Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ BLOOMBERG: ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ-ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

«Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στοΔΝΤ» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πρακτορείο Bloomberg.
«Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη».
«Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο πρωθυπουργός».
Και πρόσθεσε: «Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους. Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη».


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/550951/a-tsipras-sto-bloomberg-syntoma-symfonia-gia-to-xreos-den-epidiokoyme-sygkroysi#ixzz3Qcv481cU

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ


Βαρουφάκης: Τέλος στο αίτημα για διαγραφή χρέους




ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του χρέους παρουσίασε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών.
Σε μια προσπάθεια να φανεί περισσότερο κατευναστικός, μετά τη δήλωση Όσμπορν πως η διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη αποτελεί το μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στους FT , ότι η κυβέρνηση δεν ζητά πλέον την διαγραφή του χρέους των 315 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντίθετα, θα ζητήσει ένα «μενού» ανταλλαγής ομολόγων. Μία λύση που θα περιλαμβάνει δύο τύπους νέων δανείων.
Ο πρώτος τύπος που θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης θα αντικαταστήσει τα δάνεια των πακέτων διάσωσης και ο δεύτερος θα αντικαταστήσει αυτά της ΕΚΤ.
Επί της ουσίας, το χρέος θα αντικατασταθεί με νέα ομόλογα, βάσει της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τονίζει ο κύριος Βαρουφάκης.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως πλέον η ελληνική πλευρά «γλιτώνει» την ανάγκη να χρησιμοποιούμε τον όρο «κούρεμα», που δεν γίνεται αποδεκτός από τους συνομιλητές.
«Αυτό που λέω στους εταίρους μας» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, «είναι ότι θα συνδυάσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα με τη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Λέω: Βοηθήστε μας να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και δώστε μας δημοσιονομικό χώρο, αλλιώς θα θα συνεχιστεί η απορρύθμιση αντί για τη μεταρρύθμιση».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνεται στο άρθρο των Fianancial Times, παρουσίασε το σχέδιο του στο τέλος μιας δραματικής εβδομάδας, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας, ταρακουνήθηκαν από τα λεγόμενα των Ελλήνων.
Ο πρώτος θα αφορά στην αύξηση του ΑΕΠ και θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ο δεύτερος θα αφορά «αέναα» ομόλογα (που δεν θα λήγουν ποτέ) και θα αντικαταστήσουν εκείνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ταυτόχρονα διαμήνυσε πως «στο στόχαστρο θα μπουν και οι πλούσιοι Έλληνες που δεν πλήρωσαν το μερίδιο τους στην κρίση τα τελευταία έξι χρόνια. Έχουμε ως προτεραιότητα να πιάσουμε το ψάρι από το κεφάλι και μετά από την ουρά» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/551765/varoyfakis-telos-sto-aitima-gia-diagrafi-xreoys#ixzz3QcuUjjTT

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΩΡΙΜΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας (02/02/2015) ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε τη βαθύτατη ικανοποίησή του για την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λευκωσία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, ευχόμενος κάθε επιτυχία στον νέο πρωθυπουργό.
«Να υπάρξει σεβασμός από την πλευρά της Τουρκίας»
Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον πρόεδρο για τις ευχές και τα θερμά του λόγια.
«Δεν είναι τυχαίο που επέλεξα το πρώτο επίσημο ταξίδι ως πρωθυπουργού να γίνει στην Κύπρο. Μας δένει η κοινή λαμπρή ιστορία, αλλά και ένα ελπιδοφόρο μέλλον».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι δύο χώρες παρά τα οικονομικά προβλήματα, παραμένουν πυλώνες σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή.
«Θα υποστηρίξουμε σθεναρά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν τη συναντίληψη Αθήνας-Λευκωσίας στο εθνικό θέμα.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η παρουσία τους ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός υπονομεύει τις συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους, η επιτυχής κατάληξη της οποίας θα ωφελήσει και τα δύο μέρη.
«Η Ευρώπη πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις για αναπτυξιακή ατζέντα»
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «τα βήματα θα είναι προσεκτικά. Έχουμε μια νέα κυβέρνηση με διάθεση ριζοσπαστικών αλλαγών, αλλά τα βήματα δεν θα είναι στον αέρα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μελετήσει τι θα επιφέρουν οι αλλαγές αυτές. Πιστεύω ότι ριζοσπαστικό είναι αυτό που θα δώσει ασφάλεια και συνέχεια. Όταν θες να κάνεις μια τομή, πρέπει να εξασφαλίσεις τη συνέχεια».
Και πρόσθεσε: «Η νέα κυβέρνηση είναι ακριβώς αυτό. Τομή, ασφάλεια και συνέχεια μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Για την επίλυση του κυπριακού η κυβέρνηση θα στηρίξει τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης από τον κυπριακό λαό».
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι νέα ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο τη νωπή λαϊκή εντολή, εντολή ισχυρής διαπραγμάτευσης με ασφάλεια στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν περίμενα κι εγώ ότι θα υπάρξουν τόσο ισχυρές δυνάμεις που θα συνδράμουν στο έργο της νέα κυβέρνησης να δημιουργήσει μια διαφορετική ρότα πλεύσης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη», τόνισε.
 «Η Ευρώπη πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις για αναπτυξιακή ατζέντα. Ο ΣΥΤΙΖΑ και οι συμμαχοί μας αυτό εκπροσωπούμε. Μια νέα ατζέντα ανάπτυξης και απασχόλησης για την Ευρώπη».
«Τα σενάρια αποχώρησης από το ευρώ ανήκουν στο παρελθόν»
Σχετικά με τα σενάρια Grexit, o κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «τα σενάρια αποχώρησης από το ευρώ ανήκουν στο παρελθόν. Όσοι κάνουν λάθος υπολογισμούς πολύ σύντομα θα διαψευστούν. Καλοί οι οικονομολόγοι, αλλά στηριζόμενοι μόνο σε αυτούς θα οδηγήσουμε Ελλάδα και Ευρώπη σε μια καταστροφή. Χρειάζεται να επιστρέψει η αλληλεγγύη ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη και τα μηνύματα που πήρα είναι ότι επιστρέφει η λογική».
«Κύπρος και Ελλάδα δεν είναι απλά δύο μικρές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Χωρίς την Ελλάδα και την Κύπρο είναι αμφότερες ακρωτηριασμένες ως προς το νοτιανατολικό άκρος τους, το άκρο που σήμερα πρέπει όσο ποτέ άλλοτε να είναι σταθερό και ασφαλές. Είμαστε πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα ένθερμο περιβάλλον», πρόσθεσε με νόημα.
«Ώριμη και αναγκαία η κατάργηση της τρόικας»
«Πιστεύω ότι είναι μια ώριμη και αναγκαία για την Ευρώπη εξέλιξη», απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αντικατάσταση της τρόικας.
«Ώριμη γιατί από την περίοδο έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άπαντες έχουν παραδεχτεί ότι αυτός ο μηχανισμός δεν έχει δημοκρατική θεσμοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αναγκαία γιατί σήμερα η Ευρώπη έχει ανάγκη από ανάσες, από συνεννόηση. Πρέπει μα πάρουν ανάσα οι λαοί, οι οικονομίες να προχωρήσουν με ανάπτυξη και να αφήσουν πίσω μια αναποτελεσματική σε όλα επίπεδα πολιτική. Αυτή η αναγκαία και ώριμη εξέλιξη, σε βαθμό που επιβεβαιωθεί, θα είναι μια καλή αρχή, όχι μόνο για Ελλάδα και Κύπρο, αλλά για όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε.
«Κάθε θεσμική αλλαγή προς το καλύτερο, ιδιαίτερα προς το νομιμοποιημένο, το οποίο ζητούν αρκετές χώρες, θα είναι προς όφελος όλης της Ευρώπης, ιδιαίτερα της Κύπρου και των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα», υπερθεμάτισε ο Κύπριος πρόεδρος.
«Να γίνουμε γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία»
«Συζητήσαμε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη την ανάγκη να υπάρξει μια συντονισμένη στάση των δύο κυβερνήσεων στα ευρωπαϊκά θέματα. Να υπάρξει μια γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία, να διεκδικήσουμε επωφελής συμφωνίες για τους λαούς μας. Ένας οικονομικός πόλεμος δεν μπορεί να έχουν κανένα αποτέλεσμα για τους ευρωπαϊκούς λαούς. Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να γίνουν μια γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
«Μαζί με άλλα κράτη που έχουν τις ίδιες απόψεις θα συνεργαστούμε ώστε η πολιτική της διπλωματίας να υπερισχύσει», ανέφερε, από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/551479/tsipras-orimi-kai-anagkaia-exelixi-i-katargisi-tis-troikas-vid#ixzz3Qct6Wvrp

H «ΑΠΕΙΛΗ» ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ Η... ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΚΙΝΗΣΗ - ΜΑΤ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ ΠΡΟ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο Αμερικανός Πρόεδρος παίρνει μια «ξεκάθαρη» θέση έναντι του ελληνικού προβλήματος και ζητά ψυχραιμία και εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, χωρίς να συνεχίζεται από πλευράς της Γερμανίας η συντριβή του κοινωνικού ιστού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι επί διακυβέρνησης του αμερικανοτραφούς Γιώργου Παπανδρέου ο Ομπάμα δεν είχε πάρει τόσο ξεκάθαρη θέση, ενώ οι ΗΠΑ ήταν εντελώς αμέτοχες κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Πιθανότατα, διότι δεν χρειάστηκε κάτι τέτοιο, αφού ΓΑΠ, Σαμαράς και Βενιζέλος το μόνο που ήξεραν να κάνουν ήταν να λένε... «ναι σε όλα» και να θυσιάζουν τον ελληνικό λαό, προς όφελος των «τοκογλύφων».
Δικαιολογημένα, λοιπόν, οι ΗΠΑ δεν επέδειξαν κανένα επενδυτικό ή οποιοδήποτε άλλο ενδιαφέρον. Άλλωστε, δεν αισθάνθηκαν ποτέ την ελληνική κρίση να ακουμπά την αμερικανική οικονομία. Κάτι που άρχισαν ήδη να αισθάνονται με το... καλημέρα της διακυβέρνησης της Ελλάδας από τον Αλέξη Τσίπρα.
Γι' αυτό, λοιπόν, η προφορική (σε πρώτη φάση) στήριξη που προσέφερε ο Ομπάμα στον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι τυχαία.
Πρώτον και κύριον ο αμερικανός Πρόεδρος επιθυμεί η χώρα του να έχει ένα ισχυρό «πόδι» στη Μεσόγειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άλλωστε οι σχέσεις ΗΠΑ – Γερμανίας είναι σχέσεις εύθραυστης ισορροπίας.
Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η Ουάσιγκτον και ο αγγλωσαξωνικός παράγοντας επιχειρούν να επωφεληθούν από την όλη κατάσταση και να εκμεταλλευθούν τη διαδικασία αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, για να αποκτήσουν τη δυνατότητα διαρκούς επίβλεψης, έως και χειραγώγησης της Ε.Ε., με στρατηγικό στόχο από τη μια πλευρά να μην αποτελέσει η ενωμένη Ευρώπη έναν αυτόνομο γεωπολιτικό παίκτη στην παγκόσμια σκηνή και στην ευρύτερη περιοχή και από την άλλη να έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιούν για την αναχαίτιση της Ρωσίας, που με κάθε τρόπο θα εξακολουθεί να αναζητά διόδους άμεσης πρόσβασης στη Μεσόγειο.
Η στάση της Ε.Ε. και ο ρόλος που παίζει στην εμφάνιση και στην εξέλιξη της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά και στην ακύρωση του αγωγού South Stream, αποτελούν στην ουσία απόδειξη των παραπάνω.
Η επιρροή της Ουάσιγκτον δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα. Απλώνεται και πίσω από την αρνητική στάση στο ευρώ και την άρνηση να ενταχθούν στην Ευρωζώνη κυρίως το Λονδίνο, αλλά και οι σκανδιναβικές χώρες -πλην Φινλανδίας, η οποία είναι μια άλλη περίπτωση, με ειδικές σχέσεις με τη Γερμανία-, είναι πολύ πιθανόν να εντοπίσει την επιρροή της Ουάσιγκτον στις χώρες αυτές, με τις οποίες διατηρεί παραδοσιακά στρατηγικούς δεσμούς και σχέσεις.
Οι Αμερικανοί είναι μεν παραδοσιακοί σύμμαχοι της Ελλάδας, πλην όμως μόνο σε επίπεδο προθέσεων. Συνήθως ζητούν πολλά και δίνουν λίγα. Προσφέρουν μόνον ως βοήθεια τη βαριά σκιά του ονόματός τους.
Με βάση πάντως το σκεπτικό ότι η Ευρώπη είναι ένας πολιτισμικός γίγαντας χωρίς ενέργεια και με βάση τις προθέσεις της Ρωσίας να μονιμοποιήσει το ενεργειακό μονοπώλιο στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ βλέπουν στο πρόσωπό του Τσίπρα τον άνθρωπο που θα βάλει τη σπίθα να σπάσει η μονοκρατορία της Ρωσίας και της Γερμανίας στη Γηραιά ήπειρο. Αν είναι σωστό το ως άνω σκεπτικό, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε τη σχέση που έχουν οι γεωπολιτικές επιδιώξεις της Ουάσιγκτον αλλά και των υπερκρατικών κέντρων που ελέγχουν τη ροή του χρήματος και του χρέους των κρατών παγκοσμίως, από τη μια πλευρά στους τρόπους με τους οποίους εμφανίστηκε η κρίση στην Ελλάδα και κυρίως στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για να μπει η χώρα στο μνημόνιο και στα όσα υπέγραψαν οι κυβερνήσεις των μνημονίων και από την άλλη πλευρά στο ρόλο που καλείται να παίξει η κυβέρνηση Τσίπρα από τούδε και στο εξής, εκούσα άκουσα, στους προαναφερθέντες γεωπολιτικούς σχεδιασμούς.
Ο πρόεδρος της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Stratfor. Τζορτζ Φρίντμαν σε ανάλυσή του εκφράζει ανησυχία και κρίσιμα ερωτήματα για τη μελλοντική μορφή της Ευρώπης, διαπιστώνοντας παράλληλα «εντεινόμενο κατακερματισμό της Ευρώπης και τάσεις όπως: η επιθυμία αυστηρότερου ελέγχου των συνόρων, η ενίσχυση των εθνών-κρατών και η διάλυση της πολιτικής βάσης των ευρωπαϊκών χωρών».
Με αφορμή τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές, ο αρθρογράφος κάνει λόγο «για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής δυναμικής στην Ευρώπη, μιας δυναμικής αμφισβήτησης της ΕΕ και των πολιτικών της, η οποία εκφράζεται κατά κύριο λόγο από κόμματα στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, αλλά και από αριστερά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και το Podemos στην Ισπανία».
Σύμφωνα με την ανάλυση, «η Γερμανία μπορεί να μην ενδιαφέρεται αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, ωστόσο τρέμει στην ιδέα ανόδου πολιτικών κινημάτων στην Ευρώπη που μπορεί να τερματίσουν ή να εμποδίσουν ευρωπαϊκές δομές όπως η ζώνη ελεύθερου εμπορίου, στο πλαίσιο της οποίας διεξάγεται η γερμανική πολιτική εξαγωγών».
Και όλα αυτά συμβαίνουν, χωρίς ακόμα, επισήμως τουλάχιστον να έχει ανοίξει τα χαρτιά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν... Ο οποίος, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Newsbomb από τη Μόσχα, θα μιλήσει τελευταίος...


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/551529/h-apeili-poytin-kai-i-xafniki-agapi-toy-ompama-gia-tin-ellada#ixzz3QcsYvksl

Ο Ναρίσκιν ζητάει από τη Δούμα να καταγγείλει την προσάρτηση της Ανατολικής από τη Δυτική Γερμανία

Την υιοθέτηση απόφασης με την οποία να καταδικάζει την προσάρτηση της Ανατολικής από τη Δυτική Γερμανία ζήτησε χθες ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας.
Η σχετική απόφαση θεωρείται ως απάντηση στις κατηγορίες της προέδρου της  Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αν Μπρασέρ, περί προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία.
«Σε αντίθεση με την Κριμαία, δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας», υπογράμμισε ο Ναρίσκιν αναφερόμενος στο περσινό δημοψήφισμα όπου το 97% των κατοίκων της Κριμαίας τάχθηκε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία.
«Εάν η ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία θεωρείται προσάρτηση, τότε θα μπορούσαμε να πούμε και ότι η ΛΔ Γερμανίας προσαρτήθηκε από την ΟΔ Γερμανίας», είπε ο Ναρίσκιν τονίζοντας ότι η Μόσχα τάσσεται κατά της λογικής των «δύο μέτρων και δύο σταθμών».
http://gr.rbth.com/news/2015/01/28/o_nariskin_zitaei_apo_ti_doyma_na_kataggeilei_tin_prosartisi_ti_anatolik_35043.html

Άρθρο του νομπελίστα οικονομολόγου στους New York Times Πολ Κρούγκμαν: «Οι Γερμανοί πρέπει να κάνουν το σωστό για την Ελλάδα και να εγκαταλείψουν τους μύθους και την ηθικολογία»

«Πολλοί πιστεύουν πως τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά, χρησιμοποιήθηκαν για να επιδοτήσουν τις δαπάνες. Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πήγαν για να πληρωθούν τόκοι και κεφάλαιο του χρέους» αναφέρει σε νέο άρθρο του για την Ελλάδα, στη New York Times, ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν και υπογραμμίζει «την ανάγκη η Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» και «να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό την οικονομική κατάσταση και στην περίπτωση της Ελλάδας».

Ο αρθρογράφος, μεταξύ άλλων, προβάλλει τη θέση ότι «οι Γερμανοί ειδικότερα πρέπει να κάνουν το σωστό και να εγκαταλείψουν τους μύθους και την ηθικολογία», επισημαίνοντας ότι «με την παρούσα κατάσταση, το μόνο που καταφέρνει η Ελλάδα μέσω του διεθνούς δανεισμού είναι να συντηρεί την αποπληρωμή των τόκων και του αρχικού κεφαλαίου».

Επίσης, προτείνει «ως την πλέον συνετή λύση την απομείωση του ελληνικού χρέους και τη θέσπιση μικρότερων και ρεαλιστικών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό της, λύση που θα βοηθήσει και τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να εκπληρώσει την υπόσχεσή της περί πάταξης της λιτότητας -σε αντίθεση βέβαια με την κρατούσα συλλογιστική/ ηθικολογία της Ευρώπης περί απαίτησης των δανειστών να τηρήσει η Ελλάδα κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της».

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα τεστ που πρέπει να επιλύσει: αυτό της Ελλάδας», τονίζει ο κ. Κρούγκμαν και προσθέτει: «Στα πέντε χρόνια που πέρασαν από τότε που άρχισε η κρίση, η καθαρή σκέψη βρίσκεται σε "σύντομο ανεφοδιασμό". Αλλά, αυτή η ασάφεια πρέπει να τερματιστεί, και τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα θέτουν μια θεμελιώδη πρόκληση για την Ευρώπη. Μπορεί να αφήσει κατά μέρος τους μύθους και την ηθικολογία και να ασχοληθεί με την πραγματικότητα, με τον τρόπο που καθορίζουν οι βασικές αξίες της ηπείρου. Αν όχι, τότε το όλο ευρωπαϊκό εγχείρημα -της προσπάθειας οικοδόμησης της ειρήνης και της δημοκρατίας μέσω της κοινής ευημερίας- θα υποστεί ένα φοβερό και ίσως θανάσιμο πλήγμα».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, ο νομπελίστας οικονομολόγος υποστηρίζει: «Πολλοί πιστεύουν πως τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά χρησιμοποιήθηκαν για να επιδοτήσουν τις δαπάνες. Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πήγαν για να πληρωθούν τόκοι και κεφάλαιο του χρέους. Τα τελευταία δύο χρόνια γινόταν μια ανακύκλωση: η ελληνική κυβέρνηση λειτουργούσε ως μεσάζων, με τους πολίτες να βλέπουν την καταστροφική πτώση του βιοτικού επιπέδου τους και να απαιτείται να κάνουν θυσίες προκειμένου να προσφέρουν περισσότερα στο πρόγραμμα που είχε υποβληθεί από τους δανειστές.

Για να καταλάβουμε πώς σκέφτεται η νέα κυβέρνηση αρκεί να σημειώσουμε ότι επιθυμεί να μειώσει το μέγεθος τής συνεισφοράς των πολιτών σε αυτό το πρόγραμμα. Κανείς δεν μιλάει για περισσότερες δαπάνες από όσες χρειάζεται πραγματικά η Ελλάδα. Αυτό που πρέπει να μπει στο τραπέζι είναι να υπάρξουν λιγότερες δαπάνες για τόκους και περισσότερες για αρωγή στους ενδεείς ή σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη. Κάτι τέτοιο θα είχε και άμεση συνέπεια στη μείωση της ανεργίας, που έχει φτάσει στο 25%. Η ηθικολογία αρχίζει με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση να πληρώσει τα χρέη της».

Ακολούθως, ο κ. Κρούγκμαν σημειώνει ότι «είναι αλήθεια πως η Ελλάδα την περίοδο 2004-2009 με κεντροδεξιά κυβέρνηση δανείστηκε τεράστια ποσά σε εθελοντική βάση. Αλλά και η Γερμανία με τη σειρά της δάνειζε οικειοθελώς την Ελλάδα. Θα περίμενε κανείς και οι δύο πλευρές να αποδεχθούν το λάθος και να πληρώσουν το τίμημα. Και ενώ ιδιώτες δανειστές έχουν διασωθεί σε μεγάλο βαθμό (παρά το "κούρεμα" του 2012), η Ελλάδα συνεχίζει να πληρώνει».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «τώρα, η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν πιστεύει πως η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει πλήρως το χρέος της. Γιατί λοιπόν να μην αποδεχθούν την πραγματικότητα και να μειώσουν τις πληρωμές έτσι που να μην συνεχιστεί η ατέλειωτη δυστυχία; Είναι στόχος να καταστεί η Ελλάδα ένα παράδειγμα για τους άλλους δανειολήπτες; Αν ναι, τότε τι υποτίθεται πως είναι η ένωση των κυρίαρχων δημοκρατικών κρατών; Εάν είχαμε να κάνουμε με τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, τότε η χώρα θα μπορούσε να κηρύξει πτώχευση. Θα σταματούσε να λαμβάνει νέα δάνεια και να πληρώνει τις υφιστάμενες οφειλές, ενώ οι ταμειακές ροές θα βελτιώνονταν πραγματικά».

Επίσης, επισημαίνει ότι «το πρόβλημα για την Ελλάδα, ωστόσο, είναι η ευθραυστότητα των τραπεζών της, καθώς όπως όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης εξαρτώνται από την ΕΚΤ. Αν κοπούν οι πιστώσεις, τότε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα λιώσει μέσα σε ένα τεράστιο bank run. Όσο η Ελλάδα μένει εντός ευρώ, χρειάζεται την καλή θέληση της ΕΚΤ, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τις διαθέσεις της Γερμανίας και των άλλων πιστωτριών κρατών. Είναι άραγε έτοιμη η Γερμανία να πει σε έναν εταίρο "ή πληρώνεις ή καταστρέφω το τραπεζικό σου σύστημα;"».

Τέλος, ο κ. Κρούγκμαν τονίζει: «Ας σκεφτούμε τι θα συμβεί αν η ελληνική κυβέρνηση, που έχει λάβει νωπή εντολή, πει πως δεν πληρώνει. Τότε, αναγκαστικά θα φύγει από το ευρώ και αυτό θα έχει καταστροφικές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για όλη την Ευρώπη. Αντικειμενικά, η επίλυση αυτής της κατάστασης δεν είναι δύσκολη. Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην ανταγωνιστικότητα, με τη δραματική μείωση του κόστους και των μισθών, άρα η λιτότητα είναι αυτή που κρατάει τα πράγματα. Ας αφήσουν την Ελλάδα να "τρέξει" μικρότερα θετικά πλεονάσματα που θα ανακουφίσουν τους Έλληνες από τον πόνο. Ας αφήσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση να πετύχει κάτι προς εκτόνωση των αντιδημοκρατικών δυνάμεων που περιμένουν να εκμεταλλευτούν τις συνθήκες. Στο μεταξύ, το κόστος για τους φορολογούμενους των άλλων κρατών θα είναι ελάχιστο, από τη στιγμή που ποτέ δεν πρόκειται να αποπληρωθεί το σύνολο του χρέους. Οι Γερμανοί ειδικότερα πρέπει να κάνουν το σωστό και να εγκαταλείψουν τους μύθους και την ηθικολογία».
http://www.e-typos.com/gr/oikonomia/article/114872/pol-krougman-stous-new-york-times-oi-germanoi-prepei-na-kanoun-to-sosto-gia-tin-ellada-kai-na-egataleipsoun-tous-muthous-kai-tin-ithikologia/

Αφιέρωμα: Έλληνες ηθοποιοί που πέθαναν φτωχοί

Γράφει η Ειρήνη Δερμιτζάκη, συγγραφέας, σκηνοθέτης 

Έλληνες ηθοποιοί, άλλοι με μικρή κι άλλοι με μεγάλη καριέρα. Άλλοι αυτοδίδακτοι, άλλοι με σπουδές και βραβεία. Άλλοι έπαιξαν αρχαία τραγωδία άλλοι σε βιντεοταινίες του ογδόντα. Είχαν όμως όλοι τους ...ένα κοινό. Παρά την όποια καριέρα τους πέθαναν απένταροι. Ας μάθουμε λίγα παραπάνω για αυτούς.


Σαπφώ Νοταρά.

Ηράκλειο, 1907/1910 – Αθήνα, 11 Ιουνίου 1985


Η Σαπφώ Χανδάνου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε το 1907 (άλλες πηγές αναφέρουν σαν έτος γέννησης το 1910) στο Ηράκλειο Κρήτης.

Αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Εμφανίστηκε στο θέατρο προπολεμικά. Συνεργάστηκε με πλήθος θιάσων (Εθνικού, ΚΒΘΕ, Νέζερ, Κατερίνας, Λαμπέτης – Χορν, Αλέξη Δαμιανού, Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ, Μίμη Φωτόπουλου, κ.ά.)

Άφησε εποχή με τις ερμηνείες της στις ταινίες «Αχ, αυτή η γυναίκα μου» και «Η χαρτοπαίχτρα» με σήμα κατατεθέν την βραχνή φωνή της.

Πέθανε από καρδιακή προσβολή, εντελώς μόνη και αβοήθητη, σε διαμέρισμα που διέμενε, το ενοίκιο του οποίου πλήρωνε κάποιος νέος επιχειρηματίας θαυμαστής της. Τη βρήκαν δύο ημέρες αργότερα όταν η αστυνομία διέρρηξε την πόρτα στις 13 Ιουνίου του 1985.




Νίκη Τριανταφυλλίδη

27 Νοεμβρίου 1942-13 Μαΐου 2013


Ελληνίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης. Κόρη του συνθέτη Πάνου Τριανταφυλλίδη. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Πέλου Κατσέλη. Εμφανίστηκε στο θέατρο το 1963, στο έργο Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα. Το 1970 βραβεύτηκε για την ταινία μικρού μήκους «Συνηθισμένο μου όνειρο» με το βραβείο σκηνοθεσίας (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης). Ένα χρόνο μετά τιμήθηκε με το βραβείο «Μαρίκα Κοτοπούλη» ως η καλύτερη ηθοποιός της περιόδου 1970-71 από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου. Δίδαξε σε διάφορες δραματικές σχολές, ΚΘΒΕ, Πέλου Κατσέλη και Μαίρης Τράγκα.

Συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες (Μινωτής, Βολανάκης, Χαρωνίτης κ.α). Μερικές από τις ταινίες που συμμετείχε ήταν «ο Αστραπόγιαννος», «Ένα κορίτσι αλλιώτικο από τα άλλα», «Το κανόνι και το αηδόνι» κ.α. Έγραψε και σκηνοθέτησε δικά της θεατρικά έργα.

Τα τελευταία 20 χρόνια είχε αποσυρθεί λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, τα οποία την υποχρέωναν να παραμένει στο σπίτι της, καθώς δυσκολευόταν να περπατήσει εξαιτίας των χρόνιων ρευματισμών που επηρέαζαν τα οστά της. Στενοί της άνθρωποι δήλωσαν μετά το θάνατο της πως δυσκολεύτηκαν να αντιμετωπίσουν ακόμη και τα έξοδα της κηδείας της.




Γιώργος Κάππης
1929-Μάιος 1999


Έγινε γνωστός μέσα από δεύτερους ρόλους σε ταινίες του Δαλιανίδη και του Αλέκου Λειβαδίτη όπως «ο Ψευτοθόδωρος», « Άλλος για το εκατομμύριο» κ.α. Σκηνοθέτησε την ταινία «Ο τρελός τα έχει 400». Για βιοποριστικούς λόγους έλαβε μέρος σε πολλές βιντεοταινίες της δεκαετίας του ’80.

Πέθανε φτωχός και μόνος το Μάιο του 1999. Κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο της Γλυφάδας.






Αλέξης Γκολφής

9 Μαρτίου 1948 – 15 Αυγούστου 2007


Τα πρώτα του βήματα στον κινηματογράφο τα έκανε παίζοντας πολύ μικρούς ρόλους σε ταινίες του Θανάση Βέγγου. Όταν ο σκηνοθέτης Βασίλης Γεωργιάδης του ανέθεσε το ρόλο του Μανωλιού- Χριστού στην αξέχαστη σειρά «ο Χριστός ξανασταυρώνεται», το 1975-76, άλλαξε ριζικά την καριέρα του.

Αργότερα συμμετείχε και σε άλλες παραγωγές της ελληνικής τηλεόρασης όπως «Λόγω Τιμής» και «Η Απόδραση».

Τον Αύγουστο του 2007 ο Γκόλφης βρισκόταν στο νεκροτομείο και κανείς δεν τον είχε αναζητήσει. Το μεσημέρι της 9ης Οκτωβρίου αποκαλύφθηκε ότι ο άτυχος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στα μέσα Αυγούστου. Έκανε χρήση ναρκωτικών και ζούσε άστεγος και ρακοσυλλέκτης.





Χριστόφορος Νέζερ
1889- 20 Φεβρουαρίου 1970


 Με καταγωγή από οικογένεια Βαυαρών που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα την εποχή του βασιλιά Όθωνα. Ο πατέρας του επίσης ηθοποιός. Δεν παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής τέχνης και ήταν αυτοδίδακτος ηθοποιός.

Συνεργάστηκε στο θέατρο με τους θιάσους της Κυβέλης και του Βεάκη. Με τον τελευταίο ίδρυσαν την «Καλλιτεχνική Θεατρική Εταιρεία» που περιόδευσε στην Ελληνική επαρχία και στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1931 εντάσσεται στο δυναμικό του νεοσύστατου Εθνικού Θεάτρου, ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε με το θίασο Αλίκης-Μουσούρη. Λίγα χρόνια μετά επανήλθε στο Εθνικό Θέατρο, όπου παρέμεινε έως το 1970, ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.

Μεγάλη στιγμή του, το 1951 στο Παρίσι στην κομεντί Φρανσαίζ, [Comedie Francaise], όπου ερμήνευσε το ρόλο του Αρπαγκόν στο έργο «Ο φιλάργυρος» του Μολιέρου. Για την ερμηνεία του αυτή τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

Πήρε μέρος σε ταινίες όπως «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας», «Ο λουστράκος», «Γάμος αλά ελληνικά» κ.α.

Πέθανε πάμφτωχος σε κάποιο γηροκομείο της Αθήνας

http://www.paraskinia.com/2015/01/blog-post_45.html

433 λέξεις για την ΕΡΤ

Συντάκτης: 
Σωτήρης Δαματόπουλος
Κι άντε και την ανοίξαμε.
Κι άντε, μετακομίσαμε…
Μην τύχει και δεχτώ τηλεφωνήματα από πολιτικό γραφείο Συριζαίου ή Ανεξάρτητου, ή κι όποιου άλλου να 'ναι, που ευγενικά ή λιγότερο θα θέλει να μου υποδείξει ποια είναι στ' αλήθεια η είδηση, ο διάολος θα τους πάρει!
Μην και τυχόν μας έρθει μπιλιετάκι μ' όνομα εκλεκτού υπουργού, πολιτευτή ή παράγοντα  -μαύρο καταραμένο φίδι κι άνευ Μεγαλεξάντρου που τους έφαγε και τους εμμέσει άμεσα στη χλεύη μιας γνώμης κοινής πλέον ψηφιακά υποψιασμένης ― και μ' αστραπιαία τ' αντανακλαστικά, να τους κατασπαράξει ωμούς…
Μην δω, όμως, κι αρχισυνδικαληστοκαρεκλοκένταυρους να στήνουν βιλαέτια με κλακαδόρους πρόθυμους της ήσσονος προσπάθειας για να επιστρέψει νεκροζώντανο το απολειφάδι της νεκρής (αν κι όχι αναγκαστικά συχωρεμένης) ΕΡΤ, άντρο κωλοβαρέματος και οκνηρίας θεσμικής, τότε είναι που σ' ένα κρεσέντο δίκαιης μανίας αυτοκαταστροφής το Ραδιομέγαρο θα πέσει όλο πάνω τους, Κτήρια Α', Β', Γ' εν χορώ, να τους καταπλακώσει, γλιτώνοντας τ' αβάσταγο όνειδος σε πράξη αυτοχειρίας τιμητική και ένδοξη, εις μνήμην των ψυχών όσων αγωνιστήκαμε εκεί μέσα τόσες νύχτες.
Ούτε, όμως και γραφειοκρατίλας συφορά, επιτροπές επιτροπών επιτροπάτων που εκλέγουν επιτρόπους να επιτροπεύουν τις επιτροπές που τελικά μόνο επιτρέπουν στους πολίτες κι εργαζόμενους να βαυκαλίζονται με την ιδέα της δημοκρατικής συμμετοχής στη διακυβέρνηση του πλοίου· καπεταναίους θέλουμε, άμεσα ανακλητούς, με όραμα όμως κι άποψη: δε λησμονούμε άλλωστε τη λαϊκή σοφία, ότι γκαμήλα είν' ένα άλογο που το σχεδίασε επιτροπή...
Δε φάγαμε τις σάρκες μας, τα σωθικά κι ό,τι (δεν) είχαμε είκοσι μήνες τώρα για να ξαναβρεθούμε εκεί απ' όπου δραπετεύσαμε «με τη βοήθεια του εχθρού»!
Ο «εργατικός έλεγχος» είναι μια φράση φορτισμένη, που τρομάζει όσους είναι ανοίκειοι με το κωδικοποιημένο λεξιλόγιο μιας (αρτηριοσκληρωτικής κατά καιρούς, είναι η αλήθεια) αριστεράς, που βρέθηκε -κάπως, όμως, πάντως- σε θέση εξουσίας, ε, να μην ξεχνιόμαστε!
Αλλά, στ' αλήθεια, είναι μάλλον απλό, εύκολο και -έκπληξη!- ευχάριστο:
Αυτό είναι που κάναμε στην ΕΡΤ έως ότου να μας βγάλουν κι έπειτα στην ERTOpen μερικοί, αυτό είναι που ακόμη κάνουνε οι συνοδοιπόροι και συνάδελφοι στη θεσσαλονικιά ΕΡΤ3.
Αυτό είναι που κάνουν, άλλωστε, οι σύντροφοι εν όπλοις και γραφίδας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» - κι αυτό που όλοι κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε είναι ότι… νοιαζόμαστε.
Στο «μαγαζάκι» ο καθένας που εργαζόμαστε, νοιαζόμαστε· γιατί είναι δικό μας, του καθενός ο οίκος ενοχής, κι άλλος για τον καθένα, αλλ' όμως, πάντως (και) δικός μας και ως εκ τούτου τον πονάμε (μα και γι' αυτό θα πάει μπροστά)!
Μην τύχει, μόνο κι όλο και κάποιοι μπερδευτούν και θεωρήσουν άλλως, πως γύρισαν οι μέρες τους που ήτανε μετρημένες: μια φράση μόνον τους προσήκει πια, που αντλεί από σοφία άλλη:
C'me on punk, make my day! ;)

*Δημοσιογράφος ΕΡΤ

Έλεος πια με τη νοοτροπία του "ψηφολαού"...

Όταν άρχισα να γράφω για την εφημερίδα το Ποντίκι (αρχές Μαρτίου 2010) και να γίνομαι γνωστός για τις θέσεις μου, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έπαιρναν στην εφημερίδα, ή με έβρισκαν κάπου και μου έλεγαν: "Σαν χοντρά μας τα λες! Ο Γιώργος (Παπανδρέου) δεν είναι σαν τους άλλους..." Όταν είδαν κι απόειδαν, μερικοί απ' αυτούς εναπόθεσαν τις προσδοκίες τους στον τότε αντιμνημονιακό Σαμαρά. Το τι χαρά πήραν όταν ο Κοντομηνάς έκοψε την Εκπομπή ΑΕ τον Φεβρουάριο του 2012, γιατί επιτέλους δεν θα ακουγόταν πια η φωνή που ισοπέδωνε τα πάντα, κρίνοντας δίκαιους και άδικους συλλήβδην.
Οι περισσότεροι απ' αυτούς συνήλθαν μετά τα παθήματα που υπέστησαν. Βρήκαν όμως νέο βιολί. Ένα νέο πατερούλη σωτήρα. Κι έτσι σήμερα με το ίδιο μένος κάποιοι απ' αυτούς και ορισμένοι άλλοι με την ίδια φιλοσοφία ζωής, ζητούν να σιωπήσει η λογική, να καταργηθεί η κριτική. "Ας τους δώσουμε λίγο χρόνο..." Κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και δεν θέλουν κανείς να τον ταράξει. Και μάλιστα με απαιτήσεις που σ' ολόκληρη τη μίζερη ζωή τους δεν είχαν ούτε καν διανοηθεί. Στοχάσου λεύτερα, βάλε το μυαλό σου να δουλέψει, μείνε καχύποπτος προς όλους, δοκίμαζε την αλήθεια με την εμπειρία και τη λογική σου, μην περιμένεις κανέναν να σε σώσει, εσύ θα το κάνεις για τον εαυτό σου, για τους άλλους και για την πατρίδα.
Δύσκολα πράγματα για όποιον ζει δια της αναθέσεως και είναι συνηθισμένος να δίνει λευκές επιταγές στον πρώτο τυχόντα του υποσχεθεί ότι τον βολεύει να πιστεύει. Κι εγώ ακούω για άλλη μια φορά τις γνώριμες από παλιά φωνές: "Σαν χοντρά δεν μας τα λες..." Και το χειρότερο; Ορισμένες φορές από τους ίδιους. Από εκείνους που το 2009 είχαν για Θεό τον Παπανδρέου, μετά έλπιζαν στον Σαμαρά και σήμερα ακούν Τσίπρα, ή εκείνον τον ιδιοπαθή νάρκισο επ' ονόματι Βαρουφάκη, πνευματικό παιδί του Σόρος και ολοκληρώνονται όπως οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας.
Τρέμουν μην τυχόν και οι νέοι νομείς της εξουσίας αποδειχθούν μια από τα ίδια, οπότε δεν θα έχουν πια καμιά άλλη δικαιολογία. Θα πρέπει να κινηθούν οι ίδιοι. Κάτι που προσπαθούν να αποφύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι. Γι' αυτό και βολεύονται με το να ψηφίζουν όποιους τους λένε, άσε εσύ, θα σου λύσω εγώ το πρόβλημα. Έστω κι αν την έχουν "πατήσει" έτσι χιλιάδες φορές στη ζωή τους. Γι' αυτό και εκνευρίζονται με όσους δεν ακολουθούν την πεπατημένη, αλλά αντίθετα τους λένε την μοναδική αλήθεια. Ότι δεν μπορείς να πετύχεις μόνος σου, με τη δική σου κινητοποίηση, κανείς δεν θα στο δώσει.
Όμως, μην ανησυχείτε, όλο και θα σκαρφιστούν μια προσωπική δικαιολογία για να μην κάνουν αυτό που απαιτεί η κοινή λογική και η προσωπική τους αξιοπρέπεια. Όλο και κάποιον άλλο θα βρουν να χρεώσουν την δική τους απραξία και αδυναμία να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Όλο και κάποιον νέο κομματάρχη θα βρουν να τους τάζει λαγούς με πετραχείλια ώστε να τον ακολουθήσουν μέχρι τον τάφο δίνοντας λευκές επιταγές.
Εγώ απλά δεν έχω παρά να επαναλάβω τα λόγια του Δρ. Στόκμαν στον Εχθρό του Λαού του Ίψεν, που επιμένοντας να λέει την απλή αλήθεια αντιμετώπισε την ίδια ηλιθιότητα, καχυποψία και εχθρότητα από τον "ψηφολαό": " Ένα κόμμα είναι σαν μια μηχανή για λουκάνικα. Συνθλίβει όλων των είδων τα μυαλά μαζί στον ίδιο κιμά - στόκοι και τούβλα, όλοι σε έναν πουρέ!... Είσαι πραγματικά γελοία, Κάθριν. Θέλεις να αφήσω τον εαυτό μου να ηττηθεί από την κοινή γνώμη, την συμπαγή πλειοψηφία και όλους αυτούς τους κρετίνους; Όχι, ευχαριστώ! Αυτό που θέλω να κάνω είναι κάτι τόσο απλό, σαφές και ευθύ. Το μόνο που θέλω είναι να βάλω μέσα στα κεφάλια αυτών των μπάσταρδων το γεγονός ότι αυτοί οι προοδευτικοί είναι ο πιο ύπουλος εχθρός της ελευθερίας, ότι τα κομματικά προγράμματα έχουν στραγγαλίσει κάθε νέα και ζωτική αλήθεια - ότι η σκοπιμότητα ως φιλότιμο και η δικαιοσύνη γυρισμένη ανάποδα, θα καταλήξουν κάνοντας τη ζωή εδώ αφόρητη... Είναι οι ηγέτες των κομμάτων που πρέπει να εξοντωθούν. Βλέπετε, ο αρχηγός του κόμματος είναι σαν λύκος, σαν αδηφάγος λύκος. Απαιτεί να λυμαίνεται κάθε χρόνο ένα ορισμένο αριθμό μικρότερων θυμάτων, ώστε να μπορεί να επιβιώνει..."
Βλέπετε πίσω από όλες τις υποσχέσεις, τις φρούδες ελπίδες και τις αυταπάτες που θέλει να καλλιεργεί ο καθένας για την πάρτη του, η αλήθεια ήταν, είναι και παραμένει μία: το νερό είναι δηλητηριασμένο και δεν μπορεί κανένα φίλτρο, καμιά πρόσμιξη να το φτιάξει. Χρειάζεται μια ριζικά άλλη παροχή. Διαφορετικά το τέλος είναι σίγουρο. Τα πράγματα είναι τόσο απλά.
Όσο για μένα με εκφράζει απόλυτα αυτό που έγραφε ο μεγάλος ποιητής Κ. Παλαμάς: Ο αντίλογος μ’ ανάθρεψε, με πότισε το μίσος...
Σχόλιο της Ημέρας, 29/1/2015, dimitriskazakis.blogspot.com
Dimitris Kazakis

Γιατί με τους ΑΝ.ΕΛΛ. και όχι με το ΚΚΕ;

Ποιος μπορεί να οργανώσει τους εργαζόμενους για να στηρίξουν τη φιλολαϊκή πολιτική αν όχι το ΚΚΕ; |EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αξιοποιήσει την εκλογική του νίκη για να υλοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, δηλαδή να εφαρμόσει μια κοινωνική πολιτική με σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά, τότε είναι ολοφάνερο ότι θα έπρεπε να αποφύγει με κάθε τρόπο τη μετεκλογική του συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. ή το Ποτάμι. Διότι το θέμα της συνεργασίας δεν είναι απλά αριθμητικό. Διαφοροποιεί περισσότερο ή λιγότερο την πολιτική του κόμματος που υπερίσχυσε εκλογικά. Οι ΑΝ.ΕΛΛ. είναι κόμμα με αναχρονιστικά συνθήματα μέσα από τα οποία αναζητά την εκλογική του πελατεία ως ακραία έκφανση της Δεξιάς και κύριο χαρακτηριστικό του τον λαϊκισμό. Το Ποτάμι είναι ουδέτερο πολιτικά, γι' αυτό «πολιτεύεται» με συγκυριακές ατάκες και επιστράτευσε ονόματα από τον πανεπιστημιακό κυρίως χώρο για να εντυπωσιάσει, συγκαλύπτοντας έτσι το έλλειμμα της ιδεολογικής του συγκρότησης. Ποιο θα μπορούσε λοιπόν να είναι το περιεχόμενο της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ. ή το Ποτάμι; Γι' αυτό η κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ. ακυρώνει το προοδευτικό μήνυμα των εκλογών.
Αν όντως ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που δημιούργησε στη χώρα, είχε δύο επιλογές: να προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη εκλογών ζητώντας από τον λαό ισχυρότερη εντολή προκειμένου να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του, δημιουργώντας έτσι και ένα πανευρωπαϊκό ρεύμα αντίδρασης στις επιλογές του Βερολίνου, το οποίο θα ενίσχυε τον Αλέξη Τσίπρα στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει και στο εσωτερικό και στην Ευρώπη, ή να συνεργαστεί με το ΚΚΕ. Και οι δύο επιλογές ήταν δυνατές. Μάλιστα, η συνεργασία με το ΚΚΕ θα αποτελούσε αντίβαρο στα δικά του συντηρητικά στοιχεία (π.χ. Ραχήλ, Τζάκρη, κ.ά.) και θα ενίσχυε τα ιδεολογικά του χαρακτηριστικά. Διότι ας μην ξεχνούν στην Κουμουνδούρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα συσπείρωσης πολιτών αγανακτισμένων από τη μνημονιακή πολιτική. Δεν υπάρχει ιδεολογική συνοχή αλλά μόνο συναισθηματική. Αυτό είναι λογικό αν αναλογιστούμε ότι τον Οκτώβρη του 2009 το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από την αποχώρηση του κ. Κουβέλη, δεν ξεπερνούσε το 4,5%, ότι σε δημοσκόπηση στις 30-3-2012 εμφάνιζε πρόθεση ψήφου 6,70% και δυόμισι μήνες μετά τετραπλασίασε τα ποσοστά του. Σήμερα αυξήθηκε στο 36,34%! Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εφαρμόσει τη φιλολαϊκή πολιτική που εξαγγέλλει χωρίς την ενεργό λαϊκή υποστήριξη. Ποιος όμως θα οργανώσει και θα διαχειριστεί αυτή την υποστήριξη; Οι ΑΝ.ΕΛΛ. από τον καναπέ; Μάλιστα, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει ούτε συνδικαλιστικό κίνημα. Ποιος μπορεί να οργανώσει τους εργαζόμενους για να στηρίξουν τη φιλολαϊκή πολιτική αν όχι το ΚΚΕ;
Βέβαια, η σπουδή με την οποία ανακοινώθηκε η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛΛ., η οποία διαφαινόταν καθαρά από το βράδυ της Κυριακής των εκλογών, δεν άφηνε κανένα περιθώριο συνεργασίας με το ΚΚΕ. Η συνάντηση Τσίπρα - Κουτσούμπα δεν θα είχε κανένα νόημα μετά την προειλημμένη συμφωνία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε το πολιτικό θάρρος να προχωρήσει σε συνεργασία με ένα κομμουνιστικό κόμμα στα όρια μιας νεοφιλελεύθερης Ευρώπης και να προσδοκά στην ευνοϊκή αντιμετώπιση των αιτημάτων του από το διευθυντήριο της Ε.Ε. Ούτε θέλησε ποτέ, για τον λόγο αυτό, τη συνεργασία με το ΚΚΕ. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Αν η Δυτική Ευρώπη ανέχτηκε την ανάπτυξη του ευρωκομμουνισμού, ως απότοκο του σοσιαλιμπεριαλισμού που υπεράσπιζε τα συμφέροντα των εργαζομένων της Δύσης σε βάρος των εργαζομένων του Τρίτου Κόσμου, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αντιπαράθεσής της με το αντίπαλο ιδεολογικό δέος, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ ισοπέδωσε και αυτή την ισχνή έκφραση του κομμουνισμού. Οι συνέπειες ήσαν να παραδοθούν αμαχητί οι εργαζόμενοι στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού. Γι' αυτό οι προεκλογικές προσκλήσεις προς το ΚΚΕ για συνεργασία δεν συμβιβάζονται με τη σπουδή της Κουμουνδούρου για συμφωνία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. Μήπως επισπεύστηκαν όλα με ασυνήθιστο τρόπο για να αποκλείσουν μια ενδεχόμενη αλλαγή της στάσης του Περισσού που πληροφορήθηκαν οι επιτελείς της Κουμουνδούρου; Ισως.
Προσωπικά, δεν το πιστεύω διότι θεωρώ ότι σε αυτή την περίπτωση ο κ. Κουτσούμπας είχε τη δυνατότητα και όφειλε προς όφελος των εργαζομένων να αναλάβει αυτός την πρωτοβουλία, εκθέτοντας τον κ. Τσίπρα για τις προεκλογικές του προσκλήσεις συνεργασίας. Θεωρώ ότι ο Περισσός παραμένει εγκλωβισμένος στον ρεβανσισμό του για το παρελθόν. Ο,τι συνέβη δηλαδή στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012, που οδήγησαν στην αναγέννηση του δικομματισμού στη χώρα και στη συρρίκνωση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, με αποτέλεσμα να αφεθούν οι εργαζόμενοι ανυπεράσπιστοι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της κυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ. Για να υπερβούν το σύνδρομο των συνεργασιών στον Περισσό, ας έχουν πάντα υπόψη τους τα λόγια του Ενγκελς: «Οταν η υπάρχουσα κατάσταση», έλεγε ο μεγάλος διανοητής, «προσφέρει τα μέσα για να την καταπολεμήσουμε, τότε η χρησιμοποίηση των μέσων αυτών δεν σημαίνει την αναγνώριση της υπάρχουσας κατάστασης».
*Πολιτικός μηχανικός

Χειλάς Νίκος Ο Γιούνγκερ καταργεί την τρόικα και θέλει να κρατήσει με κάθε μέσο την Ελλάδα στην ευρωζώνη «Οι Έλληνες ιδρύουν τη γνήσια Ευρώπη» προσθέτει η «Zeit»


Βερολίνο, ανταπόκριση
Ο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ θέλει να κρατήσει με κάθε μέσο την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Όσο είναι αυτός πρόεδρος της Κομισιόν, λέει, δεν πρόκειται να συμβεί το grexit, η έξοδος της Ελλάδας από τον ευρωχώρο. Ο ίδιος είναι μεν «ανήσυχος», για τις «προβοκάτσιες» και την  «φρικτή ρητορική» από την Αθήνα, αλλά δηλώνει βέβαιος, ότι ο Αλέξης Τσίπραςείναι πρόθυμος να κάνει εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τη χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα που θα συνοδεύεται από αντίστοιχες δομικές μεταρρυθμίσεις.
Τελευταία εξέλιξη από τη Γερμανία αναφέρουν ότι ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι πρέπει να καταργηθεί η τρόικα.
Αυτά και άλλα ενθαρρυντικά μηνύματα για την Αθήνα περιλαμβάνει ρεπορτάζ της κυριακάτικης έκδοσης της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (SAZ) από τις Βρυξέλλες, που στηρίζεται, όπως γράφουν οι ρεπόρτερ, σε πληροφορίες από «το περιβάλλον» του κ.Γιούνκερ.
Η Επιτροπή, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, έχει εκπονήσει ήδη ένα «πλάνο ανάγκης» για την χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Αυτό συνίσταται στη διάθεση των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προορίζονταν αρχικά για τις ελληνικές τράπεζες και παραμένουν αδιάθετα στο λεγόμενο Hellenic Financial Stability Fonds, για τις ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης. Έτσι θα αποτρεπόταν οι αναταράξεις στις αγορές και θα δινόταν χρόνος στην Αθήνα να ετοιμαστεί για διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με στόχο ένα επωφελές και για τις δυο πλευρές πρόγραμμα. Το πλάνο θα συζητηθεί με τον κ.Τσίπρα κατά την επίσκεψη του τελευταίου την προσεχή Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Αν το πλάνο ευδοκιμήσει, είναι άδηλο. Ήδη, ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπάρτλε, δήλωσε ότι έχει μεγάλες επιφυλάξεις γι αυτό. Στον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών, τόνισε, υπάρχει λίγη προθυμία για νέες παραχωρήσεις, τα περιθώρια γι αυτές έχουν κατά το πλείστον εξαντληθεί. Το Bundestag, το γερμανικό κοινοβούλιο, θα εγκρίνει μόνο πιστώσεις, οι οποίες θα συνοδεύονται από όρους και θα μπορούν να ελέγχονται.
Ανάλογη αναμένεται να είναι και η στάση άλλων  ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, που θα κληθούν επίσης να εγκρίνουν τέτοια νέα πακέτα.
Η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε μέχρι στιγμής να σχολιάσει την είδηση από τις Βρυξέλλες. «Η μπάλα είναι τώρα στην Αθήνα – αυτή μας χρειάζεται, όχι εμείς εκείνη» έλεγε  πηγή στο Βερολίνο, που θέλει να μείνει ανώνυμη. Η καγκελαρία, σύμφωνα με την ίδια, πήρε το μάθημά της από το «ατύχημα» της περασμένης Παρασκευής, και δεν θέλει τυχόν επανάληψή του. Με αυτό υπονοεί την κοινοποίηση - μέσω του περιοδικού «Der Spiegel” - του δικού της πλάνου για βοήθεια προς την Ελλάδα ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, την ύπαρξη του οποίου αναγκάστηκε όμως να διαψεύσει ύστερα από τη σύγκρουση του Γιάννη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Γιερόεν Ντάισελμπλουμ για το θέμα της τρόικας στην Αθήνα.
Τόσο η καγκελαρία, όσο και το γερμανικό υπουργείο οικονομικών, κατά την ίδια πηγή, πνέουν μένεα εναντίον του κ.Ντάισελμπλουμ, αλλά και του προέδρου της ΕυρωβουλήςΜάρτιν Σουλτς, επειδή οι «βιαστικές» και παρά τη θέληση του Βερολίνου, επισκέψεις τους στην Αθήνα κατέληξαν σε ένα πρωτοφανές φιάσκο. Κι αυτό όχι μόνο, επειδή το πρώτο ταξίδι γίνεται γίνεται από έναν νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες. Αλλά και επειδή, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι συνομιλίες στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η μυστική διπλωματία, θα απέδιδαν πολύ περισσότερα, από ότι οι άκαιρες  και σπασμωδικές ενέργειες των δυο αξιωματούχων.
Όμως αρκετοί αναλυτές αμφιβάλλουν, αν η γερμανική τακτική της «cool» (άνετης) ολιγωρίας θα έχει επιτυχία. Ορισμένοι μάλιστα προβλέπουν μια εντελώς διαφορετική εξέλιξη. «Οι Έλληνες ιδρύουν αυτή τη στιγμή την Ευρώπη» γράφει χαρακτηριστικά οΧάνες Γκρασέκερ στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit». Αν ο Τσίπρας πετύχαινε τους στόχους του, συνεχίζει, το αποτέλεσμα θα ήταν μια «εξέγερση» των υπερχρεωμένων χωρών: Η Πορτογαλία και η Ισπανία θα ακολουθούσαν το παράδειγμα του με αποτέλεσμα την πλήρη ανατροπή του σημερινού πολιτικού και οικονομικού σκηνικού.   
Προς το παρόν βέβαια εξελίσσονται άλλες «φάσεις». «Όλα δείχνουν ότι πάμε για μονομαχία» διαπιστώνει. Με μονομάχους, από τη μια, τον «ώριμο» πολιτικό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αγωνίζεται για «σιδερένια λιτότητα» στην Ευρώπη. Και από την άλλη, τον «έντιμο κινηματία» Αλέξη Τσίπρα, «ο οποίος θέλει να απελευθερώσει το λαό του από τη σκλαβιά του χρέους».
Η μονομαχία είναι άνιση. Και «ο Τσίπρας έχει μόνο ένα όπλο: την έξοδο από την ευρωζώνη. Όπλο, το οποίο θα μπορούσε να φέρει σε κίνδυνο ολόκληρη τη νομισματική ένωση» γράφει. Το ερώτημα είναι μόνο, «αν θα μπορέσει να κάνει πιστευτό, ότι είναι αρκετά τρελός για να πυροδοτήσει τη βόμβα». Ερώτημα, που έχει απαντήσει σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι, όπως δείχνει δημοσκόπηση, το 30% των τραπεζιτών πιστεύει ήδη στην «τρέλα» του.
Το συμπέρασμα του αρθογράφου είναι ότι, θέλει δεν θέλει, ο κ.Σόιμπλε θα υποχωρήσει: «Ο εκβιασμός του Τσίπρα γίνεται έτσι η γενετήρια πράξη της γνήσιας Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αναγκαίος πραγματισμός, που επιβάλει παραίτηση από το άκαμπτο δόγμα περί χρεών, αποτελεί αλλαγή παραδείγματος. Σήμερα, ακριβώς τώρα, σε αυτήν ακριβώς τη στιγμή, ο κοινός ανώτατος σκοπός είναι η διατήρηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Στο τέλος, θα είναι τα χρέη που θα εξασφαλίσουν την ενότητα. Οι Έλληνες ιδρύουν αυτή τη στιγμή την Ευρώπη» γράφει.
Αν ο έλληνας πρωθυπουργός είναι σύμφωνος με αυτή τη συλλογιστική, είναι βέβαια άλλη ιστορία. Το συμπέρασμα του αρθογράφου όμως του πάει σίγουρα κουτί: Η Ευρώπη επέκταση της Ελλάδας. Και ο Αλέξης Τσίπρας, ο ιδρυτής της.
Αν τα κατάφερνε, θα του άξιζε όντως ο τίτλος του «Μεγαλέξιου».
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=672887

Κατέρρευσε το μοναδικής ιστορικής αξίας γεφύρι της Πλάκας Εκκενώνονονται χωριά στην Αρτα λόγω υπερχείλισης των ποταμών


Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι που πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας.
Σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος της Άρτας, ενώ σε προληπτική εκκένωση χωριών στα πεδινά προχωρούν οι αρχές, καθώς ο Άραχθος, ο Αχέροντας και ο Λούρος έχουν ξεφύγει από το όριο κινδύνου.
«Θα εκκενώσουμε προληπτικά τα πεδινά χωριά, ο Άραχθος κατεβάζει νερό» είπε στον Σκαϊ ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Τα χωριά που εκκενώνονται προληπτικά είναι οι Κεραμάτες, Νεοχώρι, Συκιές, Λουτρότοπος, Κομμένο και Ακροποταμιά και οι κάτοικοί τους μεταφέρονται με λεωφορεία σε γειτονικές περιοχές. Ωστόσο, η Πυροσβεστική δεν έχει δεχτεί κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια στην περιοχή.
Το ιστορικό Γεφύρι της ΠλάκαςΑπό τις ισχυρές βροχοπτώσεις κατέρρευσε το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε τον 18ο αιώνα.
Το μεγαλύτερο τμήμα του υποχώρησε από τις βροχοπτώσεις και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Αράχθου.
Μετά την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, εκφράζονται φόβοι και για το γεφύρι της Άρτας, καθώς το νερό έχει φτάσει στις καμάρες υποστήριξης.
Μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει και σε όλο τον δήμο Νικολάου Σκουφά, στις υποδομές, στις καλλιέργειες και στις κτηνοτροφικές μονάδες.
Από τις 5 τα ξημερώματα άνοιξε το φράγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό στο Πουρνάρι της 'Αρτας και αποφορτίζεται ελεγχόμενα από τον υδάτινο όγκο, με κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα.
Στην Θεσπρωτία ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε και πλημμύρισαν εκτάσεις στην περιοχή της Βρυσέλλας, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στον Αχέροντα, κυρίως στην περιοχή του κάμπου Φαναρίου.
Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Σεισμόπληκτα, Βοτανικός, Μπάφρα, Πεδινή, Κατσικά, είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Μάλιστα στα Σεισμόπληκτα, το Βοτανικό και την Κατσικά έχουν πλημμυρίσει και υπόγεια σπιτιών.
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων βρίσκονται επί ποδός και απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να ενημερώνονται για τα πλημμυρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή τους.
Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα στην Αχαΐα. Χρειάστηκε να γίνει εκτροπή στον ποταμό Χάραδρο, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν σπίτια στην παραλιακή περιοχή του Καστελόκαμπου.
Κατολισθήσεις σημειώθηκαν κοντά στην κοινότητα Πλάκα των Καλαβρύτων, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να γίνει εκκένωση σπιτιών.
Πλημμύρισε ο Σπερχειός στην κοιλάδα της Λαμίας δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες της περιοχής, αλλά και στην κυκλοφορία, καθώς διακόπηκαν τα δρομολόγια του ΟΣΕ

Κατέρρευσε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια

Το ονομαστό Γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, είναι ένα από τα ωραιότερα, μεγαλύτερα και γνω-στότερα πέτρινα γεφύρια που βρίσκονται στην Ελλάδα, με επιβλητικό τόξο ανοίγματος 40 μέτρων. Διαθέτει, επίσης, εκατέρωθεν δύο μικρά, ανακουφιστικά τόξα, ανοίγματος 6 μέτρων.
Εχει συνολικό μήκος 61 μέτρα, η κεντρική καμάρα είναι 40 μέτρα, το μέγιστο ύψος 21 μέτρα και το πλάτος στην κορυφή είναι 3,20 μέτρα.
Γεφυρώνει τον Αραχθο ποταμό και βρίσκεται στα ιδιοκτησιακά όρια του νομού Αρτας και του νομού Ιωαννίνων, στο συνοικισμό Πλάκας Ραφταναίων.

Με την κατασκευή του, διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό, τις μετακινήσεις των κατοίκων των χωριών της περιοχής που είναι κτισμένα στις πλαγιές των Τζουμέρκων και των μεγάλων κοπαδιών των νομάδων της περιοχής που ήταν αναγκασμένοι να περάσουν τον ορμητικό Αραχθο.

Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας είναι αριστούργημα λαϊκής αρχιτεκτονικής, έργο Τζουμερκιωτών μαστόρων με εξαιρετική τεχνική άξια θαυμασνού.
Το έχτισε ο πρωτομάστορας Κωνσταντίνος Μπέκας το 1866. Θεωρείται η ωραιότερη γέφυρα των Βαλκανίων και η τρίτη στην Ευρώπη.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=672836