Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Ένας στους τέσσερις Ιταλούς κινδυνεύει με φτώχεια Αντιμέτωπο με τον κοινωνικό αποκλεισμό το 24,4% του πληθυσμού, σύμφωνα με έρευνα

Ένας στους τέσσερις Ιταλούς κινδυνεύει με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα έρευνα του Ινστιτούτου Στατιστικής της Ιταλίας, Istat. Πρόκειται για το 24,4% του πληθυσμού και το συγκεκριμένο ποσοστό είναι κατά τέσσερις μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 49,5% του στατιστικού δείγματος δηλώνει, επίσης, ότι δεν είναι σε θέση να πάει μια εβδομάδα διακοπές και το 38,8% ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα απρόβλεπτο έξοδο της τάξης των οκτακοσίων ευρώ.
Παράλληλα, πάνω από έξι εκατομμύρια Ιταλοί δεν διαθέτουν τα αναγκαία χρήματα για υγιή και επαρκή διατροφή. Το 14,3% των Ιταλών, σύμφωνα με το Istat, έχει αφήσει απλήρωτο τουλάχιστον ένα ενοίκιο, έναν λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος ή μια δόση του στεγαστικού δανείου.
Οι ιταλικές ενώσεις καταναλωτών υπογραμμίζουν ότι «μπορεί τα ποσοστά της έρευνας, που αφορούν το 2014, να δείχνουν μια ελαφρά βελτίωση σε σχέση με το 2013, αλλά είναι σαφές ότι σχετικά με τις διακοπές, η κατάσταση έχει χειροτερέψει ακόμη και σε σύγκριση με την μεταπολεμική περίοδο και τη δεκαετία του ‘50». «Την περίοδο εκείνη - τονίζουν οι ενώσεις καταναλωτών- οι οικογένειες μπορούσαν, τουλάχιστον, να περάσουν μέρος της θερινής περιόδου στα χωριά και στις ιδιαίτερες πατρίδες τους».
H έρευνα του Istat, τέλος, επιβεβαιώνει το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στην Βόρεια και Νότια Ιταλία: στους ανεπτυγμένους, βόρειους νομούς της χώρας κινδυνεύει με κοινωνικό αποκλεισμό το 17,9% του πληθυσμού. Στην κεντρικές περιοχές της χώρας το ποσοστό είναι στο 22,1% και στην Κάτω Ιταλία ανεβαίνει, με εντυπωσιακό τρόπο, στο 45,6%.
http://www.newsbeast.gr/world/arthro/2039340/enas-stous-tesseris-italous-kindinevi-me-ftochia