Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

 


 
Ξένια Καλογεροπούλου:

«ΗΤΑΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ, ΘΕΛΑΜΕ ΚΑΤΙ ΦΡΕΣΚΟ ΚΑΙ ΚΑΝΑΜΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.»

Η μοναδική Ηθοποιός μίλησε στο Athens art theater και στην Άννα Χατζήγια το θέατρο "Πόρτα" , τις νέες παραστάσεις της, τα παιδιά και τα μελλοντικά σχέδια της.
Picture


Πως αισθάνεστε που φέτος το θέατρο «Πόρτα» ξανά άνοιξε και μάλιστα με αρκετά καλλιτεχνικά δρώμενα;

Νιώθω υπέροχα. Έχουμε παραστάσεις για μεγάλους , για μικρούς, χοροθέατρα, συναυλίες. Από το πρωί έως το βράδυ θα έχουμε και κάτι!

Είστε μια ηθοποιός η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στο παιδικό θέατρο. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με τα παιδιά;

Δεν το σκέφτηκα πολύ στην αρχή. Ήταν δικτατορία , είχαμε ακεφιές ,θέλαμε να κάνουμε κάτι φρέσκο και κάναμε μια παράσταση για παιδιά. Έπειτα μου άρεσε, είδα πως αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον και έτσι το συνέχισα.

Πολλοί ηθοποιοί θέλησαν να ασχοληθούν με την υποκριτική επειδή είχαν παρακολουθήσει και ενθουσιάστηκαν από τις παιδικές θεατρικές δουλειές σας. Πως νιώθετε που χάρη σε εσάς κάποιοι αγάπησαν το θέατρο και θέλησαν να ασχοληθούν με αυτό;

Δεν ξέρω πόσοι είναι. Ξέρω μερικούς που είναι πολύ αξιόλογοι και μου αρέσει. Αν όμως πάνε από λάθος στο θέατρο τότε είναι άλλο θέμα.

Φέτος κάνετε μια πρωτότυπη παράσταση το «Άκου» η οποία είναι για μωρά 1-3 ετών. Πως μπορεί ένα βρέφος να αντιληφθεί το θέατρο;

Προφανώς πάρα πολύ καλά γιατί το «Άκου» έχει πιένες. Τα μωρά περνάνε πολύ καλά. Είναι ειδικές παραστάσεις, τώρα πια γίνονται σε όλο τον κόσμο. Παραστάσεις χωρίς κείμενο, πολύ σύντομες , 25 λεπτών και νομίζω ότι είναι μια παρά πολύ καλή ιδέα.

Για την «Καταστρούπολη» στην οποία πρωταγωνιστείτε. Πείτε μας δύο λόγια.

Είναι ένα παράξενο έργο το οποίο είπαμε να το ανεβάσουμε με τον Θωμά Μοσχόπουλο στον οποίο έχω και αδυναμία. Βέβαια επειδή είναι ένα έργο για μεγάλα παιδιά και μεγάλους είναι λίγο ανάμεσα και πιστεύω ότι έχει πολύ ενδιαφέρον.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο εκτός από τις παραστάσεις στο «Πόρτα»;

Καταρχάς γυρίζω μια ταινία γερμανική αυτή την περίοδο και θα κάνω αφηγήσεις παραμυθιών εδώ στο θέατρο «Πόρτα»


http://athens-art-theater.weebly.com/sigmaupsilonnuepsilonnutauepsilonupsilonxiepsiloniotasigma-2014-2015/1

Ποιοι θα μετέχουν στη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα Ποια ονόματα ακούγονται μετά τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων

Αρχίζουν να κυκλοφορούν τα πρώτα ονόματα που θα συμπεριληφθούν στην κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Βήματος ο κ. Νίκος Παππάς θα είναι υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα και στον επικοινωνιακό τομέα της κυβέρνησης.




Ο μέχρι τώρα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Σκουρλέτης θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών.







Στο οικονομικό επιτελείο θα είναι ο κ.Γιάννης Δραγασάκης και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.






Το υπουργείο Παιδείας θα αναλάβει ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς.







Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να πάρει η κυρία Ράνια Αντωνοπούλου βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτρια στο Bard College, διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας.





Τα άλλα υπουργεία


Το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να συμπεριλάβει και το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. Επικεφαλής θα είναι όπως όλα δείχνουν ο Γ. Σταθάκης και ρόλο θα έχει ο Γαβρ. Σακελλαρίδης.

Εχει σχεδιαστεί η δημιουργία ενός νέου υπουργείου Μετανάστευσης, για τη θέση της επικεφαλής ακούγεται το όνομα της Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Στο υπουργείο Εξωτερικών πιθανότερο ενδεχόμενο είναι αυτή τη στιγμή η ανάθεσή του στον Ν. Κοτζιά, ενώ στο υπουργείο Αμυνας ακούγεται το όνομα του Θ. Δρίτσα, και βέβαιη θεωρείται η τοποθέτηση ως αναπληρωτή του στρατηγού ε.α. Ν. Τόσκα

Για το υπουργείο Πολιτισμού έντονη είναι η φημολογία περί ανάθεσής του στον Κ. Τσουκαλά.

Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Π. Κουρουμπλή.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρείται πολύ πιθανή η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αν και ακούγεται και το όνομα του Π. Νικολούδη, σημερινού επικεφαλής της Αρχής καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, με τον οποίο υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικό ρόλο αναμένεται ότι θα παίξει ο Ν. Βούτσης (είτε ως πρόεδρος της Βουλής, είτε ως αναβαθμισμένος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος). Ενα ενδεχόμενο για τη θέση του Προέδρου της Βουλής είναι και η πρόταση για τον Θ. Δρίτσα, σε περίπτωση που δεν του ανατεθεί το υπουργείο Αμυνας.
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=670813

Στις 15:30 της Δευτέρας στον Παπούλια ο Τσίπρας ζητά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ορκίζεται πρωθυπουργός Ενα-ένα τα βήματα που προβλέπονται ως την ορκομωσία της νέας Βουλής - Με πολιτικό όρκο η ορκωμοσία του νέου Πρωθυπουργού παρουσία του Αρχιεπισκόπου

Στις 12:30 ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ορφανίδης επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη και του ανακοίνωσε  το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις 14:30 ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Στις 15:30 ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλιαγια να λάβει διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Στις 4 θα γίνει η ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα η οποία θα είναι πολιτική ενώ θα παρίσταται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ την Τρίτη, πιθανότατα, θα γίνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης όπου όποιοι υπουργοί επιθυμούν θα ορκιστούν με πολιτικό όρκο και όποιοι επιθυμούν με θρησκευτικό.

Μετά την ορκωμοσία ο νέος Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρο Θεοδωράκη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Τσίπρας την Κυριακή το βράδυ με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπα του εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει συνεργασία και ενημέρωση μεταξύ τους.http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=670787


Ποια μεγάλα ονόματα Βουλευτών μένουν εκτός Βουλής!

Με την καταμέτρηση να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη ώστε να έχουμε τα τελικά αποτελέσματα για όλες τις περιφέρειες ακόμη, όμως μπορούμε να ξέρουμε ότι η μάχη του σταυρού για αρκετά πρωτοκλασσάτα στελέχη ήταν μεγάλη ήττα. 

 
Και ας ξεκινήσουμε από τη "χρυσή" μεταγραφή που έγινε από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ αυτή της Αντζελας Γκερέκου η οποία όμως μεταγραφή δεν της πήγε καλά αφού έμεινε εκτός Βουλής. Στην Κέρκυρα, η κα Γκερέκου συγκέντρωσε 2.809 σταυρούς αλλά ηττήθηκε κατά κράτος από τον Στέφανο Γκίκα που έλαβε 7.225 σταυρούς και είναι ο βουλευτής που εξελέγη με τη Νέα Δημοκρατία. 
Ενώ οι μεταγραφές του ΣΥΡΙΖΑ οι κυρίες Θεοδώρα Τζάκρη και Ραχήλ Μακρή είναι πρώτες σε σταυρούς ενώ η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας από τη ΝΔ οδηγούν την κούρσα των σταυρών. 
Ο Κώστας Ζουράρις μπαίνει στη Βουλή με τους ΑΝΕΛ ενώ εκτός μένει ο Τέρενς Κουίκ
Στην Α’ Αθήνας αγωνία επικρατεί στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Με καταμετρημένο το 63,73% των ψήφων στα 564 από τα 885 εκλογικά τμήματα, ο Νικήτας Κακλαμάνης δίνει μάχη με την Φωτεινή Πιπιλή για την τέταρτη εκλόγιμη θέση. Ο κ. Κακλαμάνης έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει 14.672, ενώ η κα Πιπιλή 13.775. 
Εκτός φαίνεται να μένουν ο Θανάσης Πλεύρης και ο Δημήτρης Κωνσταντάρας.
Ποιοι εκλέγονται βουλευτές Επικρατείας
Οσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, η Συλβάνα Ράπτη απέχει σχεδόν 500 ψήφους από τον πρωτοπόρο σε σταυρούς Κώστα Σκανδαλίδη (3.644 έναντι 3.104), ενώ εκτός Βουλής μένουν ο Νάσος Αλευράς και ο Θανάσης Χειμωνάς.
Στη Β’ Αθήνας, με καταμετρημένο το 10,79% στα 263 από τα 2.438 εκλογικά τμήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει 19 βουλευτές αλλά σε αυτούς, για την ώρα, δεν συμπεριλαμβάνονται η Άννα Χατζησοφιά, ο Οδυσσέας Βουδούρης και ο Δημήτρης Τσουκαλάς.
Ποιοι μένουν εκτός Βουλής από τη Νέα Δημοκρατία.
Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν εκλέγονται βουλευτές η Κατερίνα Παπακώστα, που όμως έχει μικρή διαφορά από τον Γεράσιμο Γιακουμάτο (2.164 έναντι 2.411), ο Γιάννης Μιχελάκης, ο Αργύρης Ντινόπουλος και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Από το Ποτάμι, φαίνεται να μην εκλέγεται ο Πέτρος Τατσόπουλος, από το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής, από τη Χρυσή Αυγή η Ελένη Ζαρούλια, που όμως έχει μικρή διαφορά από τον Ηλία Παναγιώταρο (1.886 έναντι 2.056). 
Αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν πάει πίσω από τα μεγάλα και γνωστά ονόματα βουλευτών του που μένουν εκτός. Για την ώρα φαίνεται να μην μπαίνουν στη Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Πύρρος Δήμας και η Αφροδίτη αλ Σάλεχ.
Στην Α’ Πειραιά, με καταμετρημένο το 74,51% των ψήφων στα 266 από τα 357 εκλογικά τμήματα, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει σχεδόν 2.000 ψήφος διαφορά από τον πρώτο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Κατσαφάδο και αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, ο πρώην υπουργός Παιδείας δεν θα είναι στη νέα Βουλή. 
Στη Β’ Πειραιά, με καταμετρημένο το 40,43% των ψήφων στα 188 από τα 465 εκλογικά τμήματα, εκτός Βουλής μένουν ο Τάσος Νεράτζης και ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης.
Στην Αργολίδα, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης δεν μπαίνει στη Βουλή αφού το ΠΑΣΟΚ δεν εκλέγει βουλευτή.
Σε πραγματικό θρίλερ εξελίσσεται η μάχη του σταυρού στην Αρκαδία, όπου Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εκλέγουν από έναν βουλευτή. Απομένει να μετρηθούν οι σταυροί σε 20 εκλογικά τμήματα και για την ώρα εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Βλάσης από τη ΝΔ και μένει εκτός ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος. Όμως τους δυο άνδρες χωρίζουν μερικές ψήφοι, αφού ο πρώτος συγκεντρώνει 6.701 και ο δεύτερος 6.664.
Στην Άρτα, δεν εκλέγεται ο Γιώργος Νταβρής, στην Αχαΐα ο Γιώργος Νταβλούρος, στα Δωδεκάνησα εκτός μένει η Μίκα Ιατρίδη, που επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία λίγο πριν από τις εκλογές, ενώ στην Έβρο δεν εκλέγονται ο Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος και ο Κυριάκος Γεροντόπουλος. 
Στην Εύβοια, με καταμετρημένο το 55,74% των ψήφων στα 233 από τα 418 εκλογικά τμήματα, ο Σίμος Κεδίκογλου είναι ο μοναδικός βουλευτής που εκλέγει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, αφήνοντας εκτός Βουλής τον Κώστα Μαρκόπουλο, που έχει συγκεντρώσει 6.097 ψήφος έναντι 8.811 του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου. 
Στη Βέροια, την επανεκλογή του στη Βουλή δεν κέρδισε ο Κώστας Γιοβανόπουλος. 
Στη Θεσπρωτία, με καταμετρημένο το 39,13% στα 63 από τα 161 εκλογικά τμήματα, ο Αντώνης Μπέζας συγκεντρώνει μέχρι στιγμής 1.145 σταυρούς και φαίνεται να χάνει την έδρα από τον Βασίλη Γιογιακα. 


Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/ 

"Δεν υπάρχει αντικείμενο συνάντησης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και νέο πρωθυπουργό της χώρας" ΚΚΕ: «Όχι» σε ψήφο στήριξης ή ανοχής

Δεν υπάρχει αντικείμενο συνάντησης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και νέο πρωθυπουργό της χώρας. 

Όπως ήδη ανακοινώθηκε δημοσίως, έχει επιτευχθεί κυβερνητική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛΛ, σήμερα ορκίζεται πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας και επίκειται η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, επισημαίνει ατύπως ο Περισσός, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ όπως έχει δεσμευτεί προεκλογικά στον ελληνικό λαό, δεν πρόκειται να δώσει ψήφο στήριξης ή ανοχής με οποιαδήποτε μορφή.

Η κυβέρνηση, με βάση τις διαδικασίες, θα πρέπει σύντομα να φέρει τις προγραμματικές δηλώσεις της στη Βουλή και εκεί θα γίνει ανοιχτή συζήτηση και τοποθέτηση όλων των κομμάτων μπροστά στον ελληνικό λαό, αναφέρει ταυτόχρονα το ΚΚΕ
.http://www.e-typos.com/gr/politiki/article/114225/kke-ohi-se-psifo-stirixis-i-anohis/

«Ρέντσι και ο Τσίπρας μπορούν να αναπτύξουν διάλογο» Ιταλός ΥΠΕΞ: Το μήνυμα των ελληνικών εκλογών ενισχύει το ιταλικό αίτημα για λιγότερη οικονομική ακαμψία

«Το μήνυμα των ελληνικών εκλογών συμβάλλει και στη στήριξη του ιταλικού αιτήματος για λιγότερη οικονομική ακαμψία» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στην εκπομπή Agorà του Rai Tre.

O Ιταλός υπουργός, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος του Ρέντσι, πρόσθεσε ότι «προσωπικά, είχε διαφορετική άποψη, αλλά σέβεται το αποτέλεσμα των εκλογών». 

Παράλληλα, θεωρεί ότι «εδώ και μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μπρα ντε φερ ανάμεσα σε λιτότητα και ευελιξία και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ελληνικό αποτέλεσμα, αν η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση το διαχειριστούν πολιτικά, με ευέλικτη και ρεαλιστική διαπραγμάτευση, ανταποκρίνεται και στο αίτημα της Ιταλίας για έξοδο από τη λιτότητα».

«Το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως σύγκρουση ανάμεσα σε κομμουνιστές και σοσιαλδημοκράτες, αλλά στο παλιό και στο καινούριο, ανάμεσα σε ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και επενδύσεις και σε αυτό ακριβώς το μέτωπο ο Ρέντσι και ο Τσίπρας μπορούν να αναπτύξουν διάλογο» ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
http://www.e-typos.com/gr/politiki/article/114224/italos-upex-to-minuma-ton-ellinikon-eklogon-enishuei-to-italiko-aitima-gia-ligoteri-oikonomiki-akampsia/

Προειδοποίηση από το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ: Η ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει σε οιαδήποτε ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα συμμετάσχει σε οιαδήποτε ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας, δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblat ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ να αποφασίσει εάν η Ελλάδα έχει ανάγκη από ελάφρυνση του χρέους...Αλλά είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ελάφρυνση που θα περιλαμβάνει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν θα ήταν δυνατόν για νομικούς λόγους.

Ο Μπενουά Κερέ δήλωσε, επίσης, ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσουν σε δημοσιονομική εξυγίανση για να δημιουργήσουν βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης.

http://www.e-typos.com/gr/oikonomia/article/114185/ekt-benoua-kere-i-europaiki-kedriki-trapeza-den-tha-summetashei-se-oiadipote-elafrunsi-hreous-tis-elladas/

Ο Λουίς ντε Γκίντος δεν φοβάται ένα φαινόμενο μετάδοσης στην Ισπανία, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα Ισπανός ΥΠΟΙΚ: Η Ισπανία δεν είναι ούτε συγκρίσιμη, ούτε ανάλογη με την Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος έδωσε σήμερα τη διαβεβαίωση ότι, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, δεν φοβάται ένα φαινόμενο μετάδοσης στην Ισπανία.

Η Ισπανία "δεν είναι ούτε συγκρίσιμη ούτε ανάλογη" με την Ελλάδα, δηλώνει σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Expansion ο Λουίς ντε Γκίντος, την ώρα που το κίνημα Podemos ξεπερνά το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας, και ορισμένες φορές και το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, στις δημοσκοπήσεις.

"Υπάρχει μία θεμελιώδης διαφορά, το ότι η Ισπανία απέφυγε τη διάσωση και υπάρχει το κλειδί της οικονομικής ανάκαμψης στο οποίο είμαστε μάρτυρες", δηλώνει ο ισπανός υπουργός Οικονομίας διαβεβαιώνοντας ότι είναι πιθανόν πως η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει προς τα επάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, που σήμερα βρίσκεται στο 2% για το 2015.

"Εχουμε πίσω μας επτά τρίμηνα ανάπτυξης...Ο ισπανός πολίτης αποδίδει αξία στην οικονομική ανάκαμψη και στην πολιτική σταθερότητα", λέει.

Ο Λουίς ντε Γκίντος έδωσε επίσης της διαβεβαίωση ότι τρέφει "απόλυτο σεβασμό" προς τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Ελλάδα και ελπίζει ότι "η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της που είναι αναγκαίες ώστε η Ελλάδα να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης".
http://www.e-typos.com/gr/oikonomia/article/114210/ispanos-upoik-i-ispania-den-einai-oute-sugrisimi-oute-analogi-me-tin-ellada/

"Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε αλλαγή σκέψης στην Ευρώπη" Χάνες Άντρος: Η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους κατά δύο τρίτα

Χάνες Άντρος: Η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους κατά δύο τρίτα
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χάνες Άντρος
Την εκτίμηση πως η Ελλάδα χρειάζεται μια διαγραφή του χρέους της κατά δύο τρίτα, διατυπώνει ο Αυστριακός πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων (1970- 1983) του ιστορικού καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι και σήμερα κορυφαίος οικονομικός παράγοντας της χώρας, Χάνες Άντρος, σε σημερινές δηλώσεις του στη μεγάλης κυκλοφορίας, αυστριακή εφημερίδα «Έστεραϊχ».

Σχολιάζοντας τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ο Χάνες Άντρος επισημαίνει πως αυτή η νίκη θα οδηγήσει σε αλλαγή σκέψης στην Ευρώπη. Κατά την άποψή του, η Ευρώπη θα πρέπει να ανταποκριθεί στις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα και ταυτόχρονα να απαιτήσει «θεραπείες που αντέχονται, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρξουν "δασκαλέματα" προς την Ελλάδα».

Σε ό, τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο θεωρούμενος από τους σημαντικότερους υπουργούς Οικονομικών στη μεταπολεμική Αυστρία, εκτιμά πως αυτό θα πρέπει να διαγραφεί κατά δύο τρίτα και επισημαίνει πως η Ελλάδα το μέγιστο που μπορεί να αποπληρώσει είναι 100 δισ. ευρώ, από το συνολικό χρέος των 320 δισ. ευρώ.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Χάνες Άντρος είχε εκφράσει την πλήρη κατανόησή του για τη δυσθυμία των Ελλήνων, οι οποίοι, όπως είχε καταγγείλει, καλούνται τώρα να πληρώσουν για κάτι που δεν προκάλεσαν.

Σημειώνοντας πως όταν ένας δανειστής δανείζει σε μία χώρα 372 δισ. ευρώ, τότε ο δανειστής είναι εξίσου υπεύθυνος εάν ο δανειολήπτης δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια, ο κ. Άντρος είχε επισημάνει ότι 170 δισ. ευρώ δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα, αλλά κατέληξαν στις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.

Στην ίδια συνέντευξη είχε προειδοποιήσει ότι, όπως η υπερβολική χρήση ενός φαρμάκου - «επειδή ένα φάρμακο είναι καλό, δεν σημαίνει ότι το χορηγούμε δέκα φορές την ημέρα» - μπορεί να εξελιχθεί σε δηλητήριο, ακριβώς αυτό μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της υπερβολικής λιτότητας, προσθέτοντας πως χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση.

Είχε, επίσης, τονίσει την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στάσης, προπάντων από τους Γερμανούς και αυτοί να επιδείξουν, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη, σημειώνοντας πως αν η Ευρώπη είχε συμπεριφερθεί κατά την επανένωση της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας όπως οι Γερμανοί κατά την κρίση του ευρώ, τότε ποτέ δεν θα είχε πραγματοποιηθεί η επανένωση.
http://www.e-typos.com/gr/oikonomia/article/114227/hanes-adros-i-ellada-hreiazetai-diagrafi-hreous-kata-duo-trita/

Συνέντευξή της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη «Le Monde» Λαγκάρντ: Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης | Δεν μπορεί να ζητήσει ειδική μεταχείριση για το χρέος

Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης και δεν μπορεί να ζητήσει ειδική μεταχείριση για το χρέος της, υπό το φως της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματος αντίθετου με τα μέτρα λιτότητας, δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξή της σε γαλλική εφημερίδα, που δημοσιεύτηκε σήμερα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

«Υπάρχουν εσωτερικοί κανόνες της ευρωζώνης που πρέπει να γίνουν σεβαστοί», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, στο πλαίσιο συνέντευξής της στη «Le Monde». «Δεν μπορούμε να κάνουμε ειδικές κατηγορίες για τη μια ή την άλλη χώρα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη να υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και η επιτάχυνση του ρυθμού απονομής Δικαιοσύνης.

«Δεν πρόκειται περί μέτρων λιτότητας. Αυτές είναι δομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν», είπε.
http://www.e-typos.com/gr/oikonomia/article/114229/lagard-i-ellada-prepei-na-sevastei-tous-kanones-tis-eurozonis-den-borei-na-zitisei-eidiki-metaheirisi-gia-to-hreos/

Πέθανε ο Ντέμης Ρούσσος

Σε ηλικία 69 χρονών

Πέθανε ο Ντέμης Ρούσσος

Πέθανε ο Ντέμης Ρούσσος
Πέθανε ο Ντέμης Ρούσσος, όπως έγραψε και στο Twitter του ο Νίκος Αλιάγας. Ο δημοφιλής καλλιτέχνης και θρύλος της διεθνής και της ελληνικής μουσικής έφυγε το βράδυ της Παρασκευής από τη ζωή σε ηλικία 69 χρονών. 

Ο κατά κόσμον Αρτέμιος Βεντούρης Ρούσσος, γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1946 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου και μεγάλωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο υγεία όπου νοσηλευόταν.

http://www.e-typos.com/gr/politismos/article/114226/pethane-o-demis-roussos/

Τα «βρήκαν» Τσίπρας - Καμμένος | Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στην Κουμουνδούρου Συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για κυβέρνηση συνεργασίας

Συνάντηση είχε για περίπου μία ώρα το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, με το νικητή των εκλογών και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην Κουμουνδούρου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διερεύνησης μιας πιθανής συνεργασίας καθώς και την πιθανή συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα.

Εξερχόμενος του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, στην Κουμουνδούρου, ο κ. Καμμένος δήλωσε: «Από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Οι ΑΝΕΛ δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό και έτσι τώρα ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες» είπε ο κ. Καμμένος και συμπλήρωσε: «Το κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό αργότερα μέσα στη μέρα. Πλέον, ενωμένοι οι Έλληνες να προχωρήσουμε σε μια καινούργια μέρα. Μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ υπάρχει συμφωνία αρχών, όπως ο ελληνικός λαός το έδωσε μέσα από τις εκλογές».

Στις 15:30 θα μεταβεί στον Κάρολο Παπούλια ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε να πάρει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, επέλεξε να προχωρήσει σε… γάμο με τους ΑΝ.ΕΛ., καθώς τα δύο κόμματα είχαν ρίξει γέφυρες επικοινωνίας από το καλοκαίρι, όταν και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει μπαράζ συγκεντρώσεων με αφορμή τη «μικρή ΔΕΗ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα αναλάβουν ένα χαρτοφυλάκιο με πιθανότερο αυτό της Εμπορικής Ναυτιλίας, σε μία κυβέρνηση που θα έχει τη στήριξη 162 βουλευτών.

Το κόμμα του κ. Καμμένου συναντάται με την Κουμουνδούρου στο αντιμνημονιακό μέτωπο, αν και οι θέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για μείζονα ζητήματα, όπως αυτά της εξωτερικής πολιτικής και του μεταναστευτικού, απέχουν όσο η ημέρα με τη νύχτα.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση μέσα στις επόμενες ώρες και με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο τετ α τετ που θα έχει με τον κ. Θεοδωράκη θα διερευνήσει κατά πόσο μπορεί να συζητηθεί το ενδεχόμενο ψήφου ανοχής προς τη νέα κυβέρνηση από την πλευρά του Ποταμιού. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε σχηματισμό στον οποίο θα δίνουν το «παρών» οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, ωστόσο θα καθορίσει τη στάση του όσον αφορά στην ψήφο ανοχής, με βάση τα όσα θα συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση και προς το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, στη βάση των δηλώσεων του κ. Κουτσούμπα ότι εάν η Κουμουνδούρου φέρει προς ψήφιση φιλολαϊκά μέτρα, ο Περισσός θα τα ψηφίσει.

Η συμπόρευση με το κόμμα του κ. Θεοδωράκη παρουσίασε από την αρχή μεγάλες δυσκολίες. Οι «λαφαζανικοί» της Αριστερής Πλατφόρμας δεν ήθελαν καν να ακούσουν το ενδεχόμενο μίας μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, άλλωστε, έχει θέσει σαφώς το όριο της… εσωκομματικής ανοχής, το οποίο και επανέλαβε χθες, ρίχνοντας, ουσιαστικά, πόρτα στον κ. Θεοδωράκη. 

http://www.e-typos.com/gr/politiki/article/114194/sunadisi-tsipra-kammenou-auuti-tin-ora/

Τιμωρία από τη μεσαία τάξη

Σκληρή τιμωρία της μεσαίας τάξης προς την κυβέρνηση και προσωπικά προς τον Αντώνη Σαμαρά αποτελούν τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών, που έδωσαν καθαρή νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά από τη Ν.Δ.
Πέραν των άλλων λαθών, η πολιτική της υπερφορολόγησης και ειδικά ο ΕΝΦΙΑ (μαζί με τις σαδιστικές γκάφες που τον συνόδευσαν) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλο τμήμα παραδοσιακών ψηφοφόρων της Κεντροδεξιάς (όπως φάνηκε και από τα ποιοτικά στοιχεία των exit polls) επέλεξε να δώσει την ψήφο του στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εξαντλήθηκαν τα αποθέματα αντοχής απέναντι στην κυβέρνηση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

Τα αρνητικά σημάδια είχαν εκδηλωθεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά το ηγετικό επιτελείο της Ν.Δ. προτιμούσε να κλείνει με αλαζονεία τα αυτιά του στην κοινωνική οργή και στις προειδοποιήσεις, να συνεχίζει την ίδια εξοντωτική πολιτική και επιπλέον να επιλέγει την τακτική του φόβου, με την ελπίδα ότι θα επηρεάσει και θα κάμψει το εκλογικό σώμα. Αυτή η τακτική όμως αποδείχθηκε μπούμερανγκ, καθώς όχι μόνο δεν βοήθησε στην εκλογική επιβίωση της Ν.Δ. ή έστω στη διατήρηση μιας μικρής διαφοράς, αλλά άνοιξε κι άλλο την ψαλίδα. Ακόμη και η σύγκριση με τα ποσοστά του 2012 φαίνεται πολύ δύσκολο να απαλύνει τις εντυπώσεις της βαριάς ήττας, που ήδη πυροδοτεί ποικίλες παρενέργειες στους κόλπους της Ν.Δ. και τους ψηφοφόρους της.

Μαζί με τη Ν.Δ. καταποντίστηκε και το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, που, αν και «επιβίωσε» (την ώρα που το κόμμα του Γ. Παπανδρέου έμενε εκτός Βουλής), βρέθηκε στα επίπεδα του 4,7% και με άδηλο το μέλλον του. Η εκλογική απαξίωσή του προκύπτει μάλιστα και από ένα πολύ χαρακτηριστικό γεγονός: Στην Α' Θεσσαλονίκης, που είναι και την έδρα του κ. Βενιζέλου, υψηλότερο ποσοστό από το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ακόμη και η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, που αποτελεί, γενικότερα, μία από τις εκπλήξεις των χθεσινών εκλογών με δύναμη 1,8% ανά την Ελλάδα!
Την ίδια ώρα βεβαίως οι πανηγυρισμοί για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μετριάζουν καθόλου τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η οριακή και εύθραυστη κοινοβουλευτική δύναμη που αποκτά το κόμμα του κ. Τσίπρα δείχνει ότι η αναζήτηση συνεργασιών και ευρύτερης υποστήριξης είναι μονόδρομος.
Η Κουμουνδούρου τώρα σκέφτεται (;) Καραμανλή για Πρόεδρο Δημοκρατίας
Οταν το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδιζε με συντριπτική διαφορά τη Νέα Δημοκρατία του Γεωργίου Ράλλη, στην Ηρώδου Αττικού ήδη βρισκόταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε «χρησιμοποιήσει» τον Εθνάρχη για να στείλει μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στους συμμάχους μας στο εξωτερικό, που άκουγαν με... τρόμο όσα έλεγε τότε το ΠΑΣΟΚ για το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ. Αυτήν την ιστορική σύμπτωση επικαλούνται ορισμένοι από χθες, υποστηρίζοντας ότι και τώρα ένας Καραμανλής μπορεί να έχει έναν τέτοιο ρόλο, τουλάχιστον στους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Από χθες το βράδυ ακούστηκε εντονότερα το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας τελικά να προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προσπαθώντας έτσι να σηματοδοτήσει τη «σταθερότητα» και τη συναίνεση.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο twitter ο Πολ Μέισον, οικονομικός συντάκτης του Channel 4, αλλά και ο «Guardian» σε ρεπορτάζ του ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται να προτείνει για Πρόεδρο τον Καραμανλή, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια.
Σημαντικότερο όλων, όμως, είναι ποια στάση θα κρατήσει σε μια τέτοια πρόταση ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» ανέφερε στο χθεσινό ρεπορτάζ της ότι, μιλώντας σε στενούς συνεργάτες του, εμφανίζεται αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ομως μετά τα δεδομένα που δημιούργησε η κάλπη, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ομως, επισήμως και η Κουμουνδούρου κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το αν υποστηρίξει κεντροδεξιό ή κεντροαριστερό υποψήφιο. Στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του επιτρόπου της χώρας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος ήταν ο πρώτος από τον χώρο της Κεντροδεξιάς που συνεχάρη χθες τον Αλέξη Τσίπρα. Πάντως, αν τελικά ο κ. Τσίπρας λόγω κομματικών ισορροπιών επιλέξει κεντροαριστερό υποψήφιο, δύο πρόσωπα φαίνονται πιο πιθανά. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος (πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού) και ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πια την πολυτέλεια του χρόνου, αφού η 7η Φεβρουαρίου θα είναι πιθανότατα η πρώτη ημερομηνία για εκλογή του επόμενου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Νίκος Ελευθερόγλου
http://www.dimokratianews.gr/content/31740/%CF%84%CE%B9%CE%BC%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%B7

Τι περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση

Θεοδότα Νάντσου, Eπικεφαλής πολιτικής του WWF Ελλάς 
Η νέα πολιτική ηγεσία της χώρας οφείλει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα, και επιδιώκοντας ευρεία κοινωνική συμμετοχή, την ανάγκη της χώρας για βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό, βασισμένο στη διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου και την οικολογικά ορθή, κοινωνικά δίκαιη και νομικά ασφαλή τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. 
Ισως περιττεύει, αλλά αξίζει μια επανάληψη: Το περιβάλλον, δηλαδή οι φυσικοί πόροι, η βιοποικιλότητα, τα τοπία, ο φυσικός χώρος, δεν είναι αναλώσιμο υλικό μιας χρήσης. Η αναπτυξιακή πορεία που ακολούθησε απαρέγκλιτα η χώρα κατά τις τελευταίες δεκαετίες δημιούργησε ένα ανυπολόγιστο οικολογικό έλλειμμα. Υποστηρίζουμε την ανάγκη για οικολογικό μετασχηματισμό των βασικών τομέων της πραγματικής οικονομίας και απόλυτη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία του κράτους και όλων των επιχειρήσεων. 
Εχοντας διαπιστώσει ότι με το πρόσχημα της κρίσης η Ελλάδα ζει μια πρωτόγνωρη περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση, το WWF Ελλάς καλεί τη νέα κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα προσφέρει στη δημοκρατία έργο για καλή και διαφανή διακυβέρνηση, ζωντανή οικονομία και προστασία του περιβάλλοντος για όλους. 

Μάκης Δενδρινός, Προπονητής μπάσκετ 
Ο κόσμος απέκρουσε εκβιασμούς, λιτότητα, απειλές, φόβους. Η αλλαγή ήταν το πρώτο θετικό βήμα. Αλλά κρατώ μικρό καλάθι, γιατί πολλά έχουν δει τα μάτια μας. Είμαι επιφυλακτικός, γιατί συχνά οι πολιτικοί άλλα λένε και άλλα κάνουν! 
Θ' αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ; Θολή είναι η προοπτική! Θ' αντέξει τις πιέσεις από το εξωτερικό; Είμαστε ένας λαός δεμένος χειροπόδαρα. Δεν μπορώ να μιλήσω αλλιώς! 

Χρήστος Σπιρτζής, Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας 
Eπειτα από πέντε χρόνια αποδόμησης της κοινωνικής συνοχής, του εναπομείναντα παραγωγικού ιστού, του κράτους δικαίου, του κοινωνικού κράτους, των θεσμών και της δημοκρατίας. Επειτα από πέντε χρόνια αντιμετώπισης του πολίτη και των επιστημονικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων ως εχθρό. Επειτα από πέντε χρόνια ανάλγητων πολιτικών εξαθλίωσης, φτώχειας και περιθωριοποίησης, είναι αναγκαία μία κυβέρνηση, που θα επαναφέρει τη δημοκρατία, τη διαλεκτική σχέση με τους φορείς, το κράτος δικαίου, τη σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης. 
Η πορεία εξόδου από την κρίση, μετά τις εγκληματικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων, είναι ακόμη δυσκολότερη και αποτελεί εθνική προσπάθεια που θα συμμετέχουν όλοι. Είναι αναγκαία μία κυβέρνηση που θα δώσει τη μάχη του ξεπεράσματος της κρίσης μαζί με τον λαό, που θα οικοδομήσει σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και μια πραγματική προοδευτική δημοκρατία. 
Είναι αναγκαία μια κυβέρνηση που θα δώσει τη μάχη της εθνικής και κοινωνικής μας αξιοπρέπειας. 

Τάνια Καραγιάννη, υπεύθυνη Επικοινωνίας Ομίλου Πολιτικής Σκέψης «Ακτίδα»
«Ερώτημα και στοίχημα το ξύπνημα από τον λήθαργο»
Η κάλπη έβγαλε νέα κυβέρνηση. Τώρα πλέον μένει να απαντηθεί εάν αυτή η κυβέρνηση θα μπορέσει να βγάλει και τη χώρα από την κρίση. 
Δεν είναι κάτι που εξαρτάται μόνο από το εάν θα καταφέρει να τηρήσει τις πραγματικά δύσκολες ισορροπίες με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αλλά κυρίως από το εάν θα «ξυπνήσει» την ελληνική οικονομία από τον λήθαργο στον οποίο την «καταδίκασαν» οι πολιτικές που ασκήθηκαν, κυρίως τα τελευταία χρόνια. Η πραγματική πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση είναι να επιτύχει να συνδυάσει δημοσιονομική εξυγίανση, ασκώντας ταυτόχρονα πολιτικές συνοχής, την ώρα που απαιτούνται δημόσιες επενδύσεις και ταυτόχρονα προσέλκυση ιδιωτικών. 
Ολοι γνωρίζουμε ότι αυτή η διαδρομή θα είναι ιδιαίτερα ακανθώδης. 
Είναι όμως εξίσου σαφές ότι απαιτείται απεξάρτηση από τα περιεχόμενα των μνημονίων, προώθηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση, με κοινωνικό και αναπτυξιακό περιεχόμενο, ύπαρξη ενός ευέλικτου σχεδίου παραγωγικής συγκρότησης της χώρας, καθώς και ενός νέου σχεδίου διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους με νέα ευρωπαϊκή στρατηγική. 

Δημήτρης Μαυρωτάς, βετεράνος παίκτης του πόλο, υποψήφιος με το Ποτάμι
Δεν υπάρχει καιρός για μεθύσι
Φανερή η προσδοκία γενικότερης αλλαγής μετά την υπερφορολόγηση και τις συνεχείς περικοπές. Δεν υπάρχει καιρός για μεθύσι από την εντυπωσιακή νίκη! Καιρός για συνεννόηση και δουλειά! Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει ν' αναζητήσει ευρύτερες συμμαχίες! Το Ποτάμι, μέσα από συμπληγάδες και πόλωση, πέτυχε τη δική του νίκη. Το άλλο μήνυμα είναι ότι όταν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ και ψηλά, τρίτη, η Χρυσή Αυγή, ένα ακροδεξιό μόρφωμα, σημαίνει ότι η κοινωνία μας είναι διχασμένη. 

http://www.efsyn.gr/arthro/ti-perimenoyn-apo-ti-nea-kyvernisi