Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Διαβάστε στον ΕΤ: Αύξηση φόρων για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ

Υπέρμετρες αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων επιφυλάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που έχουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ, κυρίως δε σε όσους εξ αυτών αποκτούν εισοδήματα προερχόμενα κι από άλλες πηγές, δηλαδή από ενοίκια, αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα. 

Αιτία το γεγονός ότι με το νέο σύστημα φορολόγησης των εισοδημάτων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα εισοδήματα που αποκτά κάθε φυσικό πρόσωπο από διαφορετικές πηγές (από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, επιχειρήσεις, γεωργικές δραστηριότητες) θα προστίθενται και το άθροισμα που θα προκύπτει θα φορολογείται με μια ενιαία φορολογική κλίμακα στην οποία οι συντελεστές θα φθάνουν σε επίπεδα μεγαλύτερα του ισχύοντος σήμερα ανώτατου φορολογικού συντελεστή που είναι το 42%. Από την άλλη πλευρά, όσοι φορολογούμενοι έχουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 9.550 ευρώ προερχόμενα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις δεν θα δουν καμία φορολογική ελάφρυνση με τον ΣΥΡΙΖΑ διότι πολύ απλά και με το ισχύον σήμερα σύστημα δεν πληρώνουν καθόλου φόρο!

Μεταφορά επιβαρύνσεων

Οπως προκύπτει από το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πρόθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφόσον καταφέρει να κυβερνήσει τη χώρα, είναι να καθιερώσει μια ενιαία φορολογική κλίμακα για όλες ανεξαιρέτως τις πηγές εισοδήματος, στην οποία θα ισχύει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ. Τυχόν εφαρμογή μιας τέτοιας ρύθμισης θα σημάνει την κατάργηση του ισχύοντος σήμερα συστήματος αυτοτελούς φορολόγησης κάθε κατηγορίας εισοδήματος και την επαναφορά στον ενιαίο τρόπο φορολόγησης που ίσχυε μέχρι το 2013 για όλα τα φυσικά πρόσωπα, όπου τα εισοδήματα από όλες τις πηγές αθροίζονταν και φορολογούνταν με μια ενιαία κλίμακα. Με τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ όλοι οι φορολογούμενοι με εισοδήματα μέχρι το όριο αυτό θα πάψουν μεν να πληρώνουν φόρο, όμως, για να μην υπάρξει σημαντική απώλεια εσόδων, ολόκληρο το φορολογικό βάρος θα μεταφερθεί σε όσους φορολογούμενους αποκτούν ετήσια εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ, κυρίως δε στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Τι ισχύει

Σήμερα οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν ότι:

* Το ετήσιο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις φορολογείται με κλίμακα στην οποία ισχύουν συντελεστές 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 32% για το τμήμα από τα 25.001 έως τα 42.000 ευρώ και 42% για το τμήμα πάνω από τις 42.000 ευρώ. Για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 21.000 ευρώ ο φόρος που προκύπτει με βάση την κλίμακα αυτή μειώνεται κατά 2.100 ευρώ, ενώ για όσους έχουν εισόδημα από 21.001 έως 42.000 ευρώ η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ μειώνεται κατά το 10% του ποσού του εισοδήματος το οποίο υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ. 

Ουσιαστικά, με αυτό το σύστημα φορολόγησης ετήσια ποσά μισθών και συντάξεων μέχρι 9.550 ευρώ δεν επιβαρύνονται με φόρο. Ισχύει δηλαδή αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.550 ευρώ για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

* Το ετήσιο εισόδημα από ενοίκια φορολογείται με 11% μέχρι τις 12.000 ευρώ και με 33% για το τμήμα που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
* Το ετήσιο εισόδημα από γεωργική δραστηριότητα φορολογείται με 13%.
* Το ετήσιο εισόδημα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα φορολογείται με 26% μέχρι τις 50.000 ευρώ και με 33% για το τμήμα πάνω από τις 50.000 ευρώ.

Δηλαδή με το ισχύον σήμερα σύστημα κάθε κατηγορία εισοδήματος φορολογείται αυτοτελώς (ξεχωριστά), με διαφορετική κλίμακα συντελεστών.

Κλίμακα - σοκ

Με το νέο σύστημα που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ τα εισοδήματα από όλες τις πηγές, τα οποία αποκτά κάθε φυσικό πρόσωπο, θα αθροίζονται και το συνολικό ποσό που θα προκύπτει θα υπόκειται σε φόρο με βάση μια ενιαία φορολογική κλίμακα. Η ακριβής μορφή που θα έχει αυτή η κλίμακα δεν έχει ανακοινωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κλίμακα θα αποτελείται από 8-9 φορολογικά κλιμάκια και θα προβλέπει συντελεστές φόρου κλιμακούμενους από 30% έως και 50% για εισοδήματα μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ!

Σύμφωνα με υπολογισμούς βασιζόμενους στα δεδομένα αυτά, από την εφαρμογή της ενιαίας κλίμακας οι επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ θα αυξηθούν σημαντικά κατά ποσοστά έως και 80%, κυρίως στις περιπτώσεις στις οποίες έχουν αποκτηθεί εισοδήματα και από ακίνητα ή γεωργικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες. Κι αυτό θα συμβεί επειδή τα εισοδήματα από τις μη μισθωτές πηγές θα πάψουν να φορολογούνται ξεχωριστά (με αυτοτελείς συντελεστές φορολόγησης οι οποίοι ανέρχονται σε 11%-33% για τα ενοίκια, 13% για τις γεωργικές δραστηριότητες και 26% για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες), θα αθροίζονται με τα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις, θα φορολογούνται στην ενιαία κλίμακα και θα «ανεβαίνουν» σε φορολογικά κλιμάκια όπου θα ισχύουν πολύ πιο υψηλοί συντελεστές φόρου της τάξεως του 30%, του 40% ή ακόμη και του 50%! Στην ουσία τα εισοδήματα από ενοίκια, γεωργικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρηματικά κέρδη που αποκτούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα φορολογούνται με διπλάσιους έως και υπερτετραπλάσιους φορολογικούς συντελεστές με συνέπεια οι συνολικές επιβαρύνσεις των φορολογουμένων αυτών να εκτοξευτούν σε εξωπραγματικά επίπεδα.

Το συμπέρασμα που προκύπτει, λοιπόν, είναι ότι η ενιαία φορολογική κλίμακα που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξοντώσει φορολογικά τη μεσαία τάξη, κυρίως δε τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που την αποτελούν. Παράλληλα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα μέχρι 9.550 ευρώ, δηλαδή οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν θα δουν κανένα όφελος με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ που σκοπεύει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού και τώρα είναι αφορολόγητοι!

Ποιοι κερδίζουν

Οι φορολογούμενοι που θα ωφεληθούν τελικά από τη νέα φορολογική κλίμακα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι:
* Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 9.550 έως 20.000 ευρώ.
* Πολλοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα επανέλθουν στο παλαιό καθεστώς πλήρους απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος λόγω δήλωσης εισοδημάτων κάτω από το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
gpalaitsakis@e-typos.com

http://www.e-typos.com/gr/vouleutikes-ekloges-2015/arthro/113343/diavaste-ston-et-auxisi-foron-gia-misthotous-kai-sudaxiouhous-me-eisodima-pano-apo-20000-euro/

Μαίνονται οι μάχες στα ανατολικά της χώρας Ουκρανία: Το Κίεβο κήρυξε για τέταρτη φορά μερική επιστράτευση

H ουκρανική κυβέρνηση κήρυξε σήμερα για τέταρτη φορά μερική επιστράτευση, η οποία αφορά περίπου 50.000 άνδρες, την ώρα που οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών.

Η εντολή επιστράτευσης έχει διάρκεια 90 ημερών ενώ θα την ακολουθήσουν άλλες 2 ανάλογες εντολές προκειμένου ο αριθμός των στρατιωτών να φθάσει στους 104.000 άνδρες. Η πρόσκληση για στράτευση αφορά εκείνους που έχουν περάσει κατά το παρελθόν από στρατιωτική εκπαίδευση –στα τεθωρακισμένα, στο πυροβολικό, αλεξιπτωτιστές, οδηγούς και άνδρες του μηχανικού– σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Στην ανατολική Ουκρανία η κατάσταση παραμένει τεταμένη σήμερα και ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι φιλορώσοι αντάρτες άνοιξαν πυρ τουλάχιστον 100 φορές εναντίον των θέσεών του τις τελευταίες 24 ώρες.

Στο προπύργιο των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, ριπές όπλων αντηχούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και σήμερα το πρωί σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στο σημείο.

Στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, ωστόσο, το οποίο τις τελευταίες ημέρες αποτέλεσε το επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων κατά τη διάρκεια των οποίων οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν μία επίθεση των αυτονομιστών, η ένταση των συγκρούσεων μοιάζει να έχει μειωθεί, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του στρατού, ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ.

«Αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες "καθάρισαν" τα περίχωρα του αεροδρομίου και κατέστρεψαν τις θέσεις μάχης των ανταρτών» τόνισε.

«Οι αυτονομιστές έχουν κατανοήσει ότι δεν θα καταφέρουν να επιβληθούν άμεσα (...) και επομένως άρχισαν να επιτίθενται εναντίον των περιοχών όπου βρίσκονται οι θέσεις του ουκρανικού πυροβολικού, το οποίο προσφέρει στήριξη στους στρατιώτες που μάχονται στο αεροδρόμιο» εξήγησε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για τα χωριά Πίσκι, Αβντιίβκα και Τονένκε.

Στη γειτονική περιοχή του Λουγκάνσκ βλήματα όλμων έπληξαν μία πολυκατοικία στην πόλη Στσάστι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι και να καταστραφούν τουλάχιστον 30 διαμερίσματα, γνωστοποίησε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες του Κιέβου ότι η Μόσχα έχει στείλει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου.

«Η χθεσινή ανακοίνωση από το Κίεβο σχετικά με την υποτιθέμενη διέλευση μονάδων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα δεν αξίζει καν να την σχολιάσουμε. Είναι εντελώς ανόητη» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου.
http://www.e-typos.com/gr/kosmos/article/113427/oukrania-to-kievo-kiruxe-gia-tetarti-fora-meriki-epistrateusi/