Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Δείτε μεταφρασμένο ολόκληρο το μνημόνιο που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση

Διαβάστε ολόκληρη την πρόταση στα ελληνικά:
Ελλάδα: Προαπαιτούμενες Ενέργειες
Πολιτικές Δεσμεύσεις και πράξεις που λαμβάνονται, μετά από διαβούλευση με στελέχη των ΕΚΤ-ΔΝΤ-Κομισιόν:
1. Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός 2015 και Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-19
Εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2015 συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2015 και ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, το οποίο συνοδεύεται από ένα πακέτο αξιόπιστων κέντρων. Το νέο δημοσιονομικό μονοπάτι βασίζεται σε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 1%, 2%, 3% και 3,5% του ΑΕΠ για 2015, 2016, 2017 και 2018. Στο πακέτο περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ, άλλα φορολογικά μέτρα, μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και άλλα παραμετρικά μέτρα που εξηγούνται παρακάτω.
2. Μεταρρύθμιση ΦΠΑ
Εφαρμογή νομοθεσίας για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα ΦΠΑ, που θα εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου 2015. Η μεταρρύθμιση θα στοχεύσει σε αύξηση των εσόδων που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από τις παραμετρικές μεταβολές.
Το νέο σύστημα ΦΠΑ:
I. Ενοποιήση των συντελεστών σε έναν βασικό συντελεστή 23%, στον οποίο θα περιλαμβάνονται εστιατόρια και catering και έναν μειωμένο συντελεστή στο 13% για βασικά τρόφιμα, ενέργεια, ξενοδοχεία και νερό (εξαιρείται η αποχέτευση) και έναν ιδιαίτερα μειωμένο συντελεστή 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ii. Άρση των εξαιρέσεων και διεύρυνση της βάσης και αύξηση του συντελεστή για την ασφάλεια και iii. Κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά, ξεκινώντας από τα νησιά με υψηλό εισόδημα και αυτά που αποτελούν τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς, ενώ εξαιρούνται τα πλέον απομακρυσμένα. Θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016 ως αρμόζει και θα έχει στόχο δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ για ξενοδοχεία και νησιά θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο του 2015.
Η αύξηση στον συντελεστή του ΦΠΑ, όπως περιγράφεται παραπάνω, θα επανεξετασθεί στο τέλος του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν επιπρόσθετα έσοδα μέσω μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Κάθε απόφαση για επανεξέταση και αναμόρφωση θα ληφθεί σε συνεργασία με τους θεσμούς.
3. Δημοσιονομικά διαρθρωτικά μέτρα
Εφαρμογή νομοθεσίες για:
- «διαγραφούν» οι πιθανότητες φοροαποφυγής (π.χ. αλλαγή του τρόπου ορισμού για τον χαρακτηρισμό ως αγρότης), λήψη μέτρων για αύξηση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις το 2016 και προκαταβολή 100% του φόρου επιχειρήσεων και σταδιακά για τις ατομικές επιχειρήσεις έως το 2017. Κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στον φορολογικό κώδικα έως το 2017, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης,
- κατάργηση επιχορηγήσεων του πετρελαίου για τους αγρότες και εφαρμογή καλύτερων προϋποθέσεων, προκειμένου να καταργηθούν οι δαπάνες των επιχορηγήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016,
- σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση των φόρων ανά ζώνη ιδιοκτησίας, θα υπάρξει προσαρμογή του φόρου ακινήτων εάν κριθεί απαραίτητο, ώστε να διασφαλιστούν τα έσοδα 2,65 δισ. ευρώ, από τη φορολόγηση ακινήτων για το 2015 και το 2016 και αλλαγή του ελάχιστου φόρου προσωπικού εισοδήματος,
- κατάργηση του διασυνοριακού φόρου που εφαρμόστηκε βάσει του νόμου (ΧΧΧΧ/2015) και αλλαγή των πρόσφατων τροποποιήσεων του ITC στον νόμο για τη δημόσια διοίκηση (ΧΧΧΧ/2015), συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής μεταχείρισης των εισοδημάτων των αγροτών,
- εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων στους κώδικες για τον φόρο εισοδήματος και φορολογικών εσόδων: εφαρμογή νέου Ποινικού Νόμου για την Φοροδιαφυγή και Απάτη, ώστε να μεταρρυθμιστεί το Ειδικός Νόμος Προστίμων 2523/1997 και οποιοσδήποτε άλλη νομοθεσία και να αντικατασταθεί το Άρθρο 55, παράγραφοι 1 και 2 του Κώδικα Φορολογικών Εσόδων και με στόχο να εκσυγχρονιστεί και να διευρυνθεί η έννοια της φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής για όλες τις μορφές φόρων. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Αρχείων για τα πρόστιμα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν επιβληθεί μέσω του νόμου 2523/1997, ο οποίος αφορά το φορολογικό πλαίσιο για συγκεκριμένα επενδυτικά σχήματα και των συμμετεχόντων σε αυτά, βάσει του ITC και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις καλύτερες πρακτικές της Ευρωζώνης,
- εφαρμογή νομοθεσίας για αναβάθμιση του οργανικού νόμου για τον προϋπολογισμό: I. Εισαγωγή πλαισίου για τις ανεξάρτητες αρχές, ii. Κατάργηση των εξωδικαστικών συμφωνιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των λογιστών (υπόλογοι), iii. Παροχή στη ΓΓΔΕ αποκλειστική οικονομική δυνατότητα και των αρμοδιοτήτων του ΓΛΚ προκειμένου να «παρακολουθεί» τα δημόσια οικονομικά και iv. Κατάργηση του γραφείου των δημοσιονομικών ελεγκτών έως τον Ιανουάριο του 2017,
- αύξηση του φορολογικού συντελεστή για το τονάζ και κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για την ναυτική βιομηχανία.
Έως τον Σεπτέμβριο του 2015 (I) απλοποίηση του χρονοδιαγράμματος φόρων προσωπικού εισοδήματος, (ii) επανασχεδίαση και ενσωμάτωση στο ITC του επιδόματος αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη χρονική εφαρμογή για το φορολογικό σύστημα (iii) διανομή ενός κύκλου προστίμων ώστε να διασφαλιστεί η κατανοητή και ορθή εφαρμογή του Κώδικα Φορολογικών Εσόδων, (iv) και άλλες εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις όπως αναφέρονται στην έκθεση του ΔΝΤ για τη χώρα (Country Report No. 14/151).
Στην υγεία, με εφαρμογή από 1η Ιουλίου 2015: (I) επαναφορά της πλήρους συνταγογράφησης φαρμάκων generics και μη προστατευμένων από πατέντα, χωρίς εξαιρέσεις, (ii) μείωση, ως πρώτο βήμα της τιμής των μη προστατευμένων από πατέντα φαρμάκων κατά 50% και όλων των generics κατά 32,5% σε σύγκριση με την τιμή της πατέντας και ανάκληση των εξαιρέσεων εξαιτίας κεκτημένων δικαιωμάτων για φάρμακα τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά από το 2012 και (iii) επαναπροσδιορισμός και περιορισμός των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων προκειμένου να ευθυγραμμιστούν οι δομικές δαπάνες με τους στόχους του claw back και (iv) πλήρης είσπραξη για το 2015 όλων των εσόδων του claw back από τις ιδιωτικές κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα, τη φαρμακοβιομηχανία και επέκταση των ορίων του claw back που ισχύουν για το 2015 και στο 2016.
Εφαρμογή της Επανεξέτασης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης βάσει των συμφωνηθέντων αναφορών και σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα ώστε να επιτευχθεί εξοικονόμηση δαπανών που θα αντιστοιχεί στο 1/2% του ΑΕΠ, με στόχο να χρηματοδοτηθεί, χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση η σταδιακή κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Ιανουάριο του 2016.
Εφαρμογή νομοθεσίας ώστε να υπάρξει:
- μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και 200 εκατ. το 2016, μέσω στοχευμένων κινήσεων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των προμηθειών αλλά και του προσωπικού,
- εφαρμογή μεταρρύθμισης στον κώδικα εισοδήματος για (ώστε να καλύπτει και τη φορολόγηση κεφαλαίου), επενδυτικά «οχήματα», αγρότες, αυτοαπασχολούμενους κτλ,
- αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 28% από 26%,
- επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις,
- προκήρυξη διεθνούς δημόσιας προσφοράς για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και χρήση των αντίστοιχων συχνοτήτων και
- επέκταση της εφαρμογής του φόρου πολυτελείας για σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων και αύξησή του στο 13% από 10%, εφαρμοζόμενη από τον φόρο εισοδήματος του 2014 και μετά,
- άντληση εσόδων μέσω της δημοπράτησης των αδειών κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G.
Θα επεξεργαστούμε ορισμένα μέτρα επανόρθωσης σε περίπτωση δημοσιονομικού κενού και θα αφορούν: (I) αύξηση του φορολογικού συντελεστή για έσοδα από ενοίκια, για ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%), με επιπλέον έσοδα 160 εκατ. ευρώ και αύξηση στο 35% (από 33%) για ετήσια έσοδα άνω των 12.000 ευρώ, με στόχο επιπλέον έσοδα 40 εκατ. ευρώ, (ii) ο φορολογικός συντελεστής για επιχειρήσεις θα αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα (π.χ. στο 29% από 28%), κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον έσοδα 130 εκατ. ευρώ.
4. Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος
Oι αρχές αναγνωρίζουν ότι ο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ασταθές και χρειάζεται θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις. Αυτό γιατί θα εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος του 2010 για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα (3863/2010) και θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους ή θα αντικατασταθούν/προσαρμοστούν οι παράγοντες βιωσιμότητας στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ από τη μεταρρύθμιση του 2012, ως μέρος της νέας μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, τον Οκτώβριο του 2015, για να επιταχυνθούν αντίστοιχες εξοικονομήσεις και να ληφθούν μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Με ισχύ από την 1 Ιουλίου 2015 οι αρχές θα εφαρμόσουν σταδιακά μεταρρυθμίσεις που θα επιφέρουν μόνιμη εξοικονόμηση του ¼-½ τοις εκατό του ΑΕΠ το 2015 και 1% του ΑΕΠ για όλο το 2016 με τη θέσπιση νόμων με την:
Δημιουργία ισχυρών αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής ή κυρώσεων για την πρόωρη συνταξιοδότηση και μέσω της σταδιακής κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και υιοθετώντας σταδιακά τα όρια συνταξιοδότησης των 67 ετών, ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης, από το 2022, που ισχύει για όσους θα συνταξιοδοτηθούν (εκτός από ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι μητέρες με παιδιά με αναπηρία), με άμεση εφαρμογή.
Υιοθετείται νομοθεσία ώστε οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεων από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να επιβαρύνονται με ετήσιο πρόστιμο, για όσους θίγονται από την επέκταση της ηλικίας συνταξιοδότησης, που ισοδυναμεί με το 10%, πάνω από την τρέχουσα ποινή του 6%.
Ενσωμάτωση στο ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) για όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία ώστε να διασφαλιστεί ότι, αρχής γενομένης από 1ης Ιανουαρίου 2015 όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται μόνον από τις δικές τους συνεισφορές.
Καλύτερη στόχευση των κοινωνικών συντάξεων, αυξάνοντας την σύνταξη του ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους.
Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους από το τέλος Δεκεμβρίου του 2019. Αυτό πρέπει να νομοθετηθεί αμέσως και να αρχίζει (η κατάργηση) όσον αφορά το 20% των υψηλοσυνταξιούχων-δικαιούχων από το Μάρτιο του 2016, με τις λεπτομέρειες της σταδιακής κατάργησης να συμφωνούνται με τους θεσμούς.
Παγώνουν τα όρια για την μηνιαία καταβολή της βασικής συντάξης σε ονομαστικούς όρους μέχρι το 2021.
Υπάρχει πρόνοια για τα άτομα που συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015, η βασική, εγγυημένη σύνταξη να λαμβάνεται μόνο κατά την επίτευξη της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης των 67 χρόνων.
Αυξάνεται η εισφορά των συνταξιούχων υπέρ του κλάδου υγείας από το 4% στο 6% κατά μέσω όρο και επεκτείνεται και στις επικουρικές συντάξεις.
Σταδιακή κατάργηση όλων των κρατικών χρηματοδοτικών εξαιρέσεων και εναρμόνιση στους κανόνες συμμετοχής για όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία στη δομή ή τις εισφορές του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου του 2015.
Πάνω από όλα, προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι αρχές από τις 31 Οκτωβρίου 2015 θα νομοθετήσουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ώστε να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016.
(Ι) Σχεδιασμός και παραμετρικές βελτιώσεις για την στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών
(II) να διευρυνθεί και να εκσυγχρονιστεί η βάση εισφοράς και σύνταξης για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, περιλαμβανομένης της μετάβασης από το πλασματικό στο πραγματικό εισόδημα.
(iii) αναθεώρηση και εξορθολογισμός όλων των διαφορετικών συστημάτων βασικής εγγυημένης σύνταξης, μέσω δοκιμασμένων συνταγών του συνταξιοδοτικού συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη τα κίνητρα για εργασία και τις εισφορές.
v) Εναρμόνιση εισφορών και καταβολή παροχών κανόνων και των διαδικασιών σε όλα τα κεφάλαια?
(iv) Ορθή ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένης της εναρμόνισης των εισφορών και των κανόνων για πληρωμή επιδομάτων και τον διαδικασιών σε όλα τα ταμεία.
(V) Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν συντάξεις και αντιστάθμιση από τη μείωση των παροχών ή την αύξηση των εισφορών σε ισχύ από 31ης Οκτωβρίου 2015
(vi) την εναρμόνιση των επιδομάτων του Γεωργικού Ταμείου (ΟΓΑ) με τα υπόλοιπα του συνταξιοδοτικού συστήματος, κατ 'αναλογία, εκτός αν ο ΟΓΑ συγχωνευθεί με άλλα ταμεία.
Η ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης θα λάβει χώρα μέχρι το τέλος του 2017. Το 2015, η διαδικασία αυτή θα ενεργοποιηθεί μέσω της νομοθεσίας για την ένωση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης σε μια ενιαία οντότητα και η λειτουργική ενοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Περαιτέρω μειώσεις του λειτουργικού κόστους και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των αποθεμάτων των ταμείων συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της εξισορρόπησης των αναγκών μεταξύ εκείνων των ταμείων που είναι σε καλύτερη θέση και εκείνων που είναι λιγότερο καλή.
Οι Αρχές θα θεσπίσουν νομοθεσία για να αντισταθμιστούν πλήρως οι φορολογικές επιπτώσεις της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων του 2012 σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, η μεταρρύθμιση του Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης θα εξασφαλίσει την αμεροληψία των διαφόρων μεταρρυθμίσεων.
Οι θεσμοί είναι έτοιμοι να λάβουν υπόψη την επίδραση άλλων παραμέτρων εντός του συνταξιοδοτικού συστήματος, ισοδύναμου αποτελέσματος, ώστε να αντικαταστήσουν ορισμένα από τα προαναφερθέντα μέτρα, λαμβανομένων υπόψη των επιπτώσεών τους στην ανάπτυξη και υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά παρουσιάστηκαν στους Θεσμούς στη φάση του σχεδιασμού και είναι συγκεκριμένα και μετρήσιμα.


 
5. Δημόσια Διοίκηση, Δικαιοσύνη και Πάταξη της Διαφθοράς
Εφαρμογή νόμου ώστε να υπάρξει:
- μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου, αρχής γενομένης την 1η Ιανουαρίου 2016, που θα θέτει τις βασικές παραμέτρους με ουδέτερο δημοσιονομικό χαρακτήρα και σε συμμόρφωση με τον συμφωνηθέντα μισθολογικό προϋπολογισμό και με ορθή εφαρμογή σε όλο το πλαίσιο του δημοσίου τομέα, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης του μισθολογικού βάρους σε όλο το μισθολογικό φάσμα και σύνδεσή του με τις εργασιακές ικανότητες, την απόδοση και την υπευθυνότητα του προσωπικού. (Οι αρχές θα εφαρμόσουν, επίσης, νομοθεσία για τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων, έως τα τέλη Νοεμβρίου 2015),
- ευθυγράμμιση των μη μισθολογικών προνομίων όπως των συμφωνιών για άδειες, των μεταφορικών, βάσει των καλύτερων πρακτικών της Ευρωζώνης και με εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016,
- εφαρμογή των νέων μεσοπρόθεσμων ορίων για τον μισθολογικό προϋπολογισμό και του επιπέδου της δημόσιας διοίκησης με στόχο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και διασφάλιση της μείωσης του μισθολογικού προϋπολογισμού σε σχέση με το ΑΕΠ έως το 2019,
- πρόσληψη διευθυντικών στελεχών και σύνδεση της αποδοτικότητας όλων των υπαλλήλων (με στόχο να ολοκληρωθεί η πρόσληψη διευθυντικών στελεχών που θα πραγματοποιηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2015, διαδικασία η οποία μπορεί να τεθεί υπό αναθεώρηση),
- εφαρμογή ενός νέου πλαισίου κινητικότητας έως το δ' τρίμηνο του 2015. Το πλαίσιο θα προωθεί τη χρήση του ορισμού της θέσεως εργασίας και θα συνδέεται με μία online βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλες τις κενές θέσεις. Η τελική απόφαση για την κινητικότητα των υπαλλήλων θα αποφασίζεται για κάθε υπηρεσία που αφορά. Θα εκλογικεύει την «διάχυση» των υπαρχόντων πόρων και του προσωπικού σε όλο το φάσμα της Γενικής Κυβέρνησης,
- Μεταρρύθμιση του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, σε ευθυγράμμιση με τις προηγούμενες συμφωνίες. Εφαρμογή μέτρων για τη μείωση του όγκου των υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια. Στενή συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές και παροχή τεχνικής βοήθειας για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη (e-justice), τη διαμεσολάβηση και τα δικαστικά στατιστικά στοιχεία,
- ενίσχυση της διακυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ. Θα περιλαμβάνει (I) τον ρόλο και τη δομή των Συμβουλευτικών αρχών του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής του Συμβουλίου του Ελεγκτικού Στατιστικού Οργανισμού σε μία Επιτροπή του Ελεγκτικού Στατιστικού Οργανισμού και του ρόλου της Αρχής Ορθής Πρακτικής, (ii) τη διαδικασία πρόσληψης του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα προσληφθεί ένας πρόεδρος με άρτια επαγγελματικά προσόντα, μέσω διαφωνών διαδικασιών και επιλεγμένων κριτηρίων, (iii) τη συμμετοχή της ΕΛΣΤΑΤ σε κάθε νομοθετική διαδικασία ή άλλη νομική διαδικασία που αφορά στατιστικά θέματα, (iv) άλλα θέματα που αφορούν την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ανεξαρτησίας, παροχή της δυνατότητας στην ΕΛΣΤΑΤ για επαναπροσδιορισμό των υπαρχόντων μόνιμων θέσεων και την πρόσληψη προσωπικού όταν θεωρηθεί απαραίτητο και την πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού και την κατηγοριοποίηση του θεσμού ως θεσμού εφαρμογής δημοσιονομικής πολιτικής βάσει του νόμου 4270/2014 και τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της ΤτΕ για στατιστικά θέματα, σε εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
- Δημοσιοποίηση ενός αναθεωρημένου Στρατηγικού Σχεδίου για τη Διαφθορά έως την 31η Ιουλίου 2015. Μεταρρύθμιση και εφαρμογή του νομικού πλαισίου για την περιουσία και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και εφαρμογή νομοθεσίας κατά του οικονομικού εγκλήματος και των ερευνών για πάταξη της διαφθοράς, η οποία προήλθε και από πολιτική παρέμβαση.
Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, οι αρχές θα:
- ενισχύσουν τους ελέγχους των δημόσιων οργανισμών και κυρίως των δημοσίων επιχειρήσεων. Ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε να πραγματοποιούν ισχυρούς ελέγχους και να επιτηρούν τις έρευνες ορισμένων υπό έλεγχο αρχών συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων επιχειρήσεων.
- ενισχύσουν τους ελέγχους και τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχων σε ΟΤΑ με υψηλές δαπάνες και των υπό έλεγχο νομικών οργανισμών τους.
- ενισχύσουν τους ελέγχους για περιπτώσεις δημόσιων και ιδιωτικών επενδυτικών θεμάτων, που χρηματοδοτούνται από το κράτος ή συγχρηματοδοτούνται, δημοσίων έργων και δημόσιων προμηθειών (π.χ. τομέας της υγείας, ΣΔΙΤ).
- ενισχύσουν την διαφάνεια, τον έλεγχο αλλά και τα προσόντα των φορολογικών και τελωνειακών αρχών.
- αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον κύκλο προσλήψεων, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες διεργασίες (Central Purchasing και e-Purchasing: ΚΗΜΔΗΣ και ΕΔΗΣΗ) και την ανάγκη ύπαρξης ενός πιο ξεκάθαρου πλαισίου διακυβέρνησης. Εφαρμογή της στρατηγικής βάσει της αξιολόγησης (δ' τρίμηνο 2015).
- εφαρμόσουν στρατηγική για άμβλυνση των κινδύνων που αφορούν τις δημόσιες προμήθειες (α' τρίμηνο 2016).
- Αξιολόγηση δύο συγκεκριμένων τομέων, Υγείας και Δημοσίων Έργων, ούτως ώστε να καταστεί κατανοητή η ύπαρξη προβλημάτων που αφορούν την διαφθορά και άλλους κινδύνους και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστούν. Εφαρμογή της αρμόζουσας στρατηγικής (δ' τρίμηνο 2015).
6. Φορολογικές αρχές
Θα λάβει τις κάτωθι ενέργειες:
- Υιοθέτηση νομοθεσίας για την εγκαθίδρυση μιας αυτόνομης φοροεισπακτικής αρχής, που προσδιορίζει (i) την νομική υπόσταση της αρχής, την οργάνωση αυτής, την κατάσταση της, και το πεδίο δράσης αυτής της αρχής, (ii) οι εξουσίες και αρμοδιότητες του Διευθύνοντα Συμβούλου και του ανεξάρτητου Συμβουλίου Διοικητών, (iii) η σχέση του ΥΠΟΙΚ και άλλων κυβερνητικών φορέων, (iv) η ευελιξία του ανθρώπινου δυναμικού της αρχής και η σχέση με την Δημόσια Διοίκηση, (ν) αυτονομία του προϋπολογισμού, μέσω δικών του γενικών διευθύνσεων οικονομικών υπηρεσιών και ένα χρηματοδοτικό σχήμα ώστε να ευθυγραμμίζονται τα κίνητρα με την είσπραξη εσόδων και την εξασφάλιση της προβλεψιμότητας και της ευελιξίας του προυπολογισμού, (νi) αναφορά στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, καθώς και (νii) άμεση μεταφορά όλων των φορολογικών και τελωνειακών ιδιοτήτων και τελών, καθώς και όλου του σχετικού προσωπικού στο ΣΔΟΕ και άλλων φορέων στην αρχή αυτή.
- περί ειδοποιήσεων κατασχέσεων, οφείλει να υιοθετήσει νομοθεσία ώστε να εξαλείψει το 25% πλαφόν σε μισθούς και συντάξεις, και να μειώσει τα όρια των 1.500 ευρώ, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση λογικά επίπεδα διαβίωσης.
Εντατικοποίηση των αγορών για υποδομή μηχανογράφησης / μηχανοργάνωσης ώστε να αυτοματοποιηθεί το σύστημα των e-κατασχέσεων, βελτίωση του κανονισμού για διαγραφή φορολογικών χρεών, εξάλειψη της προσωπικής ευθύνης εφόρων για την δίωξη παλαιών χρεών, απάλειψη περιορισμών στην διεξαγωγή ελέγχων σε φορολογικές δηλώσεις από το 2012, και η επιβολή, αν είναι νομίμως συμβατό, η προ-πληρωμή σε φορολογικές διαφορές.
- τροποποίηση (i) του φόρου από το 2014-15 και των διακανονισμών χρεών ώστε να αποκλείουν τους φορολογούμενους που δεν αποπληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, και την υποχρέωση των φορολογικών και ασφαλιστικών αρχών να μειώσουν την διάρκεια αποπληρωμής για όσους έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν νωρίτερα, καθώς και η υιοθέτηση επιτοκίων που ισχύουν στην ελεύθερη αγορά, το LDU και KEAO θα αξιολογήσουν από το Σεπτ. 2015 για τους μεγαλο-οφειλέτες, οι οποίοι οφείλουν φόρους και ασφαλιστικές που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ (π.χ. να επιβεβαιώνει την ικανότητα τους ως προς την πληρωμή ώστε να πάρει διορθωτική ενέργεια) καθώς και (ii) το βασικό σχέδιο διακανονισμού για την ρύθμιση των επιτοκίων, που βασίζονται στην ελεύθερη αγορά, ώστε να ανασταλεί μέχρι το τέλος του 2017 η ανάγκη επιβεβαίωσης από τρίτους και η απαίτηση τραπεζικών εγγυήσεων.
- Υιοθέτηση νομοθεσίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών διαγραφής και περιορισμός της διπλό-εγγραφής ΦΠΑ ώστε να διασφαλίζονται τα έσοδα από ΦΠΑ καθώς και η επιτάχυνση της προμήθειας λογισμικού ανάλυσης δικτύων. Προεδρικό διάταγμα για την σημαντική ενίσχυση και αναδιοργάνωση της διεύθυνσης για την είσπραξη ΦΠΑ ώστε να καταπολεμηθεί η μη καταβολή του μέσω της κυκλικής απάτης τύπου "καρουσέλ" (η οποία πραγματοποιείται στα πλαίσια των ενδοκοινοτικών συναλλαγών και της μετακύλισης του ΦΠΑ). Οι αρχές θα καταθέτουν αίτηση στην επιτροπή της Ε.Ε. για το ΦΠΑ και θα ετοιμάσουν μια αξιολόγηση για την επίδραση που θα έχει μια αύξηση του ορίου για το ΦΠΑ στα 25,000 ευρώ.
- Καταπολέμηση την λαθρεμπορίου καυσίμων μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων για τον εντοπισμό αποθηκευτικών χωρών, είτε σταθερά ή κινητά.
- Παραγωγή ενός συνολικού σχεδίου για την τεχνική υποστήριξη προς την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που συμπεριλαμβάνει (i) εντοπισμό μη δηλωμένων καταθέσεων μέσω ελέγχων των τραπεζικών συναλλαγών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, (ii) εισαγωγή ενός εθελοντικού προγράμματος αποκάλυψης καταθέσεων με ανάλογες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες επιβεβαίωσης, συμβατές με της καλύτερη διεθνής πρακτική, και χωρίς καμία πρόβλεψη για αμνηστία (iii) αίτηση προς άλλες χώρες της Ε.Ε. για την παροχή πληροφοριών σε ότι αφορά την κυριότητα και απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από Έλληνες πολίτες (iv) ανανέωση του αιτήματος για τεχνική βοήθεια προς τις φορολογικές αρχές και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκμετάλλευση αυτού του πόρου (ν) θέσπιση ενός περιουσιολογίου για να βελτιωθεί ο έλεγχος.
- Ανάπτυξη κοστολογημένου σχεδίου για την προαγωγή των ηλεκτρονικών πληρωμών, χρησιμοποιώντας τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία
- Δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για την εξόρυξη γνώσης από βάσεις χρονοσειρών ώστε να ελέγχονται οι ισολογισμοί των μητρικών και θυγατρικών εταιρειών, ώστε να βελτιωθούν τα κριτήρια για την ανάλυση κινδύνων στην μεταφορά τιμολόγησης.
7. Χρηματοπιστωτικός τομέας
Υιοθέτηση: (i) τροπολογιών στο πτωχευτικό κώδικα για εταιρείες και νοικοκυριά, που θα καλύπτουν όλους του οφειλέτες, καθώς και την εναρμόνιση της νομοθεσίας για εταιρείες με το νόμο OCW
(ii) τροπολογίες στον πτωχευτικό κώδικα που αφορά τα νοικοκυριά μέσω της εισαγωγής ενός μηχανισμού που θα διαφοροποιεί τους "στρατηγικούς αφερέγγυους" από τους καλόπιστους οφειλέτες, καθώς και η απλοποίηση και ενίσχυση των διαδικασιών μαζί με την εισαγωγή μέτρων για να μειωθεί ο μεγάλος αριθμός καθυστερημένων υποθέσεων
(iii) τροπολογίες για την άμεση βελτίωση του δικαστικού πλαισίου για θέματα που αφορούν την πτώχευση εταιρειών και νοικοκυριών
(iv) νομοθεσία για την θέσπιση πλαισίου μέσω του οποίου θα δραστηριοποιούνται διαχειριστές για θέματα χρεοκοπίας, χωρίς να αφορά κανένα επάγγελμα αποκλειστικά και με γνώμονα την καλύτερη διεθνή πρακτική και εμπειριών από άλλες χώρες
(ν) ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα: αυτή η στρατηγική θα προστεθεί στο ανάλογο έγγραφο από το 2013, λαμβάνοντας υπ'οψιν το νέο περιβάλλον και συνθήκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και με στόχο την επιστροφή των τραπεζών σε ιδιωτικά συμφέροντα μέσω της προσέλκυσης διεθνών στρατηγικών επενδυτών καθώς και την επίτευξη ενός βιώσιμου μοντέλου χρηματοδότησης στο μεσοδιάστημα, και
(νi) μια ολιστική στρατηγική για την επίλυση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την βοήθεια ενός στρατηγικού συμβούλου.
8. Αρχή μιας συμβουλευτικής διαδικασίας για την αναθεώρηση όλου του φάσματος των υφιστάμενων θεμάτων στην αγορά εργασίας, με γνώμονα τις πρακτικές που ισχύουν αλλού στην Ευρώπη. Παρατηρήσεις σε αυτήν την διαδικασία θα δοθούν από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Η οργάνωση και τα χρονοδιαγράμματα θα καθοριστούν σε συνεργασία με τους Θεσμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, η νομοθεσία για ένα νέο σύστημα συλλογικών συμβάσεων θα είναι έτοιμη μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Οι αρχές θα πάρουν μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας ώστε να εμπεδωθεί η ανταγωνιστικότητα των νόμιμων εταιρειών και για να προστατεύονται οι υπάλληλοι και να διασφαλίζονται τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα.
9. Αγορά προϊόντων
Εφαρμογή νομοθεσίας ώστε:
- να εφαρμοστούν όλες οι εναπομείνασες συστάσεις από την εργαλειοθήκη Ι ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ, εκτός των Over The Counter φαρμακευτικών προϊόντων, ξεκινώντας με: τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, κώδικας προστατευμένων παραδοσιακών τροφίμων, κώδικες στα υλικά οικοδομών και όλες τις συστάσεις της εργαλειοθήκης ΙΙ του ΟΟΣΑ για χυμούς και πετρελαϊκά προϊόντα,
- να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να ενισχυθεί άμεσα η ευμάρεια των καταναλωτών θα εφαρμοστεί μία νέα ανταγωνιστική διαδικασία, σε συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια του ΟΟΣΑ, αναφορικά με το χονδρεμπόριο, τις κατασκευές, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα ΜΜΕ. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο α' τρίμηνο του 2016. Οι προτάσεις θα εφαρμοστούν έως το β' τρίμηνο του 2016.
- να «ανοίξουν» τα κλειστά επαγγέλματα των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των λογιστών και των δικαστικών επιμελητών και απελευθέρωσης της αγοράς τουριστικών ενοικίων.
- μείωση των μη αμοιβαίων, κοινωνικών χρεώσεων και ευθυγράμμιση των μη κοινωνικών χρεώσεων στις παρεχόμενες υπηρεσίες,
- μειωθεί η γραφειοκρατία, συμπεριλαμβανομένων των οριζόντιων απαιτήσεων για επενδύσεις και των δραστηριοτήτων χαμηλού ρίσκου όπως συστήνει η Παγκόσμια Τράπεζα και του διοικητικού βάρους για των επιχειρήσεων βάσει των συστάσεων του ΟΟΣΑ και (ii) δημιουργία μίας επιτροπής για τις ένδο-υπουργικών διαδικασιών νομοθέτησης. Τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα ώστε να επιτευχθεί η εφαρμογή της χαλάρωσης των απαιτήσεων για παροχή αδειών
- σχεδιαστούν ηλεκτρονικά one-stop shops για επιχειρήσεις μέσω ανάλυσης των πληροφοριών για τις υποχρεώσεις που οι επιχειρήσεις πρέπει να εφαρμόσουν και να βοηθηθεί ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη των αναγκαίων εργαλείων και δομών (γ' τρίμηνο 2015). Δημιουργία της θεσμικής και συνεργατικής δομής, καταγραφή των επιχειρηματικών διαδικασιών συμπεριλαμβανομένων, καθορισμός και καταγραφή των πληροφοριών για τις υποχρεώσεις και τις θεσμικές διαδικασίες και την εκπαίδευση των αξιωματούχων (δ' τρίμηνο 2015). Εφαρμογή το α' τρίμηνο του 2016.
- υιοθετηθεί η μεταρρύθμιση στην αγορά φυσικού αερίου και ο ειδικός οδικός της χάρτης και ακολούθως θα υπάρξει εφαρμογή.
- λήψη μη μετατρέψιμων μέτρων (συμπεριλαμβανομένης και της ανακοίνωσης της κατάθεσης των προσφορών) για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας διαχείρισης του ηλεκτρικού συστήματος, ΑΔΜΗΕ ή να εφαρμοστεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 μία εναλλακτική δομή, με ισοδύναμα αποτελέσματα από άποψης ανταγωνισμού, σε πλήρη εφαρμογή με τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές ώστε να καταστεί πλήρως ανεξάρτητος από τη ΔΕΗ, ενώ θα διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του.
Αναφορικά με την αγορά ενέργειας, οι αρχές θα αναμορφώσουν την ικανότητα του συστήματος πληρωμών και άλλων κανόνων της αγοράς ηλεκτρισμού ώστε να αποφευχθεί ότι ορισμένα εργοστάσια αναγκάζονται να λειτουργούν χαμηλότερα από το βιώσιμο κόστος και να αποτρέψει τα προβλήματα από τις εκπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ και του οργανισμού λειτουργίας της αγοράς. Καθορισμών των χρεώσεων της ΔΕΗ βάσει του κόστους, συμπεριλαμβανομένης και της αντικατάστασης του μειωμένου κατά 20% του μειωμένου τιμολογίου για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και να ενημερώσει την Κομισιόν σχετικά με την πρόσβαση των ιδιωτών παραγωγών σε φθηνές πηγές παραγωγής ρεύματος στις οποίες έχει πρόσβαση η ΔΕΗ μέσω δημοπρασιών (ΝΟΜΕ). Οι αρχές θα συνεχίσουν την εφαρμογή του οδικού χάρτη ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Ε.Ε. και θα εφαρμόσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και των στόχων για ενεργειακή αποτελεσματικότητα και θα προχωρήσουν στην αναθεώρηση της ενεργειακής φορολόγησης. Οι αρχές θα ενισχύσουν την οικονομική και λειτουργική ανεξαρτησία του οργανισμού ελέγχου της ηλεκτρικής ενέργειας.
10. Ιδιωτικοποιήσεις
- Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα βελτιώσει το Σχέδιο Ανάπτυξης Περιουσίας το οποίο θα περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονταν στην «κατοχή» του έως την 31η Δεκεμβρίου 2014. Το υπουργικό συμβούλιο θα εφαρμόσει το πρόγραμμα.
- Προκειμένου να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των δημοπρασιών, οι αρχές θα ολοκληρώσουν όλες τις εναπομείνασες κυβερνητικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών αεροδρομίων, τον ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία, τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό (ο πλήρης κατάλογος στο Τεχνικό Μνημόνιο). Αυτή η λίστα των ενεργειών ανανεώνεται τακτικά και η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι οι εναπομείνασες ενέργειες θα προωθηθούν στον ορθό χρόνο.
- Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσουν τις ημερομηνίες για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης όχι αργότερα από τα τέλη Οκτωβρίου 2015 και για ΤΡΑΙΝΟΣΕ Rosco, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στους όρους που ισχύουν.
- Η κυβέρνηση θα μεταφέρει το ποσοστό που κατέχει στον ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.
- Θα λάβει ουσιαστικά και μη αναστρέψιμα βήματα για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων βάσει των υπαρχουσών συνθηκών και με τους υπάρχοντες προωθούμενους αναδόχους.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/605540/deite-metafrasmeno-olokliro-to-mnimonio-poy-proteinei-i-elliniki-kyvernisi#ixzz3fVskXQfD

Πέντε κορυφαίοι οικονομολόγοι προειδοποιούν την Μέρκελ για αυτά που θα πράξει αυτήν την εβδομάδα

Να κάνει τα θαρραλέα και γενναιόδωρα βήματα πουχρειάζονται προς την Ελλάδα και θα ωφελήσουν την Ευρώπη για τις επόμενες γενεές καλούν σήμερα την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ σε ανοιχτή επιστολή τους πέντε κορυφαίοι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων ο Τομά Πικετί.
Τη δεκαετία του ’50 η Ευρώπη θεμελιώθηκε στηριζόμενη στην συγχώρεση των χρεών του παρελθόντος, κυρίως της Γερμανίας, επισημαίνουν στην ανοιχτή αυτή επιστολή τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Nation». 

«Σήμερα χρειάζεται να αναδιαρθρώσουμε και να μειώσουμε το ελληνικό χρέος, να δώσουμε στην οικονομία χώρο αναπνοής για να ανακάμψει και να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να αποπληρώσει ένα μειωμένο φορτίο χρέους σε μια μακροχρόνια περίοδο», υπογραμμίζουν.
«Τώρα είναι η ώρα για μια ανθρώπινη επανεξέταση του τιμωρητικού και αποτυχημένου προγράμματος λιτότητας των πρόσφατων ετών και για να συμφωνήσουμε σε μια μεγάλη μείωση των χρεών της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται πολύ στην Ελλάδα», επισημαίνουν.
«Το μήνυμά μας προς την Γερμανίδα καγκελάριο είναι σαφές: σας ζητούμε να αναλάβετε αυτόν τον ζωτικής σημασίας ηγετικό ρόλο για την Ελλάδα και την Γερμανία, αλλά και για τον κόσμο», υπογραμμίζουν, προειδοποιώντας την Μέρκελ ότι η ιστορία θα την θυμάται «γι’ αυτά που θα πράξει αυτήν την εβδομάδα». Η λιτότητα που επιβάλει η Ευρώπη στον ελληνικό λαό απλώς δεν λειτουργεί και ο ελληνικός λαός είπε ηχηρά «όχι άλλο», προσθέτουν στην επιστολή που δημοσιεύεται στο πλαίσιο μιας αίτησης της διεθνούς οργάνωσης Avaaz, με την οποία αξιώνεται να δοθεί τέλος στο αποτυχημένο πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα και την έχουν υπογράψει περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ευρωπαίοι. Όπως ήξερε ο περισσότερος κόσμος ότι θα συμβεί, οι οικονομικές απαιτήσεις της Ευρώπης συνέτριψαν την ελληνική οικονομία, οδήγησαν σε μαζική ανεργία, σε μια κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, επιδείνωσαν πολύ περισσότερο την κρίση εξωτερικού χρέους, σημειώνουν, με τεράστιο αντίκτυπο σε ανθρωπιστικό επίπεδο – το 40% των παιδιών ζει τώρα σε συνθήκες φτώχειας, αυξήθηκε η παιδική θνησιμότητα και η ανεργία των νέων βρίσκεται κοντά στο 50%.
«Η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και η κακή λογιστική προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων βοήθησαν στην δημιουργία του προβλήματος χρέους», επισημαίνουν και υπογραμμίζουν ότι οι Έλληνες συμμορφώθηκαν με το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ για λιτότητα.
«Έκοψαν τους μισθούς, έκοψαν τις κυβερνητικές δαπάνες, πετσόκοψαν τις συντάξεις, ιδιωτικοποίησαν και απελευθέρωσαν την αγορά και αύξησαν τους φόρους», αναφέρουν. Όμως τα προγράμματα προσαρμογής εξυπηρέτησαν μόνο στο να φέρουν μια Μεγάλη Ύφεση.
«Το φάρμακο που συνταγογράφησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και οι Βρυξέλλες προκάλεσε αιμορραγία στον ασθενή, δεν θεράπευσε την αρρώστια», επισημαίνουν. Και «τώρα ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση», όπως τονίζουν, «να βάλει ένα όπλο στο κεφάλι της και να τραβήξει την σκανδάλη», αλλά δυστυχώς «η σφαίρα δεν θα σκοτώσει μόνον το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη», παράπλευρη απώλεια θα είναι και η ευρωζώνη ως «φάρος ελπίδας, δημοκρατίας και ευημερίας», ενώ αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες οικονομικές συνέπειες στον κόσμο. «Όλοι μαζί καλούμε την καγκελάριο Μέρκελ και την τρόικα να εξετάσουν μια διορθωτική πορεία, να αποφύγουν μια περαιτέρω καταστροφή και να επιτρέψουν στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», καταλήγουν. Την επιστολή υπογράφουν οι οικονομολόγοι: Χάινερ Φλάσμπεκ, Τομά Πικετί, Τζέφρι Ντ. Ζακς, Ντάνι Ρόντρικ, Σάιμον Ρεν-Λιούις.


olympia

Έκθεση για ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Απουσιάζει η λέξη «Μπαρμπαρός»

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/266294/ekthesi-gia-ounfikyp-apousiazei-i-lexi-mparmparos#sthash.P8mtXPAA.dpuf

ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩ Ράλι στις διεθνείς αγορές-Ελπίζουν σε συμφωνία Ράλι κάνουν οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι με την πρόταση που έστειλε χθες η ελληνική κυβέρνηση θα επιτύχει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της.

Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και την Ασία σημείωναν άνοδο πάνω από 1%, το ευρώ καταγράφει κέρδη και οι αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχωρούν, μετά από μία εβδομάδα με έντονες διακυμάνσεις.
Το ευρώ ανατιμάται 0,65% έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στα 1,1115 δολάρια. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το ευρώ ανατιμάται 1,3% στα 135,60 γεν. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο 1,5%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η άνοδος του γερμανικού δείκτη DAX (1,7%) και του γαλλικού δείκτη CAC 40 (2,4%).
Νέα μεγάλη άνοδο σημείωσαν και οι κινεζικές μετοχές, με το χρηματιστήριο της Σαγκάης να ενισχύεται 4,5%, καθώς τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στο Πεκίνο φαίνεται να ηρεμούν τους επενδυτές. Ο πανικός πωλήσεων είχε οδηγήσει τις κινεζικές μετοχές να χάνουν το ένα τρίτο της αξίας τους από τα μέσα Ιουνίου.
Οι ανησυχίες για τα χρηματιστήρια στην Κίνα είχαν διαχυθεί και σε άλλες αγορές, με τις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος να υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα από τις βιομηχανικές πρώτες ύλες και τις τιμές του πετρελαίου να κάνουν «βουτιά». Σήμερα, οι τιμές ορισμένων πρώτων υλών ανέκαμψαν. Ειδικότερα, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά 58 σεντς στα 53,36 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε επίσης στα 59,12 δολάρια. Ωστόσο, η τιμή του χαλκού διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος αναμένεται να καταγράψει μεγάλη εβδομαδιαία μείωση.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64216379

ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΟΜΒΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑ! ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Τη σημασία της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο υπογράμμισε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα.«Κάποιοι έκαναν ότι δεν καταλαβαίνουν πού έχουν οδηγήσει οι πολιτικές στις οποίες εμμένουν», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του χρέους και των γερμανικών αποζημιώσεων.

«Ήταν μια ιδιαίτερη μέρα, καθώς όλοι μπόρεσαν να σχηματίσουν προσωπική άποψη για το ποιες είναι οι πολιτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται πραγματικά τις καταστατικές αρχές και αξίες της Ευρώπης», σημείωσε η κα Σακοράφα, για τη συζήτηση που έγινε την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέδειξε με το λόγο του ένα στοιχείο πολύ σημαντικό: ότι οι συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης δε μπορεί να γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες και όχι στο θεσμικό όργανο των αιρετών εκπροσώπων των ευρωπαϊκών λαών.
«Η συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στα κέντρα λήψης των αποφάσεων είναι κάτι που ζητούν ανέκαθεν όλοι οι Ευρωβουλευτές, γι’ αυτό και χθες ήταν αίτημα όλων των πολιτικών δυνάμεων να συμμετέχει ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στις συνόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε η κα Σακοράφα.

Για την εξέλιξη της συζήτησης, η κα Σακοράφα είπε χαρακτηριστικά: «Ο Βέμπερ και άλλοι έκαναν ότι δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Ότι δηλαδή οι πολιτικές που εφαρμόζονται έχουν φέρει τη δυστυχία στους λαούς της Ευρώπης. Η επιμονή σε αυτές θα έλεγε κανείς ότι είναι εμμονική, αν δεν ήξερε ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα».

«Δεν έχουν το κουράγιο να παραδεχτούν πώς δημιουργήθηκε η παγκόσμια φούσκα», συνέχισε η κα Σακοράφα, ζητώντας «να γίνει ένας έλεγχος του χρέους σε όλη την Ευρώπη, για να γίνει σαφές πού πάνε τα λεφτά, ποιοι τρώνε τα λεφτά και πώς σώζουν τους τραπεζίτες».

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι σήμερα συζητείται από όλους το ζήτημα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να οδηγηθούμε στην απομείωσή του. «Η δική μας Επιτροπή για τον έλεγχο του χρέους είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση» είπε η κα Σακοράφα.

«Για να γίνει κατανοητό σε όλους, ότι το χρέος δεν είναι του λαού. Σε όλο τον κόσμο, τα χρέη δεν είναι των λαών», προσέθεσε.

Ως πολύ σημαντικό έργο της ομάδας των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το έτος, με τη συμμετοχή του Μανώλη Γλέζου, η κα Σακοράφα θεωρεί την ανάδειξη του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων και της γερμανικής οφειλής.

«Η ίδια χώρα που απαιτεί την εξόφληση του δανείου από τη χώρα μας, δεν έχει εξοφλήσει το δικό της δάνειο. Μάλιστα για να γίνει αυτό, η Γερμανία είναι ακόμη σε κατάσταση μη ειρήνης με τη χώρα μας», σημείωσε η κα Σακοράφα.

Όπως είπε, αν και πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα παρά τις 50 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν, το αίτημα θα επαναληφθεί μέχρι να πραγματοποιηθεί η συζήτηση.« Γιατί όλη η υφήλιος θα καταλάβει ότι η Ελλάδα είναι η χαμένη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, γιατί δεν αποζημιώθηκαν οι καταστροφές που έγιναν στη χώρα, ούτε αποζημιώθηκαν ηθικά οι άνθρωποι που υπέστησαν τη βαρβαρότητα».

http://olympia.gr/2015/07/10/προταση-βομβα-τησ-σοφιασ-σακοραφα-μακ/

Τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα. Βρώμικο παρασκήνιο με ΔΝΤ και Σόιμπλε για τις τράπεζες

 

Πληροφορίες του Ολυμπία μιλούν για αντιπρόταση που ετοιμάζει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αλλά θα την θέση το ΔΝΤ και θα έχει τελείως διαφορετικά νουμερα με αφορμή το……μαξιλάρι για τις τράπεζες. Εάν επαληθευτούν, θα φανεί πραγματικά ποιός επιδιώκει το Grexit από τον Απρίλιο του 2010. Αφού λήστεψαν την χώρα. Εκεί βεβαιως θα αποκαλυφθεί και ο ρόλος του Στουρνάρα, αφού αυτός γνωρίζει καλύτερα την εικόνα του τραπεζικού συστήματος.
Αναμένουμε λοιπόν…


http://olympia.gr/2015/07/10/τίποτα-δεν-έχει-κλείσει-ακόμα-βρώμικο/

Κεραυνοί του Spiegel για το ΔΝΤ: Καταστρέψατε την Ελλάδα και πήγατε να ρίξετε την κυβέρνηση!

Το πιο σκληρό άρθρο που έχει γραφεί για τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελληνική κατάρρευση, δημοσιεύθηκε στο Spiegel σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.

Το περιοδικό ρίχνει βαρύτατες ευθύνες στο ΔΝΤ και προσωπικά στην Λαγκάρντ για την πολιτική που ακολούθησε έναντι της Ελλάδας, κατηγορώντας την ευθέως ότι την οδήγησε στην καταστροφή.

Εξαιρετικά σημαντική είναι η μομφή που της…

αποδίδει ότι «αντί να ασχολείται με την λειτουργία του ταμείου, έγινε συνεργός του Βερολίνου και των Βρυξελών, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης της Ελλάδας!

Όλα αυτά που; Στο Γερμανικό Spiegel! Που φαίνεται πως αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα περισσότερο από κάτι Θεοδωράκηδες της αντιπολίτευσης. Αλήθεια, τι ακριβώς υπηρετούν; 

Κλείνοντας ο αρθρογράφος ζητά ευθέως την παραίτηση της Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας το λογίδριο περί «ηθικών λόγων» που συνόδεψε την αποπομπή του Στρως Καν! Αυτή βλέπετε, βίασε μια ολόκληρη χώρα…

Διαβάστε την Αγγλική μετάφραση του άρθρου:

Referendum? What referendum? That is the tenor irritated, one wonders at the International Monetary Fund (IMF) to Greece. Many IMF staff are bleary-eyed noticeable complaining internally about the criticism and the current workload. Outwardly they do but as not shake the Greek reform-no to their busy schedule for this week: negotiations with Tanzania, a report on the US economy, a press conference on the global economic outlook – business as usual. Even IMF chief Christine Lagarde is emphasized distance showcased. «The IMF yesterday’s referendum in Greece taken note of,» she said on Monday laconically – 18 hours after the result was clear, and to see without himself. It was «prepared to support Greece, we are asked.» Lagarde’s cynical phrases Two sets only. Cynical sentences – because instead of to prove himself as a savior of Greece, Lagarde has now reached the opposite. She stands before the ruins of a failed policy that has been checked the IMF long as they previously shook up only powerless developing countries. But now that this policy Europe – no wonder that now no longer just the tried and true IMF critics of Lagarde demanding that she should give up their job. Under Lagarde, the IMF has become part of the problem by the crisis have only worsened, writes Harvard political scientist David Singh Grewal in the «Huffington Post». He called for a «separation at the top»: With its uncompromising attitude Lagarde had wanted as a «servant of Berlin and Brussels» provoke a regime change in Athens – and thus their qualification permanently playful. «The IMF is doing in Greece now that, since the eighties, what he is doing in Africa,» criticized the analyst Robert Naiman from progressive think tank Just Foreign Policy. Behind the credit policy of the Fund put this time the attempt to overthrow a government. Even old reports of Lagarde are regurgitated in the social networks. They pay no taxes on their 467,940-dollar annual salary. You’ve let wegretuschieren as French Finance Minister on a portrait photo jewelry. And then there’s also this financial scandal in her home at the businessman Bernard Tapie, in which she is involved. The critics are gearing up.

Similar concerns exist within the fund for a long time. How the IMF is torn, showed his recent analysis Greece last week. Accordingly, Athens is his debts can never repay or only after «significant prolonged» due dates or even a haircut – previously a taboo in Brussels because Europe would have to write off billions. The gloomy forecast – which nevertheless did not alter the IMF lending – caused quite a stir, was politicized promptly and should have taken care of with the Ochi. Time for a reform of the IMF’s human resources policy But the publication of the report three days before the referendum was internally so controversial that the dispute in this press transpired. According to Reuters information, the European IMF partners locked against it because they feared an impact on the Greek vote, but were «heavily outvoted» – including by the United States. In order for a haircut is on the table – also for the IMF, which must also fear for many billions. When Greece missed its last IMF rate, as the first industrial nation ever in history, an untested mechanism came into effect: Parallel to the talks in Brussels, the IMF now needs to negotiate with Athens the future of open IMF debt. This is new territory for the fund, which had previously only such problems with developing countries. Lagarde’s term of office ends in mid 2016. «As managing director is expected of you, that you meet the highest ethical standards of conduct,» it wrote, the IMF 2011 in the contract. This etiquette Passage was a response to the Sexaffären her predecessor Dominique Strauss-Kahn – but could now also be their undoing, when it comes to their contract renewal next year. Should they go ahead or not, that would be a good opportunity for a reform of the IMF’s human resources policy. Per tradition of top job goes to a European, and the top job of the World Bank, the IMF’s sister institution next door to an American. Even more demanding Africa, Asia and Latin America an amendment. A Lagarde successor of Europe now appears to be an ever worse idea. In summary: The failed rescue policy for Greece brings IMF chief Christine Lagarde in distress. Their term of office ends next year. An extension of the contract is uncertain, critics call even its early resignation.

 http://olympia.gr/2015/07/08/κεραυνοί-του-spiegel-για-το-δντ-καταστρέψατε/

Συνεδριάζει η Ολομέλεια, μετά τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία

Αγωνία για τις διαφοροποιήσεις - Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις επί της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για την παροχή εξουσιοδότησης στον πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί για την επίτευξη συμφωνίας βάσει της ελληνικής πρότασης.
Η συζήτηση άρχισε στις 15:00 σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών, ενώ η Ολομέλεια θα συνεδριάσει στις 19:00. Μετά τις 12:00 τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία.
Σύμφωνα με τα όσα αναρτήθηκαν στην κοινοβουλευτική διαφάνεια λίγο πριν από το μεσημέρι, η κυβέρνηση την κατέθεσε ως σχέδιο νόμου με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος το κείμενο της πρότασης επί του οποίου ζητά εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση.
Το κείμενο της ελληνικής πρότασης, που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Πέμπτης, συνοδεύεται από επιστολή του πρωθυπουργού και αιτιολογική έκθεση.
Στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα προς το εξωτερικό ότι η κυβέρνηση μεταβαίνει με αυτή την πρόταση που έχει εγκριθεί ως βάση για να τη συζητήσει στο Eurogroup. Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, θα απαντηθούν αιτιάσεις που εγείρονται από το εξωτερικό σχετικά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/voylh/story/605791/live-synedriazei-i-olomeleia-meta-ta-mesanyxta-i-psifoforia#ixzz3fVmWhDB2

Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία θα ζητήσει το ΚΚΕ

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας θα καταθέσει το ΚΚΕ, επί του νομοσχεδίου για την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον ESM», όπως ενημέρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παφίλης.
«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο πλέον. Ο εργαζόμενος λαός τώρα πρέπει να οργανωθεί στα ταξικά συνδικάτα, στις επιτροπές αγώνα, μέσα στους τόπους δουλειάς, τις γειτονιές, μέσα από λαϊκές επιτροπές να οργανώσει την πάλη του, τη διεκδίκησή του, να οργανώσει τη λαϊκή συμμαχία του, γιατί τα μέτρα που έρχονται είναι πολύ σκληρά με το μνημόνιο 3 ή με την κρατική χρεοκοπία», δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/voylh/story/605781/voyli-onomastiki-psifoforia-tha-zitisei-to-kke#ixzz3fVlIE9pf

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Θλίψη σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του σπουδαίου ηθοποιού Ομάρ Σαρίφ, σε ηλικία 83 ετών.
Την είδηση επιβεβαίωσε ο ατζέντης του, Steve Kenis: «Υπέστη καρδιακή προσβολή, σε νοσοκομείο στο Κάιρο».
Ο γιος του είχε αποκαλύψει πρόσφατα ότι ο Ομάρ Σαρίφ έπασχε από Αλτσχάιμερ τα τελευταία τρία χρόνια και γι' αυτό έχει αποσυρθεί.
Ο Σαρίφ Αλί του «Λώρενς της Αραβίας» (1962), ο γοητευτικός και επικός «δόκτωρ Ζιβάγκο»(1965), ο τζογαδόρος Νίκι Αρνστάιν στο «Ενα αστείο κορίτσι» (1968), ο αξέχαστος Ομάρ Σαρίφ, γεννήθηκε το 1932 στη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το πραγματικό του όνομα ήταν Μισέλ Ντεμίτρι Χαλούμπ, κι η καταγωγή του από χριστιανική οικογένεια ρωμαιοκαθολική στο δόγμα. Σπούδασε μαθηματικά και φυσική στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και εργάστηκε κατ΄αρχάς στην οικογενειακή επιχείρηση ξυλείας του πατέρα του.Στη συνέχεια σπούδασε σε δραματική σχολή του Λονδίνου και στράφηκε στον κινηματογράφο το 1953, με πρώτη εμφάνιση σε μια αιγυπτιακή ταινία (Μάχη στην Κοιλάδα) για ν' ακολουθήσουν πολυάριθμες αιγυπτιακές παραγωγές, ρομαντικές ταινίες .Στη φιλμογραφία του, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ταινίες «Οι Καλύτερές μας Μέρες» (1955), «Δεν Κοιμάμαι» (1958), «Η Κυρία του Κάστρου» (1959), κι η διασκευή της 'Αννα Καρένινα με τίτλο Ο Ποταμός της Αγάπης (1961).

 Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ

Ήταν το 1962 όταν ο Ομάρ Σαρίφ υποδύθηκε τον Σαρίφ Αλί στον «Λόρενς της Αραβίας» του Ντέηβιντ Λιν, την πρώτη αγγλόφωνη ταινία στην οποία συμμετείχε με μια ερμηνεία που του εξασφάλισε υποψηφιότητα για Όσκαρ Β ανδρικού ρόλου, βράβευση με Χρυσή Σφαίρα Β' Ανδρικής Ερμηνείας σε κινηματογραφική ταινία και «Πολλά Υποσχόμενου 'Ανδρα Ηθοποιού» και παγκόσμια φήμη ως ο δημοφιλέστερος Γαλλοάραβας ηθοποιός.
Ο Ομάρ Σαρίφ, μετά από μια περίοδο κατά την διάρκεια της οποίας έμπαινε στους τίτλους των εφημερίδων για τις επιδόσεις του στο επαγγελματικό μπριτζ, έκανε την επάνοδό του το 2003 στη διασκευή του μυθιστορήματος «Ο Κύριος Ιμπραήμ και τα Λουλούδια του Κορανίου», του Φρανσουά Ντιπερόν. Για την ερμηνεία του βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας και με Βραβείο Σεζάρ.
Το Νοέμβριο του 2005 τιμήθηκε με μετάλλιο από την UNESCO σαν αναγνώριση της αξιοπρόσεκτης προσφοράς του στην ποικιλότητα του παγκόσμιου κινηματογράφου και του πολιτισμού.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/605720/efyge-apo-ti-zoi-o-ithopoios-omar-sarif#ixzz3fVWAvvSS

Πούτιν: Αισιόδοξος για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί περισσότερες πιθανότητες η κρίση στην Ουκρανία να επιλυθεί παρά οι προσπάθειες για τη διευθέτησή της να αποτύχουν.
Ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος έκρινε ότι τις προσπάθειες να διευθετηθεί η κρίση προσκόπτουν οι δισταγμοί του Κιέβου να διαπραγματευθεί απευθείας με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Παράλληλα, κάλεσε να αρθούν όλες οι κυρώσεις οι οποίες επιβάλλονται σε βάρος του Ιράν το συντομότερο δυνατόν μετά την επίτευξη οριστικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Υποθέτουμε ότι όλες οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν θα αρθούν, το ζήτημα είναι ποιες κυρώσεις και πότε. Καλούμε να υπάρξει μια συνολική άρση τους το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην πόλη Ούφα.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η ομάδα 5+1, η οποία διαπραγματεύεται με το Ιράν, θα καταλήξει «πολύ σύντομα» σε μια συμφωνία με την Τεχεράνη. «Ελπίζω ότι σύντομα θα υπογραφούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, μαζί με μια συμφωνία για τις εγγυήσεις» από μέρους του Ιράν, ανέφερε.
Η Μόσχα, σε βάρος της οποίας έχουν επίσης επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, «θεωρεί ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν λύση στα διεθνή προβλήματα», υπενθύμισε ο Πούτιν.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/605758/poytin-aisiodoxos-gia-tin-epilysi-tis-krisis-stin-oykrania#ixzz3fVVYQC7D

Μείωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Νομοθετική διάταξη που θα καταργεί την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης προετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας, διευκρινίζοντας ότι ο φόρος κατανάλωσης υπολογίζεται να καθοριστεί στα 6 λεπτά για το πετρέλαιο θέρμανσης ενώ ο αντίστοιχος για το πετρέλαιο κίνησης στα 33 λεπτά.
Ο αναπληρωτής υπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρου, δήλωσε αισιόδοξος για την απόδοση της ρύθμισης σε επίπεδο εσόδων, προβλέποντας μάλιστα πως θα οδηγήσει στην κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για τους δικαιούχους τον επόμενο Οκτώβριο.
Ο Δ. Μάρδας υποστήριξε επίσης και τη συμβολή του μέτρου στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τα πετρελαιοειδή.
«Δεν φοβόμαστε ότι θα υπάρχει φοροδιαφυγή, αφού μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει κλειδώσει το σύστημα διακίνησης πετρελαίου μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης που θα ξεκινά από τις φορολογικές αποθήκες και θα φτάνει μέχρι και το τελευταίο πρατήριο» είπε.
Σημειώνεται πως στη σχετική συνομιλία που είχε στη συνέχεια με δημοσιογράφους, ο αναπληρωτής υπουργός, επικαλούμενος μελέτη του ΚΕΠΕ, υποστήριξε πως η αύξηση της κατανάλωσης προβλέπεται να αποφέρει 350 εκατ. ευρώ έσοδα, προσθέτοντας την εκτίμηση ότι θα εξοικονομηθούν 210 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, που υπολογίζονταν ως δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης.
http://www.efsyn.gr/arthro/meiosi-foroy-sto-petrelaio-thermansis

Συμφωνία - Ραχήλ Μακρή: Δεν υπερψηφίζω την πρόταση της κυβέρνησης

«Δεν θα υπερψηφίσω την πρόταση της κυβέρνησης», ξεκαθάρισε η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, με αντικείμενο τη συζήτηση του σχεδίου νόμου που προβλέπει την εξουσιοδότηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας για τη σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
«Δεν θα δώσω έγκριση σε προτάσεις που στο 80% ταυτίζονται με τις προτάσεις του Γιούνκερ», υπογράμμισε.
Απευθυνόμενη, μάλιστα, στον υπουργό Οικονομικών, ανέφερε: «Οι Έλληνες πολίτες έδειξαν ότι διαθέτουν αρετή και τόλμη. Δεν ξέρω αν διαθέτετε και εσείς. Θα το δείξει η ιστορία».


 
«Η εντολή της Βουλής δεν δύναται να υπερβεί την εντολή των εκλογών ή του δημοψηφίσματος», είπε και σημείωσε πως «δεν θα σας επιτρέψω να βρείτε άλλοθι για να μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα σας εξουσιοδοτήσω με την ψήφο μου να ξεπουλήσετε αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λιμάνια, Ελληνικό. Σας ζητώ να διαπραγματευτείτε με βάση την εντολή του λαού».
Η κ. Μακρή ανέφερε, επίσης, ότι «πέντε μήνες ο Πρωθυπουργός και όσοι επέλεξε έδιναν μάχη για να μην ακολουθήσουμε σκυφτοί την εθελόδουλη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ» και «πέντε μήνες όλοι ακολουθούσαμε και στηρίζαμε την προσπάθεια».
Επέκρινε, τέλος, την κυβέρνηση για αδυναμία ελέγχου της νομιμότητας των καναλιών και για παραχώρηση των τραπεζών στους χρεοκοπημένους, όπως είπε, τραπεζίτες.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/voylh/story/605736/ektakto-raxil-makri-den-yperpsifizo-tin-elliniki-protasi#ixzz3fVKVoZWc

«Απόδειξη ότι η Μέρκελ είναι ο οικονομικός νταής της Ευρώπης»

«Το μάθημα της κρίσης είναι περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη Ευρώπη» διακήρυξε το 2012 η Ανγκελα Μέρκελ, η «πλέον ισχυρή ηγέτις της ευρωζώνης, που διαθέτει τη δύναμη του βέτο στις αποφάσεις», σχολιάζει το αμερικανικό Bloomberg σε άρθρο για την ελληνική κρίση.  
«Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν, οι Ελληνες αντελήφθησαν την... «περισσότερη Ευρώπη» ως «περισσότερη Γερμανία» και αυτό είναι ένα από τα σαφή μηνύματα που προέκυψαν από το δημοψήφισμα» αναφέρεται το άρθρο «Μπορεί να είναι θέμα προς συζήτηση εάν οι Ελληνες έσκαψαν μόνοι τους τον τάφο τους... αλλά ακόμα κι εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμευτεί σε μια άλλη συμφωνία, η προσοχή δικαίως έχει μετατοπιστεί από τους οφειλέτες στους πιστωτές τους. Φυσικά αυτή είναι η Ευρωπαική Ενωση- ένας περίπλοκος οργανισμός με πολλούς περιφερειακούς και εθνικούς ηγέτες που μαζί με το ΔΝΤ δέσμευσαν μέχρι τώρα 256 δισ. δολάρια στην Ελλάδα. 
»Αλλά ο τρόπος που δουλεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αυτός: η Γερμανία είναι η κυρίαρχη οικονομία της ευρωζώνης και η καγκελάριος της η κυρίαρχη ηγέτης της περιοχής, με ουσιαστικό βέτο στις αποφάσεις. Ετσι η προσοχή στρέφεται επάνω της. και αυτά που αποκαλύπτονται δείχνουν ότι παρά τις ήρεμες, αλλά αποφασιστικές εκκλήσεις της, είναι ένας οικονομικός νταής... 
»Στην καρδιά της θεραπείας που προωθούσε η Μέρκελ για την Ευρώπη ήταν οι δημοσιονομικές περικοπές. Ηταν σχεδόν μια μανιακή παρόρμηση για μειωμένα ελλείμματα και χρέη-  στόχοι που είχαν ήδη ενσωματωθεί στις συνθήκες- σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις  στην αγορά εργασίας και στο κράτος πρόνοιας. Η Μέρκελ πίστευε ότι τέτοιου είδους πολιτικές θα ενδυναμώσουν την οικονομική θέση της ευρωζώνης και την ανταγωνιστικότητα της. Το φάρμακο μπορεί να ήταν πικρό, αλλά στο τέλος η Ευρώπη θα σηκωνόταν από το κρεβάτι του πόνου με ανανεωμένο σθένος. Το αποτέλεσμα όμως ήταν στασιμότητα....»
Μετά από τη συρρίκνωση των οικονομιών της ευρωζώνης, επισημαίνει το Bloomberg, το ΑΕΠ της αυξήθηκε λιγότερο από 0,9% το 2014 και η ανεργία παρέμεινε σχεδόν ίδια στο 11,6%. Για την Ελλάδα βέβαια τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα. 
«Οι όροι που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα με αντάλλαγμα τα δάνεια ήταν πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά, παράλογοι», υπογραμμίζεται στο άρθρο. «Ο ρυθμός και το εύρος της της προσαρμογής του προυπολογισμού ήταν ακραία αυστηροί, ειδικά σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον ύφεσης και εν μέσω όλης αυτής της δυστυχίας- αστρονομική ανεργία και συρρικνούμενη οικονομία- το βάρος από το χρέος αυξήθηκε στο 177% το 2014 από 103% πριν επτά χρόνια. 
»Η επιμονή της Μέρκελ στη σκληρή γραμμή δεν είναι μαζοχισμός, είναι πολιτική. Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο έδειξε ότι το 85% των Γερμανών είναι αντίθετοι σε άλλες παραχωρήσεις στους Ελληνες. Η Μέρκελ αντιμετώπισε αντίσταση και μέσα στο κόμμα της.... Τέτοιες συμπεριφορές έχουν πολλαπλασιαστεί από την διευρυμένη αντίληψη μεταξύ των Γερμανών ότι η Ελλάδα δεν αξίζει την βοήθεια τους... 
»Κι ενώ η Μέρκελ πίεζε τους ομολόγους της να υλοποιήσουν επώδυνες μεταρρυθμίσεις, η ίδια απέφευγε να κάνει το ίδιο και στη Γερμανία. Το 2012 πέτυχε να υπογραφεί ένα νέο σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας που επέβαλε πιο αυστηρούς ελέγχους στους εθνικούς προϋπολογισμούς, αλλά αντί να εκμεταλλευτεί την οικονομική δύναμη της Γερμανίας για να αυξήσει τις δαπάνες, η Μέρκελ παρουσίασε πέρσι ισορροπημένο σε έσοδα και δαπάνες προϋπολογισμό για πρώτη φορά τα τελευταία 45 χρόνια. 
»Ετσι η Γερμανία έχει ένα τρομερό πλεόνασμα - 7,5% του ΑΕΠ το 2014 σε σχέση με το 2% της Κίνας- πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αγοράζει περισσότερα προϊόντα από την Ευρώπη, τονώνοντας έτσι τις εξαγωγές και την ανάπτυξη στις γειτονικές της χώρες. Πολλοί οικονομολόγοι και πολιτικοί (ακόμα και η Κομισιόν) έχουν ζητήσει από την Γερμανία να μειώσει το πλεόνασμα της, μεταρρυθμίζοντας το οικονομικό της μοντέλο. Ωστόσο για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να αλλάξει και τη δική της οικονομία, πείθοντας για παράδειγμα τις γερμανικές επιχειρήσεις να αυξήσουν την παραγωγικότητα και τους μισθούς. Μελέτη του ΟΟΣΑ το 2014 έδειξε ότι μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε και το πρόβλημα της Γερμανίας με την γήρανση του εργατικού δυναμικού της. Η πολιτική ηγεσία της χώρας ωστόσο θεωρεί ότι τα πλεονάσματα είναι ένα μέτρο της οικονομικής υπεροχής της χώρας...
»Η άποψη της Γερμανίας ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης δεν οφείλονται στη δική της πολιτική, έχουν υπαγορεύσει και την στάση του Βερολίνου στη διάρκεια της κρίσης. 
Η Μέρκελ έχει παίξει το ρόλο του αδυσώπητου επιστάτη, αντιμετωπίζοντας τους γείτονες της όχι ως εταίρους, αλλά ως κακομαθημένα παιδιά που μπορούν να συμμορφωθούν μόνο με το ραβδί. »
Τόσο ο Φρανσουά Ολάντ όσο και ο Ματέο Ρέντσι τόλμησαν κάτι να πουν για «μεγαλύτερη ευελιξία στα προγράμματα λιτότητας» πέρσι, αλλά γρήγορα αναγκάστηκαν να σωπάσουν, γράφει το Blommberg, με την Μέρκελ να απορρίπτει και κάθε σκέψη για ευρωομόλογα: 
«Για την Ελλάδα- μετά και τις εκθέσεις του ΔΝΤ που ανέφεραν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο- η Μέρκελ αποδέχθηκε μόνο μικρές συναινετικές παραχωρήσεις στις απαιτήσεις του προγράμματος, επιμένοντας ωστόσο οι Ελληνες να εφαρμόσουν κι άλλες αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών. Και χαρακτήρισε την προσφορά της «γενναιόδωρη».
»Είναι να απορεί κανείς που οι 'Ελληνες είπαν "όχι"; Και μπορεί να είναι οι πρώτοι. Η Ανεργία και η ύφεση έχουν πείσει κι άλλους ψηφοφόρους στην Ευρώπη να αναζητήσουν νέα πορεία...
»Οι ηγέτες της Ευρώπης χαρακτήρισαν την ψήφο υπέρ του "όχι" στο Ελληνικό δημοψήφισμα ως ψήφο κατά της ιδέας της Ευρώπης. Στην πραγματικότητα το ηχηρό "όχι" ήταν μια ψήφος κατά της σκληρής πραγματικότητας του να είναι κανείς μέλος στη σύγχρονη Ευρώπη. Εκτός και εάν οι Ευρωπαίοι αρχίσουν να συμπεριφέρονται ως εταίροι στην μεγάλη αναζήτηση τους για την αλληλεγγύη, θα καταλήξουν με λιγότερη Ευρώπη και όχι περισσότερη».   
 http://www.efsyn.gr/arthro/apodeixi-oti-i-merkel-einai-o-oikonomikos-ntais-tis-eyropis

Σπέκουλα για την τύχη των τραπεζών

Με τις τράπεζες κλειστές για λόγους ρευστότητας και τους πολίτες να βομβαρδίζονται από «κατευθυνόμενες» ανησυχίες που φτάνουν μέχρι το κούρεμα καταθέσεων, αίφνης κάποιοι «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι», που τους επικαλείται το Reuters ανακάλυψαν ότι υπάρχει θέμα ακόμη και για αναγκαστικό λουκέτο τραπεζών και για συγχωνεύσεις στον κλάδο ώστε από τέσσερις «συστημικές» να απομείνουν στην αγορά μόνο δύο.
Ενώ ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία επίσημη ή ανεπίσημη πηγή ότι το πρόβλημα ρευστότητας έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας (αντίθετα, η επίσημη «γραμμή» είναι πως οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες) η σπέκουλα για την τύχη των τραπεζών πάει σύννεφο. Το δημοσίευμα του Reuters εμφανίζει περίπου δεδομένη την απόφαση να συγχωνευτούν σε δύο οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ενώ η φημολογία οργιάζει για την τύχη των θυγατρικών των τραπεζών στα Βαλκάνια και την Τουρκία.
Οι «ανώνυμοι αξιωματούχοι», τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο, υποστηρίζουν ότι ανεξάρτητα από το αν η Ελλάδα λάβει χρηματοδότηση «ορισμένες από τις ελληνικές τράπεζες, έχοντας δεχτεί μεγάλο πλήγμα λόγω της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, μπορεί να απαιτηθεί να κλείσουν και να απορροφηθούν από τις εναπομείνασες».
Οι ίδιες πηγές διακινούν συγκεκριμένα σενάρια για συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank (η προσπάθεια που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2012 είχε ακυρωθεί, αφού πρώτα ο όμιλος Λάτση πούλησε τις μετοχές του και έγινε μέτοχος της Εθνικής) και, αντίστοιχα, για συγχώνευση της Alpha Bank με την Πειραιώς.
Τόσο τα σενάρια του Reuters όσο και οι αντίστοιχες φήμες που αναπαράγονται σωρηδόν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην αγορά, δεν έχουν διαψευστεί από κανέναν, παρότι ανεπίσημα Ελληνες τραπεζίτες διοχετεύουν την άποψη πως δεν δικαιολογούνται άλλες συγχωνεύσεις στο εσωτερικό ούτε για λόγους ανταγωνισμού, ούτε έχει προκύψει ακόμη ανάγκη για πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα σε δηλώσεις του ο Γιώργος Μιχελής, επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο των ελληνικών τραπεζών, διαβεβαίωνε ότι «δεν υπάρχει καμία ανάγκη για αυξήσεις κεφαλαίου αυτή τη στιγμή, καθώς οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας ξεπερνά το όριο του 8%».
Χθες από την πλευρά της η πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη με δηλώσεις της στο Μέγκα διευκρίνισε ότι θέμα για κούρεμα καταθέσεων δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής από κανέναν για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ επανέλαβε ότι όλες οι καταθέσεις μέχρι και τις 100.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο και κάθε λογαριασμό είναι εγγυημένες από το ευρωσύστημα και την κοινοτική οδηγία περί εγγύησης των καταθέσεων που ισχύει σε όλη την Ευρώπη.
Η ίδια πάντως δεν απέκλεισε την πιθανότητα κουρέματος για μεγαλύτερα ποσά, όπως προβλέπει η οδηγία για την «εκ των έσω διάσωση των τραπεζών» (bail in), συνέδεσε όμως μια τέτοια εξέλιξη ευθέως με τον χρόνο που θα παραμείνουν οι τράπεζες κλειστές και τον βαθμό που η τραπεζική αργία θα επηρεάσει τη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «όσο πιο γρήγορα μπούμε σε ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος τόσο μικρότερη η πιθανότητα οποιουδήποτε κουρέματος. Το θέμα του κουρέματος έχει να κάνει με τη φερεγγυότητα των τραπεζών. Οπως ξέρετε οι εποπτικές αρχές, και κυρίως η ΕΚΤ μαζί με τον Μηχανισμό Σταθερότητας, εγγυώνται τη σταθερότητα και τη φερεγγυότητα κάθε τράπεζας που λειτουργεί στην Ελλάδα. Το ίδιο είχε γίνει και τα προηγούμενα χρόνια. Βρισκόμαστε σε συνεχή εποπτεία και έλεγχο από την ΕΚΤ».
Η επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας γνωστοποίησε παράλληλα πως σε περίπτωση συμφωνίας με τους εταίρους έχει γίνει προεργασία «ώστε από την Τρίτη να μπορέσουμε να προβούμε σε πολλές περισσότερες τραπεζικές υπηρεσίες και σταδιακά να ομαλοποιηθούν όλες οι τραπεζικές λειτουργίες όσο γρηγορότερα γίνεται, αν θα πάρει 2 μέρες ή 3 μέρες ή όχι ή λίγο παραπάνω είναι τεχνικό θέμα».

Περιορισμοί

Σε ό,τι αφορά τα capital controls, η ίδια υπονόησε ότι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων θα παραμείνουν ακόμη και αν επιτραπεί ξανά το άνοιγμα των τραπεζών την επόμενη εβδομάδα. Οπως είπε «με συμφωνία η ΕΚΤ θα αρχίσει να δίνει πάλι καινούργια ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα» κάτι που «θα επιτρέψει και τη λήξη της τραπεζικής αργίας, που μπορεί να γίνει αμέσως ή πάρα πολύ γρήγορα, αλλά και την άρση στην κίνηση κεφαλαίων, όχι αναγκαστικά ταυτόχρονα».
Το αν και πόσα πρόσθετα κεφάλαια θα χρειαστούν οι τράπεζες για να καλύψουν τυχόν ζημιές στα ίδια κεφάλαια θα είναι αποτέλεσμα του χρόνου που θα παραμείνει εκτός λειτουργίας το τραπεζικό σύστημα και συνεπώς των επιπτώσεων που θα έχει στα μεγέθη τους η ύφεση στην πραγματική οικονομία, η απουσία εσόδων και η αύξηση των μην εξυπηρετούμενων δανείων.
Μεγάλο ερώτημα είναι επίσης με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα προτείνει στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες που έχουν ξεπεράσει πλέον τα 100 δισ. ευρώ ή το 41% του συνόλου των χορηγήσεων και αντιστοιχούν σχεδόν στο 85% των καταθέσεων που έχουν απομείνει στις τράπεζες.
● Εξι επιπλέον καταστήματα θέτει στη διάθεση των πελατών της η Attica Bank από σήμερα Παρασκευή, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Τέσσερα από αυτά βρίσκονται στην Αττική και δύο στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπενθυμίζει ότι 40 καταστήματα λειτουργούν ήδη σε όλη την Ελλάδα.
 http://www.efsyn.gr/arthro/spekoyla-gia-tin-tyhi-ton-trapezon