Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Αιματηρές συγκρούσεις σε πορεία διαμαρτυρίας στη Δυτική Όχθη

Την απάντηση τη Χαμάς στο ειρηνευτικό σχέδιο αναμένει ο Τζον Κέρι

Αιματηρές συγκρούσεις σε πορεία διαμαρτυρίας στη Δυτική Όχθη

Τελευταία ενημέρωση: 
Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία από τη Ραμάλα προς την ανατολική Ιερουσαλήμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 800 παλαιστίνιους έως τώρα. Η πορεία είχε αιματηρή κατάληξη καθώς διαδηλωτές συγκρούστηκαν με ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις και φρουρούς στο πέρασμα Καλάντια με αποτέλεσμα ο στρατός να σκοτώσει δύο διαδηλωτές ενώ υπολογίζεται ότι άλλοι 200 τραυματίστηκαν. Ήταν η μεγαλύτερη πορεία διαμαρτυρίας στη Δυτική Όχθη από την περίοδο 2000-5 οπότε ξεκίνησεη Δεύτερη Ιντιφάντα. Την ίδια ώρα,το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας συζήτησε σήμερα μια νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που κατέθεσε ο αμερικανός υπ.Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Παλαιστίνιοι στα ερείπια κτιρίου που βομβαρδίστηκε στις 25/7/2014, στη Γάζα (φωτ: AFP)Παλαιστίνιοι στα ερείπια κτιρίου που βομβαρδίστηκε στις 25/7/2014, στη Γάζα (φωτ: AFP)
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, ο Τζον Κέρι παρουσίασε την πρότασή του και στις δύο πλευρές και τώρα αναμένει απάντηση από τον ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μασάαλ ο οποίος βρίσκεται στο Κατάρ μέχρι την Παρασκευή, καθώς ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να αναχωρήσει σήμερα το απόγευμα από το Κάιρο.
Η πρόταση την οποία ο Κέρι παρουσίασε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου την Τετάρτη, προβλέπει μιας εβδομάδας προσωρινή κατάπαυση του πυρός με τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρούν μερικώς από τη Λωρίδα της Γάζας. Καλεί επίσης το Ισραήλ και τη Χαμάς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια πιο μόνιμη διευθέτηση της κρίσης με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση. Στις συνομιλίες θα πάρει μέρος και η Παλαιστινιακή Αρχή.
Το σχέδιο του Τζον Κέρι καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παράσχουν εγγυήσεις ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στον αφοπλισμό της Γάζας από τις ρουκέτες, τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί ο παλαιστινιακός θύλακας.
Ο Τζον Κέρι μίλησε την Πέμπτη τηλεφωνικά με διεθνείς αξιωματούχους οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στη Χαμάς, και ιδιαίτερα στον ηγέτη της Χαλέντ Μεσάαλ, γράφει η ισραηλινή Χααρέτζ ενώ είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και συνομίλησε τηλεφωνικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας αλλά και με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον. 
Εν τω μεταξύ ο κατάλογος των θυμάτων αυξάνεται διαρκώς. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 800 ενώ σε νέα επίθεση του ισραηλινού στρατού, τα ξημερώματα της Παρασκευής, στη Χαν Γιούνις, σκοτώθηκε τουλάχιστον έναν άνθρωπος.http://www.enet.gr,

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΤΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΡΓΟΥ Φάρος (ν)τροπολογίας για αιρετούς άρχοντες

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΤΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

Φάρος (ν)τροπολογίας για αιρετούς άρχοντες

Την ώρα που εκατομμύρια πολίτες βιώνουν την οικονομική εξαθλίωση στο όνομα της οικονομικής κρίσης, κάποιοι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου επιχειρούν, με μια προκλητική τροπολογία που κατατέθηκε προχθές στο σχέδιο νόμου «Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις»(!), να δώσουν μέσα στο καλοκαίρι άφεση αμαρτιών στους παρανομούντες αιρετούς παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.
Πολιτικοί παράγοντες της Δυτικής Ελλάδας καταγγέλλουν ότι πίσω από την προκλητική «φωτογραφική» (ν)τροπολογία, που κατέθεσαν στις 22 Ιουλίου ο Ηλείος βουλευτής της Ν.Δ. Μαρίνος Ανδρέας, οι Ιωάννης Πασχαλίδης και Δημήτριος Τσουμάνης, και υπογράφουν συνολικά δέκα βουλευτές, ανάμεσά τους και ο Ηλείος βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, κρύβεται μεταξύ άλλων η προσπάθεια προστασίας από τις επιπτώσεις του νόμου του νεοεκλεγέντος δημάρχου Πύργου Ηλείας, Γαβρίλη Λιατσή.
Κατά του κ. Λιατσή, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η «Ε», οι δικαστικές αρχές της Ηλείας άσκησαν ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και φοροδιαφυγή-αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων. Η υπόθεση σχετίζεται με την έρευνα που έκανε το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας στα οικονομικά του δήμου και αφορά τη χρονική περίοδο 2002-2006.
Στις 2 Ιουλίου 2014 ο κ. Λιατσής, μετά την πολύωρη απολογία του στον ανακριτή, αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τα χώρα και την καταβολή χρηματικής εγγύησης 100.000 ευρώ!
Με βάση το Ν. 4257/14 (ΦΕΚ 93/14.4.2014 τεύχος Α') «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών», ο κ. Λιατσής που στηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει άμεσα με την αργία, πριν προλάβει να αναλάβει τα καθήκοντά του, καθώς ο νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων ότι: «Η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται σε έναν αιρετό και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εάν έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση».
Αυτό ακριβώς το σημείο του νόμου ζητούν να αλλάξει μέσω της τροπολογίας τους οι δέκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι προτείνουν ότι για να τεθεί κάποιος αιρετός σε αργία θα πρέπει να υπάρχει τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση.
Οι βουλευτές της Ν.Δ. χαρακτηρίζουν ως υπέρμετρα επαχθή και άδικη τη μεταχείριση των αιρετών από το σχετικό νόμο, ενώ καταφέρονται εμμέσως πλην σαφώς και κατά του θεσμού της Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για εύκολες παραπομπές σε δίκη αιρετών παραγόντων...
«Η συγκεκριμένη τροπολογία σχετίζεται με σοβαρές παρανομίες αιρετών που διαπράχθηκαν σε προηγούμενες θητείες. Οπως για παράδειγμα αυτό που συνέβη στο Δήμο του Πύργου Ηλείας, όπου και υπάρχει σε εξέλιξη ποινική διαδικασία και εντολή για τη συνέχιση της ανάκρισης για οικονομικές ατασθαλίες και παρανομίες άνω των 2 εκατ. ευρώ, με βάση την έρευνα του ΣΔΟΕ. Στις δύσκολες ημέρες που ζούμε όλοι, κάποιοι φαίνεται ότι θα πρέπει να έχουν προνομιακή μεταχείριση, μέσω φωτογραφικών τροπολογιών. Εκτιμώ ότι το πολιτικό μας σύστημα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα δώσει άφεση αμαρτιών», δήλωσε στην «Ε» ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Πύργου και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία, Τάκης Αντωνακόπουλος.
http://www.enet.gr, 

Στις καιρικές συνθήκες αποδίδεται το δυστύχημα της Air Algerie

Στις καιρικές συνθήκες αποδίδεται το δυστύχημα της Air Algerie

Τελευταία ενημέρωση: 
Η Γαλλία αποστέλλει εμπειρογνώμονες στο σημείο όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Air Algérie, που εξαφανίστηκε με 110 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς και στρατιωτικό απόσπασμα που θα περιφρουρήσει την περιοχή ώστε να συγκεντρωθούν οι πρώτες πληροφορίες. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ δήλωσε σήμερα στο RTL ότι οι κακές καιρικές συνθήκες είναι πιθανότατα η αιτία της συντριβής του αεροσκάφους. Σημείωσε ωστόσο ότι κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί εάν δεν ολοκληρωθεί η έρευνα.
φωτ: AFPφωτ: AFP
Όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, ο Φρανσουά Ολάντ θα προεδρεύσει σήμερα νέου συμβουλίου κρίσης στο οποίο θα μετάσχουν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και οι υπουργοί Λοράν Φαμπιούς (Εξωτερικών), Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (Άμυνας), Μπερνάρ Καζνέβ (Εσωτερικών) και Φρεντερίκ Κουβιγιέ (Μεταφορών). "Το αεροσκάφος αναγνωρίστηκε παρότι είχε διαλυθεί" διευκρίνισε η γαλλική προεδρία και ο Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε την αλληλεγγύη του στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων.
Ο γάλλος πρόεδρος ανέβαλλε επ' αόριστον το προγραμματισμένο ταξίδι του από σήμερα έως την Κυριακή στη Ρεϊνιόν, τη Μαγιότ και τις Κομόρες. "Όλα δείχνουν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη", ανακοίνωσε ο Φρανσουά Ολάντ προσθέτοντας ότι το ισπανικό πλήρωμα ενημέρωσε ότι αλλάζει πορεία "λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών". Ατύχημα ή επίθεση, "δεν μπορούμε, δεν πρέπει να αποκλείουμε καμιά υπόθεση πριν συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.
Τα συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν στην περιοχή Γκόσι του Μάλι,  50 χλμ. βόρεια των συνόρων της Μπουρκίνα Φάσο.Σύμφωνα με την Air Αlgerie, το αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ουαγκαντούγκου, με περισσότερους από 110 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος, με προορισμό το Αλγέρι τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. Εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ πενήντα λεπτά μετά την απογείωσή του. Κατά την αναχώρησή του, το αεροσκάφος μετέφερε κυρίως 50 Γάλλους (51 σύμφωνα με τον Λοράν Φαμπιούς). Υπήρχαν επίσης 24 πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο, οκτώ Λιβανέζοι, έξι Αλγερινοί, οι έξι Ισπανοί του πληρώματος, πέντε Καναδοί, τέσσερις Γερμανοί και δύο Λουξεμβούργιοι.Στο αεροσκάφος επέβαιναν επίσης ένας Βέλγος, ένας Καμερουνέζος, ένας Αιγύπτιος, ένας πολίτης του Μαλί, ένας Νιγηριανός, ένας Ρουμάνος, ένας Ελβετός, ένας Ουκρανός, ενώ διεξάγονται έρευνες για ακόμη τρεις ανθρώπους άγνωστης εθνικότητας. Διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι στο αεροσκάφος επέβαινε η Μαριέλα Κάστρο, κόρη του κουβανού προέδρου Ραούλ Κάστρο, ο οποίος κατήγγειλε στην Αβάνα "ένα σόου των μέσων ενημέρωσης" γύρω από μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία.
Σύμφωνα με πηγή των Αλγερινών Αερογραμμών, το αεροσκάφος "δεν ήταν μακριά από αλγερινά σύνορα όταν το πλήρωμα ζήτησε να εκτρέψει την πορεία του λόγω της κακής ορατότητας και για να αποφευχθεί σύγκρουση με άλλο αεροσκάφος που πραγματοποιεί την πτήση Αλγέρι-Μπαμακό. Το σήμα χάθηκε μετά την αλλαγή πορείας". 
φωτ: AFPφωτ: AFPhttp://www.enet.gr,