Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Αυξήθηκαν τα νοικοκυριά που αδυνατούν να προσφέρουν στα παιδιά τους βασικά αγαθά

Αυξήθηκαν δραματικά μέσα στην πενταετία 2009- 2013 τα ποσοστά των νοικοκυριών που αδυνατούν, για οικονομικούς λόγους, να παρέχουν στα παιδιά τους βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως, π.χ. σε καθημερινή βάση ένα γεύµα µε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, καθώς και νωπά φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα, σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται πλέον και νοικοκυριά που θεωρούνται μη φτωχά.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ για την υλική στέρηση των παιδιών, σε σύγκριση µε τα στοιχεία της έρευνας για το 2009, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο ποσοστό των νοικοκυριών που δεν µπορούν να καλύψουν τα έξοδα συμμετοχής των παιδιών τους σε σχολικές εκδροµές, το οποίο ανέρχεται σε 25,4% το 2013 από 7,6% που ήταν το 2009. 

Κατάλληλο χώρο για σχολική µελέτη δεν µπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους, για οικονομικούς πάντα λόγους, τα νοικοκυριά σε ποσοστό 18,4%, ενώ το 2009 το ποσοστό ήταν 11,7%. 

Αύξηση παρατηρείται και στα ποσοστά των νοικοκυριών που δεν µπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα γεύµα µε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθημερινή βάση (7,4% το 2013 από 4% το 2009), καθώς και τη δυνατότητα να καταναλώνουν νωπά φρούτα και λαχανικά µία φορά την ηµέρα (4,4% το 2013 από 1,1% το 2009).

Συνοπτικά:

Τα νοικοκυριά µε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, παρέχουν στα παιδιά τους καινούρια ρούχα σε ποσοστό 98,7%, και δύο ζευγάρια υποδημάτων στο σωστό μέγεθος σε ποσοστό 99,3%. Το 1,3% και το 0,7% των νοικοκυριών αντίστοιχα δηλώνει ότι δεν έχει την οικονοµική δυνατότητα να παρέχει τα παραπάνω στα παιδιά του. Τα νοικοκυριά που δηλώνουν ότι δεν έχουν την οικονοµική δυνατότητα να παρέχουν στα παιδιά τους καινούρια ρούχα ή δύο ζευγάρια υποδημάτων στο σωστό μέγεθος, ανήκουν στον φτωχό πληθυσμό

Το 90,3% των νοικοκυριών, παρέχει στα παιδιά του ένα γεύµα µε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθημερινή βάση, ενώ το 94,7% των νοικοκυριών παρέχει στα παιδιά του τη δυνατότητα να καταναλώνουν νωπά φρούτα και λαχανικά µία φορά την ηµέρα. Το 1,7% των µη φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν έχει την οικονοµική δυνατότητα να παρέχει στα παιδιά του ένα γεύµα µε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθημερινή βάση, ενώ το 1,3% δηλώνει ότι για οικονομικούς λόγους δεν παρέχει στα παιδιά του τη δυνατότητα να καταναλώνουν νωπά φρούτα και λαχανικά µία φορά την ηµέρα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό πληθυσμό είναι 22,3% και 12,6% αντίστοιχα

Το 20,8% των φτωχών νοικοκυριών, δηλώνει ότι δεν µπορεί να παρέχει στα παιδιά του εξοπλισµό υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής, ενώ το 15,4% δεν µπορεί να παρέχει στα παιδιά του παιχνίδια εσωτερικού χώρου

Σε ποσοστό 82,9% τα νοικοκυριά δηλώνουν ότι έχουν την δυνατότητα να καλύψουν οικονοµικά την τακτική συμμετοχή των παιδιών σε δραστηριότητες αναψυχής. Τα φτωχά νοικοκυριά δηλώνουν ότι δεν έχουν αυτή την οικονοµική δυνατότητα σε ποσοστό 36,3%

Το 86% περίπου των νοικοκυριών, µπορεί να καλύψει οικονοµικά τη διοργάνωση παιδικών εκδηλώσεων (γενέθλια, ονοµαστικές εορτές κ.λπ.), ενώ τα ποσοστά για τον φτωχό και τον µη φτωχό πληθυσμό είναι 66,9% και 93,4%, αντίστοιχα

Το 68,7% των φτωχών νοικοκυριών, δηλώνει ότι δεν µπορεί να καλύψει οικονοµικά την συμμετοχή των παιδιών του σε σχολικές εκδροµές και εκδηλώσεις µε ίδιους οικονοµικούς πόρους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα µη φτωχά νοικοκυριά ανέρχεται σε 8,8%

Σε ποσοστό 9,2% τα νοικοκυριά, δηλώνουν ότι δεν µπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους τη δυνατότητα να προσκαλούν περιστασιακά, στο σπίτι ή αλλού, φίλους για παιχνίδι και φαγητό, ενώ τα ποσοστά για τον φτωχό και τον µη φτωχό πληθυσμό είναι 23,7% και 3,7% αντίστοιχα

Το 18,4% των νοικοκυριών, δεν έχει κατάλληλο χώρο στην κατοικία για την σχολική µελέτη των παιδιών, ενώ τα ποσοστά για τον φτωχό και τον µη φτωχό πληθυσμό είναι 31,6% και 13,1% αντίστοιχα

Τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο αδυναµία να παρέχουν στα παιδιά τους βασικά αγαθά και υπηρεσίες είναι τα νοικοκυριά που έχουν 4 ή περισσότερα παιδιά.

Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά µε 3 παιδιά δεν µπορούν να καλύψουν τα έξοδα συμμετοχής των παιδιών τους σε σχολικές εκδροµές σε ποσοστό 45,1%, ενώ για τα νοικοκυριά που έχουν 4 ή περισσότερα παιδιά το ποσοστό ανέρχεται σε 66,5%. Αντίστοιχα, τη δυνατότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων (γενέθλια, ονοµαστικές εορτές κλπ.), δεν µπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα νοικοκυριά µε 3 παιδιά σε ποσοστό περίπου 16%, ενώ τα νοικοκυριά µε 4 ή περισσότερα παιδιά δηλώνουν ότι δεν µπορούν να προσφέρουν τη δυνατότητα αυτή στα παιδιά τους σε ποσοστό 28,6%.

in.gr

Φρίκη! Καταγγελία πως εταιρεία ζητά από έγκυο να ρίξει το παιδί της για να μην χάσει τη δουλειά της

Στις άγριες μέρες που βιώνει η κοινωνία μας αντανακλάται η καταγγελία που κατατέθηκε χθες, 17 Νοεμβρίου, στην Επιθεώρηση Εργασίας από το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τενχικών, σύμφωνα με το οποίο έγκυος εργαζόμενη σε εταιρεία στο Ηράκλειο δέχτηκε απειλές να ρίξει το παιδί της για να συνεχίσει να έχει τη δουλειά της! 

Παράλληλα, όπως πάντα αναφέρει η καταγγελία που η 33χρονη εργαζόμενη κατέθεσε παρά το κλίμα τρομοκρατίας, «έχει δεχτεί απειλές για χειροδικία, ενώ η εργοδοσία έχει καταφερθεί εναντίον της υβριστικά». 

Στο πλευρό της εργαζόμενης βρίσκονται μια σειρά από Σωματεία του Ηρακλείου μεταξύ των οποίων η τοπική ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών και το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η καταγγελία:

«Το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την εταιρία ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε πλήθος αυθαιρεσιών εναντίον εγκύου εργαζόμενής της.

Η εργαζόμενη προσλήφθηκε με την ΕΓΣΣΕ της ΓΣΕΕ ως υπάλληλος γραφείου (615€ μικτά) ενώ έχει καθήκοντα μηχανικού, με τις ανάλογες ευθύνες. Η εργαζόμενη ενώ είχε σύμβαση αορίστου χρόνου εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο μισθός της καλύπτεται από λεφτά φορολογούμενων πολιτών, δηλαδή η επιχείρηση επιδοτήθηκε για να βγάλει κέρδος και να καρπωθεί το κέρδος από τη δουλειά της εργαζόμενης (ο εργοδότης με δικά του έξοδα καλύπτει μόνο ασφαλιστικές εισφορές), η εργαζόμενη είναι απλήρωτη από τον Ιούνιο (οφειλές εργοδοσίας και επιδόματα ΙΚΑ). Η εταιρία οφείλει επίσης δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδόματα και υπόλοιπο αδείας. Επιπλέον, η εταιρία δεν έχει καλύψει στην εργαζόμενή της εργατικό ατύχημα, ενώ την έχει απλήρωτη και για υπερωρίες και εργασία τα Σάββατα.

Η ασυδοσία της εν λόγω εταιρίας δε σταματάει εκεί. Η συνάδελφος έχει δεχτεί απειλές να ρίξει το παιδί της προκειμένου να συνεχίσει να δουλεύει(!), έχει δεχτεί απειλές για χειροδικία, ενώ παράλληλα η εργοδοσία έχει καταφερθεί εναντίον της υβριστικά. Η συνάδελφος έχει αντιμετωπίσει ρατσιστική συμπεριφορά, με διακρίσεις σε βάρος της λόγω εγκυμοσύνης. Τελικά η συνάδελφος δέχεται εκβιασμό προκειμένου να υπογράψει παραίτηση ως προϋπόθεση για να της καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Αυτό γίνεται γιατί με βάση τη νομοθεσία, η εργαζόμενη από τη στιγμή που θα γεννήσει δεν μπορεί να απολυθεί για 18 μήνες. Αν κάτι τέτοιο συμβεί η εταιρία θα είναι υποχρεωμένη τα καταβάλλει όλους τους μισθούς για αυτό το διάστημα και επιπλέον να πληρώσει πρόστιμο.

Λόγω της τρομοκρατίας που έχει δεχτεί, η συνάδελφος νοιώθει ότι απειλείται η ίδια και η κύηση της. Σαν σωματείο δηλώνουμε ότι για ό,τι συμβεί στη συνάδελφό και το παιδί της καθιστούμε υπεύθυνη την εργοδοσία!

Οι καθυστερήσεις στις καταβολές μισθών και επιδομάτων αποτελούν την κορύφωση της μόνιμης και πάγιας τακτικής της εργοδοσίας να παραβιάζει συνεχώς την εργατική νομοθεσία, να χειροτερεύει διαρκώς τις συνθήκες εργασίας και να καταστρατηγεί ακόμα και τα πιο στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα. Η ανάλγητη νοοτροπία των εργοδοτών έχει πάντα την ίδια «λογικοφανή» απάντηση στις όποιες αιτιάσεις περί καταβολής δεδουλευμένων από τους εργαζόμενους: ότι χρήματα δεν υπάρχουν, και οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν μόλις πληρωθεί η εταιρεία. Αποτελούν οι εργαζόμενοι όμως χρηματοδότες και συνέταιρους της εταιρείας ώστε να περιμένουν απόδοση μεριδίων; Τις εποχές της μεγάλης κερδοφορίας μοιράστηκαν τα κέρδη τους με τους εργαζομένους; Ποια λογική επιβάλλει στους εργαζομένους να μοιραστούν τώρα τη ζημία τους; Να καλούνται να ''συνεισφέρουν'' το εισόδημα τους για την ''επιβίωση'' των εταιριών;

Το συγκεκριμένο κρούσμα ακραίας εργοδοτικής αυθαιρεσίας, επιπλέον, ξεπερνάει τα όρια των οικονομικών διεκδικήσεων δεδουλευμένων, θέτοντας ζήτημα στοιχειώδους σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των εργαζομένων από τους εργοδότες και δείχνει τις σεξιστικές διακρίσεις στις οποίες στον 21ο αιώνα και την «πολιτισμένη Δύση» ακόμα υπόκεινται γυναίκες εργαζόμενες. Ένα ζήτημα τόσο ακραίας εργοδοτικής αυθαιρεσίας δεν πρέπει να αφήσει κανέναν αδιάφορο για αυτό καλούμε σωματεία και φορείς να καταδικάσουν τέτοιες πρακτικές και να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη στη συνάδελφο αλλά και σε κάθε εργαζόμενο ή άνεργο που πλήττεται από οποιαδήποτε μορφής εξουσία.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στηρίζει κάθε συνάδελφο και κάθε προσπάθεια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Καλούμε όλους τους εργαζομένους στις τεχνικές εταιρείες της Κρήτης να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται. Στα κοινά μας προβλήματα, οι ατομικές λύσεις δε μπορούν να αποδώσουν. Ο αγώνας ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία είναι αγώνας όλων των εργαζομένων. Αγώνας που θα πρέπει να βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων, των γενικών συνελεύσεων των σωματείων τους, για να σπάσει το κλίμα του φόβου που προσπαθεί να επιβάλλει η εργοδοσία στους χώρους δουλειάς. Με τη συναδελφική αλληλεγγύη, την οργάνωσή σε κάθε χώρο δουλειάς, μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση, να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας. Καλούμε κάθε συνάδελφο να γραφτεί στο σωματείο και μαζί να αντισταθούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και αλληλεγγύη.

Η αξιοπρέπεια στη ζωή και τη δουλειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Κανένας συνάδελφος μόνος του. Κανένας φοβισμένος. Η δύναμη στους εργαζομένους που παράγουν τον πλούτο με τη δουλειά τους. Η ελπίδα στο συλλογικό αγώνα και την αλληλεγγύη.

Το σωματείο μας προέβη σε καταγγελία όλων των παραπάνω στην επιθεώρηση εργασίας στις 17.11.2014. Λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης (η συνάδελφος βρίσκεται στον τελευταίο μήνα κύησης και έχει επικίνδυνη εγκυμοσύνη) αιτούμαστε στην επιθεώρηση εργασίας να επισπεύσει τη διαδικασία και να ορίσει το συντομότερο δυνατό ημερομηνία για την τριμερή συνάντηση με την εργοδοσία ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα».


Λ.Σ.
http://flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=199951&cid=3

Ν ΔΡΑΜΑΣ. Διαιτητής εκβίαζε προπονητή ερασιτεχνικής ομάδας στη Δράμα

Διαιτητής εκβίαζε προπονητή ερασιτεχνικής ομάδας στη Δράμα

Το ποσό των 2.000 ευρώ απαίτησε διαιτητής από προπονητή ερασιτεχνικής ομάδας στη Δράμα για να καταθέσει υπέρ του στο Δικαστήριο, εκβιάζοντάς τον πως σε αντίθετη περίπτωση θα τον “κάψει”.


Πρόκειται για έναν 30χρονο ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης στη Δράμα κατηγορούμενος για εκβίαση σε βάρος του 59χρονου προπονητή.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από καταγγελία του 59χρονου, προπονητή ερασιτεχνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Δράμας, για εκβιαστικό τηλεφώνημα που είχε δεχθεί από τον 30χρονο, διαιτητή ερασιτεχνικής κατηγορίας, προκειμένου να του παραδώσει το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, για να καταθέσει ευνοϊκά σε μεταξύ τους υπόθεση στο δικαστήριο.

Άμεσα οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας, συνελήφθη ο 30χρονος, ο οποίος εμφανίσθηκε, την Πέμπτη το απόγευμα σε προγραμματισμένη συνάντηση στη Δράμα και παρέλαβε από τον 59χρονο, το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δράμας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας.


Thrakitoday.com
http://drama-tika.blogspot.com/2014/11/blog-post_14.html

ΗΛΕΙΑ Σεισμός 3,5R στην Ηλεία


Σεισμική δόνηση 3,5R σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά με επίκεντρο την περιοχή μεταξύ Μυρτιάς και Σκουροχωρίου.
 To εστιακό βάθος, σύμφωνα με την αύτοματη επίλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, προσδιορίζεται στα 5 χλμ
Ο σεισμός, αν και όχι ισχυρός, έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της Ηλείας.
http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/ileia/seismos-aisthitos-stin-ileia-1

ΗΛΕΙΑ Άρπαξε την 4χρονη κόρη από τη μητέρα και εξαφανίστηκε!

Για την αρπαγή της 4χρονης κόρης του κατηγορείται ένας 35χρονος τσιγγάνος από την περιοχή του Πύργου, ο οποίος εδώ και μία εβδομάδα δεν έχει επιστρέψει το παιδί στη μητέρα του, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε η 27χρονη τσιγγάνα στην Αστυνομία.
Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα το πρωί, η 27χρονη μητέρα, που κατάγεται από το Ηράκλειο της Κρήτης και διαμένει εκεί, κατήγγειλε στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου πως ο 35χρονος άρπαξε την τετράχρονη κόρη τους με την πρόφαση να την πάει βόλτα πριν από επτά ημέρες και μέχρι σήμερα δεν την έχει επιστρέψει.
Η 27χρονη και ο 35χρονος, σύμφωνα με πηγές του Patrisnews.com, έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά εκτός γάμου και τα οποία ο ίδιος, όπως καταγγέλει η μητέρα, δεν τα έχει αναγνωρίσει. Ωστόσο προ ημερών, ήλθε σε επαφή με την 27χρονη μητέρα στο Ηράκλειο με αποτέλεσμα να αρπάξει το παιδί και από τότε έχει εξαφανισθεί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο 35χρονος φέρεται να διαμένει σε καταυλισμό Τσιγγάνων στην περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης μαζί με το 4χρονο κορίτσι, ενώ οι αστυνομικοί ήδη διενεργούν έρευνες για τον εντοπισμό του.

Π.ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ
http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/ileia/arpaxe-tin-4hroni-kori-apo-ti-mitera-kai-exafanistike

Μεγάλο πλήγμα των Κούρδων στους τζιχαντιστές στο Κομπάνι – Τους άφησαν χωρίς όπλα και πυρομαχικά

Καίριο χτύπημα στις δυνάμεις των τζιχαντιστών στο Κομπάνι κατάφεραν οι Κούρδοι της περιοχής. Λίγες ώρες μετά τις τέσσερις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού, οι Κούρδοι μαχητές σε μια ειδική επιχείρηση την οποία πραγματοποίησαν κατέλαβαν έξι κτίρια που χρησιμοποιούσαν οι τζιχαντιστές σκοτώνοντας παράλληλα 13 από αυτούς.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα οι Κούρδοι «κατέσχεσαν μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων φορητών όπλων, τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών, πυρομαχικά για εκτοξευτές ρουκετών και χιλιάδες πυρομαχικά για τα βαρέα πολυβόλα». Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών άρχισε στα τέλη Σεπτεμβρίου επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στη Συρία.
Περίπου 1.200 άνθρωποι, ως επί το πλείστον μαχητές του ISIS, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των εχθροπραξιών σε αυτή την πόλη που έγινε το σύμβολο της αντίστασης κατά της των τζιχαντιστών.
- See more at: http://www.fnews.gr/megalo-pligma-ton-kourdon-stous-tzixantistes-sto-kompani-tous-afisan-xoris-opla-kai-puromaxika/#sthash.PB0i9jxN.dpuf

Διαπραγματεύσεις σε ουδέτερο έδαφος ζητά το Κίεβο

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι κάλεσαν τη Ρωσία να διαπραγματευτεί μαζί τους «σε ουδέτερο έδαφος» ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική Ουκρανία, μια πρόταση την οποία απέρριψε αμέσως η Μόσχα, η οποία ζήτησε από το Κίεβο να διαπραγματευτεί με τις ανατολικές επαρχίες.
«Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να διεξάγει σοβαρές διαπραγματεύσεις σε ουδέτερο έδαφος», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ο Γιατσενιούκ, αφού κατηγόρησε εκ νέου τη Ρωσία ότι συνεχίζει την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία και ότι αυξάνει τον αριθμό των στρατευμάτων της στη χώρα, εκτίμησε ότι ο ρόλος της Μόσχας στη διαδικασία ειρήνευσης με τους αυτονομιστές αντάρτες είναι αποφασιστικός.
«Όλα εξαρτώνται αρχικά από τον Ρώσο πρόεδρο (Βλαντίμιρ Πούτιν) και το περιβάλλον του. Αν το αποφασίσει και αν έχει αρκετή πολιτική βούληση να σταματήσει τον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας (…), είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.
Παρόλα αυτά η Ρωσία απέρριψε την πρόταση αυτή του Κιέβου, υπογραμμίζοντας ότι οι ουκρανικές αρχές θα έπρεπε αρχικά να ξεκινήσουν διάλογο με τις ανατολικές επαρχίες.
«Το πιο σημαντικό είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου και των επαρχιών και όχι μια προσπάθεια να κρυφτούν πίσω από ένα παραπέτασμα όρων (για τις διαπραγματεύσεις) που δεν καταλήγει σε τίποτα», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν.
Η Ουκρανία και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους φιλορώσους αντάρτες και ότι έχει αναπτύξει στρατεύματα στις ουκρανικές επαρχίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, κάτι που η Ρωσία αρνείται.
Το Κίεβο και η Μόσχα τάσσονται υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων για την αποκλιμάκωση της κρίσης, όμως δεν έχουν συμφωνήσει για τον τρόπο που αυτές θα διοργανωθούν.
- See more at: http://www.fnews.gr/diapragmateuseis-se-oudetero-edafos-zita-to-kievo/#sthash.kX28v9dl.dpuf

Επιμένει ο Ερντογάν πως μουσουλμάνοι… ανακάλυψαν την Αμερική

Με πείσμα υπερασπίστηκε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την θεωρία του σχετικά με την ανακάλυψη της αμερικανικής ηπείρου από τους μουσουλμάνους τον 12ο αιώνα, δηλώνοντας, παρά τις επικρίσεις που έχουν ήδη εκφράσει ορισμένοι μουσουλμάνοι, ότι θα εισαγάγει τη διδασκαλία της θεωρίας αυτής στα σχολεία.
«Σχετικά με αυτό το ζήτημα μία μεγάλη ευθύνη έχει επωμιστεί ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Ανώτατης Εκπαίδευσης» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην Άγκυρα.
«Εάν η ιστορία των επιστημών είχε γραφτεί με αντικειμενικότητα, θα έδειχνε ότι η συμβολή των μουσουλμάνων γεωγράφων στην επιστήμη είναι πολύ πιο σημαντική απ’ όσο γνωρίζαμε» προσέθεσε ο Ερντογάν.
Το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος είχε πυροδοτήσει μία αντιπαράθεση υποστηρίζοντας, με μεγάλη βεβαιότητα, ότι η αμερικανική ήπειρος ανακαλύφθηκε από τους μουσουλμάνους τον 12ο αιώνα και όχι από τον Χριστόφορο Κολόμβο δύο αιώνες αργότερα.
«Οι επαφές ανάμεσα στη Λατινική Αμερική και το Ισλάμ χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα. Οι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική το 1178, όχι ο Χριστόφορος Κολόμβος», είχε διαβεβαιώσει ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του που είχε μεταδοθεί από την τηλεόραση.
Απορρίπτοντας τις επικρίσεις που εξέφρασαν ορισμένοι μουσουλμάνοι έπειτα από τις δηλώσεις του, ο Ερντογάν συνέχισε σήμερα να υπερασπίζεται την θεωρία αυτή και τόνισε ότι «πολύ αξιοσέβαστοι επιστήμονες στη Τουρκία και σε ολόκληρο τον κόσμο» την υποστηρίζουν επίσης.Ο ίδιος επέκρινε τους μουσουλμάνους αυτούς ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στους εαυτούς τους.
«Ορισμένοι νέοι στην χώρα μας άρχισαν να αμφισβητούν την (θεωρία) αυτή χωρίς να έχουν διεξάγει οποιαδήποτε έρευνα ή να έχουν προσέξει τις συζητήσεις. Και όχι μόνο νέοι αλλά επίσης και ηλικιωμένοι άρχισαν να αμφισβητούν» αυτήν την θέση, τόνισε ο πρόεδρος.
«Είναι επειδή συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ένας μουσουλμάνος δεν θα μπορούσε να το επιτύχει αυτό… Δεν πιστεύουν ότι οι πρόγονοί τους μετέφεραν πλοία από ξηράς προς τον Κεράτιο Κόλπο» προσέθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στην άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από το σουλτάνο Μωάμεθ Β΄.
- See more at: http://www.fnews.gr/epimenei-o-erntogan-pos-mousoulmanoi-anakalupsan-tin-ameriki/#sthash.pa1rf5yT.dpuf

Έφηβη πέθανε πίνοντας σφηνάκια με 95% αλκοόλ

Τραγικό θάνατο βρήκε μία έφηβη από την Αυστραλία ανήμερα των γενεθλίων της, πίνοντας σφηνάκια με 95% αλκοόλ.
Ο λόγος για την Νικόλ Μπικνέλ (Nicole Bicknell), η οποία στη γιορτή της κατέρρευσε, αφού πρώτα είχε καταναλώσει σημαντικό αριθμό από σφηνάκια με το οινοπνευματώδες ποτό από την Πολωνία, Spirytus Rektyfikowany.
Το ποτό συνοδεύεται από ενδείξεις για την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ, κάτι στο οποίο ωστόσο η έφηβη από την Αυστραλία δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία.
Το Spirytus rektyfikowany είναι ευρέυως διαδεδομένο στην πολωνική αγορά και χρησιμοποιείται κυρίως σε λικέρ.
Μετά το τραγικό θάνατο του κοριτσιού, το ποτό αποσύρθηκε από τα ράφια των σούπερ μάρκετ στην Αυστραλία, αλλά μπορεί κανείς να το βρει σε μπαρ και νυχτερινά μαγαζιά.
- See more at: http://www.fnews.gr/efivi-pethane-pinontas-sfinakia-95-alkool/#sthash.X3CfP3T9.dpuf

Συνελήφθη μπάτλερ που βίασε 7χρονο κοριτσάκι

Ένας άνδρας 55 ετών κατηγορήθηκε από την ιταλική δικαιοσύνη για σεξουαλική κακοποίηση κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ενός κοριτσιού 7 ετών και συνελήφθη από τους καραμπινιέρους της Ρώμης.
Το 7χρονο κοριτσάκι εισήχθη εκτάκτως σε νοσοκομείο της ιταλικής πρωτεύουσας με υψηλό πυρετό και όπως αναφέρουν τα ιταλικά Μέσα ενημέρωσης, μετά από ιατρικές εξετάσεις, οι γιατροί κάλεσαν την αστυνομία για να διεξαγάγει έρευνες.
Ο άνδρας που είναι ινδικής καταγωγής και εργάζεται στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια σαν μπάτλερ σε σπίτια οικογενειών από την χώρα του, κατηγορείται από την δικαιοσύνη για τουλάχιστον δύο βιασμούς ανήλικων κοριτσιών από τις οικογένειες για τις οποίες εργαζόταν.
Ο 55χρονος εκμεταλλευόταν την εμπιστοσύνη των οικογενειών στις οποίες εργαζόταν, που τον άφηναν μόνο να προστατεύει τα μικρά κοριτσάκια στα σπίτια τους, όταν εκείνοι απουσίαζαν…
Ο άνδρας βρίσκεται προφυλακισμένος σε φυλακές της Ρώμης και αναμένεται η δίκη του.
- See more at: http://www.fnews.gr/sunelifthi-mpatler-pou-viase-7xrono-koritsaki/#sthash.pwNhqIuF.dpuf

Πνίγονται στην μπόχα των σκανδάλων…



Οι Γερμανοί και η τρόικα αποφάσισαν να ξεπαστρέψουν .
Πνiγεται στη μπόχα που αναδύουν τα γιγαντιαία σκάνδαλα η ετοιμόρροπη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ενώ καταρρέει με πάταγο και το σύστημα της διαπλοκής, που είχε υπηρετήσει πιστά την τρόικα και τους ξένους τοκογλύφους.
Οι εξελίξεις στο σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά και τους λογαριασμούς Ελλήνων ολιγαρχών σε Ελβετία και άλλους φορολογικούς παραδείσους είναι καταιγιστικές.
Αμερικανικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν συγκεντρώσει στοιχεία – φωτιά με τα οποία τροφοδοτούν την ελληνική δικαιοσύνη.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η εισαγγελική έρευνα στο γερμανικό κολοσσό της «Krauss Maffei», λίγες ώρες μετά την έφοδο που πραγματοποίησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς και άνδρες του ΣΔΟΕ στα γραφεία και τις βίλες του Θωμά Λιακουνάκου για να συγκεντρώσουν υλικό για την προμήθεια των Leopard, των Απάτσι και άλλα ύποπτα εξοπλιστικά προγράμματα.
Η ταυτόχρονη επέμβαση των εισαγγελικών και εφοριακών αρχών σε Ελλάδα και Γερμανία δείχνει την απόφαση των Γερμανών και της Μέρκελ να τελειώνουν με το ετοιμόρροπο σύστημα των Ελλήνων νταβατζήδων, που θησαύρισε από τις μίζες, τις προμήθειες και τις απάτες, φυγαδεύοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε ελβετικές τράπεζες και εταιρείες άλλων φορολογικών παραδείσων. Την απόφαση αυτή πήραν οι Γερμανοί στην προσπάθειά τους να ηρεμήσουν την οργή του κόσμου για την άγρια λιτότητα που έχουν επιβάλλει στην Ευρώπη.
Άλλωστε και οι Αμερικανοί θέλουν να τελειώνουν με τους ολιγάρχες και το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο.
Γιαυτό όσοι από τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες και πολιτικούς προσέφεραν γη και ύδωρ στους ξένους τοκογλύφους για να συνεχίσουν το καθεστώς της ιδιότυπης ασυλίας, έχουν αρχίσει να ανησυχούν γιατί καταλαβαίνουν ότι κινδυνεύουν να χάσουν τις μαύρες καταθέσεις που έχουν σε ξένες τράπεζες και να βρεθούν αντιμέτωποι με κακουργηματικές διώξεις.
Η περίπτωση Καρατζαφέρη που έκανε το… λούστρο της τρόικας και το ντελάλη του μνημονίου από τα κανάλια της διαπλοκής είναι χαρακτηριστική. Τον έδωσαν στεγνά και ας ήταν απ΄ τους καλύτερους… «κουκουλοφόρους» που κάποια στιγμή διέθετε η τρόικα!
Φαίνεται ότι ο Καρατζαφέρης και ο Γιάννος Παπαντωνίου θα έχουν την ίδια τύχη με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ενώ έρχεται και η σειρά και άλλων πολιτικών εκδοτών, δημοσιογράφων και επιχειρηματικών παραγόντων. Ήδη το σύστημα της διαπλοκής άρχισε να οργανώνει τις άμυνες και γιαυτό μην εκπλαγείτε αν στο αμέσως προσεχές διάστημα δείτε το καρτέλ της διαπλοκής να πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της τρόικας… Κορυφαίοι οικονομικοί και εκδοτικοί παράγοντες τραπεζίτες μεσάζοντες και αεριτζήδες έχουν διαπιστώσει με καθυστέρηση ότι βρίσκονται σε κατάσταση δικαστικής ομηρίας. Οι λογαριασμοί τους στο εξωτερικό αποκαλύπτουν τις απάτες που έχουν κάνει στην Ελλάδα και οι Γερμανοί αποφάσισαν να τους ξεπαστρέψουν όπως είχαν κάνει και με τους κουκουλοφόρους δοσίλογους της κατοχής όταν πλέον δεν τους χρειαζόταν, τότε που τους εκτελούσαν οι ίδιοι…
Ήδη το πανηγύρι αρχίζει από αύριο με τη Δικαιοσύνη να αναζητεί τους πολιτικούς και τους άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής που άρπαξαν τα ογδόντα εκατομμύρια ευρώ μόνο από τρία εξοπλιστικά προγράμματα.
Η κίνηση των λογαριασμών της εταιρείας ΙΝΤΕΡΑΞΙΟΝ που είχε έδρα το Μονακό καίει κόμματα και υψηλόβαθμους παράγοντες από αυτούς που μας έκαναν καθημερινά μαθήματα για το πώς θα πρέπει να είμαστε υπάκουοι απέναντι στην τρόικα. Το κανόνι θα σκάσει όταν οι εισαγγελείς θα αρχίσουν να καλούν τους ταμίες των συστημικών κομμάτων προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το μαύρο χρήμα που έρεε άφθονο για να συντηρεί τις κομματικές πελατείες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Ήδη άρχισαν να εξαφανίζονται και οι διαχειριστές των παράκτιων εταιρειών όπως αυτής που εντοπίστηκε στο Μονακό.
Ελπίζουμε να μην βρεθεί και αυτός… «αυτοκτονημένος», όπως έγινε με τον αντιπρόσωπο των ρωσικών TOR MI Βλάση Καμπούρογλου.
Το σύστημα δεν αντέχει άλλο τη μπόχα των σκανδάλων. Ειδικά αυτά στα οποία εμπλέκονται οι συστημικοί παίχτες όπως ο Θωμάς Λιακουνάκος ο οποίος για ολόκληρες δεκαετίες μονοπωλούσε τα εξοπλιστικά προγράμματα εξ αιτίας των σχέσεων που είχε με τους ηγετικούς πυρήνες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας αλλά και το εκδοτικό κατεστημένο. Είναι τέτοιο το μέγεθος της διαπλοκής που θα συμπαρασύρει ολόκληρο το σύστημα. Η μαφία της μίζας ήταν διακομματική και το μοίρασμα πάντα αναλογικό.
Ακόμα και επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ασκούσε πιέσεις για να δοθούν οι μεγάλες δουλειές στο Θωμά Λιακουνάκο. Αυτόν ήξεραν, αυτόν εμπιστεύονταν, γιατί ήταν πάντα «κύριος» στις συναλλαγές του με το πολιτικό σύστημα. Εξ άλλου το ελληνικό δημόσιο πλήρωνε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ακόμα και για προγράμματα τα οποία δεν εκτελέστηκαν ποτέ. Η Δικαιοσύνη έχει τώρα όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να προχωρήσει σε βάθος τις έρευνες και να μπουζουριάσει στον Κορυδαλλό όλους τους μεσάζοντες και τους αεριτζήδες που για δεκαετίες ολόκληρες έπιναν το αίμα του ελληνικού λαού, θησαύριζαν και εξαφάνιζαν το δημόσιο χρήμα σε φορολογικούς παραδείσους. Μετά τη μαφία των εξοπλιστικών σειρά έχει η μαφία των μεγάλων συμβάσεων με υπουργεία και ΔΕΚΟ καθώς και η μαφία των δημοσίων έργων. Οι λογαριασμοί μιλάνε από μόνοι τους αρκεί οι δικαστές να έχουν τόλμη και αποφασιστικότητα.
Οι Γερμανοί εκπρόσωποι των εταιρειών που εμπλέκονται στα σκάνδαλα αρχίζουν από σήμερα παρέλαση στα ανακριτικά γραφεία. Είναι σίγουρο ότι θα μιλήσουν γιατί έχουν παραγραφεί γι’ αυτούς τα ποινικά αδικήματα και θα κληθούν να πληρώσουν μόνο πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις. Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να αξιοποιήσει ταχύτατα το υλικό των καταθέσεων για να προχωρήσει στην άσκηση διώξεων για να δώσει το μήνυμα ότι η ασυλία τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα για όλους τους πολιτικούς και διαπλεκόμενους.
- See more at: http://www.fnews.gr/pnigontai-stin-mpoxa-ton-skandalon/#sthash.p5lYogFX.dpuf

Απίστευτο περιστατικό με Αλβανό μαθητή στην Χαλκιδική: Τον εκνεύριζε η ελληνική σημαία και την κατέβασε!

Την απίστευτη δικαιολογία ότι κάθε φορά που έβλεπε την ελληνική σημαία... εκνευριζόταν (!) επικαλέστηκε 14χρονος μαθητής αλβανικής καταγωγής προκειμένου να εξηγήσει για ποιο λόγο την κατέβασε από τον ιστό του 1ου Γυμνασίου Νέων Μουδανιών και την έκρυψε σε ένα θάμνο.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τον λόγο που ο μαθητής την κατέβασε από τον ιστό. Ρωτήθηκε γιατί το έκανε και είπε πως ένιωθε εκνευρισμό όταν αντίκριζε την ελληνική σημαία!»αναφέρει ο διευθυντής του γυμνασίου Κωνσταντίνος Αποστολάκης.

Το νέο περιστατικό προσβολής του ελληνικού συμβόλου σόκαρε την κοινωνία της Χαλκιδικής και ξύπνησε άσχημες μνήμες από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν τρεις άλλοι μαθητές αλβανικής καταγωγής είχαν υποστείλει δύο ελληνικές σημαίες από το ίδιο σχολείο και τις είχαν τσαλαπατήσει.

Το περιστατικό συνέβη τις βραδινές ώρες της 19ης Οκτωβρίου. Οπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, ο Αλβανός μαθητής, αφού προκάλεσε φθορές στην κύρια είσοδο του σχολείου, μπήκε στο προαύλιο και κατέβασε τη σημαία από τον ιστό, ενώ πήρε μαζί του και το σχοινί που χρησιμοποιείται για την έπαρση και την υποστολή.

«Εκρυψε τη σημαία σε ένα θάμνο, όπου τη βρήκαν μερικές ημέρες αργότερα οι αστυνομικοί και μου την παρέδωσαν» αποκαλύπτει ο γυμνασιάρχης και επισημαίνει: «Οι μαθητές στο σχολείο διδάσκονται ότι οφείλουν να σέβονται τα εθνικά σύμβολα όλων των χωρών, κάτι που δυστυχώς δεν έκανε ο 14χρονος».

Εις βάρος του 14χρονου Αλβανού μαθητή σχηματίστηκε δικογραφία για προσβολή συμβόλων του ελληνικού κράτους και διακεκριμένες φθορές. Δικογραφία σχηματίστηκε και εις βάρος του κηδεμόνα του για παραμέληση της εποπτείας ανηλίκου. Και οι δύο υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής.
hellas-now.com

Η νύχτα της μεγάλης σφαγής

Η νύχτα της μεγάλης σφαγής

Mark Rothko, Red on Marron, 1959
 
Εκείνη τη νύχτα έγινε η μεγάλη σφαγή. Οι δρόμοι γέμισαν αίματα, πτώματα, άλλα διαμελισμένα, άλλα ολόκληρα, τραυματίες προσπαθούσαν να καταπιούν τις κραυγές πόνου και να προσποιηθούν τους νεκρούς. Οι επιζώντες σκόνταφταν πάνω σε κομμένα μέλη, κλωτσούσαν αποκεφαλισμένα κεφάλια που κατρακυλούσαν σε κατηφόρες, χώνονταν κάτω από παρκαρισμένα αυτοκίνητα –μέρες μετά και ακόμη οι οδοκαθαριστές μάζευαν.
 
Roberto Matta, Murder
 
Την είχαν προγραμματίσει καιρό πριν τη σφαγή αλλά συνεχώς την ανέβαλαν μέχρι να μπορέσει η ψυχή τους να συνηθίσει στην ιδέα. Τους δυσκόλευε και ο τρόπος, οι τρόποι του φόνου –δεν ήταν καθ’ έξιν ή εξ επαγγέλματος φονιάδες, απλοί άνθρωποι ήταν, έντιμοι και με αξίες, οικογενειάρχες με οράματα για τα παιδιά τους –καλή δουλειά, ένα σπίτι, αυτοκίνητο, οικογένεια– έξω καρδιά τύποι, κάθε άλλο παρά δολοφόνοι. Επομένως, το πράγμα έπρεπε να μελετηθεί. Πού να χτυπήσουν, πόσο δυνατά, ποια στιγμή, μήπως να ρίξουν δηλητήρια; Άρχισαν να παρακολουθούν μετά μανίας ταινίες που έδειχναν φόνους. Ανατρίχιαζαν με τον καθένα από αυτούς, έκλειναν τα μάτια έντρομοι ειδικά όταν είχε τσεκούρια και μαχαίρια -έτρεχε πολύ αίμα, πιτσιλούσε κιόλας. Σταδιακά συνήθισαν, έκαναν μάλιστα και στοπ στις επίμαχες σκηνές και τις μελετούσαν –«το χτύπημα εδώ γίνεται υπό γωνία», σχολίαζε κάποιος, οι υπόλοιποι κρατούσαν σημειώσεις, βοήθησαν πολύ και οι γιατροί, φυσιοθεραπευτές, γυμναστές, χειροπράκτες, με τις γνώσεις ανατομίας που διέθεταν.
 
Michael Andrews, The Deer Park, 1962
 
Περισσότερο τους παίδεψε άλλο: ποιος θα σκότωνε ποιον. Στην αρχή είπαν ο καθένας να σκοτώσει τους δικούς του. Μετά το άλλαξαν –πώς θα τους κοιτούσαν στα μάτια και θα σκότωναν; Άρχισαν τις συμφωνίες: «Εσύ θα σκοτώσεις τους δικούς μου και εγώ τους δικούς σου.» Βέβαια, την ώρα της σφαγής δεν τηρήθηκε κανένα σχέδιο, οι γνώσεις που είχαν αποκτήσει αποδείχθηκαν άχρηστες, οι ηθικές αναστολές που φοβόντουσαν ότι θα τους σταματήσουν από την αναγκαία πράξη δεν έσκασαν καν μύτη –την κρίσιμη στιγμή η ψυχή σιώπησε και το σώμα έδρασε, αυθόρμητα, σχεδόν αυτονόητα.
 
 
Κάποιοι σκεπτικιστές μουρμούριζαν: «Πώς φτάσαμε μέχρις εδώ;» Στην αρχή έκλεισαν κάποια καταστήματα, εντάξει, καιρός ήταν, παραήταν πολλά, τόσα μπαρ, τόσα εστιατόρια, ρουχάδικα, παπουτσάδικα, τράπεζες –παραταγμένες, στρατός-, φροντιστήρια –το ένα στον πάνω όροφο, το άλλο στο κάτω-, ινστιτούτα αισθητικής και λιποαναρρόφησης –έπεσαν οι δουλειές ακόμη και στους πλαστικούς χειρούργους -προσθετική στήθους, διορθωτική μύτης, τέντωμα δέρματος. «Να συμμαζευτούμε λίγο». Καιρός ήταν οι εργαζόμενοι να βρουν κάτι χρήσιμο να κάνουν και όχι να προωθούν την κατανάλωση του άχρηστου –θα εύρισκαν αλλού δουλειά, ας πούμε στα μαγαζάκια που άνοιξαν και αγόραζαν παλιά κοσμήματα, ας έκαμναν κάτι δικό τους, ας ανέπτυσσαν την επιχειρηματικότητά τους. 
 
George Grosz, Unemployed
 
Μετά όμως έκλεισαν και άλλα καταστήματα -κάθε μέρα ένας παλιός φωτογράφος πρόσθετε νέες φωτογραφίες κλειστών καταστημάτων στο άλμπουμ του, τις ομαδοποιούσε ανά οδούς και αριθμούς, Αισχύλου 4, 6, 10…, Σοφοκλέους 5, 9, 11…. Πάει και ο πρωτογενής τομέας, εισαγωγές ντομάτας από Αργεντινή, πατάτας από Αίγυπτο, πιο φτηνή είναι, έδαφος και υπέδαφος υποθηκευμένα. Στο μεταξύ, όσο έκλειναν τα μικρά μαγαζιά, τα πολυκαταστήματα πολλαπλασιάζονταν, ευθέως ανάλογη προς τον πολλαπλασιασμό τους ήταν η επικίνδυνη αύξηση του αριθμού των ανέργων –ο καθένας πια πρόσεχε το έχει του, αρκετοί μάλιστα ακολούθησαν το σύστημα των αρχαίων, κυκλοφορούσαν στους δρόμους χωρίς τσάντες με κάτι λίγα ευρώ στο στόμα τους. 
 
Στο μεταξύ, με την οικονομική κρίση τέθηκαν εκ νέου ηθικά ζητήματα –οι άνθρωποι ξαναθυμήθηκαν παλιές αξίες, την αλληλεγγύη, τη συνεύρεση στα σπίτια, το τραγούδι. Ωραία. Έπειτα, ο καθένας σκέφτηκε ότι όφειλε να φροντίσει τον γονιό του –«τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου»-, κυρίως όσους δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Ξεχωριστό δράμα βίωναν ηλικιωμένοι  που είχαν περάσει τη ζωή τους κάνοντας οικονομίες για να δημιουργήσουν το κάτι τι τους στερώντας τον εαυτό τους και τα παιδιά τους ακόμη και από αναγκαίες απολαύσεις –την κατασκήνωση των παιδιών, το σινεμαδάκι, ένα βιβλιαράκι, μια παστούλα. «Ε, να μην τα επιβαρύνουμε τα παιδιά στα γεράματά μας…», με αυτήν την καραμέλα στο στόμα άφηναν τα παιδιά τους να περνούν δύσκολα, να δανείζονται από αλλού, από άλλους, από τράπεζες, για να φτιάξουν το δικό τους κάτι τι, όταν μεγάλωναν.
 
Michael Andrews,
A Man who Suddenly Fell Over, 1952
 
Αυτοί, λοιπόν, οι ηλικιωμένοι βρέθηκαν χωρίς τίποτε, το χρήμα εξανεμίστηκε –πού πήγε; το έφαγαν οι τράπεζες; οι τραπεζίτες; οι πολυεθνικές; οι πολιτικοί; ποιοι; Παππούδες και γιαγιάδες εξαρτήθηκαν από τα παιδιά τους –«τίμα, παιδί μου, τον πατέρα σου και τη μητέρα σου»-, μετακόμισαν από τα σπίτια τους στα σπίτια των παιδιών τους, ξανά όλοι μαζί. Γιοι και θυγατέρες μάζεψαν τα γερόντια από τα γηροκομεία –πού χρήματα για τέτοια… Τα ιδιωτικά γηροκομεία έκλεισαν –δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν με τους ελάχιστους ευκατάστατους. Όσοι γέροντες δεν είχαν κανέναν και τίποτε κατέληξαν στα δημόσια γηροκομεία. Άθλια η κατάσταση εκεί, μαζεύτηκαν πολλοί, κάθε μέρα οι ελάχιστοι εργαζόμενοι έβαζαν και καινούρια ράντζα, όπως παλιά στα νοσοκομεία. Πώς να διώξουν κόσμο; Κάθε μέρα ρωτούσαν με λαχτάρα: «Τι έγινε; Πέθανε κανείς ψες τη νύχτα;». Κι όταν η απάντηση ήταν καταφατική, «Δόξα σοι ο Θεός» έλεγαν. Ένας πέθαινε, τέσσερις εμφανίζονταν. Ούτε έναν θάνατο δεν μπορούσαν να ευχαριστηθούν οι επιζώντες, ούτε με έναν νεκρό δεν μπορούσαν να ανακουφιστούν. 
 
Salvador Dali, Les Trois âges
(la vieillesse, l'adolescence, l'enfance), 1941
 
Οι νεότεροι άρχισαν να κοιτάζουν τους μεγαλύτερους με μισό μάτι: «Δεν πεθαίνουν κι αυτοί να γλυτώσουμε κανένα πιάτο φαΐ…». Από την άλλη, οι ηλικιωμένοι περιόρισαν τις μετακινήσεις τους, ένιωθαν εχθρικά τα βλέμματα των νεοτέρων τους επάνω τους. Στο λεωφορείο δεν τολμούσαν να καθίσουν, γιατί όλο και θ’ άκουγαν κάποιον να φωνάζει: «Δεν ντρέπεσαι, ρε γέρο, να κάθεσαι; Δεν βλέπεις τόσους νέους που έχουν μείνει στα πόδια τους από την κούραση στη δουλειά;» Στο σπίτι έκαναν ό,τι περνά από το χέρι τους για να τους νιώθουν τα παιδιά τους χρήσιμους. Να λίγο μαγείρεμα –ως και σκουφάκι φόρεσε η γιαγιά, για να μην της πέφτει καμιά τρίχα από τα μαλλιά στο φαΐ-, λίγο σκούπισμα, η λίστα με τα ψώνια, κανένα παραμυθάκι στα παιδιά, μια βόλτα στο πάρκο, λίγο ταχτάρισμα για να μένουν ήσυχα την ώρα που οι γονείς τους αναπαύονταν. Ναι, κυρίως με τα παιδιά ασχολούνταν οι γέροντες, εκείνα να τους αισθανθούν χρήσιμους και αναγκαίους, να δεθούν μαζί τους συναισθηματικά, να φωνάζουν συνέχεια «γιαγιάκα, παππούκα», και να μην τρώνε το φαγάκι τους χωρίς αυτούς, να μην κοιμούνται χωρίς αυτούς, να ξυπνούν και να ζητούν αυτούς. Και τα φάρμακα περιόρισαν οι γέροντες, κάποιοι τα έκοψαν τελείως, και τις επισκέψεις στον γιατρό τις αραίωσαν, και κανένα πόνο αν αισθάνονταν τον έκρυβαν. Μόνο να μην ενοχλούν και τους διώξουν από τα σπίτια τους τα παιδιά τους. 
 
Pablo Picasso, Portrait du père de l'artiste,
Portrait of the father of the artist, 1896 
 
Κι ωστόσο, η απόφαση είχε κιόλας παρθεί. Οι όποιες αρχικές ηθικές αναστολές αντικαταστάθηκαν από μια βιασύνη –«άντε, πότε θα το κάνουμε;». Στους όποιους διστακτικούς οι αποφασισμένοι έβαζαν το δίλημμα: «Τι προτιμάς: Να ζήσουν εκείνοι ή τα παιδιά; Εξάλλου, εμείς από αγάπη γι’ αυτούς το  κάνουμε, για να μην έχουν εξαθλιωμένα γεράματα, για να μην βλέπουν εμάς, τα παιδιά τους, δυστυχισμένους, την αγωνία μας για το πώς θα τους φροντίσουμε, ποιους να φροντίσουμε, αυτούς ή τα παιδιά μας;» Και σε κάποιον, ακόμη πιο απρόθυμο για την πράξη του φόνου, έθεταν το αμείλικτο ερώτημα: «Μα καλά, δεν τους αγαπάς;». Αγαπώντας τους, λοιπόν, αποφάσισαν ο καθένας να σκοτώσει τον δικό του, ο γέρων να πεθάνει με αγάπη από χέρι αγαπημένου. 
 
George Grosz, Suicide, 1916
 
 
Όσοι δεν συμφώνησαν με το σχέδιο, ορκίστηκαν να τηρήσουν τον κανόνα της σιωπής και να μην αποκαλύψουν το σχέδιο σε κανέναν –τη νύχτα της σφαγής απλώς θα κλείνονταν στα σπίτια τους (φυσικά ήταν οι πρώτοι που σφαγιάστηκαν). Κάποιοι, ελάχιστοι, αυτοκτόνησαν μην μπορώντας να δεχθούν αυτό που γινόταν και αυτό που καλούνταν να κάνουν. Η αυτοκτονία τους αποδόθηκε στην οικονομική τους κατάρρευση και στην αδυναμία τους να αντέξουν τη μεταβολή της κατάστασής τους.
 
Francis Bacon,
Study for a Portrait of Van Gogh IV,  1957
 
Οι συνωμότες όρισαν την ημέρα, ή μάλλον τη νύχτα της εφαρμογής του σχεδίου. Θα ήταν η νύχτα των Χριστουγέννων. Βόλευε εκείνη η νύχτα. Οι περισσότεροι γέροντες έβγαιναν από τα σπίτια τους για να πάνε στην εκκλησία –μαζί με όλες τις άλλες αλλαγές παρουσιάστηκε και αυτή, οι άνθρωποι έγιναν περισσότερο θρησκευόμενοι, ευσεβείς και ευλαβείς, ίσως πάλι γιατί εκεί έκαιγε μια υποτυπώδης σόμπα, μαζεύονταν και πολλοί, τα χνώτα ζέσταιναν, μοίραζαν και αντίδωρο. Μετά τη λειτουργία θα τον έκαμναν τον φόνο, αφού πρώτα πλημμύριζε η ψυχή από τον λόγο της αγάπης του Θεού, κι έτσι, με αγάπη, να χώσουν τα μαχαίρια στα πλευρά. Μετά λοιπόν. Τελείωσε η λειτουργία, οι καμπάνες χτύπησαν, οι άνθρωποι πήραν τον δρόμο για τα σπίτια τους, σκόρπισαν. Κι έτσι σκορπισμένοι, κρατώντας στο ένα χέρι δαυλούς –η πόλη φυσικά δεν ηλεκτροδοτούνταν τη νύχτα-, στο άλλο το όργανο της θυσίας, οι νεότεροι αποκόβονταν από τους ηλικιωμένους, χάνονταν πίσω από τοίχους παραμονεύοντας τον αργό βηματισμό των γονιών τους. Οι φλόγες από τους δαυλούς που κρατούσαν στα χέρια τα πρόσωπα σκλήραιναν, οι ρυτίδες βάθαιναν, τα στόματα έχασκαν κενά, τα μάτια βυθίζονταν στις κόγχες τους. 
 
Otto Dix,
Portrait de mes parents, 1924
 
Μόνο που τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς όπως τα είχαν σχεδιάσει. Γιατί –ποιος θα το περίμενε;- και οι ηλικιωμένοι είχαν καταστρώσει παρόμοιο σχέδιο. Κι εκείνοι είχαν κάνει τις δικές τους συγκεντρώσεις, κι εκείνοι είχαν αποφασίσει να σκοτώσουν τα παιδιά τους –«δεν αντέχουμε να τους βλέπουμε να αγωνίζονται τόσο πολύ, δεν είχαμε σχεδιάσει τέτοια ζωή για τα παιδιά μας»-, από αγάπη θα τα σκότωναν, παιδιά κι εγγόνια, «και τα μικράκια μας», για να τους απαλλάξουν από την έγνοια ενός ανυπόφορου βίου. Πήραν την απόφαση, όχι χωρίς ηθικά διλήμματα και αναστολές, όμως την πήραν. Από αγάπη.
 
Tintoretto, Le Massacre des innocents,
The Massacre of the innocents, 1587
 
Εκείνη τη νύχτα υπήρξαν αντίπαλα στρατόπεδα. Σαραντάρηδες, πενηντάρηδες βρέθηκαν απέναντι στους ηλικιωμένους γονείς τους, μανάδες μικρών παιδιών χτυπούσαν τις δικές τους ηλικιωμένες μανάδες, παππούδες κυνήγησαν εγγόνια, γιαγιάδες κράδαιναν απειλητικά τους δαυλούς, τσιτσίριζαν τα δέρματα που καίγονταν, βάφτηκαν όλοι από το αίμα που πιτσιλούσε, στο τέλος ξεχώριζαν μόνο τα μάτια που είχαν διαπλατυνθεί και γυάλιζαν. Η σφαγή ήταν μεγάλη και από τις δύο πλευρές, το αίμα έρρεε άφθονο στους δρόμους, όπως παλιά το κρασί, τα πόδια λερώθηκαν. Κάποιοι έτρεξαν στις εκκλησιές για να σωθούν, παπάδες και καντηλανάφτες πρόλαβαν και έκλεισαν τις χρυσοποίκιλτες πόρτες –κλείστηκαν μέσα και δήλωσαν αμέτοχοι στο όλο εγχείρημα. Την άλλη μέρα θα τελούσαν με τον πρέποντα σεβασμό τις κηδείες, ομαδικές και με συνοπτικές διαδικασίες. Τα κόλλυβα θα ήταν νόστιμα. Στο μεταξύ, λέγεται ότι κάποιοι πρόλαβαν να χωθούν μέσα σε κάποια εκκλησιά, μικρή και στην άκρη της πόλης. Ούτε κι εκεί σταμάτησε η σφαγή. Πραγματοποιήθηκε μπροστά στα ορθάνοιχτα μάτια του Θεού της οροφής και των αγίων στις εικόνες -το αίμα που πετάχτηκε κατρακύλησε από τα μάτια τους και έβαψε το τέμπλο. 
 
R.B. Kitaj, Cecil Court,
London W.C.2. (The Refugees), 1983-4
 
 
Το πρωί βρήκε τους ζωντανούς να κάθονται στα κατώφλια των σπιτιών. Το αίμα είχε ξεραθεί επάνω τους –έτριψαν τα χέρια μεταξύ τους για να ξεκολλήσει, κομμάτια, πλάκες ολόκληρες αίματος έπεφταν μπροστά τους. Ξαφνικά συνειδητοποίησαν την παρουσία των άλλων ζωντανών. Με καχυποψία κοιτούσε ο ένας τον άλλον, κοιτούσαν τα χέρια μήπως κρύβουν μαχαίρια στις δίπλες των ρούχων. Όμως όλοι είχαν κουραστεί. Τα βλέμματα άλλαξαν, έγιναν διερευνητικά –ποιοι επέζησαν; ποιοι πέθαναν; Τα βλέμματα έψαχναν για ταυτότητες, ένα σημάδι αναγνώρισης πάνω στους νεκρούς, στους εαυτούς τους, το ρούχο ίσως, τα παπούτσια. Δεν αναγνώριζαν τίποτε, ούτε τον εαυτό τους. Όλα ήταν κόκκινα, ως και τα βλέμματα. 
 
Otto Dix,
Et une vie nouvelle naît des ruines, 1946
 
Να πλυθούν, έπρεπε να πλυθούν, το ξεραμένο αίμα να ξανααποκτήσει την υγρασία του και να αρχίσει να πέφτει κάτω μαζί με το ζεστό νερό, να το ρουφήξει το σιφόνι του μπάνιου. Ύστερα να ντυθούν και να βγουν στους δρόμους, να μαζέψουν νεκρούς, να αποτελειώσουν τραυματίες, να ετοιμάσουν τις πυρές για να κάψουν τα πτώματα –πού να ανοίξουν τόσους λάκκους;-, να πλύνουν, ή, μάλλον, να απολυμάνουν τους δρόμους -οι υδροφόρες του Δήμου ήδη γέμιζαν με θαλασσινό νερό. Ύστερα έπρεπε να τελέσουν τα τρισάγια. Ύστερα, κάποια στιγμή, θα κοιτιόντουσαν στα μάτια, έπρεπε να αναγνωριστούν μεταξύ τους οι ζωντανοί, ώστε μετά να σβήσουν από τα κατάστιχα της πόλης τους νεκρούς, να μετρηθούν και να δουν αν όσοι είχαν απομείνει μπορούσαν να επιβιώσουν. Στο μέτρημα βρέθηκαν περισσότεροι από αυτούς που μπορούσε να αντέξει η πόλη, που μπορούσε να αντέξει ο καθένας. Η νύχτα της μεγάλης σφαγής δεν είχε τελειώσει. Στο μεταξύ το νέο διαδόθηκε από πόλη σε πόλη. Κάποιοι το βρήκαν καλό και εφάρμοσαν τη μέθοδο. Κάποιοι, με τις οικογένειές τους, πήραν τα βουνά, κατοίκησαν σε σπήλαια, έζησαν κυνηγώντας και μαζεύοντας καρπούς, κρύβονταν από άλλους ανθρώπους, όταν τους έβλεπαν, φωτιά δεν άναβαν για να μην τους προδώσει ο καπνός. 
 
Δήμητρα Μήττα
 
- See more at: http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.politismos&id=6062#sthash.BZaMvwFp.dpuf

Δήλωση – κεραυνός του προέδρου Νίκολιτς στον Ρώσο πατριάρχη, στην σκιά του Δικέφαλου Αετού…


…προκαλεί τρόμο στους απατεωνες του Βερολίνου.

Ο ρώσος πατριάρχη Κυριλλος πραγματοποιώντας επισκεψη στην Σερβία, συναντήθηκε με τον προεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος στην σκιά του Δικέφαλου έκανε μια δηλωση – βομβα απευθυνόμενος στον πατριάρχη:…ο τσάρος της Ρωσίας, ρισκάροντας το έθνος και τις ζωές του λαού του, πολέμησε τις δυνάμεις του σκότους για να σώσει την Σερβία κατα τον πρωτο παγκόσμιο πόλεμο!
Τύμπανα για τον τρίτο;
Η δηλωση ειναι ήδη πρωτο θεμα σε πολλά μεσα αλλά προκαλεί παγωμάρα στα εγγόνια των “δυνάμεων του σκότους” που δεν φαίνεται να φωτίστηκαν αρκετά μετα απο εναν αιώνα.
olympia.gr

Στήνεται σκηνικό 2011 – Νέος θίασος επί σκηνής!

marionetes
Οι σκηνοθέτες της τραγωδίας της Ελλάδας, ετοιμάζουν το στρώμα πάνω στο οποίο, θα κάνει την κολοτούμπα του ανώδυνα, ο νέος ηθοποιός που έρχεται οσονούπω, να προστεθεί στη χορεία των σωτήρων της!
Οι μέρες θυμίζουν έντονα το 2011. Τότε που ο νυν πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, ξεχειλίζοντας «υπευθυνότητα» και έμπλεος «ρεαλισμού», ξεφορτώθηκε τον αντιμνημονιακό του μανδύα και ντύθηκε τη στολή του …Σούπερμαν με κυρίαρχό του όραμα, να (από)σώσει τον έρημο πλην ηρωικό αυτό τόπο. Παρέα με τον κ. Βενιζέλο βεβαίως. Τον τοποτηρητή κάθε επίδοξου σωτήρα της Ελλάδας, ο οποίος, στα τελευταία σκοτεινά και δύσκολα χρόνια που διάγει η χώρα, είναι Ο ΜΟΝΟΣ πολιτικός που καταλαμβάνοντας ανελλιπώς καίριες κυβερνητικές θέσεις, «ανέλαβε με ιδιαίτερη προθυμία και ζήλο το ρόλο, του επιστάτη της καταστροφής»! Όντας «ηγέτης» ενός κόμματος που εξαφανίζεται βασανιστικά μέσα στο βούρκο που τα ίδια τα στελέχη του δημιούργησαν αλλά από την αλαζονεία τους, δεν είχαν την πρόνοια ν’ αποφύγουν. Κι ενώ έπεσαν μέσα, αντί να εκλιπαρούν για βοήθεια, μήπως κανένας λυπηθεί και τους σώσει, εκβιάζουν κι από πάνω τους συμπολίτες τους πως αν δεν τους σώσουν, θα τους τραβήξουν όλους μαζί τους!
Σ’ αυτό το περιβάλλον «αδιεξόδου» που τεχνηέντως κτίζεται καθημερινά, από διεθνή και Ελληνικά μέσα επικοινωνίας και κυρίως από τις αόρατες, μεταφυσικές, σκοτεινές και ανελέητες  …αγορές, έχει ήδη ετοιμαστεί ο νέος σωτήρας του τόπου. Η νέα ελπίδα, του (σε μεγάλο μέρος) αφελούς Ελληνικού λαού, ακούει στο όνομα Τσίπρας. Γιατί όχι; Άλλωστε δήλωσε ξεκάθαρα την υποταγή του, στ’ αφεντικά που επέλεξε να υπηρετήσει, εκδηλώνοντας την σαφή πρόθεσή του, να «συμμαχήσει ακόμη και με το διάβολο για να σωθεί ο τόπος»!
Παρεμπιπτόντως, θα εμφανιστεί κανείς που πλησιάζοντας την εξουσία, να επιζητεί τη βοήθεια του Θεού; Ρητορικό βεβαίως το ερώτημα αφού όλοι τους ετοιμάζονται από μικρά παιδιά μέσα απ’ τη συμμετοχή σ’ ανώδυνους φιλανθρωπικούς συλλόγους. Επικοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι παρακολουθούν αδιαλείπτως, καταγράφουν κι αναλύουν τη συμπεριφορά τους, κατευθύνοντάς τους όταν μεγαλώσουν, άλλους σε αριστερά, άλλους σε κεντρώα κι άλλους σε δεξιά κόμματα, σφίγγοντας τον κλοιό, των επιλογών του Ελληνικού λαού και περικυκλώνοντάς τον από παντού.
Όποιος έχει αμφιβολίες ας αναλογιστεί, πού είχε ανακαλύψει η δημοσιογράφος κ. Παναγιωταρέα, παντοδύναμη τότε στο νεοσύστατο τηλεοπτικό σταθμό «Αντένα», πριν από 23 περίπου χρόνια, στα πρώτα βήματα της ιδιωτικής τηλεόρασης, τον 17χρονο τότε κ. Τσίπρα, παραχωρώντας του (δωρεάν κι αποκλειστικά) πολύτιμο τηλεοπτικό χρόνο δύο ολόκληρων ωρών απ’ τις 10 ως τις 12 το βράδυ! Το ίδιο περίπου διάστημα, ο παντοδύναμος τότε πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, ανέθετε στον 37χρονο κ. Σαμαρά το καίριο πόστο του Υπουργού Εξωτερικών! Για να τον «πουλήσει» εκείνος αργότερα ρίχνοντας την κυβέρνησή του.
Σήμερα, ο «ώριμος» πια κ. Τσίπρας αφού έκανε δημόσιες σχέσεις στα πέρατα του κόσμου και μιλώντας ασταμάτητα σ’ όλες τις σφηκοφωλιές, των τρωκτικών της Ελλάδας, θεωρείται έτοιμος πια να κυβερνήσει από τα διεθνή αρπακτικά, Ευρωπαϊκά κι «Αμερικανικά». Ήλθε η ώρα, να προσφέρει κι αυτός τις υπηρεσίες του στη «σωτηρία» του τόπου. Μάλλον όμως πρέπει, να περάσει πρώτα απ’ τις συμπληγάδες μιας συγκυβέρνησης με τη ΝΔ που θα ονομαστεί «μεγάλος συνασπισμός»! Εκτός αν του φτάνουν το ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι». Είτε προηγηθούν εκλογές είτε όχι. Είτε πριν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας είτε μετά.
Προτιμάται βεβαίως (πάλι) συγκυβέρνηση «ειδικού σκοπού» με κάποιον τεχνοκράτη, επιπέδου Παπαδήμου. Φυσικά της σχολής Σημίτη! Όπως πάντα. Που παρόλο που κατέστρεψε τον τόπο, εξακολουθεί να «κυβερνάει» ακόμη από το παρασκήνιο μέσω των πρώην συμβούλων του. Δεξί του χέρι ήταν ο κ. Βενιζέλος ενώ Στουρνάρας, Παπαδήμος και Χαρδούβελης, δίπλα του ενηλικιώθηκαν, πρωταγωνιστώντας στην καταστροφή του τόπου. Η τραγωδία του Χρηματιστηρίου, η υποτίμηση (40% περίπου) της δραχμής, Σαββάτο βράδυ και με κλειστές τις τράπεζες, η είσοδος με πλαστά στοιχεία στην Ο.Ν.Ε, τα σκάνδαλα με τη Goldman Sucks και τη Siemens κι ένα σωρό άλλα ανδραγαθήματα, υπήρξαν τα τραγικά αποτελέσματα, της προσπάθειάς τους ν’ αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, στου «κασίδη το κεφάλι»! Πρωταγωνιστούν και τώρα, «υπηρετώντας τη σωτηρία» μας ως οι πλέον ειδήμονες!
Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν οι «ωμοί εκβιασμοί» (των τελευταίων εβδομάδων), των ξένων δανειστών που προφανώς θα ενταθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Στόχος τους να λειάνουν το έδαφος πάνω στο οποίο θα πατήσει ο νέος σωτήρας μην τυχόν στραβοπατήσει! Να στρογγυλέψουν τις γωνίες για να μην κοπεί κατά λάθος, νωρίτερα από τη στιγμή που το σχεδίασαν! Να του απλώσουν στρώμα μαλακό όπως αναφέρω στην αρχή, μην τυχόν κτυπήσει καθώς θα κάνει κολοτούμπα. Από την άλλη όλως τυχαίως, βεβαίως βεβαίως, ο μεν κ. Σταθάκης αναγνωρίζει μόνο το 5% του χρέους ως επαχθές ενώ όλοι πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ, με εξαίρεση τον Λαφαζάνη, διαβεβαιώνουν διαρκώς τους πάντες ότι το ευρώ – τοτέμ δεν κινδυνεύει! Τόσο σκληρή …διαπραγμάτευση ετοιμάζονται να κάνουν!
Για όσους δεν έχασαν τη μνήμη τους, το ίδιο ακριβώς συνέβη με τον κ. Σαμαρά πριν τρία χρόνια. Τότε που ακόμη ήταν «παλληκάρι» και στυλώνοντας τα πόδια, «δεν υπέγραφε» τίποτε! Μέχρι που οι «ωμοί εκβιασμοί» της εποχής, υποχρέωσαν τον σύγχρονο …Καραϊσκάκη, για το καλό του τόπου και για να φύγει το καταστροφικό (πράγματι) ΠΑΣΟΚ και να συνεργαστεί μαζί του και να υπογράψει δήλωση στους ξένους!
Κι ο «περήφανος και κυρίαρχος» Ελληνικός λαός; Πώς θα αντιδράσει ο σύγχρονος Έλληνας στη νέα εξαπάτηση που φαίνεται πλέον δεδομένη; Μα όπως και μ’ αυτήν του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά. Πολιτισμένα! Όλα κι όλα! Κι αν η προσωπική του ζωή φτάσει στο απροχώρητο, οικονομικά κι επαγγελματικά και χαθεί κάθε ελπίδα, οι γύρω του αν μπορούν, θα αγοράσουν τα φάρμακα της …κατάθλιψης! Κι αν ο περίγυρος αποδειχτεί σκληρός ή ανήμπορος να βοηθήσει, αυτός «περήφανα» θ’ αυτοκτονήσει! Κερδίζοντας τον καθολικό θαυμασμό για την «παλληκαριά» του.
Μ’ όλο το σεβασμό όμως προς κάθε αυτόχειρα για την πράγματι τραγική επιλογή του, αναρωτιέμαι. Τι το ηρωικό ενέχει η πράξη του; Αναλογίζεται άραγε το ευαίσθητο και συναισθηματικό (πράγματι) αυτό άτομο που επιλέγει ν’ αυτοκτονήσει, πως αφήνει πίσω του κατεστραμμένα ψυχολογικά παιδιά, γυναίκες, γονείς, συγγενείς και φίλους, ν’ αναρωτιούνται μήπως είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την επιλογή του; Ότι η απόφασή του κατά βάθος είναι φυγή;
Θ’ αναρωτηθεί κάποιος. Μα πώς να ζήσει ένας άνθρωπος που καταστράφηκε οικονομικά; Πού έμεινε άνεργος; Που έμαθε, να ζει «με αξιοπρέπεια» και «τα έχασε όλα»; Που δεν έχει, να πάρει ψωμί και γάλα στα παιδιά του; Πράγματι, ο άνθρωπος που αποδέχτηκε πως αξιοπρεπής είναι μόνο όποιος έχει την ευχέρεια, να μην του λείπει τίποτε υλικό, κατηγορώντας ως άχρηστους όσους δεν τα κατάφεραν, δεν έχει άλλη επιλογή, στη δύσκολη ώρα, παρά να πετάξει στα σκουπίδια το δώρο της ζωής που του χάρισε ο Θεός. Αντί να μετανοήσει! Αντί να πει ένα «Κύριε Ελέησον», ζητώντας τη βοήθεια του Θεού.
Δυστυχώς, οι περισσότεροι Έλληνες σφύζουν από καρτερικότητα κι εξαντλούν την υπομονή τους μόνο όταν πρόκειται, ν’ ανεχτούν κάθε μορφής πολιτικό απατεώνα! Καθένας που δηλώνει «σύμμαχος του διαβόλου» στην «προσπάθειά» του  να τους σώσει, γίνεται αμέσως πειστικός στα μάτια τους και παίρνει τις ευκαιρίες, τη μία πίσω από την άλλη!
Από την άλλη, όποιος κάνει το λάθος, να επικαλεστεί τη βοήθεια του Θεού, χλευάζεται και λοιδωρείται ως γραφικός και αναχρονιστικός. Η Ελλάδα όμως αυτήν κυρίως έχει ανάγκη, στις δύσκολες ώρες που περνάει και τις ακόμη δυσκολότερες που έρχονται. Αν ο σύγχρονος Έλληνας δεν στρέψει τα φυσικά του μάτια στον ουρανό και της ψυχής στο χώμα, ζητώντας το έλεος του Θεού, κανένας πολιτικός δεν μπορεί να τον σώσει. Ούτε και θέλει φυσικά αφού όπως εξήγησα παραπάνω, τη μήτρα στην οποία εκκολάπτονται όλοι οι πολιτικοί, τη διαδέχεται η αγκαλιά, του μισάνθρωπου διαβόλου.
Δημήτρης
http://www.pentapostagma.gr/2014/11/στήνεται-σκηνικό-2011-νέος-θίασος-επί-σκη.html#.VGsvK4Ld4sA