Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Ένας νεκρός στο «Norman Atlantic» - Σε εξέλιξη η αερομεταφορά των επιβατών (update)


Συντάκτης: 



Ένας άνδρας, 'Ελληνας υπήκοος, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια διάσωσης των εγκλωβισμένων στο πλοίο «Norman Atlantic».
Με ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής συνεχίζεται η επιχείριση διάσωσης των επιβατών και του πληρώματος του «Norman Atlantic», που μεταφέρουν τους επιβάτες στο παραπλέον επιβατηγό πλοίο «Cruise». 
(Δείτε το βίντεο που κατέγραψε από το κατάστρωμα ο επιβάτης Γιούσρι Γουαντάν, 43 ετών από την Αίγυπτο, που ταξίδευε από την Πάτρα με τελικό προορισμό την Γαλλία - πηγή ilfattoquotidiano)
Από τους 422 επιβάτες και τα 56 άτομα πλήρωμα, που βρίσκονταν μέσα στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο, όπου ξέσπασε φωτιά στις 4 τα ξημερώματα, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 156 άτομα, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα που εγκλωβίστηκε στη γλίστρα του πλοίου, η οποία με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής μεταφέρθηκε στο Πρίντεζι.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο ανακοίνωσε τα ονόματα των πρώτων Ελλήνων διασωθέντων, που βρίσκονται είτε στο πλοίο «Spirit of Pireus», είτε στο Λέτσε της Ιταλίας. 
Η λίστα με τους 25 διασωθέντες που βρίσκονται στο «Spirit of Pireus»: 
1. Πατούνας Νίκος 
2. Πατούνα Αλεξάνδρα
3. Πατούνας Γιάννης
4. Βραβορίτη  Ματίνα 
5. Τουζλούδης Γεώργιος 
6. Νάνος Βασίλης
7. Τσαντακίδης Φώτιος 
8. Θεοδωρίδης Αντώνιος
9. Κενανίδης Μάκης
10. Τσούκις Ευάγγελος 
11. Νατσιοπούλου Ευαγγελία 
12. Τσιλιόπουλος Κωνσταντίνος
13. Καλογεράκης Ιωάννης 
14. Μαυραγάνης Βασίλειος 
15. Σταμπολίτης Σωτήριος
16. Κωνσταντινίδης Ιωάννης
17. Ευτηριάδης  Νικόλαος 
18. Μέσκας Μιχαήλ 
19. Κωνσταντινίδης Λεωνίδας 
20. Σούφης Παναγιώτης
21. Τσόνας Αθανάσιος 
22. Τσόνας Δημήτριος 
23. Τσόνας Σεβαστιανός
24. Μάμιλλος Πετράκης 
25. Φερμαντζής  Αθανάσιος 
Παράλληλα, τρεις διασωθέντες έχουν μεταβεί στο Λέτσε της Ιταλίας. Πρόκειται για τις: Μπονάρου Μαρία, Ταβριζέλου Βασιλική και Κεραμά Νεφέλη. 
Κακές οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή
Στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν άνεμοι 9-10 μποφόρ και δυνατή βροχή, η οποία θεωρείται θετικός παράγοντας για τη φωτιά που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ωστόσο δημιουργεί προβλήματα στους επιβάτες που βρίσκονται στο κατάστρωμα.
Η κατάσταση μέσα στο «Norman Atlantic», σύμφωνα και με μαρτυρίες των ίδιων των επιβατών, είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη, καθώς η φωτιά έχει επεκταθεί στα 2/3 του καραβιού, ενώ οι επιβάτες που έχουν μείνει σε αυτό έχουν να αντιμετωπίσουν το τσουχτερό κρύο και χαλαζόπτωση.
Νωρίτερα το πλοίο εγκατέλειψαν 150 άτομα, τα οποία επιβιβάστηκαν σε λέμβο με προορισμό παραπλέον φορτηγό πλοίο.
Σύμφωνα με ενημέρωση από το κέντρο διάσωσης της Ρώμης, από τους 150 έχουν διασωθεί 56 εκ των οποίων οι 47 έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στο Spirit of Pireus και οι υπόλοιποι σε ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής.
Από τις 10 το πρωί το πλοίο βρίσκεται εντός θαλάσσιας περιοχής ευθύνης, έρευνας και διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής και ως εκ τούτου η διαχείριση του περιστατικού έχει περάσει στο αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης.
Ο Ιταλός πλοίαρχος εδώ και ώρα έχει δηλώσει αδυναμία κατάσβεσης της φωτιάς.
Ανάμεσα στους 422 επιβάτες βρίσκονται 234 Έλληνες. Από τους υπόλοιπους πολλοί είναι Τούρκοι, Γερμανοί και Ιταλοί.
Από τα 56 άτομα πλήρωμα, οι 34 είναι Έλληνες και οι 22 Ιταλοί.
Το πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα, είναι ιταλικών συμφερόντων και έχει ναυλωθεί από την ΑΝΕΚ. Στα γκαράζ του πλοίου βρίσκονται επίσης 125 φορτηγά, 3 λεωφορεία και 84 IX.
Οι πρώτοι διασωθέντες στην Ιταλία
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ιταλίας, οκτώ διασωθέντες έχουν μεταφερθεί με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Ιταλία. Ανάμεσά τους τρία παιδιά, δύο έως τριών ετών, τρεις γυναίκες και δύο άνδρες. Νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση με συμπτώματα υποθερμίας.
Ιταλός διασώστης δήλωσε ότι η φωτιά έχει επεκταθεί και πάλι σε μέρος του «Νοrman Atlantic» και ότι το πλοίο άρχισε να παρουσιάζει εμφανή κλίση προς την μία του πλευρά.
Δηλώσεις Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη
«Στην περιοχή πνέουν άνεμοι οι οποίοι αγγίζουν τα 10 Bf, 55 μίλια ταχύτητα αέρος, ενώ υπάρχει ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολες οποιεσδήποτε επιχειρήσεις από αέρος. Στην περιοχή έχουν σπεύσει και ήδη συνδράμουν αρκετά εμπορικά πλοία. Ο πλοίαρχος του Norman Atlantic είναι Ιταλός και βέβαια το συντονισμό της έρευνας διάσωσης από τη στιγμή που κατέφθασε έχει αναλάβει το πλοίο Cruise Europa το οποίο επίσης έχει Ιταλό κυβερνήτη. Βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με τις Ιταλικές αρχές, με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο έχει διαθέσει στην επιχείρηση ελικόπτερα και αεροπλάνα. 
Aυτή τη στιγμή τα παραπλέοντα πλοία είναι το Spirit of Pireus, το Plana, το Aby Jeannete, Cruise Europa, το Evinos , το οποίο είναι δεξαμενόπλοιο και θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα σε περίπτωση που υπάρχει αεροδιακομιδή των επιβαινόντων, το Genmar Argus, το Stelios B, το Serifos και προσεγγίζουν την περιοχή το πυροσβεστικό σκάφος Γκάτσος από την Κέρκυρα, ένα πλωτό της Ιταλικής Ακτοφυλακής και ένα πλοίο του Ιταλικού πολεμικού ναυτικού. 
Είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση διάσωσης, με πολλές δυσκολίες και επικοινωνίας και συνεννόησης. Ήδη , το ιταλικό Κέντρο διάσωσης της Ρώμης εφ΄όσον το πλοίο βρίσκεται, ήδη, στα Ιταλικά χωρικά ύδατα αναλαμβάνει τον πλήρη συντονισμό και με τη συνεργασία τη δική μας και βεβαίως έχουμε θέσει στη διάθεσή τους όλα αυτά τα μέσα που σας ανέφερα. Εργαζόμαστε για τη σωτηρία όλων των επιβαινόντων και βεβαίως προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας μα κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. 
Είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα και για το οποίο χρειάζεται η συνδρομή πολλαπλών δυνάμεων. Ευτυχώς τα παραπλέοντα πλοία είναι αρκετά, πράγμα που μας δίνει την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε στο σημείο αυτό να έχουμε αρκετές δυνάμεις για να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θέσουμε σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ αυτόν που βρίσκονται τώρα».
Με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη  επικοινώνησε τηλεφωνικά Δημήτρης Κουτσούμπας, προκειμένου να ενημερωθεί για την επιχείρηση διάσωσης. Ύστερα ο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ζήτησε από τον υπουργό ναυτιλίας «η ελληνική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, να κάνει το καλύτερο δυνατό με προτεραιότητα να μην κινδυνεύσει καμιά ανθρώπινη ζωή».
Σε ανοικτή γραμμή με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι, βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη. 
H ανακοίνωση της ΑΝΕΚ
«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης / 12 / 2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο “Norman Atlantic” της εταιρείας “Visemar di Navigazione S.R.l.”, ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ Α.Ε., το οποίο εκτελούσε την δρομολογιακή γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα. Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές και ελληνικές αρχές. Η εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεώτερη πληροφορία»
http://www.efsyn.gr/arthro/entoli-egkataleipsis-se-flegomeno-ploio-me-411-epivates-anoihta-tis-kerkyras

«Προειδοποιήσεις» Σόιμπλε ενόψει πρόωρων εκλογών

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε την Ελλάδα, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι «κάθε νέα κυβέρνηση» πρέπει να «σεβαστεί» τις δεσμεύσεις των προκατόχων της.
Αλλά αν η Ελλάδα «διαλέξει μια άλλη κατεύθυνση θα είναι μια δύσκολη κατάσταση» προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
Από το 2009, η Ελλάδα έχει σημειώσει «τεράστια πρόοδο. Πρέπει να έχουμε περισσότερο σεβασμό για αυτό», δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο κ. Σόιμπλε.
«Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα στο δρόμο των σκληρών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός λέγοντας πως η κατάσταση του χρέους της χώρας δεν θα άλλαζε σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.
 «Οι νέες εκλογές δεν αλλάζουν το ελληνικό χρέος. Κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τους προκατόχους της», 

http://www.efsyn.gr/arthro/proeidopoiiseis-soimple-enopsei-prooron-eklogon

Σιδερόφρακτα παγκάκια




Σιδερόφρακτα παγκάκια

Ξεπερνώντας κάθε όριο απονιάς, ο δήμος της νοτιοδυτικής γαλλικής πόλης Ανγκουλέμ, πασίγνωστης από το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ κόμικς, βρήκε έναν κυριολεκτικά απάνθρωπο τρόπο να «καλλωπίσει» την εικόνα της, στερώντας τη δυνατότητα ανάπαυσης, και μάλιστα παραμονή Χριστουγέννων (!) (γιορτή αγάπης), στους άστεγους που έβρισκαν καταφύγιο σε εννέα παγκάκια του δήμου στην πολυσύχναστη κεντρική πλατεία Champs de Mars, κλείνοντάς τα με δικτυωτό πλέγμα.
Ο (δεξιός) δήμαρχος υποστήριξε ότι οι άστεγοι καταλάμβαναν μονίμως τα συγκεκριμένα για να ξεκουράζονται και ότι η εικόνα τους είχε οδηγήσει, όπως υποστηρίζουν οι δημοτικές αρχές και οι καταστηματάρχες της συγκεκριμένης γειτονιάς, σε μείωση της εμπορικής κίνησης.
Πολλοί προοδευτικοί Γάλλοι βουλευτές, αλλά και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έσπευσαν να καυτηριάσουν την απαράδεκτη κίνηση του δημοτικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι η ενέργεια που ήταν ιδέα του Ζοέλ Γκουιτόν, αντιδημάρχου υπεύθυνου για την ασφάλεια της πόλης, αποτελεί όνειδος και δεν ταιριάζει σε μια χώρα με τη δημοκρατική παράδοση της Γαλλίας, ενώ προοδευτικές και αριστερές οργανώσεις της πόλης απειλούν να μποϊκοτάρουν το φεστιβάλ κόμικς του 2015.


Ο εφιάλτης του κ. Σαμαρά






Συγνώμη αλλά αυτό δεν ήταν ούτε διάγγελμα ούτε συνέντευξη. Διάγγελμα δεν ήταν γιατί δεν περιείχε τίποτε καινούργιο. Συνέντευξη δεν ήταν γιατί οι δημοσιογράφοι της ΝΕΡΙΤ απλώς παρίσταντο.
Περισσότερο έμοιαζε με άρθρο σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα. Κινδυνολογία παλαιάς κοπής, διλήμματα πολυχρησιμοποιημένα, παραποίηση της πραγματικότητας και μπόλικος κουτσαβακισμός. Να σταθώ σ’ ένα σημείο: Είπε ο πρωθυπουργός ότι «τους περιμένουν (σ.σ την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) εφιάλτες». Δηλαδή, ο κ. Σαμαράς λέει στους αντιπάλους του ότι οι ξένοι θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να τους δυσκολέψουν και καλό θα είναι για να μην μπλέξουν σε περιπέτειες να κάτσουν στα αβγά τους και να τον αφήσουν να τελειώσει τη δουλειά, όπως αυτός ξέρει. Για τη συνέχεια έχει ο Θεός.
Μα, αυτό το ρόλο οφείλει να εγκαταλείψει η Αριστερά. Ένα ρόλο που βόλευε τους εχθρούς της, δυστυχώς και την ίδια για πολλά χρόνια. Το σύστημα ανεχόταν την Αριστερά όσο περιοριζόταν στις καταγγελίες και τις διαμαρτυρίες για τις αδικίες, τις ανισότητες και τις επιθέσεις κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όσο δηλαδή ήταν μια δύναμη ενοχλητική μεν γιατί τάραζε την κανονικότητα, αλλά επί της ουσίας ακίνδυνη για τα συμφέροντα του αφού δεν έθετε με εμφατικό τρόπο ζήτημα εξουσίας. Από τη στιγμή που η Αριστερά αποφάσισε να μετακινηθεί από τη μελαγχολική ασφάλεια της αντιπολίτευσης και να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο με μια εναλλακτική στρατηγική, οι πάσης φύσεως μηχανισμοί (σκληρός πυρήνας του κράτους, κόμματα, διαπλοκή) συνειδητοποίησαν την απειλή και γι αυτό κάνουν τα πάντα για να την εξουδετερώσουν. Νιώθουν, ότι σε περίπτωση ήττας του συναινετικού διδύμου δεν θα έχουμε μια απλή εναλλαγή κομμάτων στη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά κάτι πιο βαθύ και πιο ριζοσπαστικό. Αυτό είναι που τους τρομάζει.
http://www.efsyn.gr/arthro/o-efialtis-toy-k-samara


Ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα η εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος ΑΤΛΑΣ, του υπουργείου Εργασίας. Οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων, εκτός του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ και του ΝΑΤ θα μπορούν μέσα από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή να ελέγχουν online, τα ένσημα των τελευταίων 21 ετών.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η καταμέτρηση των ενσήμων θα γίνεται με τέσσερα απλά βήματα. Ο ασφαλισμένος θα μπαίνει μέσω του υπολογιστή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.atlas.gov. gr θα επιλέγει «ασφαλιστικό βιογραφικό» θα γράφει τον ΑΜΚΑ του και στη συνέχεια θα μπορεί να βλέπει τα ένσημα που αντιστοιχεούν σε κάθε εργασία που έχει απασχοληθεί.
Αναμένεται έως το τέλος του 2015 να ενταχθούν στο σύστημα και τα ταμεία του Τύπου και του ΝΑΤ.

http://www.efsyn.gr/arthro/ta-ensima-sas-me-ena-klik