Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Τα νεκρά παιδιά: 10 άγνωστες ιστορίες από την αρχαιότητα

Οι μυστήριες ιστορίες των παιδιών της αρχαιότητας, που ειπώθηκαν από τους αρχαιολόγους κατά την ανασκαφή των ταφών τους (Pics)
Το μυστήριο της Αμφίπολης συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρων όχι μόνο των αρχαιολόγων αλλά και του κοινού, μάλιστα τα τελευταία ευρήματα ενισχύουν το μυστήριο αφού ο ιδιοκτήτης του τάφου δεν είναι ένας αλλά πέντε, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος.
Οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτοντας τους αρχαίους πολιτισμούς και τις ιστορίες τους αποφάσισαν να μας διηγηθούν και τις μυστήριες ιστορίες δέκα παιδιών, τους τάφους των οποίων έχουν ανακαλύψει κατά τη διάρκεια των ανασκαφών.
10. Oriens Rises
 
Τον Οκτώβριο του 2013, ανακαλύφθηκε ένας καλά κρυμμένος θησαυρός από έναν κυνηγό θησαυρών στην περιοχή  του Leicestershire στην Αγγλία. Επρόκειτο για τον τάφο ενός παιδιού από τη Ρωμαϊκή περίοδο, εικάζεται ότι πρόκειται για κορίτσι λόγω των αντικειμένων που βρέθηκαν στο εσωτερικό του τάφου, για αυτό και οι αρχαιολόγοι που ασχολήθηκαν με την ανασκαφή την ονόμασαν Orien. Υπολογίζεται ότι έχει ταφεί κατά το τέλος του 4ου αιώνα και προέρχεται από επιφανή οικογένεια της εποχής, γεγονός που δικαιολογείται από από το φέρετρο, που ήταν σπάνιο για την εποχή και ιδιαίτερα για ένα παιδί, αφού τα παιδιά θάφτονταν μόνο με το σάβανο τους.
Οι αρχαιολόγοι παρόλο που δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν άλλες πληροφορίες για την οικογένειά ή το περιβάλλον που ζούσε το παιδί εικάζουν ότι πρόκειται για απόγονο οικογένειας που κατάγεται από τη Μεσόγειο χάρη στα έθιμα της περιοχής κατά τη ταφή, αφού εκτός από το σκελετό της στο φέρετρο βρέθηκαν λιβάνι, ελαιόλαδο και φιστίκια, που χρησιμοποιούνταν για να καλύψουν τη μυρωδιά του πτώματος κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσης.
9. Τα μυστικά της τραγουδίστριας της αρχαίας Αιγύπτου
 
Πριν από περίπου 3.000 χρόνια η επτάχρονη Tjayasetimu ήταν μια διάσημη τραγουδίστρια της χορωδίας ενός ναού. Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν την ακριβή τοποθεσία από όπου προέρχεται, καθώς το Βρετανικό Μουσείο αγόρασε τη μούμια της από έναν αρχαιοκάπηλο το 1888.
Η σωρός της ήταν πολύ καλά διατηρημένη, το 1970 σε μια προσπάθεια αποκάλυψης των μυστικών της οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ιερογλυφικά και σύμβολα στους επιδέσμους του είχαν τυλίξει το σώμα της, όπου αποκαλύπτονταν η ταυτότητα και η ιδιότητά της σε έναν ναό αφιερωμένο στον Θεό Άμουν. Το 2013 μετά από ειδικούς ελέγχους ανακαλύφθηκε ότι ο θάνατός της πιθανότατα προήλθε από ασθένεια, όπως η χολέρα.
8. Το μυστήριο των μωρών της αποχέτευσης
 
Στα συντρίμμια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αποκαλύφθηκε ένα από τα πιο μακάβρια μυστήρια της εποχής, τα μωρά της αποχέτευσης. Οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι αποτελούσε ένα συνηθισμένο φαινόμενο για την εποχή αφού οι οικογένειες κατά τη ρωμαϊκή εποχή προσπαθούσαν να μειώσουν τον αριθμό των μελών της οικογένειας σκοτώνοντας τα μωρά που ήταν μικρότερα των έξι μηνών, αφού δεν θεωρούνταν άνθρωποι, ρίχνοντας τα στο δίκτυο της αποχέτευσης.
Η ανακάλυψη έγινε το 1988 όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον μαζικό τάφο περισσοτέρων από 100 νεογέννητων σε μια πόλη των ακτών του Ισραήλ. Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι τα περισσότερα από τα μωρά ήταν θηλυκού γένους, χάρη στην προτίμηση των Ρωμαίων στα αρσενικά παιδιά, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι τα παιδιά προέρχονταν από ιερόδουλες της εποχής που ήθελαν να τα ξεφορτωθούν.
7. Τα παιδιά που εργάζονταν ως σιδηρουργοί
 
Πριν από περίπου 4.000 χρόνια στην προϊστορική Βρετανία τα παιδιά αναγκάζονταν να δουλεύουν ως σιδηρουργοί και να διακοσμούν κοσμήματα, όπλα και άλλα αντικείμενα, με μεγάλη λεπτομέρεια που μπορεί να γίνει αντιληπτή με γυμνό μάτι από ανθρώπους ηλικίας μέχρι 21 ετών, όποτε και η λειτουργία τη ματιού δεν έχει αρχίσει να επιδέχεται σημαντικές φθορές, έτσι η όρασή τους καταστρέφονταν σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθιστώντας την επιβίωσή τους αδύνατη.
Το 1800 ανακαλύφθηκαν στα δάση της Βρετανίας τάφοι παιδιών που πέθαναν είτε από τη πείνα είτε από επιθέσεις από άλλους κατοίκους της κοινότητας ή άγριων ζώων.
6. Οι "καλοί" γονείς
 
Πιστεύοντας ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι της Ολλανδίας έχουν παρεξηγηθεί για τον τρόπο που μεγάλωναν τα παιδιά τους οι ιστορικοί θέλησαν να ξαναγράψουν την ιστορία τους και ανακάλυψαν ότι τελικά η πεποίθηση ότι τα παιδιά είχαν μια δύσκολη και επικίνδυνη ζωή, για να σκληραγωγηθούν ήταν λανθασμένη.
Τα παιδιά της προϊστορικής Ολλανδίας ήταν αναγκασμένα να επιβιώσουν σε πολύ σκληρό περιβάλλον, ωστόσο τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι γονείς πρόσεχαν ιδιαίτερα τα παιδιά τους και τα έθαβαν με μεγάλη ευλάβεια κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι πιο συνηθισμένο να ανακαλυφθούν τάφοι παιδιών από ότι ενηλίκων.
5. Οι ρωμαϊκές κατασκηνώσεις στην Αίγυπτο
 
Η Οξύρρυγχος που ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην Αίγυπτο, λειτουργούσε και σαν μέρος κατασκήνωσης για τα αγόρια της αυτοκρατορίας. Στην πόλη υπήρχε το Γυμνάσιο, όπου τα αγόρια πήγαιναν για να εκπαιδευτούν και να γίνουν καλοί πολίτες, φυσικά όλοι ήταν γόνοι πλούσιων οικογενειών που επιθυμούσαν τα παιδιά τους να αποκτήσουν μια καλή μόρφωση που θα εξασφάλιζε το μέλλον τους.
Στην περιοχή ανακαλύφθηκαν τάφοι νέων αγοριών, που οι ιστορικοί εικάζουν ότι οι θάνατοι τους προήλθαν από κάποια ασθένεια που εξαπλώθηκε εκείνη την εποχή.
4. Το μυστήριο της Άλκης
 
Η ιστορία της γιγαντιαίας Άλκης που είναι σχηματισμένη στο έδαφος στο Περού είναι μυστήρια αφού οι ιστορικοί εικάζουν ότι έχει δημιουργηθεί περίπου το 3.000 π.Χ. Η κατασκευή που συνελήφθη από το δορυφόρο υπολογίζεται ότι είναι περίπου 275 μέτρα και εικάζεται ότι κατασκευάστηκε στα πλαίσια μια ς τελετής που πραγματοποιήθηκε εκείνη την εποχή.
Μάλιστα, οι αρχαιολόγοι και οι μελετητές εικάζουν ότι για την κατασκευή της εργάστηκαν παιδιά, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί αν πρόκειται για σκλάβους η εθελοντική εργασία.
3. Τα παιδιά του σύννεφου
 
Τον Ιούλιο του 2013 οι αρχαιολόγοι εντόπισαν περίπου 25 σαρκοφάγους που η κάθε μια είχε ύψος περίπου 70 εκατοστών σε μια περιοχή στο Περού. Οι σαρκοφάγοι εικάζεται ότι φέρουν τα πτώματα των παιδιών μια φυλής που ονομάζεται Chachapoyas, γνωστοί ως οι "πολεμιστές του συννέφου". Ο πολιτισμός τους φαίνεται να καταστράφηκε από την εισβολή των Ευρωπαίων κατακτητών, όταν ολόκληρη η φυλή σφαγιάστηκε, μεταξύ των οποίων και τα παιδιά.
Οι ιστορικοί εικάζουν ότι τα παιδιά σκοτώθηκαν πριν από τους γονείς και για αυτό η τελετή ταφής τους ήταν ξεχωριστή από εκείνη των ενηλίκων, μάλιστα τα παιδιά θάφτηκαν σε ξεχωριστό νεκροταφείο.
2. Δώρα για τους Θεούς της Λίμνης
 
Τα αρχαία χωριά που ανακαλύφθηκαν στις Άλπεις και υπολογίζεται ότι ανήκουν στην Εποχή του Χαλκού φαίνεται ότι είχαν παράξενα έθιμα, αφού οι κάτοικοι προσέφερα τα οστά των νεκρών παιδιών τους στις όχθες της λίμνης προκειμένου να εξασφαλίσουν την εύνοια των θεών.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σορούς από οστά μικρών παιδιών, που οι θάνατοι τους παραμένουν ένα μυστήριο, θαμμένα στις όχθες του ποταμού, μάλιστα πολλοί από τους αρχαιολόγους υποστηρίζουν ότι τα παιδιά, ίσως θυσιάστηκαν, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι είχαν πεθάνει νωρίτερα από άγνωστες αιτίες και ότι απλά οι κάτοικοι προσέφεραν τα οστά τους στους θεούς. Οι ανασκαφείς δεν έχουν εντοπίσει τάφους στην περιοχή και για αυτό και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα οστά αφέθηκαν από τους κατοίκους εκεί.
1. Το παιδί της αιωνιότητας
 
Πριν από 40 χρόνια ανακαλύφθηκε ό τάφος ενός παιδιού που ήταν θαμμένο στο σημείο για περισσότερα από 500 χρόνια ωστόσο το πτώμα του ήταν άθικτο. Η μούμια από το Ινουίτ είναι ντυμένη με ενδυμασία κυνηγού, καθώς οι τοπικοί πληθυσμοί πίστευαν ότι οι νεκροί κυνηγούν ακόμη και μετά από το θάνατό τους. Στον τάφο εντοπίστηκαν και άλλοι σωροί που κατά τους αρχαιολόγους ανήκουν στην ίδια οικογένεια, ωστόσο οι συνθήκες του θανάτου τους παραμένουν άγνωστες.
Μεταξύ των νεκρών υπάρχει το πτώμα ενός μωρού, ηλικίας περίπου έξι μηνών, που οι μελετητές εικάζουν ότι είχε θαφτεί ζωντανό, χάρη στο έθιμο της φυλής πως τα μικρά παιδιά έπρεπε να θάβονται με την οικογένειά τους όταν δεν υπήρχε άλλη γυναίκα για να αναλάβει τη φροντίδα τους.
(Πηγή: Listverse)

"Η άνοδος του Τσίπρα στην εξουσία αποτελεί ένα μήνυμα, ότι ο χρόνος για τις πολιτικές λιτότητας έχει τελειώσει" Foreign Affairs: «Λιτότητα κατά Δημοκρατίας στην Ελλάδα»

«Εάν οι κρατούσες ελίτ της Ευρώπης θέλουν να σώσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο και το ευρώ, που βρίσκεται στο επίκεντρό του, θα πρέπει να αρχίσουν να συνεργάζονται ενεργά με τα αριστερά κόμματα όπως τον ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos, αντί να τα αποφεύγουν. Εάν δεν το πράξουν θα οδηγήσουν ορισμένα από αυτά τα κόμματα σε ευκαιριακές συνεργασίες δεξιάς-αριστεράς, ή στην αποτυχία της διακυβέρνησής τους, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε πολιτικές δυνάμεις με θέσεις πολύ πιο ριζοσπαστικές από την αναδιάρθρωση χρέους ή την αντίθεση στη λιτότητα».

Την παραπάνω θέση καταγράφουν σε εκτενές άρθρο τους για την Ελλάδα στο Foreign Affairs ο Mark Blyth, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Brown University και ο Cornel Ban, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Boston University, με τίτλο: «Λιτότητα κατά Δημοκρατίας στην Ελλάδα».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «το διακύβευμα τώρα δεν είναι απλά οι επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αυτά είναι συμπτώματα όχι αίτια».

Σύμφωνα με τους αρθρογράφους, «το πρόβλημα είναι ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές, που καθοδηγούνται από τη Γερμανία, επιβάλλουν πολιτικές αποπληθωρισμού, υπό έναν επίπλαστο κανόνα χρυσού, με την ελπίδα ότι οι πολίτες θα ψηφίζουν αιώνια για την περαιτέρω φτωχοποίησή τους, ώστε να διασώσουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων των πιστωτών. 

Σε έναν τέτοιο κόσμο, τόσο οι ακροαριστερές όσο και οι ακροδεξιές δυνάμεις δεν μπορούν παρά να κερδίζουν ολοένα έδαφος σε πολλές υποτιθέμενα σταθερές χώρες και πολύ πιο σύντομα από όσο νομίζουμε. Για να αποφευχθεί αυτό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να επιτύχουν συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα, καθώς αυτό που ενδεχομένως θα ακολουθούσε θα ήταν πολύ χειρότερο».



Επίσης, διατυπώνεται η άποψη, ότι «μπορεί να φαίνεται παράξενη η χρήση μιας ρωμαϊκής παρομοίωσης για να χαρακτηρίσει κανείς τα πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εύστοχη. Όπως ο Ιούλιος Καίσαρας διάβηκε τον ποταμό Ρουβίκωνα επειδή μπορούσε, παρά τις προειδοποιήσεις της ρωμαϊκής Γερουσίας να μην το πράξει, έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που τάσσεται κατά της λιτότητας, αποφάσισε να θέσει τέλος στη λιτότητα στην Ελλάδα, παρά τις αρνητικές δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών. 

Εάν θα επιτύχει ο κ. Τσίπρας παραμένει ακόμη άγνωστο, αλλά ότι και να συμβεί η νίκη του αποτελεί κρίσιμο σημείο καμπής για την Ευρώπη. Ένα μήνυμα, ότι ο χρόνος για τις πολιτικές λιτότητας έχει τελειώσει».

http://www.e-typos.com/gr/oikonomia/article/114878/foreign-affairs-litotita-kata-dimokratias-stin-ellada-/

«Αυτό θα αντέβαινε στα συμφέροντα των Πορτογάλων» είπε ο πρωθυπουργός Κουέλιου Η Πορτογαλία κατά της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κουέλιου εξέφρασε σήμερα την έντονη αντίθεσή του στην ιδέα να διοργανωθεί μια ευρωπαϊκή διάσκεψη η οποία θα άνοιγε τον δρόμο για να προχωρήσει η αναδιαπραγμάτευση του κρατικού χρέους της Ελλάδας, την οποία εισηγείται η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα.

«Δεν θα υποστήριζα καμιά διάσκεψη που θα πρότεινε την διαγραφή ή την αναδιάρθρωση του χρέους κάνοντας έκκληση στην αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Πάσους Κουέλιου κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Κοινοβούλιο της χώρας του.

«Αυτό θα αντέβαινε στα συμφέροντα της Πορτογαλίας και των Πορτογάλων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς κυβέρνησης στη Λισαβόνα, η οποία μόλις έχει αρχίσει να χαλαρώνει κατά τι τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας τα οποία είχε επιβάλει στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής της χώρας, από το οποίο βγήκε τον περασμένο Μάιο.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει την επιθυμία να διοργανωθεί μια ευρωπαϊκή σύνοδος για το κρατικό χρέος —όχι μόνον αυτό της Ελλάδας— κατά το υπόδειγμα εκείνης η οποία είχε γίνει στο Λονδίνο το 1953 και είχε οδηγήσει στην διαγραφή του συνόλου του κρατικού χρέους της Γερμανίας, που βγήκε ολοσχερώς κατεστραμμένη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Σέβομαι τις αποφάσεις του ελληνικού λαού, όπως θα σεβαστώ και τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, και ελπίζω ότι οι αποφάσεις του λαού και της κυβέρνησης της Πορτογαλίας θα τύχουν επίσης σεβασμού στην Ελλάδα», συνέχισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

Την επομένη της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα «παραμύθια». Ο Πάσους Κουέλιου έχει εκδηλώσει επανειλημμένα την έντονη ανησυχία του για τις συνέπειες που θα έχει η εξέλιξη της κατάστασης της Ελλάδας για τις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.

«Οι χώρες αυτές γνωρίζουν ότι έχουν ένα δημόσιο χρέος αυξημένο, αλλά βιώσιμο. Ξέρουν τι τους έχει κοστίσει η διαπραγμάτευση πολύ σκληρών προγραμμάτων υπό πολύ δυσχερείς συνθήκες. Δεν πιστεύω ότι οι Πορτογάλοι θα ήθελαν να το ξαναζήσουν αυτό», έκρινε ο Πάσους Κουέλιου.
http://www.e-typos.com/gr/politiki/article/114880/i-portogalia-kata-tis-anadiapragmateusis-tou-hreous-tis-elladas/

Εμφανώς ενοχλημένος ο πρόεδρος του Eurogroup Τι ψιθύρισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ στον Γ. Βαρουφάκη μετά την προκλητική δήλωση του υπουργού Οικονομικών;

 Με ένα αινιγματικό νεύμα του κεφαλιού και φανερά εκνευρισμένος άκουσε την μετάφραση της δήλωσης του Γιάνη Βαρουφάκη ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. 


Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα, ο κ. Βαρουφάκης είχε αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να συνεργαστεί με μια τριμερή επιτροπή ενταγμένη στο πρόγραμμα που έχει απορρίψει και που σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι σαθρά δομημένη επιτροπή. 



Μετά από την αρχική έκπληξη, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανασήκωσε τα φρύδια του και σηκώθηκε από την καρέκλα του. 



Το πραγματικό ερώτημα, όμως, είναι τι ακριβώς ψιθύρισε στο αυτί του υπουργού Οικονομικών κατά τη διάρκεια της τελευταίας χειραψίας του. 



Υπόθεση Λιτβινένκο: "Η νεκροτομή του ήταν η πιο επικίνδυνη που έχει γίνει ποτέ"

Άνοιξε ξανά στη Βρετανία ο φάκελος της υπόθεσης του κατασκόπου της πρώην KGB, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος δηλητηριάστηκε το 2006, κατόπιν εντολής Πούτιν, όπως ισχυριζόταν ο ίδιος
Οι ιατροδικαστές που εξέτασαν τη σορό του κατασκόπου της πρώην KGB Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος δηλητηριάστηκε με ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο το 2006, πραγματοποίησαν την πιο επικίνδυνη νεκροτομή του κόσμου, όπως κατέθεσαν την Τετάρτη (28/01) οι μάρτυρες στην έρευνα που διεξάγεται στο Λονδίνο για τη δολοφονία του.
Οι γιατροί τόνισαν ότι πιθανότατα δεν θα είχαν ανακαλύψει ποτέ το πώς πέθανε ο Λιτβινένκο αν δεν είχε υποβληθεί σε μια σειρά από ασυνήθιστες εξετάσεις πριν από τον θάνατό του.
Σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο, που είχε στραφεί εναντίον του Κρεμλίνου, πέθανε τρεις εβδομάδες αφότου ήπιε τσάι δηλητηριασμένο με πολώνιο-210 σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο του Λονδίνου. Πιστεύεται ότι το δηλητήριο το έριξαν στο τσάι δύο άλλοι Ρώσοι, ο Αντρέι Λουγκοβόι και ο Ντμίτρι Κότβουν.
Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, την Τρίτη, αναφέρθηκε ότι ο Λιτβινένκο είχε πει στην αστυνομία ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε διατάξει ο ίδιος προσωπικά την εκτέλεσή του. Ο δικηγόρος της χήρας του εξήγησε ότι αυτό έγινε εν μέρει για να κρυφθούν οι σχέσεις του Κρεμλίνου με τη μαφία, καθώς ο πρώην πράκτορας σκόπευε να τις αποκαλύψει βοηθώντας την ισπανική αστυνομία.
Η Ρωσία και οι δύο ύποπτοι έχουν κατ' επανάληψη διαψεύσει ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον θάνατο του Λιτβινένκο.
Η υγεία του Λιτβινένκο επιδεινώθηκε ραγδαία μετά τη συνάντησή του με τον Λουγκοβόι και τον Κότβουν, την 1η Νοεμβρίου 2006. Πέθανε τρεις εβδομάδες αργότερα από πολυοργανική ανεπάρκεια. Στην έρευνα οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι οι αστυνομικοί είχαν ένα "προαίσθημα" και κάλεσαν πυρηνικούς επιστήμονες οι οποίοι, δύο ημέρες πριν πεθάνει ο Λιτβινένκο, διαπίστωσαν ότι είχε δηλητηριαστεί με ακτινοβολία άλφα.
Ο επικεφαλής των ιατροδικαστών Νατ Κάρι είπε ότι αν δεν είχε γίνει αυτό, τα αίτια του θανάτου δεν θα είχαν αποκαλυφθεί στη νεκροτομή, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει καμία άλλη περίπτωση δηλητηρίασης με ακτινοβολία άλφα στη Βρετανία, ίσως και στον κόσμο ολόκληρο. Ο συνεργάτης του, Μπέντζαμιν Σουίφτ τόνισε: "Ήταν ίσως η πιο επικίνδυνη νεκροτομή που έχει γίνει ποτέ".
Όσοι συμμετείχαν στην εξέταση του σώματος αναγκάστηκαν να φορέσουν δύο προστατευτικές στολές και ειδικές κουκούλες με φίλτρα για τον αέρα.
Η υπόθεση του Λιτβινένκο προκάλεσε βαθύ ρήγμα στις σχέσεις της Βρετανίας με τη Ρωσία. Καθώς όμως οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώνονταν, το Λονδίνο αποφάσισε το 2013 να σταματήσει τις έρευνες. Πέρσι τον Ιούλιο η βρετανική κυβέρνηση άλλαξε γνώμη, σημειώνοντας όμως ότι σε αυτό δεν έπαιξε κάποιο ρόλο η πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία και η εμπλοκή της Ρωσίας στην κρίση.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/ypothesh-litvinenko-h-nekrotomh-toy-htan-h-pio-epikindynh-poy-exei-ginei-pote-sumfwna-me-toys-iatrodikastes.3272713.html

Η πρεμιέρα έχει οριστεί για την 31/1/15 και οι παραστάσεις μας θα διαρκέσουν έως και την 22/2/15 εκτός Δευτέρας - Τρίτης . Δεν θα γίνει παράσταση ούτε την 7/2/15

Η παράσταση στηρίζεται σε κείμενα του Εμμανουήλ Ροΐδη που σχολιάζουν την πολιτική , την κοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις . Τα σκηνικά , τα κοστούμια και ο λόγος παραπέμπουν στην εποχή του Ε. Ροΐδη ενώ θα υπάρχει ζωντανή μουσική επί σκηνής.
Το εισιτήριο θα είναι € 8 το κανονικό και € 5 το φοιτητικό-μαθητικό
Κρατήσεις θέσεων στο τηλ. του Θεάτρου Απόλλων 2621036521 καθημερινά απο τις 18.00

Συντελεστές παράστασης :

Δραματική επεξεργασία - Σκηνοθεσία : Ευανθία Στιβανάκη
Κοστούμια : Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου
Σκηνικά - φωτισμοί : Νίκος Σακκούλης
Μουσική διδασκαλία : Γιώργος Γκιντζίρης , Φώτης Παπαθεοδώρου
Επιλογή τραγουδιών : Γιάννης Μανώλης
Χορογραφίες : Αθηνά Τσαρμποπούλου
Φωτογραφίες - Αφίσα : Λάμπρος Τσακριλής
Επιμέλεια προγράμματος : Αγγελική Τσούρα, Γιώργος Αγγελόπουλος, Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου, Πέτρος Μερλέμης
Βοηθοί Σκηνοθέτη : Μαρία Ζαγκλή, Αθανασία
Καραλή
Κομμώσεις : Γιάννης Γαβριλόπουλος

Παίζουν :

Γιάννης Μανώλης
Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου
Γεωργία Παπαΐωάννου
Λάζαρος Κυπριώτης
Σταύρος Ρομποτής
Αναστασία Ρομποτή
Πέτρος Μερλέμης
Νάνσυ Τζανετοπούλου
Θεοδώρα Τσαβλή
Δημήτρης Οικονόμου
Ιωάννα Πικέα
Αθανασία Κατσηδήμα
Διονύσης Βούρτσης
Νίκος Παναγιωτόπουλος

Την ορχήστρα αποτελούν :
Φώτης Παπαθεοδώρου - Ακορντεόν
Γιώργος Λαγογιάννης - Κιθάρα
Λίνα Λύγκα - Βιολί
Βαγγέλης Χαρίτος - Κλαρίνο

Βοήθησαν :
Φωτεινή Τζιαντζή, Χριστίνα Μαρκόβα, Γεωργία Καλαματιανού, Πόπη Λουμιώτη

Τη Θεατρική Ομάδα Πύργου μπορείτε να βρείτε στο facebook : ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΥΡΓΟΥ
email : theatriki.omada.pyrgou@gmail.com

Πηγή: http://www.greek-inews.gr/2015/01/h-parastasi-emmanouil-roidis-ta-efimera-anthropoi-kai-zoa-pou-anebazei-i-theatriki-omada-purgou.html#ixzz3QC3163Dp

Κύπρος: «Ικανοποιητικό» το προς έγκριση ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ

Νέο ψήφισμα με το οποίο θα ανανεώνεται για άλλους έξι μήνες η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) αναμένεται να εγκρίνει το απόγευμα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καλώντας τις δυο πλευρές σε «επείγουσα επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων».
Έπειτα από διαβουλεύσεις, τα μέλη του Σώματος συμφώνησαν χθες στο τελικό σχέδιο του ψηφίσματος. Κυπριακή διπλωματική πηγή ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι, σε γενικές γραμμές, το περιεχόμενο του ψηφίσματος «κρίνεται ικανοποιητικό», τόσο σε σχέση με το περιεχόμενο της πρόσφατης έκθεσης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, όσο και με βάση το αρχικό σχέδιο ψηφίσματος που είχε ετοιμάσει η βρετανική αντιπροσωπεία.
Όπως επισημαίνεται, δεν γίνεται αναφορά στη λεγόμενη «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων, όπως γινόταν στην έκθεση του Μπαν Κι-μουν. Επίσης, δεν γίνεται αναφορά σε θέματα υδρογονανθράκων, ενώ το Σ.Α. χωρίς να κάνει λόγο στην αιτία της διακοπής των συνομιλιών, καλεί σε «επείγουσα επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πάνω στα βασικά ζητήματα» σημειώνοντας τη σημασία για τη «δημιουργία εποικοδομητικού περιβάλλοντος».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «μετά από στήριξη μονίμων μελών του Σ.Α. και κυρίως της ρωσικής αντιπροσωπείας, απέτυχαν τουρκικές προσπάθειες ώστε να γίνεται άμεση ή έμμεση αναφορά στο ζήτημα της λεγόμενης "απομόνωσης" των Τουρκοκυπρίων, καθώς και να επισημαίνεται ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν και στις δυο κοινότητες».
Τέλος, τονίζεται ότι έχουν γίνει βελτιώσεις στις αναφορές για τους αγνοούμενους και στα θέματα που αφορούν τις δραστηριότητες στη γραμμή αντιπαράταξης. Με βάση το σχέδιο ψηφίσματος, το Σ.Α. παρέχει «πλήρη στήριξη» στον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό.
Στο μεταξύ, όπως γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, επικαλούμενος την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την «προστασία» των συμφερόντων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε εντολή για την τοποθέτηση εξέδρας γεωτρήσεων. «Διανύσαμε μία σημαντική απόσταση με το πλοίο σεισμικών ερευνών μας και θα πρέπει να κάνουμε το απαιτούμενο βήμα για την εξέδρα γεωτρήσεων» είπε ο Ερντογάν.
Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ θα αυξήσει τη δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο αποκτώντας την εξέδρα γεωτρήσεων. Στόχος είναι να πραγματοποιούνται συμφωνίες για σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις, ειδικότερα στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, με άλλες χώρες.
Τέλος, ο «υπουργός» Εξωτερικών του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί, εξέφρασε την ελπίδα ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, «να εμπνεύσει την ελληνοκυπριακή πλευρά προς μια λύση του Κυπριακού».
Πηγή: ΑΜΠΕhttp://www.naftemporiki.gr/story/907955/kupros-ikanopoiitiko-to-pros-egkrisi-psifisma-tou-sa-tou-oie

Εντεκα προσωπικότητες για την Τρίπολη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης Συγκρότησαν σχετική Επιτροπή με επικεφαλής των Κώστα Γαβρά

«Η Τρίπολη, ως πρωτεύουσα της Αρκαδίας, είναι η Ελληνική υποψηφιότητα που μπορεί να αναπτύξει μια πολιτιστική αφήγηση  και έναν πολιτιστικό διάλογο με οικουμενικό περιεχόμενο και διεθνή απήχηση» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η επιτροπή Διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το έτος 2021, από την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου και της Αρκαδίας. «Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον Δήμο της Τρίπολης να αναδείξει στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο κοινό τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου της Αρκαδίας, καθιστώντας το συμμέτοχο στην αναπτέρωση του Αρκαδικού Ιδεώδους. »
Επικεφαλής της Επιτροπής έχει τεθεί ο Αρκάς σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς και κατά αλφαβητική σειρά οι υπόλοιποι είναι οι :Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη, Διευθύντρια Μουσείου Πόλεως των Αθηνών, Θανάσης Βαλτινός, Αντιπρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών,Μαρία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Άγγελος Δεληβορριάς, τ. Διευθυντής του Μουσείου ΜπενάκηΧρήστος Ζερεφός, Άκαδημαϊκός, Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας,  Μίκης Θεοδωράκης, Μουσικοσυνθέτης,  Νίκος Μανωλόπουλος, τ. Διευθυντής Μεγάρου Μουσικής,  Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ηθοποιός,  Παντελής Σκαγιάννης, Καθηγητής Πολιτικής Υποδομών και Καίτη Τζιτζικώστα, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Unesco.
«Σε μια χρονιά εορταστική, 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας (1821), αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να συνδεθεί το όραμα της Ελευθερίας με το όραμα μιας ειρηνικής αναζήτησης της Ευδαιμονίας, του σύγχρονου 'ευ ζην'» τονίζει η επιτροπή. «Ο Αρκαδισμός βρίσκεται στα θεμέλια της περιβαλλοντικής σκέψης και πρακτικής, που αναζητεί και προτείνει λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα και ενθαρρύνει δημιουργικές πρωτοβουλίες. Το πλέον σημαντικό στοιχείο της Αρκαδικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η σχέση της τέχνης με τη φύση. »
Εκτός από τον Κ. Γαβρά, οι υπόλοιποι των 11 που κατάγονται από την Αρκαδία είναι οι κ.κ. Γεωργοπούλου, Βαλτινός, Δεληβορριάς, Ζερεφός και Μιχαλακόπουλος.


Ζουμπουλάκης Γιάννηςhttp://www.tovima.gr/culture/article/?aid=671659