Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Μοσκοβισί: Η Κύπρος να συνεχίσει με το Μνημόνιο

Λευκωσία - Ανταπόκριση
Το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο εφαρμόστηκε σαν μια μοναδική περίπτωση και σήμερα η Κύπρος από παράδειγμα προς αποφυγή έχει καταστεί παράδειγμα προς μίμηση, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και την Τελωνειακή Ένωση, Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. 
Ο κ. Μοσκοβισί συνέστησε τη συνέχιση της πορείας μεταρρυθμίσεων, υποδεικνύοντας πως η Κύπρος δεν θα πρέπει να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, καθώς απομένουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και διότι το πρόγραμμα κατά κάποιο τρόπο αποτελεί την προστασία της κυπριακής οικονομίας. Σημείωσε ακόμη πως η δημιουργία μιας κακής τράπεζας από μόνη της δεν μείωνε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), καθώς τα δάνεια αυτά θα μεταφέρονταν από ένα τραπεζικό ίδρυμα σε ένα άλλο, ενώ η ανάγκη για αναδιάρθρωσή παραμένει η ίδια. 
Υπενθύμισε πως το τραπεζικό σύστημα από το χείλος της καταστροφής τώρα έχει σταθεροποιηθεί και ανακεφαλαιοποιηθεί, οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων έχουν αρθεί, τα δημόσια οικονομικά είναι στο σωστό δρόμο, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να υποχωρήσει το επόμενο έτος, εξελίξεις που επέτρεψαν στην Κύπρο να εξέλθει στις διεθνείς αγορές. «Συνεπώς η πρώτη παρατήρησή μου είναι ότι η Κύπρος κατέγραψε ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα», είπε προσθέτοντας ωστόσο πως «η Κύπρος πρέπει να παραμένει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων για τους υπόλοιπους δέκα μήνες, αλλά και την επόμενη περίοδο (μετά το πέρας του προγράμματος)».                                                                                            
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μοσκοβισί είπε πως η Κύπρος δεν θα χρειαστεί όλο το πακέτο του οικονομικού προγράμματος λόγω των «εντυπωσιακών δημοσιονομικών επιδόσεων», αλλά και του γεγονότος ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ολόκληρο το ποσό που είχε δεσμευτεί για ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού τομέα, πλην του €1,5 δισ που χρησιμοποιήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού. Όπως είπε, το πρόγραμμα περιλάμβανε ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας, λόγω των καλών επιδόσεων παραμένει άθικτο. «Πλέον εκτιμάμε ότι οι δανειακές ανάγκες είναι χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες στην αρχή του προγράμματος», είπε.
Η Ε.Ε. έτοιμη να στηρίξει τις προσπάθειες λύσης στο Κυπριακό 
Σε ερώτηση κατά πόσο το μαξιλάρι του προγράμματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για χρηματοδότηση της λύσης του Κυπριακού, ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε ενθαρρυντική την επανέναρξη των συνομιλιών και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί από κοντά τις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Εκφράζοντας την ελπίδα για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στη μακροχρόνια διαίρεση του νησιού, ο κ. Μοσκοβισί είπε πως η Κομισιόν «είναι έτοιμη να στηρίξει τις προσπάθειες των δύο κοινοτήτων προς αυτή την κατεύθυνση».
Ωστόσο, σημείωσε πως το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού είναι δύο διαφορετικά ζητήματα. «Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να στηρίξει την προσπάθεια της χώρας να διορθώσει και να επανα-ισορροπήσει την οικονομία της και ο οικονομικός φάκελος του προγράμματος χρησιμοποιείται για την υποστηρίξει την διόρθωση και την ανάκαμψη της οικονομίας και όχι για άλλους σκοπούς. Η προτεραιότητα είναι να βρεθεί και δοθεί πολιτική και απ` κει και πέρα είμαστε εδώ και θα δούμε τι ανάγκες θα προκύψουν σε συνεργασία με τις κυπριακές αρχές», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

http://www.efsyn.gr/arthro/moskovisi-i-kypros-na-synehisei-me-mnimonio

O ΣΥΡΙΑΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΟΕΛΑΥΝΕΙ ΣΤΟ ΙΝΤΛΕΜΠ ΟΠΟΥ ΑΝΑΚΑΤΕΛΑΒΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

O ΣΥΡΙΑΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΟΕΛΑΥΝΕΙ ΣΤΟ ΙΝΤΛΕΜΠ ΟΠΟΥ ΑΝΑΚΑΤΕΛΑΒΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

10550929_923838794325795_7440544892659311732_n
O συριακός στρατός έθεσε υπό τον απόλυτο έλεγχό τα 2 στρατηγικής σημασίας υψώματα Ghazal και Aa’awar και τις 2 τοποθεσίες Zayadiah και Sararif στα προάστια του Idleb. Κατά τη νικηφόρα επιχείρηση εξολόθρευσε 40 τρομοκράτες της ”Jabhat al  Nosra” και τραυμάτισε δεκάδες άλλους. Κατέστρεψε ένα πυραυλικό σύστημα και πολυάριθμα θωρακισμένα οχήματα με ενσωματωμένο βαρύ πυροβολικό ανέφερε σταρτιωτική πηγή.
Σε άλλο μέτωπο η πηγή αποκάλυψε ότι μια άλλη μονάδα του στρατού κατέστρεψε  κρησφύγετα και οχήματα της ”Daech” στην περιφέρεια της Ακαδημίας της Αεροπορίας σε ανατολικό προάστιο του Χαλεπίου. (Sana 4/6/15)
Tην αναδίπλωση και προέλαση του συριακού στρατού στην περιφέρεια του Ιντλέμπ παραδέχεται ως και το άτυπο όργανο της ψευδεπίγραφης συριακής αντιπολίτευσης η ΜΚΟ Λονδίνου (OSDH) σε σημερινό της δημοσίευμα.Αναφέρει ότι στην περιφέρεια του Idlib μετά από συγκρούσεις του με ισλαμιστικές φράξιες ο συριακός στρατός ανακατέλβε al-Ziadia, Sararif, και Tal A’war.Αναφέρει και μάχες στα υψώματα Zaizon και Kafar Shlaia κοντά στην πόλη Mahambel.

Τουρκία: Νεκρός από πυρά σε λεωφορείο του φιλοκουρδικού κόμματος

Άγνωστοι άνοιξαν πυρ σήμερα εναντίον ενός μικρού λεωφορείου της προεκλογικής εκστρατείας του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, σκοτώνοντας τον οδηγό, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τρεις μέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής.
Οι δυνάμεις ασφαλείας ανέσυραν νεκρό τον οδηγό του λεωφορείου, περίπου 200 μέτρα μπροστά από το όχημα πάνω στον αυτοκινητόδρομο, γύρω από την πόλη Καρλίοβα, 70 χλμ. νοτιοανατολικά της επαρχίας Μπινγκιόλ, ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Doğan.
Το λεωφορείο δέχτηκε πολλά πυρά και σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες των αστυνομικών αρχών ο οδηγός σκοτώθηκε από πυροβόλο, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το HDP δέχεται επίθεση κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, με ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις σε γραφεία του κόμματος του σε δύο νότιες τουρκικές πόλεις στα μέσα Μαΐου να τραυματίζουν έξι ανθρώπους. Αξιωματούχοι του HDP έχουν αναφέρει δεκάδες επιθέσεις εναντίον του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο.
 

Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/593086/toyrkia-nekros-apo-pyra-se-leoforeio-toy-filokoyrdikoy-kommatos#ixzz3c6NNR2VM

Αλ. Μητρόπουλος: Ζητούν το e-mail Χαρδούβελη επί δύο «Στο βάθος των πρωτοβουλιών του Πρωθυπουργού οι εκλογές»

Για «μέτρα που δεν έχουν προηγούμενο» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μητρόπουλος σχολιάζοντας τις πληροφορίες για την πρόταση που φέρεται να κατέθεσαν στην ελληνική πλευρά οι θεσμοί.
«Είναι το mail Χαρδούβελη επί 2. Είναι τα σκληρότερα μέτρα που έχουν ζητηθεί», ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος, προσθέτοντας ότι δημιουργείται σκηνικό πλήρους αδιεξόδου με πρωτοβουλία των δανειστών.
«Αυτό το πακέτο είναι πακέτο εξώθησης από τις διαπραγματεύσεις», συνέχισε, ενώ εκτίμησε πως «τα μέτρα αυτά δεν είναι δυνατόν να περάσουν».
Ο κ. Μητρόπουλος ζήτησε να ενημερωθούν άμεσα η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο της πρότασης και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες. Όπως είπε μάλιστα «στο βάθος των πρωτοβουλιών, μετά από αυτό το σκηνικό, είναι οι εκλογές».
Σε δηλώσεις του στη συνέχεια στον ΣΚΑΪ ο κ. Μητρόπουλος τόνισε πως είναι μονόδρομος να ερωτηθεί ο λαός. «Ή συνεχίζουμε σε αδιέξοδες διαπραγματεύσεις ή ρωτάμε τον λαό πού πρέπει να πάμε... Όχι ερώτηση "ευρώ ή δραχμή", αυτό θα ήταν μια τραγωδία» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ενώ παραδέχθηκε δε ότι «υπερβάλαμε ως προς τις δυνατότητες μας» και ότι «υποτιμήθηκε η κατάσταση».

http://www.naftemporiki.gr/story/961523/al-mitropoulos-zitoun-to-e-mail-xardoubeli-epi-duo

Αποκλείει ΦΠΑ 23% ο ΥΠΟΙΚ

«Υπάρχει διαπραγμάτευση» απάντησε δις ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όταν προσερχόμενος το πρωί στο υπουργείο, ρωτήθηκε εάν υπάρχει ρήξη με τους δανειστές. Ακόμη, ανέφερε ότι «το 23% ΦΠΑ δεν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί».
Εξάλλου, ερωτηθείς για χθεσινό σχόλιο του Γιάννη Μηλιού ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι δεν σχολιάζει καμιά δήλωση κανενός.
Ο κ. Μηλιός άσκησε κριτική στον υπουργό Οικονομικών για το ποσοστό 70% αποδοχής του προγράμματος και είπε χαρακτηριστικά πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει προεκλογικά για το 70% ίσως να ήταν τρίτο κόμμα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. 
Πηγή: ΑΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/961595/apokleiei-fpa-23-o-ypoik

Αυτά ζητούν οι θεσμοί για τη συμφωνία

Τα αιτήματα των δανειστών προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις τους και να υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. 
Σύμφωνα με το Reuters, οι προτάσεις των τριών θεσμών υποχρεώνουν την Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, με άμεσες συνέπειες στους χαμηλοσυνταξιούχους και να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, με αντάλλαγμα κονδύλια συνολικού ύψους 10,9 δισ. ευρώ τα οποία θα χορηγηθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 
Οι πιστωτές σύμφωνα με το Reuters ζητούν, μεταξύ άλλων: 
  • αυξήσεις του ΦΠΑ ίσες με το 1% του ΑΕΠ (δηλαδή περίπου 1,8 δισ. ευρώ), με τα τρόφιμα, τα φάρμακα και την ενέργεια να είναι στον υψηλό συντελεστή
  • μειώσεις στις συντάξεις ίσες με το 1% του ΑΕΠ
  • να μην γίνουν υπαναχωρήσεις στις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν προχωρήσει στο συνταξιοδοτικό και το εργασιακό πεδίο
  • εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ με την κατάργηση του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους κατά τη διάρκεια του 2016
  • δέσμευση για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, των ΕΛ.ΠΕ., του Ελληνικού, των μεγάλων λιμανιών, του ΟΤΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. 
Εφόσον η συμφωνία γίνει αποδεκτή, οι θεσμοί θα ξεκλειδώσουν τα χρήματα από τον EFSF για να καλυφθούν οι ανάγκες του ελληνικού κράτους για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. 
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ -σύμφωνα με το Reuters- είπε ότι το χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών παραμένει μεγάλο, αν και έχει περιοριστεί σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. 
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την πλευρά του υποστήριξε ότι σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες των δύο πλευρών, αλλά δεν είναι αρκετή. Ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επαφή με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ μέσα στην ημέρα θα μιλήσει και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. 
http://www.efsyn.gr/arthro/ayta-zitoyn-oi-thesmoi-gia-ti-symfonia