Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Η μεγαλύτερη φοβία του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα

Την Κυριακή, για τους ίδιους, δεν κρίνεται μόνο το μέλλον της Ελλάδας

Αν και δεν είναι σίγουρο ότι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας θα κοιμηθούν πολλές ώρες το βράδυ του Σαββάτου, είναι βέβαιο ότι με μία σκέψη θα ξυπνήσουν το πρωί της Κυριακής της 25ης Ιανουαρίου. 

Και οι δύο το πρωί της Κυριακής, όταν οι Έλληνες θα πηγαίνουν στις κάλπες, θα έχουν στο μυαλό τους ποια θα είναι η πορεία που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, όμως στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους θα κυριαρχεί μία σκέψη. Ποια θα είναι η πολιτική τους τύχη την επόμενη μέρα. 

Την ίδια σκέψη θα έχουν και οι δύο για διαφορετικούς λόγους και από διαφορετική θέση, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, φανερές και μυστικές. 

Το πολιτικό μέλλον και τον δύο ανδρών κρίνεται την Κυριακή. 

Από τη μία ο Αντώνης Σαμαράς. Πρωθυπουργός τα τελευταία 2,5 χρόνια βλέπει όλες τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το κόμμα του στη δεύτερη θέση με διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι και το μεγάλο του άγχος. Η διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ και το ποσοστό που θα λάβει η ΝΔ θα καθορίσει την επόμενη μέρα για τον ίδιο. 

Μια μεγάλη διαφορά σε συνδυασμό με ένα χαμηλό ποσοστό για τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ, δεν αποκλείεται να σημάνει το τέλος της αρχηγίας του στη ΝΔ. Βέβαια ο Αντώνης Σαμαράς δεν παραιτείται εύκολα από τη μάχη, όμως δεν αποκλείεται να κινηθούν εσωκομματικές διαδικασίες, στην περίπτωση που το ποσοστό είναι μη διαχειρίσιμο. 

Ο Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο από εσωκομματικούς του αντιπάλους, ενώ ήδη η γκρίνια που υπήρχε στο κόμμα για την προεκλογική τακτική που ακολούθησε έχει αρχίσει να εκδηλώνεται και δημόσια από κορυφαία στελέχη. Ταυτόχρονα θα έχει δει τους Έλληνες να αποδοκιμάζουν την πολιτική του με την ψήφο τους.

Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας, ενδεχομένως θα κληθεί να διαχειριστεί κάτι το διαφορετικό. Θα είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας και θέλει να έχει επιτυχία. Είναι αδιαμφισβήτητος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, όμως τίποτε δεν είναι δεδομένο στην πολιτική. 

Αν και πάλι επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, ο κ. Τσίπρας θα έχει να αντιμετωπίσει -εκτός από τους Ευρωπαίους τους οποίους πρέπει να πείσει για το δικό του δρόμο- και τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. 

Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα που μπορεί να χαρακτηριστεί «μπετόν». Οι θέσεις για επιστροφή στη δραχμή από συγκεκριμένη πτέρυγα του κόμματος είναι γνωστές και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις εσωτερικές αντιδράσεις στην πολιτική του Αλέξη Τσίπρα για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. 

Άλλωστε το σενάριο της κυβερνητικής παρένθεσης του ΣΥΡΙΖΑ για λίγους μήνες το ξέρει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό το σενάριο θα είναι καταστροφικό και για την πολιτική του καριέρα. Το ενδεχόμενο δηλαδή να πέσει η κυβέρνηση του μετά από λίγους μήνες, είτε μετά από άγρια σύγκρουση με τους δανειστές, είτε μετά από υπαναχώρηση σε ορισμένα θέματα για να κερδίσει άλλα. Άλλωστε αυτή είναι και η έννοια της διαπραγμάτευσης... 

Εκτός από τη βασική φοβία των δύο πολιτικών ανδρών -που δεν είναι άλλη από το να έχουν την τύχη του Γιώργου Παπανδρέου- οι δυο τους έχουν να σκεφτούν και θετικά. 

Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί από τη μία να σκέφτεται ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η έκπληξη στις κάλπες, από την άλλη ξέρει ότι σε μια περίπτωση ήττας με υψηλά όμως ποσοστά για τη ΝΔ, θα καταφέρει να κρατήσει το κόμμα και να έχει την ευκαιρία να συνεχίσει την καριέρα του. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει άλλα δεδομένα στα χέρια του. Αν καταφέρει να αλλάξει την Ελλάδα και να εφαρμόσει όσα έχει υποσχεθεί τότε τον περιμένει ένα λαμπρό πολιτικό μέλλον. Θα είναι απόλυτος ηγέτης του κόμματος που πήρε από 4%.

Τίποτα όμως δεν είναι σίγουρο και για τους δύο. Δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες οι ανησυχίες τους φουντώνουν, αφού μπορεί πάνω από όλα να είναι η Ελλάδα, ωστόσο και το προσωπικό πολιτικό μέλλον δεν πάει πίσω...

http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/781046/i-megaluteri-fovia-tou-adoni-samara-kai-tou-alexi-tsipra/?refW