Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Μοντέλο Αυστραλίας στο Ασφαλιστικό; Συντάξεις ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία!



Σοκάρει η αποκάλυψη που έκανε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος κατήγγειλε ότι στο ψηφισθέν μνημόνιο υπάρχει ρήτρα περιουσίας σημειώνοντας πως η καταβολή των συντάξεων θα γίνεται αναλόγως των περιουσιακών στοιχείων, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Αυστραλία.
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, οι συντάξεις θα δίνονται σε όλους όσοι είναι απόλυτα πένητες και ύστερα αυτές θα μειώνονται και θα κλιμακώνονται σε σχέση με την κινητή και την ακίνητη περιουσία των συνταξιούχων. «Και οι πένητες θα υποστούν αυτή τη ρύθμιση που είναι η πιο δρακόντεια, η πιο ακραία αντικοινωνική...» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το εν λόγω... μοντέλο λέγεται «μοντέλο Αυστραλίας και μοντέλο Νέας Ζηλανδίας», σύμφωνα με το οποίο «οι έχοντες περιουσία παίρνουν το λεγόμενο συνταξιοδοτικό επίδομα, και ό,τι παραπάνω δικαιούνται βάσει εισφορών το παίρνουν ανάλογα με την περιουσία τους».
Ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε πως όταν το καταψήφιζε, «δεν είχα ανακαλύψει την ακραία φιλελεύθερη, ακραία θατσερική διάταξη που δεν πίστευα ότι μια κυβέρνηση σαν τη δική μας θα μπορούσε να περάσει...».
Τι προβλέπει το μοντέλο
Το συγκεκριμένο μοντέλο είχε δει το φως της δημοσιότητας και το 2014 με αφορμή μελέτη ασφαλιστικού ομίλου καθώς η Αυστραλία θεωρείται, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, ότι έχει από τα πιο βιώσιμα ασφαλιστικά συστήματα στον κόσμο.
Οι ασφαλισμένοι που έχουν καταβάλει τις ίδιες εισφορές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εισπράττουν τελικά διαφορετικά ποσά (π.χ. ανάλογα με την ακίνητη περιουσία), με βάση το συγκεκριμένο. Ουσιαστικά το μοντέλο αυτό προβλέπει συντάξεις διαφορετικών «ταχυτήτων». Το χορηγούμενο ποσό εξαρτάται από την ηλικία, τα έτη ασφάλισης, την οικογενειακή κατάσταση (άγαμος, έγγαμος, διαζευγμένος), αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα, η αξία αυτοκινήτων, σκαφών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, το κατά πόσο έχει κανείς μερίδιο σε αγρόκτημα, επιχείρηση ή καταπίστευμα, αλλά και τα ακίνητα που διαθέτει εκτός από το σπίτι στο οποίο διαμένει (π.χ. εξοχικό).
Για την κάθε κατηγορία συνταξιούχου προβλέπεται διαφορετικό «πλαφόν» πάνω στο οποίο επέρχεται μείωση της σύνταξης. Για παράδειγμα, για ζευγάρι χωρίς δικό του σπίτι το όριο είναι στα 421,500 δολάρια Αυστραλίας (πλήρη σύνταξη). Για κάθε 1.000 δολάρια πάνω από το συγκεκριμένο πλαφόν, η σύνταξη μειώνεται κατά 1,50 δολάριο κάθε δεκαπενθήμερο.
Το σύστημα που εφαρμόζεται, προβλέπει μία κρατική σύνταξη (πρώτος πυλώνας) με συμπληρωματική υποχρεωτική συνταξιοδοτική ασφάλιση προκαθορισμένων εισφορών (δεύτερος πυλώνας) και προαιρετική ασφάλιση (τρίτος πυλώνας). Σύμφωνα με ειδικούς στο ασφαλιστικό, από το 2010 ξεκίνησε η αύξηση του ποσοστού της βασικής κρατικής σύνταξης από το 25% στο 27,7% του μέσου εβδομαδιαίου μισθού.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=33039&subid=2&pubid=113722668

Ντινόπουλος: Καλείται να καταβάλλει 60.000 ευρώ στη Δούρου


Της Άννας Κανδύλη 

Αποζημίωση ύψους 60.000 ευρώ καλείται να καταβάλλει μετά από απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου Αθηνών, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και υπουργός Εσωτερικών επί κυβέρνησης Σαμαρά, Αργύρης Ντινόπουλος,στην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία του είχε ασκήσει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση.

Αφορμή στάθηκαν δημόσιες δηλώσεις του κ. Ντινόπουλου σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή την άνοιξη του 2014, εν μέσω προεκλογικής περιόδου για την αυτοδιοίκηση, όταν η κ. Δούρου ήταν υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής. 

Ο κ. Ντινόπουλος, ο οποίος τότε δεν ασκούσε καθήκοντα υπουργού, αναπαρήγαγε ουσιαστικά ισχυρισμούς που είχαν μεταδοθεί στον ηλεκτρονικό Τύπο και εμφάνισε την κ. Δούρου ως σύμβουλο του πρώην υπουργού επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλου. 

Η σημερινή περιφερειάρχης, στη συνέχεια, παρενέβη τηλεφωνικά στην εκπομπή, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ σύμβουλος υπουργού, αλλά δούλευε με μπλοκάκι, όπως πολλοί άλλοι εργαζόμενοι, σε Ινστιτούτο του υπουργείου.

Η απόφαση του πρωτοδικείου είναι προσωρινά εκτελεστή στο ποσό των 10.000 ευρώ και πρόκειται για πρωτόδικη απόφαση. Η επανεξέτασή της αναμένεται από το εφετείο.

Η κ. Δούρου εξαρχής είχε δεσμευθεί ότι οποιοδήποτε ποσό επιδικαστεί, θα κατευθυνθεί στις δομές αλληλεγγύης της Περιφέρειας Αττικής.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=446293&catID=1

Ανατρέπονται όλα: Ένα ταμείο για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1992

Σχέδιο για άμεση ένταξη όλων των Ταμείων -κύριων και επικουρικών- στο ΙΚΑ και τη δημιουργία ενός ταμείου κύριας ασφάλισης, ενός επικουρικού και ενιαίες παροχές.
Το εν λόγω σχέδιο, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, είναι υπό επεξεργασία για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού από τη νέα κυβέρνηση. Το σχέδιο προβλέπει την ένταξη όλων των ασφαλισμένων μετά από το 1992 στο νέο σύστημα, αλλά και μεταβατικές διατάξεις, για τους παλιότερους ασφαλισμένους.
Τι περιλαμβάνει το νέο σχέδιο;
Oι άμεσες αλλαγές περιλαμβάνουν: Συγχώνευση όλων των Ταμείων- κύριων και επικουρικών- στο ΙΚΑ, ενιαίες παροχές σε όλα τα συγχωνευμένα Ταμεία, συμπληρωματικοί πόροι για υποστήριξη των γενεών που βγαίνουν άμεσα στη σύνταξη
Συνοπτικά, η σύνταξη θα είναι ενιαία και στο νέο ταμείο θα υπάγονται υποχρεωτικά όσοι ασφαλίστηκαν μετά το 1992.
Ταυτόχρονα δημιουργείται ένα ταμείο κύριας ασφάλισης και ένα επικουρικό και -προαιρετικά- ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Τίθεται ανώτατο όριο αναπλήρωσης 75% -το 50% εγγυημένο από το Κράτος και 25% από προγράμματα επαγγελματικής ασφάλισης, ενώ θα υπάρχει συμπληρωματική χρηματοδότηση για τους παλαιούς ασφαλισμένους και εισφορές έως 15% που θα εισπράττονται από την Εφορία
Μόνο οι κύριες συντάξεις θα χορηγούνται με διανεμητικό σύστημα και καθορισμένες εισφορές. Οι επικουρικές θα χορηγούνται με κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Το σχέδιο προβλέπει Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, προαιρετικά ανά επιχείρηση και οικονομικό κλάδο.


Πηγή:www.reporter.gr

Τραγωδία με 34 νεκρούς πρόσφυγες στο Φαρμακονήσι

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΜΠΑΡΙ

Τραγωδία με 34 νεκρούς πρόσφυγες στο Φαρμακονήσι

Συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων, από την ανθρώπινη τραγωδία, που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, όταν ξύλινο σκάφος που μετέφερε άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό μεταναστών ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να έχουν περισυλλεγεί μέχρι τώρα οι σοροί 34 ατόμων, μεταξύ των οποίων τρία βρέφη, έντεκα παιδιά (έξι αγόρια και πέντε κορίτσια), δέκα γυναίκες και εννέα άντρες.

Τραγωδία με 34 νεκρούς πρόσφυγες στο Φαρμακονήσι
Μέχρι το μεσημέρι οι νεκροί από την ανατροπή του σκάφους ανέρχονταν σε 28. Πριν από λίγο ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή ακόμα έξι νεκροί μετανάστες. Πρόκειται για ένα μικρό αγοράκι, τέσσερις γυναίκες και έναν άνδρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισαν οκτώ νεκρούς πρόσφυγες μέσα από το αμπάρι του ανατραπέντος σκάφους.

Οι σοροί των νεκρών έχουν παραληφθεί από κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μεταφερθούν στη Ρόδο. Οι υπόλοιποι διασωθέντες μετανάστες έχουν μεταφερθεί στη Λέρο.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, τα πρώτα πλωτά που έφθασαν στην περιοχή της τραγωδίας κατάφεραν να διασώσουν 68 άτομα, ενώ άλλοι 29 είχαν καταφέρει, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, να κολυμπήσουν και φθάσουν μόνοι τους στο Φαρμακονήσι.
<p>  Πηγή: Αιγαίο TV</p>
Πηγή: Αιγαίο TV
Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου (ισχυροί άνεμοι 7 μποφόρ) αλλά και ο μεγάλος αριθμός ατόμων που επέβαιναν στο σκάφος είναι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η βασική αιτία για την ανατροπή του σκάφους.
Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Ζώη ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο Β' υπαρχηγός του Σώματος, αντιναύαρχος Νικόλαος Πατρινός μεταβαίνουν με πλοία ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού από τη Μυτιλήνη στο Φαρμακονήσι.
<p>  Πηγή: Αιγαίο TV</p>
Πηγή: Αιγαίο TV
Ολονύχτιες έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου
Από πλωτά του Λιμενικού Σώματος, θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής Νίκος Λαγκαδιανός σε δηλώσεις του το απόγευμα, αναφορικά με το περιστατικό, είπε ότι το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) ενημερώθηκε τηλεφωνικά για το περιστατικό από αλλοδαπό ο οποίος είπε ότι, ο ίδιος και άλλα άτομα επιβαίνουν σε ακυβέρνητο σκάφος και ζητούν βοήθεια.
Πρόσθεσε ότι στην περιοχή έσπευσαν άμεσα κατόπιν σχετικών εντολών του ΕΚΣΕΔ, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης, Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, δύο ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο της δύναμης FRONTEX. Παράλληλα, στο σημείο εστάλη Κλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με τη συνδρομή ελικοπτέρου Σινούκ του Στρατού Ξηράς.
«Η σημερινή τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της νήσου Φαρμακονησίου με τον άδικο χαμό τριάντα τεσσάρων συνανθρώπων μας, μας έχει συγκλονίσει. Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες, μικρά παιδιά ακόμα και βρέφη», τόνισε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης.
Πρόσθεσε ότι το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια αντιμετωπίζοντας ένα πολυδιάστατο και συγχρόνως ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως είναι αυτό της παράτυπης μετανάστευσης. Ανέφερε ότι τραγικά περιστατικά, όπως το σημερινό, πρέπει να αφυπνίσουν συνειδήσεις και δεν επιτρέπεται πια καμία ολιγωρία.
Ο κ. Ζώης επισήμανε ότι πλέον καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας και πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με σκοπό τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64249586

ΘΑ ΤΟ ΤΗΡΗΣΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ Επίθεση Φλαμπουράρη σε Ζωή και δέσμευση για το Μνημόνιο Πηγή: Επίθεση Φλαμπουράρη σε Ζωή και δέσμευση για το Μνημόνιο

Επίθεση Φλαμπουράρη σε Ζωή και δέσμευση για το Μνημόνιο

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο άξονες ανέλυσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης ενώ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Αλέκος Φλαμπουράρης βρέθηκε στην ίδια εκπομπή με την Ζωή Κωνσταντοπούλου και εμφανίστηκε σε αυτή αμέσως μετά την πρώην Πρόεδρο της Βουλής. «Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής δεν είναι; Ε, ας πούμε η απελθούσα...» ανέφερε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο 3ο Μνημόνιο.
Τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε μπροστά σε έναν εκβιασμό κατά μία έννοια ενώ δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το Μνημόνιο που υπέγραψε. «Θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει και θα προσπαθήσουμε για τη δυνατότητα που μας αφήνει η ίδια συμφωνία να προχωρήσουμε σε κάποιες επιλογές ώστε να μετατρέψουμε κάποιες παραμέτρους σε θετικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Πηγή: Επίθεση Φλαμπουράρη σε Ζωή και δέσμευση για το Μνημόνιο | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/225814/epithesi-flampoyrari-se-zoi-kai-desmeysi-gia-mnimonio#ixzz3le9MpsuN

ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» Αποκαλύψεις Βαρουφάκη για τη διαπραγμάτευση: Τα λάθη, τα πισωγυρίσματα και οι αστοχίες μας Πηγή: Αποκαλύψεις Βαρουφάκη για τη διαπραγμάτευση: Τα λάθη, τα πισωγυρίσματα και οι αστοχίες μας

ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

Αποκαλύψεις Βαρουφάκη για τη διαπραγμάτευση: Τα λάθη, τα πισωγυρίσματα και οι αστοχίες μας

Ενα σύντομο απολογισμό κάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του, καταγράφοντας τα λάθη που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση.
Στο άρθρο του στην «Καθημερινή», ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι οι επικείμενες εκλογές οφείλονται στην ήττα της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, που είχε ως αποτέλεσμα τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό το δεδομένο επιχειρεί, όπως αναφέρει, να απαντήσει στο ερώτημα των πολιτών σε όσους μετείχαν στη διαπραγμάτευση, «Γιατί ηττηθήκατε».
Ο κ. Βαρουφάκης κάνει αναφορά σε λάθη, υπαναχωρήσεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, όπως και σε αλλαγή αποφάσεων.
Αναλυτικά:
«Δεν είναι η στιγμή για συνολική αποτίμηση. Ομως αξίζει μια σύντομη καταγραφή: (α) του στόχου που θέσαμε, (β) των μέσων που επιλέξαμε και (γ) των λαθών που κάναμε στη χρήση των μέσων για την επίτευξη του στόχου.
Ο στόχος μας. Στις προγραμματικές δηλώσεις είχα πει: «Στόχος, η αντικατάσταση μνημονιακών συμφωνιών που αναπαράγουν την κρίση χρέους - ύφεσης με νέο Συμβόλαιο Ελλάδας - Ευρώπης, βασισμένο στη “θεραπευτική” ακολουθία: Πρώτον, συγκεκριμένης μορφής αναδιάρθρωσης χρέους, κατόπιν, χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (κατά μέγιστον 2% του ΑΕΠ) και, τέλος, βαθιών μεταρρυθμίσεων (που πλήττουν τη μεγάλη προσοδοφορία)».
Τα μέσα μας. «Μέσα» μας ήταν η διάθεση για υποχωρήσεις (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις), αλλά και η ετοιμότητα για ρήξη εάν η τρόικα επέμενε στο αποτυχημένο πρόγραμμά της.
Τι σήμαινε η ρήξη για εμάς; Δεν σήμαινε απειλή εξόδου από την Ευρωζώνη! Σήμαινε τρεις αντιδράσεις σε επιθετικές κινήσεις των δανειστών:
Α. Αναβολή των αποπληρωμών προς το ΔΝΤ – εάν οι δανειστές μείωναν τη ρευστότητα του κράτους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Β. Μετάθεση στο μέλλον των αποπληρωμών ομολόγων που η ΕΚΤ κατείχε στο πλαίσιο του προγράμματος SMP – εφόσον η ΕΚΤ δρομολογούσε κλείσιμο των τραπεζών.
Γ. Ενεργοποίηση παράλληλου συστήματος πληρωμών, σε ευρώ (βλ. σχετικό άρθρο μου στους Financial Times της 28ης Ιουλίου) – εάν οι δανειστές καθυστερούσαν τη συμφωνία για να μας οδηγήσουν στη συνθηκολόγηση.
Οι αστοχίες μας. Οσοι συμμετείχαμε στη διαπραγμάτευση δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό. Δεν θα μάθουμε, όμως, ποτέ εάν η ήττα μας ήταν προδιαγεγραμμένη, καθώς οι αστοχίες μας ήταν σημαντικές.
Καταγράφω τις σημαντικότερες:
1. Η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου αντικατέστησε το Μνημόνιο με κατάλογο μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η Ελλάδα. Ομως, κατά την τηλεδιάσκεψη της 24ης Φεβρουαρίου, οι κ. Μοσκοβισί, Ντράγκι και Λαγκάρντ παραβίασαν το γράμμα και το πνεύμα της απόφασης εκείνης, εμμένοντας, εν χορώ, πως ο εν λόγω κατάλογος δεν υποκαθιστούσε τις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Οι ενστάσεις μου δεν αρκούσαν. Ηταν λάθος που, παρά το πισωγύρισμά τους, υπέγραψα την αίτηση επέκτασης της δανειακής συμφωνίας.
2. Αρχές Μαρτίου, η ΕΚΤ αθέτησε (προφορική) υπόσχεση για επιστροφή της ρευστότητας στο προ του Φεβρουαρίου επίπεδο μετά την επέκταση της συμφωνίας. Παράλληλα, όλο τον Μάρτιο η τρόικα απέρριπτε τη σταδιακή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ροκανίζοντας τον χρόνο και απαιτώντας την ολική μας υποχώρηση. Τον Απρίλιο εξουσιοδοτήθηκα δύο φορές να ανακοινώσουμε στο ΔΝΤ τη μη καταβολή δόσης δανείου. Και τις δύο φορές, παρά τις ενστάσεις μου, τελικά αποφασίστηκε να καταβληθούν. (Οταν ο Δαυίδ απειλεί τον Γολιάθ και μετά κάνει πίσω, η αξιοπιστία εξανεμίζεται.)
3. Στο τέλος Απριλίου η πλευρά μας αποδέχθηκε, εν αγνοία μου, νέα μεγάλη λιτότητα, «προσφέροντας» μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Οταν ρώτησα «Γιατί;», η απάντηση ήταν: «Δίνουμε το πλεόνασμα για να πάρουμε την αναδιάρθρωση του χρέους». Η ανταπάντησή μου: «Αν αποδεχθείς τόσο υψηλά πλεονάσματα, είναι σαν να αποδέχεσαι ότι το χρέος σου είναι βιώσιμο, οπότε γιατί να σου δώσουν αναδιάρθρωση χρέους; Κι αν έχεις υποχωρήσει ως προς τη λιτότητα και το χρέος, γιατί να σου δώσουν οτιδήποτε;».
4. Τα διεθνή μέσα βούιζαν ότι δεν είχαμε πλάνο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – ένα δικό μας, πειστικό, Αντι-Μνημόνιο. Με την αρωγή παραγόντων από πολλά υπουργεία, στο υπουργείο Οικονομικών καταπιαστήκαμε με τη συγγραφή του. Το τελικό κείμενο το συγγράψαμε με τον Jeff Sachs, με τη συνεισφορά (μεταξύ άλλων) των πρώην υπουργών Οικονομικών των ΗΠΑ και Βρετανίας κ. Larry Summers και Norman Lamont. Το επιτελείο, όμως, έκρινε ότι η τρόικα θα θεωρούσε casus belli ένα Αντι-Μνημόνιο, αναγκάζοντάς με να το παρουσιάζω ως προσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στερούμενο κυβερνητικής έγκρισης. Μια χρυσή ευκαιρία χάθηκε να φανεί η διαφορά μεταξύ ενός λελογισμένου, μετριοπαθούς και ελπιδοφόρου Σχεδίου για την Ελλάδα και της εμμονής της τρόικας στο αδιέξοδο πρόγραμμά της.
5. Τον Ιούνιο διεφάνη πως η ακολουθία αλόγιστων υποχωρήσεών μας γεννούσε συνεχώς νέες απαράδεκτες απαιτήσεις. Η συνθηκολόγησή μας είχε γίνει πλέον ο μόνος στόχος δανειστών σίγουρων ότι δεν θα προβούμε στα αντίποινα που είχαμε συναποφασίσει. Αν και είχαμε συμφωνήσει πως έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη σκληρή διαπραγμάτευση με κλειστές τράπεζες, ενεργοποιώντας τα μέσα Β και Γ που ανέφερα πιο πάνω (αλλιώς, προς τι το δημοψήφισμα;), όταν το Eurogroup και η ΕΚΤ πράγματι προέβησαν στο κλείσιμό τους, το επιτελείο αποφάσισε να προχωρήσουμε «συναινετικά».
Κανείς δεν γνωρίζει αν η έντιμη συμφωνία θα ερχόταν χωρίς τις αστοχίες μας. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν δικαιούμαστε να κοιτάμε το 62% του ελληνικού λαού που μας εμπιστεύθηκε με το γενναίο «Οχι» του και να του λέμε πως τίποτα καλύτερο δεν ήταν εφικτό».



Πηγή: Αποκαλύψεις Βαρουφάκη για τη διαπραγμάτευση: Τα λάθη, τα πισωγυρίσματα και οι αστοχίες μας | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/225805/apokalypseis-varoyfaki-gia-ti-diapragmateysi-ta-lathi-ta-pisogyrismata-kai-oi-astohies#ixzz3le8oV6iM


 

«ΑΠΕΙΡΟΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ» Διαμαντούρος (Ποτάμι): Να βοηθήσω σε Διοίκηση και Παιδεία, που γνωρίζω Πηγή: Διαμαντούρος (Ποτάμι): Να βοηθήσω σε Διοίκηση και Παιδεία, που γνωρίζω

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Ποταμιού, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής" και τον Κωνσταντίνο Ζούλα μιλά για την είσοδό του στην πολιτική, το ιδανικό αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε στην «Κ»:
Στα τέλη του 2011 γράφτηκε ότι του είχε προταθεί να γίνει ο πρωθυπουργός της περιβόητης τρικομματικής κυβέρνηση πριν αναλάβει τελικώς ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Και είχε επίσης διαρρεύσει –και δεν διαψεύσθηκε– ότι ο λόγος που δεν βρέθηκε εκείνη την κρίσιμη στιγμή στο τιμόνι της χώρας ήταν ότι έθεσε ως όρο να επιλέξει εκείνος τους υπουργούς και τους υφυπουργούς έστω στα κρισιμότερα υπουργεία, κάτι που μάλλον αιφνιδίασε το κόμματα που θα έπρεπε να στοιχηθούν πίσω του. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που, τέσσερα χρόνια μετά, ο Νικηφόρος Διαμαντούρος αιφνιδίασε με την απόφασή του να είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Ποταμιού, γεγονός για το οποίο βεβαίως έχει κάθε λόγο να επιχαίρει ο κ. Στ. Θεοδωράκης.
– Αλήθεια, γιατί το αποφασίσατε τώρα, όταν είναι γνωστό ότι σας είχαν γίνει κρούσεις στο παρελθόν;
– Στην πολιτική εν τη ευρεία εννοία ήμουν πάντα, καθώς υπήρξα, όπως ξέρετε, Συνήγορος του Πολίτη και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Δεν ήθελα, όμως, ποτέ να εμπλακώ με το δούναι και λαβείν που έχει, δυστυχώς, το πελατειακό σύστημα, δηλαδή με τη λογική «ψήφισέ με και θα διορίσω την κόρη σου». Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, η νοσηρή αυτή συναλλαγή δεν υπάρχει. Η απόφασή μου, ωστόσο, υπαγορεύθηκε από ένα συναίσθημα ηθικής επιταγής που νιώθω τον τελευταίο καιρό. Πριν από δύο μήνες φτάσαμε στην απόλυτη καταστροφή. Και δεν έχουμε ακόμη απολύτως απομακρυνθεί. Με διακατέχει, λοιπόν, το συναίσθημα ότι ως πολίτης οφείλω να κάνω κάτι. Και έκρινα σκόπιμο να ενισχύσω ένα χώρο ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει, ωστόσο, να προωθήσει αταλάντευτα τις εθνικές επιλογές προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής πολιτικής, προτείνοντας ορθολογικές λύσεις.
– Εμφανίζεστε από τον κ. Θεοδωράκη ως ένα από τα πρόσωπα που θα προτείνει να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες. Να υποθέσω ότι είναι κάτι που θα επιθυμούσατε και εσείς;
– Ας γίνουν πρώτα οι εκλογές να δούμε τι θα πετύχει το Ποτάμι. Κι εφόσον ο κ. Θεοδωράκης κρίνει ότι θέλει να κάνει το επόμενο βήμα, εγώ, ναι, είμαι διατεθειμένος να κοιτάξω πώς μπορώ να βοηθήσω. Είπα και στον ίδιο ότι «θέλω να αξιοποιηθώ, αν μου ζητηθεί, σε κάποιον χώρο όπου έχω ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Προφανώς δεν θα μπορούσα π.χ. να αναλάβω την εξυγίανση του ποδοσφαίρου, αν και είμαι φίλαθλος. Αλλά έχω εμπειρία στη δημόσια διοίκηση, νομίζω ότι θα μπορούσα να βοηθήσω στην ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού και γενικότερα στην αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης, ενώ, λόγω της πανεπιστημιακής μου ιδιότητας, ξέρω βεβαίως και τον χώρο της Παιδείας.
– Εχετε μακρά πείρα με θέσεις ευθύνης, κυρίως εκτός Ελλάδος και θα ήθελα να μου πείτε γιατί η χώρα μας παλεύει εδώ και πέντε χρόνια να βγει από την κρίση, όταν άλλες που μπήκαν αργότερα στα μνημόνια ήδη απηλλάγησαν από αυτά.
– Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στο κράτος Δικαίου, δηλαδή της αναγκαίας συλλογικής πεποίθησης ότι ο νόμος είναι υπεράνω όλων. Στη μεταπολίτευση το σύστημα μπάταρε –αρχικά ώς ένα βαθμό δικαιολογημένα λόγω της δικτατορίας– υπέρ των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν να επέλθει σταδιακά απίσχνανση του κράτους δικαίου, με συνέπεια η εκάστοτε κυβερνώσα πλειοψηφία να νιώθει άτρωτη και εντέλει ανέλεγκτη. Πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που η κυβέρνηση συχνότατα αγνοεί προκλητικά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Από την άλλη, λείπουν στη χώρα μας οι σταθεροί κανόνες που εμπεδώνουν την προβλεψιμότητα. Ενα σταθερό πλαίσιο, δηλαδή, το οποίο να γνωρίζουν όλοι ότι δεν αλλάζει κάθε τρεις και λίγο. Η απουσία τέτοιων κανόνων είναι υπαίτια για την ανασφάλεια που υπάρχει στην καθημερινότητα του πολίτη και κυρίως για την αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων, καθώς οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να κάνουν κανένα σχεδιασμό, ακόμη και με μικρό ρίσκο, διότι γνωρίζουν ότι το πλαίσιο μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει. Με λίγα λόγια, οι θεσμοί πάσχουν και στον σχεδιασμό των κανόνων που πρέπει να τους διέπουν.
– Ποιο θα ήταν το ιδανικό αποτέλεσμα από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου; Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ.;
– Προσωπικά με απασχολεί να προκύψει μια κυβέρνηση ικανή να προωθήσει τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, όχι μόνο στον κρατικό μηχανισμό, αλλά και στην αγορά, που δεν νοείται να λειτουργεί σαν καζίνο. Εκτιμώ ότι ένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να διοικήσει αυτή τη στιγμή, ενώ αμφιβάλλω και για την αποτελεσματικότητα του σεναρίου της μεγάλης συγκυβέρνησης γιατί δεν έχουμε ακόμη κουλτούρα ανάλογων συνεργασιών. Θα σας έλεγα, όμως, ότι είναι πιο δύσκολο για μια συντηρητική κυβέρνηση να περάσει μέτρα τα οποία αναπόφευκτα θα θίξουν πρόσκαιρα τους πολίτες, παρά μια αριστερή. Ετσι λοιπόν θα έλεγα ότι το καλύτερο σενάριο θα ήταν μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τη σύμπραξη ενός ή δύο ακόμη κομμάτων.
– Δεν ανησυχείτε σε μια τέτοια περίπτωση ότι το Ποτάμι θα έχει ίσως την «τύχη» της ΔΗΜΑΡ;
– Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Ασπάζομαι πλήρως αυτό που λέει ο κ. Θεοδωράκης ότι το Ποτάμι θα συμπράξει σε μια κυβέρνηση μόνον αν υπάρχει ένα νέο και δεσμευτικό πλαίσιο συνεργασίας και συγκεκριμένοι στόχοι προκειμένου να προσφέρουμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του τόπου και όχι απλώς να συζητάμε.
Απειροι στοv ΣΥΡΙΖΑ
– Με τα δείγματα γραφής του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύετε ότι μπορεί να εφαρμόσει ένα μνημόνιο το οποίο δεν πιστεύουν τα περισσότερα στελέχη του;
– Το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο. Και πολύ περισσότερο όταν μέχρι τώρα δεν έχω δει έναν ικανό αριθμό προσώπων που να εμπνέουν εμπιστοσύνη ως προς τις γνώσεις τους και κυρίως τις διοικητικές ικανότητές τους.
Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν και την –αναγκαία πλέον– πείρα για να διαπραγματευθούν με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Επομένως, αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, η πρόκληση για τον κ. Τσίπρα είναι να αποδείξει όχι μόνο ότι έχει την πολιτική βούληση, αλλά και τα κατάλληλα στελέχη για να προωθήσουν μια ήδη συμφωνημένη πολιτική.


Πηγή: Διαμαντούρος (Ποτάμι): Να βοηθήσω σε Διοίκηση και Παιδεία, που γνωρίζω | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/225834/diamantoyros-potami-na-voithiso-se-dioikisi-kai-paideia-poy-gnorizo#ixzz3le7OhZbq

Εκλογές ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015!!! Λίστες!!!! Έτοιμοι!!! Υπουργοί!!!!

Ολα  είναι έτοιμα για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015. Μιλάω για ψηφοδέλτια ( με  λίστες !!!!!) εκλογικά κέντρα κάλπες κ.τ.λ . Φυσικά πολιτικά κόμματα και βουλευτές . Σ αυτές τις πολύ κρίσιμες εκλογές δεν θα επιλέξουμε εμείς τον βουλευτή που θέλουμε άλλα τα κόμματα. Προσοχή λοιπόν . Σ αυτές τις εκλογές δεν υπάρχουν σκέψεις θα φάμε ότι μας δώσουν.

Τα πάντα είναι έτοιμα προκειμένου οι Έλληνες ψηφοφόροι να πάνε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα .

Όλα στην θέση τους εκτός από ιδεολογικούς προβληματισμούς . Θα το πω όσο πιο απλά γίνεται ...
Αδυνατώ να καταλάβω ποια είναι διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ .
Προσπαθώ να καταλάβω με πιο κριτήριο  ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού θα πάει να ψηφίσει. Δεν τα ισοπεδώνω όλα εγώ τα πολιτικά κόμματα διέλυσαν τα πάντα . Αυτά φέρουν την ευθύνη για την πολιτική κατάντια της Ελλάδας.
Όλες οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν τα πολιτικά κόμματα που θα μπουν στην βουλή τα οποία εντελώς συμπτωματικά τα γνωρίζουμε από την τηλεόραση. Δυστυχώς για μας το σύνολο των κομμάτων που ζητάει την ψήφο μας είναι πάνω από 17 απλα δεν τα ξέρουμε για  τι  δεν προβάλλονται από τα Μ.μ.ε.

Ας δούμε το πολιτικό κόμμα ΠΟΤΆΜΙ.. έχει ιδεολογικό προβληματισμό;;; ΌΧΙ είναι ένα κόμμα τεχνοκρατών. Δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε κόμματα τα όποια έχουν σχεδιάσει προφίλ και την ιδεολογία της πάνω σε μια μακέτα διαφημιστικών εταιριών.

Οι ανεξάρτητοι Έλληνες δεν μπορώ να καταλάβω γιατι να μην είναι στην ελληνικη βουλή .Γιατι δηλαδή πρέπει να είναι η Ν.Δ. Ο δεξιός πολίτης γιατι να μην ψηφίσει τους ανεξάρτητους Έλληνες ;;

Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι σε κρίσιμες στιγμές για το έθνος όταν τα πολιτικά κόμματα διασπώνται είναι το λιγότερο ύποπτο.
Από το 2009 έχουν γίνει πολλά .

Η διάσπαση του ΣΎΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2015 είναι ότι ποιο σκοτεινό στην νεώτερη πολιτική ιστορία της ΕΛΛΑΔΟΣ.

Ο ελληνικός λαός πρεπει να γνωρίζει ότι Σύριζα που πηγαίνει στις εκλογές είναι το νέο ΠΑΣΟΚ που κάποια στιγμή θα εναλλάσσεται στην εξουσία με με την καινούργια δεξιά σε επίπεδο ονόματος όταν αυτή προκύψει.

Η ΛΑ.Ε του Λαφαζανη γιατί δεν επέστρεψε στο φυσικό πολιτικό της χώρο που δεν είναι άλλος από το Κ.Κ.Ε .Τον εμπόδισε κάτι;;;

H πολυφωνία στην βουλή είναι Δημοκρατία αρκεί τα κόμματα που εισέρχονται να έχουν ιδεολογία ,προτάσεις και ουσιαστικές διαφορές μέσα από τις όποιες να βγαίνουν πολύτιμα συμπεράσματα .Διαφορές οι  οποίες  κάνουν  την βουλή εποικοδομητική και όχι απλά ένα πλιάτσικο από ματαιόδοξους κοπρίτες.
 Το Κ.Κ.Ε δεν το βάζω μέσα όχι όμως ότι το αθωώνω.
Δεν είναι κοινωνική ανέλιξη στην κάθε τοπική κοινωνία η είσοδος ενός πολίτη στην ελληνική βουλή αλλά βαριά ευθύνη για το καλό του έθνους.

Κλείνοντας θέλω να μιλήσω για την Χρυσή αυγή η παρουσία της οποίας είναι φτιαχτεί. Η παρουσία της στα βουλευτικά έδρανα σχεδιάστηκε από διαφημίστηκες εταιρίες . Δεν γνωρίζω αν το γνωρίζει η όχι. Είναι το λιγότερο που αυτή την στιγμή ενδιαφέρει.

Μην αφήσουμε την πατρίδα να καταντήσει όπως η Γαλλία  με την ΛΕΠΕΝ .Αν δεν το έχουμε καταλάβει η ΛΕΠΕΝ καθορίζει ποιος θα πάρει το προεδρικό αξίωμα στην χώρα της .
Προβληματιστείτε .





Μάαρτεν Φερβέι: Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής της Task Force

Μάαρτεν Φερβέι: Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής της Task Force
Ένας Ολλανδός παίρνει το «τιμόνι» της Task Force από τον Γερμανό, Χορστ Ράιχενμπαχ, ο χαρακτηριζόμενος ως «ψυχρός» οικονομολόγος, Μάαρτεν Φερβέι.
Ο κ. Φερβέι είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θεωρείται έμπειρος σε ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων και δημοσιονομικής πολιτικής –ήταν άλλωστε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην κυπριακή τρόικα- και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες στην πορεία υλοποίησης του νέου μνημονίου.
Οι πρώτες οδηγίες του Ολλανδού επικεφαλής της Task Force προς τους υπηρεσιακούς υπουργούς αφορούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στο ασφαλιστικό, στη δημόσια διοίκησης και στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Το βιογραφικό του Μάαρτεν Φερβέι
Ο Μάαρτεν Φερβέι είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Σεπτέμβριο του 2011, υπεύθυνος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.
Ο κ. Φερβέι ξεκίνησε την καριέρα του ξεκίνησε την καριέρα του στο υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας το 1994. Το 1999 μετακόμισε στη Μανίλα των Φιλιππίνων και εργάστηκε για τρία χρόνια στην Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας. Στην επιστροφή του στο ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών το 2002, ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων και δύο χρόνια αργότερα έγινε αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος στρατηγικής οικονομικών και δημοσιονομικών. Το 2007 διορίστηκε διευθυντής Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων.
Ο Μάαρτεν Φερβέι ήταν επικεφαλής της ευρωπαϊκής Task Force συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2011 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συγκρότηση του μηχανισμού δανειοδότησης για την Ελλάδα, στη συνέχεια στον EFSF και τέλος στον ESM. Τον Ιούνιο του 2012, ανέλαβε επικεφαλής της αποστολής της Ε.Ε στο πρόγραμμα της Κύπρου.
Ο κ. Φερβέι έχει μεταπτυχιακό τίτλο στα Οικονομικά από το πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκερ, καθώς και στο αντικείμενο Χρηματοδότησης της Ανάπτυξης από το University of London.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/623432/maarten-fervei-poios-einai-o-neos-epikefalis-tis-task-force#ixzz3lRYfJwfG

Εκλογές 2015: Μεϊμαράκης για Μαρκογιαννάκη στο NEWS 247: Με το θέμα θα ασχοληθεί η Επιτροπή. Η άσκηση ποινικής δίωξης δεν συνιστά και απόδειξη ενοχής

Τι απάντησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στην ερώτηση που του τέθηκε από το NEWS 247 κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην 80η ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη 

Αποστολή στη Θεσσαλονίκη: Βίκυ Σαμαρά

Στο θέμα του υποψηφίου Βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Μαρκογιαννάκη, που διώκεται ποινικά για ηθική αυτουργία στην υπόθεση Γιακουμάκη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, απαντώντας στη σχετική ερώτηση του NEWS 247, από το βήμα της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη.

Η ερώτηση του NEWS 247:

Ο κ. Μαρκογιαννάκης, πρώτος στη λίστα της ΝΔ στα Χανιά, καθώς ήταν πρώτος σε σταυρούς στην περιφέρεια τον Ιανουάριο διώκεται πλέον για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση Γιακουμάκη,  που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Καθώς ο υποψήφιος βουλευτής δεν δείχνει διάθεση παραίτησης, σας ρωτάω τι θα πράξετε, δεδομένου ότι έχετε δηλώσει πως όσοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη δεν έχουν θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ;

Η απάντηση του κ. Μεϊμαράκη:

"Γνωρίζετε ότι μόλις άκουσα ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη, η οποία μου κάνει εντύπωση γιατί δεν είχε ασκηθεί νωρίτερα, δεν κάνω κανέναν υπαινιγμό, αλλά δεν μπορώ να το αφήσω ασχολίαστο, δήλωσα ότι με το θέμα θα ασχοληθεί η Εκλογική Επιτροπή από Δευτέρα, θα λάβει την απόφαση η Επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τις λίστες, θα μας κάνει την εισήγηση και θα είναι μία συλλογική απόφαση. Πάντως, αυτό που θέλω να πω είναι, ότι η όποια άσκηση ποινικής δίωξης, δεν συνιστά απόδειξη ενοχής. Γιατί εγώ, η πρόταση που έκανα, είναι γι'αυτούς που έχουν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη".
http://news247.gr/eidiseis/politiki/ekloges-gr/ekloges2015/ekloges-2015-meimarakhs-gia-markogiannakh-sto-news-247-me-to-thema-tha-asxolhthei-h-epitroph-h-askhsh-poinikhs-diwkshs-den-synista-kai-apodeiksh-enoxhs.3661408.html

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΕΡΜΗΣ



Γιάννης Φέρμης Ο Γιάννης Φέρμης, κατά κόσμον Γιάννης Καγκάς, γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1921. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, μετακόμισε με την οικογένειά του στη Λάρισα. Διακρίθηκε σε δεύτερους ρόλους σε πολλές ελληνικές ταινίες. Πέθανε στις 26 Ιανουαρίου του 1999 στη Λάρισα και κηδεύτηκε εκεί.Τα οικονομικά του προβλήματα έγιναν θέμα στα τηλεοπτικά παράθυρα το 1998.Τον βοήθησε ο Θύμιος Καρακατσάνης. Φιλμογραφία Ο φαφλατάς (1971) [δικηγόρος] Η περιπτερού (1970) Ο Νάνος και οι Επτά Χιονάτες (1970) Το Αφεντικό μου ήταν Κορόιδο (1969) Η Αρχόντισσα της Κουζίνας (1969) [Γκουστάβος] Κίτσος Μίνι και Σουβλάκι (1968) Αν όλες οι γυναίκες του κόσμου... (1967) Το πλοίο της χαράς (1967) Δοσατζού: Επιχείρησις Γαμπρός (1966) Κούνια που σε Κούναγε (1966) [Παντελής] Επιχείρησις: Ορμα Χοντρέ (1966) [Φλώρος] Προξενητρα Πρακτωρ 017 (1966) Ησαΐα χόρευε (1966) [Ισίδωρος Τσίρος] Η Εύα δεν... αμάρτησε (1965) [Κοσμάς Κάβουρας] Αν έχεις τύχη... (1964) [(επιθεωρητής)] Ήταν όλοι τους... κορόιδα! (1964) [Θύμιος] Μια Βδομάδα στον Παράδεισο (1964) Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964) [Φαίδων] Ό,τι θέλει ο λαός (1964) ["ναύαρχος"] Τρίτη και 13 (1963) [Γρηγόρης] Για την Αγάπη του Παιδιού μου (1963) Η Μικρή Ζητιάνα (1963) Η Ελληνίδα και ο Ερωτας (1962) Ο μαγκούφης (1962) [Θοδωράκης] Ο χρυσός και ο τενεκές (1962) [Αντώνης] Η Ωραία της Ρούμελης (1962) Οι Τρεις Σωματοφύλακες (1962) [Ηρακλής] Δουλέψτε για να φάτε / Χαραμοφάηδες (1961) [Γιακουμής] Ο θάνατος του παλλικαριού (1961) Αλλού τα Κακαρίσματα (1960) Η Νάνσυ την... Ψώνισε (1960) Never on Sunday [Ποτέ την Κυριακή] (1960) Για σένα την αγάπη μου (1960) [Τράμπας] Χίλιες Παρά Μία Νύχτες (1960) Το γυμνό μοντέλο (1960) Νύχτες στο Μιραμάρε (1960) [Μηνάς] Σουσουράδα (1960) Αντρα Θέλω με Πυγμή (1959) Ο θησαυρός του μακαρίτη (1959) [Δημήτρης] Ο Μαγκούφης (1959) [Θοδωράκης] Αδέκαροι Ερωτευμένοι (1958) Κερένια κούκλα (1958) Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας (1958) Κατά λάθος... μπαμπάς (1957) Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο (1957) Τσαρούχι Πιστόλι Παπιγιόν (1957) Της νύχτας τα καμώματα (1957) Σειρές που έχει παίξει Βραδυά επιθεώρησης 1984 ΕΡΤ Ορκιστείτε παρακαλώ 1982 ΕΡΤ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΟ 90lepta.com ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

Copy the BEST Traders and Make Money (One Click) : http://ow.ly/KNICZ

Ο Mr Bean γιορτάζει τα 25 χρόνια παρουσίας στη μικρή οθόνη



Έχουν περάσει 25 ολόκληρα χρόνια από τότε που ο Mr Bean, κατά κόσμον Rowan Atkinson έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη μικρή οθόνη, προκαλώντας σε μικρούς και μεγάλους γέλια μέχρι δακρύων.
Για να γιορτάσει αυτή τη σημαντική επέτειο ο ευφάνταστος Βρετανός κωμικός αποφάσισε να κάνει βόλτα με το συλλεκτικό του πράσινο Mini, που κυκλοφόρησε το 1976 και αποτέλεσε σήμα κατατεθέν του διάσημου ήρωα.
 
Πάνω  στο αυτοκίνητό του ο Mr Bean έδεσε την αναπαυτική του πολυθρόνα και άρχισε να περιφέρεται γύρω από το βασιλικό παλάτι, που "είδε" για λίγο την προσοχή των επισκεπτών να στρέφεται, στον γκαφατζή κύριο.
Η βόλτα του ήταν εμπνευσμένη από το επεισόδιο "Do-It-Yourself Mr Bean", που αποτελεί ένα από τα διασημότερα της σειράς και κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1994. Έτσι, ο 60χρονος πια, Atkinson χώρεσε όσα περισσότερα αντικείμενα μπορούσε στο αυτοκίνητό του και δεν άφησε καθόλου χώρο για τον ίδιο, με αποτέλεσμα να αναζητήσει μια άλλη, εξ ίσου αποτελεσματική λύση.
 
Ο Mr Bean απόλαυσε την βόλτα του και ξεκαθάρισε ότι δεν επιστρέφει στην μικρή οθόνη, καθώς δεν θα ήθελε να δει τον εαυτό του να γερνάει, αλλά επιθυμεί το κοινό να τον θυμάται ως τον πιο παράξενο και ξεκαρδιστικό άνθρωπο.
 
(Πηγή: Dailymail )

Βούλα Ζουμπουλάκη: αστή, ηθοποιός, μορφωμένη

Βούλα Ζουμπουλάκη: αστή, ηθοποιός, μορφωμένη (+σπάνιες εικόνες)



Από την ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

«Ωραία γυναίκα ήταν αυτή!», είπε η μάνα μου, -σχεδόν συνομήλικη της Βούλας Ζουμπουλάκη και μόνιμη θεατής των παραστάσεων που ανέβαζαν με τον Δημήτρη Μυράτ στο Θέατρο Αθηνών-, μόλις της είπα ότι η Βούλα Ζουμπουλάκη πέθανε.   Η δική μου γενιά τη γνώρισε μόνο από τον κινηματογράφο. Στο θέατρο την είδα μια φορά, συχνότερα την έβλεπα να κατηφορίζει την Βουκουρεστίου με ένα αχνό κραγιόν, μεγάλα φυμέ γυαλιά και να χαμογελά αφηρημένα.   Η Βούλα Ζουμπουλάκη έπαιξε έναν αληθινά κόντρα ρόλο για το οποίο είναι πιο διάσημη παρόλο που στο θέατρο έπαιξε μεγαλύτερους και καλύτερους ρόλους. Ήταν η αλησμόνητη Αννέτα στην «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη. Και έδωσε με μαεστρία την εικόνα της ζηλιάρας, διψασμένης δεύτερης που αγωνίζεται να γίνει πρώτη   Η Βούλα Ζουμπουλάκη συνόψιζε κάτω από την ταμπέλα «Μυράτ-Ζουμπουλάκη», αυτό που σήμαινε αστικό θέατρο, αστός ηθοποιός, μορφωμένος. Στις δεκαετίες που αυτή η γωνία Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου ήταν σχεδόν Κολωνάκι, τόπος των σικ συναντήσεων και των «καλών» εξόδων της Παρασκευής και του Σαββάτου για να δει ο κόσμος θέατρο.   Η Βούλα Ζουμπουλάκη γεννήθηκε το 1924 και είχε κάνει σπουδές στη Νομική, πράγμα σπάνιο για τις γυναίκες μιας γενιάς που απέκτησαν ψήφο τη δεκαετία του 50. Σπούδασε παράλληλα υποκριτική και τραγούδι στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στη Σχολή Μονωδίας του Εθνικού Ωδείου.   Με τη Νόνικα Γαληνέα στο «Η σκιά» Θέατρο Αθηνών, Φεβρουάριος 1968 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυράτ.   Προερχόταν από τους Έλληνες της Αιγύπτου, γεννημένη στο Κάιρο και έφερε τον αέρα των ανθρώπων που είναι αστοί χωρίς να επιδεικνύονται, κάνουν τέχνη γιατί έχουν μια κομψή άποψη για την ομορφιά, άλλωστε αυτές οι επιλογές που σήμερα φαίνονται συντηρητικές είναι αυτές που έφεραν το αστικό θέατρο, ένα θέατρο ανάλαφρο, της Ευρώπης και της Αμερικής στην Ελλάδα. Αλλά και Λόρκα, Τενεσί Ουίλιμας και Πιραντέλο. Ήταν παιδί μιας οικογένειας καλλιτεχνών, ο αδερφός της Πέτρος Ζουμπουλάκης είναι ζωγράφος και ο ανιψιός της Γιάννης Ζουμπουλάκης κριτικός κινηματογράφου. Ο άλλος αδερφός της Δημητρης Ζουμπουλάκης ήταν ο παιδίατρος «όλων των παιδιών», όπως έλεγε η μητέρα μου, ένας συναρπαστικός γιατρός της εποχής του.   Mε τον Δημήτρη Μυράτ Με τον Δημήτρη Μυράτ γνωρίστηκαν στην Σχολή του Εθνικού και παντρεύτηκαν στη γενέθλια πόλη της, το Κάιρο, το 1951. Αν και ο πρώτος της σημαντικός ρόλος ήταν, ως Μαρτίριο στο στο «Σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα», στο θέατρο Κοτοπούλη, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή. – όπου τότε ο Μυράτ ήταν διευθυντής-, έγινε αληθινά πρωταγωνίστρια όταν από το 1957 άνοιξαν το δικό τους θέατρο. Ήταν το σπίτι τους κυριολεκτικά. Σε μια επίσκεψη στο Αθηνών μπορεί κανείς να διακρίνει το περιβάλλον, το καρυδένιο γραφείο, μια οικιακή πολυτέλεια που έδειχνε μεγάλο σεβασμό. Είναι κρίμα που δεν μπορεί κανείς σήμερα να δει το γραφείο του Μυράτ και της Ζουμπουλάκη, τους πίνακες και τις λάμπες και τα κρυστάλλινα τασάκια, την ακαθημερινή πολυτέλεια, που στην πλατεία εκφραζόταν με σεβασμό στον θεατή.   Με τον Μυράτ έπαιξε όλα τα χρόνια. Μια αληθινή ντάμα σε ρόλους όπως «Υπόθεση Ντρέυφους» του Σκουλούδη, «Το φως της καρδιάς» του Ουΐλλιαμς, τους «Δίκαιους» του Καμί, το θρυλικό «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Πιραντέλο , «Εσθήρ» του Ρακίνα, «Απαγορευμένο τετράδιο» του Τσέσπεντες, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή »,« Διάλογοι »του Πλάτωνα,« Εκάβη »του Ευριπίδη , «Να ντύσουμε τους γυμνούς» του Πιραντέλο.   Δημήτρης Μυράτ και Βούλα Ζουμπουλάκη με τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Κανελλόπουλο.   Είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι το 1968 ήταν μέλος του θιάσου του Δημήτρη Μυράτ. Ο Μυράτ έβαλε το όνομά της στην ταμπέλα του θεάτρου το οποίο μετονομάστηκε σε Μυράτ Ζουμπουλάκη, μετά από 17 χρόνια που ήταν μαζί. Μετά το θάνατο του Μυράτ έπαιξε ελάχιστα, λίγο στο Εθνικό, το 1991 και στο θίασο του Γιώργου Μεσσάλα.   Η Ζουμπουλάκη αποσύρθηκε αθόρυβα από το θέατρο. Εμφανιζόταν σπανίως σε πρεμιέρες και θυμάμαι την Κάτια Δανδουλάκη να τρέχει με χαρά μικρού παιδιού να την αγκαλιάσει και να την φιλήσει. Χωρίς να κάνει ποτέ βαρύγδουπες δηλώσεις και σχόλια για το θέατρο απολάμβανε μια ευτυχή κατάσταση μέσα στον σεβασμό των συναδέλφων της και των νεώτερών της, ακόμα και αν δεν την είχαν προλάβει να παίζει.   Η Βούλα Ζουμπουλάκη έπαιξε έναν αληθινά κόντρα ρόλο για το οποίο είναι πιο διάσημη παρόλο που στο θέατρο έπαιξε μεγαλύτερους και καλύτερους ρόλους. Ήταν η αλησμόνητη Αννέτα στην «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη. Και έδωσε με μαεστρία την εικόνα της ζηλιάρας, διψασμένης δεύτερης που αγωνίζεται να γίνει πρώτη. Τραγούδησε το «Εφτά τραγούδια θα σου πω», μαγικά.   Με τη Μελίνα Μερκούρη και τη Σοφία Βέμπο στη "Στέλλα"   Η Βούλα Ζουμπουλάκη ήταν μια χορτάτη γυναίκα. Γνώρισε χαρές και επιτυχίες, αγάπη και σεβασμό, έζησε χωρίς την αγωνία της πρωτιάς, έξω από τον ανταγωνισμό, σε ένα δικό της βελούδινο κόσμο, τον κόσμο του πιο αστικού θεάτρου της Αθήνας του θεάτρου Αθηνών. Καμιά φορά κατεβαίνω και νομίζω θα τη δω με την Άννα Συνοδινού να κάθονται στο ακριανό τραπέζι του Ζόναρς μέσα από τη τζαμαρία και να χαμογελάνε μεταξύ τους. Ή τη σκηνή στην οποία η Συνοδινού της απονέμει το βραβείο Κοτοπούλη με τη χαρά να καθρεφτίζεται στα πρόσωπα και των δυο.   Αν υπάρχει μια εικόνα που θέλετε να κρατήσετε είναι η Αννέτα, με το μικρό φουλάρι κόμπο στο λαιμό. Θα σας δώσω άλλη μια: Μια κομψή γυναίκα με μελί μαλλιά κατηφορίζει στο δρόμο, με μια μπεζ βιζόν και φορά Αρπέζ. Ήταν πολύ σημαντική ηθοποιός, δίπλα σε έναν σπουδαίο ηθοποιό. Από αυτές που όρισαν μια ολόκληρη γενιά υποκριτικής, ήθους και παρουσίας.   
    Πηγή: www.lifo.gr

http://www.lifo.gr/team/theatre/60244

Ενεργοποιείται ο Μεγάλος Αδερφός στις καταθέσεις. Κλιμακώνεται η μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Στο ΦΕΚ η απόφαση Αλεξιάδη για επέκταση του συστήματος μητρώων τραπεζικών λογαριασμών. Άμεση και πλήρη πρόσβαση σε όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών αποκτούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών
Ενεργοποιείται και επισήμως ο Μεγάλος Αδερφός στις καταθέσεις, καθώς πήρε ΦΕΚ η απόφαση για επέκταση και τροποποίηση του συστήματος μητρώων τραπεζικών λογαριασμών.
Όπως ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών, δημοσιεύθηκε σήμερα (ΦΕΚ Β΄ 1957/11.9.2015) απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, που αφορά την επέκταση και τροποποίηση του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (όπως θεσπίστηκε με το Ν.4170/2013 και συμπληρώθηκε με το Ν.4211/2013).Ειδικότερα, με την ανωτέρω απόφαση, η οποία υπογράφεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ.6 του άρθρου 62 του Ν.4170/2013 (ΦΕΚ Α΄ 163/12.7.2013), αντιμετωπίζονται βασικά γραφειοκρατικά και λειτουργικά προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν κατά την πρώτη εφαρμογή του Συστήματος και τα οποία δεν είχαν επιλυθεί μέχρι σήμερα.
Με τον τρόπο αυτό, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η Οικονομική Αστυνομία, ο Οικονομικός Εισαγγελέας, ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς και η Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, θα έχουν πλήρη και άμεση πρόσβαση στις αναλυτικές κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, κάθε φυσικού και νομικού προσώπου, καθώς και στο σύνολο των συναλλαγών που επηρεάζουν το λογιστικό υπόλοιπο των λογαριασμών αυτών.
Η υπογραφή αυτής της υπουργικής απόφασης θα λειτουργήσει καταλυτικά στην επιτάχυνση της διαδικασίας ελέγχου μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, μειώνοντας τόσο τον χρόνο διενέργειας των ελέγχων όσο και το διοικητικό κόστος αυτών. Η ολοκλήρωση του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που έχει προταχθεί ως εθνικός στόχος από την Ελληνική Πολιτεία, επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως έχει ήδη αναφέρει το News247, πλήρη εικόνα των καταθέσεων των φορολογουμένων που ελέγχονται, θα έχουν οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αποκτώντας ένα πολύ χρήσιμο όπλο στη φαρέτρα τους για τη μάχη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.Πλέον οι ελεγκτές θα είναι σε θέση από τη στιγμή που θα καταθέτουν αίτημα στις τράπεζες για την κίνηση συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού, να αποκτούν πλήρη εικόνα για αυτήν μέσα σε 24 ώρες.
Με την εν λόγω απόφαση, οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα είναι σε θέση να βλέπουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ που κινήθηκε μέσω κάθε τραπεζικού λογαριασμού για διάστημα μιας ολόκληρης δεκαετίας. Ειδικότερα, η απόφαση του κ. Αλεξιάδη ορίζει ότι οι ελεγκτές μπορούν να ζητούν «από συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα να απαντήσει για συγκεκριμένο ΑΦΜ φυσικού ή νομικού προσώπου, για συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το σύνολο των συναλλαγών του συγκεκριμένου λογαριασμού, οι οποίες επηρεάζουν το λογιστικό υπόλοιπο του λογαριασμού».
Πρόκειται επί της ουσίας για την ενεργοποίηση του συστήματος αυτόματου ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων για φοροδιαφυγή και για λοιπά οικονομικά εγκλήματα, το οποίο επιτρέπει την ηλεκτρονική πρόσβαση εφοριακών και λοιπών κρατικών ελεγκτών σε όλα τα στοιχεία για τα ποσά που κατατέθηκαν και αναλήφθηκαν από τους συγκεκριμένους λογαριασμούς. Μέχρι τώρα οι ελεγκτές είχαν τη δυνατότητα να γνωρίζουν μόνο τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών και όχι τις κινήσεις που πραγματοποιούνταν.
Πλέον αποκτούν ξεκάθαρη εικόνα και για τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών.Στο μικροσκόπιο της εφορίας, με στόχο να ενταθεί η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και να μπει φρένο στη διακίνηση του μαύρου χρήματος, μπαίνουν:- Οι 1.364.069 καταθέτες ποσών άνω των 300.000 ευρώ που περιλαμβάνονται σε 65 ψηφιακούς δίσκους (CD). - Τα 1.727 φυσικά και νομικά πρόσωπα που ταυτοποιήθηκαν από τη «λίστα Λαγκάρντ» σε επίπεδο ΑΦΜ.  - Η λίστα «εμβασμάτων εξωτερικού», που αφορά σε CD το οποίο περιλαμβάνει «στοιχεία εμβασμάτων φυσικών προσώπων προς το εξωτερικό, για το χρονικό διάστημα από το έτος 2009 έως τον Ιούνιο του έτους 2012».- Η λίστα των Ελλήνων καταθετών του Λουξεμβούργου.- Η λίστα με 306 περιπτώσεις προσώπων που απέκτησαν ακίνητη περιουσία στη Μεγάλη Βρετανία.
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/energopoieitai-o-megalos-aderfos-stis-katatheseis-klimakwnetai-h-maxh-kata-ths-forodiafyghs.3659540.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Έφοδοι στα σπίτια και κατασχέσεις εξπρές

Φοροκυνηγητό πόρτα-πόρτα

Ακόμα και για επιτόπου κατασχέσεις από τους εφοριακούς, που θα διενεργούν ελέγχους μέσα στις κατοικίες των φορολογουμένων, των τιμαλφών, των πινάκων, αλλά και των μετρητών που θα βρίσκουν κρυμμένα στα στρώματα, πιέζει ασφυκτικά η τρόικα.

Η πίεση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Αγορά» ασκείται στο πλαίσιο των 101 δράσεων που καλείται να υλοποιήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στη βάση του τρίτου μνημονίου.

Τα τεχνικά κλιμάκια εμμένουν στη «σκληρή γραμμή» που έχουν πάρει από τους επικεφαλής τους, να «αγριέψει» ακόμα περισσότερο η εφορία προκειμένου να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή.

Η αρχή θα γίνει με τα ληξιπρόθεσμα χρέη, όπως οι δόσεις από το φόρο εισοδήματος ή οι δόσεις ρυθμίσεων από τις οποίες τέθηκε εκτός ο φορολογούμενος. Τον Οκτώβριο όλοι οι φορολογούμενοι θα λάβουν ένα ειδοποιητήριο από το υπουργείο Οικονομικών, με τα αναγκαστικά μέτρα να λαμβάνονται στη συνέχεια εναντίον αυτών με σημαντικά ληξιπρόθεσμα, αλλά και περιουσία.

Άλλη δράση αφορά στην «εξασφάλιση της διαρκούς πρόσβασης της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων (και ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν ως έδρα την κατοικία τους) για τη διεξαγωγή ελέγχων εγκαίρως και για σκοπούς επιβολής του νόμου».

Παράγοντες του υπουργείου που ήταν αυτήκοοι μάρτυρες της απαίτησης για επιτόπου κατασχέσεις των κινητών αξιών, δήλωσαν, μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι «τα λεφτά στα στρώματα δεν θα κινδυνεύουν πια από τους κλέφτες, αλλά από την εφορία!».

Κάποιες από τις προτάσεις της τρόικας είχε επιχειρηθεί να υλοποιηθούν επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αλλά είχαν ανακληθεί μετά από έντονες αντιδράσεις.
http://www.thrakitoday.com/2015/09/efodi-sta-spitia-ke-kataschesis-expres.html

Μια προβοκάτσια με στόχο την ελληνική μειονότητα και την Εκκλησία ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ: 60 χρόνια από την κόλαση στην Πόλη

Eφέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τους φοβερούς διωγμούς που έζησαν οι Έλληνες της Πόλης. Εκκλησίες λεηλατήθηκαν, νεκροταφεία βεβηλώθηκαν, ιερείς βασανίστηκαν, γυναίκες βιάστηκαν, καταστήματα και σπίτια πυρπολήθηκαν.
Ήταν 6 Σεπτεμβρίου 1955, όταν οργανωμένες συμμορίες εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης προχώρησαν σε ένα απίστευτο για την εποχή πογκρόμ. Ένα πογκρόμ που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επεισόδια στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού.
Η τότε κυβέρνηση του Συναγερμού, με πρωθυπουργό τον βαρύτατα ασθενή Αλέξανδρο Παπάγο, αν και είχε σημάδια για μια αναμενόμενη μεγάλης έκτασης «τουρκική προβοκάτσια», αιφνιδιάστηκε από την έκτασή τους και τη βιαιότητα των συμμοριών, που έδρασαν με σχέδιο και καθοδήγηση. Η αντίδραση τότε ήταν για πολλούς «χλιαρή».
Προειδοποιήσεις για τις επικείμενες επιθέσεις είχε κάνει και ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας. Ήξερε ότι κάτι κακό θα συμβεί, όμως και αυτός δεν μπορούσε να φανταστεί πως οι βιαιότητες θα έπαιρναν τη μορφή αληθινού πογκρόμ, οργανωμένου, μάλιστα, από την ηγεσία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος του Αντνάν Μεντερές.
Στην επίδραση των γεγονότων του Σεπτεμβρίου του 1955 βρίσκονται, σύμφωνα με όσους ασχολούνται με το ζήτημα, οι ρίζες της Οικουμενικής πολιτικής στην οποία εστράφη το Πατριαρχείο και οδήγησε, εννέα χρόνια μετά, στην ιστορική συνάντησή του με τον Πάπα Παύλο τον ΣΤ’ στην Ιερουσαλήμ και στην άρση των αναθεμάτων Καθολικών και Ορθοδόξων του 1054.

Το ιστορικό
Στις 29 Αυγούστου 1955 άρχισε στο Λονδίνο η Τριμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό, την οποία συγκάλεσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, ΜακΜίλαν. Οι Βρετανοί κατάφεραν να «μπάσουν από την πίσω πόρτα» την Άγκυρα και να την καταστήσουν ενεργό παράγοντα στο Κυπριακό, κρατώντας για τους ίδιους τον ρόλο ενός διαιτητή σε μια διαφορά που τάχα αφορούσε δύο κοινότητες στην Κύπρο και δύο γείτονες και συμμάχους στο ΝΑΤΟ και όχι ένα πρόβλημα ανεξαρτησίας ενός ολόκληρου λαού, του κυπριακού.
Λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη στην Τουρκία, άρχισε η κατευθυνόμενη διακίνηση «πληροφοριών» για επικείμενες... σφαγές Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκυπρίους. Οι τουρκικές εφημερίδες, επικαλούμενες τις «πληροφορίες» από την Κύπρο, καλλιεργούσαν κλίμα μίσους για τους Έλληνες της Πόλης. Άλλωστε ήταν τα εύκολα θύματα, αιχμάλωτοι, ουσιαστικά, ενός κράτους που μεθοδεύει την εκδίωξη ή την εξόντωσή τους. Θύμα του κλίματος που καλλιεργήθηκε τον Αύγουστο στην Πόλη έπεσε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας. Κατά την επιστροφή του από μια επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Θράκης και βγαίνοντας από το πλοίο, ήρθε αντιμέτωπος με ομάδες Τούρκων που τον αποδοκίμασαν. Με δυσκολία κατάφερε να μπει στο αυτοκίνητο και να φτάσει στο Φανάρι. Στις διαμαρτυρίες του ο Τούρκος νομάρχης περιορίστηκε στο να του συστήσει να μην... πολυεμφανίζεται στην Πόλη.
 
Τουλάχιστον 30 Έλληνες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι κακοποιήθηκαν βάναυσα. Σε περίπου 2.000 υπολογίζονται από τους κύκλους της Ομογένειας οι βιασμοί
Το κλίμα στη Διάσκεψη του Λονδίνου ήταν βαρύ. Οι Βρετανοί, αφού κατάφεραν να καταστήσουν την Άγκυρα παράγοντα του ζητήματος, έκαναν ακόμα ένα βήμα. Έπρεπε να φανεί στη διεθνή κοινή γνώμη ότι ο τουρκικός λαός ήταν εξαγριωμένος από τις αξιώσεις των Ελλήνων για την Κύπρο. Και, αφού δεν δόθηκε η ευκαιρία με τις προαναγγελθείσες σφαγές στην Κύπρο, έπρεπε να δοθεί μια άλλη αφορμή.
Στις 5 Σεπτεμβρίου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ζορλού, δήλωνε ότι η συνέχιση της Διάσκεψης δεν είχε νόημα, αφού οι Έλληνες επέμεναν στην αυτοδιάθεση της Κύπρου. Το ίδιο βράδυ στη Θεσσαλονίκη μικρή ποσότητα δυναμίτιδας προκάλεσε έκρηξη στον κήπο του τουρκικού προξενείου, από την οποία προκλήθηκαν μικρές ζημιές στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ και βρίσκεται μέσα στον κήπο.
Οι τουρκικές εφημερίδες κυκλοφορούσαν την άλλη μέρα με πηχυαίους τίτλους: Οι Έλληνες κατέστρεψαν το σπίτι του Ατατούρκ (όπως αποδείχθηκε, τη βόμβα είχαν βάλει εργαζόμενοι στο προξενείο). Μέσα σε λίγη ώρα άρχισαν στην Πόλη οι διαδηλώσεις. Ο Πατριάρχης, ανήσυχος, τηλεφώνησε στον νομάρχη και αυτός τον καθησύχασε λέγοντας του ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ασφάλεια του Πατριαρχείου. Τις ίδιες στιγμές άρχισε το πογκρόμ και ο Πατριάρχης ανακάλυψε ότι το τουρκικό κράτος, που τα τελευταία χρόνια είχε δείξει φιλική στάση απέναντί του, όχι μόνο δεν προστάτευε τους Ρωμιούς, αλλά στελέχη του ήταν οι βασικοί οργανωτές των επιθέσεων.
Μέσα σε περίπου εννέα ώρες καταστράφηκαν ολοσχερώς 1.004 σπίτια, ενώ άλλα περίπου 2.500 υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Καταστράφηκαν, επίσης, 4.348 καταστήματα, 27 φαρμακεία, 26 σχολεία, 5 πολιτιστικοί σύλλογοι, οι εγκαταστάσεις 3 εφημερίδων, 12 ξενοδοχεία, 11 κλινικές, 21 εργοστάσια, 110 ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια, 73 εκκλησίες, ενώ συλήθηκαν πάρα πολλοί τάφοι σε δύο κοιμητήρια, καθώς και οι τάφοι των πατριαρχών στη Μονή Βαλουκλή.
Τουλάχιστον 30 Έλληνες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι κακοποιήθηκαν βάναυσα. Σε περίπου 2.000 υπολογίζονται από τους κύκλους της Ομογένειας οι βιασμοί, αν και επισήμως καταγγέλθηκαν μόνο 200, για ευνόητους λόγους.
Η πλέον ευδιάκριτη εικόνα των καταστροφών που προκάλεσε ο όχλος ο οποίος ξεχύθηκε στους δρόμους της Πόλης τη «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» για την ελληνική αλλά και τις άλλες χριστιανικές μειονότητες της Πόλης ήταν τα ερείπια των δεκάδων εκκλησιών, μοναστηριών και νεκροταφείων που είχαν ξεθεμελιωθεί και βεβηλωθεί. Σε έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς όλες τις διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό περιγράφονται με το ύφος της εποχής οι δολοφονίες κληρικών και οι καταστροφές σε ναούς: «Άπασαι αι ιστορικαί εκκλησίαι της Βασιλίδος των Πόλεων κατεστράφησαν, τα ιερά άμφια και τα σκεύη εβεβηλώθησαν κατά τον αισχρότερον τρόπον, του όχλου μολύναντος κτηνωδώς και αυτά τα Άγια Θυσιαστήρια, οι ιερείς διαπομπεύθηκαν και εκακοποιήθησαν, ο επίσκοπος Παμφίλου ερρίφθη εις την πυράν, εις υπερενενηντακοντούτης μοναχός εκάη ζών, οι τάφοι των νεκρών εσυλήθησαν, τα οστά τούτων διεσκορπίσθησαν...».

Το στήσιμο της προβοκάτσιας
Τα Σεπτεμβριανά του ’55 στην Πόλη δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μήνες πριν οι ηγετικοί κύκλοι του Φαναριού λάμβαναν τα μηνύματα της όξυνσης της κατάστασης, λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό ζήτημα, και κυρίως την προσπάθεια των τουρκικών εφημερίδων να εμπλέξουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην ελληνοτουρκική διαμάχη για τη Μεγαλόνησο. Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με την έξαρση φαινομένων θρησκευτικού φανατισμού σε πολλές πόλεις της Τουρκίας.
Η εκστρατεία που άρχισε την άνοιξη κορυφώθηκε στις αρχές του καλοκαιριού. Στις 2 Ιουλίου 1955 η εφημερίδα «Tercuman» στο κύριο άρθρο της ζητούσε τελεσιγραφικά από τον Αθηναγόρα να ανακαλέσει στην τάξη και να «καταγγείλει δημόσια» τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο, ο οποίος, κατά τον αρθρογράφο, ήταν «ιεραρχικά υφιστάμενός του». Ο Πατριάρχης ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στο θέμα της Κύπρου. Όχι μόνο δεν είχε εκκλησιαστική δικαιοδοσία για να «συνετίσει» τον Μακάριο, αλλά και, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, δεν μπορούσε να κάνει πολιτικές δηλώσεις. Έτσι, παρά τις πιέσεις και τις κατηγορίες των τουρκικών εφημερίδων, που τον εμφάνιζαν ως ενισχυτή της ΕΟΚΑ, δεν μίλησε.
Όσο το Πατριαρχείο σιωπούσε, τόσο δυνάμωναν οι επιθέσεις του τουρκικού Τύπου. Στις 24 Αυγούστου ο δημοσιογράφος και βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος του Αντνάν Μεντερές, Τσιχάν Μπαχάν, σε άρθρο του στην «Tercuman» χαρακτήριζε το Πατριαρχείο ιστορικό κατάλοιπο του Βυζαντίου, «προγεφύρωμα μελλοντικών κινδύνων» και ζητούσε την απομάκρυνσή του από την Τουρκία. Τέσσερις ημέρες μετά, η εφημερίδα «Cumhuriyet» έγραφε ότι στο Φανάρι στεγάζονταν «πράκτορες», οι οποίοι χρηματοδοτούσαν την ΕΟΚΑ. Ιδιαίτερα ανησυχούσαν τους πατριαρχικούς κύκλους και φαινόμενα μεμονωμένων προκλήσεων σε βάρος μελών της πατριαρχικής αυλής στους δρόμους της Πόλης.

Η στάση του Πατριάρχη
Όταν ο όχλος βγήκε στους δρόμους της Πόλης, ο Αθηναγόρας βρισκόταν στο Φανάρι, το οποίο, σε αντίθεση με τα άλλα εκκλησιαστικά ιδρύματα, φυλασσόταν από ισχυρές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας. Σε μεταγενέστερο χρόνο ρωτήθηκε για την προσωπική του στάση εκείνη τη νύχτα. Στην εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος», στις 23 Ιανουαρίου 1973 και μετά τον θάνατο του Αθηναγόρα, δημοσιεύθηκε σημείωμα του Δ. Τσάκωνα, ο οποίος ανέφερε ότι ο εκλιπών Πατριάρχης είχε πει: «Είμαι γέρος κι είν’ εύκολο για μένα να γίνω μάρτυρας. Κι όποιος ενδιαφέρεται για την υστεροφημία του αναζητά την ευκολία του μαρτυρίου. Μάρτυρας είναι το πιο εύκολο να γίνει κανείς στην ηλικία μου, αλλά η ευθύνη μού το απαγορεύει. Αυτοί που ζητούσαν να μαρτυρήσω (υπονοώντας την τότε ηγεσία της Αθήνας) επιζητούσαν με τη δική μου θυσία να ξεπλύνουν τις αδυναμίες τους και τα ανομήματά τους».



Η φυγή των Ελλήνων
Η επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων λόγω του Κυπριακού, τα χρόνια μετά τα Σεπτεμβριανά, είχε άμεσο αντίκτυπο τόσο στην ελληνική μειονότητα όσο και στο Πατριαρχείο, η ύπαρξη του οποίου βρισκόταν συνεχώς υπό αμφισβήτηση. Το 1957-1958, σε μια περίοδο που Έλληνες της Πόλης συλλαμβάνονταν για κατασκοπεία και ενίσχυση της ΕΟΚΑ και άρχιζε ένα νέο κύμα φυγής, η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα διαπίστωνε: «Η λαϊκή απαίτηση για πράξεις αντιποίνων εναντίον του Πατριαρχείου εκδηλώθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα στον κωνσταντινουπολίτικο Τύπο». Μάλιστα, ο Αμερικανός γενικός πρόξενος στην Πόλη, Ρ. Μάινερ, έκανε δύο σημαντικές επισημάνσεις. Η πρώτη: «Το Πατριαρχείο είναι τώρα λιγότερο ασφαλές από κάθε άλλη περίοδο μετά το 1925». Και η δεύτερη: «Ο κύριος στόχος της διογκούμενης εχθρότητας ήταν το Πατριαρχείο. Μια ευρύτατη και επίμονη εκστρατεία απαιτούσε τη μεταφορά του στην Ελλάδα».
Οι εκβιασμοί και οι απειλές συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, παρά την προσωρινή ηρεμία στην Κύπρο, μετά τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι εκβιασμοί για απομάκρυνση του Πατριαρχείου πολλαπλασιάστηκαν μετά την όξυνση της κατάστασης στην Κύπρο, το 1963. Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν οι μαζικές απελάσεις Ελλήνων υπηκόων κατοίκων της Πόλης, που άρχισαν το 1964 και ολοκληρώθηκαν το 1966. Μέσα σε τρία χρόνια, από το 1964 έως το 1967, οι τουρκικές Αρχές εφάρμοσαν ένα πρόγραμμα απαγορευτικών μέτρων, που κατέστησε αφόρητη την κατάσταση της μειονότητας και του Πατριαρχείου. Μητροπολίτες απελάθηκαν, οι κληρικοί δεν μπορούσαν να εισέλθουν ούτε στα μειονοτικά σχολεία. Οι εξευτελιστικοί έλεγχοι στο Φανάρι, με την απειλή απαγγελίας κατηγοριών, και οι προειδοποιήσεις για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης ήταν διαρκώς στην ημερησία διάταξη. Για να φτάσουμε, έτσι, στο 1971 και στο κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που στέρησε το Πατριαρχείο από το βασικό φυτώριο των στελεχών του.
 
Οι εκβιασμοί για απομάκρυνση του Πατριαρχείου πολλαπλασιάστηκαν μετά την όξυνση της κατάστασης στην Κύπρο, το 1963. Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν οι μαζικές απελάσεις Ελλήνων υπηκόων κατοίκων της Πόλης, που άρχισαν το 1964

Το... χάδι στους ενόχους
Μετά τις ανθελληνικές ταραχές, η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη της οργανώσεως των επεισοδίων σε «κομμουνιστές πράκτορες», ενώ η αστυνομία συνέλαβε 3.151 άτομα. Τελικώς, παρέμειναν υπό κράτηση τεσσάρων έως έξι μηνών δεκαεπτά άτομα: εννέα μέλη της «Kibris Turktur», έξι φοιτητές και δύο συντάκτες της «Istanbul Ekspres». Στη δίκη που ακολούθησε δικάστηκαν και έξι μέλη του παραρτήματος Σμύρνης της «Kibris Turktur». Στις 24 Ιανουαρίου 1957 το ποινικό δικαστήριο Κωνσταντινουπόλεως αθώωσε και τους είκοσι τρεις κατηγορουμένους.
Από τα μέλη της κυβερνήσεως Μεντερές, συμμετοχή στη διοργάνωση του ανθελληνικού πογκρόμ φαίνεται να είχαν, εκτός από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, οι Μαχμούτ Τζελάλ Μπαγιάρ, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μεχμέτ Φουάτ Κιοπρουλού, πρώην υπουργός Εξωτερικών, Φατίν Ρουστού Ζορλού, υπουργός Εξωτερικών, Ναμίκ Γκεντίκ, υπουργός Εσωτερικών, Ετχέμ Μεντερές, υπουργός Αμύνης, και Φαχρετίν Κερίμ Γκιοκάι, βαλής (κυβερνήτης) της Κωνσταντινουπόλεως.
Στις 27 Μαΐου 1960 ομάδα αξιωματικών, υπό τον στρατηγό Τζεμάλ Γκιουρσέλ, κατέλαβε την εξουσία και οδήγησε σε δίκη 592 μέλη και συνεργάτες του Δημοκρατικού Κόμματος. Πολλοί απ’ αυτούς δικάστηκαν σε περισσότερες από μία δίκες. Από τις σημαντικότερες ήταν αυτή για το πογκρόμ της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955. Ο Γκεντίκ αυτοκτόνησε λίγο μετά την επικράτηση του πραξικοπήματος. Οι Μπαγιάρ και Ετχέμ Μεντερές δεν δικάστηκαν καθόλου για τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση του πογκρόμ, ενώ ο Κιοπρουλού αθωώθηκε. Ο Γκιοκάι απλώς στερήθηκε των πολιτικών του δικαιωμάτων. Ένοχοι ευρέθησαν μόνον οι Μεντερές και Ζορλού, γι’ αυτό και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 6 ετών. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι για άλλη, πολύ πιο ασήμαντη υπόθεση, αυτήν της καταχρήσεως κεφαλαίων, ο Μεντερές καταδικάστηκε σε φυλάκιση 14 ετών και 2 μηνών. Αν και οι Μεντερές και Ζορλού καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών και απαγχονίστηκαν στην νήσο Ιμραλί, τον Σεπτέμβριο του 1961, εκείνο που βάρυνε στη θανατική καταδίκη τους ήταν οι κατηγορίες για παραβίαση του Τουρκικού Συντάγματος.
Οι Τούρκοι πρόξενοι της Θεσσαλονίκης, ο θυρωρός του προξενείου, που τοποθέτησε τη βόμβα, και ο φοιτητής Οκτάι Εγκίν, που μετέφερε τη βόμβα στη Θεσσαλονίκη, αθωώθηκαν. Ο Εγκίν αργότερα διορίστηκε Γενικός Διευθυντής Κρατικής Ασφαλείας και αργότερα Νομάρχης στη Νεάπολη (Nevsehir) της Καππαδοκίας.
Ο πρόεδρος του Σωματείου «Η Κύπρος είναι Τουρκική», Χικμέτ Μπιλ, κατέθεσε στο δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας. Αργότερα απεστάλη από την τουρκική κυβέρνηση ως ακόλουθος Τύπου στην τουρκική πρεσβεία στη Βηρυτό.
http://ikivotos.gr/post/327/septembriana-60-xronia-apo-thn-kolash-sthn-polh