Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Συνάντηση Μεϊμαράκη - Κωνσταντοπούλου το μεσημέρι στη Βουλή

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Βουλής για να δει εάν υπάρχει δυνατότητα παροχής εμπιστοσύνης ή ψήφου ανοχής, ακόμη και σε άλλο πρωθυπουργό από το ΣΥΡΙΖΑ. Θα καλέσει σε συνάντηση και τον Τσίπρα για να εξεταστεί ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή ή και μετά τις εκλογές
Συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, στις 13:00 θα έχει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα ζητήσει κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, από τον οποίο παρέλαβε τη διερευνητική εντολή.
Παράλληλα, θα καλέσει σε συνάντηση και τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Αλέξη Τσιπρα.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί, στις 18:00, με τον Επικεφαλής του κόμματος «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» κ. Σταύρο Θεοδωράκη στη Βουλή.
Σε μία κίνηση με στόχο να δείξει ότι ο ίδιος εξαντλεί πραγματικά κάθε περιθώριο για την εύρεση λύσης από την παρούσα Βουλή και την αποφυγή εκλογών, αλλά και να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα στον Αλέξη Τσίπρα, ο κ.Μεϊμαράκης θα θέσει στην κ.Κωνσταντοπούλου το αίτημα να διερευνηθεί εάν υπάρχει η δυνατότητα παροχής εμπιστοσύνης (την οποια ουδέποτε ζήτησε τελικά ο κ.Τσίπρας), αλλά και να εξετάσει ακόμη και το σενάριο παροχής ψήφου ανοχής ακόμη και σε άλλο πρωθυπουργό από το ΣΥΡΙΖΑ “αφού ο Τσίπρας δε θέλει”.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε και κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει κάποιο άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πρωθυπουργός αναφέροντας μάλιστα την περίπτωση Δραγασάκη, ενώ είχε επιμόνως θέσει το ερώτημα γιατί ο κ.Τσίπρας δε ζητά ψήφο εμπιστοσύνης.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα καλέσει και τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του για να συζητήσουν εάν μπορεί τελικά να υπάρξει σχηματισμός νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, αλλά και για να διερευνηθούν προθέσεις για μετά τις εκλογές.
Τόνισε ότι σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, κατί που αριθμητικά “βγαινει” μόνο με τη συμμετοχή και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ του κ.Τσίπρα, η ΝΔ δε θέτει θέμα προσώπων για την πρωθυπουργία, όμως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο.
Ο κ.Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον κΜεϊμαράκη του είπε ότι τον κάλεσε όπως προβλέπει το Σύνταγμα για να του παρέχει την εντολή. Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι δεν πρόκειται για μία απλή τυπική διαδικασία, αλλά ότι ήλθε στο Προεδρικό για μία ουσιαστική συνάντηση και πως τις πολύ δυσκολες κρίσιμες στιγμές θα κάνει χρήση της εντολής. “Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα Οι εκλογές δε βοηθούν τη χώρα και εξετάζω εάν εξυπηρετούν συμφέροντα, πολιτικές διαπλοκές. Οι εκλογές είναι η έσχατη λύση” είπε και στη συνέχεια έδωσε την είδηση, λέγοντας στον κ.Παυλόπόυλο:
“Μετά από εσάς θα ζητήσω συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής για να διερευνήσει εάν υπάρχει η δυνατότητα παροχής εμπιστοσύνης και να εξετάσει με τα άλλα κόμματα εάν υπάρχει εμπιστοσύνη ή ανοχή σε μία κυβέρνηση που θα εξασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα και γιατί όχι σε πρωθυπουργό από το ΣΥΡΙΖΑ που είναι και το πρώτο κόμμα αφού δεν θέλει ο Τσίπρας”.
Ο κ.Μεϊμαράκης μάλιστα έπλεξε το πολιτικό εγκώμιο του κ.Παυλόπουλου, με τον οποίο είναι γνωστό ότι δεν έχουν τις καλύτερες προσωπικές σχέσεις : “Είναι ευτύχημα που έχουμε εσάς για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που έχετε συμβάλλει τα μέγιστα και είστε σύμβολο ενότητας του ελληνικου λαού”.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που διήρκεσε μία ώρα ο κ.Μεϊμαράκης εξήγησε ότι θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Βουλής για να την παροτρύνει να συναντηθεί κι εκείνη με τους αρχηγούς των κομμάτων και να δούμε εάν μπορεί να βρεθεί μία ουσιαστική λύση από την παρούσα Βουλή ώστε να αποφευχθούν τα αρνητικά που θα προκαλέσει η εκλογική αναμέτρηση.
Σχολίασε επίσης ότι πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο πολυσύνθετο σκηνικό και ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να πάρουν το λόγο και να εκφραστούν δημοσίως. “Προσπαθούμε να βρούμε λύση, δεν είναι πρόσκληση σε αποστασία, είναι στοίχημα με τις ευθύνες μας για μέλλον τόπου με σύνεση ψυχραιμία και σοβαρότητα να ψάξουμε λύσεις” είπε.
Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί δεν πάει σε ψήφο εμπιστοσύνης και έδωσε τη δεύτερη είδηση, ανακοινώνοντας ότι είναι στις προθέσεις του να προσκαλέσει τον κ.Τσίπρα στο γραφείο του και να συζητήσει μαζί του τόσο το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή οσο και μετά τις εκλογες.
Επισήμανε προς την κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να κάνει τίποτε παραπάνω από τα βασικά και στοιχειώδη καθώς είναι υπηρεσιακή και άφησε υπονοούμενα λέγοντας ότι η ΝΔ θα ερευνήσει ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετει η προσφυγή στις κάλπες και εάν υπάρχει διαπλοκή.
http://news247.gr/eidiseis/politiki/synanthsh-me-kwnstantopouloy-tha-zhthsei-o-meimarakhs.3624538.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Πρόωρες εκλογές: 'Λαϊκή Ενότητα', το νέο κόμμα από Λαφαζάνη με 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

"Λαϊκή Ενότητα" το νέο κόμμα υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ποιοι είναι ο 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προσχωρούν σε αυτό (Vid)
Ομάδα 25 βουλευτών υπέβαλε αίτημα ανεξαρτητοποίησης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι βουλευτές αυτοί συγκροτούν πλέον νέα ανεξάρτητη Κοινοβουλευτική Ομάδα με την ονομασία Λαϊκή Ενότητα, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, προχώρησε στη συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ορίζοντας γραμματέα τον Στάθη Λεουτσάκο, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Δημήτρη Στρατούλη και εκπρόσωπο Τύπου τον Κώστα Ήσυχο.
Αναπληρωτές εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ορίστηκαν οι κ. Στρατούλης Δημήτρης και Πετράκος Αθανάσιος προκειμένου να αναπληρώνουν ο καθένας χωριστά σε περιπτώσεις κωλύματος ή απουσίας του Προέδρου.
Με επιστολή που υπογράφουν και οι 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κατέθεσαν στη Βουλή γνωστοποιούν την αποχώρησή του από το ΣΥΡΙΖΑ και ανακοινώνουν τη δημιουργία ενιαίας ανεξάρτητης Κοινοβουλευτικής Ομάδα.

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, βουλευτές και υπογράφοντες την παρούσα δήλωση είναι οι εν συνεχεία αναφερόμενοι:

1. Λαφαζάνης Παναγιώτης του Γεωργίου, βουλευτής Β' Περιφέρειας Πειραιώς
2. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία(Λίτσα) του Γεωργίου, βουλευτής Β' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
3. Γαϊτάνη Ιωάννα του Γεωργίου, βουλευτής Α' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
4. Δελημήτρος Κωνσταντίνος του Ευαγγέλου, βουλευτής Νομού Μαγνησίας
5. Διαμαντόπουλος Ευάγγελος του Περικλή, βουλευτής Νομού Καστοριάς
6. Ζάννας Ζήσης του Γρηγορίου, βουλευτής Νομού Πιερίας
7. Ζερδελής Ιωάννης του Χριστοφόρου, βουλευτής Νομού Λέσβου
8. Ήσυχος Κωνσταντίνος-Ηρακλής του Νικολάου, βουλευτής Β' Περιφέρειας Αθηνών
9. Ιωαννίδης Ηλίας του Λαζάρου, βουλευτής Νομού Καβάλας
10. Κριτσωτάκης Μιχαήλ του Γεωργίου, βουλευτής Νομού Ηρακλείου
11. Κυρίτση Αγλαΐα του Λαζάρου, βουλευτής Επικρατείας
12. Κώτσιας Θωμάς του Μάρκου, βουλευτής Νομού Ευρυτανίας
13. Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος του Αντωνίου, βουλευτής Νομού Ημαθίας
14. Λεουτσάκος Ευστάθιος (Στάθης) του Πιέρρου, βουλευτής Α' Περιφέρειας Πειραιώς
15. Μακρή Ραχήλ του Κωνσταντίνου, βουλευτής Κοζάνης
16. Ουζουνίδου Ευγενία του Χρήστου, βουλευτής Νομού Κοζάνης
17. Πετράκος Αθανάσιος του Κωνσταντίνου, βουλευτής Νομού Μεσσηνίας
18. Σαμοΐλης Στέφανος του Κωνσταντίνου-Νικολάου, βουλευτής Νομού Κέρκυρας
19. Σκούμας Αθανάσιος του Δημητρίου, βουλευτής Νομού Βοιωτίας
20. Σταθάς Ιωάννης του Παναγιώτη, βουλευτής Νομού Βοιωτίας
21. Στρατούλης Δημήτρης του Ιωάννη, βουλευτής Β' Περιφέρειας Αθηνών
22. Τσανάκα Αλεξάνδρα του Δημητρίου, βουλευτής Νομού Καβάλας
23. Χαραλαμπίδου Δέσποινα του Δημητρίου, βουλευτής Α' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
24. Ψαρρέα Ελένη του Παναγιώτη, βουλευτής Νομού Μεσσηνίας.
25. Κυριακάκης Βασίλειος του Κωνσταντίνου,βουλευτής Νομού Φθιώτιδος.
Σημειώνεται ότι ο Π. Λαφαζάνης θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στη Βουλή στις 13:30.
http://news247.gr/eidiseis/politiki/prowres-ekloges-laikh-enothta-to-neo-komma-lafazanh-me-toys-25-voyleytes-toy-syriza.3624504.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Στις κάλπες η χώρα. Οι συγκρούσεις και το παρασκήνιο των εκλογών

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 όλο το παρασκήνιο που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στην απόφαση για πρόωρες εκλογές, αλλά και τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες των συσκέψεων που συμμετείχε ο πρωθυπουργός
Προσπαθώντας να αποφύγει οποιαδήποτε «μεσοβέζικη» λύση, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις πολλαπλές εισηγήσεις που είχε από συνεργάτες του δέχθηκε να προχωρήσει στις πρόωρες κάλπες μέσα στον Σεπτέμβριο.
Η ψήφος εμπιστοσύνης και το ενδεχόμενο να έπαιρνε η κυβέρνηση αρκετά μεγαλύτερο αριθμό από τους 120 βουλευτές επί των παρόντων βουλευτών φαίνεται πως δεν είναι κάτι που θα ικανοποιούσε το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η πιθανότητα να προχωρούσε η κυβέρνηση μέχρι το Νοέμβριο στηριζόμενη στις δυνάμεις τις αντιπολίτευσης για την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων ήταν κάτι που δεν ήθελαν ούτε να συζητούν στην Ηρώδου Αττικού.
Αυτό που έβλεπαν ξεκάθαρα, επίσης είναι πως το τριετές πρόγραμμα που υπογράφηκε απαιτεί μια νωπή λαϊκή εντολή προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί, ενώ αμφίβολο ήταν και αν ο πρωθυπουργός θα ήταν σε θέση τελικά στις αρχές του Νοέμβρη να μπορέσει να χρησιμοποιήσει ως πλεονέκτημα τη διευθέτηση του χρέους, αφού οι συζητήσεις μόλις θα είχαν ξεκινήσει.
Σαφώς η πλάστιγγα υπέρ των πρόωρων εκλογών έγειρε και σε πολιτικό επίπεδο βασισμένη σε τακτικές κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το ερχόμενο διάστημα, τα «ραβασάκια» της εφορίας και ο ΕΝΦΙΑ, ήταν πολύ πιθανό να αλλάξουν δραματικά το κλίμα κατά της κυβέρνησης, η οποία μέχρι το Νοέμβρη θα ήταν αδύνατο να καταφέρει να βρει τα αντισταθμιστικά μέτρα που θέλει να εφαρμόσει.
Κανείς δεν παρέβλεπε στο Μέγαρο Μαξίμου πως οι γρήγορες κάλπες θα έφερναν σε δύσκολη θέση και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος  μπορεί ήδη να έχει μια προεργασία, όμως καλείται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να φτιάξει έναν ολόκληρο μηχανισμό ανά την Ελλάδα προκειμένου η αντιπροσώπευση του να είναι επαρκής και να μπορέσει να φτάσει το όριο του 3% για να εισέλθει στη Βουλή.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στον χθεσινό πρωινό καφέ είχε κλειδώσει η πρόταση του πρωθυπουργού για εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ η σκέψη πως πρέπει οι εκλογές να γίνουν γρήγορα είχε αποφασιστεί τις τελευταίες ημέρες.
Πριν τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, είχε επισκεφτεί τον Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να του αναλύσει τις σκέψεις και τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, αλλά και τη βούληση της κυβέρνηση οι διαδικασίες να πάνε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Οι αρχικές σκέψεις ήθελαν την υπηρεσιακή κυβέρνηση να ορκίζεται ακόμα και τη Δευτέρα.

Η ημερομηνία των εκλογών

Μέχρι και την τελευταία στιγμή φαίνεται πως υπήρχαν τοποθετήσεις οι εκλογές να πραγματοποιηθούν ακόμα και στις 13 του μήνα, όμως επικράτησαν τελικά οι εισηγήσεις που ήθελαν το κόμμα να κινείται σε λίγο πιο αργούς ρυθμούς για να είναι συνολικά έτοιμο και τίποτα να μην γίνει βιαστικά.
Η πρόταση για εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, για τις οποίες ενημέρωσε και τους  πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικό στέλεχος και μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Μένει να φανεί αν τελικά οι ημερομηνίες «βγουν» στον Αλέξη Τσίπρα από τη στιγμή που οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί θελήσουν να εξαντλήσουν όλο το τριήμερο των διερευνητικών εντολών. Αμέσως  μετά ο Κάρολος Παπούλιας θα πρέπει να τους καλέσει για να διερευνήσει τα περιθώρια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. Από  εκεί και μετά η Βουλή διαλύεται και πρέπει μετά τη νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση εντός 23 ημερών το νωρίτερο να πραγματοποιηθούν οι εκλογές.

Η σύσκεψη στη Βουλή

«Πρέπει να πάμε σε εκλογές δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς», φέρεται να τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας  στην κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, συμπληρώνοντας πως κάποιοι του βάζουν «τρικλοποδιές».
Διαφωνίες φέρεται να υπήρξαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους Νίκο Παππά, αλλά και Γιάννη Μπαλάφα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, να εισηγούνται προς τον πρωθυπουργό, πως ακόμα και οι βουλευτές που ψήφισαν «παρών» στη συμφωνία με τους δανειστές δεν πρέπει να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια. Με την άποψη αυτή διαφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ εμφανίστηκε αντίθετος και στην πάγια θέση των «53+» να πραγματοποιηθεί κανονικά το συνέδριο πριν από τις εκλογές.
Αυτό το θέμα αναμένεται να τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στις 2 το μεσημέρι, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα εισηγηθεί να πραγματοποιηθεί Κεντρική Επιτροπή τις επόμενες ημέρες προκειμένου να τεθούν όλα τα ζητήματα.

Η Αριστερή Πλατφόρμα ή ΕΑΜ

Τις τελευταίες λεπτομέρειες για την εξαγγελία του κόμματος ρυθμίζουν πλέον στην Αριστερή Πλατφόρμα με τα στελέχη να διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως ετοιμάζεται μια νέα κινηματική και πολιτική εκπροσώπηση του «όχι» του δημοψηφίσματος.
Ενιαίο Αντιμνημονιακό Μέτωπο (ΕΑΜ) δεν αποκλείεται να είναι το όνομα του νέου πολιτικού σχηματισμού, αν και δεν επιβεβαιώνεται ακόμα από κανένα κορυφαίο στέλεχος της μειοψηφίας.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για μια προσωπικότητα διεθνούς βεληνεκούς η οποία θα συμπράξει με την Αριστερή Πλατφόρμα τις επόμενες ώρες, ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού αρκετών στελεχών υπάρχει και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας μέσα στην ημέρα. Οι όποιες κινήσεις για ανεξαρτητοποιήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς πολλά στελέχη υπενθύμιζαν χθες το βράδυ πως σε μια τέτοια περίπτωση θα αποτελούν την 3η κοινοβουλευτική δύναμη στη Βουλή, καθώς θα αριθμούν περισσότερους από 17 βουλευτές που έχει η Χ.Α και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ.
Ερωτηματικό αποτελεί τί θα πράξει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, αν και οι τελευταίες πληροφορίες την θέλουν να βρίσκεται κοντά στην Αριστερή Πλατφόρμα, από την οποία απομακρύνεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Γιάννη Βαρουφάκη.
Στη βάση των συνεργασιών κινούνται επίσης στην Αριστερή Πλατφόρμα τόσο με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ όσο και με άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις και σχηματισμούς.
Χθες το απόγευμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετέβη στη Βουλή, όπου είχε σύσκεψη στο γραφείο της αντιπρόεδρου της Βουλής Δέσποινας Χαραλαμπίδου με στελέχη της κίνησής του (Γιάννης Τόλιος, Δημήτρης Στρατούλης κτλπ).

Η ανθρωπογεωγραφία της Αριστερής Πλατφόρμας στη Βουλή

Αυτή τη στιγμή οι βουλευτές, που πρόσκεινται στον «μπλοκ» Λαφαζάνη με βάση και το πώς ψήφισαν στη Βουλή φτάνουν τους 20. Αναλυτικά:
Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Ζαχαριάς Κωνσταντίνος, Γιάννης Σταθάς, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Λίτσα Αμμανατίδου, Θανάσης Σκούμας, Ηλίας Ιωαννίδης, Στέφανος Σαμοίλης, Ευγενία Ουζουνίδου, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Γιάννης Ζερδελής.
Στους ανένταχτους υπάρχουν ακόμα  6 βουλευτές: Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάννης Βαρουφάκης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος
Ραχήλ Μακρή, Αλεξάνδρα Τσανάκα
Μένει να εξεταστεί τι θα πράξουν οι σταθεροί στο «όχι» από το ΚΟΕ και την ΔΕΑ:
Δημήτρης Κοδέλας (ΚΟΕ), Ελένη Σωτηρίου (ΚΟΕ), Βασίλης Χατζηλάμπρου (ΚΟΕ)
Βασίλη Κυριακάκη(ΚΟΕ), Ιωάννα Γαιτάνη(ΔΕΑ), Ελένη Ψαρρέα(ΔΕΑ)
http://news247.gr/eidiseis/politiki/stis-kalpes-h-xwra-oi-sygkrouseis-kai-to-paraskhnio-twn-eklogwn.3624293.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Όταν ο Τσίπρας διαβεβαίωνε Μεϊμαράκη και πολιτικούς αρχηγούς ότι δε θα αιφνιδίαζε με πρόωρες

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει λόγους να μην δείχνει καμία εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό, καθώς στις 24 Ιουλίου στο γεύμα στο Προεδρικό έδινε υποσχέσεις που δεν τήρησε
Η καχυποψία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα ήταν εμφανής και κατά τη συνέντευξη τύπου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας χθες μετά το διάγγελμα του παραιτηθέντος πλέον πρωθυπουργού.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι πιο εύκολα θα συζητούσε με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, διαμαρτυρήθηκε ότι το Μαξίμου διέρρεε το απόγευμα περί επικοινωνίας που ουδέποτε έλαβε χώρα και σχολίασε ότι ευτυχώς δεν μπήκε στη διαδικασία να απαντήσει “στο λαϊκιστή, τακτικιστή, μνημονιακό Τσίπρα”.
Για την οργή του πρόεδρου της ΝΔ υπάρχει και μία άγνωστη αιτία: Η υπόσχεση που είχε δώσει ο κ.Τσίπρας κατά το γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο στις 24 Ιουλίου.
Με αφορμή την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε καλέσει σε γεύμα τον κ.Τσίπρα, τον κ.Μεϊμαράκη, τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και το Θανάση Παφίλη ως εκπρόσωπο του ΚΚΕ.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος ζητήθηκε η στήριξη του τρίτου μνημονίου από ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ με τον κ.Τσίπρα να υπόσχεται ότι δε θα αιφνιδίαζε με πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο. Ειδικότερα ο κ.Τσίπρας είχε πει ότι στόχος του ήταν αφού ψηφιστεί το μνημόνιο, να περάσουν οι εφαρμοστικοί νόμοι στα θερινά τμήματα και μετα την αξιολόγηση του Οκτωβρίου, να προσφύγει σε κάλπες.
Ο κ.Μεϊμαράκης πάντως δεν φαίνεται να θεώρησε και “συμβόλαιο” το λόγο του (παραιτηθέντος πλέον) πρωθυπουργου, αν κρίνει κανείς και από το γεγονός ότι συνέστηνε διαρκώς στους συνομιλητές του να μην απαντούν στις διαρροές του Μαξίμου και να μην εμπιστεύονται τον κ.Τσίπρα. Μαλιστα όταν ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε προτείνει η ΝΔ να ζητήσει δημόσια δέσμευση Τσίπρα ότι δε θα αιφνιδιάσει με πρόωρες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε απαντήσει πως δε θα είχε νόημα μία τέτοια συναλλαγή διότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλλιστα θα μπορούσε να δώσει μία υπόσχεση και να την αθετήσει.
Πάντως η ηγεσία της ΝΔ έδειξε επίσης να μην πιστεύει τις διαρροές περί ψήφου εμπιστοσύνης και γενικώς απέφυγε τον πόλεμο διαρροών με το ΣΥΡΙΖΑ και οποιαδήποτε προσωπική επαφή με Τσίπρα, τον οποίον κατηγορεί ως τυχοδιώκτη που για εσωκομματικούς λόγους αποφάσισε να σύρει τη χώρα σε κάλπες, για τρίτη φορά σε οκτώ μήνες και πεμπτη φορά σε ένα χρόνο (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές, εθνικές εκλογές Ιανουαρίου, δημοψήφισμα και ξανά εθνικές εκλογές).
http://news247.gr/eidiseis/politiki/otan-o-tsipras-diavevaiwne-meimarakh-kai-politikous-arxhgous-oti-de-tha-aifnidiaze-me-prowres.3624298.html

Που επενδύουν οι ΑΝΕΛ για να μπουν στη Βουλή. Η κόντρα με Μεϊμαράκη

Το ρόλο του εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας διεκδικεί ξανά το κόμμα του Πάνου Καμμενου που θα απέχει από τις συζητήσεις στο πλαίσιο των διερευνητικών, διαμηνύοντας πως ο λαός θα αποφασίσει και ελπίζοντας ότι θα του δώσει ξανά με την ψήφο του τη δυνατότητα να είναι ο εταίρος- κλειδί για το σχηματισμό κυβέρνησης
Στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατάφεραν να μπουν στη Βουλή κόντρα στις προβλέψεις με μία έξυπνη προεκλογική καμπάνια: Η διαφήμιση που έδειχνε τον Πανο Καμμένο να καθοδηγεί το μικρό Αλέξη με το τρενάκι του έστειλε ξεκάθαρα το μήνυμα στους δεξιούς ψηφοφορους, πως το συγκεκριμένο κόμμα θα ήταν ο κυβερνητικός εταίρος που θα διασφάλιζε ότι η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά δε θα ξέφευγε πολύ αριστερά.
Μετά από οκτώ μήνες, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει υπογράψει μία συμφωνία, που ο κ.Καμμένος παρουσιάζει ως το τέλος των μνημονίων και ως αναγκαίο κακό προκειμένου να παραμείνει η χώρα στην Ενωμένη Ευρώπη- κάτι στο οποίο οι ΑΝΕΛ αποδίδουν και εθνικές διαστάσεις.
Η στρατηγική του κ.Καμμένου προκειμένου οι ΑΝΕΛ να διασφαλίσουν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου μία αντίστοιχη πολιτική επίδοση με αυτή του Ιανουαρίου που τους εξασφάλισε την είσοδο στη Βουλή και ρόλο κρίσιμο στην κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα, κινείται στους εξής άξονες:
Πρώτον οι ΑΝΕΛ θα απέχουν από το διάλογο για τον σχηματισμό άλλου τύπου συμμαχικής, διακομματικής ή οικουμενικής κυβέρνησης στο πλαίσιο των διερευνητικών, για να δείξουν ότι δε συναλλάσονται με στόχο την παραμονή στην εξουσία και ότι δε φοβούνται τις κάλπες, που έτσι κι αλλιώς είναι μαθηματικά βέβαιες, καθώς χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση δε βγαίνει από την παρούσα Βουλή.
Δεύτερον, θα προσέλθουν στις εκλογές διεκδικώντας εκ νέου το ρόλο του εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας και δη του μικρού κόμματος που θα συμμετάσχει ως εταίρος σε μία νέα κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει τις “κόκκινες γραμμές” της πατριωτικής δεξιάς.
“Οι ΑΝΕΛ θα παραμείνουμε οι εγγυητές και στην αυριανή κυβέρνηση, με τις «κόκκινες γραμμές» μας στα εθνικά θέματα, στα θέματα της Ορθοδοξίας και της προστασίας της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρα” ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση για τις εκλογές.

Η κόντρα με Μεϊμαράκη

Οι φράσεις του πρόεδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη “Μάλλον οι ΑΝΕΛ δε θα μπούν στη Βουλή. Ο πιο μνημονιακός αρχηγός έγινε ο Καμμένος. Άρα με ποιον θα κάνει συγκυβέρνηση ο κ.Τσίπρας;” και “Πολλοί που ψήφισαν Καμμένο θα φύγουν γιατί κατάλαβαν πόσο τους κορόιδευε όταν έλεγε αντιμνημόνιο και γερμανοτσολιάδες. Υποψήφιοι των ΑΝΕΛ σε πολλούς νομούς θέλουν να ενταχθούν στη ΝΔ” προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της εκπροσώπου του κόμματος Μαρίνας Χρυσοβελώνη.
Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ συνέκρινε τον κ.Μεϊμαράκη με τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι “όπως και ο προκάτοχός του βλέπει κι αυτός «οράματα» και φαντασιώνεται αποστασίες” και δήλωσε ότι οι ΑΝΕΛ είναι οι εγγυητές της σταθερότητας στην πολιτική ζωή.
“Την παραμονή των ΑΝΕΛ στη Βουλή και την κυβέρνηση θα την αποφασίσει μόνον ο ελληνικός λαός.
Το αν θα παραμείνει στην προεδρία της Ν.Δ. ο κ. Μεϊμαράκης, θα το αποφασίσουν οι γνωστές οικογένειες”, πρόσθεσε η κ.Χρυσοβελώνη.
Ενώ πάντως ο κ.Σαμαράς αναζητούσε βουλευτές των ΑΝΕΛ που θα ψήφιζαν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αντάλλαγμα μία θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, η στρατηγική Μεϊμαράκη στοχεύει στην προσέλκυση μικρομεσαίων στελεχών ο ρόλος των οποίων είναι κρίσιμος για τη λειτουργία ενός κόμματος και δη ενός κόμματος που δηλώνει κινηματικό. Ο κ.Μειμαράκης με πολλά τέτοια στελέχη διατηρεί προσωπική επαφή από την εποχή που ήταν γραμματέας της ΝΔ και ευελπιστεί ότι έτσι θα αποδυναμώσει και εκλογικά τους ΑΝΕΛ, των οποίων η κοινοβουλευτική ομάδα αποδείχθηκε συμπαγής στις τελευταίες δύσκολες ψηφοφορίες.
http://news247.gr/eidiseis/politiki/poy-ependuoyn-oi-anel-gia-na-mpoyn-sth-voylh-h-kontra-me-meimarakh.3624301.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Πως επηρεάζει η δημιουργία κόμματος Λαφαζάνη τις διερευνητικές εντολές: Δεν παίρνει εντολή η Χρυσή Αυγή

Εφόσον η ΛΑΕ γίνει και τυπικά κόμμα, μετά το Μεϊμαράκη ο αρχηγός της Αριστερής Πλατφόρμας παίρνει την εντολή. Την Πέμπτη συγκαλείται συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και την Παρασκευή διαλύεται η Βουλή
Η δημιουργία κόμματος από το Παναγιώτη Λαφαζάνη επηρεάζει και τις διερευνητικές, καθώς δεν παίρνει εντολή η Χρυσή Αυγή.
Εφόσον η Λαϊκή Ενότητα, που αυτή τη στιγμή αποτελεί ξεχωριστή πλέον κοινοβουλευτική ομάδα, τρίτη σε αριθμό βουλευτών (με 25 βουλευτές), γίνει και τυπικά κόμμα, μετά τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη που θα κρατήσει την εντολή μέχρι τη Δευτέρα το πρωί εξαντλώντας κάθε περιθώριο κινήσεων, την εντολή παραλαμβάνει ο κ.Λαφαζάνης, επίσης για τρεις ημέρες.
Εφόσον και ο κ.Λαφαζάνης εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια της εντολής και εφόσον και πάλι αποβεί άκαρπη κάθε συζήτηση (η ΛΑΕ άλλωστε έχει ακόμη μικρότερες αριθμητικές δυνατότητες συμμαχιών), την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς.
Είναι βέβαιο όμως πως ούτε κι εκεί θα δοθεί λύση, καθώς αρκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος που διαθέτουν την πλειοψηφία να δηλώσουν, ότι δεν επιθυμούν να μετάσχουν σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα και ότι ζητούν κάλπες, την Παρασκευή προχωράμε στη διάλυση της Βουλής και το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, με υπηρεσιακό πρωθυπουργό ένα ανώτατο δικαστικό εν προκειμένω όπως έχει ήδη διαρρεύσει το Μαξίμου την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου, που θα γίνει και η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός.
http://news247.gr/eidiseis/politiki/pws-ephreazei-h-dhmioyrgia-kommatos-lafazanh-tis-diereynhtikes-entoles-den-pairnei-entolh-h-xrysh-aygh.3624735.html

Βαρουφάκης: Δεν θα είμαι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα παραμείνω πολιτικά ενεργός

Την μη συμμετοχή του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε σε συνέντευξή του με την γαλλική εφημερίδα Observateur ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε την απογοήτευσή του από τον Αλέξη Τσίπρα που αποδέχτηκε το τρίτο μνημόνιο, η οποία κατά τον ίδιο είναι η αφετηρία για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
«Προσωπικά πιστεύω πως η αποδοχή του τρίτου μνημονίου είναι ουσιαστικά η αφετηρία για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Είναι η συγκεκριμένη συμφωνία η αρχή για την εφαρμογή του σχεδίου Σόιμπλε. Το τρίτο μνημόνιο πέρα από μία μη βιώσιμη συμφωνία είναι ουσιαστικά η αποδοχή του τέλους για τη χώρα στο ευρώ», δήλωσε.
Αναφερόμενος στην παραίτηση της κυβέρνησης, ο κύριος Βαρουφάκης ανέφερε πως ο ίδιος είχε προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα αυτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση αδιεξόδου.
«Από την πρώτη ημέρα της νέας κυβέρνησης με τον Αλέξη Τσίπρα είχαμε συμφωνήσει σε δύο βασικά ζητήματα. Πρώτον η κυβέρνησή μας θα πρέπει να κάνει την έκπληξη και να εφαρμόσει όλα όσα έχει πει προεκλογικά και δεύτερον εάν κάποια στιγμή φτάσουμε σε αδιέξοδο και δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε όλα όσα έχουμε πει, τότε απλά θα παραιτηθούμε και δεν θα μπούμε ποτέ στη διαδικασία να προδώσουμε την εμπιστοσύνη του λαού».
Κατά τον ίδιο η παραίτηση είναι η μόνη λύση σε τέτοιου είδους περιπτώσεις και γι' αυτό τον λόγο επέλεξε τον ίδιο δρόμο την ημέρα του δημοψηφίσματος.
«Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα δήλωσα πως εάν κερδίσει στο δημοψήφισμα το ναι θα παραιτηθώ, καθώς δεν έχω συνηθίσει να πράττω πράγματα στα οποία δεν πιστεύω. Εκ των πραγμάτων βέβαια αργότερα και με όλα όσα έχουν γίνει αντιλαμβάνομαι πως ορθά έχω παραιτηθεί καθώς είναι σαν να έχει κερδίσει το “ΝΑΙ”».
Ο κύριος Βαρουφάκης συνέχισε δηλώνοντας την απογοήτευσή του από την κυβέρνηση για την αθέτηση των υποσχέσεών της.
«Αισθάνομαι πως έχουμε προδώσει την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού η οποία μας στήριξε με ένα 62% στο δημοψήφισμα. Θέλω βέβαια να υπογραμμίσω πως το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν μας εξουσιοδοτούσε με έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ήμουν άλλωστε πάντοτε υπέρμαχος της παραμονής στο ενιαίο νόμισμα παρά τις δομικές ενστάσεις που έχω για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να λειτουργεί η Ευρώπη».
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως ο ίδιος τόνισε πως θα παραμείνει πολιτικά ενεργός: «Θα παραμείνω σίγουρα ενεργός πολιτικά οτιδήποτε κι αν συμβεί. Θα βρεθώ όμως απέναντι στην ανέχεια, το χρέος και όλα τα κακώς κείμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνολικά και όχι μεμονωμένα. Εάν δεν συνταχθούμε όλοι συλλογικά απέναντι στα ζητήματα της Ευρώπης κανένας λαός δεν πρόκειται να ζήσει καλύτερες ημέρες. Η ύφεση δεν είναι λύση και αυτόν τον αγώνα σκοπεύω να δώσω μέχρι τέλους».
http://www.huffingtonpost.gr/2015/08/21/politiki-varoufakis-ekloges-_n_8019478.html?1440150630&utm_source=News247&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ-ουν θέτει τη χώρα επί ποδός πολέμου

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ουν έδωσε εντολή σήμερα (21/08/2015) στα στρατεύματα της χώρας που βρίσκονται στα σύνορα να είναι έτοιμα για μάχη, καθώς στη χερσόνησο αναζωπυρώνεται η ένταση, έπειτα από μια σπάνια ανταλλαγή πυρών πυροβολικού μεταξύ Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ.
Τα στρατεύματα του Λαϊκού Στρατού της Κορέας (ΚΡΑ) που βρίσκονται στα σύνορα πρέπει να είναι "σε πλήρη ετοιμότητα για μάχη και να πραγματοποιήσουν αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις" από σήμερα, διέταξε ο Κιμ Γιονγκ-ουν, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA.
Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής που συνήλθε εκτάκτως χθες βράδυ, μερικές ώρες μετά την ανταλλαγή πυρών πυροβολικού ανάμεσα στις δύο Κορέες. Από τα πυρά δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.
Λίγο πριν από τις 16.00 τοπική ώρα χθες, οι Νοτιοκορεάτες εντόπισαν βλήμα πυροβολικού που είχε ριφθεί από το έδαφος της Βόρειας Κορέας προς τη δυτική πλευρά των συνόρων, σύμφωνα με εκπρόσωπο. Το βλήμα "προσγειώθηκε στην πλευρά μας αλλά δεν έπληξε κανέναν στρατιωτικό στόχο", πρόσθεσε.
Μερικά λεπτά αργότερα, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε και άλλες οβίδες πυροβολικού προς την κατεύθυνση ενός μεγαφώνου, αλλά οι οβίδες συνετρίβησαν στη νοτιοκορεατική πλευρά της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης (DMZ) που εκτείνεται σε πλάτος δύο χιλιομέτρων από τις δύο πλευρές των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
Σε αντίποινα, οι νοτιοκορεατικές μονάδες "έριξαν δεκάδες οβίδες 155 χιλιοστών" προς το σημείο απ' όπου "ο βορειοκορεατικός στρατός είχε ανοίξει πυρ", σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.
Η Πιονγκγιάνγκ έστειλε στη συνέχεια τελεσίγραφο 48 ωρών στη Σεούλ για να απομακρύνει τα μεγάφωνά της που μεταδίδουν προπαγανδιστικά μηνύματα στα σύνορα, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει στρατιωτική δράση.
Το τελεσίγραφο, που λήγει αύριο στις 11.00 ώρα Ελλάδας, απορρίφθηκε από τον υπουργό Άμυνας της Νότιας Κορέας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η μετάδοση από τα μεγάφωνα θα συνεχιστεί.
Ο αμερικανικός στρατός, που έχει 28.500 άνδρες στη Νότια Κορέα, ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση. "Η ασφάλεια του προσωπικού μας και των οικογενειών τους είναι πρωταρχικής σημασίας. Θα λάβουμε προληπτικά μέτρα για να την εγγυηθούμε", αναφέρει.
"Τέτοιου είδους προκλήσεις ενισχύουν τις εντάσεις και καλούμε την Πιονγκγιάνγκ να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια και ομιλία που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής", αντέδρασε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Κατρίνα Ανταμς, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. "Οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερές στις δεσμεύσεις τους για την προάσπιση των συμμάχων τους και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη Δημοκρατία της (Νότιας) Κορέας".
Και η Ιαπωνία κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.


 
Αναζωπύρωση της έντασης
Η ανταλλαγή πυρών και το τελεσίγραφο σημειώνονται σε μια περίοδο αναζωπύρωσης της έντασης στη χερσόνησο, μετά την επίθεση με νάρκες κατά προσωπικού που η Σεούλ απέδωσε στην Πιονγκγιάνγκ και την έναρξη αυτή την εβδομάδα κοινών στρατιωτικών ασκήσεων της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ.
Η Βόρεια Κορέα δήλωσε χθες ότι είχε στείλει την Τετάρτη επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης για να συζητηθεί το θέμα των κοινών ασκήσεων.
Στις αρχές Αυγούστου, δύο νοτιοκορεάτες στρατιώτες ακρωτηριάστηκαν κατά την έκρηξη ναρκών κατά προσωπικού ενώ πραγματοποιούσαν περιπολία στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.
Η Σεούλ κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ ότι τοποθέτησε τις νάρκες αυτές και σε αντίποινα διέταξε την επανάληψη του πολέμου προπαγάνδας στα σύνορα, με την επαναλειτουργία για πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια μεγαφώνων εγκατεστημένων μέσα στον τομέα αυτό.
Ο βορράς αρνήθηκε οποιονδήποτε ρόλο στην υπόθεση με τις νάρκες και απείλησε να βομβαρδίσει "αδιακρίτως" τα μεγάφωνα, αν τα μηνύματα προπαγάνδας δεν σταματήσουν στον τομέα αυτό.
Οι βορειοκορεατικές αρχές είχαν απειλήσει επίσης με στρατιωτικά αντίποινα μετά την άρνηση της Σεούλ και της Ουάσινγκτον να ακυρώσουν τις κοινές ασκήσεις τους.
Η τελευταία ευθεία επίθεση κατά του νότου ήταν τον Δεκέμβριο του 2010, όταν η Βόρεια Κορέα είχε βομβαρδίσει το νοτιοκορεατικό νησί Γεονπιόνγκ προκαλώντας τον θάνατο δύο στρατιωτών και δύο πολιτών της Νότιας Κορέας. Η Σεούλ είχε απαντήσει με τη ρίψη οβίδων εναντίον βορειοκορεατικών θέσεων.
Τα δύο αντίπαλα κράτη παραμένουν τεχνικά σε πόλεμο μετά τον πόλεμο της Κορέας, που έληξε με μια απλή κατάπαυση του πυρός και όχι με συνθήκη ανακωχής. Εδώ και δεκαετίες, η κορεατική χερσόνησος κλονίζεται από ξαφνικές εντάσεις, που ακολουθούν σχεδόν πάντα το ίδιο μοτίβο: απειλές ολοένα και πιο έντονες από την Πιονγκγιάνγκ, στη συνέχεια αποκλιμάκωση και επιστροφή στην ηρεμία.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/617399/voreia-korea-o-kim-giongk-oyn-thetei-ti-xora-epi-podos-polemoy#ixzz3jRcpP2IJ

«Θεσμική» κόντρα Παυλόπουλου - Κωνσταντοπούλου

Δυσαρεστημένος φέρεται να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
Η πρόεδρος της Βουλής θεωρεί άκυρη την έναρξη της διαδικασίας και την επίδοση της διερευνητικής εντολής στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, από τον Προκόπη Παυλόπουλο. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επικαλείται το άρθρο 37 του Συντάγματος και τονίζει ότι η ίδια δεν ενημερώθηκε θεσμικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις, οπότε η διαδικασία των διερευνητικών εντολών δεν μπορεί να ξεκινήσει.
Απάντηση στη Ζωή Κωνσταντοπούλου δίνουν «κύκλοι» της Προεδρίας της Δημοκρατίας, οι οποίοι σημειώνουν: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος. Και δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες».
Μάλιστα, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται να ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, με επιστολή του από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να τον ενημερώσει με θεσμικό τρόπο για το ποιο είναι το κόμμα, το οποίο θα παραλάβει την τρίτη διερευνητική εντολή, θέλοντας να φέρει την πρόεδρο της Βουλής σε δύσκολη θέση για το ζήτημα της Χρυσής Αυγής. Δηλαδή, να αναγκάσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να τοποθετηθεί επισήμως για το αν τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με τους 25 βουλευτές οι οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκαν σήμερα (21/08/2015) από τον ΣΥΡΙΖΑ, ή η Χρυσή Αυγή. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει, σύμφωνα με πληροφορίες και τη συνάντηση της κ. Κωνσταντοπούλου με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ, στη Βουλή.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/617372/proores-ekloges-thesmiki-kontra-paylopoyloy-konstantopoyloy#ixzz3jRcC974g

29 τραυματίες από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Κάιρο σε κτίριο της αστυνομίας

H έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Κάιροπροκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 29 ατόμων τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε κτίριο της Κρατικής Ασφάλειας και σ΄ ένα δικαστήριο στη συνοικία Choubra al Khaïma που βρίσκετια στο βόρειο τομέα της πρωτεύουσας μεταφέρει η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.


«Ένας άγνωστος σταμάτησε απότομα το αυτοκίνητό του μπροστά από το κτίριο βγήκε και ανέβηκε σε μια μηχανή για να διαφύγει έπειτα το αυτοκίνητο ανατινάχθηκε » αναφέρει το Υπ.Εσωτερικών που κάνει λόγο για 6 τραυματίες αστυνομικούς.Caυγγιγθ
Αστυνομία και στρατός αναπτύχθηκαν στην περιοχή και έκλεισαν τους οδικούς άξονες που οδηγούν στο σημείο της έκρηξης. Η επίθεση μέχρι στιγμής δεν διεκδικήθηκε από την επαρχία του Σινά παρακλάδι της ISIS στην Αίγυπτο που ενέχεται σε πλήθος πολύνεκρων επιθεσεων κατά αστυνομικών ,στρατιωτών και που πριν λίγες ημέρες αποκεφάλισε κροάτη όμηρο. Η οργάνωση αυτή μετά την υποταγή της στο Ισλαμικό Κράτος μετονομάστηκε σε Επαρχία του Σινά από Ansar Beït al-Maqdess. (lemοnde mediapart 20/8/15)
www.dimpenews.com

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Δεν έχω ενημερωθεί θεσμικά για τις εξελίξεις στη χώρα»

Καμία θεσμική ενημέρωση δεν έχει η Πρόεδρος τηςΒουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, για τις επικείμενες εκλογές που αποφάσισε ο Πρωθυπουργός, όπως και για την παραίτηση της κυβέρνησης. «Δεν έχω ενημερωθεί θεσμικά ούτε από τον Πρωθυπουργό ούτε από τονΠρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στη χώρα» δηλώνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο newpost.
Σε ερώτηση του newpost για το εάν υπάρχει αίτημα για συγκρότησης Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, η κυρία Κωνσταντοπούλου απάντησε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει λάβει καμία θεσμική ενημέρωση ούτε από τον κ. Τσίπρα, αλλά ούτε και από τον Πορκόπη Παυλόπουλο» για τις εκλογές και την παραίτηση της κυβέρνησης. 
Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι το ερχόμενο Σάββατο θα συνεδριάσει κανονικά η Διάσκεψη των Προέδρων για τη συνέχιση του κοινοβουλευτικού έργου της παρούσας Βουλής.


newpost

http://greeknation.blogspot.gr/2015/08/blog-post_844.html

Δημήτρης Καμμένος: Μην τολμήσετε να αναγνωρίσετε το Κόσοβο

Κατάθεση ερώτησης σχετικά με την πιθανότητα νααναγνωρίσει η Ελλάδα το Κοσσυφοπέδιο μέχρι τέλους του 2015, βάσει δημοσιευμάτων του Σερβικού Τύπου

Ο Βουλευτής Β’ Πειραιώς των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Δημήτρης Καμμένος υπέβαλε σήμερα ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών που αφορούσε την πιθανότητα να αναγνωρίσει η Ελλάδα το Κοσσυφοπέδιο μέχρι τέλους του 2015, βάσει δημοσιευμάτων του Σερβικού Τύπου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ευρωπαϊκής Πύλης ‘Euractiv’ της 17ης Αυγούστου 2015 με τίτλο «Σερβικός Τύπος: Η ΕΕ θα πιέσει την Ελλάδα να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο», αναφέρεται η πιθανότητα να αναγνωρίσει η Ελλάδα την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπέδιου μέχρι τέλους του 2015, καθώς όπως αναφέρει το δημοσίευμα «μια από τις προϋποθέσεις που θα κληθεί να ικανοποιήσει η Αθήνα προκειμένου να λάβει την οικονομική στήριξη της Δύσης είναι και η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου». Επιπροσθέτως ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ivica Dačić δήλωσε ότι “Δεν υπάρχουν σημάδια πως η Αθήνα θα αλλάξει την θέση της στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου και ότι θα πραγματοποιηθούν σύντομα επισκέψεις υψηλού επιπέδου μεταξύ Αθήνας και Βελιγραδίου.”
Ο Βουλευτής στην ερώτησή του ζητά να του γνωστοποιηθεί:
• Εάν υπάρχει περίπτωση, βάσει των ανωτέρω δημοσιευμάτων να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου μέχρι τέλος του έτους καθώς και ποια είναι η θέση της χώρας μας απέναντι στο Κόσοβο.
• Εάν υπάρχει κοινή γραμμή αντιμετώπισης του κρίσιμου και ευαίσθητου αυτού Εθνικού ζητήματος για εμάς με τη Δημοκρατία της Σερβίας;
• Εάν ισχύει -βάση των δημοσιευμάτων πάντοτε- ότι η αναγνώριση του Κοσόβου είναι σαφής προϋπόθεση για την παροχή του 3ου οικονομικού πακέτου βοήθειας.

http://greeknation.blogspot.gr/2015/08/blog-post_275.html

Όταν το θωρηκτό Αβέρωφ κατεδίωξε μόνο του ολόκληρο τον τουρκικό στόλο στην ναυμαχία της Έλλης!

  
http://cdn-pentapostagma.pressidium.com/wp-content/uploads/2015/08/%CE%91%CE%92%CE%95%CE%A1%CE%A9%CE%A6-700x4001.jpgΤην πρώτη μέρα του Δεκεμβρίου του 1912, ο καιρός είχε βελτιωθεί. Τα ελληνικά αντιτορπιλικά εξακολουθούσαν να περιπολούν στην είσοδο των στενών των Δαρδανελίων, εν αναμονή της εξόδου τους τουρκικού στόλου. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο τουρκικός στόλος ετοιμαζόταν να εξέλθει του καταφυγίου του.
Την 1η Δεκεμβρίου τα ελληνικά αντιτορπιλικά «Σφενδόνη», «Λόγχη» και «Ναυκρατούσα», που περιπολούσαν μπροστά στα στενά αντελήφθησαν εχθρικό αντιτορπιλικό να εξέρχεται των στενών. Αμέσως η «Σφενδόνη» και η «Λόγχη» έπλευσαν εναντίον του πάση δυνάμει και από απόσταση 3 χλμ. άνοιξαν πυρ εναντίον του.Το τουρκικό αντιτορπιλλικό ξέφυγε τελικά και επανήλθε στην ασφάλεια των στενών. Λίγη ώρα αργότερα όμως εμφανίστηκε το καταδρομικό «Μεντζιτιέ».
Τα ελληνικά αντιτορπιλικά ενημέρωσαν με σήμα τους τον Κουντουριώτη και έσπευσαν να εμπλακούν με το εχθρικό καταδρομικό. Το «Μεντζιτιέ» έβαλε πάνω από 100 βολές. Καμιά όμως δεν βρήκε τον στόχο. Στο μεταξύ ο Κουντουριώτης είχε διατάξει τον απόπλου του στόλου από τον Μούδρο. Ήταν βέβαιος πως το καταδρομικό αποτελούσε προπομπό του τουρκικού στόλου, ο οποίος θα έβγαινε επιτέλους να ναυμαχήσει στην ανοικτή θάλασσα. Οι Τούρκοι όμως και πάλι τον απογοήτευσαν. Αφού για αρκετή ώρα το «Μεντζιτιέ» αντάλλαξε πυρά με τα ελληνικά αντιτορπιλικά, έστρεψε και πάλι προς τα πίσω και εισήλθε στα στενά.
Ο Έλληνας ναύαρχος, ωστόσο σωστά ερμήνευσε τα συμβάντα, ως προκαταρκτικές κινήσεις του Τούρκου ομολόγου του, που σκοπό είχαν να «αναγνώσουν» τις ελληνικές αντιδράσεις. Τα φαινόμενα έδειχναν ότι η έξοδος του εχθρικού στόλου ήταν επικείμενη.
Με αυτό το σκεπτικό ο Έλληνας ναύαρχος παρέμεινε όλη τη νύκτα της 1ης προς 2α Δεκεμβρίου μπροστά στα στενά, σε απόσταση 6 χλμ. μόλις από τα παράκτια οχυρά. Και την επόμενη μέρα όμως ο ελληνικός στόλος περιπολούσε στην ίδια περιοχή. Λίγο πριν βραδιάσει μόνο ο Κουντουριώτης κίνησε τον στόλο νότια, αρχικά προς τη Λήμνο, για να παραπλανήσει τον εχθρό. Μόλις όμως έπεσε το σκοτάδι, ο στόλος άλλαξε πορεία και κινήθηκε ξανά βόρεια, παραπλέοντας τις ακτές της Ίμβρου.
http://www.averof.mil.gr/images/stories/section1/katopsh1biggr.gif
Σιγά-σιγά το φως της μέρας άρχισε να νικά το χειμωνιάτικο σκοτάδι. Ξημέρωνε η 3η Δεκεμβρίου. Τα ελληνικά πλοία εξακολουθούσαν να κινούνται στο ίδιο μονότονο δρομολόγιο μεταξύ Ίμβρου και Τενέδου. Ξαφνικά τα μισοκοιμισμένα ελληνικά πληρώματα ξύπνησαν απότομα. Από στόμα σε στόμα μεταδόθηκε η χαρμόσυνη είδηση. «Στήλες καπνού από τα Δαρδανέλια.
Οι Τούρκοι βγαίνουν». Ένα αίσθημα ανακούφισης κυρίευσε κάθε άνδρα του ελληνικού στόλου, από τον Κουντουριώτη ως τον τελευταίο ναύτη.
Σε γραμμή παραγωγής το καταδρομικό «Μεντζιτιέ» και τρία αντιτορπιλικά έπλεαν προς την έξοδο των στενών. Σε λίγο είχαν εξέλθει και είχαν στραφεί νότια. Από τα στενά όμως ξεχώριζαν τώρα και άλλες στήλες καπνού. Ήταν τα τουρκικά θωρηκτά που έπλεαν με τη σειρά τους προς την έξοδο. Προηγείτο η ναυαρχίδα «Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα», στην οποία επέβαινε ο ναύαρχος Ραμίζ πασάς. Ακολουθούσαν, επίσης σε γραμμή παραγωγής τα «Τουργκούτ-Ρέις», «Μεσουδιέ» και «Ασάρ-ι-Τεφίκ».
Τα «Μπαρμπαρόσα» και «Τουργκούτ -Ρέις», ήταν πολύ ισχυρά πλοία, με το καθένα να διαθέτει έξι πυροβόλα των 11 ιντσών (280mm), όντας, θεωρητικά, ικανά μόνα τους να καταβυθίσουν ολόκληρο τον ελληνικό στόλο.
Στις 09.00 οι δύο στόλοι ευρίσκοντο ακριβώς απέναντι, ο ένας από τον άλλο, σε απόσταση 14 χλμ. απαγορευτική ακόμα για την εκτέλεση πυρών, με πιθανότητες επιτυχίας. Από τη γέφυρα του «Αβέρωφ» ο Κουντουριώτης παρατηρούσε τις εχθρικές κινήσεις.
Με κρεμασμένο στο λαιμό του τον σταυρό του από Τίμιο Ξύλο, ο ναύαρχος απηύθυνε στα πληρώματά του την ημερήσια διαταγή. «Με τη βοήθεια του Θεού, τας ευχάς του Βασιλέως μας, και εν ονόματι του δικαίου, πλέω μεθ' ορμής ακαθέκτου και με πεποίθησην προς την νίκην, εναντίον του εχθρού του γένους. Κουντουριώτης». Την ίδια ώρα ο ναύαρχος φώναζε από τη γέφυρα στους ναύτες του «Αβέρωφ»: «Ήρθε η ώρα μας παιδιά. Θυμηθείτε τους ναυμάχους του '21. Θα τους τσακίσουμε τους απίστους.
Ο Θεός είναι μαζί μας». Αμέσως μετά ο ναύαρχος κατέβηκε από τη γέφυρα και μαζί με τον ιερέα του πλοίου, αρχιμανδρίτη Δάφνο, γύρισε όλο το πλοίο, εμψυχώνοντας τους άνδρες του.
Η ώρα ήταν 09.22 όταν δύο λάμψεις φάνηκαν από τον πρωραίο πύργο του «Μπαρμπαρόσα». Το παράδειγμά του ακολούθησαν και τα λοιπά τουρκικά θωρηκτά. Λίγες στιγμές αργότερα απάντησαν και τα ελληνικά πλοία. Οι Τούρκοι έβαλαν ασταμάτητα και ιδιαίτερα πυκνά, αλλά και ιδιαίτερα άστοχα. Αντίθετα το πυρ των ελληνικών πλοίων ήταν πιο αργό μα και πιο εύστοχο. Μετά από ανταλλαγή πυρών επί 10 περίπου λεπτά, οι πρώτες πυρκαγιές έγιναν ορατές επί των τουρκικών θωρηκτών.
Η απόσταση που χώριζε τους δύο στόλους συνεχώς μειωνόταν.
Ο Κουντουριώτης από την γέφυρα του «Αβέρωφ» συνέχιζε να διευθύνει, εντελώς ακάλυπτος, τον αγώνα. Μάταια οι αξιωματικοί του τον παρακαλούσαν να εισέλθει στο θωρακισμένο διαμέρισμα της γέφυρας και να διευθύνει από εκεί τη μάχη. Αυτός παρέμεινε ατάραχος στη θέση του.
Ξαφνικά ο Κουντουριώτης, αντιλαμβανόμενος ότι η παραμονή του «Αβέρωφ» εντός σχηματισμού δεν του επέτρεπε να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες του πλοίου, έλαβε την ιστορική απόφαση, που έκρινε και την τύχη της σύγκρουσης.
Αφήνοντας τη διοίκηση της μοίρας των παλαιών ελληνικών θωρηκτών, στον κυβερνήτη του «Σπέτσαι», πλοίαρχο Γκίνη, ο Κουντουριώτης διέταξε να υψωθεί στον ιστό της ναυαρχίδας το περίφημο σήμα «Ζ».
Με τον τρόπο αυτό ο ναύαρχος δήλωσε την πρόθεσή του να κινηθεί με τον «Αβέρωφ» ανεξάρτητα. Ο «Μπάρμπα- Γιώργος» μούγκρισε καθώς τα «καζάνια» άρχισαν να τροφοδοτούνται με όλο και περισσότερο άνθρακα. Το «Αβέρωφ» έπλεε τώρα με ταχύτητα 20 κόμβων.
Σκοπός του Κουντουριώτη δεν ήταν άλλος από το να βρεθεί στην κορυφή της τουρκικής γραμμής, την ώρα που τα άλλα τρία ελληνικά θωρηκτά θα τον έπλητταν από το πλευρό. Στις 09.55 το «Αβέρωφ» βρισκόταν ακριβώς κάθετα ως προς τον άξονα πλεύσης των τουρκικών θωρηκτών. Τα πυροβόλα του έβαλαν συνεχώς κατά του προπορευόμενου «Μπαρμπαρόσα», από το οποίο πύρινοι πίδακες ξεπετάγονταν συνεχώς.
Αλλά και τα λοιπά τουρκικά πλοία δέχονταν καταιγισμό πυρών από τα ελληνικά θωρηκτά και τα ανιχνευτικά. Βαλλόμενος από παντού, ο Τούρκος ναύαρχος αντελήφθη ότι αν δεν υποχωρούσε σύντομα εντός των στενών, ο στόλος του θα διακοσμούσε με κουφάρια πλοίων τον βυθό του Αιγαίου. Αναγκάστηκε λοιπόν να διατάξει την αλλαγή πορείας πλεύσης προς τα στενά. Το σήμα του όμως, μέσα στην άψη της μάχης, παρερμηνεύθηκε, με αποτέλεσμα η τουρκική παράταξη να χάσει κάθε συνοχή.
Μπροστά στο χάος που επακολούθησε, ο απογοητευμένος Τούρκος ναύαρχος Ραμίζ διέταξε τα σκάφη του να πλεύσουν ανεξάρτητα προς τα στενά. Ο Κουντουριώτης βλέποντας τη διάλυση του τουρκικού σχηματισμού , διέταξε την επίθεση των αντιτορπιλικών κατά του εχθρού. Δυστυχώς όμως η κεραία του ασυρμάτου του «Αβέρωφ» είχε καταστραφεί από τα εχθρικά πυρά και το σήμα, για καλή τύχη των Τούρκων, δεν έφτασε ποτέ στα ελληνικά αντιτορπιλικά.
Εκνευρισμένος τότε ο ναύαρχος αποφάσισε να αναμετρηθεί με τον τουρκικό στόλο μόνος του, με τον «Αβέρωφ», το «σεϊτάν παπόρ», όπως το ονόμασαν οι Τούρκοι.
Το θέαμα ήταν πράγματι μοναδικό. Ένα μόνο πλοίο καταδίωκε μόνο του έναν ολόκληρο στόλο. Όλα τα τουρκικά σκάφη και τα επάκτια πυροβολεία έβαλαν ασταμάτητα κατά του «Αβέρωφ». Τα πυρά τους όμως ήταν τραγικά άστοχα και ο τυχερός «Μπάρμπα Γιώργος» ξέφευγε.
Παρά την καταδίωξη του «Αβέρωφ» πάντως, τα τουρκικά πλοία κατόρθωσαν να εισέλθουν στα στενά, έστω και φλεγόμενα. Η ναυμαχία είχε λήξει με πλήρη επικράτηση του ελληνικού στόλου. Είχε διαρκέσει 63 μόλις λεπτά της ώρας.
Με την μπάντα του να παιανίζει στην πρύμνη, το «Αβέρωφ» στράφηκε τελικά δυτικά εγκαταλείποντας το θήραμά του.
Κατά τη «Ναυμαχία της Έλλης» ο ελληνικός στόλος ελάχιστες βλάβες υπέστη. Ένας μόνο άνδρας σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν.
Δυστυχώς ένας από τους τραυματίες, ο ανθυποπλοίαρχος Μαμούρης, πέθανε λίγες μέρες αργότερα από μόλυνση του ασήμαντου τραύματός του. Κανένα ελληνικό πλοίο δεν υπέστη άξιες λόγου ζημιές. Ακόμα και το «Αβέρωφ», το οποίο σήκωσε μόνο του όλο το βάρος του αγώνα, ελάχιστες ζημιές είχε να αναφέρει στο πρωραίο υπόφραγμα.
Αντίθετα ο τουρκικός στόλος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές και σοβαρές απώλειες. Περισσότεροι από 100 άνδρες είχαν σκοτωθεί και άλλοι τόσοι είχαν τραυματιστεί. Τις σοβαρότερες ζημιές τις είχε υποστεί το «Μπαρμπαρόσα». Τα υπόλοιπα τουρκικά θωρηκτά είχαν ελαφρότερες ζημιές.
Η νίκη του στόλου στη Ναυμαχία της Έλλης πανηγυρίστηκε έντονα σε όλη την Ελλάδα. Περιέργως πανηγυρισμοί έγιναν και στην Κωνσταντινούπολη.
Οι τουρκικές εφημερίδες, προφανώς με εντολή της κυβέρνησης συναγωνίζονταν η μία την άλλη στη δημοσίευση της αισχρότερης τερατολογίας.
Έτσι κάποιες από αυτές βεβαίωναν τους αναγνώστες τους για τη βύθιση του «Αβέρωφ» στην είσοδο των στενών. Άλλες πάλι περιέγραφαν με ζωηρά χρώματα την καταβύθιση του «Αβέρωφ» 70 ν.μ. από τον Πειραιά, στο λιμάνι του οποίου ρυμουλκείτο, μετά τις σοβαρές ζημιές που είχε υποστεί στη ναυμαχία. Άλλες τέλος, έκαναν λόγω για άτακτη υποχώρηση και συντριβή ολόκληρου του ελληνικού στόλου! Αν μη τι άλλο ήταν μία σοβαρή προσπάθεια να πείσουν τους εαυτούς τους.
του Παντελή Καρύκα Συγγραφέα
hellasforce
Τομέας ενημέρωσης prisonplanet.gr