Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Πέντε ώρες χωρίς βομβαρδισμούς στη Γάζα

Πέντε ώρες χωρίς βομβαρδισμούς στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι θα σταματήσει για πέντε ώρες σήμερα (από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα) τα πλήγματα και τις επιχειρησιακές του δραστηριότητες στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους να ανεφοδιαστούν. Eκπρόσωπος της Χαμάς ανακοίνωσε ότι και η οργάνωση θα σεβαστεί την πεντάωρη κατάπαυση του πυρός, η οποία συμφωνήθηκε-όπως ανέφεραν ισραηλινές πηγές-μετά από παρέμβαση του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων. Σήμερα στην Αθήνα διοργανώνεται μαζική διαμαρτυρία, το απόγευμα, έξω από την ισραηλινή πρεσβεία.
φωτ: AFPφωτ: AFP
Το Ισραήλ πάντως προειδοποιεί ότι εάν η Χαμάς ή άλλες οργανώσεις επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάπαυση του πυρός, ο στρατός θα απαντήσει "άμεσα και αποφασιστικά".Οι κάτοικοι της βόρειας Λωρίδας της Γάζας καλούνται από τον ισραηλινό στρατό να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά τις 3 το μεσημέρι διότι οι επιδρομές θα ξεκινήσουν και πάλι.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες, κατά την έκτακτη σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη, κάλεσαν Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να δώσουν ένα τέλος στη βία, ενώ χαιρέτησαν τις προσπάθειες, ιδιαίτερα της Αιγύπτου, για την επίτευξη εκεχειρίας, μετά από τουλάχιστον μία εβδομάδα κατά την οποία μαίνονται οι συγκρούσεις. Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα εξάλλου δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Αιγύπτου. Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ και την αδιάκριτη στόχευση αμάχων. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον λαό του από αυτές τις επιθέσεις, ωστόσο πρέπει να ενεργήσει ανάλογα για την ασφάλεια των αμάχων, δήλωσαν.
Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της ΕΕ εξέφρασαν «τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια αθώων ζωών και τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας, ως αποτέλεσμα των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ διατύπωσαν τις ανησυχίες τους για την γρήγορη και δραματική επιδείνωση της κατάστασης», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Σήμερα στις 6 το απόγευμα, έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα κόμματα, οργανώσεις, συνδικάτα και σύλλογοι διοργανώνουν διαμαρτυρία, με αίτημα να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, αλλά και να σταματήσει κάθε συνεργασία της ελληνικής με την ισραηλινή κυβέρνηση. Διαβάστε εδώ αναλυτικά.

http://www.enet.gr

Ρωσία: Εκνευρισμός στη Μόσχα για τις νέες κυρώσεις

Ρωσία: Εκνευρισμός στη Μόσχα για τις νέες κυρώσεις
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ σκλήρυναν το βράδυ της Τετάρτης τις κυρώσεις τους σε βάρος της Ρωσίας για το ρόλο της στην ουκρανική κρίση, με την Ουάσινγκτον να στοχοθετεί σημαντικούς πρωταγωνιστές της ρωσικής οικονομίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αντέδρασε σήμερα υποστηρίζοντας πως οι κυρώσεις αυτές «θα οδηγήσουν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις σε αδιέξοδο και θα τους προξενήσουν σοβαρές ζημιές», ενώ ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε προς τα πρακτορεία ειδήσεων Ιντερφάξ και RIA ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις είναι παράνομες και θα περιπλέξουν περαιτέρω τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις.
«Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον κορυφαίων ρωσικών αμυντικών εταιρειών είναι παράνομες και συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό», δήλωσε ο Ριάμπκοφ προσθέτοντας πως η Μόσχα σχεδιάζει να λάβει σε απάντηση μέτρα, τα οποία αναμένει ότι θα είναι "οδυνηρά" για την Ουάσινγκτον.
Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν κυρίως στη μαύρη λίστα τους τον ρωσικό πετρελαϊκό γίγαντα Rosneft, του οποίου πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ, ενώ οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πλέον να συναλλάσσονται μαζί του. Οι Αμερικανοί "προκαλούν ζημιές στις μεγαλυτερες ενεργειακές εταιρίες τους και όλα αυτά γιατί;", αναρωτήθηκε ο Πούτιν.
Η τράπεζα του γίγαντα του ρωσικού αερίου Gazprom, η Gazprombank, και η δημόσια ρωσική τράπεζα VEB, η οποία αριθμεί μεταξύ των ηγετών της τον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, περιλαμβάνονται επίσης μεταξύ των νέων στόχων των ΗΠΑ.
«Αυτό που αναμένουμε, είναι οι Ρώσοι ηγέτες να αντιληφθούν άλλη μια φορά πως οι ενέργειές τους στην Ουκρανία έχουν συνέπειες, κυρίως την εξασθένηση της ρωσικής οικονμίας και μια αυξανόμενη διπλωματική απομόνωση», δήλωσε ο Ομπάμα σε σύντομη ομιλία του στο Λευκό Οίκο.
Τις νέες αυτές κυρώσεις ζητουσαν οι ουκρανικές αρχές, οι οποίες κατηγορούν τη Μόσχα ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές καθώς η ένταση επιδεινώνεται στις ανατολικές περιοχές της.
Η Ουάσινγκτον εξάλλου επέβαλε χθες κυρώσεις και στις αυτονομιστικές αρχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, καθώς και σε δύο υψηλόβαθμούς ρώσους αξιωματούχους, μεταξύ των οποιων ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Σεργκέι Νεβέροφ.
Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους, οι οποίοι συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, αποφάσισαν κυρώσεις μικρότερης έκτασης, παγώνοντας προγράμματα που πραγματοποιεί στη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.
Η ΕΕ αποφάσισε επίσης να βάλει στόχο "οντότητες", ρωσικών περιλαμβανομένων, οι οποίες κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν "υλικά ή οικονομικά" τις ενέργειες που απειλούν ή υπονομεύουν την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά ο ακριβής κατάλογός τους θα καθορισθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με την πηγή αυτή.
Η ΕΕ είχε ως τώρα απαγορεύσει την έκδοση θεωρήσεων εισόδου και είχε παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία περισσοτέρων από 70 προσωπικοτήτων, Ρώσων και Ουκρανών, ενώ η Ουάσινγκτον είχε από τις αρχές Μαρτίου επιβάλει κυρώσεις σε 19 οντότητες και 52 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων μέλη του στενού κύκλου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν εξάλλου να άρουν το εμπάργκο που είχαν επιβάλει στις εξαγωγές προς την Ουκρανία εξοπλισμού προστασίας των δυνάμεων ασφαλείας, όπως κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Πριν ανακοινωθούν οι κυρώσεις, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είχε εξηγήσει πως οι Ευρωπαίοι θέλουν ουσιαστικά «να επιδείξουν αυστηρότητα συνεχίζοντας παράλληλα το διάλογο».
Στο Βερολίνο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η Ρωσία «δεν ικανοποίησε επαρκώς» τις προσδοκίες για μείωση της έντασης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Στέφεν Ζάιμπερτ.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών είχε ζητήσει την επιβολή κυρώσεων υπογραμμίζοντας πως «μαχητές και όπλα» συνεχίζουν να καταφθάνουν από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία, όπου η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 600 ανθρώπους μέσα σε τρεις μήνες.
Ενώ οι ευρωπαϊκές διπλωματικές προσπάθειες μοιάζει να βρίσκονται σε αδιέξοδο, δύο αρχηγοί των ανταρτών ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο Ντονέτσκ πως μια τηλεδιάσκεψη της "ομάδας επαφής" για την Ουκρανία (ΟΑΣΕ, Ουρανία, Ρωσία) θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των ανταρτών απόψε ή αύριο, Παρασκευή.
Η Ουκρανία υποστήριξε από την πλευρά της πως ένας πύραυλος προερχόμενος από τη Ρωσία κατέρριψε τη Δευτέρα ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο της An-24 --χωρίς να υπάρξει αντίδραση της Μόσχας. Από ρωσικής πλευράς, οι δυνάμεις του Κιέβου κατηγορούνται ότι έριξαν μια οβίδα που στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου την Κυριακή σε ρωσική μεθοριακή πόλη.

Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/473275/rosia-ekneyrismos-sti-mosha-gia-tis-nees-kyroseis#ixzz37htgucja

Ομολόγησαν ότι έκαψαν ζωντανό τον έφηβο Παλαιστίνιο

Ομολόγησαν ότι έκαψαν ζωντανό τον έφηβο Παλαιστίνιο

Προφυλακίστηκαν τρεις Ισραηλινοί, εκ των οποίων οι δύο ανήλικοι, καθώς ομολόγησαν ότι απήγαγαν και έκαψαν ζωντανό τον 16χρονο Παλαιστίνιο, του οποίου ο θάνατος πυροδότησε νέες συγκρούσεις μεταξύ της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού, με βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 175 Παλαιστινίους.
Σε ετοιμότητα άρματα μάχης του ισραηλινού στρατού σε βάση κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας για το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή (Φωτ: EPA)Σε ετοιμότητα άρματα μάχης του ισραηλινού στρατού σε βάση κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας για το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή (Φωτ: EPA)
Οι τρεις συλληφθέντες, δύο 17χρονοι και ένας 29χρονος, ομολόγησαν, κατά την ανάκριση, ότι σκότωσαν τον Μοχάμεντ Αμπού Χαντίρ επειδή ήθελαν να πάρουν εκδίκηση για τη δολοφονία των τριών εβραίων φοιτητών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τον Ιούνιο. 
Δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των τριών συλληφθέντων που προφυλακίστηκαν με ομόφωνη δικαστική απόφαση και πλέον αναμένουν το επίσημο κατηγορητήριο της υπόθεσης που θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή.
Ο κύριος ύποπτος για την απαγωγή και τη δολοφονία του 16χρονου παλαιστίνιου είναι ένας 29χρονος εβραίος έποικος, ο οποίος αντιμετωπίζει τις σοβαρότερες κατηγορίες. Ο συνήγορός του αναμένεται να επικαλεστεί προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε στο παρελθόν. Οι συγγενείς του υποστηρίζουν ότι ο 29χρονος ήταν υπό ψυχιατρική φροντίδα, καθώς είχε παλαιότερα προσπαθήσει να στραγγαλίσει τη μικρή κόρη του και γι’ αυτό θα επικαλεστούν μειωμένο καταλογισμό.
Σύμφωνα με την Σιν Μπετ, την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Ιουλίου, που για τους μουσουλμάνους ήταν το τέλος της ημέρας νηστείας του Ραμαζανιού, οι τρεις εβραίοι τριγυρνούσαν επί ώρες με αυτοκίνητο στην αραβική συνοικία της Ιερουσαλήμ, προσπαθώντας να βρουν να απαγάγουν έναν Παλαιστίνιο, ώσπου εντόπισαν τον Μοχάμεντ Αμπού Χαντίρ. Τον έβαλαν στο αυτοκίνητό τους, τον οδήγησαν σε δάσος έξω από την πόλη όπου ο 29χρονος τον χτύπησε στο κεφάλι με λοστό και με τη βοήθεια των δύο 17χρονων συνεργών του, τον περιέλουσε με βενζίνη και τον έκαψε ζωντανό.
Οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν ότι οι κατηγορούμενοι ομολόγησαν πως μία ημέρα πριν την απαγωγή και τη δολοφονία του 16χρονου Παλαιστίνιου προσπάθησαν να αρπάξουν μέσα από τα χέρια της μητέρας του ένα 9χρονο αγοράκι στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όμως απέτυχαν και τράπηκαν σε φυγή.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος έχει κατηγορήσει ευθέως τη Χαμάς για τη δολοφονία των τριών εβραίων φοιτητών, αποδοκίμασε τη δολοφονία του Αμπού Χαντίρ χαρακτηρίζοντάς την «απεχθή ενέργεια». Διέταξε την αστυνομία να βρει άμεσα τους ενόχους και δεσμεύθηκε να δικαστούν αυστηρά.
Η ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς κλιμακώθηκε μετά τα δύο φονικά περιστατικά. Περισσότεροι από 175 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς. Η οργάνωση απαντά με την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών προς το ισραηλινό έδαφος.
http://www.enet.gr

Ἡ Ἁγία Μαρίνα ἡ Μεγαλομάρτυς

Ἡ Ἁγία Μαρίνα ἡ Μεγαλομάρτυς


Γεννήθηκε στὴν Ἀντιόχεια τῆς Πισιδίας, στὰ χρόνια του αὐτοκράτορα Κλαυδίου τοῦ Β’, τὸ 270 μ.Χ. Λίγες μέρες μετὰ τὴ γέννησή της, ἡ μητέρα της πέθανε, καὶ ὁ πατέρας της Αἰδέσιος, ποὺ ἦταν Ἱερέας τῶν εἰδώλων, τὴν ἀνέθεσε σὲ μία χριστιανὴ γυναίκα, ἀπὸ τὴν ὁποία ἡ Μαρίνα διδάχθηκε τὸν Χριστό.
Ὅταν ἔγινε 15 χρονῶν, ἀποκαλύπτει στὸν πατέρα της ὅτι εἶναι χριστιανή. Ἔκπληκτος αὐτὸς ἀπ’ αὐτὸ ποὺ ἄκουσε, μὲ μίσος τὴν διέγραψε ἀπὸ παιδί του. Τὸ γεγονὸς αὐτό, μαθεύτηκε ἀμέσως καὶ ἔτσι ὁ ἡγεμόνας τῆς περιοχῆς διέταξε νὰ τὴν συλλάβουν καὶ νὰ τὴν φέρουν ἐνώπιόν του. Ἀμέσως θαμπώθηκε ἀπὸ τὴν ὀμορφιά της. Τὴν ρώτησε ποὶα εἶναι καὶ ποὶα εἶναι ἡ πίστη της καὶ αὐτὴ τοῦ ἀπάντησε ὅτι ὀνομάζεται Μαρίνα καὶ εἶναι χριστιανὴ καὶ ὅτι εἶναι γέννημα θρέμμα τῆς Πισιδίας. Τότε ὁ ἡγεμόνας προσπάθησε νὰ τὴν πείσει νὰ ἀρνηθεῖ τὴν πίστη της. Ἡ Ἁγία ὅμως δὲν δέχτηκε.
Γιὰ τὸ λόγο αὐτὸ ὁ τύραννος πρόσταξε καὶ τὴν ὑπέβαλαν σὲ βασανιστήρια φρικτὰ καὶ ἀφοῦ τὶς κατέσκισαν τὶς σάρκες, τὴν ἔριξαν στὴν φυλακή.
Μέσα στὴν φυλακὴ μάλιστα συνέβη τὸ ἑξῆς: ὁ διάβολος μεταμορφωμένος σὲ ἄγριο δράκοντα, προσπάθησε νὰ κάνει τὴν Ἁγία νὰ φοβηθεῖ. Αὐτὴ ὅμως προσευχήθηκε στὸν Θεὸ καὶ ἀμέσως ὁ δράκοντας ἄλλαξε μορφὴ καὶ ἔγινε ἕνας μαῦρος σκύλος καὶ τότε ἡ Ἁγία ἅρπαξε ἕνα σφυρὶ καὶ χτυπώντας τον στὸ κεφάλι καὶ τὴν ράχη τὸν ταπείνωσε. Στὴ συνέχεια ὁ ἡγεμόνας διέταξε καὶ τὴν ἔφεραν πάλι μπροστά του. Παρὰ τὶς πιέσεις του, ἡ ἁγία παρέμεινε ἀκλόνητη.
Ἔτσι ὑποβλήθηκε σὲ νέα βασανιστήρια μέχρι ποὺ ἀποκεφαλίστηκε λαμβάνοντας τὸν στέφανο τοῦ μαρτυρίου.

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Μνηστευθεῖσα τῷ Λόγῳ Μαρίνα ἔνδοξε, τῶν ἐπιγείων τὴν σχέσιν πᾶσαν κατέλιπες, καὶ ἐνήθλησας λαμπρῶς ὡς καλλιπάρθενος· τὸν γὰρ ἀόρατον ἐχθρόν, κατεπάτησας στερρῶς, ὀφθέντα σοι Ἀθληφόρε. Καὶ νῦν πηγάζεις τῷ κόσμῳ, τῶν ἰαμάτων τὰ χαρίσματα.

Κοντάκιον. Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον.
Παρθενίας κάλλεσι, πεποικιλμένη παρθένε, ἀκηράτοις στέμμασιν, ἐστεφανώθης Μαρίνα· αἵμασι, τοῦ μαρτυρίου δὲ φοινιχθεῖσα, θαύμασι, κατελαμπρύνθης τῶν ἰαμάτων, καὶ τῆς νίκης τὰ βραβεῖα, ἐδέξω Μάρτυς, χειρὶ τοῦ Κτίστου σου.

Μεγαλυνάριον
Τὴν λαμπάδα πάντες τὴν φαεινήν, καὶ τῆς παρθενίας, τὸν ἀσύληπτον θησαυρόν, τὴν νύμφην Κυρίου, καὶ ἄσπιλον ἀμνάδα, Μαρίναν τὴν ἁγίαν, ὕμνοις τιμήσωμεν.

ημ γεννησης 270μχ
πολιουχος Λερου