Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Γκρούεφσκι: Η ελληνική κυβέρνηση έχει 2 θέσεις στο θέμα της ονομασίας

Γκρούεφσκι: Η ελληνική κυβέρνηση έχει 2 θέσεις στο θέμα της ονομασίας
Απίστευτες δηλώσεις από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό – Γιατί η Ελληνική κυβέρνηση δεν τον «βάζει» στη θέση του;
Η μια μετά την άλλη έρχονται οι «καμπάνες» στα εθνικά ζητήματα. Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν, έρχεται τώρα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα έχει δύο θέσεις στο θέμα της ονομασίας: μια επίσημη και μια ανεπίσημη.
Από την πλευρά της ελληνικής διπλωματίας, μέχρι αυτή την ώρα καμία απάντηση.
Οι προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τα Σκόπια, ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος επανέλαβε τον γνωστό ισχυρισμό ότι η ελληνική πλευρά, "λόγω των εσωτερικών πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων" δεν είναι έτοιμη για να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος.
Ο κ. Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο φιλοκυβερνητικό περιοδικό των Σκοπίων "Ρεπούμπλικα", ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει "δύο θέσεις" στο ζήτημα της ονομασίας: μία επίσημη και μία ανεπίσημη.
«Η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι ότι θέλει να λύσει το ζήτημα της ονομασίας, αλλά ότι υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για τις οποίες γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να περάσουν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Μάλιστα, οι προϋποθέσεις αυτές έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να μην έχουν πέραση σε εμάς. Ωστόσο, δεν λένε ότι δεν θέλουν να το λύσουν, είτε πως είναι κατά της επίλυσης, είτε κάτι παρόμοιο. Όχι, η ρητορική τους είναι: θέλουμε να το λύσουμε εφόσον βέβαια η κυβέρνησή μας αποδεχτεί αυτές τις προϋποθέσεις, για τις οποίες εκ των προτέρων γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση στη Μακεδονία δεν πρόκειται να τις αποδεχτεί» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.
"Η ανεπίσημη θέση της Ελλάδας, δηλαδή αυτό που γνωρίζουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ και όλες οι άλλες χώρες που εμπλέκονται στο πρόβλημα προκειμένου να διευκολύνουν τη διαδικασία, είναι ουσιαστικά ότι τώρα η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να λύσει αυτό το ζήτημα. Δηλαδή, ότι έχει υπερβολικά πολλά εσωτερικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα ώστε να εισέλθει και σε ένα ενδεχόμενο επίλυσης αυτού του ζητήματος και ότι αυτή την περίοδο δεν πρέπει να ζητείται κάτι τέτοιο από αυτήν. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι έτοιμη να προσφέρει κάποια ευκαιρία ώστε η Μακεδονία να σημειώσει πρόοδο στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης" συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.
Ακόμη, ο κ. Γκρούεφσκι εκτίμησε πως ο διεθνής παράγοντας δεν προτίθεται να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα για το θέμα του ονόματος, καθώς, όπως είπε, η προσοχή του σχετικά με την Ελλάδα εστιάζεται στην υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ethnika/story/491619/gkroyefski-i-elliniki-kyvernisi-ehei-2-theseis-sto-thema-tis-onomasias#ixzz3CScXXBw2

Ώρα εθνικής ευθύνης για τον Α. Σαμαρά

Ώρα εθνικής ευθύνης για τον Α. Σαμαρά
Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται ο Έλληνας πρωθυπουργός από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για να ξεχάσει ότι η Μακεδονία είναι ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Ραγδαίες και σημαντικές εξελίξεις στα εθνικά θέματα φαίνεται ότι κρύβονται πίσω από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Σαμαράς δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τους συμμάχους προκειμένου να δώσει την συγκατάθεσή του για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχει λυθεί το ζήτημα της ονομασίας.
Αμερική και ΕΕ βάζουν το «μαχαίρι στο λαιμό» του Έλληνα πρωθυπουργού ζητώντας του να παρακάμψει το βέτο του Κώστα Καραμανλή και κυρίως να απαρνηθεί ακόμα και την προσωπική του πολιτική ιστορία, καθώς υπενθυμίζεται πως ο ίδιος είχε ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Ως πρόφαση για την ένταξη οι σύμμαχοι προβάλλουν τον ισλαμικό κίνδυνο και την προσπάθεια να μην επεκταθεί στα Βαλκάνια.
Το αίτημα έχει τεθεί από την Γερμανία. Άραγε ο Α. Σαμαράς θα χαλάσει το χατίρι στη Μέρκελ ή θα μείνει σταθερός στις θέσεις του;
Δεν είναι άλλωστε λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται τα αυτονόητα, δηλαδή αν ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει εναντίον οποιασδήποτε σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων που θα περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”, ή αν τελικά έχει ξεχάσει τα όσα έλεγε τη δεκαετία του ’90.
Τι έλεγε ο Σαμαράς;
Η ιστορία ξεκινά στις 18/2/92, όταν συγκαλείται το πρώτο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς εισηγείται να μη γίνει δεκτή καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του.
Ο τότε πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται πιο διαλλακτικός και τονίζει πως αν δεν δεχτούμε τώρα τη σύνθετη ονομασία (ΠΓΔΜ) σε λίγα χρόνια τα Σκόπια θα λέγονται Μακεδονία. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Σαμαρά, «ο Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει το ζήτημα της ονομασίας “όχι και τόσο σημαντικό”!
Σε συνέντευξή του ο κ. Σαμαράς είχε αναφέρει για τα τότε γεγονότα:   
Την εποχή που διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία και ανέκυψε το πρόβλημα των Σκοπίων, το 1991-92, στην Ελλάδα επικράτησε η άποψη ότι δεν μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε κράτος με όνομα «Μακεδονία» δίπλα στα σύνορά μας.
Την άποψη αυτή, ασφαλώς τη στήριζε η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης. Αλλά δεν την επέβαλε το «πεζοδρόμιο», ούτε τα συλλαλητήρια, ούτε οι «Μακεδονομάχοι», ούτε, ασφαλώς ο… Αντώνης Σαμαράς!
Τη διαμόρφωσαν οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί της εποχής εκείνης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αναφέρει ρητά τότε: «Σε ό,τι αφορά την ονομασία… για μένα δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα να δεχθώ τον όρο “Μακεδονία”, υπό οιανδήποτε μορφή αυτός περιέχεται στην ονομασία των Σκοπίων».
Κι αυτό διότι, όπως εξηγούσε, το θεωρούσε «όχημα αλυτρωτισμού».
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όχι μόνο συμφωνούσε με αυτή την άποψη, αλλά την πήγαινε κι ένα βήμα παραπέρα: «Το επιχείρημα ότι η Ελλάδα υπερβάλλει, διότι τα μικρά Σκόπια δεν αποτελούν απειλή για την Ελλάδα… είναι αντιφατικό και επικίνδυνο, για να μην πούμε παράλογο… Αν τα Σκόπια δεν αποτελούν απειλή, αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και να εγγυηθεί… ποιοι συνδυασμοί δυνάμεων θα προκύψουν, στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή… Τα κράτη δεν ζουν μόνο με το σήμερα. Πρέπει να θυμούνται και το χθες για να μη το ξαναζήσουν αύριο»
Αυτές τις απόψεις υιοθέτησε ομόφωνα η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, που τότε βρισκόταν στην κυβέρνηση. Αυτές τις απόψεις υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία η τότε Ελληνική Βουλή. Αυτές τις απόψεις είχε υιοθετήσει ομόφωνα το τότε υπουργικό Συμβούλιο. Κι αυτές της απόψεις υπερασπίστηκα εγώ, τότε, ως υπουργός Εξωτερικών. Ασφαλώς συμφωνούσα με τις απόψεις αυτές. Ακόμα συμφωνώ. Αλλά δεν τις «επέβαλα» εγώ. Απλώς εξέφρασα και υλοποίησα την εθνική γραμμή, όπως είχα καθήκον, ως υπουργός Εξωτερικών.
Αυτό, όπως φαίνεται, κάποιοι δεν μου το «συγχώρεσαν» ποτέ… Τις μείζονες αποφάσεις εκείνης της εποχής τις περιέβαλε με το κύρος του το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Την απόφαση να απορρίψει το λεγόμενο «Πακέτο Πινέϊρο» την έλαβε το δεύτερο Συμβούλιο Αρχηγών, στις 13 Απριλίου του 1992, αφού απομάκρυνε εμένα. Κάποιοι θεωρούν ότι τότε «χάσαμε την ευκαιρία να κλείσουμε το θέμα», ήδη από τότε και να τελειώνουμε – με το όνομα «Νέα Μακεδονία».
Ομως τέτοια «χαμένη ευκαιρία» δεν υπήρξε ποτέ. Αλλωστε, το Πακέτο Πινέϊρο το απέρριψαν τότε και τα Σκόπια. Μάλιστα ο τότε πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ, στο βιβλίο του υποβαθμίζει τελείως τις «ιδέες Πινέϊρο», ενώ ομολογεί ότι η χώρα του δεν μπορούσε να τις δεχθεί διότι προέβλεπαν αλλαγή του Συντάγματός της. Ο Γκλιγκόροφ έχει προ πολλού ομολογήσει ότι το απέρριψε. Κι όμως, πολλοί στην Αθήνα θρηνούν ακόμα για τη «χαμένη ευκαιρία»…
Μιλούν για μια χαμένη ευκαιρία που ποτέ δεν υπήρξε. Και το χειρότερο, θεωρούν εμένα «υπεύθυνο» για μιαν απόφαση που έλαβαν άλλοι αφού με απέπεμψαν!
Θανάσιμο δίλημμα για τα Σκόπια
Εκτοτε τα Σκόπια κερδίζουν τη μάχη της διεθνούς αναγνώρισής τους με το όνομα «Μακεδονία». Αλλά χάνουν, όπως χρόνια επιμένω, την πολύ σημαντικότερη μάχη για την επιβίωσή τους, για τη διατήρηση της ενότητάς τους.
Το πρώτο βήμα έγινε το 2001 όταν οι Αλβανοί της περιοχής του Τετόβου, στην ανατολική FYROM εξεγέρθηκαν. Απειλήθηκε εμφύλιος πόλεμος, που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή με ένα επώδυνο για τα Σκόπια συμβιβασμό (συμφωνία της Αχρίδας). Η FYROM έπαψε ουσιαστικά να είναι «εθνική κοιτίδα Μακεδόνων» και μετατράπηκε σε πολυεθνικό κράτος με δύο ξεχωριστές συστατικές εθνότητες. Ο «ψευτο-μακεδονικός» αλυτρωτισμός άρχισε να αμφισβητείται στο εσωτερικό του κράτους.
Αυτό που εμείς αμφισβητούσαμε απ’ έξω – την ύπαρξη εθνικού κράτους «Μακεδόνων» – οι Αλβανοί του Τετόβου άρχισαν αποφασιστικά να το αμφισβητούν από μέσα.
Το δεύτερο βήμα γίνεται τώρα με την απόσχιση του γειτονικού Κοσόβου από τη Σερβία. Που καθιστά αναπόφευκτη και νέα κρίση με τους Αλβανούς του Τετόβου από τη FYROM. Η οποία έχει ήδη ξεσπάσει.
Για τα Σκόπια σήμερα το δίλημμα είναι αν θα διαλυθούν ή αν – όπως υποστηρίζουν κάποιοι – θα μετασχηματιστούν σε χαλαρή πολύ-εθνοτική ομοσπονδία (για να αποφύγουν τη διάλυση).
Σε κάθε περίπτωση το «μακεδονικό ιδεολόγημα» θα έχει ηττηθεί οριστικά. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, χρόνο. Και προσοχή να μην πληρώσει η Ελλάδα κόστος, για τις κρίσιμες εξελίξεις που έρχονται.
Σήμερα ο πρωθυπουργός αποκλείει κάθε προοπτική διπλής ονομασίας. Αλλά αποδέχεται να συζητήσει για «σύνθετη». Εγώ εξακολουθώ να διαφωνώ με τη «σύνθετη ονομασία». Αλλά επικροτώ την αποφυγή διπλής ονομασίας. Θεωρώ απίθανο να έλθουν τα Σκόπια σε συμβιβασμό, αφού το περισσότερο που μπορούν να υποχωρήσουν είναι η διπλή ονομασία. Που εμείς την απορρίπτουμε. Μια τέτοια έκβαση μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη για την Ελλάδα, αφού η κυβέρνηση Καραμανλή θα αφήσει τα Σκόπια εκτός ΝΑΤΟ με δική τους ευθύνη.
Και θα κερδίσουμε χρόνο…
Ενώ το «μακεδονικό ιδεολόγημα» υπονομεύεται και αμφισβητείται πλέον από παντού, μέσα κι έξω… Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επισήμαινε το Φλεβάρη του 1992: «τα κράτη δεν ζουν μόνο με το σήμερα. Πρέπει να θυμούνται και το χθες για να μη το ξαναζήσουν αύριο».
Αυτό να το θυμούνται όσοι βιάζονται να «κλείσουν» τα μεγάλα εθνικά ζητήματα όπως όπως, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργούν στο μέλλον. Τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν να τα λύσουμε, όχι να τα «κλείσουμε».
Εκείνη την άποψη Καραμανλή εγώ την ενστερνίστηκα τότε και έκτοτε. Κάποιοι δεν την πίστεψαν ποτέ…
Η συνέχεια είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Ο Α. Σαμαράς έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και έμεινε – όπως λέει και ο ίδιος – σπίτι του για πολλά χρόνια.
Το 2005 τονίζει: «Επιμένω, όχι σύνθετη ονομασία των Σκοπίων. Πότε η ηγεσία των Σκοπίων έδειξε την παραμικρή διάθεση συμβιβασμού και την αρνήθηκε η ελληνική κυβέρνηση; Ποτέ! Αυτά που λέγονται για “Σλαβομακεδονία”, “Ανω Μακεδονία”, “Βόρεια Μακεδονία” κ.λπ. δεν ήταν προτάσεις που είχαν αποδεχθεί τα Σκόπια κι αρνηθήκαμε εμείς. Ήταν “ιδέες” που είχαν προτείνει διάφοροι τρίτοι “μεσολαβητές” (όπως ο κ. Πινέιρο, για παράδειγμα) και τις οποίες τα Σκόπια τις είχαν πλήρως και κατηγορηματικώς απορρίψει. Ύστερα, η FYROM δεν είναι “ισχυρή” σήμερα, επειδή έχει επιτύχει αναγνωρίσεις από πολλά κράτη με το συνταγματικό της όνομα. Είναι ένα κράτος χωρισμένο στα δύο, με μεγάλες ανησυχίες για τις επικείμενες εξελίξεις στο Κόσοβο και πολύ μεγάλη αγωνία για το μέλλον του. Η Ελλάδα μπορεί να τη βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να “παρακαλεί”. Ούτε παλαιότερα χάσαμε “ευκαιρίες”».
Το 2007 σε ερώτηση εάν κοινά αποδεκτή λύση σημαίνει ότι θα περιλαμβάνει και τη λέξη «Μακεδονία», απαντά: «Δεν περιμένετε, ασφαλώς να ακούσετε από μένα ότι υποστηρίζω μια σύνθετη ονομασία. Άλλωστε, κανείς Έλληνας δεν θα ήταν ευτυχής με κάτι τέτοιο. Όμως, σας επαναλαμβάνω ότι στένεψαν τα περιθώρια για κοινά αποδεκτή λύση, λόγω της αδιαλλαξίας της FYROM, που δεν είναι συγκυριακή αλλά μόνιμη».
Άραγε ποια θα είναι σήμερα η θέση του Έλληνα πρωθυπουργού; Θα σκύψει το κεφάλι στη Μέρκελ ακόμα και για τα κρίσιμα εθνικά θέματα; Θα πουλήσει ακόμα και την προσωπική του πολιτική ιστορία και πορεία για να γίνει αρεστός στους δανειστές; Ποιο θα είναι το όφελος για την Ελλάδα αν δεχτούμε στο ΝΑΤΟ τους προκλητικούς και αδιάλλακτους Σκοπιανούς;
Απαιτείται εδώ και τώρα ο κ. Σαμαράς να λάβει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Καμία ένταξη των Σκοπίων στη συμμαχία του ΝΑΤΟ αν δεν λυθούν οι διμερείς διαφορές με την Ελλάδα.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ethnika/story/491514/ora-ethnikis-eythynis-gia-ton-a-samara#ixzz3CSb2JtyQ

ΝΑΤΟ: Ο Ερντογάν διαμαρτύρεται για το αντιρατσιστικό, οι Σκοπιανοί κάνουν «ενταξιακές» επαφές

Μπορεί όλα τα... μάτια στο οχυρωμένο σαν αστακό Κάρντιφ της Ουαλίας να είναι στραμμένα στο τι θα γίνει στις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας με αφορμή την Ουκρανία, αλλά η Σύνοδος Κορυφής έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, αφού από τη μια ο Ερντογάν σκοπεύει, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του από τα Κατεχόμενα της Κύπρου να διαμαρτυρηθεί για το αντιρατσιστικό και, από την άλλη, οι Σκοπιανοί με τις πλάτες του Βερολίνου σκοπεύουν να κάνουν λόμπινγκ για να προωθήσουν τη διαδικασία ένταξής τους.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που βρίσκεται από χθες στο Κάρντιφ μαζί με τον υπουργό Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και ανώτατους αξιωματικούς, πρόκειται σήμερα το πρωί να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με θράσος αφήνει να διαρρεύσει ότι σκοπεύει να διαμαρτυρηθεί στον Ελληνα πρωθυπουργό γιατί προβλέπεται η ποινική τιμωρία όσων δεν αναγνωρίζουν τη γενοκτονία που έκαναν οι κεμαλιστές στους Ελληνες της Ιωνίας και του Πόντου, αλλά και στους υπόλοιπους χριστιανικούς λαούς. Αντί να ζητήσουν δηλαδή συγγνώμη για όσα έκαναν οι πρόγονοί τους, ζητούν και τα ρέστα, επιβεβαιώνοντας ότι εκτός από προκλητικοί είναι και αμετανόητοι.

Στην ατζέντα της συνάντησης αναμένεται να υπάρχει και η πορεία του Κυπριακού, ενώ ο Ερντογάν σκοπεύει να επαναλάβει όσα θέτει διαχρονικά για τον μουφτή, για τους Ελληνες μουσουλμάνους της Θράκης και για τα τεμένη. Από την άλλη, η ελληνική πλευρά θα επαναλάβει τις πάγιες θέσεις της και θα αναφερθεί και στο θέμα της Χάλκης. Την ίδια ώρα οι Σκοπιανοί, αναθαρρημένοι από το «πουσάρισμα» που τους κάνει η Ανγκελα Μέρκελ, αν και δεν υπάρχει στην ατζέντα το θέμα της διεύρυνσης, θα εκφράσουν τις απόψεις της χώρας τους σχετικά με την αναβαλλόμενη ένταξή της στο ΝΑΤΟ από το 2008 (σ.σ.: από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου) με όπλο τους την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου από ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ» όπως τονίζουν σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τους.

Γκάφα στην προσφώνηση

Το ΝΑΤΟ «ανακάλυψε» τη «Μακεδονία». Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι ο Βρετανός αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνος στην υποδοχή στη σύνοδο του ΝΑΤΟ προσφώνησε τον υπουργό εξωτερικών των Σκοπίων Νικόλα Ποπόσκι «υπουργό εξωτερικών της Μακεδονίας». Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, αρκέστηκε να χαρακτηρίσει το περιστατικό «ατυχές»!


Νίκος Ελευθερόγλου

Το μήνυμα του Τσετσένου προέδρου Ραμζάν Καντίροφ στους ισλαμιστές, που απειλούν τώρα και τον ηγέτη του Κρεμλίνου Βλ. Πούτιν!

05.09.2014
Η εξαγωγή της βίας που επιχειρεί το Ισλαμικό Κράτος από το Ιράκ και τη Συρία δεν έχει τελικό προορισμό μόνο τη Δύση. Ενοπλοι μαχητές των τζιχαντιστών απειλούσαν χθες ευθέως τόσο τη Ρωσία όσο και τον ίδιο τον πρόεδρό της Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Πούτιν, ερχόμαστε!» ήταν το μήνυμα των ισλαμιστών που εμφανίζονταν σε βίντεο το οποίο τραβήχτηκε σε κατειλημμένη από το Ισλαμικό Κράτος αεροπορική βάση στη Συρία, ενώ δεν έλειπαν και οι απειλές προς τη Ρωσία, με τους τζιχαντιστές να κάνουν αναφορές στην Τσετσενία και στον Καύκασο. Χαρακτηριστικό στοιχείο του βίντεο που χθες έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω διαδικτύου, οι ένοπλοι εμφανίζονται να περιεργάζονται τα αεροσκάφη της συριακής αεροπορίας που βρήκαν εκεί, αλλά και να πανηγυρίζουν για την κατάληψη της βάσης από τις δυνάμεις τους.

«Αυτά εδώ είναι τα αεροσκάφη που έστειλες στον Ασαντ και με τη βοήθεια του Αλλάχ θα σου τα στείλουμε πίσω» εμφανίζεται να λέει ένας τζιχαντιστής, που ήθελε να στείλει «ένα μήνυμα στον Πούτιν», αφού πρώτα ζήτησε να στραφεί επάνω του η κάμερα.
Δευτερόλεπτα αργότερα, άλλος ένοπλος ισλαμιστής, φωνάζοντας μέσα από το αυτοκίνητό του να στραφεί ακολούθως σε αυτόν ο φακός, έλεγε (κι αυτός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ρωσίας) «να το θυμάσαι αυτό (Πούτιν), με τη βοήθεια του Θεού, θα απελευθερώσουμε την Τσετσενία και τον Καύκασο, ο θρόνος σου ήδη τρέμει».

Αμεση ήταν, βέβαια, η απάντηση του προέδρου της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος είναι σε ολόκληρο τον κόσμο γνωστός τόσο για το ύφος των αντιδράσεών του όσο, κυρίως, για τους πολύ στενούς δεσμούς που διατηρεί εδώ και χρόνια με το Κρεμλίνο και τη ρωσική κυβέρνηση.
«Αυτοί οι μπάσταρδοι», έγραφε χθες στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook ο Καντίροφ, «δεν έχουν σχέση με το Ισλάμ». Σύμφωνα, μάλιστα, με το Russia Today, ο πρόεδρος της Τσετσενίας πήγε ακόμη πιο πέρα το θέμα τονίζοντας ότι «όποιος τολμά να απειλήσει τη Ρωσία και να πιάσει στο στόμα του το όνομα του προέδρου μας Βλαντιμίρ Πούτιν θα καταστραφεί επιτόπου»! «Αυτοί οι άνθρωποι (οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους) θα πεθάνουν κάτω από τον καυτό ήλιο της Συρίας και του Ιράκ και μόλις λίγες στιγμές μετά τον θάνατό τους θα τους υποδεχτούν οι φλόγες της αιώνιας Κόλασης» είπε ακόμη ο Καντίροφ, αφήνοντας αιχμές και υποστηρίζοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος «πήρε διαταγές από τους ανθρώπους που το χειρίζονται μέσα από τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης».

Ένοχη η BP για το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού Η αμερικανική δικαιοσύνη έκρινε ένοχο τον πετρελαϊκό όμιλο BP για «σοβαρή αμέλεια» η οποία οδήγησε το 2010 σε μια έκρηξη στην πετρελαϊκή πλατφόρμα Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού, γεγονός που προκάλεσε τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην αμερικανική ιστορία.

Η αμερικανική δικαιοσύνη έκρινε ένοχο τον πετρελαϊκό όμιλο BP για «σοβαρή αμέλεια» η οποία οδήγησε το 2010 σε μια έκρηξη στην πετρελαϊκή πλατφόρμα Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού, γεγονός που προκάλεσε τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην αμερικανική ιστορία.
Ο βρετανικός όμιλος ενδέχεται να καταδικαστεί από αστικά δικαστήρια να πληρώσει «αποζημιώσεις και τόκους ακόμη πιο αυξημένους», εκτίμησε σήμερα ο δικαστής του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Ορλεάνης, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού ήταν αποτέλεσμα της «σοβαρής αμέλειας» και ενός «ηθελημένου λάθους» της BP.
Η απόφαση του δικαστή ενδέχεται να κοστίσει στην εταιρεία επιπλέον 18 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ έχει ήδη συμφωνήσει να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο. Συνολικά το δυστύχημα έχε κοστίσει μέχρι στιγμής στην εταιρεία 42 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η έκρηξη στην πετρελαϊκή εξέδρα Deepwater Horizon προκάλεσε τον θάνατο 11 ανθρώπων και την διαρροή 4,9 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού επί 87 ημέρες.
Ο δικαστής Καρλ Μπάρμπιερ έκρινε ότι η BP ευθύνεται για το δυστύχημα κατά 67% για το δυστύχημα, η εταιρεία Transocean που διαχειριζόταν την πετρελαϊκή εξέδρα κατά 30% και η Halliburton που κατασκεύασε τα φρεάτια κατά 3%. Από την πλευρά της η βρετανική εταιρεία επέκρινε την απόφαση του δικαστηρίου και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση.
«Η BP αμφισβητεί έντονα τη σημερινή απόφαση» και «θα ασκήσει αμέσως έφεση», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Επιπλέον εκτιμά ότι η απόφαση του δικαστή «δεν υποστηρίζεται από τις αποδείξεις που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της δίκης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ