Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Βαρουφάκης: Οι εταίροι δεν έχουν μπέσα

Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί παγίδας των εταίρων και μπλόφας, κλήθηκε να σχολιάσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Τι απάντησε. Διαψεύδει έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα (Vid)
Έκκληση για καταβολή προσπάθειας από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές , ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών απηύθυνε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Βαρουφάκης ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι οι εταίροι δεν τήρησαν την προφορική δέσμευση που είχαν δώσει στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ότι θα διασφαλίσουν διεξόδους ρευστότητας στη Ελλάδα.
Αναλυτικά η δήλωσή του:
''Όταν υπάρχει συμφωνία και σφίγγουμε το χέρι για το Α και όχι το Β, σημαίνει ότι θέλουμε το Α και όχι το Β. Από την άλλη μεριά όμως, δεν αποδείχτηκε η ίδια προσήλωση στην μπέσα. Φαίνεται τελικά ότι, στην Ευρώπη χρειάζεται να προσπαθήσουμε όλοι περισσότερο, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Σε καμία περίπτωση δεν έχω έρθει σε προσωπική κόντρα με τον κ. Σταθάκη. Σταματήστε να πιστεύετε τα δικά σας τα δημοσιεύματα. Δεν ειπώθηκε ποτέ η λέξη 'ανοργανωσιά'. Και με τον κύριο Θεοχαράκη, είμαστε όλοι από την Κρήτη και όλοι αγαπημένοι".
Διαψεύδει την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα
Στην κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων περί επιβολής νέας έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.
Είχε προηγηθεί η διαρροή σεναρίων που ήθελαν να περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης - που βρίσκεται υπό κατάρτιση αυτή την ώρα - διάταξη για επιβολή έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα 30.000 ευρώ και άνω.
Ο Γ. Βαρουφάκης διέψευσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
http://news247.gr/eidiseis/politiki/varoyfakhs-oi-etairoi-den-exoyn-mpesa.3438163.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Πούτιν: Οι υποτιθέμενοι εταίροι μας επιδιώκουν την κατάρρευση της Ρωσίας

Στις δραματικές απώλειες που έχει υποστεί το τραπεζικό σύστημα και η ρωσική οικονομιά γενικότερα εξ αιτίας των δυτικών κυρώσεων αναφέρθηκε ο Ρώσος πρόεδρος, εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ προς τους "υποτιθέμενους" εταίρους της χώρας ότι επιδιώκουν την κατάρρευσή της
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε ορισμένους από τους υποτιθέμενους "εταίρους" της χώρας του ότι επιδιώκουν η ρωσική οικονομία να καταρρεύσει αποκόπτοντας τις ρωσικές τράπεζες από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, σε μια συγκυρία μάλιστα κατά την οποία οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε μεγάλη πτώση.
Μιλώντας χθες στην Αγία Πετρούπολη ο Πούτιν σημείωσε ότι οι παράγοντες αυτοί αποδείχθηκε πως έσφαλλαν και η ρωσική οικονομία αντιμετώπισε με ευκολία την κρίση, την οποία βάθυναν οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση για να τιμωρήσει τη Μόσχα για την πολιτική της στην Ουκρανία.
“Μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα 100 δολάρια το βαρέλι στα 50, οι εισροές κεφαλαίων στην οικονομία μειώθηκαν κατά 160 δισεκατομμύρια επί ενός συνόλου 500” που θα ήταν τα έσοδα της Ρωσίας, σημείωσε ο Πούτιν.
“Είναι ένα μεγάλο ποσό. Και την ίδια στιγμή οι περίπου εταίροι μας περιόρισαν την πρόσβαση των τραπεζών μας στην αναχρηματοδότηση από τις ευρωπαϊκές αγορές” κεφαλαίων, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Πούτιν δεν κατέστησε σαφές πώς κατέληξε σε αυτόν τον υπολογισμό. Η Ρωσία έχει απολέσει μέρος των δημοσίων εσόδων της από τις εξαγωγές πετρελαίου, οι οποίες αποτιμώνται σε δολάρια, εξαιτίας της μείωσης της τιμής του στις αγορές, από την ραγδαία μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων και από τη φυγή κεφαλαίων.
“Προφανώς κάποιοι υπολόγιζαν ότι θα σημειωνόταν μια κατάρρευση κάποιου είδους”, είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απευθυνόμενος σε Ρώσους κοινοβουλευτικούς. “Ουδεμία κατάρρευση υπήρξε. Η Ρωσική οικονομία ξεπερνά με ευκολία αυτά τα τεχνητά εμπόδια... Οι μεγαλύτερες πληρωμές (σ.σ. τοκοχρεολυσίων για το δημόσιο ρωσικό χρέος) έχουν γίνει. Εάν κάποιος υπολόγιζε ότι θα προκαλέσει κάποιου είδους κατάρρευση, δεν κατάφερε τίποτα”, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Πούτιν και στελέχη της κυβέρνησής του εμφανίζονται να αισιοδοξούν για την πορεία της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, χαιρετίζοντας ιδίως την ανάκαμψη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου στις αγορές. Αφού υπέστη ραγδαία πτώση κατά 40% το 2014 λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και των δυτικών κυρώσεων, φέτος έχει ανακτήσει ένα 15%.
Όμως η Ρωσία ολισθαίνει σε ύφεση και οι πολίτες πλήττονται από τον διψήφιο πληθωρισμό, ο οποίος πυροδοτείται μεταξύ άλλων από την απαγόρευση των εισαγωγών δυτικών αγροδιατροφικών προϊόντων, η οποία επιβλήθηκε σε αντίποινα για τις κυρώσεις από τις χώρες της Δύσης.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπολόγισε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι τα διαφυγόντα έσοδα της χώρας λόγω των δυτικών κυρώσεων ανέρχονται σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι 1,5% του ΑΕΠ, αλλά πρόσθεσε ότι η ρωσική οικονομία είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε αυτή τη “νέα οικονομική πραγματικότητα”.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/poutin-oi-ypotithemenoi-etairoi-mas-epidiwkoyn-thn-katarreysh-ths-rwsias.3437213.html

Η ελληνική κυβέρνηση δεν αρέσει στον… κύριο Βάιντμαν Tvxs Ανάλυση

Αναδόμησαν τον «αγενή» Βαρουφάκη, πυρπόλησαν την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και τώρα ζητούν «ευγενώς» και την… διακυβέρνηση της χώρας. ‘Η άλλως, οι «σκληροί» Βρυξελλών και Φρανκφούρτης δοκιμάζουν πλέον επικίνδυνα όρια μεταξύ κυνισμού και εκτροπής, σ’ ένα κρεσέντο προκλήσεων με εμφανές «άρωμα Σόιμπλε». 
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής της Bundesbank, της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γιενς Βάιντμαν, αμφότεροι επιρροής Σόιμπλε, αναδεικνύονται πρωταγωνιστές σ’ αυτό το νέο γύρο προκλήσεων. Και αν μη τι άλλο, εγείρουν πια το ερώτημα εάν, και ποιοι, στην Ευρώπη θέλουν συμφωνία ή ρήξη.
Ο διορισμένος τραπεζίτης της Bundesbank και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, που ουδέποτε έχει εκλεγεί σε θεσμικό ευρωπαϊκό ρόλο, ήταν εκείνος που πέρασε την απόλυτη κόκκινη γραμμή, δηλώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως στην Ελλάδα πρέπει να «εγκαθιδρυθεί» άλλη διακυβέρνηση. 
«Είναι αποφασιστικής σημασίας το να εγκαθιδρυθεί μία λειτουργική διοίκηση στην Ελλάδα που θα οδηγήσει την οικονομία και τα δημοσιονομικά του κράτους σε μία βιώσιμη πορεία και το κυριότερο θα οικοδομήσει την εμπιστοσύνη στη βάση μιας αξιόπιστης πορείας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έπνιξε τις ελπίδες ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο κ. Βάιντμαν μιλώντας σύμφωνα με το ΑΠΕ στην Εσση.
Ο ίδιος έσπευσε να υποδείξει εμμέσως πλην σαφώς και την «λύση» της χρεοκοπίας εντός ευρώ, διαβεβαιώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα έπληττε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη νομισματική ένωση και τονίζοντας: «Τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις επιπτώσεις των πολιτικών τους αποφάσεων».
Η δήλωση Βάιντμαν κινείται τουλάχιστον στα όρια της παρέμβασης στην εσωτερική πολιτική κυρίαρχου κράτους και έρχεται να αποτυπώσει πλήρως τη θέση της γερμανικής… «σχολής του Σικάγο» περί της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης. Έρχεται, δε, αμέσως μετά και τις νέες αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ στο RTL για την αναδόμηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup αφού μας πληροφόρησε κυνικά ότι «παίξαμε και χάσαμε» - όταν εμπιστευτήκαμε τις δεσμεύσεις που έδωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό – υπαινίχθηκε στο RTL ότι το «ψαλίδισμα» Βαρουφάκη έγινε κατόπιν δικής του παρέμβασης.
«Είχα επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία, εκτός από τις πολύπλοκες συζητήσεις για το περιεχόμενό της», είπε, προσθέτοντας: «Χρειάζονται αρκετοί υπουργοί, όχι μόνο ο Οικονομικών, αλλά και οι Οικονομικών Σχέσεων, Ενέργειας και Εξωτερικών, γιατί το εύρος των μεταρρυθμίσεων είναι μεγάλο. Πρότεινα πως θα βοηθούσε πολύ εάν υπήρχε ένας εκπρόσωπος που θα μιλούσε απευθείας στον πρωθυπουργό. Συμφωνήσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο».
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τόνιζαν αμέσως μετά πως ο Ντάισελμπλουμ «ουδέποτε ανέφερε στον πρωθυπουργό το παραμικρό σχετικά με τον ρόλο του κ. Βαρουφάκη. Αυτό προκύπτει και από τη συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση. Αν είχε συμβεί αυτό άλλωστε, ο Πρωθυπουργός θα ήταν υποχρεωμένος να του απαντήσει». Το Μαξίμου επεσήμανε ακόμη πως «ο  κ. Βαρουφάκης παραμένει στη θέση του ως Υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και έχει την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης», επαναλαμβάνοντας πως «οι στοχευμένες επιθέσεις στο πρόσωπο του εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους και προθέσεις».
Η έκταση, ωστόσο, που παίρνουν πλέον αυτές οι επιθέσεις προβληματίζουν σοβαρά την κυβέρνηση, βλέποντας ότι οι κινήσεις κατευνασμού δεν έχουν αντίκρισμα τουλάχιστον στην σκληρή πλευρά των πιστωτών. Είναι ενδεικτικό ότι στην ίδια συνέντευξη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απέρριψε με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος που άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας:«Θα κόστιζε χρήματα, θα δημιουργούσε σοβαρή πολιτική αβεβαιότητα και δεν νομίζω ότι έχουμε το χρόνο. Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες έχουν το χρόνο για κάτι τέτοιο».
«Εάν δεν ζητούν την… παράδοση της κυβέρνησης, ζητούν τουλάχιστον την ταπείνωσή της», σχολίαζε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, σημειώνοντας ότι η επιθετικότητα κορυφώνεται όσο πλησιάζει η «ώρα μηδέν» για τη συμφωνία.
Το Μαξίμου, πάντως, απαντά με το δίπτυχο «ψυχραιμία και επιτάχυνση», επιμένει ότι η συμφωνία θα κλείσει άμεσα και κρατά σταθερά ανοιχτούς τους «έντιμους διαύλους επικοινωνίας». Στο πλαίσιο αυτό περνά σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο το πολυνομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις-εξπρές, ξαναρχίζουν με ενισχυμένες ταχύτητες οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group και ενεργοποιούνται τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.
Τα χρονικά περιθώρια, ωστόσο, στενεύουν συνεχώς και η κομψή παράκαμψη Βαρουφάκη δεν φαίνεται να κατευνάζει, επί του παρόντος, τους «γύπες» της Ευρώπης…
http://tvxs.gr/news/ellada/i-elliniki-kybernisi-den-aresei-ston…-kyrio-baintman

Η ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Η Εργατική Πρωτομαγιά ή Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών γιορτάζεται ανά τον κόσμο με διαδηλώσεις και πορείες, με σκοπό την προβολή των κοινωνικών και οικονομικών επιτευγμάτων της διεθνούς εργατικής τάξης.
Καθιέρωση της Πρωτομαγιάς H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση του Μακελειού του Σικάγο το 1886, όπου η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά εργατών που διαμαρτύρονταν υπέρ της διεκδίκησης της οκτάωρης εργασίας και καλύτερων εργασιακών συνθηκών. Ωθούμενοι από τις πετυχημένες διεκδικήσεις Καναδών συντρόφων τους, τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886.
Βασικό τους αίτημα αποτελούσε το οκτάωρο, καθώς την περίοδο εκείνη δεν υφίστατο στις ΗΠΑ κανονιστικό εργασιακό πλαίσιο και οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να εργάζονται αμέτρητες ώρες, ακόμα και Κυριακές. Στη δυναμική πορεία του Σικάγο έλαβαν μέρος περισσότεροι από 90.000 εργαζόμενοι, ενώ περίπου 350.000 εργάτες από 1.200 εργοστάσια συμμετείχαν στην απεργία.
Οι βίαιες συμπλοκές έλαβαν χώρα τρεις μέρες αργότερα, στις 4 Μαΐου, στην πλατεία Χέιμαρκετ του Σικάγο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης προς συμπαράσταση των απεργών, στην οποία συμμετείχαν ενεργά μέλη του αναρχικού κινήματος. Παρά τον ειρηνικό χαρακτήρα της πορείας, η αστυνομία έλαβε την εντολή να διαλύσει με τη βία την κινητοποίηση.
Στις συμπλοκές που ακολούθησαν, άγνωστος από το πλήθος πέταξε προς τις αστυνομικές δυνάμεις μία χειροβομβίδα, η οποία εξερράγη, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας δεκάδες.
Σε απάντηση, οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις διαδηλωτές και σημαντικός αριθμός τους να τραυματιστεί. Στη συμπλοκή έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι αστυνομικοί από πυρά, χωρίς να εξακριβωθεί η προέλευσή τους. Την προηγούμενη μόλις ημέρα, επιπλέον 4 διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Οκτώ συνδικαλιστές καταδικάστηκαν σε απαγχονισμό για τη βομβιστική επίθεση που προκάλεσε το θάνατο του αστυνομικού. Μοναδικό επιχείρημα του εισαγγελέα, Τζούλιους Γκρίνελ, εναντίον τους ήταν η ενθάρρυνση του άγνωστου βομβιστή από τους λόγους που εκφώνησαν. Ως εκ τούτου, κρίθηκαν ένοχοι για συνωμοσία και θανατώθηκαν.
Η Πρωτομαγιά ανά τον κόσμο
Την επίσημη καθιέρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς από το ιδρυτικό συνέδριο της Δευτέρας Διεθνούς ακολούθησε η πρόταση του Ρέιμοντ Λαβίν, η οποία καλούσε σε διεθνή κινητοποίηση την ημέρα της επετείου των γεγονότων του Σικάγο το 1890. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, με αποτέλεσμα οι διαδηλώσεις της 1ης Μαΐου να λάβουν έκτοτε ετήσιο χαρακτήρα.
Ως γιορτή αφιερωμένη στους αγώνες των εργατών και στο σοσιαλιστικό κίνημα, η Πρωτομαγιά αποτελεί μία τεράστιας σημασίας επίσημη γιορτή για χώρες όπως ηΛαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η Κούβα και τα πρώην Σοβιετικά κράτη. Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν συνήθως μεγαλειώδεις λαϊκές και στρατιωτικές παρελάσεις.
Η σοβιετική Πρωτομαγιά σημαδευόταν από τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Μόσχας, η οποία διέσχιζε και την Κόκκινη Πλατεία, όπου βρίσκονταν ο εκάστοτε γενικός γραμματέας, η κυβέρνηση και όλο το Ανώτατο Σοβιέτ και παρακολουθούσαν μια αληθινή επίδειξη δύναμης.
Στη Βραζιλία, η μέρα των εργατών είναι επίσημη γιορτή που γιορτάζεται από τα συνδικάτα με ολοήμερες εκδηλώσεις.
Στην Ιαπωνία, παρά το γεγονός ότι η Πρωτομαγιά δεν έχει οριστεί επίσημα ως εθνική αργία από την κυβέρνηση, επειδή ημερολογιακά συμπίπτει με τη λεγόμενη χρυσή εβδομάδα των αργιών, είτε δίνεται από του εργοδότες ως αργία είτε λαμβάνεται ως άδεια άνευ αποδοχών από την πλειονότητα των Ιαπώνων. Σκοπός δεν είναι η συμμετοχή σε μαζικές διαδηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας, αλλά συνήθως, η προσωπική ξεκούραση. Συνήθως, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα διοργανώνουν πορείες και κινητοποιήσεις στο Τόκιο.
Στο Νεπάλ, η Πρωτομαγιά αναγνωρίστηκε ως εθνική αργία το 2007, παρότι γιορτάζεται στη χώρα από το 1963.
Η γερμανική Πρωτομαγιά αποτελεί μία σημαντική ημέρα, όπου παραδοσιακά τονίζεται η πολιτική σημασία την ημέρας στις περισσότερες περιοχές της και αναφέρεται συνήθως ως «Ημέρα των Εργατών». Μαζικές ετήσιες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο Βερολίνο, οι μεγαλύτερες από τις οποίες διοργανώνονται από εργατικά συνδικάτα και πολιτικά κόμματα.
Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι οι μοναδικές χώρες στις οποίες ως Ημέρα της Εργασίας δεν εορτάζεται η Πρωτομαγιά, αλλά η πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου. Το 1894, ο εορτασμός της Ημέρας της Εργασίας έγινε νόμος του κράτους των ΗΠΑ, με απόφαση του Κογκρέσου και νόμος του Καναδά με απόφαση του Kοινοβουλίου της χώρας. Στόχος ήταν η αποφυγή της ταύτισης των εργατικών κινημάτων με την αριστερά της χώρας στην οποία είχαν συμβεί τα γεγονότα του Σικάγου.
Η ελληνική Πρωτομαγιά
Η πρώτη ελληνική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το1893 από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη. Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και διαδήλωσαν υπέρ της οκτάωρης εργασίας, της καθιέρωσης της Κυριακής ως αργίας και της κρατικής ασφάλισης για θύματα εργατικών ατυχημάτων. Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα, το οποίο επέδωσαν στον Πρόεδρο της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
Η κωλυσιεργία του προέδρου της Βουλής να το εκφωνήσει προκάλεσε τη μεγαλόφωνη αντίδραση του Καλλέργη, με αποτέλεσμα να συλληφθεί, με εντολή του προέδρου, για διατάραξη της συνεδρίασης. Ο Καλλέργης ξυλοκοπήθηκε και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου παρέμεινε για δύο μέρες. Λίγες μέρες αργότερα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ημερών.
Χρειάστηκε να περάσουν 17 ολόκληρα χρόνια, ως το 1911 που γιορτάστηκε και πάλι η εργατική Πρωτομαγιά. Στο διάστημα αυτό ξέσπασαν μεγάλες απεργίες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας και σε πολλούς κλάδους, ενώ πολλά σωματεία και δευτεροβάθμιες οργανώσεις δημιουργήθηκαν.
Το 1911, η Φεντερασιόν Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει τη διοργάνωση της εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικές δυνάμεις επεμβαίνουν και συλλαμβάνουν τους πρωτεργάτες, ανάμεσα σ´αυτούς τον Μπεναρόγια, που εξορίζεται στη Σερβία.
Tην ίδια χρονιά, στην Αθήνα, αποφασίζεται να γιορταστεί εκ νέου η Πρωτομαγιά με πρωτοβουλία του Ν.Γιαννιού στο Μετς, με κεντρικό σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο». Η Αστυνομία οδήγησε τους Γιαννιό, Αποστολίδη και Παπαγιάννη στα γραφεία της γιατί «δεν είχαν άδειαν», όπου τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι.
Η πρωτομαγιά γιορτάζεται ξανά το 1919 σε 12 πόλεις πανελλαδικά, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της ΓΣΕΕ. Στο μεταξύ, ψηφίστηκε ο Ν.281/1914 «περί Σωματείων» με τον οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και τα σωματεία αρχίζουν να αποκτούν καθαρά εργατικό χαρακτήρα.
Σήμερα, βάσει νόμου, οι αργίες διακρίνονται σε αυτές που έχουν καθοριστεί ως ημέρες υποχρεωτικής αργίας, κατά τις οποίες απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική εν γένει δραστηριότητα, καθώς βέβαια και η απασχόληση των μισθωτών, και ως ημέρες προαιρετικής αργίας, στις οποίες επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη η λειτουργία της επιχείρησης και η απασχόληση ή μη των μισθωτών που απασχολούνται από αυτόν.
Η 1η Μαΐου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Α.Ν. 380/68, αποτελεί υποχρεωτική αργία, όταν κηρύσσεται ως τέτοια με απόφαση του υπουργού Απασχόλησης, διαφορετικά εντάσσεται στις προαιρετικές αργίες.
Φωτογραφία: www.flickr.com, χρήστης The Library of Congress

Ο χρυσός κουμπαράς του ISIS

Ο χρυσός κουμπαράς του ISIS

ambou_xatzar_isis.jpg

Φορώντας την κίτρινη στολή του κρατουμένου ο Αμπού Χατζάρ εξηγεί στο BBC πώς οι δολοφόνοι του ISIS έχτισαν μέσα σε ελάχιστο χρόνο μια οικονομική αυτοκρατορία με περιουσία που εκτιμάται στα 2 δισ. δολάρια |BBC
Με τα μάτια καρφωμένα στην κάμερα και έχοντας ξεκαθαρίσει πως αν δέχτηκε να μιλήσει ήταν σε αντάλλαγμα της απελευθέρωσης της οικογένειάς του, που κρατούνταν από τις ιρακινές αρχές, ο Αμπού Χατζάρ μίλησε στο BBC για τις «μπίζνες» που επέτρεψαν σε μια χούφτα φανατικούς σουνίτες αντάρτες να μεταμορφωθούν στον «Πλουσιότερο Τρομοκρατικό Στρατό του Κόσμου», όπως λέει και ο τίτλος του διεισδυτικού ντοκιμαντέρ που μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο την περασμένη Τετάρτη.
Ο Αμπού Χατζάρ ήταν ο ταμίας του «Ισλαμικού κράτους» στο Ιράκ από το 2010, συνελήφθη από τις συμμαχικές δυνάμεις το 2014 και κρατείται σε ιρακινές μυστικές φυλακές υψίστης ασφαλείας, εν αναμονή της δίκης του. Ηταν χάρη στη σύλληψή του που έφτασαν στις δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας 160 στικάκια αποθήκευσης δεδομένων με πολύτιμες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις των τρομοκρατών, την οργανωτική τους δομή και τα οικονομικά τους.

Λαθρεμπόριο πετρελαίου

Μέλη του Ισλαμικού Κράτους προσεύχονταιΜέλη του Ισλαμικού Κράτους προσεύχονται | Raqqa Media Center of the Islamic State group via AP, File
Φορώντας την κίτρινη στολή του κρατουμένου και με χειροπέδες, εξηγεί απαθής πώς οι δολοφόνοι του ISIS έχτισαν μέσα σε ελάχιστο χρόνο μια οικονομική αυτοκρατορία με περιουσία που εκτιμάται στα 2 δισ. δολάρια, φορολογώντας τους πληθυσμούς που έχουν καταλάβει, πλουτίζοντας από το λαθρεμπόριο πετρελαίου και αποσπώντας με διάφορους τρόπους χρήματα τόσο από τη Δαμασκό όσο και από τη Βαγδάτη, τους εχθρούς τους δηλαδή στα μέτωπα του πολέμου.
Αφού ξεκαθάρισε πως «βεβαίως και βασανίστηκα, όπως όλοι», άρχισε να παραθέτει τις πηγές εσόδων της εξτρεμιστικής οργάνωσης αλλά και τον τρόπο πληρωμής των μαχητών της, που πλέον εκτιμώνται σε 50.000. «Παρέδινα 400.000 δολάρια στην επαρχία Σαλαχουντίν, 700.000 στην επαρχία Ανμπαρ και το ίδιο ποσό στην ομάδα μας στη Βαγδάτη» λέει αφηγούμενος με λεπτομέρειες πώς απέφευγε τους ελέγχους μεταφέροντας τις δεσμίδες των δολαρίων σε κρύπτες του αυτοκινήτου του.
Ενοπλοι του ισλαμικού Κράτους στα συντρίμμια συριακού μαχητικού στη ΡάκαΕνοπλοι του ισλαμικού Κράτους στα συντρίμμια συριακού μαχητικού στη Ράκα | Raqqa Media Center via AP, File
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του, ένας Ιρακινός μαχητής αμείβεται με 65 δολάρια τον μήνα, ποσό που προσαυξάνεται κατά 43 δολάρια αν είναι παντρεμένος και με επιπλέον 22 για κάθε παιδί. Αντίθετα οι ξένοι μαχητές, λέει, δεν παίρνουν μισθό και τους προσφέρεται μόνο στέγη και τροφή.
Σημαντική πηγή εσόδων, όπως εξηγεί, είναι η «φορολογία» των πληθυσμών στο αυτοανακηρυχθέν «Χαλιφάτο» τους. «Φορολογούν επιχειρήσεις, εταιρείες ηλεκτρισμού, φαρμακεία, πρατήρια βενζίνης, πετρελαϊκές εταιρείες. Επιβάλλουν φόρους παντού. Κι αν κάποιος αρνηθεί, απειλούν να τον σκοτώσουν με μια χειροβομβίδα».
Ο δεύτερος προσοδοφόρος τρόπος πλουτισμού προέρχεται από την ίδια την ιρακινή κυβέρνηση, λέει ο Χατζάρ. Η Βαγδάτη συνεχίζει να πληρώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στις περιοχές που έχει καταλάβει το Ι.Κ., το οποίο παρακρατεί μέρος αυτών των χρημάτων, έτσι που οι τρομοκράτες καταλήγουν να χρηματοδοτούνται από την ιρακινή κυβέρνηση ερήμην της. Η τοπική κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν αναγνώρισε ότι είναι πιθανό κάτι τέτοιο, ενώ ο κυβερνήτης της Μοσούλης δήλωσε στο BBC πως αυτές οι πληρωμές σταμάτησαν τον Ιανουάριο για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο.
Η μεγαλύτερη πηγή εσόδων, ωστόσο, είναι το λαθρεμπόριο πετρελαίου, ιδίως αφότου οι πετρελαιοπηγές της συριακής επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ πέρασαν στα χέρια τους, όπως αναφέρει στο ντοκιμαντέρ Σύρος λαθρέμπορος που συνεργάζεται με το «Ισλαμικό κράτος». «Η οικογένεια, οι φίλοι και η φυλή μου αγοράζουν πετρέλαιο από το ISIS και το μεταπωλούν λαθραία στα διυλιστήρια και τις αγορές».
Εχει μάλιστα αναπτύξει και «καινοτόμους» μεθόδους λαθραίας μεταφοράς και εξαγωγής του σε περιοχές που δεν ελέγχει το ISIS ή και σε τρίτες χώρες. Εκτιμάται ότι το ISIS συνεχίζει να κερδίζει 2 εκατ. δολάρια την εβδομάδα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, παρά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς τής υπό αμερικανικής ηγεσίας συμμαχίας.
Η «συνεργασία»
Ο ίδιος Σύρος λαθρέμπορος υποστηρίζει στο ντοκιμαντέρ του BBC ότι τμήμα των εσόδων του Ι.Κ. προέρχεται από την κυβέρνηση Ασαντ: «Υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στο ISIS και το καθεστώς. Μεταφέρουν αέριο από τα κοιτάσματα του Κονόκο στο εργοστάσιο ηλεκτρισμού του Τζαντάρ με αντάλλαγμα την ηλεκτροδότηση του Ντέιρ αλ Ζορ. Πρόκειται για συναλλαγή. Ο ένας δίνει αέριο, ο άλλος ηλεκτρισμό».
Ανάλογο ισχυρισμό διατυπώνει και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση Ασαντ χρειάζεται πετρέλαιο και το ISIS χρειάζεται μετρητά και έτσι είναι πρόθυμοι να κάνουν δουλειές ενώ βρίσκονται σε πόλεμο». Ισχυρισμούς τους οποίους απορρίπτει η συριακή κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς τους απόλυτα ψευδείς: «Ούτε αγοράζουμε ούτε μας το πουλάνε. Δεν χρηματοδοτούμε τον εχθρό μας. Είναι παράλογο. Είμαστε σε πόλεμο με το ISIS».
Δυτικοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η οικονομική ευρωστία της τρομοκρατικής οργάνωσης αποτελεί βασικό κλειδί της «επιτυχίας» και της τεράστιας και απειλητικής διεύρυνσης του πεδίου δράσης της, επισημαίνοντας πως πρέπει να ηττηθεί όχι μόνο στο ιδεολογικό ή το στρατιωτικό πεδίο αλλά και στο οικονομικό. Ωστόσο, ο Αμπού Χατζάρ προειδοποίησε πως το ΙSIS ήρθε για να μείνει και το τρομακτικό καθεστώς που έχει επιβάλει έχει πολύ χρόνο ζωής μπροστά του: «Οσο θα υπάρχει πετρέλαιο, επιχειρήσεις, οικοδομή, δεν θα ξεμείνουν από χρήματα».

http://www.efsyn.gr/arthro/o-hrysos-koymparas-toy-isis

Χυδαίοι και άβουλοι αντάμα

Χυδαίοι και άβουλοι αντάμα

vouli_nd.jpg

Μια Βουλή... απείρου κάλλουςΝευρικοί και κλονισμένοι οι βουλευτές μείζονος κι ελάσσονος αντιπολίτευσης έβγαλαν όλο το μίσος τους και διέχυσαν τη χολή τους στους κυβερνητικούς | EUROKINISSI
Στις τελευταίες συνεδριάσεις της Βουλής μόνο η λέξη χυδαιότητα αρμόζει, μια χυδαιότητα ολοσχερής που σκορπίζει τη θλίψη και την απογοήτευση, που προσβάλλει τη γλώσσα και τον πολιτισμό και απλώνεται έτσι η βαρβαρότητα καταλαμβάνοντας τον νου και τις πράξεις. Κάποιοι απίθανοι τύποι που είναι παρακαλώ εκπρόσωποι του έθνους, της ελληνικής κοινωνίας επιδίδονται σε αηδιαστικές λεκτικές επιθέσεις εναντίον συναδέλφων τους, στην ουσία όμως ευτελίζουν τον διάλογο, τους θεσμούς, τη δημοκρατική διαδικασία δηλαδή· δηλαδή την ίδια τη Δημοκρατία. Εύγε (τους)!
Θα περίμενε κανείς ότι μια εύρυθμη λειτουργία του Κοινοβουλίου θα εξωθούσε τους βέβηλους αυτούς σε κάποια παραίτηση, ότι οι κύριοι αυτοί θα εκβράζονταν, μια και αδυνατούν να «συμμορφωθούν» με το δημοκρατικό ήθος. Νευρικοί και κλονισμένοι οι βουλευτές μείζονος κι ελάσσονος αντιπολίτευσης έβγαλαν όλο το μίσος τους και διέχυσαν τη χολή τους στους κυβερνητικούς· δεν μπορούν να χωνέψουν εύκολα ότι έχασαν την πολυπόθητη εξουσία και ότι κάτι αριστερά «τσογλάνια», το κόμμα των οποίων δεν υπερέβαινε το 4%, κατάκτησε τα ηνία της χώρας. Πώς να το χωνέψει αλήθεια κάτι τόσο τραγικό ο Αδωνις Γεωργιάδης; Ή ο Β. Κικίλιας λ.χ.; Ή ο Ψαριανός, καλέ; Αμ, εκείνος ο δόλιος ο Λοβέρδος; Ο Μητσοτάκης; Κι άλλοι. Εδώ γίνεται λόγος για τους πιο λυσσασμένους, που προφανώς διακατέχονται από υψηλή εσωτερική διαταραχή· δεν ερμηνεύεται διαφορετικά η χυδαιότητα, διότι είναι μορφωμένα παιδιά όλοι τους, εγγράμματοι τέλος πάντων.
Στις τελευταίες αυτές λοιπόν συνεδριάσεις φάνηκε επίσης η απουσία της νεαρής προέδρου της Βουλής, η οποία έχει δείξει ώς τούδε ότι μπορεί να κατευθύνει αυστηρά και ώριμα τη διαδικασία της συζήτησης. Βέβαια δεν είναι δικαιολογία αυτό για να απαλυνθούν η χυδαιότητα και η κατάντια του πολιτικού λόγου και της πολιτικής συμπεριφοράς· η αγωγή και η παιδεία αποκτώνται από πολύ μικρή ηλικία, όση εκπαίδευση κι αν προσέφεραν στον εαυτό τους (τούς προσεφέρθη) οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι.
Αλλά αυτό ξεκινάει από αλλού· από τις αξίες και τις αρχές που έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια - τα γνωστά: ευκολία, φυγοπονία, αμοραλισμός, δουλοφροσύνη, αναρρίχηση και λοιπά βλαβερά για την ανθρώπινη (συν)ύπαρξη. Η αλαζονεία που επιδεικνύουν οι πλείστοι καθώς και η ασέβεια προς τους θεσμούς έχουν επικρατήσει πλήρως· ναι, αλλά τι φταίει η κακόμοιρη η κοινωνία να λούζεται όλα τούτα τα αισχρά; Τι φταίει η ελληνική γλώσσα; Είμαστε μακριά ακόμη από τη σοβαρότητα, αλλά η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, για να μένουμε με σταυρωμένα χέρια και να υφιστάμεθα αυτόν τον βιασμό... Χυδαίοι και άβουλοι.
http://www.efsyn.gr/arthro/hydaioi-kai-avoyloi-antama

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Αρνήθηκε να πληρώσει μαύρο σουάπ του Σημίτη στην Deutsche Bank ο Βαρουφάκης! Να γιατί του επιτέθηκαν οι μπράβοι των Βρυξελων.

ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΣ, ΝΑ ΨΑΧΝΕΤΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ.
Εντέλει η μαζική επίθεση που δέχθηκε ο Γιάννης Βαρουφάκης από τους μπράβους των Βρυξελων αλλά και τα ντόπια υποκείμενα τους, είχε μια απλή, απλούστατη εξήγηση που ουτε ο ίδιος την κατάλαβε αμέσως.
Όλα ξεκίνησαν από τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων σχετικά με την ρευστότητα και τις υποχρεώσεις του Ελληνικού δημοσίου, όπου πρόεκυψε κάτι που έχει αποκαλύψει το Ολυμπία εδώ και καιρό: Η πληρωμή τόκων για ένα μαύρο σουάπ που είχε συνάψει ο Σημίτης ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ με την Deutsche Bank για να εξοφληθούν Γερμανοί προμηθευτές του δημοσίου το 1999. Το σουάπ αυτό είχε μεταφερθεί νύχτα σε υποκατάστημα της Γερμανικής τράπεζας εκτός Ευρώπης και τα τοκοχρεωλύσια ερχόντουσαν με την μορφή «φιρμανιού» απ’ ευθείας στο Ελληνικό υπουργείο οικονομικών. Όπου βέβαια το πλήρωναν χωρίς κανέναν έλεγχο, οι συνεργατες του Σημίτη, που όλως τυχαίως μονοπωλούσαν από το 2009 και μετά την καρέκλα. Ήτοι, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Στουρνάρας, Χαρδούβελης. Χωρίς να περνά από κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό, στην κυριολεξία κατω από την μυτη της ΕΕ. Όπως ακριβώς έγινε με τα σουάπς της Goldman Sachs.

Μολις έγινε αντιληπτό από τους «θεσμούς» ότι οι εν λόγω υποχρεώσεις δεν θα πληρωνόντουσαν, αμέσως έπεσε «σύρμα» στην Γερμανία. Και εκεί άρχισαν πρώτα οι εκβιαστικές δηλώσεις Σόιμπλε για να ακολουθήσει το πρωτοφανές νταβατζηλίκι στον Βαρουφάκη, που πραγματικά θύμισε μπράβους τοκογλύφων.
Αυτή ήταν η αιτία, αφού το χρέος του Σημίτη μπορεί να εξοφληθεί νύχτα μόνον από Σαμαροβενιζέλους ή πανικόβλητους πολιτικούς. Και φυσικά από τους νεοφασίστες του Ποταμιού, που αποτελούν την πρωτη επιλογή των τοκογλύφων για συγκυβερνηση, ώστε να καλυφθούν τα εγκλήματα Σημίτη.
Το Ολυμπία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα κατατεθεί ερώτηση στην βουλή ωστε να δουμε τι άλλα καλούδια ιδίου τύπου περιμένουν την κυβέρνηση.
http://olympia.gr/2015/04/27/αποκαλυψη-αρνήθηκε-να-πληρώσει-μαύρο/