Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Λαπαβίτσας: Το τρίτο μνημόνιο θα αποδειχθεί καταστροφικό - Αναγκαίο βήμα η έξοδος απο την ΟΝΕ

Εφόσον η διαχείριση της εξόδου από την Ευρωζώνη, γίνει με επιτυχία και με τη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών, τότε μπορεί να υπάρξει μια ιστορική ευκαιρία για να μπει η Ελλάδα σε διαφορετική τροχιά εθνικής ανεξαρτησίας, τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας σε άρθρο του.
Ο κ. Λαπαβίτσας διευκρινίζει ότι η έξοδος από την ΟΝΕ δεν αποτελεί από μόνη της λύση στα προβλήματα της Ελλάδας και εξηγεί το εναλλακτικό σχέδιο.
Αναλυτικά, ο κ. Λαπαβίτσας αναφέρει:
«Πρέπει να τονιστεί ότι η έξοδος από την ΟΝΕ δεν αποτελεί από μόνη της λύση στα προβλήματα της Ελλάδας.
Είναι ένα δύσκολο βήμα που επιβάλλεται στην Ελλάδα από την αδιαλλαξία των μελών της ΟΝΕ και την ιστορική αποτυχία της νομισματικής ένωσης.
Αντιμέτωπη με το τρίτο μνημόνιο που θα είναι καταστροφικό και στην πράξη θα αποδειχθεί μη εφαρμόσιμο, η Ελλάδα έχει μόνο την επιλογή της εξόδου και της αλλαγής πορείας.
Η έξοδος μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για πολιτικές που μειώνουν την ανεργία, αυξάνουν το εισόδημα και βάζουν τη χώρα σε δρόμο ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη.
Η έξοδος από την ΟΝΕ είναι οπωσδήποτε ένας δρόμος που εμπεριέχει μετωπική σύγκρουση με ισχυρότατα εγχώρια και ξένα συμφέροντα, αλλά αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προσφέρει στην Ελλάδα μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει τη κοινωνική της δομή προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.
Εάν η διαχείριση της εξόδου γίνει με τρόπο επιτυχή και εξασφαλίζοντας τη στήριξη μιας ισχυρής πλειοψηφίας, μπορεί να αποτελέσει μια ιστορική ευκαιρία για να μπει η Ελλάδα σε διαφορετική τροχιά εθνικής ανεξαρτησίας στις διεθνείς της σχέσεις.
Η δύσκολη αρχική περίοδος της εξόδου μπορεί να γίνει σημαντικά ευκολότερη, αν υπάρξει δημόσια αποφασιστικότητα και θέληση.
Ο ελληνικός λαός πλέον συνειδητοποιεί ότι η προοπτική της παραμονής στην ΟΝΕ και της εφαρμογής του νέου μνημονίου θα φέρει τη μακροπρόθεσμη αποδυνάμωση της χώρας, με αύξηση των ανισοτήτων και των κοινωνικών εντάσεων, ενώ παράλληλα θα διατηρηθεί η τεράστια πίεση του χρέους, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ασήμαντο παρία στη διεθνή σκηνή.
Αν υπάρξει καθαρή και έντιμη πληροφόρηση, ο ελληνικός λαός έχει δείξει ότι μπορεί και θέλει να στηρίξει την προσπάθεια εξόδου.
Η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει θα είναι η βάση για τη μεσοπρόθεσμη ανασυγκρότηση της χώρας.
Η Ελλάδα θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει σε βαθιά μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού και δικαστικού συστήματος, καθώς και σε αλλαγή των κανόνων της αγοράς και της λειτουργίας του κράτους.
Πάνω απ’ όλα, η Ελλάδα χρειάζεται συστηματική αλλαγή του πλαισίου των επενδύσεων.
Η μακρά ιστορική εμπειρία δείχνει ότι μια επίμονη επενδυτική προσπάθεια από πλευράς κάποιας χώρας βασίζεται πάντα στις εγχώριες δυνάμεις και δεν καθορίζεται από τις ξένες επενδύσεις. 
Τα επενδυτικά κεφάλαια που έρχονται από το εξωτερικό μπορούν να παίξουν στην καλύτερη περίπτωση έναν συμπληρωματικό ρόλο.
Για να υλοποιηθεί η μεσοπρόθεσμη επενδυτική τόνωση που χρειάζεται η Ελλάδα, θα πρέπει άμεσα να ισχυροποιηθεί το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων.
Θα πρέπει επίσης να αναδιαρθρωθούν οι αποτυχημένες ιδιωτικές τράπεζες, υπό δημόσιο έλεγχο με νέα αντίληψη διοίκηση, με στόχο τη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Η αναζωογόνηση των δημοσίων επενδύσεων και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος σε δημόσια βάση θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια σταθερή ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων.
Η Ελλάδα θα μπορούσε τότε να αποκτήσει μία νέα σχέση ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Η έξοδος από την ΟΝΕ τελικά, είναι ένα βήμα στο δρόμο της κοινωνικής και οικονομικής μεταμόρφωσης της χώρας, αλλά είναι ένα ζωτικό και αναγκαίο βήμα.
Μετά το τελευταίο μνημόνιο η Ελλάδα απλώς δεν έχει άλλες επιλογές, πράγμα που σταδιακά συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότεροι οικονομολόγοι διεθνώς.
Αν οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν αυτό το πρόγραμμα δράσουν αποφασιστικά, θα υπάρξει η λαϊκή στήριξη που είναι απαραίτητη για την επιτυχία.
Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι κρίσιμοι


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/611252/lapavitsas-to-trito-mnimonio-tha-apodeixthei-katastrofiko-anagkaio-vima-i-exodos-apo-tin-one#ixzz3hJl2jKuE

Συνέντευξη Τσίπρα: Δεν είπαμε προεκλογικά ότι θα καταργήσουμε τα μνημόνια

Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο!
Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας ανάφερε: «Η εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό ήταν να σταματήσει ο λαός να ματώνει, εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης, δεν είπαμε προεκλογικά ότι θα καταργήσουμε τα μνημόνια με ένα νόμο, γιατί ήταν συγκεκριμένες οι συνθήκες, είπαμε ότι θα δώσουμε μάχη για να φύγουμε από αυτό ασφυκτικό πλαίσιο, δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό περίπατο στο δάσος και ότι όλα θα γίνουν σε μια μέρα. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά σε πρωτοφανείς συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, παρόλα αυτά υλοποιούσαμε κάποιες από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις (νόμος ανθρωπιστική κρίση, καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες άνοιξε η ΕΡΤ, 100 δόσεις) ενώ αγωνιούσαμε για το πώς θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα».


 
Τι είπε για το δημοψήφισμα 
«Δεν είχα άλλη επιλογή από το δημοψήφισμα. Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου ενάντια στο εγχώριο σύστημα και το μιντιακό, ενάντια στη θέληση των εταίρων και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Τόνισε μάλιστα ότι: «Το ερώτημα στο δημοψήφισμα είχε δύο σκέλη, για τα προαπαιτούμενα και για το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης. Αυτό που ήρθε μετά, στο πρώτο σκέλος είναι παρόμοιο με αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός, κάπου βελτιωμένο όπως στο ΕΚΑΣ κάπου σκληρότερο, στη δεύτερο σκέλος όμως είναι η μέρα με τη νύχτα, τώρα έχουμε πλήρη κάλυψη του χρηματοδοτικού για το 2015-2018, συν την ισχυρή δέσμευση για το ζήτημα του χρέους. Άρα στο ερώτημα Α έχουμε μία υποχώρηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης στο ερώτημα β έχουμε καλυτέρευση».
Ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση κατάφερε «να διεθνοποιήσει το πρόβλημα της Ελλάδας, να ξεμπροστιάσει το σκληρό πρόσωπο των εταίρων, κατορθώσαμε να διαμορφωθούν άλλοι συσχετισμοί και εντός της ευρωζώνης, άλλη στάση είχε η Γαλλία, άλλη οι σκανδιναβικές χώρες, έφτασε στα όρια αντοχής της την Ευρωζώνη, αυτή τη στιγμή είναι εν αμφιβόλω η στρατηγική πορεία της ευρωζώνης. Το πολύ σημαντικό είναι η δέσμευση για την απομείωση του χρέους μετά την πρώτη αξιολόγηση το Νοέμβριο, που θα κρίνει αν η χώρα θα βγει από την κρίση».



Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/611392/synenteyxi-tsipra-den-eipame-proeklogika-oti-tha-katargisoyme-ta-mnimonia#ixzz3hJk19JVl

Συνέντευξη Τσίπρα: Η καρδιά μου έλεγε να τα βροντήξω και να φύγω

«Αν έκανα αυτό που ήθελε η καρδιά μου σε 48 ώρες θα τελείωναν όλα», αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο κόκκινο". 
Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα, έκανε λόγο ακόμα και για πλήρη κατάρερευση της χώρας σε περίπτωση που λειτουργούσε με το συναίσθημα. «Προσπάθησα να συμβιβάσω τη λογική με το συναίσθημα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι ο λαός δεν ήθελε έξοδο από το ευρώ: 
«Το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης ήταν τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος και αυτό που ήλθε μετά, σε ορισμένα σημεία μοιάζει με αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός, αλλά στο ερώτημα β, αυτό που ήλθε είναι "η μέρα με την νύχτα". 'Αρα, στο ερώτημα α υπάρχει μια υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και στο ερώτημα β υπάρχει βελτίωση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Εγώ δεν βγήκα να πω στον ελληνικό λαό ότι κάνω δημοψήφισμα "για να σε βγάλω από το ευρώ". Επιχειρείται τώρα μια λαθροχειρία.
Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε για έξοδο από το ευρώ, σημείωσε.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ευρώπη δεν ήθελε μια κυβέρνηση της αριστεράς: 
«Το δημοψήφισμα αποφασίστηκε τη μέρα του τελεσιγράφου της 25η Ιουνίου σε μια σύσκεψη που κάναμε στις Βρυξέλλες, έχοντας μπροστά μας μία ταπείνωση χωρίς διέξοδο, την πολιτική καταδίκη της κυβέρνησης και ίσως αυτός να ήταν και ο στόχος, ότι ήθελαν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο Σουλτς το είχε πει με σαφήνεια, ότι είναι μία κυβέρνηση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο μη αρεστή.
Το βράδυ συγκάλεσα κυβερνητικό συμβούλιο όπυου πήραμε την απόφαση και ενημέρωσα τη Μέρκελ και τον Ολάντ. Με ρώτησαν τι θα προτείνεις στον ελληνικό λαό, είπα θα προτείνω να το απορρίψει αλλά όχι στο πλαίσιο μίας ρήξης. Η Μέρκελ μου είπε ότι όποιο ερώτημα κι αν έχει, το περιεχόμενο είναι ευρώ ή δραχμή.
Η απόφαση του eurogroup οδήγησε (σε 24 ώρες) την ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ΕΛΑ που μας οδήγησε αναγκαστικά στα capital controls προκειμένου να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα. Ήταν μια απόφαση εκδικητική επειδή η κυβέρνηση προσέφυγε στη λαϊκή ετυμηγορία».


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/611399/synenteyxi-tsipra-h-kardia-moy-elege-na-ta-vrontixo-kai-na-fygo#ixzz3hJizKQ8K