Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Ημεδαποί και αλλοδαποί πραγματιστές

Ημεδαποί και αλλοδαποί πραγματιστές

varoufakis_1.jpg

Ο Γ. Βαρουφάκης βάλλεται πανταχόθεν για λόγους που τον τιμούν
Ολου του κόσμου οι καθωσπρεπιστές δημοσιογράφοι, των Ελλήνων συμπεριλαμβανομένων, έχουν επιδοθεί σ’ έναν αγώνα εκτόξευσης λάσπης και ύβρεων εναντίον του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, αδιαφορώντας εάν υπερβαίνουν τα εσκαμμένα σε ό,τι τουλάχιστον αφορά την υγιή και ουσιαστική κριτική. Ο Γ. Βαρουφάκης βάλλεται πανταχόθεν για λόγους που τον τιμούν: κατέχει καλά το πεδίο της οικονομικής θεωρίας· επιμένει να δηλώνει ότι είναι υπουργός αριστερής κυβέρνησης (σέβεται τους ψηφοφόρους του)· λανσάρει ένα δικό του ενδυματολογικό στιλ, επιμένοντας στη δική του συμπεριφορά (λιτή και ανθρώπινη), συνθλίβει μ’ άλλα λόγια τα δήθεν, την υποκρισία και τα στερεότυπα των μασκαρεμένων δημοκρατιών.
Ενας πολιτικός που μαγνητίζει τα βλέμματα των ισχυρών και των αδυνάτων,εξουσιαστών και εξουσιαζόμενων δεν είναι τυχαίος, αντιθέτως φαντάζει πολύτιμος ως υπουργός. Για τούτο και ο πρωθυπουργός τού έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, κάνοντας έτσι εύκολο το να βγάζουν φλύκταινες οι βαρουφακοθήρες, οι χαιρέκακοι, συμπλεγματικοί αχρείοι, υπηρέτες, προφανώς ιδικών και αλλότριων οικονομικών συμφερόντων, τελάληδες του πνεύματος των μνημονίων και της επιβολής σκληρής λιτότητας στους λαούς (έτσι επιτάσσει ο ορθολογισμός, διατείνονται οι ανεκδιήγητοι).
Ολοι τούτοι οι οπαδοί της φιλοσοφίας του ρεαλισμού προσπάθησαν να μας πείσουν ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να εκδιωχθεί από την κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών, ότι η αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας είναι παραγκωνισμός του και άρα οιωνός εξόδου από την υπουργική θέση. Ηταν απολαυστικό το χθεσινό ρεπορτάζ του συναδέλφου Μπάμπη Μιχάλη για τα «πανηγύρια» που έστησαν διεθνή πρακτορεία και άλλα μέσα στο άκουσμα της είδησης για την αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας με τους δανειστές, «μόνο νταούλια δεν βάρεσαν» σημειώνει χαριτολογώντας. Από κάτω άλλος συνάδελφος μιλάει για αιχμές Τσακαλώτου κατά Βαρουφάκη, για «καρφιά» που εκτόξευσε στο βήμα της Βουλής. Προσπαθώ να δω τα βέλη και τις αιχμές. Ιδού τα πολεμικά μέσα Τσακαλώτου: «Οποιος διαπραγματεύεται κάνει λάθη. Η διαφορά είναι ότι εμείς μαθαίνουμε από τα λάθη μας». Απλά κι ανθρώπινα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δείχνει την υποστήριξή του στον Γ. Βαρουφάκη, ούτε τσεκούρια του πετάει ούτε δηλητηριασμένα βέλη. Η αντιστροφή της πραγματικότητας δεν ταιριάζει στην κριτική δημοσιογραφία (λέμε τώρα...).
Η κακία και η εμπάθεια, η κακοήθεια και ο φανατισμός τυφλώνουν τον νου, αυτό όμως δεν αποτρέπει τους Ευρωπαίους από το να τα επιδεικνύουν, φτάνοντας ώς την ιλαρότητα και τη γελοιότητα (στους Ευρωπαίους, είπαμε, ανήκουν και οι Ελληνες...). Εκείνος ο δόλιος ο Ντάισελμπλουμ φαίνεται να υποφέρει από την παρουσία Βαρουφάκη· εφιάλτες θα ‘χει ο καημένος. Δεν εξηγείται διαφορετικά η λύσσα του να παυθεί ο Βαρουφάκης από την άσκηση των καθηκόντων του. Τι τραβάει ο καψερός (και άλλοι πολλοί μαζί του, αλλοδαποί τε -επιμένουμε- και ημεδαποί). Ολοι τούτοι, κατά τα άλλα πραγματιστές, δεν διστάζουν να μετέλθουν οποιοδήποτε ιταμό μέσο (ύβρεις, συνωμοσίες, ειρωνείες, απαξίωση...) για να πετύχουν τον στόχο τους· φοβούμαι μην όλα αυτά καταστούν αυτεπίστροφον (μπούμερανγκ, το γνωστό).
Οπως και να ’χουν τα πράγματα, τα αίματα έχουν αναταραχτεί· βράζουν και ουδείς γνωρίζει πλέον τι τέξεται η επιούσα· αλλά αυτό είναι το ενδιαφέρον, σε ιστορικές μάλιστα καμπές, οπότε και κρίνονται όσοι παίρνουν αποφάσεις για τη χώρα αλλά και όσοι συνωμοτούν για να ικανοποιήσουν αρρωστημένες (αντικοινωνικές) ιδεολογίες. Μπορεί η ιδεολογία να μη δίνει σημασία στα ονόματα, η Ιστορία όμως διαμορφώνεται απ’ αυτά.
http://www.efsyn.gr/arthro/imedapoi-kai-allodapoi-pragmatistes

Πρωτομαγιά... 5 χρόνια μετά!

Αυτή η Πρωτομαγιά θα είναι όπως πρέπει, γιατί μέσα της κρύβει πολλά. Δεν κρύβει μόνο λουλούδια , κρύβει και στεφάνια ακάνθινα για έναν λαό που ανεβαίνει το Γολγοθά για να λυτρωθεί το πολιτικό σύστημα που έφερε την Ελλάδα στο βάλτο... Αυτή η Πρωτομαγιά σίγουρα δεν είναι σαν τις άλλες. 
Όταν εδώ και μια πενταετία έχεις εξελιχθεί στο μεγαλύτερο δυνάστη του ελληνικού λαού, όταν έχεις ρίξει στα σκουπίδια αγώνες και κατακτήσεις δεκαετιών, όταν έχεις κυβερνήσει την Ελλάδα σαν κατοχική κυβέρνηση, η Πρωτομαγιά για σένα είναι η... γιορτή της άνοιξης και των λουλουδιών.
Γιατί Γιωργάκη μου, Αντώνη μου, Βαγγέλη μου, πώς να μιλήσετε εσείς για εργατική Πρωτομαγιά;
Τι να τιμήσετε και ποιον; Την εργατική τάξη που ωθήσατε στο γκρεμό; Την μεσαία τάξη που εξαφανίσατε; Τις ΣΣΕ που καταργήσατε; Τους νέους που έχετε οδηγήσει στην απόγνωση, στην ανεργία ή στην ξενιτιά;
Ναι, Γιωργάκη, Ανωνάκη, Βαγγελάκη... Σε εσάς μιλάω. Κι έχει κι άλλο. Πώς να μιλήσετε εσείς για την Εργατική Πρωτομαγιά; Εσείς που μετατρέψατε τις συντάξεις σε χαρτζιλίκι; Εσείς που βάλατε τον κοσμάκη να δουλεύει (τζάμπα πάντα) και τις Κυριακές; Εσείς που κάνατε κανόνα το «δούλεψε απλήρωτος»;
Εσείς που ανεχόσασταν να λιποθυμούν παιδάκια στο σχολείο λόγω ασιτίας; Εσείς που διαλύσατε το ελληνικό επιχειρείν; Εσείς που κάψατε τα χλωρά μαζί με τα ξερά;
Κι όλα αυτά για να βγουν οι αριθμοί. Για να κάνετε τα χατίρια των δανειστών. Για να ξεπουλήσετε τη χώρα στους ξένους. Για να μετατρέψετε την Ελλάδα σε ευρωπαϊκή Ταϊβάν. Με φτηνά χέρια που είτε πρόθυμα, είτε αναγκαστικά θα δουλεύουν για τον ξένο εργοδότη και τα τσιράκια τους. Ως εδώ όμως. Ως εδώ.
Πέντε χρόνια μετά, ο Έλληνας μπορεί να τιμήσει ξανά την Πρωτομαγιά με τον τρόπο που της αρμόζει.
Και μαζί με την Κυβέρνηση του, στο πλάι της, μια γροθιά, να διεκδικήσει ένα αξιοπρεπές σήμερα κι ένα καλύτερο αύριο. Για μας, τα παιδιά μας αλλά και τους γονείς μας. Για όσους έχουν ανάγκη. Για όσους δεν είναι βολεμένοι. Για όσους ακόμη ελπίζουν κι ονειρεύονται.
Αυτή η Πρωτομαγιά θα είναι όπως πρέπει. Πέντε χρόνια μετά...


Read more: http://www.newsbomb.gr/prionokordela/tromokraths/story/581634/protomagia-5-xronia-meta#ixzz3YceN91Ao