Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ Μούγκα στη στρούγκα

Μούγκα στη στρούγκα

schaeuble.jpg

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Μας λυπάται ο κ. Σόιμπλε γιατί έχουμε μια κυβέρνηση ανεύθυνη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι μέχρι τώρα η Ελλάδα πήγαινε πολύ καλά, έπιανε τους στόχους, αλλά στις 25 Γενάρη οι Έλληνες αποφάσισαν να εμπιστευθούν ένα κόμμα που δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων. 
Είναι φανερό ότι ο κ. Σόιμπλε προτιμούσε να νταραβερίζεται με την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία δεν έλεγε ποτέ «όχι» και δεν διατύπωνε ούτε μία αμφιβολία για την ορθότητα του προγράμματος.
Λίγο καθυστερημένα ήρθε η επιδοκιμασία του κ. Σόιμπλε προς τους εκλεκτούς του, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά ας είναι, άκουσαν επιτέλους ένα καλό λόγο από τον προϊστάμενό τους. Για να μην ξεχνιόμαστε κι αυτούς τους καταχέριαζε. Ο Σόιμπλε εξέφραζε συχνά-πυκνά τη δυσφορία του γιατί καθυστερούσαν την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Ο Σόιμπλε έλεγε ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη για να επιστρέψει η Ελλάδα στον ενάρετο δρόμο. Ο Σόιμπλε τέλος έχει κατηγορήσει τα δύο κόμματα ότι λεηλάτησαν τη χώρα και επέτρεψαν στις ελίτ να πλουτίσουν εις βάρος του λαού. 
Με αυτά όμως συνομιλούσε (τρόπος του λέγειν), με αυτά κατασκεύασε τη συνταγή σωτηρίας της χώρας, μ' αυτά έσπρωξε την Ελλάδα στην ανθρωπιστική κρίση. Γιατί; Μα, αυτά ήταν τα πιο βολικά. Ίσως, γιατί ήταν ανοιχτά πανταχόθεν. Δηλαδή εκβιάσιμα. Κάτι θα γνωρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας που εμείς οι κοινοί θνητοί απλώς υποψιαζόμαστε, για τις μίζες που έδιναν οι γερμανικές εταιρείες στα στελέχη των ελληνικών κυβερνήσεων προκειμένου να παίρνουν τις δουλειές στην Ελλάδα. 
Πώς να αντισταθεί ένας πολιτικός όταν ο συνομιλητής του, κραδαίνει τις αποδείξεις για διαφθορά; Τι είδους αντιρρήσεις να καταθέσει όταν ξέρει πώς έχει τη φωλιά του λερωμένη; Μούγκα στη στρούγκα. Αυτό ήταν το καθεστώς που άρεσε στον κ. Σόιμπλε και τώρα που βλέπει κάποιες κινήσεις αυτονόμησης (όχι τίποτε επαναστατικές ενέργειες) εξοργίζεται. Αυτό δα έλειπε; αφεντικά και δούλοι να γίνουμε το ίδιο ούλοι.

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup Προσβλητικό άρθρο από την Handelsbaltt: Ο ελληνικός λαός είναι… ηλίθιος!

«Ο λαός είναι ηλίθιος» γράφει αναφερόμενος στους Έλληνες, σε ένα δημοσίευμα – πρόκληση στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Γερμανός καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Michael Wolffsohn, με τίτλο «Δημαγωγός ο Τσίπρας ή είναι ο λαός ηλίθιος;»

«Δημαγωγός ο Τσίπρας ή ο λαός είναι ηλίθιος;» διερωτάται επακριβώς στον τίτλο της η γερμανική «Handelsblatt», με τον Γερμανό καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και αρθρογράφο της εφημερίδας, Michael Wolffsohn, αναφέρεται ανοιχτά στον ελληνικό λαό, για να βγάλει το συμπέρασμα στο τέλος ο ίδος: «Ο λαός είναι ηλίθιος».



Γράφει χαρακτηριστικά: 

«Αυτό το μήνυμα μας έρχεται αυτές τις ημέρες από το ‘λίκνο της δημοκρατίας’, την Αθήνα. Η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακούγονται να ‘παίζουν’ στον ίδιο σκοπό. Βιώνουμε για μία ακόμη φορά, την σχεδόν κλασική, να το πω έτσι, αρχαία και νέα, ασάφεια της ίδιας της δημοκρατίας. Βλέπουμε το φως και τη σκιά της δημοκρατίας. Ακριβώς όπως στην αρχαία Αθήνα, έτσι και η σύγχρονη Αθήνα με τον Τσίπρα τα αναδεικνύει πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της δημοκρατίας» συνεχίζει ο Wolffsohn.

«Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή. Όπως και οι αδυναμίες. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν καλύτεροι κανόνες πλέον. Η δημοκρατία (σε αντίθεση με όσα λέγονται) δεν είναι μια ιδεολογία, αλλά μία συμφωνία συναίνεσης» επισημαίνει ο Γερμανός καθηγητής, ο οποίος στη συνέχεια κάνει αναφορά στον «κίνδυνο της Δημοκρατίας», τη «δημαγωγία». «Μέσω αυτής το θετικό γίνεται αρνητικό» τονίζει ο Wolffsohn, παραθέτοντας την ετυμολογία της λέξης «δημαγωγός».

Ο Γερμανός καθηγητής στη συνέχεια, κάνει μια εκτενή αναφορά στη Δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας και στους «δημαγωγούς» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, Περικλή και Κλέωνα, κάνοντας μία αυθαίρετη σύνδεση ανάμεσα στη σύγχρονη και την αρχαία Αθήνα, και θέλοντας έτσι να καταδείξει την ιστορικότητα της δημαγωγίας στη χώρα μας. Εκτός των άλλων, ο Wolffsohn σημειώνει, ότι τέτοια φαινόμενα απαντώνται και σε άλλους λαούς, φέρνοντας ένα παράδειγμα από την Καινή Διαθήκη: «Όταν ο Ιησούς πήγε στην Ιερουσαλήμ αρχικά φώναζαν ‘Ωσαννά!’ και έπειτα ‘σταυρώστε τον!’».

«Τόσο μακριά δεν έχει φτάσει ακόμα το πράγμα στην Ελλάδα. Και ίσως δεν φτάσει μέχρι εκεί. Καθώς ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση (ή η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση) αντιταχθούν στον δημαγωγό Τσίπρα με σκληρές πράξεις και όχι μόνο με λόγια» καταλήγει ο Γερμανός ιστορικός.

http://www.protothema.gr/politics/article/451994/prosvlitiko-arthro-apo-tin-handelsbaltt-o-ellinikos-laos-einai-ilithios/

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τους πολιτικούς της συμμάχους στην Ευρώπη Guardian: Οι Βρυξέλλες δείχνουν τη λιτότητα ως τη μοναδική επιλογή για την Ελλάδα

Για τον Τσίπρα το να πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν κυβερνάται από τις Βρυξέλλες ήταν αφελές, γράφει βρετανός δημοσιογράφος

Ένα σκληρό άρθρο για την Ελλάδα φιλοξένησε το βράδυ της Δευτέρας η βρετανική εφημερίδα Guardian σημειώνοντας ότι η απάντηση των Βρυξελλών το βράδυ της Δευτέρας ήταν ένα ξεκάθαρο «όχι» στο αίτημα της Ελλάδας για να σταματήσει το τοξικό πρόγραμμα λιτότητας.



Και ας το παραδεχθούμε, γράφει ο Phillip Inma, οι όροι που επιβάλλονται στην Ελλάδα απαιτούν μια πλήρη παράδοση. «Όχι μόνο ο Τσίπρας θα παρατήσει το οικονομικό του πρόγραμμα αλλά θα πει στους Έλληνες κάτι που πολλοί έχουν νιώσει μετά το πρώτο Μνημόνιο το 20101 - ότι κυβερνώνται από τις Βρυξέλλες και το πώς ψηφίζουν είναι αδιάφορο» γράφει ο βρετανός δημοσιογράφος.

Όπως σημειώνει, στους διαδρόμους της Κομισιόν οι αξιωματούχοι εύκολα θα παραδεχθούν σε όποιον ενδιαφέρεται ότι η Ελλάδα έχει εδώ και καιρό χάσει την αυτονομία της καθώς ήταν τόσο σοβαρή η οικονομική της κρίση και η δυσλειτουργία της οικονομίας της, που η μοναδική απάντηση ήταν ότι έπρεπε να διοικηθεί από τις Βρυξέλλες.

«Για τον Τσίπρα το να πιστεύει κάτι διαφορετικό ήταν αφελές. Και όταν την προηγούμενη εβδομάδα, μετά το πρώτο Eurogroup, είπε στον Βαρουφάκη να πιέζει για περισσότερα και όταν ο καθηγητής οικονομικών παρομοίαζε δημόσια τις μεθόδους της Τρόικας με αυτές του εικονικού πνιγμού της CIA (σ.σ. αναφέρεται στη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στο Spiegel), το Eurogroup δεν είχε καμία εναλλακτική από το να πει όχι» συμπληρώνει ο Inman.

H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πολύ αργά στο πολιτικό σκηνικό αφού όλοι σύμμαχοι της κατά της λιτότητας το 2011 ή το 2013 έχουν άρει τις διαφωνίες τους. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία πήραν το φάρμακό τους και μολονότι παραλίγο να τις σκοτώσει, η αντοχή τους ανταμείβεται με λιγότερες επισκέψεις από τον γιατρό. Η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν επίσης χαλάρωση των μέτρων αλλά σε μικρότερο βαθμό και έτσι οι Έλληνες είναι μόνοι τους καταλήγει το άρθρο.

Μετά το ναύαγιο στο Eurogroup Bloomberg: Πώς μια κρίση ρευστότητας θα μπορούσε να ωθήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ

Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο σύμφωνα με το πρακτορείο

Για κίνδυνο η διαμάχη της Ελλάδας με τους πιστωτές της να πυροδοτήσει μια κρίση ρευστότητας και μια πιστωτική κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη γράφει το Bloomberg λίγη ώρα μετά το ναυάγιο στο Eurogroup της Δευτέρας.



Το χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί ως εξής, αναφέρεται στο άρθρο του οικονομικού πρακτορείου:

Η κυβέρνηση, οι εταιρείες και οι δανειστές έχουν χάσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές λόγω της αβεβαιότητας όσον αφορά το μέλλον της χώρας. Οι υπάρχουσες πηγές ρευστότητας είναι τα χρήματα από το πακέτο διάσωσης των ευρωπαϊκών κρατών, του ΔΝΤ και του μηχανισμού ELA της ΕΚΤ. Η αποτυχία επίτευξης συμβιβασμού θα σημαίνει ότι αυτές οι πληρωμές θα σταματήσουν που με τη σειρά του σημαίνει ότι το κράτος δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά το χρέος συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ μόνο για φέτος χωρίς τα έντοκα γραμάτεια.

Χωρίς πρόσβαση σε καμία πηγή χρηματοδότησης το κράτος και οι τράπεζες θα πρέπει να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν ένα νέο συνάλλαγμα ή ένα ισοδύναμο συναλλάγματος καθώς καμία οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ρευστό. Αυτή θα αποτελέσει την αρχή ενός de-facto Grexit που θα προκληθεί από την αποτυχία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας, η οποία σύμφωνα με το Bloomberg είναι της τάξης των 96 δισ. ευρώ.
http://www.protothema.gr/economy/article/452097/bloomberg-pos-mia-krisi-reustotitas-tha-borouse-na-othisei-tin-ellada-ektos-euro/

Επιχείρηση αποδόμησης του υπουργού Οικονομικών από Μέρκελ και Σόιμπλε Κινείται παρασκηνιακά η Γερμανία για αποπομπή Βαρουφάκη από το Eurogroup;

«Ανοησίες» σχολιάζουν κυβερνητικό κύκλοι, τονίζοντας: «Στον ίδιο τον κ. Βαρουφακη λένε τα αντίθετα»

Για την αποπομπή, από το Eurogroup, του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, φέρεται να κινείται στο παρασκήνιο η γερμανική πλευρά.



Κυβερνητικοί κύκλοι, ωστόσο, σχολιάζουν στο protothema.gr, ότι πρόκειται για... ανοησίες και επισημαίνουν, δίχος ίχνος προβληματισμού, ότι «στον ίδιο τον κ. Βαρουφακη λένε τα αντίθετα»!

Επιχειρώντας, πάντως, να αποδομήσει τον κ. Βαρουφάκη, το Βερολίνο, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του «Βήματος» από τη Γερμανία, εμφανίζευαι να εντοπίζει στο πρόσωπό του το «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης.

Σε σχετικό ρεπορτάζ, ο εκπρόσωπος των Σοσιαλοδημοκρατών για Ευρωπαϊκά θέματα, Γιόαχιμ Πος, «φωτογράφισε» ως ακατάλληλο τον κ. Βαρουφάκη για τη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ «δημιουργεί σύγχυση στο Eurogroup».

Την ίδια ώρα, Γερμανοί αξιωματούχοι φέρονται να έχουν έρθει σε επαφή με Έλληνες διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, στους οποίους επιχείρησαν να περάσουν το μήνυμα ότι... καλό θα είναι να αντικατασταθεί ο Βαρουφάκης. 

Το ίδιο αίτημα φέρεται να επανέλαβε, μετά το Eurogroup, ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, μιλώντας με υπουργό της νέας ελληνικής κυβέρνησης, για να λάβει την απάντηση: «Η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή χώρα και η κυβέρνησή της είναι δική της υπόθεση. Σας παρακαλώ να μείνετε στα θέματα συνεργασίας που προκύπτουν από το διπλωματικό σας ρόλο».

Σήμερα το μεσημέρι, δε, η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά έγραψε επί λέξει στο Twitter: «Δεν είναι μόνο η Μέρκελ υπέρ αποπομπής Βαρουφάκη. Είναι κ το Παρίσι. Μάλλον τα βρήκαν σκούρα. Συντονισμένο το ιερατείο για Διαίρην κ βασίλευε».



http://www.protothema.gr/economy/article/451926/kineitai-paraskiniaka-i-germania-gia-apopobi-varoufaki-apo-to-eurogroup/

Επιφυλακτικός για την προοπτική συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup ο Β. Σόιμπλε, ενώ μίλησε με σκληρά λόγια για την ελληνική κυβέρνηση

"Λυπάμαι για τους Έλληνες", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έκανε λόγο για «ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους της κυβέρνησης.
Σε συνέντευξή του νωρίτερα σήμερα στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο κ. Σόιμπλε, σημείωσε ότι το θέμα κατά την αποψινή συνάντηση δεν είναι να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, αλλά «να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική» και πρόσθεσε ότι πολλοί συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν στο μεταξύ ότι το βιοτικό επίπεδο στις χώρες τους είναι χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου».
Η Γερμανία δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει κάτι τέτοιο και να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ, θα πρέπει η κυβέρνηση να πληροί τουλάχιστον το μίνιμουμ των προϋποθέσεων. Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχει μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της. «Το ζήτημα είναι εάν το θέλουν και οι Έλληνες» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως «ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».
Νωρίτερα, αναφερόμενος στις τεχνικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, εμφανίστηκε επιφυλακτικός και όχι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.
"Από ό,τι άκουσα σχετικά με τις τεχνικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είμαι πολύ επιφυλακτικός, αλλά θα πάρουμε σήμερα μια αναφορά και θα δούμε", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο γερμανικό ραδιόφωνο.
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/sklhro-mhnyma-soimple-lypamai-gia-toys-ellhnes-h-symperifora-ths-kyvernhshs-einai-aneuthynh.3308328.html

Οι δηλώσεις Σόιμπλε κατά την προσέλευσή του στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup

«Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πρόγραμμα, τότε εμείς δεν έχουμε πρόβλημα» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. «Το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί» διεμήνυσε ωστόσο.
Νωρίτερα, ο κ. Σόιμπλε υποβάθμισε την πιθανότητα επίτευξης κάποιας συμφωνίας τη Δευτέρα, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας πως οι προπαρασκευαστικές επαφές σε τεχνικό επίπεδο δεν οδήγησαν σε πολλά σημεία σύγκλισης.
«Από αυτά που άκουσα για τις τεχνικές συζητήσεις το Σαββατοκύριακο, είμαι πολύ σκεπτικός, αλλά θα λάβουμε αναφορά σήμερα και θα δούμε», δήλωσε, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης, ο κ. Σόιμπλε.
Σχολίασε δε, πως η νέα ελληνική κυβέρνηση φέρεται «πολύ ανεύθυνα» και πως δεν βοηθά να προσβάλλεις τους εταίρους που έχουν στηρίξει τη χώρα μας στο παρελθόν. «Λυπάμαι για τους Έλληνες», τόνισε.http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/soimple-proserxomenos-sto-eurogroup-an-h-athhna-den-thelei-programma-emeis-den-exoyme-provlhma.3309202.html

ΠΟΛ ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ: ΙΣΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΑΝΟΗΤΟΙ...

Άμεση ήταν η τοποθέτηση του πολύπειρου και βραβευμένου με Νομπέλ Οικονομίας, Πολ Κρούγκμαν για τις εξελίξεις και την αρνητική τροπή που πήρε το Eurogroup. Και τα σχόλιά του δεν κολακεύουν τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε και την αιμοδιψή παρέα τους.
Ο κ. Κρούγκμαν τονίζει στο άρθρο του που δημοσιεύεται στους New York Times με τίτλο «Athenae Delenda Est» (σ.σ. Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί) ότι είναι πιθανό το σενάριο οι υπουργοί Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup να χαρακτηρίζονται από ανοησία, ισχυρίζεται ότι ήταν απόλυτα φυσιολογικό για την ελληνική πλευρά να μην υπογράψει τους όρους που της προτάθηκαν και προειδοποιεί τους εκβιαστές ότι το bullying εις βάρος της χώρας μας δεν θα βγάλει πουθενά.
«ΟΚ, αυτό είναι εντυπωσιακό και όχι με την καλή έννοια. Οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους υπουργούς Οικονομικών διεκόπησαν με τους Έλληνες να χαρακτηρίζουν ως απαράδεκτη την πρόταση για παράταση του προγράμματος.
krugman
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση ο Τσίπρας και η παρέα του να υπογράψουν αυτό που τους παρουσιάστηκε.
Πραγματικά, μερικές φορές είναι να αναρωτιέσαι πώς σκέφτονται οι υπουργοί του Eurogroup. Εικάζω ότι ενδεχομένως να είναι απλώς ανόητοι. Ότι δεν καταλαβαίνουν πως η Ελλάδα του 2015 δεν είναι Ιρλανδία του 2010 και ότι το bullying (εκφοβισμός) δεν θα δουλέψει.
Ενδεχομένως και να θέλουν να πιέσουν την Ελλάδα μέχρι τέλους. Να επιθυμούν να μην δώσουν το έδαφος που ζητούν οι Έλληνες και να επιδιώξουν την έξοδο ενός εταίρου από το ευρώ, ως μάθημα σε όποιον άλλον σκέφτεται να ζητήσει "ανακούφιση".
Σε διαφορετική περίπτωση, η από πλευράς τους έλλειψη σοφίας είναι εκπληκτική και συγχρόνως τρομακτική...»


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/557274/pol-kroygkman-isos-telika-na-einai-aplos-anoitoi#ixzz3RwcveVDX

ΩΜΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Τελεσίγραφο στην Αθήνα για να αποδεχτεί το παρόν πρόγραμμα που κατάστρεψε την ελληνική οικονομία έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Με το γνωστό του επιθετικό και απαξιωτικό για την Ελλάδα ύφος ο κ. Ντάισελμπλουμ έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση μια εβδομάδα προθεσμία για να αιτηθεί παράταση του μνημονίου.
Αδιαφορώντας για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς και υπερασπιζόμενος το πρόγραμμα που οδήγησε στην ανέχεια τον ελληνικό λαό, ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε στην ελληνική κυβέρνηση πως ο μόνος δρόμος που έχει είναι αυτός του μνημονίου.
Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup ήταν εμφανώς εκνευρισμένος, προφανώς γιατί δεν περίμενε δεύτερο συνεχόμενο «όχι» από τον Γιάννη Βαρουφάκη.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε το «ναυάγιο στη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση» εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τις προτάσεις της Ελλάδας και γνωστοποιώντας πως δεν υπάρχει κοινό πεδίο με την ελληνική κυβέρνηση.
«Εξετάζουμε τεχνικά τις προτάσεις της Ελλάδας αλλά δεν έχουμε κοινό τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος», σημείωσε οπ πρόεδρος του Eurogroup.
«Δεν καταφέρουμε να επιτύχουμε κοινά βήματα με την Ελλάδα. Μετά την ενημέρωση για το 70% προς 30% ζητήσαμε επέκταση του υφιστάμενου μνημονίου», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογραμμίζοντας πως οι εταίροι παρακάλεσαν Έλληνες να υπάρξει επέκταση του προγράμματος.
«Χρειαζόμαστε χρόνο την οποία μας παρέχει η επιμήκυνση του προγράμματος. Πρέπει να επιμηκύνουμε το υφιστάμενο πρόγραμμα – μνημόνιο», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup ζητώντας παράλληλα από την Ελλάδα να κάνει χρήση της ευελιξίας.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η επιμήκυνση του προγράμματος σημαίνει και νέες δεσμεύσεις. «Η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις προς τους εταίρους της. Πρέπει να υπάρξει σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις, αλλά το θέμα της Ελλάδας είναι εάν θέλουν επιμήκυνση και ευελιξία του προγράμματος. Όλο το Eurogroup αναμένει το αίτημα επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, με ρήτρα ευελιξίας και τήρηση των δεσμεύσεων», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Ο επικεφαλής του Eurogroup έστειλε τελεσίγραφο στην Αθήνα. «Δίνουμε προθεσμία μίας εβδομάδας, ώστε να υπάρξει αίτημα παράτασης του μνημονίου. Προτείνουμε παράταση του ελληνικού μνημονίου με ρήτρα ευελιξίας εντός του μνημονίου».
2247082 copy
Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά αίτημα για επέκταση του προγράμματος, σημειώνοντας πως «όποιος είναι μέλος της Ένωσης πρέπει να σέβεται και τους κανόνες».
Αναφερόμενος για τη δική του θέση ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε: «Η δική μου προτίμηση είναι ήταν να υπάρχει πρόγραμμα επιμήκυνσης και είναι δυνατό και εφικτό. Άκουσα προσεκτικά τον Έλληνα συνάδελφο να μιλά για γέφυρα, μια ενδιάμεση λύση να υπάρχει περισσότερος χρόνος. Υπάρχουν προϋποθέσεις, ευελιξία, κάτι να βάλουμε, κάτι να βγάλουμε, αυτό θα πρέπει να υπάρχει κοινή επιθυμία. Όταν μιλούν για γέφυρα, ζητούν μια μεταβατική περίοδο. Είναι διαφορετικές λέξεις με το ίδιο νόημα. Όμως την πρωτοβουλία, τώρα, πρέπει να την πάρει η ελληνική κυβέρνηση», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για μια συζήτηση για λέξεις. «Ο λόγος που μιλάμε για επιμήκυνση προκύπτει από τους όρους της συμφωνίας, τα επίσημα έγγραφα που έχουμε, εγκρίσεις από κοινοβούλια, μιλάμε για μια γέφυρα για έξι μήνες, να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να διευθετήσει τις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει. Θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση της κυβέρνησης της Ελλάδας να αποδεχτεί τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα που είναι ντε φάκτο στο σωστό δρόμο», τόνισε.
Ερωτηθείς για την ευελιξία του προγράμματος ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως «πάντα υπάρχει ευελιξία σε ότι αφορά μέτρα ισοδύναμα να αντικαταστήσουν άλλα μέτρα. Οι θεσμοί φέρουν την ευθύνη να μας πουν αν ένα πρόγραμμα παραμένει στη σωστή πορεία. Οι τελευταίες μέρες δεν κατέληξαν σε συμπεράσματα που να κατέληξαν από κοινού οι δύο πλευρές στις διαβουλεύσεις. Άρα πρέπει να συνεχιστεί το υπάρχον πρόγραμμα και να υπάρξουν δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση αυτού του νέου προγράμματος».
moscovici draghi copy
Μοσκοβισί: Πρέπει να είμαστε λογικοί όχι ιδεολόγοι
Στη... γραμμή Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί που κάλεσε την Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. 
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε την αναγκαιότητα να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στη βούληση του ελληνικού λαού, όπως εκφράστηκε και στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, ζητπώντας πάντως από τη χώρα μας να υποβάλει αίτημα παράτασης του μνημονίου. 
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι «όταν εκφράζει ο λαός σε μια δημοκρατία την άποψή του, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Από την άλλη το πρόγραμμα ισχύει ως τις 28 του Φεβρουαρίου, πρέπει να δούμε τι θα γίνει».
«Όλοι οι εταίροι θα εργαστούν για να βρουν μια λύση» είπε ο κ. Μοσκοβισί.
Εναπόκειται στη πλευρά της Ελλάδας να κάνει το αναγκαίο βήμα, υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί.
«Το θέμα είναι να βρεθεί μια κοινή λύση. Το πρώτο έχει λοιπόν να κάνει με την επέκταση. Αυτό που είναι ουσιώδες είναι το αίτημα για επέκταση του προγράμματος. Αν υπάρξει τέτοιο αίτημα, θα υπάρξει χρόνος για να εξετάσουμε το θέμα της ευελιξίας. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι το αίτημα για παράταση. Εδώ θα πρέπει να είμαστε λογικοί και όχι ιδεολόγοι» τόνισε απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της παράτασης του πιστωτικού προγράμματος.
2240223
Κυβέρνηση: Αν επιμείνουν θα ζητήσουμε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής 
Αποφασισμένη να μην αφήσει τους εκβιασμούς να... σέρνονται μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή (20/02/2015) είναι η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά τα τελεσίγραφα Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ και Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει συνέχεια στο θέμα.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να ζητήσει έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής, «ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα με πολιτικούς όρους».


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/557241/wmos-ekviasmos-apo-ntaiselmploym-gia-na-parameinoyme-sto-mnimonio#ixzz3Rwc7AkYF

EUROGROUP: ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΠΕΡΡΙΨΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

Το κείμενο, το οποίο απέρριψε η ελληνική πλευράστην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, έδωσε στη δημοσιότητα το Reuters.
Στο έγγραφο, που διέρρευσε λίγα λεπτά πριν αρχίσει η συνεδρίαση, με προφανή στόχο να πιέσει περαιτέρω την ελληνική πλευρά:
- οι δανειστές ξεκινούν με μια κολακευτική για τη χώρα μας αναφορά, λέγοντας ότι το ευρωπαϊκό όργανο αναγνωρίζει τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
- σημειώνουν, επίσης, ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μεγάλες και βαθιές μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής κλπ. Εδώ, όμως προστίθεται μια διατύπωση, έως και προσβλητική για την ελληνική πλευρά, καθώς αναφέρεται η φράση «σε στενή συνεργασία με τους δανειστές», που σημαίνει ότι και πάλι οι δανειστές επιθυμούν να επιβάλουν ένα δικής τους έμπνευσης πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, όπως αυτό που επέβαλαν το 2010 και οδήγησε τη χώρα μας στη φτωχοποίηση.
- εμφανίζουν ως σημείο συμφωνίας το ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει την πιο αποτελεσματική χρήση της τεχνικής βοήθειας που παρέχουν οι εταίροι.
Λίγο μετά τη μέση του κειμένου, όμως, αναφέρεται: ...σκοπεύουμε να γίνει η καλύτερη δυνατή χρήση της ευελιξίας που παρέχει ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (δηλαδή το Μνημόνιο).
Πρόκειται για σαφή υπαναχώρηση από τις θέσεις που είχε αναπτύξει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στις τελευταίες συνομιλίες του με τον Γιάννη Βαρουφάκη.
Ακολούθως το σχέδιο - δήλωσης αναφέρεται στο ότι «η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την πρόθεσή της να ζητήσει εξάμηνη τεχνικη επέκταση του ισχύοντος προγράμαμτος ως ένα ενδιάμεσο βήμα».
Προφανώς, μόλις είδε αυτό το κείμενο η ελληνική αντιπροσωπεία, αντελήφθη ότι οι συζητήσεις θα αποβούν άκαρπες, όπως και έγινε.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: 
To Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν καταβάλει η Ελλάδα και οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια.
Την τελευταία εβδομάδα το Eurogroup και οι θεσμοί έχουν εμπλακεί σε έναν εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους για μία ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία με στόχο σταθερά βελτιούμενες προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης (ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης) καθώς και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθετικότητας του χρηματοοικονομικού τομέα. Συγκεκριμένα οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή των χρονιζόντων επί μακρόν μεταρρυθμίσεων για την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα.
Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την απαρέγκλιτη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι όλων των πιστωτών τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την πλέον αποτελεσματική χρήση των συνεχιζόμενων προβλέψεων της τεχνικής βοήθειας.
Συζητήσαμε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης επί τη βάσει της συνεργασίας που είχαν οι θεσμοί με τις ελληνικές αρχές. Χαιρετίσαμε το γεγονός ότι σε μία σειρά τομέων οι ελληνικές προτεραιότητες μπορούν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή του υφιστάμενου οικονομικού προγράμματος βοήθειας.
Οι ελληνικές αρχές υπέδειξαν ότι προτίθενται να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα κυβερνητικά πλάνα. Στο πλαίσιο αυτό προτιθέμεθα να χρησιμοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υπάρχουσα ενσωματωμένη ευελιξία του υπάρχοντος προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές έδωσαν την ισχυρή υπόσχεση να απόσχουν από μονομερείς ενέργειες και να εργαστούν στενά με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, του χρηματοπιστωτικού τομέα και του ασφαλιστικού.
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν την επίτευξη των κατάλληλων πρωτογενών πλεονασμάτων και δημοσιονομικών αποτελεσμάτων ώστε να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, στο πλαίσιο των στόχων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Επιπλέον, τα όποια νέα μέτρα πρέπει να είναι προϋπολογισμένα και να μην θέτουν εν κινδύνω τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Σε αυτή τη βάση, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν μια τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κατά έξι μήνες, ως ένα ενδιάμεσο βήμα. Η περίοδος αυτή θα επιτρέψει στις ελληνικές αρχές και στο Eurogroup να εργαστούν για μια επακόλουθη συμφωνία. Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα στυνεχίσει να παίζει το ρόλο του και σε αυτή τη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά στο αίτημα αυτό των ελληνικών αρχών.
Επίσης, ενημερωθήκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα ήταν συνετό να επεκταθεί η περίοδος διαθεσιμότητας των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο μηχανισμό «μαξιλάρι» του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) για έξι μήνες, παράλληλα με την επεκτάση του προγράμματος του EFSF. Κατόπιν του αιτήματος της Ελλάδας, το EFSF θα μπορούσε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Το Eurogroup δίνει έμφαση στο ότι αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαλαιοποίηση των τραπεζών και για το κόστος εκκαθάρισης, θα αποδεσμευτούν δε μόνον στο πλαίσιο μιας αξιολόγησης από τους θεσμούς και μετά από απόφαση του Eurogroup.
Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε επαρκή υποστήριξη στην Ελλάδα, μέχρι να επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της, στο συμφωνημένο πλαίσιο.



Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/557218/eurogroup-ayto-einai-to-keimeno-poy-aperripse-i-elliniki-pleyra#ixzz3RwGThHFZ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ Ξανανοίγει ο κύκλος του ’68


Γράφαμε στο τελευταίο άρθρο πριν από τις εκλογές ότι η επικείμενη νίκη της Αριστεράς εντάσσεται σε τρεις ελληνικές και παγκόσμιες ιστορικές περιόδους, τρεις ομόκεντρους πολιτικούς κύκλους, που ονομάσαμε συμβολικά 1949, 1968 και 1989. Η νίκη θα οδηγήσει τους κύκλους του 1949 και του 1989 στο τέλος τους και θα σημάνει την επανεκκίνηση του κύκλου του 1968. Η 25η Ιανουαρίου και τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης επιβεβαιώνουν, πιστεύω, την ανάλυση.
Η ιστορία ξαναξεκίνησε
Το 1949 συμβολίζει την αρχή του Ψυχρού Πολέμου στον κόσμο και της μετεμφυλιακής περιόδου πολιτικής ανωμαλίας στην Ελλάδα. Το 1989 ο Ψυχρός Πόλεμος τυπικά τελειώνει με την πτώση του κομμουνιστικού συστήματος. Ο Αμερικανός σχολιαστής Φράνσις Φουκουγιάμα, ένας φιλελεύθερος εγελιανός, εξέφρασε την ιδεολογία των νικητών ανακοινώνοντας ότι «η ιστορία τέλειωσε».
Χρησιμοποιώντας μια απλουστευτική ερμηνεία της φιλοσοφίας της ιστορίας του μαέστρου της διαλεκτικής, ο Φουκουγιάμα υποστήριζε ότι η ανθρωπότητα έφτασε πια στο καλύτερο ή, τέλος πάντων, το λιγότερο κακό, οικονομικό-πολιτικό σύστημα, τον φιλελεύθερο καπιταλισμό. Οι μελλοντικές κοινωνικές αλλαγές θα αποτελούν μικροβελτιώσεις αυτού του συστήματος, μια και όλη η υφήλιος επιθυμεί να γίνει μικρογραφία «των συνοικιών των αμερικανικών μεγαλουπόλεων».
Το 1989 αποτελούσε τον τερματισμό της παγκόσμιας σύγκρουσης -πολύ πιο «θερμής» απ’ ό,τι υποδηλώνει ο «ψυχρός» χαρακτηρισμός της- και την αρχή της αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας της Δύσης. Η απουσία ενός αντίθετου πόλου διεθνώς και η υποχώρηση των συνδικαλιστικών και αριστερών κινημάτων εθνικά επέτρεψε την εγκαθίδρυση του αδηφάγου χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού. Οι ανισότητες έφτασαν σε επίπεδα ανήκουστα στην παγκόσμια ιστορία και ταυτόχρονα η φιλελεύθερη φιλοσοφία έκανε τις πιο απίθανες ταχυδακτυλουργίες για να δικαιολογήσει την αδικία και την ανισότητα.
Σύμφωνα με μια έρευνα της ΜΚΟ Oxfam που δημοσιεύτηκε λίγο πριν από τις εκλογές, το 1% των πλουσίων κατέχει το 50% του παγκόσμιου πλούτου! Στην Ελλάδα, η φτωχοποίηση του μισού πληθυσμού από τις πολιτικές της λιτότητας και η απόδραση κεφαλαίων σε φορολογικούς παραδείσους είναι αποτέλεσμα της ίδιας τάσης που μεταφέρει αδιάκοπα τον πλούτο από τους φτωχούς στους πλούσιους.
Η εφημερίδα «Times» του Λονδίνου έγραφε το 2013 ότι Ελληνες επισκέπτονται μεσίτες στο Λονδίνο με βαλιτσάκια γεμάτα ευρώ και αγοράζουν σπίτια των δύο ή τριών εκατομμυρίων χωρίς καν να τα επισκεφτούν. Η εφημερίδα πρόσθετε ότι η μεγάλη αύξηση των τιμών των ακινήτων στο Λονδίνο οφείλεται εν μέρει στην απληστία και εν μέρει στη «βλακεία» των Ελλήνων. Θα προσθέταμε και στα «στραβά μάτια» των εποπτικών μηχανισμών.
Το 2015 λοιπόν βάζει τέλος στους κύκλους του 1949 και του 1989. Οι αντιδράσεις στην Ευρώπη σηματοδοτούν ένα δεύτερο τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την επανεκκίνηση της ιστορίας. Στην Ελλάδα τελειώνει η μετεμφυλιακή εποχή και ο καπιταλισμός-καζίνο του εκσυγχρονισμού. Οι εμφυλιοπολεμικές δηλώσεις του Βορίδη και τα παραληρήματα του Σαμαρά περί «σοβιέτ» και Βορείου Κορέας είναι χαρακτηριστικά.
Καθώς μεγάλα τμήματα της παραδοσιακής Δεξιάς περνούσαν κατευθείαν στην Αριστερά χωρίς να σταματούν στα διάφορα κεντρώα κόμματα, η απελπισμένη ηγεσία προσπάθησε να ανακόψει την αποδημία ανασταίνοντας τα φαντάσματα του παρελθόντος. Αλλά η νεκρανάσταση ήταν καταδικασμένη.
Στα καφενεία και στις γειτονιές, στις πλατείες των αγανακτισμένων και στις πολύμορφες και επίμονες πράξεις αντίστασης, οι Ελληνες κατάλαβαν ότι ο άνεργος δεξιός και ο άνεργος αριστερός υποφέρουν το ίδιο, ότι ο πατριώτης και ο κοσμοπολίτης πονάνε εξίσου για την εξαθλίωση και την ταπείνωση της χώρας. Η προγραμματική επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην «ανθρωπιστική κρίση» -δηλαδή, στη φτωχοποίηση και την ανισότητα- και τα πρώτα μέτρα σ’ αυτή την κατεύθυνση σηματοδοτούν το τέλος του αρπακτικού καπιταλισμού και την επιστροφή σε πιο ήπιες μορφές του.
Η διαγραφή της διαχωριστικής γραμμής της μετεμφυλιακής Ελλάδας επιβεβαιώθηκε από την κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Μια μόνιμη και επιθετική ερώτηση δυτικών ΜΜΕ τις πρώτες μέρες μετά τη δημιουργία της κυβέρνησης αφορούσε τη συνεργασία αυτή, τον «πάρα φύσιν γάμο» όπως τον χαρακτήρισε το BBC. Αλλά και ο κ. Σουλτς με τις δηλώσεις υποστήριξης στο Ποτάμι μάς θύμισε τις παλιές καλές μέρες όταν Αμερικανοί διπλωμάτες ανακοίνωναν τι κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί και ποιος να υπουργοποιηθεί.
Η αντίδραση των Ελλήνων αριστερών είναι πολύ πιο ανεκτική, σχεδόν ανακουφισμένη, που η κυβέρνηση δεν έγινε όμηρος της απολίτικης νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας των πέντε αστερίσκων και του τελματωμένου ποταμιού. Τη μεγαλύτερη διαβεβαίωση ότι το αριστερό DNA παραμένει αλώβητο αποτελεί η υπουργοποίηση ανθρώπων που αντιπροσωπεύουν την καρδιά της κινηματικής, πολιτισμικής και θεωρητικής Αριστεράς, με πιο χαρακτηριστικά τα υπουργεία Μετανάστευσης, Παιδείας, Πολιτισμού, Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης.
Στα αγγλικά υπάρχει η έκφραση «ο λαθροκυνηγός έγινε φύλακας των θηραμάτων». Οι νέοι υπουργοί αποτελούν τους λαθροκυνηγούς των δικαιωμάτων, αυτούς που έξω και απέναντι στην εξουσία υπεράσπισαν τους κατατρεγμένους και υποστήριξαν με όλα τα μέσα τη διαφορετικότητα και την πολιτισμική αναγέννηση που χρειάζεται η χώρα. Αυτοί και οι άλλοι σύντροφοί τους συμβολίζουν την επιστροφή του κύκλου του Μάη του ’68 και του ελληνικού ’73.
Η γενιά του Μάη και του Πολυτεχνείου προώθησε τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανοχή διαφορετικών απόψεων, την απόρριψη προφανών διακρίσεων. Αλλά η αποδοχή της διαφορετικότητας από εκπροσώπους της που πέρασαν εύκολα από τους δρόμους στα μέγαρα ήταν επιφανειακή, δεν διακινδύνευσε τις ισορροπίες δύναμης, έγινε το ηθικό συμπλήρωμα του πετυχημένου καπιταλιστή. Ο ατομικισμός των τυπικών δικαιωμάτων εύκολα συμβιβάζεται με τον ατομικό και συλλογικό ωφελιμισμό του νεοφιλελευθερισμού.
Ετσι, ο ιδεαλισμός ενσωματώθηκε και ηττήθηκε, ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη μεταμορφώθηκε σε φιλανθρωπικές καμπάνιες, «ανθρωπιστικούς» πολέμους. Η «ελευθερία επιλογών» ματαίωσε το αίτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Ετσι εξηγείται πιθανά η «προδοσία» και «αποστασία» τόσων φίλων και συντρόφων της γενιάς του Πολυτεχνείου που, ως πετυχημένοι πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, παράγοντες κάθε μορφής, έγιναν οι χειρότερες Κασσάνδρες και εχθροί της Αριστεράς.
Δεν εγκατέλειψαν πλήρως τις ιδέες τους, απλά τις έβαλαν στην υπηρεσία προσωπικών πολιτικών. Ο αποστάτης νοσταλγεί το παρελθόν και τις αξίες των νιάτων του και ταυτόχρονα μισεί αυτή την αγάπη που δεν μπορεί να αποχωριστεί. Γι’ αυτό γίνεται σκληρός, εκδικητικός, αδίστακτος στην εχθρότητά του. Η επίθεση αφορά πρώτα τον εαυτό του και μετά τους πρώην συντρόφους του.
Σε αντίθεση με τον «άνθρωπο από την επαρχία» του Κάφκα, που πέρασε τη ζωή του έξω από το σπίτι και «ενώπιον του νόμου», και με τους «αντισυμβατικούς» πατρίκιους της μεταπολίτευσης, οι λαθροκυνηγοί μπαίνουν για πρώτη φορά στον περίβολο του μεγάρου. Είναι το κομμάτι της γενιάς του ’68 και του ’73 που ηττήθηκε ξανά και ξανά, αλλά παρέμεινε αμετακίνητο στις αξίες του. Δεν περίμενε ανταμοιβή, πέρα από την ήσυχη συνείδηση, τη χωρίς περιορισμούς σκέψη και την παραμυθία της συντροφικής συνύπαρξης.
Δύσκολη και συμβολική μετάβαση βέβαια. Εχοντας μικρή ανάλογη εμπειρία στον πολύ λιγότερο σημαντικό πανεπιστημιακό χώρο, θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι πολιτικό. Βέβαια, η εξουσία -η διακυβέρνηση- σαγηνεύει και αποπλανεί αλλά όχι αυτούς που παρέμειναν αταλάντευτοι για 50 χρόνια. Η δυσκολία είναι υπαρξιακή: πώς μια συνείδηση κριτική και ευγενής διαπραγματεύεται τη νέα της θέση ως αντικείμενο κριτικής και επίθεσης, πώς ο απ’ έξω μπαίνει μέσα, από τα αλώνια στα σαλόνια, όπου όλα μοιάζουν ηθικά προσποιητά, αισθητικά έωλα, επιφανειακά επικαλύμματα μιας εξουσίας που είναι αλλού, πέρα από την όραση και την αφή του νεόφυτου.
Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει βέβαια ότι απέκτησε κοινωνική ηγεμονία. Αυτή θα παιχτεί στον συνδυασμό του ορίζοντα ισότητας που επαγγέλλεται η οικονομική πολιτική και στα αιτήματα δημοκρατίας και αναγνώρισης του διαφορετικού, στο ουράνιο τόξο που εκφράζει η γενιά του Μάη και του Πολυτεχνείου. Ετσι θα τελειώσει οριστικά το 1949 και το 1989 και θα κερδίσει το 1968.
* Καθηγητής της Νομικής, αντιπρύτανης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Ερευνών στο Κολέγιο Μπίρκμπεκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνουhttp://www.efsyn.gr/arthro/xananoigei-o-kyklos-toy-68


Τι ήταν η τρόικα

Συντάκτης: 
Θεόδωρος Γεωργίου


Μία από τις πρώτες πολιτικές πρωτοβουλίες (όχι απλώς εξαγγελίες, όπως φαίνεται από τα πράγματα) της κυβέρνησης είναι η βούλησή της να θέσει προς συζήτηση με τους εταίρους-δανειστές το ζήτημα της κατάργησης του συλλογικού οργάνου που φέρει την επωνυμία «τρόικα». Ολοι γνωρίζουμε ότι το συλλογικό αυτό όργανο συγκροτήθηκε εδώ και πέντε χρόνια υπό το καθεστώς των μνημονίων από τις συλλογικότητες που είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αποτελείται από ειδικούς εμπειρογνώμονες-τεχνοκράτες, οι οποίοι έχουν ως έργο τους να εξειδικεύουν τις πολιτικές αποφάσεις των τριών πολιτικών συλλογικοτήτων που εκπροσωπούν κατά τις διαδικασίες διαβούλευσης με την ελληνική κυβέρνηση. Οι εμπειρογνώμονες στο τριμελές αυτό όργανο θα έπρεπε κατ' αυτό τον τρόπο να ενεργούν και να πράττουν. Ωστόσο, όμως, κατά την πενταετία που ίσχυσε το καθεστώς των μνημονίων τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά.
Στο κείμενό μας θα επιχειρήσουμε να συνοψίσουμε σε τρία σημεία την αρνητική πολιτική εμπειρία της τρόικας όχι μόνο για την ελληνική πολιτική οντότητα, αλλά και για τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό, εάν όχι και για τον παγκόσμιο. Τα τρία αυτά σημεία κατά σειρά έχουν να κάνουν: πρώτον, με τη δυνατότητα επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων μέσω της πολιτικής. δεύτερον, με την υπεράσπιση της δημοκρατίας από τις απειλές που δέχεται πανταχόθεν. και τρίτον, με την πραγματολογική δυνατότητα μιας κοινωνικής συλλογικότητας να αυτοπροσδιορίζεται ως πολιτική οντότητα.
Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι η παρουσία της τρόικας κατά την τελευταία πενταετία (2010-2014) στην ελληνική πολιτική μορφή ζωής αμφισβήτησε την πολιτική, υπονόμευσε την κοινοβουλευτική δημοκρατία και επεξεργάσθηκε μηχανισμούς υπαρξιακής εξαφάνισής μας ως πολιτικής συλλογικότητας. Οσον αφορά το πρώτο σημείο: η απελθούσα κυβέρνηση των Σαμαρά - Βενιζέλου αποδέχθηκε ως συνομιλητές τους εμπειρογνώμονες και όχι ως πολιτικούς από την άλλη πλευρά. Οπότε, εκ των πραγμάτων, ήταν αδύνατη και υπονομευμένη κάθε διαπραγμάτευση για το πολιτικό πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Η πλευρά των δανειστών είχε κάθε συμφέρον να χειρίζεται το δημόσιο χρέος ως τεχνοκρατικό ζήτημα. Η ελληνική κυβέρνηση όμως, η ελληνική πλευρά, ως πολιτική υποκειμενικότητα όφειλε να γνωρίζει ότι τα κοινωνικά προβλήματα (και τέτοιο πρόβλημα είναι το δημόσιο χρέος της ελληνικής οικονομίας) δεν επιλύονται με γραφειοκρατικές μεθόδους ή τεχνικές, αλλά μόνο με την πολιτική.
Η νέα κυβέρνηση σηκώνει το βάρος της ριζικής πολιτικής λύσης όσον αφορά το πρόβλημα του δημοσίου χρέους. Ως πολιτική υποκειμενικότητα κατανοεί ότι οφείλει να απαλλαγεί από τον κλοιό της τεχνοκρατίας. Επιδιώκει να συνομιλήσει σε πολιτικό επίπεδο με τις τρεις συλλογικότητες. Εάν προχωρούσαμε στους πολιτικούς στοχασμούς μας, θα λέγαμε ότι η νέα κυβέρνηση θέτει, με αφορμή το πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου χρέους, το μείζον πραγματολογικό και υπαρξιακό ζήτημα του πολιτικού διαφωτισμού: πολιτική ή τεχνοκρατία.
Εάν ως κοινωνία εδώ στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια βιώσαμε την πολιτική έρημο και ως πολίτες ζήσαμε με τις ψευδαισθήσεις ότι η τεχνοκρατία ως η νέα μαγεία θα μας λυτρώσει από τα δεινά του δημοσίου χρέους, τώρα τον Φεβρουάριο του 2015 συνειδητοποιούμε, ότι επιτέλους η ανακάλυψη της πολιτικής θα μας οδηγήσει σε μία «κάποια μέρα» της πολιτικής αλληλεγγύης.
Οσον αφορά το δεύτερο σημείο: η περιώνυμη τρόικα λειτούργησε εντός της ελληνικής πολιτικής μορφής ζωής ως μεταδημοκρατική δομή. Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Colin Crouch, κατά διαστήματα στις δυτικές φιλελεύθερες πολιτικές μορφές ζωής εγκαθίστανται δομές, οι οποίες βρίσκονται ως προς τη δομή τους και τη λειτουργία τους εκτός κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ως τέτοια δομή λειτούργησε η τρόικα εντός του ελληνικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Η τρόικα ήταν μια μεταδημοκρατική δομή και ως τέτοια υπονόμευσε την ίδια την ελληνική κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Και φτάνουμε στο τρίτο σημείο το οποίο αγγίζει τον υπαρξιακό πυρήνα της ελληνικής κοινωνικής συλλογικότητας και αναφέρεται στην πραγματολογική δυνατότητά της να αυτοπροσδιορίζεται σε συνειδησιακό επίπεδο. Κάθε οντότητα αποκτά τις δυνατότητες αυτοπροσδιορισμού της μέσω της ισχύος της και της συνειδήσεώς της. Μπορεί η ελληνική κοινωνία, κατά τα τελευταία χρόνια, να βρέθηκε στη δεινή θέση του κράτους που χρωστάει και να αδυνατεί να έχει πρόσβαση στις «αγορές», αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα (δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιο υποκείμενο στην παγκόσμια κοινωνία) να τη «μετατρέπει» σε εμπορική εταιρεία ή σε κάποια μονάδα του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.
Ως πολιτικός φιλόσοφος διαπιστώνω ότι, μέσω του οργάνου που ονομάζεται «τρόικα», η ελληνική συλλογικότητα αντιμετωπίσθηκε ως εμπορική εταιρεία. Για τους εταίρους-δανειστές η ελληνική κοινωνία δεν ήταν πολιτική οντότητα. Η συγκρότηση της τρόικας έθεσε τα θεμέλια για να απειληθεί η ίδια η ελληνική κοινωνία σε πραγματολογικό επίπεδο σχετικά με την πολιτική αυτοσυνειδησία της εντός του πλαισίου του ευρωπαϊκού πολιτικού διαφωτισμού. Και αυτό από την πλευρά των εταίρων-δανειστών συνιστά το μείζον πολιτικό και υπαρξιακό σφάλμα για μια πολιτική οντότητα όπως είναι η ελληνική κοινωνία.
* Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκηςhttp://www.efsyn.gr/arthro/ti-itan-i-troika

ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ: ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΜΠΟΔΙΑ, ΜΗΔΑΜΙΝΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ...

Τις προσδοκίες, τα αγκάθια, το χάσμα μεταξύ των εμπλεκομένων που έχει διευρυνθεί, τις προβλέψεις και τις συνέπειες ενδεχόμενου "ναυαγίου" του αποψινού κρίσιμου Eurogroup που αρχίζει σε λίγες ώρες αλλά και τα πλεονεκτήματα που η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης για την επίτευξη των στόχων της, καταγράφουν τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Το «πόκερ των Ελλήνων» είναι ο τίτλος άρθρου της Süddeutsche Zeitung, η οποία, επικαλούμενη αξιωματούχο των Βρυξελλών, κάνει λόγο για «πολύ, πολύ μικρές πιθανότητες» συμφωνίας σήμερα στις Βρυξέλλες. Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει ότι οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στις Βρυξέλλες δεν κατάφεραν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να καταθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία, πάνω στα οποία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σήμερα διαπραγματεύσεις.
Sueddeutsche
Ο Guardian επαναφέρει ως δίδαγμα την περίπτωση της Lehman Brothers, η κατάρρευση της οποίας, αν και αρχικά υποτιμήθηκε ως μεμονωμένο και ήσσονος σημασίας περιστατικό, οδήγησε τελικά σε ραγδαία διάχυση και, τελικά, σε διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.
Το άρθρο συνοδεύεται και από μία εύγλωττη γελοιογραφία, με τον Τσίπρα να κραδαίνει το «όπλο» του Grexit και τη Μέρκελ το «όπλο» της λιτότητας, ενώ έντρομοι πολίτες περιμένουν με τρόμο το «μπαμ» της εκπυροκρότησης. «Η Ελλάδα και η Γερμανία παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι μπλόφας πάνω στο μέλλον της Ευρωζώνης», λέει χαρακτηριστικά η λεζάντα.
Cartoon by David Simonds 008 copy
Σε άρθρο του Spiegel με τίτλο «μεταρρυθμίσεις ναι, περαιτέρω περικοπές όχι» συνοψίζεται η πολιτική της νέας κυβέρνησης και η τακτική στην οποία θα επιμείνει στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup. Όπως σχολιάζει το άρθρο, «αν στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, δεν υπάρξει κάποια συμφωνία για περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα, είναι ορατός ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών».
Spiegel
«Με κομμένη την ανάσα οι αγορές, εν όψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων για το χρέος της Ελλάδας» αναφέρει το πρακτορείο Reuters που καταγράφει την αρνητική ψυχολογία των χρηματιστηρίων στις πιέσεις, λίγη ώρα πριν τις κρίσιμες συνομιλίες στις Βρυξέλλες.
Reuters
«Συνάντηση για τους κινδύνους στο μέλλον της Ελλάδας» τιτλοφορείται δημοσίευμα της Figaro.
Figaro
To Bloomberg επικεντρώνεται στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας ως μέλους του ΝΑΤΟ και πώς αυτό μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της ως μοχλός πίεσης των Ευρωπαίων.
Bloomberg
Στην οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας, τη Handelsblatt αποκαλύπτεται πως οι πιστωτές είναι έτοιμοι να αντικαταστήσουν με νέο πρόγραμμα το μνημόνιο, με την τρόικα να μην επιμένει πια στην παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. «Ο αέρας των ελληνικών τραπεζών είναι ακόμη πιο αραιός», σχολιάζει η εφημερίδα, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξασφαλίζει προς το παρόν ρευστότητα στην Ελλάδα, πλην όμως, για πόσο ακόμα.
Handelsblatt
Όπως σημειώνει δημοσίευμα των Financial Times, το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών έγινε μεγαλύτερο, μετά τις συζητήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο, γεγονός που δυσχεραίνει τη θέση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών έναντι των ομολόγων του. Το άρθρο προσθέτει πως «τέτοιες μεγάλες διαφορές καθιστούν ακόμη πιο μακρινή την πιθανότητα επίτευξης μίας συμφωνίας για την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος. Οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις δήλωσαν ότι ετοιμάσθηκαν για μία δύσκολη εβδομάδα».
Πηγή Photo: Deutsche Welle


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/557042/diethni-mme-megales-prosdokies-megalytera-empodia-midamines-elpides#ixzz3RuORd0s8

BLOOMBERG: Η ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΠΙΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται στη στρατηγική θέση της Ελλάδας ως μέλους του ΝΑΤΟ και πώς αυτό μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως: «η στρατηγική σημασία της χώρας για τη Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στη Γερμανία για την εξασφάλιση παραχωρήσεων».
Στο άρθρο γίνεται λόγος για τις εστίες ανάφλεξης και τον κομβικής σημασίας θέση της Ελλάδας σε μία δύσκολη, γεωπολιτικά, συγκυρία: «Με τον πόλεμο στη Συρία στα Ανατολικά, την κατάρρευση του λιβυκού κράτους στα Νότια, την εύθρυπτη εκεχειρία στην Ουκρανία στα Βόρεια και την μακροχρόνια ένταση του Ισραήλ με τους γείτονές του, η αξία της Ελλάδας ως μέλους του ΝΑΤΟ και των λιμανιών της στα ανατολικά της Μεσογείου, μεγαλώνει».
«Δικαίως θα ρωτούσε κανείς, αν η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να διαχειριστούν ένα κενό ασφαλείας και μία μαύρη τρύπα στην κρίσιμη περιοχή», σχολιάζει ο Θάνος Ντόκος, διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Το διακύβευμα της Ευρώπης είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα δάνειο 195 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πρόγραμμα διάσωσης, συνεχίζει το άρθρο, που επισημαίνει πως η Ελλάδα, στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, διαθέτει πάνω από 200 μαχητικά αεροσκάφη, 1000 τεθωρακισμένα καθώς και μία στρατιωτική βάση στην Κρήτη – που χρησιμοποιήθηκε το 2011 κατά τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη - και υπενθυμίζει τον στρατηγικό ρόλο της χώρας κατά τη διάρκεια και μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Αυτός ο ρόλος ίσως αναδειχτεί στο ισχυρότερο όπλο του Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους» θεωρεί ο Δημήτρης Κούρκουλας, πρώην αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει το ρόλο της Ρωσίας που αναδύεται ως το «αντίπαλον δέος» της Γερμανίας για την Ελλάδα και τη στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προσέγγισε από την πρώτη στιγμή την ελληνική κυβέρνηση, στέλνοντας συγχαρητήριο μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα την επομένη του εκλογικού θριάμβου και απευθύνοντας κάλεσμα για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. 
«Ο Πούτιν, ο οποίος εδραίωσε τη δύναμή του στη Μαύρη Θάλασσα με την προσάρτηση της Κριμαίας πριν από ένα χρόνο, ''φλερτάρει'' την Ελλάδα όσο η Γερμανία παίζει σκληρό παιχνίδι πάνω στο αίτημα της χώρας για παραχωρήσεις ως προς το βάρος του χρέους».
«Ο Τσίπρας έχει διορία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και την εκπνοή του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης για να πείσει το υπόλοιπο της Ευρώπης για παράταση της οικονομικής στήριξης της κυβέρνησής του. (...) Χωρίς συμφωνία, η κυβέρνηση και οι ελληικές τράπεζες θα έχουν ξεμείνει από ρευστότητα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, εξέλιξη που μπορεί να εξαναγκάσει τον Τσίπρα να εγκαταλείψει το ευρώ, θέτοντας εν αμφιβόλω τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη», καταλήγει το άρθρο.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/556960/bloomberg-h-geostratigiki-thesi-tis-elladas-os-moxlos-piesis-stin-eyropi#ixzz3RuNruIOi

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Τη "λύπη" του για τις δηλώσεις του ισραηλινού ομολόγου του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο οποίος χθες (16/02/2015) προέτρεψε τους Εβραίους της Ευρώπης να εγκατασταθούν στο Ισραήλ, εξέφασε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς απευθύνοντας μήνυμα προς όσους ζουν στην Γαλλία ότι δεν θέλει να φύγουν από τη χώρα του.
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται ενώ στη Γαλλία επικρατεί ανησυχία μετά τις επιθέσεις στην Κοπεγχάγη και στο Παρίσι, αλλά και μετά τη χθεσινή βεβήλωση εκατοντάδων τάφων στο εβραϊκό νεκροταφείο του Σαρ-Υνιόν της ανατολικής Γαλλίας.
"Το μήνυμά μου προς τους Γάλλους Εβραίους είναι το εξής: η Γαλλία είναι πληγωμένη όπως εσείς και η Γαλλία δεν θέλει να φύγετε. Σας δηλώνει για μια ακόμη φορά την αγάπη της, την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της", τόνισε ο Βαλς μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
Ταυτόχρονα όπως ο Γάλλος πρωθυπουργός επέκρινε τα λεγόμενα του Ισραηλινού ομολόγου του λέγοντας ότι λυπάται για αυτά και ότι δεν επιτρέπονται τέτοιου είδους δηλώσεις παρότι το Ισραήλ είναι σε προεκλογική εκστρατεία. "Η θέση των Γάλλων Εβραίων είναι στη Γαλλία", κατέληξε ο Μανουέλ Βαλς.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/557032/apantisi-ston-netaniaxoy-apo-ton-gallo-prothypoyrgo#ixzz3RuM9O9IV

ΜΟΝΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ!

ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ

Ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες αλλά και τους πολιτικούς αναλυτές είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν καταλήξουν σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, σε αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί δίκαιη και επωφελής λύση και για τα δύο μέρη.
Σε αυτό το ενδεχόμενο, τα μέλη της κυβέρνησης κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Αφήνουν όμως να εννοηθεί ότι σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το μέλλον του. 
Στο περιθώριο της δημόσιας συζήτησης, κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει δειλά – δειλά να αποκαλύπτουν τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ένα ενδεχόμενο αδιεξόδου.
«Ο Τσίπρας δεν υπογράφει τίποτα χωρίς τη συγκατάθεση του ελληνικού λαού» λένε πολλοί με νόημα κάτι που αποτυπώνεται και στο σημερινό 16/02/2015 δημοσίευμα της εφημερίδας Kontranews με τίτλο: «Χωρίς εκλογές ή δημοψήφισμα δεν υπογράφει τίποτε ο Αλέξης».
Το σενάριο της προσφυγής σε δημοψήφισμα είναι ανοικτό. Το ομολογούν και στελέχη της αριστερής πλατφόρμας τόσο σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με δημοσιογράφους όσο και σε δημόσιες τοποθετήσεις του όπως ο κ. Στάθης Λεουτσάκος, βουλευτής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που όταν ρωτήθηκε από τον Ν. Ευαγγελάτο σε ραδιοφωνική του συνέντευξη:
«Αν το πράγμα φτάσει σε ρήξη θεωρείτε ότι το να βρεθεί η Ελλάδα με ένα δικό της νόμισμα είναι καταστροφή ή είναι κάτι διαχειρίσιμο και όπως λένε και ορισμένοι ίσως να είναι στο μέλλον και μια ευκαιρία;». Η απάντηση που έδωσε ο κ. Λεουτσάκος ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη:«Αυτό θα το απαντήσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός αν χρειαστεί».
Προς το παρόν βέβαια κανείς δεν γνωρίζει ποιο ακριβώς είναι το plan B της κυβέρνησης πάνω στο οποίο θα σχηματοποιηθεί το όποιο δημοψήφισμα, ή μια νέα προσφυγή σε εθνικές εκλογές, αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει τον λαό προ των ευθυνών του και δεν θα λειτουργήσει ανεξάρτητα όπως έκαναν στο παρελθόν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/557036/monos-kyriarxos-o-ellinikos-laos#ixzz3RuLYxuPC

Π. Λαφαζάνης: Αν επιμείνουν σε παράταση δεν θα υπάρξει συμφωνία

Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιδιώκει τη ρήξη, αλλά αν οι εταίροι επιμείνουν στην παράταση του υπάρχοντος προγράμματος τότε συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει, τονίζει σε συνέντευξή του Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Αν οι λεγόμενοι εταίροι επιμείνουν στην παράταση, με εκείνη ή την άλλη μορφή και παραλλαγή, του υπάρχοντος προγράμματος, δηλαδή του αμαρτωλού μνημονίου, γιατί αυτό εννοούν ως πρόγραμμα, τότε συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει. Τότε, οι λεγόμενοι εταίροι και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, η Γερμανία, θα έχουν κάνει μια συνειδητή επιλογή ρήξης», αναφέρει ο κ. Λαφαζάνης.
Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι η Γερμανία δεν θα επιχειρήσει «να σηκώσει τόσο κυνικά και απροκάλυπτα το βάρος μιας ρήξης, γιατί, πέραν των πολλών άλλων, θα είναι η ίδια που θα αντιμετωπίσει, σε μια τέτοια περίπτωση, τις πιο καταστρεπτικές επιπτώσεις».
«Εμείς δεν επιδιώκουμε τη ρήξη. Επιδιώκουμε, αντίθετα, να σταθεί όρθια η πατρίδα μας. Επιδιώκουμε να προασπίσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, την επιβίωση και την προοπτική του λαού μας και μαζί με αυτά, τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ακόμη πως «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τεμαχίζεται, δεν υποδιαιρείται και δεν χωρίζεται σε "καλό" και "κακό"», διότι «έχει ενιαίο συνεκτικό προσανατολισμό». Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι αναμένουμε μια συμφωνία με τους εταίρους, η οποία θα περιλαμβάνει αυτούσιο σε κάθε του λέξη το πρόγραμμά μας, διευκρίνισε, για να επαναλάβει ότι αυτό που διεκδικεί η κυβέρνηση είναι «μια συμφωνία που θα σέβεται τη δημοκρατία στη χώρα μας, που θα είναι απόλυτα συμβατή με το πρόγραμμα που ενέκρινε ο λαός».
Πηγή: ΑΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/story/916342/p-lafazanis-an-epimeinoun-se-paratasi-den-tha-uparksei-sumfonia

9 σημάδια ότι κάποιος σας λέει ψέματα!




9 Σημάδια ότι Κάποιος Σας Λέει Ψέματα
Μπορούμε να καταλάβουμε αν κάποιος μας λέει ψέματα;
ΝαιΜας λένε τα αποτελέσματα πολύχρονων ερευνών της DrLeanne ten Brinke που μελετάει τη συμπεριφορά των ψευτών και και της DrLillian Glass που έχει δουλέψει με το FBI στην ανίχνευση ψεμάτων που λένε εκατοντάδες ανακρινόμενοι. Πολλές φορές οι άνθρωποι που λένε ψέματα τα έχουν σκεφτεί σε κάθε λεπτομέρεια, ακόμα τα έχουν προβάρει, αλλά παρόλα αυτά, υποσυνείδητα, τους ξεφεύγουν μικρές λεπτομέρειες της γλώσσας του σώματος οι οποίες τους προδίδουν!
Αναρωτιέστε λοιπόν αν κάποιος σας λέει αλήθεια ή ψέματα; Παρατηρήστε την έκφραση του προσώπου τους, τη γλώσσα του σώματός τους και τον τρόπο με τον οποίο μιλάνε και θα καταλάβετε!
Γράφει για το boro.gr , η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)

ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ…..
1. Αλλάζει πολύ συχνά τη θέση του κεφαλιού του.
Ρωτάτε τον άλλον μια απλή ερώτηση: «που ήσουν χτες το βράδυ;» και ξαφνικά το άλλο άτομο κουνάει το κεφάλι του με έντονο τρόπο- είναι πολύ πιθανό ότι η απάντηση που πρόκειται να σας δώσει είναι ψέματα. Οι ειδικοί λένε ότι πριν δώσουν μια ψεύτικη απάντηση, οι περισσότεροι άνθρωποι κουνούν το κεφάλι τους προς τα πίσω ή το γέρνουν ελαφρά στο πλάι.

2. Αλλάζει ο ρυθμός της αναπνοής του.
Όταν κάποιος λέει ψέματα συχνά αναπνέει πιο βαριά από το κανονικό του, κάτι που είναι ενστικτώδης αντίδραση. Επίσης, καθώς μιλάει οι ώμοι του ανασηκώνονται πιο έντονα και η φωνή του γίνεται πιο ‘ρηχή’. Αυτό συμβαίνει επειδή το άτομο στρεσάρεται και πιέζεται τη στιγμή που λέει ψέματα, οπότε αλλάζει ο καρδιακός ρυθμός και η ροή του αίματός του, με αποτέλεσμα να συμβαίνει η συγκεκριμένη αλλαγή στο ρυθμό αναπνοής.

3. Στέκεται ακίνητος σαν άγαλμα.
Όλοι ξέρουμε ότι όταν κάποιος λέει ψέματα και είναι νευρικός και αγχωμένος συνήθως κουνιέται πολύ, παίζει με ένα αντικείμενο ή έχει περισσότερη κινητικότητα στα πάνω ή τα κάτω άκρα. Ωστόσο είναι επίσης πιθανό το άτομο που λέει ψέματα να μένει ακίνητο, κάτι που σχετίζεται με μια βιολογική αντίδραση του οργανισμού απέναντι στο στρες και την ψυχολογική πίεση. Όπως ακριβώς ο λαγός που τυφλώνεται από τα φώτα του αυτοκινήτου και ακινητοποιείται στη μέση του δρόμου, έτσι και το άτομο που λέει ψέματα παθαίνει αυτή την ακινησία λόγω της νευρικότητας που έχει.

4. Επαναλαμβάνει λέξεις ή φράσεις.
Το άτομο που λέει ψέματα στην προσπάθειά του να πείσει τον εαυτό του και τον συνομιλητή του αρχίζει να επαναλαμβάνει λέξεις ή φράσεις, σαν να προσπαθεί να επιβεβαιώσει το ψέμα που έχει στο μυαλό του ή σαν να προσπαθεί να συγκεντρωθεί σε αυτό που θέλει να πει.

5. Δίνει πάρα πολλές πληροφορίες και άσχετες λεπτομέρειες.
Όταν κάποιος λέει ψέματα αρχίζει να δίνει πολλές πληροφορίες και περιττές λεπτομέρειες, σαν να προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του και τον άλλο για το ότι αυτό που λέει είναι η αλήθεια. Οψεύτηςπροσπαθείμεαυτήτην –υποτίθεται-ανοιχτήκαιφιλικήστάσηπροςτοσυνομιλητήτουνατονπείσεικαιναγίνειπιστευτός.

6. Αγγίζει το στόμα του ή το καλύπτει με το χέρι του.
Μια αυτόματη κίνηση όταν κανείς λέει ψέματα, δε θέλει να απαντήσει μια ερώτηση, έχει στριμωχτεί να πει κάτι ή δε θέλει να ασχοληθεί με ένα θέμα, είναι το να φέρει το χέρι στο στόμα του. Έτσι, αν κάποιος σας μιλάει και ακουμπάει τα χείλη του ή έχει το στόμα του καλυμμένο με το χέρι του δε σας φανερώνει όλη την αλήθεια ή σας λέει ψέματα και, κυριολεκτικά, κλείνει την επικοινωνία μαζί σας.

7. Σέρνει τα πόδια του ή τα κουνάει νευρικά.
Πρόκειται για ασυνείδητη κίνηση του ψεύτη, που δείχνει ότι έχει άγχος και αισθάνεται πιεσμένος και, κυριολεκτικά και μεταφορικά, επιθυμεί να φύγει από την άσχημη αυτή κατάσταση. Αν αναρωτιέστε αν κάποιος σας λέει ψέματα, παρατηρήστε τι κάνει με τα πόδια του, συμβουλεύουν οι ειδικοί.

8Δυσκολεύεται να μιλήσει.
Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος πιέζεται να απαντήσει ή τον ανακρίνουν οπότε έχει έντονο στρες και άγχος και φυσιολογικά στεγνώνει το στόμα του, με εντολή του αυτόνομου νευρικού του συστήματος. Επίσης, όταν κάποιος λέει ψέματα δαγκώνει ή γλείφει τα χείλη του ή τα σουφρώνει.

9. Σας κοιτάζει χωρίς να ανοιγοκλείνει φυσιολογικά τα μάτια του.
Συχνά το άτομο που λέει ψέματα δεν κοιτάζει τον συνομιλητή του στα μάτια, αλλά όταν κάποιος έχει γίνει καλός στα ψέματα και επιθυμεί να σας ξεγελάσει τότε σας κοιτάζει στα μάτια με υπερβολικό τρόπο, χωρίς να στρέφει και αλλού το βλέμμα του και χωρίς να πεταρίζουν τα βλέφαρά του, όπως είναι το φυσιολογικό. Οι ψεύτες έχουν ένα διαπεραστικό, παγωμένο βλέμμα που εστιάζει έντονα στον συνομιλητή τους για να τον εκφοβίσουν και να τον χειριστούν.
Σε μερικές περιπτώσεις το άτομο που λέει ψέματα και είναι νευρικό πεταρίζει τα βλέφαρά του πολύ συχνά και πολύ έντονα.
http://www.boro.gr/89753/9-shmadia-oti-kapoios-sas-leei-psemata
AdTech Ad