Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Κύπρος, Ερντογάν και υποχωρήσεις!

Οι ατυχείς δηλώσεις του γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβεως Α. Μητσιάλη, για την ανάγκη υποχωρήσεων και των δύο πλευρών, είχαν ενοχλήσει και δικαίως τον Κυπριακό Ελληνισμό. Ευτυχώς, η πρόσφατη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών Ακη Γεροντόπουλου έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Επισκεπτόμενος τη Λευκωσία για το Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων της υφηλίου ο κ. Γεροντόπουλος τόνισε ότι η δική μας πλευρά δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει άλλες υποχωρήσεις.
Οι δηλώσεις του νεοεκλεγέντος Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα της Κύπρου προκαλούν, διότι αναφέρονται σε λύση δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο. Ομως, τον αέρα για να λέει τέτοια πράγματα τού τον έδωσαν ορισμένα λάθη και οι υπερβολικές υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Από το 2008 που ανέλαβαν την εξουσία στην Κύπρο ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και η καταστροφική αριστερή διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ, η Λευκωσία δέχθηκε τη συνομοσπονδία δύο ισότιμων πολιτειών, τις οποίες οι Τούρκοι ονομάζουν «ξεχωριστά κράτη». Δηλαδή επιδεικνύεται ανοχή στην τουρκική ιδέα να καταλυθεί η σημερινή Κυπριακή Δημοκρατία και να ιδρυθεί ένα νέο κράτος με ισότιμα συνιδρυτικά μέρη τους Τουρκοκυπρίους και τους Ελληνοκυπρίους. Η πρόταση αυτή είναι και αντιδημοκρατική, διότι εξισώνει την πλειοψηφία με τη μειοψηφία, και μη λειτουργική και ηθικώς προβληματική, διότι ουσιαστικά νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής του 1974.

Ο οξυδερκής Κύπριος δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος στη «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» της Λευκωσίας (4/9/2014) δημοσίευσε το επίσημο ανακοινωθέν της συναντήσεως του Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ψευδοπρόεδρο Ταλάτ στις 23/5/2008, αλλά και το αντίστοιχο κείμενο από τη συνάντηση του νυν Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Ερογλου, διάδοχο του Ταλάτ, στις 11/2/2014. Με δυσάρεστη έκπληξη παρατηρούμε ότι, ενώ στα ελληνικά κείμενα γίνεται αναφορά για δύο συνιστώσες πολιτείες, στα τουρκικά κείμενα χρησιμοποιείται ο όρος kurucu devlet, που σημαίνει ιδρυτικά κράτη, η δε Κυπριακή Δημοκρατία υποβιβάζεται σε «Κράτος των Ρωμηών της Κύπρου»!
Προτείνω να αλλάξει ριζικά η γραμμή της Αθήνας και της Λευκωσίας. Οι υποχωρήσεις μας αποθράσυναν την τουρκική πλευρά. Να απαλλαγούμε πλήρως από τη λογική των δύο κρατών και από τη διχοτομική λογική του καταψηφισθέντος Σχεδίου Ανάν. Να προβάλουμε τη λύση μιας ενιαίας Κύπρου, αφού πρώτα αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα.


Κωνσταντίνος Χολέβας

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στην ιταλική εφημερίδα "Λα Στάμπα"

Τσίπρας στη "Λα Στάμπα": Χρειαζόμαστε λύση για το δημόσιο χρέος όπως το 1953 για τα http://news247.gr/eidiseis/politiki/πολεμικά χρέη της Γερμανίας. Η Μέρκελ κάνει ό,τι θέλει






"Ήρθα στο «στόμα του λύκου» γιατί είναι καλύτερα να ακούς κάποιον απευθείας, ακόμη και εάν έχει διαφορετική γνώμη. Το φάρμακο που επέλεξαν για την κρίση, η δημοσιονομική πειθαρχία και η λιτότητα, δεν είναι μόνο λανθασμένο, αλλά και επιζήμιο". Τα παραπάνω δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα "Λα Στάμπα".
"Σίγουρα, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα μεγάλα ελλείμματα του παρελθόντος, αλλά καμία χώρα δεν μπορεί να έχει ένα χρέος σχεδόν διπλάσιο του ΑΕΠ της, γιατί μόνο το κόστος για τους τόκους συνθλίβει οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξης", είπε μεταξύ άλλων ενώ ανέφερε ότι "σήμερα συζητούν 27 αλλά στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η Μέρκελ".

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πως κατάφερε ένας εκπρόσωπος της «άκρας» ευρωπαϊκής αριστεράς να κερδίσει από τη σκηνή του Φόρουμ Αμπροζετι έστω και ένα διακριτικό αριθμό χειροκροτημάτων;
Ήρθα στο «στόμα του λύκου» γιατί είναι καλύτερα να ακούς κάποιον απευθείας, ακόμη και εάν έχει διαφορετική γνώμη. Ήρθα για να πω ότι το φάρμακο που επέλεξαν για την κρίση, η δημοσιονομική πειθαρχία και η λιτότητα, δεν είναι μόνο λανθασμένο, αλλά και επιζήμιο. Μετά από πέντε έτη κρίσης αντί να εξαφανιστεί, πολλαπλασιάστηκε: υπάρχει μια μετάσταση. Και σήμερα κινδυνεύουμε με μια παγκόσμια ύφεση.
Εσείς τα έχετε με την Τρόικα που επέβαλε τους κανόνες της στην Ελλάδα. Μα ακόμη και σήμερα, εδώ στο Τσερνόμπιο, σας υπενθύμισαν ότι η τρόικα έφθασε μετά από ένα αίτημα βοηθείας και σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είχε παραχαράξει τους προϋπολογισμούς…
Η Ελλάδα έχει τις ευθύνες της, αλλά στη χώρα μου εφαρμόστηκε το πιο βίαιο πρόγραμμα που υιοθετήθηκε στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα είναι ότι σε τέσσερα χρόνια το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 25%. Το επίσημο ποσοστό ανεργίας είναι στο 28%. Το δημόσιο χρέος από το 126% είναι στο 175% του ΑΕΠ. Είναι απαράδεκτα στοιχεία για μια ευρωπαϊκή χώρα. Σίγουρα, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα μεγάλα ελλείμματα του παρελθόντος, αλλά καμία χώρα δεν μπορεί να έχει ένα χρέος σχεδόν διπλάσιο του ΑΕΠ της, γιατί μόνο το κόστος για τους τόκους συνθλίβει οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξης.
Ένα σκληρό τίμημα που πληρώνει η Αθήνα για τα λάθη του παρελθόντος;
Αυτή η κρίση δεν αποτελεί ένα πρόβλημα της Ελλάδας, της Ιταλίας ή της Ισπανίας, αλλά αποτελεί ένα δομικό πρόβλημα. Εάν καταλάβουμε αυτό θα καταλάβουμε επίσης πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με πολιτικούς όρους. Πρέπει να το κάνουμε σε μια Ευρώπη που να είναι πιο δημοκρατική: σήμερα συζητούν 27 αλλά στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η Μέρκελ. Είναι αναγκαία μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση: πρέπει να σπάσει το σημερινό πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας στους προϋπολογισμούς και της λιτότητας που μας οδηγεί ταχύτατα προς τη στασιμότητα και τον αποπληθωρισμό.
Θέλετε να μας πείτε ότι το πρόβλημα της Ευρώπης είναι περισσότερο η Γερμανία παρά η Ελλάδα;
Πιστεύω ότι η Γερμανία θα έπρεπε να αυξήσει τις τιμές και τους μισθούς. Λίγος πληθωρισμός δεν θα της έκανε κακό.
Ποιες εναλλακτικές λύσεις βλέπετε έναντι του συνδυασμού της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των δομικών μεταρρυθμίσεων, που και εδώ στο Τσερνόμπιο οι επίσημες φωνές της Ευρώπης υποδεικνύουν ως τη μόνο εφικτή λύση;
Η ανάπτυξη έρχεται από τις δημόσιες επενδύσεις, για τις οποίες θα πρέπει να αυξηθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και από μια καινοτομία που να μην περικόπτει αλλά να δημιουργεί καινούργιες θέσεις εργασίας. Δεν πρόκειται για μια έκτακτη συνταγή, αλλά για αυτό που έκαναν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μετά το ’29. Μετά, πρέπει να δοθεί χρόνος στις εθνικές οικονομίες να ανακάμψουν χωρίς τις δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας, κατανοώντας ότι ένα χρέος κοντά στο 200% του ΑΕΠ είναι αβάστακτο. Χρειαζόμαστε μια λύση για το δημόσιο χρέος, όπως το 1953 βρέθηκε μια λύση, στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, για τα πολεμικά χρέη της Γερμανίας.
Ο Ντράγκι χαλάρωσε τη νομισματική πολιτική όταν έγινε δυνατό. Τώρα ζητά από τις κυβερνήσεις να κάνουν από την πλευρά τους τις μεταρρυθμίσεις. Εσείς τι πιστεύετε;
Ο Ντράγκι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν πιστεύω ασφαλώς ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια ανάπτυξη διαρκείας. Θα έλεγα ότι οι αποφάσεις της αποτελούν περισσότερο ένα συμβολικό μήνυμα στη Μέρκελ.
Εσείς πιστεύετε πραγματικά ότι αυτή η επιστροφή στις κεϋνσιανές πολιτικές μπορούν να βρουν χώρο στην Ευρώπη;
Εκτιμώ ότι μέρα με τη μέρα διαρκώς και περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των Γερμανών, κατανοούν ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Φοβάμαι όμως ότι μέρα με τη μέρα καθυστερούν περισσότερο. Εάν στην Ευρώπη συνεχιστεί η στασιμότητα και ο αποπληθωρισμός κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο μια ευρωπαϊκή, άλλα μια παγκόσμια ύφεση.

«Το δημόσιο σχολείο σε κίνδυνο»

Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, η υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, οι δραματικές μειώσεις του εισοδήματος των εκπαιδευτικών, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει στο 40% του μισθού τους, είναι η μια πλευρά του νομίσματος.
Η άλλη είναι η εγκατάλειψη κάθε φροντίδας για τη μορφωτική αποστολή του δημόσιου σχολείου (προγράμματα και βιβλία), η στοχοποίηση των εκπαιδευτικών από την κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνων για τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης, η απουσία επιμόρφωσης, η επίδειξη αυταρχισμού στις φωνές που αντιστέκονται στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής.
Χιλιάδες μαθητές της προσχολικής αγωγής δεν βρίσκουν θέση στο δημόσιο νηπιαγωγείο, αφού το υπουργείο Παιδείας από τότε που ψήφισε το νόμο για την υποχρεωτικότητα της φοίτησης στο νηπιαγωγείο δεν πήρε κανένα μέτρο για την υλοποίησή του.
Από τους 19.000 συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που ανακοινώθηκαν ότι θα προσληφθούν για τη φετινή χρονιά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η συντριπτική τους πλειοψηφία (14.500) προέρχεται από το ΕΣΠΑ και αφορούν μόνο συγκεκριμένες θέσεις εργασίας -στην πρωτοβάθμια τις θέσεις υπευθύνου στο ολοήμερο σχολείο και την ειδική εκπαίδευση-, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν όλες οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων και να ελαστικοποιείται το ωράριο των εκπαιδευτικών, διαλύοντας στην πράξη το ολοήμερο σχολείο.
Η κατάσταση φαίνεται να γίνεται επικίνδυνη και σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ας δούμε τι προτείνουν οι σύμβουλοι του ΟΟΣΑ για αυτό το ζήτημα: «Μια από τις βασικές περικοπές αφορά στα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και των πανεπιστημίων. Είναι πολύ προτιμότερη επιλογή από μια δραστική μείωση του αριθμού των μαθητών και των σπουδαστών. Οι οικογένειες θα αντιδράσουν βίαια στο ενδεχόμενο να αποκλειστούν τα παιδιά τους από την εκπαίδευση. Δεν θα αντιδράσουν όμως σε μια σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Ετσι σιγά σιγά θα δεχτούν να πληρώνουν κάποιο ποσόν για να σπουδάζουν τα παιδιά, ή να περικοπεί κάποια εκπαιδευτική δραστηριότητα. Αυτή η υποβάθμιση όμως πρέπει να γίνει βήμα προς βήμα, σε ένα σχολείο αρχικά και όχι στο γειτονικό σχολείο, ώστε να αποφευχθεί μια γενικευμένη αντίδραση του πληθυσμού».
Η κυβέρνηση φαίνεται να παίρνει σοβαρά υπόψη της τη συγκεκριμένη οδηγία. Η αδιαφορία για τις εντελώς αναγκαίες αλλαγές σε σχολικά βιβλία (π.χ., μαθηματικά Ε' και Β' Δημοτικού, Ιστορία ΣΤ'), η αναγωγή της αντιγραφής (copy paste) ως βασικής μεθόδου κατάρτισης επίσημων κειμένων (νόμων, αναλυτικών προγραμμάτων, οδηγιών αξιολόγησης εκπαιδευτικών κ.λπ.), η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για τη συγκρότηση αναλυτικών προγραμμάτων χωρίς οποιαδήποτε αποτίμηση των προηγούμενων όπως και άλλων κεντρικών εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης (π.χ., σχολεία ΕΑΕΠ) οδηγούν σταθερά το δημόσιο σχολείο σε μαρασμό. Η στήριξη των γονέων και η δουλειά των εκπαιδευτικών της πράξης διασώζουν προς το παρόν τα σχολεία από την πλήρη κατάρρευση. Ωστόσο οι πόροι αυτοί δεν είναι ανεξάντλητοι.

Τα δύο πρόσωπα του πρωθυπουργού

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ μόλις ενημερώθηκε για την ανακάλυψη του τάφου της Αμφίπολης έσπευσε στον ανασκαφικό χώρο για να κλέψει λίγη από τη λάμψη του μνημείου. Αλλωστε, δεν μπορούσε να προσφέρει και κάτι...
Εδώ, ακόμα και όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού, η μοναδική «προσφορά» του ήταν να διορίσει δεκάδες συντοπίτες του ως φύλακες στα Μουσεία Καλαμάτας και Ακροπόλεως!
Κι ενώ μπροστά στις κάμερες δήλωνε εθνικά υπερήφανος για τη σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη και δεν παρέλειπε να συγχαρεί τους ανασκαφείς, λίγες μέρες μετά έστελνε προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Διάταγμα για την κατάργηση Εφορειών και τη μείωση του αριθμού των αρχαιολόγων...
Το ακόμα πιο εκπληκτικό είναι ότι ανάμεσα στις υπό κατάργηση Εφορείες είναι και αυτή στην οποία υπάγονται οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν την Αμφίπολη! Δηλαδή ο κ. Σαμαράς διώχνει αυτούς που προ ολίγων ημερών επαινούσε!
Εκτός κι αν ούτε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα είχε διαβάσει, όπως το άλλο με το οποίο απολύονται με το «έτσι θέλω» εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ, που επίσης αγνοούσε τι προβλέπει...
Εμ δεν τα διαβάζει, εμ τα υπογράφει. Μα έτσι δεν γίνονται δουλειές. Αλλωστε, είναι γνωστό από τους αρχαίους χρόνους ότι ο άνδρας δύο πράγματα πρέπει να προσέχει πού βάζει. Το ένα είναι η υπογραφή του...
Το περί ου ο λόγος κυβερνητικό σχέδιο είναι ευνόητο γιατί πήγε απ' ευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι καλόβολος ο Κάρολος και υπογράφει ό,τι του πασάρει η κυβέρνηση. Ενώ αν ερχόταν ως νομοσχέδιο στη Βουλή, δεν θα ψηφιζόταν ούτε από τον ίδιο τον υπουργό Πολιτισμού.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το νέο και εμπνευσμένο οργανόγραμμα, μειώνεται το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό κατά 40%, κλείνουν 17 Εφορείες ή διευθύνσεις σε όλη τη χώρα, συνενώνονται όλες οι Εφορείες και υπηρεσίες της Αθήνας σε μία (!) και καταργούνται 500 κενές οργανικές θέσεις αρχαιολόγων. Με άλλα λόγια, θα χάσει ο αρχαιολόγος την ανασκαφή και η ανασκαφή τον αρχαιολόγο!
Επιπροσθέτως, ανοίγει ο δρόμος για να δοθούν σε ιδιώτες τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι εκθέσεις των Μουσείων. Και δεν σταματά εδώ ο αρχαιολογικός κατήφορος. Κλείνουν ύστερα από 31 χρόνια λειτουργίας και το Κέντρο Λίθου (οι ηλίθιοι...). Ενα πρότυπο κέντρο μελέτης και συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δημιούργημα και αυτό -όπως και τα μουσειακά προγράμματα- της Μελίνας Μερκούρη (και με πρώτο διευθυντή το συνεργάτη της «Ε» Νίκο Μπελογιάννη). Τυχαίο; Δεν νομίζουμε...
Κι ενώ οι αρχαιολόγοι θα γίνουν είδος προς εξαφάνιση, προβλέπεται η δημιουργία πέντε νέων υπηρεσιών «υπαγομένων απ' ευθείας στο Γραφείο Υπουργού». Δηλαδή και πολιτικά ελεγχόμενες και στελεχωμένες «με δικά μας παιδιά» (αξιοκρατικά, όμως...).
Μία από αυτές είναι η Ειδική Υπηρεσία Προβολής και Αξιοποίησης που ήδη έπιασε δουλειά με την Αμφίπολη. Γι' αυτό και είναι η πρώτη φορά που για ευρήματα ανασκαφών δεν μιλούν οι αρχαιολόγοι, αλλά οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους...
Οι χειροκροτητές, λοιπόν, της νεοπαγούς προπαγανδιστικής υπηρεσίας διαχειρίζονται πολιτικά και όχι επιστημονικά τη ροή των πληροφοριών για την πορεία του ανασκαφικού έργου με ένα και μοναδικό σκοπό. Την αποκλειστική ενημέρωση του πρωθυπουργού, ώστε από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης να ανακοινώσει τα σπουδαία αρχαιολογικά νέα στο πόπολο!
Ναι, ο ίδιος άνθρωπος που έχει υπογράψει τη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, θα καμαρώνει σαν γύφτικο σκεπάρνι για το έργο της!
ΣΑΝ ΤΟΝ Ιανό ο πρωθυπουργός έχει δύο πρόσωπα. Μόνο που ο αρχαίος θεός είχε ένα καλό και ένα κακό, ενώ ο κ. Σαμαράς έχει ένα της υποκρισίας και ένα της αποτυχίας...

Οι τυμβωρύχοι της Αμφίπολης

 Το 1927 έφτασαν στην Αμφίπολη πρόσφυγες από τη Δράμα, κυνηγημένοι από τα κουνούπια και την ελονοσία. Λένε πως τα ζώα τους που άφησαν ελεύθερα τους οδήγησαν εδώ. Μετά τον πόλεμο οι βοσκοί στο Λόφο του Καστά έβοσκαν αμέριμνοι πάνω από τους θησαυρούς της Αμφίπολης τα πρόβατα και τα γίδια τους. Τα παιδιά μαζεύουν οβίδες για να βγάλουν τα μολύβια και τα τούνστια και να τις πουλήσουν δώδεκα δραχμές το κιλό.

Αναζητώντας  τον κρυμμένο  θησαυρό  (εάν έχει  απομείνει  κάτι...)Αναζητώντας τον κρυμμένο θησαυρό (εάν έχει απομείνει κάτι...)Ο γνωστός πλέον ογδοντάχρονος ανασκαφέας που ανακάλυψε με τη συνέντευξή του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ήταν παιδί στη δεκαετία '50:
«Εδώ έσκαβαν όλοι. Ο τόπος είναι ημίβραχος, έσκαβες δέκα πόντους και φαινόταν, αν ήταν σκαμμένος ο τάφος. Σκάβαμε κυρίως στην Ακρόπολη, απέναντι από το σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο, στα "καλά μνήματα", έμειναν οι πλούσιοι εκεί. Ανοιξα πολλούς τάφους: αν ήταν γυναικείος ο τάφος, βρίσκαμε χρυσά σκουλαρίκια, περιδέραια και καρφίτσες, αν ήταν αντρικός κάποια αντικείμενα και δακτυλίδια.
Οι ανασκαφές γινόντουσαν βράδυ από ομάδες δύο-τριών ατόμων συνήθως. Ο έμπορος τα αγόραζε και ο καθένας έπαιρνε το μερτικό του. Η συναλλαγή γινόταν στη Θεσσαλονίκη. «Αν έβρισκες κάτι, έπαιρνες τον έμπορο και του το έλεγες. Εβρισκαν και αγαλματίδια και τα πουλούσαν στους μεγάλους αρχαιοκάπηλους ή σε αυτούς που έκαναν συλλογές.
Είχα βρει τότε τριάντα αγαλματίδια, δούλευα στον δρόμο και άνοιγα τη διακλάδωση προς το χωριό μέσα, φαρδαίναμε τον δρόμο, τριάντα κούκλες, περιστέρια "αλεπές" και γυναικεία πρόσωπα, τα παρέδωσα στο Λαζαρίδη. Δεν μου έδωσαν καμία αμοιβή... Μια μέρα, καθώς άνοιγε τον δρόμο η μπουλντόζα, πετάχτηκε ένα κεφάλι μαρμάρινο. Το παρέδωσα και αυτό, αλλά λεφτά δεν πήρα ακόμη. Ο Λαζαρίδης έβγαινε με μια τσάντα στο χωριό και μάζευε ό,τι μπορούσε, ζητούσε ό,τι είχε βρει ο καθένας να του το παραδώσει, και τότε τα παρέδωσα και εγώ. Πήγα παντού -μέχρι τις Μυκήνες- πηγαίναμε δύο τρία άτομα, ξέραμε πού ήταν, ψάχνοντας τα έβρισκες. Πήγα στη Βεργίνα πριν από τον Ανδρόνικο. Ημασταν τέσσερα άτομα και πήγαμε τρία μέτρα βάθος, βρήκαμε ένα φτυάρι σπασμένο, πήγαν άλλοι πριν από εμάς.
Στην Ορμύλια της Χαλκιδικής με συνέλαβαν. Αλλά δεν ήμουν εκεί, το κάνανε συνωμοσία ο διοικητής Ασφαλείας, ο Οικ., με άλλα "κοπρόσκυλα" της δουλειάς, τρώγανε μαζί φαίνεται, πλήρωσα 1.700.000 δραχμές, για να μην μείνω φυλακή, για μένα και τον αδερφό μου. Είπαν πως οδηγούσα μπουλντόζα: εγώ δίπλωμα δεν είχα. Θυμάμαι, ένα βράδυ του 1977 ήμασταν στο Μελισσουργό της Ν. Απολλωνίας, κάτω στον δρόμο -Παζαρούδα λέγεται το χωριό- εκεί ψάχναμε, κάποιος μας πρόδωσε και ήρθε η αστυνομία, μας έπιασε και μας πήγε στα Λαγκαδίκια. Δικαστήκαμε, έφαγα πενήντα μέρες φυλακή, πληρώσαμε... Τώρα είναι κακούργημα, τότε ήταν πλημμέλημα. Δεν πλήρωναν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, δεν υπήρχε ούτε φύλακας, ούτε τίποτα, ούτε ήταν χαρακτηρισμένα αρχαιολογικά. Πολλή φτώχεια. Με αυτά ίσα ίσα που συντηρούνταν ο κόσμος... άλλοι έπαιρναν τα λεφτά».
Τη δεκαετία '80 σχεδόν όλοι στην Αμφίπολη έχουν προμηθευτεί ανιχνευτές χρυσού. «Τριάντα άτομα κάνανε όλη τη δουλειά - ήταν και διοικητές μέσα, και αυτοί μπερδεύονταν με τα αρχαία. Το 1994 παρέδωσα κάποια αντικείμενα στην αρχαιολογική υπηρεσία, τα εκτίμησαν με ένα ποσό, αλλά ακόμη δεν μου τα πλήρωσαν. Το 2006, τους παρέδωσα πέντε χάλκινα και δύο ασημένια νομίσματα ρωμαϊκών χρόνων, ένα χάλκινο νόμισμα βυζαντινών χρόνων, ένα στάθμιο και μία χάλκινη αιχμή βέλους. Τα κοστολόγησαν περίπου 900 ευρώ, αλλά δεν μου τα πληρώσανε ακόμη» θα πει ο ογδοντάχρονος τυμβωρύχος.
Η μαρτυρία αυτή είναι σημαντική, αφού στις τελευταίες ανασκαφές στον Τύμβο Καστά όπως θα πει ο γέρος τυμβωρύχος «εγώ έδειξα στον αρχιφύλακα της Περιστέρη την είσοδο του Τύμβου. Του έδωσα και σχεδιάγραμμα, το έχουν». Οι κάτοικοι της Μεσολακκιάς βρίσκουν στα χωράφια τους νομίσματα.
«Υπήρχαν άνθρωποι στην Αμφίπολη που δεν δούλεψαν ποτέ, μάζευαν μπίλιες και έβρισκαν και τα νομίσματα. Τα νομίσματα τα έβρισκες περπατώντας. Εμείς ήμασταν αγρότες, αυτοί όλη μέρα έψαχναν και όλη τη νύχτα έσκαβαν. Οταν ξεκίνησαν να ανοίγουν τους τάφους, ερχόταν κόσμος από όλες τις περιοχές, είχαν διασυνδέσεις παντού. Τους συνελάμβαναν, πήγαιναν στα δικαστήρια. Τους έβαζαν από τη μια πόρτα και από την άλλη τους έβγαζαν. Είχαν... μπάρμπα στην Κορώνη. Ετρωγαν πολλοί από αυτή τη δουλειά».http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes--politismos&id=446323

Καταστροφικές περιοδείες Μία ηθοποιός, ένας σκηνοθέτης και ένας παραγωγός, η Ελένη Ράντου, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, περιγράφουν το τοπίο που επικράτησε για τους περιοδεύοντες θιάσους ανά την Ελλάδα. «Πρώτη φορά φάνηκε η διάλυση», μας επισημαίνουν

Οι ακυρώσεις παραστάσεων -λόγω ισχνής προσέλευσης αλλά και λόγω βροχής- ήταν συνήθεις αυτό το καλοκαίρι, κατά το οποίο η φετινή πανελλαδική περιοδεία για κάποια θεατρικά σχήματα εξελίχθηκε σε θρίλερ. Απορείς! Είναι δυνατό σε εποχές ισχνών αγελάδων η ζορισμένη ελληνική επικράτεια να μπορεί να σηκώσει 35 κοντά θεατρικές παραγωγές; Η απάντηση είναι μία και είναι συντριπτική. Οχι.
«Θεσμοφοριάζουσες» από τον Γιώργο Κιμούλη«Θεσμοφοριάζουσες» από τον Γιώργο ΚιμούληΗ Ελένη Ράντου, από τους λίγους σωσμένους, με τον «Κατάδικό» μου, αυτό το δύσκολο καλοκαίρι, το «πρώτο -όπως χαρακτηριστικά λέει- που «δείχνει τη διάλυση», περιοδεύοντας αντίκριζε ένα πρωτοφανές σκηνικό ερήμωσης. «Βλέπεις τρελές αντιθέσεις στη χώρα», επισημαίνει. «Πόλεις γκρεμισμένες και πόλεις που κρατάνε ακόμα. Η Πελοπόννησος κρατά. Τη μεγαλύτερη ζημιά την έχουν κάνει στη βόρεια Ελλάδα. Μην μιλάνε για ανακάμψεις! Η ερήμωση ειδικά στη Θεσσαλονίκη είναι τρομακτική. Ας το πάρουμε απόφαση: η επαρχία έχει τελειώσει, ζορίζεται, έχει γίνει καχύποπτη. Πάνε οι εποχές που μπορούσε να θρέψει».
Ο Γιάννης Μπέζος με τα «Παντρολογήματά» του υπέστη πανωλεθρία, ενώ πέρα από μια ακύρωση στις Οινιάδες, λόγω βροχής, οι «Θεσμοφοριάζουσες» με τον Γιώργο Κιμούλη, μολονότι δεν αναγκάστηκαν να ματαιώσουν πιάτσες, τα πήγαν άσχημα. Μετά βίας εξασφάλισαν ένα μέσο όρο πληρότητας 30%. Η παράσταση είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός φαβορί.
«Μια κλαίει - μια γελάει» ήταν για τους περισσότερου θιάσους, όπως για παράδειγμα για το «Η Κοιμωμένη Ξύπνησε» της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου. Το πρώτο εικοσαήμερο στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα Γιάννενα την παράσταση ανέκοψαν κυρίως οι βροχές. «Ηταν η απόλυτη καταστροφή», διαπιστώνει ο σκηνοθέτης της Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, για μια δουλειά του κουτσοπήγε σε άλλες περιοχές, πήγε καλά στο Βόλο και συμπαθητικά στην Αθήνα και ήταν sold out στην Πάτρα.
«Είμαστε απ' τους τυχερούς, γιατί για κάποιες παραστάσεις τα πράγματα ήτανε φέτος τραγικά», λέει με ανακούφιση ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, παραγωγός της «Λυσιστράτης»-Καβογιάννη, σε σκηνοθεσία Τσεζάρις Γκραουζίνις. Η παράσταση έκανε sold out σε μεγάλες πόλεις (Καλαμάτα, Πάτρα, στο Δίον), αλλά τα πήγε πολύ μέτρια στην υπόλοιπη περιφέρεια. «Στις περιφερειακές πόλεις γινόταν εμφανές ότι ο κόσμος είναι πραγματικά στριμωγμένος, συγκριτικά με άλλες χρονιές», προσθέτει ο παραγωγός.
Η Μαρία Καβογιάννη «Λυσιστράτη»Η Μαρία Καβογιάννη «Λυσιστράτη»Υπάρχουν και οι τρανταχτές εξαιρέσεις, που επιβεβαιώνουν τον πικρό κανόνα. Πρώτοι στη λίστα των θερινών θριαμβευτών, οι «Βάτραχοι» του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, έχουν μέχρι στιγμής κάνει ρεκόρ εισιτηρίων και συνεχίζουν ακάθεκτοι στην Αττική. «Παντού, όπου κι αν πάνε, κάνουν sold out. Από λάθος υπολογισμό δεν βάλαμε δύο, αντί για μία, παραστάσεις σε κάθε θέατρο», διαπιστώνουν άνθρωποι της πρώτης κρατικής σκηνής, που χαρακτηρίζουν, χωρίς ενδοιασμό, τη σκηνική πρόταση του Κακλέα «ευλογία». Ο θρίαμβος φάνηκε απ' το «καλημέρα»: στην εναρκτήρια παράσταση της Καβάλας οι «Βάτραχοι» κάνανε 2.500 εισιτήρια.
Εξαιρετικά καλά, αν και λίγο πιο πεσμένα συγκριτικά με τα φαβορί άλλων χρόνων, τα πηγαίνουν η παρωδία «Ωχ Ηλέκτρα» με τον Πέτρο Φιλιππίδη και οι «Φόνισσες της Παπαδιαμάντη» - οι δεύτερες με 700 θεατές την παράσταση, κατά μέσον όρο. Ακόμα και η Ελένη Ράντου, παρ' όλο που δεν τα πήγε άσχημα, παραδέχεται ότι δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος από την περιοδεία της: «Την κάνω μόνο για το ονόρε». Ο «Ιππόλυτος» του Εθνικού Θεάτρου, μολονότι δέχτηκε σφοδρή επίθεση έκανε μερικά sold out (στο Δίον, στους Φιλίππους, στο Χαλάνδρι) και κινείται με πληρότητα 60 - 65% - 70%.
Τον αληθινό πυρήνα του προβλήματος πίσω από την «πεσμένη» κίνηση των περιοδειών επισημαίνουν τόσο ο Β. Θεοδωρόπουλος όσο και ο Γ. Λυκιαρδόπουλος. «Το ότι για δυο μήνες καθημερινά δίνονται 60 παραστάσεις και στα περίχωρα και τα γήπεδα συναυλίες είναι μια τακτική καταστροφική για όλους», επισημαίνει ο Θεοδωρόπουλος. «Η Αθήνα έχει αλλάξει το τοπίο με τον Γιώργο Λούκο. Στην επαρχία όμως δεν έχουν πάρει χαμπάρι. Τη μια παίζεται μια ποιοτική παράσταση, την επομένη μια χυδαία κωμωδιούλα. Πρέπει να αλλάξει όλο το σκεπτικό της καλοκαιρινής περιοδείας. Γιατί αυτό που ισχύει σήμερα είναι η απόλυτη παρακμή. Τα περισσότερα φεστιβάλ είναι μαγαζιά που νοικιάζουν το χώρο τους χωρίς κανένα κριτήριο». Για τον Γιώργο Λυκιαρδόπουλο το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να σηκώσει το ελληνικό καλοκαίρι και η τσέπη του Ελληνα πολίτη 35 παραστάσεις. «Και κάθε παράσταση δεν μπορεί να παρουσιάζεται σε 50 - 60 - 65 πόλεις όπως παλαιότερα. Θέλει νέο σχεδιασμό».
Φέτος οι περιοδεύοντες προσέκρουσαν και σε ένα επιπλέον κενό. Το κενό δημοτικής Αρχής. Είναι ο λόγος που ουδείς ενδιαφερόταν για τις συνθήκες που επικρατούσαν στα παραχωρούμενα δημοτικά θέατρα. Λίγο προτού ξεκινήσει η παράσταση σε γνωστό θέατρο-νταμάρι της Αττικής εμφανίστηκε η αστυνομία με ένταλμα σύλληψης για το θιασάρχη-πρωταγωνιστή, επειδή ο δήμος δεν είχε προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την άδεια λειτουργίας του. «Ο πολιτισμός είναι εντελώς απροστάτευτος. Και στους δήμους που διοργανώνουν τα φεστιβάλ, παραχωρούν θέατρα σάπια στα οποία κινδυνεύεις», αποκαλύπτει γνωστή ηθοποιός. 7

http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes--politismos&id=446036, 

Καταργούν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα

Την «πρόβλεψη» για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού κάνουν, ήδη, δύο επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας
«Ρήτρα» για την «αυτόματη» κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας «εφόσον υπάρξει νομοθετική ρύθμιση» -όπως έγινε με νόμο, από την 1/1/2013, για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους- αρχίζουν να περιλαμβάνουν στις επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφουν με τους εκπροσώπους των εργαζομένων οι επιχειρήσεις!


Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/492456/katargoyn-ta-dora-hristoygennon-kai-pasha-ston-idiotiko-tomea#ixzz3CiFBOPsyhttp://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/492456/katargoyn-ta-dora-hristoygennon-kai-pasha-ston-idiotiko-tomea

Θα διατηρηθεί η κατάπαυση πυρός στην Ανατολική Ουκρανία;

Θα διατηρηθεί η κατάπαυση πυρός στην Ανατολική Ουκρανία;
Η έκβαση της εκεχειρίας θα εξαρτηθεί από το πώς θα προωθηθεί η συζήτηση για το ειδικό καθεστώς των περιοχών του Ντονμπάς, που διεκδικούν μεταξύ άλλων να μιλούν στη γλώσσα τους, τα ρωσικά
Έντονοι φόβοι ότι το καθεστώς Ποροσένκο απλώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει την ομολογία μιας μεγάλης ήττας, ανασυγκροτεί τις δυνάμεις του και θα επιχειρήσει με την πρώτη αφορμή ανακατάληψη πόλεων και περιοχών, που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι αντάρτες.
O πολιτικός επιστήμονας και σύμβουλος του προέδρου Πούτιν Σεργκέι Μάρκοφ εκτιμά ότι η αναδιάταξη των δυνάμεων του Κιέβου και η συγκέντρωση περισσότερων μονάδων στην περιοχή επιβεβαιώνουν την πρόθεση της ουκρανικής ηγεσίας να επιχειρήσουν νέες επιθέσεις. «Η κατάπαυση πυρός δεν θα ξεπεράσει τις δύο εβδομάδες», εκτιμά ο Μάρκοφ, ο  οποίος πιστεύει ότι πολλοί στο Κίεβο φοβούνται την πραγματική ειρήνη, διότι τότε θα πρέπει να ξεκινήσει μια αληθινή έρευνα για την πυρπόληση του Μεγάρου των Συνδικάτων στην Οδησσό στις 2 Μαΐου, όπου κατά ανεπίσημες εκτιμήσεις έχασαν τη ζωή τους περισσότερα από εκατό άτομα, για την κατάπνιξη των διαδηλώσεων στη Μαριούπολη στις 9 Μαΐου, όπου σκοτώθηκαν εν ψυχρώ δεκάδες πολίτες, καθώς και την κατάρριψη του Μπόινγκ της Μαλαισίας, για την οποία η Δύση προτιμά να μη μιλά εδώ και πολλές εβδομάδες. Κατά τη γνώμη του Μάρκοφ το «κόμμα του πολέμου» στην Ουάσιγκτον απαιτεί από κοινού με το «κόμμα του πολέμου» στο Κίεβο να συνεχίσει ο Πετρό Ποροσένκο την πολεμική επιχείρηση «έως το τέλος».
Ο Ποροσένκο κατανοεί φυσικά πολύ περισσότερο από τους αφιονισμένους συνομιλητές του ότι το «τέλος» μπορεί να φορά κάλλιστα τον ίδιο, όπως αποκαλύπτουν και οι απειλές της εθνικιστικής μερίδας του στρατεύματος, που προειδοποιούν ότι σχεδιάζουν ένα ακόμη «Μαϊντάν», αυτή τη φορά για να ανατρέψουν τον Ποροσένκο και τη «διεφθαρμένη» παρέα του, «που πρόδωσε και παρέδωσε στα χέρια των Ρώσων το Ντονμπάς».
Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές η έκβαση της εκεχειρίας θα εξαρτηθεί από το πώς θα προωθηθεί η συζήτηση για το ειδικό καθεστώς των περιοχών του Ντονμπάς, που διεκδικούν μεταξύ άλλων να μιλούν στη γλώσσα τους, τα ρωσικά, να διατηρήσουν εκτενή δικαιώματα άσκησης εξωτερικών οικονομικών σχέσεων, δηλαδή να εμπορεύονται ελεύθερα, όπως έπρατταν με τη Ρωσία και να εκλέξουν τοπική ηγεσία της αρεσκείας τους στις πρόωρες εκλογές. Η συμφωνία έγινε με τη λογική ότι οι δύο περιφέρειες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ αποτελούν ουκρανικά εδάφη, όμως κατά τους αντάρτες οι συνομιλίες αυτές καθ’ εαυτές είναι η ντε-φάκτο αναγνώριση της αυτόνομης ύπαρξης των Λαϊκών Δημοκρατιών τους, πολύ περισσότερο, που «ουδείς εγκατέλειψε ή θέτει υπό αμφισβήτηση τον τελικό στόχο, που είναι η ανεξαρτησία των περιοχών μας», κατά τον Ίγκορ Πλότνιτσκι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΛΔ του Ντονιέτσκ οι περαιτέρω συνομιλίες στο πλαίσιο της Ομάδας Επαφής, που θα συνεχιστούν τελικά όχι αύριο, αλλά σε μία περίπου εβδομάδα, θα επιβεβαιώσουν ότι οι σχέσεις του Ντονμπάς με το Κίεβο μπορεί να γίνεται πλέον μόνο με «υπογραφή διμερών συμφωνιών», που θα προβλέπουν το πλαίσιο και τον όγκο των διμερών ανταλλαγών.
Απαισιόδοξος είναι και ο Ισπανός εθελοντής Ραμίρο Γκόμεζ, ο οποίος εγκατέλειψε την ειρηνική ζωή του για να πολεμήσει στο πλευρό των ρωσόφωνων ανταρτών και κατά της «κατάφωρης αδικίας, που επιτελείται» με το μαζικό θάνατο αμάχων στην Ανατολική Ουκρανία. Ο Γκόμεζ εκτιμά ότι ο Ποροσένκο, όπως έχε πράξει τουλάχιστον άλλες 3 φορές, δεν θα τηρήσει ως το τέλος την εκεχειρία, στην οποία προσχώρησε με σκοπό να αναδιατάξει το στράτευμά του, που έχασε πάρα πολλές θέσεις της τις τελευταίες εβδομάδες.
Όπως ομολόγησε ο πρωθυπουργός της ΛΔ του Ντονιέτσκ Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο επιτεύχθηκε μέχρι στιγμής μόνο ο πρώτος στόχος των ανταρτών, δηλαδή η αναγνώρισή τους ως συνομιλητές με αυτόνομη οντότητα, δυστυχώς όμως παραμένει ακόμη ο στόχος να σταματήσει η εξόντωση του αμάχου πληθυσμού, που συνεχίζεται κοντά στο Ντονιέτσκ και τη Μαριούπολη. Μπορεί κάποιοι από τους αναγκαστικά μετακινηθέντες πρόσφυγες να άρχισαν να ξεθαρρεύουν και να επιστρέφουν στα σπίτια τους με την ελπίδα μιας διαρκέστερης ειρήνης, όμως η κατάσταση μοιάζει να «μυρίζει μπαρούτι» και να κρέμεται από μία κλωστή πριν εκραγεί και πάλι.


Read more: http://www.newsbomb.gr/bloggers/edo-mosha/story/492345/tha-diatirithei-i-katapaysi-pyros-stin-anatoliki-oykrania#ixzz3CiDu3NgMhttp://www.newsbomb.gr/bloggers/edo-mosha/story/492345/tha-diatirithei-i-katapaysi-pyros-stin-anatoliki-oykrania

Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

Βιογραφία
«Ἀποκάλυψαν πρὸς Κύριον τὴν ὁδόν σου καὶ ἔλπισον ἐπ᾿ αὐτόν, καὶ αὐτὸς ποιήσει» (Ψαλμός λστ' στ. 5). Φανέρωσε στον Κύριο με εμπιστοσύνη το δρόμο και της επιδιώξεις και της ανάγκες της ζωής σου και έλπισε σ' Αυτόν και Αυτός θα κάνει εκείνα που ζητάς και χρειάζεσαι. Μ' αυτή την εμπιστοσύνη και ελπίδα, ο Ιωακείμ και η Άννα ικέτευαν προσευχόμενοι το Θεό να της χαρίσει παιδί, να το έχουν γλυκεία παρηγοριά στα γεράματα της. Και την ελπίδα της ο Θεός έκανε πραγματικότητα. Της χάρισε την Παρθένο Μαριάμ, που ήταν ορισμένη να γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου και να λάμψει σαν η πιο ευλογημένη μεταξύ των γυναικών. Ήταν εκείνη, από την οποία έμελλε να προέλθει Αυτός που θα συνέτριβε την κεφαλή του νοητού όφεως. Στην Παλαιά Διαθήκη δόθηκαν της προτυπώσεις της Υπεραγίας Θεοτόκου. Μία είναι και η βάτος στο Σινά, την οποία ενώ είχαν περιζώσει φλόγες φωτιάς, αυτή δεν καιγόταν. Ήταν απεικόνιση της Παρθένου, που θα γεννούσε το Σωτήρα Χριστό και συγχρόνως θα διατηρούσε την παρθενία της. Έτσι, η Άννα και ο Ιωακείμ, που ήταν από το γένος του Δαβίδ, με την κραταιά ελπίδα που είχαν στο Θεό απέκτησαν απ' Αυτόν το επιθυμητό δώρο, που θα συντροφεύει τον κόσμο μέχρι συντέλειας αιώνων.

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’.
Ἡ γέννησίς σου Θεοτόκε, χαρὰν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οικουμένῃ, ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, καὶ λύσας τὴν κατάραν, ἔδωκε τὴν εὐλογίαν, καὶ καταργήσας τὸν θάνατον, ἐδωρήσατο ἡμῖν ζωὴν τὴν αἰώνιον.

Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Αὐτόμελον.
Ἰωακεὶμ καὶ Ἄννα ὀνειδισμοῦ ἀτεκνίας, καὶ Ἀδὰμ καὶ Εὔα, ἐκ τῆς φθορᾶς τοῦ θανάτου, ἠλευθερώθησαν, Ἄχραντε, ἐν τῇ ἁγίᾳ γεννήσει σου, αὐτὴν ἑορτάζει καὶ ὁ λαός σου, ἐνοχῆς τῶν πταισμάτων, λυτρωθεὶς ἐν τῷ κράζειν σοι· Ἡ Στεῖρα τίκτει τὴν Θεοτόκον, καὶ τροφὸν τῆς ζωῆς ἡμῶν.

Κάθισμα
Ἦχος δ’. Κατεπλάγη Ἰωσὴφ.
Ἀναβόησον Δαυΐδ, τὶ ὤμοσέ σοι ὁ Θεός; Ἅ μοι ὤμοσε φησί, καὶ ἐκπεπλήρωκεν ἰδού, ἐκ τοῦ καρποῦ τῆς κοιλίας μου δοὺς τὴν Παρθένον· ἐξ ἧς ὁ πλαστουργός, Χριστός ὁ νέος Ἀδάμ, ἐτέχθη βασιλεύς, ἐπὶ τοῦ θρόνου μου· καὶ βασιλεύει σήμερον, ὁ ἔχων τὴν βασιλείαν ἀσάλευτον. Ἡ στεῖρα τίκτει, τὴν Θεοτόκον, καὶ τροφὸν τῆς ζωῆς ἡμῶν.

Ἕτερον Κάθισμα
Ἦχος δ’. Κατεπλάγη Ἰωσὴφ.
Ἐκ τῆς ῥίζης Ἰεσσαί, καὶ ἐξ ὀσφύος τοῦ Δαυΐδ, ἡ θεόπαις Μαριάμ, τίκτεται σήμερον ἡμῖν, καὶ νεουργεῖται, ἡ σύμπασα καὶ θεουργεῖται. Συγχάρητε ὁμοῦ, ὁ οὐρανός καὶ ἡ γῆ· αἰνέσατε αὐτήν, αἱ πατριαὶ τῶν ἐθνῶν, Ἰωακεὶμ εὐφραίνεται, καὶ Ἄννα πανηγυρίζει κραυγάζουσα· Ἡ στεῖρα τίκτει, τὴν Θεοτόκον, καὶ τροφὸν τῆς ζωῆς ἡμῶν.

Ἕτερον Κάθισμα
Ἦχος πλ. δ’. Τὸ προσταχθὲν μυστικῶς.
Ἀγαλλιάσθω οὐρανός, γῆ εὐφραινέσθω· ὁ τοῦ Θεοῦ γὰρ οὐρανός, ἐν γῇ ἐτέχθη, ἡ Θεόνυμφος αὕτη ἐξ ἐπαγγελίας. Ἡ στεῖρα βρέφος θηλάζει τὴν Μαριὰμ· καὶ χαίρει ἐπὶ τῷ τόκῳ Ἰωακείμ. Ῥάβδος λέγων ἐτέχθη μοι, ἐξ ἧς τὸ ἄνθος Χριστός, ἐβλάστησεν ἐκ ῥίζης Δαυΐδ. Ὄντως θαῦμα παράδοξον!

Ἕτερον Κάθισμα
Ἦχος δ’. Κατεπλάγη Ἰωσὴφ.
Ἡ Παρθένος Μαριάμ, καὶ Θεοτόκος ἀληθῶς, ὡς νεφέλη τοῦ φωτός, σήμερον ἔλαμψεν ἡμῖν, καὶ ἐκ Δικαίων προέρχεται εἰς δόξαν ἡμῶν. Οὐκ ἔτι ὁ Ἀδὰμ κατακρίνεται· ἡ Εὔα τῷν δεσμῶν ἠλευθέρωται· καὶ διὰ τοῦτο κράζομεν βοῶντες, ἐν παρρησίᾳ τῇ μόνῃ Ἁγνῇ· Χαρὰν μηνύει, ἡ γέννησίς σου, πάσῃ τῇ οἰκουμένῃ.

Ὁ Οἶκος
Ἡ προσευχὴ ὁμοῦ καὶ στεναγμός, τῆς στειρώσεως καὶ ἀτεκνώσεως Ἰωακείμ τε καὶ Ἄννης, εὐπρόσδεκτος, καὶ εἰς τὰ ὦτα Κυρίου ἐλήλυθε, καὶ ἐβλάστησαν καρπὸν ζωηφόρον τῷ κόσμῳ· ὁ μὲν γὰρ προσευχὴν ἐν τῷ ὄρει ἐτέλει, ἡ δὲ ἐν παραδείσῳ ὄνειδος φέρει· ἀλλὰ μετὰ χαράς, ἡ στεῖρα τίκτει τὴν Θεοτόκον, καὶ τροφὸν τῆς ζωῆς ἡμῶν.
Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

Θανατική ποινή για ομαδικό βιασμό

Επτά Αφγανοί καταδικάστηκαν σε θάνατο για τον ομαδικό βιασμό τεσσάρων γυναικών, μια υπόθεση που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο Αφγανιστάν και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον τους. Μεταξύ των φωνών που ζητούσαν την καταδίκη σε θάνατο ήταν και ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι.
Οι επτά κατηγορούμενοι, που ήταν όλοι τους παρόντες στο δικαστήριο, κρίθηκαν ένοχοι για την απαγωγή και τον βιασμό των γυναικών οι οποίες επέστρεφαν από την Καμπούλ μετά από ένα γάμο στην επαρχία, τον Αύγουστο.

Η δίκη, που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση του Αφγανιστάν, διήρκεσε ελάχιστες ώρες και η θανατική ποινλη στην ουσία αφορούσε την ένοπλη ληστεία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας, οι δράστες συνελήφθησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου και πολύ σύντομα ομολόγησαν τις πράξεις τους.
(Πηγή:ΑΜΠΕ, BBC)

H Ρωσία απειλεί να κλείσει τον εναέριο χώρο της

Σαφή προειδοποίηση προς τη Δύση ότι θα δώσει «ασύμμετρη απάντηση» εάν υπάρξουν νέες κυρώσεις σε βάρος της έστειλε η Μόσχα. Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει ακόμη και σε απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ρωσίας εάν οι δυτικοί της εταίροι επιμείνουν «στον πειρασμό της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις».
Μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα Vedomosti,ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ αναφέρει: "Εάν υπάρξουν κυρώσεις που αφορούν τον ενεργειακό τομέα ή περαιτέρω περιορισμοί στον οικονομικό τομέα της Ρωσίας, θα πρέπει να απαντήσουμε ασύμμετρα". Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία σχολίασε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να υιοθετήσουν τις προτάσεις του ειρηνευτικού σχεδίου που παρουσίασε ο πρόεδρος Πούτιν, το οποίο θα άφηνε τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της ανατολικής Ουκρανίας στους φιλορώσους αυτονομιστές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στην επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες θα τεθούν σήμερα σε εφαρμογή, αλλά είπε ότι ενδεχομένως να ανασταλούν ώστε να επιτραπεί στη Μόσχα να δείξει ότι κινείται προς την επίλυση της ένοπλης σύγκρουσης που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους κι έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
 

Οργή Τσακνή και Κιμούλη κατά «Ακροπόλ». Αδοξο τέλος για «Θεσμοφοριάζουσες» Την ματαίωση όλων των παραστάσεων των Θεσμοφοριαζουσών ανακοίνωσε το Ακροπόλ, μετά την αιχμηρή επιστολή και την εισαγγελική εντολή του Τσακνή. Οργή και από Κιμούλη.



Ο συνθέτης και τραγουδοποιός Διονύσης Τσακνήςδημοσιοποίησε στο www.onlytheater.gr επιστολή που αφορά την παράσταση «Θεσμοφοριάζουσες», ενώ το δημοσιευμα αναφέρει ότι ο καλλιτέχνης έβγαλε εισαγγελική εντολή προκειμένου αστυνομικοί, να απαγορεύσουν να παιχτεί η παράσταση στην Νίκαια απόψε (Κυριακή) το βράδυ.

Η συγκλονιστική επιστολή του Διονύση Τσακνή

«Όταν το αυτονόητο (να αμείβεσαι έστω και με συνθήκες μνημονίου) καταργείται, Όταν ο σεβασμός της εργασίας (χειρωνακτικής ή πνευματικής) μοιάζει για την ασύδοτη εργοδοσία, άγνωστη λέξη,
Όταν η επιδειξιομανία του πλούτου, χλευάζει την οικονομική δυσπραγία του εργαζόμενου και κωφεύει στις δικαιολογημένες οχλήσεις και επιβεβλημένες αντιδράσεις,
Όταν η επιχειρούμενη λογική του εκφοβισμού, (μην τύχει και δε βρεις αύριο δουλειά σε παρόμοιους πάτρονες) γίνεται καθεστώς,
ΤΟΤΕ: Οφείλεις να αντιδράσεις με όσα μέσα σου δίνουν οι κουτσουρεμένοι -έστω νόμοι αυτού του κράτους, όχι μόνο σε κοινωνικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Εκφράζοντας -θέλω να πιστεύω- το σύνολο των συναδέλφων του χώρου, (ηθοποιών, τεχνικών και υπολοίπων συντελεστών της παράστασης “ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ” , παραγωγής του γνωστού πλέον στον καλλιτεχνικό χώρο, επιχειρηματία ονόματι ΦΑΝΗ ΚΙΡΚΙΝΕΖΟΥ) κατήγγειλα την σύμβασή μου με τον εν λόγω επιχειρηματία και προχώρησα σε απαγόρευση χρήσης της μουσικής μου για την συγκεκριμένη παράσταση, για αθέτηση όλων των συμβατικών του υποχρεώσεων.
Συμβατικές υποχρεώσεις, που εξ όσων καλά γνωρίζω, αθέτησε και συνεχίζει να αθετεί τόσο προς τους ηθοποιούς και τεχνικούς, όσο και προς τον μεταφραστή Κ. Γεωργουσόπουλο, το διασκευαστή Γ.Κιμούλη , τη χορογράφο Ε. Γεροδήμου και τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές. Σε παρόμοιες ενέργειες, σαν τη δική μου προέβησαν ηθοποιοί της παράστασης όσο και ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Γ. Κιμούλης δείχνοντας έτσι ,πως μόνο με κοινούς αγώνες μπορούμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα του καλλιτεχνικού μας έργου και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Δεν προέχει η όποια οικονομική μου δικαίωση, για την απλήρωτη εργασία μου. (Με την κατάσταση δε των δικαστηρίων, μάλλον οι κληρονόμοι μου θα εισπράξουν). Αντιθέτως η ηθική, κοινωνική και πολιτική διάσταση, μέσω της δημοσιοποίησης της αθλιότητας, είναι αυτή, που με οδήγησε στο ύστατο όπλο που μου απέμεινε».
Διονύσης Τσακνής
Συνθέτης- στιχουργός

Ακολούθησε η εξής ανακοίνωση από το θέατρο Ακροπόλ

Με λύπη μας ανακοινώνουμε τη ματαίωση των επόμενωνπαραστάσεων για την παραγωγή «Θεσμοφοριάζουσες», που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2014.
Δυστυχώς η παράσταση δεν έτυχε της ανάλογης ανταπόκρισηςαπό το κοινό με αποτέλεσμα η μέχρι σήμερα οικονομική ζημία να είναι μεγάλη και να μην μας επιτρέπει τη συνέχισή της. Όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις της Ακροπόλ Α.Ε. προς τους συνεργάτες και συντελεστές της παράστασης θα ικανοποιηθούν στο ακέραιο.
Ζητούμε συγνώμη από το κοινό για τη ματαίωση των παραστάσεων.
Ο Θεατρικός Οργανισμός Ακροπόλ θα συνεχίσει να παράγει καλλιτεχνικό έργο, πιστός στο όραμά του για παραστάσεις υψηλού επιπέδου.

Η οργή του Γιώργου Κιμούλη

Η ανακοίνωση του Ακροπόλ για το κατέβασμα της παράστασης των Θεσμοφοριαζουσών εξόργισε τον Γιώργο Κιμούλη  ο οποίος δήλωσε ότι νιώθει θλίψη για την εταιρεία, η οποία αποφάσισε ναματαιώσει την παράσταση και όλες τις επόμενες, με τη δικαιολογία ότι δεν έτυχε της ανάλογης ανταπόκρισης από το κοινό με αποτέλεσμα η μέχρι σήμερα οικονομική ζημία να είναι μεγάλη και να μην επιτρέπει τη συνέχισή της. Αυτό είναι κάτι που οι ίδιες οι εισπράξεις διαψεύδουν, είπε ο κ. Κιμούλης στο mediasoup.gr, ενώ δήλωσε ευτυχής που ο επιχειρηματίας είπε ότι θα ικανοποιήσει όλες τις συμβατικές υποχρεωσεις του.
Ο ίδιος ο κ. Κιμούλης είχε ανεβάσει την επιστολή του Διονύση Τσακνή πριν από 5 ώρες στον λογαριασμό του στο facebook, με το εξής σχόλιο:
 Τιτλος
...κινδυνεύουν οι θεσμοφοριαζουσες; ....
η 
...αντίδραση για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας 
και του αυτοσεβασμού μας...










Το σχόλιο του Σταμάτη Κραουνάκη
Την ανακοίνωση του θεάτρου Ακροπόλ σχολίασε καυστικά στον λογαριασμό του στο facebook και ο Σταμάτης Κραουνάκης.