Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Καίριο πλήγμα στις βιομηχανίες πετρελαίου και άμυνας Οι ΗΠΑ εντείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας «Θα απαντήσουμε κατάλληλα» λέει η Μόσχα Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που πλήττουν κυρίως τις βιομηχανίες πετρελαίου και άμυνας ενώ έχουν επίσης σκοπό να περιοριστεί η πρόσβαση μεγάλων ρωσικών τραπεζών στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές, ανακοίνωσαν σήμερα οι ΗΠΑ, μετά κα τις νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις. Με αντίποινα προειδοποιεί η Μόσχα, με γνώμονα όμως να μην θιγούν τα ρωσικά συμφέροντα.


http://www.enet.gr/?i=news.el.8emata&id=447159

φωτ: AFPφωτ: AFPΣτο στόχαστρο τω κυρώσεων μπανει για πρώτη φορά η Sberbank, η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα βάσει στοιχείων ενεργητικού, καθώς απαγορεύουν στους Αμερικανούς και στις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται μαζί της και να κάνουν συναλλαγές διάρκειας μεγαλύτερης των 30 ημερών.
Οι κυρώσεις αφορούν επίσης τη Rostec, μια μεγάλη ρωσική κρατική εταιρεία η οποία ειδικεύεται στην τεχνολογία και στους εξοπλισμούς, καθώς και πέντε ακόμη κρατικές εταιρίες αμυντικών τεχνολογικών προϊόντων: τις OAO Dolgoprudny Research Production Enterprise, Mytishchinski Mashinostroitelny Zavod OAO, Kalinin Machine Plant JSC, Almaz-Antey GSKB και JSC NIIP.
Όσο για τον πετρελαϊκό τομέα οι κυρώσεις θα επηρεάσουν τις έρευνες και την παραγωγή στην Αρκτική, σε υπεράκτια και σε σχιστολιθικά κοιτάσματα για πέντε ρωσικές εταιρείες: τις Gazprom, Gazprom Neft, Lukoil, Surgutneftegas και Rosneft.
«Τα βήματα αυτά υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να αντιταχθεί στην επιθετικότητα της Ρωσίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λου και πρόσθεσε ότι η οικονομική και διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας θα συνεχίζει να εντείνεται όσο “οι ενέργειές της δεν ανταποκρίνονται στα λόγια (της ηγεσίας) της”.
Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ αφήνουν ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο της άρσης αυτών των κυρώσεων αν σημειωθεί πρόοδος ως προς την επίτευξη ειρήνης στην ανατολική Ουκρανία. Τα νέα μέτρα θα αρθούν ανάλογα με την κατάσταση επί του πεδίου και κυρίως αν, όπως συνόψισε ο Μπαράκ Ομπάμα, "η Ρωσία τιμήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της" μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία συνήφθη πριν από μία εβδομάδα ανάμεσα στην Ουκρανία και τους φιλορώσους αυτονομιστές.
Από σήμερα άλλωστε τέθηκαν σε εφαρμογή και οι νέες κυρώσεις της ΕΕ. Οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να προσθέσουν 24 προσωπικότητες, "μεταξύ των οποίων οι νέοι ηγέτες του Ντονμπάς, τα μέλη της κυβέρνησης της Κριμαίας καθώς και ρώσοι αξιωματούχοι και ολιγάρχες", στον κατάλογο των προσώπων και οντοτήτων σε βάρος των οποιών στρέφονται οι στοχευμένες κυρώσεις, ο οποίος θα αριθμεί πλέον 119. Οι νέες κυρώσεις απαγορεύουν επίσης οποιαδήποτε χρηματοδότηση του χρέους τριών ρωσικών επιχειρήσεων του αμυντικού τομέα και τριών της ενέργειας, μεταξύ των οποίων οι πετρελαϊκές εταιρείες Rosneft και Transneft, καθώς και του πετρελαϊκού τμήματος της γιγάντιας Gazprom.
Το Κρεμλίνο προειδοποιεί
 
Αντιδρώντας στις κυρώσεις της ΕΕ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
 
“Δεν καταλαβαίνω καν τι ακριβώς είναι αυτές οι τελευταίες κυρώσεις” είπε και πρόσθεσε ότι “ίσως κάποιος δεν χαίρεται που η διαδικασία κινείται σε ειρηνική πορεία”. Μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από μια σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσαμπέ, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η επιβολή των κυρώσεων μοιάζει «λίγο παράξενη» ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ειρηνευτική διαδικασία περιλαμβανομένης μιας κατάπαυσης του πυρός.
 
«Όταν η κατάσταση οδεύει προς μία ειρηνική επίλυση, γίνονται ενέργειες που έχουν ως στόχο τη διατάραξη της ειρηνευτικής διαδικασίας» σημείωσε. «Εδώ και καιρό είμαστε πεπεισμένοι ότι οι κυρώσεις ως ένα εργαλείο εξωτερικής πολιτικής είναι αναποτελεσματικές και πρακτικά δεν αποφέρουν ποτέ το επιθυμητό τους αποτέλεσμα — ακόμα και αν αφορούν μικρές χώρες. Φυσικά η πολιτική των κυρώσεων επιφέρει κάποια πλήγματα, μη εξαιρουμένων εκείνων που τις επιβάλλουν».
 
Ταυτόχρονα ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Μόσχα «εξετάζει» την επιβολή αντιποίνων αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν εις βάρος της ρωσικής οικονομίας.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβφρόφ σχολίασε άλλωστε ότι η Μόσχα “θα αντιδράσει με ήρεμο και κατάλληλο τρόπο, πρώτα απ’ όλα, με άξονα την ανάγκη υπεράσπισης των συμφερόντων μας”.
 
Χθες ένας σύμβουλος του Κρεμλίνου, ο Αντρέι Μπελούσοφ, προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε, επιπλέον με το εμπάργκο στα διατροφικά προϊόντα, να περιορίσει τις εισαγωγές ορισμένων οχημάτων ή καταναλωτικών αγαθών, όπως προϊόντων ένδυσης.
 
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Στη Δράμα των μαθητικών μου χρόνων»

«Την εποχή που άρχιζαν τα σχολεία δεν ήταν ό,τι καλύτερο, διότι έπρεπε να μπεις πάλι σε μια πειθαρχία, ήταν δύσκολο να επιστρέψεις στην αυστηρότητα και τις απαιτήσεις του σχολείου. Ωστόσο υπήρχε και η ευχάριστη μεριά, η επικοινωνία με τους δασκάλους που συμπαθούσες, με τους συμμαθητές σου που αγαπούσες, που κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν τους είχες συναντήσει πουθενά.
«Στη Δράμα τα νερά πλημμύριζαν από αυτοσχέδια καραβάκια με αναμμένα κεριά.  Τρεμόσβηναν, δημιουργώντας κατανυχτική ατμόσφαιρα» Φ.Π.«Στη Δράμα τα νερά πλημμύριζαν από αυτοσχέδια καραβάκια με αναμμένα κεριά. Τρεμόσβηναν, δημιουργώντας κατανυχτική ατμόσφαιρα» Φ.Π.Τα καινούργια βιβλία αποτελούσαν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη και κυρίως τα αναγνωστικά με τις πολύ όμορφες εικόνες, που σου δημιουργούσαν κάποια ευχάριστη κατάσταση, και επιπλέον σου διευκόλυναν τις δυσκολίες των κειμένων. Το σχολείο που πήγαινα στη Δράμα, ένα πολύ όμορφο νεοκλασικό οικοδόμημα, με επιτυχημένες αναλογίες και πολύ άνετες αίθουσες, με απαραιτήτως κάποια σόμπα στο κάθε ένα από αυτά, διότι το χειμώνα έκανε πολύ τσουχτερό κρύο και κυρίως έβρεχε συνεχώς και χιόνιζε πολύ συχνά. Εκλειναν για αρκετές μέρες τα σχολεία». Τα μαθητικά χρόνια του Φαίδωνα Πατρικαλάκι, ζωγράφου, ποιητή, γλύπτη, σκηνογράφου, συγγραφέα.
- Στη Δράμα;
«Θυμάμαι τις ομίχλες της, που απέκλεισαν ακόμα και την ελάχιστη ορατότητα, και δεν ήξερες ούτε πού βρισκόσουν και ούτε πού πήγαινες. Κάθε πρωί που έφευγα για το σχολείο, έβλεπα μόνο σε απόσταση ενός μικρού κύκλου που με περιέβαλλε, λες και αποτελούσε αναπόσπαστη προέκταση του εαυτού μου, της οντότητάς μου, των κινήσεων και της σκέψης μου. Τον ακολουθούσα και με ακολουθούσε όπως τα σκυλιά τα αφεντικά τους. Η περίεργη αυτή κατάσταση μου γεννούσε κάποια αλλόκοτη συγκίνηση, διότι αν και η ομίχλη μού έκρυβε οτιδήποτε τριγύρω, μου επέτρεπε ωστόσο να φαντάζομαι ότι διέσχιζα αποστάσεις και τοπία που τα έφτιαχνα με το νου μου. Ο χαρισματικός αυτός φωτεινός κύκλος υπήρξε για μένα ένα ισόβιο παιχνίδι φαντασίας και ποίησης».
- Οι δάσκαλοι;
«Δεν ήταν πάντα ό,τι καλύτερο, και η συμπεριφορά τους αρκετά απαράδεκτη. Ηταν αδιανόητα νευρωτικοί και συχνά έχαναν τον έλεγχο και κτυπούσαν τους μαθητές αλύπητα. Υπήρξαν πάντα καλοί με τους καλούς και ήσυχους μαθητές, και απότομοι και δύστροποι με τους κακούς, αν και θα έπρεπε να γινόταν το αντίθετο. Οι κακοί και οι άτακτοι μαθητές πρέπει να έχουν κάποια ιδιαίτερη αντιμετώπιση και κυρίως να αντιμετωπίζονται με κάποια κατανόηση παρά με αγριάδα και βιαιότητα. Η ανάρμοστη συμπεριφορά των δασκάλων, αντί να καλυτερεύει τους κακούς και άτακτους μαθητές, τους κάνει ακόμα χειρότερους».
- Μουσική;
«Εκείνο που έλειπε τότε από τα σχολεία ήταν η παιδεία της μουσικής καθώς και της ζωγραφικής. Μουσική δεν είναι να μαθαίνεις μόνο μερικά τραγουδάκια αλλά να ακούς μουσική, να γνωρίζεις τους συνθέτες. Γενικά είναι αναγκαία μια πιο σφαιρική αντίληψη της μουσικής. Το ίδιο ισχύει και για τη ζωγραφική, διότι ζωγραφική δεν είναι μόνο να μπορείς να σχεδιάζεις, αλλά να γνωρίζεις τους ζωγράφους, τα κινήματα της ζωγραφικής και να μπορείς κάπως να ξεχωρίζεις τον ένα ζωγράφο από τον άλλο».
- Οι συμμαθητές;
«Οι περισσότεροι ήταν Πόντιοι, έρχονταν από τα μακρινά χωριά για να μάθουν γράμματα. Υπήρξαν παιδιά φτωχών οικογενειών, αλλά διέθεταν αξιοπρέπεια και ήθος. Είχαν πρόσωπα αθώα και νοσταλγικά και έδειχναν αρκετά συνεσταλμένα. Ηταν οι καλύτεροι μαθητές της τάξης που εγώ δεν ήμουνα καθόλου, διότι οι γονείς μου ήταν ιδιοκτήτες του μοναδικού κινηματογράφου της Δράμας και βρισκόμουνα συνεχώς εκεί παρακολουθώντας με πάθος όλες τις ταινίες της σεζόν».
- Σινεφίλ;
«Ημουν ισόβιος εραστής θρυλικών σταρ του σινεμά. Στο μοναδικό σινεμά της Δράμας, ιδιοκτησίας του πατέρα μου, έμπαινα κρυφά, από τη μικρή πόρτα στο χώρο όπου αντίκριζα την οθόνη από την πίσω μεριά. Ανέβαινα σε μια σκάλα τοποθετώντας τα χείλη μου στα μάγουλα των πολυαγαπημένων μου σταρ. Τις είχα φιλήσει σχεδόν όλες. Τη Χέντι Λαμάρ, τη Λάνα Τάρνερ, την Μπέτι Κρέιμπλ, τη Μορίν Ο'Χάρα, τη Μέρλιν Ομπερν, την Τζόαν Κρόφορντ. Υπήρξα για χρόνια ο φανατικός εραστής όλων αυτών των μυθολογικών πλασμάτων και τις λάτρευα όσο κανείς, μα κανείς άλλος».

Ιατρικό Λεξικό - Αιμορραγικός πυρετός από τον ιό Έμπολα

Αγγλικός όρος
Ebola virus hemorrhagic fever
Ορισμός
Μια συχνά θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη, η οποία έχει εμφανιστεί σε σποραδικές εξάρσεις στην Αφρική. Η κλινική εικόνα της διάχυτης αιμορραγίας σε διάφορα όργανα και ο πυρετός είναι παρόμοια με αυτή που παρατηρείται στους αιμορραγικούς πυρετούς της Lassa, του Marburg και του Congo- Crimean.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η νόσος προκαλείται από ένα από τα τρία είδη του ιού Έμπολα, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια Fikwiridae και διακρίνεται από τις μακρές νηματοειδείς ίνες του RNA. Ο ζωικός ξενιστής (δεξαμενή) δεν έχει αναγνωριστεί, περιορίζοντας την έρευνα γύρω από τη νόσο. Σε κάθε εισβολή επιδημίας, η πρώτη ανθρώπινη μόλυνση πιστεύεται ότι οφείλεται σε δήγμα από μολυσμένο ζώο. Οι ακόλουθες περιπτώσεις οφείλονται σε επαφή με το αίμα ή με σωματικά υγρά από ένα μολυσμένο άνθρωπο ή από την επαναχρησιμοποίηση μολυσμένων βελονών και συρίγγων. Η χρήση των συνήθων μέτρων προφύλαξης εμποδίζει την εξάπλωση της νόσου, με την επιπλέον χρήση καλυμμάτων για τα πόδια και τα υποδήματα, σε περίπτωση ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων αίματος, εμεσμάτων ή διαρροϊκών κενώσεων. Οι θάλαμοι απομόνωσης αρνητικής πίεσης χρησιμοποιούνται επίσης, αν υπάρχουν. Η εξάπλωση του ιού Έμπολα μεταξύ των ανθρώπων μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων δεν έχει αναφερθεί ποτέ, συνιστάται όμως η χρήση μάσκας σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα. Όλος ο εξοπλισμός πρέπει να αποστειρώνεται πριν επαναχρησιμοποιηθεί.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η περίοδος επώασης διαρκεί 2-3 εβδομάδες και ακολουθείται από απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγίας, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κόπωσης και κοιλιακού άλγους. Μπορεί επίσης να υπάρχει εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα. Εντός 7 ημερών αναπτύσσεται σοκ (καταπληξία), κυρίως εξαιτίας της αιμορραγίας. Περισσότεροι από το 50% των ασθενών καταλήγουν. Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια ή φάρμακα εναντίον των ιών Έμπολα του αιμορραγικού πυρετού και η θεραπεία περιορίζεται σε υποστηρικτικά μέτρα για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, της οξυγόνωσης και του ισοζυγίου υγρών και ηλεκτρολυτών.
Ετυμολογία
(Έμπολα, Ζαΐρ, Αφρική).

ΠΥΡΓΟΣ Αντιμέτωπος με τα χρέη και με το καθεστώς επιτήρησης

Τρεις δήμοι στην… πρίζα

ΠΑΤΡΑ Η φιλοξενία των 400 παιδιών που έμειναν εκτός παιδικών σταθμών, πρώτο μέλημα του νέου δημάρχου ΠΥΡΓΟΣ Αντιμέτωπος με τα χρέη και με το καθεστώς επιτήρησης ο δήμαρχος ΚΑΛΑΜΑΤΑ Με τους Ρομά και την κατεδάφιση του καταυλισμού της Αγίας Τριάδας ασχολείται ο δήμαρχος της πόλης.

■ ΠΥΡΓΟΣ Αντιμέτωπος με τα χρέη και με το καθεστώς επιτήρησης είναι ο Δήμος Πύργου, ενώ δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα οι υποθέσεις του δημάρχου Γαβριήλ Λιατσή με τη δικαιοσύνη. Σύμφωνα πάντως με τα πρώτα στοιχεία, το χρέος του δήμου μοιάζει να είναι μεγαλύτερο απ’ αυτό που είχε υπολογιστεί αρχικά και να ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 7 εκατ. να είναι έως το τέλος του χρόνου απαιτητά.

Τα περί οικονομικής επιτήρησης ακούστηκαν από τον καινούργιο αντιδήμαρχο οικονομικών του δήμου, Γιώργο Ανδριόλα. Εάν τελικά μπει σ’ αυτό το καθεστώς ο Δήμος Πύργου, σημαίνει πως θα δίνει κάθε μήνα επισήμως τα στοιχεία για τις δαπάνες του, οι οποίες θα πρέπει να αποτυπώνονται στο Μητρώο Δεσμεύσεων και να κοινοποιούνται στο υπουργείο μια συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε μήνα.

Ετσι, θα παρακολουθείται το ποσοστό της μισθοδοσίας του δήμου επί των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Παράλληλα, θα εγγράφονται και όσα καλείται να εισπράξει ο δήμος. Αυτό παράλληλα σημαίνει πως ο δήμος θα υποχρεωθεί στον περιορισμό των επενδύσεων και των έργων ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει σταδιακά τα χρέη του, ενώ θα τεθούν αυστηρά όρια για νέο δανεισμό.


ΕΥΡΩΠΗ Η ΛΑΤΖΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Οι κυρώσεις προς την Ρωσική  χώρα συνεχίζονται από την πλευρά των Η.Π.Α και την ουρά Ε.Ε.
Ο λόγος προς τους απλούς πολίτες είναι άγνωστος . Δεν ανέτρεψε  η Ρωσια  την κυβέρνηση της Ουκρανίας και ούτε διευκόλυναν φασίστες να πάρουν την εξουσία της χώρας .
Αυτή την στιγμή υπάρχει  αστάθεια στην Ουκρανία από την Αμερική  χωρίς να ενδιαφέρετε για το κόστος που έχει για τους πολίτες της . Όποιος Ουκρανός πιστεύει ότι οι Αμερική ενδιαφέρετε   για τους πολίτες της χώρας είναι αφελής.
Η ρωσια από την μεριά της αντιδρά  γιατί υπερασπίζετε συμφέροντα που την ενδιαφέρουν άμεσα. Τα γεγονότα είναι στα  σύνορα της. Για να το δούμε διαφορετικά αν αυτό γίνονταν στα σύνορα Μεξικού Η.Π.Α πως θα το έβλεπαν οι αμερικανάκια.
Είναι γελοίο να θεωρούμε ότι  Η.Π.Α   ενδιαφέρονται για την δημοκρατία των εθνών.

Αυτό που είναι όμως παράλογο είναι ότι ενώ ξέρουν ότι οι κυρώσεις θα φέρουν αντίμετρα από την πλευρά της ρωσιας δεν σταματούν. Λες και θέλουν με οποιοδήποτε κόστος να την εξαφανίσουν. Αισθάνομαι ότι όλοι οι σχεδιασμοί έχουν γίνει μήνες πριν για να μην πω χρόνια.
Η ευρωπη προτιμά να συμμετάσχει στους σχεδιασμούς της Αμερικής έστω και με οικονομικό κόστος των κρατών της . Προτιμά να πληρώνει αποζημιώσεις για εξαγωγές  προϊόντων που έχει μπλοκάρει η ρωσια ως αντίποινα .

Αναρωτιέμαι!!!  που βρίσκει τα λεφτά για να αποζημιωση όλους του Ευρωπαίους που χάνουν από τις εξαγωγές στην ρωσια.