Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΓΡΟΤΙΚΑ Προς Κίνα και Σαουδική Αραβία οι φράουλες ΒΟΥΠΡΑΣΙΑ (11/09/2014 08:41)





Σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Καρασμάνη - Κουκουλόπουλο) πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη, 10/9, το πρωί εκπρόσωποι των παραγωγών και των εμπόρων φράουλας, από την Ηλεία, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που δημιουργεί το ρώσικο εμπάργκο στις εξαγωγές που πραγματοποιούν κατά κύριο λόγο προς την αγορά της Μόσχας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης το θέμα που κυριάρχησε ήταν αυτό της εύρεσης νέων αγορών, καθώς όπως επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές οι κοινοτικές αποζημιώσεις δεν είναι ικανές να αναπληρώσουν τις απώλειες και μπορούν να συμβάλουν μόνο υποστηρικτικά. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν άνθρωποι οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη, οι αγορές όπου θα επικεντρώσουν της προσπάθειές τους οι φραουλοπαραγωγοί της Ηλείας είναι αυτές της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας.
Με κάργκο
Ωστόσο, για να πραγματοποιηθούν οι εξαγωγές προς τις συγκεκριμένες αγορές θα πρέπει πρώτα να βρεθεί ο τρόπος μεταφοράς. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την χρήση αερομεταφορών από τα αεροδρόμια του Αράξου και της Ανδραβίδας.

 «Θα πρέπει να βρούμε αεροπλάνα (κάργκο) έτσι ώστε να μπορούμε να εξάγουμε σε Σαουδική Αραβία και Κίνα. Για τον λόγο αυτό σήμερα, θα έχουμε συναντήσεις τόσο στο ελληνοκινέζικο όσο και στο ελληνοαραβικό επιμελητήριο», μας επεσήμαναν οι παραγωγοί που βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα.

Έχουν γίνει εξαγωγές σε Ντουμπάι και Κατάρ

Να σημειωθεί ακόμα ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ ανέφερε στους παραγωγούς ότι θα πρέπει να συμβάλει και το Υπουργείο Εξωτερικών κάτι που ήδη έχει ζητηθεί και για άλλα προϊόντα.

Όσον αφορά την εξαγωγή ελληνικής φράουλας σε αραβικές χώρες, οι φραουλοπαραγωγοί ήδη είχαν ξεκινήσει κάποιες προσπάθειες από πέρσι αλλά με πολύ μικρές ποσότητες στο Ντουμπάι και στο Κατάρ (μέχρι σήμερα οι χώρες αυτές πραγματοποιούν εισαγωγές φράουλας από Αίγυπτο και Αμερική).

Φύτευση νέων λευκόσαρκων ποικιλιών
Ωστόσο, οι παραγωγοί μας αναφέρουν ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί και η προοπτική εξαγωγών στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης αν και πολλοί την θεωρούν «κουρασμένη αγορά».

Για εξαγωγές όμως στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και αναδιάρθρωση των καλλιεργειών φράουλας αφού προτιμούνται οι λευκόσαρκες ποικιλίες και όχι η κόκκινη ποικιλία «Καμαρόσα» που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργειών στην Μανωλάδα και τη Βάρδα.


Πηγή: agrotypos.gr
http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/agrotika/pros-kina-kai-saoydiki-aravia-oi-fraoyles#.VBM6jmv2Tzohttp://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/agrotika/pros-kina-kai-saoydiki-aravia-oi-fraoyles#.VBM6jmv2Tzo

Δράμα: Συνελήφθη 50χρονη - Δείτε πόσα χρήματα άρπαξε από το ταμείο του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων


Άλλο ένα κρούσμα κατάχρησης διαπιστώθηκε στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων στην Δράμα. Η 50χρονη διαχειρίστρια συνελήφθη χθες αργά το βράδυ, με την κατηγορία ότι πήρε
170.000 ευρώ από το ταμείο του ιδρύματος.
Η 50χρονη, συνελήφθη από άνδρες του τμήματος ασφαλείας Δράμας και κατά την διάρκεια της ανάκρισης, παραδέχθηκε την κλοπή.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές η 50χρονη είναι συχνή επισκέπτης του καζίνου, επίσης από τις ίδιες πηγές αναφέρεται ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλα άτομα.
Η 50χρονη, αφού έδωσε την πρώτη κατάθεση της, λίγο μετά τα μεσάνυχτα με απόφαση του εισαγγελέα αφέθη ελεύθερη και παραπέμπεται στον ανακριτή για τα περαιτέρω.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγους μήνες ένας άλλος υπάλληλος του Θ.Χ.Π. συνελήφθη για κλοπή δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
πηγή: dramini

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. «1 εκατ. κόστισε η αστυνόμευση ΔΕΘ»




Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis0@gmail.com
Το 1 εκατ. ευρώ άγγιξε το κόστος για τα μέτρα της Αστυνομίας στα εγκαίνια της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Αυτό προκύπτει από μια απλή έρευνα που έκαναν συνδικαλιστές αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρουν σε επιστολή που έστειλαν στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια, και στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη.
Οπως αναφέρει στην επιστολή της η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία Αστυνομικών Θεσσαλονίκης (ΑΣΠΑ Θεσσαλονίκης), το συμπέρασμα από τα μέτρα της Αστυνομίας στα εγκαίνια της ΔΕΘ «ήταν ότι η αστυνομική παρουσία ήταν για άλλη μια χρονιά υπερβολική, με άσκοπη σωματική εξάντληση των εμπλεκομένων συναδέλφων και υψηλό οικονομικό κόστος».
Ενα κόστος που, σύμφωνα με την ΑΣΠΑ Θεσσαλονίκης, άγγιξε το 1 εκατ. ευρώ και κατασπαταλήθηκε στη μετακίνηση αστυνομικών από όλη την Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία, περιπολικά και μοτοσικλέτες, στις μετακινήσεις τους και στις «περιπολίες» μέσα στην πόλη, αλλά και στη διαμονή και διατροφή αυτών των 4.000 αστυνομικών, που, όπως είχε ανακοινωθεί από την ΕΛ.ΑΣ. πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, θα έπαιρναν μέρος στα αστυνομικά μέτρα. Σ' αυτή την κατασπατάληση βέβαια πρέπει να προστεθεί και το ελικόπτερο της Αστυνομίας, που πετούσε επί ώρες πάνω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και τις πορείες και κατανάλωνε αφειδώς τους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες.
Χάνεται το μέτρο
Στην επιστολή της ΑΣΠΑ Θεσσαλονίκης στον Β. Κικίλια το ποσό χαρακτηρίζεται «αστρονομικό για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της χώρας μας» και ασκείται κριτική για την προετοιμασία της όλης επιχείρησης. Οπως αναφέρεται, η ΔΕΘ «είναι ένα προγραμματισμένο γεγονός για το οποίο προετοιμάζονται όλοι οι φορείς πολύ νωρίτερα. Η Ελληνική Αστυνομία όμως, αντί να μελετήσει και να οργανώσει έναν ορθολογικό σχεδιασμό των δυνάμεών της και των σημείων που αυτές πρέπει να τοποθετηθούν μέσα στην πόλη, χρόνια τώρα αρκείται στη μετακίνηση χιλιάδων αστυνομικών από όλη τη χώρα, οι οποίοι δημιουργούν "αλυσίδες" σε ολόκληρες λεωφόρους και οδούς της πόλης για να αποκλείσουν την κυκλοφορία. Ετσι, χάνεται το μέτρο της περιφρούρησης των πορειών και καταλήγουμε στην κατά πόδας συνοδεία τους».
Γίνεται επίσης λόγος για την απειρία του αρμόδιου υπουργού γύρω από το θέμα. «Αντιλαμβανόμαστε ότι αναλάβατε τα καθήκοντά σας πρόσφατα και ο σχεδιασμός αυτός, που είναι επαναλαμβανόμενος χρόνια τώρα, μπορεί να φαντάζει σωστός, δημιουργεί όμως άλλα κενά», αναφέρει η ΑΣΠΑ Θεσσαλονίκης. Οπως επισημαίνει, «με τα χρήματα που διατίθενται για τις μετακινήσεις και τη διαμονή των συναδέλφων των διμοιριών και των ΔΙΑΣ-ΔΕΛΤΑ που έρχονται από όλη την Ελλάδα με λεωφορεία και μηχανές, θα μπορούσαν να αγοραστούν νέα οχήματα και να αποσυρθούν επιτέλους τα λεωφορεία των διμοιριών της ΔΑΕΘ που διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα, ενώ έχουν μεγάλες φθορές, και είναι επικίνδυνα για τους αστυνομικούς και τους πολίτες».
Και πέραν αυτών καταγγέλλουν παρανομία από την ίδια την κυβέρνηση προς αστυνομικούς: «Πολλοί αστυνομικοί των διμοιριών εργάστηκαν πάνω από δεκαέξι (16) ώρες, ενώ δυο διμοιρίες διατάχθηκαν την αμέσως επόμενη ημέρα να μεταβούν στη Χαλκιδική».

ΔΕΘ: ΒΙΑΙΗ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ Νέα Μανολάδα... Θεσσαλονίκης Οι ξενοδόχοι απασχολούν εργαζομένους με μισθό 400 ευρώ και παράλληλα επιδοτούνται γι' αυτό!

Γιορτή όλης της πόλης αρέσκονται να αποκαλούν, ή θέλουν να κάνουν, τις μέρες που διαρκεί η ΔΕΘ, ιθύνοντες, διοργανωτές, Αρχές της πόλης και κυβέρνηση. Χιλιάδες είναι οι επισκέπτες της πόλης που συρρέουν στο χώρο της ΔΕΘ αυτές τις μέρες, αλλά και σε αγορές, καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια. Αλλωστε, όπως έγινε γνωστό, σε όλα τα ξενοδοχεία της πόλης οι πληρότητες είναι υψηλότατες και δύσκολα μπορεί να βρει κανείς ελεύθερο δωμάτιο.
ΔΕ(Θ) γιόρτασε όλη η Θεσσαλονίκη τις προηγούμενες μέρες. Μην ακούτε τι λένε κυβέρνηση, ιθύνοντες και διοργανωτές της έκθεσηςΔΕ(Θ) γιόρτασε όλη η Θεσσαλονίκη τις προηγούμενες μέρες. Μην ακούτε τι λένε κυβέρνηση, ιθύνοντες και διοργανωτές της έκθεσηςΟλους αυτούς, όμως, κάποιοι τους εξυπηρετούν. Και γι' αυτούς, οι μέρες της ΔΕΘ κάθε άλλο παρά γιορτή είναι. Και όχι μόνο αυτές οι μέρες. Η αύξηση των τουριστών και της Θεσσαλονίκης φέτος το καλοκαίρι σήμαινε αγώνα δρόμου για τους εργαζομένους που τους εξυπηρετούν. Χωρίς όμως οι συνθήκες εργασίας να βελτιώνονται, ή οι θετικές συνέπειες αυτής της αύξησης να φτάνουν και σ' αυτούς.
Σύμφωνα με καταγγελίες που έχει δεχτεί η Ενωση Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής, τουλάχιστον όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, φέτος το καλοκαίρι και όχι μόνο αυτές τις μέρες της ΔΕΘ, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της πόλης έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Ομως με την αύξηση της δουλειάς, αυξήθηκε και η εκμετάλλευση από την πλευρά των ξενοδόχων, αλλά και η τρομοκρατία των υπαλλήλων.
Δεν τηρείται η ΣΣΕ
Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), αν και υπάρχει, ακόμη δεν τηρείται σε ποσοστό που ανέρχεται ώς και 70%. Αντί ξενοδοχοϋπαλλήλων, οι ξενοδόχοι προτιμούν να προσλαμβάνουν εργαζομένους από επιδοτούμενα προγράμματα (voucher) ή μέσω ΕΣΠΑ, και, αντί να πληρώνουν, να επιδοτούνται. Πρόκειται όμως για εργαζόμενους που δεν έχουν καμία εξειδίκευση, δεν έχουν ξαναδουλέψει σε αυτό τον τομέα και άρα η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Σε μια εποχή που θεωρείται πως είναι ζητούμενο η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών.
Και επειδή αυτά τα προγράμματα διαρκούν για λίγο, μόλις οι εργαζόμενοι μάθουν κάπως τη δουλειά αποχωρούν γιατί λήγει το πρόγραμμα και έρχονται άλλοι στη θέση τους, οι οποίοι και πάλι πρέπει να μάθουν τη δουλειά. Το αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι να υπάρχει μόνο ένας εξειδικευμένος εργαζόμενος ως προϊστάμενος και οι άλλοι να μην έχουν καμία γνώση και καμία σχέση με το αντικείμενο. Να υπάρχει π.χ. ένας μόνο μάγειρας στην κουζίνα του ξενοδοχείου και οι άλλες θέσεις της κουζίνας να καλύπτονται από εργαζόμενους μέσω voucher και ΕΣΠΑ, οι οποίοι όμως δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να εργαστούν στον ευαίσθητο χώρο που ετοιμάζει το φαγητό των πελατών του ξενοδοχείου.
Οι ξενοδόχοι όμως μπορούν να έχουν εργαζομένους με μισθό 400 ευρώ και παράλληλα να επιδοτούνται γι' αυτό.
Η αύξηση στις κρατήσεις των ξενοδοχείων σημαίνει παράλληλα αύξηση του ωραρίου απασχόλησης. Το οκτάωρο και το πενθήμερο είναι πλέον έννοιες πολύ μακρινές και ισχύουν πια σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις. Παρ' όλα αυτά, ακόμη δεν έχει λυθεί το ζήτημα του αν οι εργαζόμενοι που κάνουν υπερωρίες θα τις πληρωθούν σε χρήμα ή σε ρεπό.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη καθώς οι ξενοδόχοι αποφασίζουν και διατάσσουν. Τους δίνει άλλωστε αυτό το δικαίωμα η νομοθεσία των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, που δεν υπερασπίζεται σχεδόν κανένα εργασιακό δικαίωμα. Η μνημονιακή νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στους ξενοδόχους είτε να υπογράψουν τη ΣΣΕ, είτε να προσλάβουν εργαζόμενους για μερική απασχόληση, είτε με εκ περιτροπής απασχόληση, είτε να ιδρύσουν εσωτερικό σωματείο (ένωση προσώπων) με την οποία μπορούν να συναποφασίσουν μείωση μισθών. Και συνήθως αυτή η ένωση προσώπων αποτελείται από συγγενικά πρόσωπα των ξενοδόχων που απασχολούνται στην επιχείρηση.
Παράλληλα οι ξενοδόχοι δεν είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στην Ενωση Ξενοδόχων, οπότε δεν δεσμεύονται από τις συμφωνίες της με την Ενωση Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Αυτό τους δίνει την ελευθερία να δίνουν κατώτερους μισθούς των 586 ευρώ μικτά. Επίσης εκβιάζουν τους εργαζόμενους, ιδίως τους νέους, να μην γράφονται στα σωματεία, οπότε να μην υποχρεώνονται να τους δώσουν ακόμη και αυτόν τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ μικτά.
Παρά το ότι ο τουρισμός έχει αυξηθεί και πλέον υπάρχει ανάγκη για παροχή εξειδικευμένων και ποιοτικών υπηρεσιών, οι ξενοδόχοι αρνούνται στους ανειδίκευτους υπαλλήλους τους τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα σε σχολές τουριστικών επαγγελμάτων για να κάνουν μετεκπαίδευση. Κι αυτό γιατί πλέον θα έχουν κάποια εξειδίκευση και, βάσει του νόμου, θα δικαιούνται αύξηση 10% στο μισθό τους.
Ο ποιοτικός τουρισμός απαιτεί και ποιοτικές υπηρεσίες, είναι η θέση της Ενωσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής.
500 ευρώ μικτά
Η κατάσταση είναι τόσο αρνητική που κάνει τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΑ), Παναγιώτη Προύντζο, να χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη «μια άλλη Μανολάδα». «Οι ξενοδόχοι καταστρατηγούν μαζικά τη ΣΣΕ, κι αυτό μετατρέπει τη Θεσσαλονίκη σε μια άλλη Μανολάδα», τονίζει.
Ενώ μέσα στο καλοκαίρι υπήρξε η περίπτωση ξενοδόχου, ο οποίος, χρησιμοποιώντας ως μέσο και τον εκφοβισμό, πρόσφερε μισθό 500 ευρώ μικτά. «Ούτε καν αυτά τα κουτσουρεμένα 580 ευρώ μικτά!», σχολιάζει ο Π. Προύντζος. Εχει καταγγελθεί επίσης καθυστέρηση στην καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων μέχρι και για μήνες, ενώ το οκτάωρο είναι πλέον άγνωστη έννοια. «Στον επισιτισμό επικρατεί χάος. Οι μισθοί είναι χαμηλότατοι και δεν υπογράφεται ΣΣΕ».
Παράλληλα, από όλες τις επιχειρήσεις εστίασης της πόλης, μόνο ένα 10% -12% έχει παραμείνει στην Ενωσή τους. «Οι άλλοι όλοι έφυγαν για να μην είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τις συμφωνίες». Αποτέλεσμα είναι οι απολύσεις, οι εξαπατήσεις εργαζομένων που προσλαμβάνονται αλλά απολύονται σε έναν μήνα χωρίς να τους δίνεται η αμοιβή τους. «Τις δε μέρες της ΔΕΘ, προσλαμβάνονται αδήλωτοι εργαζόμενοι για να απασχοληθούν για αυτές τις μέρες μόνο και να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση, και μετά τους διώχνουν».

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός. Στη χώρα μας γιορτάζουν ο Σταύρος και η Σταυρούλα.
Σύμφωνα με την παράδοση, το 326 η γηραιά μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Αυγούστα Ιουλία Φλαβία Ελένη, μετέβη στους Αγίους Τόπους για να φέρει στο φως τα διάφορα μέρη στα οποία έζησε και δίδαξε ο Ιησούς Χριστός. Στα Ιεροσόλυμα πραγματοποίησε μεγάλες ανασκαφές για να βρεθούν οι τόποι της Σταύρωσης και της Ανάστασης στον λόφο του Γολγοθά. Η μετέπειτα Αγία Ελένη οδηγήθηκε στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού από ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο, τον γνωστό μας βασιλικό. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών.
Οι εκκλησιαστικοί ιστορικοί Φιλοστόργιος και Νικηφόρος αναφέρουν ότι ο Σταυρός του Κυρίου εντοπίσθηκε ύστερα από θαύμα, όταν τοποθετήθηκε πάνω σε νεκρή γυναίκα και αυτή αναστήθηκε. Στη θέση αυτή υπήρχε ο ναός της Αφροδίτης, που είχε ανεγείρει το 135 ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, μετά τη δεύτερη καταστροφή της Ιερουσαλήμ. Η Ελένη, αφού διέταξε να τον γκρεμίσουν, έχτισε στη θέση του τον περικαλλή Ναό της Αναστάσεως, ο οποίος αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Χριστιανισμού. Ο Σταυρός του Κυρίου παραδόθηκε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, ο οποίος τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως στις 14 Σεπτεμβρίου 335.
Η δεύτερη Ύψωση του Τιμίου Σταυρού σχετίζεται με τους Βυζαντινο-Περσικούς Πολέμους (602-628). Το 614 οι Πέρσες κυρίευσαν την Παλαιστίνη και αφού λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα του Χριστιανισμού, πήραν μαζί τους ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό. Οι πυρολάτρες Πέρσες θεώρησαν τον Σταυρό μαγικό, εξαιτίας κάποιων θαυμάτων που έγιναν και τον προσκυνούσαν. Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, μετά την οριστική νίκη του εναντίον των Περσών το 628, ανέκτησε το ιερό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και το μετέφερε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη (14 Σεπτεμβρίου 629), όπου αποτέλεσε μέρος του θριάμβου του και στη συνέχεια στα Ιεροσόλυμα.
Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Στις εκκλησίες ψάλλεται, μεταξύ των άλλων, το πασίγνωστο απολυτίκιο «Σώσον Κύριε τον λαόν σου…» και στους πιστούς μοιράζονται κλώνοι βασιλικού, εκκλησιαστική συνήθεια που πηγάζει από την παράδοση ότι στο μέρος που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός είχε φυτρώσει το αρωματικό αυτό φυτό. Η Εκκλησία επιτάσσει την ημέρα αυτή αυστηρά νηστεία.

Απολυτίκιον

«Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος και το σον φυλάττων, δια του Σταυρού Σου, πολίτευμα.»

Λαογραφία

  • Η γιορτή του Σταυρού έχει ιδιαίτερη σημασία για τους γεωργούς, διότι αποτελεί την αφετηρία της νέας χρονιάς, ενόψει της σποράς. Οι γεωργοί  φέρνουν στην εκκλησία μείγμα από τα δημητριακά που θα σπείρουν για να δεχθούν την ειδική ευλογία του ιερέα: «Βλαστήσαι την γην, και δούναι σπέρμα το σπείροντι, και άρτον εις βρώσιν» («Ευχή επί ευλογήσει του σπόρου»).
  • Την ημέρα του Σταυρού, οι ναυτικοί συνήθιζαν να σταματούν τα μακρινά ταξίδια με ιστιοφόρα, όπως συμβούλευε η παροιμία: «Του Σταυρού, σταύρωνε και δένε».
  • Με το βασιλικό που παίρνουν από την εκκλησία, οι νοικοκυρές συνηθίζουν να φτιάχνουν το προζύμι της χρονιάς (Πήλιο, Κορώνη κ.ά).
  • Στην Αίγινα αναβιώνει ο λεγόμενος «Λειδινός», μια μιμητική παράσταση με μοιρολογήματα και ταφή ενός ομοιώματος μικρού παιδιού, έθιμο με πιθανότατα αρχαία καταγωγή. Ακολουθεί η προσφορά κολλύβων και η τελετουργία κλείνει με χορούς και τραγούδια. Οι επιλογικοί στίχοι του μοιρολογιού:
Πάλι θα ρθεις, Λειδινέ μου
Με του Μάρτη τις δροσιές
Με τ’ Απριλη τα λουλούδια
Τσαι του Μάη τις δουλειές…
Ήρθε η ώρα να μας φύγεις,
πάαινε εις το καλό,
τσαι με το καλό να έρθεις
τσ’ όλους να μας βρεις γερούς…
Ο «Λειδινός» («Δειλινός» με αντιμετάθεση δ και λ) είναι ένα δρώμενο, όπου κυριαρχεί το στοιχείο του θανάτου ως προϋπόθεση για τη νέα ζωή, με αυτονόητο τον συμβολισμό που αφορά τον μαρασμό της φύσης και την αναγέννησή της κάθε χρόνο.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/562#ixzz3CnSCzo5Thttp://www.sansimera.gr/articles/562#ixzz3CnSCzo5T