Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Το Τείχος του Βερολίνου


Ο Νίκος Μπογιόπουλος στον eniko
Το Τείχος του Βερολίνου

    Δεν υπάρχει επιτελείο προπαγάνδας που να μην έχει υπηρετήσει εκείνη την υπέροχη ρήση: «Ποτέ μην αφήνεις την πραγματικότητα να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία»…
    Πόσο «ωραία» όμως είναι η ιστορία που μας διηγήθηκαν και φέτος οι νικητές του «ψυχρού πολέμου» – και μάλιστα την διηγήθηκαν με ιδιαίτερη ένταση - λόγω της συμπλήρωσης 25 χρόνων  από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου;
    Λίγο να ξύσεις την λουστραρισμένη βιτρίνα εκείνο που αμέσως θα προκύψει είναι το ρυτιδιασμένο, το μουμιοποιημένο κουφάρι των προ 25ετίας επινικίων τους περί «ελευθερίας» και «ευημερίας» που δήθεν θα βασίλευαν στον κόσμο μετά την πτώση του «σιδηρού παραπετάσματος». Ένας όρος που ακόμα κι αυτόν τον δανείστηκαν από τον Γκέμπελς αφού εκείνος τον είχε χρησιμοποιήσει στο ραδιοφωνικό του διάγγελμα στις 12/2/1945…
    Ιδανικό σύμβολο της ιστορίας – μούμια που περιφέρουν δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Γκορμπατσόφ. Αυτή η θλιβερή περίπτωση, ο πρώην ΓΓ του ΚΚΣΕ και κατοπινός διαφημιστής πιτσαρίας, που επελέγη ως πρωταγωνιστής και κεντρικό πρόσωπο της γιορτής που στήθηκε χτες στο Βερολίνο, κάνοντας την αποτίμηση των γεγονότων που δυο χρόνια αργότερα οδήγησαν στη διάλυση της ίδιας του της χώρας, δήλωσε: «…όλος ο κόσμος κέρδισε…».
    Ας δούμε μερικές «λεπτομέρειες», λοιπόν. Που λείπουν από την αφήγησή τους. Είναι ο ασφαλής τρόπος για να αντιπαραβάλλεις την ιστορία τους με την αλήθεια, αλλά και να αποτιμήσεις τα πραγματικά «κέρδη»:

    «Λεπτομέρεια» 1η: Ενώ έχουν να πουν πολλά για την πτώση του Τείχους, δεν λένε λέξη για το χτίσιμο του Τείχους. Ίσως γιατί θα έπρεπε να πουν ότι τα σύνορα της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία έκλεισαν στις 12 – 13 Αυγούστου 1961 (δηλαδή 15 ολόκληρα χρόνια μετά την ανακήρυξη δυο κρατών στο έδαφος της Γερμανίας) και αφού πρώτα:
    α) Το Μάη του 1955 η ΟΔΓ έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, άρχισε να επανεξοπλίζεται (παρά τις συμφωνίες των συμμάχων το 1945), άρχισε να δημιουργεί δικό της στρατό (παρά τις συμφωνίες των συμμάχων το 1945) ενταγμένο στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ άρχισαν να τοποθετούν βάσεις και μέσα εκτόξευσης ατομικών όπλων στο έδαφος της Δυτικής Γερμανίας (παρά τις συμφωνίες των συμμάχων το 1945).
    β) Το Μάρτη του 1958 η Βουλή της Δυτικής Γερμανίας αποφάσισε τον εξοπλισμό των στρατιωτικών δυνάμεών της με σύγχρονα όπλα (παρά τις συμφωνίες των συμμάχων το 1945).
    γ) Στις αρχές Αυγούστου 1961 οι δυνάμεις του NATO στην Κεντρική Ευρώπη τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, τα αμερικανικά τανκς έκαναν την εμφάνισή τους στο έδαφος της ΓΛΔ, διέσχισαν την Πύλη του Βραδεμβούργου, εισέβαλαν στο έδαφος της Ανατολικής Γερμανίας και αποκρούστηκαν από τους φρουρούς της πρωτεύουσας της Ανατολικής Γερμανίας.
Έτσι προέκυψε το Τείχος…
    «Λεπτομέρεια» 2η: Στην ίδια την επανενωμένη πια Γερμανία η «ελευθερία» και η «ευημερία» μετριέται ως εξής: Σύμφωνα με την έρευνα της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, ένας στους πέντε Γερμανούς πολίτες, δηλαδή περί τα 16 εκατομμύρια πολίτες, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στα όρια της φτώχειας(Deutsche Welle). Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εργασίας:
    α) Το 2010 υπήρχαν στη Γερμανία 7,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι των 400 ευρώ, δηλαδή ένας στους πέντε εργαζομένους, αριθμός που ήταν αυξημένος κατά 1,6 εκατομμύριο σε σχέση με το 2003.
    β) Στη σημερινή Γερμανία από τα 41 εκατομμύρια του εργατικού δυναμικού που απασχολούνταν το 2011, μόνο τα 29 εκατομμύρια είχαν κανονική θέση εργασίας.
    γ) Οι πραγματικοί μισθοί έχουν παγώσει από την δεκαετία του ’90 και μάλιστα μειώθηκαν κατά 2,9% μεταξύ 2004 και 2011.
    δ) Το γερμανικό ινστιτούτο DIW αναφέρει ότι η παιδική φτώχεια στην Γερμανία ανέρχεται στο 16,4% και είναι υψηλότερη από το μέσο κάθε άλλης ηλικιακής ομάδας που είναι 14,5%.
    ε) Το ποσοστό φτώχειας μεταξύ των συνταξιούχων ανέρχεται σε 14%. Την ίδια στιγμή το μερίδιο των 5.000 υψηλότερων σε εισόδημα γερμανικών νοικοκυριών έχει αυξηθεί κατά 50% από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.
    στ) Η εταιρία συμβούλων «Towers Watson» ανέφερε σε έκθεσή της ότι 24 επιχειρήσεις που ανήκουν στον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης πλήρωσαν κατά μέσο όρο στους διευθύνοντες συμβούλους 6,6 εκατομμύρια ευρώ το 2011, έναντι 2,6 εκατομμυρίων ευρώ το 2003.
    ζ) Το μερίδιο των μισθών στο εθνικό εισόδημα ανέρχονταν σε 44% την δεκαετία του ’80 στη Δυτική Γερμανία. Δέκα χρόνια μετά, το ποσοστό έπεσε στο 38% και από το 2010 και μετά δεν ξεπερνά το 35% (Μωυσής Λύτσης, «Η Ελλάδα αύριο», 13/10/2012)
Ο τότε καγκελάριος Κολ με τον υπουργό των Εσωτερικών του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε…   
    «Λεπτομέρεια» 3η: Η πτώση του Τείχους συνοδεύτηκε – εκτός των υπολοίπων – από ένα γενικό πλιάτσικο. Πρόκειται για την αμαρτωλή υπόθεση της«Treuhand» (κάτι σαν το ΤΑΥΠΕΔ, δηλαδή…) που ανέλαβε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας κατά τη δεκαετία του '90. Το αποτέλεσμα: Στα μέσα του 1990 υπήρχαν στη ΓΛΔ γύρω στα 9 εκατ. απασχολούμενοι από τους οποίους 4 εκατ. σε κρατικές επιχειρήσεις. Στα τέλη του 1994, οι ιδιωτικοποιημένες (πλέον) επιχειρήσεις απασχολούσαν περίπου 1,4 εκατ. εργαζομένους, δηλαδή πετάχτηκαν στην ανεργία πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Το ξεπούλημα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Τα στοιχεία τα είχε παρουσιάσει ο Κλάους Πέτερ Ουίλντ, ειδικός σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων στη Γερμανία, και μάλιστα τα είχε παρουσιάσει στην Ελλάδα μιλώντας σε ημερίδα του ΙΟΒΕ (12/5/1998). Σύμφωνα με τον κ.Ουίλντ, που είχε ξεκαθαρίσει ότι ο ρόλος της «Treuhand» ήταν «να ιδιωτικοποιεί το 100% των επιχειρήσεων και τίποτα λιγότερο», ιδού τα στοιχεία του ξεπουλήματος:
α) 6.500 εταιρείες και 8.000 τμήματα ή στοιχεία του ενεργητικού επιχειρήσεων πουλήθηκαν σε ιδιώτες.
β) 4.300 εταιρείες και τμήματα εταιρειών επαναϊδιωτικοποιήθηκαν και επιστράφηκαν στους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους.
γ) 45.000 ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που είχαν περιέλθει στο κράτος δόθηκαν σε ιδιώτες.
δ) 3.700 επιχειρήσεις έκλεισαν επηρεάζοντας άμεσα 400.000 εργάτες.
    Η «Τreuhand» από το 1990 που ιδρύθηκε, μέχρι το 1994που έκλεισε, δηλαδή μέσα σε τέσσερα χρόνια, «κατάφερε» να ξεπουλήσει γύρω στις 14.500ανατολικογερμανικές εταιρείες αντί πινακίου φακής και να κλείσει γύρω στις 3.500. Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια, με το τέλος του μεγαλύτερου πλιάτσικου που έγινε ποτέ στην Ευρώπη, η «Treuhand» να φορτώσει στο γερμανικό λαό ένα ταμείο με έλλειμμα ύψους σχεδόν 300 δισ. μάρκα, δηλαδή 150 δισ. ευρώ, γεγονός που δηλώνει και το μέγεθος του ξεπουλήματος. 
    Φυσικά η υπόθεση της «Treuhand» συνοδεύτηκε από σκάνδαλα δωροδοκιών με άμεση εμπλοκή της κυβέρνησης Κολ. Πάνω από 180 άτομα οδηγήθηκαν στα δικαστήρια με κατηγορίες σχετικές με σκάνδαλα που αφορούσαν τις αποκρατικοποιήσεις στην πρώην Ανατολική Γερμανία.
    Χαρακτηριστική η περίπτωση των διυλιστηρίων «Leuna» και της κρατικής εταιρείας πετρελαίων «Minol» που πουλήθηκαν στη γαλλική «Elf Acquitaine». Όπως αποδείχτηκε από τα «μαύρα» ταμεία της «Elf» διοχετεύθηκαν 47 εκατομμύρια ευρώ σε μίζες προς τους Χριστιανοδημοκράτες του Κολ. Οι Γερμανοί πολιτικοί που πήραν τις μίζες ποτέ δεν κατονομάστηκαν και δεν τιμωρήθηκαν…

    Η μεγάλη… «λεπτομέρεια»
    Η συζήτηση γιατί προέκυψαν τα γεγονότα του 1989 που λειτούργησαν ως ντόμινο για όλο το τότε σοσιαλιστικό στρατόπεδο, η συζήτηση γιατί στον «Ψυχρό Πόλεμο» νικητής αναδείχτηκε τελικά ο καπιταλισμός και όχι ο σοσιαλισμός, όπως αυτός εκφράστηκε στον 20ο αιώνα, συνεχίζεται.
     Και φυσικά δεν θα λήξει χωρίς να εξεταστούν ξανά και ξανά:
  • Ζητήματα όπως τα ξεστρατίσματα, τα λοξοδρομίσματα, οι παρεκκλίσεις, η παρείσφρηση «αγοραίων» λογικών, οι καταστροφικές παρεκτροπές που απομακρύνθηκαν από την σοσιαλιστική πυξίδα πως «η ελεύθερη ανάπτυξη του καθενός είναι η προϋπόθεση για την ελεύθερη ανάπτυξη όλων».
  • Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα φαινόμενα απόσπασης μιας νομενκλατούρας κρατικών ιθυνόντων από την κοινωνία γεγονός που αποτελούσε την πρώτη ύλη για την ναρκοθέτηση συνολικά της ανώτερης μορφής δημοκρατίας που συνάδει με τον σοσιαλισμό.  
  • Ερωτήματα γιατί η άνοδος του βιοτικού επιπέδου που εξασφάλιζε ο σοσιαλιστικός τρόπος παραγωγής αντί να διασφαλίζει την λαϊκή εγρήγορση για την προάσπισή του μετατράπηκε σε παθητικοποίηση και αδιαφορία, δεν παύουν να βρίσκονται στο προσκήνιο.  
    Τα πανηγύρια, όμως, αυτών που πανηγυρίζουν για εκείνες τις εξελίξεις (σσ: το ποιοί πανηγυρίζουν είναι από μόνη της μια ασφαλής απόδειξη πόσο «θετικά» αποδείχτηκαν για την ανθρωπότητα εκείνα τα γεγονότα) θα είναι πάντα για τα… «πανηγύρια», καθώς προσπαθούν να κρύψουν μια «λεπτομέρεια» - κι αυτή είναι η μεγάλη «λεπτομέρεια» που απουσιάζει από την Ιστορία τους:
    α) Αντί του «τέλους των πολέμων» που θα έφερνε το τέλος του ψυχρού πολέμου και η ήττα του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, εκείνο που είδαμε στις δεκαετίες που πέρασαν ήταν την μετατροπή του πολέμου σε μέθοδο μαζικής πλέον χρήσης και πρωτόγονης αγριότητας σε κάθε σχεδόν σημείο του πλανήτη, πρώτα και κύρια στη γειτονιά μας από τα Βαλκάνια και τη λεκάνη της Μεσογείου μέχρι τη Μέση Ανατολή και την ευρασιατική γεωστρατηγική σκακιέρα.
    β) Αντί της «εξομάλυνσης» και του «ορθολογισμού» στις διεθνείς σχέσεις εκείνο που είδαμε είναι συγκρούσεις επί συγκρούσεων και τη μετατροπή του ΟΗΕ σε πειθήνιο όργανο του ΝΑΤΟ.
    γ) Αντί της «ευημερίας» εκείνο που είδαμε ήταν τους ξέφρενους ρυθμούς της επίθεσης ενάντια στα εργατικά δικαιώματα, την αφαίρεση δικαιωμάτων και κοινωνικών κατακτήσεων, την εξώθηση στο περιθώριο, στην ανεργία, στη δυστυχία, στην ανασφάλεια δισεκατομμυρίων ανθρώπων. 
    Όσο σίγουρο είναι, λοιπόν, ότι το Τείχος έπεσε και μαζί του ο σοσιαλισμός του 20ου αιώνα, όσο σίγουρο είναι ότι όχι μόνο οι κομμουνιστές που δεν βολεύονται με τα τσιτάτα αυτοικανοποίησης άλλα και κάθε σοβαρός πολιτικός νους θα αναζητούν απαντήσεις στο «γιατί» έπεσε, άλλο τόσο σαφές είναι για την ανθρωπότητα πάνω σε ποιούς έπεσαν τα συντρίμμια του: Στα κεφάλια μας…

http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/276340,To_Teixos_toy_Berolinoy.html

«ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΑ!

«Εθελοντές» εκπαιδευτικοί για να καλυφθούν τα κενά!
Εθελοντές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα αποδεχθούν να εργαστούν δωρεάν για να καλύψουν περίπου 1.100 θέσεις οι οποίες υπολογίζονται ότι θα απομείνουν κενές στα σχολεία όλης της χώρας, σκέφτεται να αναζητήσει το υπουργείο Παιδείας.
Σε αυτή την έκκληση για «εθελούσια συνεισφορά» προς τους εκπαιδευτικούς που δεν εργάζονται ήδη ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, με αντάλλαγμα μια μοριοδότηση που θα τους βοηθήσει όταν θα γίνουν προσλήψεις να ανέβουν κάποιες θέσεις στους πίνακες κατάταξης, μελετά τώρα να προσφύγει ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Καθώς τα κενά στα σχολεία φαίνεται πως είναι αδύνατο να καλυφθούν πλέον, παρά τις... εξεζητημένες ενέργειες (όπως το πάγωνα αιτήσεων για συνταξιοδότηση μέχρι το τέλος του σχολικού έτους και η ανάκληση αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε διάφορους φορείς), στις οποίες ήδη προσέφυγε ελλείψει χρημάτων η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, εξετάζεται η απίστευτη λύση: Να απευθυνθεί ο υπουργός στον ανώνυμο εκπαιδευτικό, ζητώντας του να εργαστεί εθελοντικά για να βοηθήσει τους μαθητές και τις εκατοντάδες οικογένειες που διαμαρτύρονται επειδή δεν έχουν δασκάλους και καθηγητές.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στα «Νέα», ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος τα κενά στα σχολεία είναι περίπου 1.500, εκ των οποίων 200 περίπου καλύπτονται από τους αποσπασμένους που επιστρέφουν και άλλα τόσα από το πάγωμα των συνταξιοδοτήσεων.
«Απομένουν λοιπόν ακόμα 1.100 κενά και μιλάω για κενά που αφορούν την επάρκεια στα σχολεία, όχι την πληρότητα, γιατί αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται πια. Δεν μπορώ να τα καλύψω αυτά τα 1.100 κενά γιατί δεν έχω άλλα κονδύλια. Αξεπέραστο πρόβλημα λοιπόν. Τι να κάνω; Προσπαθώ κατ' αρχήν να βρω μια λύση που δεν μπορώ να αποκαλύψω ακόμα, αλλά επειδή δεν είμαι σίγουρος ότι θα προχωρήσει, σκέφτομαι ότι αν βρεθώ σε αδιέξοδο το μόνο που απομένει είναι να απευθυνθώ στον ανώνυμο εκπαιδευτικό ζητώντας την εθελούσια συνεισφορά του».


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/paideia/story/519074/ethelontes-ekpaideytikoi-gia-na-kalyfthoyn-ta-kena#ixzz3ImGu7uOp

Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ

Ο Λοβέρδος χρηματοδοτεί το Κοράνι
Την ώρα που οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό έντασης στο Αιγαίο και στη Θράκη το υπουργείο Παιδείας εγκρίνει 900.000 ευρώ για την εκμάθηση του Κορανίου στους μουσουλμανόπαιδες της Θράκης.
Ή στραβά είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε… Άλλως δεν μπορεί να εξηγηθεί ότι το ελληνικό κράτος εμπιστεύεται τη χάραξη εθνικής στρατηγικής σε τόσο λεπτά ζητήματα σε ανθρώπους σαν τον Λοβέρδο.
Είναι ποτέ δυνατόν να εμπιστεύεται ένα σοβαρό κράτος ζητήματα εθνικής σημασίας σε έναν άνθρωπο που ξεχνάει να πάει στη δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου, στη συνέχεια κάνει ΕΔΕ εναντίον των υπαλλήλων που δεν τον ενημέρωσαν και μετά ζητάει συγγνώμη γιατί έκανε λάθος;
Είναι άραγε φυσιολογικό, τη στιγμή που οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό έντασης στο Αιγαίο και στη Θράκη, Έλληνες πολιτικοί όπως ο Λοβέρδος, ο Καμίνης, ο Μπουτάρης και άλλοι, να δίνουν… ομηρικές μάχες για να φτιαχτούν τζαμιά στην Αθήνα και χρηματοδοτούν την εκμάθηση του κορανίου; Την ώρα δηλαδή που οι Τούρκοι στοχεύουν στη Θράκη, με αιχμή την μουσουλμανική μειονότητα και τη χειραγώγησή της ο κ. Λοβέρδος κρίνει ότι η χώρα μας πρέπει να χρηματοδοτήσει με 900.000 ευρώ την εκμάθηση του Κορανίου στους μαθητές της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Άραγε αυτή είναι η απάντηση της Ελλάδας στα σχέδια των Τούρκων; Ή μήπως ο κ. Λοβέρδος ξεχνά ότι η Τουρκία επιχειρεί με κάθε μέσο, πολιτικό, οικονομικό ή και εκβιάζοντας μέλη της μειονότητας να πετύχει την ομαδοποίηση αυτής σε τουρκογενές μόρφωμα παρά την διαφορετικότητα της σύνθεσής τηςΞεχνά ότι οι γείτονες ποντάρουν στον τουρκοκεντρικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης; Άραγε δεν τον ενδιαφέρει καθόλου ότι προωθούν μετά μανίας την αναγωγή της θρησκείας (μουσουλμανικής) και της γλώσσας (τουρκικής) σε στοιχεία εθνοφυλετικής καθαρότητας; Διαβάσαμε λοιπόν ότι μετά τις προτάσεις του για εργασία με αμοιβή μέσω μορίων και όχι με χρήματα, ο άνθρωπος που άφησε μόνο συντρίμμια από τα υπουργεία που πέρασε τώρα διαθέτει 900.000 ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για την Πράξη « Αναβάθμιση των Ιεροσπουδαστηρίων – Παιδαγωγική Υποστήριξη της διδασκαλίας του Κορανίου στους μαθητές μέλη της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης».
Όσον αφορά τις σχετικές δράσεις στο τεχνικό δελτίο της Πράξης αναφέρονται τα ακόλουθα:
Εκπόνηση προγραμμάτων σπουδών και συγγραφή διδακτικών βιβλίων
Η Δράση θα περιλαμβάνει την εκπόνηση προγραμμάτων σπουδών και συγγραφή διδακτικών βιβλίων Γυμνασίου και Λυκείου Ιεροσπουδαστηρίου εκπόνηση προγραμμάτων σπουδών και συγγραφή διδακτικών βιβλίων διδασκαλίας του Ι. Κορανίου στους Μουσουλμανόπαιδες μαθητές των δημοσίων σχολείων της Θράκης και απόδοση του περιεχομένου, των εννοιών και των όρων (υπομνηματισμός) του Ι. Κορανίου στην ελληνική γλώσσα για διδακτικούς σκοπούς.
Τα προγράμματα σπουδών θα είναι προγράμματα ανοικτά και ευέλικτα και ο διδάσκων θα μπορεί να οργανώσει τη μαθησιακή διαδικασία, χρησιμοποιώντας ποικίλα διδακτικά υλικά και στρατηγικές μάθησης. Τα συνακόλουθα διδακτικά βιβλία θα εμπεριέχον διδακτικά στοιχεία και υλικά, τα οποία θα ευνοούν την πολυτροπική, διερευνητική και συνεργατική διαδικασία και θα προωθούν την κοινότητα μάθησης.
Στόχος της Δράσης είναι επίσης η ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών και εκπαιδευτικού υλικού για την υποστήριξη της ενίσχυσης της Νέας Ελληνικής Γλώσσας για τους μαθητές μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που φοιτούν στα μουσουλμανικά Ιεροσπουδαστήρια της Θράκης.
Ενδεικτικά για τα Ιεροσπουδαστήρια, τα προγράμματα σπουδών που θα εκπονηθούν και τα διδακτικά βιβλία που θα συγγραφούν θα αφορούν γνωστικά αντικείμενα όπως τα κάτωθι:
Α. Γυμνάσιο Ιεροσπουδαστηρίου: Ερμηνεία Ισλαμικού Δικαίου, Ι. Κοράνιο (Ιστορία Ι. Κορανίου), Αραβική, Τουρκική, Θεμελιώδεις Αρχές του Ισλάμ (Ακαήντ), Ενισχυτική Διδασκαλία Ελληνικής Γλώσσας και
Β. Λύκειο Ιεροσπουδαστηρίου: Αραβική Γλώσσα, Τουρκική Γλώσσα, Περσική Γραμματεία, Λόγοι του Προφήτη, Ιστορία των Θρησκειών, Ενισχυτική Διδασκαλία Ελληνικής Γλώσσας κ.α
Για τη διδασκαλία του Ι. Κορανίου στους Μουσουλμανόπαιδες μαθητές των δημοσίων σχολείων της Θράκης, θα αναπτυχθούν προγράμματα σπουδών και διδακτικά βιβλία.
Στις Δράσεις συμπεριλαμβάνεται και η επιμόρφωση των Ιεροδιδασκάλων στην παιδαγωγική χρήση και αξιοποίηση των προγραμμάτων σπουδών και των διδακτικών βιβλίων. Σκοπός της επιμόρφωσης είναι η ορθή παιδαγωγικά και επιστημονικά χρήση και αξιοποίηση των προγραμμάτων σπουδών και των συναφών διδακτικών βιβλίων, καθώς και η παροχή Διδακτικών Οδηγιών, δειγματικών διδασκαλιών, σεναρίων μαθήματος και άλλων πρόσφορων μέσων για την ευαισθητοποίηση ενημέρωση και πρόσληψη των νέων παιδαγωγικών εργαλείων.
Όπως αναφέρεται στο Φυσικό αντικείμενο της Πράξης η θρησκευτική εκπαίδευση των μαθητών που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης στα Ιεροσπουδαστήρια Κομοτηνής και Εχίνου δεν διαθέτει προγράμματα σπουδών για τα μαθήματα θρησκευτικής μουσουλμανικής εξειδίκευσης. Η ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών και συναφών διδακτικών βιβλίων θα συντελέσει σε μια ουσιαστική και εκ βάθρων αναβάθμιση του περιεχομένου, της ποιότητας και των παιδαγωγικών υποδομών της θρησκευτικής εκπαίδευσης των μαθητών που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Η αναβάθμιση αυτή θα καταστήσει την Ελλάδα πρωτοπόρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε θέματα διαχείρισης της μουσουλμανικής θρησκευτικής εκπαίδευσης ενώ συγχρόνως είναι απολύτως σύμφωνη με το Σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές Συνθήκες.
Για την ενίσχυση του μαθήματος του Ι. Κορανίου απαιτείται η σύνταξη νέων διδακτικών βιβλίων, τα οποία σε απόλυτη συμφωνία με τις μουσουλμανικές διδασκαλίες θα προωθούν ευρύτερα ζητήματα ειρηνικής συνύπαρξης, ηθικής, προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και άλλα διαπολιτισμικά, διαθρησκειακά, διαθεματικά και παιδαγωγικά ζητήματα.
Τα προγράμματα σπουδών και τα νέα διδακτικά βιβλία και υλικά θα εμπεριέχουν παιδαγωγικά και θρησκευτικά στοιχεία με βάση το Ι. Κοράνιο και τις αρχές της θρησκείας του Ισλάμ, κατάλληλα αναπλαισιωμένα στην πραγματικότητα των μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων. Κάθε προτεινόμενο μάθημα είναι ανάγκη να αναπτυχθεί σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα σπουδών με στόχο να εισαγάγει τους Μουσουλμάνους μαθητές/τριες σε ένα συμμετοχικό και δημιουργικό τρόπο σπουδής και μάθησης, χωρίς να εξαντλεί τη μαθησιακή διαδικασία σε μια τυπική και μετωπική διδασκαλία και εκμάθηση θεμάτων εκτός εάν αυτό απαιτείται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μαθήματος.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/519747/o-loverdos-xrimatodotei-to-korani#ixzz3ImGArmOT

ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ... ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ Προσβολή στον οικοδεσπότη

Προτού καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι από τις συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά την πρώτη, ύστερα από 68 χρόνια, επίσκεψη Αλβανού πρωθυπουργού στη Σερβία, δόθηκε η αφορμή για να φανεί ότι το χάσμα στις σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι εύκολο να γεφυρωθεί.
Πριν φανούν τα σύννεφαΠριν φανούν τα σύννεφαΗ πρόκληση με τον πλέον επίσημο τρόπο, ήρθε με αφορμή μια φράση του Εντι Ράμα αναφορικά με το Κόσοβο στην κοινή συνέντευξη Τύπου με το Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος αντέδρασε, κάνοντας λόγο για απρόσμενη προβοκάτσια.
Αναλυτές έκριναν ότι το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε πρόσφατα με το επεισόδιο στον ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων των δύο χωρών επηρέασε και τη συνάντηση των πρωθυπουργών Σερβίας και Αλβανίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Εντι Ράμα. Μόνο που αυτή τη φορά, η... κλίμακα είναι διαφορετική.
«Το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος και αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει», δήλωσε ο Εντι Ράμα στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
«Δεν περίμενα μια τέτοια προβοκάτσια από τον Ράμα. Δεν περίμενα να μιλήσει για το Κόσοβο. Το Κόσοβο δεν αφορά την Αλβανία. Αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας και δεν επιτρέπω σε κανέναν να μας ταπεινώνει μέσα στο Βελιγράδι», απάντησε, σε έντονο ύφος, ο Σέρβος πρωθυπουργός.
Η διευκρινιστική, τρόπον τινά, τοποθέτηση του Αλβανού πρωθυπουργού, που ουσιαστικά επιβεβαίωσε την αρχική του θέση, επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Η έκρηξη οδήγησε τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς να κάνει λόγο για «κατάχρηση φιλοξενίας» από την πλευρά του Αλβανού πρωθυπουργού και τελικά να απομακρυνθεί, στρέφοντάς του την πλάτη με το πέρας της συνέντευξης και χωρίς να τον περιμένει.
Οι συμφωνίες
Κι όμως, με την άφιξη του Αλβανού πρωθυπουργού στο Βελιγράδι, δεν διεφάνη αρχικά ότι θα ακολουθούσε μια τέτοια εξέλιξη. Στις συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών, συμφωνήθηκε να υπογραφεί σύντομα συμφωνία για την ελεύθερη κίνηση των πολιτών των δύο χωρών με την επίδειξη μόνο της αστυνομικής τους ταυτότητας.
Σε οικονομικό επίπεδο, εκφράστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με τη διευκόλυνση Σέρβων επιχειρηματιών που επιθυμούν να επενδύσουν στην Αλβανία. Επίσης, συμφωνήθηκε η κοινή προσέγγιση διεθνών ταμείων για την υλοποίηση έργων υποδομής.
Πριν την καταιγίδα, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είχε βιαστεί -όπως αποδείχθηκε αργότερα- να επισημάνει ότι «ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών και το βλέμμα προς το μέλλον των δύο λαών και όχι το παρελθόν».
(Πηγές: BBC-ΑΠΕ)
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=456018

ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΦΕΙΛΩΝ, ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ κ.ο.κ. «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για όλα τα χρέη

Οσο το δυνατό περισσότερους οφειλέτες, από τα 3,3 εκατομμύρια που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, θέλει να εντάξει στη νέα ρύθμιση η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Αυτό προκύπτει από την απόφαση της Κατερίνας Σαββαΐδου, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής.
Σύμφωνα με την απόφαση, τα χρέη που υπάγονται υποχρεωτικά στη ρύθμιση είναι το σύνολο των βεβαιωμένων έως και την 1η Οκτωβρίου και ληξιπρόθεσμων έως την ημερομηνία αίτησης, γεγονός που σημαίνει ότι όποιος υποβάλει αίτηση τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο και έχει ληξιπρόθεσμες δόσεις φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ θα υπαχθούν και αυτές στη νέα ρύθμιση.
Επιπλέον, όπως προβλέπει και ο νόμος, ο οφειλέτης μπορεί να αιτηθεί την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων και οφειλών που έχουν βεβαιωθεί έως την 1η Οκτωβρίου αλλά δεν έχουν καταστεί ακόμα ληξιπρόθεσμες.
Ωστόσο, προβληματίζει το γεγονός ότι αν και τα κίνητρα της ρύθμισης είναι κοινά σε εφορίες και ταμεία, αφού προβλέπεται και στις δύο περιπτώσεις εξόφληση έως 100 δόσεις, «κούρεμα» προσαυξήσεων έως 90% και μείωση επιτοκίου περίπου κατά το ήμισυ, η διαδικασία και οι όροι υπαγωγής είναι διαφορετικοί.
Ποιες εξαιρούνται
Για τις οφειλές σε εφορίες, έως το τέλος της εβδομάδας θα ανοίξει ειδική εφαρμογή του TAXIS για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, ενώ αντιθέτως για οφειλές σε Ταμεία, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις επί τόπου στα Κέντρα Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.
Στη ρύθμιση, σύμφωνα με την απόφαση της ΓΓΔΕ:
i) Δεν υπάγονται οφειλές που σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις δεν δύνανται να υπαχθούν σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών.
ii) Δεν υπάγονται οφειλές, η αποπληρωμή των οποίων έχει ρυθμιστεί από συμφωνία που επικυρώθηκε με δικαστική απόφαση κατ' άρθρο 99 επ. Πτωχευτικού Κώδικα, 44 ν. 1892/90 ή άλλες διατάξεις, εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά στη συμφωνία.
Η πρώτη δόση της ρύθμισης είναι καταβλητέα μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, οι δε επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
Εξόφληση με οκτώ τρόπους
* Εφάπαξ εξόφληση της οφειλής με ποσοστό έκπτωσης 100% επί των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων.
* Εξόφληση μέχρι δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 90%.
* Εξόφληση μέχρι είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 80%.
* Εξόφληση μέχρι τριάντα έξι (36) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 70%.
* Εξόφληση μέχρι σαράντα οκτώ (48) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 60%.
* Εξόφληση μέχρι εξήντα (60) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 50%.
* Εξόφληση μέχρι εβδομήντα δύο (72) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 30%.
* Εξόφληση μέχρι εκατό (100) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 20%. Για την υπαγωγή στη συγκεκριμένη περίπτωση ρύθμισης το ποσό της κύριας ρυθμιζόμενης οφειλής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=456060

ΣΤΗ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ** ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Με 100 δόσεις ξεχρεώνεις

ΣΤΗ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ** ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

Με 100 δόσεις ξεχρεώνεις

Τη δυνατότητα να επιλέξουν οι οφειλέτες έως 100 δόσεις στα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και όσοι βρίσκονται στις πάγιες ρυθμίσεις της «παλιάς» και «νέας αρχής» να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση ή να παραμείνουν σε αυτή, έχοντας ως πρόσθετο ευεργέτημα τη μείωση κατά 20% των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, καθώς και επιτόκιο 4,56% αναδρομικά από την ημερομηνία ένταξής τους σε αυτή, δίνει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.
Οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων έχουν τη δυνατότητα από σήμερα έως και τις 31 Μαρτίου να υποβάλουν αιτήσεις για τη ρύθμιση των οφειλών τους με αναγκαία προϋπόθεση να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη από τον Οκτώβριο και μετά, ενώ θα δημιουργηθεί από την 1η Δεκεμβρίου ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για όλα τα Ταμεία αντίστοιχη του Taxisnet, όπου θα μπορούν οι οφειλέτες να υποβάλλουν αιτήσεις.
Για την ένταξη στη ρύθμιση αρκεί μία αίτηση, η οποία για τις οφειλές που έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα υποβάλλεται απευθείας στα κατά τόπους αρμόδια περιφερειακά ΚΕΑΟ. Για τις λοιπές οφειλές του ΙΚΑ, δεδομένου ότι διενεργείται μηνιαίως ο έλεγχος των εισφορών που έχουν δηλωθεί και έχουν καταβληθεί στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), η αίτηση για ρύθμιση υποβάλλεται απευθείας στο αρμόδιο περιφερειακό ΚΕΑΟ και στις ταμειακές υπηρεσίες των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Αντίστοιχη θα είναι και η υπαγωγή οφειλετών άλλων Ταμείων.
ΤΙ ΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ
* Οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες την 1/10/2014 (μισθολογικής περιόδου έως 31/8/2014).
* Οι καθυστερούμενες έως την ανωτέρω ημερομηνία οφειλές, που τελούν σε αναστολή είσπραξης, κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη.
* Οφειλές μέχρι την ως άνω χρονική περίοδο που τελούν υπό καθεστώς ρύθμισης, ύστερα από σχετική αίτηση του οφειλέτη.
Η ρύθμιση του ν.4305/2014 έχει εφαρμογή για κύριες οφειλές μέχρι 1.000.000 ευρώ. Για ποσά άνω του 1.000.000 ευρώ παραμένουν σε ισχύ οι παλιές ρυθμίσεις (48 δόσεις).
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση είναι η υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, όπου προβλέπεται, καθώς και η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.10.2014 και εφεξής.
Αρμόδιο όργανο για την έκδοση απόφασης διακανονισμού για τους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Οφειλετών του ΚΕΑΟ, είναι ο διευθυντής της Περιφερειακής Υπηρεσίας ΚΕΑΟ ή του υποκαταστήματος ΙΚΑ - ΕΤΑΜ όπου ανήκει ο οφειλέτης.
ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.Η κύρια οφειλή βαρύνεται από το μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση με ετήσιο επιτόκιο 4,56%.
Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται με την εξόφληση.
Με την υπαγωγή στις διατάξεις της παρούσας, χορηγείται, από τους αρμόδιους φορείς, στους υπόχρεους μηνιαίο πιστοποιητικό οφειλών, στο οποίο πιστοποιείται και το υπολειπόμενο ποσόν οφειλής. Το εν λόγω πιστοποιητικό επέχει θέση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Οφειλέτες του ΙΚΑ και οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Οφειλετών του ΚΕΑΟ υποβάλλουν την αίτηση για υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση (συν/νο υπόδειγμα) απευθείας στην υπηρεσία ΚΕΑΟ ή στην ταμειακή υπηρεσία του ΙΚΑ όπου ανήκει ο οφειλέτης, χωρίς να απαιτείται προσκόμιση υπηρεσιακού σημειώματος από τον φορέα.
Για το σύνολο των οφειλών του ΙΚΑ μετά την καταχώριση της αίτησης εκδίδεται άμεσα η απόφαση ρύθμισης με βάση τις οφειλές που, κατά την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης, εμφανίζονται ως ληξιπρόθεσμες στη βάση δεδομένων του ΟΠΣ-ΙΚΑ.
Αν από τον έλεγχο προκύψει οφειλή αναγόμενη σε χρονική περίοδο της ρύθμισης, είναι δυνατή είτε η εφάπαξ εξόφλησή της είτε η ένταξή της στη ρύθμιση με ανακαθορισμό του ποσού των δόσεων.
Επισημαίνεται ότι καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή της πρώτης δόσης καθώς και των υπόλοιπων δόσεων της ρύθμισης είναι η 21η κάθε μήνα και εφόσον δεν είναι εργάσιμη η επόμενη εργάσιμη.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης κατά τη διάρκεια της ρύθμισης ή η μη καταβολή των τρεχουσών εισφορών έχουν ως συνέπειες: Την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης, την κατάσταση ως απαιτητού του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων προσαυξήσεων και τόκων, τα οποία αναβιώνουν αναδρομικά, και την επιδίωξη της είσπραξής της με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.
Οι συνέπειες των παραπάνω δεν επέρχονται εάν ο οφειλέτης, μετά την πάροδο εξαμήνου από την ένταξη σε ρύθμιση και την πλήρωση των όρων αυτής:
- Δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις για διάστημα ενός μήνα έκαστη, ανά έτος προγράμματος ή β) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο μηνών. Στην περίπτωση αυτή η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση (2%).
ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ
Κατ' εξαίρεσιν, σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας ο οφειλέτης δύναται εντός δύο μηνών από την απώλεια να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων αυτής.
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Για όσους μπουν στην διαδικασία ρύθμισης:
* Αναστέλλεται η ποινική δίωξη εις βάρος των υπευθύνων.
* Αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται.
* Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων.
* Αναστέλλεται η παραγραφή οφειλών.
ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ
Ο συμψηφισμός που προβλέπεται αφορά χρηματικές απαιτήσεις του οφειλέτη έναντι Δημοσίου που προέρχονται από επιστροφές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και Φόρου Εισοδήματος με οφειλές στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, χωρεί και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε, μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί έως το 1/7 των εναπομεινασών δόσεων.
Στην περίπτωση εφαρμογής των διαδικασιών συμψηφισμού εξοφλούνται κατά προτεραιότητα οι τελευταίες δόσεις.
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=456060

Κάμερον: Η Βρετανία δεν πρέπει να μείνει στην Ε.Ε. «όπως και να έχει»

Κάμερον: Η Βρετανία δεν πρέπει να μείνει στην Ε.Ε. «όπως και να έχει»

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε ότι η χώρα του δεν πρέπει να εμφανίζεται πρόθυμη να παραμείνει στην Ε.Ε. «όπως και να έχει», απαντώντας στον ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ που είπε ότι δημιουργεί αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις η υπόσχεση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως προς την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Φωτογραφία: EPA/ANDY RAINΦωτογραφία: EPA/ANDY RAIN
Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος Εντ Μίλιμπαντ, μιλώντας σε εκδήλωση βρετανών επιχειρηματιών, σημείωσε ότι εκείνοι που «φλερτάρουν» με την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. βάζουν σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας και δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας.
 
Ο Ντέιβιντ Κάμερον, από το ίδιο βήμα, προειδοποίησε πως αν αγνοηθεί ότι είναι σε εξέλιξη ένας διάλογος για την Ευρώπη, θα είναι το «χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε».
 
«Το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρώπη έχει σημασία για τη χώρα μας αλλά δεν λειτουργεί σωστά για μας αυτή τη στιγμή, και αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε αλλαγές», τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός.
 
«Το να στεκόμαστε απλώς και να λέμε ότι θα μείνουμε στην Ευρώπη όπως και να έχει, δεν συνιστά σχέδιο (...) δεν είναι κάποια στρατηγική, δεν θα λειτουργήσει», υπογράμμισε ο Ντ. Κάμερον. Υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης των Τόρις, αναφέροντας ότι ο αριθμός των επενδύσεων που προσελκύει η Βρετανία επί των ημερών του καταδεικνύει ότι η ανακοίνωση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2017 δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τους επενδυτές.
 
Ο Ντέιβιντ Κάμερον, προσπαθώντας να σταματήσει τις εσωκομματικές διαφωνίες και να ξανακερδίσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους που έχουν μετακινηθεί στο αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. πριν προχωρήσει στο δημοψήφισμα το 2017 εάν επανεκλεγεί στις κάλπες που θα στηθούν την άνοιξη του 2015.
 
Από την πλευρά του, ο Εντ Μίλιμπαντ, ελπίζοντας να εξαργυρώσει εκλογικά τον φόβο ορισμένων επιχειρηματιών ότι μια εκλογική νίκη των Συντηρητικών θα μπορούσε να τους κοστίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση στην ενιαία αγορά των 500 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ, δήλωσε ότι το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας απειλείται με καταστροφή. 
 
«Κάθε νεύμα κάθε κλείσιμο του ματιού σε όσους θέλουν την έξοδο από την ΕΕ στέλνει ένα μήνυμα σε πιθανούς επενδυτές ότι η χώρα μας είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα», είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος. 
 
«Η προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η έξοδος από την ΕΕ ως απειλή στη πραγματικότητα αποδυναμώνει την επιρροή μας στην Ευρώπη, δεν την ενισχύει... δεν θα γίνω μέρος αυτής της προσπάθειας. Αν γίνω πρωθυπουργός ποτέ δεν θα διακινδυνεύσω τις βρετανικές επιχειρήσεις, τις βρετανικές θέσεις εργασίας, την ευημερία της Βρετανίας παίζοντας πολιτικά παιχνίδια με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο Εντ Μίλιμπαντ.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=455960

Συναγερμός στα Βαλκάνια: Ο Σέρβος πρόεδρος αρνήθηκε να δει τον Ράμα – Μεγαλειώδης υποδοχή δίπλα στο Κόσοβο

FLEGONTAI-TA-BALKANIA
**Πριν από λίγο: Υποδοχή ήρωα του Αλβανού πρωθυπουργού στο Πρέσεβο!
Ο Αλβανός πρωθυπουργός σε νέες δηλώσεις του επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του, σύμφωνα με την οποία «το Πρέσεβο είναι μία γέφυρα και η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είναι μία πραγματικότητα».
Άμεση ήταν και αυτή τη φορά η αντίδραση του Σέρβου πρωθυπουργού, ο οποίος έκανε λόγο για «πρόκληση», ενώ, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τρίτης, ο εθνικιστής Πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Αλβανό πρωθυπουργό. Όπως αναφέρει η σερβική εφημερίδα Blic, ο κ. Νίκολιτς στόλισε με ουκ ολίγα… κοσμητικά τον Ράμα: «Εδώ και 2,5 χρόνια η Σερβία προσπαθεί να βοηθήσει τα Βαλκάνια να γίνουν προσοδοφόρα περιοχή της Ευρώπης, αλλά όσο θα υπάρχουν ανεύθυνοι πολιτικοί όπως ο Έντι Ράμα, αυτό το έργο θα είναι δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις». Από το προεδρικό γραφείο ανακοινώθηκε πως η συνάντηση με τον Ράμα ακυρώθηκε έπειτα από απαίτηση του Τόμισλαβ Νίκολιτς.
Ο Έντι Ράμα συνεχίζει τις εμπρηστικές του δηλώσεις, αυτή τη φορά λίγες ώρες πριν από την επίσκεψή του στην κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου ζουν 60.000 Αλβανοί, οι οποίοι του ετοιμάζουν θριαμβευτική υποδοχή. Υπενθυμίζεται ότι στο Πρέσεβο, που γειτονεύει με το Κόσοβο, εκδηλώθηκε το 2001 μικρής διάρκειας ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στον σερβικό στρατό και σε αυτονομιστές προσκείμενους στον απελευθερωτικό στρατό του Κοσόβου UCK.
http://www.usay.gr/συναγερμός-τα-βαλκάνια-ο-σέρβος-αρνήθ/

ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ 40 ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Ποινές φυλάκισης 40 ετών για τις φωτιές στην Ηλεία
Ένοχοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πατρών οι τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας τον Αύγουστο του 2007, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 36 άνθρωποι - Εκτιτέα είναι τα δέκα χρόνια, τα οποία είναι και εξαγοράσιμα
Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους Χαράλαμπο Καφύρα, που τότε ήταν νομάρχης Ηλείας, Πανταζή Χρονόπουλο, πρώην δήμαρχο Ζαχάρως, Σοφία Νικολοπούλου, κάτοικο Παλαιοχωρίου και Παναγιώτη Τσούρα, δασοφύλακα Μίνθης.
Η αρχική ποινή του δικαστηρίου ήταν σαράντα χρόνια φυλακή για τον καθένα. Σύμφωνα με την έδρα εκτιτέα είναι δέκα χρόνια, τα οποία είναι και εξαγοράσιμα.
Πληροφορίες του τοπικού μέσου patrastimes, αναφέρουν ότι το δικαστήριο έκρινε αθώο τον τότε διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρεσταίνων, Νίκο Μιχαλόπουλο


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/dikaiosynh/story/520584/saranta-xronia-fylaki-gia-toys-tesseris-tis-hleias#ixzz3IlrK4IVZ