Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Επίτιμο μέλος της Διαπαραταξιακής Επιτροπής της Ονειρούπολης ο πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Θωμάς Μαργαρίτης

Ομόφωνα η Διαπαραταξιακή Επιτροπή της Ονειρούπολης αποφάσισε  την συμμετοχή του πρώην Δημάρχου Δράμας κ.Θωμά Μαργαρίτη, ως επίτιμου μέλους, ώστε να συμβάλλει με την εμπειρία και τις γνώσεις του στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της χριστουγεννιάτικης γιορτής του Δήμου Δράμας.


Ο πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Μαργαρίτης με χαρά αποδέχτηκε την πρόταση και δήλωσε έτοιμος να προσφέρει τα μέγιστα για την άψογη διοργάνωση της φετινής Ονειρούπολης.


Από το Γραφείο Τύπου

Πύργος: Αδράνεια από τη δημοτική αρχή για το Πάρκο Ξυστρή


ksistris_maketa


Αδιαφορία εντοπίζει η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ

Αδράνεια της δημοτικής αρχής Πύργου, για το σπουδαιότερο ίσως έργο που εκτελείται αυτή τη στιγμή στην πόλη, την ανάπλαση του εργοστασίου Ξυστρή, εντοπίζει σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Πρωινής» η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ.
«Διαπιστώνεται αδιαφορία στην υλοποίηση κάποιων υποχρεώσεων που έχει ο δήμος Πύργου αναφορικά με εργασίες που οφείλει να εκτελέσει όπως η μετατόπιση δυο λυόμενων αιθουσών του 1ου λυκείου που γειτνιάζει με την έκταση, για την διαμόρφωση της δεύτερης εισόδου στην πίσω πλευρά επι της οδού Έλληνος Στρατιώτη και κάποιες άλλες παρεμβάσεις» ανέφερε γνώστης του θέματος και πρόσθεσε ότι το έργο, είναι ενταγμένο στο ΕΠΣΑ, έχει δημοπρατηθεί, εκτελείται και σίγουρα πρέπει να συνεχιστεί.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή Πύργου, έχει πολλές φορές εκφραστεί αρνητικά ως προς την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου που θα δώσει πνοή στην πόλη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Θεματικό Πάρκο… απεντάσσεται! Αν και κάτι τέτοιο για την ώρα δεν είναι εφικτό, αναφέρουμε ότι η διαφωνία της δημοτικής αρχής, εστιάζεται, κυρίως στην χρήση μέρους της έκτασης που έχει προβλεφθεί για την μόνιμη ανάπτυξη υπαίθριας στεγασμένης λαϊκής αγοράς. Επιπλέον, διαφωνεί με την αποκατάσταση και αξιοποίηση του ιστορικού φουγάρου που σύμφωνα με τις μελέτες, θα παραμείνει μαζί με κάποια κτίρια της πρώην ελαιουργίας ως σήμα κατατεθέν του παρελθόντος. Και όλα αυτά, παρότι η δημοτική αρχή έχει εντάξει το «Θεματικό Πάρκο Ξυστρή» στο τεχνικό πρόγραμμα του 2015 ως συνεχιζόμενο έργο με το ποσό των 2 εκ. ευρώ.
Η αδιαφορία της δημοτικής αρχής, στην υλοποίηση του Θεματικού Πάρκου Ξυστρή, προκαλεί εύλογα προβληματισμό και ερωτηματικά δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και σπουδαίο αναπτυξιακό έργο, το οποίο μπορεί να υπολογίζεται στις επιτυχίες της προηγούμενης δημοτικής αρχής, δε παύει όμως να είναι ένα έργο που θα αλλάξει εντελώς την εικόνα της πόλης. Για αυτό και μόνο, θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται θετικά όπως άλλωστε οφείλει να κάνει κάθε νέα δημοτική αρχή συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας κάθε τι σπουδαίο των προκατόχων της…
Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό κόστος των έργων ανάπλασης που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και περιλαμβάνουν πέρα από το θεματικό πάρκο, τον πράσινο περίπατο μέχρι και το συγκρότημα των κτιρίων του σιδηροδρομικού σταθμού, ξεπερνά τα 4,4 εκ. ευρώ. Η ολοκλήρωση τους σύμφωνα πάντα με τα χρονοδιαγράμματα, τοποθετούνταν στα τέλη του… 2014 και όπως γίνεται αντιληπτό, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί να δοθεί παράταση…
Κική Κολοβέρου
kkoloverou@yahoo.gr

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

Έρχεται τσουχτερό "μπουγιουρντί" για τι χωματερές της Ηλείας

Ανακοινώνονται οι χρηματικές ποινές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Τέσσερες – επισήμως - παράνομες χωματερές εξακολουθούν να λειτουργούν στην Ηλεία από τις 49 συνολικά σε όλη τη χώρα, και σε λίγες μέρες, στις 2 Δεκέμβρη, αναμένεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ανακοινώσει την επιβολή χρηματικής ποινής στην Ελλάδα που αγγίζει τα 22 εκ. ευρώ και επιπλέον 54.450 ευρώ για κάθε ημέρα μέχρι το κλείσιμο και την αποκατάσταση τους!
Με το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων να παραμένει άλυτο, την κατασκευή του εργοστασίου και του ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά να μην έχει ακόμα ξεκινήσει και την αδειοδότηση χώρων για την προσωρινή διαχείριση μέσω της δεματοποίησης ή άλλων μεθόδων να καθυστερεί τραγικά, οι δήμοι της Ηλείας εξακολουθούν να «θάβουν» τα σκουπίδια ή να τα μεταφέρουν εκτός Νομού, «αιμορραγώντας» οικονομικά τα ταμεία τους.  Η τελευταία μάλιστα λύση, αποτελεί επιλογή του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλούν τα σκουπίδια, επιβάλλοντας ουσιαστικά τη μεταφορά τους σε περιοχές που διαθέτουν στοιχειώδεις συνθήκες διαχείρισης.
Το χρονικών των καταδικαστικών αποφάσεων
Η Ελλάδα καταδικάστηκε για πρώτη φορά το 2005 για τη λειτουργία 1.125 παράνομων χωματερών.
Το 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε και πάλι την προδικαστική διαδικασία, καθώς η χώρα μας δεν είχε συμμορφωθεί, και τον περασμένο Ιούνιο η υπόθεση κατέληξε και πάλι στο Δικαστήριο.
Η Ελλάδα θα τιμωρηθεί για την ύπαρξη (τον Ιούνιο, οπότε και εκδικάστηκε η υπόθεση) 70 ενεργών χωματερών και ακόμα 223 κλειστών που δεν είχαν αποκατασταθεί. Με δεδομένο όμως ότι το πρόστιμο θα μειώνεται κατά 150 ευρώ ημερησίως για κάθε χωματερή που κλείνει ή/και αποκαθίσταται, η ελληνική πλευρά εξαντλεί τους τελευταίους μήνες όλα τα περιθώρια ελιγμών ώστε η δημοσιοποίηση της απόφασης να βρει τη χώρα με όσο το δυνατόν λιγότερες χωματερές.
Οι χωματερές της Ηλείας ωστόσο που βρίσκονται στους δήμους Ανδραβίδας Κυλλήνης, Πηνειού, Ζαχάρως και Κρέστενας δεν μπορούν να κλείσουν αν δε βρεθεί μια συνολική λύση για την διαχείριση των σκουπιδιών όλης της Ηλείας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος,  το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα προωθώντας λύσεις, όπως η μεταφορά σκουπιδιών σε λειτουργούντες ΧΥΤΑ ή η «προσωρινή διαχείριση», ήτοι η «αποθήκευση» των απορριμμάτων με κάποια στοιχειώδη επεξεργασία, μέχρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα παραμένει, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα.
Σημειώνεται ότι όλες οι χωματερές, είτε έχουν κλείσει είτε λειτουργούν, έχουν ενταχθεί σε κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα προς αποκατάσταση (ΕΠΠΕΡΑΑ ή ΠΕΠ). Ήδη στην Ηλεία, η πλειοψηφία των παράνομων χωματερών που λειτουργούσαν στο παρελθόν έχουν αποκατασταθεί.

Πηγή

ilialive.gr

Η αγάπη δεν πονά

Η προσδοκία, όμως, ανταπόκρισης, πονά πολύ αν δεν ικανοποιηθεί.

Αν αγαπάς χωρίς να σε νοιάζει το ¨ευχαριστώ¨, είσαι ωραίος.
Αν θες και το ¨ευχαριστώ¨, κι αυτό ανθρώπινο είναι, και δεν πειράζει.
Αν όμως δεν το λάβεις, υποφέρεις.
Γι’ αυτό, αν δεν το λάβεις, και πονέσεις, θυμήσου ότι ο λόγος που πονάς είναι αυτός:

Δεν ικανοποιήθηκε μια ανάγκη σου. Είναι δικό σου το πρόβλημα.
Όχι της αγάπης.
Γι’ αυτό ο Θεός και οι ένθεοι άνθρωποι, δεν υποφέρουν από τέτοιες ιστορίες.
Διότι δεν αγαπούν με σκοπό να λάβουν κάτι.
Μα διότι ¨έτσι ζουν¨.
Είναι το φυσικό τους.
Είναι αυτό που λέμε από παιδιά, ότι «ο Θεός αγάπη εστί»
Είτε Τον αγαπάμε, είτε όχι, αυτός εκεί!,
«Εστί».


ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

Σοκ για μαθητές και γονείς Εικόνα με ανθρώπους να αλέθονται σε μπλέντερ σε βιβλίο της Ε' Δημοτικού!

Στην ενότητα «Μελετώντας τα μίγματα» της Φυσικής της Ε' Δημοτικού Σχολείου - Πρόκειται για έργο του εκκεντρικού Ιάπωνα καλλιτέχνη Άιντα Μακότο - Εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο!

Απίστευτο. Έβαλαν εικόνα που δείχνει ανθρώπους να… αλέθονται μέσα σε τεράστιο μπλέντερ, για να εξηγήσουν στους μικρούς μαθητές την έννοια του μίγματος.



Συγκεκριμένα, στην ενότητα «Μελετώντας τα μίγματα» του βιβλίου φυσικής της Ε' Δημοτικού Σχολείου, με τίτλο : «ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ», στο κάτω μέρος των σελίδων (19-20) διακρίνεται ένα μπλέντερ, μέσα το οποίο φαίνεται να αλέθεται κάτι που φαινομενικά θυμίζει… βίδες (ζυμαρικά).

Αν όμως κανείς προσέξει καλύτερα την εικόνα, θα διαπιστώσει έντρομος πως μέσα στο μπλέντερ αλέθονται άνθρωποι που πνίγονται στο αίμα και όχι αθώα... ζυμαρικά. Μιλάμε, βέβαια, για βιβλίο που βρίσκεται στα χέρια μαθητών και μαθητριών των Δημοτικών Σχολείων της χώρας.



Το protothema.gr αποκαλύπτει πως η επίμαχη εικόνα είναι έργο του εκκεντρικού Ιάπωνα καλλιτέχνη Άιντα Μακότο, ο οποίος είναι γνωστός για τα προκλητικά του έργα, είτε τύπου manga, είτε σε ζωγραφική, βίντεο, φωτογραφία, κ.ά.

Στη χώρα του θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους εκφραστές της σύγχρονης ιαπωνικής τέχνης.



Το έργο, ακρυλικό σε μουσαμά, ονομάζεται «Μπλέντερ» και έχει διαστάσεις 290Χ210,5 εκατοστά. Σήμερα ανήκει στη συλλογή Τακαχασάκι και εκτίθεται στην πινακοθήκη Μιζούμα.



Αν κανείς αναζητήσει εικόνες στο Google με το λήμμα «μπλέντερ», ανάμεσα στις νέες αυτόματες ή χειροκίνητες συσκευές μπλέντερ, θα του εμφανίσει και εικόνα με το επίμαχο έργο του Μακότο.

Είναι προφανές, πως η συγκεκριμένη φωτογραφία επιλέχθηκε στο... πόδι από τους υπεύθυνους της έκδοσης, που εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και διανέμεται στους μαθητές και στις μαθήτριες της Ε' τάξης των Δημοτικών Σχολείων της χώρας.



Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφού έχει άμεση σχέση με την ψυχοσύνθεση μικρών παιδιών. Το υπουργείο Παιδείας θα χρειαστεί να δώσει πειστικές εξηγήσεις για το «φιάσκο», αλλά και να προβεί, ενδεχομένως, στην επανέκδοση του βιβλίου, με αφαίρεση της επίμαχης φωτογραφίας.
http://www.protothema.gr/greece/article/428250/vivlio/

Το δόσιμο δεν μετριέται με το χρήμα

Κανένας δε μπορεί να πει: Eίμαι φτωχός και με τι να κάνω ελεημοσύνη; Γιατί και αν ακόμα δεν μπορείς να δώσεις τόσα όσα εκείνοι οι πλούσιοι που έβαζαν τις δωρεές τους στο θησαυροφυλάκιο του ναού, τότε δώσε δύο λεπτά σαν εκείνη τη χήρα τη φτωχή, και τα δέχεται από μέρους σου ο Θεός καλύτερα από τις δωρεές των πλουσίων.
Δεν έχεις ούτε τόσα; έχεις όμως δυνάμεις και μπορείς να ελεήσεις τον άρρωστο με τις υπηρεσίες σου. Δεν μπορείς ούτε αυτό; μπορείς με τον καλό σου λόγο να παρηγορήσεις τον αδελφό σου. Ελέησέ τον λοιπόν με τον παρηγορητικό λόγο και άκουσε αυτόν που λέει: «O καλός λόγος είναι προτιμότερος από τα δώρα. Υπόθεσε τώρα ότι ούτε με το λόγο δεν μπορείς να δείξεις έλεος. Μπορείς όμως, αν θυμώσει μαζί σου ο αδελφός σου, να τον βοηθήσεις αντέχοντας τον την ώρα της ταραχής, τότε που τον βλέπεις να επηρεάζεται από τον κοινό σας εχθρό, το διάβολο. Και, αντί να του πεις μια κουβέντα και να τον ταράξεις περισσότερο, μπορείς να σωπάσεις και να ελεήσεις την ψυχή του, παίρνοντας την από τα νύχια του εχθρού. Μπορείς ακόμα, αν αμαρτήσει εις βάρος σου ο αδελφός σου, να τον ελεήσεις και να του συγχωρήσεις την αμαρτία του, για να συγχωρεθείς και συ από το Θεό. Γιατί η Γραφή λέει: «Συγχωρείτε για να σας συγχωρήσει και σας ο Θεός» . Kαι να που ελεείς την ψυχή του αδελφού σου, συγχωρώντας του ό,τι σου έκανε. Γιατί ο Θεός μας έδωσε την εξουσία, αν θέλουμε, να συγχωρούμε ο ένας τα σφάλματα του άλλου. Μπορεί λοιπόν να μην έχεις με τι να ελεήσεις το σώμα του συνάνθρωπου σου αλλά ελεείς την ψυχή του. Και υπάρχει μεγαλύτερο έλεος από αυτό που προσφέρεται στην ψυχή του άλλου; Όσο πιο πολύτιμη είναι η ψυχή από το σώμα άλλο τόσο και το έλεος που προσφέρεται στην ψυχή είναι μεγαλύτερο από αυτό που δίνεται στο σώμα.

Επομένως κανένας δεν μπορεί να πει: «δεν μπορώ να κάνω ελεημοσύνη». Ο καθένας μπορεί, ανάλογα με τις δυνατότητες και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Aββά Δωροθέου


ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ