Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ξένοι αρθρογράφοι... συνιστούν ψυχραιμία

Ενώ τα πνεύματα συνεχίζουν να οξύνονται, ενώ στην πλειονότητά τους τα διεθνή ΜΜΕ σιγοντάρουν κινδυνολογώντας και «αναλύοντας», υπάρχουν ακόμη κάποιοι που προσπαθούν να προειδοποιήσουν ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας και το διαζύγιό της από την ευρωζώνη δεν συμφέρει κανέναν, και ειδικά τους Ευρωπαίους πιστωτές.
«Η υπόθεση που κάνουν κάποιοι στην ευρωζώνη», γράφει ο Μάρτιν Γουλφ στο χθεσινό του άρθρο στους «Financial Times», «δεν είναι μόνο ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική, αλλά και ότι η καταστροφή που αξίζει σε αυτούς τους αμαρτωλούς θα βελτίωνε τη συμπεριφορά των υπολοίπων εταίρων. Ομως έτσι (με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ) η νομισματική ένωση δεν θα είναι πλέον αμετάκλητη. Νέες κρίσεις θα προκύψουν. Και όταν γίνει αυτό, η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη θα είναι μικρότερη, μετά την έξοδο της Ελλάδας». Ο Γουλφ τονίζει ότι θα ήταν τραγικό να έλθει η κατάρρευση τώρα, έπειτα από τόσες επίπονες προσπάθειες.
Υπάρχει χρόνος
«Δεν είναι αργά να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα έχει στόχο να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, θα περιορίζει στο ελάχιστο την επιπλέον λιτότητα και θα κάνει το χρέος διαχειρίσιμο. Κάτι τέτοιο θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. […] Πρέπει να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να διασφαλιστεί μια συμφωνία. […] Είτε η Ελλάδα μείνει μέσα στο ευρώ είτε φύγει, θα ανακύψουν οι ίδιες προκλήσεις. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδεχτούν ότι δεν θα πάρουν πίσω μεγάλο μέρος των χρημάτων τους, ενώ πρέπει να βοηθήσουν να αποφευχθεί μια ελληνική κατάρρευση. […] Μπορεί να είναι μια ανακούφιση το διαζύγιο από έναν δύσκολο σύντροφο.Αλλά ο σύντροφος θα συνεχίσει να ζει, ακόμα και μετά το τέλος αυτού του νομισματικού γάμου. Η Ελλάδα θα έχει πάντα μια στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση και θα είναι εντός της Ε.Ε. Oύτε η Ελλάδα ούτε οι εταίροι της πρέπει να φαντάζονται έναν εύκολο χωρισμό. Η σχέση θα συνεχιστεί. Απλά θα είναι δηλητηριώδης».
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέφρεϊ Σακς, διευθυντής του Earth Institute του Πανεπιστημίου Columbia –που αποτέλεσε υπέρμαχο της πολιτικής τής λιτότητας και συνέδεσε το όνομα και την καριέρα του με τη «θεραπεία του σοκ», η οποία εφαρμόστηκε από κυβερνήσεις χωρών στη Λατινική Αμερική, της Ρωσίας και της Ανατολικής Ευρώπης– τονίζει στην ιστοσελίδα The Project Syndicate ότι οι σημερινές απαιτήσεις της Ευρώπης από την ελληνική κυβέρνηση, που φαινομενικά στοχεύουν στη διασφάλιση εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, είναι αυτοκαταστροφικές.
Σημειώνει ότι σε κάθε στάδιο της κρίσης οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δίστασαν να κάνουν βήματα -όπως μια σοβαρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους– που θα ενέπλεκαν απευθείας τους φορολογούμενούς τους. «Αντί να αντιμετωπίσουν τα πολιτικά εμπόδια, οι ηγέτες της Ευρώπης κρύφτηκαν πίσω από ένα βουνό μιας ευσεβούς και παράλογης ρητορικής» γράφει χαρακτηριστικά ο Σακς.
Παρομοιάζει την προσπάθεια αρκετών χωρών να εξαναγκάσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ με την αντίστοιχη κίνηση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Χανκ Πόλσον να αφήσει τον Σεπτέμβριο του 2008 τη Lehman Brothers να χρεοκοπήσει, δήθεν για να δώσει ένα μάθημα, «[…] και τι μάθημα. Ακόμη πληρώνουμε το μνημειώδες λάθος του Πόλσον».
«[…] Σήμερα οι Ευρωπαίοι πιστωτές φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την επίσημη υπόσχεσή τους περί της αμετάκλητης συμμετοχής στο ευρώ προκειμένου να επιμείνουν στην είσπραξη κάποιων ψίχουλων από τους συνταξιούχους της χώρας. Αν επιμείνουν στα αιτήματά τους, αναγκάζοντας την Ελλάδα στην έξοδο, ο κόσμος δεν πρόκειται να εμπιστευτεί ξανά τη “μακροζωία” του ευρώ.
Κατ’ ελάχιστον τα ασθενέστερα μέλη της ευρωζώνης θα υποστούν αυξημένες πιέσεις στις αγορές. Στη χειρότερη περίπτωση, θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος πανικόβλητου κόσμου που θα τρέχει στις τράπεζες πετυχαίνοντας έτσι τον εκτροχιασμό της διαφαινόμενης ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Με τη Ρωσία να δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης στα ανατολικά, η χρονική στιγμή για να παίξει ένα τέτοιο στοίχημα η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη».
http://www.efsyn.gr/arthro/xenoi-arthrografoi-synistoyn-psyhraimia

ΠΟΕΣΥ: Καταδικάζει τον κιτρινισμό, ζητά στοιχεία από το ΔΝΤ

Στα αρμόδια όργανα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποφάσισε να απευθυνθεί το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), με αφορμή την κατάθεση του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ενώπιον της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος στη Βουλή.
Σε ανακοίνωσή του το δ.σ. της ΠΟΕΣΥ τονίζει ότι στις «αρχές και τις αξίες της, ως Ομοσπονδίας όλων των Ενώσεων Συντακτών, κεντρικό πυρήνα κατέχει η διασφάλιση της εγκυρότητας και της αμεροληψίας της δημοσιογραφίας και η προστασία των λειτουργών της, οι οποίοι πάντως, έχουν το καθήκον, σύμφωνα και με τον Κώδικα Δεοντολογίας, να τηρούν τις αρχές αυτές. Επομένως είναι ευθύνη όλων των κύκλων και των οργανώσεων, να καταγγέλλουν και να καταδικάζουν οποιαδήποτε απόπειρα χειραγώγησης της δημοσιογραφίας και να συμβάλλουν στην διαφύλαξη της ανεξάρτητης και αμερόληπτης ενημέρωσης. Τούτο πράγματι επιτυγχάνεται όταν δεν αποσιωπούνται γεγονότα και δεν συγκαλύπτονται μεθοδεύσεις που ενορχηστρώνονται με σκοπό τη χειραγώγηση της δημοσιογραφίας και της κοινής γνώμης. Μετά την κατάθεση του κ. Ρουμελιώτη ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής περί Αλήθειας για το χρέος, όπου ισχυρίστηκε ότι Έλληνες δημοσιογράφοι παρακολουθούσαν, ήδη από το έτος 2010, σεμινάρια που οργάνωσε το ΔΝΤ και η Κομισιόν με σκοπό «τη χειραγώγηση της ελληνικής κοινής γνώμης», είναι θέμα συνταγματικής υποχρέωσης και ευθύνης να φωτιστούν όλες οι πλευρές αυτής της υπόθεσης με σαφήνεια και χωρίς υπεκφυγές. Καλούμε τα πρόσωπα που έχουν γνώση και επικαλούνται τα στοιχεία που διαθέτουν από το θεσμικό τους ρόλο να δώσουν στην ομοσπονδία όλα τα σχετικά δεδομένα που κατέχουν».
Επίσης, το δ.σ. της ΠΟΕΣΥ καταδικάζει την «επιχείρηση διασυρμού του δημοσιογραφικού λειτουργήματος από περιθωριακά έντυπα που χωρίς στοιχεία παρουσιάζουν με φωτογραφίες και ονόματα δημοσιογράφους να ενεργούν ως εντολοδόχοι του ΔΝΤ... Η αναπαραγωγή του «κιτρινισμού» ενισχύει την ανθρωποφαγία και την στρεβλή εικόνα για ένα πολύ σοβαρό θέμα που είναι υπό διερεύνηση απ' την Ομοσπονδία». 
H ΠΟΕΣΥ καλεί τους εργαζόμενους στην ενημέρωση «να απομονώσουν τους λαϊκιστές των ΜΜΕ και να τους αποδώσουν στη χλεύη της κοινωνίας».
http://www.efsyn.gr/arthro/stoiheia-apo-dnt-zita-i-poesy

ΑΝΕΛ: ΝΔ και Ποτάμι επενδύουν στην εθνική καταστροφή

Προκαλεί βάναυσα τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως της Ν.Δ και του γκρίζου συνονθυλεύματος του Ποταμιού, καθώς και άλλων κύκλων, που στις πιο κρίσιμες ώρες των σκληρών διαπραγματεύσεων αντί να αποδοκιμάζουν τους αλλεπάλληλους εκβιασμούς των δανειστών και των αξιωματούχων του ευρωπαϊκού ιερατείου, ευθυγραμμίζονται στο ίδιο μήκος κύματος της κινδυνολογίας και της καταστροφολογίας.
Με αυτήν την ανακοινωση οι ΑΝΕΛ παρεμβαίνουν στα τεκταινόμενα, ενόσω η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και ξεκαθαρίζουν ότι: Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ στηρίζουν ανεπιφύλακτα την κυβέρνηση που δίνει σκληρή μάχη για μια πραγματικά έντιμη, επωφελή και αξιοπρεπή συμφωνία μακρά από τα μνημόνια.
Η ανακοίνωση αναφερόμενη σε ΝΔ και Ποτάμι, απευθύνει ερωτήματα όπως: Σε ποια δήθεν κοινή στάση υποτίθεται ότι προσβλέπουν και για ποια συναίνεση μιλούν, όταν στέκονται μόνιμα απέναντι, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να λοιδορούν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης;

Η στάση τους, ειδικά αυτές τις κρίσιμες ώρες, είναι εγκληματική αν επιμένουν να επενδύουν στο σενάριο μιας εθνικής καταστροφής με μόνο κριτήριο τις μάταιες, αλλά φτηνές μικροκομματικές επιδιώξεις τους, καταληγει η ανακοίνωση.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/597938/anel-nd-kai-potami-ependyoyn-stin-ethniki-katastrofi#ixzz3dQQI5Uhd

Η Ρωσία πουλά όπλα στον Λίβανο για τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Η Βηρυτός χρειάζεται επειγόντως τα ρωσικά όπλα που αγόρασε το περασμένο έτος και ακόμα δεν της έχουν παραδοθεί από τη Μόσχα.
Όπως δήλωσε ο πρέσβης του Λιβάνου στη Ρωσία στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, τα ρωσικά όπλα είναι «πολύ αποτελεσματικά και τα χρειαζόμαστε άμεσα» ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή από το Ισλαμικό Κράτος αλλά και το Μέτωπο Αλ Νούσρα (Αλ Κάιντα) που έχουν δημιουργήσει βάσεις στα ανατολικά σύνορα του Λιβάνου.
«Αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε τα ρωσικά όπλα και ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα είμαστε σε θέση να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας στη Μέση Ανατολή», είπε ο πρέσβης.
Το 2014 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού του Λιβάνου επισκέφτηκαν τη Μόσχα και έκλεισαν συμφωνία να αγοράσει ο Λίβανος τα ρωσικά αντιαρματικά Kornet, πυροβολικό και πολλούς άλλους τύπους όπλων.
Ο Λίβανος μέχρι στιγμής στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος έχει παραλάβει οπλισμό από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.
Τον Απρίλιο ο Λίβανος παρέλαβε τα πρώτα γαλλικά όπλα, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που είναι τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα, αυτοκινούμενο πολυβόλα και αντιαρματικοί πύραυλοι Milan.
Τα όπλα αυτά αγοράστηκαν από έναν ειδικό λογαριασμό ύψους 3 δισ. ευρώ που έχει διαθέσει η Σαουδική Αραβία στον Λίβανο για να εξοπλιστεί. Η Σαουδική Αραβία υποσχέθηκε στον Λίβανο ακόμα 1 δισ. ευρώ για αγορά όπλων.
Στις αρχές Ιουνίου ο Λίβανος παρέλαβε και άγνωστο αριθμό αντιαρματικών πυραύλων BGM-71 TOW από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
http://www.tribune.gr/world/news/article/147614/i-rosia-poula-opla-ston-livano-gia-ton-polemo-enantia-sto-islamiko-kratos.html

Η Αυστρία προειδοποιεί για τον κίνδυνο τζιχαντιστών στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Για τις ισλαμιστικές τάσεις στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και την αυξανόμενη επιρροή της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο κ. Κουρτς, ο οποίος ξεκίνησε την Πέμπτη επίσκεψη στο Σαράγεβο, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι στη Βοσνία υπάρχει ριζοσπαστικοποίηση και ότι απαιτείται αποφασιστική δράση κατά των ισλαμιστών.
Το Ισλάμ είναι μέρος της Ευρώπης, όπως είναι μέρος και της Αυστρίας, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να αναληφθεί δράση εναντίον εκείνων που σπέρνουν το μίσος εναντίον αυτής της θρησκείας.
Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι σε ορισμένα τμήματα της Βοσνίας παρατηρείται επικίνδυνη εξάπλωση του κινήματος των σαλαφιστών, δηλαδή των ακραίων Σουνιτών μουσουλμάνων από τους κόλπους των οποίων προκύπτουν και οι τζιχαντιστές.
Ο κ. Κουρτς αναφέρθηκε και στην επιρροή της Σαουδικής Αραβίας που είναι παρούσα, μέσω οικοδόμησης τεμενών και χρηματοδότησης ιμάμηδων στο εξωτερικό.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας ανήγγειλε ότι κατά την επίσκεψή του στο Σαράγεβο στους συνομιλητές του, μεταξύ των οποίων θα είναι εκπρόσωποι της ισλαμικής κοινότητας και της καθολικής εκκλησίας θα καταδείξει σαφώς ότι δεν υπάρχει χώρος για ακραίες θρησκευτικές τάσεις στην Ευρώπη.
Ο κ. Κουρτς τόνισε ότι η Βοσνία – Ερζεγοβίνη είναι μία από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία σημειώνοντας ότι στη χώρα υπάρχει στασιμότητα στο σύστημα και ότι είναι αναγκαία ερεθίσματα για την οικοδόμηση κοινωνίας των πολιτών, που είναι σημαντικός πυλώνας σε μία λειτουργική δημοκρατία.
http://www.tribune.gr/world/news/article/147668/i-afstria-proidopii-gia-ton-kindino-tzichantiston-sti-vosnia-erzegovini.html

Προβόπουλος, Παπακωνσταντίνου και Γεωργίου στην Εξεταστική για τα Μνημόνια

Στην επικαιροποίηση της λίστας μαρτύρων προχώρησαν σήμερα ο πρόεδρος της Εξεταστικής της Βουλής που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια Δημήτρης Βίτσας και οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Εξεταστικής Επιτροπής, που σε αυτή τη φάση ερευνά τα ελλείμματα της χώρας την περίοδο 2009, πριν δηλαδή την υπογραφή των μνημονίων θα κληθούν για το επόμενο διάστημα κατά σειρά:
-Στις 30 Ιουνίου, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου.
-Στις 2 Ιουλίου, η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ η οποία είχε υποστηρίξει ότι διογκώθηκε τεχνητά το έλλειμμα της χώρας και είχε επιρρίψει προσωπικές ευθύνες, στον επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Γεωργίου.
-Στις 7 Ιουλίου, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
-Στις 8 Ιουλίου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου.
-Στις 9 Ιουλίου, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/voylh/story/597855/provopoylos-papakonstantinoy-kai-georgioy-stin-exetastiki-gia-ta-mnimonia#ixzz3dQPtPZ24

Επιστολή Κουίκ στο ΔΝΤ: Δώστε τα ονόματα των δημοσιογράφων που «εκπαιδεύτηκαν» από το Ταμείο

«Δεν βλέπω ότι σήμερα θα βγει ο λεγόμενος “λευκός καπνός” από το Eurogroup, αλλά ότι θα γίνει σε ένα κλίμα συγκαταβατικό - δεν θα πω θετικό - είναι γεγονός», σημείωσε ο Τέρενς Κουίκ.
«Χθες είχαμε το πολύ σημαντικό τηλεφώνημα Γιούνκερ - Τσίπρα, όπου υπήρξαν μερικές διευκρινίσεις από πλευράς του κ. Γιούνκερ, ένα τηλεφώνημα που το ήθελαν και οι δύο πλευρές», υπογράμμισε ο υφυπουργός Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, μιλώντας στον REAL FM.
Και πρόσθεσε: «Μάλιστα, υπήρχε μια δήλωση του κ. Γιούνκερ - αν την κατάλαβα και την αποδίδω σωστά - ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο μπορεί να έχουμε καλές εξελίξεις».
Όπως ανέφερε, ο ίδιος έστειλε επιστολή προς το ΔΝΤ, ζητώντας τα ονόματα των δημοσιογράφων, με αφορμή το θέμα που έχει ανακύψει έπειτα από τα όσα είπε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης στη Βουλή.
«Είναι υποχρεωμένοι να δώσουν μια απάντηση. Είτε ότι δεν έχουν κάνει τέτοιες "εκπαιδεύσεις" ή ότι δεν μπορούν να δώσουν τα ονόματα», κατέληξε.


 
Η επιστολή του κ. Κουΐκ εστάλη στον εκπρόσωπο Τύπου, Gerry Rice, αφού ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στην Επιτροπή της Βουλής, εκείνον υπέδειξε ως αρμόδιο να απαντήσει.
Ταυτόχρονα, ο κ. Κουΐκ κοινοποίησε την επιστολή του και στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και στον Πολ Τόμσεν, που ήταν υπεύθυνος του προγράμματος για την Ελλάδα και τώρα Διευθυντής του Ταμείου για την Ευρώπη.
Η επιστολή απεστάλη στους αποδέκτες αξιωματούχους του ΔΝΤ στις υπηρεσιακές ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους, ενώ το πρωτότυπο κείμενο με υπογραφή και σφραγίδα, παραδόθηκε στο γραφείο Αθηνών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ακολουθεί η ελληνική μετάφραση της αγγλικής επιστολής που υπογράφει ο Υφυπουργός Επικρατείας:
«Αγαπητέ κύριε Rice,
Την Τρίτη 16 Ιουνίου, ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό ταμείο κύριος Παναγιώτης Ρουμελιώτης, κατά τη διάρκεια δημόσιας ακρόασης στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους - Αναδιάρθρωση Χρέους στη Βουλή, δήλωσε/κατέθεσε, ότι υπήρχαν Έλληνες δημοσιογράφοι οι οποίοι εκπαιδεύονταν σε ειδικά σεμινάρια από το ΔΝΤ ώστε να εκφράζουν θέσεις υπέρ του Ταμείου, στα ελληνικά ΜΜΕ.
Καταλαβαίνετε φυσικά ότι αυτή η δήλωση είναι πολύ σοβαρή και θα πρέπει, με τη βοήθειά σας, να διερευνηθεί.
Όχι μόνο ως μέλος της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και ως δημοσιογράφος με εμπειρία 45 ετών, ζητώ τη συνεργασία σας σε αυτό το σοβαρό θέμα και ως εκ τούτου θα ήθελα να μου γνωστοποιήσετε τη λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων δημοσιογράφων που εκπαιδεύτηκαν από το ΔΝΤ είτε στην Ουάσινγκτον, είτε στην Ελλάδα. Και χρησιμοποιώντας τον όρο «εκπαίδευση» εννοώ όλα τα συμπεριλαμβανόμενα σεμινάρια.
Επίσης ζητώ να μάθω, αφού η Ελλάδα είναι μέλος του ΔΝΤ:
1. Πόσο κόστισε αυτή η «εκπαίδευση»,
2. Πότε αποφασίστηκε, με ποιανού την εισήγηση και ποιοι το γνώριζαν από την ελληνική κυβέρνηση και ενδεχομένως και από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις,
3. Σε ποιες ημερομηνίες και σε ποιες πόλεις εκτελέστηκαν τα «εκπαιδευτικά προγράμματα» και πόσες μέρες διήρκησαν,
4. Με ποιές διαδικασίες και με ποιές προϋποθέσεις επελέγησαν οι «εκλεκτοί» δημοσιογράφοι,
5. Πόσα χρήματα εισέπραξε ως αποζημίωση ο καθένας από τους δημοσιογράφους.
Αναμένοντας την απάντησή σας το συντομότερο δυνατόν.
Με εκτίμηση,
Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ
Υφυπουργός Επικρατείας στον Πρωθυπουργό
Για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου».


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/597929/koyik-esteila-epistoli-sto-dnt-gia-ta-onomata-ton-dimosiografon-poy-ekpaideye#ixzz3dQPBWIUP

Πανελλαδικές 2015: Το μεσημέρι της Τρίτης 23 Ιουνίου οι βαθμοί

Τελειώνει η αγωνία των φετινών υποψηφίων των πανελλαδικών αφού, όπως έχει γράψει το news.gr, οι βαθμοί των πανελλαδικών θα ανακοινωθούν την Τρίτη 23 Ιουνίου γεγονός που επιβεβαιώνεται και από εγκύκλιο του Υπουργείου που αναφέρει 
«Την Τρίτη το πρωί, οι  Διευθυντές Δ.Ε. θα παραδώσουν αμέσως στα Λύκειά τους τα ανάλογα δέματα, ώστε το μεσημέρι της Τρίτης 23-6-2015 οι βαθμοί να αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΟΠΑΙΘ»  . Ήδη τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Παιδείας εργάζονται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας.
 
Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο σχολικό έτος όπου πάλι γινόταν αναφορά για ανάρτηση των βαθμολογιών το μεσημέρι,  το Υπουργείο γνωστοποιούσε ότι όλοι οι υποψήφιοι και των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ (ομάδες Α΄ και Β΄) θα μπορούν, μετά τις 13:00 μ.μ. της Τρίτης, να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr   πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
 
Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τις φετινές πανελλαδικές  κάνει γνωστό  ότι το τελικό πακετάρισμα-δεματοποίηση των αποκομμάτων μαζί με τις «ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» θα έχει ολοκληρωθεί  μέχρι το βράδυ της Κυριακής 21-6-2015, ώστε νωρίς το πρωί της Δευτέρας 22-6-2015 να ξεκινήσει η διακίνηση από τα ΕΛΤΑ. (ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ : Επαναληπτικές και Κρήτη). 
Η αποστολή- διακίνηση θα ξεκινήσει από τα Β.Κ. νωρίς το πρωί της Δευτέρας 22-6-2015, ώστε τα δέματα να έχουν φτάσει στις Διευθύνσεις την Τρίτη 23-6-2015. Πιθανόν να υπάρξουν κάποιες ώρες καθυστέρησης στις νησιωτικές περιοχές. 

Τρίτη πρωί θα παραδοθούν στα Λύκεια οι καταστάσεις με τις βαθμολογίες

Την Τρίτη το πρωί, οι  Διευθυντές Δ.Ε. θα παραδώσουν αμέσως στα Λύκειά τους τα ανάλογα δέματα, ώστε το μεσημέρι της Τρίτης 23-6-2015 οι βαθμοί να αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΟΠΑΙΘ. Ιδιαίτερη προσοχή να αποδοθεί σε περιπτώσεις Λυκείων που είχαν υποψηφίους στα μαθήματα της Χημείας-Βιοχημείας και Ηλεκτρολογίας ή/και στις επαναληπτικές,  καθώς γι αυτά τα Λύκεια πιθανόν να υπάρξει διπλή αποστολή αποκομμάτων και από άλλο Β.Κ. 

Να μην κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα πριν την Τρίτη το μεσημέρι 

Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή να μην κοινοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο τα αποτελέσματα πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους, δηλαδή πριν την Τρίτη το μεσημέρι. 

Χορήγηση βεβαίωσης πρόσβασης 

Οι βεβαιώσεις πρόσβασης  στους αποφοίτους της Γ΄ Ημερήσιων Λυκείων και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄), της Δ΄ Εσπερινών Λυκείων  και εσπερινών ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Β΄) καθώς και σε όσους κατόχους απολυτηρίου  επανεξετάστηκαν φέτος στα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Λυκείου δε θα χορηγηθούν, πριν παραληφθούν από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Β΄)  οι μηχανογραφικές καταστάσεις (οι οποίες θα είναι διαφορετικές για τα ΓΕΛ και διαφορετικές για τα ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β΄)  από τη Δ/νση  Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΟΠΑΙΘ, στις οποίες θα αναγράφονται  αναλυτικά  όλα τα βαθμολογικά δεδομένα (προφορικοί βαθμοί τετραμήνων, μέσος όρος προφορικών, προσαρμογή προφορικού βαθμού, γραπτοί βαθμοί,  βαθμοί πρόσβασης μαθημάτων και γενικός βαθμός πρόσβασης).  
 
Οι καταστάσεις αυτές προγραμματίζεται να έχουν παραληφθεί από τα ΓΕΛ μέχρι και  τις 26 Ιουνίου και από τα ΕΠΑΛ (για την ομάδα Β΄) λίγο αργότερα και οι σχετικές βεβαιώσεις θα χορηγηθούν αμέσως μόλις γίνει ο σχετικός έλεγχος των καταστάσεων  αυτών με τα αντίστοιχα στοιχεία  που διατηρούνται στα Λύκεια,  σύμφωνα με τις οδηγίες που θα παραλάβετε μαζί με τις καταστάσεις.
 
Υπενθυμίζεται ότι για τους υποψηφίους Εσπερινού Λυκείου (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄), που έλαβαν μέρος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, η Βεβαίωση Πρόσβασης χορηγείται εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση του οικείου σχολείου από την οποία να προκύπτει ότι φοίτησαν και τις δύο τελευταίες τάξεις στο Εσπερινό Λύκειο,εκτός αν υπάγονται σε εξαιρέσεις (φοίτηση μόνο στην τελευταία τάξη) οπότε εκτός της βεβαίωσης φοίτησης υποβάλλεται κατά περίπτωση και:
ι. Ληξιαρχική πράξη θανάτου του ενός τουλάχιστον των γονέων ή
ιι. Απόφαση πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής από την οποία να προκύπτει η άνω του 67% αναπηρία του ενός τουλάχιστον των γονέων ή του γονέα που έχει την επιμέλειά τους ή
ιιι. Βεβαίωση οικείου Λυκείου από την οποία να προκύπτει ότι ενεγράφησαν στην τελευταία τάξη του Εσπερινού Λυκείου μετά τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους ή
ιv. Βεβαίωση οικείου φορέα ότι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στην τελευταία τάξη του Εσπερινού Λυκείου ακολουθούσαν πρόγραμμα απεξάρτησης το οποίο λειτουργούσε τις προμεσημβρινές ώρες της ημέρας.
 
Επισημαίνεται ότι για όσους αποκτήσουν απολυτήριο εσπερινού Λυκείου (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄),  από το σχολικό έτος 2012-3 και εφεξής, ως πλήρης φοίτηση εννοείται η φοίτηση από την έναρξη ως και τη λήξη του διδακτικού έτους.
 
Επίσης για τους μαθητές ξένου σχολείου, που λειτουργεί στην Ελλάδα, οι οποίοι έλαβαν μέρος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, αφού κατέθεσαν το απολυτήριο του ξένου σχολείου πριν την έναρξη των εξετάσεων, η Βεβαίωση Πρόσβασης χορηγείται εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της Χώρας της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το συγκεκριμένο Σχολείο, από την οποία να προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δίδει τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της Χώρας αυτής. Ειδικά  οι μαθητές της Ιταλικής Σχολής Αθήνας, της Ελληνογερμανικής Σχολής Αθήνας, της Ελληνογερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και της Ελληνογαλλικής Σχολής Αγίας Παρασκευής οφείλουν, επιπλέον, να καταθέσουν  αντίγραφο του απολυτηρίου τους.
 

Χρονικός προγραμματισμός της διακίνησης - εξαιρέσεις

Όλα τα Β.Κ. θα παραδώσουν τα δέματα στο ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ ή σε εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Δ.Ε. (ΜΟΝΟ για Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία) το πρωί της Δευτέρας 22-6-2015 (ώρες παραλαβής 07.00 ως 11.00), ώστε να μεταφερθούν στις Δ/νσεις Δ.Ε. το πρωί της Τρίτης 23-6-2015 (ώρες παράδοσης 08.00 ως 12.00).
 
Όσα Β.Κ. βαθμολόγησαν  γραπτά της Αττικής θα παραδώσουν τα δέματα στο ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ επίσης το πρωί της Δευτέρας 22-6-2015 (ώρες παραλαβής 07.00 ως 11.00) ώστε να μεταφερθούν έγκαιρα στο Γαλάτσι Αττικής (3ο & 4ο Γυμνάσιο Γαλατσίου).
 
Εξαίρεση αποτελούν τα 2 Β.Κ. της Κρήτης που θα παραδώσουν όλα τα δέματα (και για την Αττική και οτιδήποτε άλλο)  το πρωί  της Κυριακής 21-6-2015.
 
Επίσης, εξαίρεση αποτελούν τα 2 Β.Κ. των επαναληπτικών εξετάσεων που θα παραδώσουν τα δέματα των επαναληπτικών εξετάσεων στα ΕΛΤΑ, το πρωί της Κυριακής 21-6-2015.
 
Τα δέματα ΜΟΝΟ των (2) δύο Δ/νσεων  Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, και Αχαΐας θα διακινηθούν με εκπρόσωπο των Δ/νσεων, κατόπιν συνεννόησης των προέδρων των ΕΕΔΔΕ και των προέδρων των Β.Κ., με τρόπο που να διασφαλίζεται ότι τα δέματα θα έχουν φτάσει με ασφάλεια στις αντίστοιχες Δ/νσεις το αργότερο το πρωί της Τρίτης  23-6-2015 ως τις 11.00 π.μ. Εννοείται ότι αυτά τα δέματα αφορούν μόνο τα κύρια πακέτα, δηλαδή όχι τα τυχόν πακέτα της Δ/νσης Δ.Ε. από ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ. Αυτά τα πακέτα θα διακινηθούν προς όλες τις Δ/νσεις με ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ με πιθανή καθυστέρηση λίγων ωρών. 

Γενικά για τη διακίνηση

Τα δέματα θα περιέχουν τα αποκόμματα και τις καταστάσεις «ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» (χωρίς δεύτερο αντίγραφο για τη Δ/νση Δ.Ε.), θα είναι πακεταρισμένα ανά Λύκειο και σε τελική συσκευασία ανά Δ/νση Δ.Ε. Τα τελικά δέματα δεν πρέπει να είναι βαρύτερα από 25 κιλά το καθένα, ώστε να μην θεωρούνται υπέρβαρα  για τυχόν μεταφορά με αεροπλάνο.
Σε κάθε τελική συσκευασία θα αναγράφεται η ακριβής ταχυδρομική διεύθυνση προορισμού, δηλαδή ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ.Ε……………., οδός……..αριθμός…..ΤΚ………. Γι αυτό το λόγο οι πρόεδροι των Β.Κ. πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις αντίστοιχες Δ/νσεις Δ.Ε. προορισμού για να εξακριβώσουν την ταχυδρομική διεύθυνση.
 
Όλα τα δέματα θα παραλαμβάνονται με voucher (Σ.Υ.Δ.Ε.Τ.Α.).
 
ΜΟΝΟ τα μεγάλα πακέτα προς το Γαλάτσι Αττικής, δηλαδή όλα τα γραπτά της Αττικής που είχαν αποσταλεί από την Χαλκηδόνα Αττικής,  θα διακινηθούν με πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής μέσα στους ειδικούς σάκους των ΕΛΤΑ.
Αντίθετα τα γραπτά των Επαναληπτικών προς το Γαλάτσι Αττικής και τα επιπλέον γραπτά της Βιοχημείας και Ηλεκτρολογίας προς το Γαλάτσι Αττικής θα παραλαμβάνονται με voucher(Σ.Υ.Δ.Ε.Τ.Α.).
 
Η ακριβής ταχυδρομική διεύθυνση για το Γαλάτσι Αττικής είναι : 3ο & 4ο Γυμνάσιο Γαλατσίου Δρυόπιδος 7, Γαλάτσι - 11147.
 
Επισημαίνεται ότι από τα 2 Β.Κ. Μαγνησίας (48ο) και Αχαΐας (41ο) θα συσκευαστούν και θα αποσταλούν επιπλέον δέματα (λόγω των γραπτών Ηλεκτρολογίας και Βιοχημείας). Τα δέματα προς τις Δ/νσεις Δ.Ε. (ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ, ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ) θα περιέχουν τα αποκόμματα και τις καταστάσεις πακεταρισμένα ανά Λύκειο συσκευασμένα ανά Δ/νση Δ.Ε. Από το 48ο Β.Κ. και το 41ο Β.Κ. τα γραπτά της Αττικής της Ηλεκτρολογίας και Βιοχημείας θα διακινηθούν προς το Γαλάτσι Αττικής, σε ξεχωριστά δέματα ανά Δ/νση Δ.Ε. με voucher.
 
Αντίστοιχα, από τα 2 Β.Κ., το 32ο Α΄ Αθήνας και το 53ο Δυτ. Θεσ/νίκης, τα οποία βαθμολόγησαν τα γραπτά των επαναληπτικών εξετάσεων θα συσκευαστούν και θα αποσταλούν επιπλέον δέματα προς όλες τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Δ.Ε. Τα δέματα προς τις Δ/νσεις Δ.Ε (ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ) θα περιέχουν τα αποκόμματα και τις καταστάσεις. Τα πακέτα των επαναληπτικών εξετάσεων θα παραδοθούν στα ΕΛΤΑ κατ΄ εξαίρεση το πρωί της Κυριακής 21-6-2015 όλα με voucher και όχι με πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής, ακόμα και αν προορίζονται για Γαλάτσι Αττικής.
 
Η όλη διακίνηση θα γίνει με χρέωση του κωδικού 00102100113980.
 
Επειδή η διακίνηση προς το Γαλάτσι Αττικής θα είναι μαζική και ο όγκος των αποστολών μεγάλος, παρακαλούνται οι κκ. Πρόεδροι των ΕΕΔΔΕ της Αττικής σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης Αττικής να φροντίσουν για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου.           
 

Οδηγίες για τους διευθυντές διευθύνσεων και λυκείων 

Οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Δ.Ε. στους οποίους κοινοποιούμε το έγγραφο αυτό, σε συνέχεια προηγούμενων εγκυκλίων μας, παρακαλούνται να παραδώσουν τα αποκόμματα, και τις καταστάσεις στους Διευθυντές των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Β΄) περιοχής ευθύνης τους την Τρίτη το πρωί, αμέσως μόλις παραλάβουν τα δέματα. Οι Δ/ντές Δ.Ε. πρέπει να έχουν πρώτα βεβαιωθεί ότι παρέλαβαν ΟΛΑ τα δέματα, δηλαδή και δέματα που τυχόν περιμένουν με βαθμούς ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ, ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ή/και ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (ενδεχομένως και με διαφορετικές αποστολές). 

Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή να μην κοινοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο τα αποτελέσματα πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους, δηλαδή πριν την Τρίτη το μεσημέρι. 

Ο Διευθυντής κάθε Λυκείου (ΓΕΛ και  ΕΠΑΛΒ), σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 7 και 8 του άρθρου 1 του ΠΔ 21/2011 (ΦΕΚ 72 Α΄) με μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων,αμέσως μετά την παραλαβή των καταστάσεων και των αποκομμάτων πρέπει να προβούν στον απαραίτητο έλεγχο μεταξύ των καταστάσεων και των αποκομμάτων. Συγκεκριμένα, θα είναι ήδη ενημερωμένο με τους γραπτούς βαθμούς το πληροφοριακό σύστημα myschool  από όπου θα εκτυπώνονται οι βαθμοί των υποψηφίων, με τους οποίους γίνεται η αντιπαραβολή-έλεγχος με τα αποκόμματα, των δύο ή τριών βαθμολογητών και του τελικού βαθμού. Σε περίπτωση τυχόν διαφοράς πρέπει άμεσα να  επικοινωνήσουν με το οικείο βαθμολογικό κέντρο και τη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΟΠΑΙΘ (τηλ. 210-34427092103443056) για τη σχετική διόρθωση. Μετά από αυτά γίνεται η ανάρτηση των βαθμών στις σχολικές μονάδες μέσω της εκτύπωσης «Αντιπαραβολή γραπτών βαθμών πανελλαδικών εξετάσεων» από το πληροφοριακό σύστημα myschool.
Οι Διευθυντές ΔΕ παρακαλούνται να ενημερώσουν όλους τους Διευθυντές των Λυκείων αρμοδιότητάς τους ότι θα πρέπει αμέσως μόλις τελειώσει ο ανωτέρω έλεγχος της γραπτής βαθμολογίας (την ίδια ημέρα) σύμφωνα με το άρθρο 23 του ΠΔ 60/2006 να συγκαλέσουν το σύλλογο διδασκόντων προκειμένου να εκδοθούν τα αποτελέσματα της απόλυσης, δηλαδή την Τρίτη 23-6-2015.
Βασίλης Καλόγηρος
http://www.news.gr/ellada/ekpaidefsh/article-wide/225440/panelladikes-2015-to-meshmeri-ths-triths-23-ioyni.html

Δεν ξανάγινε! Η Κωνσταντοπούλου γύρισε πίσω την έκθεση Στουρνάρα

Επίθεση κατά του Γιάννη Στουρνάρα για την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, εξαπέλυσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Επέστρεψε ως απαράδεκτη την έκθεση της ΤτΕ
Η κυρία Κωνσταντοπούλου, από την έδρα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, κατηγόρησε με σφοδρότητα τον κ. Στουρνάρα πως επιχειρεί με την κίνηση αυτή απαράδεκτη παρέμβαση και στην υλοποίηση της λαϊκής εντολής και στην λειτουργία του Κοινοβουλίου.
Αιτιολόγησε, πως η ίδια ως Πρόεδρος της Βουλής ενημερώθηκε επί της έδρας ότι ο κ. Στουρνάρας απέστειλε στις 10.40 το πρωί μια γνωστοποίηση με συνημμένο ένα στικάκι και υστερόγραφο ότι τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί στη Βουλή αντίγραφο της Ετήσιας Έκθεσης της ΤτΕ για την πορεία της Οικονομίας. Την προηγούμενη όμως, είχε υπάρξει διαρροή για την οποία δεν είχε θεσμικά ενημερώσει και έσπευσε να αποστείλει «στα κλεφτά» ένα διαβιβαστικό για να «παρέμβει απαραδέκτως» στην διαδικασία. Όπως είπε η κα Κωνσταντοπούλου, αυτά έπραξε ο κ. Στουρνάρας, ενώ έχει αρνηθεί να αποστείλει στοιχεία που του έχει ζητήσει η Επιτροπή, επικαλούμενος το τραπεζικό απόρρητο, κι ενώ χθες γνωστοποιήθηκε ότι η Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά της αποτελέσματα. Τέτοια ήταν η σπουδή παρέμβασής του ώστε να παραδώσει την Έκθεση της ΤτΕ και να προβεί σε κρίσεις και διατυπώσεις που επηρεάζουν αυτά που τεκταίνονται. «Θα περιμένω τις επόμενες ημέρες να εκτυπωθεί η Έκθεση, που τόσο εσπευσμένα στάλθηκε. Το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν παραλαμβάνει στικάκια» τόνισε η κα Κωνσταντοπούλου.
Κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα ότι παραβίασε τις υποχρεώσεις του ως διοικητή της ΤτΕ, όταν πραγματοποίησε ωμή παρέμβαση τον περασμένο Δεκέμβριο στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας το οποίο και τώρα τροφοδοτεί. Μάλιστα είπε πως αυτή η επιστολή, αποτελεί καλή αφορμή ώστε και η Επιτροπή Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους να καλέσει τον κ. Στουρνάρα για να απαντήσει γιατί παρεμβαίνει με αυτό τον τρόπο, επιχειρώντας αντιδημοκρατικά να διαμορφώσει τετελεσμένα και να αποτρέψει την αποτελεσματική διεκδίκηση.
Η πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι το γεγονός αυτό, για το οποίο ενημερώθηκε από έδρας, είναι «δηλωτικό του πως τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιοι μηχανισμοί, τα ίδια συμφέροντα από διαφορετικές θέσεις εναλλασσόμενα σε διαφορετικές θέσεις και τεχνοκρατικής δεσποτείας η επιδιώκουν να παραβιάσουν το δικαίωμα του λαού στην διαφάνεια και να επηρεάζουν τις εξελίξεις».
Νωρίτερα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε εξαπολύσει επίθεση κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζοντας ότι "αξιώνει την υποταγή του ελληνικού λαού, προφασισμένος μάλιστα ότι το κάνει και για το καλό του".
Καραγκούνης: Πότε θα αποδοκιμάσει την Κωνσταντοπούλου, ο πρωθυπουργός;
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, εξαπέλυσε επίθεση στην πρόεδρο της Βουλής, για τα όσα είπε για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Γιάννη Στουρνάρα και κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρέμβει.
"Ως πότε θα παρατηρεί άφωνος και άβουλος ο κ. Τσίπρας το παραλήρημα της κας Κωνσταντοπούλου; Ως πότε θα ανέχεται στην πιο κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων την πρόεδρο της Βουλής να κατηγορεί με εμπάθεια τον πρόεδρο της Κομισιόν και να προσβάλλει με πρωτοφανή τρόπο τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος;
Ως πότε ο κ. Τσίπρας θα σιωπά στον ευτελισμό του Κοινοβουλίου και στο διασυρμό των θεσμών από την κα Κωνσταντοπούλου που ακόμα και υπουργοί του, την έχουν από καιρό αποδοκιμάσει;"
http://news247.gr/eidiseis/politiki/den-ksanagine-h-kwnstantopouloy-gurise-pisw-thn-ekthesh-stoyrnara.3533433.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Αυτά είναι τα πορίσματα της επιτροπής αλήθειας για το χρέος

«Τα μνημονιακά χρέη είναι μη νόμιμα, παράνομα, αθέμιτα, επονείδιστα και μη βιώσιμα» - Σε ποιους επιρρίπτονται ευθύνες

Η Επιτροπή Αλήθειας παρουσιάζει στην Προκαταρκτική Έκθεση τα προσωρινά της πορίσματα, τα οποία δείχνουν ότι ολόκληρο το πρόγραμμα προσαρμογής, στο οποίο καθυποτάχθηκε η Ελλάδα, ήταν και παραμένει ένα πρόγραμμα με σαφείς πολιτικές στοχεύσεις.
Όλα τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην Προκαταρκτική Έκθεση καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος, αλλά και δεν πρέπει να το πληρώσει. Πρωτίστως διότι το χρέος που προκάλεσαν οι ρυθμίσεις που επέβαλε η Τρόικα παραβιάζει ευθέως τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της Ελλάδας. Ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν πρέπει να πληρώσει αυτό το χρέος διότι είναι παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο.
Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι η μη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους ήταν εξαρχής προδήλως γνωστή ευθύς στους διεθνείς δανειστές, τις ελληνικές αρχές και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης. Μολαταύτα οι ελληνικές αρχές, μαζί με κάποιες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνωμότησαν το 2010 ενάντια στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους προκειμένου να προστατεύσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή επιρρίπτει σημαντικές ευθύνες στον Γιώργο Παπανδρέου για τους χειρισμούς του αλλά και στην ΕΛΣΤΑΤ και τον πρόεδρό της Ανδρέα Γεωργίου οι οποίοι φέρονται να παραποίησαν τα στοιχεία του ελλείμματος με στόχο να πέσει η Ελλάδα στα δίχτυα του ΔΝΤ. 
Αναλυτικά το προκαταρκτικό πόρισμα: 
Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα, τον Ιούνιο του 2015, μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Έχει να διαλέξει ανάμεσα στο να συνεχίσει τα αποτυχημένα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής που της επέβαλαν οι δανειστές και στο να προχωρήσει, σπάζοντας τα δεσμά του χρέους, σε μια αληθινή αλλαγή. Πέντε χρόνια αφότου ξεκίνησαν τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, η χώρα παραμένει βυθισμένη σε κρίση –οικονομική και κοινωνική, οικολογική και δημοκρατική. Το μαύρο κουτί του χρέους μένει σφραγισμένο, και μέχρι πρότινος κανένας επίσημος φορέας, ελληνικός ή ξένος, δεν επεδίωξε να φέρει στο φως την αλήθεια για το πώς και γιατί η χώρα καθυποτάχθηκε στο καθεστώς της Τρόικας. Το χρέος, στο όνομα του οποίου ισοπεδώθηκαν τα πάντα, παραμένει ο γνώμονας της νεοφιλελεύθερης προσαρμογής, που οδήγησε στη βαθύτερη και πιο μακρόχρονη ύφεση σε ευρωπαϊκό έδαφος και σε καιρό ειρήνης.
Επείγει λοιπόν να εξετασθεί μεθοδικά, και είναι κοινωνική μας ευθύνη, μια σειρά νομικών, κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων σε σχέση με το χρέος. Για ν’ αποκριθεί σ’ αυτή την ανάγκη η Βουλή των Ελλήνων σύστησε τον Απρίλιο του 2015 την Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος. Η εντολή που ανατέθηκε στην Επιτροπή Αλήθειας ήταν να ερευνήσει πώς δημιουργήθηκε και διογκώθηκε το δημόσιο χρέος, με ποιούς τρόπους και για ποιούς λόγους συνάφθηκε, και πώς επηρέασαν την οικονομία και τη ζωή του ελληνικού λαού οι καταναγκαστικές προϋποθέσεις (αιρεσιμότητες, conditionalities) οι οποίες συνόδευαν τα νέα δάνεια. Και επίσης να κάνει γνωστά στο εσωτερικό και το εξωτερικό τα ζητήματα που συνδέονται με το ελληνικό δημόσιο χρέος, καθώς και να ερευνήσει ποιές επιλογές υπάρχουν για την κατάργηση του, και ποιά επιχειρήματα μπορούν να διατυπωθούν σχετικά.
Η Επιτροπή Αλήθειας παρουσιάζει στην Προκαταρκτική Έκθεση τα προσωρινά της πορίσματα, τα οποία δείχνουν ότι ολόκληρο το πρόγραμμα προσαρμογής, στο οποίο καθυποτάχθηκε η Ελλάδα, ήταν και παραμένει ένα πρόγραμμα με σαφείς πολιτικές στοχεύσεις. Ο τεχνικός χαρακτήρας των μακροοικονομικών μεταβλητών και των προβλέψεων για την εξέλιξη του χρέους επέτρεψε, μολονότι αυτοί οι αριθμοί επηρεάζουν άμεσα τη ζωή και την ίδια την επιβίωση των ανθρώπων, οι συζητήσεις για το χρέος να μείνουν μέχρις στιγμής σε τεχνικό επίπεδο, και ειδικότερα να εστιαστούν στο ερώτημα αν οι πολιτικές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα διευκολύνουν την αποπληρωμή του χρέους. Αυτήν ακριβώς την επιχειρηματολογία αμφισβητούν τα γεγονότα που περιλαμβάνονται στην Έκθεση.
Όλα τα στοιχεία που παρουσιάζουμε στην Προκαταρκτική Έκθεση καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος, αλλά και δεν πρέπει να το πληρώσει. Πρωτίστως διότι το χρέος που προκάλεσαν οι ρυθμίσεις που επέβαλε η Τρόικα παραβιάζει ευθέως τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της Ελλάδας. Ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν πρέπει να πληρώσει αυτό το χρέος διότι είναι παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο.
Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι η μη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους ήταν εξαρχής προδήλως γνωστή ευθύς στους διεθνείς δανειστές, τις ελληνικές αρχές και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης. Μολαταύτα οι ελληνικές αρχές, μαζί με κάποιες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνωμότησαν το 2010 ενάντια στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους προκειμένου να προστατεύσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης έκρυψαν την αλήθεια από τους πολίτες παριστάνοντας ότι δήθεν η διάσωση αφορούσε την Ελλάδα και όχι τις τράπεζες, και συνάμα εξυφαίνοντας μια αφήγηση που στόχευε να εμφανίσει τον ελληνικό πληθυσμό σαν δήθεν άξιο των αδικοπραξιών των δανειστών.
Τα ποσά που διατέθηκαν μέσω των προγραμμάτων διάσωσης (μνημονίων) του 2010 και του 2012 ελέγχονταν από το εξωτερικό μέσα από περίπλοκες διευθετήσεις, οι οποίες απέκλειαν κάθε δημοσιονομική αυτονομία. Οι δανειστές υπαγόρευσαν αυστηρά τον τρόπο διάθεσης των δανειακών κεφαλαίων ‘διάσωσης’, και έτσι είναι αποκαλυπτικό ότι κατευθύνθηκαν στην κάλυψη των τρεχουσών δημόσιων δαπανών λιγότερα από τα 10% των κεφαλαίων που εισπράχθηκαν.
Η Προκαταρκτική Έκθεση παρουσιάζει μια πρώτη χαρτογράφηση των κεντρικών προβλημάτων και ζητημάτων του δημόσιου χρέους. Επισημαίνει τις κομβικής σημασίας παρανομίες οι οποίες συνδέθηκαν με τη σύναψη των δανείων, και ανιχνεύει τη νομική θεμελίωση επάνω στην οποία μπορεί να βασιστεί η μονομερής αναστολή της αποπληρωμής του.
Τα ευρήματά της εκτίθενται σε εννέα κεφάλαια, ως ακολούθως:
Το Πρώτο Κεφάλαιο, Το χρέος πριν από την Τρόικα, αναλύει την εξέλιξη του ελληνικού δημόσιου χρέους από τη δεκαετία του 1980 και μετά. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διόγκωση του χρέους δεν οφειλόταν στις δήθεν υπέρμετρες δημόσιες δαπάνες, οι οποίες στην πραγματικότητα παρέμεναν χαμηλότερες από τις δημόσιες δαπάνες άλλων χωρών της ευρωζώνης. Οφειλόταν μάλλον στην πληρωμή εξαιρετικά υψηλών επιτοκίων δανεισμού στους πιστωτές, στις υπερβολικά υψηλές και αδικαιολόγητες στρατιωτικές δαπάνες, στην απώλεια φορολογικών εσόδων εξαιτίας των αθέμιτων εκροών κεφαλαίου, στην ανακεφαλαιοποίηση ιδιωτικών τραπεζών από το κράτος, και στις διεθνείς ανισορροπίες οι οποίες δημιουργήθηκαν από την ελαττωματική σχεδίαση της ίδιας της Νομισματικής Ένωσης.
Η υιοθέτηση του ευρώ οδήγησε σε δραστική αύξηση του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα, στο οποίο βρέθηκαν εκτεθειμένες όχι μόνον οι ελληνικές, αλλά και μεγάλες ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες. Το γεγονός αυτό κλιμάκωσε μια τραπεζική κρίση το 2009, που με τη σειρά της επιβάρυνε το ελληνικό δημόσιο χρέος. Η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, υπερτονίζοντας τη σημασία των δημόσιων ελλειμάτων και του δημόσιου χρέους, βοήθησε το 2009 να παρασταθεί η εξελισσόμενη τραπεζική κρίση σαν κρίση δημόσιου χρέους.
Το Δεύτερο Κεφάλαιο, Η εξέλιξη του ελληνικού δημόσιου χρέους, 2010-2015, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πρώτη δανειακή σύμβαση, του 2010, αποσκοπούσε πρωταρχικά στη διάσωση των ελληνικών και άλλων ευρωπαϊκών ιδιωτικών τραπεζών, και επέτρεψε στις τελευταίες να μειώσουν την έκθεσή τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Το Τρίτο Κεφάλαιο, Το ελληνικό δημόσιο χρέος ανά δανειστή, 2015, παρουσιάζει την εριζόμενη φύση του σημερινού ελληνικού χρέους, σκιαγραφώντας τα κεντρικά χαρακτηριστικά των δανείων, τα οποία αναλύονται παρακάτω, στο Όγδοο Κεφάλαιο.
Το Τέταρτο Κεφάλαιο, Μηχανισμοί του συστήματος χρέους στην Ελλάδα, αποκαλύπτει τους μηχανισμούς που κατασκευάστηκαν μέσα από τις δανειακές συμβάσεις, από τον Μάιο του 2010 και μετά. Οι μηχανισμοί αυτοί δημιούργησαν ένα βαρύ φορτίο νέου χρέους προς τα άλλα κράτη της ευρωζώνης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ, EFSF), ενώ παράλληλα παρήγαγαν καταχρηστικά κόστη, βαθαίνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την κρίση. Οι μηχανισμοί αυτοί αποκαλύπτουν πώς το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών κεφαλαίων μεταβιβάστηκε απευθείας στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς. Αντί να ωφελήσουν την Ελλάδα επιτάχυναν, με τη χρήση χρηματοπιστωτικών εργαλείων, τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.
Το Πέμπτο Κεφάλαιο, Αιρεσιμότητες εναντίον βιωσιμότητας, παρουσιάζει πώς οι δανειστές επέβαλαν, μαζί με τις δανειακές συμβάσεις, παραβιαστικές αιρεσιμότητες οι οποίες εξάλειψαν άμεσα την οικονομική βιωσιμότητα του χρέους. Αυτές οι αιρεσιμότητες (προϋποθέσεις), στις οποίες οι δανειστές εξακολουθούν να επιμένουν, μείωσαν το ΑΕΠ και αύξησαν τον δημόσιο δανεισμό, επιβαρύνοντας επομένως την αναλογία δημόσιου χρέους / ΑΕΠ, και καθιστώντας έτσι το δημόσιο χρέος ακόμη λιγότερο βιώσιμο. Επιπλέον, επέφεραν δραματικές αλλαγές στην κοινωνία και προκάλεσαν ανθρωπιστική κρίση. Το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί σήμερα να θεωρηθεί εντελώς μη βιώσιμο.
Το Έκτο Κεφάλαιο, Οι επιπτώσεις των ‘προγραμμάτων διάσωσης’ στα ανθρώπινα δικαιώματα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα τα οποία επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των λεγόμενων ‘προγραμμάτων διάσωσης’ έπληξαν άμεσα τις συνθήκες ζωής του ελληνικού λαού και παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία ωστόσο οφείλουν, τόσο η Ελλάδα όσο και οι εταίροι της, να σέβονται, να προστατεύουν και να προάγουν σύμφωνα με το εσωτερικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Οι δραστικές προσαρμογές, που επιβλήθηκαν στην ελληνική οικονομία και σε ολόκληρη την κοινωνία, προκάλεσαν ραγδαία υποβάθμιση του επιπέδου ζωής και παραμένουν ασύμβατες προς την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική συνοχή, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το Έβδομο Κεφάλαιο, Νομικά ζητήματα σχετικά με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, αναλύει ότι υπήρξε παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την πλευρά τόσο της ίδιας της Ελλάδας όσο και των δανειστών της, δηλαδή των (πιστωτριών) χωρών της ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επέβαλαν τα μέτρα αυτά στην Ελλάδα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες (κράτη και όργανα ή θεσμοί) παρέλειψαν να εκτιμήσουν τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που συνεπάγονταν οι πολιτικές που οι ίδιοι επέβαλαν στην Ελλάδα και, επιπλέον, παραβίασαν άμεσα το ελληνικό Σύνταγμα απογυμνώνοντας ουσιαστικά την Ελλάδα από τα περισσότερα κυριαρχικά δικαιώματά της. Οι συμφωνίες συμπεριλαμβάνουν καταχρηστικούς όρους, που πρακτικά καταναγκάζουν την Ελλάδα να παραδώσει στους δανειστές σημαντικές πλευρές της εθνικής της κυριαρχίας. Αυτό αποτυπώνεται στη ρήτρα εφαρμογής του αγγλικού δικαίου ως εφαρμοστέου στις δανειακές συμβάσεις, η οποία διευκόλυνε την παράκαμψη του ελληνικού Συντάγματος αλλά και των διεθνών υποχρεώσεων σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του εθιμικού δικαίου, πολλές ενδείξεις κακόπιστης συμπεριφοράς εκ μέρους των συμβαλλόμενων μερών, και ο καταχρηστικός χαρακτήρας αυτών των συμβάσεων καθιστούν τις συναφθείσες συμβάσεις άκυρες.
Το Όγδοο Κεφάλαιο, Αποτίμηση του παράνομου, αθέμιτου, επονείδιστου, και μη βιώσιμου χαρακτήρα του χρέους, παρέχει μια αποτίμηση του ελληνικού δημόσιου χρέους με βάση τους ορισμούς του παράνομου, αθέμιτου, επονείδιστου, και μη βιώσιμου χρέους, τους οποίους υιοθέτησε η Επιτροπή Αλήθειας.
Το ένατο Κεφάλαιο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος σήμερα, τον Ιούνιο του 2015, είναι μη βιώσιμο, διότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να το εξυπηρετήσει χωρίς να πλήξει καίρια την ικανότητά της να αναποκρίνεται στις βασικές υποχρεώσεις της για προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επιπλέον, το κεφάλαιο περιέχει στοιχεία για ενδεικτικές περιπτώσεις παράνομου, αθέμιτου, και επονείδιστου χρέους προς κάθε έναν δανειστή.
Το χρέος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να χαρακτηριστεί παράνομο διότι η σύναψή του έγινε κατά παράβαση του καταστατικού του ίδιου του ΔΝΤ, ενώ επιπλέον οι όροι του παραβιάζουν το ελληνικό Σύνταγμα, το διεθνές εθιμικό δίκαιο, και τις συνθήκες τις οποίες έχει κυρώσει η Ελληνική Δημοκρατία. Είναι επίσης αθέμιτο, διότι οι όροι του επιβάλλουν πολιτικές οι οποίες παραβιάζουν τις υποχρεώσεις προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Τέλος, είναι επονείδιστο (απεχθές), διότι το ΔΝΤ γνώριζε ότι τα μέτρα τα οποία επέβαλλαν οι πολιτικές του ήταν αντιδημοκρατικά και αναποτελεσματικά, και θα οδηγούσαν σε σοβαρές παραβιάσεις των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων.
Το χρέος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να χαρακτηριστεί παράνομο διότι η ΕΚΤ υπερέβη τις αρμοδιότητές της επιβάλλοντας, μέσω της συμμετοχής της στην Τρόικα, την εφαρμογή των προγραμμάτων μακροοικονομικής προσαρμογής (λόγου χάρη, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας). Το χρέος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι επίσης αθέμιτο και επονείδιστο, διότι ο κύριος λόγος ύπαρξης του Προγράμματος Αγοράς Ομολόγων (Securities Market Programme, SMP) ήταν να εξυπηρετηθούν συμφέροντα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, επιτρέποντας στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές και ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες να απαλλαγούν από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρέχει δάνεια χωρίς μετρητά (cash-less loans) τα οποία πρέπει να θεωρηθούν παράνομα, επειδή παραβιάζουν όχι μόνον το Άρθρο 122(2) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ/TFEU), αλλά και πολλά κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα, καθώς και πολιτικές ελευθερίες. Περαιτέρω, η Συμφωνία Πλαίσιο (Framework Agreement) του ΕΤΧΣ, του 2010, καθώς και η Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Agreement) του 2012, περιλαμβάνουν πολλαπλούς καταχρηστικούς όρους, οι οποίοι αποκαλύπτουν σαφώς αθέμιτη συμπεριφορά από την πλευρά του δανειστή. Το ΕΤΧΣ παραβιάζει επίσης με τη δράση του τις δημοκρατικές αρχές, γεγονός που καθιστά αυτά τα συγκεκριμένα χρέη αθέμιτα και επονείδιστα.
Τα διμερή δάνεια πρέπει να θεωρηθούν παράνομα διότι παραβιάζουν τη διαδικασία που προβλέπεται από το ελληνικό Σύνταγμα. Κατά τη σύναψή τους υπήρξε σαφώς αθέμιτη συμπεριφορά εκ μέρους των δανειστών, ενώ επίσης περιέχουν όρους που παραβιάζουν το νόμο και τη δημόσια τάξη. Τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το διεθνές δίκαιο παραβιάστηκαν κατά τη σχεδίαση των μακροοικονομικών προγραμμάτων, προκειμένου να παρακαμφθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον τα διμερή δάνεια είναι αθέμιτα, διότι δεν χρησιμοποιήθηκαν προς όφελος του λαού, αλλά απλώς επέτρεψαν στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας να σώσουν τους εαυτούς τους. Τέλος, τα διμερή δάνεια είναι επονείδιστα διότι τόσο οι πιστώτριες χώρες όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνώριζαν τις ενδεχόμενες παραβιάσεις, αλλά τόσο το 2010 όσο και το 2012 απέφυγαν να εκτιμήσουν ποιές επιπτώσεις θα είχαν στα ανθρώπινα δικαιώματα η μακροοικονομική προσαρμογή και η δημοσιονομική σταθεροποίηση, που ήταν και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των δανείων.
Το χρέος προς τους ιδιώτες δανειστές πρέπει να θεωρηθεί παράνομο διότι οι ιδιωτικές τράπεζες πριν από τη δημιουργία της Τρόικας έδρασαν ανεύθυνα και δεν έδειξαν τη δέουσα επιμέλεια στη διαχείριση του δανεισμού, ενώ ορισμένοι ιδιώτες δανειστές, όπως κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), ενήργησαν επίσης κακόβουλα. Μέρος του χρέους προς τις ιδιωτικές τράπεζες και τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου είναι αθέμιτο για τους ίδιους λόγους για τους οποίους είναι και παράνομο. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με αθέμιτο τρόπο από τους φορολογούμενους. Τέλος, το χρέος προς τις ιδιωτικές τράπεζες και τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου είναι επονείδιστο, διότι οι μεγάλοι ιδιώτες δανειστές γνώριζαν ότι τα δάνεια αυτά συνήφθησαν για ίδιο όφελος και όχι για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού.
Η Προκαταρκτική Έκθεση καταλήγει επισημαίνοντας ορισμένα πρακτικά ζητήματα. Το Ένατο Κεφάλαιο, Νομική θεμελίωση της αποκήρυξης και αναστολής πληρωμών του ελληνικού δημόσιου χρέους, εκθέτει ποιές επιλογές υπάρχουν όσον αφορά την ακύρωση του χρέους, και ιδίως τις συνθήκες υπό τις οποίες ένα κυρίαρχο κράτος μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του να προχωρήσει μονομερώς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, στην αποκήρυξη του χρέους ή στην αναστολή της αποπληρωμής του.
Τα νομικά επιχειρήματα που επιτρέπουν σε ένα κυρίαρχο κράτος να αποκηρύξει μονομερώς το παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο χρέος είναι πολλαπλά· όσον αφορά την ελληνική περίπτωση, μια τέτοια μονομερής κυριαρχική πράξη θα μπορούσε να θεμελιωθεί στα εξής επιχειρήματα: καταρχάς στην κακή πίστη την οποία επέδειξαν οι δανειστές, ωθώντας την Ελλάδα να παραβιάσει το εσωτερικό της δίκαιο και τις διεθνείς της υποχρεώσεις σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη νομική υπεροχή και προτεραιότητα των ανθρώπινων δικαιωμάτων απέναντι σε διεθνείς συμφωνίες, όπως εκείνες που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τους δανειστές ή με την Τρόικα. Τη χρήση καταναγκασμού. Την επιβολή άδικων και ανεπιεικών όρων, οι οποίοι κατάφωρα παραβιάζουν το Σύνταγμα και την εθνική κυριαρχία. Τέλος, το δικαίωμα το οποίο αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο στο κράτος, να παίρνει μετρα ενάντια σε παράνομες ενέργειες δανειστών, οι οποίες πλήττουν τη δημοσιονομική του κυριαρχία, το υποχρεώνουν να αποδεχθεί παράνομα, αθέμιτα και επονείδιστα χρέη, και παραβιάζουν την οικονομική του αυτοδιάθεση και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Όσον αφορά τη μη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, κάθε κράτος έχει νόμιμο δικαίωμα να επικαλείται την ύπαρξη κατάστασης ανάγκης σε εξαιρετικές περιστάσεις, προκειμένου να διαφυλάξει ουσιώδη συμφέροντα τα οποία απειλούνται από κίνδυνο μεγάλο και παρόντα. Σε τέτοια περίπτωση το κράτος μπορεί να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεών του, οι οποίες επαυξάνουν τον κίνδυνο, όπως συμβαίνει με τις εκκρεμείς δανειακές συμβάσεις. Τέλος, τα κράτη έχουν δικαίωμα να κηρύξουν μονομερώς πτώχευση όταν δεν είναι βιώσιμη η εξυπηρέτηση του χρέους, στην οποία περίπτωση δεν διαπράττουν διεθνώς παράνομη πράξη και, επομένως, δεν φέρουν ευθύνη.
Προοίμιο
Η αξιοπρέπεια του λαού βαραίνει περισσότερο από το παράνομο, αθέμιτο, επονείδιστο και μη βιώσιμο χρέος.
Έχοντας ολοκληρώσει την προκαταρκτική φάση της έρευνάς της, η Επιτροπή Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους θεωρεί ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει θύμα μιας προσχεδιασμένης επίθεσης, η οποία οργανώθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό το βίαιο, παράνομο και ανήθικο εγχείρημά τους έχει μοναδικό σκοπό να περάσουν τα ιδιωτικά χρέη στο δημόσιο.
Παρουσιάζοντας τούτη την Προκαταρκτική Έκθεση στις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό, η Επιτροπή Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους θεωρεί ότι ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της εντολής της, η οποία περιγράφεται στην από 4 Απριλίου του 2015 απόφαση της Προέδρου της Βουλής. Η Επιτροπή ελπίζει πως η Έκθεση θα αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο ώστε να εγκαταλειφθεί η καταστροφική λογική της λιτότητας, και να προστατευθούν από τους κινδύνους που σήμερα τα απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία, η αξιοπρέπεια του λαού και το μέλλον των επερχόμενων γενεών.
Σε απάντηση εκείνων που προσπαθούν να επιβάλουν άδικα μέτρα, ο ελληνικός λαός θα μπορούσε να επικαλεστεί τη ρήση του Θουκυδίδη «και όνομα δια το μη ες ολίγους αλλ’ ες πλείονας οικείν Δημοκρατία κέκληται» (Θουκυδίδης, Ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου, Επιτάφιος του Περικλή (2.37) – «και ως προς το όνομα καλείται Δημοκρατία επειδή η εξουσία δεν είναι στα χέρια των λίγων, αλλά των πολλών»).


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/597705/ayta-einai-ta-porismata-tis-epitropis-alitheias-gia-to-xreos#ixzz3dOr60xjJ

Βάζουν στο... μάτι τα πετρέλαια στο Ιόνιο οι Αλβανοί

Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές οι Αλβανοί θυμήθηκαν να ανοίξουν ζήτημα οριοθέτησης της υφαλοκρυπίδας. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να προχωρήσει στην επίλυση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα, με τα μέσα που προσφέρει το διεθνές δίκαιο, καθώς χαρακτήρισε "εντελώς ανόητο" το ανεπίλυτο ζήτημα του "εμπόλεμου" μεταξύ των δύο χωρών.
Μετά την πρόσφατη πρόκληση του Έντι Ράμα να εντάξει επίσημα ως εταίρο στην κυβέρνησή του το ανθελληνικό κόμμα των Τσάμηδων (PDIU), ο Αλβανός πρωθυπουργός προχωράει ακόμα παραπέρα, θέτοντας θέμα τροποποίησης του προγράμματος ερευνών της χώρας μας στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα.
Το Newsbomb.gr εδώ και πολλούς μήνες, με συνεχή δημοσιεύματα και αποκαλυπτικά ρεπορτάζ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα «ύποπτα» σχέδια των... γειτόνων.
Όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό κανάλι News 24, αν για το θέμα αυτό η Αλβανία θα υποβάλει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, ο Ράμα απάντησε ότι «μέχρι στιγμής δεν προκύπτει η ελληνική πλευρά να έχει αρχίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος", καθώς, όπως υποστήριξε, "κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σοβαρό αδίκημα και καταπάτηση του Διεθνές Δίκαιου της Θάλασσας».
«Είναι μια πολύ εύθραυστη κατάσταση, αλλά για εμάς είναι θέμα εθνικού συμφέροντος και εθνικής κυριαρχίας της Αλβανίας και θα χρειαστεί συζήτηση για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Από την αρχή ήμασταν πρόθυμοι για μεσολάβηση ανιδιοτελούς τρίτου παράγοντα», ανέφερε ο Αλβανός πρωθυπουργός.
Όταν ρωτήθηκε αν η Αθήνα έχει προτείνει πακέτο για την επίλυση όλων των ζητημάτων που εκκρεμούν στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, ο Αλβανός πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν γνωρίζει για μια τέτοια πρόταση.
«'Ημασταν πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα που εκκρεμούν απο το παρελθόν και έχουμε έκφραση την ανάγκη να ξεκινήσουμε από το νόμο του εμπόλεμου, το οποίο είναι εντελώς ανόητο και να συνεχίσουμε τη συζήτηση για τα υπόλοιπα ζητήματα. Αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε με την προηγούμενη κυβέρνηση και πέρυσι επιλύσαμε το θέμα των τοπωνυμίων που ταλαιπωρούσε χιλιάδες Αλβανούς. Στη συνέχεια όμως τα πράγματα άλλαξαν στην Αθήνα και αναμένουμε η ελληνική κυβέρνηση να είναι πιο ήρεμη, να επιλύσει το ζωτικής σημασίας πρόβλημά της με τους δανειστές και στη συνέχεια να εξετάσουμε τη δυνατότητα εξεύρεσης κατάλληλων λύσεων με ηρεμία» τόνισε ο Έντι Ράμα.


 
Να σημειώσουμε ότι η Αλβανία εδώ και πολύ καιρό έχει ξεκινήσει ένα «ύποπτο» παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Θυμίζουμε ότι ο Μπερίσα, πριν από περίπου ένα χρόνο, είχε φτάσει στο σημείο να δηλώσει ότι τα σύνορα της Αλβανίας φτάνουν μέχρι την Πρέβεζα!
Επίσης, πριν από ένα μήνα, στις αρχές Μαϊου, τα Τίρανα έστειλαν διάβημα στην Αθήνα, σε έντονο ύφος, ζητώντας να γίνει τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα. Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να ζήτησαν και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ήπειρο.
Ουσιαστικά, η Αλβανία θέτει με προκλητικό τρόπο θέμα χερσαίων συνόρων με την Ελλάδα. Οι διπλωματικές πηγές κάνουν ξεκάθαρα λόγο για προσπάθεια αμφισβήτησης των ελληνικών συνόρων.
Την ίδια ώρα, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι πίσω από αυτές τις κινήσεις βρίσκεται η Άγκυρα που επιδιώκει τη δημιουργία μετώπου κατά της Ελλάδας. Άλλωστε τεράστιες υποψίες δημιούργησε η συνάντηση του Ερντογάν με το κόμμα των Τσάμηδων, το PDIU, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα. Η συνάντηση με το PDIU καμία άλλη ερμηνεία δεν έχει παρά την υποδαύλιση του «ζητήματος» των Τσάμηδων, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/597480/vazoyn-sto-mati-ta-petrelaia-sto-ionio-oi-alvanoi#ixzz3dOmyCKFH