Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Μενέντεζ στον Κέρι για την τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ: Είναι εξωφρενικό κ. υπουργέ

Ουάσιγκτον.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη, ΚΥΠΕ-CNA
«Ελπίδα μου είναι να επιστρέψουμε σε μία ισορροπία που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Αλλά συζητήσαμε συγκεκριμένα την Οικονομική Ζώνη, την παρουσία των πλοίων, τα δικαιώματα φυσικού αερίου κλπ», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτημα του Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, στη διάρκεια κατάθεσή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας».
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που κατέθεσε χθες στην επιτροπή για τις προτεραιότητες του προϋπολογισμού της κυβέρνησης πάνω στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είπε πως προτίθεται στο όχι και τόσο απώτερο μέλλον να πάει στην περιοχή και μία από τις συζητήσεις θα είναι πως θα προχωρήσουμε στο κυπριακό και θα είμαστε αποτελεσματικότεροι.
«Η Τουρκία έχει εισέλθει στην ΑΟΖ της Κύπρου και εγκατέστησε πλοίο, ακολουθούμενο από πολεμικά σκάφη. Είναι αρκετά εξωφρενικό», είπε ο γερουσιαστής Μενέντεζ.
«Η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ», συνέχισε. «Αν αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πρόκειται να έχουμε χώρες στην περιοχή οι οποίες θα επηρεάζουν αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των άλλων, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένες και την ίδια στιγμή να ασκείται πίεση σε μία χώρα η οποία βρίσκεται στο μέσον της διαπραγμάτευσης με καλή πίστη προσπαθώντας να λύσει το μακροχρόνιο πρόβλημα της διαίρεσης της χώρας, είναι ένα φρικτό σύνολο περιστάσεων. Ελπίζω ότι μπορούμε να είμαστε σθεναρότερη με την τουρκική κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Διάβασα κάποιες δηλώσεις και είναι θετικές από την άποψη της κριτικής όσων έχουν κάνει, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί».
Ο γερουσιαστής Μενέντεζ παρουσίασε τις τουρκικές παραβιάσεις ως ένα ακόμη στοιχείο παραβίασης των διεθνών κανόνων χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις. «Και το μήνυμα που στέλνεται παγκοσμίως είναι πως μπορείς να το κάνεις, ας είναι το ισχυρό μέρος».
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε πως το θέμα αυτό έχει τεθεί στις συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Κύπρου και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας.
«Είχαμε διάφορες συζητήσεις. Έχει τεθεί προς την Τουρκία. Δεν ξέρω πότε, αλλά στο όχι και τόσο απώτερο μέλλον, θα πάω προς τα εκεί και αυτό θα είναι μία από τις συζητήσεις, πως θα προχωρήσουμε στο κυπριακό και θα είμαστε αποτελεσματικότεροι».
Παρεμβαίνοντας εκ νέου ο γερουσιαστής Μενέντεζ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα φερθεί έντονα στο ζήτημα «αν επιθυμείς να έχεις διαπραγμάτευση, δεν μπορείς να διατηρείς τα πολεμικά σου πλοία ανοιχτά των ακτών μιας χώρας. Δεν είναι αυτός τρόπος να φέρεις τα μέρη μαζί».
Ο επικεφαλής των δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων έπλεξε το εγκώμιο της κυπριακής κυβέρνησης για τις θέσεις της στις διαπραγματεύσεις για διευθέτηση, τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν μπορεί να το πράξει υπό την απειλή της κάνης του όπλου.
«Δημιουργεί ένα πραγματικό πρόβλημα για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», είπε ο κ. Μενέντεζ, προτρέποντας όταν ο ίδιος ή η αρμόδια υφυπουργός βρίσκονται στην περιοχή να το εγείρουν.
«Το έχουμε πράξει κι εκτός της περιοχής», είπε ο Τζόν Κέρι, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τις επαφές του στη Νέα Υόρκη.
«Συναντόμαστε τακτικά με όλους τους παίκτες. Έχουμε ανθρώπους με βαθιά εμπλοκή. Έχουμε τον πρέσβη ο οποίος είναι στις συνομιλίες και ασχολείται βαθιά με αυτό».
Εκτίμησε ότι το ζήτημα πήγε άσχημα εν μέρει εξ αιτίας των ζητημάτων που ήγειρε ο κ. Μενέντεζ αλλά κι εξ αιτίας άλλων συστατικών και πρόσθεσε ότι είχε στο παρελθόν και συνεχίζει να συζητά το θέμα με τον κ. Νταβούτογλου και εργάζεται πολύ στενά στο θέμα.
«Ελπίδα μου είναι να επιστρέψουμε σε μία ισορροπία που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Αλλά συζητήσαμε συγκεκριμένα την Οικονομική Ζώνη, την παρουσία των πλοίων, τα δικαιώματα φυσικού αερίου και ου τω καθεξής», κατέληξε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
MENENDEZ: Secondly, Turkey has gone into the exclusive economic zone of Cypress, put its ships there, followed with warships. It’s pretty outrageous. And this is a country who is part of the — Cypress, part of the European Union. If this is the way we’re going to have countries in that region affect others’ economic exclusive zones, which are internationally recognized, and at the same time, pressure a country who’s in the midst and good faith of negotiation to try to solve their long-standing problem in terms of the division of the country, it’s — it’s a horrible set of circumstances.
I hope we can be stronger with the Turkish government about that this just simply — I’ve read some statements, and they have been positive in terms of, you know, criticizing what they’ve done, but they’re still there.
And at some point, there has to be — this is another one of those elements of violating international norms and not having any real consequence of the message you send globally, is you can do that if you happen to be the stronger party.
KERRY: And we’ve raised this issue. I’ve raised this issue. I’ve met with president of Cypress, and we have — prime minister, and we’ve had various conversations. It has been raised with — excuse me, been raised with Turkey.
I don’t know when, but in the not too distant future, I think I am slated to head in that direction, and this would be one of the conversations, is how do we move on Cypress in a more effective…
MENENDEZ: Well, I hope we can be vigorous about the part that if you want to get a negotiation forward, you can’t have your warships off the coast of the country.
And that’s — that’s just not a way in which to get parties.
And I must say that this — I had followed this issue as well for a long time. This Cypriot government is more advanced, more forward leaning in trying to get to a negotiated settlement, but you can’t do it at the point of a gun in essence, and it creates a real problem to try to move forward.
So, I hope when you’re in the region or the assistant secretary could be…
KERRY: Well, we’ve been doing it even outside the region.
MENENDEZ: OK.
KERRY: And I had meetings in Munich on it. We had meetings prior to that. I had meetings in New York on it. We’ve met frequently with all the players. We have people deeply engaged with an ambassador who’s — to the talks who is deeply engaged in it.
And it did get in a bad place, partly because of this, but other ingredients also. My hope is — I’ve had conversations with the Turkish foreign minister about it. Previously, now-Prime Minister Davutoglu and I were working quite closely on it. My hope is we could get back to an equilibrium that would allow us to move forward. But we specifically discussed the economic zone, the ship (ph) presence, and the gas rights and so forth.

http://mignatiou.com/2015/02/menentez-ston-keri-gia-tourkiki-isvoli-stin-kipriaki-aoz-ine-exofreniko-k-ipourge/

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ Αριστερός καραμανλισμός;

Σε όλα τα παιχνίδια υπάρχουν κανόνες. Θεωρητικά, κάθε παίκτης ξέρει τους νόμους του παιχνιδιού και αυτό του δίνει μια ισότητα. Μπορεί να κερδίσει ή να χάσει, όσο και οι άλλοι συμπαίκτες του. Εκτός αν υπάρχει κάποια απάτη, που ανατρέπει τους νόμους του παιχνιδιού. Αλλά αυτό θεωρείται αθέμιτο.
Εντούτοις, στις υπόλοιπες ανθρώπινες σχέσεις, και σε αυτές βάζω όλες τις συναλλαγές των ανθρώπων, από τον περιπτερά της γειτονιάς μας μέχρι τις υπερεθνικές σχέσεις μεταξύ κρατών, η απάτη θεωρείται θεμιτή.
Και για να το πούμε σε καθαρότερα ελληνικά: το να ρίξεις τον άλλο θεωρείται μαγκιά και εξυπνάδα. Και αυτό το παιχνίδι παίζεται μεταξύ ισχυρού και ανίσχυρου. Εδώ, κάθε έννοια δημοκρατίας και ισότητας απουσιάζει. Ο δυνατός θα επιβάλει τα συμφέροντά του και ο αδύναμος θα υποκύψει, μη διαθέτοντας κάποια εναλλακτική λύση που να είναι άμεσα εφαρμόσιμη.
Στη χώρα μας ζούμε μια ανθρωπιστική κρίση. Αν κάποιος άστεγος απανθρακωθεί ή κάποιος συνταξιούχος αυτοκτονήσει, είναι ειδήσεις που δεν απασχολούν ιδιαίτερα τα ΜΜΕ, και σχεδόν το έχουμε συνηθίσει, όπως και τόσα άλλα.
Ποιος από μας έχει δώσει ένα περισσευούμενο δωμάτιο σε κάποιον άστεγο;
Πόσα εξοχικά σπίτια μένουν άδεια σχεδόν όλο τον χρόνο;
Μαζέψαμε ποτέ κάποιον πρόσφυγα που η χώρα του καίγεται από τον πόλεμο; Κάποιοι το έκαναν. Και μας συγκίνησαν. Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτούς.
Αλλά οι πολλοί είναι από την άλλη πλευρά. Και μπορεί να μην ψήφισαν Χρυσή Αυγή, αλλά δημιούργησαν το κλίμα για να υπάρχει. Από εμπειρικές παρατηρήσεις, σχηματίζω την εντύπωση πως η μεγάλη πλειοψηφία αυτής της χώρας αρνούνται να είναι πολίτες. Είναι καταναλωτές που έχασαν το επίπεδο ζωής που είχαν πριν από την κρίση, και αυτό διεκδικούν με την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στον πρώτο μήνα ζωής της νέας κυβέρνησης, με τα δείγματα γραφής που μας έχει δώσει, δεν θα την έλεγα κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά κράτος στο όνομα της Αριστεράς. Και για να ακριβολογήσω θα επιστράτευα ένα νεολογισμό: «Αριστερός καραμανλισμός» κατά το αντίστοιχο «Αριστερός περονισμός».
Οι ομοιότητες Τσίπρα-Περόν είναι εκπληκτικές. Απόλυτα κυρίαρχος ενός κόμματος, που δεν δείχνει να έχει οποιαδήποτε σχέση με δημοκρατικές διαδικασίες, λατρεία για την εξουσία και έξω από οποιονδήποτε έλεγχο. Και βέβαια, μεγάλα ιδανικά ή μεγάλα λόγια. Ο Παυλόπουλος έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον άνθρωπο τον εκτιμώ και τον σέβομαι. Αλλά είμαστε από άλλους κόσμους.
Χάθηκε κάποιο γεροντάκι από το ΕΑΜ γι’ αυτό το αξίωμα; ΄Η μήπως αυτή η κίνηση του πρωθυπουργού εντάσσεται στην αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος; Το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από τη σκηνή και τον ρόλο του τον πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. του Σαμαρά, όπως ο ίδιος την εξέφραζε, ήταν το «πλατύ όργανο» της Χ.Α. Αρα, ο αποκεφαλισμός του είναι θέμα χρόνου.
Η Κεντροδεξιά χωρίς Σαμαρά και η Κεντροαριστερά του Τσίπρα έχουν ήδη διαύλους επικοινωνίας. Ο ένας είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο άλλος οι ΑΝ.ΕΛΛ., που ουδέποτε αποχωρίστηκαν τη δεξιά τους ταυτότητα. Και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γυρίσουν στο κόμμα-μητέρα.
Αν ισχύει αυτή μου η ανάγνωση της πραγματικότητας, τότε ποιο είναι το μέλλον αυτής της χώρας; Εχουμε πράγματι δυνατότητες να διαπραγματευτούμε; Ποιο πετρέλαιο και ποιο φυσικό αέριο μπορούμε να έχουμε για να το διαπραγματευτούμε με την Ε.Ε.; Κανένα από αυτά τα δύο αγαθά δεν διαθέτουμε. Εχουμε τα υπέροχα οικολογικά προϊόντα που γίνονται ανάρπαστα στην Ευρώπη και που θα μπορούσαμε να τα διαθέσουμε αλλού.
Αν οι εταίροι μας δεν ήταν έτοιμοι να βρουν μια λύση μαζί μας; Σήμερα η Ε.Ε. είναι 28 χώρες (μαζί με την προσθήκη της Κροατίας). Για ποιο λόγο να μας κάνουν οποιαδήποτε χάρη, όταν η πλούσια Ευρώπη έχει καταλάβει την υπόλοιπη φτωχή Ευρώπη και κερδίζει από αυτήν, όπως έκανε και παλιότερα με τις παλιές αποικίες;
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι ένα θέαμα. Και έχουμε βρει έναν καλό πρωταγωνιστή. Τον σταρ Βαρουφάκη. Αλλά κάποτε όλα τα σίριαλ τελειώνουν, ενώ η πραγματικότητα παραμένει αδυσώπητη.
Αλλά μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να αρχίσει αλλιώτικα. Χρέος. Ποιο χρέος; Διεθνής Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου. Το πραγματικό το πληρώνουμε με ρήτρα ανάπτυξης.
Γερμανικές αποζημιώσεις και αποπληρωμή του κατοχικού δανείου. Επανατοποθέτηση του προβλήματος της Ευρώπης των Λαών (τα σχετικά κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ είναι επαρκή).
Αναφορά στην Ευρώπη των επαναστάσεων ως θεμελιακή αξία του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οταν ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το νόημα είχε η ψήφος μου (και πολλά άλλα). Μήπως ήρθε η ώρα για έναν ΣΥΡΙΖΑ των πολιτών, που να βγαίνει από τις πλατείες; Μήπως Αμεση Δημοκρατία παντού, εδώ και τώρα;


http://www.efsyn.gr/arthro/aristeros-karamanlismos

Οι καλύτερες φωτογραφίες του παγκόσμιου διαγωνισμού φωτογραφίας της Sony


 
Φανταστικές φωτογραφίες του κόσμου από τον ετήσιο διαγωνισμό φωτογραφίας της Sony (pics)
Φωτογράφοι από όλο τον κόσμο διέθεσαν όλη τη φαντασία και τη τέχνη τους προκειμένου να τραβήξουν την καλύτερη φωτογραφία στον διαγωνισμό που διοργάνωσε η Sony.
Φυσικά όλοι τους είχαν σύμμαχο τους τις ωραιότερες τοποθεσίες του πλανήτη μας, και τους μοναδικούς πολιτισμούς και τους ανθρώπους που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι τους.
Έτσι, ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε ονειρικές τοποθεσίες, ανθρώπους, που και μόνο η εικόνα τους διηγείται μια ιστορία.
 
Μια μικρή ζητιάνα φωτογραφίζεται με τον καλύτερό της φίλο, μια μαϊμού στην παραλία Τσενάι
Το ταξίδι σε έναν από τους ωραιότερους δρόμους της Μαλαισίας
 
Νομάδες έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους, Αιθιοπία
Ένας πελεκάνος πάνω από την πόλη Colombo, Σρι Λάνκα
 
Οι πρισματικές πηγές στο πάρκο Yellowstone
 
Η μοντέρνα αρχιτεκτονική καταστρέφει την μοναδική εικόνα των πόλεων
 
Παιδιά παίζουν στους δρόμους του Μπανγκλαντές
 
Ροζ  πεταλούδες στην Ινδονησία
Ένας αθλητής ολοκληρώνει με επιτυχία το άλμα του, Ισπανία
 
Ένα κοπάδι από καμήλες ταξιδεύει στην έρημο Mekele
 
Η ωραιότερη τοποθεσία του Belfast, Ιρλανδία
 
Η νύχτα στο Marcio Cabral της Βραζιλίας
Φωτιά στα παγωμένα βουνά της Κένιας
 
Η τρομακτική γέφυρα στο σύνορα του Μπανγκλαντές με την Ινδία
 
Ένας ασθενής περιμένει τη σειρά της εξέτασης του σε ψυχιατρική κλινική
 
Μετά από την εγχείρηση για την αποκατάσταση της όρασης του μικρού αγοριού
 
Δυο αδελφές βλέπουν για πρώτη φορά μετά από εγχείρηση στα μάτια
 
Ομάδα αγοριών στη βόρειο Κορέα σε πάρκο αναψυχής
 
Παιδιά στο δυτικό Μπενγκάλ, σε εργοστάσιο κατασκευής τούβλων
 
Η αθωότητα ενός κοριτσιού από τη Γουατεμάλα
 
Πρόσφυγες από την Αφρική  στο κρεβάτι ενός νοσοκομείο, όπου τους προσφέρεται βοήθεια
 
Βαρόνοι ναρκωτικών, παραγωγοί κάνναβης στα Ιμαλάια
  (Πηγή: DailyMail)
http://news247.gr/eidiseis/afieromata/oi-kaluteres-fwtografies-toy-pagkosmioy-diagwnismou-fwtografias-ths-sony.3323660.html#at_pco=smlwn-1.0&at_si=54edb9ee5d3bdbf5&at_ab=per-2&at_pos=0&at_tot=1

Τάσος Ιορδανίδης: Πρωταγωνιστές κρατιούνται με νύχια και δόντια από «παρεάκια»!

Συνέντευξη στη Φανή Πλατσατούρα

Τον πρωτοσυνάντησα στο «Σπίτι του Φραγκενστάιν» στο θέατρο Γκλόρια, ύστερα να ημερεύει με φιλιά τη «Στρίγγλα» του Σαίξπηρ στο αίθριο του Ελληνικού Κόσμου και τώρα, στο θέατρο Άνεσις με ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας: «Λεωφορείο ο Πόθος» και εκείνος μπρουτάλ πρωταγωνιστής. Ωμά πάθη, κρυφοί πόθοι, καθηλωτικές ερμηνείες και ο αναμορφωτής του γεωργιανού θεάτρου, Λεβάν Τσουλάτζε, να αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία.
Ο Τάσος Ιορδανίδης κατεβαίνει από τη σκηνή και μιλά για θέατρο και κριτικούς, τηλεόραση και λεφτά, συμπεριφορές και χαρακτήρες. Ύστερα ανεβαίνει ξανά στον φυσικό του χώρο. Ο μυθικός του ήρωας, Στάνλεϊ Κοβάλσκι, τον περιμένει στη γωνία, για μία θεατρική δοκιμασία ακόμη...- Η κρίση έχει κάνει τον θεατή πιο υποψιασμένο;
Πιο υποψιασμένο και επιλεκτικό... Παρατηρώ τη διάθεση του κόσμου να παρακολουθεί πλέον, κλασικό ρεπερτόριο. Ίσως γιατί αηδίασε με όλες τις αρπαχτές που γινόντουσαν τα προηγούμενα χρόνια στο θέατρο. Από τη μία λοιπόν, η κρίση τον έκανε πιο προσεχτικό στις επιλογές του και από την άλλη, αφαίρεσε τη δυνατότητα στους ανθρώπους που αγαπούν το θέατρο να κάνουν δουλειές που ονειρεύονται. Ο φόβος της κρίσης κρατά πίσω όνειρα και δυνατότητες.
- Από τη μία ηθοποιός με συναίσθημα και εσωτερικές αναζητήσεις και από την άλλη θεατρικός παραγωγός με το κομπιουτεράκι στο χέρι. Συνδυάζονται εύκολα;
Είχα από παλιά πετριά με τις θεατρικές παραγωγές. Να σκεφτείς, πριν χρόνια έπιασα δεύτερη δουλειά προκειμένου να μπορώ να τα βγάλω πέρα και να μην περιορίσω την παραγωγική μου διάθεση. Μεσίτης στο Κολωνάκι. Πάντως για να απαντήσω στην ερώτησή σου, από ένα σημείο και μετά γίνεται συνήθεια. Θα ήθελα πάντως, να δοκιμάσω να αφοσιωθώ μόνο στον ρόλο μου.  Όλη αυτή η διαδικασία την οποία υφίσταμαι νομίζω βέβαια, ότι είναι και λίγο ευεργετική γιατί με αποφορτίζει από το άγχος που θα μπορούσα να έχω καλλιτεχνικά. Όταν ορμάς χωρίς να σκέφτεσαι -γιατί δεν έχεις τον χρόνο-, οδηγείσαι σε ακόμη καλύτερη επαφή με τα εκφραστικά σου μέσα.
- Πόσες φορές «μπήκες μέσα» από παραγωγές που έκανες;
Με την Τέχνη και το θέατρο τους μπελάδες δεν τους αποφεύγεις. Δεν υπάρχει σωτηρία και αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Πολλές φορές δεν μου βγήκαν τα νούμερα αλλά η τρέλα του καλλιτέχνη συνήθως καπελώνει τη λογική του επιχειρηματία.
- Τι εννοούσες όταν έλεγες πως «το θέατρο έχει γίνει σούπερ - μάρκετ»;
Ήταν μια δήλωση που είχα κάνει πριν έναν χρόνο και κάτι, η οποία αποκόπηκε και αλλοιώθηκε λίγο το νόημά της. Με τον όρο «σούπερ - μάρκετ» εννοούσα τις πολύ εμπορευματικές δουλειές που γίνονται. Ολόκληρες παραστάσεις στήνονται πρόχειρα μέσα σε δυο εβδομάδες με μοναδικό γνώμονα το κέρδος. Αυτό το είδος θεάτρου δεν προβληματίζει το κοινό. Είναι το θέατρο που δείχνουμε τον κώλο μας για να κάνουμε τον θεατή να χασκογελάσει και φεύγοντας από την παράσταση, να μην του έχει αποτυπωθεί απολύτως τίποτα. Εκεί έρχεται η έννοια του «σούπερ - μάρκετ». 
- Η Τέχνη υποτάσσεται στα συμφέροντα;
Στο θέατρο συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κάνουν πάρα πολύ σοβαρά τη δουλειά τους. Υπάρχουν όμως, και αυτά τα «συμφέροντα». Μια κατάσταση που πλέον ούτε με θυμώνει, ούτε με αγριεύει. Αντιθέτως με κινητοποιεί. Υπάρχουν για παράδειγμα, δημοσιογράφοι που συμπαθούν ιδιαίτερα κάποιους καλλιτέχνες και αντιπαθούν κάποιους άλλους. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τέτοιοι δημοσιογράφοι δεν χωρούν στην Τέχνη. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την εξουσία του Τύπου οφείλουν να διακρίνονται από αντικειμενικότητα, να μην τα βλέπουν τα πράγματα μόνο σε παρεϊστικο επίπεδο. Μην ξεχνάμε πως τον Κάρολο Κουν τον είχαν κατακρεουργήσει πριν πάρει το βραβείο στους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη. Μετά τον περίμεναν μετά Βαϊων και Κλάδων.
- Επιβεβαιώνεται λοιπόν, ο κανόνας; «Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της»;
Δυστυχώς όλα αυτά είναι λυπηρά και τέτοιοι άνθρωποι δηλητηριάζουν μυαλά και συνειδήσεις. Δεν πρέπει να υπάρχει πόλωση στην Τέχνη, τόσο δυνατή και τόσο ισχυρή. Στο θέατρο επίσης, παρατηρείται και ένα άλλο φαινόμενο: πρωταγωνιστές με αξιοσέβαστη πορεία -όταν κάτι δεν τους βγει καλλιτεχνικά-, προσπαθούν να κρατηθούν με νύχια και δόντια από όλα αυτά τα «παρεάκια» που κάθε φορά τους υποστηρίζουν. Όχι, δεν χρειάζεται τόση προστασία ο καλλιτέχνης.
- «Λεωφορείο ο Πόθος» στο θέατρο Άνεσις και εσύ, ο μυθικός Στάνλεϊ Κοβάλσκι. Τι σε δυσκόλεψε στον ρόλο;
Για να πω την αλήθεια, δυσκολεύτηκα πριν ξεκινήσουμε τις πρόβες. Είναι ένας ρόλος που έχει σηματοδοτηθεί και φέρνει τη σκιά του Μάρλον Μπράντο πάρα πολύ έντονα. Με ξεκλείδωσε όμως, κατευθείαν ο Λεβάν Τσουλάτζε. Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης -αναμορφωτής του γεωργιανού θεάτρου- που ανέλαβε τη σκηνοθεσία της παράστασής μας και έκανε τα δύσκολα, πολύ απλά. Εγώ το μόνο που έκανα είναι να τηρώ κατά γράμμα τις οδηγίες του. Βοηθήθηκα βέβαια αρκετά και από τη σκηνική άνεση που έχουμε αναπτύξει με την Κατερίνα Λέχου. Και έχω παρατηρήσει και κάτι άλλο με την παράστασή μας: πόσο λειτουργεί πλέον το «από στόμα σε στόμα» και έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε σε κάθε παράσταση σχεδόν γεμάτοι.
- Έχεις κοινά με τον οξύθυμο και ασυγκράτητο ήρωά σου;
Δεν είμαι τόσο οξύθυμος ως χαρακτήρας, όσο είναι ο Στάνλεϊ. Ίσως το κοινό μας σημείο είναι πως, ενώ είμαι γενικότερα ήρεμος ως άνθρωπος, όταν έρθει η στιγμή της έκρηξης τα πράγματα λίγο ξεφεύγουν. Αλλά και πάλι αυτή η έκρηξη διαρκεί μερικά μόνο δευτερόλεπτα και ύστερα επανέρχομαι στη ροή της πραγματικότητας.
- Ήσουν παρών στα βραβεία Κουν και θέλω τη γνώμη σου: Άξιζε τελικά ο Σάκης Ρουβάς το βραβείο αρχαίου δράματος;
Καταρχάς, έχω ξαναπεί ότι είμαι πολύ μικρός για να κρίνω τα λεγόμενα της κυρίας Διαβάτη. Είδα κάποιους «έξυπνους» δημιογραφίσκους να προσπαθούν να την περάσουν ως γραφική. Και ξέρεις γιατί δεν τα κατάφεραν; Γιατί υπάρχει καλλιτεχνικό υπόβαθρο από πίσω και μια πορεία που μιλάει από μόνη της. Από την άλλη ο κύριος Ρουβάς, για να έχει διαγράψει όλη αυτή την πορεία στα πράγματα, προφανώς έχει μια καλλιτεχνική αξία. Δεν το συζητάμε αυτό. Μακάρι λοιπόν, στον καινούργιο του στόχο να ασχοληθεί με την υποκριτική, να τα καταφέρει. Ο χρόνος και η διάρκεια θα δείξουν αν αξίζει να είναι στον χώρο της υποκριτικής τέχνης. Βέβαια, θεωρώ πως ήταν λίγο ακραία η επιλογή της επιτροπής για το συγκεκριμένο βραβείο. Υπάρχουν ερμηνείες που έχουν κατέβει τα τελευταία χρόνια στην Επίδαυρο από ανθρώπους που έχουν διαγράψει πορεία δεκαετιών στο θέατρο. Προφανώς, η αστερόσκονη του κυρίου Ρουβά επηρέασε την κριτική επιτροπή.
- Έχεις εμφανιστεί ελάχιστα στην τηλεόραση. Το θέατρο είναι η άμεση προτεραιότητά σου;
Τα πρώτα χρόνια έκανα αναγκαστικά τηλεόραση γιατί δεν είχα καθόλου λεφτά. Πολλές φορές δυσανασχετούσα με αυτά που έκανα, διότι έβλεπα μια προχειρότητα και συμπεριφορές που δεν μου άρεσαν. Όλα γίνονταν στον βωμό του κέρδους. Από ένα σημείο και μετά λοιπόν, πήρα την απόφαση να μην συμμετάσχω ξανά σε δουλειά που δεν μπορώ να την υποστηρίξω. Και αυτό γιατί αυτά τα πρώτα χρόνια που έκανα τηλεόραση, ήμουν κάκιστος. Με έβλεπα και έλεγα «δεν είναι δυνατόν». Είχα βάλει μάλιστα και ταμπέλα στον εαυτό μου: «Δεν θα συνεργαζόμουν ποτέ με αυτόν τον ηθοποιό». Δεν είχα ούτε την εμπειρία ούτε την τριβή με τα τηλεοπτικά πράγματα.
- Δεν σκέφτηκες όμως, ποτέ ότι «η αναγνωρισιμότητα της τηλεόρασης θα με βοηθήσει στο θέατρο»;
Η αναγνωρισιμότητα είναι δίκοπο μαχαίρι. Πολλές φορές μπορεί να σε πάει πίσω, να γίνεις αυτό που λέμε ένας «διάττοντας αστέρας». Το έχουν βιώσει πολλοί άνθρωποι αυτό που περιγράφω και σίγουρα δεν είναι στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση. Για κάποια χρόνια μεσουράνησαν και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα αζήτητα. Όταν μου είχε γίνει η πρόταση για το σήριαλ του ΑΝΤ1 «Λίτσα.com», οι δικοί μου άνθρωποι με παρακίνησαν να δεκτώ γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο: να βοηθήσει η τηλεοπτική μου παρουσία το θέατρο. Τελικά δέχτηκα, έπαιξα αλλά δεν πήρα ποτέ τα λεφτά μου. Και εκεί με έπιασε ακόμη μεγαλύτερη άρνηση για την τηλεόραση.
 -Παρόλα αυτά σε παρακολουθούμε τώρα στις καλογραμμένες «Ηρωίδες» του MEGA.
Για την ακρίβεια για το συγκεκριμένο σήριαλ αυτοπροτάθηκα. Είχα διαβάσει το σενάριο από μία φίλη, η οποία είχε κλείσει στη σειρά και ενθουσιάστηκα. Πήρα λοιπόν, την Αλεξάνδρα Κ. τηλέφωνο και της λέω «με ενδιαφέρει να κάνω έναν ρόλο» και μου λέει «μετά χαράς». Είναι πολύ ταλαντούχο όλο το καστ με ένα εξαιρετικά καλογραμμένο σενάριο και έναν αιρετικό σκηνοθέτη (Στέφανος Μπλάτσος). Ευχόμαστε να συνεχίσει το ίδιο καλά, όπως ξεκίνησε.
*** Ο Τάσος Ιορδανίδης πρωταγωνιστεί στο «Λεωφορείο ο Πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς που ανεβαίνει Τετάρτη - Κυριακή στο θέατρο Άνεσις. Παράλληλα, έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία της πετυχημένης παράστασης «Δύο Γυναίκες Χορεύουν» με τις Χρυσούλα Διαβάτη και Θάλεια Ματίκα στο θέατρο Ιλίσια - Βολανάκης.

http://newpost.gr/post/416630/tasos-iordanidhs-prwtagwnistes-kratioyntai-me-nyxia-kai-dontia-apo-pareakia

Θύμα trafficking: Με βίαζε κάθε μέρα χωρίς προφυλάξεις Συγκλονιστικές καταθέσεις

Θύμα trafficking: Με βίαζε κάθε μέρα χωρίς προφυλάξεις

Συγκλονιστικές καταθέσεις

Θύμα trafficking: Με βίαζε κάθε μέρα χωρίς προφυλάξεις
Για τη φρίκη των βιασμών που έζησαν μιλούν δύο αλλοδαπές γυναίκες οι οποίες έπεσαν θύματα trafficking στη χώρα μας.
"Έζησα τη φρίκη... με βίαζε κάθε μέρα χωρίς να χρησιμοποιεί προφυλάξεις. Πότε με ένα μαχαίρι στο λαιμό και πότε σημαδεύοντας το κεφάλι μου με πιστόλι που είχε σιγαστήρα. Μου έλεγε πως αν κουνηθώ θα με εκτελέσει και δεν θα βρει ποτέ κανείς το πτώμα", αναφέρει στην κατάθεση της μία από τις δύο κοπέλες από τη Νιγηρία και τη Μολδαβία, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου".

Η ιστορία της 22χρονης Μαρίας Μοντιάν από τη Μολδαβία

Ήρθε στην Ελλάδα όταν μια γνωστή της την ενημέρωσε ότι ξέρει κάποιον Βασίλε, ο οποίος θα την προσλάμβανε για να προσέχει το παιδί του και να καθαρίζει το σπίτι του.
"Ο Βασίλε ερχόταν κάθε βράδυ και χτυπώντας και απειλώντας συνουσιαζόταν μαζί μου στο ξενοδοχείο όπου με είχε φυλακισμένη για δέκα μέρες. Μετά με πήγαν σε υπόγειο της οδού Κροκιδά στον Άγιο Παντελεήμονα. Με πλησίασε , τραβώντας τα μαλλιά μου. Με έριξε με τη βία στο κρεβάτι λέγοντας: "Εδώ που ήρθες θα μου κάνεις όλες τις χάρες [...]. Δεν θα μου χαλάσεις τη δουλειά που κάνω εδώ και 20 χρόνια". Μη μπορώντας να αντιδράσω ο Βασίλε ήρθε σε συνουσία μαζί μου και καθ' όλη τη διάρκεια της πράξης με απειλούσε με μαχαίρι. Όταν με βίαζε δεν χρησιμοποιούσε ποτέ προφυλάξεις" λέει, μεταξύ άλλων, η Μαρία. Το μαρτύριό της τελείωσε όταν κατάφερε να δραπετεύσει.

Η μαρτυρία της 22χρονης Αντίσα από τη Νιγηρία

Η Αντίσα ζούσε με τα 8 αδέρφια της στην πόλη Κάνο και το βιοτικό επίπεδο ήταν πολύ χαμηλό. "Αποφάσισα να θυσιαστώ για την οικογένειά μου που ζούσε μέσα στη φτώχεια. Ο Ντανιέλ, ο προαγωγός μου είπε ότι θα έπρεπε να περάσω τη διαδικασία του βουντού ώστε να είναι "εκείνος" και το αφεντικό σίγουροι ότι δεν θα αθετήσω τη συμφωνία μας. Ο ιερέας του βουντού πήρε όλα τα υπάρχοντά μου, λέγοντας ότι από τα χρήματα που θα κέρδιζα στην Ελλάδα θα έπρεπε να του στείλω 1.000 ευρώ. [...] Στα στάδια του βουντού αναγκάστηκα να φάω καρδιά πάπιας, να πιω μια κούπα με βρώμικο νερό, ενώ έκοψαν τρίχες από τα μαλλιά μου και μέρος από τα νύχια μου.
Όταν η 22χρονη έφτασε στο ελληνικό αεροδρόμιο την παρέλαβε μια γυναίκα με το όνομα Λόβετι, η οποία εκπόρνευε και άλλες γυναίκες.
"Μου είπε ότι αν η ερωτική επαφή γινόταν στο αυτοκίνητο θα κόστιζε 20 ευρώ και σε ξενοδοχείο 30 ευρώ, το δωμάτιο του οποίου θα πλήρωναν εκείνοι. Με εξανάγκαζαν να εκδίδομαι σε Σωκράτους και Αθηνάς και να έρχομαι σε ερωτική επαφή με περίπου 10 άνδρες τη μέρα, οι οποίοι συχνά ήταν βίαιοι και με χτυπούσαν. Ζήτησα από τη Λόβετι να με αφήσει να φύγω [...].
Την τελευταία φορά που αρνήθηκε πήρα ένα μαχαίρι και την απείλησα ότι αν δε με αφήσει να φύγω θα τη σκοτώσω. Εκείνη φοβήθηκε. Κατάφερα να ξεπεράσω το φόβο του βουντού με τη βοήθεια των εργαζομένων της ΜΚΟ Νέα Ζωή.
http://www.news.gr/ellada/koinonia/article/210275/thyma-trafficking-me-viaze-kathe-mera-horis.html

"Εσύ είσαι από την Κρήτη ρε, θα φέρεσαι σαν Κρητικός" Συγκλονιστικές μαρτυρίες και καταθέσεις


Στο "κόκκινο" έχει φτάσει η αγωνία γύρω από τις έρευνες για τον εντοπισμό του 20χρονου φοιτητή από τα Γιάννενα ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από 23 μέρες από τη Γαλακτομική Σχολή Ιωαννίνων.
Ο χαμηλών τόνων Βαγγέλης δεν είχε πολλά πάρε δώσε με τους συμφοιτητές του, ούτε κάποια φιλενάδα, ούτε κάποιον κολλητό, ούτε κέφι για πλάκες και πειράγματα, λέει το Πρώτο Θέμα. Είχε μόνο αγωνία για τους βαθμούς του που το τελευταίο διάστημα έπεφταν κατακόρυφα. Η καταγωγή του από την Κρήτη σκάει ώρες ώρες σαν χαστούκι στο μάγουλό του συνοδευόμενο από τη φράση "Εσύ είσαι από την Κρήτη ρε, θα φέρεσαι σαν Κρητικός!".
Την Παρασκευή της 6ης Φεβρουαρίου ο Βαγγέλης, που ενημερώνει πάντα το συγκάτοικό του πού θα πάει και τι θα κάνει του πετάει τη φράση: "Τα κλειδιά να τα πάρω ή να τα αφήσω;" και κλείνει την πόρτα πίσω του βιαστικά. Παίρνει τελικά τα κλειδιά, αλλά αφήνει το μπουφάν, το πορτοφόλι, το πάσο και το κινητό του.
Η μητέρα του τού τηλεφωνεί διαρκώς και γύρω στις 7 το απόγευμα τηλεφωνεί σε κάποιος συμφοιτητές του. "Βρε παιδιά το Βαγγέλη ψάχνω, ξέρετε πού είναι;". Γύρω στις 10 το βράδυ κάποιοι σπουδαστές χωρίζονται σε ομάδες και αρχίζουν να ψάχνουν. Τα επόμενα 24ωρα Αστυνομία, Πυροσβεστική, άνδρες της ΕΜΑΚ και εθελοντικές οργανώσεις κάνουν φύλλο και φτερό τον περιβάλλοντα χώρο της Γαλακτοκομικής Σχολής.
Ο διεθυντής Κωνσταντίνος Μάντζαρης λέει λακωνικά ότι δεν είχε κάποια επίσημη καταγγελία για περιστατικό βίας εις βάρος του Βαγγέλη. Οι γονείς του μεταβαίνουν στα Ιωάννινα και η 19χρονη αδερφή του ξεκινά το δικό της αγώνα μέσω Facebook.
Όσο περνούν οι μέρες το παζλ παραμένει ατελές. Ξαφνικά η μητέρα του ανακαλεί στη μνήμη της ένα γεγονός που μπορεί να συνδέεται με την εξαφάνισή του. Πέρσι τις Απόκριες μια καθηγήτρια της σχολής της τηλεφωνεί λέγοντάς της ότι επειδή υπάρχουν προβλήματα με κάποια παιδιά της σχολής το συμβούλιο των καθηγητών και ο διευθυντής αποφάσισαν να αλλάξουν όροφο και δωμάτιο το Βαγγέλη. "Δεν συμβαίνει τίποτα μαμά, αστεία κάνουμε" της λέει εκείνος όταν τον ρωτά.
Η Αγγελική Νικολούλη αποκαλύπτει το bullying που ασκούσε η σκληρή ομάδα των Κρητικών της σχολής στο Βαγγέλη. "Ο Βαγγέλης ήταν "φίλος" με τους θύτες. Στις εκλογές ακούστηκε ότι τον έδεσαν σε μια καρέκλα και ότι στο παρελθόν τον είχαν πετάξει από τις σκάλες" θα πει ένας μάρτυρας. "Οι Κρητικοί τον έκλειναν στην ντουλάπα και για να βγει έπρεπε να πει ένα τραγούδι" λέει άλλος μάρτυρας.
Οι μαρτυρίες του ενός ανοίγουν το στόμα του άλλου και αποκαλύπτεται ότι τα μαρτύρια που περνούσε ο νεαρός επικαλύπτονταν από... πολιτικό μέσον των σκληρών της ιστορίας.
"Τρεις σπουδαστές από την Κρήτη έκαναν χαμό στη σχολή γράφοντας συνθήματα και αναποδογυρίζοντας τραπέζια. Τα παιδιά αυτά επιτέθηκαν και στο Βαγγέλη. Όταν το περιστατικό πήρε μεγάλες διαστάσεις για να μην αποβληθούν από τη σχολή, επενέβη γνωστό πολιτικό πρόσωπο από την Κρήτη!".
Η αστυνομία στρέφει σήμερα το ενδιαφέρον της στη λίμνη των Ιωαννίνων, όπου εκφράζονται φόβοι ότι ίσως έπεσε ο 20χρονος Βαγγέλης.http://www.news.gr/ellada/koinonia/article/210268/esy-eisai-apo-thn-krhth-re-tha-feresai-san.html

Αποφυλακίζονται οι Μιχαλολιάκος, Παππάς και Λαγός. Λήγουν τα 18μηνα της προσωρινής κράτησης


Λήγουν τα 18μηνα της προσωρινής τους κράτησης πριν ξεκινήσει η μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον προσδιορισμό της δίκης της Χρυσής Αυγής η οποία αναμένεται εντός του Απριλίου.
Η αντίστροφη μέτρηση, όμως, έχει ξεκινήσει  και για την αποφυλάκιση των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, που αντιμετωπίζουν βαρύτατα αδικήματα, καθώς λήγουν τα 18μηνα της προφυλάκισης τους.
Πρόκειται για το ανώτατο επιτρεπτό διάστημα προσωρινής κράτησης που προβλέπεται από το Σύνταγμα.
Έτσι, ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος θα πηγαίνει στο δικαστήριο χωρίς... χειροπέδες αφού αποφυλακίζεται στις 27 Μαρτίου μαζί με τους βουλευτές  Χρήστο Παππά και Ιωάννη Λαγό .
Ωστόσο, Μιχαλολιάκος και Λαγός, μετά την αποφυλάκιση τους, θα υποχρεωθούν σε κατ οίκον περιορισμό καθώς τους έχει επιβληθεί ο συγκεκριμένος περιοριστικός όρος για το αδίκημα της οπλοκατοχής.
Μόνο ο Χρήστος Παππάς θα μπορεί να κυκλοφορεί πραγματικά ελεύθερος κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα κρίνει την τύχη σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής που είχε εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του Ιουνίου του 2012 .
Στις φυλακές θα παραμείνουν οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης, Νίκος Μίχος και Γιώργος Γερμενής καθώς τα 18μηνα της προσωρινής τους κράτησης λήγουν αργότερα.
Πάντως, νομικοί κύκλοι θεωρούν πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο  με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας οι κατηγορούμενοι να υποβάλλουν αίτημα αποφυλάκισης ώστε να μπορούν , όπως φέρονται ότι θα πουν, να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ισότιμα, δηλαδή  με την ίδια άνεση που θα το κάνουν οι ελεύθεροι συγκατηγορούμενοι τους.
Σε κάθε περίπτωση, η δίκη αναμένεται πολύμηνη και το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι οι περισσότεροι κατηγορούμενοι θα αποφυλακιστούν πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Μάλιστα, αναμένεται σύντομα, εκτός από τους βουλευτές, να αποφυλακιστούν πάνω από 20 μέλη της Χρυσής Αυγής που κρατήθηκαν προσωρινά  για συμμετοχή σε έκνομες πράξεις της οργάνωσης.
Έτσι, παρά τον αγώνα δρόμου που έκαναν οι δικαστικές αρχές για να προλάβουν την εκπνοή  των 18μηνων, τελικά, δεν τα κατάφεραν.
http://www.news.gr/ellada/koinonia/article/210305/apofylakizontai-oi-mihaloliakos-pappas-kai-lagos.html

Αναζητούνται μάρτυρες της εκτέλεσης

Αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στη γέφυρα της Μόσχας την ώρα της δολοφονίας του Μπόρις Νεμτσόφ αναζητούν οι ρωσικές αρχές, οι οποίες εξετάζουν όλα τα κομμάτια του παζλ προκειμένου να εντοπίσουν τους δράστες.
Σήμερα η μάρτυρας-κλειδί, Άννα Ντουρίτσκαγια που βρισκόταν με τον Νεμτσόφ τη στιγμή της δολοφονίας, φυλάσσεται αυστηρά από Ρώσους αστυνομικούς και έχουν περιοριστεί οι κινήσεις της, σύμφωνα με τον δικηγόρο της.
«Η Άννα μένει στο σπίτι ενός οπαδού του Νεμτσόφ. Φυλάσσεται καλά και δεν της επιτρέπεται να πάει πουθενά, είπε στο Interfax ο δικηγόρος, Βαντίμ Προχόροφ.
«Μέχρι τώρα έχει δώσει όλες τις απαραίτητες μαρτυρίες και πήραμε μέρος στις διαδικασίες της έρευνας. Ως εκ τούτου, ήδη χθες Άννα έγραψε μια επίσημη αίτηση στο ουκρανικό προξενείο και ζήτησε την βοήθεια για την επιστροφή της στο Κίεβο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο δικηγόρος της.
Ο Βαντίμ Προχόροφ εξήγησε ότι δεν είχε καμία νέα πληροφορία σχετικά με την πορεία της έρευνας της δολοφονίας Νεμτσόφ.
Ο 55χρονος πολιτικός πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε περίπου στις 23:30 στις 27 Φεβρουαρίου, στην καρδιά της Μόσχας, όταν διέσχιζε μια γέφυρα κατά μήκος του ποταμού Μόσχοβα, κοντά στο Κρεμλίνο μαζί με την Ντουρίτσκαγια.
 http://gr.rbth.com/news/2015/03/01/anazitoyntai_martyre_ti_ektelesi_35659.html

Γκορμπατσόφ: Σχέδιο πρόκλησης πολιτικού προβλήματος στη Ρωσία

Την πεποίθηση του ότι η δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο της Μόσχας είναι ένα σχέδιο «προκειμένου να προκαλέσει επιδείνωση, και ίσως ακόμη και την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα και να αυξήσει την αντιπαράθεση», εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
«Είναι δύσκολο να πω τώρα ποια πλευρά είναι υπεύθυνη για αυτό. Δεν πρέπει να βιαστούμε με τα συμπεράσματα και πρέπει να κάνουμε μια προσεκτική έρευνα» είπε στο Interfax ο Γκορμπατσόφ.
Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι η δολοφονία Νεμτσόφ ήταν πιθανό να προκαλέσει την κυβέρνηση να λάβει επείγοντα μέτρα, ο Γκορμπατσόφ απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να αποκλείσει ένα τέτοιο σενάριο. «Αλλά το να πάρεις τον δρόμο της επίλυσης που βασίζεται  σε αντίποινα θα επιδεινώσει την κατάσταση στη χώρα, ακόμη περισσότερο», είπε ο πρώην πρόεδρος.
Για τις αντι-ρωσικές δυνάμεις στο εξωτερικό και αν θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το έγκλημα στην επιδίωξη τους δικούς τους σκοπούς, υποστήριξε αυτό θα συμβεί σίγουρα. «Φυσικά, ορισμένες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από αυτό το έγκλημα για τους δικούς τους σκοπούς. Όλοι τους σκέφτονται πώς να απαλλαγούν από τον Πούτιν, έτσι δεν είναι; Αλλά δεν νομίζω ότι η Δύση θα φτάσει μέχρι αυτού του σημείου. Ότι θα χρησιμοποιήσει αυτό το έγκλημα για να πετύχει τους δικούς της σκοπούς. Ωστόσο, αυτό ήταν αναμφισβήτητα ο στόχος των εγκληματιών που δολοφόνησαν τον Μπόρις», σημείωσε ο Γκορμπατσόφ.
«Τα εγκλήματα αυτού του είδους αναλαμβάνονται από εκτελεστές οι οποίοι είναι δύσκολο να βρεθούν. Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθούν οι εγκληματίες», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος.
«Το έγκλημα επηρεάζει τα συναισθήματα του καθενός. Ο Μπόρις πράγματι είχε κάποια αμφιλεγόμενα γνωρίσματα στον χαρακτήρα του αλλά ήταν ένας άνθρωπος με ακεραιότητα. Είμαι στενοχωρημένος», σημείωσε ο Γκορμπατσόφ.
http://gr.rbth.com/news/2015/03/01/gkormpatsof_sxedio_proklisi_politikoy_problimato_sti_rosia_35655.html

Αμοιβή 3 εκατ. για πληροφορίες της δολοφονίας Νεμτσόφ

Περίπου 3 εκατ. ρούβλια προσφέρει η Επιτροπή Έρευνας της Ρωσίας σε όποιον μπορεί να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Μπόρις Νεμτσόφ, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της Επιτροπής.
«Οι επιχειρησιακές ομάδες που διεξάγουν την στήριξη της ποινικής έρευνας (της δολοφονίας του Νεμτσόφ) είναι έτοιμες να πληρώσουν μια αμοιβή 3 εκατομμυρίων ρουβλίων για πληροφορίες που είναι πολύτιμες στην έρευνα», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής Έρευνας, η οποία δηλώνει ότι εγγυάται την ανωνυμία σε όσους δώσουν πληροφορίες.
Νωρίτερα σήμερα η Επιτροπή Έρευνας ανακοίνωσε ότι αναζητεί μάρτυρες της δολοφονίας και εξετάζει διαφορετικές θεωρίες για τα κίνητρα, όπως και την πιθανότητα εκτέλεσης ενός συμβολαίου θανάτου.
Την ίδια στιγμή μια αστυνομική πηγή είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο LifeNews ότι οι αρχές αναζητούν «έναν άνδρα ύψους 1,70-1,75, με κανονικό σωματότυπο και κοντά μαύρα μαλλιά. Φορούσε μπλε τζιν και ένα καφέ πουλόβερ».
Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, δύο αυτόπτες μάρτυρες – κλειδιά έδωσαν την συγκεκριμένη περιγραφή του ανθρώπου που εκτέλεσε τον Μπόρις Νεμτσόφ


http://gr.rbth.com/news/2015/03/01/amoibi_3_ekat_gia_pliroforie_ti_dolofonia_nemtsof_35663.html

H συγκίνηση στην πολιτική Συντάκτης: Γιώργος Σταματόπουλος

Ευθύς ως εκόπασεν ο ενθουσιασμός, τα δηλητήρια χύνονται αφειδώς από εχθρούς και μνησίκακους, από δοκησίσοφους και λαοκτόνους. Μια ανορθολογική ένωση ζηλόφθονων και ζηλότυπων κατακλύζει το πολιτικό γίγνεσθαι. Ο ενθουσιασμός, παρακαλώ, να μη χαθεί. Είναι ο μόνος που αποσπά τους ανθρώπους από την αδράνεια και τον εφησυχασμό, αυτός διαλύει τα status quo του φιλελευθερισμού και της ορθολογιστικής φιλοσοφίας ότι «έτσι έχουν τα πράγματα, αγαπητοί - και αφήστε τους ρομαντικούς, αριστερούς και υπόλοιπους, να ονειροφαντασιώνονται».
Να μην ξεχάσουμε ότι στις αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες έχουν αφαιρεθεί από τους πολίτες η συμμετοχή και η υπευθυνότητα. Επίσης: το κράτος είναι ανίκανο να διαχειριστεί την κοινωνική δομή, υποταγμένο όντας στο πολιτικό σύστημα (στις αγορές!).
Επιστροφή στον ενθουσιασμό (και ας φαίνεται ότι κόπασε· αντέχει ακόμη). Στηρίζεται, ας μη μας διαφεύγει, στην πολιτική επινόηση, στη διάθεση για δράση στο πολιτικό γίγνεσθαι, γεφυρώνει το χάος μεταξύ λαϊκής απογοήτευσης και κρατικού αυταρχισμού, εμπνέεται από το σθένος, ξαναχτίζει τον κόσμο, αφαιρεί τη βαρύτητα της μονοτονίας και της πλήξης, καλλιεργεί εμπειρίες. Ας μην τον παραδώσουμε σε αριθμούς και αξιολογικά κριτήρια ευρωπαϊκής κοπής (και ας φαίνεται αδύναμος μπροστά τους· δεν είναι!).
Μόνο ο ενθουσιασμός (και ο έρωτας βεβαίως) μας δίνει τη δυνατότητα να υπερβούμε τα όριά μας, αυτός μας απαγορεύει να εγκλωβιστούμε στο μικρό «εγώ» μας. Ενθουσιασμός, υψηλή θερμοκρασία, αναβρασμός, τάραχος, μεταρσίωση, συγκλονισμός. Ναι, αλλά αυτά δεν διαρκούν· εάν διαρκέσουν οδηγούν στην παρανόηση, στην παρέκκλιση, στις απαρχές, τότε που ποιος ξέρει πώς (και εάν) σκεφτόμασταν.
Παραμένει όμως ως αξίωμα ότι ο ενθουσιασμός συνδέει τον πολίτη με την ίδια την ιστορική εμπειρία· πυρετός, γοητεία, δράση. Ας αφήσουμε κατά μέρος το αποτέλεσμα και οποιοδήποτε φαντασιακό του μέλλοντος. Σε μας επαφίεται η ανάγκη να κάνουμε τον ενθουσιασμό επικοινωνιακή πολιτική, οι «ηγέτες» όμως καλούνται να μην τον εκμεταλλευτούν αν και γνωρίζουν τη μικρή του διάρκεια. Είμαστε, δυστυχώς, έρμαια των παθών μας, των α-λογων συναισθημάτων· ή μήπως ευτυχώς;
Μην τους αφήσουμε να ελέγξουν την ευαισθησία μας, να την κάνουν εργαλείο της πολιτικής τους· μην επιτρέψουμε να μας αφαιρέσουν την πρωτουργό κίνηση της δομής μας. Ας εξορίσουμε το παγερό χιούμορ και ας καλωσορίσουμε τη συμπάθεια, την αλληλεγγύη, την κάθε μορφής συλλογικότητα. Ο ενθουσιασμός έχει γερούς δεσμούς με τη συγκίνηση και με τις κοινότητες, άρα με τις ανάγκες των τελευταίων και την πρακτική τους για μια ριζική λύση. Είναι μια απαρχή, ένα άνοιγμα στη δράση, ένα άπλωμα στη δημοκρατία.
 http://www.efsyn.gr/arthro/h-sygkinisi-stin-politiki