επρόκειτο για έναν άκρως προκλητικό διάλογο για το πλαίσιο της εποχής)! 







Λέγεται πως ο Θανάσης Βέγγος εκτιμούσε και αγαπούσε τη Γκιζέλα Ντάλι, όπως άλλωστε και άλλους συναδέλφους του που δεν είχαν καταφέρει να προσχωρήσουν στα μεγάλα στούντιο του Φίνου, σαν τον Φραγκίσκο Μανέλη λόγου χάριν. Έτσι, το 1970 ξαναδούλεψαν μαζί στην ταινία ''Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές'' του Ντίνου Κατσουρίδη.  






  Από τη δεκαετία του 1960, ωστόσο, περισσότερο η φυσική ομορφιά και λιγότερο το ταλέντο της Γκιζέλας Ντάλι, άρχισε να γίνεται αιτία για την εμπλοκή της σε ταινίες ερωτικού περιεχομένου. Κι εδώ υπάρχουν ενδεικτικοί τίτλοι: ''Η Ελληνίδα και ο έρωτας'' (1962), ''Σκάνδαλα στο νησί του έρωτα'' (1963), ''Διεστραμμένοι'' (1963), ''Ο παρθένος'' (1966), ''Δάφνις και Χλόη'' (1969), το remake του Ορέστη Λάσκου με τη Χαρά Αγγελούση, ''Έρωτας δίχως σύνορα'' (1970) κ.α. Το ίδιο διάστημα η Γκιζέλα Ντάλι είχε παντρευθεί τον σκηνοθέτη Ντίμη Δαδήρα (1927 - 1982), που ήταν δημιουργός των ταινιών ''Το νησί των γενναίων'' και ''Ραντεβού στην Κέρκυρα'' σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Μαζί του γύρισε επτά ταινίες. Η ίδια σε συνέντευξη της το 2008, ούσα χτυπημένη από τον καρκίνο, είχε δηλώσει τα εξής για εκείνα τα χρόνια: Ήταν άλλη η όψη μου και άλλη η κόψη μου. Ο Ντίμης Δαδήρας και οι άλλοι κινηματογραφικοί παραγωγοί εκμεταλλεύτηκαν την όψη μου! Η κόψη μου ήταν η βλάχα από τα Μέγαρα, στουρνάρι στο κεφάλι! Τώρα που βλέπω τις ταινίες μου, μ' αρέσει αυτή η κοπέλα, η Γκιζέλα, αλλά σήμερα δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση της... Α πα πα! Εγώ - από τότε που τα εγκατέλειψα όλα και πήγα στη Νάξο - είμαι η κυρά Διαμάντω. Το Διαμάντω είναι το πραγματικό μου όνομα και προέρχεται από τις λέξεις "Δίας" και "αδάμας"...  





Αυτό το "τα εγκατέλειψα όλα" συνέβη για τη Γκιζέλα Ντάλι το 1976, αφού με την είσοδο στη δεκαετία του 1970 και με την αρχή της παρακμής για τον εγχώριο εμπορικό κινηματογράφο, εμφανίστηκε αποκλειστικά σε σοφτ - πορνό ταινίες, μερικές από τις οποίες θεωρούνται cult σήμερα: ''Ο κύκλος της ανωμαλίας'' (1971), ''Δαίμονες της βίας και του σεξ'' (1973), ''Αιμιλία η διεστραμμένη'' (1974). Η τελευταία κινηματογραφική της εμφάνιση έγινε το 2004 στην ταινία ''Τεστοστερόνη'' του Γιώργου Πανουσόπουλου, λίγα χρόνια πριν το βιολογικό τέλος.  



 Γκιζέλα Ντάλι: η Ελληνίδα Μπριζίτ Μπαρντό του ''αντεργκράουντ''


Η άνωθεν φωτογραφία είναι του 1970. Από αριστερά, η Γκιζέλα Ντάλι, ο Σταύρος Παράβας, η Ρένα Βλαχοπούλου και οι τραγουδιστές Γιώργος Νταλάρας και Γιάννης Ντουνιάς. Ήταν τότε που η Γκιζέλα Ντάλι εμφανιζόταν στην επιθεώρηση ''Έρχονται - δεν έρχονται'' των Κώστα Νικολαΐδη - Ηλία Λυμπερόπουλου - Γιώργου Μουζάκη στο θέατρο του Εθνικού Κήπου με το θίασο των Ρένας Βλαχοπούλου - Σταύρου Παράβα - Νινής Τζανέτ. Επρόκειτο για την επιτυχημένη επιθεώρηση με το θρυλικό σκετς ''Ντιρλαντά'' του Παράβα, που προκάλεσε την παρέμβαση της χουντικής λογοκρισίας με αποτέλεσμα το Κηποθέατρο να μη λειτουργήσει την επόμενη χρονιά (Να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό τον θεατρολόγο - φιλόλογο Απόστολο Πούλιο για τις πολύτιμες πληροφορίες).  



Με την απόσυρση της στη Νάξο, τα επόμενα χρόνια η Γκιζέλα Ντάλι δεν ήταν το ανέμελο κορίτσι των εξωφύλλων του ''Ρομάντσο'' και του ''Φαντάζιο'', ούτε φυσικά η σεξοβόμβα παρτενέρ του Γιώργου Μούτσιου στο cult εκείνο ελληνικό πορνό που μετέδιδε συχνά, μεταγλωττισμένο στα γερμανικά, το RTL - PLUS Λουξεμβούργου. Η σχετική μαρτυρία της φίλης της, Δέσποινας Γλέζου, είναι πραγματικά συγκλονιστική: Τα τελευταία τριάντα χρόνια που τη γνώριζα και κάναμε στενή παρέα, δεν υπήρχε βιβλίο λογοτεχνίας και ποίησης που να μην είχε πέσει στα χέρια της. Σα να ήθελε να μορφωθεί απότομα, μού φαινόταν η κοπέλα αυτή, ενοχικά σχεδόν για τα ανέμελα χρόνια που έζησε ως σταρ του σινεμά...  







Κι όταν τη χτύπησε ο καρκίνος, μπορεί να μην έχανε το χιούμορ της, ίδιον των ανθρώπων με ευφυΐα, όμως ουσιαστικά είχε μετατραπεί σε σωστό αγρίμι, ερημίτισσα του νησιού. Ο τελευταίος λόγος και πάλι στη Δέσποινα Γλέζου από καταγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία μας την επόμενη του θανάτου της Γκιζέλας Ντάλι, Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου του 2010: Η Γκιζέλα έφυγε χθες, Παρασκευή, στις 17.00 το απόγευμα. Είχε μπεί στο νοσοκομείο του νησιού με σακατεμένο το πόδι της- ακόμη ένα χτύπημα μαζί με τον καρκίνο που την κατέτρωγε από το 2001. Για την ακρίβεια, αμέσως μετά την πλημμύρα που διέλυσε το σπίτι της και ανάγκασε την ίδια να ανέβει στην ταράτσα για να σωθεί, εμφανίστηκε ένας πρώτος μικρός όγκος στο στήθος της. Όταν είχε περάσει πολύς καιρός και πήρε την απόφαση ν' ασχοληθεί σοβαρά με το πρόβλημα της, ήταν ήδη αργά. Μια σειρά μεταστάσεων, από το στήθος στα οστά κι από τα οστά στον εγκέφαλο, έκαναν αδύνατη την επιβίωση της. Κι όμως! Η Γκιζέλα έζησε εννιά ολόκληρα χρόνια, καλλιεργώντας τη γη της και διαβάζοντας πολύ. Ποτέ δεν έχανε το χιούμορ της, αστειευόταν με το θάνατο που ολοένα την πλησίαζε και γι' αυτό της ανήκει επάξια ο χαρακτηρισμός του μαχητή της ζωής. Πριν μερικές εβδομάδες είχε τοποθετήσει ταμπέλα έξω απ' το κτήμα της που έλεγε να μην πλησιάζει κανείς, γιατί ήταν άρρωστη. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο το πέρασα στο Ιατρικό Κέντρο της Νάξου, καθημερινά δίπλα της για δύο και τρεις ώρες. Ώσπου ήρθε ο επιθανάτιος λήθαργος και μόλις χθες η Γκιζέλα άνοιξε για λίγο τα μάτια, έσκασε ένα χαμόγελο κι έπειτα τά 'κλεισε για πάντα...  


ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪΤΗΣ Πηγή: www.lifo.gr


http://www.lifo.gr/team/sansimera/60266

«ΑΓΡΙΕΥΟΥΝ» ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΙΡΑΝ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Εδώ και καιρό οι σχέσεις Τουρκίας Ιράν έχουν φτάσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο εξ’ αιτίας κυρίως των ριζικά αντίθετων θέσεων των δυο χωρών στο ζήτημα του εμφυλίου της Συρίας. Το Ιράν στηρίζει με όλα τα μέσα τον πρόεδρο Άσαντ ενώ η Τουρκία θέλει την άμεση ανατροπή του.
Τελευταία όμως προστέθηκε και άλλο ένα θέμα αντιπαράθεσης που έχει να κάνει με του Κούρδους. Η Άγκυρα έχει κατηγορήσει το Ιράν ότι υποθάλπει το ΡΚΚ το οποίο ουσιαστικά αφήνει ελεύθερο να χρησιμοποιεί το έδαφος της για να επιχειρεί επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος.
Η «σταγόνα» όμως που φαίνεται πως ξεχείλισε στο ποτήρι ήταν η χθεσινή δήλωση της εκπρόσωπου της ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Marziye Afkam, που κάλεσε την Άγκυρα να… καθίσει αμέσως στο ίδιο τραπέζι με το ΡΚΚ για να συνομιλήσει την σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Όπως ήταν επόμενο αυτή η δήλωση εξόργισε την Άγκυρα και μέσω δημοσιευμάτων των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων κατήγγειλε την Τεχεράνη ότι έχει ξεπεράσει τα όρια και ότι αυτό δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο.
Ιδιαίτερη οργή προκαλεί στους Τούρκους η επίκριση του Ιράν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν τα οπλικά τους συστήματα κατά αμάχων, με αποτέλεσμα πολλά άοπλα θύματα. Το αποκορύφωμα όμως ήταν η ανοιχτή καταγγελία της Τεχεράνης ότι η Τουρκία με το πρόσχημα της επιχείρησης κατά των Τζιχαντιστών, επιτίθεται κατά των Κούρδων του βορείου Ιράκ προκαλώντας άλλη μια εστία αποσταθεροποίησης στην περιοχή.
Όπως φαίνεται οι εξέλιξες τρέχουν και το τουρκικό πρόβλημα έχει και πολύ «ενδιαφέρουσα συνέχεια».
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΚΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Μετά τον κατεξευτελισμό του λαϊκού ΟΧΙ από την κυβέρνηση των απατεώνων του ΣΥΡΙΖΑ που μέσα σε 24ωρες με μια πρωτόγνωρη, ακόμη και για τα Ελληνικά χρονικά, κωλοτούμπα που φανέρωσε το απύθμενο θράσος και τη βαθιά περιφρόνηση του λαού και της νοημοσύνης του από την ηγετική κλίκα των επαγγελματιών πολιτικάντηδων της παγκοσμιοποιητικής «Αριστεράς», ακολούθησε τώρα και η πραξικοπηματική ψήφιση του από τη Βουλή. Το δίλημμα βέβαια δεν ήταν όπως ισχυρίστηκε ο αρχι-απατεώνας που ηγείται της κλίκας αυτής: «Μνημόνιο με Ευρώ» ή «Μνημόνιο με δραχμή». Το πραγματικό δίλημμα που είχαν οι ίδιοι αλλά και οι ελίτ από πίσω τους, ξένες και ντόπιες, ήταν: «Μνημόνιο με ΣΥΡΙΖΑ στις καρέκλες» ή «Μνημόνιο με τους άλλους» (δηλαδή τα φθαρμένα κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, μαζί με το πιο Ευρώδουλο κόμμα στη Βουλή, το Ποτάμι, των αρχολίπαρων που μόνη «ιδεολογία» έχουν την πιστή εκτέλεση των εντολών των Ευρω-αφεντικών τους).
Και ήταν εντελώς πραξικοπηματική η ψήφιση του Μνημονίου γιατί δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα. Πρώτον, κανένας ουσιαστικά από αυτούς που παριστάνουν τους βουλευτές και το ψήφισαν ενθουσιωδώς δεν το διάβασε, ούτε μπορούσε να διαβάσει, ένα πολύπλοκο νομικό κείμενο σχεδόν 500 σελίδων μέσα σε μερικές ώρες. Δεύτερον, ουσιαστικά δεν επιτράπηκε σε κανένα βουλευτή να εκφράσει τη γνώμη του, εκτός από αυτούς που είχαν εγκρίνει οι ηγετικές κλίκες τους (δηλαδή οι αρχηγοί και οι εισηγητές). Τρίτον, εσκεμμένα επιλέχτηκε για το πραξικόπημα αυτό ο 15αύγουστος, όταν έστω και για ένα τριήμερο πολύς κόσμος προσπαθεί να ξεχάσει την αθλιότητα του στην πιο γειτονική παραλία.
Έτσι, φτάσαμε στο 3ο μνημόνιο που αγνόησε επιδεικτικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιούλη, το οποίο απέρριψε τόσο της πολιτικές λιτότητας και τα μνημόνια αλλά έμμεσα αμφισβήτησε και την ιδία την παραμονή μας στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. Θα ακολουθήσουν τώρα τα συγκεκριμένα μέτρα σφαγής του ελληνικού λαού από την «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα κτηνώδη μέτρα που θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της ελληνικής κοινωνίας ψηφίστηκαν με τις καθόλα «δημοκρατικές» διαδικασίες του κατεπείγοντος. Το θράσος της ‘πρώτη φορά αριστερά’ κυβέρνησης δεν έχει όρια, καθώς δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα και πλέον εύκολα κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία των δωσιλογικών κυβερνήσεων των προηγούμενων 5 χρόνων. Και φυσικά δεν είναι μόνο η ηγετική κλίκα αλλά και το 80% σχεδόν των βουλευτών του που εκλέχτηκαν για να «σκίσουν τα μνημόνια» και τώρα ψήφισαν το χειρότερο μνημόνιο όλων, απλά για να μην χάσουν την «καρέκλα» για την οποία τόσο μόχθησαν. Δεν πέρασε φυσικά από το μυαλό κανενός ότι ακόμη και αν ήταν αλήθεια το χονδροειδές ψέμα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, ένας έντιμος πολιτικός προτιμά την παραίτηση παρά τον εξευτελισμό του. Μόνο που αυτή η πολιτική αγυρτεία του ΣΥΡΙΖΑ με την επίφαση ότι είναι «κινηματίες αριστεροί», έχοντας σπείρει τεράστιες αυταπάτες στον ελληνικό λαό, περνούν τώρα τα σκληρότερα μέτρα χωρίς να γίνει έστω για την τιμή των όπλων μιαμαζική διαδήλωση. Είναι αδιαμφισβήτητα το πιο εύκολο μνημόνιο της 5ετίας. Αυτή είναι η προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο λαό.
Δεν εξαιρείται από την παραπάνω κριτική το Αριστερό Ρεύμα. Οι πολιτικάντηδες αυτοί, δεν τόλμησαν ούτε καν να ανεξαρτητοποιηθούν και ν’ αποκτήσουν πολιτική οντότητα και έτσι εύκολα η αγυρτεία του ΣΥΡΙΖΑ τούς απέκλεισε από το να αρθρώσουν λέξη στη Βουλή . Όμως στην πραγματικότητα αποτελούν και αυτοί τμήμα της ίδιας πολιτικής αγυρτείας, εφόσον όχι μόνο επί έξι μήνες (για να μην αναφερθούμε στην προεκλογική περίοδο) δε διανοήθηκαν να προβάλλουν ένα εναλλακτικό πρόγραμμα οικονομικής αυτοδυναμίας έξω από την ΕΕ και το Ευρώ και να το παρουσιάσουν στα εσωτερικά όργανα του κόμματος, ώστε ακόμη και αν η πλειοψηφία το απέρριπτε να υπήρχε συγκεκριμένη εναλλακτική λύση και να μην μπορεί τώρα το κάθε μέλος της ηγετικής κλίκας των απατεώνων να ισχυρίζεται «δεν υπήρχε άλλη λύση» ή «δεν είχαμε εντολή», λες και οι εντολές φυτρώνουν στους αγρούς και δεν ξεκινούν μέσα από τον προβληματισμό αυτών που υποτίθεται παίζουν τον ρόλο της πολιτικής πρωτοπορίας! Ούτε ακόμη από τη μέρα που προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα μέχρι τη διεξαγωγή του, όπου είχαμε κάθε μεγαλοαξιωματούχο της ευρωπαϊκής ελίτ να τονίζει το δίλημμα «ευρώ-δραχμή», δε διανοήθηκαν να βγουν να ενημερώσουν το λαό για τη δική τους θέση (λανθασμένη και εγκληματική κατά την ανάλυσή μας) για έξοδο από το Ευρώ, αλλά αντίθετα έκαναν μόκο! Για να μη χαλάσουν την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα ποζάρουν ως επαναστάτες, οι μέχρι πρωτινός υπουργοί της κυβέρνησης αυτής.
Φυσικά, το λιθαράκι της για την πλήρη αδρανοποίηση των θυμάτων της παγκοσμιοποίησης έχει βάλει και σύσσωμη η υπόλοιπη αριστερά. Ακόμη και το ΚΚΕ που είναι το μόνο κόμμα που έχει τηρήσει ιστορικά συνεπή αντί-ΕΕ στάση, περιμένει την σοσιαλιστική επανάσταση για να επιβάλλει την έξοδο του λαού από την καταστροφή του, αναγκαστικά απο-μαζικοποιώντας τον αντί-ΕΕ αγώνα. Έτσι, ενώ καλεί για μαζικό ξεσηκωμό και να βγει ο λαός στους δρόμους, επιμένει σεπορείες-λιτανείες με καμία προοπτική σύγκρουσης. Και όταν μάλιστα το ΚΚΕ είχε τη δυνατότητα να μπλοκάρει την ψήφιση του Μνημονίου (αφού αν δεν ψηφιζόταν πριν το Eurogroup θα έπρεπε ν’ αναβληθεί για μήνες —αν όχι και οριστικά— η ψήφιση του), δεν το έκανε με το δήθεν μαξιμαλιστικό «επιχείρημα» ότι αυτό ενδιαφερόταν να μην ψηφιστεί το Μνημόνιο καθόλου. Προφανώς το μπλοκάρισμά του που θα δημιουργούσε τη δυνατότητα για ένταση της ταξικής πάλης εναντίον του πριν το ξαναφέρουν στη Βουλή (αφού στο μεταξύ θα είχαν ληφθεί και άλλα σκληρά μέτρα) δεν το απασχολούσε! Η νοοτροπία «όλα ή τίποτα» που για χρόνια έχει καθηλώσει το ΚΚΕ και τη λαϊκή του βάση στο «τίποτα», στο μεγαλείο της. Φυσικά δεν υποστηρίζουμε όπως οι σοσιαλδημοκράτες κλπ ότι με ημίμετρα θα οδηγηθούμε στην κοινωνική αλλαγή. Όμως το να φύγουμε από την ΕΕ και ν’ ακολουθήσουμε πολιτική αυτοδυναμίας έξω από τη Νέα Διεθνή Τάξη (ΝΔΤ) της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης μόνο για κρετίνους είναι ημίμετρο, όταν η Υπερεθνική Ελίτ που διαχειρίζεται την ΝΔΤ σήμερα ματοκυλά λαούς, ακριβώς για να μην φύγουν από τα νύχια της και ν’ ανοίξουν το δρόμο για ριζική κοινωνική αλλαγή.
Βέβαια για να καλλιεργηθούν οι αναφερόμενες αυταπάτες έκανε καλά τη δουλειά του ομηχανισμός πληροφόρησης/διαστρέβλωσης που έχει στήσει η κυβέρνηση. Η «απελευθερωμένη» πια ΕΡΤ, που ενημερώνει με όρους γραφείου προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώνει ένα προφίλ πολιτικού ηγέτη που «πάλεψε και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο» και η Αυγή με την Εφημερίδα των Συντακτών μάς προβάλλουν τη δήθεν περικοπή των βουλευτικών αποζημιώσεων ως προοδευτικό βήμα!
Η πραγματικότητα είναι, εντούτοις, αρκετά ξεκάθαρη.
  • Με τους νέους φόρους ο αγροτικός πληθυσμός εξοντώνεται ολοκληρωτικά καθώς έχουμε αύξηση του ειδικού φόρου πετρελαίου ώστε να ισχύσει στο μέλλον ο συντελεστής που ισχύει και στο πετρέλαιο κίνησης. Ακόμα, νομοθετείται ο διπλασιασμός του φόρου αγροτικού εισοδήματος με στόχο να προσδιοριστεί το επάγγελμα «αυστηρότερα». Στόχος των μέτρων αυτών είναι η «μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής εκμετάλλευσης» στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας. Είναι δεδομένο ότι οι φόροι αυτοί θα στραγγαλίσουν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, με συνέπεια να επιβιώσουν οι οικονομικά ισχυροί, αν όχι οι πολυεθνικές (Μονσάντο κλπ) και τα αγροτικά προϊόντα που μας εξαναγκάζουν να αγοράζουμε από την Ολλανδία, τη Γαλλία κλπ.
  • Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, μείωση συντάξεων και σταδιακή κατάργηση κοινωνικών παροχών όπως το ΕΚΑΣ, τα προνοιακά επιδόματα σε ΑμεΑ, οικογένειες κλπ. Όπως γίνεται αντιληπτό η κοινωνική πρόνοια καταρρέει και δημιουργείται, όπως λέγεται ρητά μέσα στο μνημόνιο, ένα «δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας το οποίο θα διοχετεύει τους πενιχρούς του πόρους σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη». Δηλαδή για να μην πεθάνεις, πάρε ένα κομμάτι ψωμί!
  • Στην αγορά εργασίας μπαίνουν οι βάσεις για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και μπαίνουν εμπόδια στη συλλογική δράση μέσα στους χώρους εργασίας που πρέπει «να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ».
  • Τέλος, έχουμε το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου όπου οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τα είχαν πάει τόσο καλά. Τώρα ήρθε ο «αριστερός» ΣΥΡΙΖΑ να επανορθώσει και να καλύψει το χαμένο έδαφος για χάρη των πολυεθνικών. Περιφερειακά αεροδρόμια, τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης για τα οποία πρέπει να οριστούν δεσμευτικές ημερομηνίες, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Εγνατία οδός. Όλα στο σφυρί για να έρθουν οι επενδύσεις, να έρθει η ανάπτυξη! Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΑΝΔΥΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΥΧΟΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ—κάτι που δεν μπορούσαν να τολμήσουν τα φθαρμένα κόμματα εξουσίας. Οι Δραγασάκηδες, Σταθάκηδες, Τσακαλώτοι και Τσίπρες δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΣΤΑΓΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΘΕ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΠΗΓΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ—ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ ΒΕΒΑΙΑ!
Καιρός ΟΜΩΣ είναι να σπάσουν όποιες ψευδαισθήσεις υπάρχουν στα λαϊκά στρώματα για το ποιοι είναι οι κανόνες του παιχνιδιού της ΕΕ. Μέσα στην ΕΕ οι πολιτικές λιτότητας, φτωχοποίησης και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού είναι μονόδρομος. Οι συνθήκες διαβίωσης θα θυμίζουν σε λίγα χρόνια λατινική Αμερική με τις πολυεθνικές να επελαύνουν στο ελληνικό οικονομικό τοπίο.Η ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΕΞΟΔΟΣ από την ΕΕ και η ρήξη με τη Νεοφιλελεύθερη Παγκοσμιοποίηση είναι το πρώτο βήμα απελευθέρωσης από τα δεσμά αυτά, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να οικοδομηθεί μία οικονομία αυτοδύναμη που θα βασίζεται στους δικούς της πόρους. Μόνο έτσι θα καταφέρει να ορθοποδήσει ο λαός, βάζοντας δηλαδή ελέγχους πάνω στις αγορές σε αντίθεση με το πλήρες άνοιγμα που επιβάλλει η ΕΕ μέσω της Συνθήκης του Μάαστριχτ, Λισσαβώνας, Δουβλίνου κλπ. Το ΜΕΚΕΑ και η ΠΔ θα βρίσκονται συνεχώς στο δρόμο του αγώνα και της αντίστασης στην οικονομική κατοχή που μας επιβάλλεται.


ΠΥΡΗΝΕΣ ΜΕΚΕΑ ΠΑΝΤΟΥ.

ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΟΧΟΥΣ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ:


– ΤΗ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΕΕ, ΕΥΡΩ, ΝΑΤΟ, ΠΟΕ ΚΛΠ

– ΤΗ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

– ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΓΙΑ ΙΣΟΤΙΜΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

– ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΡΙΖΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΧΤΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΣΤΗΡΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΛΕΨΑΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ.

ΕΤΣΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
http://www.antipagkosmiopoihsh.gr/2015/08/15/mekea-anakoinosi-oloklirotiki-apokalipsi-egklimatiki-apati-syriza/