Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Αποκάλυψη-βόμβα: Τζιχαντιστές στρατολογούν "λαθρο" στα τζαμιά της Αθήνας για το ISIL ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ FOXNEWS ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ





Ισλαμιστές μετατρέπουν τα δεκάδες ανεξέλεγκτα τζαμιά στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθήνα σε κέντρα κατήχησης και μύησης στη τζιχάντ αλλοδαπών και τους στέλνουν να ενταχθούν στο ISIL και να πολεμήσουν στη Συρία και στο Ιράκ. Σήμερα, γιατί αύριο θα τους στρέψουν κατά των Ελλήνων.

Κι όμως, κανείς στην κυβέρνηση δεν δίνει σημασία, όταν οι εκατοντάδες «λαθρο» που μπαίνουν στην Ελλάδα καθημερινά αποτελούν μία ωρολογιακή βόμβα. Αφενός γιατί μέσω αυτών περνούν στη χώρα τζιχαντιστές και ότι άλλο βάλει ο νους και αφετέρου γιατί και οι ίδιοι στρατολογούνται πιθανόν και για να βγάλουν την υποχρέωση που πέρασαν στη… Δύση.

Την αποκάλυψη ότι στα δεκάδες ανεξέλεγκτα τζαμιά που υπάρχουν στην Ελλάδα στρατολογούνται τζιχαντιστές του ISIL έκανε η αμερικανική ενημερωτική ιστοσελίδα FoxNews.com.

Το defencenet.gr ήταν αυτό που αποκάλυψε τη σημαία του ISIL λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, στη Θήβα. 

Πιο αναλυτικά όπως αναφέρει ο Αμερικανός δημοσιογράφος Benjamin Hall ένας νεαρός Ιρακινός που αποφάσισε να βρει την τύχη του στην Ελλάδα, κατέληξε να πολεμά μαζί με τους αντάρτες της οργάνωσης ISIL στο Ιράκ, μετά από κατήχηση που υπέστη από ισλαμιστέςεξτρεμιστές-τζιχαντιστές σε ένα από τα τζαμιά της Αθήνας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο Shamal Ahmad Tofiq από το Βόρειο Ιράκ, αποφάσισε το 2009 να αναζητήσει μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Ήρθε στην Ελλάδα και επισκέφθηκε ένα από τα δεκάδες τζαμιά που λειτουργούν παράνομα στην Αθήνα, όπου εξτρεμιστές ισλαμιστές από την Υεμένη, την Βρετανία και τον Πακιστάν κατάφεραν με τα κηρύγματα τους να τον χειραγωγήσουν και να τον εντάξουν στο δικό τους κύκλο.

Ο νεαρός, από εκεί που του άρεσαν τα πάρτι, η διασκέδαση και οι γυναίκες, μετατράπηκε σταδιακά υπό την καθοδήγηση των τζιχαντιστών στην Αθήνα, σε ένα εξτρεμιστή ισλαμιστή, ο οποίος ουσιαστικά αποκήρυξε τον τρόπο ζωής του, μία αλλαγή που ξάφνιασε τόσο τους γονείς του όσο και τους φίλους του με τους οποίους επικοινωνούσε μέσω του Facebook.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Αμερικανός αρθρογράφος, οι γονείς του 26χρονου Shamal Ahmad Tofiq είδαν ξαφνικά το γιό τους να μετατρέπεται σε ριζοσπάστη μαχητή του Ισλάμ, συνέπεια των επαφών που είχε στην Αθήνα με τους τζιχαντιστές.


Ένας δε από τους στενούς φίλους του νεαρού Ιρακινού, ο Roman Kamal, εξεπλάγη από τις αναρτήσεις του φίλου του στο Facebook, σύμφωνα με τις οποίες δήλωνε ότι θα μπορούσε να σκοτώσει ακόμη και την ίδια του την οικογένεια, διότι ζούν στην αμαρτία.


Έχοντας ολοκληρώσει την κατήχηση του στα τζαμιά της Αθήνας, ο νεαρός ιρακινός τζιχαντιστής εντάχτηκε στην δύναμη της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Jahbat al Nusra στη Συρία όπου και πολέμησε ενάντια στο Στρατό του Άσαντ.


Όπως έπραξαν χιλιάδες αντάρτες της Jahbat al Nusra, έτσι και ο Shamal Ahmad Tofiq μεταπήδησε αργότερα στην πιο ισχυρή και πιο πλούσια οικονομικά ισλαμιστική οργάνωση ISIL και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες φέρεται να μάχεται αυτή την περίοδο στο μέτωπο του ιρακινού Κουρδιστάν από όπου είναι και η καταγωγή του.


Παρά τη συμμετοχή τους στις μάχες ο Shamal Ahmad Tofiq, συνεχίζει τις αναρτήσεις στο Facebook, μόνο που όπως φαίνεται η μετατροπή του σε ένα αμείλικτο δολοφόνο έχει ολοκληρωθεί, αφού πλέον αναρτά φωτογραφίες από διαμελισμένα πτώματα, ενώ πριν από ένα μήνα έστειλε προειδοποιητικό e-mail σε παλιούς του φίλους προτρέποντας τους να μετανοήσουν για τις αμαρτίες τους και να ενταχτούν στις τάξεις της ISIS.


Το ερώτημα είναι, πόσοι τέτοιοι έχουν εκπαιδευτεί ή εκπαιδεύονται στα τζαμιά της Αθήνας και της Ελλάδας που η κυβέρνηση και οι δήμαρχοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θέλουν να νομιμοποιήσουν;


Και το σημαντικότερο. Τι θα γίνει όταν Συρία και Ιράκ πάψουν να είναι οι στόχοι του ISIL; Σημειώνεται πώς το ISIL διατηρεί σχέσεις με την Τουρκία και όπως έχει γράψει εγκαίρως το defencenet.gr μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποια κατάσταση σε βάρος της Ελλάδας.


Ανάλογες πληροφορίες και πολύ περισσότερα στοιχεία από αυτά που δημοσιεύει το FoxNews.com έχει και η ΕΥΠ, αλλά κανείς δεν φαίνεται να συγκινείται στην κυβέρνηση. Όταν το πρόβλημα θα «σκάσει» τότε θα είναι αργά.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.g

7 χρόνια από τις φωτιές στην Ηλεία

Το καλοκαίρι του 2007, συνέβη μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας, κυρίως τον μήνα Αύγουστο, έκαψαν περισσότερα από 268.834 εκτάρια (≈2.700km2) γης, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων.

Το φονικότερο χτύπημα από τη μεγάλη καταστροφή του Αυγούστου του 2007, συντελέστηκε στο Νομό Ηλείας. Η φωτιά εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες της 24ης Αυγούστου, στη Ζαχάρω. Το πύρινο μέτωπο στο νομό Ηλείας κατέστρεψε έκταση μεγαλύτερη από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με βάση ανεπίσημες πηγές, κατακαίοντας από άκρη σε άκρη το νομό. Τα χωριά Γεράκι Αμαλιάδας, Κρέστενα, Γρύλλος, Ολυμπία, Καϊάφα, Νεοχώρι, Βρεστό, Καλλιθέα, Σάμικο, Πλατιάνα, ο Δήμος Ζαχάρως, η Ανδρίτσαινα, η Κλινδία, το Μουζάκι, το Φανάρι και πλειάδα μικρότερων οικισμών επλήγησαν, καταστρέφοντας δασικές και οικιστικές εκτάσεις.

Η καταστροφή όμως αφορούσε και κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Μέχρι την 26η Αυγούστου είχαν καταγραφεί 37 θάνατοι εκ των οποίων 25 στο ίδιο χωριό στην Αρτέμιδα, ενώ εκφράζονταν και ανησυχίες για περισσότερους αγνοούμενους.

Επιπλέον, η φωτιά έφτασε μέχρι τον χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον αρχαιολογικό θησαυρό της περιοχής. Μετά την καταστροφή των παροχών ηλεκτρισμού προς τις αντλίες νερού του πυροσβεστικού συστήματος του χώρου, η φωτιά κατέκαψε το περιβάλλον δάσος και απετράπη μόνο όταν συγκεντρώθηκε στον χώρο μεγάλη πυροσβεστική δύναμη. Στην επιχείρηση αυτή στην αρχαία Ολυμπία, έλαβαν μέρος 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, όπως επίσης και ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα.Η επέμβαση της πυροσβεστικής δεν πρόλαβε να αποτρέψει όμως καταστροφές στον Κρόνιο Λόφο.



Εφτά χρόνια από τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία



-44 νεκροί και ένα εκατομμύριο στρέμματα στάχτη και αποκαΐδια. -Οι πληγές παραμένουν ανοιχτές για τους κατοίκους του πολύπαθου νομού.

Πέρασαν 7 χρόνια από την ημέρα που η πολύπαθη Ηλεία και μαζί της ολόκληρη η Ελλάδα δεχόταν το μεγαλύτερο πλήγμα. Ένα πλήγμα που έμελε να είναι μοιραίο ακόμα και για την μετέπειτα πορεία της χώρας.

Εφτά χρόνια μετά, η φρίκη της πύρινης λαίλαπας που σάρωσε απ’ άκρη σ’ άκρη την Ηλεία συνεχίζει να στοιχειώνει το μυαλό όλων των Ελλήνων.

Το ποιος ευθύνεται ίσως να έχει πλέον μικρή σημασία. Ήταν Τούρκοι, ήταν Αμερικάνοι, ήταν κοινοί εμπρηστές, κανείς δεν ξέρει... Ίσως και να ήταν ατύχημα. Πιθανότατα δεν θα το μάθουμε ποτέ…

Τέτοιες μέρες όμως, κάθε χρόνο, ο νους μας γυρνάει ξανά στο 2007, στη μαρτυρική Μάκιστο, την Αρτέμιδα, τη Ζαχάρω, τη Σαλμώνη, το Σαμικό, τη Βαρβάσαινα και φυσικά στο λίκνο του πολιτισμού, την Αρχαία Ολυμπία.

Στη σκέψη μας στριφογυρνούν οι σπαρακτικές φωνές από τους συγγενείς των νεκρών, στις δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια, στα ζωντανά που έτρεχαν να ξεφύγουν από τον πύρινο εφιάλτη.

Οι κάτοικοι του πολύπαθου νομού είναι αναγκασμένοι να ζουν με τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες της ανυπολόγιστης καταστροφής, χωρίς σχέδιο ανασυγκρότησης.

Ακόμα και 7 χρόνια μετά οι πληγές παραμένουν ανοιχτές και δεν πρόκειται να κλείσουν ποτέ. Ο πόνος για τους συγγενείς των 44 νεκρών παραμένει ανείπωτος και όλοι ζητούν έστω και τώρα τη δικαίωση που θα απαλύνει τον πόνο τους.

Το χρονικό της καταστροφής

Ήταν 2:25 το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Αυγούστου 2007. Η φονική πύρινη λαίλαπα αρχίζει το καταστροφικό της έργο και το ολοκληρώνει μέσα σε δέκα μέρες. Από τους 65 σε όλη την Ελλάδα οι 44 βρίσκουν τραγικό θάνατο στις πυρκαγιές της Ηλείας και οι 26 είναι μόνο από ένα χωριό. Ένα εκατομμύριο στρέμματα στάχτη και αποκαΐδια.

Η φωτιά εκδηλώθηκε τις μεσημεριανές ώρες της 24ης Αυγούστου, στη Ζαχάρω.

Τα χωριά Γεράκι Αμαλιάδας, Κρέστενα, Γρύλλος, Ολυμπία, Καϊάφα, Νεοχώρι, Βρεστό, Καλλιθέα, Σαμικό, Πλατιάνα, Ζαχάρω, η Ανδρίτσαινα, η Κλινδία, το Μουζάκι, το Φανάρι , η Σαλμώνη, η Βαρβάσαινα, ο Πλάτανος, η Μάκιστος, η Αρτέμιδα και πλειάδα μικρότερων οικισμών παραδίνονται στη μανία της πυρκαγιάς.

Η πύρινες γλώσσες έφτασαν μέχρι τον χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον αρχαιολογικό θησαυρό της περιοχής. Η φωτιά κατέκαψε το περιβάλλον δάσος και απετράπη μόνο όταν συγκεντρώθηκε στον χώρο μεγάλη πυροσβεστική δύναμη. Η επέμβαση της πυροσβεστικής δεν πρόλαβε να αποτρέψει όμως καταστροφές στον Κρόνιο Λόφο, ο οποίος κάηκε σχεδόν ολοσχερώς.

Η μεγαλύτερη καταστροφή όμως αφορούσε το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Μέχρι την 26η Αυγούστου είχαν καταγραφεί 44 θάνατοι εκ των οποίων 26 στο ίδιο χωριό στην Αρτέμιδα.

Σήμερα, εφτά χρόνια μετά, η εικόνα των πυρόπληκτων περιοχών έχει αλλάξει. Τα σπίτια ξαναχτίστηκαν, οι λόφοι πρασίνισαν και η ζωή συνεχίζεται… Οι μνήμες όμως για όσους έζησαν εκείνες τις ημέρες, είναι ακόμα ζωντανές... σαν να μην πέρασε μια μέρα και η δοκιμαζόμενη Ηλεία ακόμα περιμένει βοήθεια από το κράτος.

www.newsbomb.gr

ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΕΠΕΛΑΥΝΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ Εβαλαν «πωλείται» και στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου!

Η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης είναι ακόμη ένας προστατευόμενος υδροβιότοπος που ξεπουλάει το ΤΑΙΠΕΔ. Πουλάει 151.483 τ.μ. μέσα στον υδροβιότοπο, στο ανατολικό τμήμα του Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, με προτεινόμενη χρήση την εγκατάσταση «logistics».
Μοναδική η αξία της περιοχής, αλλά για το σύνολο των κατοίκων της ευρύτερης Θεσσαλονίκης, όχι για 2-3 ιδιώτες που θα ωφεληθούνΜοναδική η αξία της περιοχής, αλλά για το σύνολο των κατοίκων της ευρύτερης Θεσσαλονίκης, όχι για 2-3 ιδιώτες που θα ωφεληθούν Πρόκειται για τμήμα μιας ευρύτερης προστατευόμενης περιοχής 330.000 στρεμμάτων, που είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνικό Πάρκο από τον Μάιο του 2009 με ΚΥΑ που υπογράφουν οι τότε υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Περιβάλλοντος - Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων Γιώργος Σουφλιάς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης, Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αναστάσης Παπαληγούρας και Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης. Η περιοχή εντάσσεται επίσης στο δίκτυο NATURA 2000 ως ζώνη ειδικής προστασίας για τα πουλιά.
Οπως αναφέρει η ΚΥΑ: «Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου "των υγροτόπων Αξιού, Γαλλικού, Λουδία, Αλιάκμονα, Αλυκών Κίτρους και Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου, η χερσαία και θαλάσσια περιοχή των εκβολών των ποταμών Αξιού, Γαλλικού, Λουδία Αλιάκμονα, των Αλυκών Κίτρους, της Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής τους", που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική τους αξία, με το χαρακτηρισμό τους ως "ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ". Ειδικότερα επιδιώκεται η διατήρηση και διαχείριση των σπανίων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας και κυρίως της ορνιθοπανίδας που συντίθεται από αρκετά σημαντικά είδη».
Αυτή την προστατευόμενη από ελληνική και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία περιοχή επέλεξε να πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ με προτεινόμενη χρήση την εγκατάσταση υπηρεσιών «logistics». Παρά το ότι η ανέγερση τέτοιων μεγάλων κτηρίων και εγκαταστάσεων μέσα σε προστατευόμενες περιοχές απαγορεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Γι' αυτό άλλωστε, πρόσφατα, επιβλήθηκε πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καντίνας που επέλεξε να τη «στήσει» παράνομα στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου.
Στην περιοχή έχει απομείνει το τελευταίο κοπάδι νεροβούβαλων. Τώρα το ΤΑΙΠΕΔ τούς βάζει  στο στόχαστροΣτην περιοχή έχει απομείνει το τελευταίο κοπάδι νεροβούβαλων. Τώρα το ΤΑΙΠΕΔ τούς βάζει στο στόχαστροΠαράλληλα, στην άλλη πλευρά του πάρκου, ένας οικοδομικός συνεταιρισμός της Πιερίας επιχειρεί εδώ και 3 χρόνια να οικοδομήσει έναν οικισμό, το 60% του οποίου θα καταλάβει χώρος του Εθνικού Πάρκου. Σύμφωνα με τη βιολόγο και συντονίστρια του Εθνικού Πάρκου του Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, Στέλλα Βαρελτζίδου, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει στείλει ερώτημα στο ΥΠΕΚΑ, με το οποίο ζητά πληροφορίες για το αν και κατά πόσο ο οικισμός αυτός καταλαμβάνει μέρος του Εθνικού Πάρκου και της περιοχής NATURA 2000. Τη στιγμή δηλαδή που σε έναν απλό ιδιοκτήτη καντίνας επιβάλλεται πρόστιμο για εγκατάσταση και λειτουργία καντίνας μέσα στο Εθνικό Πάρκο, τη στιγμή που η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ρωτά το ΥΠΕΚΑ αν ένας υπό ανέγερση οικισμός θα καταλάβει έκταση του Εθνικού Πάρκου, έρχεται η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, διά του ΤΑΙΠΕΔ, να πουλήσει μέρος του Εθνικού Πάρκου, το οποίο η ίδια ζήτησε από την Ε.Ε. να το εντάξει στο δίκτυο NATURA 2000.
Πέραν αυτών όμως, τονίζει η Στ. Βαρελτζίδου, η όλη περιοχή δεν έχει καμία απολύτως υποδομή, η οποία θα ήταν απαραίτητη για τη λειτουργία αυτού του κέντρου logistics. Δεν έχει αποχετευτικά δίκτυα και δίκτυα ύδρευσης, φωτισμού και όλα τα απαραίτητα για μία τέτοια δραστηριότητα. Αντίθετα, έχει υποδομές απαραίτητες για το πότισμα των ορυζώνων. Οπως δίκτυα άρδευσης κ.λπ. Γι' αυτό άλλωστε η περιοχή είναι γεμάτη κουνούπια και άρα εντελώς ακατάλληλη για οποιαδήποτε δραστηριότητα τύπου «logistics» ή άλλου επαγγέλματος. «Μια τέτοια εγκατάσταση, σαν αυτήν που προτείνει το ΤΑΙΠΕΔ στη λιμνοθάλασσα, θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει οπουδήποτε αλλού, όπως π.χ. στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου, όπου υπάρχουν όλα τα απαραίτητα δίκτυα. Αλλά η λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου είναι εντελώς ακατάλληλη για κάτι τέτοιο, ακόμη και αν δεν ήταν προστατευόμενη περιοχή», επισημαίνει η Στ. Βαρελτζίδου. Οπως λέει, η περιοχή του Εθνικού Πάρκου προσφέρεται για ήπιες μορφές τουρισμού, όπως πεζοπορία, ποδηλασία και παρατήρηση πτηνών, κάτι για το οποίο υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε ειδική έκθεση που έγινε μόλις πρόσφατα στην Αγγλία και στην οποία συμμετείχε ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα. Η πολύ κοντινή του απόσταση από τη Θεσσαλονίκη αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα προς αυτού του είδους την τουριστική ανάπτυξη.
Προσθέτει επίσης ότι αν και η εγκατάσταση logistics δεν είναι μια ρυπογόνα δραστηριότητα και χωροθετείται σε μια «γωνιά» του Εθνικού Πάρκου, ωστόσο ο όγκος της εγκατάστασης, η μεγάλη κατάληψη χώρου του οικοσυστήματος, θα έχει επιπτώσεις στα ενδιαιτήματα των προστατευόμενων πουλιών, στις περιοχές στις οποίες φωλιάζουν και γεννούν τα αβγά τους, κι αυτό θα έχει επίπτωση στη ζωή όλων των ειδών του Εθνικού Πάρκου.
Στην περιοχή βρίσκουν καταφύγιο 18 παγκοσμίως απειλούμενα είδη σε σύνολο 25 ειδών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, 24 απειλούμενα είδη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, 210 είδη που περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι της Οδηγίας 79/409 για τα άγρια πουλιά, 72 είδη που περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας (ΕΟΕ και ΕΖΕ 1992). Αιτίες είναι η μεγάλη και ενιαία έκταση του υγροτόπου, η κομβική θέση του, καθώς ο Αξιός αποτελεί κύρια μεταναστευτική οδό στον άξονα Βορρά - Νότου, ενώ όλοι οι παράκτιοι υγρότοποι είναι σημαντικοί για τη στάθμευση των πουλιών στη μετανάστευση, οι πολλές καθημερινές μετακινήσεις υδρόβιων πουλιών μεταξύ των υγροτόπων που βρέχονται από τον Θερμαϊκό (Λιμνοθάλασσα Επανομής, Αλυκή Αγγελοχωρίου, Αλυκή Κίτρους) αλλά και από και προς τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, η ποικιλία των οικοτόπων (παραποτάμια δάση, λιμνοθάλασσες, λασποτόπια, αλμυρόβαλτοι, καλαμώνες, έλη γλυκού νερού, κανάλια και ποτάμια κ.λπ). Μεταξύ των πτηνών συγκαταλέγονται ο μαυροκέφαλος γλάρος, οι ερωδιοί, ο θαλασσαετός (ο μεγαλύτερος αετός στη χώρα μας και στην Ευρώπη, με άνοιγμα φτερών 190-240 εκατ.), ο αργυροπελεκάνος, το φλαμίνγκο (φοινικόπτερο) και ο στρειδοφάγος.
Στην ευρύτερη προστατευόμενη περιοχή έχουν καταγραφεί 31 είδη θηλαστικών, όπως βίδρα, λύκος, τσακάλι, αγριόγατα, ασβός, αλεπού, σκαντζόχοιρος, μυοκάστορας. Επιπλέον, εκεί ζει το μοναδικό κοπάδι νεροβούβαλων που έχει απομείνει στην προστατευόμενη περιοχή. Αλλά και αγέλες με άγρια άλογα, που έχουν γίνει σύμβολο της περιοχής, για το πολύ όμορφο θέαμα που προσφέρουν στους επισκέπτες.
Επίσης έχουν καταγραφεί 29 είδη ερπετών (χελώνες, φίδια, σαύρες) και 10 αμφιβίων (φρύνοι, βάτραχοι και τρίτωνες).

Γαλλία: Νέο κυβερνητικό σχήμα Αλλαγές στο πολιτικό τοπίο Ανακοινώθηκαν οι επιλογές του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.

Ηλεκτρονική Έκδοση 

Γαλλία: Νέο κυβερνητικό σχήμα

Αλλαγές στο πολιτικό τοπίο
Ανακοινώθηκαν οι επιλογές του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.
Ο γενικός γραμματέας του Elysee Palace, Jean-Pierre Jouyet, παρουσιάζει το νέο κυβερνητικό σχήμαΟ γενικός γραμματέας του Elysee Palace, Jean-Pierre Jouyet, παρουσιάζει το νέο κυβερνητικό σχήμαΟ Εμανουέλ Μακρόν, πρώην τραπεζικός και σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας στη θέση του Αρνό Μοντεμπούρ, μετά τον ανασχηματισμό της γαλλικής κυβέρνησης που ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.
Ο Μακρόν είχε παραιτηθεί από τη θέση του οικονομικού συμβούλου του Ολάντ τον Ιούνιο. Στο παρελθόν είχε εργαστεί ως σύμβουλος διαχείρισης περιουσίας στον όμιλο Ρότσιλντ και ήταν γνωστός ως το "αυτί" των Γάλλων επιχειρηματιών στο προεδρικό μέγαρο.
Ο 37χρονος Μακρόν ακολουθούσε πιο φιλελεύθερη γραμμή και δεν είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Από το νέο, 16μελές κυβερνητικό σχήμα που παρουσίασε ο Βαλς, μετά τον ανασχηματισμό με αφορμή τις διαφωνίες που εκφράζονταν για την πολιτική λιτότητας που ακολουθούσε το Παρίσι, εκτός του Μοντεμπούρ έχει απομακρυνθεί και ο Μπενουά Αμόν, ο υπουργός Παιδείας και Έρευνας που ανήκει στην "αριστερή πτέρυγα" του Κόμματος και είχε στηρίξει τον Μοντεμπούρ στην κριτική που άσκησε στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας.
Τον Αμόν διαδέχεται στο υπουργείο η 36χρονη Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, το "ανερχόμενο αστέρι" του Σοσιαλιστικού Κόμματος που μέχρι σήμερα ήταν υπουργός Γυναικείων Θεμάτων, Νεολαίας και Αθλητισμού.

Ποιοί παραμένουν
Πολλοί από τους κορυφαίους υπουργούς και στενούς συνεργάτες του Ολάντ διατηρούν τις θέσεις τους και στο νέο σχήμα, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά και η πρώην σύντροφος του Γάλλου προέδρου, η υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ.
Η Φλερ Πελερέν, η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού στη θέση της Ορελί Φιλιπετί που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο νέο σχήμα. Η αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχει εδώ και μήνες ταχθεί αναφανδόν κατά του "συμφώνου υπευθυνότητας" που αποφάσισε ο Φρανσουά Ολάντ και το οποίο προβλέπει εξοικονόμηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε διάστημα τριών ετών και 40 δισεκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.
Το πολιτικό τοπίο
Με την απομάκρυνση των εκπροσώπων της αριστερής πτέρυγας από την κυβέρνηση ο Ολάντ ρισκάρει και την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία: οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους του Ριζοσπαστικού κόμματος έχουν σήμερα 307 έδρες στην Εθνοσυνέλευση όπου η απόλυτη πλειοψηφία είναι 289.
Ο Ολάντ εξελέγη με τη στήριξη των Οικολόγων και ενός μέρους της άκρας αριστεράς, αλλά δεν μπορεί πλέον να βασίζεται ούτε στους πρώτους, ούτε στους δεύτερους, που ουσιαστικά έχουν περάσει στην αντιπολίτευση. Οι Οικολόγοι δεν συμμετείχαν ούτε στο απερχόμενο κυβερνητικό σχήμα.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό, Γερμανικό, Reuters

Σκωτία: Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα

Σκωτία: Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα

Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα, οι οπαδοί της ανεξαρτησίας αναζητούν μια νέα ορμή μετά την επικράτηση του Σάλμοντ στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ...
Η διαδικασία της ψηφοφορίας δι' αλληλογραφίας άρχισε σήμερα, τρεις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας που θα διεξαχθεί στη Σκωτία, ενώ οι οπαδοί του "ναι", που ως τώρα υπολείπονταν στις δημοσκοπήσεις, εμφανίζονται ενισχυμένοι από την επίδοση του επικεφαλής τους, του Άλεξ Σάλμοντ, στο τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ.
Περίπου 700.000 ψηφοφόροι επέλεξαν την επιστολική ψήφο και θα λάβουν μέσα στις δύο ερχόμενες ημέρες ένα ψηφοδέλτιο, το οποίο θα μπορούν να συμπληρώσουν και να ξαναστείλουν αμέσως. Αποτελούν μέρος των περίπου 4,2 εκατ. ψηφοφόρων που κατοικούν στη Σκωτία και μπορούν να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου. Οι Σκωτσέζοι της διασποράς δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.
Η ερώτηση του δημοψηφίσματος είναι διατυπωμένη ως εξής: "Η Σκωτία πρέπει να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;"
Παρόλο που οι πρώτοι ψηφοφόροι –ηλικίας 16 ετών και άνω– θα μπορέσουν να ψηφίσουν ήδη απ' αυτή την εβδομάδα, η καταμέτρηση δεν θα πραγματοποιηθεί παρά μόνο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) της 18ης Σεπτεμβρίου.
Στην τελική ευθεία, οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δίνουν ένα σταθερό προβάδισμα, περίπου 12 ποσοστιαίων μονάδων κατά μέσο όρο, στο στρατόπεδο του "όχι" στην ανεξαρτησία, που ιστορικά επικρατούσε ανέκαθεν έναντι των οπαδών της ανεξαρτησίας.
Ωστόσο αυτοί οι τελευταίοι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα ανατρέψουν την τάση χάρη στους αναποφάσιστους (περίπου 12% στις δημοσκοπήσεις). Ελπίζουν επίσης ότι βρήκαν ένα εφαλτήριο με τη μαχητική παρουσία του ηγέτη τους, του Άλεξ Σάλμοντ, κατά το δεύτερο και τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με αντίπαλο τον πρώην υπουργό Οικονομικών της βρετανικής κυβέρνησης Άλιστερ Ντάρλινγκ, συνήγορο του "όχι".
Ο χαρισματικός σκοτσέζος πρωθυπουργός, ο οποίος είχε ηττηθεί κατά την πρώτη τηλεμαχία στις 5 Αυγούστου, κατήγαγε χθες, Δευτέρα, το βράδυ μια συντριπτική νίκη (71% έναντι 29% σύμφωνα με μια δημοσκόπηση εξπρές της "Γκάρντιαν" και του Ινστιτούτου ICM) μπροστά στις κάμερες του BBC.
Οι σκοτσέζικες εφημερίδες επιμένουν όλες σήμερα στην ανάκαμψη του επικεφαλής των οπαδών της ανεξαρτησίας κατά το ντιμπέιτ, το οποίο χαρακτηρίζουν "θορυβώδες", ακόμη και "βάναυσο", εξαιτίας κατ' αρχάς "της ανακτηθείσας επιθετικότητας" του Άλεξ Σάλμοντ.
"Ο Σάλμοντ αντεπιτίθεται" είναι ο τίτλος της "Χέραλντ", ενώ η σκοτσέζικη έκδοση της "Σαν" κάνει στην πρώτη σελίδα της λογοπαίγνιο με το όνομα του Άλιστερ Ντάρλινγκ: "Not tonight Darling" (όχι απόψε αγαπητέ).
Ο τόνος είναι ταυτόσημος στον Τύπο του Λονδίνου. Αυτός υπογραμμίζει πως ο Σάλμοντ βρήκε, παρουσιάζοντας "όχι ένα, αλλά τρία σχέδια Β" για το νόμισμα που θα χρησιμοποιούσε μια ανεξάρτητη Σκοτία, μια καλή φόρμουλα για να κάνει να ξεχαστεί η χλωμή επίδοσή του κατά το πρώτο ντιμπέιτ.
Οι "Τάιμς" επιμένουν στη μαχητικότητα του Σάλμοντ. Ο "Γκάρντιαν" συμφωνεί, υπογραμμίζοντας πως ο πρωταθλητής του "όχι" έκλεισε τον αντίπαλό του "στην άμυνα". Η "Ντέιλι Μέιλ" εκτιμά πιο απερίφραστα πως απλώς "συνέτριψε" τον πρώην υπουργό των Εργατικών.
Ωστόσο εκφράζονται επιφυλάξεις αναφορικά με την επίδραση που θα έχει η χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση. "Προσοχή να μην υπερερμηνεύσουμε τις δημοσκοπήσεις που, είμαι σίγουρος γι' αυτό, θα δώσουν τον Σάλμοντ νικητή του ντιμπέιτ. Ο Ντάρλινγκ είχε κερδίσει ξεκάθαρα το πρώτο, αλλά η εκστρατεία υπέρ του 'ναι' ήταν αυτή που είδε στη συνέχεια την πρόθεση ψήφου να αυξάνεται", έγραψε έτσι ο Νικ Ρόμπινσον, επικεφαλής της πολιτικής υπηρεσίας του BBC, στην εν θερμώ ανάλυσή του.
"Οι περισσότεροι από τους σχολιαστές θα καταλήξουν σε μια νίκη του κ. Σάλμοντ. Όμως από το σημείο αυτό μέχρι να μάθουμε αν αυτό είναι αρκετό για να μετακινηθούν οι αριθμοί, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία", λέει ο Τζον Κέρτις, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ.
Αναμένοντας να διαπιστώσει αν η ανάκαμψη του Άλεξ Σάλμοντ μπορεί να δώσει μια νέα ορμή στην εκστρατεία των οπαδών της ανεξαρτησίας, ο Τζον Κέρτις πιστεύει πως το ντιμπέιτ θα έχει χρησιμεύσει τουλάχιστον σε ένα πράγμα: "να ανεβάσει το ηθικό όλων των υποστηρικτών του 'ναι'".