Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Επικοινωνία Ν. Κοτζιά – Σ. Λαβρόφ για την εκεχειρία στην Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ είχε το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με αφορμή τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία.
Σύμφωνα  με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών οι δύο υπουργοί αντήλλαξαν απόψεις για το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Μινσκ σχετικά με την κρίση στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς και για τη συμφωνία εκεχειρίαςπου αποφασίστηκε.

http://www.naftemporiki.gr/story/915624/epikoinonia-n-kotzia--labrof-gia-tin-ekexeiria-stin-oukrania

ΗΠΑ: Στρατιωτική εκπαίδευση στους Ουκρανούς από τον Μάρτιο

Στρατιωτική εκπαίδευση θα αρχίσουν να παρέχουν από τον Μάρτιο οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στον ουκρανικό στρατό, όπως δήλωσε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων οι οποίες σταθμεύουν στην Ευρώπη.
Ο αντιστράτηγος Μπεν Χότζες τόνισε ακόμη ότι στην περιοχή του Ντεμπάλτσεβε, στην ανατολική Ουκρανία, εμπλέκονται στις μάχες και τακτικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού.
http://www.naftemporiki.gr/story/914945/ipa-stratiotiki-ekpaideusi-stous-oukranous-apo-ton-martio

«Ας μετατρέψουμε τη Βόρεια Κορέα σε μια σοσιαλιστική νεραϊδοχώρα» Τα συνθήματα για την 70ή επέτειο από την ίδρυση του Κόμματος Εργατών Κορέας

«Ας φυσήξει ο ισχυρός άνεμος από τις ιχθυοκαλλιέργειες σε όλη τη χώρα!»
«Ας γίνουν οι γυναίκες των αξιωματικών εξαρτημένες βοηθοί των συζύγων τους!»
«Ας μετατρέψουμε ολόκληρη τη Βόρεια Κορέα σε μία σοσιαλιστική νεραϊδοχώρα μέσα από την κοινή επιχείρηση του στρατού και του λαού!»
Η Βόρεια Κορέα κυκλοφόρησε κατάλογο με περισσότερα από 300 νέα πολιτικά συνθήματα, με αφορμή τον εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυση του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών της Κορέας και την απελευθέρωση της Κορεατικής Χεσρονήσου από τους Ιάπωνες.
Τα συνθήματα που στη μετάφραση ξεπερνούν τις 7.000 λέξεις και καταλαμβάνουν πάνω από δύο σελίδες στην μεγάλου σχήματος εφημερίδα του κόμματος καλούν τον λαό να βελτιωθεί σε μία ευρεία κατηγορία τομέων, όπως για παράδειγμα να φοράει «σχολικές ποδιές με περισσότερο στυλ» και «να καλλιεργεί σε ευρεία κλίμακα οργανικά προϊόντα».
Τα νέα συνθήματα περιλαμβάνουν αρκετή από την ρητορική που χρησιμοποιεί συχνά η Βόρεια Κορέα εναντίων των εχθρών της - των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας: «Αν τολμήσει ο εχθρός να εισβάλει στη χώρα μας, εξοντώστε τους μέχρι τον τελευταίο ώστε να μην επιβιώσει κανένας τους για να υπογράψει την συνθήκη παράδοσής του».
Κάποια από αυτά, που κυκλοφόρησαν από κοινού από την πολιτική και την στρατιωτική επιτροπή του κόμματος, παρέχουν συγκεκριμένες οδηγίες και για τη βιομηχανία: «Ας κάνουμε τη χώρα μία χώρα μανιταριών καθιστώντας την καλλιέργεια μανιταριών επιστημονική, εντατική και βιομηχανοποιημένη!».
Τα περισσότερα ωστόσο αντανακλούν τις μεγάλες ανάγκες του κράτους όπως την παροχή περισσότερου φαγητού στα παιδιά, την σταθερή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.
Η φτωχή ασιατική χώρα έχει υποσχεθεί εδώ και χρόνια να βελτιώσει το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών της, καθώς μαστίζεται από τις χρόνιες ελλείψεις σε τρόφιμα, από την έλλειψη ηλεκτροδότησης και τη διεθνή απομόνωση.

http://www.naftemporiki.gr/story/915438/as-metatrepsoume-ti-boreia-korea-se-mia-sosialistiki-neraidoxora

"Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται crisis plan σε περίπτωση Grexit"

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης εάν η χώρα επιστρέψει στην δραχμή, δήλωσε η Elke Koenig, η ορισθείσα πρόεδρος της ευρωπαϊκής αρχής εξυγίανσης των τραπεζών.

Η ίδια επισήμανε ότι εάν οι συνομιλίες για μια μελλοντική βοήθεια για την Ελλάδα αποτύχουν, η ΕΚΤ θα είναι επικεφαλής των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών και η ελληνική κεντρική τράπεζα θα είναι υπεύθυνη για τις μικρότερες, δήλωσε.

Η Koenig αναμένεται να γίνει επικεφαλής της αρχής, η οποία ονομάστηκε Single Resolution Board, τον Μάρτιο.

Η ίδια, σε ενημέρωση δημοσιογράφων πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα είναι υπεύθυνη φέτος για την "λύση" οποιασδήποτε τράπεζας που αντιμετωπίζει πρόβλημα και δεν μπορεί να στηρίζεται στην βοήθεια από άλλα ευρωπαϊκά ταμεία εξυγίανσης των τραπεζών.


Πηγή:www.capital.gr

Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Τι δήλωσαν Πούτιν, Ποροσένκο, Ολάντ και Μέρκελ 

Την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία στην Ουκρανία από τις 15 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσαν έπειτα από συνομιλίες 16 ωρών οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, της Ουκρανίας Βίκτορ Ποροσένκο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.



Σύμφωνα με τον Πούτιν, το Κίεβο και οι φιλορώσοι αντάρτες υπέγραψαν οδικό χάρτη για την ειρήνευση στην Ουκρανία και ο Ρώσος Πρόεδρος κάλεσε τις δύο πλευρές να σταματήσουν την αιματοχυσία, τονίζοντας πως Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Ουκρανία «στηρίζουν τη συμφωνία.

«Κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε στα κύρια ζητήματα. Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου», είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ωστόσο, τόνισε πως η Ουκρανία θα πρέπει να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των πολιτών της Ανατολικής Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ανέφερε πως ο βαρύς θα πρέπει να αποσυρθεί από την χώρα σε 14 ημέρες και πρόσθεσε πως η Ομάδα Επαφής υπέγραψε έγγραφο που ετοίμασε «εν μέσω μεγάλης έντασης».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, είπε πως οι συνομιλίες στο Μινσκ κατέληξαν σε μια «ολοκληρωμένη πολιτική λύση» και στην κατάπαυση του πυρός.

«Αυτό το κείμενο αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα και υπεγράφη από την Ομάδα Επαφής και τους αυτονομιστές», δήλωσε ο Ολάντ, ωστόσο, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είπε ότι υπάρχουν ακόμη πολλές προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, αναφορικά με τις συνομιλίες για την Ουκρανία.



Σημειώνεται πως νωρίτερα την Πέμπτη, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε πως το Ταμείο θα επεκτείνει τη βοήθεια στην Ουκρανία κατά 17,5 δισ. δολάρια.

http://www.protothema.gr/world/article/450905/poutin-sumfonia-gia-katapausi-tou-puros-stin-oukrania/