Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

.....λαέ σε έχω γραμμένο στα παλιά μου τα παπούτσια .

 Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβε τι σημαίνει το ΟΧΙ του ελληνικού λαού.
Αυτοί που γράφουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε ΝΑΙ από τον ελληνικό λαό ίσως και να έχουν δίκιο .

Τολμά ελληνική αριστερή κυβέρνηση να λέει λαέ σε έχω γραμμένο στα παλιά μου τα παπούτσια .

Μα ! πότε, ήταν αριστερά ο Συριζα ;;;

ΠΟΤΕ.

Θα μου πείτε τι θέλεις χρεοκοπία ;;;

Ασφαλώς και ΟΧΙ.

Απλά μια πολιτική Αριστερή  εξήγηση για το λόγο που έγινε το δημοψήφισμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ειναι Μ.Κ.Ο και όχι πολιτικό κόμμα.

Αναρωτιέστε  αν στην ελλαδα έχουμε ιδεολογίες η όχι ;;;




FAZ – Βόμβα Σόιμπλε: Προτείνει πενταετές Grexit

Αποκάλυψη – βόμβα κάνει η κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία φέρνει στο φως έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που μεταξύ άλλων προτείνει πενταετή αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτείνει δύο λύσεις: Η μία είναι έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, πενταετούς διάρκειας και ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν ακόμη αρχίσει η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, είχε χαρακτηρίσει "παντελώς ανεπαρκείς" τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Το πλάνο του, όπως αποκαλύπτει η FAS, είναι:«να βελτιώσει η Ελλάδα τις προτάσεις της γρήγορα και συνολικά, με πλήρη στήριξη του Κοινοβουλίου. Το υπουργείο προτείνει μεταξύ άλλων η Ελλάδα να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία σε ένα Ταμείο το οποίο θα τα εκποιήσει και τα έσοδα θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους».
Σύμφωνα με τον δεύτερο δρόμο, «θα γίνει διαπραγμάτευση με την Αθήνα για ένα ‘τάιμ άουτ'. Η Ελλάδα εγκαταλείπει την Ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια και αναδιαρθρώνει το χρέος της. Παραμένει όμως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχίζει να λαμβάνει ‘αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική' στήριξη».
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι «από τις προτάσεις (ενν. της ελληνικής κυβέρνησης) λείπουν μεταρρυθμιστικοί τομείς κομβικής σημασίας προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η χώρα και για να προωθηθεί μακροπρόθεσμα η οικονομική ανάπτυξη και η βιώσιμη ανάπτυξη» και για αυτό δεν μπορούν (οι προτάσεις) «να αποτελέσουν τη βάση για ένα απολύτως νέο, διάρκειας τριών ετών, πρόγραμμα του ΕΜΣ».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, "δεν είναι σαφές πόσους υποστηρικτές μεταξύ των συναδέλφων του θα βρει ο κ. Σόιμπλε για το συγκεκριμένο σχέδιο".
Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο (AFP), πάντως, μία τέτοια εισήγηση δεν έγινε στο Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη. 


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/606034/faz-vomva-soimple-proteinei-pentaetes-grexit#ixzz3fbzGmPdf

Γερμανία: Αιχμές SPD για Σόιμπλε - Τραγικό να πεισμώνεις και να θέλεις να έχεις πάντα δίκιο

Λίγο μετά την αποκάλυψη της FAS για σχέδιο περί πενταετούς Grexit που πρότεινε το γερμανικό υπουργείο οικονομικών – και διαψεύστηκε άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση – το SPD επικρίνει έντονα και, μάλιστα, με σαρκαστικό τρόπο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
«Υπερβολικά πολλοί νομικοί και υπερβολικά λίγοι οικονομολόγοι στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών. Τραγικό να "πατάς το πόδι κάτω (ενν. με πείσμα) και να θέλεις να έχεις πάντα δίκιο"» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Κάρστεν Σνάιντερ, σχολιάζοντας δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sοnntagszeitung για διαρροή εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών - στο οποίο γινόταν λόγος για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια και πρόσθεσε:
«Ένα προσωρινό Grexit δεν αποτελεί σοβαρή πρόταση, είναι απειλή για την υπόλοιπη Ευρωζώνη», ενώ λίγο νωρίτερα είχε γράψει: «Θα υπάρξει συμφωνία εντός ευρώ. Προφανώς το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών να αντισταθμίσει τον ρόλο του στο περιθώριο».


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/606049/germania-aixmes-spd-gia-soimple-tragiko-na-peismoneis-kai-na-theleis-na-exeis-panta-dikio#ixzz3fbylFlh7

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ;

Οι εξελίξεις πιστοποιούν ότι υλοποιείται σχέδιο «total disaster» καθώς, με ή χωρίς συμφωνία, ο ευρωατλαντισμός οδηγεί μεθοδευμένα την κυβέρνηση σε πτώση και τη χώρα στην καταστροφή.
Α. Η ΕΛΛΑΔΑ «ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ» ΤΟΥ ΜΕΤΑ-ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ
Όσα συμβαίνουν στη χώρα τους τελευταίους μήνες είναι κυριολεκτικά πρωτοφανή.
Και αυτό δεν είναι μια έκφραση υπερβολής. Η Ελλάδα, μετά την
Ουκρανία, είναι η δεύτερη χώρα που εφαρμόζεται ένα πείραμα μεγάλης έκτασης του μετα-νεοφιλελευθερισμού.
Η κρίση που μαστίζει το δυτικό καπιταλισμό, κρίση που έχει να κάνει, ανάμεσα σε άλλα, και με τα παγιωμένα χρηματοπιστωτικά-παρασιτικά του χαρακτηριστικά αλλά και με τη ραγδαία άνοδο της «παραγωγικής» Ανατολής, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το πολιτικό και οικονομικό μοντέλο που υπήρχε μέχρι σήμερα. Η ανάγκη ενός άλλου μοντέλου είναι δεδομένη.
Τα δύο μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα της Δύσης (ΗΠΑ και (η υπό γερμανική ηγεμονία ΕΕ) προετοιμάζονται για την επόμενη μεγάλη κρίση, την κρίση του 2018. Η προετοιμασία αυτή προβλέπει μια νεοαποικιακού τύπου αφαίμαξη των περιφερειακών χωρών.
Στη περίπτωση της Ελλάδας (όπως και της Ουκρανίας, όπου ήταν κυρίαρχοι) εμπλέκονται και σημαντικοί γεωστρατηγικοί παράγοντες, όπως πολύ «ευγενικά» φρόντισε να υπενθυμίσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ.
Το σχέδιο του ευρωατλαντισμού δεν είναι ένα κλειστό σχέδιο.Είναι ένα ανοιχτού τύπου σχέδιο, με το οποίο μια χώρα (στην περίπτωσή μας η Ελλάδα) οδηγείται σταδιακά στην απόλυτη αποδιάρθρωση του παραγωγικού της ιστού, τη βίαιη υποτίμηση της αξίας της εργατικής δύναμης, τη βίαιη καταστροφή μικρομεσαίων στρωμάτων, την κονιορτοποίηση των ψηγμάτων ανεξαρτησίας.
Μια τέτοια πολιτική απαιτεί και ένα αντίστοιχο πολιτικό εποικοδόμημα.
Ο «παλαιοκομματισμός» φθείρεται μέσα σε ελάχιστο χρόνο και πρέπει συνεχώς να βρίσκονται λύσεις στο πολιτικό επίπεδο. Μια μεγάλη περίοδος πολιτικών «μετεξελίξεων» είναι απαραίτητη. Σε κάθε χώρα αναζητείται μια «αφήγηση» που θα μπορεί να συσπειρώσει ένα τμήμα του λαού. Στην Ουκρανία ήταν ο αντισοβιετισμός και ο «μπαντερισμός». Στην Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η «ευρωπαϊκή ιδέα». Ακόμη και μια ρεφορμιστική αριστερά είναι άκρως «επικίνδυνη».
Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί είναι παρόντες και κλιμακούμενοι. Οι προσπάθειες εξεύρεσης συμφωνίας και ισορροπίας, μπορεί να μην καρποφορήσουν και να φέρουν το«ατύχημα», καθώς η πίεση της κρίσης αλλά και οι γεωστρατηγικοί παράμετροι είναι πολύ σημαντικοί, ενώ και μέσα στα ίδια τα κέντρα υπάρχει ανομοιογένεια.
Β. Ε.Ε- Η.Π.Α. ΚΑΙ ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΕΣ ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.
ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ «ΚΑΘΕ ΛΥΣΗ»
Το νέο παρακράτος είναι σε λειτουργία. Όλες οι «πορτοκαλί»-made in USA-επαναστάσεις είχαν πανομοιότυπο σχέδιο δράσης. Διείσδυση στα social media, αξιοποίηση θυλάκων εντός των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, αξιοποίηση των ελεγχόμενων media, έλεγχος του κεντρικού σημείου της πρωτεύουσας, ταραχές και προβοκάτσιες.
Στην Ελλάδα σήμερα, όσο και εάν φαντάζει απίθανο, ένα τέτοιο σχέδιο είναι stand by. Προς το παρόν χρησιμοποιείται ως παράγοντας πίεσης και έμμεσης απειλής.
Οι δηλώσεις Μεϊμαράκη δεν ήταν δηλώσεις ενός Γιακουμάτου…
Οι δηλώσεις του απόστρατου Στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου,(πρώην υπουργός Άμυνας και πρώην επικεφαλής του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, που καθαιρέθηκε το 2011 από τον Γ. Παπανδρέου εν μέσω φημών για πραξικόπημα) υπέρ του ΝΑΙ, με αφοριστικές δηλώσεις προς το πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού «οι ηθικές αξίες και αρχές που-πάντα καθόριζαν εμάς τους Έλληνες δεν είναι υπό διαπραγμάτευση με οποιοδήποτε ανίδεο και ιστορικά αδαή πολιτικό»δεν είναι το παραλήρημα ενός γραφικού…
Στα γραφεία ισχυρού κόμματος της αντιπολίτευσης, στέλεχος του κόμματος με ειδίκευση στη μονταζιέρα, έχει δημιουργήσει ομάδα με δεκάδες και εκατοντάδες μέλη της φοιτητικής παράταξης του κόμματος, που αμείβονται με 2 ευρώ για κάθε δημοσίευση που αναρτούν στα social media. Την ημέρα, μόνο αυτή η επιχείρηση, κοστολογείται στα 80.000 ευρώ.
Γνωστός συνοδοιπόρος του Δικτύου 21 (και του κέντρου του εξωτερικού με το οποίο το Δίκτυο ήταν συνδεδεμένο), αναρτά κάλεσμα στην ιστοσελίδα του:
«Πρέπει να βρούμε τρόπο ως την Παρασκευή το αργότερο…να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι δεν έχει το δικαίωμα να βγάλει τη χώρα από το ευρώ και ότι αν το κάνει, θα έχει διαπράξει εθνική προδοσία.
Δεν εμπιστεύομαι τα κόμματα…
Τώρα είναι πραγματικά η ώρα των πολιτών, που πρέπει να ξεχάσουν …τα διχαστικά μηνύματα του πραξικοπήματος-δημοψηφίσματος της 7ης Ιουνίου
Να κινητοποιηθούμε κόσμια στο διαδίκτυο και στους δρόμους και τις πλατείες.
Παντού, σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ελπίζω να βρεθούν άνθρωποι να αναλάβουν τις κατάλληλες πρωτοβουλίες».
Η έκφραση «εθνική προδοσία» χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο από εκπροσώπους της Ν.Δ.
Ο Θ. Τζήμερος καλεί ανοιχτά σε πραξικόπημα ενώ η δικαιοσύνη στέκεται σιωπηλή:
«Θα περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή 8:30 το πρωί, που θα καταθέσουν την τελευταία τους πρόταση. Αν μάθουμε ότι είναι ακόμα μια απάτη, κατεβαίνουμε στον δρόμο, (θα ειδοποιηθείτε για το πού και ποια ώρα) μπαίνουμε στο Μαξίμου, στα Υπουργεία της Εθνικής Μειοδοσίας και τους πετάμε έξω με τις κλωτσιές».
Οι επιθέσεις στην ιστοσελίδα iskra, δεν είναι καθόλου τυχαίες και πιστοποιούν ποια «γραμμή» ενοχλεί τα διάφορα(παρά)κεντρα.
Γ. ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΕΡΩΤΗΜΑ. Η ΛΑΘΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Εδώ και μήνες η συζήτηση μέσα στην αριστερά τείνει να αυτό-παγιδευτεί.
Συνήθως σε «ιδεολογικού δογματισμού» ερωτήματα -είμαστε ή δεν είμαστε με την Ευρώπη, είναι η Ευρώπη των λαών το κοινό μας σπίτι, η έξοδος από το ευρώ προϋποθέτει το σοσιαλισμό ή όχι κ.α.- ενώ της διαφεύγει και το κεντρικό σχέδιο του ευρωατλαντισμού και το βασικό ερώτημα που αυτό θέτει στη πραγματικότητα και στην αριστερά.
Από τη μία η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να δει την οξύτατη επιθετικότητα του μετα-νεοφιλελευθερισμού και το σχέδιο του για τη χώρα και συνεχίζει να τρέφει αυταπάτες, τόσο για τις δυνατότητες άσκησης μια κεϋνσιανής πολιτικής όσο και για την Ε.Ε. το ΝΑΤΟ και για τα περιθώρια ελιγμών εντός των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
Από την άλλη το ΚΚΕ, όπως και τμήματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, οχυρωμένο πίσω από την -κατανοητή- ανάγκη επιβίωσης του μηχανισμού «στις θύελλες που έρχονται», αρνούνται να αναλάβουν τα ιστορικά καθήκοντα που η πραγματικότητα θα επιβάλλει σύντομα, πιστεύοντας ότι με κάποιο μαγικό τρόπο θα επιβιώσουν από τη κοσμογονία και σαν άλλη κιβωτός του Νώε, θα προσαράξουν στο Αραράτ της «καθαρής» ταξικής πάλης του μέλλοντος.
Το πραγματικό ερώτημα το θέτει το ίδιο το ευρωατλαντικό σχέδιο εξόντωσης, ένα σχέδιο που υπερβαίνει τον νεοφιλελευθερισμό όπως τον γνωρίζαμε.
Πώς η αριστερά θα υψωθεί σήμερα (όχι αύριο, όχι μεθαύριο) σε δύναμη σωτηρίας και απελευθέρωσης των εργαζομένων και της χώρας;
Ποιες οι υλικές, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο;
Το δημοψήφισμα έδειξε ότι, για άλλη μια φορά στη νεότερη ιστορία, οι διαθέσεις του λαού υπερβαίνουν τα σχέδια των ηγεσιών.
Απέναντι στη τρομοκρατία ο λαός, με το ιστορικό του ΟΧΙ, δίνει ενέχυρο στην αριστερά το πιο πολύτιμο όπλο: το υψηλό ηθικό, το θάρρος και τη διάθεση για σύγκρουση μέχρι τέλους, -όποιο και αν είναι αυτό- και τη λαϊκή νομιμοποίηση.
Η αριστερά εμφανίζεται χωρίς σχέδιο, να πελαγοδρομεί μεταξύ αυταπατών, ιδεολογικών αγκυλώσεων και ατολμίας.
Έχει 2 μέρες να προχωρήσει άμεσα σε 5 βήματα που θα συσπειρώσουν ακόμη περισσότερο το λαό, θα αποτελέσουν τα πρώτα σκαλοπάτια μιας πορείας με θυσίες (που έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται πλέον να αποφευχθούν) αλλά και προοπτική και θα μεταφέρουν το πρόβλημα στο απέναντι στρατόπεδο:
Να πραγματοποιήσει άμεσα ένα μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο, αντίστοιχο με αυτό της προηγούμενης Παρασκευής, να εφαρμόσει τους νόμους στο χώρο των ΜΜΕ, να επιβάλει ουσιαστικό έλεγχο στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, να εμφανίσει-επιτέλους- ένα (ή και παραπάνω) ρεαλιστικό, εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στο μονόδρομο του θανάτου των «εταίρων», όπου το θέμα των τραπεζών και της χρηματοδότησης θα έχει κυρίαρχη θέση, να εξετάσει με ειλικρίνεια κάθε δυνατότητα σε διεθνές επίπεδο για συμμαχίες.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, κάθε συμφωνία ή μη συμφωνία, θα είναι ακόμη ένα βήμα αναβολής μιας σύγκρουσης, που έτσι κι αλλιώς θα γίνει. Μας αναγκάζουν να πάμε σε αυτή. Θα πάμε.
Και εάν εκτιμήσουμε ότι πρέπει να την αναβάλουμε, ας κερδίσουμε λίγο χρόνο – αλλά για ένα και μόνο λόγο: για να προετοιμαστούμε καλύτερα.
Ο λαός εμπιστεύτηκε, δύο φορές μέσα σε 6 μήνες, την αριστερά. Καιρός η αριστερά να ανταποδώσει αυτή την εμπιστοσύνη. Γιατί εάν δεν φανεί αντάξια αυτής της εμπιστοσύνης …
«Αυτό που η κάμπια ονομάζει τέλος του κόσμου, η ζωή το λέει πεταλούδα».
Κινέζικη παροιμία.
iskra.gr
http://blablaworldnews.blogspot.gr/2015/07/blog-post_992.html?spref=fb

Κύπρος: ΕΔΕΚ κατά Ντάισελμπλουμ

 Σε επιστολή του προς τον Νίκο Αναστασιάδη, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος τονίζει ότι το κόμμα του θεωρεί ότι «η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να ταχθεί με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό κατά της επανεκλογής του Γερούν Ντάισελμπλουμ ως προέδρου του Eurogroup και υπέρ ενός υποψηφίου που βρίσκεται πιο κοντά στις αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.

Στην επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, ο κ. Σιζόπουλος επισημαίνει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup «υπήρξε ένας από τους θιασώτες και υπέρμαχους της αποτυχημένης πολιτικής της λιτότητας και της υπανάπτυξης που επιβλήθηκε στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και της επιβολής του ληστρικού κουρέματος καταθέσεων που οδήγησε σε καταστροφή το χρηματοπιστωτικό τομέα της πατρίδας μας και σε κοινωνική δυστυχία του λαού μας». 

«Δεν πρέπει να μας διαφεύγει επίσης η εχθρική στάση που τήρησε ο κ. Ντάισελμπλουμ στο ελληνικό ζήτημα αλλά και οι δημόσιες μη θεσμικές παρεμβάσεις του κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος του ελληνικού λαού», ανέφερε, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η ΕΔΕΚ, σημειώνεται στην επιστολή, «δεν έχει καμιά αυταπάτη για το ρόλο και τα πεπραγμένα του κ. Ντάισελμπλουμ και παρά το γεγονός ότι προέρχεται από όμορο ιδεολογικό κόμμα, εντούτοις είναι ξεκάθαρο ότι υπηρέτησε με πίστη και δογματισμό τις πιο νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και προσταγές».http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=432069&catID=2

Ο Ντάισελμπλουμ στο παιχνίδι Σόιμπλε μιλά περί «εμπιστοσύνης»

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι «δεν έχουμε ακόμη συμφωνία» προσθέτοντας ότι «Θα έχουμε μία δύσκολη συνάντηση, καθώς πρέπει να διευθετήσουμε πολλές λεπτομέρειες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι πρέπει να δούμε ποιες βελτιώσεις θα χρειαστούν.
«Υπάρχει πραγματικό έλλειμμα εμπιστοσύνης, το οποίο πρέπει να αποκαταστήσουμε» εξήγησε εν συνεχεία.
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι δεν ξέρουμε εάν η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει όσα υποσχέθηκε.


http://www.tribune.gr/politics/news/article/154279/o-ntaiselmploum-sto-pechnidi-soimple-mila-peri-empistosinis.html

Ο Σόιμπλε το παίζει «δύσκολος» παρά τη γραμμή που έχουν δώσει οι ΗΠΑ

Δεν ξέρω πώς θα φθάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Όπως εκτίμησε, θα έχουμε εξαιρετικά δύσκολες διαβουλεύσεις, αντίθετα με τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί.
«Έχουμε να κάνουμε με χρηματοδοτικά κενά, τώρα μιλάμε για νέο, τριετές πρόγραμμα» συμπλήρωσε χαρακτήρισε.
Πρέπει να μιλήσουμε, συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, για τα θέματα που πάνε πέρα από τις συζητήσεις που κάναμε για το πρόγραμμα που δεν εξαντλήθηκε.
«Δεν μπορεί να γίνει κούρεμα σύμφωνα με τις συνθήκες» τόνισε, αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους.
«Πρέπει αυτό το Σαββατοκύριακο να ληφθεί μια απόφαση» κατέστησε σαφές μετέπειτα, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι «η κατάσταση παλαιότερα ήταν ελπιδοφόρα, τους τελευταίους μήνες καταστράφηκε».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνεχίζει να παριστάνει τον «σκληρό» την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει σε όλους τους τόνους να γίνουν αποδεκτές οι ελληνικές προτάσεις. Ίσως το κάνει για εσωτερική κατανάλωση, γιατί δεν πιστεύουμε να έχει το θράσος να τα βάλει με την Ουάσιγκτον.
http://www.tribune.gr/politics/news/article/154268/o-soimple-to-pezi-diskolos-para-ti-grammi-pou-echoun-dosi-i-ipa.html

Η Ολλανδία με 594 δισ. δολάρια χρέος γιατί δεν έχει μνημόνιο;

Την ακόλουθη ανάρτηση τη βρήκαμε στο Facebook και την αναδημοσιεύουμε διότι τη θεωρούμε τροφή για σκέψη. Διαβάστε:
Σύμφωνα με τον Economist το χρέος της Ολλανδίας ανέρχεται στα 594,3 δισ. δολάρια
Ο κάθε Ολλανδός χρωστάει 35,195.17 δολάρια.
Ο κάθε Έλληνας χρωστάει 25,116.02 δολάρια.
Η σύγκριση για το αν είναι διαχειρίσιμο ένα χρέος πρέπει να γίνεται με βάση τα φορολογικά έσοδα και όχι με το ΑΕΠ.
Είναι γνωστό ότι το χρέος της Ολλανδίας ανά κάτοικο είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας.
Η Ολλανδία ελπίζει στην πολιτική της Μέρκελ που πιστεύει ότι θα κάνει τα ελλείμματα του νότου, πλεονάσματα του βορρά.
XREOS

ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ

(Σαβ. 11/7/15 - 17:49)
Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Είναι ακατανόητο πως κατέληξε η κυβέρνηση να φέρει αυτή τη συμφωνία στη Βουλή, μετά το δημοψήφισμα. Συμφωνία που περιλαμβάνει όλα όσα απέρριπτε σθεναρά… ως τη στιγμή που συμφώνησε να τα αποδεχθεί. Χωρίς την παραμικρή αναφορά για το χρέος, ούτε, για τα προσχήματα, διάσωση μισθών και συντάξεων.
Είναι ακατανόητο γιατί έγινε το δημοψήφισμα. Εκτός του ότι ενίσχυσε(προσωρινά;) το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού. Είναι απίθανο, παράλογο, λογικά άτοπο να έγιναν αποδεκτά μετά το δημοψήφισμα όσα αναφέρει η συμφωνία. Στοιχειώδης λογική υπαγορεύει ότι οι όροι της συμφωνίας, τα άρθρα, οι λεπτομέρειες, οι λεπτές ή χοντροκομμένες διατυπώσεις είχαν καταγραφεί, ήταν γνωστά στις πλευρές πριν από το δημοψήφισμα καιείχαν γίνει αποδεκτά. Γιατί, λοιπόν, κλήθηκε ο κόσμος να ψηφίσει;

Είναι ακατανόητο γιατί η κυβέρνηση άφησε να φθάσουμε στο πιο κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης με άδεια Ταμεία. Χωρίς όπλα.
Είναι πολύ περισσότερο ακατανόητο γιατί χρήματα που υπάρχουν (και γνωρίζει η κυβέρνηση ότι υπάρχουν και που βρίσκονται) δεν χρησιμοποιούνται, δεν χρησιμοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουμε τους «φίλους» και αντίπαλους Δανειστές και τους εκβιασμούς τους. Θεωρείται πιο ηθικό και έντιμο η «ληστεία» των Ταμείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Είναι ακατανόητο γιατί επιτράπηκε στους μεν να εργάζονται πυρετωδώς για προσέγγιση με τη Ρωσία, Κίνα, BRICS κλπ όταν οι δε υπέγραφαν κείμενα της ΕΕ ότι οι χρηματοδοτήσεις και άλλες παρόμοιες ενέργειες εξαρτώνται από τις πολιτικές των Βρυξελλών. Πως τελικά γίνεται νοητή η πολυδιάστατηεξωτερική πολιτική και η σοβαρότητα που συνάδει;
Είναι ακατανόητη η περίπτωση Βαρουφάκη. Αν, όμως, αληθεύει ότι αποσύρθηκε με απαίτηση των Δανειστών είναι ακατανόητο πως μια κυβέρνηση επιτρέπει τέτοιας σημασίας παρέμβαση που αφορά στην ύπαρξή της και τη λειτουργία της και ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι επιθυμεί και μάχεται για την ανεξαρτησία της χώρας. Το πολύ δυσάρεστο είναι ότι μόλις έφυγε ο Βαρουφάκης παρουσιάστηκε αυτή η συμφωνία με πρωτεργάτες στελέχη που φέρονται αναμεμιγμένα σε απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός έμεινε, η κυβέρνηση πληγώθηκε αλλά η πολιτική άλλαξε. Με τονΘεοδωράκη, θερμό συνομιλητή του Γιούνκερ και του Σουλτς, να περιμένει ανυπόμονα στον προθάλαμο, σαν έτοιμος από καιρό. Είναι ο πιο σταθερός φίλος-αλά Γιούνκερ- της κυβέρνησης εκτός από ένα στιγμιαίο ατόπημα (μίλησε περί προδοσίας) για λόγους μάλλον τεχνικούς, το κινητό του δεν θα έπιανε σήμα.
Αυτά και πολλά άλλα είναι ή φαίνονται ότι είναι ακατανόητα. Έχω γράψει και συνεχίζω να υποστηρίζω ότι η μάχη θα είναι μακρά. Χρειάζεται η Αριστερά της υπομονής, της επιμονής, της αντοχής, η Αριστερά με τη ματιά στυλωμένη στο αύριο και στο μεθαύριο. Αριστερά που θα παθαίνει στραπάτσα από τους ισχυρότερους εσωτερικούς και εξωτερικούς αντίπαλους και θα αντέχει όρθια. Αριστερά με επίγνωση ότι δεν την πολεμούν επειδή είναι αριστερά αλλά επειδή αντιστέκεται, όπως πολεμούν πχ τον δεξιότατοΜπερλουσκόνι.
Τρεις παρατηρήσεις ως απόπειρα να ερμηνευθούν τα ακατανόητα:
-Εξαρχής πολιτικός στόχος εγχώριων και εξωχώριων παραγόντων ήταν να απαλλαγεί η κυβέρνηση από την αριστερή της πτέρυγα. Αλλά η υποδειγματική στάση της έβαζε αξεπέραστο εμπόδιο. Ώσπου οι Δανειστές έκαναν μια προσφορά όπου η αποδοχή της θεωρήθηκε ότι ισοδυναμούσε με άνευ όρων παράδοση. Η κυβέρνηση ντεραπάρει σε μια στροφή, χωρίς να ξέρει κανείς αν θα κρατηθεί ή θα σπάσει το προστατευτικό διάζωμα και κάνει άλμα στο κενό. Η κυβέρνηση μπορεί να διατηρηθεί αν στηριχθεί σε άλλα κόμματα. Αλλά τότε θα έχει την τύχη των προηγούμενων κυβερνήσεων, θα μπει στη λέσχη των απαξιωμένων. Όταν βάλεις το δάχτυλο, η μηχανή μασάει το χέρι και όλο το σώμα.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με αυταπάτες πολύ πριν να γίνει κυβέρνηση. Νόμιζε ότι η «Ευρώπη» είναι χώρος κατανόησης, διαπραγμάτευσης και συνεννόησης ενώ πρόκειται για Ζούγκλα με άγρια θηρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν να γίνει κυβέρνηση, επέλεξε μια κατευναστική πολιτική, συμβιβασμού με την ΕΕ, και επέμενε σταθερά σ’ αυτή την πορεία. Με συνέπεια να πάει ουσιαστικά «γυμνή», χωρίς εναλλακτικές-που κανείς άλλωστε δεν επεξεργάστηκε για να λέμε τα σύκα-σύκα. Τα κυβερνητικά στελέχη επιλέχθηκαν μάλλον τυχαία, με μάλλον προσωπικά παρά πολιτικά ή αξιοκρατικά κριτήρια. Χωρίς σαφές πολιτικό κριτήριοέγινε και η σύμπραξη με τους ΑΝΕΛ, ποτέ δεν απόκτησε πολιτικό/κοινωνικό στρατηγικό βάθος. Ούτε πείρα, ούτε στρατηγική, λάθος επιλογές προσώπων.
-Η λεγόμενη ανανεωτική ιστορική αριστερά είναι προφανές ότι έφθασε στα όριά της, τα εξάντλησε. Συντάχθηκε, από το Μάαστριχτ και μετά, με τις επιλογές του ευρωιερατείου των Βρυξελλών, χωρίς να αντιλαμβάνεται τη φύση του. Πολλοί είχαν προειδοποιήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι Ευρωπαίοι θα «λιώσουν» την κυβέρνηση αλλά θεωρήθηκαν «υπερβολικοί», ακραίοι και τους απομάκρυναν. Τα αδέλφια της ομόσταυλης ιστορικής, ευρωκομμουνιστικής, αριστεράς στην Ιταλία και τη Γαλλία έχουν σβήσει από καιρό. Στην Ελλάδα συντηρήθηκε από τις συνθήκες αλλά φαίνεται ότι τερματίζει τον βίο εξαιτίας της αλλαγής των συνθηκών. Δεν ήταν αρκετά σκληρή για να μην πεθάνει.
Ακροτελεύτια παρατήρηση: Αν είναι σωστή η εκτίμηση πως το ευρωιερατείο θέλει την Ελλάδαπροτεκτοράτο, αποικία χρέους κλπ, τότε η συνέχεια είναι απολύτως προβλέψιμη: Αφού εξουδετερώσουν κάθε αντίσταση της κυβέρνησης (είναι σε καλό δρόμο)θα την αφανίσουν, θα την οδηγήσουν σε πλήρη απαξίωση και περιφρόνηση του κόσμου. Ο κ. Δραγασάκης μίλησε περί βίαιης ωρίμανσης του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα είναι ότι τα ώριμα φρούτα ή τα κόβουν και τα τρώνε ή πέφτουν.
Σάββατο 11 Ιουλίου 2015
http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21296:apostolopoulos-akatanoito&catid=71:dr-kinitopoiisis&Itemid=278

Τι θα γίνει με τις τράπεζες σε περίπτωση συμφωνίας

Οι τράπεζες χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση ακόμη και με συμφωνία – Τι θα γίνει με τα capital controls.
Επιμέλεια: Τάσος Ζάχος
Ανακεφαλαιοποίηση της τάξης των 10-14 δισ. ευρώ θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες, ακόμα και αν επέλθει συμφωνία με τους πιστωτές. Παράλληλα το σενάριο για συγχωνεύσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα απομακρύνεται, καθώς προκύπτει ζήτημα ανταγωνισμού όπως υποστηρίζουν οι εταίροι μας, αλλά και εγχώριοι τραπεζικοί παράγοντες.
Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με το τελικό ποσό να υπολογίζεται στα επίπεδα των 12 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες, σε περίπτωση συμφωνίας, αναμένεται να ανοίξουν ακόμα και από Τρίτη, ώστε να πραγματοποιούνται βασικές συναλλαγές με ταυτόχρονα διατήρηση των capital controls, ενώ απομακρύνεται οριστικά το σενάριο για «κούρεμα» στις καταθέσεις.
Όσον αφορά στην επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, η πιο αισιόδοξη εκτίμηση τραπεζικών παραγόντων είναι ότι θα διατηρηθούν έως και τον Οκτώβριο με σταδιακή αύξηση του ορίου αναλήψεων από 60 σε 100 ευρώ και ειδικές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις.
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένονται αλλαγές στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αλλά ίσως κάποιες αλλαγές στα διοικητικά τους συμβούλια.
Αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες θα αποκατασταθεί η κανονικότητα στις τράπεζες εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Σε δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως μια συμφωνία με τους εταίρους είναι μονόδρομος επιβίωσης και προοπτικής για τη χώρα και την οικονομία, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μέλλον των τραπεζών, όταν έχουμε συμφωνία.
Σύμφωνα με τον πρώην ΥΠΟΙΚ, η άρση των capital controls θα γίνει σταδιακά και παράλληλα με την αποκατάσταση της ρευστότητας στις Τράπεζες, ενώ μεταξύ άλλων διαμήνυσε ότι αντιμετωπίστηκαν με αρτιότητα οι δυσκολίες και τα προβλήματα που προέκυψαν αμέσως από τις πρώτες μέρες που έκλεισαν οι τράπεζες.
Τέλος οι τράπεζες υπολογίζουν και στην αποκατάσταση της κανονικότητας όσον αφορά στο δανεισμό τους μέσω της ΕΚΤ. Με ένα νέο πρόγραμμα και με την αποπληρωμή των δόσεων της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ανοίγει ξανά ο δρόμος ώστε η ΕΚΤ να δέχεται ως εγγύηση (collateral) τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς λογικά θα ακολουθήσουν και αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.
Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου 2015 και πριν αρχίσουν να αντλούν ρευστότητα από τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης (ELA), μπορούσαν να αντλήσουν ρευστότητα από τη ΕΚΤ, δίνοντας ως εγγύηση (τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου (marketable instruments issued or guaranteed by the Hellenic Republic) καθώς και άλλα ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης που είχαν στο χαρτοφυλάκιο τους.
Ουσιαστικά η ΕΚΤ δάνειζε τις ελληνικές τράπεζες με ένα ιδιαίτερα προνομιακό επιτόκιο (0,05%) και έπαιρνε ως εγγύηση τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚΤ, τα ελληνικά ομόλογα και οι τίτλοι με εγγύηση από το Ελληνικό Δημόσιο, κατ’εξαίρεση, γίνονταν δεκτά ως εγγύηση, παρόλη τη χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, στα πλαίσια της ένταξης τότε της Ελλάδας σε «πρόγραμμα/μνημόνιο» .
(Πηγή: Fortunegreece.com

Κοέλιο: Η διαγραφή του ελληνικού χρέους αποκλείεται – Υπό συζήτηση η αναδιάρθρωσή του

Οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας αρνούνται να συζητήσουν μία «διαγραφή του χρέους» της Αθήνας, αλλά είναι ανοικτοί σε μία αναδιάταξη των πληρωμών του, δήλωσε σήμερα ο πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο.
«Υπάρχει μία πολύ διευρυμένη συναίνεση στην Ευρώπη που αρνείται να τεθεί στο τραπέζι μία διαγραφή του χρέους. Αυτό έχει ειπωθεί πολύ καθαρά κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνόδου κορυφής της ευρωζώνης», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς κυβέρνησης.
«Όμως όλοι είμαστε διατεθειμένοι να βρούμε ένα περίγραμμα αποπληρωμής αυτού του χρέους και των επιτοκίων του που θα βοηθήσει την Ελλάδα να εξέλθει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται», πρόσθεσε ο Πάσος Κοέλιο, στο περιθώριο μίας επίσκεψης στο κέντρο της χώρας.
«Δεν νομίζω ότι θα ήταν εύκολο για τους επικεφαλής των κυβερνήσεων στην Ευρώπη να πουν στις χώρες τους ότι πρόκειται να διαγραφούν δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία οι χώρες αυτές χρειάζονται», υπογράμμισε ο πορτογάλος πρωθυπουργός.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/606006/koelio-h-diagrafi-toy-ellinikoy-xreoys-apokleietai-ypo-syzitisi-i-anadiarthrosi-toy#ixzz3fasYcMIr

Ένοπλη ληστεία στο λογιστήριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Ληστεία σημειώθηκε, από δύο αγνώστους, στο λογιστήριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Ειδικότερα, οι δράστες, με την απειλή όπλου, εισέβαλαν στο λογιστήριο που βρίσκεται στη Στοά Πεσμαζόγλου και αφού ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους, αφαίρεσαν το χρηματοκιβώτιο.
Η Αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/astynomiko-reportaz/story/606002/enopli-listeia-sto-logistirio-tis-ethnikis-lyrikis-skinis#ixzz3fas1XmnK

Χαλάνδρι: Συνελήφθησαν τρεις γυναίκες για κλοπές σε σπίτια

Τρεις γυναίκες που είχαν διαρρήξει, με τη χρήση αυτοσχέδιας πλαστικής κάρτας, την κεντρική είσοδο πολυκατοικίας, συνελήφθησαν στο Χαλάνδρι από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης.
Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τ.Α. Χαλανδρίου, οι συλληφθείσες εντόπιζαν πολυκατοικίες και στη συνέχεια έμπαιναν σε διαμερίσματα, παραβιάζοντας τις εισόδους με τη χρήση αυτοσχέδιας πλαστικής κάρτας και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα αξίας.
Μέχρι στιγμής έχει εξακριβωθεί ότι έχουν διαπράξει εννέα διαρρήξεις σε οικίες στην ευρύτερη περιοχή του Χαλανδρίου.
Οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τις παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/astynomiko-reportaz/story/606005/xalandri-synelifthisan-treis-gynaikes-gia-klopes-se-spitia#ixzz3fardD1n8

Η «βαριά μας βιομηχανία»... αντέχει

«Απειλή για ολική κατάρρευση - Προειδοποιήσεις διεθνών tour operators για μαζικές τουριστικές ακυρώσεις έως και κατά 60% αν βγει το “όχι” - Ακυρώνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ας χάνουν το 50% των χρημάτων». Πρόκειται για τίτλο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» (5/7/2015). Αντίστοιχο ήταν και το κλίμα στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης για το ίδιο θέμα, προ του δημοψηφίσματος.
Στην πλειονότητά τους τα δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, ακόμα και μετά την 5η Ιουλίου, κάνουν λόγο για ανυπολόγιστη ζημιά στις τουριστικές επιχειρήσεις, ειδικά στα νησιά, και για απανωτές ακυρώσεις από κρατήσεις εξωτερικού σε μια ακόμα αποθέωση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Κι ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, η Γερμανική Ομοσπονδία Τουρισμού ανακοινώνει (8/7/2015) πως δεν υπάρχει καμία ακύρωση κρατήσεων, παρά την κρίση στην Ελλάδα, παρά την τραπεζική αργία και το μαζικό «όχι» των Ελλήνων.
«Ακόμα και μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, οι πελάτες πρακτορείων δεν ακυρώνουν τη διαμονή τους», υπογραμμίζει το DRV. «Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών», επισήμανε προχθές η ταξιδιωτική εταιρεία TUI Ελλάδας, μέλος της TUI Travel, δίνοντας το στίγμα ότι οι κρατήσεις συνεχίζουν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.
Τι στ’ αλήθεια συμβαίνει συνολικά φέτος με τον τουρισμό; Η «Εφ.Συν.» έκανε ένα ταξίδι ανά την Ελλάδα μέσα σε 48 ώρες στους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, συζήτησε με ξενοδόχους, ταξιδιωτικούς πράκτορες, εργαζομένους, συγκέντρωσε στατιστικά στοιχεία από διαφορετικές πηγές, επιχειρώντας να διαπιστώσει αν έχει βάση η τουριστική τρομολαγνεία των ημερών.

Πλεόνασμα

Ταξιδιωτικό ισοζύγιο
Τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, που δημοσιεύτηκαν χθες, δείχνουν πως το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2015 ανήλθε στα 80 εκατ. ευρώ, έναντι 56 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014, σημειώνοντας αύξηση κατά 41%. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 45 εκατ. ευρώ (9,5% από το 2014), αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την ταυτόχρονη αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 22 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων ήταν κυρίως αποτέλεσμα της αύξησης των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 42,3%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 23,1% ή 86 ευρώ και διαμορφώθηκε στα 288 ευρώ. Επιπλέον στο ίδιο τρίμηνο, οι διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών διαμορφώθηκαν στις 9.263 τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2015, έναντι 7.763 την αντίστοιχη περίοδο του 2014, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 19,3%.
Τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2015 καταγράφηκαν 119 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (91 αφίξεις το 2014), με 124 χιλ. εξόδους επιβατών έναντι 111 χιλ. εξόδων επιβατών την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Πάντως, οι συνολικές εισπράξεις από ταξιδιώτες κρουαζιέρας μειώθηκαν κατά 30,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΥΠΑ, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις το τελευταίο εξάμηνο έχουν συνολικά αύξηση κατά 6,7%, με την εικόνα να παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή: για παράδειγμα, εντυπωσιακή είναι η αύξηση, σε σχέση με το 2014, των αφίξεων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (25,9%), στη Σαντορίνη, στη Μύκονο και στον Αραξο. Διαφορετική εικόνα καταγράφεται στα Δωδεκάνησα (π.χ. Ρόδος: μείωση 6% και τον Ιούνιο 8,7%) όπως και στην Κρήτη (μείωση 2,8% στο εξάμηνο).
Μεταβολή τουριστικών αφίξεων (2014-2015)
Οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου, πάντως, συμφωνούν πως όχι μόνο «άντεξε ο τουρισμός» την περίοδο των διαπραγματεύσεων των τελευταίων μηνών, αλλά συνολικά καταγράφεται αύξηση σε κρατήσεις (και έσοδα) στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Οι πρόεδροι ξενοδόχων αναφέρουν ένα μούδιασμα στην αγορά την εβδομάδα προ του δημοψηφίσματος, με μείωση των νέων κρατήσεων, η οποία όμως έχει περιοριστεί τις τελευταίες μέρες, καθώς είναι διάχυτη η αίσθηση επικείμενης συμφωνίας. Αντίθετη είναι η εικόνα που αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, καθώς ακόμα και εκείνο το 1/3 των Ελλήνων που είχε τη δυνατότητα να κάνει φέτος διακοπές, μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος κρατάει στάση αναμονής.
Το πρόβλημα για τους περισσότερους ξενοδόχους αυτή την περίοδο είναι η ρευστότητα. Ο πρόεδρος ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, δήλωσε ότι «τα εμβάσματα των διεθνών πρακτόρων δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από τους επιχειρηματίες και παραμένουν μπλοκαρισμένα. Εάν οι τράπεζες δεν ανοίξουν, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση των κεφαλαίων».
Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες, ο κ. Χαλκιαδάκης ανέφερε ότι «οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν επάρκεια για περίπου 40 μέρες». Οι μεγάλες τουριστικές μονάδες δεν αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα με τις προμήθειες, όμως τα μικρότερα ξενοδοχεία και εστιατόρια αναμένεται να αρχίσουν να έχουν ελλείψεις εισαγόμενων ύστερα από 15 μέρες.

Capital control

«Οσον αφορά τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής για τους προσεχείς μήνες, μετά την εφαρμογή των capital controls καταγράφηκε αρχικά μια απότομη μείωση 30-40%, η οποία τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να σταθεροποιείται περί το 20%», αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Εκτός από πρώτο θέμα στην πλειονότητα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, η Ελλάδα είναι πρώτη και στις αναζητήσεις των χρηστών του Ιντερνετ που προσπαθούν να οργανώσουν τις διακοπές τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Vocative. Βάσει της υπηρεσίας Google Trends, η χώρα που δείχνει αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ελληνικές διακοπές είναι η Βρετανία.
Την επομένη του δημοψηφίσματος, «αύξηση του ενδιαφέροντος για διακοπές στην Ελλάδα» παρατηρούσαν και τα ταξιδιωτικά γραφεία της χώρας, σύμφωνα με την «Independent». Ομοίως, αύξηση έως και 16% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, καθώς και αύξηση 12% συγκριτικά με πέρσι, παρατηρήθηκε και στην ταξιδιωτική πλατφόρμα Skyscanner. Αντίστοιχη άνοδο, της τάξεως του 15% συγκριτικά με τον Μάιο, καταγράφηκε και στην ιστοσελίδα Trivago τον μήνα Ιούνιο.
 http://www.efsyn.gr/arthro/i-varia-mas-viomihania-antehei

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απαντήσεις σε 31 βασικά ερωτήματα για την τραπεζική αργία

Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα που αφορούν την τραπεζική αργία έδωσε σήμερα εκ νέου η Ελληνική Ένωση Τραπεζών
Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις

1. Πόσο θα διαρκέσει η τραπεζική αργία;

Σύμφωνα με την ισχύουσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η τραπεζική αργία ισχύει από τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015, έως και τη Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015.

2. Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας είναι κλειστά τα καταστήματα των τραπεζών;

ΝΑΙ. Τα καταστήματα των τραπεζών είναι κλειστά για το συναλλακτικό κοινό.
Ωστόσο, συγκεκριμένα καταστήματα τραπεζών, σε ολόκληρη την Ελλάδα, λειτουργούν για την καταβολή των συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ στους δικαιούχους τους για το συνολικό άπαξ καταβλητέο ποσό των 120 ευρώ, από την Πέμπτη, 8 Ιουλίου έως και τη Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015, όπως αυτό έχει οριστεί με Υπουργική Απόφαση της 8ης Ιουλίου (ΦΕΚ Β 1420). Για τα καταστήματα που λειτουργούν προς το σκοπό αυτό βλέπε τις σχετικές ανακοινώσεις των τραπεζών μελών της ΕΕΤ.
Επίσης, καθ' όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, δύνανται να πραγματοποιούνται:
  • καταθέσεις, σε ήδη υφιστάμενους τραπεζικούς λογαριασμούς (δεν επιτρέπεται, ωστόσο, το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών, ή η προσθήκη συνδικαιούχου σε ήδη υφιστάμενο λογαριασμό),
  • έκδοση νέων χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει κάθε τράπεζα,
  • έκδοση κωδικών πρόσβασης στο web, mobile και phone banking,
  • μετατροπή, με αίτηση του δικαιούχου, σε ευρώ ποσού σύνταξης καταβαλλόμενης σε ξένο νόμισμα από ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού και μεταφορά αυτού του ποσού σε άλλο υφιστάμενο καταθετικό λογαριασμό του ίδιου δικαιούχου για άπαξ ανάληψη από αυτόν ποσού μέχρι 120 ευρώ,
  • εκτέλεση πληρωμών σε λογαριασμούς καταθέσεων εντός Ελλάδος, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει κάθε τράπεζα
  • άνοιγμα λογαριασμού για την καταβολή μισθοδοσίας / σύνταξης / επιδόματος ανεργίας.
Οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τις συναλλαγές αυτές μέσω των ανακοινώσεων της τράπεζας με την οποία συναλλάσσονται.

3. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το internet, phone, mobile banking για τις συναλλαγές μου;

ΝΑΙ, εφόσον η μεταφορά κεφαλαίων αφορά πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

4. Όσο διαρκεί η τραπεζική αργία, τα ΑΤΜ εξυπηρετούν την ανάληψη μετρητών;

Τα ΑΤΜ εξυπηρετούν εντός του ισχύοντος ημερήσιου ορίου ανάληψης μετρητών.

5. Πόσα χρήματα μπορώ να πάρω από το ΑΤΜ;

Το ημερήσιο όριο ανάληψης είναι 60 ευρώ ανά κάρτα. Αν για παράδειγμα διατηρείτε δύο λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα που είναι συνδεδεμένοι με την ίδια κάρτα και είστε μοναδικός δικαιούχος μπορείτε να πάρετε ημερησίως 60 ευρώ. Αν διατηρείτε λογαριασμούς σε διαφορετικές τράπεζες, οι οποίες σας έχουν χορηγήσει αντίστοιχες κάρτες μπορείτε να πάρετε 60 ευρώ από κάθε λογαριασμό, που τηρείται σε διαφορετική τράπεζα.

6. Αν δεν πάρω μια ημέρα τα 60 ευρώ που δικαιούμαι, μπορώ την επομένη να πάρω 120 ευρώ;

ΟΧΙ. Έχει καθοριστεί ημερήσιο όριο 60 ευρώ, το οποίο δεν αθροίζεται με ποσά που τυχόν δεν έχουν αναληφθεί.

7. Οι τράπεζες αποδέχονται καταθέσεις μετρητών;

ΝΑΙ, κατά το χρονικό διάστημα της τραπεζικής αργίας επιτρέπεται η αποδοχή καταθέσεων σε μηχανήματα αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών (ΑΤΜ) και σε συγκεκριμένες υπηρεσίες ή καταστήματα των τραπεζών. Θα πρέπει να ενημερωθείτε σχετικά μέσω των ανακοινώσεων της τράπεζας με την οποία συναλλάσσεστε.

8. Αν είμαι στο εξωτερικό μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική μου κάρτα;

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τέτοιες συναλλαγές κατ' αρχήν δεν επιτρέπονται. Ωστόσο, συναλλαγές πληρωμών με κάρτες στο εξωτερικό εξετάζονται σε ημερήσια βάση, ανά τράπεζα και για συγκεκριμένο όριο ποσού, από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, κατόπιν αιτήματος της κάθε τράπεζας. Μπορείτε να κάνετε ανάληψη μετρητών με την ή τις χρεωστικές σας κάρτες εντός του ημερήσιου ορίου, ωστόσο δεν μπορείτε να προβείτε σε ανάληψη μετρητών με την ή τις πιστωτικές σας κάρτες.

9. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή τη χρεωστική μου κάρτα για να κάνω αγορές;

ΝΑΙ. Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές εντός Ελλάδας, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα. Δεν μπορείτε, όμως, ούτε εντός Ελλάδος να προβείτε σε ανάληψη μετρητών με την ή τις πιστωτικές σας κάρτες.

10. Μπορώ να πληρώσω με προπληρωμένη κάρτα (pre-paid);

ΝΑΙ. Οι πληρωμές με προπληρωμένες κάρτες εντός Ελλάδος γίνονται μέχρι το όριο που είχαν πριν από την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να επαναφορτιστούν και δεν εκδίδονται νέες κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας.

11. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στο internet

ΝΑΙ. Οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα που διατηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τις προπληρωμένες κάρτες με τον παραπάνω περιορισμό.

12. Μπορώ να μεταφέρω χρήματα και να κάνω πληρωμές μέσω internet, phone, mobile banking ή ΑΤΜ;

ΝΑΙ. Μεταφορές χρηματικών ποσών και πάσης φύσεως πληρωμές μέσω των ηλεκτρονικών δικτύων των τραπεζών γίνονται κανονικά εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο πιστώνονται τα χρηματικά ποσά είναι στην Ελλάδα.

13. Μπορώ να προσθέσω νέο δικαιούχο στον λογαριασμό μου;

ΟΧΙ, κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας.

14. Αν χάσω ή μου κλέψουν την κάρτα μου ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορώ να κάνω συναλλαγή με την κάρτα μου τι μπορώ να κάνω;

Θα πρέπει να δηλώσετε την απώλεια της κάρτας σας στα τηλέφωνα επικοινωνίας της τράπεζας με την οποία συναλλάσσεστε. Για τη διαδικασία έκδοσης της νέας σας κάρτας θα ενημερωθείτε από την αρμόδια υπηρεσία της τράπεζας. Επίσης, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για την έκδοση νέας κάρτας στις υπηρεσίες ή στα τραπεζικά καταστήματα που λειτουργούν προς το σκοπό αυτό σε όλη την Ελλάδα και ανακοινώνονται από κάθε τράπεζα χωριστά.

15. Τι ισχύει για τις πάγιες εντολές πληρωμής (λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δάνειο, ενοίκιο);

Οι πάγιες εντολές πληρωμής εκτελούνται κανονικά, εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο πιστώνονται τα χρηματικά ποσά είναι στην Ελλάδα (ΔΕΚΟ, λογαριασμοί ενοικίου κλπ) και υπάρχει επαρκές υπόλοιπο για την χρέωση του λογαριασμού. Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας νέες αναθέσεις, μεταβολές ή ανακλήσεις παγίων εντολών δεν επιτρέπονται.

16. Τι θα συμβεί αν δεν μπορώ να πληρώσω τους λογαριασμούς μου/ την εφορία/ το δάνειό μου κλπ;

Οι πληρωμές αυτές μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω internet, phone και mobile banking ή από τα ΑΤΜ. Εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η τραπεζική αργία.

17. Αν υπάρξουν καθυστερήσεις σε πληρωμές σε τράπεζες στο πλαίσιο ρυθμισμένων δόσεων, θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης;

Οι πληρωμές αυτές μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω internet, phone και mobile banking, ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η τραπεζική αργία.

18. Τι γίνεται με τις προθεσμιακές καταθέσεις που λήγουν κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας;

Για όσες προθεσμιακές καταθέσεις ο πελάτης έχει ζητήσει αυτόματη ανανέωση, θα ανανεώνονται αυτόματα. Για τις υπόλοιπες το ποσό και οι αναλογούντες τόκοι θα μεταφέρονται στον συνδεδεμένο λογαριασμό και ο πελάτης θα μπορεί να διαχειριστεί τα διαθέσιμά του για αναλήψεις, πληρωμές κλπ. εντός των ορίων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

19. Οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπονται;

Στη διάρκεια της τραπεζικής αργίας ΟΧΙ, εκτός αν εντάσσονται στις εξαιρέσεις που επεξεργάζεται σε καθημερινή βάση η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και για τις οποίες χορηγεί ειδική άδεια.
Για όσες περιπτώσεις επιτρέπεται ένα έμβασμα ή μια μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό αρμόδια να αποφασίζει είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τα αιτήματα των συναλλασσομένων μπορούν να υποβάλλονται στα σημεία εξυπηρέτησης της πελατείας των τραπεζών, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από τα μέλη της ΕΕΤ και σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα τους παρέχονται.. Στη συνέχεια, η τράπεζα θα αποστέλλει αίτημα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών η οποία και θα εγκρίνει, το σύνολο ή μέρος του ποσού των εν λόγω συναλλαγών εφόσον αυτές κρίνονται αναγκαίες και δικαιολογούνται επαρκώς.

20. Μπορούν να γίνονται μεταφορές κεφαλαίων από το εξωτερικό;

ΝΑΙ. Η μεταφορά κεφαλαίων από λογαριασμούς που τηρούνται σε αλλοδαπή τράπεζα σε λογαριασμό που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα γίνονται κανονικά.

21. Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αλλοδαπών τραπεζών χρησιμοποιούνται κανονικά;

Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αλλοδαπών τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται κανονικά.

22. Πώς μπορώ να αναλάβω χρήματα από τη σύνταξή μου;

Όσοι συνταξιούχοι διαθέτουν κάρτα αναλήψεως μετρητών μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για ανάληψη από το ΑΤΜ με το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ.
Όσοι συνταξιούχοι δεν διαθέτουν κάρτα αναλήψεως μετρητών θα εξυπηρετούνται σε κάποιο από τα καταστήματα της τράπεζας πληρωμής, τα οποία ανακοινώνονται και λειτουργούν με σκοπό την καταβολή των συντάξεων στους δικαιούχους τους και για συνολικό εφάπαξ καταβλητέο ποσό 120 ευρώ, όπως αυτό έχει οριστεί με Υπουργική Απόφαση της 8ης Ιουλίου (ΦΕΚ Β 1420). Για τα καταστήματα που λειτουργούν προς το σκοπό αυτό βλέπε τις σχετικές ανακοινώσεις των τραπεζών μελών της ΕΕΤ.

23. Η μισθοδοσία καταβάλλεται κανονικά;

ΝΑΙ, εφόσον ο εργοδότης καταβάλλει τη μισθοδοσία με ηλεκτρονικό τρόπο ή με κεντρική εντολή (μη ηλεκτρονική) σε αρμόδια Υπηρεσία της τράπεζας συνεργασίας του.
Ο λογαριασμός μισθοδοσίας του προσωπικού πρέπει να τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

24. Μπορώ να μετατρέψω τα ευρώ μου σε συνάλλαγμα για ταξίδι στο εξωτερικό;

ΝΑΙ, αλλά μόνο στις αδειοδοτημένες από την Τράπεζα της Ελλάδος Εταιρείες Ανταλλακτηρίων Συναλλάγματος.

25. Είμαι επιχείρηση που δέχεται μετρητά. Μπορώ να τα καταθέτω στην τράπεζά μου;

ΝΑΙ, η αποδοχή καταθέσεων είναι μια από τις τραπεζικές εργασίες που ρητά επιτρέπονται, με τον τρόπο, που καθορίζει κάθε τράπεζα χωριστά.

26. Είμαι επιχείρηση που δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Πότε θα πιστώνεται ο τραπεζικός μου λογαριασμός;

Η εκκαθάριση των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ελληνικών και ξένων, θα γίνεται σε ημερήσια βάση και η πίστωση του λογαριασμού της επιχείρησης δεν θα μεταβληθεί σε σχέση με τα ισχύοντα έως την 26η Ιουνίου 2015.

27. Μπορώ να αρνηθώ συναλλαγές με κάρτες;

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως ισχύει, προβλέπεται ότι όποιος, κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας, αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται, κατά τις διατάξεις των άρθρων 288 παρ. 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα, και των διατάξεων του άρθρου 13α του ν. 2251/1994 (Α΄ 191), του άρθρου 18α ν. 146/1914 (Α΄ 21), και του άρθρου 19 ν. 4177/2013 (Α΄ 173), όπως ισχύουν.

28. Μπορώ να κάνω αίτηση για τοποθέτηση POS;

ΝΑΙ. Η παραλαβή αιτήσεων για τοποθέτηση τερματικής συσκευής εκκαθάρισης συναλλαγών χρεωστικών και πιστωτικών καρτών (POS) επιτρέπεται.

29. Οι επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες πώς θα πληρώνουν προμηθευτές, εισφορές και άλλες υποχρεώσεις;

Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας μπορούν να γίνονται συναλλαγές μέσω internet, mobile και phone banking καθώς επίσης και με εξ αποστάσεως ειδική εντολή, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει κάθε τράπεζα ή κατάθεση σε υπηρεσίες ή τραπεζικά καταστήματα, τα οποία ανακοινώνονται από την κάθε τράπεζα χωριστά. Οι συναλλαγές αυτές πρέπει να αφορούν πληρωμές εντός Ελλάδος.

30. Τι γίνεται με τις συναλλαγές πληρωμών για εμπορικούς σκοπούς στο εξωτερικό (πληρωμή εισαγωγών);

Για τις περιπτώσεις στις οποίες ένα έμβασμα ή μια μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπεται, αρμόδια να αποφασίζει είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Τα αιτήματα που αφορούν τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στα σημεία εξυπηρέτησης της πελατείας των τραπεζών, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από τα μέλη της ΕΕΤ και σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα τους παρέχονται. Για τους ανά τράπεζα αριθμούς τηλεφωνικής εξυπηρέτησης βλέπε το σχετικό, από 30 Ιουνίου, δελτίο τύπου της ΕΕΤ. Στη συνέχεια, η τράπεζα θα αποστέλλει αίτημα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών η οποία και θα εγκρίνει, το σύνολο ή μέρος του ποσού των εν λόγω συναλλαγών εφόσον αυτές κρίνονται αναγκαίες για τη διαφύλαξη ενός δημόσιου ή κοινωνικού συμφέροντος.

31. Τι ισχύει με τις επιταγές;

Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής και αναστέλλονται οι δικαστικές προθεσμίες, συνεπώς οι κομιστές δεν θα απωλέσουν τα δικαιώματά τους.
Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας δεν επιτρέπεται η κατάθεση επιταγών (τραπεζικών και ιδιωτικών).
http://www.efsyn.gr/arthro/apantiseis-se-31-vasika-erotimata-gia-tin-trapeziki-argia

Ο εκτροχιασμός των ΜΜΕ : Πληροφόρηση ή πλύση εγκεφάλου;

Πριν από είκοσι περίπου χρόνια (1993) με πρωτοβουλία του εκδοτικού οίκου «Δρομέας» κυκλοφόρησε η ελληνική έκδοση του «Manière de voir» (1), μιας ειδικής σειράς της «Monde Diplomatique». Κυκλοφόρησαν μόλις είκοσι τεύχη στην ελληνική έκδοση : τόσο ήταν το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα της ψευδεπίγραφης τότε ευμάρειας.
Το πρώτο τεύχος που κυκλοφόρησε ήταν αφιερωμένο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με  τίτλο εξωφύλλου «Μέσα ενημέρωσης, ψεύδη και Δημοκρατία». Το εισαγωγικό άρθρο του τεύχους έφερε την υπογραφή του Ignatio Ramonet με τον χαρακτηριστικό (και διορατικό) τίτλο «Ο εκτροχιασμός των ΜΜΕ : Πληροφόρηση ή πλύση εγκεφάλου ;».
Δανείστηκα τον παραπάνω ακριβώς τίτλο γιατί μου ήταν δύσκολο να φανταστώ κάτι πιο παραστατικό σε σχέση με τα όσα εκτρωματικά μεσολάβησαν κατά την διάρκεια της εβδομάδας που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος και που συνέβαλαν στην αντίδραση των ψηφοφόρων που εκφράστηκαν μέσα από το «Όχι».  
Θα δανειστώ επίσης ορισμένα σημεία από το άρθρο αυτό :
«Πληροφόρηση ή πλύση εγκεφάλου; Αυτό το ερώτημα θέτουν με όλο και μεγαλύτερη ανησυχία οι τηλεθεατές στη Γαλλία και αλλού μετά τις πρόσφατες περιπτώσεις «εκτροχιασμού» των μέσων μαζικής ενημέρωσης…Φαίνεται πως οι αποκαλύψεις της εξαπάτησης του κοινού και οι καταγγελίες για τη χειραγώγησή του από τα Μ.Μ.Ε κοντεύει να γίνει παράλληλη, υποχρεωτική ενασχόληση της ενημέρωσης, αυτό που στη δημοσιογραφική γλώσσα λέγεται δεύτερος χρόνος. Κατ’ αρχήν υπάρχει η «ωμή» είδηση που μεταδίδεται «καυτή» απ’ ευθείας και στον πραγματικό χρόνο που συμβαίνει, χάρις στα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας· η είδηση όμως δεν έχει πάντοτε επαληθευθεί ή διασταυρωθεί και, κατά συνέπεια, μπορεί να αποκαλυφθεί λανθασμένη, ελλιπής, υπερβολική, ή αναληθής. Σ’ αυτή την περίπτωση ακολουθεί με φυσικό τρόπο η διάψευση, η διόρθωσή της, η αναγνώριση της πλάνης…Όταν όμως το διπλό αυτό παιχνίδι επαναλαμβάνεται μέχρι ναυτίας, καταλήγει στο να οδηγεί τους δημοσιογράφους στην ανευθυνότητα (για ποιο λόγο να παίρνουν προφυλάξεις και να χάνουν τον χρόνο τους σε επαληθεύσεις, τη στιγμή που σε περίπτωση λάθους, αρκεί μία διάψευση;) και στο να σπέρνει την αμφιβολία στο μυαλό του κοινού (πρέπει όντως να πιστέψουμε αυτή την είδηση; Μήπως και αυτή δεν διατρέχει τον κίνδυνο να διορθωθεί, να αλλάξει ή να διαψευστεί, όπως τόσες άλλες;). Μ ’αυτόν τον τρόπο η απροσεξία, η αμέλεια και η οκνηρία εξαπλώνονται μέσα στο δημοσιογραφικό χώρο, ένα χώρο που γνωρίζει φαινόμενα μαζικοποίησης, τώρα που η επικοινωνιολογία είναι της μόδας, και πτώση του μορφωτικού επιπέδου…Και αυτά, ενώ την ίδια στιγμή, οι υποψίες και η δυσπιστία των πολιτών προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αυξάνονται. Τα φαινόμενα αυτά οξύνονται τόσο περισσότερο, όσο το σύνολο του συστήματος ενημέρωσης άγεται και φέρεται από την τηλεόραση….».
Αν σ’ όλες αυτές τις αλήθειες που διατυπώθηκαν ήδη από το 1993 προσθέσουμε και την μετοχική σύνθεση του ιδιοκτητών των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών, ήταν απόλυτα λογικό να καταλήξουμε σε αυτό το ετερόκλητο «Όχι» που αν μη τι άλλο είχε μια κοινή συνισταμένη : την συλλογική οργή απέναντι στην καθοδηγούμενη τηλεοπτική ανευθυνότητα και αμορφωσιά.
Ήδη τις πρώτες μέρες μετά το δημοψήφισμα, εξαιρετικά κείμενα αποτύπωσαν την προκλητική τηλεοπτική εικόνα του προεκλογικής εβδομάδας που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος ενώ παράλληλα η συμπεριφορά τηλεοπτικών παπαγάλων έδωσε τροφή σε πλήθος σατιρικών σχολίων και οδήγησε στην διακωμώδησή τους.
Η τηλεόραση όμως θα συνεχίσει να υπάρχει και αυτή την εβδομάδα και την επόμενη και ούτω κάθε εξής : το ίδιο ισχύει για όλα τα παραπάνω συμπτώματα που θα εξακολουθήσουν να αναπαράγονται και που τείνουν να αποτελέσουν καθεστώς.  
Επομένως, οι άνθρωποι του ημερήσιου Τύπου (και όχι μόνο) θα πρέπει να συμβάλουν μέσα από μία θεσμική και οργανωμένη προσπάθεια και όχι απλά μέσα από μία περιστασιακή συνεδρίαση του ΕΡΣ να αποφευχθεί να καταστεί συλλογική αμετάκλητη πεποίθηση ο αφορισμός του Karl Kraus (2): «Ο ζωγράφος έχει κάτι κοινό με τον μπογιατζή, και οι δύο βρωμίζουν τα χέρια τους. Ακριβώς αυτό διακρίνει τον συγγραφέα από τον δημοσιογράφο».
(1) Ευτυχώς η αυτούσια γαλλική δίμηνη έκδοση κυκλοφορεί έκτοτε απρόσκοπτα από τότε και σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή
*Ο Μιχάλης Κονιόρδος είναι Καθηγητής ΤΕΙ Πειραιά
http://www.efsyn.gr/arthro/o-ektrohiasmos-ton-mme-pliroforisi-i-plysi-egkefaloy