Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι η ελληνική κρίση θα εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ανησυχία προκαλεί στο Λευκό Οίκο, η επιδείνωση της κατάστασης των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία –με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής- πιστεύει ότι έχει εντολή από το λαό να τερματίσει το λεγόμενο «Ελληνικό Πρόγραμμα» και να αναιρέσει τα αβάστακτα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της υλοποίησής του.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική κυβέρνηση ζητά να χαμηλώσουν οι τόνοι και να εξευρεθεί άμεσα λύση, διότι επηρεάζεται η αμερικανική και η παγκόσμια οικονομία.
Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ήταν εξαιρετικά προσεκτικός κατά τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μίλησε με σύνεση για την ανάγκη να προωθηθεί η ανάπτυξη και να μειωθεί η λιτότητα, η οποία έχει καθηλώσει την ελληνική και άλλες οικονομίες χωρών της Ευρώπης. Βεβαίως υποστήριξε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και στο θέμα αυτό βρίσκεται απέναντι στον κ. Τσίπρα, καθώς βλέπουν διαφορετικά το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως και τα μέτρα που απαιτούνται για να διασωθεί η ελληνική οικονομία. Ο Αμερικανός ηγέτης –όπως είπε ο εκπρόσωπός του- «ως επί το πλείστον επικεντρώθηκε κυρίως στα είδη των μέτρων που μπορούν να ληφθούν ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να είναι αυτό προς το συμφέρον των λαών» (εννοεί της Ευρώπης).
Όπως είναι γνωστό, ο κ. Ομπάμα και το οικονομικό του επιτελείο, δεν συμφώνησαν ποτέ με τη συνταγή της λιτότητας, την οποία εισήγαγαν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο στις χώρες του νότου με απαίτηση των ηγετών των χωρών του βορρά. Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο υπουργός του των Οικονομικών συνδύασαν στις ΗΠΑ την ανάπτυξη με τον εξαφανισμό της λιτότητας και το πείραμά τους πέτυχε. Το θέμα της λιτότητας αποτέλεσε πολλές φορές βασικό θέμα των συγκρούσεων του κ. Ομπάμα και του αντιπροέδρου Μπάιντεν με την Αγγελα Μέρκελ.
Την Παρασκευή το βράδυ σημειώθηκε μία μικρή, αλλά σημαντική αλλαγή στη στάση των Αμερικανών, όταν στον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου τέθηκε το θέμα της ανακοίνωσης της Αθήνας ότι θα σταματήσει τη συνεργασία με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δανειστές. Οι δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη είχαν γίνει στο μεταξύ πρώτο θέμα στα καλωδιακά τηλεοπτικά δίκτυα και είχαν αρχίσει να επηρεάζουν και τη χρηματαγορά της Νέας Υόρκης.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν είχε αντίδραση για τη συγκεκριμένη δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης, και επέλεξε να παρουσιάσει σε γενικές γραμμές, όπως είπε, την κατάσταση.
«Ο Πρόεδρος (Ομπάμα) τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό Τσίπρα νωρίτερα την εβδομάδα, γιατί όπως ξέρετε, οι ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια τώρα, εργάζονται στενά με την ΕΕ και τους Ελληνες, στην προσπάθειά μας να επιλύσουμε την οικονομική και δημοσιονομική αστάθεια που έχουμε δει στην Ευρώπη. Και αυτή- η αστάθεια- έχει επιπλοκές και επιπτώσεις τόσο στην αμερικανική οικονομία όσο και στην παγκόσμια οικονομία ασφαλώς», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών. «Επομένως», τόνισε ο κ. Ερνεστ, «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την Ε.Ε. και αυτό σημαίνει συνεργασία με την νέα ελληνική κυβέρνησηγια να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές και να επανέλθει η Ελλάδα, η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας, διότι τελικά αυτό θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον της αμερικανικής οικονομίας».
Σε ότι αφορά την επαναδιαπράγματευση του Μνημονίου, που ζητά ο κ. Τσίπρας, ο Λευκός Οίκος είναι προσεκτικός και αποφεύγει ανάμειξη στις υπόθέσεις της Ευρωζώνης. Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τη θέση των Ευρωπαίων «ότι επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, σεβόμενη τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις».
Ο Λευκός Οίκος παραμένει σε συνεχή επαφή με το ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες για τα αναγκαία μέτρα τα οποία θα εξασφαλίσουν την πρόοδο, που πέτυχε ήδη η Ελλάδα, όπως είπε χαρκατηριστικά ο κ. Ερνεστ.
President Barack Obama meets with John Podesta, Counselor to the President, in the Oval Office. (Official White House Photo by Pete Souza)
http://mignatiou.com/2015/02/stin-ouasigkton-pistevoun-oti-i-elliniki-krisi-tha-ektrochiasi-tin-pagkosmia-ikonomia/

Ομπάμα: Οχι άλλη λιτότητα, αλλά ανάπτυξη για την Ελλάδα

Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε στο CNN ότι δεν μπορείς να πιέζεις άλλο τους λαούς με τη λιτότητα. Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, υπογράμμισε ο Αμερικανός ηγέτης.Βεβαίως, ο Πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, αλλά όχι με συνθήκες λιτότητας, αλλά ανάπτυξης. Μίλησε για τη φοροδιαφυγή, και αναφέρθηκε στην αδυναμία συλλογής φόρων.
“Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στην  Ευρωζώνη, αυτή είναι η ελπίδα μου”, CNN ο κ. Ομπάμα.
Σημείωσε επίσης ότι από την αρχή βοηθήσαμε και ασχοληθήκαμε με την ελληνική κρίση. Και είναι σημαντικό ότι και η Γερμανία αναγνωρίζει ότι πρέπει να μείνει στο ευρώ.http://mignatiou.com/2015/02/ompama-ochi-alli-litotita-alla-anaptixi-gia-tin-ellada/?fb_action_ids=1555369234721919%2C1560213994217726&fb_action_types=news.publishes

«Σεισμός» για τις συντάξεις 2015

Φωτιές άναψε στην κυβέρνηση ο νέος γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων του μηνός Μαρτίου. Μόλις 24 ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Ρωμανιάς δήλωσε χθες το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή: «Εχω την αίσθηση ότι τον Γενάρη και τον Φλεβάρη προβλήματα συντάξεων, καταβολής συντάξεων, δεν υπάρχουν. Τον Μάρτη τα πράγματα θα είναι λίγο σφιχτά, μέχρι τότε όμως θα βρούμε λύση». Πρόσθεσε δε ότι δεν έχει μιλήσει βεβαίως με τους υπηρεσιακούς παράγοντες. «Θα βρούμε όμως λύση, θα το ρυθμίσουμε» ήταν η κατάληξη της τοποθέτησης του κ. Ρωμανιά.

Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του πολιτικού του προϊστάμενου, του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος έσπευσε να παρέμβει στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή για να διαβεβαιώσει: «Οι συντάξεις είναι εγγυημένες. Αυτό σας είπε και ο Γιώργος Ρωμανιάς, ότι όποια προβλήματα προκύπτουν στο μέλλον θα τα λύνουμε άμεσα, γιατί έχουμε σχέδιο και τις επόμενες μέρες θα σας ανακοινώσουμε, όχι εξαγγελίες με λόγια».

Πάντως, είναι γνωστό ότι τα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και ότι σχεδόν κάθε μήνα προχωρούν σε μια σειρά από... αλχημείες (εσωτερικό δανεισμό, μετατροπή ομολόγων σε repos ή το αντίστροφο), για να βρουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για την καταβολή των συντάξεων. Ας σημειωθεί ότι απαιτούνται κάθε μήνα περίπου 2,3 δισ. ευρώ για να καταβληθούν οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε περισσότερους από 2.600.000 συνταξιούχους.

Ομως ο καταιγισμός των δηλώσεων συνεχίστηκε, με τον κ. Ρωμανιά να επανέρχεται λίγο αργότερα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ομαλή καταβολή των συντάξεων «ούτε τώρα ούτε σε κανένα μήνα». Στη νέα τοποθέτησή του, ο γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης σχολίασε: «Δεν είμαστε θαυματοποιοί να αποκαταστήσουμε από τη μία στιγμή στην άλλη τη ζημιά που έχει γίνει». Ωστόσο πρόσθεσε ότι το πρώτο βήμα της κυβέρνησης θα είναι να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη για όσους παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ. Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Ρωμανιά, όλες οι συντάξεις «σταδιακά να επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα».
Το μπέρδεμα
Την κατάσταση μπέρδεψε ακόμη περισσότερο ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος δήλωσε σιβυλλικά: «Οι συντάξεις είναι ασφαλείς στον βαθμό που εκτελεστούν ορθά οι υποχρεώσεις του Γενικού Λογιστηρίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία». Ο ίδιος προ μηνός έλεγε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις συντάξεις!
Στο θέμα παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι από την επικοινωνία που είχε με τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα στην ομαλή καταβολή των συντάξεων.
Ληξιπρόθεσμα:Ερχονται διευκολύνσεις
Ο νέος γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς, θέλοντας να «αλλάξει το κλίμα» από την αρχική χθεσινή τοποθέτησή του, που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων τον Μάρτιο, αναφέρθηκε και σε αλλαγές που μπορεί να γίνουν στη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ουσιαστικά, προανήγγειλε επιπλέον διευκολύνσεις για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, σημειώνοντας ότι οι πολίτες δεν μπορούν να καταβάλουν ταυτόχρονα και τις 100 δόσεις και τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να προσελκύσει όσο γίνεται περισσότερους οφειλέτες έως τα τέλη Μαρτίου, που ολοκληρώνεται η νέα ρύθμιση.
Το επίδομα παραμεθορίου (120 ευρώ μηνιαίως) δίνει άμεσα ο Π. Καμμένος
Την άμεση χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου, το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό των 120 ευρώ μηνιαίως, για όλα τα στελέχη που υπηρετούν στον Εβρο, στα νησιά του Αιγαίου και σε αρκετές μονάδες της προκάλυψης ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.
Το επίδομα θα αρχίσει να δίνεται άμεσα, και συγκεκριμένα από τον μήνα Φεβρουάριο και κάθε μήνα, σε περίπου 25.000 στελέχη και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ηδη δόθηκε εντολή από την πολιτική ηγεσία στους αρχηγούς των γενικών επιτελείων, προκειμένου να βρουν τα απαιτούμενα κονδύλια και να τα πιστώσουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως το τέλος του μήνα. Το επίδομα που θα δοθεί υπό τη μορφή οδοιπορικών τεσσάρων ημερών τον μήνα (κάθε ημέρα 29 ευρώ) αφορά περίπου 17.000 στελέχη του Στρατού που υπηρετούν σε όλο τον Εβρο, στα νησιά του Αιγαίου (πλην της Κρήτης) και σε μονάδες προκάλυψης, όπως της Ροδόπης. Θα χορηγηθεί επίσης και σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 200/93 σε στελέχη του Ναυτικού που υπηρετούν σε καράβια και σε μονάδες εκτός Αττικής, όπως αντίστοιχα και στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και επαγγελματίες οπλίτες της Αεροπορίας.

Η επιβάρυνση του προϋπολογισμού του ΓΕΣ αγγίζει το ποσό των 2.000.000 ευρώ τον μήνα, ενώ το ποσό του 1.000.000 ευρώ οφείλουν να βρουν τα Επιτελεία ΓΕΝ και ΓΕΑ. Πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναφέρουν ότι τα χρήματα θα εξευρεθούν από μεταφορά άλλων κωδικών, προκειμένου να στηριχτεί το προσωπικό του οποίου οι αποδοχές έχουν πληγεί σημαντικά.
Ανδ. Κούτρας
http://www.dimokratianews.gr/content/31898/%C2%AB%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82%C2%BB-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82

Η δεύτερη μεταπολίτευση

Συντάκτης: 
Αλέξανδρος Μαυρικάκης*

Και τώρα τι γίνεται; Σαράντα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση του '74 και πέντε χρόνια μετά την επιβολή του Αρμαγεδδώνα του Μνημονίου, η Αριστερά βρίσκεται στην εξουσία. Αν η πρώτη μεταπολίτευση σημαδεύτηκε από τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, η δεύτερη μεταπολίτευση δεν σημαδεύεται μονάχα από τη νίκη και την ανάληψη της διακυβέρνησης από ένα κόμμα της Αριστεράς. Σημαδεύεται με την απελευθέρωση των πολιτών από την κυρίαρχη και βαθιά θεμελιωμένη αντίληψη πως η Αριστερά δικαιούται να υπάρχει αλλά δεν επιτρέπεται να κυβερνάει. Σημαδεύεται επίσης από την αντίσταση των πολιτών στη στρατηγική του φόβου, την απόκρουση των ελεγχόμενων ειδήσεων από τα μέσα ενημέρωσης και την απόρριψη των στερεοτύπων που χρόνια πολλά τούς κηδεμόνευαν και καθόριζαν την πολιτική ζωή της χώρας. Τα στερεότυπα βασίζονταν σε δύο αξιώματα. Το πρώτο αξίωμα ήταν το αληθοφανές επιχείρημα περί μη ύπαρξης κυβερνητικής εμπειρίας, που υπονοούσε το επιζήμιο της διακυβέρνησης για τη χώρα, αν η Αριστερά λάμβανε την εξουσία. Το δεύτερο ήταν η παραλλαγή (προς το δημοκρατικότερο) των αντιλήψεων του μετεμφυλιακού κράτους περί αποκλεισμών. Δηλαδή η κυβερνητική εξουσία αποτελούσε το ιερό τέμενος στο οποίο δεν επιτρεπόταν να εισέλθει η Αριστερά (αν και νόμιμη η πολιτική της δράση), αλλά θα μπορούσε να παρευρίσκεται μονάχα στον αύλειο χώρο του τεμένους. Είχε γίνει αποδεκτό από την κοινή γνώμη πως τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα είχαν το αποκλειστικό δικαίωμα να κυβερνούν και να διοικούν με το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την εξουσία ως λάφυρο και μέσο επανεκλογής.
Τα στερεότυπα αυτά κατέρρευσαν όπως και η στρατηγική του φόβου. Υστερα από πέντε χρόνια τρομακτικής ύφεσης η χώρα βρίσκεται στο ίδιο σημείο από την έναρξη της κρίσης. Οι ηγετικές ομάδες των πρώην κομμάτων εξουσίας δεν κατάφεραν να διαχειριστούν την ύφεση, να ανατάξουν την οικονομία, να προστατέψουν τον πληθυσμό από την ανέχεια και να εφαρμόσουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις στον κρατικό μηχανισμό. Τα κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία από το ’74, αιχμάλωτα του παρελθόντος τους και εγκλωβισμένα σε προσωπικές διαμάχες, σε υπόγειες οικονομικές συναλλαγές και διαδρομές, σε ένα περιβάλλον ψευδεπίγραφης (πριν από την κρίση) ευημερίας, δεν είχαν (και δεν έχουν) τη δύναμη να προσφέρουν όραμα στον ελληνικό λαό. Η παραμονή στην εξουσία αποτελούσε απώτερο σκοπό και την προσπάθεια αυτή τροφοδοτούσαν η παραοικονομία, οι κάθε είδους μηχανισμοί και η διανομή θέσεων εξουσίας με τη βοήθεια και την κάλυψη των μέσων δημοσιότητας.
Η ιστορικών διαστάσεων νίκη της Αριστεράς θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις που σήμερα μονάχα εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε. Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη και θα κριθεί, και μάλιστα αυστηρά, για το κυβερνητικό του έργο. Ομως η όποια προσπάθεια δεν πρέπει να εξαντληθεί μονάχα σε επίπεδο διαχείρισης της οικονομίας, διαχειριστικής πολιτικής και ικανότητας διαπραγμάτευσης με την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο πολίτης, απενοχοποιημένος μετά την παροχή ψήφου στην Αριστερά, απαιτεί και μια νέα πολιτική ηθική στην άσκηση της εξουσίας. Είναι ιστορική ευκαιρία να επικρατήσει ένα νέο πολιτικό ήθος που θα θεμελιώνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, θα θέτει υψηλούς στόχους και θα προτείνει όραμα για το μέλλον. Ο κόσμος δεν επιθυμεί οι στόχοι ενός πολιτικού να καθορίζονται από την αναζήτηση μιας θέσης στο Κοινοβούλιο, μιας πρόσκλησης με την ιδιότητα του βουλευτή ή μιας καρέκλας στην πρώτη σειρά κάποιας εκδήλωσης. Δεν επιθυμεί η πολιτική ηθική να εκπίπτει σε επίπεδο φτηνής εμπορικής συναλλαγής. Ασφαλώς πίσω από την επίκληση της πολιτικής ηθικής πολλές φορές υποκρύπτεται ο κίνδυνος της αυθαιρεσίας και οφείλουμε να διακρίνουμε πότε η επίκλησή της αποτελεί έκφραση πραγματικών κοινωνικών αναγκών και πότε υπεράσπιση και αναπαραγωγή μηχανισμών εξουσίας. Η νέα πολιτική ηθική που πρέπει να διαμορφωθεί ως πράξη στην καθημερινή άσκηση της εξουσίας θα ωθήσει την κοινωνία να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και θα αναθεωρήσει τις σχέσεις κράτους και πολιτών, θα βοηθήσει τον εκδημοκρατισμό των κομμάτων και τη συμμετοχή στα κοινά των πολιτών, θα συμβάλει στην αναδιοργάνωση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης και σε τελευταία ανάλυση θα συνεπικουρήσει στον εκδημοκρατισμό της χώρας. Ασφαλώς η όποια προσπάθεια θα προσκρούσει σε ταλαντεύσεις της κοινωνίας, στη γραφειοκρατία και σε μηχανισμούς παραοικονομίας. Θα προσκρούσει σε οικονομικά συμφέροντα και στο παλαιοκομματικό σύστημα που θα αισθανθεί να χάνει εξουσία και προνόμια και θα αντιδράσει με μια νέα στρατηγική φόβου και αμφισβήτησης.
Ομως είναι ιστορική υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον κόσμο που απέρριψε στις εκλογές το παλαιοκομματικό καθεστώς και διέρρηξε δεσμούς με εξαρτήσεις και μηχανισμούς, παράλληλα με τη διαχείριση της εξόδου από την κρίση, την ανάταξη της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και την ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, να αναδείξει ως κυβέρνηση πλέον ένα νέο πολιτικό ήθος και μια νέα κουλτούρα πολιτικής πρακτικής, σε έναν συνεχή και ειλικρινή διάλογο με τους πολίτες.
*Οικονομολόγος-MSC Διοίκηση Μονάδων Υγείας
http://www.efsyn.gr/arthro/i-deyteri-metapoliteysi

Το χειρότερο αποτέλεσμα για τη Γερμανία θα ήταν μια συμφωνία με την Ελλάδα... Newsweek: Ο Σόιμπλε αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη από τον Τσίπρα

«Ο Σόιμπλε αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη από τον Τσίπρα» αναφέρεται σε άρθρο στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek.

Συγκεκριμένα, ο Τόμας Ράιτ, διευθυντής του Project on International Order and Strategy στο Brookings Institution, τονίζει ότι «ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, διαθέτει σαφή εντολή για την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους και της σχέσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», προσθέτοντας ότι «θα γραφτούν πολλά τις επόμενες εβδομάδες για τα οικονομικά θέματα που περιλαμβάνονται στις διαπραγματεύσεις».

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Πρώτον, η πεποίθηση ότι οι τεράστιες συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη μπορούν να ελεγχθούν, θα καταστήσει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ περισσότερο πιθανή και όχι λιγότερο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ευρωζώνη μπορεί να διαχειριστεί μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Όπως επισημαίνεται ωστόσο, μεταξύ άλλων, παραμένει απίθανη μια έξοδος της Ελλάδας, όχι τόσο επειδή η Γερμανία θα θελήσει να πραγματοποιήσει το πείραμα, αλλά επειδή η κατάσταση θα οδηγούντο πραγματικά στην άκρη του γκρεμού, προκαλώντας την αντίδραση της ΕΚΤ και την ενεργοποίηση των μηχανισμών που διαθέτει, όπως τη διακοπή της παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

»Δεύτερον, υπάρχει η άποψη ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη από τον Αλέξη Τσίπρα. Τις επόμενες εβδομάδες, ο κ. Τσίπρας θα χαρακτηρισθεί ως η αιτία των προβλημάτων της Ευρωζώνης, μολονότι τα τελευταία πέντε χρόνια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέβαλε τη γερμανική οικονομική ορθοδοξία στην Ευρωζώνη, όπου συμπεριλαμβάνονταν η λιτότητα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η στήριξη σε μια υφεσιακή νομισματική πολιτική και η εθνικοποίηση του τραπεζικού χρέους.

»Τρίτον, η Γερμανία θα επιχειρήσει να αποδυναμώσει τα λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη. Το χειρότερο αποτέλεσμα για τη Γερμανία θα ήταν μια συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς θα ενίσχυε τα λαϊκιστικά κόμματα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τη γερμανική οπτική, το καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν η απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα ως προειδοποίηση και για τις άλλες χώρες. Εάν ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει και η Ελλάδα τεθεί εκτός Ευρωζώνης, θα αποτελεί και αυτό ισχυρό ράπισμα για τη Γερμανία».

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «υπάρχει βέβαια και μια μέση άποψη, μια συναινετική συμφωνία με την Ευρωζώνη, που θα εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη. Η Γερμανία απορρίπτει ωστόσο και αυτή την επιλογή».

http://www.e-typos.com/gr/kosmos/article/114889/newsweek-o-soible-apotelei-megaluteri-apeili-gia-tin-eurozoni-apo-ton-tsipra/