Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Έξι, τεσσάρων και δύο ετών τα αθώα θύματα του παραλογισμού Φρίκη: «Μήδεια» έκαψε ζωντανά τα παιδιά της και τηλεφώνησε στον άντρα της για να ακούσει τις κραυγές

«Κι εγώ ακούω τις κραυγές τους αλλά δεν θα κάνω τίποτα για να τα σώσω» είπε η 35χρονη - Αιτία φέρεται να είναι η διαφωνία για την κηδεμονία των τριών παιδιών

Ακόμα και τον μύθο της Μήδειας ξεπερνάνε όσα έκανε η 35χρονη Τιόρο Μπόου στην πόλη Λένικ στο Βέλγιο.



Σύμφωνα με τα τοπικά δημοσιεύματα η 35χρονη όχι μόνο έβαλε φωτιά και έκαψε ζωντανά τα τρία παιδιά της ηλικίας έξι, τεσσάρων και δύο ετών αλλά ήταν τόσο διεστραμμένη ώστε τηλεφώνησε στον εν διαστάσει σύζυγό της τον οποίο υποχρέωσε να ακούσει τις κραυγές των τριών μικρών και αθώων παιδιών.

Ο Χέλμουτ Ούλιν, ο τραγικός πατέρας ήταν στη δουλειά του σε μια οικοδομή όταν χτύπησε το κινητό του τηλέφωνο την περασμένη Τετάρτη. «Άκουσε τα που ουρλίαζουν» άκουσε από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής τη σύζυγό του να του λέει χωρίς να μπορεία να συλλάβει το μέγεθος της οικογενειακής τραγωδίας.

«Κι εγώ ακούω τις κραυγές τους αλλά δεν θα κάνω τίποτα για να τα σώσω» είπε η άκαρδη μάνα και συμπλήρωσε: καλό θα ήταν να τρέξεις αλλά θα είναι πολύ αργά για να τα σώσεις, δεν θα επιζήσουν.



Η συνέχεια ακόμα πιο φρικιαστική καθώς πρώτη έφτασε στο σημείο η θεία των παιδιών που βρήκε την 35χρονη στον κήπο πάνω από το απανθρακωμένο πτώμα της κόρης της. «Δέκα λεπτά ουρλιαχτών και όλα τελείωσαν» της είπε απόλυτα ήρεμη. 

Το ζευγάρι διαπληκτιζόταν συνεχώς για την κηδεμονία των παιδιών και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η «Μήδεια» προέβη στην αποτρόπαια πράξη όταν έλαβε ένα έγγραφο από τον δικηγόρο του εν διαστάσει συζύγου της με το οποίο απαιτούσε να πάρει υπό την προστασία τα τρια παιδάκια.

Η μοναδική που επέζησε ήταν η 9χρονη κόρη της Μπόου από άλλο γάμο και αυτό επειδή βρισκόταν στο σχολείο την ώρα της τραγωδίας.
http://www.protothema.gr/world/article/451466/friki-mideia-ekapse-zodana-ta-paidia-tis-kai-tilefonise-ston-adra-tis-gia-na-akousei-tis-krauges/

Η κυβίστηση των ΜΜΕ

Για «στροφή μέσα σε μια νύχτα των παλιών ναυαρχίδων του αθηναϊκού κόσμου των εφημερίδων σε μια φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ πορεία, με τον λόγο γι’ αυτό να βρίσκεται στην αλλαγή εξουσίας, καθώς τα χρέη και η νηνεμία στις διαφημίσεις ευνοούν την εξάρτηση των ελληνικών ΜΜΕ από την πολιτική» κάνει λόγο η αυστριακή έγκυρη, συντηρητική εφημερίδα «Ντι Πρέσε» σε εκτενές δημοσίευμά της την Τετάρτη, με τον ιδιαίτερα καυστικό τίτλο «Η ξαφνική αγάπη των (ελληνικών) μέσων ενημέρωσης για τον Τσίπρα».
«Ηταν σαν κάποιος να ξύπνησε σε άλλη χώρα τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, την επομένη του εκλογικού θριάμβου του ριζοσπαστικού αριστερού συνασπισμού του Αλέξη Τσίπρα, όταν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ξεπερνούσαν τον εαυτό τους σε θετική ειδησεογραφία για τη νέα κυβέρνηση, δίνοντας επιτέλους στα κεντρικά στελέχη του κόμματος το βήμα, το οποίο τους αρνούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια», παρατηρεί εισαγωγικά η εφημερίδα.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, προπάντων τα ανοίγματα από τις ναυαρχίδες του αθηναϊκού Τύπου, «Τα Νέα» και το κυριακάτικο «Το Βήμα» του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), όπως επίσης «Το Εθνος» του ομίλου Μπόμπολα (Πήγασος), ήταν εντυπωσιακά, και μπορεί αυτές να διαθέτουν μεγάλα συντακτικά επιτελεία με ευρύ φάσμα γνώμης, ωστόσο τα πρωτοσέλιδα πάντα προσανατολίζονταν εκεί όπου φυσά ο «σωστός» άνεμος.
Στις 28 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα της τελευταίας ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτές οι εφημερίδες προειδοποιούσαν με τα μελανότερα χρώματα για άδεια ταμεία και για κρατική χρεοκοπία σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, για να αρχίσουν να αλλάζουν και να αφιερώνουν περισσότερο χώρο στην άνοδο της Αριστεράς μέσα στον Ιανουάριο, λόγω των δημοσκοπήσεων.
Βέβαια, αυτή δεν ήταν η πρώτη τους στροφή, καθώς, ενώ επί δεκαετίες υπήρξαν αφοσιωμένοι εταίροι του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ, μετακινήθηκαν στο άλλο στρατόπεδο μετά την εκλογή του συντηρητικού Αντώνη Σαμαρά το 2012 και αυτή η στροφή έγινε ευκολότερη με τον συνασπισμό του με το συρρικνωμένο ΠΑΣΟΚ, γράφει η «Ντι Πρέσε», για να αναφέρει στη συνέχεια την εξάρτηση των εφημερίδων από κρατικές διαφημίσεις και δάνεια, αλλά και το πλήγμα που αυτές δέχτηκαν από την κρίση, με τη δραστική μείωση της διαφήμισης και του αριθμού των αναγνωστών.
Οπως επισημαίνεται, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ωστόσο τα χρέη, που για ΔΟΛ και Πήγασο, στους οποίους ανήκει και ο μεγαλύτερος τηλεοπτικός σταθμός MEGA, ανέρχονται αθροιστικά σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ και ένα μεγάλο μέρος από αυτά ανάγεται σε χαριστικές ενέργειες, όπως αποκάλυψε το 2012 ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για «πόλεμο» εναντίον του από τον ΔΟΛ, επειδή δεν ήθελε να εγκρίνει δάνειο της κρατικής Τραπέζης της Ελλάδος προς τον Οργανισμό.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απειλείται η επιβίωση των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, καθώς η νέα κυβέρνηση προτίθεται να ελέγξει τα δάνεια και, επιτέλους, έπειτα από 27 χρόνια συνεχών αναβολών, να προκηρύξει διαγωνισμό για τους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.
Σκάνδαλο με τις άδειες
Πρόκειται πραγματικά για σκάνδαλο, καθώς όλες οι άδειες λειτουργίας τους ήταν απλώς «προσωρινές» και μέχρι σήμερα δεν πληρώνουν κανένα τέλος για αυτές, σημειώνει, συμπληρώνοντας πως, λόγω της οικονομικής κατάστασης των μεγάλων σταθμών, θα είναι δύσκολο να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς, οπότε «δεν βλάπτει να είναι ευγενικοί προς το νέο κυβερνητικό κόμμα».
Η «Ντι Πρέσε» αναφέρεται επίσης στην εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις προγραμματικές του δηλώσεις για την επανίδρυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, την οποία είχε κλείσει ο προκάτοχός του Σαμαράς, απολύοντας τους πάνω από 2.000 υπαλλήλους, κάτι που με το «μαύρο» της οθόνης από τη μια στιγμή στην άλλη είχε προκαλέσει τον Ιούνιο του 2013 την κατακραυγή από τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.
Ο Σαμαράς είχε ιδρύσει έναν νέο φορέα με κατά δύο τρίτα λιγότερο προσωπικό, ενώ οι απολυμένοι εκπέμπουν από τότε ένα πρόγραμμα στο Διαδίκτυο και με την εκλογική νίκη του Τσίπρα ξέσπασαν σε ενθουσιασμούς, χωρίς τώρα να θέλουν να συνυπάρξουν με τους υπαλλήλους του σταθμού του Σαμαρά, καταλήγει το δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας.

https://www.efsyn.gr/arthro/i-kyvistisi-ton-mme

Βαρουφάκης: «Δεν υπάρχει σχέδιο Β - ας γίνει Αρμαγεδδών»

Συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» έδωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στην οποία -μεταξύ άλλων- αναφέρεται και στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της. 
Η συζήτηση αρχικά στράφηκε στην εξωτερική του εικόνα και στο γεγονός που τα φώτα της δημοσιότητας είναι συνεχώς στραμμένα πάνω του, με τον 53χρονο οικονομολόγο να σημειώνει πως «είμαι αυτός που είμαι». 
«Έχουμε χάσει τα πάντα», είπε ο υπουργός αναφερόμενος στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας πως «έτσι μπορούμε να πούμε την αλήθεια... και είναι καιρός να κάνουμε».
Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε πως «το πρόγραμμα διάσωσης το 2010 δεν ήταν για τη διάσωση της Ελλάδας. Ήταν ένα σχέδιο διάσωσης των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών. Το γερμανικό κοινό έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι αυτά τα χρήματα πηγαίνουν στους Έλληνες, ενώ το ελληνικό κοινό είχε οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι αυτή ήταν η σωτηρία μας». 
Για το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη, σημειώνει: «Άλλο πράγμα είναι να πει κάποιος ότι δεν θα έπρεπε να μπείτε στην ευρωζώνη, και εντελώς διαφορετικό να πει ότι πρέπει να βγούμε από το ευρώ. Αν οπισθοχωρήσουμε, πέφτουμε στον γκρεμό. Αυτό είναι το επιχείρημά μου σε όλους».
Στην ερώτηση εάν υπάρχει σχέδιο Β, ο υπουργός σημείωσε: «Ακούμε συνεχώς πως εάν δεν υπογράψουμε θα γίνει... Αρμαγεδδών. Η απάντησή μου είναι: Ας γίνει! Δεν υπάρχει σχέδιο πτώσης. Αυτό είναι το σχέδιο Β». 
Και τι θα συμβεί μετά, η επόμενη ερώτηση: «Είναι σαν να με ρωτάτε τι θα συμβεί αν ένας κομήτης χτυπά τον πλανήτη Γη. Δεν έχω ιδέα. Κανένας δεν έχει».
Όσο για το εάν ο ίδιος φοβάται, δήλωσε: «Λιγάκι. Εάν δεν φοβόμουν θα ήμουν τρομακτικά επικίνδυνος».
Άλλα σημεία από τη συνέντευξη: 
  • «Κάποτε μου είχαν πει πως ως μαρξιστής, θα πρέπει να κάνω δυο πράγματα: να είμαι πάντα αισιόδοξος και να έχω άποψη για τα πάντα. Θεωρώ πως αυτή η συμβουλή μου κάνει». 
  • «Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που παράγει τεράστια συσσώρευση πλούτου και μαζική φτώχεια. Δεν νομίζω ότι μπορείς να καταλάβεις τον καπιταλισμό, χωρίς (ή μέχρι) να καταλάβεις τις αντιθέσεις του και εάν δεν αναρωτηθείς αν αυτή είναι η 'φυσική κατάσταση'. Εγώ δεν νομίζω ότι είναι. Αυτός είναι ο λόγος που είμαι αριστερός». 
  • «Δεν μπορώ να διαχωρίσω τη μοίρα αυτής της χώρας από την τύχη της Ευρώπης. Για κάποιο λόγο, πολλά φοβερά πράγματα ξεκίνησαν εδώ και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν. Ο ψυχρός πόλεμος ήταν ένα από αυτά. Δεν ξεκίνησε στο Βερολίνο, αλλά στην Ελλάδα τον Δεκέμβρη του 1944. Η μεταδοτικότητα της κρίσης στην ευρωζώνη ξεκίνησε εδώ το 2010...».
  • «Αν δεν είσαι ιδεαλιστής, είσαι κυνικός»
  • «Εάν αποχωρήσω από υπουργός Οικονομικών... θα επιστρέψω στο βιβλίο μου για την Ευρώπη, που είναι ημιτελές. Είναι πολύ δύσκολο να βρω ένα τέλος, όταν είμαι ακόμα σε αυτή τη δουλειά».
https://www.efsyn.gr/arthro/varoyfakis-den-yparhei-shedio-v-ginei-armageddon

Ωραίο μου πλυντήριο...


falciani.jpg

Ο Ερβέ Φαλσιανί, πρώην υπάλληλος της HSBC αποκαλύπτει «Το Χρηματοκιβώτιο των Φοροφυγάδων» σε βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες στην Ιταλία | REUTERS/Philippe Wojazer
Ηλεκτροσόκ στο παγκόσμιο πλουτοκρατικό πολιτικό-οικονομικό σύστημα προκαλούν οι μαζικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο #SwissLeaks με τους μεγαλοκαταθέτες της HSBC – ιδίως μετά την προαναγγελία της έκδοσης βιβλίου με τίτλο «Το Χρηματοκιβώτιο των Φοροφυγάδων», που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες στην Ιταλία με την υπογραφή του πρωταγωνιστή της υπόθεσης, του 44χρονου Ερβέ Φαλσιανί.
«Το Χρηματοκιβώτιο των Φοροφυγάδων», του Ερβέ Φαλσιανί
Κι αυτό γιατί, εκτός από τις πολιτικές βόμβες που περιέχει –όπως η ιστορία της χρησιμοποίησης της λίστας Λαγκάρντ, δηλαδή (μέρους) της «ελληνικής» λίστας Φαλσιανί, από τον Νικολά Σαρκοζί και την τότε υπουργό Οικονομικών της ΓαλλίαςΚριστίν Λαγκάρντ για να οδηγηθεί η Ελλάδα γονυπετής στα μνημόνια– και τους χιλιάδες επώνυμους φοροφυγάδες που «καίει», αυτό το άνευ προηγουμένου ξεμπρόστιασμα των πρακτικών της HSBC ανοίγει επιτέλους ένα παράθυρο για να δει όλος ο κόσμος τη μεγάλη εικόνα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ως ενός τεράστιου πλυντηρίου για το ξέπλυμα τρισεκατομμυρίων, σε βάρος των κρατών και φυσικά των κοινωνιών.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι οι πάνω από 106.000 μεγαλοκαταθέτες που περιλαμβάνονται στις λίστες του #SwissLeaks συνεργάζονταν με μία μόνον ελβετική τράπεζα. Τι γίνεται με τις άλλες ελβετικές τράπεζες; Τι γίνεται με τους λοιπούς φορολογικούς παραδείσους, από το... φιλόξενο για τις πολυεθνικές Λουξεμβούργο του κ. Γιούνκερ, μέχρι τα «νησιά των θησαυρών» στη Μάγχη, την Καραϊβική και αλλού; Το συνολικό ποσό των χρημάτων που έχουν «παρκαριστεί» στα ανά τον κόσμο φορολογικά πλυντήρια ξεπερνά, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια!
Ο... Αμαζόνιος των απόρρητων τραπεζικών δεδομένων της ελβετικής θυγατρικής τής HSBC, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας, που αξιολόγησε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), ξεπερνά κάθε φαντασία.
Εκατοντάδες δημοσιογράφοι επεξεργάστηκαν περισσότερα από 35.000 έγγραφα, που αφορούν καταθέσεις τουλάχιστον 75 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τις «διακριτικές» υπηρεσίες της τράπεζας αξιοποιούσαν όχι μόνο αθλητές, ηθοποιοί του Χόλιγουντ και «γαλαζοαίματοι», αλλά και πάσης φύσεως εγκληματίες: τα απόρρητα στοιχεία φωτογραφίζουν λαθρεμπόρους όπλων, διεφθαρμένους πολιτικούς, εμπόρους «ματωμένων» διαμαντιών, ακόμα και άτομα που χρηματοδότησαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
Ομως ακόμη και αυτός ο ποταμός των στοιχείων δεν αποτελεί παρά την «κορυφή του παγόβουνου», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» ο ίδιος ο Φαλσιανί. Ο πληροφοριοδότης, σε βάρος του οποίου η Ελβετία έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για... «βιομηχανική κατασκοπεία» (sic) και παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου της, υπογραμμίζει πως οι δημοσιογράφοι της «Monde» και των 44 μεγάλων διεθνών ΜΜΕ που συνεργάστηκαν μαζί της δεν είχαν πρόσβαση παρά σε «ένα μέρος» των πληροφοριών που εκείνος διαβίβασε στο γαλλικό κράτος. «Υπάρχουν ακόμη καταγεγραμμένες πολλά εκατομμύρια συναλλαγές (σ.σ.: μεταξύ τραπεζών) στα έγγραφα που διαβίβασα. Οι αριθμοί αυτοί μπορούν να δώσουν μια ιδέα για το τι μπορεί να είναι κάτω από την επιφάνεια. (...) Η φορολογική διοίκηση (σ.σ. της Γαλλίας) έχει πολύ περισσότερες ακόμη»!
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις δεν αποτελούν παρά την «κορυφή του παγόβουνου», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» ο ίδιος ο Φαλσιανί
Σύμφωνα με τον Φαλσιανί, τον «εφιάλτη των τραπεζών», όπως τον αποκαλεί η «Monde», «είναι αδύνατον [αυτό το σύστημα φορολογικής απάτης] να μην αφορά τις μεγάλες γαλλικές τράπεζες... Μιλάμε για μια βιομηχανία».
Οταν ρωτήθηκε σχετικά με την αποτελεσματικότητα των νομοθεσιών κατά της φοροδιαφυγής που εφαρμόστηκαν στη Γαλλία μετά την υπόθεση με τους ελβετικούς λογαριασμούς του πρώην υπουργού Καϊζάκ, αλλά και στις ΗΠΑ, τόνισε με νόημα πως «οι κανονιστικές ρυθμίσεις αφορούν κυρίως τους ιδιώτες πελάτες που δηλώνουν έναν λογαριασμό στο όνομά τους. Αυτοί είναι οι μικροί, στον πάτο του καλαθιού. Το πάνω μέρος του καλαθιού χρησιμοποιεί εταιρείες που μερικές φορές δημιουργούνται με δόλιο τρόπο. (...) Κατ’ αναλογία, ασχολούμαστε και μιλάμε πολύ για την τρομοκρατία. Ομως αυτοί που κάνουν τους ανθρώπους να πεινάνε, οι αληθινοί τρομοκράτες, αυτοί που πλήττουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, είναι ο κόσμος της οικονομίας!»

Σε δείπνο με τους εκπροσώπους διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων Τουρκία: Τι είπε ο Νταβούτογλου για τις διώξεις των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη το 1955

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε τους δεσμούς που συνδέουν την εβραϊκή και την χριστιανική θρησκεία με τον ισλαμισμό - Κάλεσε την Αθήνα να συζητήσουν για τις «πληγές» των Σεπτεμβριανών

Την περίοδο των Σεπτεμβριανών καυτηρίασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σε δείπνο που παρέθεσε στους εκπροσώπους των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Τουρκία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Ανατολή».



Ο κ. Νταβούτογλου εξήρε την αρμονική συνύπαρξη των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Τουρκία σήμερα, σημειώνοντας: «Βέβαια υπήρξαν και περίοδοι όπου σημειώθηκαν ρήξεις. Δεν είναι δυνατό να ξεχάσουμε τις πληγές των γεγονότων της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου». «Δεν είναι δυνατό να αποδεχτούμε τις εικόνες εκείνες των δρόμων της Κωνσταντινούπολης» πρόσθεσε και ανέφερε πως «κάθε φορά που πάω στην Αθήνα καλώ την ελληνική πλευρά, να διαχειριστούμε τις πληγές αυτές και να τις συζητήσουμε».

Ο κ. Νταβούτογλου σημείωσε, επίσης, ότι καλεί όλους «τους πολίτες, όποια και αν είναι η καταγωγή τους, που έφυγαν από την Τουρκία εξαιτίας των ρήξεων που βιώθηκαν το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, να επιστρέψουν».

Σημείωσε ακόμα ότι ήδη έχουν γίνει πολλές νομικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των κοινωνικών σχέσεων και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, με πιο σημαντική την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων των ευαγών ιδρυμάτων (βακουφίων).

«Μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί 365 ακίνητα σε μη μουσουλμανικά ευαγή ιδρύματα- και πολλά ακόμη βρίσκονται στη διαδικασία επιστροφής» είπε, σημειώνοντας ότι «συγκριτικά μιλώντας, σε καμία άλλη χώρα δεν έχει κάνει κάτι παρόμοιο» και πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή έγινε χωρίς να ζητηθούν ανταλλάγματα και αμοιβαιότητα από άλλες χώρες, γιατί «αυτή είναι η παράδοση στην Κωνσταντινούπολη».

Ο κ. Νταβούτογλου σχολίασε, τέλος, ότι δεν λειτουργεί κανένα τζαμί στη Θεσσαλονίκη. «Γιατί στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει τζαμί ως αρχιτεκτόνημα, δε λειτουργεί;» αναρωτήθηκε και σημείωσε ότι «η εβραϊκή και η χριστιανική παράδοση είναι έντονα συνδεδεμένη με την ισλαμική». «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς έχουν αναμειχθεί οι πολιτισμοί των Εβραίων και των Ρωμιών, αυτοί συνιστούν την ιστορία μας» είπε.
http://www.protothema.gr/world/article/450994/tourkia-ti-eipe-o-davoutoglou-gia-tis-dioxeis-ton-ellinon-apo-tin-konstadinoupoli-to-1955/

ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015 - 00:01 Αλέξη κάνε το μεγάλο βήμα! Πηγή:www.capital.gr

Τα πράγματα μπορούν να εξελιχτούν καλά. Αρκεί η νέα κυβέρνηση να προσγειωθεί στον κόσμο του ρεαλισμού και να μπορέσει να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα περιθώρια συμβιβασμού που προσφέρει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη. Είναι πιθανό στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας να βγούμε κερδισμένοι. Το μεγαλύτερο κέρδος για τη χώρα, όμως, είναι η προάσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Δεν είναι η Ευρώπη ο εχθρός μας. Είναι το σπίτι μας!

Ο πολιτικός κόσμος έχει καλλιεργήσει υπερβολικές προσδοκίες στον κόσμο κι αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος. Το δύσκολο είναι πώς θα πουν τώρα την αλήθεια σε αυτό τον κόσμο που πίστεψε σε αυτά που του έλεγαν, ότι υπάρχει μία άλλη λύση, ένας άλλος δρόμος. Πώς θα τον πείσουν τώρα ότι το αίτημα για παράταση είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος. Ότι θα πρέπει να πληρωθούν οι φόροι, όπως είπε και η κυρία Βαλαβάνη κι ότι πρέπει να ξεχάσουμε το κίνημα "δεν πληρώνω". Ότι είναι ώρα να αρχίσουμε να μιλάμε σοβαρά για το μέλλον της χώρας, δηλαδή για το μέλλον των παιδιών μας. 

Είναι τεράστια η ευθύνη της αντιπολίτευσης σε αυτή τη φάση. Να μην νομίσουν ότι δημιουργείται μία ευκαιρία για τη δικαίωσή τους! Οι λόγοι για τους οποίους έχασαν τις εκλογές δεν ήταν μόνο ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι η δική τους ανικανότητα να αντιμετωπίσουν με ουσιαστικό τρόπο τα προβλήματα της χώρας. 

Το έχουμε πει πολλές φορές! Δεν πρόκειται η χώρα να σωθεί ούτε με νέα μνημόνια, ούτε με νέα δάνεια. Η βοήθεια της Ευρώπης είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να μας βοηθήσει να κερδίσουμε χρόνο. Από εκεί και πέρα μόνο εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τους εαυτούς μας. Αρκεί να μάθουμε να συζητάμε και να σχεδιάζουμε μαζί το μέλλον. 

Μοιάζει ρομαντικό και ουτοπιστικό! Δεν είναι όμως! Η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η αντιπολίτευση να στηρίξει αυτή την επιλογή. Δίχως εγωισμό, δίχως διάθεση για παιγνίδια μικροπολιτικής. 

Αυτή είναι η ευκαιρία της χώρας. Να μπορέσουν μια φορά οι παραγωγικές δυνάμεις να πουν την δική τους άποψη για το πως μπορεί να αναπτυχτεί η χώρα. Να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος σε όλη την χώρα για την επόμενη ημέρα. 

Γι αυτό τον λόγο πρέπει να στηριχτεί τώρα ο Αλέξης Τσίπρας. Για να μην κάνει πίσω. Για να αντέξει τις εσωκομματικές του πιέσεις. Για να του δοθεί η δυνατότητα να κάνει την μεγάλη υπέρβαση, να συνομιλήσει ουσιαστικά με τους πολιτικούς του αντιπάλους και να διαμορφωθεί έτσι το πλαίσιο για ένα εθνικό πρόγραμμα. 
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=2227570

Άλλη λύση δεν υπάρχει. Όσο κι αν ψάξουν! Με το να λέει ο κ. Βαρουφάκης ότι συμφωνεί με το 70% των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ψηφίσει τόσα χρόνια στην Βουλή ούτε μία. Με το να λέει η κυρία Βαλαμβάνη στον κόσμο να πληρώσει τώρα τους φόρους του, όταν επί σειρά ετών έλεγαν τα ακριβώς αντίθετα. Δεν κάνουν κάτι άλλο από το να αναπαράγουν ένα αποτυχημένο μοντέλο διακυβέρνησης. Εκείνο που η νέα κυβέρνηση κάνει όσα την προηγούμενη ημέρα θεωρούσε αδύνατον να συμβούν! Είναι καιρός να σπάσει επιτέλους αυτός ο φαύλος κύκλος! 

Στηρίξτε τον κ. Τσίπρα. Διότι το μέλλον της Ελλάδας είναι η Ευρώπη. 

Θανάσης Μαυρίδης 

thanasis.mavridis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr