Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Από την 1η Ιουλίου αυξημένα θα έρχονται τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ για το κλιμάκιο κατανάλωσης 0- 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ...



Από την 1η Ιουλίου αυξημένα θα έρχονται τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ για το κλιμάκιο κατανάλωσης 0- 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. Αντίθετα, μειώσεις...
θα γίνουν  στα εμπορικά τιμολόγια καταστημάτων και επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των προβλέψεων του μνημονίου για κατάργηση των εσωτερικών («σταυροειδών») επιδοτήσεων στα τιμολόγια.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της επιχείρησης, δεν πρόκειται να αλλάξουν τα αγροτικά τιμολόγια, ούτε το νυχτερινό οικιακό. Ο κ. Ζερβός δεν προσδιόρισε το ύψος των αυξομειώσεων στα τιμολόγια, είπε ωστόσο ότι το χρηματικό αποτέλεσμα για τη ΔΕΗ θα είναι ουδέτερο.

Παράλληλα, κύκλοι της ΔΕΗ τόνιζαν ακόμη ότι μεγάλο τμήμα των καταναλωτών που έχουν κατανάλωση μικρότερη από 800 κιλοβατώρες πιθανότατα πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και θα πρέπει να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τα αγροτικά τιμολόγια, που εντάσσονται επίσης στην κατηγορία των επιδοτούμενων, η λύση που επελέγη είναι η τοποθέτηση «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης που θα επιτρέψει την εφαρμογή διαφορετικών τιμολογίων ανά ώρα της ημέρας.

Κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε, πάντως, ότι τα τιμολόγια θα παραμείνουν από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ

http://fimotro.blogspot.gr/2014/06/1_20.html,

Λουκρητία Βοργία 1480 – 1519


 Πατρόνα της Αναγέννησης, προστάτιδα των τεχνών και μία από τις πιο αινιγματικές γυναίκες όλων των εποχών. Καρπός μιας σκανδαλώδους σχέσης, η Λουκρητία Βοργία (Lucrezia Borgia) γεννήθηκε στις 18 Απριλίου του 1480 στη Ρώμη. Ήταν νόθα κόρη του πάπα Αλέξανδρου ΣΤ’, κατά κόσμον Ροντρίγκο Βοργία, και αδελφή του Καίσαρα Βοργία – μια οικογένεια από τις πιο λαμπρές, αλλά και αδίστακτες της εποχής.

Στο χορό εξουσίας και αίματος που έκανε διαβόητους τους Βοργίες, η Λουκρητία κατηγορήθηκε ότι συνωμότησε στην εξόντωση των συζύγων της, ότι δηλητηρίασε τους αντιπάλους του πατέρα της κι ότι διατηρούσε αιμομικτικές σχέσεις με τον αδερφό της.
Ο πρώτος γάμος της, σε ηλικία 13 ετών, με τον Τζιοβάνι Σφόρτσα Πεζάρο ακυρώθηκε από τον πατέρα της πέντε χρόνια αργότερα και τότε η Λουκρητία αναγκάστηκε να παντρευτεί τον Αλφόνσο του Αραγκόν, νόθο γιο του βασιλιά της Νάπολης. Ο δεύτερος σύζυγός της δολοφονήθηκε το 1500 από τον ίδιο το σωματοφύλακά του, κατόπιν εντολής του αδελφού της Καίσαρα.
Μεταξύ των δύο γάμων, η Λουκρητία είχε συνάψει σχέση με έναν νεαρό παπικό ακόλουθο, τον Πέντρο Καλντερόν. Στη σχέση αυτή δόθηκε δραματικό τέλος από τους Βοργίες. Ο Πέντρο μαχαιρώθηκε και αργότερα βρέθηκε στον Τίβερη, με τα χέρια και τα πόδια του δεμένα.
Σύμφωνα με τα νέα σχέδια της οικογένειάς της, το 1501 η Λουκρητία παντρεύτηκε τον Αλφόνσο του Εστ, κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων για την προίκα της. Μετά το θάνατο του πατέρα του, το 1505, ο Αλφόνσο έγινε Δούκας της Φεράρα και η Λουκρητία, Δούκισσα.
Στη Φεράρα, η Λουκρητία κατάφερε επιτέλους να «δραπετεύσει» από το διεφθαρμένο οικογενειακό της περιβάλλον. Δημιούργησε ένα λαμπρό δικαστήριο, που προσέλκυσε τους επιφανέστερους καλλιτέχνες, συγγραφείς και λόγιους της εποχής εκείνης, κερδίζοντας την εκτίμησή τους με την ομορφιά και την ευγένειά της. Υπήρξε αφοσιωμένη σύζυγος και απέκτησε επτά παιδιά... Η τελευταία γέννα, όμως, ήταν μοιραία. Πέθανε, κατά τη διάρκεια του τοκετού, στις 24 Ιουνίου του 1519.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχει καμία ιστορική απόδειξη που να επιβεβαιώνει τα όσα της καταμαρτυρούν. Εντούτοις, το όνομά της έμεινε στην ιστορία ως συνώνυμο της ακολασίας και της ίντριγκας. Έτσι απεικονίζεται, τόσο στο δράμα του Βίκτορος Ουγκώ, όσο και στην όπερα του Ντονιτσέτι, δύο μεγάλα έργα που βασίζονται σ’ αυτούς τους μύθους.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/114#ixzz35Xs4Ovsq

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής

 Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής


Ο τελευταίος και μεγαλύτερος από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ονομάζεται «Πρόδρομος», γιατί με το κήρυγμα και με το έργο του εσήμανε τον ερχομό του Ιησού Χριστού και «Βαπτιστής», διότι βάπτιζε τους ανθρώπους στον Ιορδάνη ποταμό και εβάπτισε και τον Ιησού Χριστό. Το βάπτισμα του Προδρόμου ήταν μία συμβολική πράξη καθαρμού εκείνων, που πήγαιναν σ’ αυτόν να εξομολογηθούν, ήταν όμως και ο τύπος του βαπτίσματος του Ιησού Χριστού, γι’ αυτό και ο Ιωάννης έλεγε: «Εγώ μεν εβάπτισα υμάς εν ύδατι, αυτός βαπτίσει υμάς  εν Πνεύματι Αγίω» (Μάρκου α΄ 8).
Ο Ιωάννης (εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού ονόματος Γιοχανάν, που σημαίνει «παρά Θεώ εύρον χάριν») γεννήθηκε με θαυμαστό τρόπο από τον ιερέα Ζαχαρία και τη γηραιά Ελισάβετ. Ήταν συγγενής του Ιησού Χριστού από την πλευρά της μητέρας του και έξι μόλις μήνες μεγαλύτερός του. Έζησε ασκητικό βίο στην έρημο και δεν δίστασε να ελέγξει απερίφραστα και κατά πρόσωπο την αδικία και την ηθική υπόσταση των ανθρώπων της εποχής του. Αυτό έγινε αιτία να συλληφθεί και να φυλακισθεί από τον τοπάρχη της Ιουδαίας Ηρώδη Αντύπα, που συζούσε παράνομα με την Ηρωδιάδα, σύζυγο του αδελφού του Ηρώδη Φιλίππου. Η Ηρωδιάδα έπεισε την κόρη της Σαλώμη να ζητήσει την «κεφαλήν του Ιωάννου επί πίνακι» (Μάρκου στ΄25) ως δώρο γενεθλίων και ο Ηρώδης Αντύπας για να την ευχαριστήσει διέταξε τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη.
Ο  Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής είναι από τους δημοφιλέστερους αγίους στην Ελλάδα. Θεωρείται προστάτης και φύλακας της κουμπαριάς και των νοσούντων από ελονοσία. Το όνομά του αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα βαφτιστικά ονόματα και είναι παράγωγο πολλών επωνύμων. Μεγάλος αριθμός εκκλησιών και ξωκλησιών φέρουν το όνομά του, καθώς και εκατοντάδες οικισμοί. Η μνήμη του τιμάται από τον Χριστιανισμό έξι φορές τον χρόνο:
  • 7 Ιανουαρίου, Σύναξη του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.
  • 24 Φεβρουαρίου, Α' και Β' Εύρεσις της τιμίας κεφαλής του αγίου προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου.
  • 25 Μαΐου, Γ' Εύρεσις της τιμίας κεφαλής του αγίου προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου.
  • 24 Ιουνίου, Γενέθλιον του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Την παραμονή της εορτής κυριαρχούν πυρολατρικά έθιμα (Φωτιές τ’ Αϊγιαννιού).
  • 29 Αυγούστου, Αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Η ημέρα θεωρείται πένθιμη και συνδέεται με αυστηρή νηστεία.
  • 23 Σεπτεμβρίου, Σύλληψις Τιμίου Προδρόμου.

Απολυτίκιον

Μνήμη δικαίου μετ’ εγκωμίων· σοι δε αρκέσει η μαρτυρία του Κυρίου Πρόδρομε· ανεδείχθης γαρ όντως και Προφητών σεβασμιώτερος, ότι και εν ρείθροις βαπτίσαι κατηξιώθης τον κηρυττόμενον. Όθεν της αληθείας υπεραθλήσας, χαίρων ευηγγελίσω και τοις εν Άδη, Θεόν φανερωθέντα εν σαρκί, τον αίροντα την αμαρτίαν του κόσμου, και παρέχοντα ημίν το μέγα έλεος.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/763#ixzz35Xr4vuEk


Γεμίσαμε μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους Οι ακτινολόγοι προειδοποιούν ότι η λειτουργία τους εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία

Γεμίσαμε μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους

Κατά δεκάδες δίδονται τον τελευταίο χρόνο οι άδειες σκοπιμότητας για τη λειτουργία αξονικών και μαγνητικών τομογράφων και μάλιστα παραβαίνοντας τα εκ του νόμου κριτήρια. Εκτιμάται ότι από την αρχή του χρόνου έχουν δοθεί περί τις 80 - 100 άδειες σκοπιμότητας.

Στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Ιοντιζουσών και μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών τον τελευταίο μήνα δόθηκαν άδειες σκοπιμότητας για την τοποθέτηση και λειτουργία 20 μαγνητικών και 27 αξονικών τομογράφων στην περιοχή των Αθηνών και αυτό τη στιγμή που είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο 320 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (123,8).

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, χωρίς ανταπόκριση μέχρι στιγμής. Προσφάτως κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά αποφάσεων της Επιτροπής Ιοντιζουσών και μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών για τις εγκρίσεις άδειας σκοπιμότητας των εν λόγω μηχανημάτων.

Η κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων κοινοποιήθηκε και στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο νυν υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης.

Ανησυχούν οι ακτινολόγοι  
Με επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας από τον Φεβρουάριο του 2014, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας εκφράζουν «τη βαθιά ανησυχία τους» όσον αφορά τις εξελίξεις στον τομέα της ακτινολογίας και δη την εφαρμογή των κριτηρίων αδειοδότησης μηχανημάτων ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών.

«Οι ουκ ολίγες φορές μεταβληθείσες διατάξεις σχετικά με τις άδειες σκοπιμότητας για τα μηχανήματα ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών έθεσαν εν τέλει ορισμένα κριτήρια για τη χορήγηση των εν λόγω αδειών, με σκοπό την προστασία των ασθενών από υπερβολική έκθεση σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες για διαγνωστικούς σκοπούς και προεχόντως την προάσπιση της δημόσιας υγείας» 
τονίζουν.

Συγκεκριμένα, παραθέτουν τα κριτήρια που αναφέρονται στα στοιχεία 6 και 7 του άρθρου 7 της Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ. 154949 ΦΕΚ Β 1918 2010):

- Οι κλινικές και τεχνολογικές δυνατότητες των λειτουργούντων μηχανημάτων, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην περιοχή εγκατάστασης του αιτούμενου μηχανήματος. Ιδιαίτερα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος αναμονής για ραντεβού στα ήδη λειτουργούντα μηχανήματα της περιοχής.

- Το ανώτατο όριο της συγκεντρωτικής πληθυσμιακής δόσης (collective dose) που ανακοινώνεται υποχρεωτικά από την ΕΕΑΕ κάθε τρία χρόνια για την περιοχή όπου θα ασκηθεί η δραστηριότητα.

«Παρά όμως τη δεσμευτική διατύπωση των ανωτέρω διατάξεων», 
σημειώνουν, «όπως πληροφορούμεθα από μέλη μας, τα επίμαχα δύο κριτήρια δεν δύνανται αντικειμενικώς να λαμβάνονται πάντοτε υπόψη κατά τη διαδικασία έκδοσης αδειών σκοπιμότητας με αποτέλεσμα να υφίσταται κίνδυνος χορήγησης αδειών χωρίς προηγούμενη εξέταση των δύο ανωτέρω κριτηρίων, κατά παρέκκλιση των σαφών ισχυουσών διατάξεων».

«Αναλυτικότερα, ο χρόνος αναμονής για ραντεβού στα ήδη λειτουργούντα μηχανήματα της περιοχής χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα αποφασιστικός παράγοντας για την παροχή των αδειών, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων της περιοχής από την άσκοπη διασπορά πηγών και μηχανημάτων παραγωγής ιοντιζουσών ακτινοβολιών. Προφανώς, ο σκοπός του νομοθέτη σχετικά με το υπό στοιχείο 6 κριτήριο δεν μπορεί να παραβλεφθεί, αντιθέτως επιτάσσει την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή του κριτηρίου»
αναφέρουν στην επιστολή.

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία;
Οπως εξηγούν οι ακτινολόγοι σε άλλο σημείο της επιστολής, τα συγκεκριμένα μηχανήματα παράγουν ιοντίζουσα ακτινοβολία, εκτεταμένη διάχυση της οποίας στην ατμόσφαιρα πιθανώς να αποβεί επιβλαβής για τη δημόσια υγεία. Οι δημόσιες αρχές οφείλουν, βάσει της γενικής αρχής της προφύλαξης, να λαμβάνουν μέτρα αποτροπής του κινδύνου όπου υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα σε σχέση με τις επιπτώσεις μιας πρακτικής στη δημόσια υγεία.

Επομένως, τα κριτήρια που τέθηκαν υπό την επίδραση αρχών δημοσίου διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, προς διασφάλιση υψηλής ποιότητας προστασίας της δημόσιας υγείας πρέπει απαρεγκλίτως να τηρούνται.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας επανήλθαν τον Μάιο του 2014 με επιστολή τους, αυτή τη φορά προς την Επιτροπή Ιοντιζουσών και μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών. Με αυτήν ενημερώνουν ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής «δεν θα πρέπει να αποφασισθεί οτιδήποτε χωρίς να ληφθούν υπόψη τα κριτήρια της Υπουργικής Απόφασης τα οποία είναι καθοριστικά και έχουν σχέση με την προστασία της υγείας του πληθυσμού».

WWW.TOVIMA.GR/SOCIETY/ARTICLE/?AID=608804

ΗΠΑ: Σεισμός στην Αλάσκα έφερε προειδοποίηση για τσουνάμι -

Προειδοποίηση για τσουνάμι στις παράκτιες περιοχές της Αλάσκας μετά τον ισχυρό σεισμό των 8 βαθμών που έπληξε τις νήσους Αλεούτιες εξέδωσε το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Σύμφωνα με το κέντρο που εδρεύει στην Χαβάη ο κίνδυνος για τσουνάμι είναι από την περιοχή Νικόλσκι έως το Ατού της Αλάσκας. Ο πιθανός κίνδυνος για τσουνάμι στις παράκτιες περιοχές του Καναδά ή των Ηνωμένων Πολιτειών αξιολογείται.
Ο σεισμός είχε επίκεντρο που εντοπίστηκε σε απόσταση 23 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από το νησί Λίτλ Σίτκιν της Αλάσκας. Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν στα 114 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό και σεισμολογικό ινστιτούτο.

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/international/137813#sthash.0mwRTY2y.dpufhttp://www.sigmalive.com/news/international/137813

Στις 2/7 στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ

Την επόμενη Τετάρτη, 2 Ιουλίου, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στο θέμα της «μικρής» ΔΕΗ, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του υπουργού Επικράτειας, Δημήτρη Σταμάτη και με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/463517/stis-27-sti-voyli-to-nomoshedio-gia-ti-mikri-dei#ixzz35XlLweMm