Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Φοροληστεία για τους ελεύθερους επαγγελματίες!

Τα επτά από τα 10 ευρώ που εισέπραξαν πέρυσι καλούνται να καταβάλουν φέτος στην Εφορία δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενοι! Πρόκειται για μια απίστευτη φοροκλοπή των επιτηδευματιών και των αυτοαπασχολούμενων από το υπουργείο Οικονομικών, που τους αναγκάζει να πληρώσουν τσουχτερό φόρο ακόμα και για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν ποτέ!
Η αναλγησία της Εφορίας αποτυπώνεται στα εκκαθαριστικά των επιτηδευματιών, που παγιδεύονται με τα τεκμήρια, τους υψηλούς συντελεστές, την προκαταβολή φόρου (για την επόμενη χρονιά) και την εισφοράς αλληλεγγύης.

Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ του ετήσιου εισοδήματος που προβλέπει το νέο φορολογικό σύστημα και η προκαταβολή φόρου 55% εκτινάσσουν στα ύψη τη φορολογική επιβάρυνση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ποσά των φόρων που προκύπτουν αντιστοιχούν στο 50%-70% των δηλούμενων εισοδημάτων. Και αυτό γιατί τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν το ύψος του τελικού φορολογητέου εισοδήματος σ’ επίπεδο υψηλότερο του πραγματικού.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση αυτοπασχολούμενου που αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία». Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, με πραγματικό φορολογητέο εισόδημα 6.045,60 ευρώ το 2013, φέτος καλείται να πληρώσει φόρο 4.114,82 ευρώ! Και αυτό γιατί δέχθηκε τέσσερα σκληρά χτυπήματα από την Εφορία στο εισόδημα που δήλωσε:
1. Η Εφορία με τα τεκμήρια και τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης του πρόσθεσε στα 6.045,60 επιπλέον τεκμαρτό εισόδημα 2.551,99 ευρώ.

2. Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα των 8.600 ευρώ φορολογείται με 26% από το πρώτο ευρώ (δηλαδή χωρίς αφορολόγητο όριο). Ετσι ο φόρος εισοδήματος διαμορφώνεται στα 2.235,37 ευρώ.
3. Στον φόρο εισοδήματος υπολογίζεται και ένα επιπλέον 55% ως προκαταβολή του φόρου για την επόμενη χρονιά (δηλαδή επιπλέον 1.229,45 ευρώ). Αρα, ο συνολικός φόρος ανεβαίνει στα 3.464,82 ευρώ.
4. Μαζί με τον φόρο εισοδήματος ο αυτοαπασχολούμενος καλείται να πληρώσει και 650 ευρώ για το τέλος επιτηδεύματος. Αρα, ο συνολικός λογαριασμός της Εφορίας φτάνει στα 4.114,82 ευρώ.
Δηλαδή, η Εφορία υφαρπάζει από τον αυτοαπασχολούμενο το 70% του πραγματικού εισοδήματός του ή το 50% του τεκμαρτού, το οποίο όμως είναι, σε μεγάλο βαθμό, χρήματα τα οποία δεν εισέπραξε στην πραγματικότητα. Σημειωτέον ότι αν τα εισοδήματα του αυτοαπασχολούμενου ξεπερνούσαν τα 12.000 ευρώ, τότε θα θα έπρεπε να πληρώσει και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, πάλι από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.

Θεωρητικά ο αυτοαπασχολούμενος για ν’ αμφισβητήσει τα τεκμήρια μπορεί να επικαλεστεί ανάλωση κεφαλαίου περασμένων ετών ή πώληση περιουσιακών στοιχείων. Ομως, η διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και γραφειοκρατική και το αποτέλεσμα εναπόκειται στην κρίση του εφόρου.
Στους μεγάλους χαμένους του νέου φορολογικού συστήματος περιλαμβάνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα έως 55.000 ευρώ και ειδικά όσοι πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης. Φέτος, η νομοθεσία προβλέπει επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ στο σύνολο του ετήσιου εισοδήματος, που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα (από ατομική εμπορική επιχείρηση, ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα), εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ. Εάν το εισόδημα υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ, τότε το τμήμα του εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 26% και το τμήμα του εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 33%.


Στέλιος Κράλογλου

Γιατί λέμε χτύπα ξύλο και χτυπάμε;

Το κάνουμε πολλοί από εμάς. Όταν αναφερόμαστε σε κάτι αρνητικό ή κακό, όπως για παράδειγμα το θάνατο, λέμε "χτυπα ξύλο" και το χτυπάμε. Γιατί όμως;


Καθώς συζητάμε με τους φίλους μας, λέμε κάτι για κάποια συμφορά, ένα σεισμό ας πούμε, ή κάτι πιο απλό για κάποιο ατύχημα που είχε κάποιος κοντινός μας. Πολλές φορές θα κάνουμε κάτι πολύ απλό: θα χτυπήσουμε κάποιο ξύλο λέγοντας «μακριά από μας»!! 

Γιατί το κάνουμε όμως αυτό; Που βρίσκονται οι ρίζες αυτής της… τελετής;; Ας ρίξουμε μια ματιά! 

χτύπα ξύλοΗ σημασία του χτυπήματος στο ξύλοέχει γενικά έναν αποτρεπτικό χαρακτήρα, για να κρατήσουμε μακριά μας κάθε είδους αρνητικές ενέργειες, βασκανίες και κακοτυχίες. Η αρχή αυτού του συνήθειου βρίσκεται στις παγανιστικές προχριστιανικές θρησκείες και πιθανότατα στον δρουιδισμό, 

Στα πανάρχαια χρόνια, ο κόσμος και οι θρησκείες, πιστεύανε πως μέσα στο ξύλο, στα δέντρα δηλαδή, κατοικούσαν κάθε λογής πνεύματα, καλά και κακόβουλα. Ο βασικός λόγος που χτυπούσαν ξύλο τότε ήταν για να τα διώξουν και να μην προλάβουν να ακούσουν αυτό που ειπώθηκε, συνήθως αρνητικό. Ο λόγος; Για να μην το πραγματοποιήσουνε φυσικά!! 

Άλλη μια πιθανή εξήγηση βρίσκεται στο ότι τότε, πολλές φορές θα συναντιόνταν άνθρωποι στα δάση για να συζητήσουν τα θέματα τους, καλά ή κακά, νόμιμα ή παράνομα. Με το να χτυπάνε ξύλο, κορμούς δέντρων δηλαδή, διώχνανε τα οποιαδήποτε πνεύματα κατοικούσαν μέσα στο ξύλο για να μην τους ακούσουν!! 

Βέβαια δεν χτυπάνε όλοι το ξύλο!! Οι Βρετανοί έχουν την έκφραση touch wood – άγγιξε το ξύλο!! Μια εξήγηση αυτής της «παραλλαγής» βρίσκεται σε μια παλιά Ιρλανδέζικη δεισιδαιμονία που λέει ότι αυτό το κάνανε για να ευχαριστήσουν τα μικρά ανθρωπάκια που τους χαρίζανε καλή τύχη!! 

δεισιδαιμονία χτύπα ξύλο


Επίσης θεωρούσαν πως τα δέντρα λατρεύονταν ως τόποι κατοικίας καλών και ευγενικών πνευμάτων. Έτσι, αγγίζοντας το ξύλο, την κατοικία δηλαδή του πνεύματος, προστατευόσουν και ο ίδιος από τα κακά πνεύματα!! Το άγγιγμα του ξύλου βλέπετε, πίστευαν πως προστατεύει και από την πραγματοποίηση κάποιων αρνητικών οιωνών! 

Αργότερα η εν λόγω πρακτική συνδέθηκε με τον σταυρό του μαρτυρίου σαν μια πιθανή ρίζα του εθίμου!! 

Όπως και να έχει το πράμα, ένα είναι σίγουρο: είναι καλό να έχουμε πάντα κοντά μας λίγο ξύλο για άγγιγμα ή/και χτύπημα!! Καλή μας τύχη λοιπόν και… -τοκ-τοκ!- μακριά από μας το κακό!!!

http://coolweb.gr/post.php?url=giati-leme-xtipa-ksilo, 

Ιστορικό ρεκόρ


Ιστορικό ρεκόρ


Ένα ρεκόρ που θα έναι πολύ δύσκολο να καταρριφθεί στο μέλλον σημείωσε ο Μανώλης Γλέζος...
Ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης και αειθαλής πολιτικός έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής, με ενσωμάτωσξη του 95% των εκλογικών τμημάτων, 440.000 ψήφους. Είναι περίπου το 1/3 των συνολικών ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελιά-ΠΑΣΟΚ πήρε στο σύνολο 458.000 ψήφους!

http://epikaira.gr/,  

Φονικές μάχες στο Λουχάνσκ

Έντυπη Έκδοση 

Φονικές μάχες στο Λουχάνσκ, με κατηγορίες για επέμβαση Μόσχας

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκαπέντε τραυματίστηκαν όταν φιλορώσοι αυτονομιστές προσπάθησαν να εισβάλουν στο αρχηγείο των Ουκρανών συνοριοφυλάκων στην πόλη Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, όπου περισσότεροι από 500 μαχητές εξακολουθούν να βάλλουν εναντίον του κτιρίου με όλμους, πολυβόλα και αυτόματα όπλα.

Αποθαρρυντικές οι διαπραγματεύσεις

Αρνητικός ο Ερόγλου σε ενιαίο ψηφοδέλτιο Tουρκοκύπριων-Eλληνοκύπριων

Αντίθετος με την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς να υπάρξει ενιαίο ψηφοδέλτιο στις εκλογές σε περίπτωση που επιτευχθεί η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, εμφανίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΗ ΥΦΕΣΗ

Σε «ζώνη κινδύνου» το ευρώ

Η ΕΚΤ ψάχνει «μπαζούκα» ασφαλείας
Στο 0,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Μάιο του 2014, από 0,7% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Με αποτέλεσμα να εντείνονται οι ανησυχίες αποπληθωριστικής πίεσης στην οικονομία που δυσκολεύεται να ξεφύγει από τις δαγκάνες της ύφεσης. Με την ανεργία στα ύψη και την ΕΚΤ διχασμένη να προσπαθεί να προβάλει ξανά τα «μπαζούκα» ρευστότητας, τα οποία όμως έως τώρα δυσκολεύονται να φέρουν αποτέλεσμα διεξόδου.

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΒΑΠΤΙΖΕΙ Η ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ -ΜΕΤΑ ΑΠΟ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΩΝ- ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Νομιμοποίηση «The Mall», το απόλυτο ρουσφέτι Η ιδιοκτήτρια εταιρεία συμφερόντων Λάτση δεν θα πληρώσει ούτε ευρώ, θα τύχει μάλιστα γενναίας επιδότησης μέσω ΕΣΠΑ

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΒΑΠΤΙΖΕΙ Η ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ -ΜΕΤΑ ΑΠΟ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΩΝ- ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

Νομιμοποίηση «The Mall», το απόλυτο ρουσφέτι

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία συμφερόντων Λάτση δεν θα πληρώσει ούτε ευρώ, θα τύχει μάλιστα γενναίας επιδότησης μέσω ΕΣΠΑ
Παρακάμπτεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που τον περασμένο Ιανουάριο έκρινε παράνομη την ανέγερση του κέντρου
Βρήκαν... παράθυρο τεραστίων διαστάσεων να νομιμοποιήσουν το «The Mall Athens» στο Μαρούσι χωρίς η ιδιοκτήτρια εταιρεία συμφερόντων Λάτση να πληρώσει ένα ευρώ, ως πρόστιμο αυθαιρέτου για το «μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης», ούτε ως φόρο στο δημόσιο ταμείο, για την υπεραξία πολλών δισ. ευρώ, που καρπώνεται από τη δωδεκαετή λειτουργία της παράνομης χρήσης.
Στη χθεσινή συνεδρίασή της, η διυπουργική επιτροπή επενδύσεων, μαζί με δώδεκα ενεργειακά προγράμματα, που αφορούν κυρίως διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις της χώρας, συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ, αποφάσισε να αντιμετωπίσει ετεροχρονισμένα το εμπορικό κέντρο - μαμούθ του Αμαρουσίου, ως δήθεν νέα στρατηγική επένδυση και να το εντάξει στις διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης του «fast track».
Πρόκειται για χονδροειδή νομότυπο χειρισμό, με αποκλειστικό σκοπό να παρακαμφθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που τον περασμένο Ιανουάριο, έπειτα από δέκα χρόνια αναβολών και καθυστερήσεων, εξέδωσε τελεσίδικη απόφαση (υπ. αριθμόν 376/2014), με την οποία έκρινε παράνομη την ανέγερση του εμπορικού κέντρου των 100.000 τετραγωνικών μέτρων στο Μαρούσι της «Lamda Olympia Village Α.Ε.», μαζί με παρακείμενο κτήριο γραφείων 17.000 τετραγωνικών μέτρων, όπου στεγάζεται η εταιρεία «Siemens» και ακύρωσε την οικοδομική τους άδεια, λόγω έλλειψης περιβαλλοντικής μελέτης.
Πιο συγκεκριμένα, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων, με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, ανακοινώθηκε επί λέξει ότι:
«Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκε και το επενδυτικό σχέδιο "The Mall Athens" της εταιρείας "Lamda Olympia Village ΑΕ", το οποίο εντάχθηκε στις διατάξεις του ν. 3894/2010 όπως ισχύει, σε συμμόρφωση με το σκεπτικό και το διατακτικό της υπ' αριθμ. 376/20147 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το έργο θα ελεγχθεί εκ νέου από το ΣτΕ στο πλαίσιο της κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα τύχει ασφαλώς της κανονιστικής επεξεργασίας του ΣτΕ».
Είναι προς διερεύνηση λοιπόν αν η εταιρεία συμφερόντων του Ομίλου Λάτση, που απαλλάσσεται από πρόστιμα και φορολογικές επιβαρύνσεις για τη νομιμοποίηση του «The Mall Athens», θα τύχει παράλληλα και γενναίας κρατικής επιδότησης, μέσω περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Ο λόγος είναι ότι εντάσσεται στις «fast track» επενδύσεις, του νόμου 3894/2010 περί «επιτάχυνσης και διαφάνειας υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων», αξιοποιώντας σχετική διάταξη που αναφέρεται σε νέες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, του ήδη λειτουργούντος εμπορικού κέντρου στο Μαρούσι.
Η σχετική «επενδυτική» πρόταση ενεργειακής αναβάθμισης υπεβλήθη από την ιδιοκτήτρια εταιρεία στην «invest in Greece», εταιρεία του Δημοσίου για την προώθηση επενδύσεων και εν συνεχεία προωθήθηκε με θετική εισήγηση για έγκριση από τη διυπουργική επιτροπή.
Οι κινήσεις που έχουν επιλεγεί αποσκοπούν στην ανατροπή της δυναμικής που έχει διαμορφωθεί από την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ και για αυτό επιλέγεται η προώθηση ειδικού χωρικού σχεδίου (ΕΣΧΑΣΕ), το οποίο θα προωθηθεί με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που θα τύχει νομοτεχνικής επεξεργασίας από το ανώτατο δικαστήριο, μαζί με σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία επίσης προωθείται εκ των υστέρων για να «κλειδώσει» η νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας μαμούθ στο Μαρούσι.
Σύμβολο εξυπηρέτησης
Με πράξεις είτε παραλείψεις των κυβερνήσεων της τελευταίας δωδεκαετίας το «The Mall Athens» αναδεικνύεται σε σύμβολο αυθαιρεσίας και εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων από το ευρύτερο πολιτικό σύστημα.
Κορυφαία, μεταξύ πολλών άλλων, θεωρείται η ενέργεια του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, που ως υπουργός Πολιτισμού προώθησε νομοθετική ρύθμιση χορήγησης οικοδομικής άδειας απευθείας από τη Βουλή για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου και του παρακείμενου κτηρίου γραφείων με αυξημένους συντελεστές δόμησης ως αναγκαίες «Ολυμπιακές εγκαταστάσεις».
Ρύθμιση, που ακυρώθηκε από το ΣτΕ τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ βεβαίως τα συγκεκριμένα συγκροτήματα εμπορικών χρήσεων και γραφείων ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς των Ολυμπιακών Αγώνων.
Παράλληλα αποκαλύπτεται ότι τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια υφαίνεται ένα πολύπτυχο νομοθετικό πλέγμα, με φαινομενικά αποσπασματικές μεταξύ τους ρυθμίσεις, οι οποίες όμως κατατείνουν σε διαρκή προστασία από τις οικονομικές και πολεοδομικές συνέπειες της παρανομίας και εξυπηρέτησης της ενδιαφερόμενης εταιρείας του ομίλου Λάτση να ξεπεράσει νομικά και δικαστικά εμπόδια, για να νομιμοποιήσει χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση τις κραυγαλέες πολεοδομικές υπερβάσεις.
Στην πρώτη γραμμή είναι το νέο Ρυθμιστικό της Αττικής, που συζητείται στη Βουλή, και όπως αποκάλυψε η «Ε» περιέχει φωτογραφικές ρυθμίσεις νομιμοποίησης της χρήσης του εμπορικού κέντρου μαμούθ στο Μαρούσι.
Το νομοσχέδιο ορίζει τέσσερις βασικούς οδικούς άξονες (Αττική Οδό, Κηφισού, παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος και τον κεντρικό άξονα, στον οποίο περιλαμβάνει ενιαία τις λεωφόρους Συγγρού και Κηφισίας), επί των οποίων επιτρέπεται η μετατροπή των χρήσεων και εγκατάσταση εμπορικών και υπερτοπικών χρήσεων.
Δεδομένου ότι σε όλες στις άλλες περιπτώσεις τέτοιες χρήσεις είτε έχουν ήδη νομίμως ανεγερθεί είτε επιτρέπονται η ρύθμιση θεωρείται και καταγγέλθηκε μέσω της «Ε» ως φωτογραφική για το «The Mall Athens» των 100.000 τετραγωνικών μέτρων και το παρακείμενο μεγαλύτερο κτήριο γραφείων της Αθήνας των 17.000 τετραγωνικών μέτρων.
Αυτή η ρύθμιση απενεργοποιεί προκαταβολικά μελλοντικές προσφυγές κατά των αποφάσεων νομιμοποίησης των παράνομων κτηριακών εγκαταστάσεων. Πάντως, η νέα μελέτη πρέπει να τεκμηριώσει ότι αυτές οι χρήσεις δεν επιβαρύνουν υπέρμετρα το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, όπως επίσης ότι είναι αναγκαίες και αδύνατη η εξυπηρέτηση της πόλης εφόσον μεταφερθούν σε άλλη περιοχή.
Στο μεταξύ ο νόμος 4178/2013 «νόμος Καλαφάτη» του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, που έχει θέσει σε εφαρμογή πελώρια εισπρακτική επιχείρηση είσπραξης προστίμων νομιμοποίησης για μεγάλες έως ασήμαντες πολεοδομικές υπερβάσεις από εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας και απαλλαγής από τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου για την εταιρεία συμφερόντων Λάτση στην περίπτωση του εμπορικού κέντρου μαμούθ στο Μαρούσι.
Στο άρθρο 23, παράγραφος 6 του συγκεκριμένου νόμου προβλέπεται η δυνατότητα απαλλαγής από το ειδικό πρόστιμο και επιβάλλεται μόνο η καταβολή του παραβόλου για περιπτώσεις κτισμάτων που έχουν ανεγερθεί με άδεια, η οποία μεταγενέστερα ανεκλήθη ή ακυρώθηκε για οποιονδήποτε λόγο. Ακριβώς μία τέτοια περίπτωση, που η άδεια ακυρώθηκε από το ΣτΕ είναι η περίπτωση του «The Mall Athens».
Η ρύθμιση μέχρι τώρα λειτούργησε ως ασπίδα για να μην κινηθούν οι διαδικασίες επιβολής προστίμων αυθαιρέτων εκατοντάδων χιλιάδων αυθαιρέτων εις βάρος της ιδιοκτήτριας εταιρείας. Τώρα με την ένταξη του εμπορικού κέντρου και του κτηρίου γραφείων του Μαρουσίου στο νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων διαγράφεται και το ενδεχόμενο που προέβλεπε επίσης ο «νόμος Καλαφάτη» νομιμοποίησης των μεγάλων πολεοδομικών υπερβάσεων με απλό πρόστιμο των 10.000 ευρώ και η τακτοποίηση θα γίνει οριστικά και τζάμπα!
Τα 12 ενεργειακά έργα
Δώδεκα ενεργειακά προγράμματα συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ εγκρίθηκαν χθες από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων (ΔΕΣΕ) προκειμένου να ενταχθούν στις διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης του fast track.
Τη λίστα με τα μεγάλα ενεργειακά έργα έχει προτείνει ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης, καθώς πρόκειται για έργα του τομέα της ευθύνης του που θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα και έχουν ήδη χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. ως Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest).
Αξιοσημείωτο είναι ότι θα είναι και οι πρώτες εγκρίσεις με τη διαδικασία ένταξης στρατηγικών επενδύσεων δημόσιου χαρακτήρα, καθώς μέχρι σήμερα στο fast track έχουν ενταχθεί ιδιωτικές στρατηγικές επενδύσεις.
Μεταξύ άλλων, σε έργα που προτείνονται να ενταχθούν είναι οι αγωγοί φυσικού αερίου ΤΑΡ και Ελλάδας - Βουλγαρίας αλλά και υποδομές ηλεκτρικής διασύνδεσης και αποθήκευσης φυσικού αερίου. Αναλυτικά πρόκειται για τα έργα:
1) Διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας μεταξύ Hadera (Ισραήλ) και περιοχής Αττικής, γνωστή ως Euro-Asia Interconnector .
2) Διασύνδεση μεταξύ Maritsa East 1 (Βουλγαρία) και Νέα Σάντα (Ελλάδα).
3) Υδροηλεκτρικό αντλησιοταμίευσης (hydro-pumped storage) στην Αμφιλοχία.
4) Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora (BG).
5) Σταθμός Μόνιμης Ανάστροφης Ροής στα Ελληνο-Βουλγαρικά Σύνορα μεταξύ Σιδηροκάστρου (EL) και Kula (BG).
6) Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη - INGS LNG Greece.
7) Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου - Aegean LNG import.
8) Εγκατάσταση αποθήκευσης στη Ν. Καβάλα.
9) Αγωγός ΤΑΡ
10) Αγωγός ITGI.
11) Αγωγός από υπεράκτια περιοχή Κύπρου προς Ελληνική Ενδοχώρα μέσω Κρήτης.
12) Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στους Κήπους του Εβρου. Σε δηλώσεις τους τόνισαν ο Γ. Μανιάτης ότι με τις νέες επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ δημιουργούνται 17.000 θέσεις εργασίας και ο Κ. Χατζηδάκης ότι η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος ολόκληρης της Ευρώπης.
http://www.enet.gr,


Σχολική βία

Σχολική βία
ΓΕΝΙΚΑ: Η βία στο σχολείο μεταξύ μαθητών έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο προσοχής και στην Ελλάδα. Ο όρος «σχολικός εκφοβισμός και βία» (school bullying), περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται σκόπιμη, απρόκλητη, συστηματική βία, με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.
Η βία παίρνει σωματική, λεκτική, ψυχολογική και κοινωνική μορφή. Εκδηλώνεται με: χειρονομίες, σπρωξιές, ξυλοδαρμούς, βρισιές, προσβολές, απειλές, εκβιασμούς, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, σεξουαλική παρενόχληση, αποκλεισμό από παρέες και δραστηριότητες, απόσπαση χρημάτων ή αντικειμένων, που συνοδεύεται από απειλές, ή εξαναγκασμό σε αντικοινωνικές πράξεις (διαπραξη κλοπής ή βανδαλισμός). Ο νεότερος ηλεκτρονικός εκφοβισμός (cyber-bullying) περιλαμβάνει την αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού, μέσω email ή SMS. Επίσης υπάρχουν μορφές έμμεσου εκφοβισμού κατά τον οποίο ο θύτης προσπαθεί να απομονώσει κάποιον, διαδίδοντας συκοφαντίες (κακόβουλα σχόλια για την οικογένειά του, την καταγωγή του, ότι είναι ομοφυλόφιλος, κ.ά.).

Παιδαγωγικά, η έμφυτη επιθετικότητα των παιδιών μπορεί να αξιοποιηθεί θετικά (στον αθλητισμό, στη μάθηση, στην πρωτοβουλία, στο θάρρος της γνώμης, στην άμιλλα). Στη σχολική βία, επιθετικότητα και δύναμη (σωματική, ψυχολογική ή κοινωνική) γίνονται μέσο επιβολής στην ομάδα. Οι βιαιότεροι μαθητές σε σχολεία, των ΗΠΑ, για παράδειγμα, δημιουργούν ομάδες “οπαδών” τους μέσα στο σχολείο τρομοκρατώντας, απειλώντας, χτυπώντας, όσους δεν συμπαθούν. Τότε η κατάσταση συχνά ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, θυμίζοντας κανόνες “λειτουργίας” φυλακής με συμμορίες και τα τοιαύτα.
ΘΥΤΗΣ, ΘΥΜΑ, “ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ”: Στη σχολική βία, ο θύτης κάνει κατάχρηση της δύναμής του, ενώ το θύμα δε χρησιμοποιεί για προστασία τη δική του. Όμως, η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο. Αφορά και τους παρόντες ή τους έχοντες γνώση. Οι μαθητές-παρατηρητές ενθαρρύνουν το θύτη ή δίνουν μήνυμα αποδοχής τέτοιας συμπεριφοράς. Τέτοιοι “παρατηρητές” αποτελούν “λίπασμα” εκδηλώσεων σχολικού εκφοβισμού. Έτσι, η σχολική βία είναι πολυδιάστατο, κοινωνικό φαινόμενο, που αφορά συνολικά το σχολείο. Δυστυχώς, συχνά, τα περιστατικά βίας στα σχολεία αποσιωπώνται, διότι θεωρείται ότι στιγματίζουν το κύρος του σχολείου. Οι γονείς μιλούν ελάχιστα για το πρόβλημα με τα παιδιά τους, οι μαθητές-θύματα συχνά αντιδρούν με απόσυρση αποφεύγοντας να ζητήσουν βοήθεια από ενήλικες, ενώ οι εκπαιδευτικοί συζητούν ελάχιστα στην τάξη σχετικά. Ο σχολικός εκφοβισμός έχει επιπτώσεις στην υγεία και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Συχνά, οι συνέπειες είναι επικίνδυνες, ενώ πιθανόν οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα, όπως αυτοκτονία, φαινόμενο παρατηρούμενο στις δυτικές κοινωνίες.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Στο φαινόμενο της σχολικής βίας συμβάλλουν ψυχολογικοί, οικογενειακοί, κοινωνικοί και συναισθηματικοί παράγοντες. Σημαντικό ρόλο παίζουν: ατομικά χαρακτηριστικά των παιδιών (ιδιοσυγκρασία, εξελικτική πορεία, τραυματικές εμπειρίες), χαρακτηριστικά των οικογενειών των παιδιών (υπερβολικά αυστηρές ή ελαστικές μέθοδοι ανατροφής, ενδοοικογενειακή βία, διαζύγιο), σχολικό περιβάλλον (ανεπαρκής εποπτεία, συνωστισμός μαθητών, ελλείψεις προσωπικού, επιφανειακό ενδιαφέρον παραγόντων του σχολείου, απρόσωπο, τυπικό κλίμα). Άλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι η υπερβολική χρήση πειθαρχικών ποινών, αλλά και αντιθέτως η δυσανάλογη επιβράβευση κοινωνικά θετικών συμπεριφορών, που αφορά κυρίως τις νέες πολιτικές της εκπαίδευσης. Ο παρατηρούμενος “πληθωρισμός” βίας οφείλεται εν πολλοίς και στην προβολής της από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ: Τα θύματα σχολικής βίας νιώθουν άγχος, ανασφάλεια, παρουσιάσουν σχολική άρνηση, κάνουν απουσίες, οδηγούνται σε σχολική αποτυχία, εμφανίζουν μαθησιακές δυσκολίες και ψυχοσωματικά προβλήματα, φοβίες, κατάθλιψη, απόπειρες αυτοκτονίας. Τα παιδιά θύτες συχνά: διακόπτουν τη σχολική φοίτηση, εμφανίζουν τάσεις φυγής από το σπίτι, ή εξελίσσονται, σε ενήλικες με παραβατική συμπεριφορά. Η πρόληψη και η κατάλληλη αντιμετώπιση κάθε μορφής σχολικού εκφοβισμού είναι σημαντικές. Άλλωστε τα παιδιά δικαιούνται σχολικό περιβάλλον που τους παρέχει ασφάλεια και προστασία.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ: Τα θύματα είναι συνήθως περισσότερο ανασφαλή, ήσυχα, ευαίσθητα, εσωστρεφή, μοναχικά, συχνά με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όταν εκφοβίζονται, αντιδρούν με αδυναμία αντιπαράθεσης, παθητική αποδοχή, φόβο για περαιτέρω βία ή τιμωρία, κλάμα, πανικό, κατάθλιψη, σύγχυση, απόγνωση. Φοβούνται πως αν συζητήσουν το πρόβλημα με ενήλικες, θα εισπράξουν περισσότερη βία από τους θύτες. Οι θύτες, από την άλλη, είναι συνήθως: χαμηλής αυτοεκτίμησης, παρόλο που δείχνουν σίγουροι, υπερδραστήριοι, επιθετικοί, επιρρεπεις σε αντικοινωνικές συμπεριφορές, “ευέλικτοι”, συχνά δίχως τύψεις. Τα παιδιά-παρατηρητές, είτε επιδοκιμάζουν το θύτη με γέλια, χειροκροτήματα, είτε απομακρύνονται κάνοντας ότι δεν είδαν τίποτα. Άλλα, τρομοκρατούμενα, νιώθουν θύματα και «παγώνουν», άλλα, αδιαφορούν, ενώ κάποια βοηθούν, αποδοκιμάζουν το θύτη ζητώντας βοήθεια από τους ενήλικες. Έτσι, μόνο τα παιδά που παρεμβαίνουν για βοήθεια είναι συνειδητοποιημένα κατά του εκφοβισμού και της βίας
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: [Τα ακόλουθα είναι ενδείξεις κι όχι αποδείξεις. Αν συμβαίνουν πολλά από τα παρακάτω γονέας και δάσκαλος οφείλουν να διερευνήσουν.]: Δεν έχει διάθεση ή αρνείται να πάει στο σχολείο προσποιούμενο αδιαθεσία. Έχει αδικαιολόγητες απουσίες, ή παρουσιάζει “κοιλιά” στις επιδόσεις. Στα διαλείμματα δεν απομακρύνεται από τους δασκάλους ή καθυστερεί να έρθει στο σχολείο ή να επιστρέψει στο σπίτι. Αλλάζει συχνά το δρόμο επιστροφής από το σχολείο. Έχει σημάδια πιθανής βίας, μελανιές, ρούχα σκισμένα, χωρίς να τα δικαιολογεί. Χάνει πράγματά του, ή ζητά χρήματα από τους γονείς του γιατί έχασε αυτά που του έδωσαν. Δε θέλει να συμμετέχει σε σχολικές εκδηλώσεις. Υπάρξουν ξαφνικές επίμονες αλλαγές στη διάθεσή του ή παραπονιέται για ψυχοσωματικά προβλήματα.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Με το Πρόγραμμα ΔΑΦΝΗ ΙΙ «Αξιολόγηση Αναγκών και Ευαισθητοποίηση στον σχολικό Εκφοβισμό», μαθητές δημοτικών(;) συμμετείχαν σε ψυχοεκπαιδευτικές δραστηριότητες. Στόχοι, που έπρεπε να επιβεβαιωθούν, ήταν “η ευαισθητοποίηση και η ενδυνάμωση των μαθητών στην αντιμετώπιση της σχολικής βίας”. Σύμφωνα με ειδικούς του Προγράμματος μετά την παρέμβαση παρατηρήθηκαν: “αύξηση ποσοστού μαθητών (από 5 σε 15%) που καταφεύγουν στο διευθυντή του σχολείου όταν πέσουν θύματα, Μείωση ποσοστού μαθητών που δε μιλούν όταν εκφοβιστούν (από 28 σε 5,26%), μείωση μαθητών που δε μιλούν σε κανέναν όταν ασκήσουν βία (από 52% σε 18%)1” Εδώ προκύπτουν βασικά ερωτήματα: Είναι αποδοτικό τέτοιο πρόγραμμα στο δημοτικό ή βάζει ιδέες, δείχνοντας τρόπους βίας σε ανίδεους πιτσιρίκους; Τα στατιστικά αποτελέσματα είναι ακριβή και σε τι πλήθος έγιναν οι μελέτες; Μπορεί να είναι ακριβή αυτά που δήλωσαν μικροί μαθητές; (π.χ., πώς αναλύεται και επιβεβαιώνεται ότι το 52% των θυτών δεν μιλούσαν για τη βία ενώ τώρα το ποσοστό περιορίστηκε στο 18%;) Ποιοι και πώς εμπλέκονται σ' αυτά τα “προγράμματα”, ποιο ήταν το κόστος και πόσοι και με τι αμείφθηκαν; Μήπως τα ευρωπαϊκά όβολα απλώς έπρεπε να “επενδυθούν” υπέρ του “πρωταθλήματος απορροφητικότητας”; Τέλος, δεν θα έπρεπε τα σχολικά εγχειρίδια και η εν γένη εκπαιδευτική πολιτική, κυρίως στο Δημοτικό να στοχεύει στα πλούσια παραδείγματα από την Αγία Γραφή και την Ελληνική Ιστορία, όπου η βία είναι παρούσα μόνο σε απελευθερωτικούς του Έθνους αγώνες; [Φυσικά τα τελευταία ερωτήματα είναι ρητορικά, διότι η επικρατούσα ευρωεπιδοτούμενη, πρώην εθνική εκπαιδευτική πολιτική, ασχολείται με τη μεταφορά του κέντρου βάρους της σε θέματα κατάρτισης ευρωπαίων υπαλλήλων υπηρεσιών και όχι επιστημονικής ή εθνικής γνώσης. Όμως ευτυχώς ... η πολιτική κατά της βίας ξεκίνησε από τα βιβλία Ιστορίας και Θρησκευτικών όπου απουσιάζουν βίαιες σκηνές, όπως η θυσία του Ζαλόγγου ή τα μαρτύρια των Αγίων, για να μην τρομάζουν τα παιδιά....
Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: Ο εκπαιδευτικός προλαμβάνοντας: συζητά στην τάξη κανόνες σχολικής συμπεριφοράς και τρόπους αντιμετώπισης της σχολικής βίας, δείχνει άλλες μορφές έκφρασηςεπιθετικότητας (όπως στα αθλήματα), ενισχύει τη φιλία ως μέσο για την αντιμετώπιση βίας, να αντιμετωπίζει τις αιτίες απομόνωσης και περιθωριοποίησης μαθητών, δείχνει ενδιαφέρον για την ομαλή ένταξη νεοφερμένων μαθητών ή μαθητών με ειδικά προβλήματα και μιλά στους γονείς για το πρόβλημα, γιατί συχνά ο θύτης “κατασκευάζεται” στην οικογένεια. Μπορεί να χρησιμοποιεί παραδείγματα από το μάθημα των Θρησκευτικών των λόγων του Κυρίου, τονίζοντας ότι η θρησκεία μας είναι θρησκεία Αγάπης ακόμη και των εχθρών, πόσο μάλλον των συμμαθητών μας, που πρέπει να τους βλέπουμε ως αδερφούς έχοντες το ίδιο Πατέρα. Ακόμη πρέπει να ασκεί ουσιαστική εποπτεία των σχολικών χώρων, όπου θα μπορούσε να συμβεί περιστατικό εκφοβισμού ή βίας.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ: Αν, παρά τα προληπτικά μέτρα εμφανισθεί ανάλογο περιστατικό, ο δάσκαλος πρέπει: να διαβεβαιώσει το παιδί-θύμα ότι δεν ευθύνεται το ίδιο για το συμβάν, να του θυμίσει ότι νοιάζεται και ότι μπορεί να το προστατεύει, να του πει ότι τα πράγματα θα αλλάξουν αν όλοι κατανοήσουν ότι η κοινοποίηση περιστατικών σχολικής βίας δεν αποτελεί «κάρφωμα». Ακόμη, μπορεί να συζητήσει το γεγονός στην τάξη τονίζοντας την ευθύνη όλων, κινητοποιώντας την ενδοομαδική αλληλεγγύη και να προτείνει στην τάξη πρακτικούς τρόπους για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Οφείλει να ενημερώσει τους γονείς του παιδιού, το σύλλογο διδασκόντων και το διευθυντή σχολείου, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια ψυχολόγου.

1. Εταιρεία Ψυχοκινητικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ)

http://aktines.blogspot.gr/2014/03/blog-post_8.html#more