Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Τι λές Ταγίπ για μια ορθόδοξη λειτουργία έξω απ’ το μπλε τζαμί;

Όπως διαβάζουμε, κάποιος «Σύλλογος Νεολαίας της Ανατολίας» ετοιμάζει στις 4 το απόγευμα αύριο, εκδήλωση έξω από την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, στην οποία θα παρευρεθούν 100 χιλιάδες νεαροί Τούρκοι, πιστοί μουσουλμάνοι, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τελεστεί και μουσουλμανική προσευχή.
Ο Σύλλογος αυτός ιδρύθηκε την εποχή του πρώτου ισλαμιστικού κόμματος της Τουρκίας, αυτό της… Ευδαιμονίας που είχε ιδρύσει οΝετζμεντίν Ερμπακάν, πολιτικός «πατέρας» του Ερντογάν. Και φυσικά, οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των εορτασμών για τη 561η επέτειο της Άλωσης της Πόλης. Φυσικά και θα συμμετέχουν οι νεολαίοι του κόμματος AKP του Ερντογάν.
Φεύγοντας λίγο από το ισλαμιστικό και πηγαίνοντας στο εθνικιστικό, η είδηση που ακολουθείεπιβεβαιώνει το πόσο τα δυο αυτά θεμελιώδη χαρακτηριστικά του σύγχρονου τουρκικού κράτους αποτελούν έκαστο την άλλη όψη του ιδίου νομίσματος.
Ακροδεξιός πρώην πρόεδρος του Τουρκικού Ιδρύματος Ιστορίας, ο Γιουσούφ Χαλάτσογλου, μέλος του Εθνικιστικού Κόμματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (MHP), υποστήριξε ότι στο διάταγμα που είχε ετοιμασθεί για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Μουσείο, η υπογραφή του Ατατούρκ είναι πλαστή! Επίσης, ότι το διάταγμα αυτό δε δημοσιεύθηκε ποτέ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ενώ δεν έχει ημερομηνία και αριθμό πρωτοκόλλου…
Βέβαια, πέραν των εκπροσώπων του ισλαμοφασιστικού σκοταδισμού στη γειτονική χώρα, υπάρχουν και άλλοι πιο καλλιεργημένοι και συνετοί άνθρωποι, ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι, οι οποίοι μαζεύουν υπογραφές για να αποτρέψουν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τασσόμενοι υπέρ της διατήρησής της ως μουσείου.
Σεβόμενοι αυτούς ακριβώς του ανθρώπους, απλώς περιοριζόμαστε να ρωτήσουμε τους αντιπάλους τους, πως θα τους φαινόταν η τέλεση θείας λειτουργίας έξω από το μπλέ τζαμί…

ΝΑΤΟ σε ΠΓΔΜ: Βρείτε λύση με Ελλάδα, αλλιώς… ξεχάστε το

ΝΑΤΟϊκό ήταν το νέο χαστούκι που έφαγε κατά πρόσωπο ο υπερφίαλος Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι. Και μάλλον του ήρθε, κυριολεκτικά, ο ουρανός… σφοντύλι, όταν άκουσε τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Ράσμουσεν, να του λέει ψυχρά, ότι είναι καιρός να σταματήσει τα παιχνίδια με το όνομα Μακεδονία και να αποδεχτεί, άμεσα, μια συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα, για να ανοίξει, μόνον τότε, ο δρόμος για την ένταξη της χώρας του στη συμμαχία.
Ο Ράσμουσεν επανέλαβε ενώπιον όλων των αξιωματούχων της ΠΓΔΜ ότι για το ΝΑΤΟ, βασική προϋπόθεση ένταξης της χώρας είναι το πέρας της διένεξης με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος. «Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοικτή, όπως συμφωνήθηκε στο Βουκουρέστι το 2008. Θα λάβετε πρόσκληση μόλις επιτευχθεί μια αμοιβαίας αποδοχής συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας. Για αυτό σας προτρέπω να εντείνετε τις προσπάθειές σας προς την κατεύθυνση αυτή», είπε στον Γκρουέφκσι ο Ράσμουσεν, αφήνοντάς τον εμβρόντητο.
Ακόμα δε και στην κοινή συνέντευξη Tύπου που δόθηκε μετά την αρχική ψυχρολουσία, ο Ράσμουσεν είπε ανοικτά ότι η ΠΓΔΜ, αν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, οφείλει να λάβει «σκληρές» αποφάσεις, όπως το έθεσε κομψά.

ΕΓΚΛΗΜΑ

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, προβλέπεται ότι οι παραλίες που βρίσκονται μπροστά από δημόσια ακίνητα μπορούν ακόμα και να περάσουν σε κατάσταση αποκλειστικής χρήσης από τον ιδιώτη που θα τα αγοράσει με πλήρη απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης.
26752314

http://www.aragma.gr/arthro/οι-90-παραλίες-στις-οποίες-θα-μπει-συρματόπλεγμα-λίστα,

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις του τουρκικού προξενείου





Πρόκληση από μουσουλμάνους της Θράκης, ουσιαστικά από το τουρκικό προξενείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόμμα «Ντεπ» (DEP- Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας), της τουρκογενούς μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που υποστηρίζεται από το τουρκικό Γενικό Προξενείο Κομοτηνής, αρνήθηκε να ακολουθήσει τη συνήθη οδό της εκτύπωσης των ψηφοδελτίων με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών και χρησιμοποίησε τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος για δική του εκτύπωση ψηφοδελτίων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το κόμμα θα μοιράσει ψηφοδέλτια μόνο σε Θράκη, Ανατολική Μακεδονία, Ρόδο, Κω και μεγάλα αστικά κέντρα όπου διαμένει τουρκογενής μουσουλμανική μειονότητα.
Πρόκειται για μια σαφή προσπάθεια να διαχωριστεί η τουρκογενής μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον και τις επιδιώξεις της Άγκυρας στην περιοχή.

Νέα παραβίαση του FIR Αθηνών από τέσσερα τουρκικά F-16


Για τρίτη φορά φέτος, τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων.

Για τρίτη φορά φέτος, τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων.

Συγκεκριμένα, σχηματισμός 4 τουρκικών F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών, μεταξύ Λέσβου και Χίου, στις 14.46, και χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως, στις 15.11 πέταξαν ανά ζεύγη πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι, σε ύψος 2.800 ποδιών και 10.000 ποδιών, αντίστοιχα. Ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 15.16.

Έξι τουρκικά αεροσκάφη είχαν πετάξει πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι, στις 7 Μαρτίου, και επίσης 6 τουρκικά αεροσκάφη πάνω από τους Ανθρωποφάγους στις 22 Ιανουαρίου.

Συνολικά, σήμερα, τα 4 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε δύο παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 16 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίσθηκαν και αναγνωρίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά

http://www.antinews.gr/Eleutheros-tupos/nea-parabiasi-tou-fir-athinon-apo-tessera-tourkika-f-16/, 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ


Στην οροσειρά της Ροδόπης τόσο από την Βουλγαρική πλευρά όσο και από την ελληνική, ζει από την αρχαιότητα μια ιδιόμορφη και παρεξηγημένη φυλή, οι Πομάκοι. Οι Πομάκοι, κατοικούν στη Θράκη στον ορεινό όγκο της Ροδόπης εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η οροσειρά Ροδόπη βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος της μέσα στη Βουλγαρία και οι περισσότεροι Πομάκοι ζουν εκεί ενώ η πλειοψηφία τους στην Ελλάδα βρίσκεται στο νομό Ξάνθης. Ο πληθυσμός των Πομάκων υπολογίζεται γύρω στις 350.000 από αυτούς όμως μόνο οι 36.000 (απογραφή 1991) κατοικούν στην Ελλάδα (23.000 στο νομό Ξάνθης, 11.000 στο νομό Ροδόπης, 2.000 στο νομό Έβρου). Οι υπόλοιποι βρίσκονται στη Βουλγαρία.
Οι Βούλγαροι, στηριζόμενοι βασικά στο γλωσσικό τους ιδίωμα, τους διεκδικούν σαν Βούλγαρους, ενώ οι Τούρκοι, στηριζόμενοι στο γεγονός ότι είναι μουσουλμάνοι, τους θεωρούν Τούρκους. Κατά τους Ρουμάνους, οι Πομάκοι είναι απομεινάρι αρχαίου θρακικού φύλου το οποίο διαδοχικά εκρωμαΐστηκε, εκσλαβίστηκε και εξισλαμίστηκε.
Η συνεχής και επίμονη πλύση εγκεφάλου, που τους γίνεται άλλοτε από την Βουλγαρία και άλλοτε από την Τουρκία, συνοδευόμενη από την μόνιμη αδιαφορία της Ελλάδας έχει συντελέσει, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν χάσει τις εθνικές τους ρίζες και να πλέουν σ” ένα πέλαγος χωρίς πυξίδα εθνικού προσανατολισμού.
Η προέλευση της λέξης «Πομάκος»
Πολλοί προσπάθησαν να ερμηνεύσουν ετυμολογικά τη λέξη «Πομάκοι» με επικρατέστερη άποψη αυτή των Βουλγάρων, σύμφωνα με την οποία η προέλευση της λέξης οφείλεται στο ρήμα pomagam που σημαίνει βοηθώ. Οι Βούλγαροι αποκαλούσαν τους Πομάκους «πομαγκάστ» δηλαδή βοηθούς, υποτελείς, βασανισμένους, δούλους, χωρίς δική τους ατομική και συλλογική οντότητα. Κατά μία ελληνική εκδοχή, προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ιππομάχος. Ήταν αυτοί που απάρτιζαν το φοβερό ιππικό του Μ. Αλεξάνδρου. Κατά μία άλλη ελληνική ερμηνεία, η λέξη προέρχεται από το ελληνικό Πομάξ (πότης) εξαιτίας της παλιάς συνήθειας των Θρακών να πίνουν πολύ. Οι ίδιοι όμως οι Πομάκοι τη θεωρούν προσβλητική και υβριστική ονομασία και θέλουν να αυτοαποκαλούνται «Αχριάν», δηλαδή «Αγριάνες», όνομα αρχαίας θρακικής φυλής, που κατοικούσε στα άγονα κι ορεινά μέρη του όρους Σκόμιο και στη Βορειοδυτική Ροδόπη και που λέγονταν κι αλλιώς «Αγρίες», «Αγραίοι» κι «Αγριείς». Φημίζονταν σαν επιδέξιοι ακοντιστές. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε, σύμφωνα με τις έρευνες των εθνολόγων, ότι οι Πομάκοι είναι απόγονοι των αρχαίων Θρακών. Την άποψη, ότι δηλαδή οι Πομάκοι κατάγονται από την αρχαία ελληνική φυλή, παρουσίασαν και το 1946 στον ΟΗΕ και στους Αμερικανούς οι ίδιοι οι Πομάκοι (Ελλάδας και Βουλγαρίας) και ζήτησαν σαν Έλληνες να ενταχθούν με τους Έλληνες στην Ελλάδα.
Οι Πομάκοι είναι κατά την πλειοψηφία υψηλοί, ξανθοί, γαλανομάτηδες, δολιχοκέφαλοι, φιλοπρόοδοι, δεν έχουν μογγολικά χαρακτηριστικά και κατοικούν στα ορεινά της Θράκης της Δυτικής Θράκης. Επίσης, η εθνολογική έρευνα υποστηρίζει βασίμως, ότι οι σλαβόφωνοι Πομάκοι είναι απόγονοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αυτόχθονος πληθυσμού. Εξάλλου, αιματολογική εξέταση σε 1.030 κατοίκους στα χωριά Εχίνος, Σάτραι, Ωραίον, Μελίβοια και Κοτύλη, δηλαδή το 1/20 του συνολικού πληθυσμού των Πομάκων 4, διαπιστώνει αιματολογική συγγένεια Πομάκων και Ελλήνων σε ποσοστό 50-70%. Αλλά και ξένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι Πομάκοι είναι εξισλαμισμένοι και εκσλαβισθέντες γλωσσικώς, απόγονοι ή τα τελευταία υπολείμματα των αρχαίων Θρακών και ότι έχουν φλέβα ελληνική.
Γραπτά μνημεία της γλώσσας των Πομάκων, όπως και της γλώσσας όλων των αρχαίων θρακικών φυλών δεν υπάρχουν. Είναι δηλαδή η γλώσσα ομιλούμενη, αλλά μη γραφόμενη. Όλοι γενικά οι Πομάκοι της ελληνικής ορεινής Ροδόπης μιλούν την πομακική γλώσσα, ένα γλωσσικό ιδίωμα σλαβικό, συγγενικό με τη βουλγαρική γλώσσα (χωρίς οι Πομάκοι να αισθάνονται Βούλγαροι ή Σλάβοι), που διασώζει όμως πολλές ελληνικές λέξεις, ίσως και πολλές θρακικές κι έχει ανάμεσα κι ορισμένες τουρκικές λέξεις, πράγμα που συμβαίνει σε όλες τις γλώσσες των Βαλκανίων, που ζυμώθηκαν αναγκαστικά με την τουρκική γλώσσα, μέσα σε τόσους αιώνες τουρκικής κατάκτησης. Παρατηρείται ότι η πομακική γλώσσα στην ανατολική περιοχή της Δυτικής Θράκης έχει επηρεασθεί από την τουρκική γλώσσα, ενώ αντίθετα στο δυτικό τμήμα της από τη βουλγαρική. Πάμπολλες είναι οι ελληνικές λέξεις – και μάλιστα οι αρχαιοπρεπείς, γεγονός που ενισχύει την άποψη για την αρχαία καταγωγή των Πομάκων και τη συγγένειά τους με τους Έλληνες.
Μέχρι και το τέλος του 20ού αιώνα, που η πομακική γλώσσα ήταν άγραφη, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να την καταγράψουν, με πρωτοπόρο τον Πομάκο Ριτβάν Καραχότζα.
Το 1996 εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Αίγειρος» της Θεσσαλονίκης, με τη χορηγία και ηθική συμπαράσταση του Πρ. Εμφιετζόγλου, το τρίτομο έργο για την πομακική γλώσσα που εκπονήθηκε υπό την εποπτεία και την ενεργό συμμετοχή του δασκάλου Πέτρου Θεοχαρίδη. Το έργο περιλαμβάνει ελληνο-πομακικό και πομακο-ελληνικό λεξικό και γραμματική της πομακικής γλώσσας. Γράφτηκαν επίσης, γραμματικές, παραμύθια, εφημερίδες, τραγούδια.
Επισημαίνεται ότι οι ελληνικές λέξεις είναι ουσιαστικά και ρήματα, ώστε δεν μπορούν να θεωρηθούν απλά δάνεια, δεδομένης της θεμελιώδους σημασίας των ουσιαστικών και ρημάτων σε κάθε γλώσσα. Εξάλλου, μεταξύ Διδυμοτείχου και Ορτακιόι υπήρχαν αποκλειστικά ελληνόφωνοι Πομάκοι γνωστοί με την ονομασία Μάρηδες και Γραβανίτες. Ενδεικτικά παρατίθεται κατάλογος με λέξεις ελληνικών ρημάτων και ουσιαστικών: Ρήματα: αργάσβαμ = εργάζομαι, αρέσβαμ = αρέσκομαι, αρνήσβαμ = αρνούμαι, αφορίσβαμ = αφορίζω, βιάσαμ = βιάζομαι, βολιάσβαμ = εμβολιάζω, βουλώσβαμ = βουλώνω, ζαπεικάσουβαμ = απεικάζω, ζηλώσβιαμ = ζηλεύω, ζυβγκαρωσβαμ = ζευγαρώνω, ακτοικιάσβαμ = κατοικώ, κερντίσβαμ = κερδίζω, κινήσβαμ = κινώ, λειψούβαμ = λείπω, μαρτυρήσβαμ = μαρτυρώ, μοιάζαμ = μοιάζω, ορίσβαμ = ορίζω, πατάξαμ = πατάσσω, νταπαιντέψαμ = παιδεύω, νταπάψαμ = παύω, στοιβάσβαμ = στοιβάζωτυπώσβαμ = τυπώνω, φτάσβαμ = φθάνω κ.λ.π. Ουσιαστικά: αργκάτ = εργάτης, βλαστάρ = βλαστάρι, γκωνία = γωνία, ντρούμ = δρόμος, έντρο = αδρός, εγκρίστρα = άγκιστρο, κεραμή = κεραμίδι, κλωβία = κλουβί (κλωβός), κουμίν = κάμινος, κρομμύντ = κρομμύδι, παιντεψία = παίδευση, παίπελ = παιπάλη (δηλαδή σκόνη), παναγκύρ = πανηγύρι, παρασπούρ = παρασπόρι, πέλκα = πέλεκυς σκύφαλα = σκύβαλα, στόμνα = στάμνα, σύνορ = σύνορο, φυτάρια = φύτρο, χρομύλ = χειρόμυλος, χορό = χορός κ.λ.π. Από έρευνα του Κ. Μητσάκη, διαπιστώθηκε ότι στα Πομάκικα συναντούμε το γνωστό τραγούδι Γεφύρι της Άρτας. Τραγούδι ευρύτερα γνωστό, με ρίζες πολύ πριν από τη μάχη του Ματζικέρτ (1071), στην Ελλάδα. Οι Πομάκοι απομονωμένοι γεωγραφικά, κοινωνικά και πολιτιστικά, διατήρησαν την πιο αρχαία μορφή του τραγουδιού που συγγενεύει με την παραλλαγή της Καππαδοκίας, όπου αρχικά γεννήθηκε.
Ο εξισλαμισμός των Πομάκων

Από τους Κώδικες της Μητροπόλεως Φιλιππουπόλεως, προκύπτει ότι τα μέσα του 17ου αιώνα (το 1628 κατά τους Βούλγαρους, κατ?άλλους το 1636 – 1672) οι πρόκριτοι των πομάκων, για λόγους επιβίωσης αποφάσισαν ομαδικό εξισλαμισμό. Το γεγονός αυτό αποδέχονται και οι ιστορικοί, ο Τσέχος Κ. Jerecek και ο Βούλγαρος πρώην πρεσβευτής στην Ελλάδα (ελληνικής καταγωγής από την μητέρα του), πρόεδρος της βουλγαρικής βουλής Ν. Todorov. Ειδικότερα, κατά τον προαναφερθέντα Τσέχο ιστορικό, ο εξοπλισμός που άρχισε σταδιακά τον 16ο αιώνα επί Σελίμ Α (1512 -1520), ολοκληρώθηκε επί Μεχμέτ Δ (1641 – 1661).
Τότε οι πρόκριτοι των Πομάκων παρουσιάσθηκαν στις αρχές της Φιλιππουπόλεως και γνωστοποίησαν την απόφασή τους να προσχωρήσουν στο ισλάμ. Ο Τούρκος διοικητής φοβήθηκε το σκάνδαλο και τους παρέπεμψε στο Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως Γαβριήλ (1636 – 1672). Ο τελευταίος προσπάθησε να τους αποτρέψει, αλλά προσέκρουσε στην απόφασή τους να απαλλαγούν από την τουρκική καταπίεση και να εκδικηθούν για την παλαιά βουλγαρική καταδυνάστευσή τους. Κατά την παράδοση των Ελλήνων της Φιλιππουπόλεως, η περιτομή έγινε πανηγυρικά στο παλαιό τζαμί κοντά στο Διοικητήριο. Με την επιστροφή τους στη Ροδόπη εξισλαμίσθηκαν και οι ομόφυλοί τους.
Ο Μέγας Βεζίρης Μεχμέτ Κιοπρουλού κατεδάφισε 218 εκκλησίες και 336 παρεκκλήσια, των οποίων ερείπια ανευρίσκονται σήμερα στα πομακοχώρια. Μόνη η ύπαρξη των ερειπίων αυτών αποδεικνύει ότι οι Πομάκοι ήταν χριστιανοί. Κατά την βουλγαρική παράδοση, οι Τούρκοι, επί Μεχμέτ Κιοπουρλού, απείλησαν τους Πομάκους λέγοντας: ή γίνεσαι μουσουλμάνος ή σου παίρνω το κεφάλι. Το 1656 οι δυνάμεις του Μεχμέτ πασά εισέβαλαν στην περιοχή του Τσέπνι. Ο πασάς διέταξε να του φέρουν όλους τους προκρίτους. Τους κατηγόρησε ότι αντιστέκονταν και επαναστατούσαν. Γι αυτό είναι ανάγκη να σας σκοτώσω ή να δεχθείτε το ισλάμ  τους είπε. Οι γενίτσαροι περίμεναν έτοιμοι με τα γυμνά τους γιαταγάνια να τους αποκεφαλίσουν. Έτσι, κατά την βουλγαρική παράδοση, εξισλαμίσθηκαν. Παρά τον εξισλαμισμό τους οι Πομάκοι διατήρησαν χριστιανικά έθιμα, μέχρι σήμερα, όπως το σταύρωμα του βρέφους στην κούνια του προτού κοιμηθεί, και της ζύμης αμέσως μετά το ζύμωμα. Το κύριο όνομα Ηλίας είναι διαδεδομένο μεταξύ των Πομάκων του Εχίνου και της Κοτύλης. Κατά τον Τσέχο ιστορικό και γλωσσολόγο του περασμένου αιώνα Λεοπόλδο Γκάιτλερ, ο Άγιος Δημήτριος είναι ο πιο αγαπητός από μηχανής θεός για όλες τις δύσκολες στιγμές. Επαινείται το χρυσό βιβλίο (Ευαγγέλιο), οι σταυροί, η στροφή προς τον χριστιανισμό και η ανέγερση εκκλησιών και μοναστηριών. Όλα αυτά τα εξυμνούν οι μωαμεθανοί Πομάκοι. Επίσης, μέχρι την απελευθέρωσή τους από τα ελληνικά στρατεύματα, πολλοί ήσαν οι κρυπτοχριστιανοί Πομάκοι.
Μνημονεύεται η περίπτωση του κρυπτοχριστιανού Πομάκου Γιουσούφ στο χωριό Κέχρος Ροδόπης που διατηρούσε σε μπαούλο τα ράσα και τις εικόνες του ιερέα παππού του. Σήμερα η Τουρκική προπαγάνδα τους εκβιάζει να προσλαμβάνουν Τουρκικά ονόματα. Οι συνοικισμοί στον Ωραίον Ξάνθης, Τεοτόκα (από το Θεοτόκος) και Σταματέσκο (από το Σταμάτιον), ή ο κεντρικός συνοικισμός στην κοινότητα Κέχρου Ροδόπης που λέγονταν Μαρικόζ (από το Καυδιά της Μαρίας Παναγίας όπου ανάβλυζε αγίασμα) αλλά και πρωτοχριστιανική πίττα με το νόμισμα, αποτελούν σημεία που μαρτυρούν το χριστιανικό παρελθόν των Πομάκων. Μεταξύ των Πομάκων διατηρείται ως παράδοση ότι τον εξισλαμισμό δεν τον δέχθηκαν νέες του χωριού Πάχνη, και μερικές από αυτές έπεσαν χορεύοντας σε παρακείμενο βάραθρο, πρόδρομοι των Σουλιωτισσών. Η μυστικιστική ισλαμική ζωή δεν ήκμασε στην περιοχή των Πομάκων, ούτε και στην ισλαμική τέχνη ρίζωσε. Η τελετουργική σχέση των Πομάκων με την θρησκεία τους είναι πρωτόγονη. Ίσως για το λόγο αυτό, η προσπάθεια των Βουλγάρων για βίαιο εκχριστιανισμό των Πομάκων το 1920 – 1930 είχε κάποια αποτελέσματα.
Οι προσπάθειες των Πομάκων να ενωθούν με την Ελλάδα

Στις αρχές του 1878, εν όψει του διεξαγόμενου Ρωσοτουρκικού πολέμου, ο υπόδουλος ελληνισμός της Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Ηπείρου και Κρήτης οργάνωσε επαναστατικά κινήματα. Οι Πομάκοι, στην ορεινή περιοχή της Ροδόπης, οργάνωσαν και αυτοί επαναστατικό κίνημα κατά της Τουρκίας προσβλέποντας να μεταπέσουν στην ελληνική κυριαρχία παρά στη βουλγαρική. Άλλωστε ουδέποτε έτρεφαν φιλοβουλγαρικά αισθήματα. Απόδειξη περί τούτου αποτελεί το εγγονός ότι οι Πομάκοι συνέπραξαν με τους Τούρκους στην κατάπνιξη της βουλγαρικής επαναστάσεως του 1875.
Όταν διαπίστωσαν ότι ήταν ανέφικτη η μετάπτωσή τους στην ελληνική κυριαρχία και ότι αντιθέτως η περιοχή τους περιλαμβανόταν στη Μεγάλη Βουλγαρία της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, απέκλεισαν ενόπλως όλες τις διόδους της Ροδόπης και ίδρυσαν την Αυτόνομη Πομακική Δημοκρατία, η οποία περιελάμβανε 21 χωριά. Στην ενέργεια τους αυτή, οι Πομάκοι υποκινήθηκαν από Ούγγρους και Άγγλους αξιωματικούς που έφθασαν στην περιοχή των Πομάκων μέσω Καβάλας. Και τούτο, διότι τα συμφέροντα της Αυστροουγγαρίας και της Αγγλίας συνέπιπταν στην αποτροπή της επεκτάσεως προς νότο της Ρωσίας. Ανάχωμα στη ρωσική κάθοδο αποτελούσε η Αυτόνομη Πομακική Δημοκρατία.
Οι Πομάκοι της Δράμας, στης 7 Μαρτίου 1878, αδελφοποιήθηκαν (αρχαίο ελληνικό έθιμο) και αποφάσισαν να δράσουν. Εκφράσθηκαν με συμπάθεια προς τα ελληνικά επαναστατικά κινήματα της Ηπείρου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας και δήλωσαν ότι προτιμώσι να τεθώσιν υπό το σκήπτρον του Βασιλέως των Ελλήνων και μείνωσιν ευχαρίστως εις τας εστίας των. Η Πομακική Δημοκρατία διατηρήθηκε μέχρι της προσαρτήσεως της Ανατολικής Ρουμελίας στη Βουλγαρία τον Σεπτέμβριο 1885. Σε προηγούμενο δημοσίευμα (Ακτίνες Φεβρ. 1995, σελ. 51), έγινε μνεία του διαβήματος των μουσουλμάνων βουλευτών (Πομάκων και Τουρκογενών) της Δυτ. Θράκης στη Βουλγαρική Βουλή το 1919, δια του οποίου εξέφραζαν την επιθυμία του μουσουλμανικού πληθυσμού να απαλλαγή από το βουλγαρικό ζυγό και γι?αυτό ζητούσαν τη Διασυμμαχική κατάληψη της Δυτ. Θράκης. Όπως μαρτυρείτε, ο Πομάκος δικηγόρος – δημοσιογράφος Μεχμέτ Τεφρίκ αφηγήθηκε στον Γάλλο δημοσιογράφο της εποχής εκείνης Λεών Σαβατζιάν (Leon Sauadzian) τα δεινά των Πομάκων υπό τη βουλγαρική κατοχή, που καταχωρήθηκαν στο βιβλίο του Εn Trace Occidentale.
Οι Πομάκοι, μαζί με τους άλλους μουσουλμάνους οδηγήθηκαν στο ανωτέρω διάβημα διότι ήθελαν να ενταχθούν στον ελληνικό χώρο και όπως ισχυρίζονταν στο υπόμνημα, της Δυτ. Θράκης είχαν πάντοτε φιλελεύθερες διαθέσεις απέναντι τους και ήσαν μέλη ενός έθνους που συμφωνούσαν μαζί του. Το αίτημα τους αυτό δεν ικανοποιήθηκε τότε πλήρως. Το επανέλαβαν και πάλι μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, με αντιπροσώπους τους στη Διάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι το 1946. Τότε η Ελλάδα ενδιαφερόταν για λόγους ασφαλείας να διαρρυθμιστούν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ο Τύπος και τα ραδιόφωνα της εποχής εκείνης στης ΗΠΑ προέβαλαν το γεγονός.
Ειδικότερα, ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Ουάσιγκτον Albert Verner, έλεγε σε μια εκπομπή: Εν ακόμη πρόβλημα μειονότητας παρουσιάστηκε σήμερον εις Ουάσιγκτον εν τω προσώπω των Πομάκων, οι οποίοι είναι αρχαία ελληνική φυλή, ιστορούμενη από την προ του Μεγάλου Αλεξάνδρου εποχής. Οι Πομάκοι ποιούνται νύν έκκλησιν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΟΗΕ) και προς το Αμερικανικόν επί των Εξωτερικών Υπουργείον και ζητούν την διενέργεια δημοψηφίσματος, ίνα ελευθερωθούν εκ της Βουλγαρίας και απολαύσουν την ελευθερία την οποία απολαμβάνουν οι Πομάκοι της Ελλάδας. Ο τύπος επίσης έγραφε : Το παρελθόν Σάββατον εις το ξενοδοχείο Πενσυλβάνια έλαβε χώρα συνέντευξις προς τους αντιπροσώπους του Αμερικανικού και Ελληνικού τύπου εκ μέρους των κ.κ. Χάμδη Χουσείν Βέη, πρώην βουλευτού Ροδόπης, Χακή Σουλεϊμάν Βέη, αποτελούντων από την αντιπροσωπεία των Πομάκων Θράκης. Οι Πομάκοι εξέθεσαν προς τον τύπο τας απόψεις των και τα δίκαια των, ζητούντες την ένωσιν των με την Ελλάδα. Η προσπάθεια των Πομάκων δεν τελεσφόρησε διότι είχε προηγηθεί η διανομή της Ευρώπης μεταξύ των τριών μεγάλων δυνάμεων στη Γιάλτα, τον Φεβρουάριο του 1944.
Η στάση των Πομάκων κατά τη συνθήκη της Λωζάνης

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την αναγκαστική εγκατάλειψη της Ανατολικής Θράκης, ακολούθησε η Συνθήκη της Λοζάνης της Ελβετίας το 1923. Σε μια κρίσιμη περίοδο των διαπραγματεύσεων τη άνοιξη του 1923, ο ταγματάρχης του τουρκικού στρατού Φουάτ Βέης, κατόπιν συνεννοήσεως με τη βουλγαρική κυβέρνηση, συγκρότησε τουρκοβουλγαρικό θρακικό κομιτάτο, με σκοπό τη δημιουργία αντιπερισπασμού στα νώτα του ελληνικού στρατού. Βάση των σχετικών επιχειρήσεων θα ήσαν οι Πομάκοι της Βουλγαρίας, που θα σχημάτιζαν συμμορίες και εισήρχοντο στη Δυτική Θράκη. Τα σχέδια του κομιτάτου ματαιώθηκαν, διότι οι Πομάκοι αρνήθηκαν να επιτεθούν κατά της Ελλάδας. Επίσης είναι βεβαιωμένο ότι είχε ασκηθεί πίεση της βουλγαρικής κυβερνήσεως προς τους Πομάκους. Επίσης, ο Φουάτ Βέης περιόδευσε πολλές φορές στα πομακοχώρια, συναντώντας την άρνηση των Πομάκων. Για τη στάση τους αυτή, πολλοί προύχοντες των Πομάκων δολοφονήθηκαν. Η συμπεριφορά αυτή των Πομάκων οφείλεται στο χαρακτήρα τους – δεν είναι ύπουλοι, ούτε καιροσκόποι – που τους διαφοροποιεί από τους Τούρκους και τους Βούλγαρους.
Η ελληνική στάση

Τους Πομάκους, τους απογόνους των αρχαίων Αγριάνων, το ελλαδικό κράτος δεν τους εγκατέλειψε, αλλά τους έστειλε στην αγκαλιά της Τουρκίας, η οποία θεωρεί ότι είναι προστάτης των μουσουλμάνων.
Το 1954 η ελληνική Κυβέρνηση υποχρέωσε όλα τα μουσουλμανικά σχολεία να ονομάζονται τουρκικά για να πετύχει διάκριση από τα αντίστοιχα μουσουλμανικά της Βουλγαρίας.
Το 1955 δόθηκε εντολή στον επιθεωρητή μουσουλμανικών σχολείων να οργανώσει συνέδρια Πομάκων δασκάλων για την εισαγωγή του λατινικού αλφαβήτου, δηλαδή της τουρκικής γλώσσας αφού οι Νεότουρκοι έχουν υιοθετήσει το λατινικό αλφάβητο.
Η εισαγωγή του λατινικού αλφάβητου και της τουρκικής γλώσσας στα σχολεία των Πομάκων ολοκληρώθηκε το 1973.
Το 1995, βάσει τουρκοελληνικής συμφωνίας διετάχθη από την ελληνική κυβέρνηση ο επιθεωρητής μουσουλμανικών σχολείων Δυτ. Θράκης και συγκάλεσε τοπικά συνέδρια Πομάκων δασκάλων με σκοπό να τους συστήσει όπως εγκαταλείψουν την αραβική (παλαιοτουρκική) γραφή και να χρησιμοποιούν τη λατινική. Επίσης, το Σεπτέμβριο 1973, επισκέφθηκε τη Δυτ. Θράκη ο τότε πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα , Γκιουρούν, με αποτέλεσμα την επιβολή της λατινικής γραφής στους μωαμεθανούς Πομάκους.
Μέχρι το 1996 δεν ήταν ελεύθερη η πρόσβαση για τα πομακοχώρια και για να πας από την πόλη της Ξάνθης στα Πομακοχώρια έπρεπε να περάσεις πρώτα από την περιβόητη «μπάρα» (φυλάκιο για έλεγχο χαρτιών και άδειας από την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης). Δηλαδή συνοριακός έλεγχος μέσα στην Ελλάδα.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να χαρίζουμε ολόκληρη τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης με τη φυλετική, γλωσσική και τη θρησκευτική της ανομοιογένεια στους σουλτάνους του νεοτουρκικού επεκτατισμού.
Οι Πομάκοι έτειναν δυστυχώς μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες να διαμορφώνουν τουρκική συνείδηση. Επρόκειτο για ένα είδος γενοκτονίας, γιατί τα δικά μας λάθη στέλνουν το λαό των Πομάκων κατευθείαν στο στόμα του νεοτουρκικού εθνικισμού καθώς ευρίσκοντο στο στόχαστρο της Τουρκικής προπαγάνδας.
Στη Θράκη οι πράκτορες της Τουρκίας έχουν εκμεταλλευτεί τις δικές μας παραλείψεις και έχουν επιβάλει ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Έχουμε φθάσει στο σημείο να χαρίζουμε στο νεοτουρκικό καθεστώς μία ανομοιογενή από κάθε άποψη μουσουλμανική κοινότητα, η οποία αποτελείται από τρεις ομάδες, τους «τουρκογενείς», τους Πομάκους και τους Αθίγγανους. Μουσουλμάνοι κατευθυνόμενοι από τον Επιτήδειο Ουδέτερο, προσπαθούν να επιβάλλουν στους Πομάκους να μην μιλούν την μητρική τους γλώσσα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα σημειώνεται το γεγονός ότι στις 15 Νοεμβρίου 1989, σε συγκέντρωση γονέων και κηδεμόνων του Σχολείου του Εχίνου και σε συνεργασία με την σχολική εφορία, συζητήθηκε η ανάγκη να ομιλούν οι μουσουλμανόπαιδες της περιοχής την τουρκική και όχι την πομακική στους δημόσιους χώρους. Σκοπός της Τουρκίας ήταν και είναι να εξαφανισθεί η πομακική και να κυριαρχήσει η τουρκική στους μουσουλμάνους.
Κιζηλμπάσηδες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Κιζηλμπάσηδες Πομάκοι, επειδή η αίρεση τους εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά τόσο προς την χριστιανική πίστη όσο και προς τις αρχαίες μυστηριακές τελετές. Ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή Μεγάλου Δερείου – Ρούσσας, όπου υπάρχει αποδεδειγμένη συνέχεια της ανθρώπινης παρουσίας τουλάχιστον από το 1100 π.χ. Αυτό αποδεικνύεται από την βραχογραφία με τα εγχάρακτα σχέδια αλλά και από τους μεγαλιθικούς τάφους τύπου Dolmen , που βρίσκονται στη Ρούσσα.
Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν πως οι Πομάκοι που λέγονται και Αχριάν είναι απόγονοι του αρχαίου Θρακικού φύλου των Αγριάνων. Άλλοι λένε πως οι Κιζηλμπάσηδες έχουν σχέση με τους Ερεθρίνους. Όπως και να έχουν τα πράγματα, οι Κιζηλμπάσηδες χιλιάδες χρόνια κρατούν κλειστά τα στόματά τους σχετικά με τη μυστηριακή λατρεία τους. Σταυρώνουν το ψωμί όταν το κόβουν, κεντάνε σταυρούς στο κάτω μέρος στις κάλτσες τους, πίνουν νερό από τα αγιάσματα και επισκέπτονται χριστιανικά ξωκλήσια, τρώνε χοιρινό και πίνουν οινοπνευματώδη σε αντίθεση με τους ομόθρησκους τους. Η γλώσσα τους είναι σλαβική με πολλές αρχαιοελληνικές λέξεις.
Στην περιοχή του νομού Έβρου, κατοικούν Κιζηλμπάσηδες Πομάκοι. Ονομάζονται έτσι γιατί είναι αιρετικοί μουσουλμάνοι που υποχρεώθηκαν μετά το βίαιο εξισλαμισμό τους να φορούν κόκκινο σκούφο. Η αίρεση αυτή είναι μπεκτασική και η περιοχή που κατοικούν περιλαμβάνει τα παρακάτω χωριά και οικισμούς : Κόρυμβος, Σιδηρώ, Μικρό και Μεγάλο Δέρειο, Ρούσσα, Ανω και Κάτω Μικράκιο, Κισσός, Μεσημέρι και Ουράνια.
Το εορτολόγιο τους σύμφωνα με τον καθηγητή Ευστράτιο Ζεγκίνη, έχει πολλές ομοιότητες με το χριστιανικό και πολλές γιορτές τους συμπίπτουν με το παλιό ημερολόγιο. Την περίοδο των Χριστουγέννων γιορτάζουν το Τζέμ, που περιλαμβάνει εξομολόγηση, οινοποσία και χορό, ενώ κατηγορούνται ότι προβαίνουν σε όργια μετά αυτού

"Ξυπνήστε για την Θράκη" - Οι χάρτες της ντροπής και οι συσκέψεις στο ΥΠΕΞ

"Ξυπνήστε για την Θράκη" - Οι χάρτες της ντροπής και οι συσκέψεις στο ΥΠΕΞ





"Ξυπνήστε για την Θράκη" - Οι χάρτες της ντροπής και οι συσκέψεις στο ΥΠΕΞ

27.05.2014 | 00:01
Image
 
Τρέχουν από χθες στο ΥΠΕΞ από σύσκεψη σε σύσκεψη για το θέμα της Θράκης. Ελπίζουμε να μην πέφτουν και από τα σύννεφα για όσα συμβαίνουν εκεί. Είναι γνωστά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Γιατί η Αθήνα δεν κάνει κάτι για να προλάβει όσα γίνονται αλλά εκ των υστέρων τρέχει να “συσκεφθεί” είναι ένα ερώτημα που μπορεί να έχει πολλές απαντήσεις.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ένας πολιτικός από τη Θράκη που ξέρει πολύ καλά και την περιοχή και τους ανθρώπους της χριστιανούς και μουσουλμανους “ανέβασε” στην προσωπική του σελίδα στο facebook τους χάρτες της φωτογραφίας τους οποίους συνοδεύει μ΄ ένα μικρό κείμενο ελπίζοντας σε αφύπνιση.

Γράφει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης:


"Ελπίζω αυτοί οι χάρτες να αφυπνίσουν επιτέλους σωστά το Κέντρο.

Δεν μπορεί "Τουρκοφάγοι" και "Τουρκολάγνοι" να θυμούνται τη Θράκη κάθε φορά που θέλουν να ψηφοθηρήσουν, χωρίς να σέβονται την Ανοιχτή Δημοκρατική Κοινωνία που οικοδόμησαν μαζί τα τελευταία χρόνια με πολύ κόπο,Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι.

Οι Θρακιώτες κουράστηκαν από τη λεκτική φιλοπατρία του Κράτους,που συχνά συνοδεύεται από λάθη,παραλήψεις ή αδιαφορία στην πράξη για την περιοχή μας και μάλιστα σε μια στιγμή που ο τουρκικός Εθνικισμός επιδιώκει να μας επαναφέρει πολλά χρόνια πίσω,χειραγωγώντας τη μειονότητα και χαράσσοντας νέες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Δε χωρούν πλέον πάθη και μικροκομματισμοί. Η ενότητα και η διεκδικητικότητά μας πρέπει πλέον να είναι άκαμπτη και στοχευμένη.
Ένας για όλους και όλοι για έναν".

ΘΡΑΚΗ

Η Θράκη και η γκάφα Δένδια

27.05.2014 | 07:23
Image

Οι εκλογές τελείωσαν και η βόμβα που έσκασε στην Θράκη με την πρωτιά του “τουρκικού” κόμματος σε Ξάνθη και Ροδόπη φαίνεται ότι δεν απασχολεί τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Ούτε κουβέντα δεν έχουμε ακούσει.

Αλλά να πουν τι; Ότι πέφτουν από τα σύννεφα; Όλοι τους έχουν κάνει εγκληματικά λάθη που μας οδήγησαν εδώ. Από τα τελευταία η απόφαση Δένδια .

Σύμφωνα με όσα γράφει το bloko.gr επικαλούμενο έμπειρους αξιωματικούς της αστυνομίας, προκύπτει ότι “το πρόβλημα αυτό καθαυτό δεν είναι τωρινό. Αντιμετωπίζονταν όμως και κάθε φορά με σχετική επιτυχία, έχοντας τα αντισταθμιστικά οφέλη από τη λειτουργία των αστυνομικών σχολών στις δύο αυτές ευαίσθητου χαρακτήρα ακριτικές περιοχές.
Στη μεν Κομοτηνή η αστυνομία τοποθετούσε στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση περίπου 3.000 δόκιμους, ενώ στην Ξάνθη άλλους 800. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούσαν επίπλαστη μεν εικόνα του αποτελέσματος, έκρυβαν όμως το πρόβλημα και επ΄της ουσιας "μείωναν" τις αποστάσεις.
Τώρα με το κλείσιμο των αστυνομικών σχολών και τη μετατροπή τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, μάλλον πάλι καλά θα πρέπει να λέμε που ο Δένδιας και οι φωστήρες που τον περιστοιχίζουν δεν τους εκχώρησαν και ... δικαιωμα ψήφου”,γράφει.

ΔΝΤ: Εισήγηση για νέο δάνειο και νέα λιτότητα

ΔΝΤ: Εισήγηση για νέο δάνειο και νέα λιτότητα

Τελευταία ενημέρωση: 
Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκίνησε τη συνεδρίαση για την Ελλάδα νωρίς το απόγευμα, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τη χώρα μας. Επίσης αναμένεται να αποφασίσει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις που θα δέσουν την ελληνική οικονομία για τα επόμενα χρόνια, καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο δάνειο και νέο μνημόνιο.
Παράλληλα θα υπενθυμίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την παράταση υφιστάμενων φορολογικών μέτρων, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Μόνο γλυκαντικό, η έγκριση για την εκταμίευση της διπλής δόσης των 3,5 δισ. ευρώ.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, έχει παραδώσει την έκθεσή του στα μέλη του συμβουλίου και εκτιμάται ότι θα υπάρξουν τοποθετήσεις με επικρίσεις για την καθυστέρηση της τελευταίας αξιολόγησης. Όσον αφορά την έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογραμμίζεται η «πρόοδος που έχει επιτευχθεί» και συνάμα διατυπώνονται «ανησυχίες» για την πορεία του προγράμματος.
Κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, επανέλαβε ότι κλιμάκιο του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Ελλάδα τον Ιούλιο και η αποστολή του ΔΝΤ μετά το καλοκαίρι.
Σε ένα τρίτο δάνειο που θα συνδυαστεί από ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας, «σπρώχνει» την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης που παρουσιάζεται σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκθεση που συνέταξε ο Πόουλ Τόμσεν μαζί με τους συνεργάτες του επισημοποιεί την ανάγκη νέου δανείου προς την Ελλάδα, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό το οποίο προκύπτει μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Σύμφωνα με την αιτιολόγηση του ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει αυτές τις ανάγκες από τις αγορές με έκδοση νέων ομολόγων, καθώς τα επιτόκια παραμένουν υψηλά και έτσι θα αυξανόταν σημαντικά το κόστος δανεισμού της χώρας μας και θα επηρεαζόταν αρνητικά η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Παράλληλα, η έκθεση θα αποκλείει την εναλλακτική λύση κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού αξιοποιώντας το «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έχει δημιουργηθεί από τα χρήματα που έμειναν αδιάθετα κατά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ εμφανίζονται απολύτως αντίθετοι στην αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, θεωρώντας ότι οι τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν και νέα κεφάλαια μετά τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ως εκ τούτου οδηγούν τη χώρα σε τρίτο δάνειο και νέο μνημόνιο.
Όπως συνηθίζεται, η έκθεση θα τονίζει για ακόμα μια φορά την ανάγκη να εφαρμοστούν κατά γράμμα τα όσα προβλέπει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ θα υπενθυμίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα παρατείνει υφιστάμενα φορολογικά μέτρα (π.χ., εισφορά αλληλεγγύης), ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των επόμενων ετών.
Η νέα δανειακή σύμβαση στην οποία οδηγείται η Αθήνα από την τρόικα θα φθάνει τα 20 δις. ευρώ και θα καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας που μαζί με τις αστοχίες στις αποκρατικοποιήσεις ξεπερνούν τα 14 δις. ευρώ.
Σε ότι αφορά τις ανάγκες για νέα μέτρα αυτές για το 2015 ξεκινούν από τα 2 δις. ευρώ σύμφωνα με τις πρώτες ασκήσεις επί χάρτου που έχουν κάνει οι επιτελείς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Κατά τις πληροφορίες, σε αυτόν τον «λογαριασμό» περιλαμβάνονται και οι ισοδύναμες παρεμβάσεις που έχει ζητήσει η τρόικα για την κάλυψη της «τρύπας» των 500 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των ένστολων.
Προς αυτή την κατεύθυνση το Ταμείο αναμένεται να ζητήσει από την ελληνική πλευρά να συνεχίσει να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα , αλλά και την παράταση συγκεκριμένων φορολογικών μέτρων, όπως η παράταση της έκτακτης εισφοράς έως το 2016 και η κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων του ΦΠΑ, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση τόλμησε να πει «όχι» προεκλογικά.

Ρωσία: Συνελήφθησαν τέσσερις Ουκρανοί ως ύποπτοι για το σχεδιασμό επιθέσεων στην Κριμαία

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) συνέλαβε τέσσερις άνδρες, σύμφωνα με την οποία είναι μέλη της ουκρανικής εθνικιστικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας που θεωρούνται ύποπτα για το σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων στην Κριμαία, κατηγορία που αρνείται η οργάνωση αυτή. 

Οι τέσσερις άνδρες θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε δύο εμπρηστικές επιθέσεις τον Απρίλιο στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία τον Μάρτιο, αναφέρει η FSB σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ύποπτοι ανήκουν σε ομάδα που κατηγορήθηκε για το σχεδιασμό δύο βομβιστικών επιθέσεων κατά τις επετειακές εκδηλώσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Κριμαία στις αρχές Μαΐου, παρότι καμιά επίθεση δεν πραγματοποιήθηκε και τα όπλα και τα εκρηκτικά βρέθηκαν στα σπίτια τους. Συγκεκριμένα κατηγορούνται ότι προετοιμάζονταν να ανατινάζουν "αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό" κοντά στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη και σε άγαλμα του Λένιν τη νύχτα της 8ης προς 9η Μαΐου στη Συμφερούπολη, καθώς και να βάλουν φωτιά στα γραφεία της "Ρωσικής κοινότητας της Κριμαίας" και του κυβερνώντος κόμματος στη Ρωσία "Ενωμένη Ρωσία" στις 14 και 18 Απριλίου.

Ο Δεξιός Τομέας έπαιξε ρόλο στις διαδηλώσεις που ανέτρεψαν τον προσκείμενο στη Μόσχα πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον Φεβρουάριο, ενώ αποτελεί συχνά στόχο κατηγοριών αξιωματούχων και μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία. Στο Κίεβο, ο Δεξιός Τομέας ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να εξακριβώσει αν οι συλληφθέντες έχουν σχέση με την οργάνωσή του ενώ απέρριψε ως "κατάφωρο ψέμα" τους ισχυρισμούς ότι ενεπλάκη σε τέτοιου είδους επιθέσεις. "Ο Δεξιός Τομέας λειτουργεί σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία", δήλωσε ο εκπρόσωπός του Άρτεμ Σκοροπάντσκι. "Ο Δεξιός Τομέας ουδέποτε σχεδίασε, δεν σχεδιάζει και ουδέποτε θα σχεδιάσει τρομοκρατικές ενέργειες", τόνισε προσθέτοντας ότι οι κατηγορίες συνιστούν προπαγάνδα και προβοκάτσια της FSB, διαδόχου της σοβιετικής KGB. 

"Ο βασικός στόχος της οργάνωσης ήταν να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες στη Συμφερούπολη, τη Σεβαστούπολη και τη Γιάλτα και να καταστρέψει σειρά υποδομών στις οποίες περιλαμβάνονταν γραμμές ηλεκτροδότησης και σιδηροδρομικές γέφυρες. Σε βάρος των τεσσάρων συλληφθέντων διενεργείται έρευνα για τρομοκρατία", ανακοίνωσε η FSB, σύμφωνα με το Itar-Tass. Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Πρώτο Κανάλι έδειξε εικόνες από βίντεο της FSB με τους τρεις ύποπτους αναφέροντας ότι οι άνδρες είχαν μεταφερθεί σε κέντρο κράτησης του Λεφόρτοβο στη Μόσχα. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή:www.capital.gr

Αν ενδιαφέρετε η κυβέρνηση της Ελλάδος να δείξει στους Έλληνες ότι έλαβε το μήνυμα της κάλπης.....


...θα πρέπει να επαναφέρει  το  δημοκρατικό θεσμό της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Επίσης είναι σημαντικό όλα τα υπουργία να τα αναλάβουν εκλεγμένοι με σταυρό βουλευτές.
Το υπουργείο παιδείας και υγείας να το αναλάβουν βουλευτές με ιστορική συνέχεια στα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση.
Είναι σημαντικό για την κυβέρνηση αν δεν θέλει να χαθεί για πάντα  στις επόμενες εκλογές να ξέρει ότι  οι Έλληνες θέλουν εθνική κυριαρχία και μείωση της φορολογίας.



Τι απαιτείται για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων σε δημόσιο νοσοκομείο

Τι απαιτείται για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων σε δημόσιο νοσοκομείο


Εκδίδεται την Παρασκευή η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας για τη νοσοκομειακή περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών στο ΕΣΥ.
Διαβάστε περισσότερα στο: onmed.gr


Read more: http://www.newsbomb.gr/ygeia/story/452702/ti-apaiteitai-gia-ti-nosileia-ton-anasfaliston-se-dimosio-nosokomeio#ixzz33BKeybfF



ΣΟΚ στην Ηγουμενίτσα: Τη βίασε και την παράτησε..............

ΣΟΚ στην Ηγουμενίτσα: Τη βίασε και την παράτησε αιμόφυρτη στη μέση του δρόμου
Σε φρούριο μετετράπη το δικαστικό μέγαρο – Οργή για τον 35χρονο
Συνελήφθη χθες στο Μαυρούδι Ηγουμενίτσας, ένας 35χρονος Αλβανός, γιατί σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Θεσπρωτίας, για βιασμό και επικίνδυνη σωματική βλάβη.
Συγκεκριμένα ο 35χρονος κατηγορείται για τον βιασμό και τον ξυλοδαρμό 32χρονης σε περιοχή της πόλης των Φιλιατών στις 17 Μαΐου.
H 32χρονη εντοπίστηκε από διερχόμενο κάτοικο της περιοχής αιμόφυρτη και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων όπου και νοσηλεύεται.
Αρχικά για την υπόθεση η Αστυνομία είχε προχωρήσει στη σύλληψη ενός 58χρονου, ο οποίος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με την κατηγορία του βιασμού και μετά την προανάκριση προέκυψε πως δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση.
Σύμφωνα με το epirusgate, ο 35χρονος Αλβανός θα οδηγηθεί εντός της ημέρας στον Ανακριτή Θεσπρωτίας για να απολογηθεί για τις βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζει.



Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/452561/sok-stin-igoymenitsa-ti-viase-kai-tin-paratise-aimofyrti-sti-mesi-toy-dromoy#ixzz33BJatCwP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για τη δόση των 3,5 δισ. ευρώ συνεδριάζει το ΔΝΤ -Τι αναφέρει η έκθεση Τόμσεν

Για τη δόση των 3,5 δισ. ευρώ συνεδριάζει το ΔΝΤ -Τι αναφέρει η έκθεση Τόμσεν



 
Το απόγευμα της Παρασκευής συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την Ελλάδα, με την έγκριση της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ να είναι ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν. 

Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι αναμένεται να ασκηθεί σκληρή κριτική στα στελέχη του Ταμείου που ασχολούνται με την Ελλάδα, κυρίως για το γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, όπου έχουν ολοκληρωθεί τα προγράμματα, η χώρα παραμένει βυθισμένη στην κρίση. Πάντως, η έγκριση της νέας δόσης δεν κινδυνεύει. 

Ο Πολ Τόμσεν έχει ήδη παραδώσει την έκθεσή του στα μέλη του ΔΣ και σε αυτή κάνει λόγο για πρόοδο, αλλά φέρεται να καταγράφει και μεγάλες ανησυχίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Για αυτό και θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους να διαβεβαιώσουν το Ταμείο ότι το Πρόγραμμα θα εξασφαλιστεί χρηματοδοτικά μέχρι το τέλος του, δηλαδή το Φεβρουάριο του 2016. Πάντως, πηγές τις εφημερίδας αναφέρουν ότι η Αθήνα ήδη γνωστοποίησε τη διαφωνία της με πολλά σημεία της έκθεσης και δεν πρόκειται να λάβει τα όποια μέτρα ζητά το Ταμείο μέσω αυτής.

Πηγή: Για τη δόση των 3,5 δισ. ευρώ συνεδριάζει το ΔΝΤ -Τι αναφέρει η έκθεση Τόμσεν | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/157187#ixzz33BHQLxW1
http://www.taxidologio.gr/belgrade.html

Έπιασαν λαθρέμπορο τσιγάρων και καπνού - Κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες (ΦΩΤΟ)

Έπιασαν λαθρέμπορο τσιγάρων και καπνού - Κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες (ΦΩΤΟ)

Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014 09:12
ΕκτύπωσηPDF

Τα είχε κρυμμένα σε ειδική κρύπτη στο σπίτι του, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 18.720 λαθραία πακέτα τσιγάρων και ποσότητα αδασμολόγητου καπνού, βάρους 28.450 γραμμαρίων - Επιπλέον κατασχέθηκαν κυνηγετικό όπλο, τρία ξίφη, χρηματικό ποσό προερχόμενο από το λαθρεμπόριο των τσιγάρων και του καπνού κ.α. 

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες στο δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ. 
Μεγάλες ποσότητες λαθραίων πακέτων τσιγάρων και αδασμολόγητου καπνού, εντόπισαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφαλείας Στερεάς Ελλάδας, σε οικία στην ευρύτερη περιοχή του Σχηματαρίου Βοιωτίας.
Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθη χθες (28-05-2014) το μεσημέρι, ένας 56χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση Νομοθεσίας περί Τελωνειακού Κώδικα και Λαθρεμπορίας, ενώ επιπλέον κατηγορείται και για παράνομη οπλοκατοχή.

 

Ειδικότερα οι αστυνομικοί, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση – αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων, πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι, παρουσία δικαστικού λειτουργού, αιφνιδιαστική έρευνα στην οικία του 56χρονου, όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
-Σε ειδική κρύπτη αυτής (πατάρι), η οποία ήταν επιμελώς καμουφλαρισμένη με πίνακα ζωγραφικής:
  • δεκαοκτώ χιλιάδες επτακόσια είκοσι (18.720) λαθραία πακέτα τσιγάρων, διαφόρων μαρκών, καθώς και
  • πεντακόσιες εξήντα εννέα (569) συσκευασίες, οι οποίες περιείχαν ποσότητα αδασμολόγητου καπνού, συνολικού βάρους (28.450) γραμμαρίων.
-Εντός της οικίας:
  • ένα κυνηγετικό όπλο, το οποίο κατείχε παράνομα, με την γεμιστήρα του και τρία (3) φυσίγγια, καθώς και
  • τρία (3) ξίφη τύπου «κατάνα», με μήκος λάμας (54), (34) και (24) εκατοστών αντίστοιχα,
-Στην κατοχή του 56χρονου:
  • ένα τσαντάκι μέσης, το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των (126) ευρώ, προερχόμενο από το λαθρεμπόριο των τσιγάρων και του καπνού, καθώς και
  • δύο (2) κινητά τηλέφωνα, τα οποία χρησιμοποιούσε ως μέσα διευκόλυνσης του λαθρεμπορίου.
Οι ανωτέρω ποσότητες τσιγάρων και καπνού, θα σταλούν στο Τελωνείο Οινόης Βοιωτίας, προκειμένου να προσδιοριστούν οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο.
Την έρευνα και το προανακριτικό έργο ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.
 



 

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2014

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2014

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2014
Έπειτα από την ανακοίνωση των αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορούμε να κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση για το πώς θα κυμανθούν οι Βάσεις για το 2014. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου παιδείας, ο αριθμός των εισακτέων ανέρχεται στους 70.305, περίπου 900 εισακτέοι περισσότεροι από πέρυσι.
Πτώση των βάσεων θα έχουμε στις Θετικές και Τεχνολογικές επιστήμες, ενώ άνοδο θα έχουμε στην Θεωρητική κατεύθυνση, λόγω των προσθαφαιρέσεων που έγιναν στις θέσεις των ιδρυμάτων.

Θεωρητική Κατεύθυνση

Αύξηση αναμένεται στις σχολές τις Θεωρητικής κατεύθυνσης, λόγω της μείωσης του αριθμού των εισακτέων κατά 465. Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να επιτύχουν σε υψηλόβαθμες σχολές θα πρέπει να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, εφόσον ο ανταγωνισμός θα είναι μεγαλύτερος. Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει μια συνεχή αύξηση δυσκολίας για τις Θεωρητική Κατεύθυνση, υπολογίζοντας ότι σε μια διετία έχουν κοπεί 1.886 θέσεις.

Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση

Οι υποψήφιοι μαθητές που επιθυμούν να εισαχθούν σε μια σχολή που ανήκει στις Θετικές και Τεχνολογικές επιστήμες είναι διπλά κερδισμένοι στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις. Ωφελούνται κυρίως λόγω της αύξησης των θέσεων των εισαχθέντων αλλά και της μείωσης των θέσεων από την θεωρητική κατεύθυνση, οι οποίες θα προστεθούν στην θετική και την τεχνολογική.

Όλες οι προθεσμίες για δηλώσεις και πληρωμές φόρων του 2014

Όλες οι προθεσμίες για δηλώσεις και πληρωμές φόρων του 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΒΟΛΩΝ, ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΟΣΕΩΝ 2014
             
Α/ΑΦορολογική ΥποχρέωσηΈναρξη ΥποβολήςΛήξη ΥποβολήςΕκκαθάρισηΛήξη 1ης δόσηςΛήξη 2ης δόσηςΛήξη 3ης δόσηςΛήξη 4ης δόσηςΛήξη 5ης δόσηςΛήξη 6ης δόσηςΛήξη 7ης δόσηςΛήξη 8ης δόσης
1Υποβολή Εντύπου Ε120/3/201430/6/2014με την υποβολή31/7/201430/9/201430/11/2014-----
2Υποβολή Εντύπου Ε53/3/201430/4/2014με την υποβολήμε την υποβολήτελευταία εργάσιμη 1ου μήνα από υποβολήτελευταία εργάσιμη 2ου μήνα από υποβολήτελευταία εργάσιμη 3ου μήνα από υποβολήτελευταία εργάσιμη 4ου μήνα από υποβολήτελευταία εργάσιμη 5ου μήνα από υποβολήτελευταία εργάσιμη 6ου μήνα από υποβολήτελευταία εργάσιμη 7ου μήνα από υποβολή
3Υποβολή Εντύπου Φ01 01014/4/201430/5/2014με την υποβολήμε την υποβολήτελευταία εργάσιμη 1ου μήνα από υποβολήτελευταία εργάσιμη 2ου μήνα από υποβολήτελευταία εργάσιμη 3ου μήνα από υποβολήτελευταία εργάσιμη 4ου μήνα από υποβολήτελευταία εργάσιμη 5ου μήνα από υποβολήτελευταία εργάσιμη 6ου μήνα από υποβολήτελευταία εργάσιμη 7ου μήνα από υποβολή
4Υποβολή Εντύπου Φ01 01314/4/201430/5/2014με την υποβολήμε την υποβολήτελευταία εργάσιμη 1ου μήνα από υποβολήτελευταία εργάσιμη 2ου μήνα από υποβολήτελευταία εργάσιμη 3ου μήνα από υποβολήτελευταία εργάσιμη 4ου μήνα από υποβολήτελευταία εργάσιμη 5ου μήνα από υποβολήτελευταία εργάσιμη 6ου μήνα από υποβολήτελευταία εργάσιμη 7ου μήνα από υποβολή
5Υποβολή Εντύπου Φ01 0123/2/201415/4/2014με την υποβολήμε την υποβολήτελευταία εργάσιμη 1ου μήνα από υποβολήτελευταία εργάσιμη 2ου μήνα από υποβολήτελευταία εργάσιμη 3ου μήνα από υποβολήτελευταία εργάσιμη 4ου μήνα από υποβολήτελευταία εργάσιμη 5ου μήνα από υποβολήτελευταία εργάσιμη 6ου μήνα από υποβολήτελευταία εργάσιμη 7ου μήνα από υποβολή
6Υποβολή Εντύπων Ε2 και Ε3 3/2/101430/6/2014---------
7Έντυπο Ε73/2/201430/4/2014με την υποβολήΕφάπαξ με την υποβολή*-------
8Βεβαιώσεις αποδοχών27/1/201428/3/2014---------
9Οριστική Δήλωση Παρακρατούμενων Φόρων Ελευθέρων Επαγγελματιών17/3/201430/4/2014με την υποβολήΕφάπαξ με την υποβολή*-------
10Οριστική Δήλωση Παρακρατούμενων Φόρων Εμπορικών Επιχειρήσεων17/3/201430/4/2014με την υποβολήΕφάπαξ με την υποβολή*-------
11Ε9 201417/2/201430/5/20141 - 30/6/201431/7/201429/8/201430/9/201431/10/201428/11/201431/12/2014--
12ΕΦΑ3/4/201420/5/2014με την υποβολήΕφάπαξ μέχρι 31/5/2014-------
13Εκκαθαριστική Δήλωση ΦΠΑ με Απλογραφικό Σύστημα3/1/201430/4/2014με την υποβολήΕφάπαξ με την υποβολή*-------
14Εκκαθαριστική Δήλωση ΦΠΑ με διπλογραφικό σύστημα3/1/201430/5/2014με την υποβολήΕφάπαξ με την υποβολή*-------
15Ε9 201514/4/201431/1/20151 - 30/6/2015--------
16Τέλη Κυκλοφορίας01/11/2014**  31/12/2014       
Ειδικές Υποβολές Πλοίων           
17Έντυπα Ε232, Ε233, Ε566, Ε5672/1/201428/2/2014με την υποβολήμε την υποβολή30/6/201430/9/201430/12/2014    
18Έντυπo  Ε2352/1/201428/2/2014με την υποβολήΕφάπαξ με την υποβολή       
19Έντυπο Ε2342/1/201431/3/2014Οίκοθεν βεβαίωση (συνήθως μετά την 31/3)τον επόμενο μήνα της ειδοποίησηςΜετά τρίμηνο Μετά 6μηνο Μετά 9μηνο     
20Έκτακτη Εισφορά επί Εισερχομένου Συναλλάγματος2/1/201431/3/2014με την υποβολήμε την υποβολή30/6/201430/9/201430/12/2014