Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ερικ Τουσέν: «Tο χρέος διογκώθηκε κατά 28 δισ. ευρώ»

Στο στόχαστρο του Βέλγου πολιτικού επιστήμονα και οικονομολόγου η κυβέρνηση Παπανδρέου. «Κοινή βούληση του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρκετών κυβερνήσεων αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, να μη ζημιωθούν οι ξένες τράπεζες».
Συνέντευξη του Ερικ Τουσέν, επικεφαλής του επιστημονικού κλιμακίου της Επιτροπής για την Αλήθεια του Ελληνικού Χρέους, φιλοξενεί η βελγική εφημερίδα LE SOIR, υπό τον τίτλο «Το πρόγραμμά βοήθειας για την Ελλάδα ήταν παράνομο και παράτυπο».
Σύμφωνα με το Βέλγο εμπειρογνώμονα, η έκθεση της Επιτροπής στοχεύει ιδιαίτερα την κυβέρνηση Παπανδρέου, που είχε ασκήσει πίεση στην ελληνική Στατιστική Υπηρεσία να επιδεινώσει τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, το χρέος διογκώθηκε κατά 28 δισ. ευρώ, με τον μη υποχρεωτικό από την Eurostat συνυπολογισμό 19 δισ. ευρώ για χρέη των δημοσίων επιχειρήσεων, 4 δισ. ευρώ για νοσοκομειακές και φαρμακευτικές δαπάνες και 5 δισ. ευρώ για «swaps».
Τέλος, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τον Τουσέν υπήρξε κοινή βούληση του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρκετών κυβερνήσεων - ιδιαίτερα της Γερμανίας και της Γαλλίας, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να μη ζημιωθούν οι ξένες τράπεζες, ενώ στην πραγματικότητα, το ουσιαστικό πρόβλημα προερχόταν από το ιδιωτικό χρέος.http://www.efsyn.gr/arthro/erik-toysen-hreos-diogkothike-kata-28-dis-eyro

Το Ισλαμικό Κράτος πουλά αρχαία σε πλούσιους Ευρωπαίους και Αμερικανούς

Οργιάζει το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων και η αρχαιοκαπηλία στα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος. Οι τζιχαντιστές κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ πουλώντας αρχαία αγάλματα, μωσαϊκά και άλλα ευρήματα σε πλούσιους δυτικούς μέσω από πολύπλοκα δίκτυα λαθρεμπόρων.
Οι αρχαιότητες προέρχονται από Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που έχουν λεηλατηθεί από τους τζιχαντιστές στη Συρία και το Ιράκ. Ορισμένες αρχαιότητες, που χρονολογούνται μέχρι και τα 10.000 χρόνια, πωλούνται περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ το κομμάτι.
Τα πιο ακριβά κομμάτια στέλνονται μέσω κυκλωμάτων σε Ευρώπη και Αμερική. Τα πιο ευτελή, αρχαία και αυτά, πωλούνται κανονικά σε τουριστικά μαγαζιά στην Τουρκία και στον Λίβανο.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά εγκλήματα που έχει συμβεί τους τελευταίους αιώνες με πολλούς συνενόχους, ακόμα και μεταξύ των «συμμάχων» ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

http://www.tribune.gr/world/news/article/146710/to-islamiko-kratos-poula-archea-se-plousious-evropeous-ke-amerikanous.html

ΤΑ MAIL που στραγγάλισαν ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (Για όσους δεν κατάλαβαν)

Ο σκοτεινός ρόλος του εκπροσώπου του ΔΝΤ Μπομπ Τράα στη διόγκωση του ελλείμματος το 2009
Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» του ΔΝΤ Μπομπ Τράα (ο οποίος το 2010-2013 ήταν ο τοποτηρητής του Ταμείου στη χώρα μας) είχε αναλάβει τη βρόμικη αποστολή, με στόχο να σώσει -κόντρα στα συμφέροντα αυτών που, υποτίθεται, εκπροσωπούσε- τις γερμανικές, τις γαλλικές, τις βρετανικές και τις ελβετικές τράπεζες, και να εκτελέσει τους Ελληνες και την Ελλάδα.
Το σχέδιο που υλοποιήθηκε βήμα βήμα αποκαλύπτεται στα e-mail «εντολές» που έστελνε στην ελληνική κυβέρνηση (Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου) και στις απόρρητες εκθέσεις που συνέτασσε, μια και είχε στα χέρια του όλα τα οικονομικά στοιχεία των μεγάλων τραπεζών, και καταγράφεται στο βιβλίο του Μιχάλη Ιγνατίου («Τρόικα, ο δρόμος προς την καταστροφή», εκδόσεις Λιβάνη).

Οπως αποκαλύπτουν αναλυτές μεγάλων τραπεζών (Barclays, Credit Suisse), τον Απρίλιο του 2010 η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων στα ελληνικά, στα ισπανικά και τα πορτογαλικά ομόλογα, αλλά και σε κτηματομεσιτικές επενδύσεις προκαλούσε τρόμο στους ηγέτες της Ευρώπης.
Εκθεση- μαμούθ
Ο «Guardian» έγραφε ότι οι βρετανικές τράπεζες θα έχουν τεράστιες απώλειες, καθώς έχουν έκθεση 100 δισ. λιρών, ενώ εξίσου μεγάλη ήταν η ανησυχία και στις γαλλικές, τις γερμανικές και τις ελβετικές τράπεζες! Ο Χάουαρντ Γουίλντον της BGC Partners δήλωνε: «Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η πίεση θα γίνει αισθητή στις εθνικές τράπεζες που κατέχουν το ελληνικό χρέος. Αυτό περιλαμβάνει πάρα πολλές γερμανικές, γαλλικές και ελβετικές τράπεζες. Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί είναι ότι με τόσες πολλές τράπεζες να εμπλέκονται, μία από αυτές θα μπορούσε απλώς να καταρρεύσει»!
Σε αυτά ερχόταν να προστεθεί ακόμη μία αποκάλυψη, αυτή τη φορά από τους «New York Times», που ανέφεραν ότι μια γρήγορη εξέταση των στοιχείων των μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας έδειχνε ότι το ήμισυ του ελληνικού χρέους που αξιολογήθηκε ως «σκουπίδια» βρισκόταν στους ισολογισμούς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των ασφαλιστικών εταιριών που ελέγχονταν από τη Μέρκελ!

Αυτά τα γνώριζε ο σκοτεινός και σκληρός Ολλανδός. Ετσι αποφάσισε να... πείσει τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να αποδεχτούν τις θέσεις του για διόγκωση του ελλείμματος αλλά και για καθυστέρηση στην εξεύρεση λύσης, ώστε να δοθεί χρόνος στους Γερμανούς, στους Γάλλους και τους λοιπούς τραπεζίτες να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα, παρά τις δεσμεύσεις που είχαν δώσει στον επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν τόσο η Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι δεν θα πουλήσουν.
Αποτέλεσμα, να γλιτώσουν δισ. για τις τράπεζές τους, και κατ' επέκταση για τους λαούς τους, και να τα φορτώσουν όλα στους Ελληνες.

Αυτός ήταν ο λόγος που ο Τράα άρχισε να βομβαρδίζει την Ελλάδα με e-mails, ζητώντας επιτακτικά την αλλαγή των στοιχείων του ελλείμματος, για να μπορέσει το ΔΝΤ να βοηθήσει τον Απρίλιο του 2010, παρόλο που γνώριζαν ότι η Ελλάδα θα είχε πρόσβαση στις αγορές έως τον Δεκέμβριο του 2009 και από εκεί και πέρα θα ήταν έρμαιο των κερδοσκόπων.
Πιέσεις στον Ζανιά
Το πρώτο μήνυμα του Τράα φτάνει στον Γιώργο Ζανιά στις 17 Μαρτίου του 2010, ενώ ακολούθησαν βροχή και άλλα. Σε αυτά του έθετε επανειλημμένα το μόνιμο... εμπόδιο που υπήρχε. Οπως γράφει, το ΔΝΤ με βάση το καταστατικό του δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, επειδή τα στατιστικά στοιχεία που είχε διαβιβάσει στο παρελθόν στο Ταμείο ήταν ανακριβή! Και ζητούσε από την Ελλάδα να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει τα στοιχεία της αξιόπιστα!
Μάλιστα, όταν ο κ. Ζανιάς ζητάει λεπτομέρειες, του απαντά ότι ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ θα πάρει σημείωμα από την ευρωπαϊκή διεύθυνση του Ταμείου και από το νομικό τμήμα, που θα αναφέρει ότι τα λανθασμένα οικονομικά στοιχεία δεν θα επιτρέψουν εκταμίευση και του ζητάει το γρηγορότερο να τα διορθώσει!

Στις 29 Μαρτίου επαναλαμβάνει το αίτημά του στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου με νέο e-mail, ώστε να παρακαμφθεί γρήγορα το θέμα με την αποστολή λανθασμένων στοιχείων. Τελικά, του έγινε το χατίρι, το έλλειμμα φούσκωσε, χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την Ελλάδα, αλλά οι τράπεζες των εταίρων γλίτωσαν ζημιά 33,4 δισ., από την επαναγορά των ομολόγων τους (από ποιον και με τίνος εντολή;) από το «κούρεμα» που ακολούθησε το 2012!
Νίκος Ελευθερόγλου
«Κόλαση» έως την Πέμπτη στην Επιτροπή της Βουλής
Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης θα καταθέσει σήμερα, στις δύο το μεσημέρι, στην Επιτροπή Ελέγχου του Χρέους, πρόεδρος της οποίας είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Την ακρόαση του κ. Ρουμελιώτη θα διαδεχτεί το προκαταρκτικό πόρισμα της επιτροπής, καθώς, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ανακοινωθεί έως την Πέμπτη. Αλλωστε, η πρόεδρος της Βουλής έχει εδώ και αρκετό διάστημα κάνει «σημαία» της τον έλεγχο της νομιμότητας του χρέους, για να διαπιστώσει συν τοις άλλοις ποιοι «φούσκωσαν» το έλλειμμα.
Ηδη ο επί τρία χρόνια στενός συνεργάτης του Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, Φιλίπ Λεγκρέν, έδωσε το στίγμα του στην επιτροπή, εξαπολύοντας «βόμβες» σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στα Μνημόνια. Οπως είπε, τα δυσβάσταχτα μέτρα που ελήφθησαν εκείνη την περίοδο είχαν ως στόχο να σωθούν οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες.

Αύριο, στο πρόγραμμα της Βουλής δεσπόζει η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια. Μάλιστα, για αυτήν την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί τρεις συνεδριάσεις, ενώ ενώπιον των βουλευτών θα βρεθούν ο πρώην και ο νυν διοικητής της ΕΛ.ΣΤΑΤ., Μανώλης Κοντοπυράκης και Ανδρέας Γεωργίου αντίστοιχα. Αυτά τα δύο πρόσωπα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των επίσημων στατιστικών της χώρας, την ώρα που ειδικά για τον κ. Γεωργίου εκκρεμεί δικαστική απόφαση για τα ελλείμματα του 2009. Την ίδια ώρα, εκκρεμεί η κλήση του Γ. Στουρνάρα για την υπόθεση της Siemens.
Αλ. Διαμάντης 15.06.2015
http://www.dimokratianews.gr/content/47122/ta-mail-poy-straggalisan-tin-ellada-gia-osoys-den-katalavan