Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Συρία: Επιδημία τύφου ξέσπασε στον προσφυγικό καταυλισμό του Γιάρμουκ

Επιδημία τύφου έχει ξεσπάσει στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Γιάρμουκ, στη Συρία, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλα κρούσματα της ασθένειας λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης.
Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί έξι κρούσματα από την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), εκπρόσωποι της οποίας ήρθαν σε επαφή με κατοίκους του Γιάρμουκ στη γειτονική Γιάλντα, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο. Ο τύφος προκαλείται από μολυσμένο νερό ή τρόφιμα και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, πυρετό και κοιλιακό άλγος. Χωρίς θεραπεία, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές και ένας στους πέντε πεθαίνει.
"Φοβόμαστε ότι αυτά τα κρούσματα αποτελούν μονάχα την κορυφή του παγόβουνου επειδή η διάλυση των υπηρεσιών υγείας και οι άθλιες συνθήκες υγιεινής προκαλούν έναν τεράστιο, τεράστιο κίνδυνο διάδοσης των ασθενειών" είπε ο εκπρόσωπος της UNRWA Κρις Γκάνες.
"Η κατάσταση είναι απελπιστική" και εντός του καταυλισμού μπορεί να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν, πρόσθεσε ο Γκάνες μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς από την Ιερουσαλήμ.
Ο καταυλισμός που ιδρύθηκε το 1957 κοντά στη Δαμασκό για να φιλοξενήσει Παλαιστίνιους πρόσφυγες, έχει γίνει το σύμβολο της αντίστασης των ανθρώπων στις περιοχές που ελέγχονται από τους Σύρους αντάρτες, αφότου οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος τον πολιόρκησαν, το 2013. Οι μάχες γύρω από και μέσα στον καταυλισμό άφησαν χωρίς στέγη, νερό, τρόφιμα και φάρμακα 18.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 3.500 παιδιά. Το 95% των Παλαιστίνιων κατοίκων του Γιάρμουκ βασίζεται στις υπηρεσίες του ΟΗΕ για να τραφεί. "Οι γυναίκες πεθαίνουν στη γέννα λόγω έλλειψης φαρμάκων, τα παιδιά τρώνε χορτάρια γιατί δεν έχουν φαγητό και η βασική παροχή πόσιμου νερού δεν λειτουργεί από πέρσι τον Σεπτέμβριο", εξήγησε ο Γκάνες.
Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία, το 2011, στο Γιάρμουκ ζούσαν 160.000 Παλαιστίνιοι.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/616901/syria-epidimia-tyfoy-xespase-ston-prosfygiko-kataylismo-toy-giarmoyk#ixzz3jIKG6uWf

Σαν σήμερα: οι Γερμανοί ανακηρύσσουν τον Χίτλερ πρόεδρό τους

Το 1934 οι Γερμανοί καλούνται σε δημοψήφισμα και ανακηρύσσουν Πρόεδρο τον Αδόλφο Χίτλερ.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=0&art_id=27922

Ο θάνατος ενός "βάτραχου" και η στάση της μητέρας του που συγκλόνισε!

Ο συνάδελφος Δημήτρης Αλικάκος, μ΄ ένα κείμενό του στην προσωπική του σελίδα στο facebook μας θυμίζει τον άδικο χαμό ενός “βάτραχου”. Κι επειδή όλοι μας έχουμε το πολύ κακό συνήθειο να ξεχνάμε αναδημοσιεύουμε το κείμενο που δεν αναφέρεται μόνο στον άδικο χαμό του Γιώργου Λυκάκη αλλά στην στάση της μητέρας του που συγκλονίζει:


“Τέτοιες μέρες, πριν 3 χρόνια, μια μάνα θρηνούσε την απώλεια του παιδιού της. Στις 19 Αυγούστου 2010, ο σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού Γιώργος Λυκάκης έπεσε στο κενό από ύψος 22 μέτρων στη δύσκολη δοκιμασία της «αράχνης», κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του, στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών. Το διπλό δίχτυ ασφαλείας δεν λειτούργησε. Σκίστηκε (προφανώς από κακή συντήρηση), και το κορμί του αξιωματικού έπεσε με δύναμη στο έδαφος. 
Ήταν 24 ετών.

Για μια-δυο μέρες έγραψαν σχετικά οι εφημερίδες και τα blogs, και αυτό ήταν. Το θέμα ξεχάστηκε. Η υπόθεση όμως είχε συνέχεια. Ο διοικητής της Μονάδας και ο υπεύθυνος εκπαιδευτής κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Τα κομματιασμένα σκοινιά ήταν μάρτυρες βαριάς αμέλειας. 
Στο δικαστήριο όμως, υπήρχε ένας απρόσμενος μάρτυρας υπεράσπισης: Η μάνα του άτυχου αξιωματικού! 


Κανείς δεν την είδε ποτέ. Δεν βγήκε στα κανάλια, ούτε στις εφημερίδες. Η κυρία Ελένη Λυκάκη.
«Δεν ζητώ την τιμωρία κανενός. Κανένας δεν ήθελε το θάνατο του παιδιού μου. Ζητώ μόνο να μην θρηνήσει άλλη μάνα εξαιτίας ενός λάθους... Ο γιος μου τίμησε την πατρίδα, και αυτή τη στάση θα ήθελε να κρατήσω». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, στο δικαστήριο. Λόγια που κανένας, εκτός αίθουσας, δεν πληροφορήθηκε καθώς κανένα μέσο ενημέρωσης δεν παρουσίασε το θέμα.


Στην αγόρευσή του ο στρατιωτικός εισαγγελέας ήταν καταπέλτης. Κρατώντας στο χέρι του το κομμένο σκοινί, είπε στους κατηγορούμενους ότι με αυτό το σκοινί έπρεπε να τους κρεμάσει. Και κατέληξε: «Αυτή η γυναίκα σήμερα έδωσε σε όλους μαθήματα ήθους!». (Το δικαστήριο τελικά αθώωσε τους κατηγορούμενους).
Στον τάφο του 24χρονου παλικαριού είναι σκαλισμένες λίγες λέξεις. Κρατάω αυτές:
«Γιε μας… Για την πατρίδα τα νιάτα σου!»

(ευχαριστώ για τις πληροφορίες την εξαδέλφη του Γιώργου Λυκάκη)”

http://www.onalert.gr/stories/o-thanatos-enos-vatraxou-kai-i-stasi-tis-miteras-toy-pou-sygklonise/44300

Λεβέντης, Γκλέτσος απειλούν το «μικρό» ΠΑΣΟΚ της Φώφης

Μαύρα μαντάτα φθάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη από τις κρυφές δημοσκοπήσεις που διενεργούνται με αφορμή το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να μένει εκτός Βουλής, με άλλα μικρότερα κόμματα, όπως του Βασίλη Λεβέντη και του Απόστολου Γκλέτσου, να αναπτύσσουν μία δυναμική, τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά είναι εγκλωβισμένη στην πολιτική του Μνημονίου που άσκησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε υπέρμαχος στο να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να υπογραφεί συμφωνία με τους εταίρους «πάση θυσία», όταν ακόμη βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές. Η πολιτική αυτή φαίνεται τώρα ότι γυρνάει μπούμερανγκ στο ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση κατέληξε σε μια συμφωνία που προϋποθέτει την υλοποίηση σκληρών μέτρων, τα οποία το κόμμα της Φώφης Γεννηματά χρεώνεται ψηφίζοντάς τα στη Βουλή. Κάποιοι στη Χαριλάου Τρικούπη πίστεψαν ότι ο ελληνικός λαός θα αναγνωρίσει στο ΠΑΣΟΚ ότι διασφάλισε την παραμονή της χώρας στο ευρώ ως «παράγοντας σταθερότητας» και τώρα προσπαθούν να διαφοροποιηθούν, αλλά μάλλον είναι αργά.
Το αποτέλεσμα είναι, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, ότι οι ψηφοφόροι όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν τον ρόλο σταθερότητας στο ΠΑΣΟΚ, αλλά, αντιθέτως, το θεωρούν υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση της χώρας και στρέφονται σε άλλους πολιτικούς χώρους. Η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη κερδίζει συνεχώς έδαφος, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι μπαίνει στη Βουλή συγκεντρώνοντας ποσοστό έως και 5%, ενώ ανοδικά κινείται και η Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου, πιάνοντας ένα ποσοστό έως και 2,5%. Πρόκειται για δύο κόμματα που τάχθηκαν εξαρχής υπέρ της παραμονής στο ευρώ και ταυτόχρονα εκπροσωπούν το άφθαρτο και το νέο, κόντρα στο φθαρμένο, το διεφθαρμένο και το παλιό ΠΑΣΟΚ.
Υπάρχει σαφώς και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, το οποίο επίσης εμφανίζεται να διεμβολίζει το ΠΑΣΟΚ, αυξάνοντας τα ποσοστά του, λαμβάνοντας εξαρχής μια θέση που ήθελε να υπογραφεί με κάθε τίμημα συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Το Ποτάμι επίσης διεκδικεί και έναν ρόλο στην κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, αφού το σπρώχνουν οι πάντες από το εξωτερικό με ωμές παρεμβάσεις (όπως ο Σουλτς) στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, πλαγιοκοπείται και με τα περιθώρια ελιγμών της κυρίας Γεννηματά να είναι από ελάχιστα έως μηδαμινά ο κίνδυνος να βρεθεί το κόμμα εκτός Βουλής στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι υπαρκτός περισσότερο από οποτεδήποτε.
http://www.dimokratianews.gr/content/51540/leventis-gkletsos-apeiloyn-mikro-pasok-tis-fofis

Υπέρ πίστεως τα δανεικά από τους φορείς!

Με τη βούλα του κουαρτέτου δεν επιστρέφεται μεγάλο μέρος των αποθεματικών, με τα οποία πληρώθηκαν μισθοί και συντάξεις
Δανεικά και αγύριστα φαίνεται ότι είναι τα αποθεματικά των φορέων του Δημοσίου, τα οποία δέσμευσε το υπουργείο Οικονομικών μέσα στο καλοκαίρι, για να μπορέσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Στην Ελλάδα του χαρακτηριστικού «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να γυρίσει μόνο τα 3,5 δισ. ευρώ από τα 9,7 που δανείστηκε προσωρινά από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των ΔΕΚΟ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά. Τα υπόλοιπα χρήματα θα παραμείνουν στα κρατικά ταμεία ως μόνιμο -ανακυκλούμενο- δάνειο.
Τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών κατέληξαν στο ότι: «Από τα 9,7 δισ. ευρώ τα 6,2 δισ. ευρώ μπορούν να θεωρηθούν μια μόνιμη πηγή χρηματοδότησης, ενώ τα υπόλοιπα 3,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλες πηγές χρηματοδότησης».

Τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την επιστροφή του προαναφερθέντος ποσού θα προέλθουν από τη δανειακή σύμβαση των 86 δισ. ευρώ που συνοδεύει το νέο Μνημόνιο.
Η πρακτική του δανεισμού του Δημοσίου από φορείς της γενικής κυβέρνησης είναι σύνηθες φαινόμενο, αλλά έλαβε διαστάσεις τους τελευταίους μήνες.
Τα προηγούμενα χρόνια αυτό το εργαλείο είχε χρησιμοποιηθεί για να δοθούν ταμειακές ανάσες, σε οικειοθελή βάση από ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία ή Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ενίσχυση διαθεσίμων
Στις επόμενες εκταμιεύσεις έχουν προβλεφθεί κεφάλαια και για την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου, τα οποία υποχώρησαν κάτω από το 1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.
Με το Μνημόνιο έχει προβλεφθεί αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου στα 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015 και στα 8 δισ. ευρώ στο τέλος του νέου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

http://www.dimokratianews.gr/content/51657/yper-pisteos-ta-daneika-apo-toys-foreis

Έπειτα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού Ερντογάν: Η Τουρκία οδεύει γρήγορα προς βουλευτικές εκλογές

Η Τουρκία "οδεύει τάχιστα" προς νέες εκλογές έπειτα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Οδεύουμε γρήγορα προς τις εκλογές", είπε ο πρόεδρος σε συνάντηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο με αιρετούς αξιωματούχους, η οποία αναμεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση. Το πολιτικό αδιέξοδο, συνέχισε ο Ερντογάν, θα αρθεί μόνο με την προσφυγή στη "βούληση του λαού".

"Λόγω της αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης, θα πρέπει να αναζητήσουμε μια λύση με τη βούληση του λαού", σημείωσε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται τουρκικές κυβερνητικές πηγές, ο Ερντογάν θα συζητήσει με τον Πρόεδρο της Βουλής αργότερα σήμερα για την πιθανότητα σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

http://www.e-typos.com/gr/kosmos/article/144613/erdogan-i-tourkia-odeuei-grigora-pros-vouleutikes-ekloges/

Το διάστημα 20 με 24 Αυγούστου Άτυπη επίσκεψη Μάρδα στην Κωνσταντινούπολη

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας θα πραγματοποιήσει, το διάστημα 20 με 24 Αυγούστου, άτυπη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Την Παρασκευή 21 Αυγούστου ο υπουργός θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το Σάββατο 22 Αυγούστου με τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Mehmet Şimşek.

Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ελληνοτουρκικές εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με μεγάλη αύξηση του διμερούς όγκου εμπορίου καθώς από 1 δισ. ευρώ το 2000 διαμορφώθηκε σε 4,4 δισ. το 2014. 

Επίσης στην 3η Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στις 5-6 Δεκεμβρίου 2014, υπεγράφη Κοινή Δήλωση που αναφέρει, μεταξύ άλλων, τη δέσμευση των δύο χωρών για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ο αναπληρωτής υπουργός θα επισκεφθεί και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου θα παρατεθεί γεύμα προς τιμή του, από την Εφορία της Σχολής.
http://www.e-typos.com/gr/politiki/article/144625/atupi-episkepsi-marda-stin-konstadinoupoli/

Πολωνία: Δύο άνδρες υποστηρίζουν ότι βρήκαν εξαφανισμένο τρένο των Ναζί, γεμάτο με όπλα και θησαυρούς

Ένα τρένο των Ναζί, τυλιγμένο σε μια ομίχλη μυστηρίου και γεμάτο με πολύτιμους λίθους και όπλα, υποστηρίζουν ότι εντόπισαν ένας Πολωνός και ένας Γερμανός, 70 χρόνια αφότου εξαφανίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, προς το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ οι σοβιετικές δυνάμεις προήλαυναν προς τη Γερμανία.

Οι αρχές της περιφέρειας Βάλμπζιχ, στη νοτιοδυτική Πολωνία, ανέφεραν ότι επικοινώνησε μαζί τους ένα νομικό γραφείο που εκπροσωπεί τους δύο άνδρες οι οποίοι ισχυρίζονται ότι εντόπισαν το τρένο και ζητούν το 10% της αξίας του ευρήματός τους.

"Νομικοί, ο στρατός, η αστυνομία και η πυροσβεστική ασχολούνται με το θέμα" είπε η Μαρίκα Τοκάρσκα, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου του Βάλμπζιχ. "Στην περιοχή δεν έχουν γίνει ποτέ ανασκαφές και δεν ξέρουμε τι μπορεί να βρούμε", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης το εν λόγω τρένο χάθηκε το 1945, ενώ ο Κόκκινος Στρατός πλησίαζε στη Γερμανία. Ήταν γεμάτο με τη λεία των Ναζί από την πόλη Μπρεσλάου, που τότε ανήκε στην ανατολική Γερμανία και σήμερα έχει μετονομαστεί σε Βρότσλαβ και ανήκει στην Πολωνία. Ένα από τα ρεπορτάζ ανέφερε ότι το τρένο ήταν θωρακισμένο και ανήκε στη Βέρμαχτ.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Wroclaw ανέφερε τον τοπικό αστικό μύθο σύμφωνα με τον οποίο το τρένο μπήκε σε μια σήραγγα κοντά στο Κάστρο Ξανς, σε μια ορεινή περιοχή της Κάτω Σιλεσίας, και δεν ξαναβγήκε ποτέ από εκεί. Με βάση αυτή τη θεωρία, η σήραγγα κατόπιν σφραγίστηκε και η τοποθεσία της ξεχάστηκε.

Το ραδιόφωνο υποστήριξε ότι το τρένο, μήκους 150 μέτρων, μετέφερε όπλα, "βιομηχανικό εξοπλισμό", πολύτιμους λίθους και άλλους θησαυρούς. Η Τοκάρσκα διευκρίνισε ότι δεν έχει πληροφορίες για την τοποθεσία ή το περιεχόμενο του τρένου.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το τρένο αυτό υπήρξε ποτέ.

"Κάποιοι άνθρωποι αναζήτησαν κατά καιρούς το τρένο, καταστρέφοντας τη σιδηροδρομική γραμμή στην προσπάθειά τους αυτή, αλλά δεν βρέθηκε ποτέ τίποτα. Όμως ο θρύλος προκαλεί τη φαντασία" είπε η Γιοάνα Λαμπάρσκα, μια ειδήμων στην ιστορία της περιοχής.

Οι Ναζί χρησιμοποίησαν όντως τρένα για να μεταφέρουν τη λεία τους στο Βερολίνο όσο οι Σύμμαχοι έσφιγγαν τον κλοιό γύρω από τη γερμανική πρωτεύουσα, τον χειμώνα και την άνοιξη του 1945. 

Στην περίπτωση του αποκαλούμενου "Χρυσού Τρένου", οι Ναζί έστειλαν από τη Βουδαπέστη στη Γερμανία 24 βαγόνια γεμάτα με χρυσό, ασήμι και πολύτιμους πίνακες που είχαν αρπάξει από Εβραίους της Ουγγαρίας. 

Η αξία του θησαυρού αυτού πιστεύεται ότι ήταν 200 εκατομμύρια δολάρια. Το τρένο εντοπίστηκε από Αμερικανούς στρατιώτες οι οποίοι, σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε αργότερα στις ΗΠΑ, κράτησαν για τον εαυτό τους ένα μέρος του θησαυρού.

http://www.tanea.gr/news/world/article/5266966/polwnia-dyo-andres-yposthrizoyn-oti-brhkan-eksafanismeno-treno-twn-nazi-gemato-me-opla-kai-thhsayroys/

Διαμαρτυρία δήμου Κω για το ενδεχόμενο δημιουργίας μόνιμου κέντρου υποδοχής μεταναστών

Έντονη δυσφορία εκφράζει ο Δήμος Κω με ανακοίνωση που εξέδωσε για τις δηλώσεις που έκανε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του ΥΠΕΣ Π. Νίκας σχετικά με τη δημιουργία μόνιμου κέντρου φιλοξενίας και παραμονής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στο νησί.  

Στο ανακοινωθέν που έχει τίτλο «Αυτοί που αποφασίζουν χωρίς εμάς, να μην υπολογίζουν σε εμάς» ο Δήμος Κω αναφέρει πως «ένας υπηρεσιακός παράγοντας του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ.Νίκας, δηλώνει ότι έχει ήδη βρεθεί χώρος για τη δημιουργία μόνιμου κέντρου παραμονής και φιλοξενίας παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Κω. Προφανώς δεν θεωρούν κάποιοι σκόπιμο να ενημερώσουν ούτε το Δήμο Κω αλλά ούτε και τους πολίτες της Κω.
Αποφασίζουν αυτοί για το νησί μας και επιχειρούν να μας επιβάλλουν τετελεσμένα». 

Και συνεχίζει ο Δήμος: «Αυτοί που αποφασίζουν χωρίς εμάς, να μην υπολογίζουν σε εμάς.
Ο Δήμαρχος Κω έχει θέσει συγκεκριμένα ζητήματα και ερωτήματα για τη δημιουργία κέντρου πρώτης υποδοχής, έχει ζητήσει συγκεκριμένες εγγυήσεις. Σε όλα αυτά δεν έχει δοθεί καμία απάντηση». 

Στη συνέχεια ο Δήμος αναφέρει πως οι  εγγυήσεις που δίνει ο κ.Νίκας, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Εσωτερικών, δεν έχουν καμία αξία. «Εγγυήσεις οφείλουν να δώσουν οι πολιτικοί του προϊστάμενοι και όχι ένας υπάλληλος. Ο κ.Νίκας δεν έχει καταλάβει ότι στην Κω αποβιβάζονται καθημερινά 700 και πλέον παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες και σε 10 μέρες σε αυτό το κέντρο θα έχουν συγκεντρωθεί 5 έως 7.000. Χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το Κέντρο Υποδοχής στην Ορεστιάδα».

Και στην ανακοίνωσή του ο Δήμος καταλήγει λέγοντας: «Τι σχέση έχει η Κως, που αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό με την Ορεστιάδα; Έχει καταλάβει ότι συγκρίνει ανόμοια μεγέθη; Κάποιοι αποφεύγουν ακόμα και σήμερα να απαντήσουν στο πολύ απλό αλλά τόσο δύσκολο για αυτούς ερώτημα: πόσους παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες μπορούν να αντέξουν η Ελλάδα και τα νησιά μας;». 
http://www.tanea.gr/news/greece/article/5266934/diamartyria-dhmoy-kw-gia-to-endexomeno-dhmioyrgias-monimoy-kentroy-ypodoxhs-metanastwn/

Τουρκία: Νέο κύμα βίας - Συλλήψεις τρομοκρατών στην Πόλη

Το Τουρκικό Πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι τουλάχιστον οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας που τοποθέτησαν μαχητές του PKK.
Σύμφωνα με το «Ανατολή» η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε δρόμο της Κουρδικής επαρχίας Σιίρτ, από όπου περνούσε στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας. Η βόμβα πυροδοτήθηκε μόλις το όχημα του στρατού πέρασε από το σημείο που την είχαν τοποθετήσει οι δράστες. 
Αυτή ήταν η πλέον πολύνεκρη επίθεση με στόχο τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση ευρείας κλίμακας εναντίον των Κούρδων ανταρτών τον περασμένο μήνα.
Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν εξάλλου ότι αντάρτες του PKK έχουν σκοτώσει τέσσερις Τούρκους στρατιώτες σε συγκρούσεις στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ από την Τρίτη, καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών κορυφώνεται τις τελευταίες ημέρες.
Σε μια άλλη εξέλιξη, αστυνομικοί επίσης στο Ντιγιάρμπακιρ συνέλαβαν τέσσερις δημάρχους που είναι μέλη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις τους με τις οποίες ζητούσαν μεγαλύτερη αυτονομία από την Άγκυρα.
Πυροβολισμοί έξω από το ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ
Πυροβολισμοί ακούστηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο Ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη. Οι Αρχές της Πόλης βρίσκονται επί ποδός, αποκλείοντας τους γύρω χώρους από το παλάτι.
Σύμφωνα με τα Τουρκικά ΜΜΕ οι δύο συλληφθέντες κρατούσαν αυτόματα όπλα. Τα ΜΜΕ της χώρας μεταδίδουν ότι στόχος των δραστών της επίθεσης ήταν αστυνομικοί που βρίσκονταν στην είσοδο του ανακτόρου.
Σε ανακοίνωση της η τοπική αστυνομία αναφέρει ότι οι δράστες της επίθεσης ανήκουν σε "τρομοκρατική οργάνωση", χωρίς να διευκρινίζει ποια και προσθέτει ότι πιστεύεται πως οι δύο άνδρες έχουν εμπλακεί σε ένοπλη επίθεση στα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στις 8 Αυγούστου.
Το Ντολμά Μπαχτσέ αποτελούσε κυβερνητικό κέντρο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας για πολλά χρόνια τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Εκεί έχει αφήσει το 1938 την τελευταία του πνοή ο Κεμάλ Ατατούρκ.
Νεκρός ένας νέος άνδρας σε συγκρούσεις με την αστυνομία
Ένας έφηβος 17 ετών σκοτώθηκε την Τρίτη σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα σε οπαδούς του PKK και την αστυνομία.
Ένας 17χρονος σκοτώθηκε στην Κωνσταντινούπολη σε συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και μιας ομάδας που θεωρείται προσκείμενη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν αργά το βράδυ της Τρίτης, όταν περίπου 20 άνθρωποι προσπάθησαν να διαδηλώσουν --παρά την απαγόρευση από τις αρχές-- στη συνοικία Εσενλέρ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι συγκεντρωμένοι άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών.
Οι νεαροί αυτοί, που φέρονται ότι ανήκαν στη νεολαία του PKK, είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και είχαν στην κατοχή τους βόμβες μολότοφ και υλικά για την κατασκευή εμπρηστικών βομβών, σημείωσε το Ανατολή. Ο 17χρονος, του οποίου έγιναν γνωστά μόνο τα αρχικά του ονόματός του, Φ.Ε., ήταν μέλος αυτής της ομάδας. Άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν απλώς ότι επρόκειτο για έναν έφηβο. Δεν έχει διευκρινιστεί πώς σκοτώθηκε ο νεαρός.
Τέσσερις από τους διαδηλωτές συνελήφθησαν ενώ οι υπόλοιποι διέφυγαν. Οι αστυνομικοί εντόπισαν και εξουδετέρωσαν μια βόμβα στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι ταραχές.
Οι συγκρούσεις αυτές σημειώθηκαν σε μια περίοδο που η ένταση μεταξύ των Κούρδων ανταρτών και της Άγκυρας κορυφώνεται μετά τον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" που κήρυξε η Τουρκία ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα, εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και των ανταρτών του PKK, πλήττοντας θέσεις των τελευταίων στο Ιράκ.
http://www.kathimerini.gr/827692/article/epikairothta/kosmos/toyrkia-neo-kyma-vias---syllhyeis-tromokratwn-sthn-polh

Φυλάκιση 15 ετών σε εσθονό αστυνομικό για κατασκοπία στη Ρωσία Για «απαγωγή» του άντρα κάνει λόγο η Ευρώπη και ζητά την απελευθέρωσή του

Σε 15ετή κάθειρξη για κατασκοπεία καταδικάστηκε στη Ρωσία ένας εσθονός αστυνομικός, ο οποίος είχε απαχθεί από τη χώρα του, σύμφωνα με την Εσθονία.
Το περιφερειακό δικαστήριο του Πσκοφ, στην βορειοδυτική Ρωσία, έκρινε τον Έστον Κόχβερ «ένοχο για κατασκοπεία, παράνομη οπλοκατοχή και παραβίαση των ρωσικών συνόρων» μετά τη δίκη του, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, πρόσθεσε επίσης ο συνήγορός του, Εβγκένι Ακσιόνοφ.
Ωστόσο η ανακοίνωση της ετυμηγορίας ήταν ανοιχτή στο κοινό.
«Περίμενα μια πιο επιεική καταδίκη», πρόσθεσε ο Ακσιόνοφ, σημειώνοντας ότι ο Κόχβερ θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα ασκήσει έφεση «έπειτα από διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της πρεσβείας της Εσθονίας».
Ο Κόχβερ, αξιωματικός της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών της Εσθονίας, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών, σύμφωνα με δημοσιογράφο του RIA Novosti, ο οποίος διευκρίνισε ότι η εισαγγελία είχε ζητήσει την επιβολή κάθειρξης 16 ετών.
Στον καταδικασθέντα επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 100.000 ρουβλίων (περίπου 1.300 δολάρια), πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.
Την απόφαση καταδίκασε αμέσως το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας. Την άμεση απελευθέρωση του Κόχβερ αξίωσε η ΕΕ.
«Καλούμε την Ρωσία να αφήσει αμέσως ελεύθερο τον Έστον Κόχβερ (...) και να εγγυηθεί την επιστροφή του με πάσα ασφάλεια στην Εσθονία», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μαρίνα Καλγιούραντ.
Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) είχε ανακοινώσει τον περσινό Σεπτέμβριο ότι συνέλαβε τον Έστον Κόχβερ στην βορειοδυτική Ρωσία, κοντά στην μεθόριο με την Εσθονία, ενώ προσπαθούσε να φέρει εις πέρας μια αποστολή συλλογής πληροφοριών.
Σύμφωνα με την FSB, ο Εσθονός βρέθηκε να έχει στην κατοχή του ένα πιστόλι, πυρομαχικά, 5.000 ευρώ και «ειδικό εξοπλισμό για παράνομες ηχογραφήσεις», όπως και «υλικό που προοριζόταν όπως φαίνεται για μια αποστολή κατασκοπείας».
Η ΕΕ είχε τότε εκφράσει ανησυχία για την «απαγωγή» του, ενώ η εσθονική εισαγγελία είχε ανακοινώσει ότι ο Κόχβερ «αιχμαλωτίστηκε από αγνώστους που είχαν έρθει από την Ρωσία, ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία στο εσθονικό έδαφος, (...) απήχθη με τη βία, υπό την απειλή όπλου».

Σφοδρή αντίδραση από την ΕΕ

Σήμερα η ΕΕ ζήτησε να αφεθεί αμέσως ελεύθερος ο Εσθονός και σημείωσε ότι θεωρεί «την απαγωγή του» από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών στην Εσθονία ως μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
«Η ΕΕ συνεχίζει να ζητάει από την Ρωσία να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις, να απελευθερώσει αμέσως τον κ. Κόχβερ και να εγγυηθεί την επιστροφή του με πάσα ασφάλεια στην Εσθονία», δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Η απαγωγή του κ. Κόχβερ και η παράνομη φυλάκισή του στην Ρωσία συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Εξάλλου ο κ. Κόχβερ στερήθηκε του δικαιώματός του σε μια αμερόληπτη δίκη: δεν έγιναν δημόσιες ακροάσεις, ο Eσθονός πρόξενος δεν είχε λάβει άδεια να είναι παρών στις ακροάσεις και ο κ. Κόχβερ στερήθηκε μιας επαρκούς νομικής βοήθειας», σημείωσε η Μογκερίνι.
http://www.newsbeast.gr/world/arthro/1917767/filakisi-15-eton-se-esthono-astinomiko-gia-kataskopia-sti-rosia

ΙΣΡΑΗΛ: «Ακροδεξιός» ηγέτης υποστήριξε ότι ο εμπρησμός των εκκλησιών είναι δικαιολογημένος με βάση την ιουδαϊκή παράδοση, συνελήφθη ύστερα από καταγγελία του Βατικανού και αφέθη ελεύθερος

Η ισραηλινή αστυνομία ανέκρινε Τρίτη τον Ιουδαίο εξτρεμιστή ηγέτη που υποστήριξε το κάψιμο των χριστιανικών εκκλησιών μέσα στον θόρυβο από τα πρόσφατα εγκλήματα μίσους, συμπεριλαμβανομένης της θανατηφόρας έκρηξης ενός παλαιστινιακού σπιτιού.

Ο Benzi Gopstein, ο οποίος ηγείται της ακροδεξιάς ομάδας Lehava, δεν έχει συνδεθεί με οποιεσδήποτε πρόσφατες επιθέσεις, αλλά τα σχόλιά του σχετικά με τις εκκλησίες ήρθε σε μια περίοδο αυξημένου εβραϊκού εξτρεμισμού και επέσυρε την οργή  Ρωμαιοκαθολικών αξιωματούχων.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Luba Samri είπε ότι ο Gopstein κλήθηκε για ανάκριση "σχετικά με τις παρατηρήσεις που έκανε σχετικά με το κάψιμο των εκκλησιών."

Στην συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με φοιτητές που σπουδάζουν ιουδαϊκή θρησκεία την περασμένη εβδομάδα, ο Gopstein υπερασπίστηκε την ιδέα του εμπρησμού των εκκλησιών, επικαλούμενος μια μεσαιωνική ιουδαϊκή εντολή για καταστροφή των χώρων ειδωλολατρίας.

Ο φορέας που είναι αρμόδιος για τις Καθολικές ιδιοκτησίες στους Αγίους Τόπους κατέθεσε επίσημη καταγγελία στον ισραηλινό Γενικό ΕισαγγελέαYehuda Weinstein
Ο δικηγόρος του Gopstein Itamar Ben Gvir(αριστερά στην φωτογραφία)μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, είπε ότι «ο πελάτης μας έχει κληθεί σε ανάκριση στον απόηχο της πίεσης από το Βατικανό».
«Αναρωτιέμαι ποιο είναι το επόμενο βήμα θα είναι. Θα αποφασίσει ο Πάπας να καταθέσει μηνύσεις;»
Ο Gopstein, ο οποίος ζει στην Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, έχει στο παρελθόν κληθεί από την αστυνομία σε ανάκριση, καθώς ήταν ένα από τα 10 μέλη τηςLehava που συνελήφθησαν πέρυσι για μια εμπρηστική επίθεση σε εβραϊκό-αραβικό σχολείο στην Ιερουσαλήμ.
Η κλήτευσή του έρχεται μετά τις επιθέσεις από Εβραίους εξτρεμιστές, σε παλαιστινιακές και χριστιανικές περιοχές στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Ένα μωρό 18 μηνών πέθανε, και ο πατέρας του τραυματίστηκε θανάσιμα όταν  εξτρεμιστές έβαλαν εμπρηστικό μηχανισμό στο σπίτι τους στο τέλος του περασμένου μήνα.
Μερικές ώρες νωρίτερα, ένας υπερ-ορθόδοξος Εβραίος μαχαίρωσε έξι άτομα σε μια πορεία ομοφυλοφιλικής υπερηφάνειας στη Ιερουσαλήμ, τραυματίζοντας θανάσιμα ένα 16χρονο κορίτσι.
Στις 18 Ιουνίου σημειώθηκε εμπρηστική επίθεση σε εκκλησία στις όχθες της θάλασσας της Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ, όπου ο Ιησούς έκανε το θαύμα με τα ψωμιά και τα ψάρια.
Η Lehava ισχυρίζεται ότι αγωνίζεται για την διατήρηση της εβραϊκής ταυτότητας, ιδίως απέναντι στους γάμους μεταξύ Εβραίων και εθνικών.


Η Επιτροπεία του Βατικανού για τους Αγίους Τόπους ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Κρατικό Εισαγγελέα να απευθύνουν κατηγορίες στον BenziGopstein, για υποκίνηση βίας μετά την πρόσκλησή του για πυρπόληση των εκκλησιών στο Ισραήλ.
Η Επιτροπεία είναι ένας θεσμός του Τάγματος των Φραγκισκανών που είναι υπεύθυνος για τα χριστιανικά προσκυνήματα στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη. Ο επικεφαλής έχει την έγκριση του Πάπα.

ΚΟ: Είμαι σίγουρος ότι εάν ηγέτης «ακροδεξιάς ομάδας» στην Ελλάδα "δικαιολογούσε" τον εμπρησμό συναγωγών ή τζαμιών, θα είχαμε την ίδια εξέλιξη. Μια απλή ανακρισούλα και μετά σπίτι. Και η ζωή συνεχίζεται..


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή
http://greeknation.blogspot.gr/2015/08/blog-post_554.html

Η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού ψάχνει τα αρχεία της Βέρμαχτ σχετικά με τις καταστροφές των Ναζί στην Ελλάδα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η έρευνα της ΔιεύθυνσηςΙστορίας Στρατού, πάνω στο υλικό που έχει στη διάθεσή της σχετικά με τις καταστροφές που προκάλεσαν οι Ναζί στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που γίνεται επί των αρχείων της Βέρμαχτ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο -τα οποία αποκτήθηκαν από την Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ- μετά την πρώτη επεξεργασία και αξιολόγησή τους παρουσιάσθηκαν στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημερωτικής επίσκεψής του στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ).
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας:
– Έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των μικροφίλμ, με τα ειδικά μηχανήματα.
– Έχει ολοκληρωθεί η επιλογή των αποσπασμάτων που αναφέρονται στην Ελλάδα μέσω μιας γρήγορης επισκόπησης των αρχείων για τον εντοπισμό λέξεων-κλειδιών που καθορίζουν τον τόπο.
– Είναι σε εξέλιξη η σύνταξη συνοπτικών σημειωμάτων με γενικές περιγραφές του τύπου των αρχείων και ειδικές περιγραφές σημαντικών ευρημάτων που αφορούν συγκεκριμένες πράξεις του γερμανικού στρατού ενάντια στον ελληνικό λαό.
Για την επεξεργασία αυτών των αρχείων, η ΔΙΣ αξιοποιεί υπηρετούντες στρατιώτες με άριστη γνώση γερμανικών και με υψηλή ακαδημαϊκή εκπαίδευση, υπό την επίβλεψη ιστορικών της Διεύθυνσης.
Στο φωτογραφικό υλικό περιλαμβάνονται φωτογραφίες των πρώτων Ελλήνων αιχμαλώτων κατά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων, φωτογραφίες από καταστροφές εγκαταστάσεων και κτιρίων και πολλές φωτογραφίες των κατοχικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα, καθώς και χάρτες, σχεδιαγράμματα και πίνακες. Υπάρχουν στοιχεία για ανθρώπινες απώλειες, με νεκρούς, αιχμαλώτους, εκτελεσθέντες και ομήρους. Αναφέρονται επίσης πολλές καταστροφές περιοχών και υπάρχουν αναφορές για κατασχέσεις.
Μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας εργασίας και της σύνταξης περιληπτικών σημειωμάτων για το σύνολο του αρχείου, η ΔΙΣ σκοπεύει να συνοψίσει τα αποτελέσματα σε μια έκδοση που θα περιλαμβάνει και ευρετήριο γεγονότων.
Σε δεύτερο χρόνο θα γίνει πιστή απόδοση στα ελληνικά τόσο των σημαντικών αποσπασμάτων με βάση τα ευρήματα, όσο και του συνόλου του αρχείου. Επίσης, θα υπάρξει παραπέρα εμπλουτισμός των αρχειακών πηγών, με επιπλέον σειρές μικροφίλμ από τις ΗΠΑ, καθώς και διασταύρωση του αρχειακού υλικού με άλλες πηγές, όπως είναι τα αρχεία που αναμένονται από τη ρωσική κυβέρνηση.
(φωτο eurokinissi)
http://www.koutipandoras.gr/article/148456/i-dieythynsi-istorias-stratoy-psahnei-ta-arheia-tis-vermaht-shetika-me-tis?utm_medium=twitter&utm_source=twitterfeed

Σήμερα προσγειώθηκαν στη Δαμασκό τα 6 ΜΙG 31η απάντηση Πούτιν στα 6 αμερικανικά F16 που πήγαν στο Ιντσιρλίκ

Σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο εξειδικευμένο σεζητήματα μυστικών πληροφοριών DEBKA τα 6 ρωσικά MIG 31 προσγειώθηκαν απόψε 18.8.15 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Δαμασκού Mezze. Αυτό αποκάλυψαν μυστικές υπηρεσίες του ισραηλινού στρατού και της ασφάλειας στο DEBKA FILE. Αμέσως μετά ακολούθησε η παράδοση 1000 αντιαρματικών τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων τρίτης γενιάς Cornet-9M133 που μεταφέρθηκαν από ένα γιγαντιαίο ΑΝ-124 Condor.
Η ρωσική αερογέφυρα παροχής προηγμένων όπλων για το συριακό στρατό θα διαρκέσει αρκετές ημέρες.Η ενέργεια αυτή αποτελεί ένα εχέγγυο  για την πρόθεση της Μόσχας να συνεχίσει την υποστήριξή της στη συριακή κυβέρνηση ακόμη και με στρατιωτικά μέσα αν χρειαστεί.Επίσης θέτει τέλος στα δημοσιεύματα του δυτικού κι αραβικού τύπου και ιδιαίτερα αυτά του Κόλπου ότι υπήρξαν μυστικές διπλωματικές μηχανοραφίες μεταξύ Ιράν και Συρίας για τερματισμό του πολέμου στη Συρία με παράλληλο εξοστρακισμό ή παύση του Bashar al Assad.Οι ισραηλινές πηγές που επικαλείται το εξειδικευμένο DEBKA FILE επιμένουν ή αναφέρουν ότι μια τέτοια απόφαση για αποστολή προηγμένων αεροσκαφών και πυραύλων μπορεί να  ληφθεί μόνο σε επίπεδο προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας δηλαδή του Βλαντιμίρ Πούτιν.Πρόκειται για μια απάντησή του στις τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ Τουρκίας Ιράν και Σ Αραβίας για τερματισμό του πολέμου στη Συρία με προαπαιτούμενο την σταδιακή ή ταυτόχρονη απομάκρυνση έξοδο του Σύριου Προέδρου.
Τα Mig που προσγειώθηκαν στη Δαμασκό σήμερα δεν είναι απλά μια υποστήριξη στη συριακή κυβέρνηση αλλά μια πραγματική επειχείρηση της χώρας.Το μήνυμα της Ρωσίας προς Ουάσιγκτον και Άγκυρα είναι ξεκάθαρο:θ΄αντιταχθεί σε οποιοδήποτε αμερικανοτουρκικό σχεδιασμό δημιουργίας no fly zone ή χερσαίας επέμβασης.Οι ρώσοι στέλνουν ακριβώς 6 αναχαιτιστικά MIG για να ισοφαρίσουν τα ακριβώς 6 F16 των ΗΠΑ που στάλθηκαν στις Αυγούστου στην τουρκική αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στις 9 Αυγούστου.Έτσι αν ο πρόεδρος Ομπάμα αποφασίσει να στείλει περισσότερα αμερικανικά αεροπλάνα στην τουρκική βάση μάλλον θα πρέπει ν΄αναμένει την ισότιμη ανταπόδοη από τον πρόεδρο Πούτιν με την αποστολή ρωσικών αεροπλάνων που θα αναπτυχθούν στη Δαμασκό.(DEBKA 18.8.15)

Κανένας από τους ζεν πρεμιέ δεν υπήρξε εραστής μου!

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η «προστάτιδα των Ελλήνων και Ελληνίδων ηθοποιών»! Η Αννα Φόνσου πούλησε πολλά από τα υπάρχοντά της και μαζί με τα δικά της χρήματα και άλλα που... ζητιάνεψε από κρατικούς φορείς και φιλάνθρωπους ιδιώτες έφερε σε πέρας Το Σπίτι του Ηθοποιού, το οποίο στεγάζει σήμερα 50 συναδέλφους της.
ΑΠΟ ΤΟΝ
ΑΛΚΙΝΟΟ ΜΠΟΥΝΙΑ
Φωτό: Χρήστος Ζήνας
Η φτωχή κόρη του μανάβη από την Καισαριανή, ο οποίος πουλούσε φρούτα με τον γαϊδαράκο του, φάνηκε από μικρή ότι ήταν προορισμένη για μεγάλα και ανατρεπτικά πράγματα. Από κομπάρσος που πήγε για να βγάλει τα προς το ζην βρέθηκε πρωταγωνίστρια στο θέατρο και στο σινεμά (μάλιστα την έβγαλαν στο «πανί» ως αντίπαλο δέος της Αλίκης Βουγιουκλάκη), δημιούργησε έναν σημαντικό θεατρικό οργανισμό, το «Προσκήνιο», μαζί με δύο σπουδαίους θεατράνθρωπους, τον Αλέξη Σολωμό και τον Αιμίλιο Χουρμούζιο, και με το αδιαμφισβήτητο σεξαπίλ της στη μεγάλη οθόνη αναστάτωσε τα ανδρικά πλήθη.

Οι τρεις γάμοι

Εχει κάνει τρεις γάμους με σημαντικούς άντρες και είναι γιαγιά μιας χαριτωμένης εγγόνας, παιδί της υιοθετημένης κόρης της. Η Αννα Φόνσου είναι συλλέκτης έργων τέχνης, θεατρικών κοστουμιών και άλλων καλλιτεχνικών αξεσουάρ που κοσμούν το όμορφο διαμέρισμά της στο Κολωνάκι και το Σπίτι του Ηθοποιού. Συγκατοικεί με την Αντα, τη γλυκιά κοπέλα που είχε στο βοηθητικό προσωπικό της η Αλίκη Βουγιουκλάκη.
«Είμαι ανατρεπτική και αντιφατική! Μου αρέσει να κάνω πράγματα κόντρα σε αυτά που πιστεύουν οι άλλοι για μένα αλλά και στην ηλικία μου. Πηγαίνω σε νεανικά μαγαζιά στα Εξάρχεια, φοράω μίνι φούστες και, παρότι είμαι μεγάλη γυναίκα και μου λένε "θα κρυώσεις", μου αρέσει να περπατάω στη βροχή χωρίς ομπρέλα, Δεν υπάρχει περίπτωση να βρέξει και να μη με δεις εμένα στον δρόμο. Οταν, δε, είμαι μελαγχολική πηγαίνω και περπατάω στο Μοναστηράκι» εξομολογείται στην «Espresso» η δημοφιλής πρωταγωνίστρια, που τον τελευταίο καιρό είναι πολυάσχολη, αφού οργανώνει παραστάσεις για κρουαζιερόπλοια και πηγαινοέρχεται στο Βουκουρέστι, όπου επιμελείται την κωμωδία «Η μαμά μου κι εγώ», η οποία θα ανεβεί το φθινόπωρο με Ελληνορουμάνους ηθοποιούς στο Εθνικό Θέατρο της χώρας. Μάλιστα στον τελευταίο όροφο του θεάτρου στεγάζεται το ρουμανικό Σπίτι του Ηθοποιού, που δημιουργήθηκε με δική της παρότρυνση και βοήθεια.

Επίσης γύρισε τρεις ταινίες μικρού μήκους («Ουτοπία» του Νίκου Κατράκη, «Αγγιξέ με» του Γιώργου Τριανταφύλλου και «Αίθουσα αναμονής» του Αλέξανδρου Λεονταρίτη). Κι όλα αυτά με το χιούμορ που τη διακρίνει: «Δεν μου αρέσουν οι άνθρωποι που τα παίρνουν όλα στα σοβαρά. Εγώ ούτε την υγεία μου δεν παίρνω στα σοβαρά. Μου λέει ένας φίλος μου γιατρός "Αννα, κάνε εξετάσεις" και δεν πάω. Ξέρω ότι η ζωή είναι ένα τσακ και φύγαμε. Απολαμβάνω την κάθε μέρα που ζω κι ό,τι είναι να γίνει θα γίνει» υποστηρίζει.
«Με έδιωξαν από το σχολείο γιατί σε μια διαδήλωση χαστούκισα έναν αστυφύλακα, που έδερνε άλλα παιδιά»
«Με τον γάιδαρο του πατέρα μου πήγα στο θέατρο της κυρίας Κατερίνας. Με πήρε αμέσως υπό την προστασία της και με έβαλε να σπουδάσω ηθοποιός στη σχολή του Ροντήρη»
Γυρίζοντας πίσω τι θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια;Δεν ήταν από τα καλύτερα και δεν θέλω να τα θυμάμαι. Φτωχή οικογένεια, ο πατέρας μου εξορίες, η μάνα μου καθαρίστρια, η αδελφή μου κι εγώ πουλάγαμε λεμόνια και πορτοκάλια. Αλλά τότε στην Καισαριανή όπου μέναμε όλοι φτωχοί ήταν, δεν υπήρχε κάποιος πλούσιος. Μέναμε σε μια αυλή πολλές οικογένειες και κάθε Κυριακή έκανε η μαμά μου κρέας και τρώγανε όλοι, ενώ τις άλλες μέρες μαγείρευαν η κυρία Αριστέα και άλλες κυρίες που έμεναν δίπλα μας. Δηλαδή τότε κι εγώ φτωχιά ήμουνα και οι άλλοι φτωχοί ήταν και δεν είχες κάτι να ζηλέψεις από τους άλλους. Ωστόσο η μητέρα μου, που ήταν από την Ανδρο και διέθετε υψηλή αισθητική, μας έβαζε να φάμε σε ένα ωραίο λινό τραπεζομάντιλο που κάθε βράδυ το έπλενε. Επίσης στην Καισαριανή υπήρχαν πολλοί αριστεροί με τη βαθιά σκέψη της Αριστεράς κι αυτό μου πρόσφερε μια άλλη αντίληψη για τη ζωή. Γι' αυτό και σήμερα με την οικονομική κρίση λέω πως δεν με τρομάζει τίποτα. Αλλωστε έχω ζήσει τα χειρότερα, τι άλλο να φοβηθώ;
Από μικρή ήθελες να γίνεις ηθοποιός;
Ως παιδάκι δεν είχα σχέση με τα θεατρικά και στο σχολείο δεν συμμετείχα σε παραστάσεις και τέτοια. Ομως, επειδή ήθελα να κάνω κάτι για να ξεχωρίσω από τις άλλες κοπέλες που ήταν πιο όμορφες, πιο ψηλές και πιο πλούσιες από μένα, ασχολήθηκα με το πένταθλο. Ημουν πρωταθλήτρια στο μήκος, έκανα ύψος, εμπόδια και το όνομά μου είναι γραμμένο στη Νήαρ Ηστ. Το θέατρο προέκυψε στην εφηβεία μου, όταν με είχαν διώξει από τα δημόσια σχολεία της Ελλάδας επειδή σε μια διαδήλωση με την ΕΟΚΑ χαστούκισα έναν αστυφύλακα, που τον έβλεπα να δέρνει άλλα παιδιά και έπρεπε να πάω να φοιτήσω σε ιδιωτικό σχολείο. Για να βρω τα χρήματα για τα δίδακτρα αποφάσισα να γίνω κομπάρσα και ο δρόμος με έφερε στο θέατρο της κυρίας Κατερίνας, που τελικά ήταν η καλή μου νεράιδα. Της χρωστάω όλη μου την ύπαρξη.
Δηλαδή τι έκανε για σένα η κυρία Κατερίνα;
Πήρα τον γάιδαρο του πατέρα μου και πήγα και τη βρήκα στη Χέυδεν, στο θέατρό της. Μπαίνω μέσα και τη βλέπω να παίζει στη σκηνή. Εγώ τότε δεν είχα ξαναδεί θέατρο κι έπαθα σοκ που είδα ανθρώπους να μιλάνε στη σκηνή ενώ κόσμος από κάτω τους κοίταζε. Στο διάλειμμα πηγαίνω στο καμαρίνι της για να της πω τον πόνο μου: να με πάρει κομπάρσα για να έχω να πληρώνω τα δίδακτρά μου. Μόλις με είδε να μπουκάρω μέσα, άγνωστη κι απρόσκλητη, φοβήθηκε πολύ και άρχισε να φωνάζει «μια τρελή, μια τρελή». Της εξηγώ τι θέλω και η γυναίκα, όταν έμαθε ότι δουλεύω σε μανάβικο και είχα τον γάιδαρό μου απέξω... παρκαρισμένο, συγκινήθηκε πολύ. Μου έδωσε να λέω μια ατάκα στην παράσταση που έπαιζε τότε με τον Τίτο Βανδή και την Κάκια Αναλυτή, αλλά μια ηθοποιός, η Θεανώ Ιωαννίδου, με κατήγγειλε ότι δεν έχω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού. Ετσι σταμάτησα να παίζω και, προκειμένου να μη χάσω τα χρήματα που μου έδινε, ζήτησα από την κυρία Κατερίνα να γίνω παραδουλεύτρα της. Μου λέει «όχι, παιδί μου, θα σε στείλω εγώ στο σχολείο και σε δραματική σχολή, είσαι εξαιρετικό ταλέντο». Από εκείνη τη στιγμή έγινα το παιδί της που δεν έκανε ποτέ. Με τη βοήθειά της πήγαμε σε ένα μεγαλύτερο σπίτι και στον πατέρα μου νοίκιασε ένα μανάβικο πίσω από το «Κάραβελ». Από τη χαρά μου προχωρούσα στον δρόμο και φώναζα «η κυρία Κατερίνα μάς νοίκιασε σπίτι κι έχουμε μπάνιο μες στο σπίτι». Με έβαλε να σπουδάσω ηθοποιός στη σχολή του Ροντήρη και πήγαινα μαζί της στο Παρίσι για να μου αγοράσει ρούχα.
Μπήκες στο σινεμά με ταινία που είχε αρνηθεί να παίξει η Αλίκη Βουγιουκλάκη, έτσι δεν είναι;
Ναι, είναι η ταινία το «Αγοροκόριτσο». Με πρότεινε στον παραγωγό ο Ανδρέας Μπάρκουλης. Τότε έπαιζα στο θέατρο με τη Βέμπο, έκανα δοκιμαστικό, άρεσα, πήρα τον ρόλο και από εκεί και πέρα έγινα φίρμα. Αρχικά έπαθα αγοραφοβία, γιατί τότε ο κόσμος κυνηγούσε τους ηθοποιούς του σινεμά για αυτόγραφα. Μετά πήραν τα μυαλά μου αέρα, νόμιζα πως ήμουνα κάποια και κυκλοφορούσα στην Καισαριανή με τουπέ. Εκεί που στο παρελθόν ένας ταβερνιάρης μου έλεγε «πες στον μπαμπά σου να 'ρθει να μου πληρώσει το κρασάκι που ήπιε χτες» τώρα έμπαινα στο μαγαζί του και του έλεγα «κέρασέ τους όλους». Ευτυχώς προσγειώθηκα γρήγορα, γιατί μπορεί να έγινα κάτι, αλλά δεν έπαυα να είμαι η κόρη του μανάβη.
Αρχικά σε είχαν παρουσιάσει ως... αντίπαλο της Αλίκης.
Στα πρώτα μου κινηματογραφικά βήματα λέγανε ότι μοιάζαμε εμφανισιακά, ίσως γιατί κάναμε το ίδιο χτένισμα και γενικά είχαμε περίπου το ίδιο στιλ. Μάλιστα κάποιοι διέδιδαν ότι είμαστε τσακωμένες και ότι η Αλίκη δεν ήθελε να μου μιλήσει. Μια μέρα λοιπόν πάω στο σπίτι όπου έμενε τότε στην οδό Αναπήρων Πολέμου για να τη γνωρίσω και να λυθεί η παρεξήγηση. Της χτύπησα την πόρτα και μόλις μου άνοιξε τα έχασα. Ηταν σαν να έβλεπα τον εαυτό μου. «Είσαι η Αννα Φόνσου;» με ρώτησε κι αμέσως της εξήγησα ότι είχα πάει για να της πω ότι την εκτιμώ πολύ κι ότι όλα αυτά που ακούγονταν περί ανταγωνισμού από τη μεριά μου είναι ψέματα. «Υπάρχω χάρη σε εσάς, που αρνηθήκατε να παίξετε στο "Αγοροκόριτσο"» της εξήγησα και από τότε γίναμε φίλες. Απόδειξη είναι ότι μαζί με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα με πάντρεψαν με τον πρώτο μου άνδρα, τον αρχιτέκτονα Κώστα Παλτόγλου.
Ποιες από τις ταινίες σου θεωρείς πιο σημαντικές;
Το «Αγοροκόριτσο» γιατί έχει την πλάκα της, όλες τις ταινίες που έκανα με τον Θανάση Βέγγο και το φιλμ «Δίψα για ζωή» με τον Νίκο Κούρκουλο. Η αλήθεια είναι πως ήμουνα πολύ εντάξει στο θέατρο, πρόσεχα σε τι έργα έπαιζα και μελετούσα τους ρόλους, αλλά στο σινεμά δεν φέρθηκα καλά. Δεν με ενδιέφερε να παίζω στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Γι' αυτό και έχω παίξει σε κάτι σαχλοταινίες που ούτε το σενάριό τους δεν είχα διαβάσει. Τις έκανα για τα λεφτά, τα οποία στη συνέχεια έριχνα στις παραστάσεις που ανέβαζα. Eχω κάνει 17 χρόνια δική μου θεατρική επιχείρηση κι έχασα πολλά λεφτά, αλλά έπαιξα ωραίους ρόλους σε αξιόλογα έργα, όπως είναι η «Λούλου», «Το μπαλκόνι», «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», κι αυτό πληρώνεται. Μάλιστα για να βγάζω λεφτά και να κάνω καλό θέατρο άνοιξα μια μπουτίκ στο Κολωνάκι, που την κράτησα 25 χρόνια.

«Δεν θέλω να πεθάνω στο σανίδι. Μόλις διαπιστώσω ότι δεν μαθαίνω εύκολα τα λόγια θα τα εγκαταλείψω»

«Κάποιοι διέδιδαν ότι είμαστε τσακωμένες με την Αλίκη. Μια μέρα πάω στο σπίτι της για να λύσω την παρεξήγηση και της λέω: ‘‘Ολα είναι ψέματα. Εγώ υπάρχω χάρη σε εσάς’’»
Εχεις κάνει ερωτικό δεσμό με ηθοποιό;Ποτέ! Με όλους τους συναδέλφους, ακόμη και με τους ζεν πρεμιέ, που ήταν κούκλοι, ήμουνα φίλη. Το ήξεραν κι αυτοί ότι μόνο φίλη θα μπορούσα να είμαι μαζί τους και μου έλεγαν τα ερωτικά τους. Δεν υπήρχε περίπτωση να έκανα σχέση με ανθρώπους του θεάτρου γιατί τους έβλεπα σαν οικογένειά μου. Αν έκανα δεσμό με ηθοποιό θα ήταν σαν να πήγαινα με τον... αδελφό μου.
Εχεις κάνει τρεις γάμους, με τους αρχιτέκτονες Κώστα Παλτόγλου και Νίκο Σοφιανό και με τον συνθέτη Τάκη Μπουγά, ενώ γενικά έχεις πολύ σουξέ στους άντρες...
Αυτό που μου αρέσει είναι το να βγάζει η γυναίκα τη θηλυκή πλευρά της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και να αφήνει τον άντρα ελεύθερο στην καθημερινότητά του. Με τον τωρινό μου σύντροφο δεν μένουμε μαζί, δεν ψάχνω το τηλέφωνό του, δεν τον ελέγχω πού πηγαίνει. Και βέβαια πάντα λέω ότι ο τελευταίος άντρας που είναι μαζί μου είναι ο... καλύτερος!
Μίλησέ μου για την αδελφή σου, το alter ego σου.
Δυστυχώς τη Μαρία μου, που έχω υιοθετήσει την κόρη της, την Ασημίνα μας, την έχασα ξαφνικά και ήθελα να αυτοκτονήσω. Η αδελφή μου ήταν δίπλα μου σε όλα και με βοήθησε να φτιάξω το Σπίτι του Ηθοποιού, το οποίο της το έχω αφιερώσει. Οταν πουλήσαμε ένα ακίνητο που το είχαμε μισό μισό στο Ψυχικό, η Μαρία έδωσε και το δικό της μερίδιο για να το βάλω στο Σπίτι. Ηταν ένας υπέροχος άνθρωπος και μου λείπει πολύ.
Εχεις αποφασίσει πότε θα πεις «εγκαταλείπω το σανίδι»;
Δεν θέλω να πεθάνω στο σανίδι. Μόλις διαπιστώσω ότι δεν μαθαίνω εύκολα τα λόγια θα τα εγκαταλείψω. Αλλωστε έχω και το Σπίτι του Ηθοποιού για να ασχολούμαι. Αλλά και αυτό, μόλις ολοκληρώσω τη νέα πτέρυγά του, θα βρω έναν διευθυντή να το αναλάβει. Πρέπει να πάρουν τα ηνία σοβαρά άτομα που είναι στο διοικητικό συμβούλιο, όπως η Ράντου, ο Ζουγανέλης και άλλοι, γιατί εγώ μέχρι πότε θα μπορώ να τρέχω; Πάντως, όταν θα την... κάνω, θέλω να φύγω διακριτικά, σαν να πηγαίνω ένα ταξίδι στα ξένα και να μην επιστρέψω ποτέ.
Εχεις παράπονα από επαγγελματικής πλευράς;
Αν και μαθήτρια του Ροντήρη δεν με κάλεσαν ποτέ να παίξω στην Επίδαυρο, που πλέον έχει παίξει και η κουτσή Μαρία. Επίσης δεν μου πρότειναν να παίξω στο διαπλεκόμενο από τους εκάστοτε διευθυντές του Εθνικό Θέατρο. Ομως έχω ερμηνεύσει ωραίους ρόλους στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και στο Ηρώδειο, την Κλυταιμνήστρα με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, μια σπουδαία παράσταση. Επίσης, παρότι με το Προσκήνιο ανέβασα σημαντικά έργα με σπουδαίους συντελεστές, δεν έχω πάρει κρατική επιχορήγηση. Τώρα η Αντα μού λέει πως για το Σπίτι του Ηθοποιού ως κοινωνικό έργο θα έπρεπε να είχα πάρει τιμητική διάκριση από κάποιον φορέα, ας πούμε, από τις Γυναίκες της Χρονιάς, που δεν ήμουνα ποτέ υποψήφια, αλλά δεν βαριέσαι...
Ποιοι παλιοί ηθοποιοί σου λείπουν;
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος, που με έχρισε πρωταγωνίστρια στο θέατρο, και όλοι οι μεγάλοι κωμικοί, ο Βέγγος, ο Χατζηχρήστος, ο Αυλωνίτης, που έχω παίξει μαζί τους. Επίσης μου λείπει ο Νίκος Κούρκουλος, με τον οποίο συνεργαστήκαμε στο πολύ δύσκολο έργο «Ο Πύργος» του Κάφκα και ήταν καλός επαγγελματίας και υπέροχος άνθρωπος. Οσο για τον Θύμιο Καρακατσάνη, που, επειδή έλεγε τις αλήθειες, τον πολεμούσαν κι έφυγε απογοητευμένος, μου λείπει επίσης ως προσωπικότητα και ως συνεργάτης. Πάνω από όλα ο Θύμιος λείπει από την Επίδαυρο, αφού κανένας άλλος δεν μπορεί να παίξει τόσο τέλεια τα έργα του Αριστοφάνη, και από την Ελλάδα, γιατί ήταν σπουδαίος καλλιτέχνης.
Αν ξαναγεννιόσουν θα έκανες τα ίδια;
Δεν θα ξαναγινόμουν ηθοποιός, αλλά θα έκανα σπουδές. Ημουνα μαθήτρια του είκοσι και ήθελα να σπουδάσω, να γίνω επιστήμονας, αλλά δεν είχα λεφτά. Ωστόσο και ως ηθοποιός, όταν τελείωνα από το σόου της δουλειάς, που με ήθελε ξανθιά, με στενά φουστάνια να διασκεδάζω στα μπουζούκια και να έχω εμπορικό σουξέ, πήγαινα στο σπίτι μου, διάβαζα ποιήματα, ζωγράφιζα κι έκανα γλυπτά. Αυτή ήταν και είναι η βαθύτερη Αννα, που τότε δεν την έβγαζα προς τα έξω, γιατί ήταν αλλιώς η εποχή. Τώρα πια τη βγάζω και σ’ όποιον αρέσει!
http://www.espressonews.gr/showbiz/2015/08/140273/kanenas-apo-toys-zen-premie-den-ypirxe-erastis-moy

ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΤΗΣ «ΠΑΡΕΑΣ» 290 χρόνια φυλακή στις γυναίκες «δηλητήριο»

Σχεδόν δύο αιώνες (!) στη φυλακή «έφαγε» η αρχηγός της επικίνδυνης θηλυκής συμμορίας που λήστευε ηλικιωμένους αφού τους... κερνούσε χυμό με ναρκωτικά, ενώ οι άλλες δύο συγκατηγορούμενές της μοιράστηκαν πολυετείς καθείρξεις που πλησιάζουν ή ξεπερνούν τα 50 χρόνια!
ΑΠΟ ΤΟΥΣ
Μ. ΜΕΪΜΑΡΗ,
Θ. ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗ
Οι γυναίκες-δηλητήριο, που είχαν στείλει στην Εντατική αρκετά από τα θύματά τους ενώ κάποια απεβίωσαν, βρίσκονται πλέον στο κελί μετά τις βαριές καμπάνες που τους έριξε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

Οπως αποκαλύπτει η «Espresso», το δικαστήριο συνεδρίασε στα μέσα του Ιουλίου για την υπόθεση των τριών γυναικών Ρομά, οι οποίες «πότιζαν» τα θύματά τους με ένα επικίνδυνο κοκτέιλ ναρκωτικών χαπιών και στη συνέχεια έβαζαν ανενόχλητες χέρι στα χρήματα και τα χρυσαφικά τους.

Οι ποινές

Η βασική κατηγορούμενη Ολυμπία Ιορδανίδου καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης... 192 ετών, η Μαρία Τσιγκοπούλου σε 52 χρόνια και η Νεκταρία Τσιγκοπούλου σε 46 χρόνια κάθειρξη.

Βέβαια και οι τρεις θα εκτίσουν 25 χρόνια στη φυλακή, αφού είναι η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή, ενώ τους επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους συνολικά 50.000 ευρώ.

Ο άνδρας της αδίστακτης παρέας, ένας 41χρονος που είχε συλληφθεί όταν εξαρθρώθηκε η σπείρα τον Φεβρουάριο του 2014, καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση για πλημμελήματα.
Οι τρεις κατηγορούμενες αντιμετώπισαν σωρεία κακουργημάτων, όπως ληστείες, διακεκριμένες κλοπές και παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.

Καταλυτικές ήταν οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έκλεψαν και έστειλαν στο νοσοκομείο ή των συγγενών τους, καθώς κάποια από τα θύματα έχουν αποβιώσει. Πάνω από 50 άνθρωποι κατέθεσαν τις τρομακτικές εμπειρίες τους από τη σύντομη «γνωριμία» τους με τις γυναίκες-δηλητήριο, τις οποίες οι δικαστές έκριναν ένοχες χωρίς να τους αναγνωρίσουν κανένα ελαφρυντικό.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικούς μήνες το θηλυκό τρίο είχε καταδικαστεί σε πολυετείς καθείρξεις από τα Εφετεία Κακουργημάτων της Λάρισας και της Καλαμάτας, καθώς είχαν διαχωριστεί οι υποθέσεις για τις ληστείες και κλοπές που είχαν διαπραχθεί στις δύο πόλεις.

Στο Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας η Μαρία και η Νεκταρία Τσιγκοπούλου είχαν κριθεί αθώες και μόνο η Ολυμπία Ιορδανίδου καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών. Αντιθέτως, το Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας είχε επιβάλει 19 χρόνια κάθειρξη στην Ιορδανίδου και από 12 χρόνια στις άλλες δύο.
Στην απολογία της η βασική κατηγορούμενη Ολυμπία Ιορδανίδου παραδέχτηκε τη συμμετοχή της, αντίθετα οι δύο συγκατηγορούμενές της αρνήθηκαν τα πάντα. Η Ιορδανίδου έκανε μάλιστα λόγο για μια άγνωστη «ξανθιά συνεργό» η οποία παραμένει ασύλληπτη, λέγοντας ότι με τη βοήθειά της διέπραττε τις κλοπές και όχι με τις άλλες δύο γυναίκες.
«Ως υπεράσπιση έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και συμβάλλουμε στην ορθή απονομή της.

Οι κατηγορίες ήταν βαρύτατες, κακουργηματικής φύσεως και πολλές, όπως ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, νόμος περί ναρκωτικών ουσιών και σε διακεκριμένη περίπτωση παράνομη βία κ.ά.

Λόγω του πλήθους των κατηγοριών συσσωρεύτηκαν πολλές ποινές και σχηματίστηκε μια συνολική, η οποία δείχνει μεγάλη, όμως ανταποκρίνεται σε μια σωρεία αξιόποινων κακουργηματικών πράξεων.

Οι κατηγορούμενες άσκησαν έφεση, ελπίζοντας το δευτεροβάθμιο δικαστήριο να μειώσει την ποινή» δήλωσε στην «Espresso» η συνήγορος υπεράσπισης της Μαρίας Τσιγκοπούλου, Γιάννα Παναγοπούλου.
Πώς παγίδευαν και νάρκωναν τα θύματά τους
Οι τρεις γυναίκες, ηλικίας 36, 41 και 43 ετών, που απάρτιζαν τη διαβόητη «συμμορία με τους χυμούς» δρούσαν από τις αρχές του 2013 στην Αθήνα και σε διάφορες επαρχιακές πόλεις, όπου προσποιούνταν τις υπαλλήλους αλυσίδων σούπερ μάρκετ, πολυκαταστημάτων ή διαφημιστικών εταιριών. Σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζονταν ως κοινωνικοί λειτουργοί, απεσταλμένοι μοναστηριών ή ως ενδιαφερόμενες για αγγελίες που είχαν δημοσιοποιήσει οι ηλικιωμένοι. Ετσι, κατάφερναν να μπαίνουν στα σπίτια των θυμάτων τους, τα οποία νάρκωναν ρίχνοντας χάπια στον χυμό που δήθεν διαφήμιζαν, στο νερό ή στον καφέ τους. Μάλιστα, για να γίνουν ακόμη πιο πειστικές, συνομιλούσαν τηλεφωνικά με τους συνεργούς τους οι οποίοι υποδύονταν τους προϊσταμένους τους, προτρέποντας και τα θύματα να μιλήσουν μαζί τους για να πειστούν να δοκιμάσουν το «προϊόν».

Οταν οι ηλικιωμένοι έχαναν τις αισθήσεις τους, άρπαζαν από το σπίτι χρήματα και αντικείμενα αξίας. Είναι βέβαιο ότι τα μέλη της σπείρας είχαν αποσπάσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, μεγάλης αξίας κοσμήματα και πολύτιμα τιμαλφή.
Κάποιοι από τους ηλικιωμένους κατέληξαν στο νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς ο βεβαρημένος οργανισμός τους δεν άντεχε τη δοσολογία των ναρκωτικών. Ενας 96χρονος στην Καλλιθέα κειτόταν επί ένα 24ωρο στο πάτωμα του σπιτιού του, ώσπου τον εντόπισαν συγγενείς του και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο! Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης αποκαλύφθηκε ότι κατείχαν νόμιμα (!) τα χάπια που έριχναν στον χυμό των θυμάτων τους και τα είχαν πάρει με συνταγή γιατρού, καθώς φέρεται ότι αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα και πρέπει να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.
http://www.espressonews.gr/cover-story/2015/08/140241/290-hronia-fylaki-stis-gynaikes-dilitirio