Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Μέτρα για χαλάρωση των capital controls προανήγγειλε ο Χριστοδουλάκης Τι ανακοίνωσε από την ΔΕΘ ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας

Κίνητρα για να αντιστραφεί η αποστράγγιση του τραπεζικού συστήματος και να χαλαρώσουν τα capital controls, προανήγγειλε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, κατά την ομιλία του στο γεύμα που παραθέτει το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ), με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
"Θέλουμε να διαμορφώσουμε δυο νέα προϊόντα. Πρώτον, να διευκολύνουμε την εξόφληση δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με τρόπο που δεν θα θίγει την αξία αγοράς των δανείων που οι τράπεζες μεταφέρουν στον ELA. Αν γίνει αυτό, θα έχουμε σημαντική ρευστότητα. Δεύτερον, εξετάζουμε κίνητρα για να επιστρέψουν οι καταθέσεις από τα στρώματα και να αρχίσει η αντιστροφή της αποστράγγισης του τραπεζικού συστήματος¨ είπε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Πότε θα αρθούν τα capital controls
"Αν αυτά γίνουν, θα είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι τα capital controls θα έχουν αρθεί στη μεγάλη τους πλειοψηφία μέχρι το τέλος του 2015, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και δεν θα γίνουν άλλες ακροβατικές κινήσεις" σημείωσε.
Κατά τον κ.Χριστοδουλάκη, το βασικό πρόβλημα της χώρας ήταν ότι ρήμαξε το παραγωγικό δυναμικό. "Αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Δεν υπάρχει δεξιά, αριστερή και κεντρώα αποεπένδυση. Η αποεπένδυση είναι μία και αντιμετωπίζεται με λεφτά".
"Οξυγόνωση" επιχειρήσεων για να μη δούμε προσφυγικό κύμα
Αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιούργησαν οι έλεγχοι κεφαλαίων ο υπουργός υπογράμμισε: ¨Εμείς είμαστε κυβέρνηση περιορισμένου χρόνου και οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) ζουν σε συνθήκες περιορισμένου οξυγόνου. Θέλουμε να δούμε πώς θα ενισχυθεί η οξυγόνωσή τους, ώστε να αποφύγουμε τη μετατροπή τους σε ένα προσφυγικό οικονομικό κύμα¨.
Όπως είπε, πιστεύει ότι από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει σημαντική χαλάρωση των πιέσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΜΜΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση προωθούνται: η μεταφορά για τις επόμενες ημέρες του ημερήσιου ορίου ανά τράπεζα εφόσον αυτό δεν εξαντλείται (εβδομαδιαίως), η εξυπηρέτηση αιτημάτων εισαγωγών έως 5.000 ευρώ από τις ίδιες τις τράπεζες, το εντατικό «ξεκαθάρισμα» των αιτημάτων που λιμνάζουν στην αρμόδια επιτροπή στην ΤτΕ, η χαλάρωση στη δυνατότητα διαδικτυακών συναλλαγών με το εξωτερικό για αγορά προϊόντων, καθώς και η κωδικοποίηση του πλαισίου των κεφαλαιακών ελέγχων.
http://www.news.gr/oikonomia/oikonomika-nea/article/235314/metra-gia-halarosh-ton-capital-controls-proanhggei.html

Το πρόγραμμα Τσίπρα στην ΔΕΘ Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στον χώρο του "Σινέ Κεραμεικός".

Συνέντευξη Τύπου θα δώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, στις 2μ.μ., στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 80η ΔΕΘ.  
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στον χώρο του "Σινέ Κεραμεικός".  
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης, η οποία ήταν κλειστή, τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος, τα βασικά σημεία του οποίου αναμένεται να παρουσιάσει ο  Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, αύριο το βράδυ στο πλαίσιο της ΔΕΘ. 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δόθηκε περιθώριο έως αύριο για ενδεχόμενες προσθήκες στο πρόγραμμα. Η εξέταση των ψηφοδελτίων, για την τελική σύνθεσή τους, αναμένεται να συνεχιστεί έως το βράδυ.
Αύριο, Κυριακή, το πρόγραμμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει:
-11:00 Επίσκεψη στον χώρο της 80ης ΔΕΘ και συνάντηση με την Διοίκηση της ΔΕΘ - HELEXPO A.E.
-11:30 Περιοδεία στον εκθεσιακό χώρο και επίσκεψη στα περίπτερα της Έκθεσης
-13:00 Επίσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης.
-14:00 Επίσκεψη στο 1ο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα στην Τεχνόπολη (ΒΕΠΕ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ - ΚΤΙΡΙΟ Γ2)
-19:30 Ομιλία σε συγκέντρωση στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ.
http://www.news.gr/politikh/esoterikh-politikh/article/235317/to-programma-tsipra-sthn-deth.html

Χουλιαράκης: Δεν θα υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων

«Οφείλουμε να τηρήσουμε τη συμφωνία» τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, ο κ. Χουλιαράκης είπε ακόμα ότι μελετώνται μέτρα, ώστε να μην πληρώνουν μόνο οι μη έχοντες.
«H συμφωνία χαρακτηρίζεται από ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή με ρεαλιστικούς στόχους. Οφείλουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει με την πρόσφατη συμφωνία, ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία στην άσκηση μακροοικονομικής πολιτικής, να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία και να επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης τον επόμενο χρόνο» εξήγησε.
Συμπλήρωσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος, την εφαρμογή του περιουσιολογίου, την πάταξη του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».
Για τα capital controls, είπε: «Η λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης που προσφέρει η πρόσφατη συμφωνία και η εμπέδωση εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία διαλύουν τον κίνδυνο της εξόδου από το κοινό νόμισμα και επιτρέπουν τη σταδιακή, αλλά ταχεία άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές.»


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/621598/xoyliarakis-den-tha-yparxei-koyrema-katatheseon#ixzz3ktZxNgIg

ΑΝΕΛ - Ο Μεϊμαράκης παραπλανά τους Έλληνες

Για «υποσχέσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα» κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ το κόμμα του Πάνου Καμμένου, με αφορμή τις δηλώσεις του Ευ. Μεϊμαράκη από τη Μαγνησία.
Αναλυτικά τι αναφέρει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μ. Χρυσοβελώνη:
«Υποσχέσεις, υποσχέσεις, υποσχέσεις, χωρίς κανένα αντίκρισμα.
Στην απέλπιδα προσπάθειά του να τα δώσει όλα σ’ αυτές τις εκλογές, ο κ. Μεϊμαράκης παραπλανά και εξαπατά τους Έλληνες πολίτες όλων των κοινωνικών τάξεων σαν άλλος Μαυρογιαλούρος μόνο και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους, όπως φάνηκε και κατά την περιοδεία του στη Μαγνησία.
Τώρα ...θυμήθηκε να διαφωνήσει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας με τη φορολόγηση των αγροτών και να μιλήσει για ...εφαρμογή εθνικού σχεδίου αντί μνημονίου, ενώ ο ίδιος και τα στελέχη του κόμματός του πρωτοστατούσαν επί μήνες στις ασφυκτικές πιέσεις προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ να υπογράψουν άρον-άρον μια οποιαδήποτε συμφωνία.
Οι Έλληνες πολίτες και μνήμη έχουν, και καθαρό μυαλό για να μην παρασυρθούν από τις πλαστές υποσχέσεις του κ. Μεϊμαράκη».


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/621574/ekloges-2015-anel-o-meimarakis-paraplana-toys-ellines#ixzz3ktZcwgyh

Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ - Επικεφαλής στο Επικρατείας η Αλέκα Παπαρήγα

Με τον Δημήτρη Κουτσούμπα υποψήφιο στη Β΄Αθηνών και την Βοιωτία και την Αλέκα Παπαρήγα επικεφαλής στο Επικρατείας παρουσιάζονται τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.
Η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου από την Β΄ Θεσσαλονίκης τοποθετείται δεύτερη στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ στην Α΄ Πειραιά επικεφαλής του ψηφοδελτίου τοποθετείται ο απόστρατος υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Γιάννης Ντουνιαδάκης, συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα είναι υποψήφιος στη Β’ Αθήνας και τη Βοιωτία.
Ψηφοδέλτιο επικρατείας
  • Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι η Αλέκα Παπαρήγα.
  • Δεύτερος, ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ιστορικός, συνεργαζόμενος με το κόμμα, Γιώργος Μαργαρίτης.
Ακολουθούν:
  • Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Χιώνης.
  • Η συγγραφέας, κόρη του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, Έρη Ρίτσου, συνεργαζόμενη.
  • Ο γνωστός ηθοποιός Παύλος Ορκόπουλος.
  • Η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, εκπρόσωπος Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής και προπονητής της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Κώστας Πετρόπουλος.
  • Ο Γιάνννης Πρωτούλης περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, στέλεχος του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, του ΠΑΜΕ.
  • Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας Μαιρήνη Στεφανίδη.
  • Ο μηχανολόγος μηχανικός υπεύθυνος του Τμήματος Ιδεολογίας και Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ Μάκης Παπαδόπουλος.
  • Ο Γιώργος Γκικόπουλος, στέλεχος της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, της ΠΑΣΥ, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς.
  • Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Π.Γ., Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας.
* Η Λουίζα Ράζου, μέλος του Π.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφια στο επικρατείας το Γενάρη, μετακινείται στην Α’ Αθήνας.
Επικεφαλής σε περιφέρειες
  • Στην Α’ Αθήνας Λιάνα Κανέλλη και ακολουθούν ο Ηλιάς Σιώρας, γιατρός, Πρόεδρος σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Λουίζα Ράζου, μέλος του Π.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στη Β’ Αθήνας, εκτός από τον Δ. Κουτσούμπα, οι Θανάσης Παφίλης (βουλευτής), Χρήστος Κατσώτης (βουλευτής), Σπύρος Χαλβατζής (πρώην βουλευτής), Ρούλα Ελευθεριάδου (Σύλλογος Ποντίων Καλλιθέας), Γιώργος Πέρρος (εκτελεστική γραμματεία ΠΑΜΕ), Γιώργος Μαυρίκος (ΓΓ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας), Βασίλης Πετρόπουλος, (συνδικαλιστής ΠΟΕ-ΟΤΑ, Ε.Γ. ΠΑΜΕ), Γιάννης Τασιούλας (πρόεδρος Ομοσπονδίας Οικοδόμων), Αλεξάνδρα Μπαλού (περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, Ε.Γ. ΠΑΜΕ, τραπεζοϋπάλληλος).
  • Στην Α’ Πειραιά ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, απόστρατος υποναύαρχος του ΠΝ , συνεργαζόμενος, Ελπίδα Παντελάκη (πρώην βουλευτής, δημοτική σύμβουλος Πειραία), Σάββας Τσιμπόγλου (πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών), Ηλίας Σαλπέας (δημοτικός σύμβουλος Πειραιά).
  • Στην Β’ Πειραιά η Διαμάντω Μανωλάκου (βουλευτής), Στέλιος Μπενετάτος (πρώην δήμαρχος Νίκαιας), Γιώργος Τούσσας (πρώην ευρωβουλευτής).
  • Στην Αττική ο Γιάννης Γκιόκας και η 2η η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου (για δεύτερη έδρα), Δήμος Κουμπούρης (πρόεδρος ομοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ).
  • Στην Α’ Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Δελής (δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης) και 2ος ο ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριανόπουλος.
  • - Στην Β’ Θεσσαλονίκης ο Σάκης Βαρδαλής (βουλευτής).
  • Στη Λάρισα ο Γιώργος Λαμπρούλης (βουλευτής), Ρίζος Μαρούδας (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ΠΑΣΥ).
  • Στα Τρίκαλα ο Αχιλλέας Κανταρτζής (Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας).
  • Στην Καρδίτσα ο Βαγγέλης Μπούτας, (αγροτοσυνδικαλιστής).
  • Στην Εύβοια ο Γιώργος Μαρίνος (βουλευτής).
  • Στην Αχαΐα ο Νίκος Καραθανασόπουλος (βουλευτής).
  • Στην Αιτωλοακαρνανία ο Νίκος Μωραΐτης (βουλευτής).
  • Στο Ηράκλειο ο Μανώλης Συντυχάκης (βουλευτής).
  • Στη Λέσβο ο Σταύρος Τάσσος (βουλευτής, συνεργαζόμενος, σεισμολόγος).
Αλλοι υποψήφιοι και συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ
- Μιχάλης Λεάνης, δημοσιογράφος αθλητικού ρεπορτάζ, sport-fm. (Α’ Αθήνας)
- Λίλα Καφαντάρη, πρώην βουλευτής, ηθοποιός (Α’ Αθήνας).
- Εύα Μελά, εικαστικός , πρόεδρος εικαστικού επιμελητηρίου, πρώην βουλευτής (Β’ Αθήνας).
- Γιώργος Σαρρής, καλλιτέχνης, (Β’ Αθήνας)
- Μανώλης Ανδρουλιδάκης, μουσικοσυνθέτης (Β’ Αθήνας).
- Τάκης Βαρελάς, εικαστικός, μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου εικαστικών Ελλάδας (Β’ Πειραιά).
- Ανθή Τατσιούλη, καθηγήτρια μουσικής-ερμηνεύτρια (Α’ Θεσσαλονίκης).
- Βίκυ Αράπη, πρώην βουλευτής ΔΗΚΚΙ, συνεργαζόμενη (Β’ Αθήνας).
- Στέλιος Βαλανάς, δικηγόρος, συνεργαζόμενος (Α’ Θεσσαλονίκης).
- Γιάννης Κασσίδας, δημοτικός σύμβουλος Αγιάς, (Λάρισα).
- Λάμπρος Ντούρλιος, μηχανικός, (Τρίκαλα).
- Σπύρος Μπούας, αρχιτέκτονας-μηχανικός, προερχόμενος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ (Φθιώτιδα).
- Μιχάλης Μιχαήλ, απόστρατος υποπυραγός πυροσβέστης (Κέρκυρα).
- Κώστας Παπικίνιος, εργαζόμενος ΔΕΗ ΔΕΗ +1,28%, συνεργαζόμενος, (Κέρκυρα).
- Νικηφόρος Ζέρβος, ξενοδοχοϋπάλληλος, συνεργαζόμενος (Κέρκυρα).
- Ρίτα Ζορμπά, φαρμακοποιός, συνεργαζόμενη (Άρτα).
- Ήρα Κούπα, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ, συνεργαζόμενη (Αχαΐα).
- Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος εργατικού κέντρου Αμαλιάδας, προερχόμενη από ΠΑΣΟΚ (Ηλεία).
- Αντώνης Κατσάς, δικηγόρος, (Μεσσηνία).
- Νικήτας Μελησάκης, απόστρατος υποπυραγός, (Χανιά) κ.α.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/621595/ta-psifodeltia-toy-kke-epikefalis-sto-epikrateias-i-aleka-papariga#ixzz3ktZL8Gub

ΔΕΘ 2015: Δυναμικό «παρών» κατά της λιτότητας από χιλιάδες πολίτες

ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν ηχηρό «παρών» κατά των μνημονίων και της συνεχιζόμενης λιτότητας, στα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τις εργασίες της 80ης ΔΕΘ.
Αποστολή – Θεσσαλονίκη: Θωμάς Μόσχος, Διονυσία Προκόπη
Κάλεσμα για κοινή διαμαρτυρία απέναντι στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει το τρίτο μνημόνιο έδωσαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΠΑΜΕ, ΛΑΕ, τα σωματεία Εργαζομενων των Μεταλλείων Κασσάνδρας και χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν.
Με συνθήματα όπως «Σκουριές, Χρυσός, Ευημερία, κάτω τα χέρια από τα Μεταλλεία», πάνω από 4000 άνθρωποι, μεταλλωρύχοι και κάτοικοι της Χαλκιδικής πραγματοποίησαν πορεία προς το άγαλμα του Βενιζέλου, αξιώνοντας δικαίωμα στην εργασία που τους στέρησε η απόφαση Σκουρλέτη για ανάκληση των μελετών στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.
thes 6
thes 7
Στο Άγαλμα του Βενιζέλου συγκεντρώθηκαν οι διαδηλωτές από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΘ.
Λίγο πριν τις 7.30 το απόγευμα κατέληξε η πορεία του ΠΑΜΕ έξω από το Βελλίδειο. Λίγο νωρίτερα, μήνυμα κατά των Μνημονίων είχε στείλει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας: «Δε θα υποστείλουμε τον αγώνα μέχρι ο λαός μας να πάρει στα χέρια του τα μέσα παραγωγής, τον πλούτο αυτής της χώρας, μέχρι να περάσει πραγματικά η εξουσία στα χέρια του λαού μας. Γιατί μόνο έτσι θα καταργηθούν οριστικά τα μνημόνια», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουτσούμπας.
koutsoumpas copy
Το «παρών» στις διαδηλώσεις έδωσε και ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Το μεσημέρι, διαμαρτυρία στην εμπορική πύλη της ΔΕΘ έκαναν οι ένστολο, χωρίς ωστόσο να εμποδίζουν την είσοδο του κοινού στην 80η Διεθνή Εκθεση.
«Ως εδώ» και η «ασφάλεια πληρώνεται» έγραφαν, μεταξύ άλλων, τα πανό αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών που αξίωσαν αξιοπρεπείς αμοιβές, διαμαρτυρόμενοι στην οικονομική τους εξαθλίωση.
astynomikoi
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή, παρακολουθώντας διακριτικά κι από απόσταση τις προσυγκεντρώσεις, υπό το φόβο επεισοδίων.
thes 2 copy


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/621592/deth-2015-dynamiko-paron-kata-tis-litotitas-apo-xiliades-anthropoys#ixzz3ktYnjEHd

Σε αποχή από τις κάλπες καλεί ο δήμαρχος Μυτιλήνης

Με αποχή από τις εκλογές αν δεν δοθεί άμεση λύση στα προβλήματα που δημιουργεί η ροή μεταναστών και προσφύγων στο νησί προειδοποιεί ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Σπύρος Γαληνός.
Ο δήμαρχος επαναλαμβάνει ότι «τις τελευταίες μέρες, το νησί της Λέσβου, βιώνει μια πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Ένα νησί 85.000 ψυχών, σηκώνει στις πλάτες του μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση».
Υποστηρίζει πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια, την υγεία και την ακεραιότητα, τόσο των συμπολιτών μας, όσο και των κατατρεγμένων μεταναστών και προσφύγων, που εισρέουν κατά χιλιάδες στο νησί της Λέσβου».
«Επανειλημμένα έχουμε απευθύνει δραματικές εκκλήσεις για την λήψη μέτρων, ώστε να αποσυμφορηθεί άμεσα η Λέσβος. Εκκλήσεις, τόσο προς την ΕΕ όσο και την κεντρική κυβέρνηση, οι οποίες μέχρι και σήμερα δεν εισακούστηκαν. Καλούμε λοιπόν το λαό της Λέσβου, να μη συμμετέχει στις προσεχείς εκλογές και δηλώνουμε ξεκάθαρα την πρόθεσή μας να μην στηθούν κάλπες, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Δυστυχώς επειδή οι απεγνωσμένες φωνές μας, δεν έχουν βρει καμία ανταπόκριση, είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τα παραπάνω, σε περίπτωση που δεν δοθεί άμεση λύση».


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/621569/ekloges-2015-se-apoxi-apo-tis-kalpes-kalei-o-dimarxos-mytilinis#ixzz3ktY8hCjB

Κώστας Χατζηχρήστος: Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ "ΖΗΚΟΥ"! Οι γυναίκες του, το αλκοόλ και η οικονομική καταστροφή! (PHOTOS)


Ένα βιβλίο-ντοκουμέντο για την πολυτάραχη ζωή του κορυφαίου κωμικού Κώστα Χατζηχρήστου φέρνει στο φως της δημοσιότητας η News, ανατρέποντας πολλά από όσα γνωρίζαμε για τον σπουδαίο ηθοποιό.
Του Νίκου Νικόλιζα
Στο βιβλίο «Ο Χατζηχρήστος τα λέει όλα» το οποίο εκδόθηκε το 1991 από τις εκδόσεις Σμπίλιας, ο βιογράφος του Πέτρος Γεωργιόπουλος σκιαγραφεί με γλαφυρό τρόπο όλα όσα ο ίδιος ο Χατζηχρήστος του εκμυστηρεύτηκε σε συνεντεύξεις του. Οι γυναίκες που κανείς δεν γνώριζε ότι βρέθηκαν στο πλευρό του, ο οικονομικός μαρασμός αλλά και περιστατικά από τη ζωή του, όπως ο ίδιος τα διηγήθηκε εκείνη την εποχή. Το βιβλίο-ντοκουμέντο για τη ζωή του μεγάλου πρωταγωνιστή εξαντλήθηκε εκείνη την εποχή και δεν ξανακυκλοφόρησε ποτέ. Ένα βιβλίο παρακαταθήκη που σίγουρα θα συζητηθεί...
Η Οχρανά και οι κουβέρτες
«Μου άρεσε ο στρατός, ήθελα να γίνω αξιωματικός και τελικά έγινα. Θυμάμαι ότι στη Σύρα ‘βγαίναν οι ανθυπασπιστές και μετά στην Καβάλα οι ανθυπολοχαγοί. Αυτό έκανα κι εγώ και τελικά έγινα ανθυπολοχαγός. Εκεί με έπιασε και ο πόλεμος. Πήγα στην Αλβανία και χιλιοταλαιπωρήθηκα γιατί μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο, έπαθα κρυοπαγήματα, αλλά ευτυχώς ελαφριάς μορφής. Παρ' όλα αυτά δεν μπορούσα να περπατήσω. Τότε με έστειλαν στα μετόπισθεν, μετά στο Πόγραδετς και μετά στην Κορυτσά. Εκεί στην Κορυτσά ήταν ένας λοχαγός "κέρατο" που μισούσε τους νεαρούς αξιωματικούς λες και του ‘χαν σκοτώσει τη μάνα. Μόλις βλέπει, μου λέει με ειρωνεία: "Ρε συ, τι σκατά θέλεις εδώ; Εσύ με αυτά τα πόδια μέχρι πατινάζ κάνεις. Τι κρυοπαγήματα μας λες; Θα σε στείλω πίσω".
Κατά κακή τύχη αυτουνού και καλή δική μου, αυτόν τον έστειλαν στο μέτωπο και εμένα με έκαναν διοικητή στο παράρτημα του 1ου Nοσοκομείου της Κορυτσάς. Απέναντι από το νοσοκομείο υπήρχε εκείνα τα χρόνια ένα καφενεδάκι που το έλεγαν "Ελβασάν". Ποτέ δεν έμαθα τελικά τι θα πει αυτή η λέξη "Ελβασάν". Πάντως τότε νόμιζα ότι ήταν αλβανικό φαί, γιατί αυτός που το ‘χε ήταν Αλβανός. Είχε μια κεφάλα σαν ταψί. Εγώ όμως δεν ξεκόλλαγα τα μάτια μου απ' αυτό το καφενεδάκι κι ο λόγος ήταν η αδελφή του "κεφάλα", η Οχράνα. Γυναίκα, κουκλί σκέτο. Αμάν λέω αυτή έτσι και τη στείλεις στο μέτωπο αιχμαλωτίζει τρεις μεραρχίες Ιταλών μαζί με τον οπλισμό τους. Κλέβω δέκα μεταξωτές ιταλικές κουβέρτες και τις πάω πεσκέσι στον αδελφό της Οχράνα. Έτσι έγινα κολλητός με την Οχρανά και περνάγαμε ζάχαρη. Έλα όμως που ο ταψοκεφαλάς ο αδελφός της άρχισε να με βυζαίνει κανονικά.
Όλο μου ζήταγε και εγώ όλο έκλεβα για χάρη της Οχρανά. Εγώ τότε19 χρονών, πού μυαλό. Καλώς τα πηγαίναμε, με τα σερμπέτια μας, με τις αγάπες μας και με τις ιταλικές κουβέρτες, ώσπου η Οχρανά μου προτείνει να κονομάω και εγώ κανένα φράγκο. Και ακούστε τι σκέφτηκε το πονηρό θηλυκό: να κλέβω πιο πολλές κουβέρτες. Κάτω από το νοσοκομείο ήταν ένα γεφυράκι που από κάτω πέρναγε ένα ποταμάκι. Με δασκάλα την παμπόνηρη Οχρανά, έκανα πάκα πάκα τις κουβέρτες, τις πέταγα στο ποταμάκι και από εκεί τις παρέσερνε μπροστά από το μαγαζί του ταψοκεφαλά. Εκεί τις μάζευαν και τις πούλαγαν. Μάλιστα! Και έτσι γινόταν και άρχισα να κονομάω και εγώ. Αλλά ανεμομαζώματα, διαλοσκορπίσματα. Πάντα ήμουν άφραγκος. Τώρα θα μου πεις τι τα έκανες τα λεφτά; Τα έτρωγα με την Οχρανά. Τόσο μυαλό είχα...»
«Στις πυραμίδες έμαθα το αλκοόλ»
«Το περιστατικό που θα σου πω είναι από αυτά που σημαδεύουν την ψυχή του ανθρώπου. Έτσι και ‘μένα με κλόνισε τόσο πολύ που πέρασε πολύς καιρός μέχρι να συνέλθω. Τέλος πάντων. Ήταν γύρω στο 1953 και πάμε τουρνέ στην Αίγυπτο. Πάω πρώτη φορά και μου φαινόταν παράδεισος. Φοίνικες, εξωτικές νύχτες, πυραμίδες, ήμουν όλο χαρά που όμως την πλήρωσα ακριβά. Ήταν ένας θίασος καταπληκτικός και μεγάλος. Έπαιζε ο Κούλης Στολίγκας, η Άννα Καλουτά και άλλοι ηθοποιοί. Ξέχασα να σου πω ότι στην Αίγυπτο δεν πήγα μόνος μου. Πήρα και τη γυναίκα μου, το παιδί μου και τη θεία της γυναίκας μου που μας βάσταγε και το παιδί. Όταν φτάσαμε, μετά από μερικές ημέρες γίνονται τα βαφτίσια της κόρης μου. Νονός ήταν ο Μενέλαος Θεοφανίδης.
Μετά από τα βαφτίσια έγινε ένα τρικούβερτο γλέντι στο οποίο δεν ήμουνα... εγώ!!! Μάλιστα ήμουν απών από τα βαφτίσια της κόρης μου και το λόγο δεν θα τον πω. Είναι από τα μυστικά που δεν λέγονται. Την εποχή εκείνη στην Αίγυπτο βασίλευε ακόμα ο πολύς Φαρούκ, ο οποίος κάποια μέρα κάλεσε όλο το θίασο για επίσημο γεύμα. Ο μόνος που δεν πήγε, ήμουν εγώ. Έτσι δεν γνώρισα τον Φαρούκ ούτε αυτός εμένα. Ο λόγος που δεν πήγα, δεν ήταν γιατί το έπαιζα ψιλομύτης, αλλά εγώ απέφευγα πάντα τα γεύματα με τους μεγάλους, γιατί αισθανόμουν άβολα. Αισθανόμουν ένα φτωχόπαιδο που δεν ταίριαζε στα "μεταξωτά βρακιά". Ένα βράδυ όμως ο βασιλιάς Φαρούκ καλεί όλο το θίασο περιήγηση στις πυραμίδες. Έρχεται λοιπόν η μεγάλη Άννα Καλουτά και μου λέει: "Κώστα, πρέπει οπωσδήποτε να έρθεις μαζί με το παιδί". Τελικά πείθομαι και πάω. Πράγματι έγινε μεγάλο γλέντι. Μόνο που δεν ήρθε ο Φαρούκ. Πολλά πράγματα σημάδεψαν τη ζωή μου στην Αίγυπτο. Φαίνεται είχαν δώσει "ραντεβού" όλα τα βάσανά μου. Και ένα από αυτά ήταν το αλκόολ. Και ειδικά το ουίσκι. Μάλιστα, εκεί το πρωτοήπια.
Θυμάμαι και αυτό που πρέπει να πω: ότι το ουίσκι μου το έμαθε ο Κούλης Στολίγκας και μάλιστα την ημέρα που το δοκίμασα ήταν η ημέρα της γιορτής μου. Τότε η γεύση μου είχε προκαλέσει αηδία και το είχα χαρακτηρίσει σαν κοριόζουμο. Αργότερα όμως το ήθελα τόσο πολύ που επειδή απαγορευόταν μετά τις 12 το βράδυ, έκανα το εξής κόλπο: το έβαζα σε ένα λερωμένο από καφέ φλιτζάνι και το έπινα, ενώ οι Αιγύπτιοι νόμιζαν ότι έπινα καφέ. Αλλά όλα αυτά δεν είναι τίποτα. Το χειρότερο το έπαθα καθώς τελείωναν οι παραστάσεις και επιστρέφαμε στην Αθήνα. Τότε με παράτησε η γυναίκα μου. Τα έφτιαξε με έναν γιατρό και εγώ επέστρεψα στην Αθήνα μαζί με το παιδί μου και τη θεία και τη Μαίρη. Έμεινε εκεί. Και ‘μένα έμεινε ένα κομμάτι της ζωής μου εκεί...»
«Ο Ηλίας του 16ου και τα χαστούκια στον Βέγγο»
«Αν με ρωτήσεις πόσες ταινίες έχω κάνει, θα σου πω: 186. Γι' αυτό δεν τις θυμάμαι όλες. Μία όμως θυμάμαι καλά και θα μου μείνει αξέχαστη, όχι τόσο γιατί ήταν μεγάλη επιτυχία, όσο για τα περιστατικά που συνέβησαν στη διάρκεια των γυρισμάτων της. Αυτή η ταινία "Ο Ηλίας του 16ου" με ‘μένα και τον Θανάση Βέγγο. Σκηνοθέτη είχαμε τον Αλέκο Σακελλάριο και οπερατέρ το φίλο μου Ντίνο Κατσουρίδη. Θυμάμαι σε αυτή την ταινία τα βάσανα που πέρασε ο Θανάσης εξαιτίας μιας σκηνής του έργου που έπρεπε να φάει ένα χαστούκι... Νομίζω πως ο Θανάσης είναι ένας πολύ μεγάλος ηθοποιός με τεράστια επιμονή και υπομονή. Ήταν λοιπόν η σκηνή που εγώ έπαιζα έναν ψευτοαστυφύλακα κι ο Βέγγος έναν φουκαριάρη κακοποιό.
Ήταν η σκηνή που έβγαλε και το περισσότερο γέλιο, αλλά και αυτή που ταλαιπώρησε τοn μεγάλο μας ηθοποιό. Τον αρπάζω από το γιακά τον Βέγγο και αρχίζω τα χαστούκια, όπως έλεγε το σενάριο. Το πρόβλημα άρχισε όταν έπεσε το πρώτο χαστούκι. Τότε ο Βέγγος από τη δύναμη έφυγε από την κινηματογραφική μηχανή. Αρχίσαμε ξανά. Πάλι έφυγε από τη μηχανή. Φαπ. Μανούλα! Και άντε από την αρχή, φαπ. Μανούλα. Περίμενε κάθε λίγο και λιγάκι μετά από το χαστούκι όλο το συνεργείο και ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Αλέκος Σακελλάριος πότε θα συνέλθει ο Βέγγος από το χαστούκι. Με τη συναίνεση του Βέγγου τα χαστούκια έπρεπε να είναι αληθινά. Στο μεταξύ η ώρα περνούσε και η σκηνή δεν τέλειωνε. Άσε που αρχίσαμε να μακιγιάρουμε το Θανάση γιατί το μάγουλό του είχε κατακοκκινίσει από τα χαστούκια. Δεν θα το πιστέψετε αλλά έτσι με το χαστούκι φάγαμε ολόκληρη ημέρα. Και επιτέλους ένα από τα χαστούκια ήταν πετυχημένο...»

«Η οικονομική καταστροφή μου»
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες της ζωής του, ο Κώστας Χατζηχρήστος βρέθηκε σε τέτοιο οικονομικό μαρασμό, που κανένας άλλος ηθοποιός δεν γνώρισε όπως εκείνος. Από τη μια οι μεγάλες παραστάσεις και τα υπέρογκα έξοδα, και από την άλλη η σπάταλη ζωή τον ανάγκασαν να βρίσκεται όπως και ο ίδιος παραδέχεται σε οικονομικό γκρεμό. «Πρέπει να μάθει όλος ο κόσμος κάτι που ίσως δεν ξέρει. Ότι εγώ δεν παίρνω ούτε μία δραχμή παρόλο που οι ταινίες μου είναι σε συνεχή προβολή. Και έφτασε στο σημείο μέσα σε μία βδομάδα να παιχτούν τρεις ταινίες μου μαζεμένες. Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι και κονομάνε, αλλά πάντως είναι άδικο για ‘μένα. Ο κόσμος μπορεί βλέποντας τις ταινίες μου να νομίζει ότι ο Χατζηχρήστος τα κονομάει χοντρά. Λάθος. Άλλοι τα κονομάνε και όχι εγώ. Και γι' αυτό εκφράζω κάποιο παράπονο γι' αυτή τη μεταχείριση. Τέλος πάντων. Μιλήσαμε για επιτυχημένες ταινίες και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για αποτυχημένες ταινίες που με έβαλαν μέσα οικονομικά με τα τσαρούχια.
Βλέπεις και οι δουλειές έχουν ρίσκα και εγώ πάντα ρισκάριζα. Και κάτι άλλο: εγώ είχα το ψώνιο να θέλω να ‘μαι παραγωγός, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής. Λοιπόν κάνω μια ταινία με τον τίτλο "Ο ταχυδρόμος προχωράει" και ελαφρώς καταστρέφομαι οικονομικά. Δηλαδή τι ελαφρώς, που μου άλλαξε τα φώτα. Η ταινία πήγε πάτος. Λοιπόν σε αυτή την ταινία δεν άκουσα τη μεγάλη κυρία Καίτη Ντιριντάουα, η οποία όπως ξέρουν οι περισσότεροι ήταν η δεύτερη γυναίκα μου και μαζί της έχω ένα παιδί, μια κόρη, τη Μαριαλένα που σήμερα είναι παντρεμένη με έναν πολύ σωστό κύριο και έχουν ένα μαγαζί στη Φωκίωνος Νέγρη και πουλάνε ζωάκια. Να ‘ναι καλά. Μόνο ένα έχω να πω στην κόρη μου, καθώς διαβάζει αυτό το βιβλίο: κόρη μου, εκεί μέσα στα ζωάκια που έχετε πώς δεν σκέφτηκες να βάλεις κι εμένα, μιας και υπήρξα ζώον σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
Ας ελπίσουμε όμως ότι όλα αυτά τα έχουν συγχωρέσει τα παιδιά μου. Γιατί παρόλο που ήμουν αυτός που ήμουν, δεν τους έλειψαν και πολλά πράγματα από τη ζωή τους. Αποκαταστάθηκαν και τα δύο καλά. Εξάλλου δεν ήμουν κανένας αληταράς, ούτε χαρτοπαίχτης που τα ‘παιζα και τ' άφηνα νηστικά, ούτε ιππόδρομο ούτε τίποτα. Τώρα πώς τα έτρωγα; Μη ρωτάτε. Πάντως ένα είναι σίγουρο ότι δεν τα ‘φαγα τα λεφτά μόνος μου. Πάντα με συνεργάτες, φίλους και γνωστούς. Ποτέ μόνος μου. Αλλά τα πιο χοντρά λεφτά χαθήκανε σε δουλειές θεατρικές και κινηματογραφικές. Και όσοι ξέρουν απ' αυτά, με καταλαβαίνουν πιο πολύ. Πάντως ποτέ δεν δείλιασα και πάντα ρίσκαρα. Κι εκείνη την εποχή το χρήμα ήταν χρήμα. Το μόνο που κατορθώσαμε εγώ και το αδελφάκι μου, ο Δήμος, ήταν να φτιάξουμε ένα θέατρο που την εποχή που το πήραμε ήταν ένα παλιό υπόγειο σε κακά χάλια.
Όπως όλοι οι άνθρωποι έτσι και εγώ έκανα τα λάθη μου, αλλά με αδίκησαν. Ειδικά στους καλλιτεχνικούς κύκλους η κακία, η ζήλια και ο παραγκωνισμός είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Πρέπει να έχεις σιδερένια νεύρα και ταλέντο. Θα ήμουν όμως αχάριστος αν πω ότι δεν είδα μεγάλη δόξα και ότι δεν κονόμησα λεφτά. Μέσα από την Τέχνη τακτοποίησα τα παιδιά μου και τη δεύτερη γυναίκα μου την Ντιριντάουα. Το θέατρο και ο κινηματογράφος μου άφησαν μια γεύση σαν πικρό μέλι. Μαζί με τις χαρές γεύτηκα και την πίκρα».

«Οι γυναίκες μου...»
Η σχέση του με το γυναικείο φύλο και πόσο γόης υπήρξε ο Κώστας Χατζηχρήστος είναι γνωστά στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Ωστόσο ο ίδιος αφοπλίζει με την ειλικρίνειά του για όσες είχε στο πλευρό του ως ερωμένες του. «Πρώτα απ' όλα οι γυναίκες δεν έπαιξαν μόνο σε ‘μένα καθοριστικό ρόλο, αλλά φαντάζομαι σε κάθε άντρα ανεξάρτητα από επάγγελμα, τάξη και χρώμα. Τώρα ιδιαίτερη αδυναμία εκτός από τις νόμιμες συζύγους μου Μαίρη Νικολαΐδου και Καίτη Ντιριντάουα είχα στην Άννα Φόνσου, τη Μάρθα Καραγιάννη, την Ντίνα Τριάντη, τη Σπεράντζα Βρανά και την Μπεάτα Ασημακοπούλου. Ειδικά για την Αννούλα τη Φόνσου πρέπει να σου πω ότι ήταν ένα από τα πιο καθοριστικά κίνητρα της ζωής μου. Όσο ζω δεν θα την ξεχάσω ποτέ και της εύχομαι κάθε ευτυχία όπου κι αν βρίσκεται.

http://www.athensmagazine.gr/portal/book/articles/43963

Τα πολιτικά μπαλκόνια που έγραψαν ιστορία

Επιχείρηση συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό επιχειρεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με την "επιστροφή" στο μπαλκόνι της Ρηγίλλης. Η ομιλία του ξυπνά μνήμες από το παρελθόν της Ελλάδας που εντοπίζονται πριν το 1981 (Vids)
Η προεκλογική συγκέντρωση αλλά και το "προεκλογικό μπαλκόνι" έχουν ιδιαίτερα συμβολική διάσταση και βαρύτητα κατά τη μεταπολίτευση. Μέχρι το 1981 οι πολιτικοί αρχηγοί μιλούσαν από μπαλκόνια.
Στη συγκέντρωση του Α. Παπανδρέου στη Βέροια την ίδια χρονιά, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά εξέδρα. Κατόπιν επινοήθηκε η ''πλάτη'' πίσω από τον πρόεδρο, με σύνθημα το οποίο έδινε πάντα το στίγμα του κόμματος. Παρόλα αυτά, ακόμα κι αν υπήρχαν εξέδρες, η φράση "ομιλία από το μπαλκόνι" είχε καθιερωθεί για τα καλά στη συνείδηση του Έλληνα ψηφοφόρου.
Πριν λίγες ημέρες, ο νυν πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ανακοίνωνε πως θα μιλήσει από το ιστορικό για τη ΝΔ, μπαλκόνι της Ρηγίλλης, για να συνδέσει το παρόν του κόμματος του με το παρελθόν του Κωνσταντίνου Καραμανλή. 
"Να συμβολίσουμε ότι ξεκινάμε από τις ρίζες μας, για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός στο δρόμο, που είχαμε χαράξει από το 1974", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σεπτέμβριος του 2007, μετά τη νίκη της ΝΔ, στο μπαλκόνι της Ρηγίλλης:
 
Το 1974, ήταν άλλωστε η πρώτη χρονιά της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας στη χώρα μας, και τα μπαλκόνια είχαν κεντρική θέση στα δρώμενα του τόπου. Κυρίως κατά την προεκλογική περίοδο. Ας θυμηθούμε τι έγινε το 1974.
Στις 22 Νοεμβρίου 1974 προκηρύχθηκε δημοψήφισμα (ΦΕΚ Α΄ 353) και στις 8 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους διεξήχθη στην Ελλάδα για τη μορφή του πολιτεύματος μεταξύ Βασιλευόμενης και Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 69,2% υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.
Την 1η Ιουνίου 1973 η Χούντα των Συνταγματαρχών κατήργησε τη Βασιλεία στην Ελλάδα, μετά το Κίνημα του Ναυτικού εναντίον της, και εγκαθίδρυσε Προεδρική Δημοκρατία. Κανένα κόμμα δεν αναγνώρισε το δημοψήφισμα που ακολούθησε τον Ιούλιο του 1973 και δεσμεύτηκαν, μαζί με τον Βασιλιά Κωνσταντίνο, στη διενέργεια άλλου, όταν αποκατασταθεί η Δημοκρατία.
Μετά την πτώση της Χούντας τον Ιούλιο του 1974 η Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή υιοθέτησε τη Συντακτική Πράξη της 1ης Αυγούστου 1974 και επανέφερε σε ισχύ το Σύνταγμα της 1 Ιανουαρίου 1952, χωρίς τις θεμελιώδεις διατάξεις, δηλαδή αυτές που αφορούσαν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος ως Βασιλευομένης Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, στις 23 Νοεμβρίου 1974, ζήτησε από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του να κρατήσουν ουδέτερη στάση στο πολιτειακό ζήτημα. Καθορίσθηκαν οι τηλεοπτικές ομιλίες δύο φορές την εβδομάδα για την κάθε πλευρά και επί πλέον μαγνητοφωνημένο μήνυμα του Βασιλιά στις 26 Νοεμβρίου και ομιλία του από την τηλεόραση στις 6 Δεκεμβρίου.
Στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου, το εκλογικό σώμα ψήφισε υπέρ του αβασιλεύτου (3.245.111 ψήφοι υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας, ποσοστό 69,18% και 1.445.875 ψήφοι υπέρ της βασιλευομένης, ποσοστό 30,82%). Η Κρήτη έδωσε στην Αβασίλευτη το 90% των ψήφων της, ενώ σε τριάντα εκλογικές περιφέρειες το αντίστοιχο ήταν της τάξεως του 60-70%. Από την άλλη πλευρά, η βασιλευομένη έφτασε στην Πελοπόννησο και τη Θράκη το 45%. Οι εκλογικές περιφέρειες όπου η βασιλευομένη έλαβε τα ανώτατα ποσοστά είναι οι ακόλουθες: Λακωνία το 59,52%, Ροδόπη το 50,54%, Μεσσηνία το 49,24, Ηλεία το 46,88 και η Αργολίδα το 46,67%. Τέλος, η αποχή άγγιξε το 25,5%.
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής δήλωσε ότι "ένα καρκίνωμα αποκόπηκε σήμερα από το σώμα του έθνους".
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος απηύθυνε την επομένη της ψηφοφορίας το ακόλουθο μήνυμα:
"Έλληνες και Ελληνίδες. Πιστός στη διακήρυξή μου, επαναλαμβάνω ότι προέχει η εθνική ενότητα χάριν της ομαλότητας, της προόδου και της ευημερίας της Χώρας και εύχομαι ολόψυχα οι εξελίξεις να δικαιώσουν το αποτέλεσμα που προέκυψε από τη χθεσινή ψηφοφορία".
Στις 15 Δεκεμβρίου υπέβαλε την παραίτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης και ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής τον ευχαρίστησε με προσωπική του επίσκεψη και εγγράφως για τις όσες υπηρεσίες προσέφερε στο έθνος. Στις 18 Δεκεμβρίου εξελέγη από τη Βουλή και ορκίστηκε ως προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Η ομιλία του προέδρου του τότε νεοσύστατου ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου στη Λάρισα από το ξενοδοχείο "Ολύμπιον" έγινε στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου και εν όψει των εκλογών της 17ης Νοεμβρίου 1974.
Πρόκειται για τις πρώτες εθνικές εκλογές μετά τη δικτατορία των Συνταγματαρχών, που διεξήχθησαν από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κ. Καραμανλή, αναδεικνύοντας νικήτρια τη Νέα Δημοκρατία με αρχηγό τον ίδιο και με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. (220 έδρες)
Οι εκλογές έγιναν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής του Ν.Δ. 65/1974 που είχε εκδώσει η κυβέρνηση πριν τις εκλογές.
Τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Νοεμβρίου:
Νέα Δημοκρατία,Κωνσταντίνος Καραμανλής: ψήφοι: 2.669.133, ποσοστό: 54,37%, έδρες: 220
Ένωσις Κέντρου-Νέες Δυνάμεις (Ε.Κ.-Ν.Δ.), Γεώργιος Μαύρος: ψήφοι: 1.002.559, ποσοστό: 20,42%, έδρες: 60
Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), Ανδρέας Παπανδρέου: ψήφοι: 666.413, ποσοστό: 13,58%, έδρες: 12
Ενωμένη Αριστερά (Ε.Α.), Ηλίας Ηλιού: ψήφοι: 464.787, ποσοστό: 9,47%, έδρες: 8
Εθνική Δημοκρατική Ένωσις (Ε.Δ.Ε.), Πέτρος Γαρουφαλιάς: ψήφοι: 52.768, ποοστό: 1,08%
Δημοκρατική Ένωση Κέντρου (Δ.Ε.Κ.), Ιωάννης Ζίγδης: ψήφοι: 8.509, ποσοστό: 0,17%
Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΚΚΕ): ψήφοι: 1.539, ποσοστό 0,03%
Φιλελεύθερη Δημοκρατική Ένωση - Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΦΔΕ-ΣΚΕ): ψήφοι: 975, ποσοστό: 0,02%
* Στο συνασπισμό της "Ενωμένης Αριστεράς" συμμετείχε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας Εσωτερικού (Κ.Κ.Ε. εσ.) και η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.).
* Μετά τις επαναληπτικές και αναπληρωματικές εκλογές που έγιναν στις 20 Απριλίου 1975, η δύναμη των κομμάτων σε έδρες διαμορφώθηκε ως εξής: ΝΔ 216 έδρες, η ΕΚ-ΝΔ 61 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 15 έδρες και η Ενωμένη Αριστερά 8 έδρες.

Για την ιστορία, από το μπαλκόνι της προεκλογικής του ομιλίας στο Σύνταγμα το 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου επέλεξε τη λέξη "Μνημόνιο" για να καταγγείλει "υπόγεια συμφωνία των Καραμανλή - Μαύρου με τον Κίσινγκερ", προκειμένου να μείνουν στο σκοτάδι μέχρι τις εκλογές, οι επικείμενες συμφωνίες για το Κυπριακό. Εικοσιέξι χρόνια μετά, με φόντο το ακριτικό Καστελόριζο, ο γιος του Ανδρέα, Γιώργος Παπανδρέου, επανέφερε με τον πλέον εμφατικό τρόπο τον όρο "Μνημόνιο" στις ζωές των Ελλήνων, αφού στους ρυθμούς του κινείται η νομική και κοινωνικοπολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία 5 χρόνια.
Σήμερα, ζούμε τις μέρες του τρίτου Μνημονίου της "νέας εποχής".

Η πρώτη ομιλία του Γεωργίου Παπανδρέου μετά την απελευθέρωση της 12ης Οκτωβρίου 1944

Ιστορικής σημασίας θεωρείται φυσικά και η ομιλία του Γεωργίου Παπανδρέου την 18η Οκτωβρίου του 1944 μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους Γερμανούς και την επάνοδο της ελληνικής κυβέρνησης.
O πρωθυπουργός βγήκε στο ίδιο μπαλκόνι στο τότε υπουργείο Συγκοινωνίας (σ.σ. το κτήριο που στην μεταπολίτευση στεγάζονταν οι Σχολές Ωμέγα και σήμερα είναι το πολυκατάστημα Public) από το οποίο είχε μιλήσει το 1910 ο Βενιζέλος. Μπροστά του αντίκρισε μία λαοθάλασσα – όπως θα έλεγε δεκαετίες αργότερα ο γιός του – από σημαίες του ΕΑΜ και της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Θεμιστοκλής Τσάτσος, ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης και ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονταν πίσω από τον Παπανδρέου σε εκείνη τη ομιλία, θυμάται:
"...Η ερυθρά σημαία και τα λάβαρα με το σφυροδρέπανον εκυριάρχουν από άκρου εις άκρον. Ο Εθνικός ύμνος η εν οιονδήποτε Εθνικό άσμα δεν ηκούοντο. Μόνον η "Λαοκρατία". Θέσις δια μιαν έστω εθνικήν οργάνωσιν εις την Πλατείαν του Συντάγματος δεν υπήρχε. Μόνον Εαμικές οργανώσεις ηδυνήθησαν να καταλάβουν θέσιν επί της πλατείας. Θα έλεγε κανείς ότι παρευρίσκεται εις εορτήν κομμουνιστών εν Μόσχα, διότι εν Αθήναις θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότεραι ελληνικαί σημαίαι, έστω και αν επρόκειτο περί καθαρώς κομμουνιστικής εορτής...".
Όπως αναφέρει ο ιστότοπος istorikathemata o Παπανδρέου απευθύνθηκε σε ένα κοινό εντελώς αρνητικά διακείμενο απέναντι του, το οποίο συνεχώς τον διέκοπτε με τα συνθήματα "Λαοκρατία" (σύνθημα που υπονοούσε την πολιτική επιρροή του ΕΑΜ) και "Εθνική Νέμεσι" (σύνθημα για την αυστηρή τιμωρία των συνεργατών των Γερμανών και των "ταγμάτων ασφαλείας").
Ο Παπανδρέου όμως δεν έχασε το κουράγιο του. Στον "λόγο της Απελευθέρωσης" που εκφώνησε με στεντόρεια φωνή επικεντρώθηκε στο ζήτημα της Εθνικής ολοκλήρωσης (Βόρειος Ήπειρος - Δωδεκάνησα και Βόρεια σύνορα), της ανασύνταξης των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας αλλά μίλησε και για σκληρές κυρώσεις κατά των δοσιλόγων, βασικό αίτημα του ΕΑΜ. Με τόλμη αναφέρθηκε στο Ρίμινι στον «Ιερο Λοχο» και το Ελ Αλαμέιν, αλλά αναφέρθηκε και στην αντίσταση των Αθηναίων τους οποίους επαίνεσε. Τελείωσε τον λόγο του με τον απραίτητο επίλογο για την "Εθνική Ένωση" που "σώζει". Κατά την διάρκεια της εκφοράς του λόγου του, ο Παπανδρέου, εκτός κειμένου, ανέφερε την περίφημη φράση "πιστεύομεν εις την Λαοκρατίαν" σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει με το ακροατήριο του, ώστε να καταφέρει να αποσπάσει αν όχι την επιδοκιμασία του, τουλάχιστον την προσωρινή εύνοια του. Για την φράση αυτή ο Παπανδρέου θα κατηγορηθεί από πολλούς πολιτικούς του αντιπάλους στα χρόνια που ακολούθησαν για προσωρινή ιδεολογική συμπόρευση με τους κομμουνιστές, κάτι που φυσικά δεν ίσχυε.
Το συγκεκριμένο απόσπασμα από την ομιλία του Γ. Παπανδρέου έχει έως εξής: «Πιστεύομεν εἰς τὴν Λαοκρατίαν. Καὶ Λαοκρατία δὲν σημαίνει μόνον δικαίωμα ψήφου. Σημαίνει ἐπίσης δικαίωμα, ζωῆς, δικαίωμα εὐημερίας, δικαίωμα πολιτισμοῦ. Καὶ ὁ Λαός μας, μὲ τοὺς ἀπαραμίλλους ἀγῶνας καὶ τὰς σκληροτάτας θυσίας του, κατέκτησε τὸ δικαίωμα νὰ τοῦ ἀνήκῃ τὸ Μέλλον. Νέος κόσμος θὰ ὑψωθῇ ἀπὸ τὰ ἐρείπια...».
Το σημαντικότερο όμως απόσπασμα του λόγου, ήταν αυτό στο οποίο ο Παπανδρέου αναφέρεται στην αποκατάσταση της λειτουργίας του ελεύθερου Ελληνικού κράτους και την τήρηση των συμφωνιών του Λιβάνου και της Καζέρτας που είχαν υπογραφεί και από το ΕΑΜ. Η αποστροφή αυτού του πρωθυπουργικού λόγου στρεφόταν άμεσα κατά των συνθημάτων και της ψυχολογίας των ακροατών, με τους οποίους ερχόταν σε ευθεία αντιπαράθεση. Ο Παπανδρέου όμως δεν δείλιασε, αλλά επιβλήθηκε στο πλήθος μην δίνοντας χρόνο για αντιδράσεις και αδιαφορώντας για τα συνθήματα που ακούγονταν από τα "χωνιά" των επικεφαλής των αριστερών. Ουσιαστικά διεξαγόταν μια πάλη μεταξύ του πλήθους και του ομιλητή, στην οποία ο ομιλητής -έστω οριακά- επιβλήθηκε. Παρά  τις διακοπές και τα συνθήματα ο Παπανδρέου όχι μόνο ολοκλήρωσε τον λόγο του, αλλά κατάφερε να περάσει τις θέσεις της κυβέρνησης στο πλήθος.
Στον απόηχο της ομιλίας μία ημέρα αργότερα η ηγεσία του ΚΚΕ θα επισκεφθεί τον πρωθυπουργό και θα τον ενημερώσει ότι επιδοκιμάζει τα όσα ανέφερε στην πλατεία Συντάγματος. Την ίδια ώρα ο Βρετανός πρεσβευτής Ρέτζιλαντ Λίπερ, που και αυτός κατέφθασε στην ίδια αποστολή με τον στρατηγό Σκόμπι μία ημέρα πριν ετοίμαζε την πρώτη του ενημερωτική επιστολή για το Λονδίνο για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην χώρα την οποία εποφθαλμιούσαν να θέσουν υπό την σφαίρα επιρροής τους. Μία ημέρα αργότερα θα τηλεγραφήσει στους ανωτέρους του: «Η υποδοχή της 18ης Οκτωβρίου ήταν θορυβώδης και αυθόρμητη - ακόμα και οι οπαδοί του ΕΑΜ θεώρησαν ότι είναι καλύτερο να επευφημήσουν. Μπόρεσα να διαβεβαιώσω τα μέλη της κυβέρνησης ότι τα νέα ήταν καλά και η τάξη βασίλευε στην πρωτεύουσα». Καθώς κατευθυνόταν στην Αθήνα, ο Λίπερ παρατήρησε ότι «σχεδόν σε κάθε σπίτι το ΕΑΜ είχε γράψει τα συνθήματά του με το σφυροδρέπανο και ανορθόγραφα μηνύματα υποδοχής για τους Βρετανούς συμμάχους. Εφτασα νωρίς στην πλατεία Συντάγματος, οι παρελάσεις του ΕΑΜ ήταν ήδη σε κίνηση και τα συνθήματα με τη μονότονη επανάληψη "ΕΑΜ" συνέχιζαν ασταμάτητα. Επέστρεψα στην πλατεία Συντάγματος για να παρακολουθήσω τη συγκέντρωση από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρεταννία". Το ΕΑΜ ήταν πολυπληθέστερο με ένα δάσος από επαναστατικά πανό». Μία τραγική ιστορία ξεκινούσε ελάχιστες ημέρες μετά την απελευθέρωση.
Το ιστορικό του κτιρίου και του μπαλκονιού της Ρηγίλλης που ήρθε εκ νέου στην επικαιρότητα



Το κτίριο ενοικιάστηκε για πρώτη φορά από τη Νέα Δημοκρατία το 1975 από τον ιδρυτή της Κων. Καραμανλή. Εξι χρόνια αργότερα εξελέγη στην Αίθουσα Κήπων της Ρηγίλλης πρόεδρος της Ν.Δ. ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ενώ μετά την εκλογή στην προεδρία του Μιλτιάδη Εβερτ, το 1993, η αίθουσα μετονομάστηκε σε Αίθουσα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».

Η πρώτη σκέψη μεταστέγασης των γραφείων του κόμματος έγινε από τον Κώστα Καραμανλή το 1997, αλλά εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Σήμερα, επί ημερών Βαγγ. Μεϊμαράκη, η Ρηγίλλης επανέρχεται μέσω πολιτικών συμβολισμών για τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
http://news247.gr/eidiseis/politiki/ta-politika-mpalkonia-exoyn-th-dikh-toys-istoria.3640833.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Φαρμακευτικό σκεύασμα η μαστίχα Χίου

Ένα ακόμη τοπικό προϊόν κάνει περήφανη την χώρα μας όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην εσωτερική αγορά,

ενώ οι πλούσιες θεραπευτικές του ιδιότητες, το κατατάσσουν πλέον στην φαρμακευτική φαρέτρα.


Μιλάμε για την μαστίχα Χίου, η οποία εντάχθηκε στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης, καθώς έγινε αποδεκτή η φαρμακευτική «μονογραφία» της μαστίχας Χίου από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ειδικότερα, η μαστίχα Χίου κατετάγη με δύο θεραπευτικές ενδείξεις, της αντιμετώπισης δυσπεπτικών προβλημάτων και δερματικές φλεγμονών – επούλωσης δερματικών πληγών.

Η έγκριση από τον ΕΜΑ (European Medicines Agency) ήταν η πρώτη από μία σειρά εγκρίσεων που στόχευε να αποκτήσει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου από ευρωπαϊκούς και μη φορείς, προκειμένου η μαστίχα να γίνει αποδεκτή και να καθιερωθεί στην παγκόσμια φαρμακευτική κοινότητα. Στο προσεχές μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλες.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΄Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, στην ομάδα της Διεύθυνσης Έρευνας & Ανάπτυξης, με υπεύθυνο τον Δρ. Ηλία Σμυρνιούδη, για τη σύνταξη, κατάθεση και υποστήριξη του φακέλου έγκρισης της «μονογραφίας», πολύτιμη βοήθεια προσέφεραν η καθηγήτρια του τομέα φαρμακογνωσίας και χημείας φυσικών προϊόντων της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών κυρία Ιωάννα Χήνου, και ο Δρ. Κώστας Παχής, πρόεδρος της IASIS Pharma.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης, η μαστίχα Χίου αναγνωρίζεται ως φαρμακευτικό προϊόν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε χώρες εκτός αυτής που ακολουθούν τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές «μονογραφίες».

Αποτέλεσμα της καταχώρησης είναι η δυνατότητα κυκλοφορίας σκευασμάτων μαστίχας σε όλη την Ευρώπη με ισχυρισμούς υγείας εγκεκριμένους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

*πηγή: astraparis.gr
*πληροφορίες: nooz.gr
http://myroniailias.blogspot.gr/2015/08/blog-post_822.html

Χρόνης Εξαρχάκος 1932 – 1984

Χρόνης Εξαρχάκος

Ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, που διακρίθηκε κυρίως σε κωμικούς ρόλους. Είχε μπριόζικο στυλ, έδινε τέμπο στο ρόλο του και είχε την ικανότητα να μιλάει γρήγορα, αλλά πολύ καθαρά. Οι γκριμάτσες του και μόνο, αρκούσαν για να προκαλούν το γέλιο στους θεατές. Έφυγε νωρίς από τη ζωή και δεν πρόλαβε να ξεδιπλώσει ολοκληρωτικά την πλούσια κωμική του φλέβα.
Ο Πολυχρόνης Έξαρχος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1932 στην Ερμούπολη της Σύρου και μεγάλωσε στην Πλάκα. Σπούδασε τη δραματική τέχνη στη σχολή του Πέλου Κατσέλη και πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1963, στο έργο «Βίλα των οργίων» με το θίασο Αναλυτή - Ρηγόπουλου. Από τότε συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου.
Έπαιξε με τον Μάνο Κατράκη, όταν το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» ήταν στις δόξες του, στο έργο του Σέξπιρ «Ιούλιος Καίσαρ» (1964), με την Κατερίνα στα έργα «Χαρτοπαίχτρα», «Αντροτραγανίστρα» και «Ελάτε να γελάσουμε», με τον Κώστα Βουτσά, τη Μάρω Κοντού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου στα έργα «Μην πατάτε τη χλόη» και «Ο Καραγκιόζης στη Βουλή».
Το υποκριτικό του ταλέντο και τα προσόντα του αναδείχτηκαν όταν έπαιξε στο «Γλάρο» του Τσέχωφ με τον Γιάννη Φέρτη και την Ξένια Καλογεροπούλου (1966), ενώ είχε ήδη γίνει ευρύτερα γνωστός με τη συμμετοχή του στο θεατρικό του Αλέκου Σακελλάριου «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», που παρουσιάστηκε από το θίασο Βουγιουκλάκη - Παπαμιχαήλ, προτού γυριστεί σε ταινία και γνωρίσει μεγαλύτερη επιτυχία. Μαζί τους έπαιξε και στο έργο του Πολ Όσμπορν «Ο κόσμος της Σούζι Βογκ».
Ο Χρόνης Εξαρχάκος συμμετείχε και σε πολλές απ’ τις ταινίες που σφράγισαν τη χρυσή εποχή της Φίνος Φιλμ: «Ένας ιππότης για τη Βασούλα», «Γοργόνες και μάγκες», «Μια κυρία στα μπουζούκια» και «Κάτι κουρασμένα παλικάρια». Το 1965 συμμετείχε στην ανολοκλήρωτη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Forminx Story». Στην τηλεόραση, πρωταγωνίστησε στη σειρά του Αλέξη Τριανταφύλλου «Ένας απίθανος ντετέκτιβ», που προβλήθηκε το 1973 από την ΥΕΝΕΔ. Ενσάρκωνε τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Τίτο Χαρίτο, που έμπλεκε σε απίθανες καταστάσεις, στην προσπάθειά του να εξιχνιάσει διάφορες υποθέσεις.
Ο Χρόνης Εξαρχάκος πέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου 1984 στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» της Αθήνας, νικημένος από την επάρατη νόσο. Έπασχε από καρκίνο των οστών. Η κηδεία του έγινε την επομένη στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας.

Φιλμογραφία

  • Έκλεψα τη γυναίκα μου (1964)
  • Διαζύγιο αλά ελληνικά (1964)
  • Ο καταφερτζής (1964)
  • Ενώνει ο πόνος δυο καρδιές (1965)
  • Forminx Story (1965)
  • Διπλοπεννιές (1966)
  • Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966)
  • Σύντομο διάλειμμα (1966)
  • Κάτι κουρασμένα παλληκάρια (1967)
  • Ο Λαμπίρης εναντίον των παρανόμων (1967)
  • Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968)
  • Γοργόνες και μάγκες (1968)
  • Μια κυρία στα μπουζούκια (1968)
  • Γυμνοί στο δρόμο (1969)
  • Η παριζιάνα (1969)
  • Η ωραία του κουρέα (1969)
  • Ο γόης (1969)
  • Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο (1970)
  • Μαριχουάνα στοπ (1971)
  • Μια ελληνίδα στο χαρέμι (1971)
  • Ο κατεργάρης (1971)
  • Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσας (1972)
  • Γκαρσονιέρα για δέκα (1981)
  • Είσαι στην ΕΟΚ πάθε για την ΕΟΚ (1981)
  • Εδώ και τώρα αγγούρια (1982)


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/992#ixzz3kUvDQNXd

Είδηση ΒΟΜΒΑ που όλα τα ΜΜΕ έκρυψαν για τους μετανάστες



met
Σε κατάσταση σοκ είναι οι τάξεις των αστυνομικών και των λιμενικών, που βρίσκονται σε επαφή με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα του Έβρου και στα νησιά του Bορειοανατολικού Aιγαίου, από τα νέα κρούσματα φυματίωσης.
Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, υπάρχουν 14 κρούσματα. που φέρονται να είναι φορείς φυματίωσης, και εντοπίσθηκαν σε ελληνικά νησιά σε άνδρες του Λιμενικού Σώματος, και άλλα 26 κρούσματα εντοπίσθηκαν προ ημερών σε αστυνομικούς στη Mυτιλήνη.
http://www.voicenews.gr/index.php/eidiseis-panw/36790-2015-09-04-15-52-20.html

ΣΟΚ: Στέλνουν άνδρες με Super Puma στα νησιά


Βόμβα έτοιμη να ανατιναχθεί…
 Αυτές οι λέξεις χαρακτηρίζουν πλέον την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, καθώς ο ήδη μη διαχειρίσιμος αριθμός μεταναστών συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία, με χιλιάδες μετανάστες να καταφθάνουν καθημερινά από τα τουρκικά παράλια.
Οι επιφορτισμένοι από τον πόλεμο πρόσφυγες, σε συνδυασμό με το αυξημένο επίπεδο δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές ως προς την διαχείρισή τους, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυχτικό κλίμα το οποίο καθημερινά πυροδοτεί εντάσεις και επεισόδια.
Με σκοπό την αποφυγή μιας ανεξέλεγκτης διόγκωσης των επεισοδίων, στάλθηκαν με την εντολή του κατεπείγοντος δύο διμοιρίες της ΥΜΕΤ από την Αθήνα με προορισμό την Λέσβο και την Κω.
Οι αστυνομικές δυνάμεις εστάλησαν, κάνοντας χρήση των ελικοπτέρων Σούπερ Πούμα του Πυροσβεστικού Σώματος, ύστερα απο εντολή του αναπληρωτή γ.γ. αρμόδιου για θέματα μετανάστευσης, Τζανέτου Φιλιππάκου, με σκοπό την διατήρηση της τάξης κατά τη διάρκεια της ταυτοποίησης των μεταναστών, στους οποίους θα παρασχεθούν εισιτήρια για το λιμάνι του Πειραιά ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη.
Πηγή





http://www.voicenews.gr/index.php/eidiseis-panw/36787-super-puma.html