Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Guardian σε πιστωτές: Παραδεχθείτε το, το πρόγραμμα απέτυχε

Να βρουν την ταπεινότητα να παραδεχθούν ότι το πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα απέτυχε, κάλεσε τους πιστωτές η βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναγκάζει επιτέλους να υπάρξει μια λύση του δράματος», επισημαίνει η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της με τίτλο: «Η άποψη του Guardian για την Ελλάδα και το ευρώ: δεν έχουν μείνει χρήματα».
Σε αυτό αναφέρεται στην περίοδο των έξι ετών κατά την οποία οι δουλειές χάθηκαν, οι ελπίδες εξανεμίστηκαν και ακυρώθηκε μια γενιά προόδου όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο.
«Οι αυτοκτονίες εκτινάχθηκαν μεταξύ των ανθρώπων που επλήγησαν και η συλλογική αίσθηση της εθνικής κυριαρχίας συρρικνώθηκε. Το έθνος σταυρώθηκε στον σταυρό ενός νομίσματος στο οποίο δεν θα έπρεπε να του έχει επιτραπεί ποτέ να μπει».
Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος, σχολιάζει, παραβίασε τους διπλωματικούς κανόνες και δεν προειδοποίησε τους εταίρους του για το δημοψήφισμά του προτού το εξαγγείλει, στερώντας ίσως τον εαυτό του από ένα τελευταίο κομμάτι μόχλευσης στη διαπραγμάτευση για τους όρους ενός προγράμματος διάσωσης.
«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως η αρχική απάντηση της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ήταν να επιμείνουν ότι το πρόγραμμα διάσωσης τελειώνει πράγματι την Τρίτη, καθώς είχε αρχίσει να υπάρχει μια διάθεση "ας αφήσουμε την Ελλάδα να φύγει".
Ωστόσο ήδη από χθες (28/06) το βράδυ υπάρχουν ενδείξεις δεύτερων σκέψεων, σημειώνει, καθώς η ΕΚΤ αποσαφήνισε ότι η προϋπάρχουσα βοήθεια δεν σταματάει. Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την προηγούμενη πρόταση τελεσίγραφο των πιστωτών, "αλλά επιμένοντας τώρα ότι το σχέδιο ήταν πάντα το πάντρεμα αυτού του αυστηρού βραχυπρόθεσμου σχεδίου με ελάφρυνση του χρέους στην πορεία.
Σύντομα η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία συνηγορούσε επίσης υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους και περαιτέρω συνομιλιών».
«Μπορεί η δεύτερη σκέψη των πιστωτών να είναι ένα τρικ για την αποσταθεροποίηση του κ. Τσίπρα ενόψει του δημοψηφίσματος», επισημαίνει επίσης η Guardian, αλλά «ας ελπίσουμε ότι αυτή είναι ειλικρινής.
Οι πιστωτές πρέπει να ξανασκεφτούν μια αποτυχημένη πολιτική λιτότητας και το πολιτικό ρίσκο να παρουσιαστούν ως οι εχθροί του ελληνικού λαού».
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «αν οι αγορές δουν μια γωνιά της ευρωζώνης να διασπάται, θα υπάρχει διαρκής και δαπανηρή κερδοσκοπία όσον αφορά το που θα γίνει η επόμενη ρωγμή. Οι πιστωτές πρέπει να έχουν την ταπεινότητα να αναγνωρίσουν ότι το πρόγραμμά τους λιτότητας έχει αποτύχει. Καμία από τις στερήσεις δεν κατέστησε το ελληνικό χρέος περισσότερο βιώσιμο και όμως συνεχίζουν να ζητούν περισσότερα».
guar
Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα αναφέρει συγκριτικά την απώλεια περίπου 5% του εθνικού εισοδήματος της Βρετανίας το 2008 το οποίο αντιμετωπίστηκε με μια δημοσιονομική ένεση 1% του ΑΕΠ, ενώ από την Ελλάδα, στην οποία έχει εξαφανιστεί το 25% της οικονομίας, ζητείται να προσφέρει «μια δημοσιονομική δωρεά αίματος, ο άμεσος αντίκτυπος της οποίας είναι μια απώλεια 1% της ζήτησης».
Το θεμελιώδες ζήτημα είναι, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, ότι η ΕΕ, τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της οποίας δέχονται μια λαϊκίστικη επίθεση από την Βρετανία ως την Βουδαπέστη, χρειάζεται να αποφύγει μια επιζήμια διακωμώδηση. Συνέβαλε στο τέλος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου αφού πρότεινε ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για τους όρους διάσωσης το 2011.
«Ο εξαναγκασμός μιας δεύτερης κυβέρνησης να εγκαταλείψει την προσπάθειά της να συμβουλευτεί έναν πληθυσμό που υποφέρει θα μπορούσε να φανεί επικίνδυνα ως μια αλαζονική περιφρόνηση. Ένα κλαμπ δημοκρατιών δεν μπορεί να αντέξει να σταθεί απέναντι ούτε καν σε μία δημοκρατία», καταλήγει ο Guardian.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/601420/guardian-se-pistotes-paradextheite-to-to-programma-apetyxe#ixzz3eU6rQAez

Ο Γιούνκερ της... ντροπής!

ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΧΙ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ 80%

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας από εξωτερικό παράγοντα, από αυτό που έπραξε το μεσημέρι της Δευτέρας (29/06/2015), ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Αυτός, ο... φιλέλληνας όπως θέλει να αυτοαποκαλείται, ο ηγέτης της χώρας που αποτελεί το μεγαλύτερο «παράδεισο» ξεπλύματος χρήματος και φοροαποφυγής στον πλανήτη, έφτασε στο σημείο να απειλήσει τον ελληνικό λαό και να τον προτρέψει να ψηφίσει ναι, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο του ερωτήματος.
Αυτός, ο... φιλέλληνας που εδώ και πέντε χρόνια οδήγησε δύο εκατομμύρια Έλληνες στα όρια της απόλυτης φτώχειας και άλλα δύο να βρίσκονται έξω από την αγορά εργασίας στην πατρίδα μας, έφτασε στο σημείο να μιλήσει για το... μέλλον των παιδιών μας!
Αυτός, ο... φιλέλληνας θέλει να σκύψουμε το κεφάλι και να δηλώσουμε απόλυτη υποταγή για πάντα, αφού ξέρει πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε ως λαός, να αντισταθούμε στη μνημονιακή λαίλαπα.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι, λοιπόν, ο άνθρωπος που σήμερα έκανε το μοιραίο λάθος... Επέλεξε να απειλήσει δημόσια τον ελληνικό λαό και να μιλήσει για την υπερηφάνεια μας...
Και κατόρθωσε να συσπειρώσει τον ελληνικό λαό σε τέτοιο βαθμό, ώστε το ΟΧΙ να σπάσει κάθε ρεκόρ ομοψυχίας στο κυριακάτικο δημοψήφισμα.
Συνεχίστε έτσι, λοιπόν και να είστε βέβαιοι ότι το ΟΧΙ θα φτάσει να ξεπεράσει την Κυριακή το 80%...
Αυτός είναι ο... φιλέλληνας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Αυτός είναι ο Γιούνκερ της... ντροπής!


Read more: http://www.newsbomb.gr/prionokordela/tromokraths/story/601443/o-gioynker-tis-ntropis#ixzz3eU64U1E3

Στη δημοσιότητα η πρόταση των δανειστών που τίθεται σε δημοψήφισμα Διαβάστε ολόκληρο το 34σελιδο κείμενο

Στη δημοσιότητα δόθηκε η πλήρης πρόταση που παρέδωσαν οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου ο ελληνικός λαός να είναι πλήρως ενημερωμένος για το περιεχόμενο των προτάσεων για τις μεταρρυθμίσεις και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση με βάση την πρόταση και τις οποίες καλείται να εγκρίνει ή όχι με την επιλογή του στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής.
Στο σχετικό Δελτίο Τύπου από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αναφέρεται:
«Τα ξημερώματα της 27ης Ιουνίου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για την υπογραφή ή όχι των μέτρων που πρότειναν οι θεσμοί.
Την Κυριακή ο ελληνικός λαός καλείται με δημοψήφισμα να εγκρίνει ή όχι τις μεταρρυθμίσεις και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Για να το πράξει αυτό θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος για το περιεχόμενο των προτάσεων αυτών.
Δεν θα πρέπει να υπάρξει ούτε ένας Έλληνας που θα βρεθεί μπροστά στην κάλπη, χωρίς να έχει διαβάσει προσεκτικά το κείμενο των προτάσεων των θεσμών. Για το λόγο αυτό δίνουμε στη δημοσιότητα την πλήρη πρόταση που παρέδωσαν οι θεσμοί στην Ελληνική Κυβέρνηση (επίσημη μετάφραση από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών)».
http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/1858949/sti-dimosiotita-i-protasi-ton-daniston-pou-tithete-se-dimopsifisma

Ένταση στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Στις 19:15 το απόγευμα της Κυριακής, στην ουδέτερη ζώνη στη συνοριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, ενώ Έλληνες εθελοντές των γύρω χωριών παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια, δημοσιογράφοι από Ελλάδα, Αυστρία και Ιταλία πλησίασαν τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ και ρώτησαν, εντός των ελληνικών συνόρων, εκ μέρους των προσφύγων γιατί δεν τους αφήνουν να περάσουν. 
Δεν υπήρχε καμία ένταση στη συνομιλία και οι αστυνομικοί απάντησαν πως οι εντολές τους είναι να μην περάσουν οι πρόσφυγες γιατί υπάρχει πρόβλημα στην Ουγγαρία και στη Σερβία, απάντηση την οποία δεν κατανοήσαμε. 
Δεν κατανοούμε τί σχέση έχει το ότι η ΠΓΔΜ δεν παρέχει χαρτιά με το τί γίνεται στην Ουγγαρία και στη Σερβία.
Στις 19:20 οι Σύριοι πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στις γραμμές του τρένου και ζήτησαν να τους επιτραπεί η είσοδος και να τους δοθούν χαρτιά νόμιμης διέλευσης από τη χώρα για 72 ώρες, όπως προστάζει ο νόμος. Ως προπομπό έβαλαν μια ανάπηρη γερόντισσα και τα μικρά παιδιά τους. Τότε οι πρόσφυγες άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά όλοι μαζί το όνομα της χώρας. 
Ακριβώς πάνω στη συνοριογραμμή βρισκόταν η δημοσιογράφος Cornelia Krebs και ο συνάδελφός της Adi Gasser, από τη δημόσια ραδιοφωνία της Αυστρίας. Τότε ο ένας αστυνομικός της ΠΓΔΜ προσπάθησε να τραβήξει την Cornelia στη δική τους πλευρά αρπάζοντάς την από το χέρι. O Adi άρπαξε το γκλοπ για να μη δεχθεί βίαιο χτύπημα η συνάδελφός του, ενώ επίσης χτυπήθηκαν ορισμένοι πρόσφυγες. 
https://www.efsyn.gr/arthro/entasi-sta-synora-elladas-pgdm

Προς στάση πληρωμών έναντι ιδιωτών οδεύει η Ουκρανία

Προς στάση πληρωμών έναντι ιδιωτών οδεύει η Ουκρανία

To ΔΝΤ καλείται να αποφασίσει εάν θα εκταμιεύσει την επόμενη δόση του δανείου των 17 δισ. δολ. που έχει εγκρίνει για την Ουκρανία.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Προς στάση πληρωμών τον Ιούλιο φαίνεται πως οδεύει η Ουκρανία καθώς πλησιάζει η ημερομηνία που θα πρέπει να διαθέσει περίπου 19 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων της και οι πιστωτές του Κιέβου δεν δείχνουν διάθεση για υποχώρηση. Αυτή είναι η εκτίμηση της Goldman Sachs, που προεξοφλεί πως η ουκρανική κυβέρνηση δεν θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές και θα εξωθηθεί σε πτώχευση πριν από τις 24 Ιουλίου, οπότε πρέπει να καταβάλει ποσό ύψους 120 εκατ. δολαρίων. Στο μεταξύ το Κίεβο έχει δώσει στους πιστωτές του προθεσμία λίγων εβδομάδων για να αποδεχθούν πρόταση που προβλέπει διαγραφή χρέους 40%.
Σύμφωνα με τον Αντριου Μάθενι, αναλυτή της Goldman Sachs, η επιτροπή των πιστωτών της Ουκρανίας δεν θα δεχθεί αναδιάρθρωση του ουκρανικού χρέους. Πρόκειται για ομάδα πιστωτών της οποίας ηγείται το fund Franklin Templeton και επιμένει στην πρότασή της για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μειώσεις των επιτοκίων, που οδηγούν σε μείωση του ουκρανικού χρέους κατά 16 δισ. δολάρια σε τέσσερα χρόνια. Σημειωτέον ότι ο Αντριου Μάθενι συντάσσεται με το αίτημα του Κιέβου για διαγραφή τμήματος του ουκρανικού χρέους, που όπως τονίζει αυξάνεται διαρκώς εν μέσω ύφεσης. Εκτιμά πως στη διάρκεια του έτους το χρέος της Ουκρανίας θα φτάσει στο 100% του ΑΕΠ της.
Ο εν λόγω αναλυτής είναι, έτσι, πιο απαισιόδοξος από το ΔΝΤ, που προσφάτως προέβλεψε ότι το χρέος της Ουκρανίας θα διαμορφωθεί φέτος στο 94% του ΑΕΠ ενώ η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 9%. Μέσα στην εβδομάδα θα συναντηθούν πάλι οι πιστωτές της Ουκρανίας, η κυβέρνηση και το ΔΝΤ, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα εκταμιεύσει την επόμενη δόση από το δάνειο των 17 δισ. δολ. που έχει εγκρίνει στην Ουκρανία. Προ ημερών, πάντως, το ΔΝΤ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παρατείνει τη στήριξή του στη χώρα ακόμη και αν η κυβέρνηση διακόψει την αποπληρωμή των χρεών της προς τους ιδιώτες ομολογιούχους της.
Έντυπη

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ Λευκός Οίκος: Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών απαίτησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα συνέχισε τις επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες στην προσπάθειά του να τερματιστεί η άνευ προηγουμένου κρίση στη χώρα μας.

Ο Τζο Ερνεστ εξήγησε την αμερικανική θέση ότι διαπραγματεύσεις για συμφωνία πρέπει να εγγυώνται τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι διαπραγματεύσεις, είπε, πρέπει να συνεχιστούν καθώς προχωρά η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε την Κυριακή ο Αμερικανός Πρόεδρος με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία, όπως είπε, ήταν η δεύτερη μέσα σε 15 μέρες, και ανακοίνωσε ότι ο κ. Ομπάμα συνομίλησε σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Και με τους δυο συζήτησε το «ελληνικό πρόβλημα» και στη διάρκεια της συνόδου των G-7, στη Γερμανία.
Ο κ. Ερνεστ είπε ότι «ο πρόεδρος επαναβεβαίωσε στον πρόεδρο Ολάντ κάτι που είπαμε στο παρελθόν, το πόσο σημαντικό είναι τα μέρη που συμμετέχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δημιουργήσουν ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης το οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα εντός της Ευρωζώνης. Κι αυτός είναι ο στόχος μας.»
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις συμμερίζονται το στόχο αυτό, μίλησε για «δύσκολα τα θέματα» (στο διαπραγματευτικό τραπέζι) και τόνισε ότι ο Λευκός Οίκος ενθαρρύνει όλα τα μέρη να το επιδιώξουν κι αυτό έκαναν ακόμη και σήμερα με το τηλεφώνημα στον κ. Ολάντ.
Απαντώντας σε ερώτηση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο κ. Ερνεστ τόνισε ότι «προφανώς υπάρχει μία δημοκρατική διαδικασία που πρέπει να προχωρήσει στην Ελλάδα. Κι είναι σημαντικό όλα τα μέρη, ακόμη και πριν το δημοψήφισμα, να συνεχίσουν να εμπλέκονται σε εποικοδομητικές συνομιλίες. Τελικά είναι προς το συμφέρον του καθενός να φτάσουν σε λύση που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει σε ανάπτυξη και βιωσιμότητα εντός της Ευρωζώνης και για να συμβεί
πρέπει να συνδυάζει μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση».
Απαντώντας σε άλλο ερώτημα για την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο εκπρόσωπος μίλησε για «σθεναρές δηλώσεις που είδαμε τόσο από τους ηγέτες στην Ελλάδα, όσο και της Ευρωζώνης, με τις οποίες επαναβεβαιώνεται η άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνη. Ελπίζουμε όλες οι πλευρές να συνεχίσουν να δρούν σ' αυτό το πνεύμα».
Ο κ. Ερνεστ αποκάλυψε ότι η άμεση έκθεση των ΗΠΑ στην ελληνική κρίση είναι μικρή, κάτι που συνέβαινε και το 2010 και 2011, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί σημαντικό άμεσο κίνδυνο για το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.
Είπε συγκεκριμένα: «Αυτό όμως που λέμε αρκετό καιρό ότι η υγιής ανάπτυξη και η οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη είναι ξεκάθαρα εντός των αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων, αλλά και των συμφερόντων της εθνικής μας ασφαλείας. Γι' αυτό συνεχίζουμε να προτρέπουμε όλες τις πλευρές να συμβάλλουν σε ρεαλιστικές συζητήσεις προωθώντας τον στόχο στον οποίο αναφέρθηκα».
Ουάσινγκτον: Μιχάλης Ιγνατίου
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64210563

ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ «Οχι» των ηγετών της ευρωζώνης στην παράταση του προγράμματος Αρνητική είναι η απάντηση των 18 ηγετών της ευρωζώνης στο χθεσινό αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για ολιγοήμερη επέκταση του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Στην απαντήτική του επιστολή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, αναφέρει πως μετά από διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των κρατών - μελών της νομισματικής ένωσης και υπό την απουσία νέων εξελίξεων , εκτιμά πως δεν υπάρχει πρόθεση να υπάρξει αντίθετη άποψη από εκείνη που εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών στις 27 Ιουνίου.
Ο ίδιος τονίζει ότι μετά το τέλος του παρόντος προγράμματος η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της σύμφωνα όμως με τους κοινούς κανόνες.
"Στην Ευρώπη η πόρτα για διαπραγματεύσεις παραμένει πάντα ανοιχτή με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης", καταλήγει η επιστολή του κ. Τουσκ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64210565

Η πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι το δίλημμα του δημοψηφίσματος είναι ναι ή όχι στο τελεσίγραφο των θεσμών Επίθεση Κωνσταντοπούλου σε Γιούνκερ | Του αποδίδει αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις

Προσπάθεια αλλοίωσης της ελεύθερης βούλησης του ελληνικού λαού και σύνδεσης του δημοψηφίσματος με την Ευρώπη και το νόμισμα, κατήγγειλε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην Ολομέλεια, σε παρέμβασή της από την έδρα του προεδρείου, πριν ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου με μέτρα ανακούφισης για ΑμΕΑ.
   
Παράλληλα, η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι το δίλημμα στο δημοψήφισμα είναι ναι, ή όχι, στο τελεσίγραφο των θεσμών στους οποίους επιτέθηκε, με ιδιαίτερη ονομαστική αναφορά στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατηγορώντας τους για "αντιδημοκρατική παρέμβασή" τους.
    
Δρομολογήθηκαν εμπρόθεσμα στη Βουλή όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται για την "ομαλή και νόμιμη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με το οποίο οι ψηφοφόροι καλούνται να τοποθετηθούν επί του τελεσιγράφου που έθεσαν οι θεσμοί και περιέχεται στα δύο έγγραφα που έχουν διανεμηθεί και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Βουλής", τόνισε η πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε: "Από πλευράς πολιτειακών παραγόντων διενεργήθηκε η απαραίτητη προδικασία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το ερώτημα προς τους πολίτες είναι αυτό που έχει αποφασίσει η Βουλή κατά συντριπτική πλειοψηφία και έχει δημοσιοποιηθεί, και αφορά το ναι ή όχι στο τελεσίγραφο των θεσμών. Οποιαδήποτε αλλοίωση του ερωτήματος, ή παραπληροφόρηση, ή παρέμβαση, σε μια δημοκρατική διαδικασία, που δρομολογήθηκε από τα όργανα της βουλής, αποτελεί αντιδημοκρατική παρέμβαση προς τη Δημοκρατία και σε μια δημοκρατική διαδικασία".
   
Και στο σημείο αυτό η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε χαρακτηριστικά: "Αυτό το απευθύνω ιδίως προς όλους τους εκπροσώπους των λεγόμενων θεσμών, ξεκινώντας από τον κ. Γιούνκερ, που αποφάσισε ως πρόεδρος της Κομισιόν να παρέμβει, απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες, σε μια διαδικασία ελεύθερης έκφρασης για το πώς θα τοποθετηθούν δημοκρατικά οι πολίτες. Το απευθύνω σε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα ως προς το νόμιμο της διαδικασίας. Που προσπαθούν να αλλοιώσουν το δίλημμα και να το συνδέσουν με την Ευρώπη και το νόμισμα".
   
Και κατέληξε λέγοντας: "Αυτοί που το θέτουν με τρόπο άκρως αντιδημοκρατικό είναι εκείνοι που θέτουν το δίλημμα Ευρώπη, ή όχι. Είναι εκείνοι που λένε ότι το δίλημμα είναι ναι, ή όχι στην Ευρώπη. Ουδέποτε η Ευρώπη είχε ως αρχή της τις παρεμβάσεις στη λαϊκή κυριαρχία. Η Ευρώπη στηρίζεται στη Δημοκρατία και στο σεβασμό της λαϊκής κυριαρχίας και έκβασης".

http://www.e-typos.com/gr/politiki/article/137686/epithesi-konstadopoulou-se-giounker-tou-apodidei-adidimokratikes-paremvaseis/

Τι δήλωσε ο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα Πρόεδρος της Πορτογαλίας: Ελπίζουμε ότι θα επιστρέψουν οι Έλληνες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

O πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα υποβάθμισε σήμερα τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα υπάρξουν από μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών της Αθήνας στην οικονομία της Πορτογαλίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξαναδεί τους Έλληνες να «επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Η ανάπτυξη στην Πορτογαλία δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από ένα χρηματοπιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα», καθώς «η Ευρωζώνη διαθέτει πλέον εργαλεία» που της επιτρέπουν να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο σενάριο, διαβεβαίωσε ο ίδιος ενώπιον δημοσιογράφων.

«Ελπίζω ότι οι Έλληνες δεν θα εξέλθουν από την ζώνη του ευρώ και στο τέλος θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» με το να «αποδεχθούν τους όρους» που προτείνουν οι πιστωτές, προσέθεσε ο επικεφαλής του πορτογαλικού Κράτους.

Το Χρηματιστήριο της Λισαβόνας έκλεισε σήμερα με πτώση 5,22%, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Αναφερόμενος στους φόβους για μια διάχυση, ο Σίλβα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Πορτογαλία βρίσκεται σε μία παρόμοια θέση με εκείνη της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας», ότι δηλαδή δεν διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτές τις τρεις χώρες.

http://www.e-typos.com/gr/oi-krisimes-diapragmateuseis-tis-elladas-me-tin-ee/article/137703/proedros-tis-portogalias-elpizoume-oti-tha-epistrepsoun-oi-ellines-sto-trapezi-ton-diapragmateuseon/

Reuters: "Η Ελλάδα δεν θα πληρώσει αύριο το ΔΝΤ" - Γ.Βαρουφάκης: "Να τα δώσει η ΕΚΤ που μας τα χρωστάει"!

H Ελλάδα δεν θα πληρώσει τη δόση που πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ αύριο, Τρίτη, είπε πριν από λίγη ώρα είπε πριν λίγο αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης μιλώντας στο Reuters.
 Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης, |Μπορεί να πληρώσει η ΕΚΤ το ΔΝΤ από το 1,9 δισ. ευρώ που τα κατακρατά παράνομα από τις πωλήσεις των ελληνικών ομολόγων".
 
Θα είναι μία εξέλιξη που θα έχει τρομακτικές συνέπειες στην έδρα του ΔΝΤ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κ.Λαγκάρντ ευθύνεται στο ακέραιο για την εξέλιξη αυτή.

http://greeknation.blogspot.gr/2015/06/reuters_29.html

Που θα ψηφήσουν την Κυριακή οι ετεροδημότες

Οι ετεροδημότες στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα ψηφίσουν στον τόπου διαμονής τους και όχι στα ειδικά εκλογικά τμήματα . 
Ετσι, ενώ μέχρι τις τελευταίες εκλογές οι ετεροδημότες ψήφιζαν σε προκαθορισμένα εκλογικά τμήματα ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια όπου είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους (π.χ. οι Θεσσαλονικείς που ζουν στην Αθήνα ψήφιζαν στη Νέα Σμύρνη), την Κυριακή θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι είναι ήδη ενημερωμένοι με τον τόπο διαμονής των ετεροδημοτών. Οι τελευταίοι απλά θα πρέπει να μάθουν για το νέο εκλογικό τμήμα, όπου θα ψηφίσουν.

Δικαίωμα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους έχουν οι ετεροδημότες που έχουν υποβάλλει τη σχετική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση έως την 30η Απριλίου 2015, καθώς το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί µε βάση τους εκλογικούς καταλόγους της β΄ αναθεώρησης 2015, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί έως εκείνη την ημερομηνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για πρώτη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν 108.371 18άρηδες, εκ των οποίων 55.206 άνδρες και 53.165 γυναίκες. Ο συνολικός αριθμός του εκλογικού σώματος είναι 9.855.029 εκ των οποίων 4.772.029 άνδρες και 5.082.965 γυναίκες. Αρα, δεδομένου ότι με βάση το νόμο 4023/2011, το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό, όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, τότε την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες τουλάχιστον 3.942.012 ψηφοφόροι.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ενημερώσει ότι για τη διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας προβλέπεται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές της 25.1.2015 και με συντετμημένες προθεσμίες.

Λόγω του ασφυκτικού χρονικού περιθωρίου, οι αρμόδιοι του υπουργείου Εσωτερικών έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε την Κυριακή όλα να είναι στη θέση τους και ειδικότερα οι εκλογικοί σάκοι με τα περίπου 12 εκατομμύρια ψηφοδέλτια. Ο υπουργός Νίκος Βούτσης με έγγραφό του προς τις περιφέρειες, που φέρει την ένδειξη του εξαιρετικά επείγοντος, ζητεί να μεριμνήσουν για την έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων ειδών που θα χρειαστούν οι εφορευτικές επιτροπές (σφραγίδες, στυλό διαρκείας, λουκέτα για τις κάλπες κ.λπ.).

Με άλλο έγγραφό του, ο υπουργός Εσωτερικών ζητεί από τους αρμόδιους φορείς (προέδρους Πρωτοδικών, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Περιφέρειες, Δήμους) να μεριμνήσουν ώστε να μην ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα τα άτομα για τα οποία έχει ανακληθεί η απόφαση καθορισμού της ιθαγένειάς τους.

Τη μηχανογραφική επεξεργασία του αποτελέσματος θα αναλάβει η Singular Logic, όπως συνέβη με όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (εθνικές, δημοτικές, ευρωεκλογές) από το 1981 και μετά. Η διαφορά είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση η εταιρεία θα αλλάξει το απαραίτητο λογισμικό για να προσαρμοστεί στα δεδομένα του δημοψηφίσματος.

 http://greeknation.blogspot.gr/2015/06/blog-post_992.html

ΕΚΤΑΚΤΟ: Προειδοποίηση από Μόσχα προς Βρυξέλλες για "Να αποφευχθούν δυσμενείς κινήσεις κατά της Ελλάδας" μάλλον ανοίγει την "στρόφιγγα" της ΕΚΤ

Σε μία πρώτη δυναμική παρέμβαση στις δραματικές εξελίξεις που περνά η χώρα, η Ρωσία μετά από 72 ώρες σιωπής προχώρησε σε προειδοποιητική δήλωση προς τις Βρυξέλλες διά  του ιδίου του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και φαίνεται ότι η ρωσική παρέμβασή βρήκε ευήκοα ώτα στις Βρυξέλλες αυτη την φορά.
Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικώνκατ'αρχήν η Ρωσία "εκφράζει την κατανόησή της για τις ενέργειες της κυβέρνησης του Α.Τσίπρα" αλλά το "ζουμί" βρίσκεται στο δεύτερο μέρος της δήλωσης που ψυχρά και προειδοποιητικά "Εκφράζει την ελπίδα της ότι οι Βρυξέλλες δεν θα προχωρήσουν στην υλοποίηση αρνητικών σεναρίων κατά της Ελλάδας  και θα της επιτρέψουν να ξεπεράσει τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει"!
Μάλιστα η σχετική ανακοίνωση έγινε με αφορμή την επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Σεργκέι Λαβρόφ και Νίκο Κοτζιά και ενώ είχε εκδώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών..
Λϊγο μετά την ρωσική παρέμβαση ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι δήλωσε πως "Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε έκτακτη συνεδρίασή της θα εξετάσει το κατά πόσο μπορεί να στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εν όψει δημοψηφίσματος".
Ετσι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει περιορισμένη οικονομική υποστήριξη (1-3 δισ. ευρώ) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέχρι την 5η Ιουλίου, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος ικανοποιοώντας εν μέρει το αίτημα του Α.Τσίπρα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η ΕΚΤ είχε απορρίψει αίτημα της ελληνικής πλευράς για έξι δισεκατομμύρια επιπλέον ρευστότητας, προκειμένου να καλυφθούν οι μαζικές εκροές καταθέσεων, αίτημα που το ευρωπαϊκό όργανο απέρριψε, αποφασίζοντας να κρατήσει αμετάβλητο τον ELA στα 89 δισ.ευρώ και προκαλώντας τις ουρές στις ελληνικές τράπεζες και τα ΑΤΜ.
Πάντως στο "τραπέζι" των "εργαλείων" Ελλάδας-Ρωσίας έχουν πέσει και ενέργειες άμεσης μεταφοράς χρημάτων με μεταφορικά αεροσκάφη της ΠΑ. Σχετική προετοιμασία έχει ήδη γίνει...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

http://greeknation.blogspot.gr/2015/06/blog-post_441.html

Βενιζέλος: Δεν μπορεί να εμφανίζεται ο Τσίπρας ως Πόντιος Πιλάτος, ως Λευκός Πρωθυπουργός

«Η κυβέρνηση νομίζει ότι παγιδεύει την αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να λύσει το εσωκομματικό της πρόβλημα και το καθιστά πρόβλημα της χώρας. Όμως οι παγίδες πολλές φορές οδηγούν σε αυτοπαγίδευση που δεν αφορούν την κυβέρνηση αλλά τη χώρα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Πρόσθεσε ότι το δημοψήφισμα είναι βλαπτικό για τη χώρα και σημείωσε ότι αν φτάσουμε στο δημοψήφισμα, το δικό μας «ναι» δεν θα είναι «ναι» στην πρόταση της κυβέρνησης. Δεν λέμε «ναι» στο κείμενο των πιστωτών, θα είναι «ναι» στην Ευρώπη, διευκρίνισε. 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «το "όχι" της κυβέρνησης δεν είναι υπερήφανο. Είναι "όχι" στο ευρώ» και εξέφρασε την ελπίδα να έχει επίγνωση τι κάνει.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα, στην καλύτερη περίπτωση να ξαναρχίσει η διαπραγμάτευση αλλά με δυσμενέστερους όρους και προϋποθέσεις.
«Δεν θα μοιάζει με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 αλλά με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών της ηττημένης Γερμανίας το 1919» είπε ο κ. Βενιζέλος.
«Το θέμα δεν είναι τι θα γίνει το βράδυ του δημοψηφίσματος, αλλά τι θα γίνει την προσεχή Δευτέρα το βράδυ» υπογράμμισε, ενώ άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται ως Πόντιος Πιλάτος και ως «Λευκός πρωθυπουργός».
Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Βενιζέλου σημειώθηκε ένταση, καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου, παίρνοντας αφορμή από αναφορά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη στάση της κυπριακής Βουλής το 2012, ανέφερε προς τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που χτυπούσαν τα χέρια τους στα έδρανα, να μην υπερασπίζονται εκβιασμούς προς Κοινοβούλια.

 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113570277

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Μαξίμου: Λέτε ψέματα κύριε Γιούνκερ

Απαντήσεις στα όσα υποστήριξε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, δίνει με άτυπη ενημέρωση η κυβέρνηση. Το μαξίμου επιτίθεται στον πρόεδρο της Κομισιόν λέγοντας ουσιαστικά ότι είπε ψέμματα στη συνέντευξη που έδωσε. Αναλυτικά τονίζει:
Οι θεσμοί, μέσω του Ζ. Κλ. Γιουνκέρ, υποστηρίζουν ότι για μια σειρά θεμάτων η κυβέρνηση δεν ενημερώνει σωστά τους πολίτες. Ας δούμε ένα προς ένα τα σημεία, στα οποία, όπως υποστηρίζει ο κ. Γιουνκέρ, δίνει λάθος πληροφόρηση η ελληνική κυβέρνηση.
1. "Δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων" στην πρόταση των θεσμών, υποστηρίζει ο κ. Γιουνκέρ. Δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και -του γνωστού για τις απόψεις του- Πήτερ Σπίγκελ: "Συγγνώμη, αυτό δεν είναι αλήθεια", έγραψε, ενώ σε ένα ακόμα tweet σημείωσε ότι "η πρόταση των πιστωτών προβλέπει το κόψιμο του ΕΚΑΣ ως τον Δεκέμβριο του 2019: Αυτό είναι περικοπή συντάξεων ανεξαρτήτως του τι λέει ο Γιουνκέρ".
Η πρόταση της Κομισιόν και βέβαια προβλέπει περικοπή συντάξεων. Πού αλλού οδηγούν άλλωστε τα μέτρα που προτείνουν; Αυτά είναι:
α. "Σταδιακή εξάλειψη του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019".
β. Αύξηση των εισφορών υγείας "που πληρώνουν οι συνταξιούχοι σε 6% κατά μέσο όρο, και αυτό θα επεκταθεί στις επικουρικές συντάξεις".
γ. "Όλα τα επικουρικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται μόνο εξ ιδίων πόρων",εφαρμογή δηλαδή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που ουσιαστικά θα εξαφανίσει τις επικουρικές συντάξεις.
δ. "Ένα πρώτο πακέτο μέτρων θα υιοθετηθεί αμέσως, στοχεύοντας στο 1% του ΑΕΠ από την επιπλέον ετήσια εξοικονόμηση από το 2016". Τι σημαίνει 1% στο ΑΕΠ; Περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ το 2016 θα περικοπούν από συντάξεις και ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου να πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους.
ε. Ακόμα, η πρόταση των θεσμών προβλέπει "να υπάρξει ένας πιο στενός σύνδεσμος ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές", δηλαδή και άλλεςμειώσεις συντάξεων.
στ. Τέλος, οι θεσμοί ζητούν "να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία", που συνεπάγεται μείωση των εσόδων των ταμείων πάνω από 7οο εκ. ευρώ ετησίως.
2. Οι θεσμοί, είπε ο κ. Γιουνκέρ, "επιμένουν σε κοινωνικά δίκαια μέτρα". Ποια είναι αυτά τα… κοινωνικά μέτρα:
- Την κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης.
- Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών.
- Τη μείωση του ποσού των 1500 ευρώ και την κατάργηση του ανώτατου ορίου 25% στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία.
- Την αύξηση του επιτοκίου που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.
3. Ως προς τον ΦΠΑ οι θεσμοί επιμένουν για:
  • 23% σε εστίαση και ξενοδοχεία [υποχώρησαν ως προς τα ξενοδοχεία στο 13% μετά από συνεχείς πιέσεις]
  • 13% μόνο για τα πολύ βασικά τρόφιμα, την ενέργεια και το νερό
  • Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά
4. Ποτέ δεν δόθηκε/δεν υπήρξε τελεσίγραφο. Και όμως, ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του σαφέστατα είπε ότιεκπνέει η προθεσμία για την Αθήνα.
5. Να σημειωθεί τέλος ότι αυτή καθ’ αυτή η συμφωνία δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Κάθε μήνα θα υπάρχει αξιολόγηση, ενώ σε πέντε μήνες όλα θα ξαναρχίσουν από την αρχή! Καμιά προοπτική, λοιπόν, δεν διαφαίνεται αν υπάρξει αυτή η συμφωνία, που "ξεχνά" ότι υπάρχει και ένα τεράστιο χρέος προς ρύθμιση. Θα είναι ένα συμβόλαιο μόνιμης και "νόμιμης" ομηρίας της χώρας.

 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113572939

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΚΟΤΖΙΑ Λαβρόφ: Κατανοούμε τον κ. Τσίπρα, αλλά ελπίζουμε να αποφύγετε δυσμενείς συνέπειες...

H Ρωσία ελπίζει ότι οι Βρυξέλλες θα αποφύγουν "ένα σενάριο που θα έχει δυσμενείς συνέπειες" για την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι "καταλαβαίνει πολύ καλά" την πολιτική του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.
"Ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την κατανόησή του για τις ενέργειες του Αλέξη Τσίπρα και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Βρυξέλλες θα αποφύγουν ένα σενάριο με δυσμενείς συνέπειες" για την Ελλάδα, ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ρωσικό ΥΠΕΞ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Λαβρόφ με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113572940

Επικεφαλής της εκστρατείας του «ναι» ο Γιούνκερ

Τρεις ημέρες μετά την ωμή παρέμβαση Ντάισελμπλουμ και τις νουθεσίες προς τους Έλληνες βουλευτές να πουν «όχι» στη διενέργεια δημοψηφίσματος, σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ τού «ναι», καλώντας παράλληλα τον ελληνικό λαό να υιοθετήσει την πρόταση των δανειστών.
Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι είπε ψέμματα και πως παραπλανά την ελληνική κοινή γνώμη. Δεν απέχει την καταστροφολογία λέγοντας πως κρύβει κινδύνους ένα πιθανό «όχι» από τις κάλπες, στις 5 Ιουλίου.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα (29/06), αναφέρθηκε στις πεντάμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των «θεσμών». Είπε πως έκανε τα πάντα για να βρεθεί λύση. Μίλησε για μονομερή ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης να προσφύγει στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Ανέλυσε την πρόταση των «θεσμών» επιχειρώντας να πείσει πως τα περισσότερα μέτρα είχαν «κοινωνικό πρόσωπο». Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και είπε πως οι «θεσμοί» δεν έχουν να κάνουν αντιπροτάσεις.
Ο Γιούνκερ, παρεμβαίνοντας ανοιχτά στη διαδικασίας του δημοψηφίσματος, κάλεσε τον ελληνικό λαό να «πει "ναι" στο δημοψήφισμα», ανεξάρτητα από το ερώτημα.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα ενός «όχι» από τις κάλπες, απάντησε: «Ένα "όχι" στο δημοψήφισμα θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει "όχι" στην Ευρώπη».
Στη συνέντευξή του ο Γιούνκερ ισχυρίστηκε ακόμη ότι «την Παρασκευή για άλλη μια φορά ήμασταν αποφασισμένοι ετοιμάζοντας τη συμφωνία. Αυτή έσπασε με την απόφαση για δημοψήφισμα».
Υποστήριξε ακόμη ότι εξερεύνησε όλες τις δυνατότητες για μια συμφωνία για το καλό του ελληνικού λαού δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ομόφωνη συμφωνία από τις άλλες 18 χώρες. «Δεν εκφράστηκαν με τελεσίγραφα. Η δική μας προσέγγιση ήταν και είναι να κάνουμε μια συμφωνία δίκαιη και συγκροτημένη. Προσαρμόσαμε τις μεθόδους εργασίας μας σε αυτό που που ήθελε η ελληνική κυβέρνηση. Δείξαμε αποφασιστικότητα και επιμονή για τις ελληνικές προτάσεις».

Αντίδραση της κυβέρνησης

Με το βαμβάκι.. σφάζει τον πρόεδρο της Κομισιόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης που σχολίασε μετά τις δηλώσεις Γιούνκερ: «Απαραίτητη στοιχείο ως ένδειξη καλής πίστης και αξιοπιστίας σε μία διαπραγμάτευση είναι η ειλικρίνεια».  
http://www.efsyn.gr/arthro/epikefalis-tis-ekstrateias-toy-nai-o-gioynker

Ελληνική αντιπολίτευση ώρα μηδέν .

Τούτη την ώρα  θεωρώ ότι η αντιπολίτευση πρέπει να δηλώσει ότι οι θεσμοί οδήγησαν σε ασφυξία την ελληνική κυβέρνηση. Να δηλώσει ότι πραγματικά ο ελληνικός λαός βιώνει την φρίκη από το 2010 μέχρι και σήμερα.  Να μιλήσει  ξεκάθαρα. Δεν είναι αντιπολίτευση όταν αναπαράγει τα λόγια που οι δανειστές πετούν στα διάφορα  ευρωπαϊκά κανάλια.

Η ελληνική αντιπολίτευση πρέπει να έχει άποψη έχει ιστορική ευθύνη.

Πόσο εμπιστοσύνη μπορώ  να έχω ως πολίτης όταν βλέπω την αντιπολίτευση να έχει την ίδια άποψη   με την πρόεδρο της Γερμανιας . Θέλω να πω ότι η πρόεδρος της Γερμανίας ενδιαφέρετε για το γερμανικό λαό.

Όλοι θυμόμαστε τον Παπανδρέου να κάνει ωμή παρεμβαίνει στις εκλογές δημοτικές και περιφερειακές του 2010 . Τότε μας είπαν πάλι οι Ευρωπαίοι ότι αν δεν ψηφίζουμε τα κόμματα που ψήφισαν την είσοδο   στο Δ.Ν.Τ  η ελλαδα θα έχει βγει από το ευρώ . ΛΕΩ ΨΕΜΑΤΑ;;;;;


Θέλω να πω ότι δεν φοβάμαι την δημοκρατία  .

Φοβάμαι τους εχθρούς της Δημοκρατίας .

Η Βουλή των ελληνων πρέπει να καταλάβει ότι απομακρύνθηκε απο τον ΛΑΟ. Ότι ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από αλήθεια . Αλλά αλήθεια όχι δάκρυα και χαζές πολιτικές μπούρδες .

Θέλω πριν ψηφίσω να ακούσω από την πρώην κυβέρνηση ΣΑΜΑΡΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ότι αν είχαν βγει αυτοί στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου η ελλαδα θα ήταν τώρα η ελλαδα  σε τροχιά ανάπτυξης. Η απάντηση θα έχει στοιχεία  και αποδείξεις.
Ενώπιον του ελληνικού λαού να μιλήσει ότι στην διάρκεια της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  με τους δανειστές βοήθησε με όλα τα μέσα του θεσμικού της ρόλου την κυβέρνηση.
Πάλι με στοιχεία.

Το ποιο ξεκάθαρο όμως ,ώστε να αποφύγει η ελλαδα ανόητους διχασμούς είναι να δώσει  σαφή απάντηση Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΟ ΠΟΙΟ ΣΟΒΑΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ..... Οδηγήθηκε η ελληνική κυβέρνηση σε ασφυξία  ΝΑΙ Η ΟΧΙ  

Είναι πολύ σοβαρό να το απαντήσουν αυτό το ερώτημα το οποίο προσωπικά πιστεύω ότι θα οδηγήσει σε εθνική κυβέρνηση συνεργασίας  εάν χρειαστεί.


Πρέπει να δεχθεί η σημερινή αντιπολίτευση τον εξευτελισμό που δέχθηκε τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ΟΣΟ ΚΑΙ Η Ανεξάρτητοι Έλληνες . Ο ΣΟΥΛΤΣ ειρθε στην Ελλαδα όταν εκλέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και αρνήθηκε να δει τον πρόεδρο των ανεξάρτητων Ελληνων. Κανένας από την αντιπολίτευση δεν αντέδρασε μπροστά σ αυτή την βαρύτατη προσβολή.


 








Δικηγόροι: Δημοσιοποιήστε την πρόταση των θεσμών

Τη δημοσιοποίηση της πλήρους πρότασης των θεσμών ζητούν οι δικηγόροι, προκειμένου να τοποθετηθούν στον δημόσιο διάλογο εν όψει της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.
Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, διά του προέδρου της, Βασίλη Αλεξανδρή, απέστειλε στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ν. Βούτση, επιστολή, με την οποία «το πλήρες κείμενο της επιτροπής των θεσμών, καθώς και να της αποσταλεί σχετικό επικυρωμένο αντίγραφο».
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο όσων προβλέπονται από τις διατάξεις του σχετικού νόμου για το δημοψήφισμα και δίνουν τη δυνατότητα δημόσιου διαλόγου και από τους επιστημονικούς φορείς.
http://www.efsyn.gr/arthro/dikigoroi-dimosiopoiiste-tin-protasi-ton-thesmon

Ο ΓΙΟΥΝΓΚΕΡ δίνει πολιτική γραμμή στην ελληνική Αντιπολίτευση.

Ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός . Πρέπει να είναι ηλίθιος να πιστεύει κάποιος για να πιστέψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Θέλει να βγει η ελλαδα από το ευρώ.

Από την άλλη ο Γιούνγκερ είναι υπάλληλος και χωρίς κύρος .Όλοι θυμόμαστε ότι για εκλεχθεί στην θέση που είναι σήμερα έπρεπε να περάσει από την έγκριση της Γερμανιας.

Το ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι ξεκάθαρο  και για το λόγο αυτό θεωρό αν το ερώτημα ήταν να είμαστε με το όχι εκτός ευρώ θα είχε παρέμβει ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας .

Είναι ντροπή για την ευρωπη  να παροτρύνει τους Έλληνες  στο τι θα ψηφίσουν. Δεν είναι αυτό δημοκρατία .

Η Ευρώπη πάσχει από το σύνδρομο του ψεύτη.

Η Ευρώπη θα πρέπει να πει  την αλήθεια στους Έλληνες, υπάρχουν αναπάντητα γιατί .

Δεν είναι σοβαρός πολιτικός λόγος αυτός που έβγαλε ο γιουνγκερ   .Τι μας ειπε ;;;



Με τη σφραγίδα των «δεκαοχτάρηδων»

Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία επιλέγεται η διεξαγωγή ενός τόσο κρίσιμου δημοψηφίσματος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις λίγων ημερών, έως την Κυριακή 5 Ιουλίου. Εντατικότατες οι εργασίες στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ομοίως και στο Εθνικό Τυπογραφείο, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Πρώτο τυπώθηκε το ΦΕΚ με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Σειρά πήρε το προεδρικό διάταγμα που θέτει τη χώρα σε εκλογική περίοδο.
Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) για την οργάνωση και επίσπευση της διαδικασίας, με σύντμηση των σχετικών προθεσμιών αναμενόταν τα μεσάνυχτα. Στο ενδιάμεσο, τυπώνονταν τα ψηφοδέλτια με τα οποία θα κληθούν οι πολίτες να απορρίψουν (Δεν εγκρίνεται/ΟΧΙ) ή να συμφωνήσουν (Εγκρίνεται/ΝΑΙ) το σχέδιο συμφωνίας που κατέθεσαν οι τρεις θεσμοί. Στόχος, η ταχύτερη αποστολή των ψηφοδελτίων στην ελληνική επικράτεια και στους κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες. Η μέχρι στιγμής προετοιμασία εξελίσσεται ομαλά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Η διαδικασία του δημοψηφίσματος θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, μεταξύ 7.00 και 19.00, αυτοδίκαια στα ίδια εκλογικά τμήματα -με εξαίρεση τα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών- με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και με τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και αναπληρωτές αυτών, που διεξήχθησαν και οι εθνικές εκλογές της 25ης του περασμένου Ιανουαρίου. Για τον διορισμό και την ενημέρωση των διοριζομένων, δεν απαιτείται εκ νέου έκδοση ή επίδοση απόφασης.
Η ελάχιστη συμμετοχή
Για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον του 40% του εκλογικού σώματος στην ψηφοφορία: δηλαδή κάτι λιγότερο από 4 εκατ. εκλογείς πρέπει να ψηφίσουν, εάν λάβουμε υπόψη ότι οι εκλογικοί κατάλογοι τον Ιανουάριο συμπεριλάμβαναν 9.808.760 πολίτες. Στις εκλογικές διαδικασίες οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν με την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (ακόμα και αν έχει λήξει εφόσον πρόκειται για ελληνικό διαβατήριο) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Την ερχόμενη Κυριακή θα έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν στην κάλπη και οι... αποκλεισμένοι των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Με την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων (το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί βάσει των αναθεωρημένων τον Απρίλιο καταλόγων), θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι περίπου 100.000 γεννηθέντες το 1997.
Ηδη από το βράδυ του Σαββάτου, ενημέρωσε την κοινή γνώμη επ’ αυτού η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου. Στη διάρκεια των ημερών, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα ενημερώνει διεξοδικά τους πολίτες για τις απαραίτητες λεπτομέρειες με ανακοινώσεις του.
Στα εκλογικά τμήματα, η διαδικασία θα ελέγχεται από δύο «επιτροπές υποστήριξης» (συνοπτικά, μία που υποστηρίζει το «Ναι» και μία το «Οχι») που προβλέπεται να συγκροτηθούν στο πρότυπο των εκλογικών αντιπροσώπων. Δίνεται το δικαίωμα ορισμού εκπροσώπων και αναπληρωτών, σε κάθε εκλογικό τμήμα, από κάθε πολιτικό κόμμα, ένωση προσώπων, επιστημονική, επαγγελματική ή συνδικαλιστική οργάνωση και κάθε άλλη οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών που μετέχει, κατά δήλωσή της, στις προαναφερθείσες επιτροπές. Η μη συγκρότηση «επιτροπών υποστήριξης» σε καμιά περίπτωση δεν επιδρά στο κύρος του δημοψηφίσματος.
Τέλος, ως προς τα θέματα των δημοσκοπήσεων, απαγορεύεται η δημοσιοποίησή τους μία ημέρα πριν από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος και έως τη 19η ώρα της ημέρας της ψηφοφορίας.
http://www.efsyn.gr/arthro/me-ti-sfragida-ton-dekaohtaridon

ΑΝ.ΕΛΛ.: «Απαράδεκτα εκβιαστικά διλήμματα» από Γιούνκερ

Απολογία και προσπάθεια να δικαιολογήσει τη στάση του χαρακτήρισε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη την ομιλία του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο κατηγόρησε ότι απηύθυνε «τεχνητά εκβιαστικά διλήμματα».
Η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τόνισε στη δήλωσή της πως «η σημερινή απολογία του κ. Γιούνκερ και η προσπάθειά του να δικαιολογηθεί για τη στάση του δεν ήταν ούτε στο ελάχιστο πειστική. Επιπλέον είναι απαράδεκτο να απευθύνει ο πρόεδρος της Κομισιόν τεχνητά εκβιαστικά διλήμματα στον ελληνικό λαό για “παραμονή ή έξοδο από το ευρώ”».
Όπως σημείωσε, «δυστυχώς, μετά τα εκβιαστικά τελεσίγραφα για νέα δυσβάσταχτα μνημόνια, οι δανειστές προχώρησαν στον πιστωτικό στραγγαλισμό και στη δημιουργία κλίματος οικονομικής ασφυξίας σε βάρος της χώρας μας, με στόχο να παρεμποδιστεί η ελεύθερη έκφραση της βούλησης των Ελλήνων πολιτών στο δημοψήφισμα».
Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται
Τόνισε ωστόσο πως «ο ελληνικός λαός δεν δέχεται να του κουνάνε το δάχτυλο. Δεν δέχεται να τον απειλούν με πιστωτική ασφυξία. Σε αυτόν εδώ τον τόπο υπάρχει Δημοκρατία. Και αυτή τη Δημοκρατία δεν μπορεί κανείς να την εκβιάσει». Και κατάληξε στη δήλωσή της: «Οι Έλληνες πολίτες καλούνται να απαντήσουν στον εκβιασμό των δανειστών με περηφάνια και χωρίς φόβο. Σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες για την πατρίδα μας θα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά».
http://www.efsyn.gr/arthro/anell-aparadekta-ekviastika-dilimmata-apo-gioynker

Μεγάλη αναταραχή στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και ομολόγων ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ

Με μεγάλες απώλειες άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ νωρίτερα τα ασιατικά είχαν κλείσει με εξίσου σημαντικές απώλειες, σημάδι ότι οι επενδυτές δεν είχαν υπολογίσει το ενδεχόμενο αδιεξόδου στις συνομιλίες Ελλάδας- Ευρωζώνης. Ωστόσο γρήγορα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιόρισαν τις απώλειες με τους περισσότερους γενικούς δείκτες να καταγράφουν μικρά κέρδη στις 10:20 ώρα Ελλάδας. Την ίδια στιγμή υποχωρούσαν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων και αυξάνονταν σημαντικά οι αποδόσεις των ομολόγων της “περιφέρειας”.
Το ευρώ υποχωρούσε σχεδόν κατά 2% τη Δευτέρα και τα προθεσμιακά συμβόλαια έδειχναν πτώση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Euro STOXX 50 κατά 5,2% και του DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατά 5% όσο και του γαλλικού CAC 40. Στο Λονδίνο τα προθεσμιακά συμβόλαια του FTSE 100 έδειχναν πτώση μέχρι και κατά 2,9%. Με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη να είναι πλέον ορθάνοιχτο το ευρώ υποχώρησε μέχρι και κατά 1,9% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0955, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα. Ωστόσο στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας το ευρώ είχε περιορίσει τις απώλειες του και κυμαινόταν γύρω από το 1,1091 έναντι του δολαρίου. “Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή και οι ευρωπαϊκές μετοχές, όπως όλες οι αγορές, θα δυσκολευτούν να τα επεξεργαστούν όλα αυτά”, εξηγεί στο Reuters ο κ. Νικ Λόουσον, γενικός διευθυντής της Deutsche Bank. Αργά το πρωί ο γερμανικός DAX κατέγραφε άνοδο 0,17% στις 11.492,43 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχυόταν κατά 0,35% στις 5.059,17 μονάδες ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρούσε κατά 0,79% στις 6.753,70 μονάδες. Αντιθέτως ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ανέβαινε κατά 0,57%.
Στις αγορές ομολόγων τα κρατικά ομόλογα των χωρών της “περιφέρειας” δέχονταν ισχυρές πιέσεις, ενώ αντιθέτως ανέβαιναν τα ομόλογα της Γερμανίας καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασγαλές καταφύγιο. Η απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων αυξανόταν κατά 346 μονάδες βάσης στο 13,94%. Η τιμή των γερμανικών ομολόγων ανέβηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από το Νοέμβριο του 2011 στο άνοιγμα της αγοράς σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg. Αντιθέτως υποχωρούσε έντονα η τιμή των ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας (οι τιμές κινούνται αντίστροφα σε σχέση με τις αποδόσεις). Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρούσε κατά 19 μονάδες βάσης (ή κατά 0,18%) στο 0,74%, ενώ η απόδοση των γαλλικών δεκαετών ομολόγων υποχωρούσε κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,20%. Την ίδια στιγμή ανέβαινε η απόδοση των ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου ενισχυόταν αρχικά κατά 43 μονάδες βάσης, αλλά γρήγορα περιόρισε τις απώλειες του και αργά το πρωί η απόδοση του διαμορφωνόταν στο 2,39% αυξημένη κατά 25 μονάδες βάση σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο. Λίγη ώρα αργότερα στις 10:40 η απόδοση των ιταλικών δεκαετών ομολόγων αυξήθηκε στο 2,49% δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Ουσιαστικά τα ιταλικά ομόλογα έχασαν όλα τα κέρδη που είχαν αποκομίσει στο μεταξύ από την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον περασμένο Ιανουάριο. Παρόλα αυτά η παρέμβαση της ΕΚΤ μέσω της μαζικής αγοράς ομολόγων αναμένεται ότι θα περιορίσει τις απώλειες για τα ομόλιγα της Ιταλίας και της περιφέρειας γενικότερα (με εξαίρεση τα ελληνικά).
Παρόμοια είναι η κατάσταση και για το ισπανικό δεκαετές ομόλογο η απόδοση του οποίου ενισχύεται κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,35%. Η απόδοση των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 32 μονάδες βάσης ξεπερνώντας το 3% (3,01%).  
http://www.kathimerini.gr/821381/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/megalh-anataraxh-stis-eyrwpaikes-agores-metoxwn-kai-omologwn

Επιστολή - βόμβα Χρυσόγονου κατά Τσίπρα

Επιστολή - βόμβα έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, σύμφωνα με την οποία ο κ. Χρυσόγονος ενημερώνει πως είχε ήδη προειδοποιήσει με επιστολή του στις 19 Μαρτίου του 2015 τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «για τις ολέθριες συνέπειες», τονίζοντας πως «έχει ήδη διαφανεί ότι η προεκλογική μας ρητορική, περιλαμβανομένου και του "προγράμματος της Θεσσαλονίκης", βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από τη δυσάρεστη πραγματικότητα, την οποία υποχρεωνόμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δεν έλαβε ποτέ κάποια απάντηση από τον Ελληνα πρωθυπουργό. 
Συγκεριμένα ο κ. Χρυσόγονος σημειώνει σε ανάρτησή του στο προσωπικό του μπλογκ πως με μεγάλη του λύπη υποχρεώνεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα την από 19 Μαρτίου 2015 επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, «στην οποία δεν έχω λάβει καμία απάντηση παρά την πάροδο τριών και πλέον μηνών. Στην επιστολή εκείνη προέβλεπα τις σημερινές ολέθριες εξελίξεις, ότι "η "λύση" της παύσης πληρωμών και ενδεχομένως της εξόδου από την ευρωζώνη, για την οποία έχει γίνει τόσος λόγος μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατ΄ουσία δεν υφίσταται…", ότι "…νομισματικό "έμφραγμα" θα μας επιβάλει αναμφίβολα η ΕΚΤ αν κάνουμε παύση πληρωμών προς την ίδια και/ή το ΔΝΤ", ότι "η ρήξη με τους δανειστές είναι μια ανέφικτη επιλογή και αν επιχειρηθεί η κατάληξη θα είναι η χώρα να επιστρέψει στον μνημονιακό εγκλωβισμό υπό χειρότερους όρους (σαν τον κρατούμενο που επιχειρεί απόδραση και αφού αποτύχει καταλήγει στην απομόνωση της φυλακής). Οφείλουμε να αγωνισθούμε μέσα στα υπάρχοντα ευρωπαϊκά και διεθνή (=ΔΝΤ) πλαίσια, όπως άλλωστε έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό. Η λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση είναι εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και όχι για χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη και ενδεχομένως και την Ένωση" και ότι "Η λεκτική κλιμάκωση είναι μια παγίδα της άλλης πλευράς στην οποία δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε"».
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:
Κώστας Χρυσόγονος
Ευρωβουλευτής-Μέλος Κ.Ε.
Βρυξέλλες, 19.3.2015
Προς
-τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σ. Α. Τσίπρα
-τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης σ. Ι. Δραγασάκη
-τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη
-τον Γραμματέα Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ σ. Τ. Κορωνάκη
-τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σ. Π. Λαφαζάνη
-τον Υπουργό Υγείας σ. Π. Κουρουμπλή

Σύντροφοι,
η πάροδος σχεδόν δύο μηνών από τη μεγάλη εκλογική νίκη του κόμματος και το σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιτρέπει μια πρώτη αποτίμηση των πολιτικών εξελίξεων και των προοπτικών για τη χώρα, στο κρίσιμο θέμα της σχέσης της με τους δανειστές της. Θα ήθελα να θέσω υπόψη σας τις παρακάτω σκέψεις μου αναφορικά με τα ζητήματα αυτά:
1. Έχει ήδη διαφανεί ότι η προεκλογική μας ρητορική, περιλαμβανομένου και του "προγράμματος της Θεσσαλονίκης", βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από τη δυσάρεστη πραγματικότητα, την οποία υποχρεωνόμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε. Μέσα στο δίμηνο αυτό υπενθυμίζω ότι βρεθήκαμε αναγκασμένοι να αφήσουμε κατά μέρος τις εξαγγελίες για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, για "σκίσιμο" των μνημονίων και/ή κατάργησή "με ένα άρθρο" του συνόλου της μνημονιακής νομοθεσίας κλπ. Αντί για αυτά, στα πλαίσια της "συμφωνίας" της 20ης Φεβρουαρίου, γίνεται λόγος για βιωσιμότητα του υφιστάμενου χρέους και για αποφυγή μονομερών ελληνικών ενεργειών, τουλάχιστον εφόσον δεν παρουσιάζονται δημοσιονομικά ισοδύναμα. Από την πλευρά των δανειστών η μόνη ουσιαστική παραχώρηση ήταν η έμμεση και κάπως ασαφής υπόσχεσή τους για μείωση του ύψους του απαιτούμενου πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος για το 2015, αν και στην πραγματικότητα το προβλεπόμενο πλεόνασμα του 3% (του ΑΕΠ) ήταν εξαρχής εμφανές ότι δεν μπορούσε να επιτευχθεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες (ακόμη δηλαδή κι αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές του Ιανουαρίου και υλοποιούνταν το mail Χαρδούβελη). Το χειρότερο όμως είναι ότι δεχόμαστε ήδη, τόσο από την πλευρά των δανειστών όσο και από εκείνη των αγορών, μια πολυεπίπεδη πίεση (πολιτική, οικονομική, επικοινωνιακή) για να οδηγηθούμε σε μια, επί της ουσίας, άνευ όρων παράδοση και νέα πρόσδεση για σειρά ετών στο μνημονιακό άρμα.
2. Είναι σαφές ότι το ελληνικό μνημονιακό πρόγραμμα, αν υποθέσουμε ότι (θεωρητικός) στόχος του ήταν η επάνοδος της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές για να αναχρηματοδοτήσει από εκεί το χρέος προς τους δημόσιους πιστωτές, έχει αποτύχει. Στα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια το ελληνικό δημόσιο πρέπει να καταβάλει ως χρεολύσια στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ ένα ποσό της τάξης των περίπου 60 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να βρεθούν από τα φορολογικά και άλλα εκτός δανείων έσοδα. Τα τελευταία μάλιστα δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τους τόκους του δημόσιου χρέους, αφού εκείνοι ανέρχονται σε ένα ποσό περίπου 6 δις ετησίως, δηλαδή η καταβολή τους από ίδιους πόρους προϋποθέτει ετήσια πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα άνω του 3% του ελληνικού ΑΕΠ, πράγμα μάλλον ανέφικτο όχι μόνο για το 2015 αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Όσο για τις κεφαλαιαγορές, τα επιτόκια των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έχουν ήδη ανέλθει σε απαγορευτικά (διψήφια) ποσοστά μετά τις εκλογές, ενώ ακόμα και στην καλύτερο περίοδο, την άνοιξη του 2014, τα ποσά που καταφέραμε να αντλήσουμε με την έκδοση των νέων ομολόγων ήταν μικρά (3 δις περίπου), για περιορισμένα χρονικά διαστήματα (3ετίας-5ετίας) και με υψηλά επιτόκια.
3. Η "λύση" της παύσης πληρωμών και ενδεχομένως της εξόδου από την ευρωζώνη, για την οποία έχει γίνει τόσος λόγος μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατ΄ουσία δεν υφίσταται. Πρέπει πρώτα από όλα να επισημανθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους που οφείλουμε να αποπληρώσουμε, όπως εκτέθηκε, στα αμέσως επόμενα χρόνια είναι προς το ΔΝΤ. Σ'αυτό συμμετέχουν πρακτικά όλα τα κράτη του κόσμου και η άρνηση καταβολής θα μας έφερνε de facto αντιμέτωπους όχι με τη Γερμανία, αλλά με τον πλανήτη ολόκληρο. Σημειωτέον ότι, σε αντίθεση με την ευρωζώνη όπου νομικά δεν προβλέπεται διαδικασία (ακούσιας) αποβολής κράτους, τέτοια προβλέπεται στο άρθρο 24 του καταστατικού του ΔΝΤ. Το χειρότερο είναι όμως ότι σε τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να μας επιβληθούν από τα κράτη κάθε είδους οικονομικά και άλλα αντίποινα, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κάτι ελαφρώς χειρότερο από τη Ζιμπάμπουε.
4. Μία έξοδος από την ευρωζώνη θα προϋπέθετε, για να μπορεί ρεαλιστικά να επιτευχθεί (εντελώς διαφορετικό το ζήτημα αν θα αποδεικνυόταν μακροπρόθεσμα επωφελής ή όχι για την εθνική οικονομία), να βρεθεί εξωτερικός χρηματοδότης για να διαθέσει περίπου 20 δις ευρώ για την αποπληρωμή του ΔΝΤ και τουλάχιστον άλλα τόσα για να αποκτήσει η Ελλάδα συναλλαγματικά διαθέσιμα, ώστε να υποστηριχθεί η ισοτιμία της νέας δραχμής. Δεν νοείται και δεν υπάρχει εθνικό νόμισμα χωρίς συναλλαγματικά διαθέσιμα σε "σκληρό" ξένο νόμισμα (σημειωτέον ότι στα τέλη της δεκαετίας του 1990, πριν από την είσοδό μας στην ευρωζώνη, τα ελληνικά διαθέσιμα σε ξένα νομίσματα ανέρχονταν σε ένα ποσό της τάξης των 25 δις δολλαρίων περίπου). Αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο σε περίπτωση κράτους με "νέο" εθνικό νόμισμα, όπου οι αγορές εύλογα δε θα το αποδέχονται για μια περίοδο πολλών μηνών, εωσότου φανεί πού θα ισορροπήσει η ισοτιμία του νομίσματος αυτού με τα υπόλοιπα. Ποσό της τάξης των 40 (20+20) δις ευρώ και μάλιστα υπό μορφή "χορηγίας" και όχι δανείου (αφού η Ελλάδα θα έχει και επισήμως χρεοκοπήσει στις εξωτερικές της πληρωμές) δεν είναι σε θέση, ούτε καν θεωρητικά, να διαθέσει κανένα κράτος της υφηλίου εκτός από την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Ελβετία και τη...Γερμανία (και πάντως όχι η Ρωσία, η οποία πιέζεται κατά δεινό τρόπο τον τελευταίο ενάμιση περίπου χρόνο και τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα ήδη έπεσαν από τα 530 στα περίπου 380 δις δολλάρια, με περαιτέρω πτωτικές τάσεις λόγω των τιμών του πετρελαίου).
5. Εφόσον θεωρηθεί δεδομένο ότι δεν πρόκειται να βρεθεί κράτος-χρηματοδότης, η εκτύπωση δραχμών (η ίδια η εκτύπωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χαρτονομισμάτων θα αποτελούσε βέβαια τεράστιο τεχνικό πρόβλημα, αλλά αυτό ας το υπερβούμε) δεν θα μας ωφελούσε σε τίποτα προς το εξωτερικό. Το νέο νόμισμα δε θα γινόταν αποδεκτό στις διεθνείς συναλλαγές και συνεπώς θα μέναμε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τη δυνατότητα εισαγωγών, πράγμα που θα παρέλυε την οικονομική ζωή στη χώρα μας. Ακόμη χειρότερα, το νέο νόμισμα, δε θα γινόταν αποδεκτό ούτε στο εσωτερικό της χώρας, επειδή παρά πολλοί Έλληνες έχουν αποθησαυρισμένα χαρτονομίσματα ευρώ σε φυσική μορφή (η νομισματική κυκλοφορία από περίπου 20 δις ευρώ στη μορφή αυτή προ κρίσης τώρα πρέπει να πλησιάζει περίπου τα 50). Έτσι οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών θα συνέχιζαν να γίνονται κατά μεγάλο μέρος με τα (απαγορευμένα πια) ευρώ στη "μαύρη αγορά", δηλαδή στην παραοικονομία η οποία θα έπαιρνε εφιαλτικές διαστάσεις, προκαλώντας και κατάρρευση των δημόσιων εσόδων. Η νέα δραχμή θα απέμενε ουσιαστικά να χρησιμοποιείται μόνο στις συναλλαγές με το κράτος. Κατά συνέπεια δεν έχει νόημα να επιχειρηθεί καν η εκτύπωση δραχμών. Πιο λογικό, και λειτουργικά ισοδύναμο από πρακτική άποψη, θα ήταν να επιχειρήσουμε ένα by-pass στο νομισματικό "έμφραγμα" (το οποίο θα μας επιβάλει αναμφίβολα η ΕΚΤ αν κάνουμε παύση πληρωμών προς την ίδια και/ή το ΔΝΤ) εκδίδοντας κάποιας μορφής αναγκαστικό άτοκο ομόλογο ειδικού σκοπού και πληρώνοντας με αυτό μισθούς και συντάξεις (πχ μισθός 1500 ευρώ να καταβάλλεται κατά τα 2/3 σε μετρητά και κατά το 1/3 με ένα τέτοιο ομόλογο, που θα γινόταν αποδεκτό από το κράτος μετά τη λήξη του, δηλαδή μετά πχ από 1 ή 2 χρόνια, για την πληρωμή φορολογικών, ασφαλιστικών κλπ υποχρεώσεων). Παραδόξως, κάτι παρόμοιο φέρονται να πρότειναν και οι εκπρόσωποι των "θεσμών" στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες! Είναι όμως φανερό ότι όποια κυβέρνηση επιχειρήσει τέτοιες ευρεσιτεχνίες θα προκαλέσει τέτοιες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας ώστε η πτώση της να είναι θέμα (λίγου) χρόνου.
6. Από νομική άποψη έξοδος από την ευρωζώνη δεν προβλέπεται ούτε με πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου κράτους ούτε με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν κάποιο κράτος-μέλος της ευρωζώνης επιχειρήσει να εκτυπώσει εθνικό νόμισμα, σε αντικατάσταση του ευρώ ή παράλληλα προς αυτό, τούτο θα συνιστούσε παραβίαση του άρθρου 128 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα οδηγούσε σε επιβολή σε βάρος του προστίμου κατά το άρθρο 260 της ίδιας. Κατά τα άλλα όμως, από την οπτική γωνία της Ένωσης, η σχετική εθνική νομοθεσία δε θα ίσχυε και συνεπώς το κράτος θα παρέμενε θεωρητικά μέλος της ευρωζώνης. Εφόσον στη συνέχεια κατέρρεε η κυβέρνηση του κράτους-μέλους, η οποία επιχείρησε την επάνοδο στο εθνικό νόμισμα, το κράτος θα επέστρεφε αναγκαστικά και πρακτικά στην ευρωζώνη. Με βάση τα υπάρχοντα σήμερα νομικά δεδομένα η αποχώρηση από την ευρωζώνη θα προϋπέθετε είτε αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με συμφωνία όλων των υπόλοιπων κρατών-μελών (άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης) είτε τροποποίηση της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να προβλεφθεί τέτοιο ενδεχόμενο, και πάλι με ομοφωνία των κρατών μελών (άρθρο 48 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Εφόσον όμως η πρόθεση αποχώρησης συνοδευθεί από στάση πληρωμών στο χρέος του συγκεκριμένου κράτους προς τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης, είναι μάλλον απίθανο αυτά να καταλήξουν σε συμφωνία. Έτσι η αποχώρηση θα αποκτούσε νομικό κύρος μόνο αν επρόκειτο για αποχώρηση συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρερχόταν και μια ολόκληρη διετία από την υποβολή της αίτησης για αποχώρηση (άρθρο 50 παρ. 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Σε όσο βαθμό ισχύει η διαπίστωση του συντρόφου Λαφαζάνη ότι η ευρωζώνη είναι "γερμανική φυλακή", όποιος επιχειρήσει να αποδράσει θα αντιληφθεί ότι οι γερμανικές φυλακές είναι σχεδιασμένες και οργανωμένες έτσι ώστε οι αποδράσεις από αυτές να είναι σχεδόν αδύνατες (τουλάχιστον όταν δεν υπάρχει βοήθεια από έξω).
7. Για τους λόγους που επισημάνθηκαν παραπάνω, η ρήξη με τους δανειστές είναι μια ανέφικτη επιλογή και αν επιχειρηθεί η κατάληξη θα είναι η χώρα να επιστρέψει στον μνημονιακό εγκλωβισμό υπό χειρότερους όρους (σαν τον κρατούμενο που επιχειρεί απόδραση και αφού αποτύχει καταλήγει στην απομόνωση της φυλακής). Οφείλουμε να αγωνισθούμε μέσα στα υπάρχοντα ευρωπαϊκά και διεθνή (=ΔΝΤ) πλαίσια, όπως άλλωστε έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό. Η λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση είναι εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και όχι για χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη και ενδεχομένως και την Ένωση.
8. Στη διαπραγμάτευση αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει να εξαντλήσει όλα τα, πιθανά και μη, εργαλεία. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να δοθεί βάρος και στη νομική πλευρά των ζητημάτων που θέτουν οι δανειστές και ειδικότερα στις ενδεχόμενες παραβιάσεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου (οι παραβιάσεις του ελληνικού Συντάγματος ουδόλως τους ενδιαφέρουν, αφού το θεωρούν δικό μας πρόβλημα και όχι δικό τους). Τούτο σημαίνει ότι στα τεχνικά κλιμάκια πρέπει από ελληνικής πλευράς να συμμετέχουν, εκτός από τους οικονομολόγους, και νομικοί εγνωσμένου κύρους με εξειδίκευση στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, ώστε να προβάλουν τις σχετικές "ενστάσεις". Π.χ. η Ελλάδα θεωρητικά και πρακτικά η τρόικα έχει "καταδικασθεί" από την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη για σειρά παραβιάσεων της διεθνούς αυτής σύμβασης, που έχει συναφθεί στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέσω μνημονιακών μέτρων όπως η μείωση του κατώτατου μισθού και άλλα. Πρέπει να επικαλεσθούμε με έμφαση τις σχετικές αποφάσεις προκειμένου να άρουμε τα μέτρα αυτά και γενικότερα να αντιτάσσουμε σε κάθε ευκαιρία την προστασία των κοινωνικών ιδίως δικαιωμάτων των Ελλήνων, τόσο στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη όσο και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.
9. Η ακύρωση της υφιστάμενης μνημονιακής νομοθεσίας ή έστω ουσιώδους μέρους της είναι προφανές ότι προσκρούει και θα συνεχίσει να προσκρούει στη στείρα άρνηση των δανειστών. Εφόσον αποδεικνύεται αδύνατο να τους πείσουμε ότι πολλά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν ωφελούν την ελληνική οικονομία, θα έπρεπε τουλάχιστον να απαιτήσουμε την καθιέρωση ενός ανεξάρτητου μηχανισμού εκτίμησης επιπτώσεων (impact assessment mechanism) όλου αυτού του μνημονιακού οικοδομήματος και των επιμέρους στοιχείων του. Αυτός θα μπορούσε να είναι είτε ένας υφιστάμενος διεθνής οργανισμός (ΟΟΣΑ ή Συμβούλιο της Ευρώπης ή ίσως ΟΗΕ) είτε ένας συνδυασμός προσώπων διεθνούς κύρους (πχ νομπελίστες οικονομολόγοι) κοινής αποδοχής (Ελλάδας και δανειστών) μαζί με εκπροσώπους κάποιων τέτοιων, κατά τεκμήριο "ουδέτερων", οργανισμών. Εάν από την αξιολόγηση προέκυπτε ότι συγκεκριμένα μέτρα αποδείχθηκαν αντιπαραγωγικά, θα ήταν πολύ δύσκολο για τους δανειστές να εμμείνουν στη διατήρησή τους.
10. Επί της ουσίας, το ποσό που πρέπει να καταβληθεί, όπως εκτέθηκε στην παράγραφο 2, για χρεολύσια στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ στα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να καλυφθεί χωρίς νέα, τρίτη κατά σειρά, δανειακή σύμβαση (η οποία θα συνοδευόταν αναμφίβολα από επαχθείς όρους και προϋποθέσεις) από έναν συνδυασμό πηγών. Η πρώτη θα μπορούσαν να είναι τα 10,9 δις ευρώ που έμειναν υπόλοιπο στο ΤΧΣ από τα προβλεπόμενα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών κονδύλια. Το ποσό αυτό επιστράφηκε δυστυχώς με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στον ESM και προβλέφθηκε ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, εφόσον αυτή απαιτηθεί στο μέλλον. Κεντρικός στόχος της διαπραγματευτικής προσπάθειας της ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι να καταστούν τα χρήματα αυτά διαθέσιμα για την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου στο ΔΝΤ και/ή την ΕΚΤ και μάλιστα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, παράλληλα με την τελευταία δόση της δεύτερης δανειακής σύμβασης (περίπου 7 δις, περιλαμβανομένων των επιστροφών κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα) και με κάποια αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων. Ακόμη και έτσι βέβαια θα συνεχίσει να υπάρχει μέσα στην επόμενη τετραετία (δηλ. την πρώτη βουλευτική περίοδο) ένα χρηματοδοτικό κενό περίπου 30 ως 40 δις ευρώ. Η κάλυψή του χωρίς νέο καθαρό δανεισμό από δημόσιους πιστωτές είναι εφικτή μόνο αν υπάρξει αξιοποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας.
11. Το ελληνικό δημόσιο πιέζεται από τους δανειστές του να προχωρήσει σε άμεση εκποίηση περιουσιακών του στοιχείων, η οποία λόγω του δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος και του περιορισμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος θα καταλήξει σε λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Για να αποφευχθεί αυτό, η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να αντιπροτείνει ένα σύνθετο σχήμα, με άξονα το ΤΑΙΠΕΔ, ως εξής: το Δημόσιο να εισφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητα αντικειμενικής αξίας και/ή μετοχές δημοσίων επιχειρήσεων λογιστικής αξίας συνολικού ύψους κατά προσέγγιση 50 δισ. ευρώ. Το μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΙΠΕΔ να διαιρεθεί σε 250 εκατ. προνομιούχες μετοχές άνευ ψήφου, αξίας 100 ευρώ η καθεμιά, και μία κοινή μετοχή. Η μοναδική κοινή μετοχή παραμένει στην κατοχή του Δημοσίου, ενώ οι προνομιούχες διατίθενται σε δημόσια εγγραφή με εισαγωγή κεφαλαίων από το εξωτερικό (για να μη θιγεί η ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος). Το προϊόν της εγγραφής (25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με σκοπό να περιορισθεί η προσφορά σε τόσο χαμηλά επίπεδα ώστε να γίνει εφικτή η δραστική μείωση των επιτοκίων και έτσι και η έκδοση σταδιακά νέων ομολόγων. Τα περιουσιακά στοιχεία που θα έχουν εισφερθεί από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ θα εκποιούνται σταδιακά, όταν επιτυγχάνεται για το καθένα δίκαιη τιμή (κατ’ εκτίμηση της ελεγχόμενης από το ίδιο το Δημόσιο διοίκησης) και δεδομένου ότι στο μεταξύ θα έχει βελτιωθεί το μακροοικονομικό περιβάλλον. Με το τίμημα της εκποίησης θα γίνεται τμηματική επιστροφή κεφαλαίου στους προνομιούχους μετόχους, έως ότου εξοφληθούν για το σύνολο της ονομαστικής αξίας των μετοχών τους, οι οποίες τότε θα ακυρωθούν. Τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία (όσα δεν εκποιηθούν) επιστρέφονται στο ελληνικό Δημόσιο. Εναλλακτικά, αν το ελληνικό Δημόσιο προτιμά, θα μπορούσε να εξοφλεί σταδιακά τους μετόχους του ΤΑΙΠΕΔ μέσα από τα φορολογικά ή άλλα έσοδά του σε βάθος χρόνου, χωρίς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων. Με ένα παρόμοιο σχήμα θα μπορούσε να επιτευχθεί η γρήγορη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας χωρίς λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και να αποφευχθεί η αιχμαλωσία μιας τρίτης δανειακής σύμβασης.
12. Για τους προσεχείς δύο ή τρεις μήνες και έως τη σύναψη κάποιας συμφωνίας με τους δανειστές θα ήταν σκόπιμο να κρατηθούν από την πλευρά μας χαμηλοί τόνοι, μεταξύ άλλων και στο θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η λεκτική κλιμάκωση είναι μια παγίδα της άλλης πλευράς στην οποία δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε. Από το καλοκαίρι και μετά θα έχουμε κάθε δυνατότητα για επαναφορά όλων των ζητημάτων προς κάθε κατεύθυνση.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,
Κώστας Χρυσόγονος 
http://www.kathimerini.gr/821432/article/epikairothta/politikh/epistolh---vomva-xrysogonoy-kata-tsipra