Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Κως: Μάχη για μία καμπίνα και συνθήματα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους! Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας συνεχίζεται από τα ξημερώματα η επιβίβαση των Σύρων προσφύγων - Ιρακινοί και Αφγανοί διαμαρτύρονται εντόνως

Τουλάχιστον 1.166 πρόσφυγες από τη Συρία έχουν επιβιβαστεί από τις δύο τα ξημερώματα της Δευτέρας έως τώρα στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται στο λιμάνι της Κω (το πλοίο έχει χωρητικότητα 2.500 ατόμων). 
Η προσέλευση των προσφύγων στο πλοίο έγινε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας από την Αστυνομία και το Λιμενικό. Για λόγους ασφαλείας κρίθηκε σκόπιμο να μπουν στο πλοίο μόνο οι πρόσφυγες που έφτασαν το Σάββατο στην Κω και ελέγχθηκαν πλήρως ενώ αγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής αν θα μπουν και πρόσφυγες/μετανάστες από τους ήδη παραμένοντες στην πόλη.
Μετά το κλείσιμο του ξενοδοχείου «Κάπτεν Ηλίας» υπάρχει φόβος να γίνουν πάνω στο πλοίο συμπλοκές και επεισόδια μεταξύ μεταναστών διαφορετικών εθνοτήτων, όπως συμβαίνει συχνά τις τελευταίες ημέρες  κυρίως μεταξύ Πακιστανών- Αφγανών και Ιρακινών.
Μάλιστα την ώρα της αναμονής και πριν ανοίξουν οι πύλες εισόδου στην επιβατική προβλήτα έφτασε ομάδα νεαρών Ιρακινών μεταναστών οι οποίοι διαμαρτύρονταν με φωνές γιατί να προηγηθούν οι Σύριοι πρόσφυγες. Μάλιστα, σύμφωνα με το aegeanews.gr, οι Ιρακινοί διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους. 
Σε αντίθεση με τους Ιρακινούς και τους Αφγανούς, οι Σύροι περίμεναν υπομονετικά με τις οικογένειες τους στην ουρά όλες αυτές τις ώρες και σε δηλώσεις τους για την περιπέτεια που πέρασαν μέχρι να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, ευχαρίστησαν τους κατοίκους της Κω και της Ελλάδας για την ανοχή τους (κάποιος ευχαρίστησε ιδιαίτερα για το νερό και του σάντουιτς που του έδωσαν).
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευθετηθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και την πλοιοκτήτρια εταιρεία, ποιος θα έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των μεταναστών που θα φιλοξενηθούν επί του πλοίου. Το "Ελευθέριςο Βενιζέλος" θα παραμείνει στην περιοχή για περίπου 15 ημέρες και αναμένεται να αντικατασταθεί στη συνέχεια με άλλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δύναμη της αστυνομίας και του λιμενικού δεν επαρκεί αυτή τη στιγμή στην περίπτωση που αποφασιστεί ένα από τα δύο σώματα να αναλάβει τη φύλαξη μέσα στο πλοίο. Επίσης, οι δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο νησί για την επιτήρηση της ασφάλειας, αναμένεται να αναχωρήσουν από το νησί σήμερα, Δευτέρα. 
Σημειώνεται ότι το στάδιο του νησιού στο οποίο λειτουργούσε μέχρι στιγμή η καταγραφή των αλλοδαπών έχει κλείσει και οι υπηρεσίες του έχουν μεταφερθεί στο αστυνομικό τμήμα, όπου εκεί αναμένεται να υπάρξει πάλι συγκέντρωση ατόμων που θα πρέπει να ταυτοποιηθούν και να πάρουν τα χαρτιά τους.
http://www.news.gr/ellada/koinonia/article/232968/kos-mahh-gia-mia-kampina-kai-synthhmata-yper-toy-i.html

"Όποιος δε δηλώσει την περιουσία του την έχασε, θα κατασχεθεί" Το μήνυμα αυτό στέλνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης

«Όποιος δεν το δηλώσει το έχασε». Το μήνυμα αυτό στέλνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε όλους όσοι το επόμενο διάστημα... ξεχάσουν να συμπεριλάβουν στο νέο περιουσιολόγιο ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, πισίνες και άλλα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής για πρώτη φορά το υπουργείο θα είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια ενός ευρώ την περιουσία των πολιτών.
«Ξεκινάει άμεσα η διαδικασία του περιουσιολογίου. Σε μεγάλο βαθμό το Δημόσιο έχει εικόνα για τα περιουσιακά στοιχεία του πολίτη. Όταν ολοκληρωθεί δεν θα μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει χρήματα που δεν θα τα έχει δηλώσει. Θα δώσουμε μια ευκαιρία στους πολίτες να εμφανίσουν τα χρήματα τους διότι αν δεν το κάνουν και εντοπιστούν στη συνέχεια, θα υπάρχουν αυστηρότατες φορολογικές και ποινικές κυρώσεις», αναφέρει.
Σύμφωνα με το σχέδιο το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει mail σε όλους τους πολίτες, σε όλα τα ΑΦΜ με όλα τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων, τις τράπεζες, τη ΔΕΗ.
Σε αυτό θα καταγράφεται η περιουσία και το υπουργείο θα καλεί τους πολίτες να δηλώνουν οτιδήποτε επιπλέον διαθέτουν.
Στο ερώτημα αν ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει ευθύνες για όσα βρήκε ο ίδιος στο υπουργείο λέει «πολύ καλή ερώτηση, ας πάμε στην επόμενη», ενώ για τον ΕΝΦΙΑ επιβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν δραστικές αλλαγές και ότι όποιες αλλαγές θα γίνουν το 2016.
http://www.news.gr/oikonomia/oikonomika-nea/article/232827/opoios-de-dhlosei-thn-perioysia-toy-thn-ehase-tha.html

"Λευκός καπνός" στο Eurogroup - Μυστήριο με το ΔΝΤ Στα 26 δισ. η πρώτη δόση προς την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε μετά από περίπου έξι ώρες η συνεδρίαση του Eurogroup, με συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ως προς το νέο τριετές ελληνικό πρόγραμμα, ύψους 86 δισ. ευρώ, με μία πρώτη δόση ύψους 26 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν φαν Όβερτφελντ, οι υπουργοί συμφώνησαν στο Μνημόνιο Κατανόησης που καταρτίστηκε την Τρίτη με τους θεσμούς, "με κάποια επιπλέον μέτρα", χωρίς να διευκρινίσει σε τι είδους μέτρα αναφέρεται.
Για σημαντικά βήματα από την πλευρά της Ελλάδας που βοήθησαν στην επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης με τους εταίρους της έκανε λόγο σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, χαιρετίζοντας την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup διευκρίνισε ότι από τα 86 δισ. ευρώ του προγράμματος τα 25 δισ. αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα γίνει το φθινόπωρο, ενώ διευκρίνισε πως δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων.

Αναφερόμενος στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, σημείωσε πως το σχέδιο για το ταμείο αυτό θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και κατόπιν το ταμείο να συσταθεί μέχρι το τέλος του έτους, υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους θα ενταχθούν στο ταμείο αυτό και οι ελληνικές τράπεζες.

Όσον αφορά στο ΔΝΤ, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως το Ταμείο θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιπλέον στήριξης το φθινόπωρο, τονίζοντας πως για το Eurogroup είναι σημαντική η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα και εκφράζοντας την αισιοδοξία του ιδίου και των άλλων υπουργών ότι τελικά το Ταμείο θα αποφασίσει τον Οκτώβριο να εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όσο για τη βιωσιμότητα του χρέους, που αποτελεί το μεγάλο "αγκάθι" για τη συμμετοχή του ΔΝτ στο πρόγραμμα, υποστήριξε πως αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω των μακρόπνοων μεταρρυθμίσεων, χωρίς ονομαστικό κούρεμα του χρέους.
Ο πρόεδρος του Eurogroup στάθηκε επίσης στην ευρεία πλειοψηφία από την οποία ψηφίστηκε η συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο, σημειώνοντας πως είναι μία θετική ένδειξη, ενώ σχολίασε πως μετά τις τελευταίες αλλαγές στη σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης η συνεργασία με την Αθήνα έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Όπως γνωστοποίησε κατόπιν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, η εκταμίευση της πρώτης δόσης προγραμματίζεται για τις 20 Αυγούστου, αφού μέχρι τις 19 Αυγούστου η συμφωνία θα έχει περάσει από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης όπου αυτό απαιτείται.
Ο Ντομπρόφσκις υποστήριξε πως η συμφωνία είναι δίκαιη και ισορροπημένη, και ενώ χαρακτήρισε "ενθαρρυντικό βήμα" την ψήφιση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο το πρωί.
Διευκρίνισε ακόμα ότι μέρος των χρημάτων θα δοθεί για την κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος για το 2015, και άρα τα χρήματα αυτά διοχετεύονται κατευθείαν στην ελληνική οικονομία.
Παίρνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής του ESM Κλαους Ρέγκλινγκ σημείωσε πως αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί ορθά, η ελληνική οικονομία θα αναδιαρθρωθεί και θα επιστρέψει στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, ενώ διευκρίνισε πως δεν θα εκταμιευθεί το σύνολο των 86 δισ. ευρώ από τον ESM, αλλά αναμένεται να συνεισφέρει στο ποσό αυτό και το ΔΝΤ, αν και δεν ήταν σε θέση να πει πόσα χρήματα θα δώσει το Ταμείο.
http://www.news.gr/oikonomia/oikonomika-nea/article/232802/lefkos-kapnos-sto-eurogroup-mysthrio-me-to-dnt.html

Εαν χρωστάτε έως 20.000 ευρώ, μπορείτε να διαγράψετε το χρέος Η νέα ρύθμιση ανοίγει την πόρτα σε χιλιάδες οφειλέτες που έχουν μηδενικά εισοδήματα και δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία

Διαγραφή μικρών χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο, συνολικού ύψους μέχρι 20.000 ευρώ, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας, που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή μαζί με τη νέα συμφωνία.
Η νέα ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στον νόμο Κατσέλη, ανοίγει την πόρτα σε χιλιάδες οφειλέτες που έχουν μηδενικά εισοδήματα και δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία προκειμένου με μία αίτησή τους στα ειρηνοδικεία να διεκδικήσουν και να πετύχουν το... σβήσιμο όλων των υποχρεώσεών τους, αρκεί να μην ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ.
Με άλλες διατάξεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα μέσα από τις διατάξεις του Νόμου 3869/2010 για ρύθμιση ή για διαγραφή χρεών και προς τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους κλπ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία, οι μικροοφειλέτες, εφόσον κερδίσουν την απόφαση του Ειρηνοδικείου, απαλλάσσονται προσωρινά για 18 μήνες από τις οφειλές τους και εφόσον μετά την πάροδο των δυόμιση ετών δεν έχει μεταβληθεί η οικονομική τους κατάσταση τότε απαλλάσσονται πλήρως. Υπολογίζεται ότι το νεοσύστατο άρθρο «5α», όπως γράφει το«Έθνος», αφορά περίπου 35.000 πολίτες οι οποίοι έχουν κόκκινα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες αλλά και ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους.
Πιο συγκεκριμένα, ο οφειλέτης μπορεί να κερδίσει διαταγή προσωρινής απαλλαγής εφόσον αποδεικνύει σωρευτικά ότι:
1) Κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης και της επικύρωσης ο οφειλέτης δεν πρέπει να διαθέτει ακίνητη περιουσία και να μην έχει προβεί σε πράξη διάθεσης ακίνητης περιουσίας την τελευταία τριετία πριν από την κατάθεση της αίτησης.
2) Τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του, είτε ως δικαιούχου, είτε ως συνδικαιούχου συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεών του σε τράπεζες δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.
3) Οι οφειλές που περιλαμβάνονται στην αίτησή του συνιστούν το σύνολο των υποχρεώσεών του.
4) Το ύψος των οφειλών δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ μαζί με τους τόκους, τα έξοδα και τις προσαυξήσεις.
5) Δεν υπάρχουν εμπραγμάτως ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ασφαλισμένοι πιστωτές.
6) Τα πάσης φύσεως εισοδήματά του καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους πριν από την ημερομηνία επικύρωσης να είναι μηδενικά.
7) Είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.
http://www.news.gr/oikonomia/h-tseph-moy/article/232989/ean-hrostate-eos-20000-evro-mporeite-na-diagrapse.html