Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗ

ΑΙΜΙΛΙΑ ΥΨΗΛΑΝΤΗ:

«ΕΝΑΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΝΕΚΡΟΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΛΕΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ»

Picture
Η εξαιρετική και ταλαντούχα ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη μίλησε στοAthens Art Theater και στην Άννα Χατζή για την Παράσταση 
«Οι Αγνοούμενοι» στην οποία φέτος πρωταγωνιστεί και περιέγραψε με τον δικό της τρόπο τους χαρακτήρες, το νόημα και το περιεχόμενο της παράστασης.
Ένα πολύ δυνατό έργο το οποίο χτυπάει και αγγίζει απευθείας την ψυχή του θεατή. Πως ξεκίνησε η ιδέα για το ανέβασμα του συγκεκριμένου έργου;


Πάντα ξεκινάμε από ένα γραπτό κείμενο. Πιστεύω ότι το έργο είναι άσχετα με το θέμα της Κύπρου το οποίο θίγει πάρα πολύ ωραία, ένα πάρα πολύ καλό θεατρικό έργο. Νομίζω ότι αυτό είναι και το πρώτο που ενδιαφέρει έναν ηθοποιό. Διότι αν δεν είναι κάτι καλό , όποιες αλήθειες και αν πει  δεν θα φτάσουν στο κοινό ούτε και οι ηθοποιοί θα μπορέσουν να τις υπηρετήσουν. Μιλάμε για ένα συγγραφέα που έχει μια πένα εξαιρετική. ο Βασίλης Κατσικονούρης έχει δώσει αρκετά δήγματα γραφής στο δικό μας χώρο και μιλάμε για ένα συγγραφέα ο οποίος ξέρει να βάζει στη σκηνή αληθινούς ανθρώπους. Αν δεν το έκανε αυτό δε θα μπορούσαμε το κάνουμε εμείς. Έτσι επέλεξα αυτό το έργο. Διότι σαν παραγωγός εγώ έκανα την επιλογή πριν μερικά χρόνια και μάλιστα είπα ότι θα το ανεβάσω το 2014 γιατί αυτή την χρονιά είχαμε μια θλιβερή επέτειο. Σαράντα χρόνια από τότε.

 Το έργο το είχατε στο μυαλό σας . Το είχατε διαβάσει;

Το συγκεκριμένο έργο το είχα διαβάσει κάποια χρόνια πριν . Αναφέρεται στους αγνοούμενους της Κύπρου. Σε όλο το έργο υπάρχει ένας αδερφός ο οποίος έχει χαθεί στην Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, του οποίου η μία αδερφή αναζητά , ενώ η άλλη δεν τον θυμάται , απωθεί αυτή την μνήμη ή απλά θεωρεί μαζί με τον άντρα της ότι είναι κάτι παλιό. Όπως κάνει και η περισσότερη μερίδα του ελληνικού λαού σήμερα. Είναι γεγονότα 40 χρόνια πριν τα οποία εγώ τα έχω ζήσει και είναι καλό να τα μάθουν και οι νεότεροι. Γιατί οι νεότεροι πρέπει να διδάσκονται από την ιστορία μας και όχι μόνο από τις νίκες και τις επετείους τις οποίους γιορτάζουμε. Γιατί η ζωή η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήταν μία ήττα του ελληνισμού, η οποία έχει πληγώσει την δική μας γενιά και πιθανόν να μην θέλουν πια να ασχοληθούν με αυτό γιατί μέσα τους να τους πληγώνει.

Ένα  έργο με πολλά μηνύματα και συγκινήσεις. Μέσα από τις ερμηνείες και την τέχνη του θεάτρου μπορεί  ο κάθε θεατής τα εισπράξει;

Η τέχνη πολλές φορές μπορεί να είναι καταλύτης για αρκετά πράγματα. Να σκεφτούμε, να μελετήσουμε και να ενδιαφερθούμε για μερικές καταστάσεις. Αυτό βέβαια μέσα από το συναισθηματικό κομμάτι. Αγγίζοντας τον συναισθηματικό μας κόσμο , αλλά και την λογική μας ,στο σύνολο του ανθρώπου που απευθύνεται. Συγκινώντας, ερεθίζοντας το συναίσθημα  για μερικά πράγματα τα οποία πολλές φορές δεν θέλουμε να θυμόμαστε.

Στο έργο υπάρχει η τούρκικη εισβολή το 1974 αλλά παράλληλα και η ζωή ενός ζευγαριού. Πως συνδέονται μεταξύ τους  ;

Το έργο είναι προφητικό και έχει έναν ευρύτερο χαρακτήρα. Γράφτηκε το 2005 και ο τίτλος του είναι "οι  αγνοούμενοι - μια ενδιαφέρουσα ζωή". Είναι θα έλεγα ένας ειρωνικός τίτλος. Γιατί από την μια πλευρά είναι οι αγνοούμενοι και από την άλλη βρίσκεται ένα ζευγάρι το οποίο ζει μία ζωή ενδιαφέρουσα , μέχρι να ανακαλύψει ότι η ζωή του είναι μόνο μία επιφάνεια. Ήταν προφητικό διότι και οι δύο χώρες η Ελλάδα και η Κύπρος ζούσαν σε μία κατάσταση μιας ευημερίας , ενός ονείρου ότι όλα διαρκώς θα βαίνουν προς το καλύτερο, θα περνάμε όλο και πιο άνετα, θα καταναλώνουμε και περισσότερα. Κανείς δεν κοιτούσε την αλήθεια τότε. Δηλαδή, το χρέος, τον εξωτερικό δανεισμό που είχαμε τότε  εμείς και τα προβλήματα των τραπεζών που είχαν στην Κύπρο. Είχαμε φτιάξει  και οι δύο χώρες έναν πλασματικό κόσμο και οι δύο χώρος και κατακρημνιστήκαμε. 



Το ίδιο συμβαίνει και με το ζευγάρι. Δεν είναι ότι δεν θυμάται και απωθεί τα γεγονότα. Το ζευγάρι δε λέει μεταξύ του την αλήθεια. Το θέμα του έργου δεν είναι μόνο ένας αδερφός χαμένος στην Κύπρο , είναι και ένα παιδί το οποίο δεν έχει γεννηθεί. Δεν έχει γεννηθεί γιατί το ζευγάρι αρνείται να πει την αλήθεια. Υπάρχει μια διπλή πληγή. Ένας νέος δεκαέξι ετών  που προφανώς τον έχουν εκτελέσει και μία γυναίκα η οποία έμεινε έγκυος και δεν υπερασπίστηκε την εγκυμοσύνη της. Προτίμησε με τον άντρα της  να περάσουν καλά και να πουν ψέματα στη  συνέχεια. Το ζευγάρι αναγκάζεται να πει την αλήθεια, όταν έρχεται η Δέσποινα σαν καταλύτης, η οποία ουσιαστικά είναι η μνήμη και η αλήθεια. 


Στο τέλος και  η ίδια η Δέσποινα  παραδέχεται τον θάνατο του αδερφού της. Αναγκάζεται να το δεχτεί. Μια αλήθεια βέβαια η οποία θα της δώσει μια μετάβαση κάπου αλλού όπου για να συγκινήσει ή να εξεγερθεί εναντίον της  ιστορίας, της κοινωνίας , του θεού του ίδιου, θα πάει να αυτοπυρποληθεί. Είναι μία διαμαρτυρία και ίσως μια προσπάθεια , η Δέσποινα είναι μία Ταγμένη θα έλεγα. Όλοι οι ταγμένοι αυτοπυρπολούνται για να συγκινήσουν την κοινή γνώμη και να ασχοληθεί κάποιος με αυτό το θέμα. Αυτή λοιπόν έχει ένα φορτίο από την μητέρα της η οποία την όρκισε, σε αντίθεση με την αδερφή της η οποία είναι πολύ νεότερη και στο τέλος θα πάρει την κληρονομιά από την μεγάλη αδερφή. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός που ο συγγραφέας λέει την μία ηρωίδα του Δέσποινα η οποία κυριαρχεί  και καθορίζει τα πράγματα και η άλλη λέγεται Ισμήνη- Αντιγόνη . Ισμήνη η οποία είναι δειλή και δεν πάει να υπερασπιστεί το σώμα του αδερφού και στην συνέχεια μεταμορφώνεται στην Αντιγόνη. Είναι καταπληκτικό που της έχει δώσει δύο ονόματα και την φωνάζουν Μίνα.

Πόσο εύκολο είναι για έναν άνθρωπο να φτάσει στην αυτοκτονία;

Ένας άνθρωπος ο οποίος είναι αποφασισμένος , όπως η Δέσποινα η οποία είναι μαχητής και επαναστάτρια μαζί, βέβαια είναι πολύ εύκολο. Καταρχάς η Δέσποινα δεν αυτοκτονεί, αυτοπυρπολείται. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η αυτοκτονία είναι μία πράξη απελπισίας ενώ η Δέσποινα κάνει μία ηρωική πράξη. Λέει: « εκτός εάν γίνει κάτι μεγάλο, κάτι αληθινά σπουδαίο.» Πέρα από αυτό έχει τελειώσει η δουλειά της. Η μητέρα της, της έχει βάλει ένα ακόμη μεγάλο χρέος , να βρει τα κόκαλα του αδερφού της. Δε νομίζω ότι αντέχει παρά πέρα. Πρέπει η επόμενη γενιά να το κάνει αυτό. Όπως γίνεται σήμερα. Βρίσκουν τους τάφους, διαπιστώνουν με το DNA την ταυτότητα και κάθε μέρα στην Κύπρο υπάρχει και μία κηδεία αγνοουμένου. Γιατί τους κηδεύουν μετά, πρέπει να τιμήσεις τον νεκρό. Ο λαός μας και όλοι οι λαοί αν δεν μπουν στην διαδικασία του πένθους ,δεν τηρήσουν κάποιους κανόνες και δεν θρηνήσουν, δεν μπορούν να ξεπεράσουν μία απώλεια. Ο άνθρωπος ο οποίος έχει χάσει κάποιον και είναι αγνοούμενος, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες  δεν μπορεί να θεωρήσει ποτέ οτι είναι νεκρός ακόμα και αν το λέει η λογική. Οι άνθρωπο τον θέλουν, τον σκέφτονται και τον φαντάζονται όπως ήταν όταν χάθηκε. Η Δέσποινα τον αδελφό της τον βλέπει δεκαέξι χρόνων Μιλάμε για ένα θέμα ανθρωπιστικό αλλά κυρίως πολιτικού  περιεχομένου το οποίο έχει σημαδέψει κυρίως τον ελληνισμό, τον οποίο πρέπει να τον υπερασπιζόμαστε και να μνημονεύουμε, παρότι δεν είναι αυτός ο στόχος του έργου. Σκοπός του έργου είναι να πάρει αυτό το ιστορικό γεγονός, αυτό το δεδομένο σε μία οικογένεια, γιατί το δημόσιο με το ιδιωτικό έρχονται και δένουν και έτσι είναι το σωστό.

Ήρθε μία καθηγήτρια και ζήτησε να δουν τα  παιδιά την παράσταση. Πως σας φάνηκε το γεγονός αυτό; Είναι σημαντικό η νέα γενιά να βλέπει τέτοιου είδους παραστάσεις;


Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός αυτό. Μου είπε ότι τα παιδιά κάνουν ένα θέμα για την Κύπρο. Είναι μία πολύ σημαντική αφορμή για να αποκομίσουν κάποια πράγματα που αφορούν την ιστορία. Όταν κάτι είναι αληθινό το αντέχουν όλοι. Πιστεύω ότι το καλύτερο θέατρο για παιδιά είναι η τραγωδία. Τα παιδιά είναι καταπληκτικοί θεατές. Μόνο μην τους πεις το ψέμα. Καταλαβαίνουν το γνήσιο και το αληθινό. Πρέπει να μάθουν ιστορία. Ν α αρχίσουν να ψάχνουν μόνα τους, να ανακαλύπτουν πράγματα τα οποία δεν τους τα λένε. Είναι μαθητές και σήμερα με το ίντερνετ είναι υποχρεωμένοι να ψάξουν για την ιστορία τους. Δεν μπορούμε αύριο ότι τα παιδιά μας δεν ξέρουν ιστορία, όταν εμείς από το σχολείο ακόμα δεν τα έχουμε διδαχθεί. Είμαι πολύ χαρούμενοι όταν εκπαιδευτικοί φέρνουν εδώ παιδιά και ενδιαφέρονται να κάνουν θέμα κυπριακό. 



φωτογραφία: ΘΩΜΑΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
http://athens-art-theater.weebly.com/sigmaupsilonnuepsilonnutauepsilonupsilonxiepsiloniotasigma-2014-2015/7

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν ΔΡΑΜΑΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015

Από τη Νέα Δημοκρατία, στη Δράμα, επανεκλέγεται ο Δημήτρης Κυριαζίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ επανεκλέγεται ο Χρήστος Καραγιαννίδης, ενώ από το Ποτάμι εκλέγεται ο Κυριάκος Χαρακίδης.

Ιστοσελίδα μετρά ώρες μέχρι να φύγει ο Άδωνις από τη χώρα

Το είπε, αλλά δεν το έκανε. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι θα φύγει από τη χώρα, αν κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές και η αντίστροφη μέτρηση στο διαδίκτυο έχει αρχίσει!.

Μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής, η περίφημη δήλωση του βουλευτή Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα έφευγε απο την Ελλάδα εάν έβγαινε ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει αφορμή για σκωπτικά σχόλια στο διαδίκτυο. Αλλωστε το πρώτο ερώτημα που τίθεται προς το λαλίστατο κ.Γεωργιάδη και στις πυκνές τηλεοπτικές του εμφανίσεις είναι εάν θα πραγματοοποιήσει τη δήλωση του.
Ορισμένοι φαίνεται είχαν τέτοια αγωνία εάν και πότε θα φύγει ο κ.Γεωργιάδης (ή τέτοια διάθεση για τρολλάρισμα) που δημιουργησαν την ιστοσελίδα http://hasadonisleftyet.com, η οποια μετρά τις ημέρες τις ώρες και τα δευτερόλεπτα μέχρι να κάνει πράξη την απειλή ή δεσμευση του.
http://www.dramania.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=20399:istoselida-metra-ores-mehri-na-fygei-o-adonis-apo-th-hora&Itemid=184

Οι βουλευτές που εκλέγει ο νομός Ηλείας - Ποιοι είναι και πόσους σταυρούς πήραν

Συνολικά 5 βουλευτές εκλέγει ο νομός Ηλείας. Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ και την καταμέτρηση στα 395 από τα 396 εκλογικά τμήματα του νομού ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 3 έδρες, η ΝΔ 1 και το ΠΑΣΟΚ 1. Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται οι:

Γεωργοπουλου-Σαλταρη Ευσταθια (Εφη) του Ευσταθίου 8.236
Μπαξεβανακης Δημητριος του Σόλωνα 7.231
Μπαλαουρας Γερασιμος του Δημητρίου 7.110

Γεωργοπουλου-Σαλταρη Ευσταθια (Εφη) του Ευσταθίου 8.236
Μπαξεβανακης Δημητριος του Σόλωνα 7.231
Μπαλαουρας Γερασιμος του Δημητρίου 7.110

ΝΔ
Τζαβαρας Κωνσταντινος του Γεωργίου 8.479
ΠΑΣΟΚ
Κουτσουκος Γιαννης του Δημητρίου 4.284

 http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/312989

Δεν παραιτείται ο Αντ. Σαμαράς

«Πάγο» επιχειρεί να βάλει ο Αντώνης Σαμαράς σε κάθε επίδοξο διάδοχό του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Στην πρώτη δήλωσή του μετά το κλείσιμο της κάλπης από το Ζάππειο τόνισε ότι ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εξελίξεις είναι κρίσιμος. «Εγγυώμαι ότι θα διαδραματίσει αυτό τον ρόλο στο ακέραιο» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, βάζοντας τέλος στα σενάρια αποχώρησής του από την προεδρία του κόμματος, που κυκλοφόρησαν μόλις έγινε γνωστό το βαρύ εκλογικό αποτέλεσμα. Ο κ. Σαμαράς, χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής, δικαιολόγησε την ήττα, λέγοντας: «Παρά τα πολύ δύσκολα αλλά αναπόφευκτα μέτρα που πήραμε, σε δυόμισι χρόνια η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχασε μόνο δύο μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2012».
Αμηχανία
Η δήλωση προκάλεσε αμηχανία στους «γαλάζιους δελφίνους», οι οποίοι αναμένεται να ανασυνταχθούν και να διερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προκαλέσουν εξελίξεις στην κορυφή του κόμματος. Πάντως, κανείς δεν αναμένεται αμέσως να αμφισβητήσει ευθέως τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς εξετάζονται πιο προσεκτικές κινήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίς χθες το απόγευμα κυκλοφόρησε ευρέως το σενάριο για έκτακτο συνέδριο της Ν.Δ., το οποίο πάντως δεν επιβεβαιώθηκε -τουλάχιστον επί του παρόντος.

Η αμφισβήτηση του προέδρου, όπως αναφέρει το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να γίνει είτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα είτε από την Πολιτική Επιτροπή ή από το εθνικό συνέδριο. Η διαδικασία ενεργοποιείται με την υποβολή σχετικής πρότασης από το 1/3 του συνόλου των μελών οποιουδήποτε από αυτά τα τρία όργανα. Η πρόταση γίνεται δεκτή μόνο εάν υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου του οργάνου. Με ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, που με λιγότερους από 80 βουλευτές είναι η πλέον ολιγομελής στην ιστορία της.

Στο Ζάππειο, εν μέσω ιαχών «Ελλάς - Ελλάς - Αντώνης Σαμαράς» από λίγους συγκεντρωμένους οπαδούς, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σέβεται την απόφαση του ελληνικού λαού, ενώ υπογράμμισε ότι έχει τη συνείδησή του ήσυχη. «Παρέλαβα μια χώρα στο χείλος της καταστροφής. Μου ζητήθηκε να κρατήσω αναμμένα κάρβουνα στα χέρια μου και το έκανα» είπε χαρακτηριστικά. Απαρίθμησε τις επιτυχίες της κυβέρνησής του, και συγκεκριμένα ότι η χώρα βγήκε από τα ελλείμματα και από την ύφεση, ότι αποκαταστάθηκαν η αξιοπιστία και το κύρος της και ότι μπήκαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη και για την οριστική έξοδο από την κρίση.
«Εύχομαι ειλικρινά να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις μου. Γιατί για την Ελλάδα μιλάμε» είπε, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις πολιτικές εξελίξεις που θα προκύψουν από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κάνοντας αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, τόνισε: «Δεν είναι ευχάριστο για τη Ν.Δ., αλλά δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία άντεξε και είναι όρθια».
Αρχισαν οι πρώτες γκρίνιες στελεχών πέριξ της Συγγρού (για τις επιλογές)
Τα όργανα άρχισαν στη Νέα Δημοκρατία προτού καλά καλά ανακοινωθεί επίσημα το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Μέσω των τηλεοπτικών πάνελ αλλά και των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter), κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. ξεκίνησαν ήδη από το απόγευμα της Κυριακής τα επικριτικά σχόλια, με τα βέλη τους να στρέφονται είτε προς το Μαξίμου είτε προς τη Συγγρού ή προς άγνωστη κατεύθυνση.
«Είναι μια δύσκολη βραδιά για τη Ν.Δ. Θα κάνουμε μία ψύχραιμη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Δεν θα σχολιάσω (θέμα ηγεσίας στη Ν.Δ.). Θα περιμένω τις δηλώσεις του αρχηγού του κόμματος» ήταν η πρώτη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ξεκαθάριζε ότι δεν θα αμφισβητήσει τον Αντώνη Σαμαρά. «Θα κινηθώ μόνο αν ο ίδιος παραιτηθεί ή αν μου το ζητήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.» είπε με νόημα ο πρόεδρος της Βουλής. «Σε αυτό το κόμμα οι διαδικασίες δρομολογούνται από τον εκάστοτε αρχηγό» ήταν η σχετική τοποθέτηση του Νικήτα Κακλαμάνη. Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η παράταξη έχασε τον κοινωνικό χαρακτήρα από τον φιλελευθερισμό που εκφράζει.

«Χάσαμε και χάσαμε άσχημα» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας, λέγοντας ότι είναι αυτονόητο πως «πρέπει να καθίσουμε να δούμε τι συμβαίνει». «Ασφαλώς και κάναμε λάθη. Η παράταξη είναι εδώ, αντιμετωπίζει τα θέματα» δήλωσε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. «Θέματα ηγεσίας στη Ν.Δ. δεν υπάρχουν και δεν περιμένει κανείς, πριν μετρηθεί και η τελευταία ψήφος, να ανοίξουν τέτοια θέματα» συμπλήρωσε.
Ο πρώην βουλευτής και υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, σε ανάρτησή του στο facebook, ήταν κατηγορηματικός. «Προσωπικά πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψει η Ν.Δ. στη Ρηγίλλης και στις αρχές της!» έγραψε χαρακτηριστικά.
«Συντριπτική ήττα και πλήρης αποδοκιμασία της στρατηγικής του φόβου και του αποκλεισμού της Κεντροδεξιάς και όσων τις έκαναν σημαία της Ν.Δ.» έγραψε ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος στο twitter, ζητώντας παράλληλα την επιστροφή στις «καραμανλικές ρίζες» του κόμματος.

Τι αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail: Η Περιστέρα ριζοσπαστικοποίησε τον «Έλληνα Τσε Γκεβάρα»



Αφιέρωμα στην Περιστέρα Μπαζιάνα φιλοξενεί σήμερα στην ιστοσελίδα της η βρετανική Daily Mail η οποία χαρακτηρίζει τη σύντροφο του Αλέξη Τσίπρα ως «τη γυναίκα που ριζοσπαστικοποίησε τον "Έλληνα Τσε Γκεβάρα"», την ντροπαλή σύντροφο που «βοήθησε το νέο πρωθυπουργό της χώρας να ηγηθεί σε μαθητικές, κομμουνιστικές κινητοποιήσεις».

«Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να περιγράφεται ως ο "Έλληνας Τσε Γκεβάρα", αλλά πολλοί πιστεύουν ότι η "Μπέτυ" -η σύντροφος του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας- είναι η πραγματική ριζοσπάστης», γράφει η  Daily Mail και προσθέτει ότι η κυρία Μπαζιάνα είναι η μητέρα των δύο παιδιών του Αλέξη Τσίπρα, μια γυναίκα η οποία «ενθάρρυνε τον 40χρονο πολιτικό να ασχοληθεί με την πολιτική, όταν εκείνος ενδιαφερόταν περισσότερο για τα σπορ». Στη συνέχεια, αναφέρει ότι γνωρίστηκαν με τον κ. Τσίπρα όταν ακόμα ήταν μαθητές και ότι έδωσε μαζί του πολλούς αγώνες, όλα αυτά τα χρόνια.



Ωστόσο, σύμφωνα με τη Daily Mail, πολλοί πιστεύουν ότι η Μπέτυ, με την ισχυρή θέληση, που είναι στο πλευρό του κ. Τσίπρα περισσότερα από 20 χρόνια, «ίσως γίνει η πραγματική δύναμη πίσω από το... θρόνο».

«Ο κ. Τσίπρας γεννήθηκε σε μια αστική οικογένεια και πριν συναντήσει την κυρία  Μπαζιάνα, ενδιαφερόταν περισσότερο για τα σπορ, παρά για την πολιτική», αναφέρεται στο δημοσίευμα και προστίθεται ότι ένα χτύπημα στο γόνατό τον κράτησε μακριά από τον αθλητισμό. Όπως γράφει η Daily Mail, «αυτό συνέπεσε με τη συνάντησή του με την κυρία Μπαζιάνα, τη συμμαθήτρια που τον έπεισε να μπει στη Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδος» και όπου πρωτοστάτησε στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1990 και του 1991.

«'Έτρωγαν και κοιμόντουσαν μέσα στο σχολείο», σημειώνει, προσθέτοντας ότι και οι δύο σπούδασαν και έγιναν μηχανικοί».

Όμως, επικαλούμενη φίλους της κυρίας Μπαζιάνα από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, η Daily Mail αναφέρει ότι η Μπέτυ «έχει ισχυρή θέληση, είναι μαχητική και δυναμική» και πως μια φορά είχε πάει έναν καθηγητή της στα δικαστήρια, όταν προσπάθησε να υπονομεύσει τη διπλωματική της διατριβή.

Επίσης, η κυρία Μπαζιάνα «απεχθάνεται να πηγαίνει για ψώνια», «δεν της αρέσει να πηγαίνει συχνά στο κομμωτήριο» και αποφεύγει τα «φώτα» της δημοσιότητας.

Τέλος, το δημοσίευμα κάνει μια αναφορά στο σπίτι στο οποίο διαμένει ο κ, Τσίπρας με την οικογένειά του, και παραθέτει μια φωτογραφία από την πολυκατοικία στην Κυψέλη, μια «ταπεινή, εργατική περιοχή της Αθήνας»


Η αντιμνημονιακή ρητορεία είναι ίσως το μόνο κοινό σημείο των κυβερνητικών εταίρων ενώ ο Τσίπρας έλαβε ήδη τα πρώτα μηνύματα συμμόρφωσης από την Ευρώπη Διαβάστε στον ΕΤ: Κυβέρνηση λεπτών ισορροπιών από ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

Στη δημιουργία ενός ετερόκλητου σχήματος, με τη συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου, προχωρά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Η νέα κυβέρνηση, που θα στηρίζεται από 162 βουλευτές, θα πρέπει να επιδοθεί σε λεπτές ασκήσεις ισορροπίας, καθώς, πέρα από την κοινή συνισταμένη της αντιμνημονιακής ρητορείας, μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων καταγράφονται σαφείς διαφοροποιήσεις σε μείζονα ζητήματα εσωτερικής, αλλά και εξωτερικής πολιτικής. 

Η πρώτη καυτή… πατάτα στα χέρια των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου απέχει μόλις τρεις εβδομάδες από σήμερα. Πρόκειται για το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, το οποίο δεν πρόκειται να κινηθεί για τη νέα ελληνική κυβέρνηση σε… ήρεμα νερά, όπως το χθεσινό, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. 

Η νέα κυβέρνηση, πάντως, έλαβε ήδη τα πρώτα σαφή μηνύματα από την ευρωζώνη, με τους εταίρους μας να ορίζουν τις δικές τους… κόκκινες γραμμές, που απέχουν πόρρω από τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και του αρμόδιου επιτρόπου, Πιέρ Μοσκοβισί, αυτό που πρέπει να τεθεί πρώτα επί τάπητος είναι μια ενδεχόμενη παράταση του ισχύοντος προγράμματος της χώρας μας. 

Παράταση που θα πρέπει να ζητήσει η νέα κυβέρνηση. Μετά από αυτό το πρώτο βήμα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Ελλάδας από το Μηχανισμό Στήριξης, καθώς και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος και μετά θα εξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Πιέρ Μοσκοβισί, που προετοιμάζει την Αθήνα για μια σκληρή συζήτηση. 

Οι θέσεις των εταίρων μας έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις δηλώσεις κορυφαίων του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνάντησης με την τρόικα, αλλά και με το σκεπτικό που έχει αναπτύξει ο νέος πρωθυπουργός, οριοθετώντας τους στόχους της διαπραγμάτευσης ως εξής:

-Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. 
-«Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου.
-Περίοδος χάριτος στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.

Οπως προέκυψε από το Eurogroup, το ονομαστικό «κούρεμα» του χρέους (που αποτελεί βασική γραμμή της Κουμουνδούρου) δεν μπορεί να περάσει από τα Κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης. 

Η συνάντηση 
Οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία νωρίς χθες το πρωί, με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να ορκίζονται, κατά πάσα πιθανότητα, σήμερα. Είχε προηγηθεί μια μακρά πορεία διαλόγου και πολιτικού… μασάζ μεταξύ των δύο κομμάτων, που κορυφώθηκε πέρυσι τον Ιούλιο, όταν και οι ΑΝ.ΕΛ. έδωσαν δυναμικό παρών στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη «μικρή ΔΕΗ». Εκτοτε, μεσολάβησε μια περίοδος κάμψης (χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Κουίκ ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν ουρά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχει μέτωπο συνεργασίας, καθώς διαφωνούν στα εθνικά ζητήματα αλλά και σε θέματα της καθημερινότητας) για να φτάσουμε, τελικά, στην ανακοίνωση της κυβερνητικής συνεργασίας. 

Σύμφωνα με πηγές, άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι η διαχείριση του ζητήματος του χρέους. «Κλειδωμένο» πρέπει να θεωρείται το θέμα του ονόματος που θα προταθεί για τη θέση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα προέρχεται, κατά πάσα πιθανότητα, από τον κεντροδεξιό χώρο (στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος). 

Ανακοίνωση
Τη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Καμμένος, που συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα στην Κουμουνδούρου. «Οι ΑΝ.ΕΛ. δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Εμείς εκτελέσαμε την εντολή του ελληνικού λαού. Υπάρχει συμφωνία αρχών», σημείωσε. Βασικό συστατικό στοιχείο της κυβερνητικής συμπόρευσης θα αποτελέσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ. 

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναμένεται ότι θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Το μενού της μετεκλογικής, κυβερνητικής συνεργασίας θα περιλαμβάνει την ανάληψη θέσεων υφυπουργών (Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη τα κυριότερα) από τέσσερις συνεργάτες του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ.
Ουσιαστικά, με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια αχαρτογράφητη περίοδο πυκνών και ραγδαίων εξελίξεων. 

Τα ερωτηματικά για το κατά πόσο θα μπορέσει να περπατήσει και να λειτουργήσει μια τέτοια συμπόρευση είναι πολλά, ιδιαίτερα από τη στιγμή κατά την οποία υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις στις θέσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου για μείζονα ζητήματα της κυβερνητικής ατζέντας. Οπως, για παράδειγμα, τα εθνικά θέματα, η μετανάστευση και τα θέματα της ασφάλειας. Αυτές οι διαφορές υπάρχει κίνδυνος να βγουν από πολύ νωρίς στην επιφάνεια, εκτός εάν συγκεκριμένα ζητήματα τοποθετηθούν στο… χρονοντούλαπο, προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις και τριβές.

Η επιλογή του νέου πρωθυπουργού να προχωρήσει σε συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο σηματοδοτεί, παράλληλα, τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας. Οι σκληρές θέσεις του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων απέναντι σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέλνουν μήνυμα πως ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν σκέφτονται να πάνε σε κάποιου είδους συμβιβασμό (προς τα εκεί θα έδειχνε μια ενδεχόμενη σύμπραξη με το Ποτάμι) αλλά θα επιλέξουν την οδό της σύγκρουσης για τα θέματα της αξιολόγησης, αλλά και του χρέους. Αμέσως μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων (και πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος) η Ευρώπη θα ζητήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, φέρνοντας στο προσκήνιο την τρόικα και την καυτή ατζέντα των εργασιακών και του ασφαλιστικού. Και αυτό θα αποτελέσει το πρώτο κρας τεστ για τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο.

Με Θεοδωράκη
Η συμμετοχή των ΑΝ.ΕΛ. ήταν αυτή που στάθηκε εμπόδιο στο να προχωρήσουν σε βάθος οι συζητήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι. Ετσι κι αλλιώς, εντός της Κουμουνδούρου στελέχη προσκείμενα στην εσωκομματική αντιπολίτευση χαρακτήριζαν καιρό τώρα ως συστημικό το κόμμα του κ. Θεοδωράκη, θέτοντας βέτο σε μια τέτοια συμπόρευση. Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ προηγουμένως είχε αναρωτηθεί, σε δηλώσεις του, «τι θα βγάλει η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.», επισημαίνοντας ότι ο Πάνος Καμμένος εκπροσωπεί αντιευρωπαϊκές απόψεις. Παράλληλα, ερωτηθείς εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής στη νέα κυβέρνηση, παρέπεμψε σε χρόνο ύστερο των προγραμματικών δηλώσεων. 


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ

Δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου http://www.e-typos.com/gr/politiki/article/114324/diavaste-ston-et-kuvernisi-lepton-isorropion-apo-suriza-anel/

Βραζιλία: Δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ σε διαδήλωση για την τιμή των εισιτηρίων

Με τη χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ η αστυνομία του Σάο Πάολο απάντησε στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στις δημόσιες μεταφορές.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές στη συγκέντρωση μετείχαν περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, ενώ η αστυνομία κατέβασε τον αριθμό τους μόλις στους 1.200.

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια, σύμφωνα με τις αναφορές των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ένας δημοσιογράφος που κάλυπτε τα γεγονότα ενώ τέσσερις διαδηλωτές συνελήφθησαν.
Οι αρχές κινητοποίησαν πάνω από 1.100 αστυνομικούς για να διαλύσουν την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε με πρωτοβουλία του κινήματος «Passe Livre», που απαιτεί την ύπαρξη δωρεάν μεταφορών. Στις 10 Ιανουαρίου, μια παρόμοια κίνηση είχε συγκεντρώσει περίπου 30.000 άτομα στο Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Η τιμή του εισιτηρίου στα λεωφορεία από τις αρχές Ιανουαρίου στο Σάο Πάολο αυξήθηκε από 3 ρεάλ σε 3,50 ρεάλ ( περίπου 1,2 ευρώ) ενώ ο πληθωρισμός στη διάρκεια του έτους ήταν 6,4%. Τον Ιούνιο του 2013, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, στη Βραζιλία είχαν γίνει μαζικές διαδηλώσεις με κυρίαρχο αίτημα καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες.
http://www.avgi.gr/article/5251921/brazilia-dakrugona-kai-sfaires-apo-kaoutsouk-se-diadilosi-gia-tin-timi-ton-eisitirion

Μ. Γλέζος: Η διαφορά πολιτικού ήθους είναι κιόλας φανερή

Τη διαφορά πολιτικού ήθους ανάμεσα στη απελθούσα κυβέρνηση της Ν.Δ. και την κυβέρνηση ελπίδας του ΣΥΡΙΖΑ, την πρώτη κιόλας μέρα μετά την εκλογική νίκη της Αριστεράς, υπογραμμίζει ο Μανώλης Γλέζος, με δήλωσή του από τις Βρυξέλλες.
Η δήλωση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:
"Η πρώτη μέρα μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαδεύτηκε από δύο γεγονότα που αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη διαφορά πολιτικού ήθους ανάμεσα στη απελθούσα κυβέρνηση της Δεξιάς και την κυβέρνηση ελπίδας της Αριστεράς.
Το ένα είναι η μη παράδοση της πρωθυπουργίας από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά στο νέο πρωθυπουργό της χώρας. Αφού ο τέως πρωθυπουργός επί δυόμισι χρόνια έλαμψε διά της απουσίας του στο Κοινοβούλιο, απαξιώνοντάς το, επισφράγισε την καταστροφική για τον τόπο και το λαό θητεία του με τη σημερινή στάση του. Αλλά ήδη οι πολίτες τον είχαν κρίνει.
Το άλλο, που προηγήθηκε χρονικά, είναι η απότιση φόρου τιμής του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε όλους εκείνους που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας. Η επίσκεψή του στην Καισαριανή, τον εμβληματικό αυτό τόπο μαρτυρίου και θυσίας των Ελλήνων, πείθει ότι θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για να δικαιώσει ελπίδες και προσδοκίες πολλών γενεών".http://www.avgi.gr/article/5259867/m-glezos-i-diafora-politikou-ithous-einai-kiolas-faneri

Η νέα δομή της κυβέρνησης και πρόσωπα προς υπουργοποίηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΥΛΗ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ - ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Στην ανακοίνωση της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου προχωρά σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και την έγκριση των δομικών αλλαγών που ζήτησε ο πρωθυπουργός και ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία ελέγχει τη νομιμότητα των Προεδρικών Διαταγμάτων. Ο αριθμός των υπουργείων θα είναι σημαντικά μικρότερος, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με τη νέα αυτή κυβερνητική δομή, κοντά στα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Επικρατείας, δημιουργούνται και τα εξής νέα -κατά συγχώνευση- υπουργεία:
- Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των Υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας - Θράκης.
- Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
- Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
- Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο θα υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Το υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων να μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι πιθανοί προς υπουργοποίηση

Στα πρόσωπα τώρα, τα οποία θα κληθούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με εποπτικό ρόλο στα οικονομικά υπουργεία θα οριστεί ο Γιάννης Δραγασάκης, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για υπουργός Οικονομικών. Ο Γιώργος Σταθάκης θα τεθεί επικεφαλής του υπερυπουργείου Ανάπτυξης, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς προαλείφεται για υπουργός Εξωτερικών και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος για υπουργός Άμυνας (οι ΑΝ.ΕΛΛ. αναμένεται να συμμετάσχουν με ακόμη 2-3 υφυπουργούς).
Επίσης, βέβαιο είναι ότι ο Νίκος Παππάς, διευθυντής μέχρι τώρα του γραφείου του Αλ. Τσίπρα, θα είναι υπουργός Επικρατείας, με ρόλο στην επικοινωνία. Ενώ ένα από τα ονόματα που θα έχουν θέση στο υπουργικό σχήμα και θα συζητηθεί, με ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, είναι αυτό του πρώην δικαστικού Παναγιώτη Νικολούδη και νυν επικεφαλής της αρχής κατά του ξεπλύματος «βρόμικου» χρήματος. Επικεφαλής του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού εκτιμάται πως θα είναι ο Αριστείδης Μπαλτάς.
Από εκεί και πέρα, ρόλο στα παραγωγικά υπουργεία αναμένεται να έχουν επίσης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργική θέση είναι πιθανό να πάρουν και οι Πάνος Σκουρλέτης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ανδρέας Ξανθός, Ράνια Αντωνοπούλου, Δημήτρης Στρατούλης και Νάντια Βαλαβάνη.

Χάκερς προκάλεσαν προσωρινό πανικό στους χρήστες Facebook και Instagram σε όλο τον κόσμο

Σε επίθεση χάκερ οφείλετε το "πέσιμο" του facebook, του instagram και άλλων σελίδων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ένας λογαριασμός του Twitter που υποτίθεται ότι χρησιμοποιείται από μία ομάδα χάκερ η οποία αυτοαποκαλείται "Lizard Squad" ανάρτησε μηνύματα που αφήνουν να εννοηθεί ότι ευθύνεται για την κυβερνοεπίθεση.
Νωρίτερα αποκαταστάθηκε η λειτουργία του facebook αλλά και του instagram.
Ωστόσο για περίπου μία ώρα οι σελίδες αυτές βρίσκονταν εκτός λειτουργίας προκαλώντας στους χρήστες τους προσωρινό πανικό.
Από νωρίς το πρωί της Τρίτης η σελίδα φαίνεται να έχει "πέσει" με αποτέλεσμα οι χρήστες παγκοσμίως να μην μπορούν να συνδεθούν τόσο από τους υπολογιστές όσο και από τα applications των "έξυπνων" κινητών τηλεφώνων.
Μια ακόμα σελίδα που φαίνεται πως έχει από το πρωί σοβαρά προβλήματα είναι το "Instagram".
H αιτία του προβλήματος δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η υπηρεσία ανταλλαγής μηνύματος "WhatsApp" που ανήκει στο Facebook λειτουργεί κανονικά.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κήρυξε ο Ν. Δένδιας, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα με το ελληνικό F16 σε αεροπορική βάση την Ισπανία, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους μεταξύ άλλων οι δύο Έλληνες πιλότοι του μαχητικού.
Σήμερα, αναμένεται να μεταβεί στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς.
http://www.avgi.gr/article/5260125/triimero-penthos-stis-enoples-dunameis

ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ LOS LLANOS Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΑ

Στην Ισπανία μεταβαίνει ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, με αφορμή το δυστύχημα στην αεροπορική βάση του Los Llanos
Ο αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς μεταβαίνει σήμερα στην αεροπορική βάση του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας, κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων του τραγικού δυστυχήματος, όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/549200/stin-aeroporiki-vasi-toy-los-llanos-o-arxigos-gea#ixzz3Q124v4dd

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ: ΝΕΚΡΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΙΛΟΤΟΙ ΤΟΥ F-16

Δέκα στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 21 τραυματίστηκαν εχθές (26/01/2015), όταν ένα μαχητικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη καθώς απογειωνόταν για να πάρει μέρος σε μια εκπαιδευτική άσκηση του NATO στη νότια Ισπανία, πέφτοντας πάνω σε άλλα αεροπλάνα τα οποία βρίσκονταν σε χώρο στάθμευσης αεροσκαφών, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας.
Οι δύο χειριστές του μαχητικού F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι ανάμεσα στους νεκρούς.
Άλλοι πιλότοι και μηχανικοί βρίσκονταν στο χώρο όπου σταθμεύουν αεροσκάφη όταν το F-16 συνετρίβη, όπως μετέδωσαν ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 15:20 (16:20 ώρα Ελλάδας) στην αεροπορική βάση Λος Γιάνος, στην πόλη Αλμπαθέτε, περίπου 260 χλμ. νοτιοανατολικά της Μαδρίτης.
Το αεροσκάφος, το οποίο συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων των ενόπλων δυνάμεων κρατών μελών του NATO, του λεγόμενου Tactical Leadership Programme (TLP), «τη στιγμή της απογείωσης υπέστη απώλεια ισχύος και συνετρίβη σε έναν χώρο στάθμευσης αεροσκαφών» της βάσης, «έπεσε και προκάλεσε ζημιές σε πολλά από τα αεροπλάνα τα οποία βρίσκονταν εκεί», ανέφερε εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Άμυνας.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ανακοίνωσε ότι οκτώ Γάλλοι και δύο Ελληνες έχασαν τη ζωή τους στο αεροπορικό δυστύχημα.«Φαίνεται ότι οι δύο άνθρωποι που απεβίωσαν είναι Έλληνες υπήκοοι και (οι υπόλοιποι) οκτώ Γάλλοι», δήλωσε ο Ραχόι, ερωτηθείς σχετικά από το ιδιωτικό ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco. Διευκρίνισε ακόμη ότι οι πληροφορίες αυτές του μεταφέρθηκαν από τον υπουργό Άμυνας Πέδρο Μορένες και πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε πως υπάρχουν «πολλοί τραυματίες».
Έχουν αναφερθεί οι τραυματισμοί «δέκα Γάλλων, ένδεκα Ιταλών», ανέφερε ο Ραχόι, που ωστόσο είπε πως θέλει να είναι προσεκτικός καθώς είναι ακόμη, όπως επισήμανε, «πολύ νωρίς».
Από τους 21 τραυματίες είναι 11 είναι Γάλλοι και οι 10 Ιταλοί. Επτά από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
Οι πέντε από τους τραυματίες διακομίστηκαν σε μια εξειδικευμένη μονάδα εγκαυμάτων στο νοσοκομείο La Paz της Μαδρίτης, ενώ οι υπόλοιποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Αλμπαθέτε.
Ο Μαριάνο Ραχόι έκανε επίσης γνωστό ότι ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν και μια Ιταλίδα υπουργός —πιθανότατα αναφερόταν στην υπουργό Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι— θα μεταβούν την Τρίτη στη βάση όπου σημειώθηκε το δυστύχημα, σε μικρή απόσταση από την πόλη Αλμπαθέτε, περίπου 240 χλμ. νοτιοανατολικά της Μαδρίτης.

Το ελληνικό μαχητικό F-16 συνετρίβη κατά την απογείωση πέφτοντας πάνω στο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών της βάσης όπου βρίσκονταν μαχητικά διαφόρων χωρών, συμπεριλαμβανομένων δύο Alpha Jet, δύο Mirage 2000D και δύο Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.
To γράφημα που δημοσίευσε η El Pais δείχνει ακριβώς την πορεία του μοιραίου αεροσκάφους.
1. To ελληνικό F-16 συμμετέχει σε ετήσια άσκηση με δύο πιλότους
2. Στις 15:30 ξεκινά τους ελιγμούς για την απογείωση
3. Για άγνωστους λόγους ο κινητήρας χάνει ισχύ
4. Το αεροσκάφος στρίβει δεξιά, χάνει ύψος και συγκρούεται με άλλα αεροσκάφη που ετοιμάζονται να μπουν στο διάδρομο απογείωσης.
NEKROI
Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας επιβεβαίωσε με τη σειρά του ότι οι Γάλλοι νεκροί είναι οκτώ.
Νωρίτερα, σε μήνυμά του μέσω Twitter, ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε εκφράσει την θλίψη του για τα θύματα από «το τραγικό δυστύχημα στην αεροπορική βάση Λος Γιάνος».


 Τη «βαθιά θλίψη του» για το πολύνεκρο δυστύχημα εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Πρόκειται για μια τραγωδία η οποία αφορά ολόκληρη την οικογένεια του NATO. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους αγαπημένους και τα έθνη όσων έχασαν τη ζωή τους και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», είπε.
Για το τραγικό δυστύχημα ενημερώθηκε από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΑ να τον κρατάει συνεχώς ενήμερο για το συμβάν. Ακολούθως επικοινώνησε με τον κύριο Δένδια από τον οποίο επίσης ζήτησε συνεχή ενημέρωση.
Σε δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανέφερε τα εξής: «Εκφράζουμε την θλίψη μας και την οδύνη μας για τις τραγικές συνέπειες που είχε η συντριβή μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια άσκησης στη φίλη και σύμμαχο Ισπανία. Αυτές τις ώρες η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των Ελλήνων Αξιωματικών, όπως και με τις οικογένειες των θυμάτων, ανεξαρτήτως εθνικότητας».




 


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/549090/tragodia-stin-ispania-nekroi-oi-dyo-ellines-pilotoi-toy-f-16#ixzz3Q10r3xEC

Σάλος από τις δηλώσεις του τραγουδιστή Ν. Μακρόπουλου σε αλβανικό κανάλι: «Οι Ελληνες είναι τεμπέληδες»

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Νίκου Μακρόπουλου, σε συνέντευξη που έδωσε σε αλβανικό κανάλι, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ ο γνωστός τραγουδιστής χαρακτήρισε τους Ελληνες... τεμπέληδες.

Ο τραγουδιστής αφού μίλησε για την δουλειά του αναφέρθηκε στην Ελλάδα και στους Έλληνες τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας. 

Ο Νίκος Μακρόπουλος ρωτήθηκε από τον παρουσιαστή αν η Ελλάδα έχει ακόμα ανάγκη τους Αλβανούς ή αν θα έπρεπε εκείνοι να γυρίσουν πίσω στην χώρα τους, αφού τώρα υπάρχει μεγάλη κρίση.

«Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τους Αλβανούς. Οι Αλβανοί είναι ενσωματωμένοι με μας. Τα παιδιά των Αλβανών που μένουν στην Ελλάδα πάνε στα ελληνικά σχολεία, μιλάνε την ελληνική γλώσσα, είναι ένα με μας. Παντρεύονται με Έλληνες πλέον. Η επόμενη γενιά θα είναι ένα. Εξάλλου οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και αν θα φύγουν οι Αλβανοί πίσω, εγώ δεν θα βρω (...)», είπε ο Νίκος Μακρόπουλος και συμπλήρωσε λίγο αργότερα: «Το καφεδάκι, το φραπεδάκι και τίποτα άλλο... Μα γι αυτό και την πληρώσαμε».


πηγή - See more at: http://www.hellas-now.com/2015/01/blog-post_207.html#sthash.hryb5vGU.dpuf

Την οργή των Ελλήνων της Αυστραλίας προκαλεί η νέα ταινία του Ρ.Κρόου Για τον τρόπο που παρουσιάζει τους Έλληνες στην ταινία «Τhe water diviner»

Αντιδράσεις προκαλεί στις τάξεις της ομογένειας της Αυστραλίας η νέα ταινία του Ράσελ Κρόου. Ο λόγος είναι ότι η ταινία του «The Water Diviner» που αναφέρεται στην εκστρατεία των ΑΝΖΑΚ (ακρωνύμιο του εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών) στην Καλλίπολη, παρουσιάζει τους Έλληνες ως βάρβαρους και αιμοβόρους κατακτητές.
Ο ηθοποιός έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία, η οποία έκανε την πρεμιέρα Χριστούγεννα στην Αυστραλία.
Ο Κρόου ερμηνεύει τον κεντρικό χαρακτήρα, έναν αυστραλό αγρότη, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του '20, αφήνει την πατρίδα του και ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη, αναζητώντας τα ίχνη των τριών αγοριών του που χάθηκαν στη μάχη της Καλλίπολης.
Εκεί θα ακούσει από Τούρκους κυρίως αξιωματούχους τι συνέβη στους ΑΝΖΑΚ, όταν τους απέκρουσαν οι τουρκικές δυνάμεις υπό τον Κεμάλ, συνεπικουρούμενες από γερμανικά και αυστριακά στρατεύματα.
Σύμφωνα με τον Δρ. Παναγιώτη Διαμαντή, Καθηγητή Ιστορίας (ειδικευόμενο στις γενοκτονίες) στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ο Κρόου και ο σεναριογράφος του Άντριου Αναστάσιος (στο βιβλίο του οποίου στηρίζεται η ταινία), στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα αντιπολεμικό μήνυμα «κατέληξαν να εμφανίζουν τα θύματα ως θύτες και τους σφαγιαζόμενους ως βαρβάρους».
Κι αυτό γιατί τόσο οι Αρμένιοι της περιοχής, όσο και οι ντόπιοι Έλληνες απεικονίζονται ως βάρβαροι κι αιμοβόροι κατακτητές, κι όχι ως ιθαγενείς που αμύνθηκαν στην εκστρατεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του 1914.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα που υπογράφει ο Δρ. Διαμαντής στην αγγλική έκδοση του «Νέου Κόσμου», οι Έλληνες στην ταινία χαρακτηρίζονται ως «Ο Στρατός του Σατανά», ως εχθροί και προδότες των Αυστραλών και οι ορθόδοξες εκκλησίες απεικονίζονται ως στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές.
Ο Ράσελ Κρόου είχε δικαιολογήσει την απόφασή του να πει την ιστορία της Καλλίπολης αλλιώς, θέλοντας να δικαιώσει τους γηγενείς κατοίκους που αμύνθηκαν εναντίον των ΑΝΖΑΚ.
«Νομίζω ότι 100 χρόνια μετά, οι Αυστραλοί έχουν την ωριμότητα να ακούσουν και την αντίθετη γνώμη για το πώς έγιναν τα γεγονότα».
Σύμφωνα με τον Δρ. Διαμαντή όμως, τα «γεγονότα» του Κρόου είναι διαστρεβλωμένα.
«Πρώτα από όλα κανένας Αυστραλός δε θα μπορούσε να περιηγηθεί στην Ανατολία το 1921, όταν η Τουρκία ήταν ένας εξαιρετικά εχθρικός κι επικίνδυνος τόπος για τους ξένους. Δεύτερον, ποιος είπε ότι οι Έλληνες των περιοχών αυτών δεν ήταν ιθαγενείς; Ο κύριος Κρόου θα πρέπει να ξεκινά την ταινία ζητώντας συγγνώμη από τους Αρμένιους, τους Ασσύριους και τους Έλληνες καθώς ξεκάθαρα δεν γνωρίζει ότι κατοικούσαν εκεί επί χρόνια. Τρίτον, οι Έλληνες ήταν σύμμαχοι των Αυστραλών και Νεοζηλανδικών δυνάμεων. Πάρα πολλοί επιζώντες έχουν ομολογήσει ότι κρύφτηκαν σε σπίτια Ελλήνων, φυγαδεύτηκαν από Έλληνες…»
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=668424