Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

«Εκοψαν» τον Εθνικό Υμνο


http://www.dimokratianews.gr/content/29435/«εκοψαν»-τον-εθνικό-υμνο

Δημόσια Τηλεόραση χωρίς Εθνικό Υμνο, ταυτότητα, ουσία και προσανατολισμό! Εθνικός Υμνος... τέλος για τη ΝΕΡΙΤ, ακόμη και ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου! Φυσικό και επόμενο ήταν συνεπώς να «σπάσει» το τηλεφωνικό κέντρο της εκπομπής «Εξι με δέκα» στη δημόσια τηλεόραση, με τους τηλεθεατές να κάνουν παράπονα στους δημοσιογράφους (που μαρτύρησαν αυτή την παράλειψη της κρατικής τηλεόρασης).
Οι διαμαρτυρίες προήλθαν κυρίως από τους ομογενείς σε Αμερική, Αυστραλία, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και από τους Ελληνες της περιφέρειας -συγκεκριμένα, από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη-, οι οποίοι περίμεναν πώς και πώς, πριν από την παρέλαση και το πρόγραμμα που θα ακολουθούσε, με το πλούσιο αφιέρωμα στο έπος του 1940, να ακούσουν τη μελοποιημένη από τον Νικόλαο Μάντζαρο «Ωδή εις την Ελευθερία» του Διονύσιου Σολωμού.

Υψηλό εθνικό φρόνημα

Σε μέρες ιστορικά δύσκολες για την Ελλάδα, το εθνικό φρόνημα είναι ιδιαίτερα υψηλό, κάτι που φάνηκε από τα ποσοστά τηλεθέασης που σημείωσαν τόσο η μετάδοση της δοξολογίας όσο και η παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι δημοσιογράφοι Γιάννης Σκάλκος και Σταυρούλα Χριστοφιλέα -παρουσιαστές της εκπομπής «Εξι με δέκα»- αισθάνθηκαν άβολα και ήρθαν σε πολύ δύσκολη θέση, τονίζοντας ότι θα μεταφέρουν το αίτημα των τηλεθεατών στη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ και στη διεύθυνση προγράμματος. «Ενιωσα μεγάλη αμηχανία, μέχρι τώρα λαμβάνουμε μηνύματα και email, δεδομένου ότι είμαστε η πρώτη εκπομπή που καλημερίζει τους τηλεθεατές της δημόσιας τηλεόρασης και ίσως οι τηλεθεατές υπέθεσαν ότι έπρεπε να γνωρίζουμε γιατί δεν μεταδίδεται ο Εθνικός Υμνος. Τηλεθεατής μού είπε ότι όλες οι δημόσιες τηλεοράσεις στον κόσμο λειτουργούν με κάποιους συγκεκριμένους κανόνες και εγώ του είπα “έχετε δίκιο”. Θεωρώ ότι πρόκειται για αμέλεια της διοίκησης.

Πάντως, όσα χρόνια εργαζόμουν στην ΕΡΤ και μέχρι που έκλεισε στις 11 Ιουνίου του 2013, ο Εθνικός Υμνος έπαιζε κανονικά με φόντο τη σημαία μας να ανεμίζει στην Ακρόπολη, στην Ολυμπία, στους Δελφούς στις έξι το πρωί. Το θυμάμαι γιατί παρουσίαζα την “Πρωινή ενημέρωση” με τη Μαριλένα Κατσίμη. Από την ημέρα που λειτούργησε η ΝΕΡΙΤ, ο Εθνικός Υμνος από αφέλεια -δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω- δεν μεταδίδεται» ανέφερε στην «δημοκρατία» ο Γιάννης Σκάλκος. Και μπορεί να υπήρξε περικοπή του Εθνικού Υμνου από το πρόγραμμα, ωστόσο από 1/1/2015 θα πληρώνουμε ανταποδοτικό τέλος για τη ΝΕΡΙΤ.
«Ο Εθνικός Υμνος δεν μεταδίδεται, αλλά η θεία λειτουργία και η παρέλαση μεταδόθηκαν, τι άλλο θέλετε;» ήταν η κοφτή ερώτηση - απάντηση του διευθυντή προγράμματος της ΝΕΡΙΤ Βασίλη Θωμόπουλου στην εφημερίδα μας. Μία απάντηση που «μιλάει» από μόνη της και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.

Κινδυνεύει να μείνει χωρίς συντάκτες η ΝΕΡΙΤ

Πάντως η ΝΕΡΙΤ βρίσκεται πλέον στο σημείο μηδέν. Ο υπηρεσιακός πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Πέτρος Μάης κάνει ό,τι μπορεί για να λειτουργήσει η νέα φυσιογνωμία της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά αυτό καθίσταται σχεδόν αδύνατον, αφού σε λίγες μέρες λήγουν οι συμβάσεις των δημοσιογράφων και δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για προσλήψεις συντακτών. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα λειτουργεί σε λίγες ημέρες η δημόσια τηλεόραση χωρίς δημοσιογράφους-παρουσιαστές (έως τώρα ήταν χωρίς λινκ, τεχνικούς και κάμερες). Ας όψεται το φιλότιμο κάποιων ευσυνείδητων τεχνικών και ρεπόρτερ. Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ ίσως θα πρέπει επιτέλους να πάρει μια απόφαση από το νέο έτος για την πορεία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, τη στιγμή που ο Ελληνας πολίτης θα δίνει τον οβολό του για τη ΝΕΡΙΤ.


Μαρία Ανδρέου

Πάλι στο τούνελ! Το πολιτικό κλίμα βαραίνει επικίνδυνα

Πάλι στο τούνελ! Το πολιτικό κλίμα βαραίνει επικίνδυνα
http://www.dimokratianews.gr/content/29421/πάλι-στο-τούνελ-το-πολιτικό-κλίμα-βαραίνει-επικίνδυνα

Βόμβα έριξε χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Τζέρι Ράις, αποκαλύπτοντας αυτό που κρύβει η κυβέρνηση, ότι οι περικοπές μισθών και συντάξεων έχουν βρεθεί για άλλη μια φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην τρόικα. Μάλιστα, από τις δηλώσεις του κ. Ράις προκύπτει ότι έχει συζητηθεί το θέμα των οριζόντιων περικοπών, όμως ο ίδιος είπε ότι μπορεί να αποφευχθούν. Το στοχευμένο νέο «ψαλίδισμα» αποδοχών είναι ένα από τα ζητούμενα που θέτει η τριμερής στο πλαίσιο των αλλαγών στο Ασφαλιστικό και στα μισθολογικά του Δημοσίου. Συνεπώς, δεν φαίνεται ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ για τους Ελληνες πολίτες...

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ρωτήθηκε χθες αν ο διεθνής οργανισμός ζητά μειώσεις συντάξεων και αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και απάντησε: «Το Ταμείο στηρίζει την επιθυμία των ελληνικών Αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών αλλαγών. Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη να ενισχυθεί η Φορολογική Διοίκηση, στην οποία η χώρα μας «εξακολουθεί να υστερεί».

Η τρόικα

Ο κ. Ράις κατέστησε για άλλη μια φορά σαφές ότι οι επικεφαλής της τρόικας δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα προτού υπάρξουν απτά δείγματα προόδου από την ελληνική πλευρά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Περιμένουμε από την Αθήνα το πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής της και αυτό θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα» είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωναν χθες ότι δεν υπάρχει εμπλοκή με την τρόικα και υποστήριζαν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θα επανέλθουν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναμένεται να αφιχθούν στις 4 Νοεμβρίου, ενώ οι επικεφαλής ενδέχεται να ακολουθήσουν στις 7 Νοεμβρίου, εφόσον ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης πείσει μία ημέρα νωρίτερα, στις 6 Νοεμβρίου, τους ομολόγους του στο Eurogroup ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να εφαρμόσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις της.

Οσον αφορά την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ράις συνέστησε την ένταξη της χώρας μας σε προληπτική γραμμή στήριξης, επειδή «η πρόσβασή της στις αγορές εξακολουθεί να είναι επισφαλής». Επίσης, είπε ότι «η απόφαση ανήκει στην Αθήνα» και πως «η προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ θα έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου στο νέου τύπου Μνημόνιο. Για το θέμα αυτό Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε χθες στην εφημερίδα «Wall Street Journal» πως «όλοι συμφώνησαν ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει» στο νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας, παρότι, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, «η Ελλάδα δεν θέλει να υπογράψει νέο Μνημόνιο συνεργασίας ή να υπάρχει εμπλοκή του ΔΝΤ και επιθυμεί να ονομαστεί το πρόγραμμα “συμφωνία συνεργασίας”».


Μάριος Ροζάκος

ΕΝΦΙΑ: ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 620.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΦΟΡΟΥ

http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/516337/enfia-ti-tha-ginei-me-toys-600-000-dikaioyxoys-tis-ekptosis-foroy
Τα λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 ή του εντύπου Ε2 για τα μισθωμένα ακίνητα φαίνεται να είναι η βασική αιτία για την απώλεια - τουλάχιστον προσωρινά- της έκπτωσης 20% στον ΕΝΦΙΑ, για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με κενά μη ηλεκτροδοτούμενα σπίτια, γραφεία ή καταστήματα, το 2013.

Το θετικό, ωστόσο, φαίνεται να είναι ότι η έκπτωση δεν έχει χαθεί οριστικά.
Έτσι, αν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9, όταν ανοίξει η ειδική εφαρμογή, θα έχουν αυτόματα το νέο τους εκπτωτικό εκκαθαριστικό.
Στόχος της ΓΓΔΕ είναι με την υποβολή των διορθωτικών δηλώσεων η εκκαθάριση να γίνεται αυτόματα και να εκδίδεται απευθείας το νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό.
Επί του παρόντος, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΓΓΔΕ, έκπτωση 20% επί του ΕΝΦΙΑ κατοχύρωσαν 78.399 ιδιοκτήτες με δικαιώματα σε 110.170 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Στις 11 Σεπτεμβρίου, όμως, σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών οι δικαιούχοι έκπτωσης μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων υπολογίζονταν σε περίπου 700.000.
Η απόκλιση ανάμεσα στις αρχικές εκτιμήσεις και στο αποτέλεσμα είναι τεράστια και όπως εξηγούν πηγές της ΓΓΔΕ, η αιτία κρύβεται σε μια χιονοστιβάδα λαθών από την πλευρά των φορολογουμένων.
Πάντως ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς δίνει μερίδιο ευθύνης και στο ίδιο το σύστημα εκκαθάρισης της ΓΓΔΕ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών με πανομοιότυπα ακίνητα τα οποία έχουν δηλωθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και για παράδειγμα από τα τέσσερα ακίνητα τα οποία παρέμειναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα στη διάρκεια του 2013, η έκπτωση 20% χορηγήθηκε μόνο για το ένα.
Ενδεχομένως να έχει δηλωθεί ένας αριθμός παροχής και για τα τέσσερα ακίνητα, αναφέρουν πηγές της ΓΓΔΕ, επιχειρώντας να απαντήσουν στη συγκεκριμένη επισήμανση.
Πάντως, αν υποβληθούν διορθωτικές δηλώσεις, οι εκπτώσεις δεν χάνονται οριστικά. Η εφαρμογή για την τροποποιητική δήλωση Ε9 αναμένεται να ανοίξει έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΩΝ ΚΟΠΤΩΝ

http://www.newsbomb.gr/ellada/ekklhsia/story/516013/o-kyrillos-ypodextike-ton-patriarxi-ton-kopton
Ο Κύριλλος υποδέχτηκε τον Πατριάρχη των Κοπτών

Για άλλη μια φορά ο διωγμός των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή ήταν το θέμα συζήτησης ανάμεσα στον Ρώσο Πατριάρχη και τον Πατριάρχη των Κοπτών. H συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε στην Πατριαρχική κατοικία στη Μονή Danilov.
Ο πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας, εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του προς τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και τον Προκαθήμενό της για την υποστήριξη των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Μιλώντας για την κατάσταση του χριστιανικού πληθυσμού στη Συρία, το Ιράκ και αλλού είπε: «Προσευχόμαστε στο Θεό να προστατεύσει τους αδελφούς μας από τα δεινά που εκτίθενται.»
Ο Πατριάρχης Κύριλλος μάλιστα επεσήμανε ότι αυτή η επίσκεψη αποτελεί το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
«Την περίοδο 2011 - 2013 η εκκλησία σας ήταν σε δύσκολη κατάσταση αφότου ξεκίνησε μια ανοικτή δίωξη. Καταστράφηκαν ναοί, υπήρχαν δολοφονίες ανθρώπων - όλα αυτά οδήγησαν περίπου 200 χιλιάδες Κόπτες να φύγουν από την Αίγυπτο.
Γνωρίζετε, βέβαια, ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει κάνει μόνο δηλώσεις, για τους Χριστιανούς στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή. Έχουμε έλθει σε άμεση επαφή με την πολιτειακή ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τα θέματα. Όπως γνωρίζετε, οι προσπάθειες της Ρωσίας είχαν ως στόχο την προστασία, συμπεριλαμβανομένου και του χριστιανικού πληθυσμού της Αιγύπτου.», είπε ο Πατριάρχης Μόσχας.
Σημειώνοντας τις θετικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, που σχετίζονται με τη θέση της σημερινής κυβέρνησης, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος είπε: «Ελπίζουμε ότι αυτές οι αλλαγές θα είναι ισχυρές, και ότι οι καλές σκέψεις του προέδρου αλ-Σίσι σε σχέση με την Κοπτική Εκκλησία θα εφαρμοστούν, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσής του για την αποκατάσταση των ερειπωμένων ναών και της υπεράσπισης του χριστιανιού πληθυσμού της χώρας».
Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση του χριστιανικού πληθυσμού στις άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα στη Συρία και το Ιράκ. «Από την αρχή ήμασταν κατά του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και ενάντια στις προσπάθειες ορισμένων κρατών να παρεμβαίνουν στη ζωή της χώρας αυτής», σημείωσε ο κ. Κύριλλος και συμπλήρωσε «άγνωστη η μοίρα των δύο απαχθέντων στη Συρία μητροπολιτών. Γνωρίζουμε ότι οι ισλαμιστές ριζοσπάστες σκότωσαν ιερείς, προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε ανθρώπους και στο κράτος. Από τη φωτιά του εμφυλίου πολέμου προέκυψε μια επικίνδυνη ριζοσπαστική οργάνωση, το LIH. Βλέπουμε ότι τώρα αυτή η τρομερή δύναμη αποκαλύπτει τις επιθετικές προθέσεις της. Ως αποτέλεσμα - η τραγωδία των χριστιανών στο Ιράκ».
Τέλος ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε με νόημα:
«Αυτό που ονομάστηκε η «Αραβική άνοιξη», έχει γίνει μια ζωντανή κόλαση για τον χριστιανικό πληθυσμό».
Υπενθύμισε ότι η Ρωσική Εκκλησία υψώνει τη φωνή της για την υπεράσπιση του χριστιανικού πληθυσμού στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και άλλες χώρες όπου οι πιστοί στον Χριστό απειλούνται.
Με τη σειρά του, ο Πατριάρχης Θεόδωρος, μίλησε για την ιστορία και τη σύγχρονη ζωή της Κοπτικής Εκκλησίας, και είπε επίσης: «Ζούμε πάνω από δεκατέσσερις αιώνες ειρηνικά και αρμονικά στην ίδια γη με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Προσπαθώ να μεταφέρω την αγάπη του Θεού για όλους».
Ωστόσο, πιο πρόσφατα η Κοπτική Εκκλησία γνώρισε μια πολύ δύσκολη περίοδο, δήλωσε ο Πατριάρχης Θεόδωρος: ανθρώπους που υποφέρουν, καταστροφή ναών. Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία της Αιγύπτου επιτέθηκαν στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό στο Κάιρο.