Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Ενα οικονομικό πραξικόπημα εναντίον της Αθήνας

Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, τα ΜΜΕ επιδόθηκαν σε ένα όργιο παραπληροφόρησης και κινδυνολογίας.
Παρουσιάζοντας σαν δεδομένο κάτι που δεν συμβαίνει, το οποίο όμως μια πολιτική μερίδα του τόπου και οι εγκάθετοί της ελπίζουν διακαώς να συμβεί, δηλαδή το bank run, επισείοντας πάνω από το κεφάλι των Ελλήνων πολιτών το φάσμα του capital control και του κυπριακού bail-in, κάνουν το κάθε τι για να εξαπλωθεί τραπεζικός πανικός και το bank run να πραγματοποιηθεί με τη μορφή της αυτοεκπληρούμενης προφητείας.
Μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσεται ένα σχέδιο οικονομικής και πολιτικής αποσταθεροποιήσης μια εκλεγμένης κυβέρνησης, ένα σχέδιο κατάλυσης της δημοκρατίας και του δικαιώματος του ελληνικού λαού να αποφασίζει για την τύχη του.
Χρειάζεται άραγε να υπενθυμίσουμε εδώ ότι κανένα Eurogroup δεν έχει τη δικαιοδοσία να εφαρμόσει στις ελληνικές τράπεζες ένα μέτρο όπως ο έλεγχος κεφαλαίων και το οποίο μόνο με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και νόμο της Βουλής μπορεί να δρομολογηθεί; Το σχέδιο οικονομικής αποσταθεροποίησης και πολιτικής εκτροπής δεν πρέπει να περάσει και είναι σε μεγάλο βαθμό στο χέρι μας να μην περάσει. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. (Το πλήρες κείμενο δημοσιεύεται γαλλικά στον ιστότοπο της ΑTTAC) Β.Σ.
Eνα οικονομικό και πολιτικό σχέδιο αποσταθεροποίησης της Ελλάδας βρίσκεται εδώ και αρκετές εβδομάδες σε πλήρη εξέλιξη. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία αυτή είχε ξεκινήσει πολύ πριν από τις εκλογές, αλλά η επιτάχυνσή της τις τελευταίες ημέρες φανερώνει την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και αντικατάστασή της από ένα συνασπισμό αρεστό στους πιστωτές.
Ο απεχθής εκβιασμός της ελληνικής κυβέρνησης, μέσω μιας ανοιχτής υποκίνησης σε τραπεζικό πανικό (bank run), δεν αφήνει καμία αμφιβολία σχετικά με την επιθυμία των πιστωτών να τελειώσουν μια και καλή με μια κυβέρνηση που τολμά να αμφισβητεί τις επιταγές τους και να αρνείται να υποχρεώσει τους Ελληνες να καταπιούν το θανατηφόρο παρασκεύασμα που σκάρωσαν οι Βρυξέλλες, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα προγράμματα «διάσωσης», που δεν έχουν διασώσει κανέναν, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση των ευρωπαϊκών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, προκάλεσε τέτοια μείωση του ΑΕΠ και του επιπέδου της ζωής που δεν θα έφερνε ούτε ένας πόλεμος. Η καινοτομία σήμερα συνίσταται στο ότι η τρόικα αποφάσισε να θέτει σε κίνδυνο σκόπιμα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προκειμένου να ρίξει μια κυβέρνηση, η οποία τόλμησε να αντισταθεί στις τρομακτικές πιέσεις για πέντε μήνες.
Την επαύριο του Eurogroup στις 18 Ιουνίου, ο κ. Τουσκ βρήκε τη σωστή διατύπωση για να συνοψίσει την κατάσταση: «Η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει μεταξύ του προτεινόμενου σχεδίου από τους πιστωτές και της χρεοκοπίας». Αλλά οι κύριοι που υποτίθεται ότι είναι ταγμένοι στην προστασία των συμφερόντων των ευρωπαϊκών λαών δεν αρκούνται σ’ αυτό τον εκβιασμό.
Οργανώνουν μεθοδικά φημολογίες και ψευδείς ανακοινώσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, και διαρρέουν απειλές για εφαρμογή του bail in της Κύπρου. Με μεθοδευμένες κινδυνολογικές δηλώσεις προειδοποιούν για επικείμενο έλεγχο κεφαλαίων και ωθούν εσκεμμένα τους Ελληνες καταθέτες σε μαζικές αναλήψεις. Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι να φτάσουν οι ελληνικές τράπεζες στο χείλος του γκρεμού.
Θυμηθείτε την ημιεπίσημη δήλωση του κ. Κερέ, σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές τράπεζες δεν θα άνοιγαν τη Δευτέρα. Οταν η πρόγνωση διαψεύστηκε, το φάντασμα του κλεισίματος των τραπεζών μετακόμισε στην Τρίτη! Τι περισσότερο θα χρειαζόταν για να σπεύσουν οι καταθέτες στα πλησιέστερα υποκαταστήματα; Το εντιμότατο ίδρυμα που εξασφαλίζει τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος χορηγεί κάθε μέρα μόλις το απολύτως απαραίτητο ποσό για να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες απλά να επιπλέουν. Με λίγα λόγια, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τη βοήθεια των φίλων τους του ΔΝΤ καταφεύγουν στο παλαιό σχήμα της αυτοεκπληρούμενης προφητείας.
Η κ. Μπακογιάννη έχει υπαινιχθεί ήδη στις 25 Μαΐου ότι επίκειται έλεγχος κίνησης κεφαλαίου. Ο κ. Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να προσθέσει τη δική του πινελιά. Ωστόσο, αυτός που πραγματικά έδωσε τη χαριστική βολή ήταν ο διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος θεώρησε σκόπιμο να δημοσιεύσει την παραμονή του Eurogroup της 18ης Ιουνίου μια έκθεση η οποία προέβλεπε κατακλυσμιαίες καταστροφές, αν δεν υπογραφεί αμέσως η συμφωνία με τους πιστωτές.
Σε μια μελέτη του Peterson Institute του Μαΐου 2012 περιγράφεται λεπτομερώς πώς ένας τραπεζικός πανικός σε προεκλογική περίοδο θα μπορούσε να ωθήσει τους ψηφοφόρους να στραφούν μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο συγγραφέας του, ο κ. Jacob Funk Kirkegaard, δεν μασάει τα λόγια του: «Ενας επιταχυνόμενος τραπεζικός πανικός στην Ελλάδα θα μπορούσε να προσφέρει κάποιες ευκαιρίες. Πράγματι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να ενθαρρύνουν κρυφά τον τραπεζικό πανικό, μια στρατηγική που θα αποκαλύψει σε όλους τον ψεύτικο και παραπλανητικό χαρακτήρα του εκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ».
Δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερος. Και μη φανταστεί κανείς ότι το σενάριο είχε παραμείνει νεκρό γράμμα εκείνη την εποχή. Μια μεγάλη ελληνική συστημική τράπεζα, η Eurobank, είχε δώσει την οδηγία στους εργαζομένους της να προειδοποιήσουν την πελατεία του ότι η τράπεζα θα έκλεινε αν κέρδιζε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά δεν χρειάζεται να πάμε τόσο πίσω. Στις αρχές Φεβρουαρίου η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει την κατάργηση των γραμμών χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Ενώ επί αρκετά χρόνια αγόραζε τους τίτλους που έχουν ταξινομηθεί πολύ χαμηλά στην κλίμακα αξιολόγησης, ξαφνικά η ΕΚΤ άρχισε να αναρωτιέται σχετικά με την ποιότητά τους και θυμήθηκε ότι οι κανόνες της απαγορεύουν την αγορά κινητών αξιών που δεν διαθέτουν το περίφημο τριπλό ΑΑΑ. Είναι αυτονόητο ότι ο χρόνος δεν επιλέχθηκε τυχαία: μόλις είχε κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και επέκειτο η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.
Οπως αποκάλυψε σε άρθρο της η Μαρτίν Οράνζ, μια μελέτη της εντιμότατης Goldman Sachs είχε ήδη προβλέψει τα πάντα από τον Δεκέμβριο. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Μάριο Ντράγκι ήταν για πολλά χρόνια ο επίσημος εκπρόσωπος της Goldman Sachs στην Ευρώπη;
Η ελληνική οικονομική ιστοσελίδα capital.gr αναφέρει ότι ο εντιμότατος οίκος προβλέπει μια χρεοκοπία της Ελλάδας εντός της ζώνης του ευρώ, μαζί με έναν έλεγχο κεφαλαίων. Η Goldman Sachs σημείωνε ότι η χαοτική περίοδος που θα ακολουθήσει θα περιέχει «τον κίνδυνο μιας εξόδου από το ευρώ αντί να την οδηγήσει σε μια πολιτική αλλαγή που θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία».
Ο έλεγχος κεφαλαίων θα κατέστρεφε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στην κυβέρνηση, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για «μια νέα εσωτερική πολιτική ισορροπία», με μια νέα διαμόρφωση του ελληνικού πολιτικού χάρτη, η οποία θα κάνει δυνατή «τελικά τη σύναψη συμφωνίας».
Αν αυτό δεν είναι ένα μεθοδικά προγραμματισμένο σενάριο αποσταθεροποίησης μιας εκλεγμένης κυβέρνησης, τότε τι είναι; Προκαλώντας τραπεζικό πανικό, ανοίγοντας τον δρόμο για τον έλεγχο των κεφαλαίων που θα στρέψει τον πληθυσμό εναντίον της σημερινής κυβέρνησης, κάποιοι ήλπιζαν να τελειώνουν μια και καλή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, μια συμφωνία που θα ερχόταν σε σύγκρουση με το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την οποία επιδίωκαν να επιβάλουν με τη βία οι πιστωτές, ήταν η ευκαιρία που αναζητούσαν για να προκαλέσουν την αποτυχία της κυβέρνησης. Μια διάσπαση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα απομόνωνε την ήρα από το σιτάρι και θα άνοιγε τον δρόμο για μια άλλη κυβέρνηση συνασπισμού.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία είχε κληθεί να παίξει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος υποστηρίζει ανοιχτά την ανάγκη για περικοπές στον προϋπολογισμό με χαμηλότερες συντάξεις, και αντιτίθεται σε κάθε ιδέα αναδιάρθρωσης του χρέους και κάθε αύξηση των φόρων στα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας. Αυτός ο ηγέτης ενός κόμματος του 6% κατέστη προνομιακός συνομιλητής των Βρυξελλών, με αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον κ. Γιούνκερ, τον κ. Σαπέν, τον κ. Μοσκοβισί και τον κ. Σουλτς, ο οποίος και δήλωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι όφειλε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού!
Εάν ακόμα κι αυτοί οι ελιγμοί αποτύχουν, μπορούσε κανείς να υπολογίζει στη φθορά της δημοτικότητας του Αλέξη Τσίπρα, εάν τον υποχρέωναν να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας. Το πράγμα θα μπορούσε να διευκολυνθεί με μια οργανωμένη κίνηση bank run.
Για εκείνους που θα μπορούσαν να δουν στην παραπάνω ανάλυση, ακόμα μια θεωρία συνωμοσίας, προτείνω να διαβάσουν τον οικονομολόγο Romaric Godin: «Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να εγκαταλείψει τους πολιτικούς της στόχους και επιτέλους να αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Πρέπει επίσης να σεβαστεί την δέσμευση που πήρε στις 20 Φεβρουαρίου όταν είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει η ίδια ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος».
Ελπίζω ότι αυτή η στρατηγική των πιστωτών, που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη στο σύνολό της, θα προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα αντιδράσεων παντού. Διότι αν οι πιστωτές υλοποιήσουν τον στόχο τους και αν πετύχει αυτό το οικονομικό πραξικόπημα, δεν θα μείνει τίποτα από την ευρωπαϊκή ιδέα. Από τις στάχτες της δεν θα ξεπηδήσει το «πρόθυμο» πρόσωπο του επικεφαλής του Ποταμιού, αλλά το ειδεχθές πρόσωπο της Χρυσής Αυγής.
Ποιος άλλος θα μπορούσε να κερδίσει από την αίσθηση της απόλυτης ανημποριάς και οργής που αναπόφευκτα θα γεννηθεί μπροστά στο θέαμα των χειρισμών που μας κλέβουν στην κυριολεξία τη ζωή μας μπροστά στα μάτια μας; Πρόκειται για την εθελοτυφλία των Ευρωπαίων ηγετών που επιμένουν στο νεοφιλελεύθερο δόγμα, όταν σε όλη την Ευρώπη ενισχύονται ακροδεξιά κόμματα και ανοιχτά ρατσιστικοί εθνικιστικοί σχηματισμοί. Ή μήπως δεν τελικά δεν είναι εθελοτυφλία, αλλά μια συνειδητή επιλογή;
Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. έχουν αποδειχτεί ειδήμονες στη χειραγώγηση και στις κατ’ επίφαση διαπραγματεύσεις. Ενας πραγματικός επικοινωνιακός μηχανισμός τίθεται στην υπηρεσία της στρατηγικής αυτής. Με τη συστηματική διάδοση ψευδών ειδήσεων, και ακυρώνοντας ως ανύπαρκτη την πρόταση 47 σελίδων που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ αρχές Ιουνίου. Το κείμενο αυτό δεν περιείχε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά εκείνες που είχαν προκύψει από τέσσερις μήνες συνομιλίων.
Ετσι, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατάφεραν να μεταθέσουν τις πραγματικές διαπραγματεύσεις σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταβάλει περισσότερες πληρωμές. Στα τέλη Ιουνίου, νόμιζαν ότι είχαν καταφέρει να κολλήσουν τον Τσίπρα στον τοίχο και περίμεναν έτσι να επιβάλλουν άνευ όρων συνθηκολόγηση. Και αυτήν ακριβώς τη στιγμή έβαλαν στο τραπέζι το μπαζούκας του ενορχηστρωμένου τραπεζικού πανικού ως όπλο μαζικής καταστροφής.
Η κυρία Μέρκελ δεν σταματά να ζητά μεγαλύτερη προσπάθεια από τους Ελληνες. Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί της. Είναι αλήθεια ότι μια αύξηση κατά 45% της παιδικής θνησιμότητας κατά 42% του ποσοστού αυτοκτονιών, που συνοδεύεται και από μείωση κατά τρία χρόνια του προσδόκιμου ζωής δεν ικανοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις των δανειστών. Ομοίως, το ποσοστό των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (44,6%), είναι ασφαλώς σκανδαλωδώς χαμηλό.
Είναι δυνατόν η Ευρώπη να ανάγεται σε μια τεχνο-οικονομική δομή, μοναδικός σκοπός της οποίας είναι η διάσωση των τραπεζών με κάθε κόστος, με τη βοήθεια ενός μηχανισμού οικονομικής τρομοκρατίας (ΕΚΤ), και έχει ως στόχο να «εξουδετερώσει τη δημοκρατία», όταν ενέχει τον κίνδυνο ρήξης.
Αντιμέτωποι με αυτή την πρωτοφανή επίθεση στην έννοια της ισονομίας, πριν από αυτήν τη κατάλυση της δημοκρατίας στην ίδια τη χώρα στην οποία γεννήθηκε, μπορούμε άραγε να σιωπούμε; Πολλοί στο εξωτερικό έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες, κείμενα, δράσεις αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό, και τους ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά. Σήμερα, όμως, έχουμε διαβεί το κρίσιμο κατώφλι. Δεν πρόκειται για την τύχη των ελληνικού λαού ή της Ευρώπης. Εκείνο που διακυβεύεται είναι το μικρό περιθώριο δημοκρατίας που οι ηγέτες μας καταδέχονται να μας αφήνουν ακόμα. Ενα πραξικόπημα λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια μας, και δεν είναι δυνατό να το ανεχτούμε. Ας ακουστεί η φωνή μας σε όλο τον κόσμο. Είναι δική μας ευθύνη.
* Η Βίκη Σκούμπη είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού αληthεια
 http://www.efsyn.gr/arthro/ena-oikonomiko-praxikopima-enantion-tis-athinas

Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα για το δημοψήφισμα

Δημοσιεύτηκε από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου. 
Το ερώτημα προς τους πολίτες είναι αν θα «πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους;».

http://www.efsyn.gr/live/stin-kardia-ton-eyropaikon-exelixeon-i-ellada-0#news-item-1562

Σάλος: Ο Άλεξ Ρόντος μιλούσε το 2012 για ασημένια δραχμή

Του Παναγιώτη Στάθη
Πολιτικό "σεισμό" αναμένεται να προκαλέσει η δημοσιοποίηση του ανακριτικού πορίσματος για τις τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και υπουργών του, αφού πέραν της διαπίστωσης πως κέντρα εξουσίας απεργάστηκαν "σχέδιο δολοφονίας του εκλεγμένου Έλληνα πρωθυπουργού με αφορμή τους αγωγούς φυσικού αερίου και τις ΕλληνοΡωσικές σχέσεις" , αποκαλύπτεται εξ αντανακλάσεως πως το 2012 κάποιοι παράγοντες της επιρροής του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος είχε παραδώσει την εξουσία το Νοέμβριο του 2011, προετοίμαζαν σχέδιο εθνικού Νομίσματος και δη με την κωδική ονομασία "Ασημένια δραχμή".
Η αποκάλυψη αφορά τη δύσκολη περίοδο του 2012 όταν η χώρα βρισκόταν με το ένα πόδι εκτός ευρώ επί συγκυβέρνησης Παπαδήμου στην οποία συμμετείχε και εν συνεχεία κυβέρνησης Σαμαρά, και προέρχεται σύμφωνα με τον ανακριτή διαφθοράς Γιώργο Φούκα ο οποίος στο πόρισμά του αναφέρει ξεκάθαρα πως αυτό προκύπτει από "καταγεγραμμένες συνομιλίες του διπλωμάτη Αλεξ Ρόντου".
Τι έκανε ο Ρόντος;
Ο κ. Ρόντος, ο οποίος είχε εμπλακεί και στην υπόθεση με τη ΜΚΟ αποναρκοθέτησης και ήδη έχει παραπεμφθεί σε δίκη για αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος, είχε υπάρξει θεσμικά στο ΥΠΕΞ μέχρι το 2004 και εν συνεχεία ήταν σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, με πολλούς να του αποδίδουν διάφορους (αμφιλεγόμενους) ρόλους και ειδικές αποστολές. Το 2012 όμως ουδένα θεσμικό ρόλο είχε , τουλάχιστον επίσημα, όμως η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που διέταξε ο ανακριτής Δημ. Φούκας στο πλαίσιο της ανάκρισης για τις υποκλοπές , έδειξε άλλα.
"Ασημένια Δραχμή"
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της έρευνας του σχεδίου Πυθία 1 (η υπόθεση σχεδίου μυστικών υπηρεσιών για φυσική εξόντωση του τότε πρωθυπουργού) κρίθηκε σκόπιμη η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Γεωργίου Αλέξανδρου Ρόντου. Από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις προέκυψε ότι ο Ρόντος συνομιλούσε κατά το έτος 2012 με το Μεξικανό επιχειρηματία Julio Salinas Price, σύμβουλο επί οικονομικών θεμάτων του προέδρου του Μεξικού και ιδιοκτήτη ορυχείων αργύρου. Σκοπός της έλευσης του στην Ελλάδα, σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο του ανακριτή ήταν "η προώθηση σχεδίου που προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την εισαγωγή Εθνικού νομίσματος. Το σχέδιο αυτό που για πρακτικούς λόγους αποκαλέσαμε ασημένια δραχμή, προέβλεπε την εισαγωγή νέου νομίσματος εκτιμώμενης αξίας διπλάσιας του ετήσιου ΑΕΠ καλυμμένους σε ποσοστό 20% από αξία αργύρου που θα χορηγούσε ο προμηθευτής, δηλαδή ο Price." Σύμφωνα με τον ανακριτή πληροφορίες για την επίσκεψη του Price και τις επαφές του στην Ελλάδα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε κατοχή προσώπου που δεν κατονομάζεται μεν, αλλά στο σπίτι του έγινε έρευνα στο πλαίσιο ανακριτικής εφόδου. Στο πόρισμα επίσης αναφέρεται ότι " θα προέκυπτε για τη χώρα επιβάρυνση ύψους 70 δισ. ευρώ για την έκδοση του νέου νομίσματος στην οποία θα έπρεπε να προστεθούν οι αμοιβές συμβούλων και μεσιτών."
"Πες του να σταματήσει την έρευνα"
Στην έρευνα που θυμίζει βιβλίο με πρωταγωνιστή τον "πράκτορα 007" υπάρχει ευθεία αναφορά σε Αμερικανούς πράκτορες (άλλωστε ο πρωταγωνιστής φέρεται να είναι Αμερικανός ) αλλά και στην ενόχληση διπλωματική και άλλου τύπου που εξέφραζαν οι Αμερικανοί για την Ελληνορωσική προσέγγιση και τις επαφές του Καραμανλή με τους Ρώσους για τους δυο αγωγούς φυσικού αερίου. Χαρακτηριστική και πολύ ενδεικτική αναφορά του δικαστικού εγγράφου είναι πως τον Μάρτιο του 2014 του μεταφέρθηκε μήνυμα μέσω Έλληνα πράκτορα μέσω των αμερικανών πως "πρέπει να σταματήσει την έρευνα γιατί τώρα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι φιλικές". Αναφορά με ειδική, πολιτική και διπλωματική σημασία , που θα καταλάβει βεβαίως τη δική της θέση στην σύγχρονη ελληνική ιστορία όταν ασχοληθεί ο ιστορικός του μέλλοντος.
Οι υποκλοπές και ο Αμερικανός πράκτορας
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο πολυσέλιδο πόρισμα του ο επίκουρος ανακριτής κατά της διαφθοράς Δημήτρης Φούκας για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, έγιναν τα εξής:
Στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William B, Αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών. Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων. Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.
Τρύπια η ΕΥΠ
Σύμφωνα με αναφορές στο Wikileaks προκύπτει ότι υπήρχαν υπάλληλοι της ΕΥΠ επιρρεπείς σε διαρροές οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως δυσαρεστημένοι. Από την έρευνα που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι εντός του 2005, υπάλληλοι της ΕΥΠ που είχαν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία, τα παρέδιδαν σε μη δικαιούμενα πρόσωπα και συγκεκριμένα στον τότε βουλευτή Μιχάλη Καρχιμάκη.
Το σχέδιο δολοφονίας και τα "αρρωστημένα σχέδια"
Για το ζήτημα του σχεδίου δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ασκήθηκε ποινική δίωξη "για την ύπαρξη σχεδίου και ενδεχόμενης κεντρικής υποκίνησης ενεργειών που αποσκοπούσαν στην άσκηση πίεσης και στον εξαναγκασμό της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει πολιτική σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας" κατά αγνώστων δραστών.
Αναφέρει ο ανακριτής κατά πληροφορίες για το σχέδιο:
"Σκοπός των δραστών φαίνεται ότι ήταν η διακοπή της πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία που τότε είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σε κρίσιμους τομείς ειδικότερα της ενέργειας, των εξοπλισμών και των κρατικών προμηθειών." Ιδιαίτερη μνεία για το θέμα στο πολυσέλιδο πόρισμα του κ. Φούκα γίνεται στη σύναψη συμφωνίας αφενός μεν για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκας-Αλεξανδρούπολη και αφετέρου του αγωγού φυσικού αερίου South stream. Όπως προκύπτει από τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύτηκαν στο Wikileaks αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων "το πολιτικό περιβάλλον που άρχισε να διαμορφώνεται στις ελληνορωσικές σχέσεις προκάλεσε προβληματισμούς στην κυβέρνηση των ΗΠΑ που δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν αν οι ανωτέρω ενέργειες συνιστούσαν στρατηγική μεταστροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ή όχι... Όπως προκύπτει από την έρευνα υπήρξαν ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ με σκοπό την ανατροπή των αρρωστημένων, όπως χαρακτηρίζονται, συμφωνιών." Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται και από πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ αλλά και από μαρτυρία του πράκτορα με την κωδική ονομασία "ΘΣ 13".
"Μεσολάβησε ο εφοπλιστής Ρέστης"
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται σε άλλο σημείο του πορίσματος στις αμερικάνικες αντιδράσεις για τους αγωγούς αλλά και στο γεγονός ότι ρόλο μεσάζοντα για να τις μεταφέρει το 2012 έπαιξε- κατά το πόρισμα - ο γνωστός εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης. Ενδεικτικό πάντως σύμφωνα με την εκτίμηση του ανακριτή είναι πως η αλλαγή κυβέρνησης του 2009 οδήγησε στην εγκατάλειψη των ελληνορωσικών αγωγών και στη σταδιακή δέσμευση της κυβέρνησης στον ΤΑΠ που αποτελούσε επιλογή των αμερικανών: "Το γεγονός της στήριξης της αμερικανικής πλευράς προς τον αγωγό ΤΑΡ εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε στις ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 2009, επιβεβαιώθηκε δε από την κατάθεση του μάρτυρα Βίκτωρα Ρέστη, ο οποίος μετά από συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τον Μάιο του 2012 μετέφερε στην ελληνική πολιτική ηγεσία την αμερικανική θέση. Αποτέλεσμα ήταν η σταδιακή εγκατάλειψη των σχεδίων των αγωγών και η δέσμευση της ελληνικής πλευράς στο σχέδιο του αγωγού ΤΑΡ. Επίσης εγκαταλείφθηκε το σχέδιο προμήθειας στρατιωτικού υλικού από τη Ρωσία."
Χαρακτηριστικό επίσης ότι σύμφωνα με τον ανακριτή Φούκα "στις 26/03/2014 επικοινώνησε με το ανακριτικό γραφείο πρώην στέλεχος της ΕΥΠ με τον οποίο υπήρξε προηγούμενη συνεργασία ζητώντας συνάντηση με τον ανακριτή. Η συνάντηση έγινε αυθημερόν και αυτός αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που είχε υπηρετήσει παλαιότερα στην Ελλάδα, ο οποίος του ζήτησε να έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και να μεταφέρει την άποψη ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πλέον φιλικές και ότι η έρευνα πρέπει να σταματήσει διότι εμποδίζει την περεταίρω ανάπτυξη τους."
capital
Τομέας ενημέρωσης prisonplanet.gr
http://www.prisonplanet.gr/ελλαδα/90583-σάλος-ο-άλεξ-ρόντος-μιλούσε-το-2012-για-ασημένια-δραχμή

Ρωσία: Οι ΗΠΑ σιωπούν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κίεβο

Η ρωσική διπλωματία κατηγόρησε την Παρασκευή την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι σιωπούν για τις παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων που διαπράττονται από τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η έκθεση αυτή αποτελεί «το νιοστό παράδειγμα» της «συμπεριφοράς αυτών που παραδίδουν μαθήματα» από μέρους των ΗΠΑ στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Παράλληλα, η Μόσχα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι «αλλοιώνει τα γεγονότα» σε μια προσπάθεια να πείσει ότι οι ΗΠΑ έχουν το «αλάθητο» και ότι «τα προβλήματα προέρχονται πάντα από άλλες χώρες».
Το ρωσικό ΥΠΕΞ καταγγέλλει ιδίως την «κυνική σιωπή» της Ουάσινγκτον για τις «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία, όπου διεξάγει μάχες από τον Απρίλιο του 2014 με ρωσόφωνους αυτονομιστές.
Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, διατυπώνει νέες επικρίσεις για τα συνηθισμένα «μαύρα πρόβατα» των ΗΠΑ, ιδίως τη Ρωσία και την Κίνα.
Το Πεκίνο, από τη δική του πλευρά, κατήγγειλε την Πέμπτη τον «λυπηρό απολογισμό» των ΗΠΑ όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως τα αλλεπάλληλα κρούσματα αστυνομικής βαρβαρότητας ή τις παρακολουθήσεις από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών των δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο και των τηλεπικοινωνιών, κάτι που επισήμανε και το ρωσικό ΥΠΕΞ στη δική του ανακοίνωση.
«Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, (η έκθεση) είναι ένα δημιούργημα γεμάτο με πολιτικοποιημένες εκτιμήσεις και χοντροκομμένα ιδεολογικά στερεότυπα» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
zougla
Τομέας ενημέρωσης prisonplanet.gr
http://www.prisonplanet.gr/διεθνη/90604-ρωσία-οι-ηπα-σιωπούν-για-τις-παραβιάσεις-των-ανθρωπίνων-δικαιωμάτων-στο-κίεβο

Eurogroup: Ωμή παρέμβαση Ντάισελμπλουμ - Ζητά αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα

Την αλλαγή της κυβέρνησης ευχήθηκε ο πρόεδρος τουEurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αγνοώντας ακόμη μία φορά προκλητικά τη δημοκρατική βούληση του ελληνικού λαού, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Κατά την εισηγητική του τοποθέτηση, δήλωσε ότι«είμαστε όλοι έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, και μετά την εκπνοή του προγράμματος για την Ελλάδα, αν αυτό απαιτηθεί». Επίσης, ανέφερε ότι μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος ενδέχεται να χρειαστεί να ληφθούν μέτρα από τις ελληνικές αρχές, με την τεχνική βοήθεια των Θεσμών, προκειμένου να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι το Eurogroup παρακολουθεί από κοντά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Ελλάδα και πως αν χρειαστεί, είναι έτοιμο να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση. Η συζήτηση των 18 υπουργών επικεντρώθηκε στα ισχυρά εργαλεία του EFSF και του ΕSM, που έχει στη διάθεσή της η Ευρωζώνη, καθώς και σε όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση του Eurogroup συνεχίστηκε χωρίς την ελληνική συμμετοχή, μετά την απόρριψη του αιτήματος για επέκταση του προγράμματος. Επίσης, το ανακοινωθέν που εξεδόθη δεν υπογράφηκε από τον Έλληνα υπουργό ΟικονομικώνΓιάνη Βαρουφάκη.
Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ παρουσίασε μία διαφορετική εκδοχή. Ερωτώμενος για το θέμα, υποστήριξε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έφυγε από τη συνεδρίαση πριν το τέλος της, με δική του απόφαση.
Σχετικά με το δημοψήφισμα, δήλωσε ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε δημοψήφισμα νωρίτερα με θετικό ερώτημα, τότε ίσως ήταν ευκολότερη» η κατάσταση. «Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να πάρει μία σοφή απόφαση πάνω σε αυτό, ελπίζω ότι θα οδηγήσει σε μία διαφορετική πολιτική κατάσταση» πρόσθεσε, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα. Έτσι, αποδεικνύεται ότι αυτός ήταν ο στόχος των δανειστών εξ αρχής: να ρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως εδώ και ημέρες είχε αποκαλύψει το Newsbomb.gr.  
http://greeknation.blogspot.gr/2015/06/eurogroup_28.html

Δημοψήφισμα 2015, «Πού ψηφίζω»: Δείτε πού ψηφίζετε και τι ισχύει με τη διαδικασία

Δείτε πού θα ψηφίσετε για το δημοψήφισμα 2015 και τι θα ισχύσει με τα εκλογικά τμήματα.
Η διαδικασία προετοιμασίας για την επόμενη Κυριακή εκτυλίσσεται ομαλά, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών (www.ypes.gr) υπογραμμίζοντας ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου, και με συντετμημένες προθεσμίες.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί την επόμενη Κυριακή είναι όπως αυτή των εκλογών. Θα στηθούν κάλπες και οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι με την ταυτότητα ή το διαβατήριο τους θα προσέλθουν για να ψηφίσουν στοΔημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Η διαδικασία προετοιμασίας για την επόμενη Κυριακή εκτυλίσσεται ομαλά, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ενημερώνει επίσης ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου, και με συντετμημένες προθεσμίες.
Τα ψηφοδέλτιο θα είναι ΝΑΙ, ΟΧΙ και λευκό.
Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7.00 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 19.00 της ίδιας ημέρας.
Ακόμα δεν έχουν καθοριστεί οι λεπτομέρειες αν και στο υπουργείο Εσωτερικών εργάζονται με πυρετώδεις διαδικασίες.
Για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας, στο μεν πρώτο είδος δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα θα πρέπει η συμμετοχή των ψηφοφόρων να είναι στο 40%, ενώ για το δεύτερο το λεγόμενο «νομοθετικό» θα πρέπει στην κάλπη να προσέλθει το 50% του εκλογικού σώματος.
Μπείτε στο Υπουργείο Εσωτερικών για να δείτε τη διαδικασία, κάνοντας κλικ εδώ.
Δείτε πού ψηφίζετε, κάνοντας κλικ εδώ.

http://www.fimes.gr/2015/06/dimopsifisma-2015-pou-psifizo/

Ποια είναι η θέση της Αμερικής. Τι ανακοίνωσε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ για την Ελλάδα

Ποια είναι η θέση της Αμερικής στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης και του δημοψηφίσματος; Τι ανακοίνωσε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ για την Ελλάδα;
Σε μια εξαιρετικά σημαντική δήλωση προχώρησε σήμερα ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου παίρνοντας θέση ουσιαστικά υπέρ της Ελλάδος στο πιο ευαίσθητο σημείο της διαπραγμάτευσης και του δημοψηφίσματος.
Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δήλωσε ότι «το χρέος πρέπει να αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων» και συμπλήρωσε «η παγκόσμια οικονομία δεν χρειάζεται ένα σοκ τώρα» και τάσσετε έτσι υπέρ της Ελλάδας.
Είναι η πρώτη φορά που η Αμερική δηλώνει επίσημα ότι μια αναδιάρθρωση ή “κούρεμα” χρέους πρέπει να αποτελεί μέρος της συνολικής λύσης του προβλήματος.

http://www.fimes.gr/2015/06/ameriki-uper-ellada/

Ο Γιούνκερ δίνει στη δημοσιότητα τις προτάσεις των θεσμών

«Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς» αυτό ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο twitter ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με το κείμενο οι δανειστές υπαναχωρούσαν στο θέμα του ΦΠΑ στο 13% αντί του 23% στα ξενοδοχεία που προβλεπόταν αρχικά. Η ίδια τιμή, 13% προβλεπόταν για τα βασικά τρόφιμα, τιμολόγια ΔΕΗ και νερού.
Επιπλέον η πρόταση προέβλεπε το ΦΠΑ στα φάρμακα, θέατρα και στα βιβλία να παραμείνει στο 6%, ενώ καταργούσε την έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά.
Όσον αφορά στο ασφαλιστικό ζητείται άμεση αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 έτη εισφορών.
Επίσης ζητείται σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος Δεκεμβρίου 2019. Η εφαρμογή του μέτρου είναι άμεση.
Επίσης περιλαμβάνονται μέτρα όπως η αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις στο 100% και αύξηση φόρου εισοδήματος των εταιρειών στο 28%.
Αύξηση στο φόρο επιχειρήσεων από το 26% στο 28%.

Ακόμη προβλέπεται φορολογία στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
Φόρος πολυτελείας σε σκάφη αναψυχής που ξεπερνούν τα 10 μέτρα και αύξηση του ποσοστού από το 10% στο 13% στην είσπραξη φόρου εισοδήματος από το 2014 και μετά.
  •  

Η ανακοίνωση - κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή, μια εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, στην ιστοσελίδα της Κομισιόν με τίτλο «Ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις τελευταίες προτάσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα».
Το κείμενο δημοσιεύθηκε και στα ελληνικά και σε αυτό τονίζεται πως οι τελευταίες προτάσεις λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Σύμφωνα με τον κ,. Γιούνκερ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και έως την Παρασκευή υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroup θα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Επίσης, όπως τονίζεται οι προτάσεις των θεσμών περιελάμβαναν την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025.
Παρόλα αυτά, τονίζεται στο ίδιο κείμενο, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015.
http://www.huffingtonpost.gr/2015/06/28/oikonomia-politiki-komision_n_7681584.html?1435502033&ncid=fcbklnkgrhpmg00000001&utm_source=News247&utm_medium=DiabasteAkoma_article&utm_campaign=24MediaWidget

Η Μέρκελ συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη για την Ελλάδα

κτακτη σύσκεψη συγκαλεί αύριο για την Ελλάδα η Μέρκελ με τους Αρχηγούς των κομμάτων και τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων
Έκτακτη σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων και των κοινοβουλευτικών ομάδων, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις για την Ελλάδα, συγκάλεσε η καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ για αύριο στις 13:30, τοπική ώρα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit, από την συνάντηση δεν αναμένονται αποφάσεις, ενώ κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η καγκελάριος "συμμετέχει στην διπλωματία για την κρίση".
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/diethnis-politiki/h-merkel-sygkalei-ektakth-suskepsh-gia-thn-ellada.3551742.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Αλήθειες και μύθοι για τα Capital Controls

Τι είναι, πότε εφαρμόζονται και πως τα Capital Controls στις τράπεζες. Πόσο πιθανή είναι η επιβολή τους στην Ελλάδα; Όσα πρέπει να ξέρετε
Με την Αθήνα να περιμένει την απόφαση της ΕΚΤ και ενόψει δημοψηφίσματος, η απόφαση για την επιβολή  Capital Controls, στις ελληνικές τράπεζες, ήταν αναμενόμενη.
Τι είναι όμως τα capital controls; Πότε αποφασίζονται και πως λειτουργούν;
Ειδικότερα:

Τι είναι τα capital controls

- Τα capital controls είναι η επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες.
- Τα capital controls είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση, καθώς έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με μια από τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκείνη της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων.
- Η απόφαση για capital controls λαμβάνεται κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, για λόγους που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια ασφάλεια, ως ύστατο μέτρο θωράκισης της οικονομίας.
- Όπως ορίζει το νομικό πλαίσιο του 1993, την αρμοδιότητα για τα capital controls την έχει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά η απόφαση δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν συναινέσει ο υπουργός Οικονομικών και δεν χορηγήσει τη σχετική έγκριση η Κομισιόν.
- Τα capital controls επιβάλλονται μόνο όταν υπάρχει φόβος πως οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν μπροστά σε ένα μαζικό κύμα φυγής καταθέσεων.
- Για να επιβληθούν τα capital controls θα πρέπει προηγουμένως η ΕΚΤ να έχει σταματήσει να στηρίζει τις τράπεζες μέσω του ELA.

Πως μπορούν να επιβληθούν τα capital controls

- Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών καταρρεύσουν ή οδηγηθούν σε αδιέξοδο, τότε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις {Σύνοδος Κορυφής} θα ενημέρωναν τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να σταματήσει να περιμένει βοήθεια από την ΕΚΤ, καθώς η χορήγηση ρευστότητας μέσω ELA δεν θα μπορούσε να  συνεχιστεί για πολύ.
- Μετά το τελεσίγραφο αυτό, το δίλημμα είναι ένα: Αφήνεις τις τράπεζες να καταρρεύσουν ή επιβάλλεις capital controls;
- Η επιβολή capital controls προβλέπει το κλείσιμο των τραπεζών (τραπεζική αργία - bank holiday) για κάποιες ημέρες, προκειμένου να καταστεί διαχειρίσιμος ο πανικός.
- Η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευθεί ότι πρόκειται για έκτακτο και παροδικό μέτρο και ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επανέλθει το σύστημα στην ομαλότητα.
- Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο επιβολής των capital controls.
- Επί της ουσία τίθεται ένα ημερήσιο όριο αναλήψεως μετρητών και ένα όριο για μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό και μάλιστα υπό προϋποθέσεις.
- Οι ηλεκτρονικές μεταφορές χρημάτων (από τράπεζα σε τράπεζα) θα επιτρέπονται, αρκεί τα κεφάλαια να μένουν εντός Ελλάδος.
- Τα capital controls μπορούν να περιλαμβάνουν απαγόρευση ανοίγματος νέων τραπεζικών λογαριασμών.
- Δεν υπάρχει χρονικό περιθώρια για την άρση των capital controls, αλλά η διαδικασία θα πρέπει να γίνει σταδιακά, με στόχο την ομαλοποίηση της κατάστασης.
- Εάν η Ελλάδα αρνηθεί την επιβολή capital controls τότε η ΕΚΤ θα διακόψει το ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Το παράδειγμα της Κύπρου

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει συνταγή για την επιβολή των capital controls, μοναδικό παράδειγμα για την Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει η Κύπρος, καθώς δεν έχει υπάρχει άλλο προηγούμενο στην Ευρωζώνη.
Αναλυτικά, στην Κύπρο:,
- Περιορίστηκε στα 300 ευρώ το ύψος των ημερήσιων αναλήψεων.
- Οσοι ταξίδευαν στο εξωτερικό έπαιρναν περιορισμένα χρήματα. Το ποσό αυτό στην περίπτωση της Κύπρου ήταν 2.000 ευρώ.
- Στους φοιτητές του εξωτερικού επιτρεπόταν ως 5.000 ευρώ το τρίμηνο.
- Δικαιολογητικά απαιτούνταν στην Κύπρο και για συναλλαγές εσωτερικού, αν αυτές γίνονταν μέσω της μεταφοράς ποσών από τραπεζικό λογαριασμό σε τραπεζικό λογαριασμό εντός Κύπρου.
- Απαγορεύτηκε η εξαγωγή συναλλάγματος για επενδύσεις στο εξωτερικό.
- Οι επιταγές χρησιμοποιούνταν μόνο για καταθέσεις στο όνομα του δικαιούχου.
- Οι προθεσμιακές καταθέσεις που έληγαν τον επόμενο μήνα της επιβολής των capital controls παρατάθηκαν τουλάχιστον ένα μήνα και στη συνέχεια μόνο ένα μέρος αυτών μπορούσε να μεταφερθεί σε λογαριασμό όψεως.
- Η πλήρης άρση των capital controls στην Κύπρο έγινε μετά από δύο χρόνια από την εφαρμογή τους.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/alhtheies-kai-muthoi-gia-ta-capital-controls.3541719.html

Ποιο θα είναι το ερώτημα στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου

Αθήνα
Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, το οποίο εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και για το οποίο θα αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής, με ονομαστική ψηφοφορία, στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου.

Η ημερήσια διάταξη της Βουλής αναφέρει:

«Συζήτηση και διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για τη λήψη απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 εδ. α' του Συντάγματος και 115 του Κανονισμού της Βουλής, επί της από 26/6/2015 Απόφασης και πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για Διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα.

» Σύμφωνα με την σχετική απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού, κατά την διαδικασία του προτεινόμενου δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).

»Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ

» Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ


» Το Δημοψήφισμα προτείνεται να διεξαχθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015»

Newsroom ΔΟΛ

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500008103

Τα Δημοψηφίσματα στην Ελλάδα

To δημοψήφισμα είναι μορφή άμεσης δημοκρατίας, στο πλαίσιο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Διενεργείται, κυρίως, με πρωτοβουλία των οργάνων της πολιτείας ή και ομάδας πολιτών υπό προϋποθέσεις, προκειμένου το εκλογικό σώμα με την ψήφο του να εγκρίνει ή να απορρίψει ένα ζήτημα μείζονος σημασίας.
Το πρώτο δημοψήφισμα έγινε στη Μασαχουσέτη το 1778 για την έγκριση από τους κατοίκους της πολιτείας αυτής του Αμερικανικού Συνάγματος. Στη συνέχεια, υιοθετήθηκε από τη Γαλλία, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, και την Ελβετία, όπου οργανώθηκε συστηματικά η άσκησή του με το Σύνταγμα του 1848. Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο θεσμός του δημοψηφίσματος καθιερώθηκε στα Συντάγματα πολλών χωρών του κόσμου.
Στην Ελλάδα το δημοψήφισμα θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στο Σύνταγμα του 1927 (άρθρο 125 παρ. 2) και αφορά το συνταγματικό δημοψήφισμα. Στο ισχύον Σύνταγμα του 1975 ρυθμίζεται στο άρθρο 44 παρ. 2, όπως τροποποιήθηκε με την αναθεώρηση του 1986 και τον εκτελεστικό νόμο 4023/11, και προβλέπεται:
  • Για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από δημοσιονομικά. Προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών (180 βουλευτές), ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου (120 βουλευτές).
  • Για κρίσιμα εθνικά θέματα. Προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές), που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Στη χώρα μας έχουν γίνει συνολικά επτά δημοψηφίσματα σ’ ένα διάστημα 54 ετών (1920-1974), όπου κυριαρχούσε το πολιτειακό ζήτημα (βασιλευομένη ή αβασίλευτη δημοκρατία). Τα έξι δημοψηφίσματα αφορούσαν το πολιτειακό και το ένα την έγκριση Συντάγματος. Μάλιστα, τα τρία από τα επτά δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν από δικτατορικές κυβερνήσεις.

Δημοψήφισμα της 22ας Νοεμβρίου 1920

Μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, η κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη προκήρυξε δημοψήφισμα «περί επανόδου της Α.Μ. του Βασιλέως Κωνσταντίνου εις την Πατρίδαν» (11 Νοεμβρίου 1920). Το δημοψήφισμα αυτό θεωρήθηκε πλεονασμός, καθότι στις προηγηθείσες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου είχε επικρατήσει το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είχε ταχθεί υπέρ της επανόδου του βασιλιά Κωνσταντίνου (είχε παραιτηθεί υπέρ του γιου του Αλέξανδρου το 1917) και το αντιπολιτευόμενο Κόμμα των Φιλελευθέρων είχε παραδεχτεί ότι το δυναστικό είχε λυθεί. Στο δημοψήφισμα της 22ας Νοεμβρίου το ψηφοδέλτιο που ανέγραφε «Κωνσταντίνος» συγκέντρωσε το 98,97% των έγκυρων ψήφων και το «ΟΧΙ» το 1,03%. Ο Κωνσταντίνος επέστρεψε στην Ελλάδα στις 19 Δεκεμβρίου.

Δημοψήφισμα της 13ης Απριλίου 1924

Στις 25 Μαρτίου του 1924 η Βουλή ενέκρινε ψήφισμα «περί εκπτώσεως της Δυναστείας και ανακηρύξεως της Δημοκρατίας», το οποίο είχε υποβάλλει η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Υπέρ ψήφισαν οι 283 βουλευτές που ήταν παρόντες, ενώ απείχαν οι προοδευτικοί Φιλελεύθεροι του Γεωργίου Καφαντάρη. Οι αντιβενιζελικές δυνάμεις δεν εκπροσωπούνταν στη Βουλή, καθώς απείχαν από τις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου του 1923. Το ψήφισμα της Βουλής τέθηκε σε δημοψήφισμα, το οποίο διενεργήθηκε στις 13 Απριλίου. Το «Ναι» συγκέντρωσε το 69,78% των εγκύρων ψήφων και το «Όχι» το 30,02%. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν έγινε δεκτό από το Λαϊκό Κόμμα, την κυριότερη αντιβενιζελική παράταξη. Ο βασιλιάς Γεώργιος Β', που είχε διαδεχθεί τον πατέρα του Κωνσταντίνο Α' τον Σεπτέμβριο του 1922 αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, βρισκόταν στην εξορία από τις 19 Νοεμβρίου του 1923, ένα μήνα μετά το αποτυχημένο φιλοβασιλικό κίνημα των στρατηγών Λεοναρδόπουλου και Γαργαλίδη.

Δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου 1935

Μετά το στρατιωτικό κίνημα της 10ης Οκτωβρίου 1935 με επικεφαλής τους υποστράτηγο Αλέξανδρο Παπάγο, υποναύαρχο Δημήτριο Οικονόμου και υποπτέραρχο Γεώργιο Ρέππα και την εκπαραθύρωση του νόμιμου πρωθυπουργού Παναγή Τσαλδάρη, πρωθυπουργός ορκίζεται ο Γεώργιος Κονδύλης, που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης μόνο 82 μελών της Βουλής. Αμέσως εγκρίνεται ψήφισμα, με το οποίο καταργείται η Αβασίλευτη Δημοκρατία και ορίζεται η διενέργεια δημοψηφίσματος για την 3η Νοεμβρίου 1935 «περί εγκρίσεως της δια του από 10 Οκτωβρίου ε.ε. ψηφίσματος της Ε' Εθνικής Συνελεύσεως των Ελλήνων επελθούσης μεταβολής του Πολιτεύματος εις Βασιλευομένην Κοινοβουλευτικήν Δημοκρατίαν». Στη συνέχεια ο παλαιός βενιζελικός στρατηγός κυβερνά με δικτατορικό τρόπο. Στο δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου, που καταγγέλθηκε ως νόθο, το «Ναι» συγκέντρωσε το 97,87% των εγκύρων ψήφων και το «Όχι» το 2,13%. Στις 25 Νοεμβρίου ο Γεώργιος Β' επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Δημοψήφισμα της 1ης Σεπτεμβρίου 1946

Μετά τις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946, η κυβέρνηση του Ντίνου Τσαλδάρη διενεργεί δημοψήφισμα την 1η Σεπτεμβρίου για την επάνοδο του Βασιλιά Γεωργίου Β' που βρισκόταν εκτός Ελλάδος από την Κατοχή. Σύμφωνα με ψήφισμα της Βουλής, στο δημοψήφισμα θα υπήρχαν δύο ψηφοδέλτια, το ένα θα ανέγραφε «Βασιλεύς Γεώργιος» και το άλλο θα ήταν «λευκό». Το δημοψήφισμα έγινε την 1η Σεπτεμβρίου, σε μία εποχή που ο Εμφύλιος Πόλεμος βρισκόταν στο αρχικό του στάδιο. Υπέρ της επανόδου του βασιλιά ψήφισε το 68,40%, ενώ το λευκό συγκέντρωσε το 31,60% των έγκυρων ψήφων. Το ΚΚΕ με άρθρο του «Ριζοσπάστη» κάλεσε τον ελληνικό λαό να ρίξει «λευκό» στις κάλπες. Οι πολιτικοί αρχηγοί του Κέντρου (Θεμιστοκλής ΣοφούληςΓεώργιος ΠαπανδρέουΣοφοκλής Βενιζέλος κ.ά), που είχαν αντιταχθεί στην επάνοδο του βασιλιά, αποδέχθηκαν τη νέα κατάσταση, αν και όπως παραδέχτηκε ο Σοφούλης «το Δημοψήφισμα τούτο στερείται του ηθικού κύρους της αδαβλήτου γνησιότητος». Ο Γεώργιος Β' επέστρεψε στην Ελλάδα στις 28 Σεπτεμβρίου 1946.

Δημοψήφισμα της 29ης Σεπτεμβρίου 1968

Η στρατιωτική δικτατορία προκηρύσσει δημοψήφισμα για την επικύρωση του νέου Συντάγματος, που είχε συντάξει επιτροπή υπό τον τέως Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας Χαρίλαο Μητρέλια και είχε εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Το «Ναι» συγκέντρωσε το 92,10% των έγκυρων ψηφοδελτίων και το «Όχι» 7,89%. Το δημοψήφισμα χαρακτηρίστηκε «νόθο». 

Δημοψήφισμα της 29ης Ιουλίου 1973

Μετά την αποτυχία του βασιλικού κινήματος του Ναυτικού (Μάιος 1973), η στρατιωτική κυβέρνηση αποφασίζει την κατάργηση της μοναρχίας και την εγκαθίδρυση Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Παράλληλα, προβαίνει και σε τροποποιήσεις του Συντάγματος του 1968. Το νέο τροποποιημένο Σύνταγμα αποφασίζεται να τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού δια δημοψηφίσματος. «ΝΑΙ» ψηφίζει το 78,4% του εκλογικού σώματος και «ΟΧΙ» το 21,6%. Πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος. Το δημοψήφισμα αυτό, όπως και το αντίστοιχο του 1968, χαρακτηρίστηκε ως «νόθο». Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Β' βρισκόταν στην εξορία από τις 13 Δεκεμβρίου 1967, μετά την αποτυχία του κινήματος κατά της χούντας, που είχε οργανώσει ο ίδιος.

Δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974

Μετά την επάνοδο της Δημοκρατίας στην Ελλάδα (23 Ιουλίου 1974) και τη σαρωτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής προκηρύσσει δημοψήφισμα για την οριστική λύση του Πολιτειακού Ζητήματος. Στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου, υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας καταμετρήθηκε το 69,2% των έγκυρων ψήφων και υπέρ της Βασιλευομένης Δημοκρατίας το 30,8%. Υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας είχαν ταχθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΕΚΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ενωμένη Αριστερά), ενώ η Νέα Δημοκρατία τήρησε ουδέτερη στάση.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/690#ixzz3eNRJkQVf